facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Βόλος: Στη φυλακή γυναίκα γιατί ο σκύλος της… δάγκωσε γειτόνισσα

Στο εδώλιο του Μονομελές Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισαν χθες μια γυναίκα και ο γιος της, που κατηγορούνταν για σωματικές βλάβες από αμέλεια. Η γυναίκα εκπροσωπήθηκε δια συνηγόρου, κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή, ενώ ο γιος της αθωώθηκε.

Ανήμερα των Χριστουγέννων , 25 Δεκεμβρίου 2018, στον Άγιο Ονούφριο, ο σκύλος της γυναίκας, ράτσας Ελληνικός ποιμενικός, βγήκε από την αυλή του σπιτιού της γυναίκας και επιτέθηκε στη γειτόνισσα και την δάγκωσε στον μηρό.

Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών, ενώ ο γιος της, που κατέθεσε ότι ο σκύλος είναι ιδιοκτησίας της μητέρας του, αθωώθηκε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Στη φυλακή γυναίκα γιατί ο σκύλος της… δάγκωσε γειτόνισσα "

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αργολίδα και Κορινθία

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται την Παρασκευή 3 Ιουνίου, περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Αργολίδα και η Κορινθία.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς βρίσκονται στην κατηγορία 3.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και την Περιφέρεια και τους Δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αργολίδα και Κορινθία"

Νέο κύμα καύσωνα στην Ιταλία – «Καμίνι» η χώρα μέχρι την Κυριακή

Νέο κύμα καύσωνα πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ιταλία από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. 

Η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά από αύριο το πρωί, κυρίως στη Ρώμη και στις πόλεις Καμπομπάσο και Περούτζια στην κεντρική Ιταλία.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου και η ιταλική Πολιτική Προστασία ζήτησε ήδη από τους ηλικιωμένους πολίτες και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα και στη Φλωρεντία θα συνεχίσει να επικρατεί ζέστη και άπνοια, αλλά οι μέγιστες θερμοκρασίες – μέχρι και 41 βαθμοί, σύμφωνα με τις προβλέψεις – θα καταγραφούν (έως και την Κυριακή το βράδυ) στη Σικελία, στη Σαρδηνία και στην Απουλία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η αφόρητη ζέστη (με το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα, το οποίο οι ειδικοί ονόμασαν «Σκιπίων ο Αφρικανός») έπληξε φέτος τη χώρα έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε συνήθως τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κύμα καύσωνα στην Ιταλία – «Καμίνι» η χώρα μέχρι την Κυριακή"

Σε δικαστικούς μπελάδες ο Ερντογάν για τις «σουρτούκες» διαδηλώτριες

Βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσαν σήμερα ότι θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για γυναίκες που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ετών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «σουρτούκες» (χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε γυναίκες ελευθέρων ηθών) και «τρομοκράτες».

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών γνωστοποίησαν πως θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου Ερντογάν. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέστησε στον Ερτογάν να κρατάει το στόμα του κλειστό, μέσω ανάρτησης που έκανε στο Twitter.

Η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ εξέφρασε την οργή της για τη «ρητορική των διακρίσεων» από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δικαστικούς μπελάδες ο Ερντογάν για τις «σουρτούκες» διαδηλώτριες"

Αυτοκίνητα: Αντιδράσεις στην κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Να επιτρέπονται οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, με την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και όχι ορυκτά καύσιμα ζητούν με ανοιχτή επιστολή, περισσότεροι από 100 ευρωπαϊκοί φορείς και εταιρείες από τους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών.

Η επιστολή απευθύνεται στους ευρωπαίους νομοθέτες (Ευρωκοινοβούλιο & Συμβούλιο της ΕΕ), ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα κριθεί το μέλλον των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και η πιθανή κατάργηση των πωλήσεων τους από το 2035, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Σημαντική μερίδα του Ευρωκοινοβουλίου έχει στηρίξει την άποψη ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η συμβολή των ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλού άνθρακα στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα.

Η πρόταση επιτρέπει στα ανανεώσιμα καύσιμα να διαδραματίσoυν σημαντικό ρόλο στην πορεία για μείωση των εκπομπών, στο σύνολο των 240 εκατ. οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Από την πλευρά των επιχειρήσεων επισημαίνεται ακόμη ο κίνδυνος, αν καταργηθούν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στην πράξη να κυκλοφορούν με ηλεκτρικά οχήματα οι οικονομικά ισχυρότεροι ενώ η μεσαία και χαμηλή τάξη να παραμείνει λόγω κόστους στα παλιά και ρυπογόνα οχήματα.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, σημαντικοί ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι (CLEPA, FuelsEurope, eFuel Alliance, EBB, ECFD, UPEI, αλλά και ο ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαιοειδών Ελλάδας-ΣΕΕΠΕ), εταιρείες διύλισης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Repsol, ENI, Neste, MOL), μαζί με αρκετές εταιρείες αερίου, βιοκαυσίμων, αλλά και εταιρείες από τον κλάδο κατασκευής οχημάτων όπως η SiemensEnergy, MAZDA κλπ.

ΑΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτοκίνητα: Αντιδράσεις στην κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης "

Καιρός αύριο: Μέχρι και 35 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή (03/06)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 και στο Ιόνιο 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο 5 έως 6 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 36 βαθμούς και στα νησιά έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στη Θεσσαλία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μέχρι και 35 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή (03/06)"

Washington Post: Οι Ρώσοι αφαίρεσαν εξοπλισμό αξίας 135 εκατ. δολαρίων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για ένα και πλέον μήνα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, αποχωρώντας πήραν μαζί τους εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Washington Post.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Ο διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της νεκρής ζώνης Γιεβγκένι Κραμαρένκο, ανακοίνωσε ότι μερικά από τα όργανα που πήραν είχαν ενσωματωμένο GPS. «Βλέπουμε ότι μέρος από αυτά τα όργανα βρίσκεται στη Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων. Ένα μέρος τους ακόμη βρίσκεται στο Μινσκ, στην πόλη Γκόμελ και σε άλλες πόλεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Post: Οι Ρώσοι αφαίρεσαν εξοπλισμό αξίας 135 εκατ. δολαρίων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ"

Αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+

Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+ συμφώνησαν σήμερα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων ώστε να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και να πέσει η τιμή του αργού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει και της ιστορικής επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Ριάντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο. Έως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 bpd τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 2.768 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ στην Αλγερία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει τα 1.039 bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό, μετά τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τη Δύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+.

Η Σαουδική Αραβία παράγει 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, η παραγωγή της ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια. Το Ριάντ λέει ότι εργάζεται για να αυξήσει την ονομαστική ισχύ του στα 13,4 εκατομμύρια bpd (από 12,4 εκατ. σήμερα) μέχρι το 2027.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ προγραμματίστηκε για τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Εξαιρείται ο πατριάρχης Κύριλλος

Χωρίς τον Ρώσο, Πατριάρχη Κύριλλο, εγκρίθηκε σήμερα το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ. «Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Προβλέπεται επίσης:

-Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

-Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.

-Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.

-Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

ΑΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Εξαιρείται ο πατριάρχης Κύριλλος"

Τζορτζ Τσούνης: Ο Πούτιν κάνει έναν πόλεμο από επιλογή – Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Το μήνυμα πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού», ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε σωστά, επιλέγουμε τη δημοκρατία» και πως η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη «Διεθνή Διάσκεψη: Κυβερνοασφάλεια και Δημοκρατία».

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ο Πούτιν κάνει έναν πόλεμο από επιλογή, αμφισβητώντας τα θεμέλια των δημοκρατιών μας και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επίσης ανέφερε πως ο Πούτιν προσπάθησε να διαστρεβλώσει την ιστορία για να δικαιολογήσει αυτόν τον βίαιο πόλεμο, ενώ προσέθεσε πως «η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αναπτυχθεί για να διαδώσει ψέματα σχετικά με την εισβολή και να συγκαλύψει τις φρικαλεότητες στα τρομερά εγκλήματα πολέμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, αντέταξε την ανάγκη να «είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε σε αυτούς που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες». Όπως υπογράμμισε, «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, προέταξε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο χώρες, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των ψεμάτων, της παραπληροφόρησης και την προστασία των δημοκρατικών τους ιδανικών. Περαιτέρω, επισήμανε αφενός τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η προώθηση του διαλόγου των πολιτών και της ανεκτικότητας, και αφετέρου τις σημαντικές προκλήσεις που τη συνοδεύουν, όπως η ενίσχυση των προκαταλήψεων, η διάδοση της παραπληροφόρησης και της πρόκλησης σύγχυσης «που απειλεί τον ιστό των κοινωνιών μας».

Η παραπληροφόρηση αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας, ανέφερε συγκεκριμένα και υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισή της και προστασίας των δημοκρατικών αξιών. «Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, περισσότερο σεβασμό, περισσότερη συνεργασία. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε και ανέδειξε πως η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας και οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δημοκρατία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. 
 
Η εκπαίδευση ενισχύει την πολύ ισχυρή διμερή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά στην εκπαίδευση. «Τα τελευταία χρόνια, η εκπαίδευση είναι το πραγματικό λαμπρό σημείο στην ελληνοαμερικανική σχέση. Είναι ένας κρίσιμος τομέας για την εταιρική σχέση» τόνισε και εξέφρασε την προσωπική του δέσμευση να την εμβαθύνει και να την ενδυναμώσει.

«Είναι ένας τομέας συνεργασίας που αποτυπώνεται στον πυλώνα του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, και ενισχύει την πολύ ισχυρή διμερή μας σχέση» προσέθεσε. Επίσης, ο Τζορτζ Τσούνης εξήρε τις «εξαιρετικές προσπάθειες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την προώθηση της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και την επέκταση των σχέσεών τους με εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες» και υπογράμμισε τη βούληση της αμερικανικής πρεσβείας να συνεχίσει να τις υποστηρίζει.

Μπάιντεν: Ένας σπουδαίος φιλέλληνας

Εν συνεχεία, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας σπουδαίος φιλέλληνας. «Δεν νομίζω ότι θα βρείτε άλλον Πρόεδρο που να γνωρίζει περισσότερο την Ελλάδα και τα ελληνικά θέματα. Και το λέω χωρίς υπερβολές. Αγαπάει αυτή τη χώρα. Είναι πολύ αφοσιωμένος στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας» τόνισε ο Τζορτζ Τσούνης.

Εξίσου, αναφερθείς στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε ιστορική. Μάλιστα, εστίασε στην ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι είναι απόδειξη του σεβασμού που τρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα και «πώς συμπεριφέρονται στην παγκόσμια σκηνή γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Το συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η Πρωτοβουλία για την Κυβερνοασφάλεια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο για την προώθηση της Τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζορτζ Τσούνης: Ο Πούτιν κάνει έναν πόλεμο από επιλογή – Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας"

Θεσσαλονίκη: Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – Με ήπια συμπτώματα τουρίστας από την Κων/πολη

Άνδρας 61 ετών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης και όταν διαπίστωσε ότι είχε εξανθήματα σε όλο του το σώμα μετέβη στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ.Ο 61χρονος τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί.Οι γιατροί του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Παπαγεωργίου έλαβαν δείγμα και το έστειλαν για εξέταση στο εργαστήριο του ΑΠΘ.Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται αύριο ενώ ο 61χρονος προς το παρόν έχει μόνο δερματικά συμπτώματα. 

Οι απαντήσεις είναι πιθανόν να δοθούν αύριο, Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, που προσήλθε μόνος του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση με πολύ περιορισμένα συμπτώματα. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την Τετάρτη περισσότερα από 550 κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε 30 χώρες

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων γενικά υποχωρούν από μόνα τους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική εδώ και πέντε δεκαετίες και δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι δεν θα εξελιχθεί σε πανδημία.

«Ακόμα και πριν 50 χρόνια να έχει εμβολιαστεί κάποιος έχει κάποια μορφή ανοσίας», ωστόσο είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει τουλάχιστον 15 περιπτώσεις σε εννέα πολιτείες.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως:

  • πυρετό,
  • πονοκέφαλο,
  • μυϊκούς πόνους,
  • ρίγη,
  • εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες.
  • Εξανθήματα και βλάβες στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα εμφανίζονται μέσα σε μία έως πέντε ημέρες.

Τα τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα

– Πώς ξεκίνησε το τωρινό ξέσπασμα;

Οι ερευνητές έχουν αναλύσει το ιικό γονιδίωμα που συνέλλεξαν από ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία κ.α.). Το βασικότερο έως τώρα συμπέρασμα είναι ότι όλα τα γονιδιώματα έχουν στενή ομοιότητα με το δυτικοαφρικανικό στέλεχος του ιού που είναι λιγότερο θανατηφόρο (θνητότητα κάτω του 1% στο σύνολο των κρουσμάτων σε φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς, έναντι έως 10% του φονικότερου κεντροαφρικανικού στελέχους).

Μπορεί μια γενετική μετάλλαξη να εξηγήσει το τελευταίο ξέσπασμα;

Tο γονιδίωμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι τεράστιο σε σχέση με εκείνο πολλών άλλων ιών – π.χ. τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερο από ό,τι του κορονοϊού SARS-CoV-2. “Άρα είναι και έξι φορές δυσκολότερο να αναλυθεί“, σύμφωνα με την ιολόγο Ρέιτσελ Ρόπερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνα. Οι επιστήμονες πασχίζουν ακόμη να προσδιορίσουν με ακρίβεια ποιά γονίδια ευθύνονται για την μεγαλύτερη φονικότητα και μεταδοτικότητα του στελέχους της Κεντρικής Αφρικής σε σχέση με εκείνο της Δυτικής. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 17 χρόνια, δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

– Είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο το τωρινό ξέσπασμα;

Αντίθετα με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που χρειάζονται έως δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τους για να δημιουργήσουν επαρκή αντισώματα και να παρέχουν τη μέγιστη προστασία, τα εμβόλια κατά της ευλογιάς πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη μόλυνση της ευλογιάς των πιθήκων αν χορηγηθούν μέσα σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών από την έκθεση ενός ανθρώπου στον ιό, λόγω της μακράς περιόδου κατοπινής επώασης του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

– Εξαπλώνεται ο ιός διαφορετικά σε αυτό το ξέσπασμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα;

Αντίθετα με τον κορονοϊό, ο οποίος δεν παραμένει για πολύ καιρό πάνω στις επιφάνειες, σύμφωνα με τη Ρόπερ, οι ιοί της ευλογιάς μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του σώματος, πράγμα που καθιστά διάφορα αντικείμενα, όπως ρούχα, πόμολα και κλινοσκεπάσματα, πιθανή οδό μετάδοσης.

Aκόμη κι αν μπει “φρένο” στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους, οι ιολόγοι ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ξανά στα ζώα, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ο ιός να μολύνει ξανά τους ανθρώπους.

Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές συνιστούν την απομόνωση και επιτήρηση – ή ακόμη και την ευθανασία – κατοικίδιων ζώων που ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι αρρώστησαν από την ευλογιά των πιθήκων, προκειμένου να αποφευχθεί η αλυσίδα μετάδοσης “άνθρωπος-ζώο-άνθρωπος”

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – Με ήπια συμπτώματα τουρίστας από την Κων/πολη"

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα παράσχει η Σουηδία

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραύλων, τυφεκίων και αντιαρματικών όπλων, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ και Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

«Οι προτάσεις που κατατίθενται [ενν. στο κοινοβούλιο] σημαίνουν ότι τα κονδύλια που διατίθενται για τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης θα αυξηθούν κατά 1 δισ. κορώνες (102 εκατ. δολάρια) το 2022», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, και στο πλαίσιο της διεθνούς απάντησης στις ενέργειες της Ρωσίας, η κυβέρνηση βλέπει μια συνεχιζόμενη ανάγκη για υποστήριξη της Ουκρανίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι επρόκειτο να στείλει στρατιωτικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν 5.000 αντιαρματικά όπλα, κράνη και εξοπλισμός για την προστασία του σώματος στην Ουκρανία, και τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα έστελνε άλλα 5.000 αντιαρματικά όπλα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα παράσχει η Σουηδία"

3.769 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9+3 ακόμη θάνατοι, 131 διασωληνωμένοι

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα χθεσινά τα κρούσματα και οι θάνατοι από CoViD.

Στην ανακοίνωση 3.769 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 9+3 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 3.769    4.026 
Κρούσματα σε παιδιά 712 817 
Σύνολο κρουσμάτων 3.461.025  3.457.256     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου   406   490 
Νέοι θάνατοι 9+3*   9+3* 
Σύνολο θανάτων  29.869      29.857      
Διασωληνωμένοι 131  130
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 64   62 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ  - 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  94  83 
Σύνολο τεστ PCR 11.354.266   11.343.574 
Σύνολο rapid tests  71.459.780  71.381.356   
Τεστ ημέρας  89.116 109.207 
Θετικότητα τεστ  4,22%  3,68%   

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.434 στην Αττική (2.610 χθες).
  • 240 στη Θεσσαλονίκη (238 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 337 από την Ανατολική Αττική (320 χθες).
  • 424 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (483 χθες).
  • 76 από τη Δυτική Αττική (96 χθες).
  • 317 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (315 χθες).
  • 657 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (726 χθες).
  • 307 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (329 χθες).
  • 289 από τον Πειραιά (299 χθες).
  • 27 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (42 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 2 στο Άγιο Όρος 
  • 48 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 26 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 13 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 11 στην ΠΕ Άρτας.
  • 88 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 49 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 1 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 8 στην ΠΕ Δράμας.
  • 25 στην ΠΕ Έβρου.
  • 29 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 3 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 20 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 14 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 99 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου. 
  • 12 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 45 στην ΠΕ Θήρας.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 47 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 24 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 3 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 17 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 2 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 32 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 7 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 3 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 14 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 35 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 9 στην ΠΕ Κω.
  • 22 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 68 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 23 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 16 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 8 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 21 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 35 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 24 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 10 στην ΠΕ Νάξου.
  • 13 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 9 στην ΠΕ Πάρου.
  • 14 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 14 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 17 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 19 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 7 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 103 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 11 στην ΠΕ Σάμου.
  • 14 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 11 στην ΠΕ Σύρου.
  • 3 στην ΠΕ Τήνου.
  • 12 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 36 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 12 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 13 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 72 στην ΠΕ Χανίων.
  • 19 στην ΠΕ Χίου.

155 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (141 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "3.769 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9+3 ακόμη θάνατοι, 131 διασωληνωμένοι"

Συνελήφθη γιατρός που ζήτησε «φακελάκι» 1.000 ευρώ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος γιατρού δημόσιου Μαιευτηρίου της Αττικής, για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ο ιατρός αφού πραγματοποίησε ιατρική πράξη σε συγγενικό του πρόσωπο, απαίτησε, παρανόμως, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (02/06/2022) κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης και μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έρευνα διέταξε ο Πλεύρης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει διατάξει έρευνα για το τι περιστατικά έχει χειριστεί ο συγκεκριμένος γιατρός το προηγούμενο διάστημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη γιατρός που ζήτησε «φακελάκι» 1.000 ευρώ"

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Δύο συλλήψεις – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ομάδας Συλλήψεων της ΔΑΕΘ στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης εντός του ΑΠΘ. Οι δύο συλληφθέντες συμμετείχαν στο μπλοκ που κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι από πέτρες που πετούσαν οι κουκουλοφόροι. Για την απομάκρυνση των κουκουλοφόρων από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Σε ετοιμότητα είχε τεθεί και το όχημα εκτόξευσης νερού, όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μπροστά από το Τμήμα Βιολογίας και κατέληξαν στην Πολυτεχνική Σχολή. Ένας καθηγητής κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων και ζητούσε να αποχωρήσουν από το πανεπιστήμιο. Οι ταραξίες πυρπόλησαν έναν κάδο απορριμμάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να σβήσει η φωτιά. Ένας κουκουλοφόρος έσπασε με πέτρα το τζάμι του αυτοκινήτου ενός εργαζόμενου του ΑΠΘ.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στο ΑΠΘ: Δύο συλλήψεις – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι "

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους - Επιδότηση ίση με τον κατώτατο μισθό

Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 ανέργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περισσότερα από 10 προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα προχωρήσουν εντός του έτους, δημιουργώντας συνολικά πάνω από 86.000 νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, 6.500 νέοι άνεργοι στην Αττική και 3.500 στην Κεντρική Μακεδονία θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης της εργασίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά αύριο Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 12.00.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την έναρξη του προγράμματος κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ελληνική επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας καλλυντικών ΒΕΡΑΛ ΑΒΕΕ, μαζί με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με την ΔΥΠΑ, δημιουργώντας αρκετές νέες θέσεις εργασίας, ένα σημαντικό μέρος των οποίων είναι επιδοτούμενες από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ και αφορούν κυρίως σε νέους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους νέους ανθρώπους. Έχει μια πολύ ισχυρή επιδότηση, ίση με τον κατώτατο μισθό για 7 μήνες και πρέπει να το μάθει κάθε νέος άνθρωπος, ο οποίος αναζητεί αυτήν την ώρα εργασία, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Συζητώντας σήμερα σε αυτήν εδώ την επιχείρηση τόσο με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας όσο και με τους εργαζόμενους που χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα παρόμοια προγράμματα, φαίνεται ξεκάθαρα η προστιθέμενη αξία και η χρησιμότητα αυτών των προγραμμάτων».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Άλλη μια δράση με έμφαση στους νέους ξεκινά αύριο, δίνοντας την ευκαιρία σε 10.000 ανέργους να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν το προσωπικό τους. Με 100% επιχορήγηση, είναι ένα ελκυστικό πρόγραμμα που δίνει ισχυρό κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, όπως οι νέοι άνεργοι».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα

Στόχος του νέου προγράμματος, διάρκειας 7 μηνών και προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

Εργοδότες με Προσωπικό έως         Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων

3 άτομα                                                           1

4-9 άτομα                                                       2

10-19 άτομα                                                   3

20-30 άτομα                                                   5

31-50 άτομα                                                   8

άνω των 50 ατόμων               20% του απασχολούμενου προσωπικού, έως 20

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

Αναφορικά με τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta, στην οποία προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης. Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.oaed.gr

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους - Επιδότηση ίση με τον κατώτατο μισθό"

Συντάξεις: Μόνο ηλεκτρονικά για όλους οι αιτήσεις από το Φθινόπωρο

Μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για όλους τους τύπους συντάξεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

O τρόπος υποβολής των νέων αιτήσεων για την απονομή και μεταβίβασης των επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, έχει αλλάξει και πλέον τα αιτήματα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Μετά την ένταξη του ΓΛΚ, το σύνολο των πρώην Ταμείων θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, τις αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Μάλιστα έως τον Σεπτέμβριο η αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή αιτήσεων, θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου τομέα, βάζοντας «φρένο» σε άσκοπες μετακινήσεις στις τοπικές διευθύνσεις του Οργανισμού. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο μειώνονται δραστικά οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιουνίου 2022, μόνο μέσω ειδικής e- πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ,ΕΤΑΑ).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Μόνο ηλεκτρονικά για όλους οι αιτήσεις από το Φθινόπωρο "

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

Εν μέρει δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες σχετικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της.

Με την απόφαση του το δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. 

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. 

Κοινή δήλωση ΔΣΑ – Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ΕΚΠΟΙΖΩ
  1. Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής  αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία.
  2. Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η οποία συνίσταται:

Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην  Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στους ευάλωτους ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:

(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία. (Βλ. συννημένο Πίνακα)

(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες../.

-2-

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ, αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε αυτής της κατηγορίας καταναλωτών.

  1. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική δικαίωση!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά"

Τουρκία: «Ράπισμα» από Κομισιόν, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία σε Ερντογάν για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Κλιμακώνονται καθημερινά οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με δηλώσεις από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέχρι και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ότι δεν θα συζητά από εδώ και στο εξής με την Ελλάδα, ενώ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε χάρτες δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα θέσει «θέμα κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ωστόσο, το κρεσέντο των ανθελληνικών δηλώσεων ακολούθησε μία «ομοβροντία» από δηλώσεις καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα, εναντίον της Τουρκίας για τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά εναντίον της χώρας μας.  ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και εσχάτως η Κομισιόν «ράπισαν» διαδοχικά την Τουρκία με την ΕΕ να τονίζει ότι «οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην Άγκυρα

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Άλλαξε στάση η Γερμανία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο να έχει ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε από ελληνικό μέσο (Open) για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, με αφορμή την τακτική που ακολουθεί κατά της Ελλάδας, καθώς και τι είπαν ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.

Tο μήνυμα Μακρόν για την Τουρκία

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα Μακρόν, ο οποίος μετά την ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. «Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζει Ερντογάν

Χθες, στην προκλητική ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου και… προειδοποίησε την χώρα μας να «συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της», ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Κιλιτσντάρογλου απευθύνοντάς του ερωτήματα. Όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων ρώτησε τον επικεφαλής των κεμαλιστών «στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, με τις δηλώσεις του να προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμα και για την μετά Ερντογάν εποχή. Συγκεκριμένα, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: «Ράπισμα» από Κομισιόν, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία σε Ερντογάν για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας"

ΕΟΦ: Ανακαλούνται οι αμπούλες αντιγήρανσης της Vichy της L’Oréal

Ανακαλούνται οι αμπούλες αντιγήρανσης της Vichy λόγω ην πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, η πίεση που περιέχεται στις αμπούλες μπορεί να αυξηθεί και να αποδυναμώσει το γυαλί.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ αναφέρει  στην ανακοίνωσή του:

«Την ανάκληση όλων των παρτίδων του καλλυντικού προϊόντος ‘Αμπούλες αντιγήρανσης Vichy LIFTACTIV Specialist peptide-C’ (συσκευασίες των 1, 10 και 30 αμπουλών), καθώς διαπιστώθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, η πίεση που περιέχεται στις αμπούλες μπορεί να αυξηθεί και να αποδυναμώσει το γυαλί, γεγονός που ενδέχεται, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε κίνδυνο κοψίματος κατά το άνοιγμα.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας L’Oréal Hellas A.E.

Η εταιρεία L’Oréal Hellas A.E. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του συγκεκριμένου καλλυντικού προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλούνται οι αμπούλες αντιγήρανσης της Vichy της L’Oréal"

Τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα: O οδηγός του αυτοκινήτου έτρεχε να ξεφύγει από όχημα της ασφάλειας

Σοκαρισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαληψό Καβάλας από το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίτερα στον κεντρικό δρόμο του χωριού με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρία άτομα.

Από αυτοκίνητο της ασφάλειας Καβάλας, με συμβατικές πινακίδες, προσπαθούσε να ξεφύγει ο οδηγός του «Audi A6» που προκάλεσε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα το πρωί της Πέμπτης στον κεντρικό δρόμο της Γαληψού, με αποτέλεσμα να βρει τον ακαριαίο θάνατο ο ίδιος, ο συνεπιβάτης του αυτοκινήτου καθώς και ο οδηγός του φορτηγού κάβας που ξεφόρτωνε εμπορεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kavalapost οι επιβάτες του μοιραίου αυτοκινήτου φέρεται να είναι αρμένικης καταγωγής, οι οποίοι δεν σταμάτησαν σε έλεγχο που προσπάθησαν να κάνουν οι άνδρες της Ασφάλειας.

Αυτόπτες μάρτυρες που ήταν μπροστά στο θανατηφόρο τροχαίο αναφέρουν ότι οι καταδιωκόμενοι ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, ακόμα και μέσα στον δρόμο του χωριού, και στην προσπάθειά τους να προσπεράσουν ένα άλλο όχημα που κινούνταν στο σημείο συγκρούστηκαν ελαφρώς μαζί του.

Λόγω της ταχύτητας όμως ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να πέσει με δύναμη στο φορτηγό όπου εκείνη την ώρα ο 55χρονος οδηγός, Α.Φ. κάτοικος Ορφανίου Καβάλας ξεφόρτωνε εμπορεύματα. Μάλιστα, η δύναμη με την οποία έγινε η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το φορτηγό που ήταν γεμάτο από εμπορεύματα, δεν ανατράπηκε μεν αλλά «γύρισε» σχεδόν 180 μοίρες. Ο θάνατος του άτυχου άντρα σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ακαριαίος.

kavala-troxaio__6_

kavala-troxaio__1_

kavala-troxaio__2_

Η αντιδήμαρχος του δήμου Παγγαίου, Όλγα Αμπατζιά η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας μίλησε στο protothema.gr για το τραγικό περιστατικό 
«Το καταδιωκόμενο αμάξι από την αστυνομία, έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και κυριολεκτικά πήρε παραμάζωμα τον άτυχο άντρα, υπάλληλο σε κάβα που εκείνη την ώρα ξεφόρτωνε το εμπόρευμά του και τον πέταξε πάνω σε μια κολώνα ενός βενζινάδικου που βρίσκεται  κοντά στο σημείο που έγινε το συμβάν. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ο άτυχος άντρας ήταν πατέρας και είναι πολύ δύσκολες οι ώρες για όλους μας, αυτή τη στιγμή. Ζούμε μια τραγωδία από το πρωί, είναι δύσκολο να το πιστέψουμε».

kavala-troxaio__3_

kavala-troxaio__4_
 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα: O οδηγός του αυτοκινήτου έτρεχε να ξεφύγει από όχημα της ασφάλειας"

Παπούα Νέα Γουινέα: Εξερράγη το ηφαίστειο Ουλαγούν, ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο

Το ηφαίστειο Ουλαγούν στο βορειοανατολικό τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας άρχισε να εκρήγνυται νωρίς σήμερα το πρωί, στέλνοντας τέφρα στον ουρανό, προτού στη συνέχεια σταματήσει χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Η υπηρεσία διαχείρισης γεωκινδύνων της χώρας ανακοίνωσε ότι από το ηφαίστειο σημειώθηκαν για περίπου 15 λεπτά «συνεχείς και ισχυρές εκλύσεις πυκνών νεφών γκρίζας τέφρας».

Το ηφαίστειο αυτό, ένα από τα πιο επικίνδυνα παγκοσμίως, βρίσκεται στον κατάλογο με τα 16 «ηφαίστεια της δεκαετίας», τα οποία αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας διότι παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο ισχυρών εκρήξεων.

Η έκρηξη έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος περίπου 3.000 μέτρων, τα οποία λόγω του αέρα μετακινήθηκαν προς τα βορειοδυτικά, με τέφρα να πέφτει σε διάφορα σημεία.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια απομονωμένη συστάδα νησιών στο αρχιπέλαγος Μπίσμαρκ βόρεια της Παπούας Νέας Γουινέας.

Λόγω μιας σειράς εκρήξεων που σημειώθηκαν το 2019 στο Ουλαγούν χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δείτε βίντεο από τις εκρήξεις του 2019

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπούα Νέα Γουινέα: Εξερράγη το ηφαίστειο Ουλαγούν, ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο"

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν, θα σε στηρίξουμε

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαντώντας σε ερώτημα του Τούρκου προέδρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χθεσινή προκλητική ομιλία του ο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του προειδοποίησε τη χώρα μας να «συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της», ενώ παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ερωτημάτων ήταν το εξής ερώτημα: «Είναι (ο Κιλιτσντάρογλου) μαζί με την Τουρκία στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο ή όχι;».

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, με εξίσου προκλητικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Κεμάλ  Κιλιτσντάρογλου ανέφερε: «Η στάση μας είναι πολύ σαφής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ”μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν, θα σε στηρίξουμε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news