facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των 600 ευρώ στους επιστήμονες

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία προβλέπεται η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 600 ευρώ, στους δικαιούχους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αυτοί εξειδικεύονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης, που έχουν πληγεί οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι εν λόγω οικονομικές ενισχύσεις είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως αυτοί περιγράφονται στο παράρτημα 1 της παρούσας απόφασης και σύμφωνα με την επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητά τους, βάσει ΑΦΜ.

Δικαιούχοι της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι όλοι όσοι αιτήθηκαν συμμετοχής στην υπ' αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ' αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και ότι δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της, μετά την υποβολή αυτής, στο περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ ορίζει ότι ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού οφείλει να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN, τράπεζα), στον οποίο και θα καταβληθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης.

Ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού οφείλει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Η καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του.

Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής, καθώς και ο ΑΦΜ τους.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα-αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών

- Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

- Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται, κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των 600 ευρώ στους επιστήμονες"

Κορωνοϊός: Από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς» - Το σύνθημα της νέας κανονικότητας

Ένα νέο σύνθημα θα συνοδεύει την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», από την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου, την οποία περιέγραψε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε σήμερα το απόγευμα ότι ο πόλεμος με τον νέο κορωνοϊό συνεχίζεται και γι' αυτό «επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε και πάνω απ΄ όλα μένουμε ασφαλείς».

«Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι» τόνισε.

«Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη»πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έκλεισε το μήνυμά του με το νέο σύνθημα, «Μένουμε ασφαλείς» λέγοντας:  

«Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς» - Το σύνθημα της νέας κανονικότητας"

Ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μαλάκι πλήρωσε ακριβά ζεμπεκιές και κεράσματα μέσα στην καραντίνα

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα λεγόμενα ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Μαλάκι που πιάστηκε από αστυνομικούς να έχει ανοιχτό το μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης επανέλαβε πως κάλεσε φίλους για την ημέρα της γιορτής του και τους κέρασε με φαγητό από το σπίτι του, που είναι ακριβώς δίπλα, αλλά το δικαστήριο επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο 5000 € και ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή καθώς και την υποχρέωση να καταθέσει ποσό 500 € στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο μπορούν να κατατίθενται δωρεές προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης κατέθεσε πως στη αυλή του καταστήματος βρισκόταν δύο τραπέζια και καρέκλες όπου καθόταν πέντε άτομα και μάλιστα ο ένας χόρευε, ενώ εκείνη την ώρα ήταν ανοιχτή η πόρτα και τα παράθυρα της ταβέρνας.

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη από αστυνομικούς του Τμήματος Νοτίου Πηλίου και παρέμενε κρατούμενος για τέσσερις ημέρες μέχρι να δικαστεί… Όπως κατέθεσε αστυνομικός που βρέθηκε στο κατάστημα, μετά από καταγγελία που είχε γίνει στο 100, στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος έπαιζε μουσική, ένας χόρευε, η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή και σε δύο τραπέζια κάθονταν εννέα άτομα, οι φίλοι του 49χρονου. Μαζεμένα ήταν τα άλλα τραπεζοκαθίσματα.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης, που είναι γείτονας του 49χρονου, καθώς διαμένει στο διπλανό σπίτι, κατέθεσε ότι αρχικά βρίσκονταν στο προαύλιο του σπιτιού του, καθώς γιόρταζε και ο δικός του γιος, αλλά μεταφέρθηκαν στην αυλή του 49χρονου, έξω από την ταβέρνα, που είναι σκεπασμένος με νάιλον, καθώς κρύωσαν. Ανέφερε επίσης πως το κατάστημα του 49χρονου βρίσκεται στο ισόγειο του σπιτιού του. Σημείωσε επίσης πως δεν υπήρχαν φαγητά στο τραπέζι, παρά μόνο ποτά που είχαν φέρει από το δικό του σπίτι.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος τόνισε πως τα πέντε άτομα ήταν φίλοι του, που ήθελαν να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή. Ακόμη ανέφερε ότι η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή, για να πάρουν ποτήρια, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε εκείνη την ημέρα η κουζίνα και πρόσθεσε ότι η μητέρα του, που διαμένει σε χώρο πλησίον του καταστήματος, τη χρησιμοποιεί καμιά φορά για να μαγειρέψει. «Δεν πέρασε από το μυαλό μου ούτε στιγμή να ανοίξω το κατάστημα», δήλωσε ο 49χρονος, εξηγώντας πως ο πατέρας του ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και πως έχει ανήλικο παιδί. Και ο συνήγορος υπεράσπισής του επισήμανε ότι δεν ήταν στο σκεπτικό του, ποτέ να καταστρατηγήσει τον νόμο.

Την ενοχή του 49χρονου ζήτησε ο εισαγγελέας και πρότεινε φυλάκιση 40 ημερών και καταβολή 600 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο μπορούν να κατατίθενται δωρεές, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την αθώωση του κατηγορούμενου ζήτησε ο συνήγορός του, ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τα οποία απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών, με τριετή αναστολή και καταβολή 500 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό. Ο 49χρονος άσκησε έφεση επί της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του 49χρονου είχε επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ από την Αστυνομία, ενώ σε βάρος των πέντε που βρέθηκαν στο κατάστημα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων κυκλοφορίας.

e-thessalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μαλάκι πλήρωσε ακριβά ζεμπεκιές και κεράσματα μέσα στην καραντίνα"

Καταδίωξη της ΕΛΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου - Συνελήφθη αλλοδαπός

Ένας αλλοδαπός, μέλος συμμορίας και σεσημασμένος για κλοπές και διαρρήξεις, συνελήφθη απόψε κοντά στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου μετά από επιχείρηση της αστυνομίας.

Την επιχείρηση έκαναν άνδρες της Ασφάλειας και όπως αναφέρθηκε από περιοίκους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο αλλοδαπός πυροβόλησε στον αέρα για να εκφοβίσει τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν. Το περιστατικό αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την Αστυνομία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίωξη της ΕΛΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου - Συνελήφθη αλλοδαπός"

Β. Κόκκαλης: Αναιτιολόγητη η εξαίρεση των φροντιστηρίων

Να συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας και ο ΚΑΔ των φροντιστηρίων ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ, Σταϊκούρα.

Στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εντοπίζεται λοιπόν, μια σαφής και εξόφθαλμη ανακολουθία των νομοθετικών κειμένων, που αφορούν στους ΚΑΔ των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών του ιδιωτικού τομέα, καθώς ενώ ο εν λόγω ΚΑΔ προβλέφθηκε ρητώς στα δύο πρώτα αναφερόμενα νομοθετικά κείμενα, αναιτιολόγητα εξαιρείται από τον προσφάτως δημοσιευθέντα πίνακα, με συνέπεια, ιδιωτικές δομές, όπως φροντιστήρια, τα οποία τελούν σε αναστολή κατόπιν εντολής της δημόσιας αρχής και των οποίων οι εργαζόμενοι ομοίως τελούν σε αναστολή εργασίας, να μην δύναται να αιτηθούν και να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00 ευρώ.

Επί της ουσίας επομένως, με την εξαίρεση του ΚΑΔ 8559 ακυρώνετε στην πράξη όλη την υπ’ αριθμ. 141999/249 απόφαση, η οποία περιλαμβάνει τον ΚΑΔ 8559, με συνέπεια τόσο οι εργοδότες – επιχειρήσεις , όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ τελούν από τις 10 Μαρτίου σε αναστολή λειτουργίας να μην δικαιούνται την ειδική αυτή αποζημίωση και να εξαιρούνται καταφανώς άδικα και αναιτιολόγητα από τα μέτρα στήριξης. Κατόπιν τούτων είναι αναγκαία και δίκαιη η τροποποίηση του προσφάτως δημοσιευμένου πίνακα ΚΑΔ, με την προσθήκη του ΚΑΔ 8589 – Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κόκκαλης: Αναιτιολόγητη η εξαίρεση των φροντιστηρίων"

Σάμος: 23 συλλήψεις συνολικά για τα επεισόδια και τις φωτιές στο ΚΥΤ – Αναζητούνται δύο άτομα

Συνολικά 23 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα για έκνομες ενέργειες που υπήρξαν χθες και προχθές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καεί μέρος του καταυλισμού αιτούντων άσυλο.

Επίσης έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δυο δράστες ανάλογων ενεργειών οι οποίοι και αναζητούνται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκε και περίπτωση ληστείας. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε και υποβάλλεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, περιλαμβάνει τα αδικήματα, της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, του εμπρησμού, της ληστείας, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών, της απειλής και της εκβίασης, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: 23 συλλήψεις συνολικά για τα επεισόδια και τις φωτιές στο ΚΥΤ – Αναζητούνται δύο άτομα"

Τουρκία: Στους 2.992 έφτασαν οι νεκροί, πάνω από 114.000 τα κρούσματα

Στους 2.992 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία, σύμφωνα με την ενημέρωση του τουρκικού υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 92 επιπλέον θάνατοι, ενώ προστέθηκαν 2.392 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 114.653.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 5.018 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 38..809. Αντίθετα, 845 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Στους 2.992 έφτασαν οι νεκροί, πάνω από 114.000 τα κρούσματα"

Η British Airways ετοιμάζει 12.000 απολύσεις εργαζομένων της λόγω κοροναϊού

Η αεροπορική εταιρεία British Airways σκοπεύει να περικόψει έως και 12.000 θέσεις εργασίας, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου του νέου κοροναϊού στη δραστηριότητά της, ανακοίνωσε σήμερα η μητρική της εταιρεία, όμιλος IAG.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο όμιλος, που κατέχει μεταξύ άλλων την Iberia και την Vueling, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με δεδομένο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν οι αερομεταφορές επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η British Airways ετοιμάζει 12.000 απολύσεις εργαζομένων της λόγω κοροναϊού"

Γαλλία: 367 νεκροί σε 24 ώρες – Στα 129.859 τα κρούσματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα κατά 367, φτάνοντας συνολικά τους 23.660, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 130.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 1.520 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 129.859.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε νωρίτερα στο κοινοβούλιο ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 3.000 ημερησίως.

Πτωτικά κινείται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, στους 27.484, από 28.055 την Δευτέρα. Επίσης, εξακολουθεί να μειώνεται, για δεύτερη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πέφτοντας σήμερα στους 4.387, από 4.608 χθες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 367 νεκροί σε 24 ώρες – Στα 129.859 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός-Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 27.000 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 201.505. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.359. Παράλληλα, 68.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 199.414 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.977 άνθρωποι ενώ 66.624 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 382 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.091 νέα κρούσματα. 2.317 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 1.863 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 19.723 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 83.619 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξάνεται, με 352 περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση και του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 52 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, ενώ οι ιαθέντες είναι 621 περισσότεροι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, πάντως, σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, συνεχίζει να σημειώνει πτώση. Σε ότι αφορά, δε, την απόφαση της κυβέρνησης Κόντε να ξεκινήσει με μεγάλη προσοχή, σταδιακά, η φάση εξόδου από τα μέτρα απομόνωσης, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας σήμερα προέβλεψε ότι αν αποφασιστεί η πλήρης, άμεση επαναλειτουργία κάθε ιδιωτικής επιχείρησης και δημόσιας υπηρεσίας, ο δείκτης μετάδοσης του ιού θα αυξηθεί ταχύτατα, και μέχρι τις 8 Ιουνίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας των ιταλικών νοσοκομείων θα είναι και πάλι υπερπλήρεις, με τραγικές συνέπειες.

Και ο πάπας Φραγκίσκος, τέλος, ζήτησε από τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να σεβαστούν τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης, για να μην προκύψει νέο κύμα μετάδοσης του ιού πριν το καλοκαίρι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 27.000 οι νεκροί"

Δικηγόροι: Διήμερη αποχή από τα Υποθηκοφυλακεία και 6 ειρηνοδικεία

Νέα αποχή των δικηγόρων της Αθήνας αύριο και μεθαύριο από όλα τα υποθηκοφυλακεία και 6 ειρηνοδικεία της Αττικής.

Αντίθετα, θα εργαστούν κανονικά για το Πρωτοδικείο Αθηνών και τα υπόλοιπα ειρηνοδικεία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε οι δικηγόροι να απέχουν από τα Ειρηνοδικεία Αχαρνών, Ελευσίνας, Κρωπίας, Λαυρίου, Μαραθώνα και Μεγάρων, από όλα τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία (συμπεριλαμβανομένου του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών) καθώς επίσης και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία Γλυφάδας και Ιλίου, όπου εντοπίστηκαν σήμερα προβλήματα με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει:

«Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε την αναστολή της αποχής με την εξαίρεση των Ειρηνοδικείων Αχαρνών, Ελευσίνας, Κρωπίας, Λαυρίου, Μαραθώνα και Μεγάρων, όλων των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων (συμπεριλαμβανομένου του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών) καθώς επίσης και των άμισθων Υποθηκοφυλακείων Γλυφάδας και Ιλίου για τα οποία η αποχή συνεχίζεται για τις προσεχείς δύο ημέρες, Τετάρτη 29.4.2020 και Πέμπτη 30.5.2020.

Υπέρ της στοχευμένης αποχής ψήφισαν: ο Πρόεδρος, Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Θέμης Σοφός, ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Καλαντζόπουλος, η Σύμβουλος Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη – Χατζησαράντου και οι Σύμβουλοι: Ευστάθιος Αναλυτής, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ιωάννης Δεληγεώργης, Ιωάννης Κάπος, Χαράλαμπος Κονδύλης, Παναγιώτης Κορδώνης, Νικόλαος Κουτκιάς, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Παναγιώτης Περάκης, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ζώης Σταυρόπουλος, Φώτης Κωτσής.

Υπέρ της πλήρους αποχής για τις προσεχείς δύο ημέρες ψήφισαν: Αντώνης Αντανασιώτης, Χρήστος Κακλαμάνης, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Γιώργος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος.

Κατά κάθε αποχής ψήφισαν: οι Σύμβουλοι Βενιαμίν Μπατής και Ελευθέριος Ράντος.

Απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν οι Σύμβουλοι: οι Σύμβουλοι: Σωτήρης Διαμαντόπουλος και Βασίλειος Παπαστεργίου.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση με το σκεπτικό της απόφασης.»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: Διήμερη αποχή από τα Υποθηκοφυλακεία και 6 ειρηνοδικεία"

Άρση μέτρων - Καταστήματα: Ποια και πότε θα ανοίξουν και με ποιες προϋποθέσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς και θα περιλαμβάνει 7 «κύματα», σύμφωνα με το αναλυτικό σχέδιο που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης

Η λειτουργία των καταστημάτων θα συνοδεύεται και από αυστηρούς υγιειονομικούς κανόνες, όπως η χρήση μασκών από προσωπικό και καταναλωτές, γάντια και αντισηπτικά, καθώς και από περιορισμούς στην παρουσία ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Το 1ο στάδιο


Το πρώτο στάδιο ξεκινά τη Δευτέρα στις 4 Μαϊου. Τότε θα επιτραπεί η επαναλειτουργία με αυστηρούς υγιειονομικούς κανόνες σε:

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Στις περιπτώσεις αυτές θα δέχονται μόνο με ραντεβού, οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρα, τίθεται περιορισμός 1 άτομο ανά 15 τμ. και γίνεται χρήση μάσκας τόσο από προσωπικό όσο και από πελάτες. Επίσης απελευθερώνεται το ωράριο, το οποίο θα διαμορφωθεί 07.00 – 22.00 τις καθημερινές και 07.00 – 21.00 το Σάββατο.


-Βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών ειδών, καταστήματα αθλητικών ειδών

-Καταστήματα με είδη τεχνολογίας (Η/Υ, περιφερειακές μονάδες και λογισμικό) και καταστήματα με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό

-Εταιρείες που πωλούν φυτά, σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές, pet shops

- Αγορές καταναλωτών


-Υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων

-Καταστήματα με ακουστικά βαρηκοϊας

-ΚΤΕΟ

-Αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομικά αθλήματα

-Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις των παραγωγών των λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια

Δείτε όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης για τα καταστήματα




Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση στο συγκεκριμένο στάδιο επανέρχονται στην εργασία 68.528 άνθρωποι και επαγγελματίες, περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επίσης θα επαναλειτουργήσουν 26.167 επιχειρήσεις, περίπου το 10% των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Ο υφυπουργός τόνισε πως σε κάθε επιχείρηση που επανεκκινεί το κατάστημα της οποίας είναι έως 20 τμ επιτρέπεται η παρουσία ως 4 άτομα. Για καταστήματα 20 – 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 + 1 άτομο ανά 10 τμ. Για επιχειρήσεις άνω των 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία εργαζομένων και πελατών 12 ατόμων + 1 άτομο ανά 15 τμ. Επίσης συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Εάν η χρήση τους είναι αναγκαία τότε το όριο είναι το 40% επί των επιτρεπόμενων ατόμων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων και να αποφευχθεί συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων προσδιορίζεται πλέον στις 10.00 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση.

Το δεύτερο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο λειτουργίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 11 Μαϊου. Τότε ουσιαστικά θα επανεκκινήσουν :

Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων.

Θα επανέλθουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές.

Οι σχολές Οδηγών, όπου θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Το τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει στις 18 Μαϊου. Τότε θα ανοίξουν και πάλι:

Ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κηποι, όπου θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας και να τηρείται απόσταση δύο μέτρων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τα καταστήματα ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καθήμενους πελάτες.

Το τέταρτο στάδιο

Το τέταρτο στάδιο θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Τότε προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν:

-Τα εμπορικά κέντρα. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε προσωπικό και πελάτες. Επίσης το προσωπικό πρέπει να φορά γάντια από. Δεν θα λειτουργεί η εστίαση εντός των εμπορικών κέντρων. Επίσης 1 πελάτης ανά 20 τμ και θα ισχύουν οι κανόνες των ατόμων εντός των καταστημάτων

-Εστιατόρια και καφετιέρες σε εξωτερικούς χώρους. Ελάχιστη απόσταση τραπεζιών στα 2 μέτρα. Μάσκες, γάντια και χρήση αντισηπτικών από εργαζόμενους. Όριο τα 4 άτομα ανά τραπέζι

Το πέμπτο στάδιο

Κάπου μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία θα λειτουργήσουν:

-Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα εστιατόρια τους θα τηρούνται οι κανόνες που τηρούνται στην εστίαση

-Οι θερινοί κινηματογράφοι. Η απόσταση ανά καθισμα θα είναι στο 1,5 μέτρο και θα λειτουργούν με 60% πληρότητα ως ανώτατο όριο.

Το έκτο στάδιο

Σε έκτη φάση, χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, θα επαναλειτουργήσουν θεματικά πάρκα, πάρκα αναψυχής, εξωτερικοί παιδότοποι κοκ

Το έβδομο στάδιο

Τέλος, το έβδομο και τελευταίο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία:

-Εστιατορίων, μπαρ, νυχτερινών καταστημάτων σε κλειστούς χώρους.

-Καταλυμμάτων διακοπών

-Αθλητικών εγκαταστάσεων

Τσουχτερά πρόστιμα

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Μάλιστα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα γι' αυτούς που δεν θα τηρούν τους κανόνες. Τα πρόστιμα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε καταστήματος. Έτσι λοιπόν ένα κατάστημα έως 20 τμ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2000 ευρώ και θα ανασταλεί η λειτουργία του για 15 μέρες στην πρώτη παράβαση που θα διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα σε ένα κατάστημα άνω των 300 τμ θα επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ στην βεβαίωση της πρώτης παράβασης και παράλληλα θα αναστέλλεται η λειτουργία του για δύο μήνες.


Covid-19---ΥΠΑΝ-1
Covid-19---ΥΠΑΝ-2
Covid-19---ΥΠΑΝ-3
Covid-19---ΥΠΑΝ-4
Covid-19---ΥΠΑΝ-5
Covid-19---ΥΠΑΝ-6
Covid-19---ΥΠΑΝ-7
Covid-19---ΥΠΑΝ-8
Covid-19---ΥΠΑΝ-9
Covid-19---ΥΠΑΝ-10
Covid-19---ΥΠΑΝ-11
Covid-19---ΥΠΑΝ-12
Covid-19---ΥΠΑΝ-13
Covid-19---ΥΠΑΝ-14
Covid-19---ΥΠΑΝ-15
Covid-19---ΥΠΑΝ-16
Covid-19---ΥΠΑΝ-17
Covid-19---ΥΠΑΝ-18
Covid-19---ΥΠΑΝ-19
Covid-19---ΥΠΑΝ-20

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση μέτρων - Καταστήματα: Ποια και πότε θα ανοίξουν και με ποιες προϋποθέσεις"

Δε θα λειτουργήσει η λαϊκή αγορά Άνω Λιοσίων την ερχόμενη Πέμπτη

Γνωστοποιούμε στους συνδημότες μας ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Προστασίας του Πολίτη- Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- Υγείας- Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (1584/Β/25-04-2020), απαγορεύτηκε η λειτουργία της Λαϊκής Άνω Λιοσίων (οδός Πίνδου), κατά την προσεχή Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ, η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από αναφορά κλιμακίου ελέγχου του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σχετικά με τη μη τήρηση των οριζομένων στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23451/7.4.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1210).

Ο Αντιδήμαρχος

Γιώργος Αβράμης

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δε θα λειτουργήσει η λαϊκή αγορά Άνω Λιοσίων την ερχόμενη Πέμπτη"

ΙΣΑ: Διαμαρτυρία προς Στουρνάρα και Βρούτση για τις εισπρακτικές εταιρείες

Επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο ΙΣΑ με την οποία επισημαίνει ότι έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων παραπόνων από μέλη του ιατρούς σύμφωνα με τις οποίες κάποιες εισπρακτικές εταιρείες, συνεργάτες των τραπεζών, έχουν αρχίσει όχι μόνο να ενοχλούν τηλεφωνικώς δανειολήπτες αλλά και να τους απευθύνονται σε έντονο ύφος χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

«Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε για το συγκεκριμένο θέμα τις αυστηρές συστάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού», επισημαίνει ο ΙΣΑ και προσθέτει πως «για μια ακόμη φορά απαιτούμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από το σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών, να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να γίνουν αρωγοί στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κλάδος. Άλλως μοιάζει μόνο κατ΄ επίφαση οι Έλληνες πολίτες και η Πολιτεία να αναγνωρίζουν ότι οι γιατροί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Πρέπει άμεσα και με απλές διαδικασίες να λυθούν προβλήματα που αφορούν την ταμειακή ρευστότητα, τις υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές, την αναστολή και επιδότηση χρεολυσίων για το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων και τέλος να γίνουν έντονες και αυστηρές παρεμβάσεις προς τις εισπρακτικές εταιρείες τόσο για την συχνότητα των τηλεφωνικών οχλήσεων όσο και για το απαράδεκτο ύφος τους».

Παράλληλα, ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή και προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητά να ληφθεί μέριμνα για τους γιατρούς οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα τηλεκατάρτισης για να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ούτως ώστε να μην υποστούν αναίτια τον άδικο αποκλεισμό τους από την είσπραξη του επιδόματος των 600€.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Διαμαρτυρία προς Στουρνάρα και Βρούτση για τις εισπρακτικές εταιρείες"

Ακρόπολη: Στα τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει ο νέος ανελκυστήρας

Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να λειτουργήσει ο πολυαναμενόμενος νέος ανελκυστήρας της Ακρόπολης ενώ συνεχίζονται και τα υπόλοιπα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου μεταξύ των οποίων ο φωτισμός και οι διαδρομές για ΑμεΑ. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Είναι προτεραιότητά μας να προχωρήσουν απρόσκοπτα και τα οκτώ έργα που έχουμε δρομολογήσει στην Ακρόπολη, για την αναβάθμιση της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου και των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε με την ολοκλήρωσή τους ο χώρος να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επισκεπτών του. Με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είναι ορατή η εξέλιξη των έργων» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Ωστόσο, η υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στην μελλοντική λειτουργία όλων των αρχαιολογικών χώρων θα τηρηθούν αυστηρά όλες οι απαραίτητες υγειονομικές οδηγίες ενώ, ειδικά για την Ακρόπολη έχει προβλεφθεί και η επανεγκατάσταση ασθενοφόρου: « Η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, όπως και όλων των αρχαιολογικών χώρων, θα γίνει σύμφωνα με πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, τα οποία θα εξειδικευτούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας για τους επισκέπτες και το προσωπικό».  
Ακροπολη_σκαλωσιες_κοντινη
 Όσον αφορά στο φλέγον θέμα του αναβατορίου η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε πως μέσα στον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτηση του νέου μηχανισμού ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου. Να σημειωθεί εδώ ότι ο νέος ανελκυστήρας είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι έτοιμος τον Ιούνιο οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη μικρή καθυστέρηση.
Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της βελτίωσης των διαδρομών για ΑμεΑ επί του Βράχου, ώστε να είναι έτοιμο την ίδια περίοδο με τον καινούργιο ανελκυστήρα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μάλιστα, οι διαδρομές αυτές θα διευρυνθούν με την προσθήκη δύο νέων κλάδων ο ένας εκ των οποίων θα καταλήγει στον χώρο της σημαίας και δεύτερος  στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο μεταξύ, προχωρά ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού του αρχαιολογικού χώρου, ξεκίνησαν οι εργασίες αποξήλωσης της βάσης του γερανού στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να αποξηλωθούν οι σκαλωσιές που δεν κρίνονται πλέον απαραίτητες είτε η αντικατάσταση, κάποιων από αυτές, με ελαφρύτερη κατασκευή, ώστε να βελτιωθεί αισθητά η εικόνα του μνημείου.
Στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες για την αναβάθμιση της αντικεραυνικής προστασίας του χώρου, σύμφωνα με το ισχύον (γαλλικό) πρότυπο ενώ μέχρι την άνοιξη του 2021 το σύστημα προστασίας θα μπορεί να αντιμετωπίζει και φαινόμενα μεγαλύτερης έντασης.
Όσο για την επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης με νέες χρήσεις, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού για την οικοδομική αποκατάσταση του κτιρίου και τοποθετείται χρονικά σε διάστημα 18 μηνών μετά την έναρξη των εργασιών.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρόπολη: Στα τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει ο νέος ανελκυστήρας"

Βερβεσός: Να δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε όσους δικηγόρους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Με την επιστολή αυτή ο κ. Βερβεσός ζητεί να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, πέραν όσων έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση, και όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις λόγω της αιφνίδιας κατάργησης του προγράμματος πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, καθώς και εκείνοι, των οποίων τις αιτήσεις δεν πρόλαβαν να προωθήσουν τα ΚΕΚ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το πλήρες κείμενο της υπ’ αρ. πρωτ.845/28/4/2020 επιστολής του του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ως εστάλη, έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης και ενόψει έκδοσης της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα καθορίζει τους όρους και την διαδικασία καταβολής του επιδόματος των 600 ευρώ στους επιστήμονες,επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι, που απασχολούν μεγάλο μέρος του δικηγορικού κόσμου:

Όπως είναι ευρέως γνωστό και σε Υμάς αρκετά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία παρέλαβαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων για ενεργοποίηση της επιταγής τηλεκατάρτισης (διαδικασία Β’ σύμφωνα με την προκήρυξη) αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη επεξεργασία και προώθηση των αιτήσεων προς το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παράλληλα, πολλοί δικαιούχοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις λόγω κατάργησης του προγράμματος στις 22/4/2020, τρεις (3) μέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας της 25ης Απριλίου για την υποβολή αιτήματος μέσω εξουσιοδότησης σε ΚΕΚ. Επειδή λοιποί συνάδελφοι που επέλεξαν αυτά τα ΚΕΚ, ή που δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση πριν την κατάργηση του προγράμματος, ανησυχούν για το κατά πόσοθα τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν το σχετικό βοήθημα, σας ζητάμε στην εκδοθησόμενη ΚΥΑ να υπάρχει σχετική μέριμνα για την υπαγωγή και αυτών στο δικαίωμα λήψης του επιδόματος των 600 ευρώ.

Κατόπιν αυτών,αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες σας, ώστε να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, όλοι ανεξαιρέτως οι δικηγόροι τόσο αυτοί που έχουν υποβάλλει αίτηση όσο και αυτοί που δεν πρόλαβαν χωρίς δική τους ευθύνη, επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερβεσός: Να δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε όσους δικηγόρους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς δεν σκοπεύουν να πάνε σε κινηματογράφους αν δεν βρεθεί εμβόλιο

Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς σχεδιάζουν να πάνε σε γήπεδα, συναυλίες, κινηματογράφους και ψυχαγωγικά πάρκα όταν επαναλειτουργήσουν για το κοινό, μέχρι να βρεθεί ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Σ’ αυτούς που δεν κάνουν τέτοια σχέδια περιλαμβάνονται και άνθρωποι που παρακολουθούσαν στο παρελθόν τέτοιες εκδηλώσεις, μια δυσοίωνη ένδειξη για τις βιομηχανίες του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας που ήλπιζαν ότι θα ξαναβρεθούν στο επίκεντρο αφού αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας.

Περίπου 4 στους 10 από αυτούς που παρακολουθούν μανιωδώς αθλητικούς αγώνες ή επισκέπτονται χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας είπαν ότι θα ξαναπάνε προτού να βρεθεί εμβόλιο. Άλλοι τόσοι απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να περιμένουν, ακόμη και αν χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος μέχρι να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο. Οι υπόλοιποι απάντησαν ότι «δεν ξέρουν» τι να κάνουν ή ότι μπορεί και να μην ξαναπάνε ποτέ σε τέτοιους χώρους.

«Απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι λένε ότι μπορούν να ξαναπάνε, μέχρι να αισθανθούν παντελώς ασφαλείς… δεν θα ξαναπάνε», σχολίασε ο Βίκτορ Μάθισον, ειδικός στην αθλητική οικονομία στο Κολέγιο Χόλι Κρος της Μασαχουσέτης. «Πηγαίνουμε στους αγώνες για να διασκεδάσουμε και δεν θα διασκεδάσεις πολύ αν αντί να ανησυχείς για το ποιος παίκτης θα μπει στον αγωνιστικό χώρο, ανησυχείς αντιθέτως για εκείνον τον θεατή που έβηξε, δυο σειρές παρακάτω από σένα», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία, με περίπου 1 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 56.000 θανάτους. Μολονότι σε όλον τον κόσμο γίνονται σχεδόν 100 έρευνες για το εμβόλιο, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ενδέχεται να περάσουν 18 μήνες μέχρι να είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Ο αθλητισμός στη γωνία

Μόνο το 17% των Αμερικανών ενηλίκων είπαν ότι θα παρακολουθήσουν από κοντά κάποιον επαγγελματικό αγώνα όταν ξαναρχίσουν τα διάφορα πρωταθλήματα, ενώ το 26% είπε ότι θα προτιμούσε να περιμένει το εμβόλιο. Από αυτούς που παρακολούθησαν πέρσι κάποιον αγώνα, το 42% είπε ότι θα ξαναπάει στα γήπεδα όταν αρχίσουν και πάλι να δέχονται θεατές ενώ το 39% απάντησε ότι θα περιμένει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα περιμένει για πάνω από έναν χρόνο.

Η Άντζι Χόπκινς από το Σινσινάτι, που παρακολουθούσε αγώνες στο παρελθόν, είπε ότι δεν θα ξαναπάει στο γήπεδο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, γιατί ανησυχεί για την υγεία της ίδιας και του γιου της. «Ο κίνδυνος του να βρίσκεσαι μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, στριμωγμένοι όλοι μαζί, νομίζω ότι θα με αναστάτωνε. Έχω ινομυαλγία και ο γιος μου πάσχει από άσθμα και δεν θέλω να εκτεθούμε», τόνισε.

Περίπου 6 στους δέκα φιλάθλους (59%) συμφωνούν ότι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο οι αγώνες μπέιζμπολ, χόκεϊ και μπάσκετ θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς θεατές στο γήπεδο. Το 33% διαφωνεί.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι μόνο το 27% των ερωτηθέντων θα πάει σε κινηματογράφους, θέατρα ή αίθουσες συναυλιών όταν ξανανοίξουν, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η βιομηχανία του θεάματος καθώς προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Σχεδόν τρεις στου δέκα (32%) είπαν ότι θα περιμένουν να βρεθεί πρώτα το εμβόλιο και πάνω από τους μισούς (55%) απάντησαν ότι δεν θα πρέπει να ξαναρχίσουν καν οι παραστάσεις αν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

«Θα ήταν παράτολμο να πάμε», σχολίασε η Άνα Μοράλες από το Μπρίστοου της Βιρτζίνια, εξηγώντας ότι φοβάται μήπως μεταδώσει την ασθένεια στα πεθερικά της που είναι άνω των 60 ετών. Ακόμη και αν τα θέατρα εφάρμοζαν τον κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφήνοντας κενά καθίσματα μεταξύ των θεατών, ανησυχεί ότι οι επιφάνειες δεν θα απολυμαίνονται.

Το Χόλιγουντ ήλπιζε ότι οι κινηματογράφοι θα άνοιγαν εν μέρει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να καλυφθούν κάποιες από τις απώλειες της συνήθως επικερδούς θερινής σεζόν. Οι πρεμιέρες δεκάδων ταινιών έχουν ήδη αναβληθεί για το φθινόπωρο ή ακόμη και για το 2021, όμως η Mulan της Walt Disney και η Wonder Woman 1984 της Warner Bros είναι προγραμματισμένες να προβληθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι τραγουδιστές, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, η Τέιλορ Σουίφτ και οι Rolling Stones ακύρωσαν ή ανέβαλαν τις περιοδείες τους για φέτος. Το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ της Κοατσέλα, στη νότια Καλιφόρνια, που συνήθως συγκεντρώνει 90.000 θεατές, μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε η πανδημία θα έχει τελειώσει.

Όσον αφορά τα ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα, έξι στους δέκα Αμερικανούς (59%) απάντησαν στη δημοσκόπηση ότι δεν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Μόνο το 20% είπε ότι θα επισκεφθεί ένα θεματικό πάρκο μόλις ξανανοίξει.

Τα Universal Studios έχουν κλείσει τα ψυχαγωγικά πάρκα τους στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα μέχρι τις 31 Μαΐου, τουλάχιστον, ενώ η Disneyland και η Walt Disney World έχουν κλείσει επ’ αόριστον. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Disney Μπομπ Άιγκερ δήλωσε νωρίτερα τον Απρίλιο ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζεται να εφαρμοστούν όταν επαναλειτουργήσουν τα πάρκα είναι η θερμομέτρηση των επισκεπτών.

Τα θέατρα στο Μπρόντγουεϊ έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου και παρέτειναν το κλείσιμο μέχρι τις 7 Ιουνίου. Πολλοί παραγωγοί έχουν δηλώσει ότι οι παραστάσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν καθόλου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 15-21 Απριλίου σε δείγμα 4.429 Αμερικανών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς δεν σκοπεύουν να πάνε σε κινηματογράφους αν δεν βρεθεί εμβόλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news