facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «δεν έχουν αντίρρηση» για μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.

«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε.

«Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».

Ο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ συνομίλησαν σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη». Μία ημέρα μετά, το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά αυτήν την πρόταση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «δεν έχουν αντίρρηση» για μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία"

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα τουίτ που ανήρτησε σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο"

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο πλευρό του ουκρανικού λαού

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο για να στηρίξουν τους Ουκρανούς, έναν μήνα μετά την εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία, με τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας να ασκεί κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες.

Το πλήθος κρατούσε ουκρανικές σημαίες, αλλά και πλακάτ όπου αναγραφόταν η φράση "Ειρήνη στην Ουκρανία", ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ του τερματισμού του πολέμου.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν ο 43χρονος Ζεναντίν Τκαλένκο, από το Κίεβο, που διαμένει πλέον στο νότιο Λονδίνο.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

"Η χώρα μας έχει δεχθεί επίθεση, η Βρετανία, ελπίζω, θα μπορούσε να βοηθήσει", δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA.

Η πορεία στο Λονδίνο ξεκίνησε από το Χάιντ Παρκ για να καταλήξει στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση, έπειτα από το κάλεσμα του Εργατικού δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

"Καταδικάζουμε τη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν και γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί βλέπουμε αυτές τις εικόνες, θέλουμε να γνωρίζουν ότι, στις σκοτεινότερες αυτές ώρες, δεν είναι μόνοι», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου στο Sky News, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής AP

"Συνομιλώ τακτικά με ηγέτες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία", συνέχισε, "όταν συγκρίνω όσα έχει κάνει η χώρα μας και η κυβέρνησή μας, ντρέπομαι".

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο πλευρό του ουκρανικού λαού"

Τσεχία: Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά του Πούτιν

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως Ρώσοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πράγα για να καταγγείλουν τη στρατιωτική επίθεση που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και να αξιώσουν το τέλος του πολέμου.

Περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διέσχισαν το ιστορικό κέντρο της Πράγας φωνάζοντας «Η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», «Ελευθερία για τη Ρωσία, ειρήνη για την Ουκρανία» ή «Ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία».

«Η Τσεχία φιλοξενεί 40.000 Ρώσους και έως σήμερα αυτοί οι Ρώσοι ήταν άγνωστοι στους Τσέχους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοργανωτής της κινητοποίησης Αντόν Λιτβίνε. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι Ρώσοι που ζουν εδώ είναι κατά του Πούτιν, κατά του πολέμου, ότι στηρίζουν την Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Λιτβίνε, καλλιτέχνης και ακτιβιστής που ζει στην Πράγα εδώ και 10 χρόνια.

«Οι Ρώσοι εδώ δεν είναι υποστηρικτές του Πούτιν, είναι Ευρωπαίοι», υπογράμμισε ο ακτιβιστής, κρατώντας μια λευκή και μπλε σημαία, όπως και οι διαδηλωτές. Η τρίχρωμη ρωσική σημαία, σε λευκό, μπλε και κόκκινο χρώμα, επανεφευρέθηκε για την περίσταση, εξήγησε ο ίδιος. «Δεν θέλουμε αυτή την κόκκινη γραμμή που συμβολίζει το αίμα, για αυτό ακριβώς την καταργήσαμε. Τώρα, υπάρχει μόνο το λευκό του χιονιού και το μπλε του ουρανού», σημείωσε.

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές καλούσαν επίσης τους Ρώσους «να ακούσουν και να πολεμήσουν τον πραγματικό εχθρό, όχι την Ουκρανία». Καθώς το πλήθος κατευθυνόταν προς την πλατεία Wenceslas, οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, ιδίως τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά του Πούτιν"

Πεσκόφ: Δεν θα αποφασίσει ο Μπάιντεν ποιος θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ρωσία, ανέφερε το Κρεμλίνο στην πρώτη αντίδραση μετά την δήλωση Μπάιντεν ότι ο Βλ. Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι επιλογή μόνο του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με το CNN.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε από την Πολωνία ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του.

«Για όνομα του θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Μπάιντεν στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για την μακράν πιο άμεση τοποθέτηση που έχει Μπάιντεν περί του καθεστώτος στη Ρωσία και δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το περασμένο διάστημα ότι η απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν είναι στόχος των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “για εμάς, δεν θέμα η αλλαγή καθεστώτος. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει”.

Πάντως ο Λευκός Οίκος είπε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεσκόφ: Δεν θα αποφασίσει ο Μπάιντεν ποιος θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας"

Υπουργείο Ενέργειας σε ΣΥΡΙΖΑ: Παραπλανάτε με προτάσεις που δεν ξέρετε από πού θα χρηματοδοτηθούν

Για παραπλανητικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης κάνει λόγο το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι:

– Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

– Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.

– Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.

– Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.

– Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Ενέργειας σε ΣΥΡΙΖΑ: Παραπλανάτε με προτάσεις που δεν ξέρετε από πού θα χρηματοδοτηθούν"

Ρωσία: Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

«Μεταξύ της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την τριμερή συμφωνία των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, εισερχόμενες στη ζώνη που τελεί υπό την ευθύνη της ρωσικής μονάδας διατήρησης της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησαν ένα παρατηρητήριο και πραγματοποίησαν “τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar στις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κοντά στην περιοχή Φαρούκ.

«Η ρωσική διοίκηση της μονάδας διατήρησης της ειρήνης λαμβάνει μέτρα με στόχο τη διευθέτηση της κατάστασης (…), μια έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων εστάλη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ"

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ

«Μην φοβάστε, ήταν οι λέξεις του πάπα Ιωάννη, μία φράση που άλλαξε τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αρχίζοντας την ομιλία του στην Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο μήνυμα του γεννημένου στην Πολωνία Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ προς τη Σοβιετική Ένωση το 1979

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως «η μάχη ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό θα είναι μακρά και είναι μπροστά μας», προσθέτοντας ότι «το κράτος Δικαίου και οι δίκαιες εκλογές είναι αναγκαίες».

«Είμαστε μαζί σας», είπε αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η μάχη για τη δημοκρατία δεν τελείωσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και κατηγόρησε την Ρωσία για «στραγγαλισμό της δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε προσωπικά κατά του ρώσου ομολόγου, Βλαντίμιρ Πούτιν – τον οποίο, άλλωστε, νωρίτερα είχε αποκαλέσει «χασάπη» – υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «λέει ψέματα ότι ‘αποναζιστικοποιεί’ την Ουκρανία και είναι κυνικός», ενώ αντιπαρέλαβε πως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

«Ο πόλεμος έγινε χωρίς καμία πρόκληση» είπε. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Το δίκαιο δίνει τη δύναμη. Σήμερα, πρέπει να έχουμε την ίδια πίστη», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNN, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο: “Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ”.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ"

Λεονίντ Φεντούν: Έχασα το 99% της περιουσίας μου λόγω κυρώσεων, λέει ο ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας

Υπό το βάρος της εισβολής του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος, τα περιουσιακά στοιχεία του Λεονίντ Φεντούν, ιδιοκτήτη της Σπαρτάκ Μόσχας, δεσμεύτηκαν. Ο διάσημος Ρώσος ολιγάρχης έμεινε έτσι χωρίς το 99% της περιουσίας του, με αποτέλεσμα η ομάδα του να βγαίνει τώρα στο “σφυρί”.

Ο Φεντούν ήταν ένας από τους λίγους ολιγάρχες που αντιτάχθηκαν δημόσια στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τον καλούμε να τερματίσει αυτή την ένοπλη σύγκρουση. Οι σκέψεις μας είναι με όλα τα θύματα. Υποστηρίζουμε την παγκόσμια ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας» είχε δηλώσει πρόσφτα.

«Ο Φεντούν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Έχασε το 99% των περιουσιακών του στοιχείων. Η κατάσταση τον έχει “χτυπήσει” πολύ οικονομικά. Λόγω κυρώσεων, αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα με τη Σπαρτάκ Μόσχας και την Κράσνονταρ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λεονίντ Φεντούν: Έχασα το 99% της περιουσίας μου λόγω κυρώσεων, λέει ο ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση με τις εξαγωγές σιτηρών στη χώρα

Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε σήμερα ότι η δυνατότητα της χώρας του να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος. Και συνεχίζεται. Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο υπουργός.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση με τις εξαγωγές σιτηρών στη χώρα"

Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει αφρικανική σκόνη

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (27.03.2022) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ανεβαίνει λίγο ο υδράργυρος, ενώ την εμφάνισή της θα κάνει σκόνη από τη Σαχάρα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι αρχικά ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει στους 20 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα στους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις απο τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις απο τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 τοπικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη και στη Θράκη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που μετά τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια ασθενείς και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις απο τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 5 μποφόρ,
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει αφρικανική σκόνη"

Τσαβούσογλου: Ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία Ρώσοι ολιγάρχες και πολίτες

Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

"Αν ρώσοι ολογάρχες...ή όποιοι ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν", είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.

"Αν εννοείτε αν αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, τότε φυσικά αν είναι νόμιμη και όχι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω. Αν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τότε είναι άλλο ζήτημα", δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

Δύο υπερπολυτελείς θαλαμηγοί που ανήκουν στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβις έχουν ελλιμενιστεί σε τουρκικά θέρετρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία Ρώσοι ολιγάρχες και πολίτες "

1544: Νέος τετραψήφιος αριθμός για τους οδηγούς – Πού χρησιμεύει, πώς λειτουργεί, πότε ξεκινά

Νέος τετραψήφιος αριθμός – 1544 – για τη διευκόλυνση των οδηγών του Λεκανοπεδίου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Λεπτομέρειες έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής.

Οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα καλώντας στο 1544 να επικοινωνούν με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής, για τη διευκόλυνσή τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες τον χρόνο, θα μπορούν να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

1544: 3.000 μικρές πινακίδες σε κεντρικές λεωφόρους

Θα μπορούν, ειδικότερα, να αναφέρουν φθορές στο οδόστρωμα, προβλήματα με την φωτεινή σηματοδότηση, τις διαγραμμίσεις αλλά και τη σήμανση. Επιπλέον θα μπορούν να ενημερώνουν για τυχόν πτώση υλικών στο οδόστρωμα όπως λάδια, φερτά υλικά ή άλλα αντικείμενα, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση 3.000 μικρών πινακίδων στους ιστούς των φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1544, ενώ παράλληλα διαθέτουν και σύγχρονο κωδικό QR code για να μπορούν οι πεζοί με μια απλή κίνηση να συνδέονται στην ηλεκτρονική σελίδα της περιφέρειας Αττικής από το κινητό τους τηλέφωνο και να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που αφορούν στην ασφαλή μετακίνηση τους.

Σημειώνεται πως στις πινακίδες έχει προβλεφθεί οι πληροφορίες να αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα, επιτρέποντας και στους επισκέπτες της Αττικής να ενημερώνονται για την ύπαρξη και τη λειτουργία μιας γραμμής. Επιπρόσθετα έχουν τοποθετηθεί 110 πινακίδες διαχείρισης κυκλοφορίας με τον αριθμό 1544 σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

1544: Και ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού του τηλεφωνικού κέντρου στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες για τον πολυκαναλικό αριθμό έτσι ώστε το κέντρο να μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές γραμμές ταυτόχρονα.

Στις 15 Απριλίου ο τηλεφωνικός αριθμός θα παραδοθεί προς χρήση, ενώ παράλληλα δημιουργείται και ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone.

«Ο νέος τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά ενεργειών που έχουμε υλοποιήσει για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας, όπως είναι τα ειδικά οχήματα – βαν στη λεωφόρο Κηφισού για τη διευκόλυνση των οδηγών, οι εργασίες συντήρησης στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, η συντήρηση των κεντρικών νησίδων, οι νέοι led φωτεινοί σηματοδότες καθώς και οι άμεσες παρεμβάσεις για την άρση επικινδυνοτήτων», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "1544: Νέος τετραψήφιος αριθμός για τους οδηγούς – Πού χρησιμεύει, πώς λειτουργεί, πότε ξεκινά"

Κορωνοϊός: 56 θάνατοι από Covid 19 και 16.558 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.558, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.916.892, εκ των οποίων 49,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 171 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.363 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν μόλις 78 χιλιάδες τεστ με τη θετικότητα να εκτινάσσεται στο 21,18%.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.127 στην Αττική (5.920 χθες).
  • 1.526 στη Θεσσαλονίκη (1.774 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 870 από την Ανατολική Αττική (809 χθες).
  • 1.105 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.063 χθες).
  • 183 από τη Δυτική Αττική (190 χθες).
  • 744 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (685 χθες).
  • 1.652 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.683 χθες).
  • 740 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (751 χθες).
  • 692 από τον Πειραιά (635 χθες).
  • 141 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (104 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 284 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 15 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 134 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 168 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 81 στην ΠΕ Άρτας.
  • 247 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 182 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 15 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 93 στην ΠΕ Δράμας.
  • 174 στην ΠΕ Έβρου.
  • 332 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 15 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 56 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 173 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 198 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 685 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 19 στην ΠΕ Θάσου.
  • 74 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 52 στην ΠΕ Θήρας.
  • 39 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 143 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 181 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 38 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 167 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 7 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 57 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 182 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 36 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 93 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 254 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 254 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 74 στην ΠΕ Κω.
  • 221 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 427 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 177 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 117 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 58 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 34 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 274 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 246 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 10 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 35 στην ΠΕ Νάξου.
  • 107 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 36 στην ΠΕ Πάρου.
  • 146 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 144 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 60 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 121 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 66 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 126 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 48 στην ΠΕ Σάμου.
  • 195 στην ΠΕ Σερρών.
  • 31 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 76 στην ΠΕ Σύρου.
  • 21 στην ΠΕ Τήνου.
  • 214 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 270 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 72 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 42 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 134 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 374 στην ΠΕ Χανίων.
  • 94 στην ΠΕ Χίου.
  • 371 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (322 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.216 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 341 (χθες 346). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 214 (62,76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (37,24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 434 (ημερήσια μεταβολή +4.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 383 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 56 θάνατοι από Covid 19 και 16.558 κρούσματα"

Κύπρος: Ρώσοι διαδήλωσαν υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία

Σχεδόν 100 άτομα, κυρίως Ρώσοι, πραγματοποίησαν σήμερα, στη Λάρνακα, εκδήλωση υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Την εκδήλωση οργάνωσε το «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών Κύπρου», με κεντρικό σύνθημα «Ρωσία σώσε τον πλανήτη».

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν ρωσικές και σοβιετικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Πούτιν και κατά της Ουκρανίας.

rus_c_1 

Η κυπριακή αστυνομία είχε λάβει μέτρα ασφαλείας, καθώς στην περιοχή της εκδήλωσης βρίσκεται μνημείο φιλίας Κύπρου – Ουκρανίας και συγκεντρώθηκε και μικρή ομάδα Ουκρανών που διαμαρτυρήθηκαν για την εκδήλωση υποστήριξης της εισβολής στη χώρα τους.

rus_c_2

rus_c_3

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Ρώσοι διαδήλωσαν υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ανακοίνωση για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την 31η ημέρα του και ο ρωσικός κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από το Κίεβο.

Ο δήμαρχος της πόλης του Κιέβου, που αποτελεί τον κύριο στόχο των Ρώσων εισβολέων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Όπως ανακοίνωσε ο Κλίτσκο, δεν θα παραταθεί τελικά ως το πρωί της Δευτέρας (28.03.2022) η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα.

Το πρωί του Σαββάτου (26.03.2022) ο δήμαρχος είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραταθεί και θα ισχύει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου (26.03.2022) έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει ως είχε, δηλαδή από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου (26.03.2022) έως τις 7.00 π.μ. της Κυριακής (27.03.2022).

«Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου», ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ανακοίνωση για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο"

Αποκάλυψη Daily Mail: Ο γιος του Μπάιντεν χρηματοδοτούσε βιοεργαστήρια με θανατηφόρους ιούς στην Ουκρανία

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα για τη σχέση του Χάντερ Μπάιντεν και τα βιοεργαστήρια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο γιος του αμερικανού προέδρου χρηματοδοτούσε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία έκαναν πειράματα με θανατηφόρους ιούς. Μάλιστα, η εφημερίδα συνδέει τα συγκεκριμένα εργαστήρια με αυτό της Ουχάν, από το οποίο φέρεται να διέρρευσε ο Covid-19.

Όπως αποκαλύπτεται από τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου, ο Χάντερ Μπάιντεν εξασφάλισε χρηματοδότηση εκατομμυρίων για έναν αμερικανό εργολάβο στην Ουκρανία που ειδικεύεται στην έρευνα για θανατηφόρους ιούς.

Η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας ότι ο Χάντερ Μπάιντεν βοήθησε στη χρηματοδότηση ενός αμερικανικού στρατιωτικού ερευνητικού προγράμματος «βιοόπλων» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί χαρακτηρίστηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ ως «προπαγανδιστικό τέχνασμα» για να δικαιολογήσουν την επέμβαση της Ρωσία στην Ουκρανία και να σπείρουν διχόνοια στις ΗΠΑ.

Όμως… τα email και η αλληλογραφία που έλαβε η DailyMail.com από τον εγκαταλελειμμένο φορητό υπολογιστή του Χάντερ δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί μπορεί κάλλιστα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη Daily Mail: Ο γιος του Μπάιντεν χρηματοδοτούσε βιοεργαστήρια με θανατηφόρους ιούς στην Ουκρανία "

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ακόμη και εναντίον συμβατικών»

Σε μία τρομακτική δήλωση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές – το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. 
Το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Μεντβέντεφ

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

«Να μη δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», κατέληξε.

Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει “τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας”-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση “μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας”.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία βλέπει πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι “όλο και πιο αληθινή”.

Παράλληλα χαιρέτησε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

“Οταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική”, δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ακόμη και εναντίον συμβατικών»"

To YouTube έκλεισε το κανάλι των Ρώσων φαρσέρ που πήραν τηλέφωνο τον Βρετανό υπουργό Άμυνας

To YouTube έκλεισε το κανάλι των διαβόητων Ρώσων φαρσέρ με τα παρατσούκλια «Βόβαν» και «Λέξους», οι οποίοι βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της προσοχής εξαιτίας της αμφιλεγόμενης φάρσας τους εις βάρος του βρετανού υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με ανώτερο βρετανικό αξιωματούχο, το τελευταίο τους βίντεο το είχαν επεξεργασθεί έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, παραδέχεται ότι υπήρχαν προβλήματα με τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAW, που προμηθεύει η Βρετανία στην Ουκρανία. Στο κλιπ, ο φαρσέρ είπε ότι το Κίεβο θέλει να συνεχίσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για να προστατευτεί από τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που είχαν αβάσιμα υποστηρίξει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το κανάλι των Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ και Αλεξέι Στολιάροφ (όπως είναι τα κανονικά ονόματα των φαρσέρ) είναι πλέον παρελθόν. «Νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από τους διαχειριστές της πλατφόρμας να αφαιρέσουν τα βίντεο με τη συνομιλία μεταξύ του Μπεν Γουάλας και του «Λέξους», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το YouTube έκλεισε ένα κανάλι με σχεδόν 150.000 συνδρομητές επειδή το ζήτησε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας» έγραψε σήμερα το «δίδυμο» στον λογαριασμό του στο Telegram. Οι δύο φαρσέρ επισήμαναν πάντως ότι διαθέτουν και κανάλι στο Rutube, όπου βρίσκονται δημοσιευμένα όλα τα βίντεό του.

Σύμφωνα με το YouTube, το κανάλι των δύο φαρσέρ έκλεισε γιατί «παραβίασαν τους όρους της κοινότητας».

Το δίδυμο των φαρσέρ «Βόβαν» και «Λέξους» ανέβαζαν μέχρι πρόσφατα στο YouTube αποσπάσματα από τις φάρσες τους, που συχνά στοχεύουν πρόσωπα που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο. Έχουν παραδεχθεί ανοιχτά ότι συμπαθούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ υπάρχουν υποψίες πως είναι Ρώσοι πράκτορες, αν και οι ίδιοι το αρνούνται.

Παρά το γεγονός ότι αρνείται ότι είναι Ρώσος πράκτορας, ο Στολιάροφ έχει παραδεχτεί ότι έχουν τη δική τους «εσωτερική λογοκρισία». «Δεν θα κοροϊδεύαμε τον Πούτιν», είπε στον Guardian. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε τη χώρα μας. Δεν θέλουμε αναταραχή εδώ. Δεν θέλουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε θα βοηθούσε τους εχθρούς της Ρωσίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " To YouTube έκλεισε το κανάλι των Ρώσων φαρσέρ που πήραν τηλέφωνο τον Βρετανό υπουργό Άμυνας"

Αντιδρούν ΚΚΕ και Βελόπουλος στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη, θα απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ως γνωστόν επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν το θέμα.

Το ενδιαφέρον με την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στην Εθνική Αντιπροσωπεία δεν είναι τόσο αυτή καθ’ αυτή η διαδικτυακή παρουσία του στην ολομέλεια της βουλής —είναι κάτι που το κάνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα κοινοβούλια των χωρών της Δύσης, σε μια προσπάθεια να κρατά το θέμα της Ουκρανίας ζωντανό και τους νομοθέτες των τρίτων χωρών με αυξημένο ενδιαφέρον για την κρίση.

Για παράδειγμα την Πέμπτη απευθύνθηκε στο Σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει στην Ιταλική Βουλή, στην Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Κοινοβούλιο του Καναδά, στη γερμανική Μπούντεσταγκ και φυσικά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον είναι η στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ήδη το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι «ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.».

Από την πλευρά της η «Ελληνική Λύση» εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ουκρανό Πρόεδρο για συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία:

«Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για την συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας», ανέφερε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) πάντως, η είδηση για την επικείμενη ομιλία του Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο έγινε δεκτή θετικά.

Από την Κουμουνδούρου σημείωσαν πως είναι μια καλή είδηση, υπενθυμίζοντας πως έχουν ταχθεί από την αρχή στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

«Θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη βουλή. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter.

Από το ΚΙΝΑΛ επεσήμαναν ότι από την πρώτη στιγμή είχαν στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στην πληττόμενη από τον πόλεμο χώρα, αλλά και την παροχή στρατιωτικού υλικού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν ΚΚΕ και Βελόπουλος στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή"

Δασικοί Χάρτες: Νέα παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 για την υποβολή αντιρρήσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έδινε την 20ήμερη παράταση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση στους βουλευτές της Ν.Δ. σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας.

Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο δεν φρόντισε αρχικά ούτε καν να ενημερώσει τις υπηρεσίες της Κέρκυρας για το διάστημα που δίνεται η παράταση, κάτι που τελικά το ανακοίνωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας!

Η Διεύθυνση Δασών ανακοίνωσε μόλις την Τετάρτη ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε μέσω email από την αρμόδια Δ/νση Δασικών Χαρτών του ΥΠΕΝ, η εφαρμογή της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου για την υποβολή Αντιρρήσεων και Προδήλων Σφαλμάτων κατά του Τροποποιημένου Αναρτημένου Δασικού Χάρτη ΠΕ Κέρκυρας θα παραμείνει σε λειτουργία για τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο, ανέφερε αρχικά ότι δεν της είχε κοινοποιηθεί το χρονικό διάστημα της παράτασης και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωσή από τη Διεύθυνση Δασών, όταν και εκείνη ενημερωθεί!!!

Τελικά, μέχρι τις 31 Μαΐου!

Από την πίεση που υπήρξε από το βουλευτή Λευκάδας (όπως ο ίδιος ανακοίνωσε), ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία (!) με την οποία η παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες επιμηκύνθηκε κατά δύο μήνες έως τις 31 Μαΐου. Πάντως, επισήμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η εν λόγω παράταση.

Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στ. Γκίκας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αφού έκανε λόγο για τις 20 ημέρες παράταση, ανέφερε: “Παρότι το χρονικό διάστημα της παράτασης υπολείπεται αυτού που ζητήσαμε, έστω και έτσι, οι πολίτες μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να ολοκληρώσουν την διαδικασία των αντιρρήσεων”.

Πολλαπλά προβλήματα

Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την περιοχή της Κέρκυρας έχουν διαπιστωμένα πολλαπλά λάθη κατά την αποτύπωση των εκτάσεων και μεγάλο μέρος των κτημάτων που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των δασικών εκτάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως εμπίπτουσες στη δασική νομοθεσία!

Η επιστολή Αυλωνίτη

Το θέμα με τις ασφυκτικές προθεσμίες που οδηγούν τους ιδιοκτήτες γης στις επίμαχες περιοχές σε απόγνωση, είχε φέρει στη Βουλή (και) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος σε επιστολή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και υφ. Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είχε υπογραμμίσει το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς των Ιονίων Νήσων το οποίο απορρέει από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και της ευνοϊκής μεταχείρισης που έχουν άλλες περιοχές: “Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει την 23/03/2022 κι όπως καταλαβαίνετε η χρονική εκπνοή δυσχεραίνει τη δυνατότητα των πολιτών να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους επί των ιδιόκτητων εκτάσεών τους. Παράλληλα, οι πολίτες της Ιονίων Νήσων γίνονται μάρτυρες μιας άλλης πιο ευνοϊκής πολιτικής μεταχείρισης των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της επικράτειας, όπου χορηγούνται παρατάσεις στις προθεσμίες κατάθεσης των αντιρρήσεων”.

Στην επιστολή του ο κ. Αυλωνίτης ζητούσε παράταση ισχύος της περιόδου διατύπωσης των αντιρρήσεων τουλάχιστον για 6 μήνες.

Γκίκας για τα δικαιώματα κυριότητας

Στη διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς που πέρασε από την κυβέρνηση, το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για πολλούς πολίτες, οι οποίοι κινδύνευαν να απωλέσουν μέρος της περιουσίας τους: “Είμαι σίγουρος ότι το αρμόδιο Υπουργείο με τις εγκυκλίους του προς τα Δασαρχεία θα διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασωμένων αγρών, χωρίς να υποχρεώνει τους πολίτες σε επιπλέον έξοδα και αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού η ερμηνεία της αεροφωτογραφίας θα πρέπει να είναι αρκετή. Θυμίζω σε αυτό το πλαίσιο ότι βάσει γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και καλύπτονται πλέον από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Με αυτό τον τρόπο διορθώνονται σφάλματα των δασικών χαρτών”, αναφέρει σχολιάζοντας την απόφαση ο βουλευτής Στ. Γκίκας.

Αίτημα για παράταση μέχρι τέλος του 2022 από το Περιφερειακό

Το αίτημα παράτασης μέχρι τέλος του έτους στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών κατατίθεται ομόφωνα απ’ τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου. Στην απόφαση, με εισήγηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα στο σώμα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων. Έχει ήδη διατυπωθεί μια σειρά από ενστάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίες αναλύθηκαν και κατά την τελευταία επίσκεψη του Υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά στην Κέρκυρα και αφορούν κυρίως στο τεκμήριο κυριότητας, που ισχύει υπέρ του Δημοσίου, για τις δασικές εκτάσεις (άρθρο 148 του Ν.4819/21 που αφορά στην επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασών, δασικών εκτάσεων και χορτολιβαδικών εκτάσεων) σε σχέση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τα οποία έχουν αμετακλήτως αποφανθεί επ’ αυτού και διαφοροποιούνται για τον χώρο των Ιονίων Νήσων.

Και το Δημοτικό Συμβούλιο

Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας σε ψήφισμά του, μετά από εισήγηση της παράταξης Καλούδη, ζητά ετήσια παράταση: “Οι λόγοι που το επιβάλλουν είναι η 2χρονη περίοδος του COVID 19, η νέα περίοδος ακρίβειας και φτωχοποίησης με εξωφρενικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών άρα δεν μπορεί να πληρώσει και άλλα έξοδα για τη περιουσία του και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Καλούδης.

corfupress

Διαβάστε Περισσότερα » "Δασικοί Χάρτες: Νέα παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 για την υποβολή αντιρρήσεων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

Πεζός προσπαθεί να φύγει με τις λιγοστές αποσκευές του ένας ηλικιωμένος Ουκρανός. (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη που ζουν εργάτες του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες.

Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη που ζουν εργάτες του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ"

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμμετέχει με την ΕΕ στην καταδίκη της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Στην καταδίκη από την ΕΕ της εκτόξευσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)
από τη Βόρεια Κορέα (ΛΔΚ), στις 24 Μαρτίου, συμμετέχει η Ελλάδα, με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για παραβίαση πολυάριθμων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην ίδια ανάρτηση παρατίθεται και η καταδίκη της ΕΕ, μέσω του ύπατου εκπροσώπου της, Ζοζέπ Μπορέλ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη ΛΔΚ και της απευθύνει έκκληση να απόσχει από κάθε περαιτέρω δράση που θα μπορούσε να οξύνει τις διεθνείς ή περιφερειακές εντάσεις και να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμμετέχει με την ΕΕ στην καταδίκη της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 136 νεκρά παιδιά από τη ρωσική εισβολή – Σχεδόν 14.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα

136 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 31 ημέρες όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας στο Telegram.

Από το σύνολο των 136 παιδιών, τα 64 σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Άλλα 50 παιδιά σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ στην Ουκρανία. Επιπλέον, 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

14.429 Ουκρανοί μετανάστες στην Ελλάδα

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.429 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους 4.580 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το τελευταίο 24ωρο (25/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 74 ανήλικοι. Συγκεκριμένα 162 εισήλθαν από τον Προμαχώνα, 9 από τους Ευζώνους, 43 από άλλα χερσαία σύνορα, ενώ 64 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 136 νεκρά παιδιά από τη ρωσική εισβολή – Σχεδόν 14.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Θ. Λιβάνιος: Όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας θα έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα

Με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους δήμους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη για το τηλεοπτικό σήμα, ώστε να τοποθετήσουν αναμεταδότες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

«Αυτή η τροπολογία δίνει την δυνατότητα να υπάρχει τηλεοπτικό σήμα παντού και κυρίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στους σημερινούς αναμεταδότες της τηλεόρασης» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο. Όπως εξηγεί, υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση το πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών», το οποίο παρείχε στους πολίτες «ένα δορυφορικό πιάτο για να μπορούν να πιάνουν τα κανάλια. Αλλά μπορούσαν να πιάσουν μόνο τα πανελλήνιας εμβέλειας και αφορούσε μόνο τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αν υπάρχει ένα εξοχικό δηλαδή, δεν μπορούσε να έχει σήμα η τηλεόραση, να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα αυτός που κατοικεί εκεί ή που πάει το καλοκαίρι».

Με τη νέα ρύθμιση τα δύο αυτά προβλήματα θεραπεύονται. Επιπλέον, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα της βελτίωσης ήδη υπαρχουσών υποδομών σε πολλές περιπτώσεις. «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναμεταδότες, κυρίως από δήμους, οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι στο επίσημο δίκτυο της DIGEA ή της ΕΡΤ και οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε να συντηρηθούν, ούτε να αναβαθμιστούν τεχνολογικά που χρειαζόταν» σημειώνει ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι πλέον «οι δήμοι θα μπορούν να τους εντάξουν στο δίκτυο, να τους δηλώσουν κανονικά, να τους αναβαθμίσουν και να συμπληρώσουν και την κάλυψη όπου χρειάζεται με νέους αναμεταδότες».

Το πρόγραμμα δεν έχει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς και όπως επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος «σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει προβληματικό σήμα θα μπορεί να τοποθετηθεί αναμεταδότης». Ωστόσο, «υπάρχει πρόνοια πάντα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Είναι χαμηλής όχλησης αναμεταδότες και δεν εκπέμπουν μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Θα παίρνουν μια γενική αδειοδότηση και προφανώς δεν πρέπει να επηρεάζουν υπάρχοντα δίκτυα, όπως είναι τα δίκτυα της αεροπορίας» υπογραμμίζει ο υφυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά «αποκλειστικά τηλεοπτικές κεραίες και όχι οτιδήποτε άλλο» ενώ στην διαδικασία της αδειοδότησης θα ελέγχονται όλες αυτές οι παράμετροι.

Η χρηματοδότηση προκύπτει από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών» το οποίο, όπως εξηγεί ο υφυπουργός «διαθέτει μεγάλο υπόλοιπο γιατί δεν μπορούσε να απορροφηθεί πλήρως έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο. Με αυτό το υπόλοιπο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει τους δήμους για την εγκατάσταση κεραιών». «Στόχος είναι όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στο βασικό αγαθό της τηλεοπτικής κάλυψης» καταλήγει ο κ. Λιβάνιος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Λιβάνιος: Όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας θα έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα"

Κορωνοϊός: Μόλις 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο €100

Μόλις το 14% των μη εμβολιασμένων ηλικίας άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για την άρνησή τους να προστατευτούν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), βρέθηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ). Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Το πρόστιμο Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ήδη «τρέχουν» προσαυξήσεις. Μάλιστα η φορολογική διοίκηση το επόμενο διάστημα θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για όλους τους οφειλέτες, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έστω και για το ποσό των 50 ευρώ. Τις προσεχείς μέρες λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου (μηνός Φεβρουαρίου) για όσους αγνοούν ακόμα τις αποφάσεις και τους νόμους για τον εμβολιασμό.

Στην πράξη επιβολής προστίμου που έλαβαν οι ανεμβολίαστοι αναφέρεται ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

Πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου έχει γίνει παρακράτηση των αποδοχών τους ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό, θεωρώντας ότι η πράξη είναι αντισυνταγματική.

Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, έστω και για το ποσό των 50 ευρώ του Ιανουαρίου.

Αρκετοί από τους ανεμβολίαστους επισκέφθηκαν τις εφορίες τους για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή με στόχο να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, αν και ο νόμος δεν το επιτρέπει. Αυτό που μπορούν να κάνουν, όπως προαναφέρθηκε, είναι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/prostima προκειμένου να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να γίνει η διαγραφή του.

Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έλαβαν εντολή από την κεντρική διοίκηση να μην παραλαμβάνουν ενδικοφανείς προσφυγές, καθότι δεν το επιτρέπει η σχετική δια-δικασία.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Μόλις 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο €100"

Φυσικό αέριο: «Ενίσχυση» της Ρεβυθούσας και χρήση αποθηκών στην Ιταλία για να εξασφαλιστεί επάρκεια

Εναλλακτικό σχέδιο με δύο άξονες για τη διασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές που προβλέπει σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom, επεξεργάζεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρώτος άξονας προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, με τη μόνιμη αγκυροβόληση στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου.

Αυτό θα προσθέσει χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων αερίου στην υφιστάμενη των 225.000 κυβικών μέτρων των τριών δεξαμενών του τερματικού σταθμού, αυξάνοντας την αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από τις 19-21 ημέρες στον ενάμιση μήνα.

Επίσης, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ διερευνά πρωτίστως τις δυνατότητες χρήσης αποθηκών της Ιταλίας για την αποθήκευση 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου, που θα αποδεσμεύσει η Ιταλία από τον Tap, για λογαριασμό της Ελλάδας. Δευτερευόντως εξετάζεται σενάριο με δέσμευση αποθηκευτικού χώρου στη Βουλγαρία.

Η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν χθες μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φυσικό αέριο: «Ενίσχυση» της Ρεβυθούσας και χρήση αποθηκών στην Ιταλία για να εξασφαλιστεί επάρκεια"

Ουκρανία: Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονμπάς – Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο μέχρι το πρωί της Δευτέρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Κίεβο από απόψε έως το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

“Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου”, ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονομπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη συναντώντας σήμερα Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι “επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς” στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Δηλώσεις που πρέπει να ακούγονται με επιφυλάξεις, καθώς το κάθε στρατόπεδο επιδίδεται σε μια εντατική μάχη πληροφόρησης σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ό,τι συμβαίνει στο πεδίο, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία — μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα.

Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, θα διεξαγάγουν “μια ανθρωπιστική επιχείρηση” εκκένωσης “τις αμέσως επόμενες ημέρες” αμάχων από τη Μαριούπολη.

Νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση για τους μεν, Ουκρανοί ήρωες για τους δε: το τάγμα Αζόφ, που έχει ταμπουρωθεί στη Μαριούπολη, βρίσκεται από την πλευρά του επίσης στο κέντρο του πολέμου προπαγάνδας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Ρωσία.

Τα φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης –αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς στο Twitter των ρωσικών πρεσβειών στο Παρίσι ή στο Λονδίνο– βρίθουν μαρτυριών και σχολίων για τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξε το τάγμα Αζόφ, το οποίο παρουσιάζεται ως “φασιστικό” ή ότι αποτελείται από “ναζί”.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.

Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 2,2 εκατ. άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα την πολωνική συνοριοφυλακή, σε ένα σύνολο περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων που αναχώρησαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων 1,8 εκατ. είναι παιδιά.

Απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο δράμα, σε όλη την Ευρώπη, η αλληλεγγύη για την Ουκρανία δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Είναι η περίπτωση της μικρής αγγλικής πόλης Ντις, που στέλνει φορτηγά με βοήθεια, ετοιμάζει κρεβάτια για τους πρόσφυγες και έχει συγκεντρώσει χρήματα χάρη σε ένα κοκτέιλ με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, με βότκα και μπλε κουρασάο.

Στο Παρίσι, σε μια λειτουργία για την ειρήνη στην Ουκρανία ένα πλήθος συγκεντρώθηκε χθες στη Σακρέ-Κερ, την εμβληματική βασιλική της Μονμάρτης.

Στη Γερμανία, μια “σιδηροδρομική γέφυρα” δημιουργήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η επιχείρηση της Deustche Bahn (DB), της γερμανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, φέρνει στον νου την “αερογέφυρα” που είχε οργανωθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τους Δυτικούς προκειμένου να βοηθήσουν την πόλη του Βερολίνου, θύμα ενός σοβιετικού αποκλεισμού.

“Πολλοί Ουκρανοί βιώνουν σήμερα, εδώ και τέσσερις μακρές εβδομάδες πολέμου, αυτό που οι Βερολινέζες και οι Βερολινέζοι βίωσαν την εποχή του αποκλεισμού από τους Σοβιετικούς” το 1948-49, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος ήρθε για να βοηθήσει αυτή την εβδομάδα την αναχώρηση μιας αυτοκινητοπομπής.

Βρεφικές τροφές, προϊόντα υγιεινής, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικό υλικό, στρώματα, κουβέρτες… τα κοντέινερ γεμίζουν γρήγορα.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που έχει σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κυρίως με την προμήθεια αμερικανικού αερίου.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες βράδυ νόμο που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων για “ψευδείς πληροφορίες” σχετικά με τη δράση της Μόσχας στο εξωτερικό, ένα ακόμη κατασταλτικό όπλο προκειμένου να ελέγξει την πληροφόρηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονμπάς – Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο μέχρι το πρωί της Δευτέρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news