facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν: Αναξιόπιστος σύμμαχος του NATO η Τουρκία, έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν σαφές σε όλο τον κόσμο ότι οποιαδήποτε αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των αρχών και αξιών, έστειλε μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η θέση που λαμβάνει σήμερα η Τουρκία είναι ένα βήμα προς τα πίσω. Εκτίμησε πως η Τουρκία θέλει να νομιμοποιήσει την κατοχή της στην Κύπρο.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεντ χαρακτήρισε την Τουρκία «αναξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και επισήμανε πως έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με πολλούς τρόπους, κάνοντας ειδική αναφορά στους S-400, τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας και στις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ανέφερε ακόμα πως είναι σημαντικό να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την ΕΕ για να υπάρξει ένα κόστος σε βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

Αναφερθείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, παρατήρησε πως υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με την εκλογή Μπάιντεν. Ειδικότερα, σημείωσε πως ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνομιλούν με τον υπόλοιπο κόσμο, να στηρίζουν τις αξίες που τις ενώνουν με τους συμμάχους, τη στήριξη δηλαδή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου.

Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Κρις Βαν Χόλεν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δήλωση αυτή του Προέδρου Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την σημαντική, προσέθεσε πως το Κογκρέσο ψήφισε αυτό ψήφισμα και σημείωσε πως πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία. «Όταν γίνονται βιαιότητες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τέτοιες γενοκτονίες και τέτοιες βιοπραγίες και ωμότητες στο μέλλον» είπε. Επίσης, εκτίμησε πως είναι ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προασπίζουν τις αξίες αυτές, δηλαδή να αναγνωρίζουν την αλήθεια και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του στο Κογκρέσο, είπε πως είναι στην υποεπιτροπή που ασχολείται με την Ευρώπη, αλλά στην υποεπιτροπή που ασχολείται με ξένες επενδύσεις και κονδύλια. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να αυξήσουμε τα χρήματα για την Ελλάδα». Γνωστοποίησε αναλυτικότερα πως έχει προτείνει μια επικαιροποιημένη εκδοχή, νέων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, για να καλυφτούν οι προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν: Αναξιόπιστος σύμμαχος του NATO η Τουρκία, έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα"

«Κλείνουν» όσες ιστοσελίδες εμπορεύονται «μαϊμού» προϊόντα

Διαγράφονται ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων, που εμπορεύονται «μαϊμού» προϊόντα, με εντολή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, διαγράφεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με εντολή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), κατ' εφαρμογή της παρ. 1ζ του άρθρου 10 του ν.4712/2020 (Α' 146), ιστοσελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος, που εμπορεύονταν «μαϊμού» αρώματα, τα οποία εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν στη φυσική έδρα της επιχείρησης.

Αναμένεται η διαγραφή και άλλων παράνομων ιστοσελίδων με παρόμοια παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι έλεγχοι σε ηλεκτρονικά καταστήματα συνεχίζονται εντατικά σε όλη την επικράτεια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κλείνουν» όσες ιστοσελίδες εμπορεύονται «μαϊμού» προϊόντα"

Κύπρος: Ένας νεκρός και 276 νέα κρούσματα κορονοϊού

Έναν θάνατο και 276 νέα κρούσματα κορονοϊού από συνολικά 83.418 τεστ ανακοίνωσε η Κύπρος.

Παράλληλα 207 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,33%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 69.708. Συνολικά 336 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από κορονοϊό στην Κύπρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 276 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προς Τουρκία: Να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πανδημία του κορονοϊού η Εκκλησία αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης», τόνισε χαρακτηριστικά όσον αφορά το δεύτερο θέμα. Και συμπλήρωσε: «Ο ορθός λόγος και η επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο, αυτό που τον ξεχωρίζει από την υπόλοιπη δημιουργία. Η πίστη έχει τη δυνατότητα να υπερβαίνει την επιστήμη. Είναι η ικανότητα του Θεού, καμία φορά, να καταργεί τους νόμους της φύσης που ο ίδιος δημιούργησε».

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως η πρότασή του για τη Θεία Μετάληψη την περίοδο της πανδημίας περιλάμβανε πολλαπλές λαβίδες, ξεχωριστές για τον κάθε πιστό.

Black lives matter: Η φωνή της διαμαρτυρίας της Εκκλησίας είναι αυτονόητη


 

Η Εκκλησία της Αμερικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την περίοδο του Black Lives Matter. Επ’ αυτού, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε πως «η φωνή της διαμαρτυρίας της Εκκλησίας είναι αυτονόητη. Άλλωστε, γι’ αυτά τα οποία θα κριθούμε είναι η ζωή, η ελευθερία, οι συνθήκες διαβίωσης, η δημοκρατία, η υγεία. Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την Εκκλησία».

Επίσης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ελπιδοφόρος υποστήριξε πως «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έναν πηγαίο σεβασμό για τις θρησκείες. Το θρησκευτικό του συναίσθημα είναι πηγαίο και όχι για το φαίνεσθαι», ενώ αποκάλυψε πως σύντομα θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο τέλος Οκτωβρίου.

«Να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία η Τουρκία»

Να αναθεωρήσει η Τουρκία την απόφασή της για την Αγία Σοφία, ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Υπογράμμισε πως «χρησιμοποίησε το απαράδεκτο δικαίωμα, όπως λένε, του κατακτητή. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές».

Τέλος, επισημαίνεται πως αναρωτήθηκε αν «η Τουρκία επιστρέφει στο οθωμανικό της παρελθόν, στην προ-δημοκρατική Τουρκία».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προς Τουρκία: Να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία"

Νέα Σμύρνη: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο «καίει» τον 22χρονο για τις επιθέσεις σε γυναίκες

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις για τον 22χρονο φοιτητή που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή.

Φαίνεται ότι η κοπέλα που τον κατήγγειλε στη Νέα Σμύρνη και μάλιστα έδωσε και βίντεο με τον ίδιο να φτάνει στην είσοδο της πολυκατοικίας της, δεν είναι η μόνη που έχει οπτικό υλικό από τέτοιου είδους περιστατικό.

Μία άλλη γυναίκα που μάλιστα τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού, παρέδωσε στις δικαστικές αρχές μέσω του δικηγόρου της, ένα στικάκι με βίντεο, που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Alpha, στο βίντεο καταγράφεται η επίθεση που έγινε στις 6 Αυγούστου 2020 στην περιοχή του Ν. Κόσμου. Η κοπέλα μετά την επίθεση, πήρε τα πλάνα από το κύκλωμα παρακολούθησης της πολυκατοικίας.

Η ίδια υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος που της επιτέθηκε, την έπιασε από το λαιμό και την κόλλησε στον τοίχο. Εκείνη στην προσπάθειά της να αντιδράσει, του τράβηξε τη μάσκα του. Τότε, για καλή της τύχη, εκείνος τρόμαξε και έφυγε.

Όλο αυτό το περιστατικό, φαίνεται ότι είναι αποτυπωμένο στο βίντεο το οποίο είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών. 

Σύμφωνα με τον Alpha, η ασφάλεια ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητας φωτογραφία του 22χρονου και όπως όλα δείχνουν, είναι ένα αίτημα που θα γίνει αποδεκτό. Κι αυτό γιατί, θεωρούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δεν έχουν καταγγελθεί.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Σμύρνη: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο «καίει» τον 22χρονο για τις επιθέσεις σε γυναίκες"

Συμβούλιο υπουργών ΕΕ: Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τα τεκταινόμενα στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, προέβη ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στο πλαίσιο χωριστών επαφών με ομολόγους του σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κοινό μήνυμα τόσο κατά τις επαφές του κ. Χριστοδουλίδη, όσο και δια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ήταν η ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και με την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτός ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προσέγγισης για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και στην αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι δεν κατέστη εφικτό η ΕΕ να είναι παρούσα στις συζητήσεις στη Γενεύη και πάλι λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την ετοιμότητα και απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - όπως διαβιβάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη - για σύγκληση μια νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στους επόμενους 2-3 μήνες, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τόσο από τους θεσμούς όσο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, να θέσουν επιτακτικά προς την Τουρκία το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχωριστές συζητήσεις για το Κυπριακό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με ομολόγους τους.

Συγκεκριμένα, συζήτησε το Κυπριακό με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, τον ενημέρωσε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γερμανία και του μετέφερε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια αλλαγή βάση λύσης του Κυπριακού - της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, χώρα η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενισχύοντας την προσπάθεια του και μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο υπουργών ΕΕ: Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού"

Ηράκλειο: Στο ΠΑΓΝΗ 35χρόνος με θρόμβωση – Είχε εμβολιαστεί με το Astrazenecca

Ένας 35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν από 12 ημέρες στο εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, διακομίστηκε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχοντας παράλυση από θρόμβωση στο αριστερό του πόδι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο άνδρας εμφάνισε αρτηριακή θρόμβωση και εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο. 

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο άνδρας παραμένει καλά στην υγεία του, ενώ γίνονται εξετάσεις και έρευνες για να φανεί εάν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο ή όχι.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Στο ΠΑΓΝΗ 35χρόνος με θρόμβωση – Είχε εμβολιαστεί με το Astrazenecca"

Ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν την Ιερουσαλήμ - Απάντηση κατά της Χαμάς από τις ισραηλινές δυνάμεις

Σειρήνες προειδοποίησης για εκτόξευση ρουκετών ήχησαν το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που εξέδωσε η Χαμάς καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αλ Ακσά.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι ήταν "απάντηση στα [ισραηλινά] εγκλήματα και την επιθετικότητα κατά της ιερής πόλης και την παρενόχληση του λαού μας στο Σέιχ Τζάρα και στο τέμενος Αλ Ακσά και αυτό είναι ένα μήνυμα που ο εχθρός πρέπει να καταλάβει καλά".

Σύμφωνα με αναφορές του Channel 12, ένα ακατοίκητο κτίριο σε προάστιο της Ιερουσαλήμ χτυπήθηκε από ρουκέτα και ξέσπασε πυρκαγιά, αν και δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στο ότι προσγειώθηκε εκεί η ρουκέτα ή σε θραύσματα. 

Ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε επίσης ένα αυτοκίνητο κοντά στο Σντερότ και δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων του Σντερότ και του Ασκέλον.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η Χαμάς εκτόξευσε 45 ρουκέτες, εκ των οποίων 6 στην Ιερουσαλήμ. Οι υπόλοιπες κατέληξαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ μία αναχαιτίστηκε.

Το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τους Ισραηλινούς πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα, ώστε οι συγκεντρώσεις είναι περιορισμένες.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις αντέδρασαν επιφέροντας πλήγμα εναντίον στελεχών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν πως τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως απάντηση για την επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι τραυματίες ανέρχονται σε 65.

Στο μεταξύ η Χαμάς ανέφερε ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν το πρωί στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

"Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους" που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν συνήθως χιλιάδες νέοι, επρόκειτο να περάσει από την Πύλη της Δαμασκού, την είσοδο στην Παλιά Πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές, η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή ώστε οι συμμετέχοντες να μπουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Γιάφα, όμως οι διοργανωτές προτίμησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση η οποία θεωρείται "προκλητική ενέργεια" από τους Παλαιστίνιους.

"Η διεθνής κοινότητα να μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα"

Σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα αναφέρει "Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση εναντίον των προκλήσεων η πρωτεύουσα του η Ιερουσαλήμ έγινε στόχος ρουκετών της Χαμάς. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ζει κάτω από την απειλή ρουκετών που εκτοξεύονται ανάλογα με τα καπρίτσια πολεμαρχών.  Η Χαμάς δεν έχει κανένα συμφέρον να επικρατήσει ηρεμία. Αντιθέτως. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα. Το Ισραήλ δεν θα συμβιβαστεί ως προς την κυριαρχία του οπουδήποτε μέσα στο Κράτος του Ισραήλ και στην πρωτεύουσα του".  

Είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση της Πρεσβείας στην οποία σημείωνε τα εξής: 

"Το Ισραήλ έχει λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να ηρεμήσει την κατάσταση και να αποτρέψει τις εντάσεις και τη βία. Ενώ το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας, εβραίοι που προσεύχονταν στο Δυτικό Τείχος έχουν πέσει θύματα από πέτρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους. 

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει μια δικαστική ακρόαση σχετικά με το ζήτημα του Sheikh Jarrah για να μειώσει την ένταση.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας αποφάσισε επίσης να περιορίσει την είσοδο των Εβραίων στο Όρος του Ναού.

Μόλις πρόσφατα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να μην επιτρέψει μια ετήσια πορεία που γιορτάζει την Ημέρα της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει σε μια διαδρομή που είχε ήδη εγκριθεί για να ελαχιστοποιήσει και να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση.

Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτά τα υπεύθυνα μέτρα που έλαβαν οι Ισραηλινές Αρχές ήταν περισσότερη βίαιη ρητορική, βία και τρομοκρατία.

Όσοι είναι υπέρ της ειρήνης, άπλοι άνθρωποι και ηγέτες πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα"

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν την Ιερουσαλήμ - Απάντηση κατά της Χαμάς από τις ισραηλινές δυνάμεις"

ΣτΕ: Δικαίωμα αποζημίωσης σε όσους έχουν υποστεί βλάβη από παρενέργειες εμβολίων

Δικαίωμα αποζημίωσης σε όσους έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους από παρενέργειες εμβολίου αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προϋπόθεση για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο είναι να προκύπτει ότι τα προβλήματα υγείας προέκυψαν από τον εμβολιασμό, ο οποίος πρέπει να είναι νόμιμος και να γίνεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα αφορά αποζημίωση για τις σοβαρές βλάβες που προκλήθηκαν σε μία 7χρονη μαθήτρια, όταν το 2001 εμβολιάστηκε με το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς. Το κορίτσι έμεινε «φυτό» για χρόνια και το περασμένο φθινόπωρο έφυγε από τη ζωή.

Ωστόσο, όπως τόνιζαν πηγές από το ΣτΕ, το δικαίωμα πολίτη να διεκδικήσει αποζημίωση από το κράτος αφορά παρενέργειες οποιουδήποτε εμβολίου.

Με την υπ’ αριθμόν 622/2021 απόφαση του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζεται ότι όποιος έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του από παρενέργεια του νόμιμου εμβολιασμού του, μπορεί να διεκδικήσει υλική και ηθική αποκατάσταση από το Δημόσιο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια των προβλημάτων υγείας με τον εμβολιασμό.

-Ο εμβολιασμός να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και

-Να γίνεται με τις νόμιμες διαδικασίες.

Το σκεπτικό των δικαστών

Η υπ’ αριθμόν 622/2021 του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο την Μ. Καραμανώφ, έχει ως εξής:

Ι. Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του. Τούτο δε, διότι, στις περιπτώσεις αυτές, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου.

ΙΙ. Εκ του Συντάγματος και των άρθρων 19, 23, 24, 26 και 39 της κυρωθείσης με τον ν. 2101/1992 (φ. 192 τ. Α΄) Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν επιτάσσεται η πρόβλεψη ειδικού αποζημιωτικού καθεστώτος για τις περιπτώσεις βλάβης συνεπεία εμβολιασμού. Μη πρόβλεψη δε τέτοιου ειδικού καθεστώτος δεν συνιστά παράλειψη νομοθετήσεως, δυναμένη να στοιχειοθετήσει αξίωση αποζημιώσεως κατά το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

ΙΙΙ. Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 73 ΚΔΔ, δεν απαιτείται να περιέχει η αγωγή νομική βάση, τυχόν δε μνεία περί υπαγωγής των πραγματικών περιστατικών, των οποίων γίνεται επίκληση, σε νομική διάταξη δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο οφείλει να προβεί αυτεπαγγέλτως σε ορθή νομική υπαγωγή, χωρίς αυτό να συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή της βάσεως της αγωγής, αφού αυτή συγκροτείται από τα θεμελιούντα το αίτημα πραγματικά περιστατικά και όχι από τον νομικό τους χαρακτηρισμό.

IV. Με αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που ασκήθηκε από μητέρα, έχουσα μόνη την γονική μέριμνα της ανήλικης κόρης της, εζητήθη η επιδίκαση στην κόρη της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης, την οποία υπέστη η τελευταία λόγω νοσήσεως, κατόπιν του εμβολιασμού της με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς), από πανεγκεφαλίτιδα, ήτοι σπανιώτατη (1:1.000.000 δόσεων εμβολίου) ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου αυτού. Η κόρη της εναγούσης εν τω μεταξύ απεβίωσε και την δίκη συνέχισε η μητέρα – ήδη αναιρεσείουσα, ως μόνη κληρονόμος της. Με την αγωγή προεβάλλετο ότι συνέτρεχε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Χ., στα ιατρεία του οποίου επραγματοποιήθη ο εμβολιασμός, κατά τα άρθρα 105, 106 ΕισΝΑΚ, λόγω παρανόμων πράξεων των οργάνων των και, ειδικώτερα α) λόγω αντιθέσεως προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και προς τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας του επιβαλλομένου για την φοίτηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εμβολιασμού και β) λόγω της κατά παράβαση του Συντάγματος και της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού παραλείψεως να θεσπισθεί νομοθετικά σύστημα αποζημιώσεως για βλάβη ή θάνατο από εμβολιασμό. Περαιτέρω, με επικουρική βάση της αγωγής, η αξίωση προς χρηματική ικανοποίηση εστηρίζετο στην ευθύνη του Δημοσίου προς αποκατάσταση ζημίας προελθούσης από νόμιμη πράξη, λόγω της επελεύσεως, εξ αιτίας του εμβολιασμού, ζημίας της κόρης της εναγούσης, η οποία υπερέβαινε τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Αναιρείται απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, για τον λόγο ότι, ενώ με την επικουρική βάση της αγωγής της, η αναιρεσείουσα επεκαλείτο την ευθύνη του Δημοσίου για αποκατάσταση –ηθικής εν προκειμένω- βλάβης από νόμιμη πράξη, παραθέτοντας τα θεμελιωτικά της αξιώσεως αυτής στοιχεία και, συνεπώς, η αγωγή, κατ΄ όρθή νομική υπαγωγή, εστηρίζετο κατά την επικουρική αυτή βάση στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, μη νομίμως το δικάσαν δικαστήριο έκρινε ότι η αγωγή δεν εστηρίζετο στην επικουρική αυτή βάση και ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο, δεχθέν ότι εθεμελιούτο αξίωση χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, μετέβαλε ανεπιτρέπτως την βάση της αγωγής.

Η προσφυγή της μητέρας της 7χρονης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε την εφετειακή απόφαση που είχε απορρίψει προσφυγή της μητέρας της 7χρονης μαθήτριας.

Το κοριτσάκι, μετά τον εμβολιασμό του το 2001, παρουσίασε νευρολογικά προβλήματα και εισήχθη στο Παίδων. Εκεί διεγνώσθη με υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα μετά από ιλαρά.  Εννέα χρόνια η μικρή έμεινε καθηλωμένη στο κρεβάτι και έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ενώ ακόμα το παιδί της ήταν ζωντανό, η μητέρα του διεκδίκησε από το Δημόσιο αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της 7χρονης που προκλήθηκε από παρενέργειες του εμβολίου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της επιδίκασε αποζημίωση 200.000 ευρώ και το Εφετείο απέρριψε την έφεση της. Τώρα το ΣτΕ στέλνει πίσω την υπόθεση στο Εφετείο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δικαίωμα αποζημίωσης σε όσους έχουν υποστεί βλάβη από παρενέργειες εμβολίων"

Κορωνοϊός: Στα 1.904 τα νέα κρούσματα - 732 οι διασωληνωμένοι, 60 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.904, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 48 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 28.127 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού εκ των οποίων τα 7.169 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 20.958 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.089 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 383 (ημερήσια μεταβολή +3.51%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 377 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.904 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

95 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

91 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

113 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

221 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

119 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

184 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

107 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

23 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

52 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

52 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

9 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

19 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

46 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

13 κρούσματα στην Π.Ε.Φωκίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Tέλος, 56 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.904 τα νέα κρούσματα - 732 οι διασωληνωμένοι, 60 θάνατοι"

Αθώος δηλώνει στην απολογία του ο Μένιος Φουρθιώτης

Αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους έχουν απαγγελθεί κατά τη διάρκεια των απολογιών τους ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δυο συγκατηγορούμενοί του ενώ και οι τρεις είναι προφυλακιστέοι καθώς κρίθηκε ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν νέα κακουργήματα ή πλημμελήματα.

«Προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως συνάγεται πως αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει νέα κακουργήματα ή πλημμελήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό για την προφυλάκιση του Μένιου Φορθιώτη, μεταδίδει η ΕΡΤ. Με το ίδιο σκεπτικό κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι.

Απολογία Μένιου Φουρθιώτη

«Αρνούμαι τις κατηγορίες (….). Η φρουρά ουδέποτε αφαιρέθηκε. Πρόκειται για παρερμηνεία. Φρουρούμαι μέχρι σήμερα απλά όχι στο βαθμό που φρουρούμουν πριν. Το σπίτι αυτή τη στιγμή φυλάσσεται όπως και ο εργασιακός μου χώρος. Και στις υπόλοιπες επαγγελματικές μου δραστηριότητες, δηλαδή την εκπομπή, την εφημερίδα, το ραδιόφωνο και τις ιστοσελίδες υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και φρούρηση. Η προσωπική μου φρουρά είναι αυτή που αφαιρέθηκε. Πράγματι περί τις αρχές του Απριλίου όταν περιορίστηκε η φρούρηση του προσώπου απευθύνθηκα σε εταιρείες security, οι οποίες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη φρούρησή μου φοβούμενοι τον ντόρο της δημοσιότητας που είχε ήδη προκύψει. Στη συνέχεια απευθύνθηκα σε άτομα που δουλεύουν για τον κ. Βρυώνη και στο κανάλι Έψιλον και απασχολούνται στη φύλαξη των εγκαταστάσεων του. Συγκεκριμένα απευθύνθηκα στον Γ. Π. ο οποίος γνωρίζω ότι φυλάσσει τις εγκαταστάσεις από το 2012 προκειμένου να αναλάβει τη συνοδεία μου από το κανάλι προς την οικεία μου και αντίστροφα καθώς και σε διάφορες άλλες εξόδους μου, καθώς επίσης και να επιτηρεί την οικία μου, αφού από το σπίτι έχει αφαιρεθεί ο αστυνομικός φύλακας. (…)

Ο Γ.Π μου πρότεινε τον Γ. Σ. τον οποίο θυμάμαι από το 2018 χωρίς να είμαι σίγουρος όταν ασκούσε καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του Εψιλον και του Ρarty Fm ο οποίος τότε δεν μου άνηκε. ….Ακολούθησε συνάντηση και συμφωνήθηκε ότι σας ανέφερα ήδη παραπάνω, να με συνοδεύουν σε διάφορες μετακινήσεις μου και να επιτηρούν το χώρο της οικίας μου και εσωτερικά και εξωτερικά. Συναντήσεις δεν είχαμε αρκετές είχαμε όμως τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ μας πάρα πολλές.

Ερώτηση: Τον αριθμό…… τον χρησιμοποιείτε;

Απάντηση: Όχι. Είμαι διαχειριστής και εκπρόσωπος πολλών εταιρειών και έχουμε πολλά εταιρικά τηλέφωνα και αδυνατώ να γνωρίζω ποιος συγκεκριμένα χρησιμοποιεί τον αριθμό αυτό.

Ερώτηση: Άρα δεν στείλατε και το μήνυμα στις 16.04.2021 και ώρα 01.55 στον Γ. Π. με το περιεχόμενο «αν υπάρχει πρόβλημα πες μου να βοηθήσω»;

Απάντηση: Όχι δεν έστειλα αυτό το μήνυμα. (…..)

Ερώτηση: Στις 16.4. 2021 και ώρα 01.00 όταν συνέβη το περιστατικό των πυροβολισμών ν στους αστυνομικούς εσείς απασχολούσατε στη φύλαξή σας ήδη τους συγκατηγορούμενούς σας Γ.Π και Γ.Σ;

Απάντηση: Εγώ σίγουρα μιλούσα με τον Γ. Π με τον οποίο είχα περισσότερη οικειότητα και τον πίεζα να έρθει γιατί φοβόμουν αλλά πάντως νομίζω ότι δεν είχαν αναλάβει ακόμη καθήκοντα φύλαξής μου. Μάλιστα θυμάμαι ότι λόγω των πυροβολισμών στους αστυνομικούς είχα τρομοκρατηθεί και είχα καλέσει και τους δικηγόρους μου (…..)

Ερώτηση: Στο περιστατικό των πυροβολισμών στην οικία σας στις 16.04.2021 και ώρα 22:11 εσείς απασχολούσατε ανωτέρω;

Απάντηση: Σίγουρα δεν είχαν ξεκινήσει ή αν είχε ξεκινήσει η φύλαξη θα είχε ξεκινήσει περιμετρικά της οικίας και πάλι σας λέω δεν το θυμάμαι με βεβαιότητα. Εγώ τον βράδυ των πυροβολισμών μιλούσα με τον (….), ο οποίος άκουσε τους πυροβολισμούς από το τηλέφωνο. Αμέσως έκλεισα το τηλέφωνο έπεσα κάτω και χτύπησα το συναγερμό. Κάλεσε ο (αναφέρει το όνομα του προσώπου με το οποίο μιλούσε στο τηλέφωνο) την αστυνομία και εγώ κάλεσα όλους τους δικηγόρους μου τρομοκρατημένος.

Ερώτηση: Καλέσατε επίσης τους συγκατηγορουμένους σας Γ.Π. και Γ.Σ.;

Απάντηση: Δεν θυμάμαι.

Ερώτηση: Γνωρίζετε που ήταν ο Γ.Π και Γ. Σ εκείνη τη στιγμή;

Απάντηση: Όχι δεν το γνωρίζω

Ερώτηση: Ο Γ.Π προανακριτικά κατέθεσε ότι βραδινές ώρες της 16.04.2021 είχε πάει να ελέγξει την περιοχή που μένατε μαζί με τον Γ.Σ. Το γνωρίζατε;

Απάντηση: Κάλεσα την αστυνομία και κάλεσα και τον Γ.Π και τους είπα να έχουν το νου τους στην οικία μου μετά και τους πυροβολισμούς στην στη Νέα Ερυθραία. Τι ώρα ακριβώς ήλθαν και ποιο ακριβώς δρομολόγιο ακολούθησαν εγώ δεν το ξέρω.

Ερώτηση: Ποιοι ήσασταν στην οικία όταν έγινε η έκρηξη;

Απάντηση: Ήταν η Μ.Π, η Β.Π εγώ και ο ΓΠ (ο συγκατηγορούμενός του). Όταν έγινε η έκρηξη τρομάξαμε. Οι γυναίκες ήταν στα δωμάτιά τους και ο Γ.Π ήταν στο χώρο της πισίνας και ασκούσε επίβλεψη. Δεν θυμάμαι αν ήταν έξω όταν έγινε η έκρηξη. Όταν έγινε η έκρηξη χτύπησε ο συναγερμός, κάλεσα την αστυνομία, καθώς και τον συνήγορο μου ….και τον ….Η αστυνομία εκείνη την μέρα πήρε μαρτυρική κατάθεση μονό από εμένα αλλά δεν πήρε από τους άλλους. Εγώ πραγματικά δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που με έχουν εμπλέξει σε αυτό το κομμάτι.

Ερώτηση: Ο Γ.Σ είπε ότι είχε αφήσει στο κανάλι έναν σάκο επί του οποίου βρέθηκε βιολογικό υλικό του και είναι ο σάκος που έπεσε από τον δράστη που πυροβόλησε τους αστυνομικούς στις 16.4.2021 ώρα 01.00.Γνωρίζεται κάτι για αυτό;

Απάντηση: Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι για αυτό γιατί πρόκειται για τις ίδιες εγκαταστάσεις του OPEN, του ΣΚΑΙ και του Έψιλον και μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος. Είμαι αθώος και είμαι πάντα στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Απολογία Γ. Π.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες . Τον κ. Φουρθιώτη τον γνωρίζω χρόνια από τους άλλους σταθμούς που ήμουν φύλακας, πριν από την πώληση του Έψιλον στον κ. Σαββίδη. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι στο κανάλι νέο Έψιλον. Εκεί έβλεπε τον κ. Φουρθιώτη να πηγαινοέρχεται πάντα με συνοδούς. Πάντα είχε συνοδεία και από την ελληνική αστυνομία και από ιδιωτική φύλαξη. (….) Με τον Γ.Σ γνωριζόμαστε από παιδιά. Πριν κανένα μήνα περίπου ο Φουρθιώτης με έπαιρνε από πολλά διαφορετικά νούμερα – δεν θυμάμαι να σας πω κάποιο συγκεκριμένο – και μου ζητούσε να του γνωρίζω πρόσωπα που θα τον συνόδευαν σε διάφορες μετακινήσεις του, που θα ήταν μαζί με αστυνομικούς. Μου ζήτησε και εμένα να τον συνοδεύσω όχι όμως για 24ωρη φύλαξη γιατί αδυνατούσα. Υπογράψαμε σύμβαση μίσθωσης με αμοιβή 1000 ευρώ το μήνα. Μου είχε υποσχεθεί και επιπλέον χρήματα.

Επειδή ήθελε και επιπλέον άτομα κάλεσα περί τα τέλη Μαρτίου και τον Γ.Σ., ο οποίος αποδέχθηκε. (…) Αρχικά είχαμε κανονίσει ημέρα παρά ημέρα αλλά το τελευταίο δεκαήμερο πριν τη σύλληψη μου είχε γίνει ιδιαίτερα φορτικός και (ο Φουρθιώτης) και μάλιστα δεχόμουν κλήσεις και από τη γραμματέα του και από διάφορα τρίτα πρόσωπα. Εγώ τη μηχανή για την οποία με κατηγορείτε ότι ήμουν συνεργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανήκει υποτίθεται στον Γ. Σ. δεν την έχω δει ποτέ, δεν ξέρω αν την αγόρασε πρόσφατα….

Ερώτηση: Στις 22:10 που έγιναν οι πυροβολισμοί δεν σας κάλεσε ο Φουρθιώτης;

Απάντηση: Δεν νομίζω να με κάλεσε αλλιώς θα είχα γυρίσει πίσω. Κάθε φορά που συνέβαινε το οτιδήποτε με καλούσε και μας πίεζε και μας έβριζε και καλά γιατί δεν ήμασταν εκεί να τον προστατεύσουμε. Την τελευταία φορά που πήγα με το αμάξι πάνω ήμουν μόνος μου, ήταν λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή μου, δεν θυμάμαι όμως ημερομηνία. Ο Φουρθιώτης ήταν πολύ φορτικός και μας ενοχλούσε διαρκώς…

Ερώτηση: Από την άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών φαίνεται ότι ο Φουρθιώτης σας κάλεσε στις 19:40 πριν το συμβάν. Θυμάστε τη συνομιλία αυτή;

Απάντηση: Όχι δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά θα μου έλεγε πάλι να πάμε από εκεί, να του βρω άτομα για περισσότερη ασφάλεια.

Ερώτηση: Στις 16.4.2021 και ώρα 01:30 ο Φουρθιώτης σας έστειλε μήνυμα με το περιεχόμενο: «εάν υπάρχει πρόβλημα πες μου να ξέρω να βοηθήσω», γιατί;

Απάντηση: Συνήθιζε να μου στέλνει πάρα πολλά μηνύματα, έχω λάβει και άλλα και πάντα μου έλεγε επειδή δεν απαντούσα στις κλήσεις του τι πρόβλημα υπάρχει και αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα να μου βρει γιατρούς και τέτοια. Εγώ σίγουρα εκείνη τη νύχτα ήμουν σπίτι και κοιμόμουν και το μήνυμα το είδα το πρωί. Εγώ με την έκρηξη που έγινε στις 22.04.2021 και ώρα 23:30 δεν έχω καμία σχέση. Εκείνη όμως τη νύχτα ήμουν στην οικία του Φουρθιώτη και έκανα έναν έλεγχο στο χώρο της πισίνας. Είχαμε επιστρέψει από το κανάλι με το BMW που οδηγούσε ο ίδιος ο Φουρθιώτης, δεν θυμάμαι τι ώρα ακριβώς φύγαμε από το κανάλι. Ο Γ.Σ. δεν ήταν μαζί μας είχε ήδη σχολάσει. Από την οικία εγώ αποχώρησα περί τις έξι ή επτά η ώρα το πρωί, δεν θυμάμαι ακριβώς. Έφυγα με ταξί που κάλεσε κάποιος από το σπίτι του Φουρθιώτη. Μετά την έκρηξη ήρθε η αστυνομία. Ο Μένιος μάλωσε με τον security, ο οποίος τον παράτησε και έφυγε και μετά ο Μένιος δεν με άφηνε να φύγω επειδή φοβόνταν…

Ερώτηση: Στην εξέταση σας προανακριτικά στην αστυνομία λέτε ότι σας ζητούσε ο Φουρθιώτης περισσότερα άτομα για ορισμένες από τις πράξεις που σας κατηγορούμε. Ποιες είναι οι πράξεις που σας ζητούσε ο Φουρθιώτης και ποια άτομα του βρήκατε;

Απάντηση: Εγώ με την απάντησή μου στην αστυνομία εννοούσα ότι του βρήκα άλλα άτομα σωματοφύλακες για τη φύλαξή του. Στην πραγματικότητα δεν τα είχα βρει του έλεγα έτσι να με αφήσει ήσυχο. ….

Απολογία Γ. Σ.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες….. Τη μηχανή αυτή (YAMAHA XT) την είχα αγοράσει πρόσφατα…. Ήταν χαλασμένη δεν δούλευε και την πήρα σε τιμή ευκαιρίας για να την φτιάξω κάποια στιγμή… Η μηχανή ήταν ανίκανη να κινηθεί και επομένως είναι αδύνατον να είμαι εγώ που πυροβόλησα από τη μηχανή μου. Να σημειώσω ότι δεν βλέπω από τον αριστερό μου οφθαλμό και άρα αποκλείεται και η δυνατότητα να γυρίσω τον κορμό μου αριστερά και να πυροβολήσω, όπως κατηγορούμαι. Ζήτησα από τον αδελφό μου να πάει τα πλαστικά εξαρτήματα της μηχανής στο συνεργείο, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, περίπου ένα δεκαήμερο πριν. Πέρυσι τέτοιο καιρό έκαναν επέμβαση στην καρδιά μου και δεν πέτυχε και φέτος πρέπει να επαναλάβω το χειρουργεί. Επίσης έχουν ζαχαροδιαβήτη (παίρνω ινσουλίνη) και λάμα στο πόδι. Δεν γνωρίζω από εκρηκτικές ύλες και ούτε γνωρίζω να κατασκευάζω βόμβες και δεν έχω καμία σχέση ούτε με το περιστατικό της έκρηξης. Τραυματίστηκα σε τροχαίο τη Δευτέρα πριν με συλλάβουν. (….)

Τον κ. Φουρθιώτη τον γνωρίζω περίπου τέσσερα χρόνια. Η γνωριμία μου ξεκίνησε από τον Γ.Π ο οποίος είχε τη φύλαξη του ραδιοφωνικού σταθμού party fm ήδη δέκα χρόνια. (…..) Πριν από 15 ημέρες περίπου με κάλεσε ο Γ.Π και μου είπε ότι ο Μένιος χρειάζονταν φύλαξη. Το ποσό της αμοιβής ήταν δελεαστικό περίπου 1500 ευρώ το μήνα. Εγώ επειδή είχα ανάγκη δέχτηκα. (…) Ξεκινήσαμε τη δουλειά αμέσως. Σε κάθε έξοδο από την οικεία του τον συνοδεύαμε εμείς. Εποπτεύαμε την οικία του, Το βράδυ της έκρηξης εγώ ήμουν σπίτι μου λογικά το ίδιο και ο Γ.Π. Δεν είχαμε αποστολή να φυλάμε την οικία του απλά μόνο να τον συνοδεύουμε στις διάφορες μετακινήσεις του. Είχε γίνει φορτικός μας πίεζε συνεχώς να ελέγχουμε την οικία του. (…) δεν έχω καμία σχέση με τα όσα κατηγορούμαι...

Ερώτηση: Από την άρση του απορρήτου προκύπτει ότι ο Φουρθιώτης σας κάλεσε πέντε ώρες πριν το συμβάν με τους πυροβολισμούς στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Για ποιο λόγο σας κάλεσε;

Απάντηση: Ναι πράγματι με κάλεσε όπως έκανε κάθε ημέρα και συνεχώς για να κανονίσουμε για συνοδεία εκείνης της ημέρας ή για άλλη ημέρα. Συνήθως κάθε φορά που ήθελε συνοδεία καλούσε τον Γ.Π. εμένα κατ’ εξαίρεση με καλούσε. …Εγώ την ώρα των πυροβολισμών στην οικία του Φουρθιώτη στις 16.4. 2021 και ώρα 22.00 σίγουρα ήμουν σπίτι. … Τη Δευτέρα το πρωί πήρα τον αδελφό μου τηλέφωνο και του είπα να πάει να πάρει ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο από το σπίτι μου και να το αφήσει στο συνεργείο του (…..) από όπου θα πήγαινα εγώ να το πάρω για να μη μένει εκτεθειμένο και μη μου το κλέψουν. ….Το χρηματοκιβώτιο περιείχε 21.000 ευρώ ήταν της μητέρας μου και μου τα είχε δώσει τον τελευταίο μήνα για να ανοίξω ξανά το μαγαζί μου είχα κλείσει λόγω του κορονοϊου. ….Εγώ και ο Γ.Π είμαστε σε κακή κατάσταση υγείας και δεν μπορούμε να διαπράξουμε τέτοιες πράξεις.

ΕΡΤ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος δηλώνει στην απολογία του ο Μένιος Φουρθιώτης"

Αποκάλυψη ράπισμα για την Τουρκία: Σε ΦΕΚ της Ιταλικής Κυβέρνησης του 1936 αναφέρονται ονομαστικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες

Για πρώτη φορά αποσπάσματα από το ΦΕΚ της Ιταλικής Κυβέρνησης του 1936 που περιέχει όλα τα «ιταλικά νησιά του Αιγαίου» (Δωδεκάνησα) – Σαφής αναφορά στα Ίμια (immio Megalo, immia Micro) – Ιταλική, άρα ελληνική σήμερα και η Τσούκα όπως είχαμε γράψει – Ο πληθυσμός των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων – Γνωρίζει το ΥΠΕΞ τα στοιχεία αυτά;

Ένα από τα πάγια επιχειρήματα των Τούρκων όταν αναφέρονται στις, δήθεν γκρίζες ζώνες και τα «αμφισβητούμενα» νησιά του Αιγαίου, είναι ότι αυτά δεν καταγράφονται ονομαστικά σε καμία Συνθήκη. Η ελληνική πλευρά, συνήθως δεν απαντά ή αρκείται σε γενικόλογες αναφορές.

Έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί, με στοιχεία, στο τι ακριβώς συμβαίνει στα Δωδεκάνησα και έχουμε αποδείξει ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι έωλοι (αβάσιμοι, ανυπόστατοι). Σήμερα, φέρνουμε στο φως ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο. Απόσπασμα από ΦΕΚ της Ιταλικής Κυβέρνησης, της 21ης Απριλίου 1936, στο οποίο καταγράφονται ονομαστικά ΟΛΑ τα Δωδεκάνησα.

Τα στοιχεία αυτά, είχε την καλοσύνη να μας τα παραχωρήσει για να τα δημοσιεύσουμε στο protothema.gr, ο Ροδίτης κύριος Νικόλαος Φαρμακίδης, συγγραφέας του βιβλίου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ-ΜΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΙΔΙΟΦΥΪΑ-1820-1867»,ΡΟΔΟΣ, 2020. Τον ευχαριστούμε θερμότατα και από εδώ και σύντομα θα αναφερθούμε και στον Κωνσταντίνο Σιμωνίδη, έναν χαρισματικό, αλλά παρεξηγημένο Έλληνα από τη Σύμη, την πραγματική ιστορία του οποίου παρουσιάζει ο κύριος Φαρμακίδης στο βιβλίο του. Ας επανέλθουμε όμως στα Δωδεκάνησα και ας δούμε συνοπτικά την ιστορία τους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Το 1522 η Ρόδος που ανήκε μέχρι τότε στους Ιωαννίτες Ιππότες, καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, όπως και η Κως. Τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, απολάμβαναν αυτοδιοίκηση και φορολογικά προνόμια. Μετά το 1869 τα προνόμια άρχισαν να περιορίζονται και καταργήθηκαν πλήρως μετά την επανάσταση των Νεότουρκων το 1909.

Το 1912, στο πλαίσιο του Ιταλοτουρκικού Πολέμου, τα Δωδεκάνησα καταλήφθηκαν από τους Ιταλούς, εκτός από το Καστελλόριζο που περιήλθε υπό ιταλική κυριαρχία μόλις το 1921. Με Συνθήκη της 2ας Οκτωβρίου 1912, τα Δωδεκάνησα θα παρέμεναν υπό ιταλική κατοχή μέχρι να σταματήσει η αντίσταση εναντίον των Ιταλών στη Λιβύη, η οποία ανήκε επίσης στην οθωμανική αυτοκρατορία και καταλήφθηκε από τους Ιταλούς.

 

Ας δούμε τι γράφει στο βιβλίο του «Το καθεστώς των νησίδων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο – Η μαρτυρία των πηγών», ο αείμνηστος ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος(1938-2019) για τα γεγονότα με τα Δωδεκάνησα στη συνέχεια.
«Το καθεστώς της ιταλικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα κατοχυρώνεται συμβατικά βάσει των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης (1923). Συγκεκριμένα, με το άρθρο 15, η Τουρκία παραιτήθηκε υπέρ της Ιταλίας κάθε δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Σύμης, Κω και «των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων» καθώς και επί του Καστελλορίζου»

«Το συγκεκριμένο αυτό καθεστώς κυριαρχίας θα επιβεβαιώσει, κατά βάση η διμερής ιταλοτουρκική σύμβαση της 4ης Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ως γνωστόν, με την πρώτη συμφωνία καθοριζόταν «η κυριότητα των νήσων, νησίδων και βράχων που βρίσκονται μεταξύ του Καστελλορίζου και των ακτών της Ανατολίας, καθώς και επί της νήσου Καρά-Αντά» και με τη δεύτερη του υπολοίπου τμήματος «των θαλασσίων ιταλοτουρκικών συνόρων». Οι αιτιάσεις που προβάλλουν οι Τούρκοι για το πρωτόκολλο της 28/12/1932, είναι αβάσιμες.
Το 1943, οι Γερμανοί ανέλαβαν de facto τη διοίκηση των νησιών. Ωστόσο μετά τη λήξη του πολέμου, στα νησιά εγκαθιδρύθηκε Βρετανική μεταβατική Στρατιωτική Διοίκηση, η οποία διαίρεσε την περιοχή σε διαμερίσματα (districts).
Με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης, της 10ης Φεβρουαρίου 1947, η προσάρτηση των 14 νήσων της Δωδεκανήσου (αυτά από την κυριαρχία των οποίων παραιτήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία και αναφέραμε παραπάνω), ονομαστικά καταχωρισμένων, καθώς και των «παρακειμένων νησίδων», χωρίς ονομαστική αναφορά είχε συνδυαστεί με την πρόβλεψη του καθορισμού της διαδικασίας για τη μεταβίβασή τους στην Ελλάδα, βάσει προκαταρκτικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Μ. Βρετανία. Στις 31/3/1947 ο Βρετανός Διοικητής, Ταξίαρχος A.S. Parker και ο διάδοχος του, Αντιναύαρχος Π. Ιωαννίδης υπέγραψαν πρακτικό για την παράδοση στις ελληνικές αρχές των «στρατιωτικώς κατεχομένων εδαφών της Δωδεκανήσου».

Ο Αντιναύαρχος Ιωαννίδης, ανάμεσα στα άλλα, στις 11/6/1947, φρόντισε να καταγραφούν μία προς μία οι «παρακείμενες» στα μεγάλα νησιά, νησίδες.
Οι Τούρκοι, ισχυρίζονται ότι κάποιες από τις νησίδες των Δωδεκανήσων δεν αναφέρονται ονομαστικά και άρα είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Δυστυχώς γι’ αυτούς, οι Ιταλοί σε ΦΕΚ της 21/4/1936, είχαν φροντίσει να καταγράψουν ένα προς ένα όλα τα νησιά, νησίδες, νησίδια και βραχονησίδες των Δωδεκανήσων. Ο κύριος Νικόλαος Φαρμακίδης, μας έστειλε το σχετικό ΦΕΚ, που αποτελείται από 260 σελίδες, ένα, πολύτιμο παράρτημα με ΟΛΑ τα νησιά κλπ. καθώς και πληθυσμιακά στοιχεία της απογραφής των 14 μεγαλύτερων από τα Δωδεκάνησα.

Παραθέτουμε σήμερα την πρώτη σελίδα του παραρτήματος (Appendice III), στην οποία αναφέρονται ξεκάθαρα τα Ίμια (immia Megalo, immia Micro), στο Αρχιπέλαγος της Καλολίμνου (ARCIPELAGO CALOLINO). Και φυσικά τα Ίμια περιέρχονται στην κατοχή της Ελλάδας που αποτελεί, στα Δωδεκάνησα,διάδοχο κράτος της Ιταλίας. Όπως βλέπετε, καταγράφονται αναλυτικά από νησιά (ISOLA), έως βραχονησίδες (SCOGLI). Έχουμε στη διάθεσή μας και άλλες τρεις σελίδες με τα υπόλοιπα «νησαία εδάφη» των Δωδεκανήσων. Στο Αρχιπέλαγος της Καλολίμνου, υπάρχει επίσης και η νησίδα Zucca (Τσούκα), την οποία πήραν ετσιθελικά, οι Τούρκοι, μετονομάζοντάς την σε Topan. Είχαμε γράψει δύο σχετικά άρθρα αλλά ο χλευασμός και οι αμφισβητήσεις από κάποιους, μας έκαναν να μην ασχοληθούμε πάλι με το θέμα. Αν κάποιοι δεν ενοχλούνται από την κατάληψη ελληνικών εδαφών, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν ένα ακλόνητο ντοκουμέντο, πολύτιμο όπλο στη διπλωματική φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας. Τα γνωρίζουν στο Υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί κάποιος παλαιότερος ΥΠΕΞ, δεν δέχτηκε καν να τα δει…
Και αν ναι, τα έχουν αξιοποιήσει; Ή μήπως ψάχνουν πάλι, όπως έκαναν μετά το άρθρο μας για την παραχώρηση δύο νησιών της Μεγάλης Πρέσπας σε Σερβία και Αλβανία, «πότε έγινε αυτό, που είναι οι συνθήκες κλπ». Αν χρειαστεί, φυσικά θα επανέλθουμε.
Ευχαριστούμε θερμά τον Ροδίτη κύριο Νικόλαο Φαρμακίδη που μας εμπιστεύτηκε αυτά τα στοιχεία για να τα μάθουν οι αναγνώστες του protothema.gr αλλά και όλοι οι Έλληνες…

protothema

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη ράπισμα για την Τουρκία: Σε ΦΕΚ της Ιταλικής Κυβέρνησης του 1936 αναφέρονται ονομαστικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες"

Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες το εργασιακό νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που παρουσιάζεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θέματα όπως η άδεια πατρότητας».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με τον νομοσχέδιο θεσπίζεται –μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες. «Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας.

Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. Μιλάμε δηλαδή για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για το πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δυο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας «η οποία πέρασε ομόφωνα σε επίπεδο ΕΕ, με φιλεργατικό πρόσημο».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο νομοσχέδιο διαπνέονται από την λογική της ενδυνάμωσης του εργαζομένου και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Έχει γίνει φανερό ότι τα όσα λέγονται περί κατάργησης του 8ωρου είναι ανόητα. Φεύγουμε από Προκρούστειες λογικές και ευθυγραμμιζόμαστε με τα ισχύοντα στις προηγμένες χώρες της ΕΕ, όπου η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θεωρείται μέτρο υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αφού εφαρμόζεται ήδη σε πολλές εταιρείες, όπως στην Alpha Bank, τον ΟΤΕ, την ΗΒΗ, τον Παπαστράτο, αλλά και σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος στην θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι «Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την απάλειψη του παράγοντα «φύλου» από την εργασιακή εξίσωση, μέτρα όπως η επέκταση της γονικής άδειας και στους πατέρες θεωρούνται κομβικής σημασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε στήριξη της οικογένειας χωρίς να διευκολύνουμε τους γονείς στο να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών αν δεν διασφαλίζουμε πώς οι γυναίκες δεν θα μπαίνουν στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Η γονική άδεια, όπως και η άδεια πατρότητας που συμπεριλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θέλουμε να αποτελέσουν ισχυρά «εργαλεία» για την προστασία και των δύο γονέων απέναντι σε τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κανένας γονιός δεν πρέπει να νιώθει ότι «τιμωρείται» για την επιλογή του να κάνει οικογένεια και για τη χρήση διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών του».

Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα δήλωσε : «Οι πατέρες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα όσον αφορά τη γέννηση και την ανατροφή του παιδιού τους, οι δε γυναίκες δεν μπορούν να τιμωρούνται στην αγορά εργασίας για την επιλογή τους να γίνουν μητέρες. Η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο συμβάλλει στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και στοχεύει στην απομάκρυνση των αντικινήτρων για την πρόσληψη των γυναικών. Οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα ευνοήσουν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

· O Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών

· Ο Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

· Η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

· Ο Χρήστος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΙΝΣΒΕ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

· H Βασιλική Παπαδήμα, εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ)

· H Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

· Η Μαρία Γιαννιού, από τη Women Act,

· Η Βίβιαν Φατούρου από τη Lean In Hellas

· Η Αναστασία Μανδραβέλη από την ICC Women Hellas

· H Στέλλα Κάσδαγλη από την οργάνωση Women On Top

· Η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου από το Ίδρυμα Λαμπράκη

· Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από την οργάνωση «Υπέροχες Γυναίκες»

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες το εργασιακό νομοσχέδιο"

Ελληνικό: Ομαδικός ξυλοδαρμός και ληστεία σε βάρος οδηγού μέσα σε λεωφορείο

Στο νοσοκομείο κατέληξε 56χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου, μετά από ξυλοδαρμό του από πέντε νεαρούς, κατά τη διάρκεια επεισοδίου, το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, εξελίχτηκε και σε ληστεία, μέσα στο κατάμεστο από κόσμο λεωφορείο, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ελληνικό.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν τις 18:00, στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης και Ιάσωνος, στη στάση του μετρό, μέσα στο λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ελληνικό-Βάρκιζα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού, όλα ξεκίνησαν από μια λογομαχία μεταξύ ομάδας νεαρών με τον οδηγό. Οι νεαροί επιτέθηκαν αρχικά λεκτικά στον οδηγό, επειδή, λόγω του κόσμου, καθυστερούσε πολύ στις στάσεις. Όταν έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο, οι νεαροί κατέβηκαν από το λεωφορείο και μίλησαν απρεπώς και πάλι στον οδηγό, ο οποίος τους απάντησε. Τότε πέντε από αυτούς, αφού πρώτα έκλεισαν τον δρόμο για να μη φύγει, παραβίασαν την μπροστινή είσοδο και γρονθοκόπησαν τον οδηγό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν, ενώ χτύπησαν ελαφρά κι έναν δεύτερο οδηγό που επίσης επέβαινε με σκοπό να αντικαταστήσει τον συνάδελφό του μετά το τέλος της βάρδιας του.

Οι δράστες, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, φεύγοντας άρπαξαν και το τσαντάκι του 56χρονου οδηγού, που περιείχε προσωπικά του έγγραφα, το κινητό του τηλέφωνο και άγνωστο χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μέσα στον σταθμό του μετρό.

Ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό» για τις πρώτες βοήθειές και την επόμενη ημέρα κατήγγειλε το γεγονός στο Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού.

Ο 56χρονος είναι οδηγός των ΚΤΕΛ ο οποίος έχει «επιστρατευτεί» από τον ΟΑΣΑ για την αύξηση των δρομολογίων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: Ομαδικός ξυλοδαρμός και ληστεία σε βάρος οδηγού μέσα σε λεωφορείο"

Η απάτη των self test: Με αποτελεσματικότητα μόλις 13,5% σταματούν και το «δωρεάν» - Τα στοιχεία για τα ψευδώς θετικά

Σε μεγάλη απάτη εξελίσσεται η υπόθεση των self test, τα οποία η κυβέρνηση παρουσίασε προ λίγο καιρού ως «δωρεάν», όμως πλέον οι επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα self test ημερησίως. 

Κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Απρίλιο από τον Άδωνι Γεωργιάδη και πλέον έγινε πράξη, καθώς από σήμερα Δευτέρα  οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται σε οκτώ κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών) θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Μόνο που το ένα self test θα καλούνται να το πληρώνουν οι επιχειρήσεις και το άλλο θα το διαθέτει το κράτος. 

Εκτός από αυτό όμως μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα τους δεν δικαιώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η οποία έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό το «άνοιγμα» στα self test, τα οποία όμως αποδεικνύονται αναξιόπιστα. 

Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ, που παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα, ελάχιστα από τα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά στον ιό: κυμαίνονται από 13% έως 18%, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο 80%!

Συγκεκριμένα τα self test έχουν θετική προγνωστική αξία 13.5% περίπου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από 2,3 εκατομμύρια τεστ, βρέθηκαν 55.000 θετικά, ενώ από αυτά τα πραγματικά θετικά στον επανέλεγχο ήταν μόλις 7.300! 

Ενώ όσον αφορά την αξιοπιστία τους στην πράξη γενικώς δεν μπορούμε να την μάθουμε καθώς δεν μπορούμε να μάθουμε αν είναι πραγματικά τα αρνητικά τεστ που δηλώνονται. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε εξαιτίας κάποιο ελαττωματικού κιτ, είτε επειδή οι πολίτες μπορεί να έχουν συμπτώματα και ενώ είχαν βγει αρνητικοί σε self test να δηλώνουν πως είναι θετικοί, ώστε να εξεταστούν από έναν επαγγελματία υγείας. 

Την ίδια ώρα τα θετικά τεστ που δηλώθηκαν μέχρι σήμερα και αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι 3.000, αν κρίνουμε από τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μικρότερος. 

Ενώ δεν είναι γνωστό αν μέσα σε αυτά τα 3.000 είναι και τα δεκάδες στα Ιωάννινα, εκεί που δεκάδες γονείς ανησύχησαν γιατί τα self test στα οποία υποβλήθηκαν τα παιδιά τους βγήκαν ψευδώς θετικά. 

Βεβαίως δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το φιάσκο με το σύστημα, το οποίο είχε προβλήματα σήμερα και χθες και ανάγκασε χιλιάδες παιδιά να πάνε σήμερα σχολείο με χειρόγραφες βεβαιώσεις.

Αλήθεια η κυβέρνηση αυτά θεωρεί ως «υπερόπλο»; 

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάτη των self test: Με αποτελεσματικότητα μόλις 13,5% σταματούν και το «δωρεάν» - Τα στοιχεία για τα ψευδώς θετικά"

Χατζηδάκης: Δεν καταργούνται οκτάωρο και συλλογικές συμβάσεις

Δεν καταργούνται 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε και σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από το εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, «είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί της καταργήσεως του 8ώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται». Για τις συλλογικές συμβάσεις υποστήριξε ότι το ν/σ «δεν αναφέρει καμιά κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Πλήγμα στη Δημοκρατία όλη αυτή η συζήτηση. Το Ν/Σ επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε. Σήμερα έχει μπει η τεχνολογία παντού».

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες: Δηλώνει έλευση στην εργασία ο εργαζόμενος και αποχώρηση μετά – Δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχει μπει στο «Ταμείο Ανάκαμψης» ο εκσυγχρονισμός αυτός και η ψηφιοποίηση της εργασίας. Η βάση είναι το 8ωρο και το πενθήμερο – 40ωρο ανά βδομάδα και θα παραμείνουν. Οι υπερωρίες τώρα, δεν κατήργησαν ποτέ το 8ωρο. Οι υπερωρίες παραμένουν, και πληρώνονται: Αυξάνουμε τον αριθμό των υπερωριών απλώς τώρα, ανά χρόνο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες».

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δήλωσε ότι «ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις: Μπορείς να δουλεύεις (μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς), μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το οκτάωρό σου (πχ 6 ώρες) κάποιες άλλες μέρες, ή παίρνεις ρεπό. Τα πληρώνεσαι όλα. Ή μπορείς να εργάζεσαι 4 ημέρες, 10ωρο και την Παρασκευή να κάθεσαι. Και να πληρώνεσαι με τα ίδια χρήματα, να μην αλλάξει ο μισθός σου. Κρεσέντο υποκρισίας από την αντιπολίτευση, ότι καταργείται το 8ωρο. Όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα, θα μπορεί ο εργαζόμενος κατά μόνας να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του για το 4ήμερο με 10ωρη εργασία και να είναι ελεύθερη η Παρασκευή. Αν θέλει ο εργαζόμενος, να μπορεί να το ζητεί από τον εργοδότη του και να τα βρουν. Σε πολλές επιχειρήσεις θα το ήθελαν και η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί: Στις μεταλλουργίες πχ δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια διευθέτηση».

«Οι ημέρες άδειας επίσης αυξάνονται, εάν συμπυκνωθεί η εργασία σε άλλες ημέρες.Μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου μπορεί να γίνεται αυτό. Εάν ο εργοδότης πάει υποχρεωτικά να το καθιερώσει με την απειλή της απόλυσης τότε ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλλει την απόπειρα απόλυσης ως παράνομη», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: Δεν καταργούνται οκτάωρο και συλλογικές συμβάσεις"

Συντάξεις Ιουνίου: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής

Από την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 έως και την Παρασκευή 28 Μαΐου οι δικαιούχοι συνταξιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις  Ιουνίου 2021.

Κατα πληροφορίες,  οι επικρατέστερες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα είναι οι εξής:

- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

- Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

- Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

- Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

- Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

- Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Ιουνίου: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής "

Έκαναν σε 23χρονη κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Νεαρή Ιταλίδα έλαβε χθες κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και τέθηκε υπό παρακολούθηση, χωρίς να παρουσιάζει επιπλοκές υγείας, σε νοσοκομείο της Τοσκάνης.

Μία νοσηλεύτρια έκανε λάθος και αντί να χορηγήσει μία δόση του εμβολίου χρησιμοποίησε το περιεχόμενο ολόκληρου του φιαλιδίου κατά τον εμβολιασμό της 23χρονης φοιτήτριας Ιατρικής.

Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τις περιπτώσεις υπερδοσολογίας έχουν σταματήσει στην ταυτόχρονη χορήγηση τεσσάρων δόσεων. Η περίπτωση της λήψης έξι δόσεων ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνεται στην βιβλιογραφία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκαναν σε 23χρονη κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer"

Νέα Σμύρνη: Αναβολή για τη δίκη του 22χρονου - Αφέθηκε ελεύθερος

Για την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος του 22χρονου που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή, με τελευταίο περιστασιακό εκείνο της Νέας Σμύρνης.

Ο κατηγορούμενος, που αφέθηκε ελευθερος, ενώ ζήτησε και έλαβε την αναβολή καθώς δεν είχαν εμφανιστεί οι μάρτυρες και ιδίως οι τέσσερις παθούσες που τον έχουν ταυτοποιήσει προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς.

«Το δικαστήριο έκανε δεκτό τη Δευτέρα το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή προκειμένου να συγκεντρωθούν και όλα τα στοιχεία για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη» ανέφερε ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Γιώργος Μυταλούλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 22χρονος έχει αναγνωριστεί για συνολικά πέντε περιστατικά αντίστοιχα με εκείνα της Νέας Σμύρνης. Η επαπειλούμενη ποινή πάντως, αναμένεται να είναι είτε εξαγοράσιμη είτε να έχει αναστέλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα ο 22χρονος να μην μπει στη φυλακή. Άλλωστε, το αδίκημα που του έχει αποδοθεί, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Σμύρνη: Αναβολή για τη δίκη του 22χρονου - Αφέθηκε ελεύθερος"

AstraZeneca και Johnson & Johnson κάνουν άνω-κάτω την Ευρώπη: Τι διαλέγουν Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία

Μια μικρή αναστάτωση φαίνεται πως επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που επιλέγουν για την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών. Οι αρμόδιες επιτροπές σε Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά τη χορήγηση των εμβολίων που παρασκευάζονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Ειδικότερα, αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους, στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία προσφέρει σε όσους επιθυμούν το εμβόλιο της J&J.

Η Νορβηγία θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της covid-19 τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που έχει ορίσει τη κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.

Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.

Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca στη Γαλλία

Η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca “πιθανόν” δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου αυτού σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, ο Βεράν απάντησε: “Πιθανόν όχι αυτή τη στιγμή”.

Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19 να το πράξουν “με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca”.

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί “30 περιστατικά, ανάμεσά τους 9 θάνατοι” από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

J&J για όλους στη Γερμανία

Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έπειτα από αυτό της AstraZeneca, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κρατίδια, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Εκτίμησε μάλιστα ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την σύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, αλλά θα μπορεί να χορηγηθεί και σε νεότερους, εφόσον το εγκρίνει ο γιατρός τους. Μέχρι το τέλος Ιουλίου η Γερμανία αναμένεται να παραλάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος, ανέφερε ο κ. Σπαν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας για εμβολιασμό. Μέχρι τώρα, σημείωσε, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την α’ δόση το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών και σε κάποια κρατίδια το ποσοστό υπερβαίνει το 70%. «Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου θεωρούμε ότι θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών η δυνατότητα να εμβολιαστούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στα σχέδια των κρατιδιακών κυβερνήσεων για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού όσο μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, ο Γενς Σπαν προειδοποίησε για τους κινδύνους από έναν «διαγωνισμό πολιτικής πλειοδοσίας» σχετικά με το ποιος θα ανοίξει νωρίτερα. Όπως είπε, «χαλαρώνουμε με σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από χώρες με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών» και για αυτό χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Συνέστησε μάλιστα στα κρατίδια να ξεκινήσουν μόνο με άνοιγμα εξωτερικών χώρων, καθώς, όπως εξήγησε, ο κίνδυνος διασποράς είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερος, ενώ τόνισε την ανάγκη όλα τα βήματα ανοίγματος να υποστηρίζονται από μεγάλο αριθμό τεστ για κορονοϊό. «Η αυτοπεποίθηση δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε αλαζονεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca και Johnson & Johnson κάνουν άνω-κάτω την Ευρώπη: Τι διαλέγουν Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία"

Κάνει πίσω ο Χαρδαλιάς στο αίτημα για αναστολή της Super League 2

Η αυστηροποίηση των όρων των υγειονομικών πρωτοκόλλων διεξαγωγής των αγώνων της Super League 2 καθώς και η θέσπιση, επιτέλους, συγκεκριμένου πλαισίου κυρώσεων για όσους τα παραβαίνουν, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρόεδρος της Super League 2 και αποτελούν θέματα προς απόφαση στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της, αποδεικνύουν το βάσιμο της ανησυχίας μας για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, με τη μετακίνηση αποστολής συγκεκριμένης ομάδας, με προφανή κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη χθεσινή δήλωση για εισήγηση αναστολής του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας.

Οπως αναφέρει, τα αντανακλαστικά της Super League 2, έστω και καθυστερημένα, έρχονται να καλύψουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που είχαν εισηγηθεί και είχαν γίνει αποδεκτά από την Επιτροπή Επιδημιολόγων. Ως εκ τούτου, με δεδομένη την ανάληψη τόσο της ευθύνης όσο και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τη Super League 2 και βέβαια παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις, με αποκλειστικό εκ μέρους μας κριτήριο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ σήμερα από την εισήγηση για αναστολή διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Αυτό, όμως, που προτίθεμαι, άμεσα, να πράξω είναι η κατάθεση, σήμερα μάλιστα, ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ διερεύνησης τυχόν αξιόποινων πράξεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς και διοικητική αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Με τη Δημόσια Υγεία ουδείς θα παίζει και σεβόμενοι την εδώ και μήνες υπομονή, επιμονή και θυσίες του ελληνικού λαού, δεν προτιθέμεθα να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και να ανεχθούμε οποιαδήποτε παράλειψη ή δικαιολογία. Σε αγαστή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα πράττουμε τα δέοντα, πάντοτε, καταλήγει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνει πίσω ο Χαρδαλιάς στο αίτημα για αναστολή της Super League 2 "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news