facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Από Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από τους μηχανικούς του δήμου Αχαρνών

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι κάτοικοι των Αχαρνών να απευθύνονται στην πολεοδομία που βρίσκεται στον 3ο όροφο του δημαρχείου και να ζητούν καταγραφή ζημιών από τους μηχανικούς του δήμου.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τον σεισμό ενεργοποιήθηκε η πολιτική προστασία του δήμου, η οποία βρέθηκε για αυτοψία σε κτίρια του δήμου καθώς και δίπλα σε δημότες που είχαν ανάγκη.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από τους μηχανικούς του δήμου Αχαρνών"

Ισχυρός σεισμός στην Αττική: Οδηγίες προστασίας για τουρίστες στα Αγγλικά

Μετά την επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού που είχαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική, εστάλη ενημερωτικό σημείωμα για να πληροφορηθούν οι τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενο σεισμού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθεί το σημείωμα στη αγγλική προς ενημέρωση των τουριστών:

«An earthquake of a magnitude of 5.1 on the Richter scale occurred nearby Athens shortly after 14:00 today. There have been no confirmed reports of any serious injuries or significant damages to buildings.

An earthquake of this magnitude is common in Greece and all buildings are built with the ability to withstand these kinds of shocks.

Should another earthquake occur there is no need to panic. If there is a need for assistance you can call emergency services: 100 or 199 using your mobile phone.

When an earthquake occurs please follow these instructions:

If you are at the interior of a building

- Remain calm

- Take cover under a sturdy piece of furniture (table, desk etc), stand on your knees and hold on to the leg of the table or the desk

- If a sturdy piece of furniture does not exist, stand on your knees in the middle the room, staying as low as possible and trying to cover your head with your hands. Keep away from large glass surfaces such as windows, or furniture and objects that might hurt you.

- Do not try to leave the building.

- Do not get out on a balcony, if one exists

If you are in a tall building

- Keep away from glass windows and outer walls

If you are in a shopping mall or a big commercial store

- Remain calm

- Stay exactly where you are until the tremble comes to a stop

- Don't get swept away by the running crowd which is moving unorderly towards the exits because there is a high risk of being stepped over.

If you are at an open space

- Get away from places situated exactly underneath buildings or from places where there are telephone or electricity cables.

- If you are carrying a handbag, put it over your head in order to protect yourself.

If you are in a car

- Go to an open space and stop the car somewhere where it does not impede the circulation of other vehicles

- Keep away from tunnels or bridges».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός στην Αττική: Οδηγίες προστασίας για τουρίστες στα Αγγλικά"

Δ. Ιλίου: Κλιμάκια ελέγχου σε οικίες και καταστήματα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Ιλίου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, στις 14:13, 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η αντίδραση των υπηρεσιών του Δήμου ήταν άμεση ενώ, με απόφαση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, ορίστηκαν εννέα (9) κλιμάκια ελέγχου Μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας τα οποία πραγματοποιούν αυτοψίες σε οικίες και καταστήματα, ανταποκρινόμενα άμεσα σε σχετικά αιτήματα πολιτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των, μέχρι στιγμής, ελέγχων, υπάρχουν μόνο μικρές ρηγματώσεις σε μεμονωμένες οικίες ενώ σε 2 καταστήματα σημειώθηκε θραύση υαλοπινάκων. Επίσης, ομαλά και χωρίς προβλήματα, εκκενώθηκαν νωρίτερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου ενώ κλιμάκιο με μηχανικούς πραγματοποίησε αυτοψία σε όλα τα δημοτικά κτήρια, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Ιλίου συμμετείχε, εξάλλου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, με θέμα «Εκτίμηση της κατάστασης, πιθανές δράσεις αρωγής των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών», το οποίο ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος και τα αποτελέσματά τους.

Παράλληλα και, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων του Δήμου, από τους οποίους ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δημαρχείο Ιλίου (Κάλχου 48-50) θα παραμείνει ανοιχτό το επόμενο 24ωρο για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι χρειαστούν. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 213 2030187 & 210 2691499.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Ιλίου: Κλιμάκια ελέγχου σε οικίες και καταστήματα"

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος

Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος … μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία … δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους πολίτες, σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε πριν από λίγο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.



Αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία, ο υπουργός είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και ότι η αστυνομία, για την ασφάλεια των πολιτών που δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους και των περιουσιών τους, έχει αναπτύξει δυνάμεις που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ σημείωσε ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή και συντόνισε σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού.

Τέλος, ανέφερε αναλυτικά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά το σεισμό και τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ενώ η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Στις 14:13 εκδηλώθηκε σεισμός ισχύος 5.1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις όμορες περιοχές. Το επίκεντρο ήταν 23 χλμ Βορειοδυτικά του κέντρου Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13 χλμ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις χερσαίες και εναέριες της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ε.Μ.Α.Κ., της Περιφέρειας και των Δήμων.

Το πρώτο ημίωρο παρατηρήθηκε συμφόρηση των τηλεπικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα λόγω υπερφόρτωσης, καθώς και διακοπές ρεύματος που οδήγησαν κυρίως σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Η πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις και πραγματοποίησε 30 απεγκλωβισμούς.

Για αρκετές ώρες υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεση Δράση αναπτύχθηκε και διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατηύθυναν την επιχείρηση.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Οι Γενικοί Γραμματείς όλων των Υπουργείων, η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι έχουν κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε ευπαθείς ομάδες, δίνουμε προτεραιότητα.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, γεγονός που είναι θετικό.

Από αύριο το πρωί θα αρχίσει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Απευθύνομαι τώρα στον καθένα και στην καθεμιά σας προσωπικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί.

Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία. Καλό βράδυ, ψηλά το κεφάλι , η ζωή συνεχίζεται, όπου υπάρχει πρόβλημα να μας το λέτε.

Καλή σας νύχτα.»

Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η πολιτική ηγεσία του, το σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων:

· Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι.

· Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) έχει συγκροτήσει κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 μηχανικούς για να προβούν σε αυτοψίες.

· Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Κτ.Υπ. Α.Ε.) έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις δικαστικές υποδομές.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συντόνισε σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος"

Τσελέντης: «Φαίνεται πως το φαινόμενο εξάντλησε τη δυναμική του» (βίντεο)

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική και το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.

Στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

«Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Τσελέντης: Εκτιμώ πως ήταν ο κύριος σεισμός

Την ίδια ώρα ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα και το ρήγμα που έδωσε το σεισμό φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δ εν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.

Στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

«Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης: «Φαίνεται πως το φαινόμενο εξάντλησε τη δυναμική του» (βίντεο)"

Σεισμός στην Αθήνα: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή βοήθειας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς τις Αρχές, όπου και εφόσον ζητηθεί, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ στην Αττική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε αρμοδίως για την εκδήλωση του φαινομένου μόλις έφθασε στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Αθήνα: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή βοήθειας"

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τον σεισμό στην Αθήνα

Τον γύρο του κόσμου, μέσω των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων, κάνει η είδηση για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής σήμερα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, σε εκτενές ρεπορτάζ του, αναφέρεται στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ μεταφέρει και το κλίμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, όπως γράφει, «πολλοί κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν από τα κτίρια και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους».

Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC ήταν ο σεισμός στην Αθήνα. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι «ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την ελληνική πρωτεύουσα διακόπτοντας τα τηλεφωνικά δίκτυα και την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης» ενώ «οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους και εκκένωσαν τα ψηλά κτίρια». Επισημαίνει ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο καμιά δωδεκαριά εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, λόγω της διακοπής του ρεύματος.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999.

Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News ενώ το CNN, που στον ιστότοπό του δημοσιεύει φωτογραφίες του κόσμου στην πλατεία Κολωνακίου, μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά σύντομος, με αποτέλεσμα να πέσουν διάφορα αντικείμενα από τους τοίχους και από ράφια. Επισημαίνει επίσης ότι δύο ελικόπτερα πετούν στην περιοχή για να γίνει καλύτερη εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.

Το ABC, που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press, επισημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί και πληροφορεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό.

Το Al Jazeera στον ιστότοπό του αναφέρεται επίσης στα μικροπροβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και μεταφέρει τις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον σεισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, καλώντας τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Η γερμανική Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών, μεταφέρει τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ που είπε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πελοπόννησο και χαρακτήρισε θετική ένδειξη για την εξέλιξη του φαινομένου ότι ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μικρότεροι μετασεισμοί. Στις δηλώσεις του Έλληνα σεισμολόγου, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται επίσης η βρετανική εφημερίδα Guardian ενώ ο σεισμός στην Αθήνα απασχόλησε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, όπως την αυστραλέζικη εφημερίδα Brisbane Times, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και τα ρωσικά Tass και Sputnik, που όλα επισημαίνουν ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημίες ή θύματα.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τον σεισμό στην Αθήνα"

Σεισμός στην Αττική: Επί ποδός ο δήμος Αθηναίων για την καταγραφή των ζημιών

Συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Αθηναίων, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, σήμερα το μεσημέρι.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, με στόχο την καταγραφή ζημιών και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Αττική: Επί ποδός ο δήμος Αθηναίων για την καταγραφή των ζημιών"

Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν μεγαλύτερο σεισμό απ' αυτόν των 5,1 Ρίχτερ που έπληξαν σήμερα Πέμπτη την Αττική, αφήνει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».
Σε άλλη του δε ανάρτηση λίγο αργότερα αναφέρει: «Πλούσια την πρώτη ώρα η ακολουθία και μετά τον 4,4 φαίνεται να μειώνεται η δραστηριοτητα, ειναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και πρέπει να περιμένουμε και με ψυχραιμία να λάβουμε τα συνηθισμένα προληπτικά μέτρα, στερέωση αντικείμενων, υλικών κτλ. Όπως διαπιστώσαμε πάλι οι τηλεπικοινωνίες είχαν τεράστιο πρόβλημα».
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό"

Κάπνισμα τέλος: Η εντολή Μητσοτάκη για άμεση εφαρμογή του νόμου

«Νούμερο ένα» παρέμβαση στον χώρο της Υγείας είναι για τη νέα κυβέρνηση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τα αυστηρά νομοθετήματα ταλαιπωρούν τη χώρα μας από το 2009, καθώς έκτοτε η απουσία πολιτικής βούλησης τα έχει απενεργοποιήσει στην πράξη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρώτη από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας την εφαρμογή του νόμου, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Ο μπλε φάκελος που έλαβε την περασμένη Τετάρτη ο Βασίλης Κικίλιας - ο οποίος σημειωτέον μοιράζεται την ίδια ισχυρή αντικαπνιστική συνείδηση με τον Πρωθυπουργό - δίνει αυστηρή εντολή για τήρηση των όσων ορίζονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία, που προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Η εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νομοθέτης θα συνοδευτεί από εντατικοποίηση των ελέγχων - σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή της Αστυνομίας - αλλά και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων που αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός εξαμήνου.

Η παρέμβαση αυτή - εφόσον υλοποιηθεί - θα επουλώσει σταδιακά τις αναρίθμητες πληγές που προκαλεί το κάπνισμα.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημίας που δημιουργεί το ανεξέλεγκτο κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες... ακόμη σε παιδικές χαρές. Το 2018 καταγράφτηκαν στη χώρα μας 9.964 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (εκ των οποίων 7.862 άντρες και 2.102 γυναίκες) και πάνω από 8.300 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (π.χ. καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου και της στοματικής κοιλότητας).

Επιπλέον, συναφείς μελέτες περιγράφουν τις αντιφάσεις που «πνίγουν» τους δημόσιους χώρους από τον καπνό του τσιγάρου. Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην αυστηρότητα του νομοθέτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Nanny State Index για το 2019 - που παρουσίασε πρόσφατα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EpiCENTER) - η Ελλάδα είναι η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.

Το οξύμωρο όμως είναι - υπό το πρίσμα των αυστηρών νόμων και υπουργικών αποφάσεων - ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως.

Καρκίνος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάθε χρόνο χάνεται από τον καρκίνο του πνεύμονα πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τους άλλους καρκίνους και τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσο πολλούς συμπολίτες μας, όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων.

Ομως, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η ελληνική πολιτεία συνέχιζε να... κλείνει το μάτι στους καπνιστές, εν απουσία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού.

Για την ιστορία, το 2018 και έπειτα από πλήθος δημοσιευμάτων περί κυβερνητικής απάθειας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επανέφερε το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων και προστίμων σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Τότε επανήλθαν στο προσκήνιο τα ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο νομοθέτης - ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης καπνίσματος στα οχήματα όταν επιβαίνουν ανήλικοι (κάτω των 12 ετών) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός - που όμως δεν επιβλήθηκαν ποτέ (ελάχιστες περιπτώσεις).

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περσινή χρονιά ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε στην Αθήνα μόλις 3.016 ελέγχους, κατά τους οποίους προέκυψαν 513 περιπτώσεις παραβάσεων.

Αλλωστε, το αίσθημα δικαίωσης που εν μέρει πέτυχε η παρέμβαση του Ξανθού στην κοινωνία εξανεμίστηκε από το «άδειασμα» του ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας στον Παύλο Πολάκη, όταν διαπίστωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέμενε να καπνίζει δημοσίως, ακόμη και στην οδό Αριστοτέλους.

Εποχή Πολάκη

Η ανάρτηση - απάντηση του κρητικού πολιτικού ήταν αυτή που στην ουσία... έσβησε κάθε ελπίδα περί εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. «Αυτός ο "τύπος" κύριε επίτροπε ασχολείται τρία χρόνια με πιο σοβαρά πράγματα στον χώρο της Υγείας από το τσιγάρο» διαμαρτυρόταν τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνοντας ότι «θα το κόψω όταν το επιλέξω με ελεύθερη βούληση εγώ».

Κάπως έτσι, με τον βαρύ θεσμικό του ρόλο ο Πολάκης... ξήλωσε και την τελευταία - αν και άτονη - προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος, υποβιβάζοντας ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας σε ατομικό δικαίωμα και ελευθερία. Και «διέγραψε» μονοκοντυλιά την υπουργική του υποχρέωση να σέβεται τον νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή σελίδας, όπως σηματοδοτείται από αυτή την απόφαση της νέας κυβέρνησης, ανοίγει στην πραγματικότητα ένα νέο κεφάλαιο στόχευσης στον γενικότερο σχεδιασμό της πολιτικής που αφορά τον πολύπαθο τομέα της Υγείας.

Πρόκειται για μια συντονισμένη πολιτική πρόληψης - ένας τομέας που... ασθενεί στη χώρα μας - δεδομένου ότι η «βεντάλια» των δράσεων επικεντρώνεται αφενός στη μείωση του καρκίνου και αφετέρου στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων. Ετσι, στόχος είναι σε πέντε έτη να έχουν μειωθεί οι καπνιστές κατά 50%.

Μάλιστα, προχτές ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και βελτίωσης της δημόσιας υγείας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάπνισμα τέλος: Η εντολή Μητσοτάκη για άμεση εφαρμογή του νόμου"

Στον «αέρα» του ΑΝΤ1: «Έσπασαν όλα, έχουμε γκαντέμη πρωθυπουργό» (βίντεο)

Μία… διαφορετική προσέγγιση για τον σεισμό που έπληξε την Αθήνα έδωσε τηλεθεατής του ΑΝΤ1.

Όπως είναι φυσικό μετά τον σεισμό, τα κανάλια έβγαλαν έκτακτα δελτία. Ωστόσο δεν έλειψαν τα ευτράπελα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ, σεισμόπληκτος από τα Λιόσια δήλωσε ότι: «Έσπασαν όλα στο μαγαζί μου από τον σεισμό, έγινε μεγάλη ζημιά, αλλά έπρεπε να τα περιμένουμε αυτά διότι έχουμε γκαντέμη Πρωθυπουργό».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» του ΑΝΤ1: «Έσπασαν όλα, έχουμε γκαντέμη πρωθυπουργό» (βίντεο)"

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Άδικη και προσβλητική η δήλωση Ραγκούση για τον νέο Αρχηγό της ΕΛΑΣ

«Ακραία επιθετική, άδικη και προσβλητική προς το πρόσωπο του Αρχηγού και του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ανακοίνωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για «αναστήλωση του κράτους της δεξιάς» με «κλιμακούμενη προκλητικότητα».

«Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε Επιτελάρχης το 2017, Υπαρχηγός το 2018 και Αρχηγός σήμερα» επισημαίνει το υπουργείο απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αντιλαμβάνονται όλοι, από την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του, ότι η επιλογή του νέου Αρχηγού δεν έχει καμία σχέση με κομματισμό και αναξιοκρατία».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Άδικη και προσβλητική η δήλωση Ραγκούση για τον νέο Αρχηγό της ΕΛΑΣ"

Ο Αρκάς «ξαναχτυπά»: Το πρώτο «φαρμακερό» σκίτσο για τη νέα κυβέρνηση (φωτο)

Ο γνωστός σκιτσογράφος, αφού έκανε ένα μικρό… διάλειμμα από την επικαιρότητα, σχολιάζοντας με τον γνωστό χαρακτηριστικό του τρόπο το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αντίνοος», επανήλθε στα… κλασικά του στάνταρ, με «φαρμακερό» σκίτσο που έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση. Στο σκίτσο βλέπουμε τον γνωστό σοφό, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αρκετά καρέ τα τελευταία χρόνια, να προβαίνει σε μία διαπίστωση.

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνει ένα πασίγνωστο γνωμικό της Ελλάδας και στο δεύτερο σκέλος της, το σχόλιο του γέρου – σοφού. «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται!… Εκτός αν εξαντλήσει την τετραετία», ήταν η ατάκα του σοφού που ουσιαστικά φανερώνει την οπτική του Αρκά για τα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το εν λόγω σκίτσο ήταν το πρώτο «σκληρό» για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε δύο εβδομάδες στα πολιτικά ηνία της χώρας. Ωστόσο, ο γνωστός σκιτσογράφος, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τους πολέμιούς του για πολιτική… μονομέρεια, επανέρχεται δείχνοντας με το νέο του σκίτσο, το οποίο αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, πως… ουδείς γλιτώνει από το πενάκι του και την κριτική του.

Το νέο σκίτσο του Αρκά



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς «ξαναχτυπά»: Το πρώτο «φαρμακερό» σκίτσο για τη νέα κυβέρνηση (φωτο)"

Αυξήθηκε στα 337,4 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Στο 181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το προηγούμενο τρίμηνο ήταν στο 181,1% ή 334,5 δισ. και ένα χρόνο πριν 177,9% ή 322,5 δισ.

Την ίδια περίοδο (α’ τρίμηνο 2019) το χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο στο 85,9% του ΑΕΠ, έναντι 85,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Στην ΕΕ το χρέος διαμορφώθηκε στο 80,7% του ΑΕΠ, από 80%, αντίστοιχα.

Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, κατέγραψαν η Ελλάδα (181,9%), η Ιταλία (134%), η Πορτογαλία (123%), το Βέλγιο (105,1%) και η Κύπρος (105%).

Το χαμηλότερο επίπεδο χρέους κατέγραψαν η Εσθονία (8,1%), η Βουλγαρία (21,2%) και το Λουξεμβούργο (21,3%).

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 αύξηση του χρέους καταγράφηκε σε 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στο Βέλγιο (+3,1%), την Κύπρο (+2,5%), την Ιρλανδία (+2%) και την Ιταλία (+1,9%). Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Σουηδία (-2,5%), στη Σλοβενία (-2,3%), την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5% και στις δύο).

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πέντε κράτη-μέλη και συγκεκριμένα στην Κύπρο (+12,2%), στην Ελλάδα (+4,1%), στη Λετονία (+1,7%), στην Ιταλία (+1%) και στη Γαλλία (+0,3%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Σλοβενία (-7,6%), την Αυστρία (-4,4%) και την Ολλανδία (-4,2%).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε στα 337,4 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας"

Νοσοκομείο Λήμνου: Χωρίς χημειοθεραπείες έμειναν οι καρκινοπαθείς

Τέλος δεν έχουν οι «αρρυθμίες» στο νοσοκομείο Λήμνου. Μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής με μία παθολόγο η οποία εφημερεύει κάθε μέρα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επανέρχεται μεταφέροντας την κραυγή απόγνωσης και αγωνίας από τους ογκολογικούς ασθενείς του νησιού καθώς σταμάτησαν οι χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εκπρόσωπος της οποίας παραβρέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών είναι στον... αέρα καθώς αφενός μεν η ογκολόγος βρίσκεται επί μακρόν σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αφετέρου την αντικαθιστούσε η παθολόγος για να διευκολύνει την κατάσταση, η οποία ωστόσο δεν είχε αρμοδιότητα για τη χορήγηση χημειοθεραπειών.

Στην σύσκεψη παρευρίσκονταν και ογκολογικοί ασθενείς οι οποίοι ζήτησαν το αυτονόητο: να λαμβάνουν τις θεραπείες τους στο νοσοκομείο, από ογκολόγο, και να μη βιώνουν ανασφάλεια σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υγείας.

«Ζητάμε να έρθει γιατρός. Είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία να πρέπει να φεύγεις από το νησί κάθε 18 μέρες και να πας σε άλλο νοσοκομείο για τη χημειοθεραπεία. Ας μην βάλουμε τον οικονομικό παράγοντα στη συζήτηση, ας συζητήσουμε πόσο κοστίζει σε όλους μας αυτή η μετακίνηση σε ταλαιπωρία. Κι υπάρχουν και ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι» είπε χαρακτηριστικά μία νέα ασθενής, παίρνοντας τον λόγο.

«Στο νοσοκομείο Λήμνου υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών, ειδικά στο χειρουργικό και παθολογικό τομέα. Σταμάτησαν να γίνονται χειρουργεία καθότι υπάρχει μόνο ένας επικουρικός χειρουργός και είναι μόνο μία παθολόγος η οποία δεν κάνει τις χημειοθεραπείες που τις έκανε μέχρι σήμερα, γιατί δεν είναι στα καθήκοντά της, όπως είπε στη χθεσινή σύσκεψη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα είτε εκ των έσω όπως γινόταν μέχρι σήμερα είτε με πρόσληψη επικουρικού ογκολόγου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Λήμνου: Χωρίς χημειοθεραπείες έμειναν οι καρκινοπαθείς"

Ακάρ: Πλήγμα για την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ η απομάκρυνσή μας από τα F-35

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φάνηκε και ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος υπουργός κατά την διάρκεια επιθεώρησης μονάδων του τουρκικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με την Συρία δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με το φλέγον για την Άγκυρα θέμα τα εξής:

«Δυστυχώς οι ΗΠΑ απάντησαν στις εντατικές μας εκκλήσεις από τις αρχές του 2000 για ένα σύστημα αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό, πολύ αργά και με τρόπο μακράν του ικανοποιητικού.

Σε αυτό το πλαίσιο η απόκτηση των S-400 ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή για εμάς

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και μέχρι τώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πρόγραμμα των F-35, είναι καθαρό πως μονομερή και αδικαιολόγητα βήματα για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την αλυσίδα ανταλλακτικών δεν είναι νόμιμα

Παράλληλα με έναν συνετό και εύλογο λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες άλλες δηλώσεις δεν συμφωνούν με το πνεύμα της συμμαχίας

Η αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ισχύ του ΝΑΤΟ ειδικά στην νότια πτέρυγά του

Είναι φυσικό μας δικαίωμα ως στρατηγικός εταίρος να αναμένουμε από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την παρούσα προσέγγιση και να αποφύγουν βήματα που θα βλάψουν τις σχέσεις μας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Πλήγμα για την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ η απομάκρυνσή μας από τα F-35"

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 σήμερα το μεσημέρι στην Αττική. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ως εξής:


Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.




Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Χάρτης με το επίκεντρο:




eikjona-seismos1


Μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και να σημειώνεται περίπου μια ώρα μετα΄τον ισχυρό πρώτο σεισμό.

Νωρίτερα και τα πρώτα λεπτά μετά τη δόνηση το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 3χλμ.

Η διάρκεια του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα.




xartis-athina


Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας η δόνηση έγινε αισθητή στη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν τον περιμέναμε το σεισμό γιατί θεωρούσαμε ότι η Πάρνηθα έχει εκτονωθεί».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 34χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.



Από τον σεισμό, υπήρξαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες απευθύνουν έκκληση προς το κοινό να περιορίοσουν τις επικοινωνίες μέσω κινητών και να επιλέγουν υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως Viber, WhatsApp, Skype, Messanger. 

Το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα, με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε απεγκλωβισμούς από ασανσέρ ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι στον χώρο της Δυτικής Αττικής περιπολούν ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή ενώ δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου καφέ εσπρέσο πασίγνωστης εταιρείας

Στην ανάκληση από την αγορά νοθευμένου προϊόντος καφέ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, διαπίστωσε, μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 γρ., αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA», είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφέ ποικιλίας Robusta.



Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από τις εμπλεκόμενες στην διακίνηση του προϊόντος επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.


Σημειώνεται ότι εν λόγω έλεγχος που αφορούσε στην αυθεντικότητα – γνησιότητα καφέ ποικιλίας Arabica εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό ελέγχων του ΕΦΕΤ για την καταπολέμηση δόλιων πρακτικών και νοθείας στα τρόφιμα με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου καφέ εσπρέσο πασίγνωστης εταιρείας"

ΚΥΣΕΑ: Ο Μιχάλης Καραμαλάκης νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ

Ο έως σήμερα υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης επελέγη ως ο νέος αρχηγός του Σώματος. Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ορίζοντας τον κ. Καραμαλάκη διάδοχο του Αριστείδη Ανδρικόπουλου, την παραίτηση του οποίου είχε ζητήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ανδρικόπουλος είχε προκαλέσει ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις και αντιδράσεις από την κατ' επανάληψη παρουσία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν είχε κάνει κανείς εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας έως τότε, ενώ οι δικαιολογίες ότι επιθεωρούσε τα μέτρα ασφαλείας κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν.

Πάντως, μία καινοτομία που αναμένεται να εισαχθεί στην ελληνική πραγματικότητα είναι η σύσταση θέσης συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Ποιός είναι ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας

O Μιχάλης Καραμαλάκης κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων Ηρακλείου, ενώ γεννήθηκε στο Σουφλί Νομού Έβρου το έτος 1964. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1982 και αποφοίτησε από την Σχολή Αξιωματικών το έτος 1988.

Αποφοίτησε ευδόκιμα από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας (2000).

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άσκησε καθήκοντα επί σειρά ετών ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας εκπροσωπώντας τους Έλληνες Αξιωματικούς σε διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, ομάδες εργασίας και ημερίδες. Επίσης, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των Αστυνομικών Συνδικάτων (CESP), εργάστηκε σε θέματα αστυνομικής δικαιοδοσίας και εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.

Υπηρέτησε ως Διοικητής σε διάφορες μάχιμες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης επί είκοσι δύο (22) έτη.

Από τον Μάρτιο του 2012 με την προαγωγή του στο βαθμό του Ταξιάρχου τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014.

Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016.

Την 16/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 02/11/2018 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΥΣΕΑ: Ο Μιχάλης Καραμαλάκης νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ"

Αναλήψεις μετρητών από ATM: Δυσάρεστες εκπλήξεις από Δευτέρα για τους καταναλωτές

Πιο ακριβά γίνονται τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα τους. Οι χρεώσεις αυξάνονται έως και 3 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τράπεζες το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

Για να δικαιολογηθεί η αύξηση τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με την την κίνηση δίνεται ακόμα ένα κίνητρο για τη χρήση των χρεωστικών καρτών που είναι ο πιο φθηνός τρόπος συναλλαγών και συμβάλλει καίρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Έτσι, όσοι, έχουν ανάγκη από μετρητά, θα πρέπει να αναζητούν ATM της δικής τους τράπεζας για να γλυτώσουν την επιβάρυνση.

H προσαρμογή των προμηθειών που χρεώνονται για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και γίνεται ξεχωριστά από κάθε πιστωτικό ίδρυμα ανάλογα με τη διάρθρωση του δικτύου του και την επιχειρηματική του πολιτική.

Στην ουσία κάθε τράπεζα προσαρμόζει την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της ΕΕ που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει την προσαρμογή των τιμολογίων που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου. Οι κάτοχοι καρτών που θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή που γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, θα χρεώνονται με 3 ευρώ, ακριβώς όπως μέσω των άλλων διεθνών σχημάτων, αφού πάντως ερωτηθούν αν αποδέχονται τη χρέωση.

Παράλληλα, για τους δικούς της πελάτες η Τράπεζα Πειραιώς από τις 22 Ιουλίου μειώνει την προμήθεια που πληρώνουν όταν κάνουν χρήση των ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, για ποσό ως 250 ευρώ, υπάρχει χρέωση 1,40 ευρώ και για μεγαλύτερο ποσό 2,20 ευρώ, ενώ από τις 22 Ιουλίου, η χρέωση θα μειωθεί σε 0,60 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Η Τράπεζα για την εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και γενικότερα του κοινού, διατηρεί μεγάλο δίκτυο ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα, ενθαρρύνει όμως τους πελάτες της να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών με ασφάλεια και ευκολία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλήψεις μετρητών από ATM: Δυσάρεστες εκπλήξεις από Δευτέρα για τους καταναλωτές"

Σύλληψη οδηγών ταξί για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν 11 οδηγοί ταξί, κατά τη διάρκεια εξόρμησης των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι οδηγοί αυτοί συνελήφθησαν γιατί είχαν επέμβει σκόπιμα με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, συσκευές) στις ταμειακές μηχανές, βραχυκυκλώνοντας ή θέτοντας εκτός λειτουργίας αυτές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων και κατά τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των φόρων. Τα μέσα παρεμβολής κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 23 παραβάσεις ειδικών διατάξεων που αφορούν στο νόμιμο της κυκλοφορίας και οδήγησης ταξί, καθώς και τήρησης φορολογικών διατάξεων. Ενδεικτικά, οδηγός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ για άλλον διαπιστώθηκε ότι κατείχε δύο έντυπα άδειας οδήγησης

. Επίσης, άλλος οδηγός είχε τοποθετήσει ηλεκτρονική συσκευή, στην οποία είχε εγκαταστήσει εφαρμογή καταγραφής οφειλόμενου αντιτίμου, η οποία κατά τη διάρκεια της διαδρομής εμφάνιζε στην οθόνη ψηφιακό ταξίμετρο, χωρίς όμως τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής απόδειξης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη οδηγών ταξί για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές"

Καιρός: Δείτε τη θερμοκρασία της θάλασσας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας

Στην ανάρτηση, η ΕΜΥ παραθέτει επίσης τις τιμές της θερμοκρασίας που έχουν οι ελληνικές θάλασσες, οι οποίες κυμαίνονται περί τους 25 με 26 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως και 27 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή της η ΕΜΥ «η θάλασσα είναι πλέον ζεστή», οπότε «καλά μπάνια» σε όλους!

EMY_EMK
@EmyEmk
Ηλιοφάνεια και κανονικές θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς τις επόμενες ημέρες . Η θάλασσα πλέον ζεστή, με τιμές περί τους 25 με 26 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως και 27 βαθμούς Κελσίου.
Καλά μπάνια!

Δείτε τον χάρτη:


Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Δείτε τη θερμοκρασία της θάλασσας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news