facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Φρ. Μπελέρης: O Τάβος άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας – Παραβιάσατε το Σύνταγμα

Ένταση επικράτησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (29/3) στο δημαρχείο Χειμάρρας κατά τη διαδικασία διορισμού της Αντιδημάρχου Μπλερίνα Μπάλα στο ανώτατο αξίωμα του Δήμου.

Από την φυλακή, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης επιτέθηκε στον διορισμένο Περιφερειάρχη Αυλώνας Βαγγέλη Τάβο για την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο που είχε στόχο να εκφοβίσει τους δημοτικούς συμβούλους για το ποιον θα εκλέξουν υπηρεσιακό δήμαρχο, μέχρι την ανακήρυξη εκλογών στο Δήμο, τονίζοντας πως άρχισε της προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας.

Καταγγέλλει πως κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα προβλέπει τον διορισμό δημάρχου ενός προσώπου που δεν έχει εκλεγεί καν ως δημοτικός σύμβουλος αλλά διορίστηκε από τον ηττημένο. Παραβιάσατε το Σύνταγμα και δεν επιτρέψατε σε αυτόν που ψήφισε ο κυρίαρχος λαός να ορκιστεί. Σε παράβαση του νόμου διορίζετε νέο δήμαρχο και ερμηνεύετε το νόμο όπως σας βολεύει, τονίζει ο κ. Μπελέρης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Μπελέρη:

«Ένα νομικό κουβάρι που είναι αδύνατο να λυθεί. Ένα κουβάρι που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της εισαγγελίας και του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς SPAK, οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να πουν ΟΧΙ στον κ. Ράμα.

Κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα δεν προβλέπει αυτό που γίνεται στο δήμο Χιμάρας. Το άρθρο 61 του N. 139/2015 που διατυμπανίζει ο νομάρχης δεν λύνει την πρόωρη λήξη μιας θητείας που έχει ήδη λήξει από καιρό. Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική που επικαλέστηκε ο κ. Ράμα δεν λέει πως δήμαρχο επιλέγει η παράταξη που ηττήθηκε. Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν προβλέπει τον διορισμό δημάρχου από το νομάρχη, ενός προσώπου που δεν έχει εκλεγεί καν ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά διορίστηκε από τον ηττημένο.

Παραβιάσατε το Σύνταγμα και δεν επιτρέψατε σε αυτόν που ψήφισε ο κυρίαρχος λαός να ορκιστεί. Σε παράβαση του νόμου διορίζεται νέο δήμαρχο, όπως δήλωσε και ο νομάρχης, και ερμηνεύετε το νόμο όπως σας βολεύει.

Δεν σας ενδιαφέρει ο νόμος. Σας ενδιαφέρει μόνο να μην ορκιστεί έστω και για μία μέρα αυτός που εκλέχτηκε δήμαρχος σύμφωνα με το άρθρο 109 του Συντάγματος. Ο νόμος είναι για εσάς κουρελόχαρτο. Κουρελόχαρτο είναι μάλλον και για τον κ. Τάβο, ο οποίος παρανόμως χθες έδειξε στους δημοτικούς συμβούλους πώς να σκέφτονται, σήμερα συμμετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να βεβαιωθεί ότι κατάλαβαν σωστά την εντολή του. Χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, σήμερα άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας.

Η μόνη λύση είναι η εφαρμογή του Συντάγματος. Η μόνη λύση είναι να επιτραπεί σε αυτόν που κέρδισε τις εκλογές να ορκιστεί. Είναι το μοναδικό που μπορεί να βάλει τέλος σε αυτό το νομικό χάος, να σταματήσει τον παραλογισμό στο Δήμο Χιμάρας, να αντιμετωπίσει ισότιμα αυτούς τους κατοίκους με κάθε άλλο πολίτη αυτής της Δημοκρατίας που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 14 Μαΐου.

Διονύσιος-Φρέντης Μπελέρης
Εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Χιμάρας
(διότι ο δήμαρχος βγαίνει από τον λαό και όχι από τις ψήφους 15 φοβισμένων ανθρώπων)».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρ. Μπελέρης: O Τάβος άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας – Παραβιάσατε το Σύνταγμα"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη άνευ όρων η 27χρονη κωφή που συνελήφθη για κλοπή

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία της στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, η 27χρονη κωφή που συνελήφθη κατηγορούμενη ότι διέπραξε ληστρική κλοπή σε σούπερ μάρκετ, στην περιοχή του Ευόσμου.

Με επιστολή του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ και αναφερόμενο στο χθεσινό τηλεγράφημά του με τίτλο «Δεν έβρισκαν διερμηνέα νοηματικής γλώσσας», το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) επισημαίνει ότι ουδέποτε έλαβε, ως ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες διερμηνείς ΕΝΓ στην Ελλάδα, κάποιο αίτημα από τις Αρχές για παροχή διερμηνείας στη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο κατά την αστυνομική προανάκριση όσο και κατά την κύρια ανάκριση, ούτε δέχθηκαν αντίστοιχο αίτημα η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ή μεμονωμένοι επαγγελματίες διερμηνείς.

«Ουδέποτε λάβαμε, ως ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες διερμηνείς ΕΝΓ στην Ελλάδα, κάποιο αίτημα από τις Αρχές για παροχή διερμηνείας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και, καθώς Προγράμματα Παροχής Διερμηνείας σε κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας εκπονούνται από συγκεκριμένους φορείς –την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών–, το Σωματείο επικοινώνησε μαζί τους, για να λάβουμε την απάντηση ότι ούτε εκείνοι έλαβαν κάποιο αντίστοιχο αίτημα. Αλλά ούτε και μεμονωμένοι συνάδελφοι που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη έλαβαν προσωπική ενημέρωση για ανάγκη παροχής τέτοιου περιεχομένου διερμηνείας», αναφέρεται στην επιστολή.

«Συνεπώς», διευκρνίζεται, «η αδυναμία κάλυψης της επικοινωνιακής ανάγκης της συλληφθείσας δεν οφείλεται στο ότι δεν ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιοι φορείς ή οι συνάδελφοι διερμηνείς, αλλά στο ότι δεν τηρήθηκαν οι ορθές διαδικασίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ως προς την εύρεση διερμηνέα».

Περαιτέρω, το ΣΔΕΝΓ εκφράζει τον προβληματισμό του που η διερμηνεία καλύφθηκε τελικά από συγγενικό πρόσωπο της συλληφθείσας. «Το γεγονός ότι οι συγγενείς δήλωσαν ότι γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα δεν τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν μια διερμηνεία, με όλους τους Κανόνες Δεοντολογίας που απαιτούνται» επισημαίνεται.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρεται στην ίδια επιστολή, αναδεικνύει την ανάγκη πρόσληψης διερμηνέων σε καίριες θέσεις, όπως είναι τα Τμήματα Ασφαλείας, οι Εισαγγελίες, τα Δικαστήρια, καθώς, σύμφωνα με το ΣΔΕΝΓ, «η εύρεση διερμηνέα δεν μπορεί να επιλύεται κάθε φορά "ad hoc", αλλά να αποτελεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη παροχή προς τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες, βάσει άλλωστε του Συντάγματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη άνευ όρων η 27χρονη κωφή που συνελήφθη για κλοπή"

Μεγάλη ποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε σε φορτηγό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ποσότητα κάνναβης, που φθάνει περίπου τα 70 κιλά, εντόπισαν στελέχη της περιφερειακής ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, κατά την διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν σε φορτηγό, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λιμενικό, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και πολύμηνη έρευνα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε φορτηγό όχημα, το οποίο είχε εκφορτωθεί από επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, προερχόμενο από λιμάνι της Ιταλίας.

Κατά την διάρκεια του έλεγχου, με την βοήθεια του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «ΜΕΖΚΑΛ», τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν στο χώρο του φορτίου οκτώ χαρτοκιβώτια, τα οποία περιείχαν 43 πλαστικές συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικού βάρους 48 κιλών και 139 γραμμαρίων.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 215 πλαστικές συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού βάρους 21 κιλών και 260 γραμμαρίων.

Στην συνέχεια οι λιμενικοί συνέλαβαν τον 61χρονο οδηγό του φορτηγού, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής ένας 69χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με το Λιμενικό, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

ΑΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε σε φορτηγό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας"

Τέμπη: Με εγγυήσεις 800 και 900 χιλιάδων ευρώ ελεύθεροι δύο ακόμη κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717

Ελεύθεροι με εγγυήσεις - μαμούθ αφέθηκαν σήμερα μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα δύο ακόμη κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717 η οποία αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου και συνδέεται με την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο κατηγορούμενους από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίο αφού απολογήθηκαν με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυοδοσίες 800 και 900 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, καθώς και με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πλέον μετά και τις σημερινές απολογίες, εξηγήσεις στην ανακρίτρια έχουν δώσει μέχρι σήμερα πέντε εκ των κατηγορουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί εγγυοδοσίες που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη δικογραφία σε απολογία από την Ελληνίδα εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέα έχουν κληθεί περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία διώκονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Ειδικότερα σε απολογία έχουν κληθεί δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον. Ακόμη, σε απολογία κλήθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η κλήση τους αφορά στα αδικήματα της απιστίας κονδυλίων. Τέλος, εξηγήσεις ως κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν και νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνάς της, η σύμβαση «717» υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Ακολούθησε το 2019 η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης σχετικά με το ίδιο έργο και με αυτή τροποποιήθηκε το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης «717». Πιο συγκεκριμένα με τη συμπληρωματική σύμβαση προβλέφθηκε η κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Ωστόσο, από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψαν σοβαρές πλημμέλειες, καθώς όπως μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Με εγγυήσεις 800 και 900 χιλιάδων ευρώ ελεύθεροι δύο ακόμη κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717"

Καιρός αύριο: Αυξημένη για την εποχή θερμοκρασία και άνεμοι έως 6 μποφόρ

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι καιρός αύριο (30.03.2024), με την θερμοκρασία να είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 23 με 25 και τοπικά στα κεντρικά τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους από το απόγευμα.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 και γρήγορα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 και από τις μεσημβρινές ώρες από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αυξημένη για την εποχή θερμοκρασία και άνεμοι έως 6 μποφόρ"

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ και διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τις αμέσως επόμενες ημέρες προχωρά η έκδοση της ΚΥΑ με την οποία θα ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ σε φορείς υποδοχείς μέσω της ΔΥΠΑ

Σε δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου από τη λειτουργία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που επιβαρύνουν όλους τους φορολογούμενους – κατέληξαν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας, όπως ανακοινώθηκε.

Στη δέσμη των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνονται και μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων με βάση αντίστοιχα μέτρα που είχαν ληφθεί σε άλλες επιχειρήσεις (π.χ. ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στις αρχές του 2020 ενώ είχε φθάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο (μόνο τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 350 εκατ. ευρώ) και σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος της κυβέρνησης, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου είναι η άμεση ολοκλήρωση της μεταβίβασης στον πλειοδότη.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών συναρμόδιων υπουργείων και των σωματείων των εργαζομένων. Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα μέτρα στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • 1. Διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που είχε λάβει μέχρι σήμερα, μέχρι την υπέρβαση των νομικών προβλημάτων και την υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή.
  • 2. Διακόπτεται αντίστοιχα η κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι λάμβαναν μισθοδοσία χωρίς να λειτουργεί η επιχείρηση. Δίνεται παράλληλα μια εύλογη μεταβατική περίοδος μέχρι τις 12 Μαΐου με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με προκειμένου να υπάρξει για όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, ειδική διαχείριση, εργαζόμενοι) η αναγκαία περίοδος προσαρμογής.
  • 3. Τις αμέσως επόμενες ημέρες προχωρά η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ σε φορείς υποδοχείς μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
  • 4. Το Πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως δύο έτη για όσους είναι έως 55 ετών και έως επτά έτη για όσους είναι άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή 1.210 ευρώ μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Οι φορείς αποδοχής περιλαμβάνουν Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Υγείας, τη ΔΥΠΑ και τον e-ΕΦΚΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών των εργαζομένων.
  • 5. Στόχος του προγράμματος για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση. Αντίστοιχα στόχος του προγράμματος για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών είναι η μεταβατική τους κάλυψη μέχρι να βρουν απασχόληση μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή αλλού.
  • 6. Το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ θα είναι σε στενή συνεννόηση με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων το επόμενο διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συνοχή μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και συναφών ειδικοτήτων στους φορείς υποδοχής. Σκοπός είναι εντός Μαΐου να εκδοθούν οι προσκλήσεις από τους φορείς υποδοχής.
  • 7. Παράλληλα παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης των κατοικιών Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η ΛΑΡΚΟ και διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων – Το σχέδιο της κυβέρνησης"

Ισλαμικό Κράτος: Μέλη μας οι συλληφθέντες στη Ρωσία για το μακελειό στη Μόσχα

Μπορεί η Ρωσία να προσπαθεί εναγωνίως να συνδέσει την Ουκρανία με την φονική τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος δεν δείχνει διατεθειμένο να εγκαταλείψει την πατρότητά της.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να «δείχνει» προς Κίεβο, το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στην “αντεπίθεση” δημοσιοποιώντας βίντεο από την επίθεση, χαιρετίζοντας την δράση των φερόμενων ως μελών του.

Τώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε πως εντόπισε “σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές” οι οποίοι μάλιστα είχαν λάβει “σημαντικά” χρηματικά ποσά με προέλευση την Ουκρανία, το ΙΚ “χτύπησε” και πάλι.

Στη χθεσινή έκδοσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 29.3.2024 την αυγή, η al-Nabaa, η εβδομαδιαία εφημερίδα της τζιχαντικής οργάνωσης, επιβεβαιώνει πως “τέσσερις μαχητές, που είναι στρατιώτες του χαλιφάτου”, επιτέθηκαν στην αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας.

Τρεις από αυτούς χρησιμοποίησαν μυδραλιοβόλα ενώ ο τέταρτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την al-Nabaa, το επίμαχο άρθρο της οποίας δημοσιοποιήθηκε στα κανάλια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην εφαρμογή Telegram.

Οι επιτιθέμενοι αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο μιας “καταδίωξης” από χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις η οποία τελείωσε με την “περικύκλωσή” τους σε ένα δάσος. “Μακάρι ο Θεός να τους απελευθερώσει από την αιχμαλωσία τους“, ανέφερε η al-Nabaa.

Η επίθεση, η πιο φονική τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 360, μεταξύ των οποίων παιδιά. Οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει λόγο προηγουμένως για τη σύλληψη 11 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις φερόμενοι ως επιτιθέμενοι. Σε βάρος οκτώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ο ίδιος πως οι τέσσερις επιτιθέμενοι συνελήφθησαν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου ένα “παράθυρο” που θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τα σύνορα, είχε ετοιμαστεί από την ουκρανική πλευρά.

Ο διευθυντής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, είχε κατηγορήσει από την πλευρά του τις ουκρανικές και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι “διευκόλυναν” την επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισλαμικό Κράτος: Μέλη μας οι συλληφθέντες στη Ρωσία για το μακελειό στη Μόσχα"

Δούκας: Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τη φράση «γκλομπ μπάτσου» του στο ΔΣ του Δήμου Αθηναίων - Δείτε βίντεο

Αντιδράσεις προκάλεσε μια φράση που χρησιμοποίησε ο Χάρης Δούκας, στη διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην οποία συμμετείχαν και κάτοικοι των Εξαρχείων.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια έντονης συζήτησης που είχε ο κ. Δούκας με μια κάτοικο, ο δήμαρχος Αθηναίων ακούγεται, σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, να λέει: «Είδατε εδώ μέσα γκλομπ μπάτσου;».


Η χρησιμοποίηση της λέξης αυτής, προκάλεσε αρνητικά σχόλια, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, κάνοντας λόγο, σε σχετική της ανακοίνωση για «Καταδικαστέα προσβλητική συμπεριφορά».

«Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη, προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη ΔΟΥΚΑ, προς το σύνολο των Αστυνομικών της Χώρας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, όπου χαρακτήρισε τους Αστυνομικούς με την πεζοδρομιακή λέξη «μπάτσοι». Φαίνεται ότι ο κ. Δήμαρχος, αδυνατεί να αντιληφθεί το ολίσθημα που διαπράττεται, όταν κάποιο δημόσιο πρόσωπο μετέρχεται φράσεις οι οποίες δε συνάδουν με το δημόσιο λόγο και σε κάθε περίπτωση η κοινωνία όχι μόνο τις έχει καταδικάσει, αλλά η ίδια είναι εκείνη που προσβλέπει και επιζητεί καθημερινά την αποτελεσματική προσφορά αστυνομικών υπηρεσιών. Αντί, λοιπόν, να αναγνωρίζεται η δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή του εργαζόμενου Αστυνομικού, αναγκαζόμαστε για μία ακόμη φορά, να στιγματίσουμε δημοσίως τη συμπεριφορά των λεγόμενων «προοδευτικών» και όχι μόνο.

Υ.Γ.: Ας μην λησμονούμε, όμως, ότι «οι ανώτεροι άνθρωποι αντέχουν τις προσβολές των κατωτέρων»...» προσθέτει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Θέση πήρε και ο Θάνος Πλεύρης σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέροντας πως «ο Δημαρχος Αθηναίων, εκτός του ότι δεν ελέγχει την κατάσταση στο ΔΣ, δυστυχώς χρησιμοποιεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αντί για τον όρο αστυνομικός, τον χυδαίο χαρακτηρισμό «μπάτσος», λέγοντας επί λέξει «είδατε εδώ μέσα γκλομπ Μπάτσου;», προσβάλλοντας τους αστυνομικούς».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, καταγγέλλει  πως «η γνωστή μονταζιέρα χτύπησε και πάλι»

Ειδικότερα ο Χ. Δούκας αναφέρει: 

«Η γνωστή μονταζιέρα χτύπησε και πάλι. Ο Δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε, για να τη διαψεύσει, φράση δημότη, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε “γκλομπ μπάτσου”. Η φράση του δημότη “κόπηκε” σκοπίμως από το βίντεο που διακινήθηκε. Όσο για την ανακοίνωση των συνδικαλιστών των αστυνομικών και τις αναφορές περί “κατωτέρων” για το πρόσωπο του Δημάρχου, απαντάμε με μια λέξη: Ντροπή! ΥΓ.: Είναι δυνατόν συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. να υιοθετούν και να προωθούν προπαγάνδα και μονταρισμένα βίντεο κυβερνητικών trolls και του γνωστού σε όλους Πλεύρη;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Θέση ξαναπήρε και ο Θάνος Πλεύρης
Διαβάστε Περισσότερα » " Δούκας: Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τη φράση «γκλομπ μπάτσου» του στο ΔΣ του Δήμου Αθηναίων - Δείτε βίντεο"

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 49χρονος ΑμεΑ για αγοραίο σεξ με ανήλικη – «Ήταν κοπέλα του δρόμου», είπε στην απολογία του

Ένοχο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έναν 49χρονο ΑμεΑ τον οποίο καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή τέλεσε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη, έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ανήλικη φιλοξενείτο σε ορφανοτροφείο και κατά τις εξόδους της, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς ενώπιον ψυχολόγου, εκδιδόταν στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα της οδού Γιαννιτσών, στη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε τον 49χρονο ΑμεΑ.

Το ίδιο συνέβη και κατά την ημέρα του επίδικου συμβάντος, τον περυσινό Ιούνιο. «Με ρώτησε πόσο ετών είμαι και του είπα 17.5, δηλαδή έναν χρόνο μεγαλύτερη από όσο είμαι» ανέφερε η παθούσα στην προανακριτική της κατάθεση, που διαβάστηκε στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον ενόψει του Εφετείου, ενώ του επέβαλε και χρηματική ποινή.

Όταν ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να πληρώσει το συμφωνημένο ποσό των 50 ευρώ για τις υπηρεσίες που του προσέφερε, εκείνη αντέδρασε. «Για να τον αναγκάσω να πληρώσει πήρα το κινητό του και έτρεξα έξω από το αυτοκίνητο», είπε. Περαστικός άκουσε φωνές και ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία επιλήφθηκε συλλαμβάνοντας τον 49χρονο.

Στην απολογία του ο ίδιος ανέφερε ότι η καταγγέλλουσα φαινόταν πιο μεγάλη, ενώ αρνήθηκε όσα του καταμαρτύρησε, λέγοντας ότι δεν συνέβη κάτι μεταξύ τους. «Μπροστά στους αστυνομικούς έδωσα τα χρήματα για να μου δώσει πίσω το κινητό», είπε, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς ζει με ακρωτηριασμένο πόδι και χέρι.

Το Δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει και η υπεράσπισή του, κάνοντας επίκληση στην ανήλικη κόρη του την οποία μεγαλώνει μόνος του και η οποία τον φροντίζει, όπως είπε.

«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα επιδιώκουν το αγοραίο έρωτα, τόσο θα συντηρείται αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο» τόνισε η εισαγγελέας της έδρας αναφερόμενη στην ανηλικότητα της παθούσας, ενώ ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου.

Το δικαστήριο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο ενόψει του Εφετείου, ενώ του επέβαλε και χρηματική ποινή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 49χρονος ΑμεΑ για αγοραίο σεξ με ανήλικη – «Ήταν κοπέλα του δρόμου», είπε στην απολογία του"

«Καμπανάκι» για παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς

Έξαρση παρατηρείται σε κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αριθμούς να αυξάνονται συνεχώς. Το φαινόμενο αυτό, είχε αρχικά παρατηρηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στην ιλαρά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί ήδη 20 κρούσματα σε ενήλικες, από 45 έως 64 ετών, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Από την άλλη πλευρά πολλά παραμένουν και τα κρούσματα κοκκύτη που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, τα οποία μέχρι και τα στοιχεία που είχε ο ΕΟΔΥ στις 14 Μαρτίου, είχαν φτάσει τα 46. Εξ αυτών, τα περισσότερα ήταν σε παιδιά και εφήβους και μάλιστα 10 από αυτά ήταν βρέφη. Από τον κοκκύτη, προήλθε και ένας θάνατος βρέφους.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν και στις δύο περιπτώσεις τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Αναφορικά με την ιλαρά, σημαντική είναι η επανάληψη του εμβολιασμού για όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 και δεν είναι βέβαιοι πως έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όταν ήταν παιδιά. Λύση και στον κόκκυτη είναι ο εμβολιασμός βρεφών άνω των 2 μηνών αλλά και οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους, να προχωρήσουν για να προστατέψουν το παιδί τους.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» για παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς"

«Μπόνους» 150 ευρώ σε συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

Η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αναμένεται να επηρεάσει περίπου 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, με πρόσθετες αυξήσεις -μπόνους- που κυμαίνονται από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα.

Αυτή η νέα ρύθμιση προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΑΣ, με τη μετάβαση από μια οριζόντια δομή σε μια κλιμακούμενη προσέγγιση, παραμένοντας ωστόσο σημαντικός πόρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η κράτηση να μην εφαρμόζεται στο σύνολο της σύνταξης, αλλά μόνο στη διαφορά μεταξύ της σύνταξης και του πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στα 100 ευρώ που υπερβαίνουν το πλαφόν των 1.400 ευρώ, με στόχο τη μείωση των απωλειών του δικαιούχου.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή. Για παράδειγμα, για συνταξιούχους με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ, η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Με το νέο σχέδιο, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στο μέρος της σύνταξης από τα 1.400 έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%. Έτσι, η ΕΑΣ θα μειωθεί από τα 48 ευρώ σε 20 ευρώ.
  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με τον ίδιο συντελεστή όπως και σήμερα. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 2.600 ευρώ θα υπόκειται σε κράτηση 9% μόνο επί των 1.200 ευρώ της σύνταξής του.
  • Επιβολή κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, το ποσοστό της κράτησης στην πρώτη κλίμακα θα μειωθεί από 3% σε 1,5%, στη δεύτερη κλίμακα από 6% σε 3% κ.λπ.
Σε ποιους επιβάλλεται η ΕΑΣ

μπονουσ συνταξεισ, συνταξιουχοι λεφτα, συνταξεισ

Η ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) επιβάλλεται σε συνταξιούχους από τους τομείς του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή συνολικό άθροισμα συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλονταν στη φορολογία όσων είχαν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ από το 2021 έχει ανασταλεί η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ), η οποία επιβλήθηκε από την 1η Αυγούστου 2010, παραμένει σε ισχύ και πληρώνεται κανονικά στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η εν λόγω εισφορά εφαρμόζεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ με κλιμάκωση. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ καταβάλλουν εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10%.

Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που η εισφορά που καταβάλλουν μέσω της ΕΑΣ υπερβαίνει την αύξηση που λαμβάνουν στη σύνταξή τους.

Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) προτείνει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Επιπλέον, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, αποτελώντας μια πρόσθετη κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μπόνους» 150 ευρώ σε συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι "

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η απόφαση είναι ομόφωνη.

Λίγο νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ανακοίνωσε την ομόφωνη ενοχή της, έπειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περίπου 16 μήνες. Ακόμη το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού στις 11 Απριλίου 2021.

Ειδικότερα, με την απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση - «καταπέλτη» που είχε κάνει στο ακροατήριο στις 25 Ιανουαρίου η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, ζητώντας την ενοχή της κατηγορούμενης μητέρας και για τα δυο αυτά κακουργήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, η 35χρονη μητέρα από την Πάτρα επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της προωτότοκης κόρης της πρώτη φορά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας με αποτέλεσμα το παιδί να καταστεί τετραπληγικό.

Στη συνέχεια, βάσει του κατηγορητηρίου που έκανε δεκτό το δικαστήριο, η κατηγορούμενη αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού της στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα εκκρεμή αιτήματα της κατηγορούμενης (πχ. προσκόμιση σάκου αναζωογόνησης της ΜΕΘ Παίδων, διενέργεια περαιτέρω γονιδιακού ελέγχου).

Τέλος, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μη κάνει δεκτά αιτήματα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιριγκου για διαβίβαση στην εισαγγελία των πρακτικών της δίκης, ώστε να διωχθούν για ψευδή κατάθεση ο Μάνος Δασκαλάκης και κάποιοι από τους μάρτυρες γιατρούς. Αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας. Μετά την εκφώνηση της απόφασης, η πρόεδρος είπε στη κατηγορούμενη: «Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε έφεση» με την Πισπιρίγκου να απαντά: «Την έχω ασκήσει ήδη».

Στο μεταξύ, να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στη Πισπιρίγκου είχε ζητήσει η εισαγγελέας. Μεταξύ άλλων στην πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας ανέφερε: «Για να μπορέσει να χαρακτηριστεί η απόφαση καταδικαστική, οφείλει να επιβληθεί μια ποινή όπως ορίζει ο νόμος. Με βάση τη νομολογία προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». 

Κούγιας: Εξεπλάγην από την απόφαση, δεν θα ζητήσουμε ελαφρυντικά

Ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ελαφρυντικά για την εντολέα του.



«Εξεπλάγην από την απόφαση, πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση, ωστόσο πρέπει να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη... Εχω πειστεί για την αθωότητα της και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθούμε στο δεύτερο βαθμό... Δεν υποβάλλαμε αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικών, αποφασίζοντας από κοινού με την κατηγορούμενη να μη δεχθούμε την οποιαδήποτε ποινή... Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το άλλο δικαστήριο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας"

Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στα 830 ευρώ o κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

«Από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα» είπε κατά την εισήγηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά:

«Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχη είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/3) της πρότασης δυσπιστίας: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

 
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά κυρίως η τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε, νομίζω ότι γι’ αυτούς που την παρακολούθησαν έδωσε πολλές απαντήσεις.

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νομίζω ότι είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσουν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνων που ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης.

Προσωπικά μίλησα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Ελπίζω να με άκουσαν και με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό τελικά να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική αλλά και το συναίσθημα. 

Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ποιος είναι ειλικρινής και από τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει τον λόγο του, και όχι φτηνή προπαγάνδα. Και η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές.

Νομίζω ότι είδατε και τον κυνισμό με τον οποίον εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα και πόσο αδίστακτα μίλησαν ακόμη μέχρι και για νοθεία στις εκλογές, με πόση ευκολία «αγκαλιάστηκαν» με εξωθεσμικά κέντρα. Αλλά και πόσο επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. 

Όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μία μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά.

Έρχομαι τώρα στα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου προφανώς κυριαρχεί η απόφασή μας για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξάνεται για τέταρτη φορά.

Έτσι, από την 1η Απριλίου, σε λίγες μέρες από τώρα, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για μια αύξηση 50 ευρώ, σε ένα ποσό που, όπως θα ακούσουμε και στη συνέχεια, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%.

Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα -να το τονίσω αυτό, μόνιμα μέτρα- τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ.

Θέλω να τονίσω ότι η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη. Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής.

Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Ενώ και φέτος η αύξηση αυτή έρχεται πια νωρίτερα, 1η Απριλίου, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή την αύξηση και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Είναι η ίδια συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες αυξήσεις. Τα στοιχεία, νομίζω, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε βρει το σωστό μέτρο και τη σωστή ισορροπία: οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό και με τη μείωση, βέβαια, των φορολογικών συντελεστών, δείχνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τελικά αυτό το πρόσθετο κόστος. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών. 

Και βέβαια, επειδή άκουσα χθες να γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να επισημάνουμε ότι το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.

Όπως είπα και στην αρχή -θα μας τα πει στη συνέχεια και η Υπουργός-, ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και φυσικά επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που να θυμίσουμε ότι «ξεπάγωσαν» έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο προγραμματίζαμε. «Ξεπάγωσαν» ύστερα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας, σε δύο πρωτίστως μέτωπα: υψώνουμε «αναχώματα» στις ανατιμήσεις. Έχουμε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η πτώση των τιμών θα έλεγα ότι μπορεί να ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαφάνειας που επιβάλαμε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και του περισσότερου ανταγωνισμού.

Έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης και προφανώς ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει ότι αυτή είναι μία μάχη η οποία είναι συνεχιζόμενη, έως ότου φτάσουμε πια σε ένα σημείο μόνιμης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Και βέβαια, όπως είπα, στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας κυρίως τους πιο αδύναμους. Σε αυτό το σημείο, εξάλλου, συναντιέται και η οικονομική μας πολιτική με τις κοινωνικές μας προτεραιότητες. Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι.

Κλείνω με την πεποίθηση ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, από τη μία πλευρά, με την ανακοίνωση του νέου αυξημένου βασικού μισθού, που δηλώνει μια συνέπεια στη βελτίωση της καθημερινότητας, και από την άλλη διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία ενόψει και του συνεδρίου μας, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ένα εορταστικό συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των ευρωεκλογών. Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στα 830 ευρώ o κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου"

Αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό - Οι νέες τιμές

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Η ΚΥΑ (από το ΥΠΟΜΕ και το υπουργείο Οικονομικών) προβλέπει την αύξηση διοδίων στον οδικό άξονα. Σήμερα, το κόστος διέλευσης ανέρχεται σε 3 λεπτά ανά χλμ., ενώ με βάση τη διακήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης αυτό έπρεπε να ανέβει άμεσα στα 4 λεπτά ανά χλμ. και στα 5 λεπτά ανά χλμ., μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ σε βάθος τριετίας θα πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 6 λεπτά ανά χλμ., ισοφαρίζοντας εν μέρει τον μέσο όρο κόστους διέλευσης στους υπόλοιπους υπό παραχώρηση αυτοκινητοδρόμους στην ελληνική επικράτεια.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό - Οι νέες τιμές"

Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής (29.3.2024) ανοιχτά της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Η γη συνεχίζει να σείεται μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Μέχρι τις 11:00 είχαν σημειωθεί 7 μετασεισμοί με τα μεγέθη τους να κυμαίνονται από 2,6 έως 3,5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, θεωρούν πως η ακολουθία είναι φυσιολογική και πως ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές σε Ζάκυνθο και Ηλεία.

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα. Κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και ο δεύτερος – με διαφορά ενός λεπτού – ήταν 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στις Στροφάδες ανοιχτά της Μεσσηνίας στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 9:11 το πρωί σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός 4,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34 χλμ. ενώ το επίκεντρο ήταν 17 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Στις 9:12 σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρότερος σεισμός 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 21,4 χλμ και επίκεντρο 14 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερη ισχυρή και έγινε αισθητή στην Αθήνα. 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Εξήγησε πως «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».

Σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα» και τόνισε πως: «Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τους κατοίκους, αλλά καλό θα ήταν να μην προσεγγίζουν ερειπωμένα σπίτια και να μην κατοικούν σε σπίτια που έχουν προβλήματα στατικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ. 

Κλειστά σχολεία στην Ηλεία

Την διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ.

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε ο Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό κόλπο"

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Κολωνού, κηρύσσοντας κατά πλειοψηφία ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού. Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και ένοχος για πορνογραφία ανηλίκου, καθώς κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων.

Παράλληλα, κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία, ενώ αθωώθηκε για εμπορία ανηλίκου. Τέλος, κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Σημειώνεται πως η μητέρα της ανήλικης κρίθηκε ομόφωνα αθώα για πορνογραφία και για μαστροπείας. Η μητέρα κρίθηκε ενοχή μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Μόλις η μητέρα άκουσε την απόφαση η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα.

Όσον αφορά τον τρίτο εκ των βασικών κατηγορουμένων, τον αποκαλούμενο Μιχάλη, κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία και παιδική πορνογραφία και αθώος για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο.

Ως προς τους λοιπούς κατηγορούμενους, το δικαστήριο έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη», κατά πλειοψηφία, για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Τέλος, έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Κλάματα και αγκαλιές στο άκουσμα της απόφασης

«Η μητέρα είναι αθώα, όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή, αυτό που έλεγε η 12χρονη ότι η 34χρονη δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, επιβεβαιώθηκε από την απόφαση. Ήταν άδικη από την αρχή η προφυλάκισή της. Πήγε και κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και βρέθηκε στη φυλακή για 18 μήνες» σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας Απόστολος Λύτρας. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ακούστηκε η φωνή της 12χρονης» είπε η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης.

«Η υπόθεση είναι μία δικαίωση για το παιδί, μία νίκη για τη Δικαιοσύνη, είμαστε συγκινημένοι. Το παιδί το έμαθε, ήταν στο σχολείο και μίλησε με τη μητέρα του» δήλωσε συνήγορος της μητέρας.

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία"

Διπλός σεισμός 5,6 και 5,7R ανατολικά των Στροφάδων – Αισθητός και στην Αθήνα

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (29/3).

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική.

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων.

Για μεγάλο σεισμό που δεν εμπνέει ανησυχία έκανε λόγο στην ΕΡΤ o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ήταν ένας σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως έγινε εντονότατα αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε «συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό που όμως δεν μας μας δημιουργεί απολύτως καμία ανησυχία δεδομένου ότι είναι στον θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν κοντινές κατοικημένες περιοχές».

seismoi

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλός σεισμός 5,6 και 5,7R ανατολικά των Στροφάδων – Αισθητός και στην Αθήνα"

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία

Είναι πλέον διαθέσιμη για τους ασθενείς η υπηρεσία αποστολής "Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον" για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, τα εν λόγω φάρμακα έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αφορούν στην παρούσα φάση τους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Για την αποστολή των παραπάνω φαρμάκων κατ' οίκον ο δικαιούχος περίθαλψης που επιθυμεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας πρέπει να:

  • Είναι άνω των 18 ετών.
  • Έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση.
  • Λαμβάνει κάποιο φάρμακο από αυτά που περιλαμβάνονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 823/2024).
  • Έχει εκδοθεί νοσοκομειακή βεβαίωση ηλεκτρονικά στις περιπτώσεις που προβλέπεται.
Διαδικασία

Ο ιατρός κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο "αποστολή κατ’ οίκον".

Ο δικαιούχος στη συνέχεια εισέρχεται στην ειδική ενότητα στο site του του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον δικαιούχο, μέσω της ειδικής ενότητας στο site του ΕΟΠΥΥ, για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

Σε περίπτωση που η συνταγή δεν δύναται να εκτελεστεί ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.

Χρόνος Παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης μετράει από την εκτέλεση της συνταγής και είναι από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες.

Είναι πάντα ανάλογος του τελικού προορισμού λαμβάνοντας υπ’ όψιν έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, δρομολόγια, αργίες, απεργίες, δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ).

Παρακολούθηση Συνταγής

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να παρακολουθεί on line την αποστολή του φαρμάκου. Η παραλαβή γίνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ίδιο από την εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί για οποιαδήποτε απορία έχει να επικοινωνεί μέσω mail: fyk@eopyy.gov.gr.

Η έναρξη του προγράμματος διανομής "Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον" είναι ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ, σε έναν οργανισμό με επίκεντρο τον ασθενή, μέσα από ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών.

Προς το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός στοχεύει στη σταδιακή επέκταση του προγράμματος αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον προκειμένου να είναι διαθέσιμη η εν λόγω υπηρεσία σε όλους τους δικαιούχους περίθαλψης που το επιθυμούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία"

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Η επίσημη ανακοίνωση

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 3 π.μ. σε 4 π.μ.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Η επίσημη ανακοίνωση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news