facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Συμφωνία με την Κομισιόν για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ύστερα από συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και της γ.γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen.

«Σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο», δήλωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

· Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

· Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

· Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.

· Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. «Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίση που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών. Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οι οποίες ανατροφοδοτούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας εξαντλώντας όλα τα περιθώρια», προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο REPowerEU. Η ελληνική πλευρά ζήτησε, επίσης, αύξηση των πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία με την Κομισιόν για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος"

Γεωργιάδης: Παραβατικότητα για ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων που ελέγχθηκαν

Στο 26% διαμορφώνεται, μέχρι τώρα, η παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ).

«Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει: 137 πρατήρια καυσίμων. Έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Παραβατικότητα για ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων που ελέγχθηκαν"

Αμμοθύελλα έπληξε Ιράκ, Κουβέιτ και Σ. Αραβία – Έκλεισαν αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες

Αεροδρόμια έκλεισαν και δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους σήμερα, λόγω της πολλοστής αμμοθύελλας που έπληξε το Ιράκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, προτού το φαινόμενο να κατευθυνθεί προς το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Στο Κουβέιτ, το διεθνές αεροδρόμιο ανέστειλε όλες τις απογειώσεις αεροσκαφών. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ένα πυκνό νέφος σκόνης κάλυψε το Ριάντ, ενώ η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι η θύελλα θα συνεχιστεί και τη νύχτα.

Άνθρωποι οδηγούν οχήματα σε έναν δρόμο κατά τη διάρκεια της αμμοθύελλας στη Βαγδάτη – AP Photo/Hadi Mizban

Από τα μέσα Απριλίου το Ιράκ, μια από τις πέντε χώρες του κόσμου που θεωρούνται πιο «ευπαθείς» απέναντι στην κλιματική αλλαγή, έχει βιώσει τουλάχιστον οκτώ τέτοιες θύελλες σκόνης και άμμου. Σήμερα στη Βαγδάτη ένα γκρίζο σύννεφο σκόνης είχε καλύψει τους σχεδόν έρημους δρόμους. Στα νότια, κοντά στη Νατζάφ, οι κτηνοτρόφοι και τα κοπάδια τους βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ένα, οικείο πλέον, πορτοκαλί νέφος.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σε όλο το Ιράκ πήγαν σε νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά προβλήματα που εμφάνισαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σεΐφ αλ Μπαντρ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θύελλα θα κοπάσει σταδιακά.

Λόγω «των κακών κλιματικών συνθηκών και της βίαιης αμμοθύελλας» ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι διέταξε να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης διακόπηκαν για λίγες ώρες οι πτήσεις, επειδή η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 400 μέτρα. Το διεθνές αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε απόψε ότι κλείνει για άλλη μια φορά «λόγω της πυκνής σκόνης» που επέστρεψε αργά το απόγευμα. Οι πτήσεις είχαν ανασταλεί και το πρωί.

Από τις δύο τελευταίες αμμοθύελλες που έπληξαν το Ιράκ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περίπου 10.000 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους, για ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα, καρδιολογικές ή αναπνευστικές παθήσεις.

«Αυτές οι θύελλες σκόνης συμβαίνουν γενικά το καλοκαίρι, όχι όμως με τον ρυθμό που τις βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Τα κρούσματα ασφυξίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Σεΐφ αλ Χάμζα, ένας γιατρός σε νοσοκομείο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τις επόμενες δεκαετίες το Ιράκ θα βιώνει «272 ημέρες σκόνης» ετησίως και μέχρι το 2050 οι μέρες αυτές θα φτάσουν τις 300. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν οι αρχές είναι η δημιουργία «πράσινων ζωνών» γύρω από τις πόλεις για να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση, η οποία πλήττει το 39% της συνολικής έκτασης της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμμοθύελλα έπληξε Ιράκ, Κουβέιτ και Σ. Αραβία – Έκλεισαν αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες"

Λετονία: «Βλέπει» ρωσική εισβολή και ζητά στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Η Λετονία χρειάζεται μια ταξιαρχία του ΝΑΤΟ, ένα στρατιωτικό σώμα που θα ανέρχεται σε έως και 5.000 στρατιώτες, για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια πιθανή επίθεση, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους της Βαλτικής σε συνέντευξή του.

Ο Πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς είπε ότι η Λετονία θα πιέσει για πρόσθετα στρατεύματα στη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη, σε συντονισμό με άλλα κράτη στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας που ζητούν ενίσχυση της άμυνας της περιοχής λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν προκαλείται από τη δύναμη, αλλά τη Ρωσία προκαλεί η αδυναμία», δήλωσε ο Λέβιτς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τη Δευτέρα. «Έτσι, αναζητούμε επίσης παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε κλίμακα ταξιαρχίας», είπε, ένα επίπεδο που «μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία».

Η διαταγή εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης γνωστές ως Εννέα του Βουκουρεστίου θα συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιουνίου για να συντονίσουν τη δράση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λετονία: «Βλέπει» ρωσική εισβολή και ζητά στρατεύματα του ΝΑΤΟ "

Ιταλία, Ελλάδα και άλλες 18 χώρες στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα αποστείλουν περί τις 20 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών μετείχε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας είναι η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία. Η Δανία, αναφέρει το Reuters, θα αποστείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon όπως και εκτοξευτές.

«Ολοι εδώ κατανοούν το διακύβευμα του πολέμου», είπε ο Οστιν στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απέχουν πάρα πολύ» από την επανεισαγωγή δυνάμεών τους σατην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία, Ελλάδα και άλλες 18 χώρες στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ"

ΔΕΠΑ: Πληρωμή της Gazprom σε ευρώ για προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου

Η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
  • Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΠΑ: Πληρωμή της Gazprom σε ευρώ για προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Levi’s εγκαταλείπει οριστικά τη Ρωσία μετά από 29 χρόνια

Η γνωστή εταιρεία Levi’s (Levi Strauss & Co) αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά την αγορά της Ρωσίας, έπειτα από 29 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ενώ η Levi’s είχε ήδη αναστείλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πλέον πάει ένα βήμα παραπέρα και εγκαταλείπει πλήρως την αγορά, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγές.

Η εταιρεία σταμάτησε τις προμήθειες σε εμπόρευμα και πουλάει την επιχείρηση στην Ρωσία, δήλωσαν οι πηγές στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας από τους πιθανούς αγοραστές των καταστημάτων Levi’s μπορεί να είναι η τουρκική Fiba Holding A.S, οι οποία αναπτύσσει στην Ρωσία τα καταστήματα Gap, Marks & Spencer και Banana Republic, γράφει η ρωσική εφημερίδα.

Σύμφωνε με τις πηγές της Kommersant σε δύο μεγάλες on-line πλατφόρμες η Levi’s μετέφερε το εμπόρευμα της για τη νέα σεζόν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ανακοινώνοντας ότι δεν προβλέπονται νέες προμήθειες.

Η Levi’s ανέστειλε τη δραστηριότητα της και τις επενδύσεις στην Ρωσία στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εν συνεχεία ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Levi Strauss & Co Τσιπ Μπέργκ δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να επαναλειτουργήσει τα κλειστά της καταστήματα εντός του 2022.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από novayagazeta.europe/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Levi’s εγκαταλείπει οριστικά τη Ρωσία μετά από 29 χρόνια"

Ερντογάν: Δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ με τον Μητσοτάκη — Η απάντηση της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τονίζοντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» ήταν η απάντηση της Αθήνας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανακοίνωσή του.

Η «Γαλάζια Πατρίδα», τα βρώμικα κόλπα και τα υποβρύχια

Μιλώντας σήμερα στην Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».

Τα χαρακτηριστικά των τουρκικών υποβρυχίων

«Εύχομαι τα υποβρύχια μας να είναι ωφέλιμα για τη χώρα, το έθνος και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας» τόνισε σε ανάρτησή του ο Ερντογάν.

Πρόκειται για υποβρύχια νέου τύπου. Το Hızırreis θα παραδοθεί το  2023, ενώ το έκτο υποβρύχιο Selmanreis θα παραδοθεί το 2027. Ζυγίζουν 1856 τόνους πάνω από το νερό και 2 χιλιάδες 42 τόνους βυθισμένο.

Μπορούν να πάνε πιο βαθιά από 300 μέτρα και να λειτουργήσουν υποβρύχια για τρεις ημέρες. Μπορρούν να μείνουν στο νερό χωρίς αναπλήρωση για 12 εβδομάδες και διαθέτουν δυνατότητες εκτόξευσης τορπίλης, πυραύλων και ναρκοθέτηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, μέχρι το 2027 η Τουρκία θα έχει στην διάθεση της τα εξής 6 υποβρύχια τα οποία φέρουν τα ονόματα Οθωμανών καπεταναίων του ναυτικού:

  • PİRİ REİS φετος 2022
  • HIZIR REİS το 2023
  • MURAT REİS το 2024
  • AYDIN REİS το 2025
  • SEYDİ ALİ REİS το 2026
  • SELΜAN REİS το 2027

Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο

Ο μεγάλος εκνευρισμός που επικρατεί στην Άγκυρα καταγράφεται και στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο, όπου αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά προσπαθειών εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμα ένα περιστατικό που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα αγνοεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό καταγράφηκε στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. Σε διάστημα λίγων ωρών εννέα πλωτά με περίπου 600 επιβαίνοντες ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές με προορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κανένα σκάφος δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λιμενικού Σώματος από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις τουρκικές ακτές” αναφέρει ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά και ντρόουν πραγματοποίησαν 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια ώρα την οδό της νομιμότητας για την επίλυση των διμερών διαφορών δείχνει στην Άγκυρα μέσω Τιράνων ο Νίκος Δένδιας. Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Παράλληλα νομίζω ότι αυτό πέραν από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να λύνονται οι διαφορές” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ελπίζουμε πως η εποικοδομητική συζήτηση για να βρούμε μια λύση, που θα είναι κοινώς αποδεκτή σε ένα τόσο δύσκολο θέμα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, μπορεί να είναι ένα παράδειγμα της εποικοδομητικής προσέγγισης που οι γειτονικές και οι φιλικές χώρες μπορούν να ακολουθήσουν και για άλλα θέματα, πολύ πιο δύσκολα” σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάκα.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Το ρόλο της Ελλάδας στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης ανέδειξε στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς: “Καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις δυνατότητές της ως γεωπολιτικός παράγοντας, η Ελλάδα με την ισχυρή αμυντική της θέση και τις δυνατότητές της ως ενεργειακού κόμβου μπορεί να προσφέρει πολλά“.

Τον νέο αμερικανό πρέσβη υποδέχτηκε στη Βουλή ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος του είπε ότι θα κληθεί να βελτιώσει κάτι το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικό σημείο, δηλαδή τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ.

Εξάλλου, την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Τοτάλ – Ένι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Σημαντική αύξηση μεταναστευτικών ροών και στον Έβρο

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις αρχές του έτους μέχρι και 22 Μαΐου 2022 καταγράφεται αύξηση κατά 25% στις αποτροπές μεταναστών και προσφύγων να περάσουν από τον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα, σε σύγκριση βέβαια με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, καθημερινά οι συνοριοφύλακες και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, αποτρέπουν κατά μέσο όρο 250 – 300 παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από 1-23 Μαΐου 2022 συνελήφθησαν 157 παράτυποι μετανάστες και 50 διακινητές, οι οποίοι είχαν τον ρόλο είτε του χειριστή λέμβων, είτε του οδηγού οχήματος μεταφοράς τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ με τον Μητσοτάκη — Η απάντηση της Ελλάδας"

ΥΠΑ: Παρατείνονται οι οδηγίες έως 30 Ιουνίου με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Παράταση αεροπορικών οδηγιών από την ΥΠΑ έως τέλος Ιουνίου με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), παρατείνει έως 30 Ιουνίου των αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης. Σε ισχύ διατηρείται η notam για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Επίσης, παραμένει σε ισχύ η αεροπορική οδηγία σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ οι παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών θα ισχύσουν έως το τέλος Ιουνίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Παρατείνονται οι οδηγίες έως 30 Ιουνίου με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία"

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παρέμβαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα ο Ρουβίκωνας. Περίπου 20 μέλη της οργάνωσης προσέγγισαν το κτίριο του Υπουργείου στη Λεωφόρο Μεσογείων στις 20:00, εκτόξευσαν φέιγ βολάν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για προσαγωγές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα αναφέρει:

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στις Η.Π.Α και την ομιλία του στο Κογκρέσο επέλεξε να διατηρήσει, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, αδιατάραχτη μια παράδοση 70 χρόνων. Εκείνη την παράδοση που θέλει τον κάθε πρωθυπουργό του Ελληνικού κράτους τον παρατρεχάμενο, τον δουλοπρεπή τσάτσο του αμερικανοΝΑΤΟϊκού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αν και στην περίπτωση του Μητσοτάκη, πέρα από θεσμική, είναι και οικογενειακή παράδοση.

Η νέα Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε μεταξύ Η.Π.Α και Ελληνικού κράτους, και περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων σε βάσεις στην Ελλάδα για την επόμενη πενταετία, καθώς και τον εξοπλισμό του Ελληνικού κράτους με F-35 και νέων F-16, επικυρώθηκε και σε συμβολικό επίπεδο με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α και δεν είναι καθόλου άσχετη με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουμε μπει πλέον και επίσημα σε μια νέα φάση εντατικής και ιδιαίτερα απειλητικής και επιζήμιας για την κοινωνική βάση ανασυγκρότησης του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, κατά την οποία η πολεμική βιομηχανία φαίνεται να παίρνει συντονισμένα και στρατηγικά περίοπτη θέση στις τάξεις του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο του υπάρχοντος ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας δεν επιλέγουμε στρατόπεδο μεταξύ των μεν και των δε, και δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το τι είναι ο Πούτιν και για τα μεγαλοϊδεατικά αυτοκρατορικά σχέδιά του, για το τι εστί Ρωσικό κράτος και ρωσική ολιγαρχία. Έχουμε ταχθεί και συνεχίζουμε να τασσόμαστε ενάντια στην εισβολή του Ρωσικού κράτους στην Ουκρανία, μια συνθήκη απ’ την οποία, όπως πάντα, βγαίνουν χαμένοι μονάχα οι λαοί του κόσμου.

Ωστόσο, όσα “δάκρυα” κι αν χύσουνε, όσες εκδηλώσεις σε ένδειξη “συμπαράστασης” προς τον ουκρανικό λαό κι αν στήσουνε δεν μας ξεγελάνε. Ξέρουμε καλά το συνάφι τους, ξέρουμε καλά πως αυτό που τους καίει δεν είναι το αίμα των αμάχων του ουκρανικού λαού, και όποιου λαού, αλλά το μονοπώλιο εξουσίας και χρήματος που νιώθουν να απειλείται. Δεν μπορούμε παρά να μην αναγνωρίσουμε τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, ταγμένο μέλος του οποίου είναι και το Ελληνικό κράτος, έπειτα από τη ρωσική εισβολή και την πρώτη επίσημη πράξη επικύρωσης ενός νέους πολυπολικού κόσμου, για τον οποίο μιλάμε εδώ και καιρό, όπου ενάντια στη μονοκρατορία των Η.Π.Α αναδεικνύονται δυναμικά κι άλλοι ιμπεριαλισμοί και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Γιατί αν ενδιαφέρονταν πράγματι για τους λαούς του κόσμου, θα έχυναν δάκρυα και θα έδειχναν αλληλεγγύη και στον παλαιστινιακό λαό, που βρίσκεται διαρκώς σε εμπόλεμη συνθήκη, και στον κουρδικό λαό, ενάντια στον οποίο ο τουρκικός φασισμός ξεκίνησε στις 17 Απρίλη έναν νέο πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Έτσι, το πέπλο του Μακαρθισμού που πλέον έχει σκεπάσει τον δυτικό κόσμο ενάντια στο Ρωσικό κράτος και τον Πούτιν, δεν θα το δούμε να στρέφεται ούτε κατά του Ισραήλ ούτε κατά της Τουρκίας, γιατί τα πιόνια που κάνουν τη βρόμικη δουλειά για σένα στην περιφέρειά σου δεν τα χτυπάς. Ίσα ίσα, τα ενισχύεις στρατιωτικά ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην πολεμική μηχανή.

Ένα τέτοιο πιόνι-περιφερειακή δύναμη του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια είναι και το Ελληνικό κράτος, και φέρει άμεση ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και τη συνέχιση του πολέμου. Όχι μόνο έτρεξε να στείλει όπλα με το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά συνεχίζει να γέρνει το αυτί στις σειρήνες των ιμπεριαλιστών που θέλουν την Ελλάδα να στέλνει και αντιπυραυλικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Και, βέβαια, μια τέτοια εκδούλευση ανταλλάσσεται εύκολα, και φτηνά πάντα, με F-35 και F-16.

Η κοινωνική βάση να μην έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Την ώρα που η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη, και ο κόμπος στο χτένι, η γελοία επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α επικύρωσε το εξής: δεν πάει να πεινάει ο κόσμος, δεν πάει να πεθαίνει άμαχος πληθυσμός, πρώτο και κύριο καθήκον μας είναι προστατέψουμε τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, κι άσε την κοινωνική βάση να πληρώνει το μάρμαρο. Και η Ελλάδα είναι και θα είναι το πιστό σκυλί της υπεράσπισης αυτών των συμφερόντων.

Κι ενώ εμείς θα πληρώνουμε το μάρμαρο, αυτοί θα συνεχίζουν να πλουτίζουν. Γιατί μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή που ανανεώνεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α και εξαγγέλλονται κυρώσεις προς το ρωσικό κεφάλαιο και αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με αμερικανικό LNG, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να προμηθεύεται και να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Συνεχίζουν να πλουτίζουν δηλαδή πάνω στα πτώματα αμάχων, για τους οποίους νοιάζονται τόσο πολύ, όπως μας λένε. Και τι περίεργο μάλιστα, ένα από τα κράτη που άσκησαν βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου ήταν το Ελληνικό κράτος (!).

Είναι φανερό, λοιπόν, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας σέρνει σε έναν πόλεμο του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουμε δει. Απέναντι στις δικές τους δολοφονικές συμμαχίες, στις συμμαχίες των κρατών, είναι απαραίτητες οι συμμαχίες των λαών, οι συμμαχίες των θυμάτων αυτών των κρατών. Δεν απέχουμε πολύ από μία μεγαλύτερη πολεμική εκτροπή, που θα μας βρει και εμάς βαθύτερα μπλεγμένους, κι η κοινωνική βάση πρέπει να το καταλάβει αυτό καλά.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΔΕ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας "

Οι Ουκρανοί διέκοψαν το φυσικό αέριο σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διακόπηκε επειδή ο κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι Ουκρανοί διέκοψαν το φυσικό αέριο σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ"

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι το ρούβλι γίνεται επίσημο νόμισμα της ουκρανικής επαρχίας

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.

«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι 1 (μιας) χρίβνια.

«Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Χερσώνα το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στα τέλη Απριλίου ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ρούβλι και η χρίβνια μπορεί να κυκλοφορούν παράλληλα για μια «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος. Οι φιλορωσικές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτήν την πιθανότητα σήμερα. Ρώσοι και τοπικοί αξιωματούχοι όμως έχουν πει ότι υπάρχει πιθανότητα ολόκληρη η περιοχή να προσαρτηθεί τελικά στη Ρωσία.

Η πόλη της Χερσώνας, πολύ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ήταν η πρώτη σημαντική πόλη την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι το ρούβλι γίνεται επίσημο νόμισμα της ουκρανικής επαρχίας"

Καιρός αύριο: Πιο πολύ ζέστη στην Αττική, μπόρα στη Θεσσαλονίκη – Εξασθενούν οι άνεμοι

Ιούλιο θα θυμίζει ο καιρός αύριο, Τρίτη (24.05.2022) με υψηλές για Άνοιξη θερμοκρασίες. Πού θα πέσουν καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στα βορειοανατολικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 με και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 με και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πιο πολύ ζέστη στην Αττική, μπόρα στη Θεσσαλονίκη – Εξασθενούν οι άνεμοι"

Δένδιας: Ζήτημα Τσάμηδων έθεσε η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών - Η ξεκάθαρη απάντηση που έλαβε

Το ζήτημα των Τσάμηδων και της άρσης του εμπόλεμου, έθεσε στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Όλτα Χάκα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να της απαντά άμεσα και με ψυχραιμία πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται», ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά «δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα». Μάλιστα, ανέφερε πως «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων» θα μπορούσε να θέσει ζητήματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το himara.gr, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».


Για να λάβει απάντηση από τον κ. Δένδια, ο οποίος ανέφερε: «Πράγματι, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του "νόμου περί εμπολέμου" αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.

Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Ζήτημα Τσάμηδων έθεσε η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών - Η ξεκάθαρη απάντηση που έλαβε"

Θεσσαλονίκη: Και δεύτερος ψεύτικος γάμος στην Καλαμαριά – Τι λέει το θύμα στο Live News

Δεύτερη περίπτωση γυναίκας που αποκαλύπτει πως είναι… παντρεμένη στην Καλαμαριά χωρίς να το ξέρει φέρνει στο φως το ρεπορτάζ του Live News. 

Μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας από την Καλαμαριά στο Live News που βρέθηκε παντρεμένη εν αγνοία της με μια σειρά από πλαστά έγγραφα, άλλη μία τέτοια περίπτωση έρχεται στο φως της δημοσιότητας με τις ομοιότητες να μη μοιάζουν πλέον τόσο αθώες και απλές συμπτώσεις.

«Είμαι έγγαμη ακόμα»

Ξεσπά μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS και εξιστορεί πώς ανακάλυψε πως είναι παντρεμένη από το 2019 μόνο στα χαρτιά, με την υπόθεσή της να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Το 2019 για κάποια υπόθεση μου χρειάστηκα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πάω στο ληξιαρχείο του Δήμου Καλαμαριάς, μου λέει ο υπάλληλος: ‘όνομα συζύγου’, λέω: ‘κάποιο λάθος’».

Όταν η υπάλληλος του ληξιαρχείου της αποκάλυψε πως στο σύστημα εμφανίζεται παντρεμένη έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της.

«Μου λέει: ‘Φαίνεστε να είστε παντρεμένη’. Φαινόταν ότι είχε δηλωθεί γάμος στην Αλβανία. Ξεκίνησα να ψάχνω λοιπόν τι έχει συμβεί, πήγα στο ειδικό ληξιαρχείο ζήτησα τα έγγραφα του φακέλου μου, μου έδωσαν έναν φάκελο ημιτελή, από εκεί φαίνεται ότι είναι μπλεγμένο και το ειδικό ληξιαρχείο».

Το πρώτο πράγμα που της προξένησε εντύπωση ήταν πως μέσα στο φάκελο δεν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία για τον γαμπρό, ούτε καν αντίγραφο διαβατηρίου.

«Κάθε χαρτί έχει πρόβλημα, η ληξιαρχική πράξη γάμου από την Αλβανία, το υπογράφει μία δικηγόρος Αθήνας, η οποία είναι φάντασμα, είναι εξαφανισμένη εδώ και τρία χρόνια, προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί της, δεν έχει σηκώσει ποτέ τηλέφωνο, δεν βρίσκουμε τίποτα στο ίντερνετ για αυτή».

Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη τρία χρόνια μετά.

«Υποβάλαμε μήνυση στη Θεσσαλονίκη και έχει παραπεμφθεί δικογραφία στον εισαγγελέα Αθηνών δεν έχουμε ενημέρωση τι έχει γίνει. Με δικαιολογία τον κορωνοϊό μας λένε ότι έχουν μείνει όλα πίσω. Σε εμένα μας είπαν από την εισαγγελέα ότι Αλβανός, με τέτοιο όνομα δεν έχει μπει στην Ελλάδα, στην περίπτωση μου το πιθανότερο είναι να πρόκειται για Αλβανό ο οποίος χρησιμοποιεί πλαστό διαβατήριο στην Ελλάδα σαν σύζυγος και κυκλοφορεί στην Αλβανία με το κανονικό».

Κύκλωμα;

Εντύπωση προκαλούν πάντως οι πολλές συμπτώσεις στις δύο ιστορίες που αποκάλυψε το LIVE NEWS.

Και οι δύο εξαπατημένες γυναίκες είναι νεαρής ηλικίας και μένουν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Και στις δύο υποθέσεις εμπλέκεται κάποιος δικηγόρος φάντασμα, με τους γάμους να δηλώνονται στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών και μάλιστα σε κοντινές χρονολογίες.

Με τους γαμπρούς να είναι αλβανικής υπηκοότητας και τα περιβόητα μυστήρια να δηλώνονται ψευδώς πως έχουν τελεστεί στην Αλβανία.

«Και οι υπεύθυνες δηλώσεις φαίνεται ότι είναι γραμμένες από άτομο που δεν ξέρει καλά ελληνικά, ο γαμπρός στην υπεύθυνη δήλωση του ότι είναι πρώτος του γάμος, γράφει το όνομα μου με όμικρον και το ίδιο και η υπάλληλος που πιστοποιεί την υπογραφή μου».

Ενώ στην περίπτωση της 34χρονης ο δράστης αποκαλύφθηκε και ομολόγησε την πράξη του. Στην δεύτερη περίπτωση της 29χρονης γυναίκας, ο περιβόητος γαμπρός αγνοείται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Και δεύτερος ψεύτικος γάμος στην Καλαμαριά – Τι λέει το θύμα στο Live News"

Μαρκ Ρούτε: Να αποσαφηνίσει η ΕΕ τις οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου

Αποσαφήνιση σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου και την θέση της ΕΕ ζητά από την Ένωση ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε εξήγησε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής, αυτό είναι το πρόβλημα.»

«Η Ολλανδία ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές. Ως ολλανδική κυβέρνηση, λέμε στις εταιρείες, εφόσον τα πράγματα είναι ασαφή, να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά», συνέχισε.

Η Κομισιόν είχε απορρίψει αρχικά τη ρωσική απαίτηση να ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως επιβάλουν οι νέες ρυθμίσεις της Ρωσίας, ωστόσο σε νεότερες οδηγίες της άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για πραγματοποίηση πληρωμών με τον συγκεκριμένο τρόπο.  Συγκεκριμένα η οδηγία της ΕΕ διευκρινίζει ότι μια πληρωμή μπορεί να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια και στη συνέχεια ο αγοραστής θα πρέπει να δηλώσει ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί.

Η Κομισιόν δεν διευκρίνισε ποτέ γραπτώς εάν ένας λογαριασμός σε ρούβλι ήταν συνεπής με τις κυρώσεις της, ωστόσο ο  εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι θα παραβίαζε το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκαλώντας σύγχυση στην αγορά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρκ Ρούτε: Να αποσαφηνίσει η ΕΕ τις οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου"

Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»

Τα «πυρά» του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας με τα λεγόμενά του.

Ο Τούρκος πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τον Αττίλα ειρηνευτική επιχείρηση. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας και παράλληλα τόνισε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα σημείωσε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO».

Ο Ερντογάν μίλησε στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό.

Ανέφερε μάλιστα ότι το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Σημείωσε επίσης ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει 6 νέου τύπου υποβρύχια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ υποστήριζε ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας λέγοντας ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και ο χρόνος παράδοσης θα είναι πέντε με έξι χρόνια. «Eχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», ήταν τα λόγια του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Δεν «ξέχασε» και την Δύση λέγοντας χαρακτηριστικά… «Τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζοντας την Ελλάδα είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά. Θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων».

Υπονοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε: «Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»"

Προσωπικός Γιατρός: Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προσφεύγουν στο ΣτΕ

Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), αποφασίστηκε από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση να γίνουν νομικές ενέργειες κατά του σχετικού νόμου 4931/ 2022 και συγκεκριμένα προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

«Εάν δεν εξειδικευθούν οι όροι της σύμβασης, με σεβασμό στο επιστημονικό έργο του ιατρού και στις απαιτήσεις λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, τότε η δηλωθείσα άποψη μας είναι αρχικά αρνητική ως προς τη συμμετοχή των ιατρών στις νέες συμβάσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου.

Η κοινή διαπίστωση όλων στη Γενική Συνέλευση ήταν ότι το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος.

«Το νομικό πλαίσιο απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής, με υπέρμετρες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, άτυπη πολιτική επιστράτευση, και απαλείφει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας του ιατρού έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σε επαγγελματικό ή οικονομικό επίπεδο. Δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του προϋπολογισμού ή της αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού, που στάθηκε στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πυλώνες ΠΦΥ στα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς. Θα πρέπει να κατανοηθεί από το Υπουργείο ότι χωρίς πόρους και ιατρούς, δεν υπάρχει ΠΦΥ» αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών καταδικάζουν «τις απαράδεκτες απειλές που εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας ενόψει των κινητοποιήσεων του διαγνωστικού κλάδου για το δίκαιο αίτημά τους να πληρώνονται στο ακέραιο την αξία των παραπεμπτικών που εκτελούν» και ζητούν να καταργηθεί το clawback, «μέσω του οποίου ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει καταχρηστικά στους ιατρούς το κόστος της περίθαλψης των Ελλήνων» όπως αναφέρουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσωπικός Γιατρός: Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προσφεύγουν στο ΣτΕ"

Τουρκικά παζάρια για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Καμία αντίρρηση «επί της αρχής» αλλά ζητά εγγυήσεις

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και έχει αρχίσει τα παζάρια.

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ονανέρ δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και, κυρίως, στη θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας έναντι «των τρομοκρατών του PKK» υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που βλέπει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού ως τέτοια είναι αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ανέφερε ότι “περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε”.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα ως προς το αν προβλέπεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα στο τουρκικό έδαφος ο Ονανέρ είπε: «Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή τέτοια διαπραγμάτευση δεν φαίνεται δυνατή. Μια αισιόδοξη προσέγγιση θα επέτρεπε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι καλύτερο να διαπραγματευτούν”.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον ρόλο τους στον πόλεμο που διεξάγεται, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Τουρκία εξήγαγε σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού κατά τρόπο απολύτως διαφανή, πολλούς μήνες πριν από την ρωσική επίθεση».

Ερωτήθηκε ακόμη για την αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ με τον δημοσιογράφο να αναφέρεται στη σημασία της για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Συρία.

Ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε: “Όπως είπα και προηγουμένως η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός, ο πιο αναγκαίος εταίρος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε νατοϊκή επιχείρηση η Τουρκία προσφέρει τα μέσα της και παρέχει τη στήριξή της σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούμε να αναφερθούμε σε πολυάριθμες νατοϊκές επιχειρήσεις στις οποίες συνέβαλε η Τουρκία ή κατά τις οποίες οι τουρκικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ .”

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά παζάρια για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Καμία αντίρρηση «επί της αρχής» αλλά ζητά εγγυήσεις"

Το ΣτΕ «δίνει» στον Γ. Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, απορρίφθηκαν οι προσφυγές

Στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ, μεταβιβάζονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Η εν λόγω μεταβίβαση από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίνοντας ότι η διαφορά που προέκυψε είναι ιδιωτικού δικαίου και άρα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου κατά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση:

α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως (ακίνητο 350.745 τ.μ.) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 319/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών είχε κάνει προσωρινά δεκτή την αίτηση του εν λόγω Δήμου, κ.λπ. και πάγωσε τη μεταβίβαση. Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάρτιο, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αγάπη Γαλελιανού-Χαλκιαδάκη, οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού, το οποίο είναι δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό και τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.).

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Το Δικαστήριο απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά:

1. (α) της από 4.6.2021 προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου - ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ακινήτου-τμήματος της μείζονος έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εμβαδού 332.137,34 τ.μ. και

2. β) της από 7.7.2021 απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, περί ανακήρυξης οριστικού πλειοδότη, αφού έκρινε, με μειοψηφία ενός μέλους, ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Και τούτο διότι: ι) το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (άρθρα 2 παρ. 5 ν. 2971/2001, 196 παρ. 4 ν. 4389/2016), η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου (άρθρο 24 ν. 4607/2019), ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού· ιι) το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 4664/2020 (ως ισχύει) και μνημονευόμενη στην ως άνω προκήρυξη δυνατότητα του λειτουργούντος νομίμως ναυπηγείου να συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο περί αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, αντί ανταλλάγματος (το ύψος του οποίου έχει ήδη καθορισθεί με την απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ. Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης), για τη σύναψη της οποίας ο λειτουργών νομίμως ναυπηγείο υποβάλλει αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά Νήσων Δυτικής Αττικής (άρθρο 1 της ως άνω απόφασης), έκρινε, με μειοψηφία δύο μελών, ότι αιτιάσεις κατά της ως άνω παραχώρησης μπορούν να προβληθούν μόνο κατά της ρητής ή τεκμαιρόμενης αποδοχής του σχετικού αιτήματος, όχι δε στο πλαίσιο της παρούσας δίκης κατά πράξεων της ΕΤΑΔ και ότι, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται η προαναφερόμενη κρίση περί έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου.

3. Το Δικαστήριο απέρριψε τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά α) της από 3.6.2021 πρόσκλησης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του ν. 4307/2014) για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της, αποτελούμενου από οικόπεδο 350.745,10 τ.μ. με βιοτεχνικές - βιομηχανικές εγκαταστάσεις· β) της από 7.7.2021 έκθεσης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ περί περάτωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης πλειοδότη, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς.

Τούτο, διότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, η οποία καταρτίζεται μεταξύ του ειδικού διαχειριστή, ως ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πτωχευτική ικανότητα, και του υπερθεματιστή στον διενεργηθέντα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι σύμβαση του ιδιωτικού δικαίου, η δε διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού (ως εν προκειμένω) που κατατείνει στη σύναψη της σύμβασης αυτής, εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι αναφυόμενες καθ' όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του (από την προκήρυξη έως την κατάρτιση της σύμβασης) διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

Η δημοσίευση των αποφάσεων αναμένεται εντός του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ «δίνει» στον Γ. Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, απορρίφθηκαν οι προσφυγές"

Νίκος Δένδιας από Αλβανία: Οι αναθεωρητικές δυνάμεις να μην αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας

Στα Τίρανα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα τόνισε ότι πρέπει «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS». 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πέρα από τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» και «για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ειρήνης σταθερότητας, ευημερίας, συνεργασίας στην περιοχή μας».

Εξίσου, κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια, και να κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, που δεν αφορούν, όπως είναι γνωστό, την Αλβανία.

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας εξέτασαν τις διμερείς μας σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. «Οι επαφές μας είναι πολύ συχνές. Χθες έφτασε εδώ στα Τίρανα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα. Εγώ έχω να έρθω ενάμιση χρόνο στα Τίρανα. Είχα τη χαρά να βρεθώ εδώ και να ανακοινώσω, μαζί με τον πρωθυπουργό Ράμα τη συμφωνία μας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ευχαριστώντας την υπουργό Εξωτερικών που αναφέρθηκε σε αυτό.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως έχει σημασία ότι αναφέρθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, πώς μπορούν να προάγουν την οικονομία, όπως επίσης και πώς μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. Επίσης, συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, το οποίο η Αλβανία καλείται να χειριστεί και με την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον επόμενο μήνα. Ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη την Αλβανία, γιατί ως Νατοϊκός σύμμαχος και ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, υιοθετεί όλες τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που δεν ακολουθούν την αλβανική τακτική, δηλαδή την πλήρη εναρμόνιση με τις κοινές θέσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Περαιτέρω, συμφώνησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, και συμπλήρωσε: «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Βεβαίως, επισήμανε, «αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται» και προσέθεσε: «Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, πχ την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα το συντάξεων, είπε πως το καταλαβαίνει πολύ καλά και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό, και υπάρχει συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε μία τροχιά επίλυσης κάτι που απασχολεί ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στην οικονομία.

Αναφερόμενος στις συνάντηση που είχε σήμερα και με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, είπε ότι τον έκαναν κοινωνό των δικών τους προβλημάτων, τα οποία, επίσης αξίζει να συζητηθούν.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ανέφερε ότι είχε μια μακρά συζήτηση.

Τέλος, ευχαρίστησε την Αλβανία για υποστήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και προσέθεσε πως ευελπιστεί να υποδεχθεί την Όλτα Χάκα στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας από Αλβανία: Οι αναθεωρητικές δυνάμεις να μην αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας"

2.235 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21 ακόμη θάνατοι, 151 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας εξελίσσεται με επιβραδυντικούς ρυθμούς και πτωτική τάση σε ότι αφορά τα καταγεγραμμένα κρούσματα.   

2.235 νέες μολύνσεις και 21 θάνατοι ασθενών με CoViD, καταγράφηκαν σήμερα Δευτέρα από τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 2.235    2.385 
Κρούσματα σε παιδιά 655 608
Σύνολο κρουσμάτων  3.422.233  3.419.998  
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 258   261
Νέοι θάνατοι 21   11
Σύνολο θανάτων  29711      29.690    
Διασωληνωμένοι 151  156
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 73  74 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  84   73
Σύνολο τεστ PCR 11.249.805   11.244.865
Σύνολο rapid tests  70.634.114  70.608.864 
Τεστ ημέρας 30.190  45.029  
Θετικότητα τεστ  7,4% 5,29% 
  • 1.273 στην Αττική (1.378 χθες).
  • 181 στη Θεσσαλονίκη (197 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 178 από την Ανατολική Αττική (176 χθες).
  • 215 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (226 χθες).
  • 33 από τη Δυτική Αττική (56 χθες).
  • 152 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (173 χθες).
  • 347 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (369 χθες).
  • 171 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (183 χθες).
  • 163 από τον Πειραιά (183 χθες).
  • 14 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (19 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 60 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 31 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 17 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 12 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 22 στην ΠΕ Άρτας.
  • 55 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 37 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών
  • 12 στην ΠΕ Δράμας.
  • 11 στην ΠΕ Έβρου.
  • 35 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 6 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 9 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 19 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 14 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 69 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 27 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 32 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 30 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 7 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 6 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς..
  • 26 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 3 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 9 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 26 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 3 στην ΠΕ Κω.
  • 12 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 50 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 24 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 25 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 30 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 26 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 19 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 10 στην ΠΕ Νάξου.
  • 11 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 3 στην ΠΕ Πάρου.
  • 10 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 10 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 7 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 13 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 9 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 61 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 3 στην ΠΕ Σάμου.
  • 17 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σύρου.
  • 2 στην ΠΕ Τήνου.
  • 7 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 20 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 4 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 12 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 46 στην ΠΕ Χανίων.
  • 9 στην ΠΕ Χίου.

41 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (71 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.235 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21 ακόμη θάνατοι, 151 διασωληνωμένοι"

Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου για πλαστικές συσκευασίες

Με τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC. Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους είναι πολλές! Θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης και να αποτυπώνεται και στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους, στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Βέβαια, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Επισημαίνεται δε ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Από την άλλη πλευρά σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου για πλαστικές συσκευασίες"

Αυτόφωρο για τους 15 συλληφθέντες στον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

Στο αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα οι 15 συλληφθέντες, για τα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για την ταυτοποίηση κι άλλων ατόμων, που συμμετείχαν στα επεισόδια του Σαββάτου.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα:

διατάραξης κοινής ειρήνης
απλής σωματικής βλάβης
φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
βίας κατά υπαλλήλων
εξύβρισης
απείθειας
παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων
περί αντιμετώπισης βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόφωρο για τους 15 συλληφθέντες στον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ"

ΠΟΜΙΔΑ: Ασύλληπτες επιβαρύνσεις από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά παραδείγματα

Ασύλληπτες επιβαρύνσεις ιδιοκτητών ακινήτων από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που αφορά κυρίως όσους διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, εντείνονται οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από την Αττική, αλλά και άλλα μέρη της χώρας, για πολλαπλασιασμό του φόρου του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000€.

Η κατάσταση δεν διορθώνεται με την «πυροσβεστική» απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5% που αφορά ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών, και, σε συνδυασμό με την τεράστια άνοδο των αντικειμενικών αξιών, αφήνει έκθετους σε δημευτική υπερφορολόγηση δεκάδες χιλιάδες άλλους, οι οποίοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν με αιματηρό τρόπο τις μειώσεις των υπολοίπων…

Όπως τονίσαμε, οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, πράγμα που επεσήμανε στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Επίσης παραβιάζουν και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγουν στοχευμένη βαρύτατη υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας, φορολογώντας κάθε μέλος της – εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτη, υπολογίζοντας αυξητικό συντελεστή σαν να είναι ο καθένας ιδιοκτήτης ολοκλήρου του ακινήτου.

Χαρακτηριστικά πραγματικά παραδείγματα αύξησης φόρου ΕΝΦΙΑ 2021/2022: 


Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφ΄ετέρου θέτοντας ως συνολικό «πλαφόν» τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού!

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου ακόμη και έως και 20 φορές (!) σε σχέση με πέρυσι, ότι όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022, «ενδικοφανείς προσφυγές» στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

Η δικαστική αντιμετώπιση των νέου ΕΝΦΙΑ

Όπως διαπιστώνουμε, με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022, σε πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων υπολογίστηκε πολλαπλάσιος φόρος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών είχαν ένα, περισσότερα ή και όλα από τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

2. Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 500.000€

3. Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ.

4. Η συνολική αξία του καθενός δικαιώματος υπερβαίνει τις 400.000€ και η περιουσία του φορολογούμενου τις 300.000€.

Η συνδρομή πολλών ή και όλων εκ των παραπάνω χαρακτηριστικών, και ιδιαίτερα του τελευταίου, έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό έως και 20 φορές του φόρου, σε σχέση με το φόρο των προηγουμένων ετών, γεγονός που οδηγεί σε φορολογική εξόντωση τους πολίτες που τα περιουσιακά τους στοιχεία εμπίπτουν στα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΜΙΔΑ ανταποκρινόμενη στις εντονότατες διαμαρτυρίες φορολογουμένων από όλη τη χώρα, αλλά κυρίως από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι, αντί να δουν την υπεσχημένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται αντιμέτωποι με απίστευτες χρεώσεις, τόσο πολλαπλάσιες από τις περυσινές, όσο και αναιτιολόγητα άνισα μεταξύ φορολογουμένων με ίδια αξία ακίνητης περιουσίας, ανακοινώνει τα εξής:

Η διάταξη της Ενότητας Γ. της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν. 4916/2022 για το νέο ΕΝΦΙΑ 2022, περί επιβολής πρόσθετου φόρου σε βάρος φορολογουμένων που είναι κάτοχοι ενός ακινήτου αξίας που υπερβαίνει τις 400.000€ σε σύγκριση με άλλους που είναι κάτοχοι περισσοτέρων ακινήτων, ίσης μεν αξίας με τους προηγούμενους, πλην όμως η αξία ενός εκάστου δεν υπερβαίνει τις 400.000€, αποτελεί την ουσιαστική «μετεμψύχωση» του δήθεν καταργηθέντος συμπληρωματικού φόρου, οδηγεί σε στοχευμένη υπερφορολόγηση των πολιτών, και προσκρούσει σε συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις οι οποίες απαγορεύουν τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών ως προς την κατανομή των φορολογικών βαρών, και την αρχή της μεταξύ τους ισότητας, αλλά και την προστασία της οικογένειας και της περιουσίας της. Συγκεκριμένα:

Οι επίμαχες διατάξεις

Στο άρθρο 4 του ν. 4223/2013 προστίθενται Ενότητες Γ’, Δ’ και Ε’ ως εξής:

«Γ. Υπολογισμός φόρου επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.

Για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται φόρος επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312), σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα:

Κλιμάκια συνολικής αξίας ακινήτου – Συντελεστής φόρου ανά κλιμάκιο αξίας:

0,01- 400.000 0%

400.000,01-500.000 0,20%

500.000,01-600.000 0,30%

600.000,01-700.000 0,40%

700.000,01-800.000 0,50%

800.000,01-900.000 0,60%

900.000,01-1.000.000 0,70%

1.000.000,01-2.000.000 0,90%

>=2.000.000,01 1,00%

Ο φόρος υπολογίζεται στη συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, όπως το δικαίωμα αυτό αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, απομειώνεται με βάση τον συντελεστή συνιδιοκτησίας της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 (Α’ 58), εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου

2. Η αξία του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται σύμφωνα με το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της Ενότητας Ε’.

Η παρούσα Ενότητα εφαρμόζεται, εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του υποκειμένου στον φόρο, όπως αυτή υπολογίζεται βάσει της Ενότητας Ε’, υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ…».

Ε. Προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, προσαυξάνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) ευρώ, κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%),

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%),

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας από ένα εκατομμύριο και ένα λεπτό (1.000.000,01) ευρώ και άνω, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Η προσαύξηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής έγκειται στο ότι επιτείνει δραματικά τα δυσμενή αποτελέσματα της Ενότητας Γ σε βάρος των φορολογουμένων που υπόκεινται σε αυτήν.

Πίνακας πρόσθετων επιβαρύνσεων ΕΝΦΙΑ 2022 πέραν του κύριου φόρου επί

*Ιδιοκτητών ακινήτου άνω των 400.000€ (με περιουσία άνω των 300.000€) και

*Ιδιοκτητών περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 500.000€

Αντικειμενική Αξία

Ακινήτου βάσει υπολογισμού ΕΝΦΙΑ

Φόρος Ενότητας Γ’

επί κάθε ακινήτου

άνω των 400.000€

Φόρος Ενότητας Ε’

επί περιουσίας

άνω των 500.000€

Σύνολο φορολογικής επιβάρυνσης από τις ενότητες Γ’ + Ε’
Έως 400.000 € 0 € 0 € 0 €
500.000 € 200 € 10 € 210 €
600.000 € 500 € 25 € 525 €
700.000 € 900 € 90 € 990 €
800.000 € 1.400 € 140 € 1.540 €
900.000 € 2.000 € 300 € 2.300 €
1.000.000 € 2.700 € 405 € 3.105 €
1.100.000 € 3.600 € 720 € 4.320 €
1.200.000 € 4.500 € 900 € 5.400 €
1.300.000 € 5.400 € 1.080 € 6.480 €
1.400.000 € 6.300 € 1.260 € 7.560 €
1.500.000 € 7.200 € 1.440 € 8.640 €
1.600.000 € 8.100 € 1.620 € 9.720 €
1.700.000 € 9.000 € 1.800 € 10.800 €
1.800.000 € 9.900 € 1.980 € 11.880 €
1.900.000 € 10.800 € 2.160 € 12.960 €
2.000.000 € 11.700 € 2.340 € 14.040 €

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντισυνταγματικής ανισότητας φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ φορολογουμένων με ισάξιες περιουσίες:

O φορολογούμενος Α’ έχει 10 διαμερίσματα επί των οποίων έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, αξίας 100.000 ευρώ έκαστο (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, τυπική επιφάνεια 79,37 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Β’, 30 ετών) ήτοι συνολικής αξίας ΕΝΦΙΑ 10 x 100.000 ευρώ = 1.000.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος Β’ έχει στην ίδια περιοχή ένα κτίριο με δέκα διαμερίσματα χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας επί του οποίου έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100% (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, συνολική επιφάνεια 583,00 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Γ’, 30 ετών) αξίας ΕΝΦΙΑ ομοίως 1.000.000 ευρώ.

Κύριος φόρος (ενότητες Α’ και Β’):

Φορολογούμενος Α’: 10 x 296,61 ευρώ = 2.996,10 ευρώ – Φορολογούμενος Β’: 2.178,67 ευρώ.

Πλέον του παραπάνω φόρου, οι ως άνω φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου (ενότητα Γ’) ως εξής:
Φορολογούμενος Α’: 0 ευρώ – Φορολογούμενος Β’: 2.700 ευρώ!

(ο οποίος επιβάλλεται βάσει κλίμακας όταν η αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ).

Τέλος στο άθροισμα του φόρου (ενότητες Α’, Β’ και Γ’) θα επιβληθεί προσαύξηση φόρου 15% επειδή αμφότεροι οι φορολογούμενοι έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 1.000.000 ευρώ, με συνέπεια ο συνολικός τελικός φόρος τους να διαμορφώνεται εξής:

Φορολογούμενος Α’: (2.996,10 ευρώ + 0 ευρώ) x 1,15 = 3.445,52 ευρώ.

Φορολογούμενος Β’: (2.178,67 ευρώ + 2.700 ευρώ) x 1,15 = 5.610,47 ευρώ…

Συνεπώς ο έχων ένα εμπράγματο δικαίωμα καταβάλει φόρο κατά 63% περισσότερο από αυτόν που έχει 10 δικαιώματα ίσης συνολικής αξίας!

Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος:

Αρθρο 4.

1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. …………

5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Αρθρο 21.

1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.

Η άποψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Στην από 22.3.2022 Εκθεσή της επί της ανωτέρω διάταξης, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισήμανε επί λέξει τα εξής:

«Επισηµαίνεται ότι, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι νέες ρυθµίσεις άγουν σε µικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τους περισσότερους φορολογουµένους (βλ. σχετ. την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Ειδική Έκθεση του άρθρου 75 παρ. 3 του Συντάγµατος που συνοδεύουν το νοµοσχέδιο), η µείωση του φόρου είναι δυσανάλογη υπέρ των ιδιοκτητών πολλών ακινήτων µικρότερης αξίας, σε σχέση µε τους ιδιοκτήτες λίγων ακινήτων µεγαλύτερης αξίας, υπό την έννοια ότι δύο φορολογούµενοι, των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει την ίδια συνολική φορολογητέα αξία, καταλήγουν να πληρώσουν διαφορετικό ποσό φόρου της Ενότητας Γ΄, αναλόγως του αριθµού των ακινήτων που τους ανήκουν. Επί παραδείγµατι, φορολογούµενος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα ενός ακινήτου φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄ ποσού 11.700,00 ευρώ, ενώ, άλλος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα πέντε ακινήτων φορολογητέας αξίας του καθενός 400.000,00 ευρώ (και συνολικής φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ), δεν θα καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄. Η ως άνω διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναλόγως του αριθμού των ακινήτων του φορολογουμένου, γεννά προβληματισμό ως προς τη συμβατότητά της µε την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.».

Το συμπέρασμα

*Ο νέος ΕΝΦΙΑ εισάγει δυσμενέστατη και απόλυτα αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ φορολογουμένων με ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία, αλλά με διαφορετικό αριθμό ακινήτων, καθόσον η µείωση του φόρου (όπου αυτή υπάρχει) είναι δυσανάλογη υπέρ των ιδιοκτητών πολλών ακινήτων µικρότερης αξίας, και σε βάρος των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων μεγαλύτερης αξίας, για πολλούς από τους οποίους εξ αιτίας της διάκρισης αυτή προκύπτουν φορολογικές επιβαρύνσεις όχι μόνον δυσανάλογες σε σχέση με τους άλλους, αλλά και πολλαπλάσιες των προηγουμένων ετών.

*Ο νέος ΕΝΦΙΑ εισάγει άνισο τρόπο κατανομής των φορολογικών βαρών, αναντίστοιχο, αδικαιολόγητο και δυσανάλογο με τις δυνάμεις του καθενός, δηλαδή τη φοροδοτική τους ικανότητα η οποία εν προκειμένω προκύπτει από το σύνολο της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων, θεωρώντας ότι οι έχοντες λιγότερα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το όριο των 400.000€ έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από όσους έχουν περισσότερα, χωρίς αυτό να προκύπτει ή να τεκμηριώνεται με οποιοδήποτε τρόπο.

* Ο νέος ΕΝΦΙΑ υπερφορολογεί αδικαιολόγητα και ληστρικά την οικογενειακή περιουσία, πολλαπλασιάζοντας το φορολογικό βάρος των μελών της με το πρόσχημα της αποφυγής της πολυδιάσπασής της στα μέλη της οικογένειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Ασύλληπτες επιβαρύνσεις από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά παραδείγματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news