facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Εκτοξεύθηκε» το φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στον λιγνίτη

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, πιέζει την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, αν και η Κομισιόν διαμηνύει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την ενέργεια. Το άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου είναι χαοτικό, καθώς έχει εκτιναχθεί σε ποσοστά 80% επιπλέον και μάλιστα μόλις μέσα σε τρεις ημέρες.

Ειδικότερα, σε έκκληση προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν και την τελευταία κιλοβατώρα ενέργειας προχώρησε η Γερμανία, μετά τις αδικαιολόγητες περικοπές παροχής αερίου κατά 40% από τη Gazprom. Η έλλειψη αερίου οδήγησε μέσα σε 2 ημέρες σε εκτροχιασμό της τιμής του.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τα 82 ευρώ στις 13 Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά, πέταξε στα 126 ευρώ, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκτινάχθηκε μέχρι τα 147ευρώ/MWh.

H Μόσχα πέρασε και σε λεκτική αντεπίθεση, αποδίδοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Ευρώπης στις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Η Δύση αυτοκαταστράφηκε». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ,  προχώρησε στην εκτίμηση οτι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πληρώσει 400 δις δολάρια πιο ακριβά τις εισαγωγές ενέργειας φέτος. Εριστικός στον σχολιασμό του και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προειδοποιήσαμε την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει τα μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom…Το παιχνίδι τελείωσε».

Ωστόσο, επίσημα, η Ρωσία απέδωσε τη μείωση παροχής αερίου σε τεχνικό πρόβλημα, που καθυστερεί να αποκατασταθεί, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεών της προς της Ρωσία, και όχι σε πολιτική σκοπιμότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, τόνισε απαντώντας στη Μόχα πως το πρόβλημα σχετίζεται με τη συντήρηση στις τουρμπίνες. Μία από αυτές δεν έχει επιστραφεί στη Ρωσία, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεν ήταν προμελετημένο από αυτούς, αν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ως εξής: «Έχω την εντύπωση πως αυτό που συνέβη χθες ήταν πολιτική απόφαση και όχι τεχνικό πρόβλημα».

Σε γενικότερα πλαίσιο, η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο όλων των κρατών – μελών και η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στο λιγνίτη. Ο Κωνσταντίνος Γίδης, ο Διευθυντής λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολης, υπογράμμισε ότι φέτος τα αποθέματα του λιγνίτη που έχουν στη διάθεση τους είναι 640.000 τόνοι. Την ίδια εποχή πέρυσι, είχαν 450.000, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα συγκεντρώνει λιγνίτη στις αυλές των θερμοηλεκτρικών μονάδων, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1.68 δις ευρώ, προκειμένου να τον αποσύρουμε δια παντό

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εκτοξεύθηκε» το φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στον λιγνίτη"

Αποχή διαρκείας στο Πρωτοδικείο Αθηνών από Παρασκευή (16/6) για λόγους καθαριότητας – Εικόνες ντροπής

Αποχή από τα καθήκοντά τους από την Παρασκευή (16.06.2022) και μέχρι να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της καθαριότητας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, αποφάσισαν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Επικαλούνται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση για την αποχή, αναφέρουν ότι από τις 9 Ιουνίου 2022 που έληξε η σύμβαση με την εταιρεία καθαρισμού επί της ουσίας το Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν έχει καθαριστεί!

Έτσι, όπως περιγράφουν οι δικαστικοί υπάλληλοι « σε συνθήκες πανδημίας και αυξημένων θερμοκρασιών, σε χώρους όπου εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι και επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, έχουμε συσσώρευση σκουπιδιών και παντελή έλλειψη καθαριότητας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει την καθαριότητα του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας, του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, του Ειρηνοδικείου Αθηνών, του Πταισματοδικείου Αθηνών και των 12 περιφερειακών Ειρηνοδικείων της Αττικής έληξε στις 9-6-2022.

Το θέμα της νέας σύμβασης οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από προσφυγές των εταιρειών που μειοδότησαν. Η χθεσινή έκδοση της σχετικής απόφασης όμως δεν επιλύει το πρόβλημα και είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Έτσι, σε συνθήκες πανδημίας και αυξημένων θερμοκρασιών, σε χώρους όπου εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι και επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, έχουμε συσσώρευση σκουπιδιών και παντελή έλλειψη καθαριότητας!

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η εκχώρηση της καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εργολαβικές εταιρείες, που διαχρονικά ακολουθείται, αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, οδηγεί σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα.

Όμως η κατάσταση αυτή που βιώνουμε τώρα με την καθαριότητα, δεν προέκυψε τυχαία και αιφνιδιαστικά, αλλά είναι το αποκορύφωμα της διαχρονικής αδιαφορίας και της έλλειψης στοιχειώδους φροντίδας της πολιτείας, για την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών για τους εργαζόμενους σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Αδιαφορία που είναι πλέον προκλητική και καθιστά πάρα πολλές δικαστικές υπηρεσίες εντελώς ακατάλληλες λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αφορούν:

Την επάρκεια και την ασφάλεια των κτηρίων

Την έλλειψη κλιματισμού – θέρμανσης και ψύξης

Την απουσία εξειδικευμένου και μόνιμου τεχνικού προσωπικού, απαραίτητου για τη συντήρηση και τις επισκευές κτηριακών και τεχνικών υποδομών καθώς και προσωπικού καθαριότητας.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν σωρευτικά στα ήδη γνωστά και επίσης χρονίζοντα προβλήματα της δικαιοσύνης, όπως είναι οι τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και στοιχειωδών υποδομών στην μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η απουσία ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε μεγάλο αριθμό πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για τα στοιχειώδη και αυτονόητα που θα συνέτειναν στην ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και πολιτών στα δικαστήρια, δηλαδή στην μόνιμη παρουσία ιατρού εργασίας και των βασικών ιατρικών υποδομών άμεσης βοήθειας, καθώς και στην ύπαρξη μόνιμου προσωπικού φύλαξης των δικαστικών κτηρίων.

Για όλα αυτά, που αποτελούν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες, ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι αυτός του ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.

Σαν πρώτη ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ, στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι των υπηρεσιών τις οποίες αφορά το πρόβλημα της καθαριότητας, θα απέχουν από την εργασία τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από Παρασκευή 17-6-2022 και μέχρι να δοθεί λύση!

Επαναλαμβάνουμε το διαχρονικό μας αίτημα: Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τεχνικού προσωπικού για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και του αναγκαίου προσωπικού για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων και της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή διαρκείας στο Πρωτοδικείο Αθηνών από Παρασκευή (16/6) για λόγους καθαριότητας – Εικόνες ντροπής"

Δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν βρεθεί έως σήμερα στην Ελλάδα

Στην χώρα μας έχουν βρεθεί έως σήμερα, δυο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των δύο δειγμάτων και αφορούν σε West Africa clade.

Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν βρεθεί έως σήμερα στην Ελλάδα"

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου

Η Ρωσία έλεγε ψέματα όταν απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα την πρόσφατη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύθηκε την παροχή φυσικού αερίου για πολιτικούς σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η μείωση της ροής φυσικού αερίου το προηγούμενο 48ωρο δεν ήταν προμελετημένη, αλλά σχετιζόταν με ζητήματα συντήρησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο ιταλός πρωθυπουργός απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό. «Τόσο η Γερμανία όσο κι εμείς, καθώς και άλλες χώρες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ψέματα. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται πολιτικά το φυσικό αέριο όπως έκαναν και με τα σιτηρά», δήλωσε ο Ντράγκι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου"

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass – Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας

Ανοίγει αύριο (17/6) η πολυαναμενόμενη πλατφόρμα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα αφορά καταναλωτές οι οποίοι έχουν πληρώσει ρήτρα αναπροσαρμογής από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και το Μάιο. Η αποζημίωση θα φτάνει τα 600 ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι οι καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, που πλήρωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο και η επιδότηση εκτός από την κύρια κατοικία θα αφορά και μισθωμένη κατοικία παιδιών παιδιών που σπουδάζουν.

Αν ένας καταναλωτής έχει επιπλέον χρεώσεις 600 ευρώ η επιδότηση θα φτάνει τα 360 ευρώ, αν έχει πληρώσει 800 ευρώ η επιδότηση θα είναι 480 ευρώ χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα 600 ευρώ σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων θα κληθούν να επιστρέψουν ποσό διπλάσιο από αυτό, που πήραν.

Την ίδια ώρα νέα αύξηση σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά τη μείωση του όγκου που προμηθεύει η Ρωσία στη Γερμανία με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 130 ευρώ.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass – Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Δεν έδειξαν κεταμίνη οι τοξικολογικές στα φιαλίδια αίματος της Τζωρτζίνας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να γίνει γνωστό το πόρισμα θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας. Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες θανάτου της μεγαλύτερης κόρης, της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με το δελτίου ειδήσεων του Alpha, η ουσία κεταμίνη, που τελικά σκότωσε την 9χρονη Τζωρτζίνα, δεν ανιχνεύτηκε στα δείγματα αίματος που είχαν κρατηθεί στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε και τα οποία βρέθηκαν και εξετάστηκαν τώρα.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν από τα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αφορούν δείγμα αίματος που ελήφθη στις 8 Απριλίου όταν η 9χρονη εισήχθη στο Καραμανδάνειο αλλά και αίμα που ελήφθη στις 27, στις 28 και 29 Ιανουαρίου του 2022 στο Αγαλΐα Κυριακού.

Σε κανένα από αυτά τα δείγματα, δεν ανιχνεύτηκε κεταμίνη.

«Όλη η σεναριολογία και η σκανδαλολογία για την κατηγορουμένη ότι δήθεν δηλητηρίαζε λίγο λίγο το παιδί της και το βασάνιζε, προτού του δώσει τη χαριστική δόση καταρρίπτεται» είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της κατηγορούμενης μητέρας, Κ. Ζάρδας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Οι καταθέσεις και το πόρισμα που θα «ξεκλειδώσουν» τις έρευνες για Ίριδα και Μαλένα

Στην Πάτρα βρίσκονται από χθες αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής προκειμένου να λάβουν καταθέσεις για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας την ώρα που το πόρισμα της επιτροπής που ερευνά τους θανάτους των 2 παιδιών αναμένεται να δοθεί στις αρχές μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ιατροδικαστές Νίκος Καλογρηάς και Νίκος Καρακούκης ολοκληρώνουν την έρευνά τους και σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμά τους αναφέρει κοινή αιτία θανάτου των παιδιών από μη παθολόγικά αίτια καθώς και για καθαρές τοξικολογικές εξετάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών με εντολή της Εισαγγελίας ξεκινά ένα γύρο καταθέσεων ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι και ο τελευταίος που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση των θανάτων των 2 παιδιών.

Η διαδικασία θα γίνει με άκρα μυστικότητα ενώ δεν αποκλείεται οι καταθέσεις να ληφθούν σε άλλους χώρους και όχι στο αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας.

Αστυνομικές πήγες κάνουν λόγο για 10-12 μάρτυρες από το στενό, συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας, φίλους του ζευγάριου καθώς και γείτονες της οικογένειας από τη μονοκατοικία της οδού Μπιζανίου.

Οι πρώτοι μάρτυρες που θα δώσουν κατάθεση έχουν ήδη ενημερωθεί για την κλήση τους και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μζί με το πόρισμα των ιατροδικαστών για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι καταθέσεις τόσο της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου όσο και της αδελφής της, Δήμητρας, η οποία ήταν παρούσα όταν έχασε τη ζωή της η Ιριδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Δεν έδειξαν κεταμίνη οι τοξικολογικές στα φιαλίδια αίματος της Τζωρτζίνας"

Κυριάκος Μητσοτάκης για έξοδο από εποπτεία: «Κλείνει ένας επώδυνος δωδεκαετής κύκλος»

Για έναν επώδυνο κύκλο που κλείνει ύστερα από 12 χρόνια, κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του μετά την απόφαση του Eurogroup να δώσει το “πράσινο φως” για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της”, αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Και συνεχίζει: “Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.
Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.
Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε”.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα το 2018, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και να διασφαλίσουν την τήρηση των στόχων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν. Το Eurogroup χαιρέτισε αυτή τη δέσμευση καθώς και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει την ενισχυμένη εποπτεία, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013. Το Eurogroup συμφώνησε ότι οι τριμηνιαίες εκθέσεις υπό ενισχυμένη επιτήρηση θα χρησιμεύσουν ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup για την επιστροφή των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2022.

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η ανάπτυξη αναμένεται να ωθηθεί κυρίως από τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η ανάπτυξη ενισχύεται επίσης από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική φέτος.
 
Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης στις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των ειδικών δεσμεύσεων στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και δικαιοσύνης και tη συμφωνία για την παράταση της εντολής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων και με τη δημιουργία τμήματος Στατιστικής Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας και τις νέες προκλήσεις που θέτει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της έβδομης δόσης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το Eurogroup Working Group (EWG) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθρίου για ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υπαρχόντων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων , της ανεργίας και της ενίσχυσης του αναπτυξιακού δυναμικού.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή στοιχεία», τονίζει το Eurogroup.

Τέλος, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης για έξοδο από εποπτεία: «Κλείνει ένας επώδυνος δωδεκαετής κύκλος»"

Βαγγέλης Βενιζέλος: Στο σπίτι του με κορωνοϊό - Βγήκε από το «Σωτηρία»

Στο σπίτι του επέστρεψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος , μετά από τις ιατρικές εξετάσεις και την προληπτική αντιική αγωγή στην οποία υπεβλήθη στο «Σωτηρία». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαγνώστηκε θετικός στον covid -19 την Πέμπτη το πρωί και το μεσημέρι μετέβη στο «Σωτηρία». 

Τα συμπτώματά του είναι πολύ ήπια και ο ίδιος είναι πλήρως εμβολιασμένος. 

Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει απομονωμένος στο σπίτι του ώσπου να αρνητικοποιηθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » " Βαγγέλης Βενιζέλος: Στο σπίτι του με κορωνοϊό - Βγήκε από το «Σωτηρία»"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή – Πού θα βρέχει

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 31 με 33 βαθμούς, και στα νησιά τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίωςστα ορεινά της Μακεδονίας.Τα φαινόμενα το βράδυ στη Μακεδονία θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.Το βράδυ στα κεντρικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένραση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι -απόγευμα κυρίως στα βόρεια, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή – Πού θα βρέχει"

Ιστορική απόφαση του Eurogroup: Τέλος για την σκληρή εποπτεία της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια

Περίπου δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της επίπονης προσπάθειας της χώρας μας, το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας και επιβεβαιώνει την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση την 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «Το Eurogroup χαιρέτισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της έβδομης δόσης των μέτρων περιορισμού του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.

statement00

Όπως αναφέρει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης “με την επιφύλαξη της συμπλήρωσης των εθνικών υποχρεώσεων, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνει την μεταφορά ισοδύναμων ποσών SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου για ορισμένα δάνεια του EFSF, αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που αναφερθηκαν στην δέκατη τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της ανεργίας και της ενίσχυσης του αναπτυξιακού δυναμικού.

Παράλληλα το Eurogroup υπενθυμίζει ότι βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καθεστώς της ¨σκληρής επιτήρησης” της ελληνικής οικονομίας θα λήξει μετά την 20η Αυγούστου καθώς “η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ».

Δήλωση Σταϊκούρα

O υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή ημέρα καθώς σημειώνει ότι με την  συνεδρίαση του Eurogroup, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα που άνοιξε το 2010.

Αναφέρει επίσης ότι η χώρα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη.



Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα.
Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος.
Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.
Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης.
Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες  προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται!
Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιστορική απόφαση του Eurogroup: Τέλος για την σκληρή εποπτεία της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια"

Προκλητική η Gazprom: «Δικό μας το προϊόν, δικοί μας οι κανόνες» – Κλείνει και άλλο την στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom συνεχίζει την μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του και τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας” σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης είπε πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Nord Stream 1.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.

Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

“Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί” η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως “η Siemens παραμένει σιωπηλή”.

“Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη”, είπε, λέγοντας πως “πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί”.

Είπε πως οι Ευρωπαίοι “είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας”.

Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου χθες, Τετάρτη, και σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική η Gazprom: «Δικό μας το προϊόν, δικοί μας οι κανόνες» – Κλείνει και άλλο την στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Ευρώπη"

Ρωσία: Φωτιά ξέσπασε στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Gazprom

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία, προκαλώντας νέα ανησυχία στην αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη αγωγού.

Όπως ανέφερε η Gazprom η φωτιά ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Urengoyskoye που βρίσκεται στην περιοχή Yamalo-Nenets της Σιβηρίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο (10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) με προμήθειες που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν άμεσα.

Η φωτιά έχει περιοριστεί, ενώ η Gazprom ανέφερε πως αναλύει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από αυτή. Προσθέτει δε πως δεν υπήρξε διακοπή στον εφοδιασμό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Φωτιά ξέσπασε στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Gazprom"

Συλλήψεις για εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες – Βίντεο από τα ευρήματα της αστυνομίας

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση κυκλώματος που εφοδίαζε πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες. Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών έχουν περάσει χειροπέδες σε 15 ανθρώπους.

Σε διάφορες περιοχές της Αττικής έγιναν, συγκεκριμένα, 15 συλλήψεις στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε παράνομα μετανάστες και κατασκεύαζε πλαστά διαβατήρια.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αναμένεται αναλυτική ενημέρωση αφού για την ώρα δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες ούτε για το πού ακριβώς έχουν γίνει οι συλλήψεις, ούτε για την ακριβή δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε βίντεο της αστυνομίας:

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, με ορμητήριο την Αθήνα, και έπειτα από συνεργασία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της EUROPOL.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις για εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες – Βίντεο από τα ευρήματα της αστυνομίας"

Στο νοσοκομείο με covid-19 ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Θετικός στον covid-19 διαγνώστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη αναγκαίο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος λίγο μετά το μεσημέρι μετέβη στο νοσοκομείο, καθώς κρίθηκαν απαραίτητες σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις, λόγω επίμονου βήχα. 

Παραμένει σε απλή κλίνη και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος αναμένεται να αποχωρήσει για το σπίτι του.

Ο κ. Βενιζέλος είναι πλήρως εμβολιασμένος έχοντας κάνει και τη 4η αναμνηστική δόση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο με covid-19 ο Ευάγγελος Βενιζέλος"

Ο Μάνος Δασκαλάκης στο Ανθρωποκτονιών, κατέθεσε για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Στο Ανθρωποκτονιών βρέθηκε σήμερα (16.06.2022) το πρωί ο σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου και πατέρας των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα, Μάνος Δασκαλάκης. 

Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν είναι ο μοναδικός που θα δώσει κατάθεση στο Ανθρωποκτονιών για την υπόθεση που έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Στο πλαίσιο της έρευνας για το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου ευθύνεται και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, θα καταθέσουν και οι γονείς του.

Ο εν διαστάσει σύζυγος της γυναίκας που κατηγορείται μέχρι σήμερα για το θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, πήγε το πρωί στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr, είχε προκαθορισμένο ραντεβού με τους άνδρες του τμήματος Ανθρωποκτονιών που χειρίζονται την υπόθεση που τους τελευταίους μήνες έχει καθηλώσει το πανελλήνιο. 

Χθες κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών ταξίδεψε μέχρι την Πάτρα προκειμένου να πάρει κατάθεση από την ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα η οποία είχε την νεκροψία – νεκροτομή στην 6 μηνών Ίριδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα δώσει κατάθεση ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη, ενώ αστυνομικοί θα έχουν τετ α τετ και με την μητέρα του. 

Όλα αυτά εν αναμονή του πορίσματος για το θάνατο της Ίριδας και της Μαλένας από τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλογριά το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές τα επόμενα 24ωρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μάνος Δασκαλάκης στο Ανθρωποκτονιών, κατέθεσε για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας"

Ο Μεντβέντεφ χλευάζει την «άχρηστη» επίσκεψη Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στην Ουκρανία

Ειρωνικό και ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την σημερινή επίσκεψη των αρχηγών κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Κίεβο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ντμίτρι Μεντβέντεφ γράφει χαρακτηριστικά:

«Η επίσκεψη των “Ευρωπαίων φίλων των βατράχων, των λουκάνικων (από συκώτι) και των σπαγγέτι” είναι άχρηστη... Θα υποσχεθούν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και παλιά όπλα και, εν συνεχεία, μεθυσμένοι από ουκρανικό ποτό, θα πάρουν το τρένο της επιστροφής, χωρίς να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη».

Την καταστροφή στο Ιρπίν είδαν από κοντά οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, επισκέφθηκαν το μισοκατεστραμμένο προάστειο του Κιέβου σήμερα το πρωί και  είδαν από κοντά ότι έχει απομείνει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για μία από τις πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο της καταστροφής και των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά την κατοχή της περιοχής από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ξεναγήθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, έχοντας μαζί τους σημαντικό προσωπικό ασφαλείας και παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ' αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες. Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (...) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Ντράγκι: Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα»

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε σήμερα τους Ουκρανούς ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μάριο Ντράγκι, αφότου επισκέφθηκε το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου.

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ξαναχτιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντράγκι βλέποντας τους κατεστραμμένους δρόμους της ουκρανικής πόλης.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι' αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. 

Σολτς: H Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή

Βλέποντας τα ερειπωμένα σπίτια και τους δρόμους του Ιρπίν μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή: «Αυτό λέει πολλά για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος απλώς είναι έτοιμος για την καταστροφή. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου σε ότι αποφασίζουμε. Είναι τρομερή η καταστροφή που προκαλεί αυτός ο πόλεμος. Και είναι ακόμη χειρότερο όταν βλέπεις πόσο απίστευτα παράλογη είναι αυτή η βία».

Μακρόν: Πόλη σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του, πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηυση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφθασαν σήμερα στο Κίεβο στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε μια κοινή τους επίσκεψη με στόχο να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ζωντανά την άφιξη του τρένου, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες, στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Σολτς, ο οποίος φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι τύπου πόλο, ο Μακρόν με κοστούμι, λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα και ο Ντράγκι με ένα ανοιξιάτικο μπλε πουλόβερ, αφίχθησαν στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου τους συνόδευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία Ετιέν ντε Πονσέν.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο.

Δείτε βίντεο από την άφιξη των τριών ηγετών στην Ουκρανία υπό έντονη στρατιωτική παρουσία:

 Σειρήνες ηχούσαν καθώς έμπαινε στο ξενοδοχείο του ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την Bild!

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.

"Ο ωφέλιμος χρόνος γι' αυτή την επίσκεψη θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου αναμένεται μια ισχυρή συμβολική κίνηση από τους Ουκρανούς", είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και στην προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κράτη που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και είναι καθηλωμένα στα ενταξιακά κεφάλαια, καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να κατακερματίσουμε την ΕΕ", είπε η ίδια πηγή.

Θέλουμε μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, η οποία θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας που η Ρωσία κατέλαβε το 2014, δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή στο Ρόιτερς.

Ο Ολαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανός πρόεδρος είναι εκείνος που θα καθορίσει ποιά θα μπορούσε να είναι μια στρατιωτική νίκη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία και ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, ο Αντρί Μέλνικ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι εκτιμά πως ο Σολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα, τα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα στείλει στη χώρα αλλά δεν έχει ακόμη στείλει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Μεντβέντεφ χλευάζει την «άχρηστη» επίσκεψη Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ στα ερείπια του Ιρπίν για Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Πρόσωπα αλλοιωμένα από την καταστροφή που έβλεπαν γύρο τους. Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στο Κίεβο και πριν από τη συνάντησή τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφτηκαν πόλεις που έχουν μαρτυρήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια από τις πόλεις αυτές είναι το Ιρπίν, ένα προάστιο του Κιέβου, πόλη – σύμβολο των καταστροφών που προκάλεσαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πόλη όπου οι Ρώσοι έκαναν ωμότητες που σόκαραν τον κόσμο. Τα πρόσωπα του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του Μάριο Ντράγκι «αποτύπωναν» την καταστροφή.

Περικυκλωμένοι από πάνοπλους Ουκρανούς στρατιώτες κι ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας αλλά και δημοσιογράφους που καλύπτουν το πρώτο τους ταξίδι στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί και με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις έφτασαν στο Ιρπίν. Έφτασαν στο Κίεβο στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης (16.06.2022) και λίγο αργότερα ήχησαν οι σειρήνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν πάει στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι παντού…

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, σημειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο, που πριν από τον πόλεμο είχε 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρησή του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ στα ερείπια του Ιρπίν για Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι"

Κομισιόν: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τερματισμό των απειλών και αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (video)

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έστειλε η Κομισιόν.

Η ένταση στο Αιγαίο ετέθη και στην πενταμερή, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, όπου για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές προς τη χώρα μας έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο, Διαφορετικά όπως σημείωσε ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων της  Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν την κατάλληλη απάντηση.

Ο κ. Στάνο απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δήλωσε:

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και ο Χουλουσί Ακάρ που δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται και στην Αχρίδα, όπου αναμένεται να φτάσει αργά το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας για να πάρει μέρος στο φόρουμ των Πρεσπών με κεντρικό θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο ίδιο φόρουμ θα βρίσκεται και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση των δύο ανδρών, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μία συνάντησή τους στο περιθώριο του Φόρουμ.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τερματισμό των απειλών και αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (video)"

Μεταναστευτικό: Από τα Δωδεκάνησα έρχονται Ελλάδα οι μετανάστες που ξεκινούν από Τουρκία - 1.600% αυξήθηκαν οι ροές σε Κω και Ρόδο!

Οι νέοι δρόμοι που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών, αποκαλύπτονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει το protothema.gr. Η σύγκριση των αριθμών μεταξύ του Μαΐου του 2021 και του Μαΐου 2022, αποτυπώνει την αλήθεια και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Έτσι, η αύξηση κατά 1600% των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικότερα στη Ρόδο και την Κω δείχνει ότι οι διακινητές πλέον, χρησιμοποιούν κυρίως τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό, όπως επίσης και αυτή των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου, όπου παρατηρείται αύξηση 253%.

Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνονται και από τις συλλήψεις διακινητών που παρατηρείται ανάλογη αύξηση 800% για τα νησιά της Ρόδου και της Κω και κατά 200% για τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Με απλά λόγια, διακινητές επέλεξαν τον Μάιο του 2022 συγκριτικά με τον Μάιο του '21 τη ζώνη των Δωδεκανήσων για την προώθηση των μεταναστών. 


Screenshot_2022-06-16_132109
 

Την ίδια ώρα, από τον Έβρο, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα σε κάποιες περιοχές και χειρότερα σε κάποιες άλλες. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021 πέρασαν 335 παράνομοι μετανάστες ενώ τον Μάιο του '22 589. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 75,8%. Από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, υπήρξε μια μείωση 6% και από την Ορεστιάδα μια μεγάλη αύξηση 248%. Βέβαια, η αύξηση μπορεί να είναι στατιστικά μεγάλη, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι σχετικά μικρός καθώς ανέρχεται σε 310 άτομα τον Μάιο του 2022 έναντι 89 που κατεγράφησαν τον περασμένο Μάιο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια μείωση στις συλλήψεις για παράνομη είσοδο στην ελληνοβουλγαρική και ελληνοαλβανική μεθόριο. Αυτό σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αποδίδεται στην άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών, αλβανικών και βουλγαρικών αρχών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ουσιαστικά την επέκταση του φράκτη στον Έβρο με χρήματα που θα αντληθούν από κοινοτικά κονδύλια και πακέτα.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η διαδικασία για την πρόσληψη ακόμη 600 Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Οι 600 επιπλέον Ειδικοί Φρουροί, θα προσληφθούν από τη λίστα επιλαχόντων, σύμφωνα με την από 31 Μαΐου 2021 προκήρυξη, ενώ θα καλύψουν τις επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 80% από την κατηγορία Α’ (480 θέσεις) και 20% από την κατηγορία Β’ (120 θέσεις). Οι παραπάνω προσλήψεις αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή του Κυβερνητικού Σχεδιασμού και εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αναβάθμιση και ενίσχυση της ασφάλειας προσώπων και υποδομών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεταναστευτικό: Από τα Δωδεκάνησα έρχονται Ελλάδα οι μετανάστες που ξεκινούν από Τουρκία - 1.600% αυξήθηκαν οι ροές σε Κω και Ρόδο!"

7.158 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 102 διασωληνωμένοι

Αύξηση θετικότητας και διατήρηση του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κατέγραψε το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο. 

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον κορωνοιό. 

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 7.158    9.288    
Κρούσματα σε παιδιά 1.199 1.594
Σύνολο κρουσμάτων 3.525.056  3.517.898       
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.062  1.274  
Νέοι θάνατοι 15+1* 
Σύνολο θανάτων 30.057    30.049        
Διασωληνωμένοι 102  103
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  49  49
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 5 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  133   126  
Σύνολο τεστ PCR 11.480.924  11.469.053  
Σύνολο rapid tests  72.441.405  72.347.722     
Τεστ ημέρας 105.554  166.716 
Θετικότητα τεστ 6,78%     5,57%      
 
  • 4.729 στην Αττική (6.243 χθες).
  • 383 στη Θεσσαλονίκη (537 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 559 από την Ανατολική Αττική (721 χθες).
  • 903 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.114 χθες).
  • 129 από τη Δυτική Αττική (140 χθες).
  • 560 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (803 χθες).
  • 1.349 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.696 χθες).
  • 637 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (850 χθες).
  • 542 από τον Πειραιά (861 χθες).
  • 50 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (58 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 1 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας 
  • 89 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου
  • 60 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 29 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 26 στην ΠΕ Άρτας.
  • 157 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 33 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 5 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 18 στην ΠΕ Δράμας.
  • 36 στην ΠΕ Έβρου.
  • 101 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 45 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 45 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 22 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 394 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 9 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 60 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 41 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 57 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 9 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 45 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 11 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 87 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 18 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 7 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 28 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 79 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 46 στην ΠΕ Κω.
  • 30 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 146 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 48 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 50 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 8 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 56 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 111 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 13 στην ΠΕ Μήλου.
  • 43 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 20 στην ΠΕ Νάξου.
  • 21 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 32 στην ΠΕ Πάρου.
  • 15 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 41 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 21 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 68 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 19 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 169 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 25 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σποράδες.
  • 29 στην ΠΕ Σύρου.
  • 11 στην ΠΕ Τήνου.
  • 21 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 43 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 12 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 23 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 186 στην ΠΕ Χανίων.
  • 14 στην ΠΕ Χίου.

228 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (275 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "7.158 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 102 διασωληνωμένοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news