facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Ισόβια σε 7, πολυετείς ποινές σε άλλους 5 για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού

Την ποινή των ισοβίων σε 7 κατηγορούμενους και πολυετείς ποινές κάθειρξης στους υπόλοιπους 5 επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Οι 7, που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη με πρόσθετες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, ενώ οι υπόλοιποι 5 καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με εκτιτέες ποινές από 18 ως 20 χρόνων, κατά περίπτωση. Στην ανακοίνωση των ποινών το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας συνθήματα για τον αδικοχαμένο Άλκη.

Η δικαστική αυλαία μιας υπόθεσης που συγκλόνισε και εξακολουθεί να συγκλονίζει το πανελλήνιο, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, έπεσε έπειτα από 49 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, προβλήθηκε βιντεοληπτικό υλικό από τη νύχτα της δολοφονικής επίθεσης και αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα.

Η καθοριστική κατάθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής

Κομβική μέρα στη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου αποτέλεσε η κατάθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής, προϊσταμένης του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδας Κοβάτση στις 8 Μαρτίου.

Η κ. Κοβάτση απέδωσε τον θάνατο του Άλκη όχι σ' ένα χτύπημα από μαχαίρι, αλλά σε συνδυασμό βαρύτατων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και τραυμάτων από αιχμηρά αντικείμενα στα πόδια. Ανέφερε ότι οι δράστες «ήξεραν πού να χτυπήσουν» και εκτίμησε πως ο 19χρονος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμα κι αν το έγκλημα γινόταν στην εξωτερική πύλη μεγάλου νοσοκομείου. Εξηγώντας, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι γιατροί θα επικεντρώνονταν στο πόδι, καθώς είχε τρωθεί με αιχμηρό όργανο η μηριαία αρτηρία, και όχι στο κεφάλι, που εξωτερικά δεν εμφάνιζε σημάδια σοβαρού τραυματισμού. Στην πραγματικότητα όμως είχε πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δύο κατάγματα και αιμορραγίες, ενώ ήταν πρησμένο από τα χτυπήματα. Η ιατροδικαστής χαρακτήρισε, επίσης, ιατρικά επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που είχαν και οι δύο φίλοι του Άλκη, που τραυματίστηκαν από την οπαδική επιδρομή, ο ένας με τραύμα μήκους 9 εκατοστών στον αριστερό γλουτό κι ο άλλος με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και χτυπήματα στα πόδια από μαχαίρι.

Η αγόρευση-καταπέλτης της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα, σε μια μαραθώνια αγόρευσή της που κράτησε 3 μέρες, έπειτα από αξιολόγηση της πληθώρας αποδεικτικών μέσων, καταθέσεων μαρτύρων και απολογιών των κατηγορουμένων μετέφερε προς τους τρεις τακτικούς δικαστές και τους τέσσερις ενόρκους του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης τα συμπεράσματά της, προτείνοντας την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής του καθενός. Ακόμη και για όσους υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε κάποια απόσταση από το θύμα ή ότι έπαιξαν τον ρόλο «ταξιτζή» μεταφέροντας τους δράστες στο πεδίο της επίθεσης, ανέφερε ότι δεν ήταν θεατές της επιδρομής ή δεν έφτασαν εκεί απλά γιατί δεν πρόλαβαν.

Απέδωσε σε όλους τον ίδιο ανθρωποκτόνο δόλο, καθώς «ξεκίνησαν να σκοτώσουν και το πέτυχαν», ενώ αναφερόμενη στα όπλα που είχαν μαζί τους (δρεπάνι, μαχαίρια, «κάραμπιτ», πτυσσόμενα γκλοπ, στειλιάρια κλπ.), είπε ότι «με αυτά ορμάς σαν αγρίμι, σαν θηρίο για να αφαιρέσεις ανθρώπινες ζωές».

Έκανε λόγο για «ανορθόθοξο πόλεμο», όπου η νίκη σημαίνει καταδίκη. «Δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για δράμα με σκηνοθέτη τον 1ο κατηγορούμενο και πρωταγωνιστές τους υπόλοιπους 11. «Ένα δράμα σφραγισμένο με θάνατο και χειροκρότημα -το δικό τους χειροκρότημα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια σε 7, πολυετείς ποινές σε άλλους 5 για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού"

Υπουργείο Τουρισμού: Άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου Coco mat

Σε άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου COCO MAT ATHENS BC προχωρά η υπηρεσία ελέγχου των τουριστικών καταλυμάτων της Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η απόφαση της υπηρεσίας, ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης από τον πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, λόγω μερικής ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

«Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση, το υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ του δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος, ως απόρροιας συμμόρφωσης του με το υπ. αριθμ. 11/2022 πρακτικό συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση» αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.

Όπως επιπροσθέτως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, είχε αποστείλει προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business, κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

«Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας» καταλήγει το υπουργείο Τουρισμού στην ανακοίνωσή του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Τουρισμού: Άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου Coco mat"

Καύσωνας Κλέων: Τηλεργασία, άδειες και ευέλικτο ωράριο - Τι ισχύει σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλα τα μέτρα

Ο καύσωνας «Κλέων» είναι εδώ φέρνοντας καυτές αέριες μάζες από την Αφρική και θα μας ταλαιπωρήσει για τουλάχιστον έξι μέρες.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας- κατά τόπους- και τους 44 βαθμούς.

Δημόσιο: Τι προβλέπει εγκύκλιος για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες

Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Επιπλέον η εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό να ακυρωθούν ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καύσωνα.

Τέλος, η εγκύκλιος ζητά τη λήψη μέτρων για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
2. Παροχή τηλεργασίας
3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00).

Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών - προσέλευση κοινού

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.

Τα έκτακτα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

Επίσης, εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.

- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση.

Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας - Τι να προσέξουμε

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο αναφορικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών.

Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Σύσταση του υπουργείου για την προφύλαξη των πολιτών αποτελεί η παραμονή τους σε κλιματιζόμενους χώρους, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.

Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καύσωνας Κλέων: Τηλεργασία, άδειες και ευέλικτο ωράριο - Τι ισχύει σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλα τα μέτρα"

Καιρός αύριο: Τους 41 βαθμούς θα ακουμπήσει ο υδράργυρος

Θερμός θα είναι ο καιρός αύριο καθώς ο καύσωνας Κλέων φέρνει θερμοκρασίες που φτάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι αίθριος και ζεστός αύριο Πέμπτη 13 Ιουλίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 και στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τους 41 βαθμούς θα ακουμπήσει ο υδράργυρος"

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η τουρκική βουλή δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Οκτώβριο

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.

«Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η τουρκική βουλή δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Οκτώβριο"

ΝΔ: Ηχηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές

«Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία επισημαίνεται πως «η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων έθεσε και στον ίδιο τον Έντι Ράμα κατά την τελευταία συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη του νέου Δημάρχου της Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρη, την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος».

Και η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: «Στάλθηκε, έτσι, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ηχηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές"

Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε

Στον απόηχο της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε για την Ελλάδα ότι «στόχος είναι να κερδίσουμε περισσότερους φίλους παρά περισσότερους εχθρούς».

«Kάποια μέλη του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους βάζουν εμπόδια (σ.σ. στο θέμα της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ). Ομως και ο κ. πρόεδρος και ο κ. υπουργός Εξωτερικών μας είπαν πως θα παρακολουθούν το ζήτημα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην Ελλάδα που προχωρά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε χθες συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα, ενώ μια μέρα νωρίτερα η τουρκική ηγεσία είχε δώσει και το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως της ζητούσε η Ουάσιγκτον. 

Η διοίκηση Μπάιντεν έχει πάντως στείλει από την πλευρά της το μήνυμα, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ότι θέλει να προχωρήσει στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το αμερικανικό Κογκρέσο. 

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει «συνέχεια και συνέπεια».

Μητσοτάκης: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία – Ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες

Τα όσα έπεσαν στο τραπέζι τη μια ώρα που συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και πως συμφωνήθηκε να χτίσουν πάνω στο υπάρχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς. «Η σημερινή μας συνάντηση επαναβεβαίωσε τη διάθεσή μας για νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και έναν πιο σαφή δίαυλο, έναν οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια «συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία η οποία γνωρίζει καλά ποια είναι τα θέματα που η Ελλάδα δεν συζητά».

Εξηγώντας το αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόθεση των δυο πλευρών είναι να μπορέσουν να ξανασυναντηθούν πριν το τέλος του έτους σε ανώτατο επίπεδο συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μια πιο θετική ατζέντα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι: «Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε αλλά υποδηλώνει τη διάθεση των δύο ηγεσιών για μια πιο θετική σχέση και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μέσα στο οποίο εμπίπτουν και οι διερευνητικές είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και σε επίπεδο υπουργών».

Και πρόσθεσε ότι παρότι «δεν ξεχνάμε αυτά που έγιναν εδώ και 4 χρόνια, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους λαούς μας να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε τη μια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Να μην είμαστε σε καθεστώς μόνιμης έντασης, να μην είμαστε στα κόκκινα. Εκεί θεωρώ ότι η οδός των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η  οποία υπήρξε τα τελευταία χρόνια άτυπα και έδειξε δείγματα γραφής είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι μπορούμε με αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης και να υπάρχει και ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας».

Οι τρεις άξονες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που θα έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτευχθεί η καλύτερη συνεργασία.

Πρώτος άξονας, όπως είπε θα είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών εξωτερικών. Θα τεθούν τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα της διαφοράς μας με την Τουρκία ( δηλαδή την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).

Δεύτερος άξονας, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία  μπορούν να αποδώσουν καρπούς, χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.

Και τρίτος άξονας η θετική ατζέντα, που αφορά σε ζητήματα οικονομικής, ενεργειακής συνεργασίας και σε τομείς όπως η πολιτική προστασία.

«Μπορούμε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα για να επισημοποιηθούν στο ανώτατο συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν τα ζητήματα της Θράκης αλλά σημείωσε με νόημα ότι δεν θα μπει σε εξονυχιστικές λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Όσον αφορά στις συναντήσεις που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με τον Πρόεδρο Μακρόν επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό πλαίσιο συνεργασίας μας με τη Γαλλία σε πολλά επίπεδα και στον αμυντικό τομέα. Θα έχουμε και την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία αυτή τη στιγμή χτίζεται στα ναυπηγεία, ενδεχομένως να βρεθούμε και μαζί εκεί».

Όσο για τον Εντι Ράμα είπε ότι έθεσε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη λέγοντας ότι «όταν εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και δεν μπορεί να ορκιστεί  αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει θέσει το κράτος δικαίου στην προμετωπίδα του, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και ειδικά το θέμα των  f16, ενώ όσον αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είπε ότι είναι ισχυρότερες παρά ποτέ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου. Επαναβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας. Στην παρέμβαση που έκανα τώρα, επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο για ΗΠΑ αλλά συνολικά για την τροφοδοσία όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με στρατεύματα αλλά και με εξοπλισμό και μπορώ να πω ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε σύντομα θετικές ειδήσεις για το πώς οι ΗΠΑ προτίθενται να ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας μας».

Επίσης, για το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία σημείωσε ότι μας αφορά έμμεσα. «Η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή, απομένει να δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα από αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο. Είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί που δίνονται σε χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών της Συμμαχίας. Αυτό δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου».

Όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος προς την Άγκυρα λέγοντας ότι «Η Αθήνα και η Λευκωσία κάθονται στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου κατά συνέπεια είναι προφανές ότι μια βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. σχετίζεται με την άποψη που έχουν Ελλάδα και Κύπρος για την πρόοδο στο θέμα αυτό». Με απλά λόγια η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την Αθήνα και την Λευκωσία.

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις Ερντογάν

Εδώ βέβαια σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία να βρίσκεται κάθετα απέναντι στη Δύση, το όφελος είναι να παίξει η Τουρκία με τους δικούς μας κανόνες, του διεθνούς δικαίου, των πολυμερών σχημάτων. Είμαστε και οι δύο στην αρχή μιας καινούργιας θητείας και δεν έχω λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω τις προθέσεις του Ερντογάν. Είναι μια στροφή; Ναι είναι, έχω υποχρέωση – όταν δεν έχω δείγματα γραφής για το αντίθετο- να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά μας ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε θέμα από τον Ερντογάν και δεν θα μπορούσε να τεθεί, «όπως δεν θα έθετα και εγώ ζήτημα της δυνατότητας της Τουρκίας να εξοπλίζεται, εφόσον αυτό δεν απειλεί έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είναι δρομολογημένο δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων, ένα πρόγραμμα που θωρακίζει την άμυνά μας αλλά και τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και έννοια αυτονομίας της Ευρωπης. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε υπό το πρίσμα της σχέσης μας με την Τουρκία. Κάθε χώρα πρέπει να εξοπλίζεται για να θωρακίζει καλύτερα τις αμυντικές προτεραιότητές της».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία – Ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με ορμητήριο τις Αχαρνές, τα Άνω Λιόσια και Ζεφύρι – Πάνω από 240.000 ευρώ η λεία τους

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη κατά την οποία συνελήφθησαν -7- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενωθεί σε εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

Αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν οχήματα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Ακολούθως, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό έτερα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με ορμητήριο τις Αχαρνές, τα Άνω Λιόσια και Ζεφύρι – Πάνω από 240.000 ευρώ η λεία τους"

Στην ΕΛΑΣ ενσωματώνεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Δημιουργείται έφιππο τμήμα με έξι άλογα

Την πλήρη ενσωμάτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία, που σημαίνει κατάργηση του ειδικού Σώματος το όποιο δημιουργήθηκε με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών, κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι εντάσσεται πλέον στην ΕΛΑΣ και οι 1.060 ειδικοί φρουροί, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ενισχύσουν την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, που είναι και από τις προτεραιότητες τους ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αυτό εξάλλου θα είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Μηταράκης την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις και η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεις και επιβάλλεται να διασφαλίζουν και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων στους φοιτητές. Ωστόσο η Αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, αλλά όταν χρειαστεί για να επιβάλει την τάξη.

Για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι τελευταίες θα είναι οι 150 συνοριοφύλακες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και από εκεί και πέρα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω των Πανελλαδικών. Ακόμα και οι πολιτικοί υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με εξετάσεις και γίνεται προσπάθεια για τον καθορισμό των οργανικών θέσεων, που θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο.

Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ΕΛΑΣ ενσωματώνεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Δημιουργείται έφιππο τμήμα με έξι άλογα"

10χρονος ήπιε έξι μπουκάλια νερό σε μία ώρα και κόντεψε να πεθάνει (vid)

Ένα οδυνηρό περιστατικό στις ΗΠΑ με ένα 10χρονο αγόρι ώθησε τους γονείς του να προειδοποιήσουν άλλες οικογένειες για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης νερού. Ο Ray Jordan, ένα ζωηρό νεαρό αγόρι από την Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, βρέθηκε σε μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση αφού κατανάλωσε έξι μπουκάλια νερό μέσα σε διάστημα μιας ώρας, με αποτέλεσμα να πάθει δηλητηρίαση από νερό.

Ο Ray απολάμβανε μια παιχνιδιάρικη μέρα με τα ξαδέλφια του, απορροφημένος σε δραστηριότητες όπως το να κάνει κύκλους γύρω από το σπίτι και να χοροπηδάει στο τραμπολίνο. Επιδιδόμενος σε ζωηρό παιχνίδι κάτω από τον καυτό ήλιο, τελικά αναζήτησε αναψυκτικό και μπήκε μέσα για να πάρει λίγο νερό. Χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς του, ο Ray είχε παρασυρθεί, καταναλώνοντας γρήγορα έξι μπουκάλια νερό μεταξύ 8:30 μ.μ. και 9:30 μ.μ.

Περίπου μια ώρα αργότερα, στις 10:30 μ.μ., οι γονείς του Ray, Stacy και Jeff Jordan, άρχισαν να παρατηρούν ανησυχητικά συμπτώματα καθώς ο γιος τους άρχισε να κάνει εμετό. Μιλώντας στο WISTV, η Stacy περιέγραψε ότι ήταν σαν ο γιος τους να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, ενώ ο Jeff πρόσθεσε: «Δεν μπορούσε να ελέγξει το κεφάλι του ή τα χέρια του ή οτιδήποτε άλλο. Οι κινητικές του λειτουργίες είχαν χαθεί. Σε εκείνο το σημείο τον έστειλα αμέσως στο νοσοκομείο Richland Children's».

Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πραγματοποίησαν διάφορες εξετάσεις για να εξακριβώσουν την αιτία της κατάστασης του Ray. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την υπερβολική πρόσληψη νερού. Η Stacy μοιράστηκε: «Του έδιναν κάτι για να τον βοηθήσουν να ουρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να φύγουν αυτά τα υγρά, επειδή είχε πρηστεί γύρω από τον εγκέφαλό του, γι' αυτό πονούσε τόσο πολύ το κεφάλι του». Επιπλέον, οι γιατροί χορήγησαν νάτριο και κάλιο για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του αίματος του Ray.

Ευτυχώς, ο Ray κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και τώρα είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, η οικογένειά του αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει και άλλους γονείς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης νερού.

gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » " 10χρονος ήπιε έξι μπουκάλια νερό σε μία ώρα και κόντεψε να πεθάνει (vid)"

«Λουκέτα» και «πρόστιμα-μαμούθ» από την ΑΑΔΕ σε γνωστή καφετέρια της Γλυφάδας και σε ψησταριά στο Κουκάκι

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βγάζοντας «λαυράκια» από δεκάδες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Στους τελευταίους ελέγχους, στα «δίχτυα» των ελεγκτικών Αρχών πιάστηκαν δύο επιχειρήσεις στην Αττική, όπου τους επέβαλαν λουκέτα αλλά και πρόστιμα-φωτιά για φοροδιαφυγή.

Αναλυτικά, πρόκειται για γνωστή καφετέρια στην Γλυφάδα, η οποία δεν είχε διαβιβάσει στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ 10.600 αποδείξεις, καθαρής αξίας 365.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 77.500 ευρώ. Οι ελεγκτές προχώρησαν στην άμεση σφράγισή της, ενώ κάνουν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά αρχεία της επιχείρησης για να δουν αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις, ώστε να υπολογίσουν το συνολικό πρόστιμο.

Η δεύτερη επιχείρηση είναι ψητοπωλείο στο Κουκάκι, το οποίο είχε… «ξεχάσει» να εκδώσει, για το 2018 και το 2019, 3.400 αποδείξεις, συνολικής αξίας 35.000 ευρώ. Τα πρόστιμα, που καταλογίστηκαν, φτάνουν τα 20.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Λουκέτα» και «πρόστιμα-μαμούθ» από την ΑΑΔΕ σε γνωστή καφετέρια της Γλυφάδας και σε ψησταριά στο Κουκάκι"

Hellenic Train: Ακύρωση δρομολογίων προαστιακού λόγω τεχνικού προβλήματος

Ακυρώνονται λόγω τεχνικού προβλήματος τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού 4232 (Α. Λιόσια-Κάντζα) και 4237 (Κάντζα-Α. Λιόσια), σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Διαβάστε Περισσότερα » " Hellenic Train: Ακύρωση δρομολογίων προαστιακού λόγω τεχνικού προβλήματος"

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του καύσωνα

Στα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Όπως τόνισε, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.

Για τις αυξήσεις στους μισθούς, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά σε νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μήλος, που υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουρισμό. «Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, που έχουν υπογράψει, έχει υπερβολικά αυξημένους μισθούς από ό,τι ίσχυαν έως τώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό είναι, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη αυτή οδηγεί σε καλύτερους μισθούς. «Το ίδιο θα συμβεί, λοιπόν, συνολικά στην οικονομία μας, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές. Εάν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης. Δουλειά της κρατικής παρέμβασης είναι να κάνει πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον, να φέρει, δηλαδή, περισσότερους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία για την προστασία των εργαζομένων εν μέσω καύσωνα

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, υπό συνθήκες καύσωνα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι το υπουργείο Εργασίας κινήθηκε άμεσα, συγκαλώντας τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, σύσκεψη με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ, την ίδια μέρα, εκδόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και εγκύκλιος. Παράλληλα, χθες, 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, σήμερα, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει υποχρεωτική νομική ισχύς προς όλες τις επιχειρήσεις. «Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία του υπουργείου Εργασίας» αποσαφήνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, λόγω καύσωνα. «Το να απαγορεύσεις τις εξωτερικές εργασίες στον ήλιο, ναι. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Όμως, το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο, είναι ασφαλής. Η κύρια μέριμνά μας τώρα είναι για τους ανθρώπους που δουλεύουν έξω στον ήλιο. Εκεί που το φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, δεν επιτρέπονται καθόλου εξωτερικές εργασίες. Προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν, να βάλουν τους εργαζομένους τους σε τηλεργασία» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του καύσωνα"

Καιρός – Καύσωνας Cleon: Τους 44°C θα αγγίξει το θερμόμετρο – Επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Χωρίς αξιόλογες διαφορές η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10.7.2023) για τον καύσωνα Cleon που από σήμερα πλήττει τη χώρα.

Σημειώνεται πως η ΕΜΥ τονίζει πως ο καύσωνας εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικά και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από σήμερα Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τη Δευτέρα (17-7-2023) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Καύσωνας Cleon: Τους 44°C θα αγγίξει το θερμόμετρο – Επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων"

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών - «Καλωσόρισμα στη Σουηδία» και υποστήριξη «για όσο χρειαστεί» στην Ουκρανία

Σε ένα μακροσκελές κείμενο ενενήντα παραγράφων, το κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, επικεντρώνεται στα θέματα Ρωσίας-Ουκρανίας, τρομοκρατίας και περαιτέρω ανάπτυξης των αμυντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, με περισσότερες δαπάνες.

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ χαιρετίζουν το ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, χωρίς να αναφέρουν πότε θα γίνει αυτό. Συγκεκριμένα για την ένταξη της Σουηδίας αναφέρεται το εξής: «Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας και, από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας».

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι «θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους για όσο διάστημα χρειαστεί» και «χαιρετίζουν τις προσπάθειες όλων των Συμμάχων και των εταίρων που συμμετέχουν στην παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής αναφέρει τα εξής: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση έχει προχωρήσει πέρα από την ανάγκη για το Σχέδιο Δράσης Μέλους».

Επιπλέον, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι: «Η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και πιο διαλειτουργική και πολιτικά ενσωματωμένη στη Συμμαχία και έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία της μεταρρυθμίσεων». Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα αξιολογούν τακτικά την πρόοδο μέσω του προσαρμοσμένου Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος. «Η Συμμαχία θα υποστηρίξει την Ουκρανία στην πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη. Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Επιπλέον, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ χαιρετίζουν τη δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, βάσει του οποίου θα παρακολουθούνται τα ετήσια προγράμματα προσαρμογής της Ουκρανίας, τόσο ως προς τα κριτήρια που χρειάζεται για να γίνει μέλος, όσο και ως προς την προσαρμογή του στρατού της. Συγκεκριμένα αναφέροντας τα εξής: «Η ασφάλεια της Ουκρανίας έχει μεγάλη σημασία για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία. Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη δέσμευση, τη συνεργασία και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες, και θα χρησιμεύσει επίσης ως μηχανισμός διαβούλευσης κρίσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».

Όσον αφορά τη «μη θανατηφόρα βοήθεια» προς την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι συνεχίζεται η επείγουσα και αναγκαία παροχή της, μέσω του Συνολικού Πακέτου Βοήθειας (CAP) και παραμένει προτεραιότητα. «Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν δεσμεύσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται συγκεκριμένα στο κοινό ανακοινωθέν. «Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω την CAP σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία. Η παρεχόμενη βοήθεια θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού τομέα ασφάλειας και άμυνας και στη μετάβαση της Ουκρανίας προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ".

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Υπό το φως των εχθρικών πολιτικών και ενεργειών της, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσία εταίρο μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στη σχέση μας εξαρτάται από το εάν η Ρωσία θα σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά και θα συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε και να αξιολογούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών και των ενεργειών της Ρωσίας για την ασφάλειά μας και να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο».

Σε γενικές γραμμές, στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ καθορίζονται οι δύο κύριες απειλές της Συμμαχίας σήμερα που είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας και η τρομοκρατία - προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τους τρεις πάγιους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ: την κοινή άμυνα, τη συνεργατική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα περιφερειακά προγράμματα, προβλέπουν την ανάπτυξη 300.000 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης μάχης.

«Τα έθνη μας αντιμετωπίζουν τώρα πιο βαθιές απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεσμεύονται να επενδύσουν «τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ετησίως στην άμυνα». Τονίζουν, επίσης: «Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε τουλάχιστον το 20% των αμυντικών μας προϋπολογισμών σε σημαντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής Έρευνας και Ανάπτυξης. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ετήσιες αμυντικές δαπάνες».

Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά για στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «Η ΕΕ παραμένει ένας μοναδικός και ουσιαστικός εταίρος για το ΝΑΤΟ». Αναφέρεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη συνεκτικών, συμπληρωματικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων, αποφεύγοντας περιττές επικαλύψεις, είναι το κλειδί στις κοινές μας προσπάθειές να κάνουμε τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Τέτοιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων, θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινής μας ασφάλειας, θα συμβάλουν στον διατλαντικό επιμερισμό των βαρών, θα βοηθήσουν στην παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων και θα στηρίξουν μια συνολική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι Σύμμαχοι εκτός ΕΕ συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τις ικανότητές της για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι απαραίτητη η πλήρης συμμετοχή των Συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών - «Καλωσόρισμα στη Σουηδία» και υποστήριξη «για όσο χρειαστεί» στην Ουκρανία"

Έφη Αχτσιόγλου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε και επίσημα η Έφη Αχτσιόγλου.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων. Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών ανέθεσε στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμες αποφάσεις», είπε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

«Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοηγευτεί όμως η προσδοκία είναι αληθινή. Πιστεύω ότι αυτή τη διαδρομή πρέπει να την περπατήσουμε», είπε. «Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις αιτίες του αποτελέσματος. Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός νέου ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει το δίλημμα με την αριστερά ή με το κέντρο. «Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο», είπε.

Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αλλά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη

«Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη. Αφορά το όραμά μας για μαι κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας, για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους, για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας. Αφορά τις γυναίκες και το αυτονόητο δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους. Αφορά την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, θα υποστηρίζει την προσπάθεια του κάθε εργαζόμενου, ελεύθερου επαγγελματία, αγρότη, επιστήμονα και επιχειρηματία. Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού. Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την άκρα δεξιά», είπε.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για να γίνουν όλα αυτά, όπως υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, «χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό, σύγχρονο και μεθοδικό». Η διαδρομή αυτή όμως ξεκινάει από το μηδές, διευκρινίζει. «Έχουμε μαζί μας μια συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που αναλάβαμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Αλλά και τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα», ανέφερε.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να εκπροσωπήσει τους προοδευτικούς πολίτες. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολύ περισσότερα. Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί. Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα με την αριστερά ή με το κέντρο. Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Θέλουμε σήμερα να είμαστε αποτελεσματική αντιπολίτευση και αύριο η αποτελεσματική κυβέρνηση υπέρ των πολλών. Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοηγευτεί όμως η προσδοκία είναι αληθινή. Πιστεύω ότι αυτή τη διαδρομή πρέπει να την περπατήσουμε», κατέληξε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφη Αχτσιόγλου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ"

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Μισή ώρα πάνω από το προγραμματισμένο κράτησε η συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 12.10 και τα πρώτα λεπτά περίσσευαν τα χαμόγελα αλλά και τα αστεία μεταξύ τους. Το κλίμα ήταν σαφώς πιο ευχάριστο από τις προηγούμενες συναντήσεις. Ολοκληρώθηκε σχεδόν μια ώρα αργότερα και μάλιστα όπως σημείωναν πηγές ενδεικτικό του καλού κλίματος ήταν ότι άλλες φορές τα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε ήχος αλλά τώρα ακούστηκαν τα πάντα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Δείτε φωτογραφίες 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα, ενόψει και της σημερινής συνάντησης, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40’, πήραν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα κα ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας"

Βαρβιτσιώτης στον ΣΚΑΪ 100,3: Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις στα ναύλα

«Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις» τόνισε ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε

Για το τι προέκυψε από το συνάντηση με ακτοπλόους, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε:

«Η ακτοπλοϊκή αγορά είναι απελευθερωμένη από το 2005. Υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση και οι εταιρείες μπορούν να έχουν τα τιμολόγια που θέλουν και να τα δίνουν στο κοινό.

Υπάρχουν νησιά που φτάνουν πολλά πλοία από διάφορες εταιρείες και εκεί υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές. Υπάρχουν εισιτήρια από 30 ευρώ έως 70 ευρώ, ανάλογα με το πλοίο που θέλει να ταξιδέψει ο επιβάτης. Εκεί είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές.

Εκεί υπάρχει ανταγωνισμός. Όπου όμως υπάρχει μονοπώλιο, δεν υπάρχει. 

Κάναμε μια κουβέντα με τους ακτοπλόους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά τους δεν έχει περάσει πολύ καλά. Ο covid ήταν βαρύς για ακτοπλοΐα και οι εταιρείες δεν ήταν εύκολο να καλύψουν τη ζημιά των δύο ετών, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ».

Για το αν άργησε η κυβέρνηση να ενεργήσει αφού έχουν κλειστεί τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: 

«Υπολογίζεται ότι στο επόμενο δίμηνο θα διακινηθούν 4 εκατ. άνθρωποι. Έχουν πουληθεί 1 εκατ. εισιτήρια και από αυτούς, ένα μεγάλο κομμάτι που έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους είναι γκρουπ ξένων. Οπότε μένει να κλειστούν ακόμη 3 εκατ. εισιτήρια.

Αυτό που συζητήσαμε με τους ακτοπλόους είναι ότι πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της κρίσης, να έρθουν με πακέτα που δεν θα κάνουν αδύνατες τις διακοπές στους έλληνες πολίτες με στόχο να ικανοποιηθεί η οικογένεια που με 3-4 άτομα και με το αυτοκίνητό της θέλει να πάει διακοπές.

Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες, σήμερα, αύριο, σοβαρές εκπτώσεις.

Δεν είναι κάτι το οποίο το λέμε γιατί πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία αλλά γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στη μείωση των καυσίμων και στη διατήρηση των τιμών των εισιτηρίων».

Τέλος, σε ότι αφορά το ισοδύναμο που αφορά τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «έχουν καταβληθεί τα ποσά που αφορούν μέχρι και την περασμένη χρονιά και μένει η φετινή διαφορά».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβιτσιώτης στον ΣΚΑΪ 100,3: Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις στα ναύλα"

Δίκη Άλκη Καμπανού: Κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες προτείνει η εισαγγελέας

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα. «Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της περί της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους (ειλικρινή μεταμέλεια, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, σύννομος βίος, μετεφηβική ηλικία), η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

  • Όσον αφορά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, είπε ότι ομολόγησαν επιλεκτικά όχι τις πράξεις τους αλλά την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. «Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν».
  • Για το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, η κα Κλιάμπα επισήμανε πως εάν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες, θα είχαν μιλήσει. «Έστω κι ένας θα έλεγε, κοιτώντας μας στα μάτια, τι είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
  • Αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υπογράμμισε ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος. «Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο, σαν όλα τα άλλα. Υπήρχε οργάνωση, υποδομή, πράξεις που τελέστηκαν κατόπιν συνειδητής επιλογής και ώριμης σκέψης. Όλοι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί, ακολουθώντας την ομάδα τους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το πάθος για την ομάδα τους και το μίσος για τον αντίπαλο αποδεικνύουν και το μη σύννομο του βίου τους», τόνισε η εισαγγελέας.
  • Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, υπογράμμισε ότι έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό - προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους.

«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του Αλκη.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και ακολούθως το δικαστήριο θα διακόψει για τη διάσκεψη ενόψει της απόφασης επί των ελαφρυντικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Άλκη Καμπανού: Κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες προτείνει η εισαγγελέας "

Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες που θα πάρουμε στα χέρια μας από τον Σεπτέμβριο

Νέες ταυτόητες για τους Έλληνες
από τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα προμήθειας των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων τη Δευτέρα μετά τη ΔΕΘ (18 Σεπτεμβρίου), σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή και διπλώματος οδήγησης και πάνω τους θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1:

  • Όνομα
  • Επίθετο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Ημερομηνία έκδοσης
  • Ημερομηνία λήξης (θα έχουν 10ετή ισχύ)

Θα υπάρχουν επίσης και δύο αριθμοί: Ο αριθμός ταυτότητας και ο ΑΜΚΑ μας, με τον οποίο θα μπορούμε σταδιακά να κάνουμε όλες τις διαδικασίες μας με το δημόσιο. Τα στοιχεία αυτά θα υπάρχουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα λατινικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το κόστος τους θα είναι 10 ευρώ.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε στις σημερινές του δηλώσεις ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.

Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους.

«Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες που θα πάρουμε στα χέρια μας από τον Σεπτέμβριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news