facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν πάνω από 36 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Πάνω από 36 εκατ. λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η ΑΑΔΕ για την καταστολή του λαθρεμπορίου.

Μετά από ανάλυση κινδύνου του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, επιλέχθηκε για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν εμπόρευμα «ξύλινα μαχαιροπήρουνα», για τα οποία είχε κατατεθεί αίτημα για σιδηροδρομική μεταφορά στη Βουλγαρία και βρισκόταν σε περιβάλλοντα χώρο Λογιστικής Αποθήκης.

Αρχικά έλεγξε το εμπορευματοκιβώτιο ο σκύλος ανιχνευτής καπνικών “Χάκερ” και στη συνέχεια διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο υπόλοιπο φορτίο, που είχε φτάσει οδικώς τις προηγούμενες ημέρες και παρέμενε στην Αποθήκη.

Ο έλεγχος οδήγησε στην ανακάλυψη 36,1 εκατ. λαθραίων τσιγάρων, που είχαν δηλωθεί ως «ξύλινα μαχαιροπήρουνα» και «υποδήματα ασφαλείας», τα οποία είχαν φτάσει οδικώς απ΄την Βουλγαρία με αποστολείς ελληνικές επιχειρήσεις και ως παραλήπτες επιχειρήσεις στην Τσεχία. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται συνολικά σε 7,32 εκατ. ευρώ.

Με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υφίστανται στις δηλωθείσες έδρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν πάνω από 36 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα"

G20: Αποχώρησε και η Καναδή υπουργός Οικονομικών για διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της Ρωσίας

Η υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της G20 στην Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε η ίδια, διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή της Ρωσίας, καθώς θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον αφορούν την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας — και η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε μέσω Twitter η υπουργός Οικονομικών του Καναδά, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει.

«Οι δημοκρατίες του κόσμου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση και τα εγκλήματα πολέμου. Σήμερα ο Καναδάς και ορισμένοι δημοκρατικοί εταίροι μας αποχώρησαν από την ολομέλεια της G20 όταν η Ρωσία ζήτησε να παρέμβει», δήλωσε η Φρίλαντ, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ και άλλοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από τη σύνοδο της «Ομάδας των 20» πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, πριν πάρει τον λόγο ο Ρώσος αντιπρόσωπος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "G20: Αποχώρησε και η Καναδή υπουργός Οικονομικών για διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της Ρωσίας"

ΗΠΑ: Πυρκαγιά στην Αριζόνα σχεδόν τριπλασιάστηκε σε μέγεθος – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Το μέγεθος μιας πυρκαγιάς στην Αριζόνα, την οποία τροφοδοτούν θυελλώδεις άνεμοι, σχεδόν τριπλασιάστηκε σήμερα, έχοντας ήδη κάψει δεκάδες κτίρια και αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πυρκαγιά, που ονομάζεται Tunnel Fire, σάρωσε το βορειοανατολικό τμήμα της Αριζόνας, κατακαίγοντας λόφους 23 χιλιόμετρα βόρεια του Φλάγκσταφ και μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 66.000 στρέμματα, ήτοι μια περιοχή μεγαλύτερη από το Μανχάταν, σύμφωνα με τον ενημερωτικό σύστημα πυρκαγιών Inciweb.

«Δεν μπορώ να περιγράψω επαρκώς πόσο γρήγορα μετακινείται αυτή η πυρκαγιά», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Τρου Μπράουν, ένας αξιωματούχος διαχείρισης πυρκαγιών στον Εθνικό Δρυμό Coconino.

«Δεν μπορώ να τονίσω επαρκώς πόσο σημαντικό είναι να εγκαταλείψετε την περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά».

Η πυρκαγιά, την οποία πυροδοτούν θυελλώδεις άνεμοι, ανάγκασε περισσότερους από 2000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας Κοκονίνο. Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει 24 κτίρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Πυρκαγιά στην Αριζόνα σχεδόν τριπλασιάστηκε σε μέγεθος – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους"

Δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή Ρώσου αξιωματούχου στη σύνοδο της G20 – Αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αυτοπρόσωπη παρουσία ενός κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου στη σημερινή σύνοδο της G20.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η Γέλεν είπε ότι αποδοκιμάζει την παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο ενώ η Λαγκάρντ προέτρεψε τον Ρώσο αξιωματούχο, τον υφυπουργό Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ, να μεταφέρει στη ρωσική ηγεσία ένα σαφές μήνυμα: να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Μαξίμοφ είναι παρών στη σύνοδο.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της «Ομάδας των 20» πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.

«Ζητάμε να σταματήσει αμέσως η Ρωσία τη στρατιωτική δράση της και να μην συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της G20. Ο πόλεμος δεν είναι συμβατός με τη διεθνή συνεργασία», είπε ο Λεμέρ μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με μια πηγή του γαλλικού υπουργείου, ο Λεμέρ αποχώρησε πριν πάρει τον λόγο ο Ρώσος αντιπρόσωπος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή Ρώσου αξιωματούχου στη σύνοδο της G20 – Αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου - Αύξηση €50

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης, από 1ης Μαΐου, ο βασικός μισθός ανεβαίνει στα 713 ευρώ, με συνολική αύξηση 9,7% από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για αύξηση 50 ευρώ τον μήνα από 1ης Μαΐου. «650.000 εργαζόμενοι κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό ετησίως» είπε ακόμη.

«Αυτή η σημαντική μεταβολή στον βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο, εξηγώντας τα οφέλη για χαμηλόμισθους και ανέργους.

«Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις, σε κάθε δυσκολία θα είμαι στο πλευρό σας» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.



Όλο το μήνυμα Μητσοτάκη

Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο.

Ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται, διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, όμως αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη τους αφορά πραγματικά. Αισθάνονται ότι, χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αναγκασμένοι και να νοικιάζουν σπίτι.

Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.

Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν.

Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως.

Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών.

Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της.

Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση.

Ανω των 1.000 ευρώ ο κατώτατος μισθός για τους έγγαμους με προυπηρεσία - Δείτε πώς διαμορφώνονται οι μισθοί για όλα τα κλιμάκια

Tο όριο των 1000 ευρώ θα ξεπεράσει μετά από πολλά χρόνια ο μισθός του έγγαμου με προϋπηρεσία τουλάχιστον 9 ετών, o οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό μετά από την αύξηση 7,5% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αν προστεθεί και το επίδομα γάμου, ο εργαζόμενος από την 1η Μάϊου θα λάβει 1018,6 ευρώ.

Έτσι, από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό αν είχε συμπληρώσει το 2012 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία θα λάβει 713 ευρώ .

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784.3 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 855.6 ευρώ

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται στα 926.9 ευρώ ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1018.6 ευρώ.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό).

Το επίδομα ανεργίας, από 407 σήμερα, θα αυξηθεί στα 438 ευρώ.

pinakaki

Ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για τον κατώτατο μισθό

Υπουργείο Εργασίας: Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%. Δείτε συγκριτικούς πίνακες σε σχέση με τους ευρωπαικούς μισθούς

1.Η νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού επιτυγχάνει μια χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες. Από την μια πλευρά τον μετριασμό των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των μισθών και την ικανοποίηση της εύλογης προσδοκίας των εργαζομένων να έχουν και εκείνοι μέρισμα από την ανάπτυξη που επετεύχθη το 2021. Από την άλλη πλευρά την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία.

2.Πώς διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός και τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζομένων ;

Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 7,5 %, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ προηγουμένως. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών το χρόνο διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής, στο εισόδημά τους.

3.Δεδομένου ότι είχε δοθεί και μια αύξηση 2 % από 1.1.2022, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τον εργαζόμενο συνολικά;
Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).
Στην πραγματικότητα ωστόσο η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81 % αν συνυπολογισθεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.

4. Τι θα συμβεί με τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;
Συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

5. Πώς επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού τα επιδόματα του ΟΑΕΔ;
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.
Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

6.Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν διπλάσια από το ποσοστό ανάπτυξης, το οποίο το 2021 ήταν 8,3%. Συνεπώς θα έπρεπε να εγκριθεί αύξηση πάνω από 16% για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις;
Πράγματι το 2021 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,3 %, προηγήθηκε όμως, λόγω κορονοϊού, ύφεση 9 % το 2020! Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε το καλοκαίρι του 2021 μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022. Συνεπώς η κυβέρνηση είναι συνεπής και με το παραπάνω προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και την πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται πως ούτε η ΓΣΕΕ εισηγείται σε αυτή τη φάση τόσο μεγάλη (16 %) αύξηση του κατώτατου μισθού.

7. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας;
Η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 (2 % από 1ης Ιανουαρίου + 7,5 % από 1ης Μαΐου) είναι σωρευτικά 9,7 %. Το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Μάρτιο ήταν 8,9 %. Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μόνο από τα όπλα για τη στήριξη των εργαζομένων. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.α. Πάνω απ΄ όλα η συνολική οικονομική, αδειοδοτική, φορολογική πολιτική που οδήγησε στην σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος. Πολιτική που είχε ως άμεση θετική συνέπεια η ανεργία να υποχωρήσει από το 17,2 % το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022.

8. Οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες αυτήν την περίοδο με μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας λόγω της διεθνούς κρίσης. Θεωρείτε ότι θα μπορέσουν, ιδίως οι μικρομεσαίες, να καλύψουν το πρόσθετο μισθολογικό κόστος;
Στην απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη από τη μια πλευρά η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και από την άλλη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Προφανώς οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις. Γι αυτό και δεν υιοθετήθηκαν αιτήματα για αρκετά μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι μια αλόγιστη απόφαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις – με αποσταθεροποίησή τους - όσο συνακόλουθα και στους εργαζομένους που εργάζονται σε αυτές. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους 33 μήνες έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα προς όφελος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητάς τους όπως μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού (επιστρεπτέα προκαταβολή, ειδικά προγράμματα στήριξης, κλπ.) Σημειώνεται επίσης ότι όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση (εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, επιστημονικοί φορείς και φυσικά η ΓΣΕΕ) εισηγήθηκαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε διαφορετικό επίπεδο ο καθένας. Δεν υπάρχει κανείς που να προτείνει σήμερα το “πάγωμα” του κατώτατου μισθού.

9. Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ;
Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 7,5 % στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά 2 θέσεις ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και την Μάλτα (792,26 ευρώ).

10. Η σημαντική αυτή αύξηση δεν θα οδηγήσει σε άνοδο της ανεργίας;
Η αγορά εργασίας από το καλοκαίρι του 2019 έχει μπει σε ένα σταθερό ενάρετο κύκλο στον οποίο έχουμε ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας, αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και άνοδο των μισθών. Συνεπώς θα μπορέσει να απορροφήσει την αύξηση. Και αυτό λόγω της γενικότερης φιλοεπενδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες: από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010. Παράλληλα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 65% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Επιπλέον το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό καθώς το 2021 δημιουργήθηκαν 133.082 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από ότι το 2020 (93 χιλ.) αλλά και το 2019 και (127,6 χιλ.). Και όλα αυτά παρά την κρίση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει αυξηθεί κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ) σε σχέση με το 2018.
Ωστόσο η κυβέρνηση μελετώντας όλες τις παραμέτρους (αύξηση του ΑΕΠ, παραγωγικότητα, πληθωρισμός κλπ.) θεώρησε σκόπιμο να καταλήξει στην αύξηση η οποία ανακοινώθηκε, την οποία θεωρεί χρυσή τομή μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής προστασίας.

11. Υπάρχει κίνδυνος η αύξηση του κατώτατου μισθού να ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη;
Η αποφυγή ενός πληθωριστικού σπιράλ αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Είναι και ένας βασικός λόγος που δεν υιοθετήθηκαν μαξιμαλιστικές προτάσεις οι οποίες ενώ φαίνεται να είναι υπέρ των εργαζομένων θα έφερναν τελικά το αντίστροφο αποτέλεσμα. Η αύξηση που αποφασίστηκε είναι ισορροπημένη και δεν αναμένεται να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία πληθωρισμού.

12. Γιατί δεν αφήνετε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως ζητούν η ΓΣΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ;
Οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν την δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού. Το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ και επιπλέον είναι το σύστημα που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς. Η διαδικασία αυτή αφενός εξασφαλίζει τη διαφάνεια καθώς οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση, δημοσιοποιούνται επισήμως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων όσο και των ανέργων.

pinakas1

pinakas2

Screenshot_54

Προσαύξηση κατώτατου μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες)*

pinakas4

* συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012
Για τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία οι αποδοχές είναι αυξημένες κατά έως και 213 ευρώ το μήνα.

Αποτελέσματα της διαβούλευσης : οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό

pinakas5

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου - Αύξηση €50"

Ηράκλειο: Ανήλικοι κυκλοφορούσαν με μαχαίρια – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Σοκ προκαλεί η νέα είδηση της σύλληψης δύο ανήλικων ατόμων στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για δύο νεαρούς ηλικίας 17 ετών, οι οποίοι βρέθηκαν να φέρουν επάνω τους τρία μαχαίρια συνολικά, έπειτα από έλεγχο που τους έγινε από αστυνομικούς.

Κατόπιν τούτου οι αρχές προχώρησαν τόσο στη σύλληψη των δύο νεαρών όσο και στη σύλληψη των γονιών τους (ηλικίας 49 και 47 ετών) για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλοι οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Μέγαρο και αναμένεται να περάσουν από Εισαγγελέα αφού του περιστατικού πλέον επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Ανήλικοι κυκλοφορούσαν με μαχαίρια – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους"

Ρωσία: Η Μόσχα εκτόξευσε νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο - «Τροφή για σκέψη σε όσους απειλούν τη Ρωσία», το μήνυμα Πούτιν

Στη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου προχώρισε νωρίτερα η Ρωσία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πύραυλος Sarmat εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ που βρίσκεται στη Βόρεια Ρωσία και πέτυχε όλους τους στόχους που είχε προγραμματίσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται πως ο στόχος βρισκόταν στη χερσόνησο Καμτσάτκα, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων ανατολικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου θα πρέπει να αποτελέσει  «τροφή για σκέψη, για όσους απειλούν τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πύραυλος Sarmat έχει διευρύνει το εύρος του εξοπλισμού μάχης και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ξεπερνά κάθε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.


«Οι εργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», αναφέρει από την πλευρά του το πρακτορείο RIA Novosti. Έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών το «Sarmat» αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

Ο Sarmat έχει γίνει γνωστός και ως RS-28 βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και προορίζεται ως αναβάθμιση του σημερινού αποθέματος βαλλιστικών του Κρεμλίνου. Είναι ικανός να εκτοξεύσει έως και 15 κεφαλές που στοχεύουν σε διαφορετικούς στόχους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ. Παράλληλα επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Μάλιστα υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις με βάση τις οποίες η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων. Το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Η Μόσχα εκτόξευσε νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο - «Τροφή για σκέψη σε όσους απειλούν τη Ρωσία», το μήνυμα Πούτιν"

Καιρός αύριο: Λιακάδα στην Αττική, λασποβροχή στη Θεσσαλονίκη – Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Μεγάλη Πέμπτη (21.04.2022). Τοπικές ομίχλες με αφρικανική σκόνη και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι, στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από τις προμεσημβρινές ώρες από νότιες με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση και μόνο στα ανατολικά θαλάσσια τις πρωινές ώρες θα είναι ανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στo εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και στα βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και μόνο στα βορειότερα τις πρωινές ώρες θα πνέουν βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα στην Αττική, λασποβροχή στη Θεσσαλονίκη – Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη"

ΣτΕ: Νόμιμη η ανάπλαση του κέντρου του Πειραιά, παράνομη όμως η μεταφορά συντελεστή δόμησης

Ως μη νόμιμη «έκοψε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης στην υπό ανάπλαση περιοχή γύρο από το Βόρειο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά (Ταμπούρια, Παλαιά Κοκκινιά – Μανιάτικα, Αγία Σοφία, Άγιος Διονύσιος, λόφος Βώκου, Ηλεκτρικός, κ.λπ.).

Τη ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο αποσκοπεί στην ανάταξη της υφιστάμενης υποβάθμισης της περιοχής, στην επαναχρησιμοποίηση των ανενεργών κτιρίων, στη δανειοδότηση εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών βιοτεχνιών, ενώ δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παραδοσιακών κτιρίων να τα αναστηλώσουν, κ.λπ.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά, καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και περιβαλλοντική έγκριση αυτού».

Η επίμαχη υπό ανάπλαση έκταση έχει εμβαδό 372,8 στρέμματα και αποτελεί τη συνέχεια του Βορείου τμήματος του λιμανιού του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, η επέμβαση περιλαμβάνει τις περιοχές Αγία Σοφία – Μανιάτικα, λόφος Βώκου, Ταμπούρια, Άγιος Διονύσιος και περικλείεται από τις οδούς Κάστορος – Θεσμοφορίου – Μεθώνης – Ρετσίνα – Αγίου Φιλίππου και συνορεύει Βόρεια με τις περιοχές Ταμπούρια και Παλαιά Κοκκινιά – Μανιάτικα, Δυτικά με το Δήμο Δραπετσώνας, Νότια με την ακτή Κονδύλη και Ανατολικά με τις περιοχές Ηλεκτρικός και Ρετσίνα.

Με το Ε.Π.Σ. επιχειρείται «η ανάταξη της υφιστάμενης υποβάθμισης, με ειδικότερους στόχους την επαναχρησιμοποίηση του ανενεργού κτιριακού αποθέματος, την ανάπτυξη στην περιοχή επέμβασης λειτουργιών μητροπολιτικής και διεθνούς εμβέλειας, με κύριο χαρακτήρα τις τριτογενείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα τους γραφειακούς χώρους και τις έδρες επιχειρήσεων, τις τουριστικές υπηρεσίες, τις πολιτιστικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας και τον αθλητισμό, αλλά και δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, καθώς και την προσέλκυση νέων κατοίκων».

Όπως αναφέρεται, με το προτεινόμενο Ε.Π.Σ. της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά, επιδιώκεται:

- Η ισχυροποίησή του ως κέντρου πολυλειτουργικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη διατήρηση της κατοικίας και ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς,

- Η ενίσχυση και ανασυγκρότηση της παραγωγικής και οικονομικής βάσης, σε κατεύθυνση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και

- Η λειτουργική διασύνδεση των λιμενικών δραστηριοτήτων με τον αστικό ιστό με την περιοχή επέμβασης, η οποία αναφέρεται ως περιοχή “Γκάζι – Παπαστράτου.

Εξάλλου, αναφέρει το ΣτΕ, η ίδια περιοχή προτείνεται ως Ζώνη Ειδικής Ενίσχυσης (ΖΕΕ), ώστε να δοθούν δάνεια εκσυγχρονισμού στις υπάρχουσες βιοτεχνίες και κίνητρα στους ιδιοκτήτες παραδοσιακών κτιρίων για να τα αναστηλώσουν, η μεταφορά των χυτηρίων και μηχανουργείων σε άλλη θέση, κ.λπ.

Παράλληλα, βασικό πρόταγμα του σχεδίου Π.Δ., όπως αναφέρεται είναι «η επανενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, είτε με την ίδια χρήση είτε με νέες χρήσεις, συμβατές με την προοπτική της περιοχής στον τριτογενή τομέα και κατά το δυνατό η διατήρηση των υφιστάμενων κελύφων».

Ακόμη, αναφέρεται στην υπ αριθμ. 50/2022 γνωμοδότηση του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία-Ελένη Παπαδημήτρη) ότι είναι νόμιμη η αναφορά διάταξη του σχεδίου Π.Δ. που προβλέπει ότι νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, ασύμβατες με τις θεσμοθετούμενες με το σχέδιο Π.Δ. χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεις διατηρούνται και επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκτασή τους.

Μεταφορά συντελεστή δόμησης

Στο σχέδιο Π.Δ. ορίζεται ότι η περιοχή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθορίζεται και ως Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, αναφέρει το ΣτΕ και επισημαίνει ότι η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης πραγματοποιείται «από ακίνητο προσφοράς συντελεστή σε ακίνητο υποδοχής, που βρίσκεται εντός Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)»

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, συνεχίσει το ΣτΕ έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, οι μελέτες όμως αυτές, «εν προκειμένω, σχετικώς με τον καθορισμό Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, δεν περιέχουν σαφή προσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής της επίμαχης περιοχής, μη πληρούσες ως προς το περιεχόμενό τους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων» της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Ως εκ τούτου δεν προτείνεται νομίμως και δη χειρογράφως, το υπό επεξεργασία σχέδιο, η θεσμοθέτηση Ζ.Υ.Σ. στην περιοχή επέμβασης του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά», υπογραμμίζει το ΣτΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Νόμιμη η ανάπλαση του κέντρου του Πειραιά, παράνομη όμως η μεταφορά συντελεστή δόμησης"

Γερμανία: Τέλος στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου

Η Γερμανία βάζει τέλος στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022 ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από μια συνάντησή με τους ομολόγους της από χώρες της Βαλτικής.

«Λέω λοιπόν εδώ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ναι, η Γερμανία επίσης καταργεί πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Θα μειώσουμε κατά το ήμισυ το πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι και θα το μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπέρμποκ, ο Λετονός ομόλογός της Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει περαιτέρω το εμπόριο της με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ενέργειας.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η Ρωσία δεν θα ηρεμήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να ενεργεί εχθρικά», είπε ο Ρίνκεβιτς.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία και πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτό αφορά επίσης τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Λετονός ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Τέλος στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Νέες απειλές από Ζαχάροβα προς Φινλανδία και Σουηδία: «Ξέρετε πού θα οδηγήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Νέες απειλές εξαπολύει το Κρεμλίνο προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Σε νέα δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε για τις συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24.

«Το γνωρίζουν [η Σουηδία και η Φινλανδία], δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει [η ένταξη στο ΝΑΤΟ]», σημείωσε.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ξεκινήσει σήμερα συζήτηση για το αν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε αύξηση της πολιτικής και δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

«Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη»

Οι αρχές του Κιέβου εμποδίζουν την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο ρωσικός στρατός ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους που επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές. «Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να αρνείται να εκκενώσει τους αμάχους προς τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε επίσης η Ουκρανία έχει προσελκύσει περίπου 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου έχει προσελκύσει στην Ουκρανία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 κράτη», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη. «Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία συνεχίζονται με στόχο τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος της», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αρνούμενοι να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση σε θέματα προτεραιότητας.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Μόσχα παρέδωσε στις 15 Απριλίου στην Ουκρανία προσχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την πλευρά του Κιέβου. «Η Ρωσία δεν έχει ποτέ δηλώσει ότι αρνείται να διαπραγματευτεί... Η Ρωσία συμφώνησε στο σχετικό αίτημα του καθεστώτος του Κιέβου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και ξεκίνησε εποικοδομητικές εργασίες. Σήμερα έγινε γνωστό από τους Ρώσους διαπραγματευτές ότι οι προτάσεις μας παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Κιέβου και θα ήθελα απλώς να αποκαλύψω την ημερομηνία κατά την οποία παραδόθηκαν αυτές οι προτάσεις: ήταν η Παρασκευή (15 Απριλίου). Και σήμερα είναι Τετάρτη. Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ακολούθως, κατηγόρησε εκ νέου το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της επιχείρησης», αυξάνοντας την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ωθώντας έτσι «το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την επιθετικότητα κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και να διαπράττει νέα νεοναζιστικά εγκλήματα πολέμου».

Το 57% των Σουηδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.

Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».

Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ' ό,τι αντιτίθενται σ' αυτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Νέες απειλές από Ζαχάροβα προς Φινλανδία και Σουηδία: «Ξέρετε πού θα οδηγήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ»"

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Στο αυτόφωρο ο ένας διαδηλωτής, ελεύθερος λόγω κορονοϊού ο άλλος

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμπεται ένας από τους δύο συλληφθέντες για τα επεισόδια στο ΑΠΘ. 

Ο δεύτερος συλληφθείς στα επεισόδια του ΑΠΘ τη Μεγάλη Τρίτη (19.04.2022) βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, έπειτα από σχετικό διαγωνιστικό έλεγχο, στον οποίο υποβλήθηκε ενόψει της μεταγωγής του στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο άλλος παραπέμφθηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (20.04.2022) να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, κατηγορούμενος για «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού και εξύβριση».

Για τον πρώτο που αφέθηκε ελεύθερος, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, κάτι που θα γίνει όταν υποβληθεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο ΑΠΘ: Στο αυτόφωρο ο ένας διαδηλωτής, ελεύθερος λόγω κορονοϊού ο άλλος"

Κορωνοϊός: 64 θάνατοι από Covid, στις 7.365 τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.365. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.259.613 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 130 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.590 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,75 (95% ΔΕ: 0,50 - 0,98)

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.992 στην Αττική (4.148 χθες).
  • 907 στη Θεσσαλονίκη (1.095 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 357 από την Ανατολική Αττική (478 χθες).
  • 560 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (700 χθες).
  • 90 από τη Δυτική Αττική (133 χθες).
  • 399 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (517 χθες).
  • 818 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.235 χθες).
  • 374 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (500 χθες).
  • 356 από τον Πειραιά (517 χθες).
  • 38 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (68 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 96 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου
  • 71 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 71 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 55 στην ΠΕ Άρτας.
  • 157 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 56 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 10 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 57 στην ΠΕ Δράμας.
  • 70 στην ΠΕ Έβρου.
  • 137 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 6 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 15 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 88 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 83 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 209 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 την ΠΕ Θάσου.
  • 8 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 32  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 95 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 78 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 26 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 51 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 17 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 97 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 15 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 48 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 75 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 109 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 15 στην ΠΕ Κω.
  • 53 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 185 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 60 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 30 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 14 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 108 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 120 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μήλου.
  • 3 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 7 στην ΠΕ Νάξου.
  • 30 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 13 στην ΠΕ Πάρου.
  • 52 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 91 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 30 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 34 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 24 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 95 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 110 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 105 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 139 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 35 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 26 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 44 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 118 στην ΠΕ Χανίων.
  • 44 στην ΠΕ Χίου.
  • 118 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (193 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.765 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 291, από 298 χθες (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 162 (55,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (44,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.582 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +11,06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 64 θάνατοι από Covid, στις 7.365 τα νέα κρούσματα"

Κατεχόμενα: Δεκτή από τον Τατάρ η παραίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έκανε δεκτή την παραίτηση της τρικομματικής λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ», ο Τατάρ έκανε δεκτή την «παραίτηση» που υπέβαλε χθες ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου.

Πριν την κοινοποίηση της νέας απόφασης του κ. Τατάρ, ο κ. Σουτζούογλου έσπευσε στο «προεδρικό» μεγαρο όπου συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του. Καθοδόν στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ο κ. Σουτζούογλου δεν προέβη σε δηλώσεις. Προηγουμένως, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέση με τις νέες πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα.

Η λεγόμενη «προεδρία» αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος με γραπτή ανακοίνωση. Μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης», ο κ. Τατάρ θα κληθεί να παραδώσει εκ νέου την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» σε ένα μέλος της παράνομης «βουλής».

Η τρικομματική «κυβέρνηση» που σχηματίστηκε στα κατεχόμενα μετά τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές», βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση. Η κρίση αφορούσε την ανοιχτή αντιπαράθεση του «πρωθυπουργού» με τον «υπουργό οικονομικών», Σουνάτ Ατούν σχετικά με την διαχείριση ζητημάτων που αφορούν την οικονομική κρίση στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν την «παραίτηση» της «κυβέρνησης» του, ο κ. Σουτζούογλου μετέβη στην Άγκυρα όπου υπέγραψε το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» με την τουρκική κυβέρνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατεχόμενα: Δεκτή από τον Τατάρ η παραίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους"

Πάτρα: «Ο Μάνος Δασκαλάκης θα ζητήσει τεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα»

Βόμβα μεγατόνων πέταξε σήμερα Τετάρτη ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Μάνου Δασκαλάκη να ζητήσει τεστ DNA για να διαπιστωθεί αν είναι ο πατέρας της Μαλένας και της Ίριδας.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον γονιδιακό έλεγχο που είχε ζητηθεί να γίνει μετά τους θανάτους των δύο παιδιών.

Όπως ακούστηκε στο ρεπορτάζ του Star είχε ζητηθεί από πολύ νωρίς να γίνει γονιδιακός έλεγχος για τα γονίδια του αιφνίδιου θανάτου από τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίου, Α. Ηλιάδη.

Οι γονείς είχαν δώσει την έγκρισή τους από τον Απρίλιο του 2021 να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αυτός και μάλιστα ο κ. Ηλιάδης είχε μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να γίνει δωρεάν, καθώς το ζευγάρι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο Πέτρος Κουσουλός αποκάλυψε πως ο Μάνος Δασκαλάκης θα ζητήσει τεστ πατρότητας από την Ρούλα Πισπιρίγκου για την Ίριδα και τη Μαλένα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πέτρο Κουσουλό, ο γονιδιακός αυτός έλεγχος δε θα έχει καμία αξία, καθώς, όπως είπε, ενδέχεται να αποδειχθεί ότι τα δύο παιδιά δεν είναι του Μάνου Δασκαλάκη.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: «Ο Μάνος Δασκαλάκης θα ζητήσει τεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα»"

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης περιγράφει τον εφιάλτη της απαγωγής του: «Δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους η ανθρώπινη ζωή»

Ήταν περίπου στα μέσα Μαρτίου όταν τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονταν από την είδηση της απαγωγής του δημάρχου Μελιτόπολης, στην Ουκρανία, Ιβάν Φεντόροφ από ρωσικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι ζητούσε την απελευθέρωσή του. Όταν τελικά τον άφησαν ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βγήκε ζωντανός.

«O φόβος ήταν το μετά. Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστιζε τίποτε για τους Ρώσους στρατιώτες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά επίσκεψη που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες. Μαζί με τα μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ολένα Χομένκο και Μαρία Μεζέντσεβα μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε κλειστή εκδήλωση του διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης GLOBSEC με την παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων.

Του ζητήσαμε να μας περιγράψει τον εφιάλτη που έζησε τις ημέρες της ομηρίας του.

«O φόβος ήταν το μετά. Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστισε τίποτα για τους Ρώσους στρατιώτες. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούσαν να με σκοτώσουν. Φοβόμουν. Όταν ήμουν στη φυλακή χωρίς καμία επικοινωνία δεν ήξερα πού είναι η οικογένειά μου, πού είναι τα στελέχη μου, ποια είναι η κατάσταση στην πόλη. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία. Μου είπαν ότι η ανταλλαγή θα γινόταν τη Δευτέρα. Με έβαλαν σε ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο και είπαν: Σήμερα θα γίνει η ανταλλαγή. Είπα: Εξαιρετικά. Ρώτησα πού θα γίνει η ανταλλαγή. Μου απάντησαν ότι θα γινόταν 80 χλμ από την Μελιτόπολη. Ξέρετε, έχω γεννηθεί στη Μελιτόπολη, γνωρίζω όλους τους δρόμους, πόσα χιλιόμετρα είναι, πόσοι είναι οι δρόμοι. Ξέρω τα πάντα. Κατάλαβα ότι θα πηγαίναμε προς τη Ζαπορίζια ίσως. Δύο ώρες το πιο πολύ. Περνάνε δύο ώρες, τρεις ώρες. Σταματάμε και πίνουμε καφέ. Τέσσερις ώρες, πέντε ώρες. Σταματάνε και κάνουν κάτι άλλο. Μετά από πέντε ώρες ο επικεφαλής της αποστολής γυρίζει και μου λέει: Λυπάμαι, αλλά η ανταλλαγή σήμερα δεν είναι δυνατή. Η χώρα σου δεν θέλει να σε πάρει. Ρωτάω: Τι; Μου είπαν: Κρίμα. Πήγαινε πίσω στην φυλακή. Φυσικά αυτό δεν ήταν αλήθεια, γιατί η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήξερε τίποτα σχετικά με ανταλλαγή τη Δευτέρα. Ξεκίνησαν να προετοιμάζουν την ανταλλαγή την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε. Αλλά αυτό που έγινε τη Δευτέρα ήταν ψυχολογικός πόλεμος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιβάν Φεντόροφ.

«Η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει εδώ και 10-12 χρόνια»

Ο Ουκρανός πολιτικός εξηγεί ότι όσα συμβαίνουν σήμερα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. «Η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει εδώ και δέκα με δώδεκα χρόνια και δουλεύει πολύ καλά. Το ξέρω γιατί όταν με απήγαγαν και ήμουν στη φυλακή, ρώτησα τους στρατιώτες, γιατί έρχεστε στη χώρα μου, γιατί έρχεστε στην πόλη μου, τι θέλετε; Και είπαν: Πρώτον για να σώσουν τη ρωσική γλώσσα. Κάτι το οποίο είναι χαζό διότι στην περιοχή το 95% των Ουκρανών μιλούν ρωσικά. Είναι παραμύθι λοιπόν. Δεύτερον, για να κάνουν ξεκαθάρισμα από τους ναζιστές. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ουκρανοί πατριώτες δεν είναι ναζιστές. Είναι Ουκρανοί πατριώτες, που αγαπούν τη γη τους, τη χώρα τους.

Από το 2014 μέχρι φέτος στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί πολιτικοί κλείνουν τα μάτια στην κατάσταση στην Ουκρανία. Πολλοί πολίτες της ΕΕ, δεν καταλάβουν ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μακριά λένε. Πυροβολισμοί στο Ντονμπάς. Είναι μακριά λένε. Αλλά τώρα ο πόλεμος είναι στη μέση του ευρωπαϊκού Κιέβου. Πρέπει να πιστέψετε ότι μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος και αλλού στην ΕΕ. Στην Πολωνία, στην Σλοβενία» αναφέρει, ενώ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την Ουγγαρία.

«Η Ουγγαρία φαίνεται ότι είναι πιο… έξυπνη (αστειευόμενος). Μπορούν οι Ούγγροι να στηρίξουν τη Ρωσία. Είναι καταπληκτικό. Τρομερή στήριξη όταν θα πάει η Ρωσία να τους απελευθερώσει από τον ναζισμό» σημειώνει ο Ιβάν Φεντόροφ.

«Ο Πούτιν είναι δολοφόνος»

Παράλληλα, προσπαθώντας να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία επισημαίνει ότι κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτός ο πόλεμος και χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δολοφόνο».

«Ας πάμε πίσω πριν από δύο μήνες. Ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας πόλεμος στη μέση μιας ευρωπαϊκής πόλης όπως το Κίεβο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Τώρα καταλαβαίνω ότι ο Πούτιν δεν είναι φυσιολογικός. Είναι δολοφόνος. Τώρα βλέπουμε τι έχει κάνει με τους πολίτες μας, με τη χώρα μας, με τις πόλεις μας, με τα παιδιά μας, τους στρατιώτες μας. Γι'αυτό προσπαθούμε να τα δείξουμε αυτά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κατανοητή την κατάσταση» υπογραμμίζει. Ο δήμαρχος Μελιτόπολης πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει: «εάν δεν σταματήσουμε τον πόλεμο και δεν κερδίσουμε τον πόλεμο η Ρωσία θα έρθει με πόλεμο προς την ΕΕ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο δήμαρχος Μελιτόπολης περιγράφει τον εφιάλτη της απαγωγής του: «Δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους η ανθρώπινη ζωή»"

Κώστας Σκρέκας: Ανοίγει ο δρόμος για ολική ανασυγκρότηση στο Μάτι

«Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Καθώς όπως είπε: «η ανασυγκρότηση και η ανάπλαση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας».

«Με μεθοδικότητα και σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που θα αναγεννήσουν και θα αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή και θα θωρακίσουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο ΥΠΕΝ.

Και πρόσθεσε ότι: «πρόκειται για έργα, όχι μόνο με περιβαλλοντικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά όσον αφορά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Μάτι, που επιμελήθηκε το ΤΕΕ και έτσι η Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε σχετικά: «Το εγκεκριμένο πλέον ΕΠΣ είναι ο «οδηγός» για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής -που βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνησης από το ΤΕΕ- ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η αστική ανάπλαση, η περιβαλλοντική προστασία και η αντιμετώπιση των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή όλης της μαρτυρικής περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά: «Το ΥΠΕΝ από την πρώτη στιγμή έτρεξε κάθε διαδικασία, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπόνηση και η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με βάση τη νομιμότητα και τις αρχές της επιστήμης κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο με διαδικασίες πρωτόγνωρα γρήγορες για τα ελληνικά δεδομένα. Η πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση με ιδιαίτερα και δύσκολα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες».

Όπως έκανε γνωστό, το ΕΠΣ για το Μάτι θα αποτελέσει «πιλότο» για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και για άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχες χωρικές στρεβλώσεις, καθιστώντας τες περισσότερο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές. Ενώ, με τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών για τους πυροπαθείς.

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επεσήμανε: «Το ΤΕΕ ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο και σύνθετο μελετητικό έργο, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τους μελετητές προχώρησαν αυτό για το οποίο όλοι είχαμε δεσμευθεί: μια πρότυπη διαδικασία με πρότυπο σχεδιασμό σε μια δύσκολη περιοχή, με σεβασμό και προσήλωση σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές κρίνονται πλέον εκτός από σωστές τεχνικά και νομικά ορθές».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Είναι στο χέρι όλων μας να χρησιμοποιήσουμε τα διδάγματα αυτής της διαδικασίας για να ωφεληθεί όλη η χώρα, ενόψει της εκπόνησης ΤΠΣ και ΕΠΣ σε όλη την Ελλάδα».

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ολοκλήρωσε σε δύο έτη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις εξής δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνα, περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Το σχέδιο του ΠΔ που κρίθηκε νόμιμο καθορίζει μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση συνεπειών από φυσικές καταστροφές, καθώς και την άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων λόγω δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ: «Προχωράμε τάχιστα στο 2ο επίπεδο σχεδιασμού με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη και με στόχο να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σκρέκας: Ανοίγει ο δρόμος για ολική ανασυγκρότηση στο Μάτι"

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κεταμίνης και άλλων ουσιών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών, μεταξύ των οποίων και κεταμίνη. Δύο μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ αναζητείται άλλο ένα άτομο. Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας.

Σε χώρα του εξωτερικού εντοπίστηκαν δέματα που είχαν ταχυδρομήσει τα μέλη του κυκλώματος και περιείχαν – μεταξύ άλλων – πάνω από 500 γραμμάρια κεταμίνη και 248 δισκία Ecstasy.

Στην Ελλάδα, κατασχέθηκαν περισσότερα από 880 γραμμάρια κάνναβης, πληθώρα ναρκωτικών δισκίων και παράνομων αναβολικών ουσιών.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών, σε χώρες του εξωτερικού.

Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στη Χαλκίδα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η εξάρθρωση του κυκλώματος και ο τερματισμός της παράνομης δράσης του, είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας που αναπτύχθηκε και κατάλληλης αξιολόγησης, ανάλυσης και σταχυολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων.

Οι δράστες συγκρότησαν εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο και διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών και παράνομων αναβολικών ουσιών, τις οποίες τοποθετούσαν σε δέματα και ταχυδρομούσαν, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Συγκεκριμένα, από Αρχές του εξωτερικού, τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο, κατασχέθηκαν συνολικά πέντε (5) δέματα που ταχυδρομήθηκαν από μέλη του κυκλώματος, τα οποία περιείχαν ναρκωτικά δισκία, μεταξύ των οποίων:

  • περισσότερα από 500 γραμμάρια της φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη
  • πάνω από 248 δισκία Ecstasy ,καθώς και ουσία απαγορευμένη από τον Οργανισμό Φαρμάκων της συγκεκριμένης χώρας.

Επιπλέον, από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, στα μέσα περίπου του τρέχοντος μήνα, κατασχέθηκαν από ταχυδρομικό κατάστημα 10 ακόμη υπό αποστολή δέματα, που είχαν ταχυδρομήσει οι ανωτέρω δράστες με προορισμό διάφορες χώρες του εξωτερικού και περιείχαν πληθώρα παράνομων αναβολικών ουσιών, σε μορφή δισκίων, υγρών αλλά και ενέσιμων, τα οποία εστάλησαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), για να εξεταστούν εργαστηριακά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Υπό αποστολή, δέμα εντός του οποίου βρέθηκε συσκευή ψηφιακού δορυφορικού αποκωδικοποιητή, ο οποίος αφού αποσυναρμολογήθηκε βρέθηκε να περιέχει, επιμελώς κρυμμένα:

  • (120) ναρκωτικά δισκία,
  • 885,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 141 ναρκωτικά δισκία (μεταξύ των οποίων και ecstasy)
  • 1 γραμμάριο ecstasy, σε κρυσταλλική μορφή,
  • 184 δισκία αναβολικών ουσιών,
  • 82 φιαλίδια αναβολικών ουσιών,
  • 8 σύριγγες που περιείχαν αναβολική ουσία,
  • 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • 700 ευρώ και 5 τηλεφωνικές συσκευές,
  • αυτοκίνητο και διάφορα υλικά συσκευασίας (κουτάκια, νάιλον σακουλάκια, κ.λπ.)
  • 2 σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων, καθώς και συσκευή αεροστεγούς συσκευασίας.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων αναβολικών ουσιών σε χώρες του εξωτερικού, καθώς και παράβαση νομοθεσίας περί αθλητισμού.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται την Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, για την καταπολέμηση της οργανωμένης διακίνησης των ναρκωτικών και γενικότερα των παράνομων ουσιών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κεταμίνης και άλλων ουσιών"

Self test στα σχολεία μόνο στους μαθητές με συμπτώματα – Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Τέλος αποτελούν τα self test για τους μαθητές των σχολείων, καθώς μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν πλέον αρνητικό self test. Ωστόσο, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για τον έλεγχο των μαθητών.

Συγκεκριμένα, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως τα self test δεν θα σταματήσουν εντελώς αλλά θα γίνονται μόνο σε όσους μαθητές παρουσιάζουν συμπτώματα. «Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» είπε.

Ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing. «Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί με κορονοϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων».

Διευκρίνισε πως τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος θα είναι δωρεάν, ενώ πλέον θα είναι στοχευμένος σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Self test στα σχολεία μόνο στους μαθητές με συμπτώματα – Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος"

Συνήγορος Καταναλωτή: Υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμής με κάρτα στις κατ’ οίκον επιδόσεις

Σε συστάσεις προς ταχυδρομικούς παρόχους σχετικά με την αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις κατ’ οίκον επιδόσεις προχώρησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω καρτών, ηλεκτρονικών πορτοφολιών και φορητών συσκευών με δυνατότητα NFC (Near Field Communication), κάνοντας χρήση ειδικού λογισμικού POS που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου της πληρωμής, ώστε να μπορεί να λαμβάνει χρήματα στον επαγγελματικό του λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο και να κάνει άμεση εκκαθάριση συναλλαγών.

Παρέχεται, έτσι, η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση που αξιοποιεί μια τέτοια τεχνολογία να μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε POS, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της χωρίς δαπανηρές επενδύσεις.

Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται γρήγορα, ανέπαφα και με ασφάλεια, προς όφελος και διευκόλυνση τόσο της επιχείρησης όσο και του καταναλωτή.

Πρόκειται για δυνατότητα που διευρύνεται συνεχώς και τείνει να καθιερωθεί, καθώς παρέχεται ποικιλοτρόπως από συστημικές τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ανεξάρτητους δημιουργούς λογισμικού, κ.λπ., ενώ ειδικά στην περίπτωση των ταχυδρομικών παρόχων εξυπηρετεί, ιδίως, τους καταναλωτές εκείνους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και επιθυμούν την πληρωμή των προϊόντων τους κατά την παραλαβή με αντικαταβολή, όπου η εξόφληση μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς τη χρήση μετρητών (που σε μια δεδομένη στιγμή ενδέχεται, εξάλλου, και να μην αντιστοιχούν στο ακριβές ποσό της εξόφλησης).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, οι δικαιούχοι πληρωμής στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές, οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα (καταναλωτές), υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ), να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.

Πρόκειται για υποχρέωση η οποία βρίσκεται κανονικά σε ισχύ ήδη από τις αρχές του 2020, καθώς ο νόμος προέβλεπε προθεσμία εφαρμογής που δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22-12-2016).

Περαιτέρω, σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθ. 45231/27-4-2017, ανάμεσα στους υπόχρεους συμμόρφωσης βάσει των κύριων ΚΑΔ συγκαταλέγονται τόσο οι ταχυδρομικές δραστηριότητες με υποχρέωση παροχής Καθολικής Υπηρεσίας όσο και οι λοιπές ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, έπειτα από έλεγχο που διενεργούν τα αρμόδια κρατικά όργανα και υπηρεσίες.

Κατόπιν των παραπάνω και με αφορμή αναφορές και τηλεφωνικά παράπονα που έχουν υποβληθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” και το, υπό την αρμοδιότητά της, Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας συστήνουν αρμοδίως στους ταχυδρομικούς παρόχους όπως:

1. Μεριμνήσουν το ταχύτερο, αν δεν το έχουν ήδη πράξει με βάση και τη νόμιμη υποχρέωσή τους, για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα στις κατ’ οίκον επιδόσεις (κάνοντας χρήση υπηρεσιών Mobile POS ή άλλου συμβατικού τρόπου), με σκοπό τη διευκόλυνση των επί αντικαταβολή πληρωμών που πραγματοποιούν οι καταναλωτές.

2. Ενημερώσουν τους καταναλωτές μέσω κάθε πρόσφορου καναλιού επικοινωνίας αναφορικά με τον εν λόγω εναλλακτικό τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους για την εξόφληση παραγγελιών επί αντικαταβολή κατά τη στιγμή της κατ’ οίκον επίδοσης.

3. Γνωστοποιήσουν στην Αρχή την αποδοχή των συστάσεών της, παράλληλα με το επίπεδο της από μέρους τους εφαρμογής της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνήγορος Καταναλωτή: Υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμής με κάρτα στις κατ’ οίκον επιδόσεις "

Σουηδία: Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών θέλει ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όλο και περισσότεροι Σουηδοί τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως έδειξε σήμερα νέα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν το αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.

Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των πολιτών υποστηρίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».

Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ’ ό,τι αντιτίθενται σ’ αυτή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών θέλει ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news