facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Mάκης Βορίδης: Έρχεται νομοθετική παρέμβαση για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ η παρέμβαση θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Αναλυτικά, ο κ. Βορίδης ανέφερε:

«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος να το πω έτσι στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις. Αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως.

Το θέμα με τον Κασιδιάρη, έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις. 'Αρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν.

Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε λοιπόν το πρώτο που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Mάκης Βορίδης: Έρχεται νομοθετική παρέμβαση για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη"

Εύβοια: Άγριος ξυλοδαρμός στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας – Μαθήτριες πιάστηκαν στα χέρια (vid)

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας περιγράφονται από μαθητές. Αφορμή στάθηκε το νέο, άκρως σοβαρό επεισόδιο με άγριο ξύλο που σημειώθηκε στο προαύλιο του ΕΠΑΛ πριν από ένα μήνα περίπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φέρνει στο φως το evima.gr.

Συνέπεια του άγριου ξυλοδαρμού ήταν  ο τραυματισμός μιας μαθήτριας από άλλη μαθήτρια, η οποία εισήλθε στο σχολείο και άρχισε να χτυπάει μια 15 χρονη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, o άγριος ξυλοδαρμός έγινε με αφορμή ένα αγόρι το κορίτσι που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, το οποίο είναι μαθήτρια λυκείου από άλλο σχολείο χτύπησε τόσο πολύ την 15χρονη μαθήτρια του ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμη στο έδαφος.

Μόλις αντιλήφθηκαν το περιστατικό οι καθηγητές βγήκαν αμέσως στο προαύλιο του σχολείου ενημέρωσαν τους γονείς του κοριτσιού και κάλεσαν το ασθενοφόρο. Η 15χρονη μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο evima.gr πως η αστυνομία δεν ενημερώθηκε για το βίαιο περιστατικό που σημειώθηκε στο σχολείο και φυσικά δεν ήταν το μόνο.

 
ΕΠΑΛ Χαλκίδας: Άγριο ξύλο και “ιπτάμενες” καρέκλες – Στο ΚΑΤ μετά από δάγκωμα 17χρονος

Πριν από λίγες ημέρες το evima.gr, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα καταγγελία η οποία αφορούσε, έναν 17χρονο μαθητή στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από συμμαθητή του την ώρα που βρισκόταν μέσα στην τάξη.

Όπως αναφέρει μαθητής στο evima.gr, δύο αγόρια από την Γ’ Λυκείου στο τμήμα της Γεωπονίας άρχισαν να διαφωνούν στην συζήτηση με αποτέλεσμα ο ένας μαθητής να αρχίσει να βρίζει τον άλλον και να λέει πράγματα τα για την μητέρα του, στην συνέχεια άρχισαν να τσακώνονται και να πετούν πράγματα ακόμη και καρέκλες.

Ο καθηγητής μπήκε στην μέση να χωρίσει τους δύο μαθητές με αποτέλεσμα να δεχτεί και εκείνος μια καρέκλα στο κεφάλι. Στην συνέχεια ο ένας μαθητής δάγκωσε το δάχτυλο του άλλου, με αποτέλεσμα να κοπεί το μισό και παραπάνω δάχτυλο από εκεί που αρχίζει το νύχι.

Οι καθηγητές δεν ενημέρωσαν την αστυνομία αλλά πήγαν οι ίδιοι το παιδί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και ύστερα ο μαθητής χρειάστηκε να πάει με την μητέρα του στην Αθήνα στο ΚΑΤ, ώστε να κάνει χειρουργείο και του κολλήσουν το δάχτυλο.

evima 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύβοια: Άγριος ξυλοδαρμός στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας – Μαθήτριες πιάστηκαν στα χέρια (vid)"

«Ξεσκεπάστηκε» μεγάλο κύκλωμα που έφερνε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα

Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με το αζημίωτο φυσικά…

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που έγινε την Πέμπτη (4/4) σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 46 και 28 ετών και τρεις Έλληνες 48, 57 και 60 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακίνησης μεταναστών, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν, κανόνιζαν την προώθηση των μεταναστών από Τουρκία στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ότι θα περάσουν με επιτυχία τα οχήματα που μετέφεραν τους μετανάστες από τα σύνορα στην Αθήνα.
 
271 οχήματα χρησιμοποιούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία, άμεσα διαθέσιμα για την μεταφορά των μεταναστών, ενώ για τη διακίνηση κάθε μετανάστη λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Ένα μεγάλο κόλπο είχε στηθεί για να πετυχαίνει το κύκλωμα να γίνεται νομιμοφανής κυκλοφορία των αυτοκινήτων του.

Ο 46χρονος αρχηγός, εντόπιζε οχήματα 10-15 ετών παλαιότητας, μεσαίου κυβισμού και χωρητικότητας (τύπου sedan και SUV) και εμφανίζονταν ως αγοραστής με φυσική παρουσία στους πωλητές (ιδιώτες ή έμποροι), κάνοντας την αγοραπωλησία με μετρητά. Αφότου ο πωλητής συμφωνούσε να προχωρήσει η πώληση, εξουσιοδοτούσε ως διεκπεραιωτή της διαδικασίας μεταβίβασης έναν εκ των τριών μελών της οργάνωσης ενώ παράλληλα, άλλα μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις) σε στοιχεία «αχυρανθρώπου».

Τα μέλη, ως υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων πήγαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Με αυτό τον τρόπο το κύκλωμα πετύχαινε τη δημιουργία μιας ανύπαρκτης φορολογικής οντότητας που διέθετε πλήθος αδειών κυκλοφορίας αντιστοιχούμενες σε οχήματα «σε κίνηση», δηλαδή που δεν είναι ούτε ακινητοποιημένα ούτε κλεμμένα, ώστε να μην προκληθούν υποψίες σε περίπτωση ελέγχου.

Οι οφειλές που προέκυπταν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων της οργάνωσης δεν διευθετούνταν, δεδομένου ότι αντιστοιχούσαν σε πλασματικά ΑΦΜ, ενώ για το έτος 2023 το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 112.950 ευρώ.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε άλλα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά», ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ.

Συνολικά, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την προσέλκυση νέων υπό προώθηση μεταναστών, αναρτούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοληπτικό υλικό με στιγμιότυπα κατά την εξέλιξη των διακινήσεων με τη χρήση των οχημάτων τους.

Από τις έρευνες που έγιναν σε τρία καταστήματα (γραφεία διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων κ.α. ) και σε σπίτι, όπου και εντοπίστηκε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

19 δελτία ταυτότητας,
7 πλαστές βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης,
41 υπό κατάρτιση πλαστά έντυπα βεβαιώσεων πολιτών Ε.Ε.,
2 πλαστές άδειες διαμονής,
2 πλαστές αλλοδαπές άδειες ικανότητας οδήγησης,
πλήθος πλαστών δικαιολογητικών και υπευθύνων δηλώσεων,
3 πλαστές στρογγυλές σφραγίδες,
2 σφραγίδες με στοιχεία υπαλλήλων,
6 κινητά τηλέφωνα,
φορητός υπολογιστής,
650 ευρώ και
6 οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεσκεπάστηκε» μεγάλο κύκλωμα που έφερνε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα"

Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο – Έμεναν Κούρδοι μέλη του PKK

Κλείνει οριστικά το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου μετά από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, καθώς εκεί φιλοξενούνταν κυρίως Κούρδοι, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι μέλη του PKK.

Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το κέντρο δεν δέχεται νέους πρόσφυγες από το 2017, ενώ αποτελούσε σταθερό σημείο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, φιλοξενούσε 100 πρόσφυγες κυρίως Κούρδους που ανήκουν στο ΡΚΚ και τις οικογένειες τους. Έτσι, με αφορμή αυτό, η Τουρκία το είχε χαρακτηρίσει ως κέντρο εκπαίδευσης «Κούρδων τρομοκρατών».

Πλέον, οι μισοί από αυτούς έχουν συμφωνήσει να μεταφερθούν, όπως και ο δήμος του Λαυρίου, ενώ με τροπολογία το κέντρο θα στεγάζει τις δημοτικές υπηρεσίες. Έτσι, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα, όπως αυτό της Μαλακάσας.

Επιπλέον, ο Τάσος Τέλλογλου είπε χαρακτηριστικά πως «οι άλλοι μισοί διαφωνούν, αλλά κανείς δεν θα τους ρωτήσει, επειδή τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα από την ζημιές, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και για την χώρα, επειδή η Τουρκία έδινε συμβολική σημασία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο – Έμεναν Κούρδοι μέλη του PKK"

Φορτίο με 145.000 φιάλες με ποτά «μπόμπες» κατάσχεσε το ΣΔΟΕ

Ένα ακόμα μεγάλο φορτίο με παράνομα αλκοολούχα ποτά εντόπισε και κατάσχεσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων, που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και γενικότερα του οικονομικού εγκλήματος και της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ύστερα από έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), εντοπίστηκαν και διενεργήθηκε έλεγχος σε 10 containers με φορτίο παράνομα αλκοολούχα ποτά προερχόμενα από τη Γεωργία και προορισμό τρίτες χώρες. Σε συνεργασία με το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης της Ελληνική Αστυνομίας, στο λιμάνι του Πειραιά κατασχέθηκε ποσότητα 144.906 φιαλών αλκοολούχων ποτών επώνυμων εταιρειών ευρείας κατανάλωσης, δείγματα της οποίας εστάλησαν προς εξέταση στη Χημική Υπηρεσία Αττικής. Από την εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι το παράνομο φορτίο των αλκοολούχων ποτών ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και κατασχέθηκε. Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη.

Στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης αυτής συνέβαλαν πληροφορίες που αντλήθηκαν από παρόμοια επιχείρηση η οποία διενεργήθηκε από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΤΑΟΕ) στην περιοχή της Κρήτης το καλοκαίρι του 2022, όπου εντοπίσθηκε μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων αλκοολούχων ποτών. Επισημαίνεται ότι εντοπίσθηκαν Ελληνικές επιχειρήσεις που εισήγαγαν και διέθεσαν στην ελληνική αγορά ακατάλληλα αλκοολούχα ποτά.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέβαλε στην αποκάλυψη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ακατάλληλων αλκοολούχων ποτών που οδήγησε τις Ευρωπαϊκές Αρχές να κατασχέσουν μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων ποτών σε επιχειρήσεις στην Ολλανδία. Από την ιχνηλάτηση της προέλευσης των παράνομων αλκοολούχων ποτών διαπιστώθηκε, ότι μεγάλη ποσότητα εξ αυτών έχουν υποστεί παραποίηση των στοιχείων των φιαλών και αλλοίωση των αριθμών ιχνηλασιμότητας (LOT number), γεγονός που ισχυροποιεί τις υπόνοιες περί ύπαρξης συγκεκριμένης μεθόδου δράσης (modus operandi) από πλευράς λαθρεμπορικών κυκλωμάτων που αποσκοπεί στην επαναπροώθηση και διοχέτευση των εν λόγω ποσοτήτων τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για την παράνομη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών, σχηματίζεται δικογραφία από την Ελληνική Αστυνομία/Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, το ΣΔΟΕ συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία, για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ’ επέκταση της ΕΕ, προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορτίο με 145.000 φιάλες με ποτά «μπόμπες» κατάσχεσε το ΣΔΟΕ"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές – Πού θα ρίξει χαλάζι

Βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Παρασκευή, 7 Απριλίου. Ισχυροί βοριάδες θα πνέουν πάλι στις θάλασσες, ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίσει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς, τις πρώτες πρωινές ώρες, μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά και θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 15 με 17 βαθμούς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά το πρωί έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά το πρωί στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί στις Κυκλάδες και από αργά το απόγευμα στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά το πρωί έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές – Πού θα ρίξει χαλάζι"

Προφυλακιστέος ο 59χρονος Αυστριακός που κατηγορείται ότι βίασε 15χρονο μαθητή του στο Ναύπλιο

Την πόρτα του δικαστικού μεγάρου στο Ναυπλίου πέρασε σιδηροδέσμιος το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Απριλίου ο 59χρονος Αυστριακός από την Ερμιονίδα που κατηγορείται σύμφωνα με την δικογραφία της αστυνομίας για βιασμό, κατάχρηση ανηλίκων και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Το απόγευμα και μετά την απολογία του και με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα 59χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ασέλγησε σε 15χρονο μαθητή, κατά την διάρκεια του μαθήματος των Γερμανικών που έκανε στο σπίτι του θύματος.

Ο συλληφθείς σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης ενώ όπως συνήθως γινεται σε ανάλογες περιπτώσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την αστυνομία και τα στοιχεία του.
Στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων μίλησε ο δικηγόρος της οικόγένειας του 15χρονου μαθητή Γιώργος Γεωργόπουλος:
 

 
 
 
argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο 59χρονος Αυστριακός που κατηγορείται ότι βίασε 15χρονο μαθητή του στο Ναύπλιο"

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια στο δίκτυο από αύριο Παρασκευή (7/4)

Επιπλέον δρομολόγια εντάσσει στο σιδηροδρομικό δίκτυό της η Hellenic Train από αύριο Παρασκευή (7.4.2023), τα οποία αφορούν τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τον άξονα Πειραιά – Μαγούλας.

Ειδικότερα, από αύριο Παρασκευή κυκλοφορούν τα επιπλέον δρομολόγια της Hellenic Train:

Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:
  • Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC56, με ώρα αναχώρησης 14:28
  • Από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC59, με ώρα αναχώρησης 18:08
Στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στο τμήμα Πειραιάς – Μαγούλα – Πειραιάς:
  • Από Πειραιά κάθε ώρα: 05.15, 06.15, 07.15, ….., 21.15
  • Από Μαγούλα κάθε ώρα: 06.45, 07.45, 08.47, 09.47, ……, 22.47
Τι ισχύει για τα λεωφορεία

Για τους επιβάτες από και προς το Κιάτο και Κόρινθο, υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση με το σταθμό της Μαγούλας, (λεωφορειακή γραμμή στο τμήμα Μαγούλα – Κιάτο – Μαγούλα και ενδιάμεσους σταθμούς, εκτός Ζευγολατιού, και Μαγούλα – Κόρινθος – Μαγούλα, αντιστοίχως).

Για τα λεωφορεία είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι, παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ενώ από 08/04/2023 στην λεωφορειακή γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη καταργούνται τα δρομολόγια c50, c51, c56, c58, c59, c61, c62, c63.

Η Hellenic Train με νεότερες ανακοινώσεις θα ενημερώνει για τα δρομολόγια που θα προστίθενται σταδιακά στο πρόγραμμα κυκλοφορίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια στο δίκτυο από αύριο Παρασκευή (7/4)"

Δικαιοσύνη, Προεδρία Δημοκρατίας, Ανεξάρτητες Αρχές - Πάνω από 6 στους 10 πολίτες δεν τiς εμπιστεύονται, σύμφωνα με έρευνα

Την ανάδειξη της ΝΔ ως το κατεξοχήν «κόμμα της Ευρώπης», την αδυναμία διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και την κεντροαριστερή ταυτότητα των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η έρευνα που διενήργησε το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, με επικεφαλής τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Στην ίδια έρευνα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία διατηρεί υψηλά ποσοστά αποδοχής, σε αντίθεση με βασικούς θεσμούς, ενώ καταγράφεται ως οριζόντια αξιακή τάση ο έντονος φιλοευρωπαϊσμός της ελληνικής κοινωνίας. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει το γεγονός ότι για τους ερωτηθέντες «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους δύο κύριους συστημικούς πόλους στήριξης (παρότι συχνά μειοψηφικής) του πολιτικού συστήματος», την ώρα που «η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή», όπως επισημαίνεται.

Σακελλαρίδης: «ουσιώδες εργαλείο» η έρευνα

Παρουσιάζοντας την έρευνα με τίτλο «Η ακτινογραφία των ψηφοφόρων: Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις», ζητούμενο αυτής είναι να «αναδείξει τα ιδεολογικά και τα αξιακά χαρακτηριστικά της πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογές και αυτό την καθιστά εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα» τονίζει ο κ. Σακελλαρίδης. Ο ίδιος διαπιστώνει πως «σε μία περίοδο που οι έρευνες -σε μεγάλο βαθμό- ασχολούνται με τις ποσοτικές εκτιμήσεις της πρόθεσης ψήφου, είναι σημαντικό να διαφωτιστεί η πολιτική ουσία της εκλογικής συμπεριφοράς και να αναδειχθούν στάσεις και τάσεις απέναντι στα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα της περιόδου», εστιάζοντας στο πολύ μεγάλο δείγμα και μεθοδολογική αρτιότητα της έρευνας, που «την μετατρέπουν σε ένα ουσιώδες εργαλείο πολιτικής ανάλυσης για όσες και όσους ενδιαφέρονται για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα», όπως σημειώνει.

Σημειωτέον ότι η έρευνα διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Eteron από την aboutpeople με διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε πανελλαδικό δείγμα 4.182 ατόμων άνω των 17 ετών, το διάστημα από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2023.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα:

· Η δυσαρέσκεια για την ατομική οικονομική κατάσταση κυριαρχεί όπως και η οικονομική απαισιοδοξία.

· Η κοινοβουλευτική δημοκρατία εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής καθώς το 83% των πολιτών συμφωνεί ότι αποτελεί το καλύτερο πολίτευμα (με το 13,3% να διαφωνεί). Τα υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης αυτής της άποψης προέρχονται από τους εκλογείς της ΝΔ (94%), του ΠΑΣΟΚ (94%), του ΣΥΡΙΖΑ (88,4%) και του ΜέΡΑ25 (87,3%). Τα χαμηλότερα συναντώνται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης (67,7%), του ΚΚΕ (62,1%), και του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες (54,8%).

· Η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργεί η σημερινή Ελληνική Δημοκρατία είναι επίσης πολύ υψηλή. Μόνο μια μειοψηφία (29,9%) είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που στην πράξη λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα (το 69,7% εκφράζει δυσαρέσκεια).

· Το 78,6% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η δημοκρατία θα ήταν καλύτερη «αν συμμετείχαν περισσότερο οι πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα».

· Χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης συγκεντρώνουν όλοι οι βασικοί θεσμοί που συγκροτούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Θίγει μάλιστα και θεσμούς πιο «ουδέτερους», όπως τη Δικαιοσύνη (την εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου: 69%), την Προεδρία της Δημοκρατίας (63,7%) και τις Ανεξάρτητες Αρχές (65.1%) ή θεσμούς φύσει πλουραλιστικούς, όπως το Κοινοβούλιο (68,9%).

· Ένας οιονεί «αντιδημοκρατικός» πυρήνας που υπερβαίνει το 10% είναι διακριτός στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το επίκεντρο του τοποθετείται στο άκρο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος.

· Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους δύο κύριους συστημικούς πόλους στήριξης (παρότι συχνά μειοψηφικής) του πολιτικού συστήματος.

· Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού παραμένει φιλοευρωπαϊκή. Περίπου δύο στους/στις τρεις ψηφοφόρους (64,9%) θεωρούν ότι η συνολική αποτίμηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι θετική, ενώ αρνητικά αποτιμά τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα το 32%.

· Το 69,4% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, το 20,9% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 9,7% δεν εκφράζει γνώμη.

· Η άποψη επιστροφής στη δραχμή συγκροτεί πλειοψηφική τάση μόνο στο εσωτερικό των εκλογέων της Ελληνικής Λύσης (71,4%) και του Εθνικού Κόμματος - Έλληνες (57,8%).

· Αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές, το 64,5% των ερωτώμενων θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει περισσότερο στην ελληνική οικονομία και μόλις το 26,9% να θεωρεί ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν τον κύριο τρόπο για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

· Το 62,7% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση.

· Το 27,4% των πολιτών θεωρεί ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν ώστε να προστατευθεί καλύτερα η εθνική ακεραιότητα.

· Το ιδεολογικό κέντρο βάρους της ελληνικής κοινωνίας τοποθετείται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά/Αριστερά.

· Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή.

· Ωστόσο, η διαίρεση Αριστεράς και Δεξιάς δομεί σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προτιμήσεις και τις πολιτισμικές επιλογές του πληθυσμού. Δεν διαμορφώνει, όμως, δύο «παρατάξεις» (ιδεολογικά οριζόμενες, όχι κομματικά) εσωτερικά συνεκτικές και με διακριτές ταυτότητες.

· Οι οπαδοί της Ελληνικής Λύσης και του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες διαφοροποιούνται από το σύνολο των κομμάτων, τοποθετώντας εαυτούς, και με μεγάλη ευκρίνεια, εκτός της διαίρεσης Δεξιά-Αριστερά.

· Με κριτήριο τις απόψεις των εκλογέων, η Κεντροαριστερά/ Αριστερά είναι οργανωτικά - κομματικά περισσότερο διαιρεμένη από την Κεντροδεξιά/Δεξιά. Είναι, όμως, ιδεολογικά πιο συνεκτική.

· Στο εσωτερικό, ωστόσο, της Κεντροδεξιάς/Δεξιάς οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και στα κόμματα στα δεξιά της είναι εξόχως και καθοριστικά αποκλίνουσες.

· Το κόμμα της ΝΔ είναι ιδεολογικά πολυσυλλεκτικό. Αποτελεί το κατεξοχήν «κόμμα της Ευρώπης» (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αποτελεί, επίσης, το κατεξοχήν κόμμα των οικονομικά «ικανοποιημένων» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα – γεγονός που μειώνει την κοινωνική πολυσυλλεκτικότητά του. Συνιστά, πάντα σύμφωνα με τις απόψεις των σημερινών εκλογέων του, την κύρια έκφραση των νέο-φιλελεύθερων ιδεών στη χώρα, έκφραση που συνδυάζεται με ισχυρά στοιχεία πολιτισμικού συντηρητισμού.

· Αντίστοιχη, αν και μικρότερου εύρους, ιδεολογική πολυσυλλεκτικότητα χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του υποεκπροσωπείται σημαντικά η ομάδα των οικονομικά ικανοποιημένων ενώ κυριαρχεί, σε βαθμό που εκπλήσσει, η ομάδα των οικονομικά δυσαρεστημένων.

· Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί, τόσο, ιδεολογικά όσο και κοινωνιολογικά, ένα κλασικού τύπου αριστερό πολυσυλλεκτικό προφίλ, με ιδιαίτερα περιορισμένη, για μεγάλο κόμμα κυβερνητικής κλίσης, τη διείσδυσή του στις πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού. Εντυπωσιάζει, επίσης, για κόμμα κυβερνητικής κλίσης, η ισχυρή στήριξη των εκλογέων του σε θέματα πολιτισμικού φιλελευθερισμού.

· Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ενδιάμεσο και κοινωνιολογικά και ιδεολογικο-πολιτικά κόμμα. Ειδικά στα θέματα κοινωνικού κράτους κινείται περισσότερο προς τα αριστερά, ενώ στα θεσμικά θέματα είναι ελαφρώς πιο κοντά στη ΝΔ. Συνολικά, η ιδεολογική σύνθεση των σημερινών εκλογέων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι εναργώς πιο κεντροαριστερή από όσο δείχνουν οι συνήθεις δημοσκοπήσεις επικαιρότητας.

· Το ΜέΡΑ25 συνιστά, συνολικά, μια ιδεολογικά και πολιτικά πιο αριστερή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μια αντι-συστημική αριστερή δύναμη «ρήξης». Αποτελεί το κόμμα του πολιτισμικού φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, καθώς οι θέσεις των εκλογέων του είναι πιο προωθημένες από τις αντίστοιχες του συνόλου των άλλων κομμάτων.

· Το εκλογικό σώμα του ΚΚΕ, με έμφαση στον Κομμουνισμό και στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, δίνει την εικόνα ενός κόμματος με αποκρυσταλλωμένο κλασικό αριστερό προφίλ. Συνολικά, είναι ένα κόμμα μετριοπαθώς πολιτισμικά φιλελεύθερο. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, παρότι συνολικά ευρωσκεπτικιστικό, εμφανίζεται τριχοτομημένο ως προς την επιλογή παραμονής ή εξόδου από το ευρώ.

· Η Ριζοσπαστική Δεξιά ή Άκρα Δεξιά δεν είναι ομοιογενής. Ο εθνικισμός, η αντι-μεταναστευτική τάση, ο γενικός αντι-συστημισμός, η μεγάλη δυσπιστία προς την Ε.Ε., ο ισχυρός πολιτισμικός συντηρητισμός αλλά και η παρουσία αντι-δημοκρατικών πυρήνων είναι στοιχεία που συναντώνται τόσο στο εκλογικό σώμα της Ελληνικής Λύσης όσο και σε εκείνο του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες.

· Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης επιδεικνύουν μεγάλη ιδεολογική διασπορά και εμφανή απουσία ιδεολογικής συνοχής. Αντιθέτως, το εκλογικό σώμα του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες είναι πιο συμπαγές, ξεκάθαρα εθνικιστικό, περισσότερο πολιτισμικά συντηρητικό και πιο αντι-δημοκρατικό από εκείνο της Ελληνικής Λύσης.

· Το πρότυπο που χαρακτηρίζει το σύνολο των απαντήσεων που συνδέονται με τα θέματα πολιτισμικού φιλελευθερισμού/συντηρητισμού επιτρέπει την κατάταξη των εκλογέων των κομμάτων σε ένα νοητό οριζόντιο άξονα πολιτισμικού φιλελευθερισμού - συντηρητισμού σύμφωνα με την παρακάτω σειρά: ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ελληνική Λύση, Εθνικό Κόμμα-Έλληνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαιοσύνη, Προεδρία Δημοκρατίας, Ανεξάρτητες Αρχές - Πάνω από 6 στους 10 πολίτες δεν τiς εμπιστεύονται, σύμφωνα με έρευνα"

Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC

Περισσότερα από 20 είναι τα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, το ένα εκ των οποίων στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το ECDC.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη το ECDC, πρόκειται για 23 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία καταγράφηκαν σε 5 χώρες της Ευρώπης, η μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, στο διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2023 και 4 Απριλίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα, 23 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν ως εξής στις παρακάτω χώρες:
  • 15 στη Γαλλία
  • 5 στην Ισπανία
  • 1 στην Ελλάδα
  • 1 στη Μάλτα και
  • 1 στην Πορτογαλία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC"

Qatargate: Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι ο Παντσέρι- Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή

Την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών. Ο Ιταλός θα πρέπει να αποφυλακιστεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, αφού στερείται της ελευθερίας του για σχεδόν τέσσερις μήνες από τις 9 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει η Le Soir.

Σημειώνεται ότι σήμερα εξετάστηκε αν ο φερόμενος ως εγκέφαλος της πολύκροτης υπόθεσης Qatargate, θα παρέμενε στις φυλακές του Σεν Ζιλ ή θα έβγαινε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, ένας νόμος που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση και τη μείωση της ποινής με αντάλλαγμα την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ενδιαφερόμενος και οι συνεργοί του.

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή και ο Μαρκ Ταραμπέλα εξακολουθούν να κρατούνται. Την ίδια στιγμή ο Φρ. Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην βοηθός του Παντσέρι, παραμένει από τον Φεβρουάριο υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Qatargate: Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι ο Παντσέρι- Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή"

Δίκη για το Μάτι: Στο εδώλιο ξανά 21 κατηγορούμενοι - Δεύτερο δικαστήριο για εγκαυματίες που έλειπαν από τον αρχικό κατάλογο

Στο εδώλιο ενός ακόμη ποινικού δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν τους επόμενους μήνες οι 21 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι αυτό τον καιρό δικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Όλοι θα δικαστούν για τις ίδιες κατηγορίες αλλά για δικογραφία που αφορά σε εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν τα πρόσωπα αυτά, αν και παθόντες, να μη μπορούν να παρασταθούν στην εν εξελίξει δίκη για το Μάτι.

Η έρευνα για αυτό το σκέλος της υπόθεσης ξεκίνησε όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Π. Μανιάτη, διαβίβασε στην εισαγγελία λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές και εμφανίστηκαν στο ακροατήριο της κύριας δίκης για το Μάτι.

Άμεσα από την εισαγγελία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας οι 21 κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις. Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν τάχιστα καθώς ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2023. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχει επιδοθεί κλήση στους κατηγορουμένους για να παραταθεί και ο χρόνος παραγραφής από τα πέντε στα οκτώ έτη.

Μάλιστα, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας οι 21 κατηγορούμενοι θα δικαστούν αυτή τη φορά από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Τώρα, σε ό,τι αφορά στη κύρια δίκη για το Μάτι αυτή συνεχίστηκε με τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα για 15η ημέρα και να εξετάζει από τους συνηγόρους της υπεράσπισης.

«Το παιχνίδι μετά τις 18.15 και μετά είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα» επανέλαβε ο κ. Λιότσος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Μάλιστα, ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα έκανε και ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από στα θύμα και τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος είπε: «Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους». Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Μ. Δευτέρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για το Μάτι: Στο εδώλιο ξανά 21 κατηγορούμενοι - Δεύτερο δικαστήριο για εγκαυματίες που έλειπαν από τον αρχικό κατάλογο"

Κτηνοτρόφοι: «Αφού ο Υπουργός καθορίζει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα; Ψάχνουμε το θέμα και νομικά»

«Ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν και σε προσιτές τιμές και ποιοτικό προϊόν», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), και μέλος μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες να δώσουν βάση πρώτα στην ποιότητα και μετά στην τιμή.

Όπως αναμένεται ο οβελίας φέτος θα πωλείται τουλάχιστον κατά ένα ευρώ το κιλό φθηνότερα, σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 12,80-13,80 ευρώ το κιλό- λόγω της επάρκειας στην ελληνική αγορά και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, που υπολογίζεται σε πάνω από 40% φέτος (στοιχεία του Σεπτεμβρίου).
 
Δεν μπορούν να συμφωνήσουν

Μπορεί κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι να δηλώνουν με την ίδια θέρμη ότι είναι «άμεσοι, καλοί συνεργάτες», αλλά όπως φάνηκε στην  συνέντευξη τους στη Θεσσαλονίκη, και η φετινή τιμή του οβελία ενόψει των εορτών του Πάσχα, αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Οι μεν κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί φέτος στα 9,90 ευρώ/κιλό και τονίζουν ότι δεν μπορούν για ακόμη μια χρονιά να «μπουν μέσα», οι δε κρεοπώλες, υπογραμμίζουν ότι συνεπεία της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών και της γενικής ακρίβειας που επικρατεί, ακόμη και αν πουλήσουν στις περσινές τιμές, ίσως τελικά να μην αγοράσει “και κανείς”.

Έτσι, παρά τις καλές προθέσεις και των δύο πλευρών, από τη σημερινή συνέντευξη τύπου προκύπτει ότι οι κρεοπώλες δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν το αίτημα των κτηνοτρόφων για αγορά στην τιμή των 8-8,5 ευρώ/κιλό, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «η τελική τιμή καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στα 14,80 ευρώ/κιλό και ποιος θα μπορούσε να αγοράσει;», διερωτώνται.

«Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη Μεγάλη Δευτέρα»

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, αντιλαμβάνονται τη θέση που διατυπώνεται, διαμηνύουν ωστόσο ότι επειδή πουλούν επί σειρά χρόνων σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, η μείωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταγράφεται σήμερα στη χώρα μας τρέχει ήδη με γοργό ρυθμό και τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί, με αποτέλεσμα», όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «να μην αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να καταγράφονται ελλείψεις στη χώρα μας σε ντόπια αμνοερίφια. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων από τα κρεοπωλεία, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

Στο μεταξύ, ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ανταγωνιστικές, περί τα 10 ευρώ/κιλό, εξέλιξη που προκαλεί την έντονη αντίδραση των κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, οι οποίο για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν και μιλούν αμφότεροι για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου»

«Είναι ανάγκη να στηρίξουμε το κρεοπωλείο της γειτονιάς μας, απ’ όπου διατίθεται ποιοτικό κρέας και έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φάμε σωστά», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

Τη θέση του ότι η φετινή εξέλιξη με την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του νοικοκυριού» στην τιμή των 10 ευρώ/κιλό σηματοδοτεί «το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου», διατύπωσε  ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Για το θέμα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ψάχνουμε το θέμα και νομικά. Αφού μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να καθορίσει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα, την ενέργεια και τις ζωοτροφές;», διερωτήθηκε.

«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Μόσχος. Λέγοντας ότι ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι «μετάνιωσαν που κράτησαν ζώα για το Πάσχα», επισήμανε ότι «μόνο το τελευταίο 8μηνο έχουν φύγει από την ελληνική αγορά 3,5 εκατ. αιγοπρόβατα, με την τάση να καταγράφεται ανοδική. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχουν ελλείψεις πλέον στην αγορά».

«Αποδιοπομπαίος τράγος»

«Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο. Αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλό από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε αμέσως σε ένα κόστος 11,40 ευρώ/κιλό με το που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο και εάν συμπεριλάβουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη( νοίκια, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος, η τιμή καταναλωτή πάει στα 14,80 ευρώ/κιλό», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, διατυπώνοντας τη θέση του ότι το φετινό κόστος για τον οβελία θα διαμορφωθεί κοντά στα 13 ευρώ/κιλό.

Λέγοντας ότι «η αγορά ισορροπεί ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση», ο ίδιος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνει μία κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητα του αμνοεριφίου. Τόνισε ότι με κρατική επιδότηση των Ελλήνων κτηνοτροφών θα επέλθει «δικαιοσύνη» και σημείωσε «εμείς οι κρεοπώλες θέλουμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια. Πρέπει να υποψιάζεται ο καταναλωτής αν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα αυτού που αγοράζει». Ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, λέγοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό άνω του 40%, επισήμανε την έλλειψη ελέγχων στην αγορά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηνοτρόφοι: «Αφού ο Υπουργός καθορίζει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα; Ψάχνουμε το θέμα και νομικά»"

Σέρρες: Υπάρχει ατιμωρησία, λένε οι γονείς του 11χρονου που σκοτώθηκε από έκρηξη σε σχολείο

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2022 ο 11χρονος Βασίλης από τις Σέρρες χάνει τη ζωή του όταν από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου του, τραυματίζεται θανάσιμα.

Η έκρηξη στο λεβητοστάσιο έγινε την ώρα του διαλείμματος, με συνέπεια κομμάτια τοίχου και μία μεταλλική πόρτα να εκσφενδονιστούν και να πέσουν πάνω στο μικρό μαθητή.

Τέσσερις μήνες μετά, οι γονείς θρηνούν το αγγελούδι τους αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παραμένουν στις θέσεις τους καθώς καθυστερεί το πόρισμα αλλά και ο πειθαρχικός έλεγχος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Γκολέμης, αναφέρει στο protothema.gr: «Το δυστύχημα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου του 2022 και στις 12 Δεκεμβρίου δίνεται εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση από τον Δήμο Σερρών και το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα σε τρεις μήνες. Το πόρισμα της μίας ένορκης διοικητικής εξέτασης παραδόθηκε στις 2 Απριλίου, δηλαδή με 21 μέρες καθυστέρηση ενώ αυτή του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

Και προσθέτει: «Οι γονείς είναι στενοχωρημένοι, ο πόνος τους μεγαλώνει περισσότερο διότι βλέπουν ότι υπάρχει ατιμωρησία».

Πώς έγινε η έκρηξη

Στο σχολείο είχε βρεθεί μηχανικός, προκειμένου να κάνει ρυθμίσεις, έτσι ώστε η θέρμανση του κτιρίου να προέρχεται από τη γεωθερμία και όχι από καυστήρα πετρελαίου, όπως ήταν παλαιότερα.

Ο μηχανικός έφυγε από το σχολείο έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Σε ένα διάλειμμα έγινε η έκρηξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Ο θάνατος του μικρού μαθητή προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Έναν άδικο θάνατο ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να χαρεί στη ζωή και έφυγε στα 11 του χρόνια όντας στο σχολείο του. Τραυματίστηκε θανάσιμα από την πόρτα του λεβητοστασίου η οποία εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σέρρες: Υπάρχει ατιμωρησία, λένε οι γονείς του 11χρονου που σκοτώθηκε από έκρηξη σε σχολείο"

Κολωνάκι: 17χρονη καταγγέλλει εφιάλτη στα χέρια δύο ανδρών – Ο ένας τη νάρκωσε και ο άλλος τη βίασε

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο κορίτσια, η μία εκ των οποίων είναι ανήλικη, επισκέφτηκαν ένα μαγαζί με ναργιλέδες στην Ηλιούπολη. Εκεί γνώρισαν έναν 35χρονο μαζί με έναν ακόμη άνδρα 32 ετών. Ο 35χρονος, στη συνέχεια πρότεινε στα δύο κορίτσια να εργαστούν το καλοκαίρι στο μαγαζί του στα Κύθηρα.

Από την Ηλιούπολη στη συνέχεια τα κορίτσια πήγαν σε γνωστό μπαρ στο Κολωνάκι, όπου ο ένας από τους δύο άνδρες, ο οποίος και αναζητείται, φέρεται ότι έριξε ναρκωτική ουσία σε ποτό που πρόσφερε στην ανήλικη. Όταν η κοπέλα ξεκίνησε να ζαλίζεται και να μην αισθάνεται καλά, ο ένας άνδρας ασέλγησε σε βάρος της και προσπάθησε να την πείσει μέσω της φίλης της να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, λίγο πριν τις 6 έφυγαν από το μαγαζί και ενώ η ανήλικη κοπέλα βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, πήγαν στο σπίτι του 32χρονου και εκεί φέρεται να υπέκυψε στις αρρωστημένες διαθέσεις του 35χρονου.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, η ανήλικη ξύπνησε στο ίδιο σπίτι, σε άθλια κατάσταση, μη μπορώντας να θυμηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η κοπέλα μετέβη στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να αναφέρει το περιστατικό.

Ο 35χρονος συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ ο 32χρονος αναζητείται από την αστυνομία και του έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο κορίτσια, η μία εκ των οποίων είναι ανήλικη, επισκέφτηκαν ένα μαγαζί με ναργιλέδες στην Ηλιούπολη. Εκεί γνώρισαν έναν 35χρονο μαζί με έναν ακόμη άνδρα 32 ετών. Ο 35χρονος, στη συνέχεια πρότεινε στα δύο κορίτσια να εργαστούν το καλοκαίρι στο μαγαζί του στα Κύθηρα.

Από την Ηλιούπολη στη συνέχεια τα κορίτσια πήγαν σε γνωστό μπαρ στο Κολωνάκι, όπου ο ένας από τους δύο άνδρες, ο οποίος και αναζητείται, φέρεται ότι έριξε ναρκωτική ουσία σε ποτό που πρόσφερε στην ανήλικη. Όταν η κοπέλα ξεκίνησε να ζαλίζεται και να μην αισθάνεται καλά, ο ένας άνδρας ασέλγησε σε βάρος της και προσπάθησε να την πείσει μέσω της φίλης της να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, λίγο πριν τις 6 έφυγαν από το μαγαζί και ενώ η ανήλικη κοπέλα βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, πήγαν στο σπίτι του 32χρονου και εκεί φέρεται να υπέκυψε στις αρρωστημένες διαθέσεις του 35χρονου.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, η ανήλικη ξύπνησε στο ίδιο σπίτι, σε άθλια κατάσταση, μη μπορώντας να θυμηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η κοπέλα μετέβη στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να αναφέρει το περιστατικό.

Ο 35χρονος συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ ο 32χρονος αναζητείται από την αστυνομία και του έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνάκι: 17χρονη καταγγέλλει εφιάλτη στα χέρια δύο ανδρών – Ο ένας τη νάρκωσε και ο άλλος τη βίασε"

Πόσο θα αποζημιώνονται οι καταναλωτές για τις διακοπές ρεύματος

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε μηχανισμό για την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος από τον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) σε καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικά με περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας, τόσο υπό κανονικές όσο και υπό έκτακτες συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

Καθορισμένος χρόνος αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης:

  • 12 ώρες για κανονικές συνθήκες
  • 48 ώρες για έκτακτες συνθήκες (για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές)

Σε περίπτωση υπέρβασης του καθορισμένου χρόνου αποκατάστασης, προβλέπεται η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία των επηρεαζόμενων καταναλωτών χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές, μη οικιακοί καταναλωτές). Το ποσό αυτό διαμορφώνεται για τους οικιακούς καταναλωτές στα 10 ευρώ έως και το 2024 και κλιμακώνεται σταδιακά στα 50 ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές το ποσό διαμορφώνεται στο διπλάσιο. Σημειώνεται πως οι καταναλωτές αποζημιώνονται με το ποσό αυτό και για κάθε 12 ώρες που συνεχίζεται η διακοπή της τροφοδοσίας τους μετά την πάροδο του καθορισμένου χρόνου αποκατάστασης.

Ειδικότερα, εάν η βλάβη αποκατασταθεί (υπό κανονικές συνθήκες) εντός 12 ωρών, δεν προβλέπεται αποζημίωση. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί μετά το πρώτο 12ωρο, τότε για κάθε 12ωρο η αποζημίωση θα είναι 10 ευρώ (ακολουθεί αριθμητικό παράδειγμα 1). Επίσης, ως ανώτερο όριο στο συνολικό καταβαλλόμενο ποσό ανά καταναλωτή και έτος ορίζεται το ποσό των 500 ευρώ για οικιακούς καταναλωτές και το ποσό των 1.000 ευρώ για μη οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας αποζημιώσεων:

Αριθμητικό παράδειγμα 1 (οικιακός καταναλωτής, υπό κανονικές συνθήκες):

Ας υποθέσουμε ότι επέρχεται μία βλάβη (υπό κανονικές συνθήκες) τη Δευτέρα στις 10:00 π.μ.. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί εντός 12 ωρών, δηλαδή έως τη Δευτέρα στις 22:00 τότε ΔΕΝ προβλέπεται αποζημίωση. Εάν η αποκατάσταση επέλθει μετά τις 22:00 έως την Τρίτη στις 10:00 π.μ. τότε προβλέπεται αποζημίωση 10€ έως τον Δεκέμβριο του 2024 (μετά το 2024, το τίμημα αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει το 2028 το ποσό των 50 €). Εάν η αποκατάσταση επέλθει μετά τις 10:00 έως τις 22:00 της Τρίτης η αποζημίωση θα ανέλθει στα 20 € (μετά το 2024, το τίμημα αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει το 2028 το ποσό των 100 €).

Αριθμητικό παράδειγμα 2 (οικιακός καταναλωτής, έκτακτες συνθήκες):

Ας υποθέσουμε ότι επέρχεται μία βλάβη (υπό έκτακτες συνθήκες) τη Δευτέρα στις 10:00 π.μ.. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί εντός 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη στις 10:00 πμ τότε ΔΕΝ προβλέπεται αποζημίωση. Εάν η αποκατάσταση επέλθει μετά τις 10:00πμ έως την Τετάρτη στις 22:00 τότε προβλέπεται αποζημίωση 10€ έως τον Δεκέμβριο του 2024 (μετά το 2024, το τίμημα αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει το 2028 το ποσό των 50 €). Εάν η αποκατάσταση επέλθει την Τετάρτη μετά τις 22:00 έως τις 10:00 πμ της Πέμπτης η αποζημίωση θα ανέλθει στα 20 € (μετά το 2024, το τίμημα αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει το 2028 το ποσό των 100 €).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο θα αποζημιώνονται οι καταναλωτές για τις διακοπές ρεύματος"

Αλαλούμ με το πού εργαζόταν ο οδηγός του σχολικού που συνελήφθη χωρίς δίπλωμα

Οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση με τον 66χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης (05.04.2023) από τις αρχές, εξετάζουν και το ενδεχόμενο της υποκλοπής μεταφορικού έργου από τον 66χρονο, ενώ την ίδια ώρα αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Πολλά και ποικίλα είναι τα ερωτήματα για την παρουσία του 66χρονου έξω από το σχολικό συγκρότημα των Καλυβιών. Παρότι είναι ιδιοκτήτης δύο λεωφορείων που είναι ενταγμένα στο στόλο των Κ.Τ.Ε.Λ Αττικής και μαζί με τη σύζυγο του αλλά και τον γιο του, εργάζονται ως οδηγοί στα παραπάνω οχήματα, ωστόσο δεν θα έπρεπε σε καμία των περιπτώσεων να έχει επιβιβάσει τους 40 μαθητές. Κι αυτό γιατί στις 27 Μαρτίου του 2023, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση των ΚΤΕΛ Αττικής έθεσε εκτός συγκοινωνιακού έργου τα επαγγελματικά οχήματα του, καθώς για άλλη μια φορά εντοπίστηκε να έχει υποπέσει σε τροχονομική παράβαση παρότι του είχε αφαιρεθεί από τις 8/10/2022 το δίπλωμα εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ.

Τότε η διοίκηση του ΚΤΕΛ τον είχε παύσει από τη θέση του οδηγού, ενώ τα δρομολόγια συνέχισαν να εκτελούνται με οδηγούς τη γυναίκα και το γιο του. Τώρα αποφασίστηκε τα οχήματά του να μην περιλαμβάνονται στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ΚΤΕΛ Αττικής, Γιώργο Παπαδομιχελάκη, που μιλάει στο newsit.gr, ο 66χρονος το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης δεν βρίσκονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα των Καλυβιών για λογαριασμό των ΚΤΕΛ. “Η τροχαία μας είχε ενημερώσει ότι ο οδηγός είχε κάνει κάποιες συγκεκριμένες παραβάσεις και εμείς για να διαφυλάξουμε το επιβατικό κοινό θέσαμε τα δύο λεωφορεία εκτός συγκοινωνιακού έργου. Δηλαδή σε ρεπό. Το συγκεκριμένο λεωφορείο εκτελούσε έργο ενός τουριστικό γραφείου παράνομα. Στην συγκεκριμένη δηλαδή περίπτωση, το δρομολόγιο του σχολικού λεωφορείου δεν είχε δρομολογηθεί από την εταιρεία ΚΤΕΛ αλλά είχε εκμισθωθεί παράνομα από κάποιο τουριστικό γραφείο”.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδομιχελάκης εξηγεί περαιτέρω τα παραπάνω λεγόμενα του. “Είναι παράνομο επειδή και τα δυο λεωφορεία του οδηγού είναι ενταγμένα στο ΚΤΕΛ και το τουριστικό γραφείο θα έπρεπε να απευθυνθεί επισήμως στην εταιρεία ΚΤΕΛ να του δώσει όχημα το οποίο θα έχει οδηγό όπως πρέπει με δίπλωμα και θα είναι ασφαλές για να μεταφέρει παιδιά. Για μένα επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα έχει γίνει υποκλοπή μεταφορικού έργου. Η αστυνομία το έρευνα. Γιατί η αστυνομία πρέπει να απευθυνθεί στην περιφέρεια, να δει ποιος είναι ο ανάδοχος του σχολικού δρομολογίου και να ζητήσει από τον ανάδοχο την σύμβαση ή το τιμολόγιο που υπάρχει με τον συγκεκριμένο οδηγό. Όταν δεν τα προσκομίσει αυτά μιλάμε για κάτι παράνομο”.

Ο κ. Παπαδομιχελάκης επισημαίνει ότι η περιφέρεια δεν γνώριζε ότι τα ΚΤΕΛ είχαν θέσεις εκτός συγκοινωνιακού έργου τα δύο λεωφορεία του οδηγού. “Εμείς όταν τα θέσαμε εκτός συγκοινωνιακού έργου, η περιφέρεια δεν ενημερώνεται, δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα μηχανογράφησης γιατί είναι εσωτερικό έγγραφο. Αυτό το λεωφορείο δεν έπρεπε να ναυλωθεί από κανέναν γιατί έπρεπε να ζητηθεί η άδεια από την εταιρεία ΚΤΕΛ και προφανώς εμείς δεν θα δίναμε το συγκεκριμένο όχημα. Με απόφαση της περιφέρειας θα μπορούσε να του αφαιρεθεί η άδεια και να έβγαινε εκτός ΚΤΕΛ. Εμείς το μόνο που μπορούσαμε ήταν αυτή η ενέργεια που κάναμε και αυτή την φορά και τις προηγούμενες φορές που είχε κάνει διάφορες παραβάσεις”.

Σε επικοινωνία του newsit.gr με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν αναλάβει την μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία, οι υπεύθυνοί τους ανέφεραν ότι δεν είχαν, ούτε έχουν μισθώσει ποτέ τα δύο οχήματα του 66χρονου, καθώς χρησιμοποιούν μόνο τα δικά τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με το πού εργαζόταν ο οδηγός του σχολικού που συνελήφθη χωρίς δίπλωμα"

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης παρευρέθηκαν σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στην έναρξη των πρόδρομων εργασιών για την κατασκευή του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Μετά την επίσκεψή τους, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το μεγαλύτερο όραμα του λαού του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, το 2005, και που δυστυχώς διάφορες καθυστερήσεις το οδήγησαν σήμερα εδώ, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενέργειες όλων των συναρμοδίων υπουργών και βεβαίως του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με την εξαιρετικά καλή μας συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο κύριο Μπακογιάννη, αλλά και με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον κύριο Αλαφούζο και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού τον κύριο Μαλακατέ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Πριν από 3 χρόνια περίπου, στα τέλη του ’20, υπογράψαμε το αρχικό μνημόνιο όπου θα μας έφερνε εδώ. Και σήμερα ξεκινάει το έργο, ώστε σε 3 χρόνια ο κόσμος του Παναθηναϊκού να έχει το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα, αυτό που του αξίζει. Ταυτόχρονα, οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες να απολαμβάνουν μια καινούργια γειτονιά που σήμερα είναι απολύτως υποβαθμισμένη, να γίνεται το κάτι άλλο. Κάτι τελείως καταπληκτικό για τους κατοίκους της περιοχής.

Και ταυτόχρονα, μια εξαιρετική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά τα εγκαίνια του γηπέδου της κατεδαφίσεως του παλαιού ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού και της δημιουργίας του πάρκου και της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η διπλή ανάπλαση θα είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει στην Αθήνα εδώ και έναν αιώνα και είμαι εξαιρετικά περήφανος που ως συναρμόδιος Υπουργός μαζί με τον άμεσό μου συνεργάτη τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο και όλη την ομάδα που συνέβαλε για αυτό, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και να τονίσω ότι παρά τους δισταγμούς και παρά τις αμφιβολίες, όλα έχουν τηρηθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω και τον συναρμόδιο Υπουργό τον κύριο Σκυλακάκη, γιατί και το Ταμείο Ανάκαμψης έπαιξε κορυφαίο ρόλο για να φτάσουμε εδώ και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που βοήθησαν να πάρουμε τις σχετικές εγκρίσεις από την DG Reform και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, όλα πάνε όπως πρέπει. Το έργο επιτέλους ξεκινάει, το έργο γίνεται. Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι για λόγια, είναι για έργα. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Νίκος Παπαθανάσης: «Ένα ακόμα εμβληματικό έργο γίνεται πράξη. H διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα ξεκινά, τρία χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MoU). Όλη αυτή η περιοχή, η οποία ήταν και παραμένει υποβαθμισμένη, θα πάρει ζωή. Θα γίνει το «σπίτι» του Παναθηναϊκού αλλά και το «σπίτι» όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου, που θα μπορούν να έρχονται με τις οικογένειες τους και να απολαμβάνουν έναν νέο πνεύμονα πρασίνου εντός της πρωτεύουσας.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ό,τι λέει το κάνει πράξη».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν οι εργασίες για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό "

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται χαράτσι 7,6 ευρώ τον μήνα – Προβληματισμός στο υπουργείο Ενέργειας από την απόφαση της ΡΑΕ

Σοκ στους καταναλωτές αλλά και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας προκαλεί η απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, με βάση την οποία έρχεται ένα επιπλέον χαράτσι, περίπου 6 ευρώ τον μήνα για τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το σκεπτικό της όλης απόφασης στηρίζεται στην αλλαγή, που θεωρεί αναγκαία η ΡΑΕ, της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των ρυθμιστικών χρεώσεων. Αν τελικά ισχύσει η απόφαση το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα, δηλαδή από το Μάιο.

Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και παράγοντες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν τον προβληματισμό τους, τόσο για την αναγκαιότητα της εν λόγω απόφασης, όσο και για τον χρόνο ανακοίνωσής της.

Σημειώνουν δε ότι εκτός του ότι είναι προεκλογική περίοδος, επιβαρύνεται το μέσο νοικοκυριό με ένα επιπλέον έξοδο σε μία χρονική στιγμή που δίνεται από όλους ο νυν υπέρ πάντων αγώνας για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, αναζητείται φόρμουλα που ουσιαστικά θα ακυρώνει στην πράξη την εν λόγω απόφαση. Δύο είναι οι πιθανές λύσεις. Η μία να βρεθεί αντίδοτο, δηλαδή να μειωθεί κάποια άλλη ισότιμη χρέωση ή να ακυρωθεί – αναβληθεί η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.
 
Τι είναι οι ρυθμιστικές χρεώσεις

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλάζει η μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά.

Οι ρυθμιστικές χρεώσεις, είναι τα τέλη για τη χρήση του δικτύου ενέργειας, με τα οποία οι καταναλωτές στηρίζουν το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60% προς 40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90 προς 10.

Με τον τρόπο αυτό δεν μειώνονται τα έσοδα για τον ΔΕΔΔΗΕ όταν μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος, λόγω μείωσης της ζήτησης ή καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πόσο θα κοστίσει

Όπως προκύπτει από έναν πρόχειρο υπολογισμό, ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ το χρόνο ή 6 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Να σημειωθεί ότι αν τελικά ισχύσει η απόφαση, η επιβάρυνση για το 2023 θα είναι μεγαλύτερη, αφού το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου. Έτσι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με 7,6 ευρώ το μήνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται χαράτσι 7,6 ευρώ τον μήνα – Προβληματισμός στο υπουργείο Ενέργειας από την απόφαση της ΡΑΕ"

Νέα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ με πετροπόλεμο και χημικά

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ομάδα κουκουλοφόρων προκαλεί επεισόδιο έξω από το κτήριο της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στα επεισόδια συμμετέχουν περίπου 30 - 40 κουκουλοφόροι, οι οποίοι άναψαν φωτιές σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο.

Επί τόπου επιχειρούν διμοιρίες των ΜΑΤ, προβαίνοντας σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών για να απομακρύνουν τους κουκουλοφόρους.

Εδώ και λίγη ώρα έκλεισαν από την Αστυνομία τα δύο ρεύματα της οδού Πατησίων από το ύψος Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Κοδριγκτώνος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (5/4), κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ένα περιπολικό δέχτηκε επίθεση με πέτρες. Ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη και σε βάρος του έχει ξεκινήσει ποινική και πειθαρχική έρευνα.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα σημερινά επεισόδια

«Σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, και περί ώρα 14:30 ομάδα περίπου 30 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα εκσφενδονίζοντας παράλληλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Περί ώρα 15.00 τα άτομα αποχώρησαν με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, ο δρόμος καθαρίστηκε από συνεργείο και δόθηκε στην κυκλοφορία». 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ με πετροπόλεμο και χημικά "

Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη στα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά – Άρπαξαν 12.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο

Διάρρηξη στα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης πήρε δώδεκα από τις τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ που φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο άγνωστος δράστης της διάρρηξης αφαίρεσε 12.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο στο λογιστήριο της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε το πρωί της Πέμπτης (06.04.2023), οπότε έγινε η καταγγελία στην αστυνομία.

Όπως καταγγέλθηκε, το παραβιασμένο χρηματοκιβώτιο περιείχε περίπου 35.000 ευρώ, με τον διαρρήκτη να «σηκώνει» μέρος των φυλασσόμενων μετρητών, αφήνοντας τα υπόλοιπα χρήματα μέσα. Η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Ασφαλείας Λαγκαδά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη στα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά – Άρπαξαν 12.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο"

Κολωνάκι: Καταγγελία ανήλικης πως της έδωσαν σφηνάκι με ναρκωτική ουσία και τη βίασαν

Την περασμένη Δευτέρα δυο ανήλικα κορίτσια επισκέφτηκαν μαγαζί με ναργιλέδες στην Ηλιούπολη. Εκεί γνώρισαν έναν 32χρονο μαζί με έναν ακόμη άνδρα, οι οποίοι τις προσέγγισαν με σκοπό να τους προτείνουν να εργαστούν σεζόν στα Κύθηρα, σε μαγαζί που διαθέτει ο ένας εκ των δυο. Μάλιστα οι δυο άνδρες δεν έχασαν ευκαιρία και πρότειναν στις δυο ανήλικες κοπέλες να βγουν και για ένα ποτό το βράδυ σε γνωστό μπαρ του Κολωνακίου, προκειμένου να συζητήσουν εκτενέστερα τις λεπτομέρειες για τη δουλειά στα Κύθηρα.

Όμως οι προθέσεις του ενός εκ των δύο αποδείχτηκαν εντελώς διαφορετικές. Κι’ αυτό διότι φίλος του που ήταν μαζί του  και αναζητείται από την αστυνομία, φέρεται ότι έριξε ναρκωτική ουσία σε σφηνάκι το οποίο πρόσφερε στην ανήλικη προκειμένου να τη βιάσει. Όταν άρχισε να ζαλίζεται, ξεκίνησε να τη χαϊδεύει στα γεννητικά της όργανα, προσπαθώντας να την πείσει μέσω της φίλης της να συνευρεθούν σεξουαλικά. Όμως, δεν τα κατάφερε και έφυγε από το μπαρ λίγο πριν τις 6 το πρωί.

Ξύπνησε σε άθλια κατάσταση

Στη συνέχεια, η κοπέλα, μαζί με τον φίλο του, που είχε συναντήσει το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας στην Ηλιούπολη, έφυγαν από το μαγαζί και πήγαν σε σπίτι τρίτου προσώπου στο Αιγάλεω.

Η κοπέλα, μισολιπόθυμη, σύμφωνα την καταγγελία της, φέρεται να υπέκυψε στις αρρωστημένες διαθέσεις του 32χρονου. Ξύπνησε το μεσημέρι στο ίδιο σπίτι, σε άθλια κατάσταση, χωρίς εσώρουχα. Μην μπορώντας να θυμηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί, άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Ειδοποίησε τους γονείς της και στη συνέχεια μετέβη στο πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα για να αναφέρει το περιστατικό.

Στους αστυνομικούς που της πήραν κατάθεση, είπε ότι έχει απώλεια μνήμης και πως πληροφορήθηκε από τον 32χρονο ότι ήρθαν σε σεξουαλική επαφή. Επιπλέον κατέθεσε ότι εκείνος δεν έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ευάλωτη κατάσταση της για να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί της καθώς, εάν δεν έπινε αυτό το σφηνάκι με την ναρκωτική ουσία δεν υπήρχε περίπτωση να έκανε όσα την ανάγκασαν με τον τρόπο τους να κάνει.

Εις βάρος του 32χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση ανικάνου προς αντίσταση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και εξέφρασε την επιθυμία του να καταθέσει μαζί με τον δικηγόρο του.

Ο δεύτερος άνδρας, που φέρεται να έριξε τα ναρκωτικά στο σφηνάκι, αναζητείται από την αστυνομία ενώ του έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολωνάκι: Καταγγελία ανήλικης πως της έδωσαν σφηνάκι με ναρκωτική ουσία και τη βίασαν"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει κλοπές σε Αργολίδα, Κορινθία και Αττική

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών, σε περιοχές της Αργολίδας, Κορινθίας και Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε περιοχές της Αργολίδας και της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Ασφάλειας Ναυπλίου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, των Ομάδων Ειδικών Ελέγχων και Δίκυκλης Αστυνόμευσης Αργολίδας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 7 ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, μέλος της οργάνωσης, το οποίο βρίσκεται ήδη έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από αστυνομική έρευνα, που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, οι πιο πάνω, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την αφαίρεση χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, εξακριβώθηκε, ότι οι δράστες, αρχικά αφαιρούσαν οχήματα από περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη συνέχεια, με αυτά, μετέβαιναν στους τόπους διάπραξης των εγκλημάτων.

Ορισμένα από τα μέλη, εισέρχονταν στις επιχειρήσεις, ενώ σε κοντινά σημεία, παραμόνευαν τα αρχηγικά μέλη, επιβιβαζόμενα σε έτερα οχήματα, προκειμένου να επέμβουν, σε τυχόν εμπλοκή των επιχειρησιακών μελών, με αστυνομικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει συνολικά:
• 7 περιπτώσεις κλοπών σε επιχειρήσεις και οικίες,
• 2 κλοπές οχημάτων, εκ των οποίων το ένα αφού το χρησιμοποίησαν για την εγκληματική τους δράση, το πυρπόλησαν και
• 2 περιπτώσεις αποπειρών κλοπών σε επιχειρήσεις.

Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης αγόραζαν αυτοκίνητα, είτε για τις ανάγκες της οργάνωσης, είτε για τις ανάγκες των ιδίων, με την μέθοδο του «money mules».

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκρύψουν τα ίχνη τους, αλλά και να δυσχεράνουν τις Αρχές, στην διαδικασία της κατάσχεσής τους, στρατολογούσαν διάφορα άτομα, με τα στοιχεία των οποίων αγόραζαν οχήματα και στη συνεχεία τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 1 κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως προέκυψε ήταν κλεμμένο,
• 12 φυσίγγια,
• 1 γεμιστήρα,
• 15 κινητά τηλέφωνα,
• 3 οχήματα και 1 μοτοσικλέτα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και
• χρυσαφικά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ η έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Άργους-Μυκηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει κλοπές σε Αργολίδα, Κορινθία και Αττική"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας - 47 θάνατοι και 65 διασωληνωμένοι από CoViD

Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα CoViD την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 27 Μαρτίου - 2 Απριλίου, καταγράφηκαν 47 ακόμη απώλειες από CoViD με ενδιάμεση ηλικία τα 84 έτη. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση, φτάνοντας τις 15 (συνολικά 65).

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μείωση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας (667).

Ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας ανέρχεται σε 36.512. Με την προσθήκη των νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων φτάνει τους 36.559.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Κατά την εβδομάδα 27 Μαρτίου - 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 929 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 21.241 έλεγχοι και βρέθηκαν 1.332 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα ().

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, είναι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (69%), η οποία είχε τα περισσότερα ποσοστιαία κρούσματα, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 ή Κένταυρος (21%).

                Δείκτες CoViD

27 Μαρτίου - 2 Απριλίου 

 20-26 Μαρτίου

Νέοι θάνατοι

47

65
Διασωληνωμένοι  65 75
Νέες εισαγωγές 667 691
 
Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μικρή αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel), ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα και δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
την τρέχουσα εβδομάδα.

Συνολικά, από τον Οκτώβρη 2022 έως και τον Απρίλιο 2023 νοσηλεύτηκαν 66 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 23 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 332 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 285 (86%) ήταν στελέχη τύπου Α και 47 (14%) στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας - 47 θάνατοι και 65 διασωληνωμένοι από CoViD"

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κατήγγειλε ότι νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα.

«Η ένοπλη επίθεση» είχε στόχο τα γραφεία του κόμματος στην περιοχή Σεϊράντεπέ, όπου «έπεσαν 6-7 πυροβολισμοί», δήλωσε η επικεφαλής του CHP για την Κωνσταντινούπολη Τσανάν Καφταντσίογλου στο Twitter. Καμία από τις σφαίρες δεν χτύπησε το κτίριο, αλλά η αστυνομία και μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας επιβεβαίωσαν το περιστατικό, ενώ κοντά στο σημείο εντοπίστηκαν άδειοι κάλυκες, πρόσθεσε η Καφταντσίογλου.

Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα αφού δύο σφαίρες χτύπησαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη του κόμματος Iyi (Καλό Κόμμα), το οποίο έχει συμμαχήσει με το CHP. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το περιστατικό ήταν τυχαίο και οι πυροβολισμοί έπεσαν όταν ένας ιδιωτικός φρουρός κυνηγούσε έναν ληστή.

Η πολιτική ένταση έχει οξυνθεί στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου. Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Iyi, κατήγγειλε ότι η επίθεση είχε στόχο να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και έγινε λίγο αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «την απείλησε» στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. «Μην με αναγκάσετε να σας κυνηγήσω», είχε δηλώσει ο Ερντογάν απαντώντας στην σκληρή κριτική που άσκησε η Ακσενέρ στο έργο της κυβέρνησής του.

Χθες Τετάρτη, στη διάρκεια μιας δραματικής ομιλίας της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η Ακσενέρ έριξε κάλυκες σφαιρών στο πάτωμα, ζητώντας από τους Τούρκους να καταψηφίσουν «την αδελφή ψυχή του Κιμ Γιονγκ», μια αναφορά στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ερντογάν. «Θα επιλέξετε μεταξύ μιας Τουρκίας που φιλοδοξεί να γίνει Βόρεια Κορέα και μιας Τουρκίας που χαίρει μιας δημοκρατίας με ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – επικεφαλής του CHP και υποψήφιος πρόεδρος για τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης – δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news