facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Kαλλιθέα: Συνελήφθη 61χρονος για αρπαγή και βιασμό 48χρονης – Την κρατούσε φυλακισμένη επί πέντε ημέρες

Το Σάββατο το πρωί ένας άνδρας έφτασε στο ΑΤ Καλλιθέας για να αναφέρει πως είδε σε διαμέρισμα 5ου ορόφου επί της Θησέως στην Καλλιθέα μια γυναίκα με μώλωπες να του κάνει νοήματα και να του ζητάει βοήθεια. Άνδρες της ασφάλειας ζήτησαν από τον ίδιο να τους οδηγήσει στο σημείο, όπου και εντόπισαν σε άθλια κατάσταση μια 48χρονη από την Ουκρανία, η οποία κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα συστηματικού ξυλοδαρμού και βιασμού από έναν ημεδαπό 61χρονο άνδρα που την κρατούσε φυλακισμένη στο διαμέρισμα του τουλάχιστον πέντε ήμερες.

Οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες στον 61χρονο μετά από τις καταγγελίες, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στην κατοχή του βρέθηκε σκληρό πορνογραφικό υλικό μέσα στις ηλεκτρονικές συσκευές του.

Σε ότι αφορά τη 48χρονη γυναίκα, μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και τις προβλεπόμενες εξετάσεις.

Οι Αρχές έχουν στείλει δείγμα dna του 61χρονου στα εργαστήρια για να συγκριθεί με αυτό του θύματος, έτσι ώστε να δέσουν την υπόθεση ενώ έχουν παραγγείλει και ιατροδικαστική εξέταση στην 48χρονη γυναίκα με καταγωγή από την Ουκρανία.

Ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν να είναι ο συστηματικός βιασμός και ξυλοδαρμός της 48χρονης, αλλά και η κράτησή της παρά τη θέλησή της στο διαμέρισμα του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Kαλλιθέα: Συνελήφθη 61χρονος για αρπαγή και βιασμό 48χρονης – Την κρατούσε φυλακισμένη επί πέντε ημέρες"

Χαμάς: Διαψεύδει τον Νετανιάχου για την προσφορά 300 λίτρων καυσίμων

Τους ισχυρισμούς Νετανιάχου διέψευσε η Χαμάς απόψε, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έκανε πρόταση στην οργάνωση για παράδοση 300 λίτρων καυσίμων που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

«Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Χαμάς δεν συνδέεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «ούτε με τις δομές λήψης αποφάσεων» του ιδρύματος. «Το νοσοκομείο υπόκειται αποκλειστικά στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.
Μπ. Νετανιάχου: Η Χαμάς αρνήθηκε προσφορά καυσίμων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε σήμερα πως προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του, όμως οι μαχητές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αμερικανικού δικτύου NBC News αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει θέση διοίκησης κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών.

“Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους”, είπε ο Νετανιάχου.

ΑΜΠΕ, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμάς: Διαψεύδει τον Νετανιάχου για την προσφορά 300 λίτρων καυσίμων"

Βοιωτία: Ένταση με Ρομά σε γέφυρα μετά το θάνατο 18χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Θρήνος και αναβρασμός επικρατεί στη περιοχή Πυρί της Βοιωτίας μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου Ρομά στο Λεοντάρι μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, στη γέφυρα της Θήβας, στη Βοιωτία, δίπλα στον καταυλισμό Ρομά έστησαν οδοφράγματα και πετάξαν πέτρες.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι Ρομά αντιδρούν μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού Ρομά έπειτα από καταδίωξη.

Δείτε βίντεο:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Ένταση με Ρομά σε γέφυρα μετά το θάνατο 18χρονου από σφαίρα αστυνομικού"

Θεσσαλονίκη: Πορεία για το νεκρό 17χρονο Ρομά από όπλο αστυνομικού

Πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για το θάνατο του 17χρονου Ρομά από όπλο αστυνομικού στη Βοιωτία.

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα μετά από καταδίωξη και υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες. Από τη μεριά του ο αστυνομικός που κρατείται υποστηρίζει πως το όπλο εκπυρσοκρότησε όταν το θύμα επιχείρησε να του το αποσπάσει, κάτι που ωστόσο αρνούνται τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στο όχημα που καταδίωκε η αστυνομία.

Ο θάνατος του 17χρονου, προκάλεσε αντιδράσεις με πορεία να πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από αντιεξουσιαστές.

Μετά από συγκέντρωση στην Καμάρα, η πορεία κινούμενη επί της Εγνατίας, με κατεύθυνση δυτικά.

H πορεία κατέβηκε από την Αγίας Σοφίας, όπου στο ύψος της Ερμού οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει φραγμό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πορεία για το νεκρό 17χρονο Ρομά από όπλο αστυνομικού"

Ισλανδία: Εκκενώθηκε προληπτικά πόλη υπό τον φόβο έκρηξης ηφαιστείου

Η Ισλανδία έχει κηρύξει περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών. Ειδικότερα, οι Αρχές διέταξαν χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO) δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης. «Η πιθανότητα μιας έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες ή λίγο έξω από αυτήν έχει αυξηθεί από το πρωί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Μια έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Thor Thordason, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο εξακολουθεί να είναι ενεργός: «Γι’ αυτό μιλάμε για μια επικείμενη έκρηξη δυστυχώς. Η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης Γκρίνταβικ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις γύρω από το κοντινό ηφαίστειο Fagradalsfjall.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε το κλείσιμο του κοντινού αξιοθέατου Blue Lagoon. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από το τέλος Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι «το μάγμα, που σχηματίζεται επί του παρόντος, θα μπορούσε να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισλανδία: Εκκενώθηκε προληπτικά πόλη υπό τον φόβο έκρηξης ηφαιστείου"

Γάζα: Επταμελής οικογένεια Ελλήνων πέρασε από τη Ράφα στην Αίγυπτο – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μία οικογένεια Ελλήνων κατάφερε να περάσει σήμερα από το πέρασμα της Ράφα και γλίτωσε από τον εφιάλτη του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα, ως αντίποινα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, οικογένεια επτά ατόμων που διέμενε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, διήλθε σήμερα από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τους Έλληνες. 

«Οι πέντε Έλληνες πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα», προσθέτει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Επταμελής οικογένεια Ελλήνων πέρασε από τη Ράφα στην Αίγυπτο – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ"

Δεν παραδίδουν τις έδρες τους οι Ε. Τσακαλώτος και Π. Πέρκα – Ποια τα επόμενα βήματά τους

Μετά την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές και μέλη της «Ομπρέλας» αναμένεται να μην παραδώσουν τις έδρες τους στη Βουλή, όπως τους ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα η Πέτη Πέρκα μιλώντας στην ιστοσελίδα newsit.gr σημείωσε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να την παραδώσει.

Σε νέα δήλωσή της η κ. Πέρκα στο in.gr τόνισε: «Εκλέχθηκα με βάση τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς και αυτός που παρεκκλίνει είναι ο Στέφανος Κασσελάκης… Έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που έχει αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει:«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους».

Οι δύο βουλευτές αναμένεται να κινήσουν τις διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίησή τους γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στο προεδρείο της Βουλής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν παραδίδουν τις έδρες τους οι Ε. Τσακαλώτος και Π. Πέρκα – Ποια τα επόμενα βήματά τους"

Συντριβή αεροσκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο- Νεκροί πέντε Αμερικανοί στρατιώτες

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια άσκησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Αμερικανοί στρατιώτες. Αυτό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πέντε στρατιώτες συνετρίβη αργά το βράδυ της Παρασκευής ενώ εκτελούσε άσκηση ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η EUCOM δεν διευκρίνισε τον τύπο του αεροσκάφους, ούτε από πού είχε απογειωθεί και ποιος ήταν ο προορισμός του. Πρόσφατα οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πολλά σκάφη συνοδείας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διάχυση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια αποστολής ρουτίνας για τον εν πτήσει ανεφοδιασμό, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής εκπαιδευτικής άσκησης, ένα αμερικανικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν πέντε στρατιωτικοί έπαθε ατύχημα και συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν» ανέφερε η ανακοίνωση.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβαινόντων συμμετείχαν πολλά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία. Μια έρευνα είναι επίσης σε εξέλιξη για τα αίτια του δυστυχήματος, σημείωσε η EUCOM.

«Η Τζιλ κι εγώ προσευχόμαστε για τις οικογένειες και τους φίλους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλο το έθνος μας συμμερίζεται τον πόνο τους» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωσή του.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντριβή αεροσκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο- Νεκροί πέντε Αμερικανοί στρατιώτες"

Καιρός αύριο: Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα – Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα, καθώς μια νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα, βαθμιαία τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και σταδιακά τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Όπως αναφέρει η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από τις πρώτες πρωινές μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο (πιθανώς στα Κύθηρα, τη δυτική Κρήτη και τη Θράκη) και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως κεντρικές και νότιες) και το ανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων όπου θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει τους 20 με 22 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια και από τις πρωινές ώρες από τα δυτικά γενικά αίθριος. Στη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, που από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες (κυρίως στις κεντρικές και νότιες) και πιθανώς στη δυτική Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, που από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 και στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, που από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων με εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα νοτιοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ, βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, γρήγορα βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα – Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία"

Iσραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η Χαμάς αρνήθηκε να παραλάβει καύσιμα για το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του, όμως οι μαχητές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αμερικανικού δικτύου NBC News αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει θέση διοίκησης κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών.

“Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους”, είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως είναι έτοιμος να απομακρύνει μωρά από το αλ Σίφα σήμερα, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τρία νεογέννητα νεκρά και δεκάδες σε κίνδυνο λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε κοντινή απόσταση.

Η Χαμάς κρύβεται στα νοσοκομεία

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει σχέδιο να στείλει καύσιμα στη Γάζα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία. “Προσφέραμε ακριβώς στο νοσοκομείο Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν”, είπε ο Νετανιάχου.

“Η Χαμάς (που) κρύβεται στα νοσοκομεία και τοποθετείται εκεί, δεν θέλει τα καύσιμα για το νοσοκομείο… θέλουν να εξασφαλίσουν καύσιμα που θα πάρουν από τα νοσοκομεία στις σήραγγές τους, στις πολεμικές μηχανές τους”.

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει θέσεις διοίκησης κάτω από το Σίφα και άλλα νοσοκομεία της Γάζας. Δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο στις δηλώσεις του Νετανιάχου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Iσραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η Χαμάς αρνήθηκε να παραλάβει καύσιμα για το νοσοκομείο Αλ Σίφα"

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκίτσο του Αρκά με διαμελισμένο Καραγκιόζη για τις εξελίξεις στο κόμμα

Μύλος επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή (12.11.23). 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά διασπάστηκε, με την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον Στέφανο Τζουμάκα ν’ αποχωρούν. Όσα είδαμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σχολίασε ο Αρκάς.  

Όλες τις τελευταίες ημέρες, ο λαοφιλής καλλιτέχνης σχολιάζει δηκτικά τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σήμερα ανήρτησε ένα σκίτσο με έναν διαμελισμένο Καραγκιόζη. 

Δείτε το:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Το σκίτσο του Αρκά με διαμελισμένο Καραγκιόζη για τις εξελίξεις στο κόμμα"

ΗΠΑ: «Όχι» στις ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία της Γάζας

Κατά των ενόπλων συγκρούσεων μέσα σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων, τάχθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βλέπουν ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και έχουμε ενεργές διαβουλεύσεις με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για αυτό”, δήλωσε ο Σάλιβαν στην εκπομπή του CBS News, “Face the Nation”.

Ο Σάλιβαν είπε πως πληροφορίες ανέφεραν πως “η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία όπως χρησιμοποιεί και πολλές άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για διοίκηση και έλεγχο, για αποθήκευση όπλων, για να στεγάσει τους μαχητές της. Και αυτή είναι παραβίαση των νόμων του πολέμου”.

Είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να απομακρύνουν πολίτες των ΗΠΑ από τη Γάζα.

“Η πύλη ήταν ανοικτή και κλειστή. Οι κατάλογοι περιελάμβαναν Αμερικανούς κάποιες ημέρες και άλλες ημέρες όχι. Όμως το σημαντικό είναι, σήμερα η πύλη είναι ανοικτή. Βγάζουμε Αμερικανούς πολίτες και μέλη των οικογενειών τους έξω”, είπε.

ΑΜΠΕ, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: «Όχι» στις ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία της Γάζας"

Ομάδα Αχτσιόγλου: Παραμένει στο κόμμα αλλά κατηγορεί τον Κασσελάκη για αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Αριστερά

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς, ανακοίνωσε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που καταλογίζει στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.

«Ο κύριος Κασελάκης επέλεξε συνειδητά, όπως αναφέρουν, αντί για το δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά. Από την πλευρά μας, αναφέρει το κείμενο, καταθέσαμε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη, σύγχρονη δημοκρατία, που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Το κείμενο το υπογράφουν η κυρία Αναγνωστοπούλου, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κωστής Καρπούζης, η Δανάη Κολτσίδα, ο Νίκος Μπίστης, οι Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το κείμενο των 6+6 στη συνέχεια αναφέρει:

«Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα»., επισημαίνεται και στη συνέχεια αναφέρεται:

Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η «πατριωτική αριστερά» δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την «κυβερνώσα αριστερά» δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί «φλυαρίας» σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική.

Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το κείμενο υπογράφουν:

Σία Αναγνωστοπούλου

Έφη Αχτσιόγλου

Νάσος Ηλιόπουλος

Κωστής Καρπόζηλος

Δανάη Κολτσίδα

Νίκος Μπίστης

Μιχάλης Σαμπατακάκης

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μερόπη Τζούφη

Θεανώ Φωτίου

Αλέξης Χαρίτσης

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδα Αχτσιόγλου: Παραμένει στο κόμμα αλλά κατηγορεί τον Κασσελάκη για αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Αριστερά"

ΣΥΡΙΖΑ: «Παραδώστε τις έδρες» είπε ο Κασσελάκης σε Πέρκα, Τσακαλώτο, Κούλογλου

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αφού η τάση της Ομπρέλας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε με μια νέα ομιλία του στην Κ.Ε. ζητώντας πίσω τις έδρες της Πέρκα και του Τσακαλώτου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη σημερινή του ομιλία – απάντηση μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» έθεσε θέμα για τις βουλευτικές έδρες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτης Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου που ανήκουν στην τάση της Ομπρέλας. 

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε: «Κανείς δεν πρέπει να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα, αλλά επειδή κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ βάσισε τις ελπίδες του σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Θέλω να πω στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή την πρώην τάση, έχετε χώρο εδώ μέσα. Η μόνη τάση είναι η δημοκρατική με τα όργανα. Τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας που έχουμε. Λέει πως όλοι οι βουλευτές δεσμεύονται στο κόμμα. Επιτέλους σεβαστείτε το κόμμα και τον κώδικα δεοντολογίας που υπογράψατε» τόνισε.

Με αυτό τον τρόπο υπενθύμισε σε Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα με τον οποίο οι έδρες ανήκουν στο κόμμα κι όχι στους ίδιους και ζήτησε τόσο από τους δύο βουλευτές που ανήκουν στην Ομπρέλα, όσο και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να παραδώσουν τις έδρες τους. 

«Δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει λόγος. Θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης και σας λέω πως με βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση: “Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα”», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπα χθες και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Όποιος θέλει να δουλέψει μπορεί να έρθει. Από αύριο είναι μια νέα μέρα και σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας» κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «Παραδώστε τις έδρες» είπε ο Κασσελάκης σε Πέρκα, Τσακαλώτο, Κούλογλου"

Αποχώρησε η «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 45 που υπογράφουν το κείμενο – «Παράθυρο» για νέο κόμμα

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν επίσημα o Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα μέλη της «Ομπρέλας».

Μετά από αυτή την εξέλιξη αύριο αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν και οι δύο βουλευτές μέλη της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Μάλιστα τα 45 μέλη της «Ομπρέλας» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου φορέα καθώς στο τέλος της επιστολής τους, τα μέλη της «Ομπρέλας» δηλώνουν πως «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»

Διαβάστε όλο το κείμενο αποχώρησης.

Προς 
την Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.,  
τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Αγαπητή συντρόφισσα, αγαπητέ σύντροφε
Το κείμενο αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς. Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στην δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16,  σε τόσα άλλα….  

Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Δεν ξεχνάμε και τις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που νιώσαμε άβολα, δύσκολα, μειοψηφικά, αλλά συνεχίσαμε το ταξίδι. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Τις στιγμές που ολιγωρήσαμε ή που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται, κυρίως τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματός μας, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό. 

Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί. 

Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς, που δώσαμε την απάντηση. 

Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε.

Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε. 
Ως απόλυτος “ηγεμόνας”, σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική “κουλτούρα” που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα
, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής.     

Τα μηνύματα όμως ήταν πολλά. Ήταν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, αναφορά που στην ουσία έβαλε τη σφραγίδα της βίαιης στροφής σε δεξιά και νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και οδηγεί σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας. Ήταν το φως που… κέρδισε το σκοτάδι. Η ανατριχιαστικά «ουδέτερη» ανακοίνωση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα. Η «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η αριστερά έπραξε το 2011 – 2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την… πατριωτική Αριστερά. Η αυταρχική άνωθεν εντολή διαγραφής τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ανάμεσά τους δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Το αρχηγικό και δεσποτικό διάταγμα «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων». Το τοξικό κλίμα, ο νεοαυριανισμός και ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, οι κραυγές και ο φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δημόσια συζήτηση. Ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση του «αρχηγού» με το λαό και η επί της ουσίας κατάργηση των Οργανώσεων Μελών. Η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και τον τακτικισμό. Ήταν και είναι η διαρκής αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος στο όνομα της στροφής προς το κέντρο. 

Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ!

Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια.

Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών. 

ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»
………………………………………………………….
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1.    Αυγουστάκη Ελένη
2.    Βάκη Φωτεινή
3.    Βίτσας Δημήτρης
4.    Βούτσης Νίκος
5.    Γιαννακάκη Μαρία
6.    Γκόγκογλου Άγγελος
7.    Γονίδη Μαρία
8.    Γούλιαρου Θεοδώρα
9.    Δρίτσας Θοδωρής
10.    Ζωγράφος Βασίλης
11.    Ιγγλέζη Κατερίνα
12.    Καββαδία Αννέτα
13.    Καλαμαρά Έφη
14.    Καλδάρας Κώστας
15.    Καλκανδής Πέτρος
16.    Καμτσίδου Ιφιγένεια
17.    Κανελλοπούλου Μαρία
18.    Καραμεσίνη Μαρία
19.    Κατριβάνου Βασιλική
20.    Κλαυδιανός Παύλος
21.    Κνήτου Κατερίνα
22.    Κούτσης Νίκος
23.    Κυπριανίδου Ερμίνα
24.    Λάμπρου Πάνος
25.    Μαγαλιού Ερμίνα
26.    Μαντάς Χρήστος
27.    Ματσούκα Χάρις
28.    Μπαλαούρα Όλγα
29.    Μπασκόζος Γιάννης
30.    Μπουγελέκας Γιώργος
31.    Νικολάρα Μαρία
32.    Ξανθός Ανδρέας
33.    Παπαδόπουλος Χριστόφορος
34.    Παπαζεύκου Ουρανία
35.    Παπανδρέου Ανδρέας
36.    Πέρκα Πέτη
37.    Ρογδάκη Αννα
38.    Σκουρλέτης Πάνος
39.    Τσακαλώτος Ευκλείδης
40.    Υδραίος Μιχάλης
41.    Φίλης Νίκος
42.    Χατζησοφιά Αννα
43.    Χριστοδουλοπούλου Τασία
44.    Χριστούλη Έλενα
45.    Ψαρρά Στέλλα

Εν τω μεταξύ με δήλωσή της η Εφη Αχτσιογλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί της χθες ο Στέφανος Κασσελάκης. Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, τα στελέχη της οποίας δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, ετοιμάζει τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησε η «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 45 που υπογράφουν το κείμενο – «Παράθυρο» για νέο κόμμα"

Στέφανος Τζουμάκας: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – «Δεν έχει ηγεσία το κόμμα μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα»

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος και από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τζουμάκας σε δήλωσή του επσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και όπως λένε στα μέρη μου το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα και δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος».

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».

Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Τζουμάκας: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – «Δεν έχει ηγεσία το κόμμα μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα»"

Οι λύκοι βγήκαν… παγανιά στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας

Στην πλατεία του χωριού βλέπουν έναν λύκο να τους επισκέπτεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας. Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές των λύκων σχεδόν κάθε βράδυ. Ίδιες εικόνες περιγράφουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα που τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια και μάλιστα ο ίδιος, να είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο» όπως λέει.

Τα ίδια μηνύματα από την περιοχή του Καλλιδρόμου, από την Οίτη, από τα χωριά της Όθρυος, βόρεια από την Στυλίδα.

«Οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κραβαρίτης δασοπόνος του Δασαρχείου της Λαμίας που ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης κυνηγός ο ίδιος που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαπιστώνει ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.

Ποικίλα και τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με το Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια». Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

«Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι λύκοι βγήκαν… παγανιά στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας"

40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Tρίτη στις γυναίκες τερμάτισε η ελληνίδα Γκλόρια Πριβιλέτζιο που στέφθηκε Πανελληνιονίκης (video)

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς η Γκλόρια Πριβιλέτζιο του Γ.Σ. Γλυφάδας τερμάτισε στην τρίτη θέση στις γυναίκες με χρόνο 2:43.19” (42η στη γενική κατάταξη).

Παράλληλα η ελληνίδα δρομέας ήταν η νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Δεύτερη Πανελληνιονίκης και 61η στη γενική κατάταξη ήταν η Σταματία Νούλα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με χρόνο 2:46:53″ και στην τρίτη θέση η Παναγιώτα Βλαχάκη του ΓΑΣ Ιλισσός με χρόνο 2:51:56″ που παράλληλα τερμάτισε στην 113η θέση στη γενική κατάταξη.

Η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την «χρυσή» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονομάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Tρίτη στις γυναίκες τερμάτισε η ελληνίδα Γκλόρια Πριβιλέτζιο που στέφθηκε Πανελληνιονίκης (video)"

Εύη Βατίδου: Της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος – «Ήταν ατύχημα» λέει ο Κούγιας

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στην Εύη Βατίδου για το άγριο περιστατικό στη Γλυφάδα με τον σοβαρό τραυματισμό της 57χρονης. Συγκεκριμένα, σε βάρος της, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για το συμβάν στη Γλυφάδα η Εύη Βατίδου παραπέμφθηκε σε ανακριτή και αναμένεται να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (16.11.23). Μέχρι την απολογία της θα παραμείνει κρατούμενη.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύη Βατίδου ακολούθησε και εμβόλισε μοτοσικλέτα, η οποία της έσπασε τον καθρέφτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η συνοδηγός που επέβαινε στη μηχανή, μια 57χρονη.  

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Εύης Βατίδου, μιλώντας στο newsit.gr δήλωσε πως ο οδηγός της μοτοσυκλέτας που την πλησίασε, έβγαλε το κράνος και την εξύβρισε με χυδαίες εκφράσεις.

Μετά άρχισε να της χτυπάει το αυτοκίνητο με το κράνος. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κούγια, η Εύη Βατίδου καλούσε την αστυνομία -όπως ο ίδιος αναφέρει, υπάρχουν 10 κλήσεις στην αστυνομία- και όταν ο οδηγός της μηχανής το αντιλήφθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, έγινε πολύ κοντά στο σπίτι της Εύης Βατίδου στην Άνω Γλυφάδα. Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, η οδηγός οδήγησε την Εύη Βατίδου σε κατσάβραχα στον Υμηττό και η Εύη Βατίδου την ακολούθησε. Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, η μηχανή ανετράπη και έπεσε σε χαντάκι. H συνοδηγός τραυματίστηκε εκεί, υποστηρίζει ο γνωστός δικηγόρος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εύη Βατίδου δεν χτύπησε ποτέ τη μηχανή. Όπως τονίζει, δεν υπάρχει κανένα σημάδι στη μηχανή.

Η γυναίκα -όπως αναφέρεται στο θέμα που έβγαλε αποκλειστικά το newsit.gr- έχει τραυματιστεί. Έχει σπάσει το χέρι της και το πόδι της και νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο! Ο άνδρας έχει τραυματιστεί ελαφρά. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύη Βατίδου: Της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος – «Ήταν ατύχημα» λέει ο Κούγιας"

Τρεις Έλληνες στην πρώτη δεκάδα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας – Πανελληνιονίκης ο Καραΐσκος που τερμάτισε 7ος (video)

Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς τρεις Έλληνες δρομείς τερμάτισαν στην πρώτη δεκάδα της τελικής κατάταξης.

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος με χρόνο 2:22:37” τερμάτισε 7ος στην τελική κατάταξη σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Μαραθώνιο που μετείχαν ελίτ δρομείς, όπως ο νικητής Κίπτο, ενώ παράλληλα ο Έλληνας κορυφαίος δρομέας τερμάτισε πρώτος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.


8ος στην τελική κατάταξη και δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τερμάτισε ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με χρόνο 2:23:34”, ενώ στην 9η θέση τερμάτισε ο Γιώργος Μίνος με χρόνο 2:23:56”, καταλαμβάνοντας παράλληλα την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Ιδιαίτερα όμορφη ήταν η στιγμή που και οι τρεις Έλληνες δρομείς αγκαλιάστηκαν στη γραμμή τερματισμού.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΚΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

  1. Κίπτο (Κένυα) 2:10:34”
  2. Κιλίμο (Κένυα) 2:12:36”
  3. Μουχιτίρα (Ρουάντα) 2:12:36”
  4. Κιτσάνα (Κένυα) 2:14:23”
  5. Tσέριγιουτ (Κένυα) 2:17:09”
  6. Τσούμπα (Κένυα) 2:18:51”
  7. Καραΐσκος (Ελλάδα) 2:22:37”
  8. Πιτσώλης (Ελλάδα) 2:23:34”
  9. Μίνος (Ελλάδα) 2:23:56”
  10. Κορνέσκι (Ρουμανία) 2:24:36”

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις Έλληνες στην πρώτη δεκάδα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας – Πανελληνιονίκης ο Καραΐσκος που τερμάτισε 7ος (video)"

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία κατά του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές από τους «Προεδρικούς»

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι «μάχες» στον ΣΥΡΙΖΑ, την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, με τους «Προεδρικούς» να «στριμώχνουν» την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, καταθέτοντας τροπολογία – «φρένο» κατά του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

Δύο τροπολογίες – προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι  Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συγκεκριμένα, ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:

«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Αναλυτικά οι τροπολογίες:

«1. Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

– Γεροβασίλη Όλγα
– Ζαχαριάδης Κώστας
– Θεοχαρόπουλος Θανάσης
– Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
– Ραγκούσης Γιάννης
– Φλαμπουράρης Αλέκος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία κατά του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές από τους «Προεδρικούς»"

Νέο καιρικό σύστημα από το βράδυ με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Eπικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 09-11-2023/1230 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Έτσι από σήμερα βράδυ της Κυριακής (12-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα, βαθμιαία τη Δευτέρα (13-11-23) τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και σταδιακά τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

α. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (12-11-23) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική και η νότια Πελοπόννησος (πιθανώς τα Κύθηρα, η δυτική Κρήτη και η Θράκη) και βαθμιαία η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, οι Κυκλάδες (κυρίως οι κεντρικές και νότιες) και το ανατολικό Αιγαίο.

γ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο καιρικό σύστημα από το βράδυ με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Eπικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ"

Συνελήφθη η Εύη Βατίδου – Ακολούθησε, εμβόλισε μοτοσικλέτα και τραυμάτισε σοβαρά μία 57χρονη

Άγριο επεισόδιο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Γλυφάδα, με πρωταγωνιστές την Εύη Βατίδου και ένα ζευγάρι μοτοσικλετιστών που οδήγησαν στη σύλληψη του γνωστού μοντέλου. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, η 46χρονη ακολούθησε και εμβόλισε μοτοσικλέτα, η οποία της έσπασε τον καθρέφτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία 57χρονη γυναίκα. Κρατείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ένα αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 

Όλα ξεκίνησαν 00.33 της Κυριακής (12.11.23). Σύμφωνα με το θύμα, προηγήθηκε ένα φραστικό επεισόδιο με τους δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας έναν άνδρα 59 ετών και μία γυναίκα 57χρονών, οι οποίοι της έσπασαν τον καθρέφτη. 

Η Εύη Βατίδου ακολούθησε τη μοτοσικλέτα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σήμα της αστυνομίας, «την εμβόλισε με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της 57χρονης, η οποία μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας. Στις 03.45 ενημερώθηκε το Υπασπιστήριο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας της ΝΑ ότι η υγεία της 57χρονης βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, έχει σπάσει το χέρι και το πόδι.

Ο οδηγός της μοτοσικλέτας και η Εύη Βατίδου προσήχθησαν στο ΑΤ Γλυφάδας και στις 06.45 ο οδηγός υπέβαλε μήνυση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και η Εύη Βατίδου στον 59χρονο για εξύβριση, απειλή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη η Εύη Βατίδου – Ακολούθησε, εμβόλισε μοτοσικλέτα και τραυμάτισε σοβαρά μία 57χρονη"

Βοιωτία: 17χρονος Ρομά ο νεκρός από την καταδίωξη - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την πυροβολισμό

Ένας 17χρονος Ρομά νεκρός είναι το αποτέλεσμα της καταδίωξης που ξεκίνησε από την Αλίαρτο και κατέληξε στο Λεοντάρι της Βοιωτίας όταν αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο.

Το ύποπτο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 3-4 άτομα, κατά πληροφορίες όλοι ανήλικοι, εντοπίστηκε στην Αλίαρτο. Όταν, όμως, οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει, ο οδηγός πάτησε γκάζι για να διαφύγει με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.

Το ύποπτο όχημα τελικά εγκλωβίστηκε σε αδιέξοδο στο Λεοντάρι όπου ο οδηγός του φέρεται, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, να έπεσε σε σταθμευμένο ΙΧ και να ακινητοποιηθεί.



Ακολούθησε καβγάς μεταξύ των αστυνομικών που πλησίασαν από τις δύο πλευρές το όχημα και των τεσσάρων υπό παρακολούθηση υπόπτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr από αστυνομικές πηγές ο 17χρονος επιχείρησε να αφαιρέσει το περίστροφο του αστυνομικού με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκρότησει και να τον σκοτώσει ακαριαία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι η σφαίρα διαπέρασε τα δάχτυλα του νεαρού ΡΟμά και καρφώθηκε στη θωρακική χώρα.

Στο σημείο έφτασε γρήγορα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη αργά για τον νεαρό, ο οποίος είχε καταλήξει.

Ενημερώθηκε άμεσα η ηγεσία της ΕΛΑΣ και αναμένεται περαιτέρω έρευνα για την εξακρίβωση όλων των στοιχείων που συνέθεσαν το αιματηρό αυτό συμβάν.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Βραδινές ώρες του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, από περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου εντοπίστηκε όχημα, στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο.

Λόγω του υψηλού κινδύνου του περιστατικού, ενημερώθηκαν μέσω του Κέντρου Άμεσης Δράσης, να συνδράμουν και επιπλέον δυνάμεις με σκοπό τον εντοπισμό και έλεγχο του οχήματος.

Στη συνέχεια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα που διέφευγε τον έλεγχο, στη διασταύρωση Καναβαρίου στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός ωστόσο και πάλι δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται.

Το άτομο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γ.Ν. Θηβών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βοιωτία: 17χρονος Ρομά ο νεκρός από την καταδίωξη - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την πυροβολισμό"

Βράδυ συγκρούσεων στα Εξάρχεια – Επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς (βίντεο)

Βράδυ έντασης και συγκρούσεων ήταν το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν μία σειρά επιθέσεων με βόμβες μολότοφ και πέτρες από ομάδες αγνώστων.

Μαρτυρίες τονίζουν ότι η πρώτη επίθεση προς τις αστυνομικές δυνάμεις με ρίψη μολότοφ έγινε περίπου στις 11:30 το βράδυ στη συμβολή Κωλέττη και Τζαβέλα. Έπειτα ακολούθησε επίθεση με πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς στη Μεσολογγίου και Τζαβέλα, ενώ περίπου στη 01:00 ίδιο σκηνικό είχαμε στη Χαριλάου Τρικούπη, με ομάδα ατόμων να πετούν μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ.

Να σημειωθεί πως δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

 

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βράδυ συγκρούσεων στα Εξάρχεια – Επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς (βίντεο)"

Γιατί δόθηκαν μόνο τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που πολέμησε σκληρά εναντίον των δυνάμεων του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απώλειές της σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υποδομές ήταν τεράστιες. Οι επιτυχίες της εναντίον των Ιταλών, η καθυστέρηση προέλασης των Γερμανών, αλλά και η Εθνική Αντίσταση θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους νικητές Συμμάχους στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 και να ικανοποιηθούν περισσότερα από τα ελληνικά αιτήματα. Ποιοι ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν στο να μην γίνει κάτι τέτοιο και να δοθούν μόνο τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα; Ας ξεκινήσουμε πρώτα με μια σύντομη αναφορά στις τεράστιες απώλειες της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

empros

Οι απώλειες της Ελλάδας σε ανθρώπους και υποδομές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ξεκινώντας από τις ανθρώπινες απώλειες, η Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θρήνησε 475.000 ανθρώπους, το 6,5% δηλαδή του πληθυσμού της (7.335.000) προπολεμικά. Από τα 2.005.000 ζώα εργασίας προπολεμικά, έχασε τα 855.000 (ποσοστό 42,6%). Από τα 24.840.000 πρόβατα, πουλερικά και χοίρους απώλεσε τα 12.305.000 (49,5%). Το ¼ των δασών της καταστράφηκε. Από τα 19.180 τ.χλμ. δασών έμειναν περίπου 14.000 τ.χλμ. Στη χώρα μας προπολεμικά υπήρχαν 17.200 οχήματα (επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία). Τα 11.300 από αυτά καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β’ Π.Π. Καταστράφηκε επίσης το 93,5% του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού (ατμομηχανές, βαγόνια κ.λπ.), συγκεκριμένα 6.080 από 6.502 σιδηροδρομικά οχήματα.

Οι οδικές γέφυρες μήκους άνω των 6 μέτρων καταστράφηκαν σε ποσοστό 90%, ενώ από τις σιδηροδρομικές γέφυρες μήκους άνω των 10 μέτρων δεν «επιβίωσε» καμία (96/96 καταστράφηκαν). Από το 1.730.000 οικοδομές καταστράφηκαν οι 401.000 (ποσοστό 23,2%) και 1.000.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι! Τέλος 434 από τα 583 ελληνικά εμπορικά πλοία (ποσοστό 74,5%) επίσης καταστράφηκαν. Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση «Αι θυσίαι της Ελλάδος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», του Υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως, Αθήναι 1946. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω υπήρξε και σημαντική μείωση στην εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευμάτων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το χρώμιο. Αυτό οφείλεται στο ότι το μετάλλευμά του ήταν απαραίτητο στη γερμανική πολεμική βιομηχανία.

image-2

Από το 1941 ως το 1944 περίπου 145.000 τόνοι μεταλλεύματος χρωμίου στάλθηκαν από την Ελλάδα στην Γερμανία. Χωρίς αυτούς οι Γερμανοί θα αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα, καθώς τα δικά τους αποθέματα εξαντλήθηκαν από το 1942. Και η αγροτική παραγωγή όμως μειώθηκε δραματικά. Η ετήσια παραγωγή καπνού, από 54.455 τόνους το 1940 μειώθηκε σε 8.884 το 1944. Μάλιστα, η Βουλγαρία προσάρτησε τις περιοχές που παρήγαγαν σε καιρό ειρήνης το 53% ολόκληρης της ελληνικής συγκομιδής.

Σε καθαρά οικονομικά μεγέθη, η απώλεια του εθνικού πλούτου κατά τον Β’ Π.Π. εκτιμήθηκε σε 17.871 εκ. δολάρια. Ο υπερπληθωρισμός προκάλεσε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Τον Ιούλιο του 1944 οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν 858.272 φορές από τις αξίες του Οκτωβρίου του 1940. Μια οκά (1.282 γραμμάρια) ψωμιού κατά την απελευθέρωση κόστιζε 34.000.000.000 δραχμές.

Η Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και οι ελληνικές διεκδικήσεις (1946)

Την άνοιξη του 1946 ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Ο πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών διακήρυξε ότι η Ελλάδα επιδίωκε την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη «βελτίωση» των συνόρων με τη Βουλγαρία έτσι ώστε να είναι ασφαλέστερα για τη χώρα μας που είχε δεχτεί επανειλημμένες βουλγαρικές επιθέσεις, καθώς και τη σύναψη συμφωνίας με τη Βρετανία για την Κύπρο. Διακήρυξε ακόμα ότι η Ελλάδα ήθελε να έχει καλές σχέσεις και με τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και ότι λόγω της θέσης της στη Μεσόγειο, έπρεπε να είναι στο πλευρό των ναυτικών δυνάμεων, δηλαδή των Η.Π.Α. και της Μ. Βρετανίας.

Οι εθνικές διεκδικήσεις χρονολογούνταν από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκινούσαν βαθιά την κοινή γνώμη στη χώρα μας. Από την πλευρά των Συμμάχων δε, υπήρξαν σαφέστατες διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο, τότε υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ίντεν στον Γεώργιο Β’ στις 18/12/1942: «Απορώ διατί ανησυχείτε! Αφού είναι γνωστόν ότι η Βόρ. Ήπειρος είναι ιδική σας, ότι η κυριαρχία σας εις τα Δωδεκάνησα θα είναι αναγνωρισμένη στο τέλος του πολέμου και ότι θα γίνει υπέρ υμών (της Ελλάδας δηλαδή) η ευρύτερα δυνατή διαρρύθμισις των ελληνοβουλγαρικών συνόρων» (Παναγιώτης Πιπινέλης, «Γεώργιος Β’», σελ. 125 – 126).

paris-2
Παρίσι Διάσκεψη Ειρήνης 1946


paris
Παρίσι 1946


Ο Γεώργιος επανήλθε υποβάλλοντας στον Τσόρτσιλ ένα υπόμνημα, μόλις πληροφορήθηκε το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού για αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων στην Κέρκυρα. Πρότεινε ακόμα, να ηγηθεί προσωπικά του «Ιερού Λόχου» και να αποβιβαστεί στη Βόρειο Ήπειρο. Από την πλευρά του, το Κ.Κ.Ε. υποστήριζε αρχικά την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Αργότερα όμως άλλαξε γνώμη, διακηρύσσοντας ότι επιθυμεί τη διατήρηση των υφισταμένων συνόρων. Αντίθετο επίσης ήταν το Κ.Κ.Ε. και ως προς τη διεκδίκηση βουλγαρικών εδαφών. Έθεσε όμως θέμα διεκδίκησης της Ανατολικής Θράκης και ζήτημα ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα άλλα πολιτικά κόμματα θεωρούσαν ότι το Κ.Κ.Ε. με αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της χώρας μας με τη Βρετανία και την Τουρκία.

image-4

image-3

Διπλωματικές επαφές της ελληνικής πλευράς για προώθηση των διεκδικήσεών της

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διπλωματική εκστρατεία για την ενημέρωση των Συμμάχων σχετικά με τις διεκδικήσεις της. Στις 17 Απριλίου 1946 ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Κίμων Διαμαντόπουλος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αφού τόνισε ότι η χώρα μας θα συνέχιζε να αποτελεί το προπύργιο των δυτικών δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε να δοθούν στην Ελλάδα βουλγαρικά εδάφη, καθώς η Βουλγαρία είχε επιτεθεί στη χώρα μας ως μέλος του Άξονα, καθώς και εδάφη της Αλβανίας (Β. Ήπειρο), την οποία είχε απελευθερώσει (για τρίτη φορά σε λιγότερα από 30 χρόνια…) ο Ελληνικός Στρατός το 1940 – 1941.

Για τη διεκδίκηση της Βορείου Ηπείρου η Ελλάδα χρησιμοποίησε κυρίως εθνολογικά στοιχεία, με την παρουσία Ελλήνων στην περιοχή, ενώ για τη διεκδίκηση βουλγαρικών εδαφών, σε υπόμνημά της στις 22/4/1946 ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων είχε δύο στόχους: να προσφέρει μια ισχυρότερη αμυντική γραμμή στην Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους συνοριακούς πληθυσμούς, που δεινοπάθησαν από τους Βούλγαρους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς η Αθήνα επικαλέστηκε στρατηγικούς λόγους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Στρατιωτικών.

stalin-hoja
Στάλιν και Χότζα


Το Μεικτό Επιτελείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Joint Chiefs of Staff – JCS) επισήμανε ότι η Βόρεια Ήπειρος είχε μεγάλη οικονομική σημασία για την Αλβανία, που ήταν μια φτωχή χώρα, ενώ η Ελλάδα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει μόνη της πιθανή αλβανική επίθεση. Η απώλεια της Βορείου Ηπείρου θα στερούσε από την Αλβανία τις μοναδικές φυσικές της θέσεις άμυνας εναντίον μιας επίθεσης από τον νότο, ενώ θα της επέβαλε στενότερη οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία, που ίσως την απορροφούσε. Τέλος υπήρχε ο κίνδυνος αντάρτικου από τους Αλβανούς, που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια. Για το θέμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων οι Αμερικανοί τόνισαν ότι η Ελλάδα επιθυμούσε να διπλασιάσει το εύρος των εδαφών της ανάμεσα στη Βουλγαρία και το Αιγαίο Πέλαγος. Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν περίπου 400.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Πομάκοι, Μωαμεθανοί ή τουρκογενείς. Η ένταξη των περιοχών αυτών στην Ελλάδα θα βελτίωνε σαφώς τις αμυντικές της δυνατότητες, όμως πιθανότατα, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, θα προκαλούσε βίαιες αντιδράσεις και ανταρτικές επιδρομές που θα διατάρασσαν την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Κι ενώ οι Αμερικανοί γραφειοκράτες παρουσίαζαν διάφορες δικαιολογίες για να μην δοθούν στην Ελλάδα όσα ζητούσε, η Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα τους ενημέρωνε ότι το πατριωτικό συναίσθημα στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και οι Έλληνες ανέμεναν ιδιαίτερα την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου. Τόνιζαν δε οι εδώ διπλωμάτες, ότι πιθανή άρνηση των Συμμάχων στις ελληνικές διεκδικήσεις, ίσως έστρεφε τη χώρα μας προς το ανατολικό μπλοκ.

James-F_-Byrnes
James F. Byrnes


Ernest-Bevin
Ernest Bevin


Στις 25 Απριλίου 1946 συνήλθε στο Παρίσι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των συμμαχικών κρατών. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιππος Δραγούμης, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Byrnes τόνισε ότι η Ελλάδα διατύπωσε εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Αλβανίας και της Βουλγαρίας για λόγους ασφαλείας και ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε Συνθήκη Ειρήνης που δεν θα πρόσφερε στη χώρα ανάλογες εγγυήσεις. Ο Byrnes δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, είπε μόνο ότι οι ελληνικές θέσεις θα αντιμετωπίζονταν με προσοχή, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η ασφάλεια της Ελλάδας ή οποίας άλλης χώρας σε αυτό το μέρος του κόσμου θα μπορούσε να επιτευχθεί με εδαφικές αναδιαρθρώσεις.

Τόνισε πάντως ότι τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν καταρχήν ότι τα Δωδεκάνησα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, αλλά η Ε.Σ.Σ.Δ. είχε αρνηθεί οριστική συμφωνία στο θέμα αυτό. Στις 8 Μαΐου 1946 οι υπουργοί Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων συμφώνησαν ότι τα σύνορα της Βουλγαρίας θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν την 1/1/1941. Η Αθήνα θορυβήθηκε και έστειλε (10 Μαΐου 1946) όμοιες επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών των Η.Π.Α. Byrnes και της Μ. Βρετανίας Bevin όπου ζητούσε την βοήθειά τους για ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μάλιστα πληροφορίες ότι η Αλβανία θα ενωνόταν σε ομοσπονδία με τη Γιουγκοσλαβία, η οποία προωθούσε την ιδέα μίας «Βαλκανικής Ομοσπονδίας». Παρά τις ελληνικές προσπάθειες στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών κανένα από τα ελληνικά αιτήματα δεν ικανοποιήθηκε.

Τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα – Οικονομική ενίσχυση της χώρας μας πριν τη Διάσκεψη των Παρισίων

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, στις 27 Ιουνίου 1946 παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα αφού συναίνεσε και ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Μολότοφ (το πραγματικό ονοματεπώνυμο του οποίου ήταν Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν). Η έκπληξη των άλλων υπουργών ήταν τεράστια (δείτε σχετικό άρθρο μας στις 11/3/2023). Ο Μολότοφ όμως, δεν παρέλειψε την ίδια μέρα να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση διαφθορά, επιθετικές τάσεις και απροειδοποίητες επιθέσεις κατά της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας…

tsardalis
Κωνσταντίνος Τσαλδάρης


Η είδηση για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τον Τύπο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού προς το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Αντίθετα, ο λαός δεν έδειχνε ανάλογο ενθουσιασμό, καθώς θεωρούσε τα Δωδεκάνησα ελληνικά, κάτι βέβαια σωστό και την απόκτησή τους δικαιωματική και αυτονόητη. Η Τουρκία έδειξε ικανοποιημένη από την παραχώρηση των Δωδεκανήσων, αν και έμμεσα διεκδίκησε το Καστελλόριζο και τη Σύμη. Οι Τούρκοι άλλωστε έπνεαν μένεα εναντίον των Ιταλών που είχαν καταλάβει τα Δωδεκάνησα από την οθωμανική Αυτοκρατορία.

images-1

Πριν την έναρξη της Διάσκεψης της Ειρήνης, ο Κ. Τσαλδάρης δεν έγινε δεκτός στην Ουάσιγκτον και πήγε στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε ανεπίσημα με τους Byrnes και Bevin και στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για λεπτομερείς συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Τσαλδάρης ήθελε να προβάλει τις ελληνικές διεκδικήσεις και να ζητήσει χρήματα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Στις 3 Ιουλίου 1946, ο Τσαλδάρης υπέβαλε ένα υπόμνημα στους Byrnes και Bevin με κύριο αίτημα να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το συνολικό ποσό που ζήτησε ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θεωρήθηκε υπερβολικό. Επίσης, ο Τσαλδάρης έθεσε και τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, προσθέτοντας και κάποιες απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, μετά την υπογραφή Συνθήκης αμοιβαίας υποστήριξης μεταξύ Τίτο και Χότζα. Οι Byrnes και Bevin δεν ενθάρρυναν τον Τσαλδάρη. Όσο για τα οικονομικά η Ουάσινγκτον ήταν επιφυλακτική με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν είχε δείξει καμία ικανότητα στην αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών κονδυλίων.

hartis-dodekanisa
Xάρτης για τα Δωδεκάνησα


Τελικά, μετά από σύσταση του αναπληρωτή του Byrnes, Ντιν Άτσεσον, η Ελλάδα έστειλε το καλοκαίρι του 1946 αντιπροσωπεία για σύναψη δανείων στις Η.Π.Α. Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τους Σοφοκλή Βενιζέλο (επικεφαλής) και μέλη τον Μιχαήλ Αιλιανό (υφυπουργός Συντονισμού) και τους βουλευτές Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αναστάσιο Μπακάλμπαση. Η αποστολή συνάντησε τον Τρούμαν, τον Άτσεσον και εκπροσώπους της Export – Import Bank με σκοπό να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο. Αυτό δεν έγινε εφικτό. Το μόνο που έγινε ήταν η παροχή βοήθειας από την UNRRA (Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών) που έφτασε τα 358 εκ. δολάρια ως το τέλος του 1946.

Η Διάσκεψη των Παρισίων – Η διάψευση των ελληνικών προσδοκιών

Η Διάσκεψη της Ειρήνης συνήλθε στο Παρίσι από τις 29 Ιουλίου ως τις 11 Οκτωβρίου 1946. Η Ελλάδα ζήτησε αποζημίωση 700 εκ. δολαρίων από τη Βουλγαρία για τις καταστροφές που είχε υποστεί κατά τη βουλγαρική κατοχή. Επίσης ο Κ. Τσαλδάρης ζήτησε την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου και την αναδιάρθρωση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Στις 10 Αυγούστου ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος Αντρέι Βισίνσκι υπερασπίστηκε την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ενώ στις 14 Αυγούστου ο Βούλγαρος αντιπρόσωπος Κούλισεφ, όχι μόνο χαρακτήρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις αβάσιμες, αλλά και ζήτησε διέξοδο στο Αιγαίο για τη Βουλγαρία μέσω της Δυτικής Θράκης! Τις εξωφρενικές βουλγαρικές απαιτήσεις υποστήριξαν η Γιουγκοσλαβία και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Μανουίλσκι, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για ιμπεριαλιστική πολιτική! Την επόμενη μέρα όμως, ο Byrnes χαρακτήρισε άδικη τη στάση των Ανατολικών, υπενθύμισε τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα και δήλωσε τέλος ότι οι Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ. δεν έπρεπε να ξεχνούν την οφειλή τους στον ελληνικό λαό.

Στις 7 Αυγούστου 1946 η Ε.Σ.Σ.Δ. ζήτησε να τεθεί η υπεράσπιση των Στενών (Δαρδανελίων) υπό την ευθύνη όλων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό σήμαινε ότι η Ε.Σ.Σ.Δ. θα εγκαθιστούσε βάσεις σε τουρκικό έδαφος και ίσως στο μέλλον προσπαθούσε να κυριαρχήσει στην Τουρκία.

Η απαίτηση αυτή της Ε.Σ.Σ.Δ. προκάλεσε τεράστιες ανησυχίες στη Δύση και ερμηνεύτηκε ως αρχή μιας προσπάθειας να αποκτήσει η Μόσχα την υπέροχη στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Η.Π.Α. αντέδρασαν και έστειλαν στην Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Franklin D. Roosevelt», το οποίο μάλιστα, μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία επισκέφτηκε τον Πειραιά στις 5 Σεπτεμβρίου 1946. Οι Η.Π.Α. ανέλαβαν πλέον πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Σ.Σ.Δ. στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επιθέσεις της Ε.Σ.Σ.Δ. εναντίον της Ελλάδας συνεχίστηκαν.

Στις 24 Αυγούστου 1946 ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αποτελούσε κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και ότι καταδίωκε, με τη βοήθεια των Βρετανών, τις μειονότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ότι επέτρεπε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να δημιουργούν επεισόδια στα ελληνοαλβανικά σύνορα και δολοπλοκούσε για να «αρπάξει» τη Βόρειο Ήπειρο από την Αλβανία. Η προσφυγή αυτή υποκινήθηκε από την Ε.Σ.Σ.Δ. και η συζήτησή της άρχισε στις 4 Σεπτεμβρίου 1946, τρεις μέρες μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, με το οποίο επανήλθε ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ στον θρόνο με ποσοστό 69%. Τότε ο Έλληνας αντιπρόσωπος Βασίλειος Δενδραμής αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας ότι η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία βοηθούν τους αντάρτες του Κ.Κ.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα. Με την ελληνική θέση συντάχθηκαν και οι Η.Π.Α. που ζήτησαν να εξεταστεί η κατάσταση στα βόρεια ελληνικά σύνορα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όμως οι Σοβιετικοί έθεσαν βέτο.

Οι Σοβιετικοί σκλήρυναν τη στάση τους, όμως η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στις διεκδικήσεις της. Στις 30 Αυγούστου 1946 ο Δενδραμής ζήτησε από τη Διάσκεψη να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης μέρας και τη λύση του βορειοηπειρωτικού. Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι αντέδρασαν, όμως οι Byrnes και Bevin επέμειναν ότι η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να εκθέσει την υπόθεσή της. Η Διάσκεψη αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση με ψήφους 12-7. Φάνηκε όμως ξεκάθαρα ότι οι Η.Π.Α. ήταν πρόθυμες να στηρίξουν την Ελλάδα σε θέματα διαδικασίας, όχι ουσίας. Στις 11 Οκτωβρίου 1946 ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Jefferson Caffery τόνισε ότι οι Η.Π.Α. δεν μπορούσαν να στηρίξουν τις ελληνικές διεκδικήσεις στο θέμα των συνόρων με τη Βουλγαρία. Ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε να θέσει τις διεκδικήσεις της στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Κ. Τσαλδάρης απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο τον συμβούλευσε να μην κάνει κάτι τέτοιο. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αγνόησε την αμερικανική σύσταση και έθεσε στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Νέας Υόρκης τις ελληνικές διεκδικήσεις. Ο Βρετανός Bevin πρότεινε κάποιες μικρές αλλαγές, υπέρ της Ελλάδας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, μικρότερες όμως απ’ όσες ζητούσε η Ελλάδα. Όμως σύντομα ανακάλεσε, καθώς ο Byrnes αρνήθηκε να τις στηρίξει και ο Μολότοφ, έστω και να τις συζητήσει. Το μόνο που δέχτηκε το Συμβούλιο ήταν η καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα (105 εκ. δολάρια από την Ιταλία και 45 εκ. από την Ελλάδα), ενώ τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα παρέμεναν στο καθεστώς της 1/1/1941 (απόφαση της 3ης Δεκεμβρίου 1941). Αντίθετα το ζήτημα των νότιων συνόρων της Αλβανίας παρακάμφθηκε και εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

dragoumis
Φίλιππος Δραγούμης


Οι σφοδρές αντιδράσεις των Ελλήνων μετά τις αποφάσεις των Συμμάχων

Μετά τις αποφάσεις των Συμμάχων με τις οποίες παραχωρούνταν στην Ελλάδα μόνο τα Δωδεκάνησα, η χώρα μας αισθάνθηκε, και δικαιολογημένα, αδικημένη και απογοητευμένη. Ο ελληνικός λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι αρχές της διεθνούς ηθικής και της δικαιοσύνης έχασαν όλη την αξία τους και ότι ένας πιστός σύμμαχος, η συμβολή του οποίου στις κρίσιμες ώρες του Β’ Π.Π. είχε αναγνωριστεί επίσημα, δεν θα ανταμειβόταν. Και μάλιστα, η Βουλγαρία, βασικός σύμμαχος των ναζί επιβραβευόταν για τη στάση της κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., καθώς επικυρωνόταν η προσάρτηση σ’ αυτή της νότιας Δαβρουτσάς που είχε αποσπάσει από τη Ρουμανία το 1940 με τη συνθήκη της Κραϊόβας, με τη συναίνεση του Στάλιν και του Χίτλερ. Αλώβητη έμεινε και η Αλβανία που συμμετείχε ενεργά στην ιταλική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα…

Επίλογος

Η Ελλάδα, όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν ανταμείφθηκε μετά το τέλος του, πάρα μόνο με την, αυτονόητη, παραχώρηση των Δωδεκανήσων. Απ’ όσα αναφέραμε, είναι φανερό ότι η Βουλγαρία και η Αλβανία διατήρησαν τις υπό διεκδίκηση περιοχές χάρη στη στήριξη του Στάλιν. Οι Η.Π.Α. και η Βρετανία ήταν πρόθυμες να μην επιτρέψουν τη γεωγραφική επέκταση της σοβιετικής επιρροής και των συμμάχων της, αλλά δεν είχαν καμία πρόθεση να διακυβεύσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα ικανοποιώντας τα ελληνικά αιτήματα. Ίσως και οι χειρισμοί της τότε ελληνικής κυβέρνησης να μην ήταν οι πλέον ενδεδειγμένοι. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα, αν και βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν έλαβε όσα ανταλλάγματα άξιζε με βάση την προσφορά της. Καλό είναι οι νυν κυβερνήτες, αλλά και όσοι κυβερνήσουν τη χώρα στο μέλλον, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσα έγιναν το 1946 και να αντιληφθούν ότι ο ρόλος του «χρήσιμου κορόιδου» δεν αρμόζει στην Ελλάδα…

Πηγές: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», Τ. ΙΣΤ., ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1833-1949», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2014

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατί δόθηκαν μόνο τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news