facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Δωρεάν για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση από τα διόδια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Εντολή για παύση είσπραξης διοδίων σε όλη την επικράτεια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, δόθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο.

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση αφορά τις εξής περιόδους:

· Από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.

· Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.

Η δωρεάν διέλευση ισχύει αποκλειστικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους, καθώς και του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Δωρεάν για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση από τα διόδια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές"

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κασσελάκη του κάνει νόημα να σταθεί προσοχή στον εθνικό ύμνο - Δείτε βίντεο

Ένα απίθανο βίντεο από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κύπρο, κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Σε αυτό, και αφού μόλις έχει καταθέσει στεφάνι, ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεκινήσει η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και να μην στέκεται προσοχή.



Όταν τελικά το κάνει, ο κ. Κασσελάκης κάθεται με σταυρωμένα χέρια, εμφανώς αμήχανος. Από την «άβολη» θέση σπεύδει να τον βγάλει ο Βαγγέλης Καλπαδάκης -διπλωματικός σύμβουλος, άλλοτε, του Αλέξη Τσίπρα- ο οποίος τρέχει κυριολεκτικά στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να μην γίνει αντιληπτός, για να του δείξει πώς να σταθεί προσοχή -πράγμα που, εν τέλει, ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρνει να κάνει.

Οι κάμερες, ωστόσο, «έπιασαν» το στιγμιότυπο, το οποίο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κασσελάκη του κάνει νόημα να σταθεί προσοχή στον εθνικό ύμνο - Δείτε βίντεο"

Πούτιν: Όποιος επιτεθεί στη Ρωσία δεν έχει την οποιαδήποτε πιθανότητα να επιζήσει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στην Λέσχη συζητήσεων «Βαλντάι» που γίνεται στο Σότσι είπε ότι κανένας λογικός άνθρωπος στον κόσμο δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας και ότι οι πιθανοί εχθροί γνωρίζουν για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν είπε ότι δεν είναι έτοιμος να δηλώσει αν η Ρωσία χρειάζεται ή όχι να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «θεωρητικά θα μπορούσαμε να ανακαλέσουμε την επικύρωση» της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat και είχε δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο κρουζ, Burevestnik. Και οι δύο πύραυλοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν με συναίνεση. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στις απώλειες των Ουκρανών, εκτίμησε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου, και πως το Κίεβο έχασε επίσης 557 άρματα μάχης και 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με την Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη αποκλείει τη Ρωσία με ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα και πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έβλαψαν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ασίας έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Πούτιν είπε ότι η Αρμενία δεν άκουσε τις προτάσεις της Ρωσίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η καταστροφή της. Επαίνεσε την Ινδία, για τη μεσολάβηση της στην διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την άρση των κυρώσεων, αλλά ότι το Τόκιο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να συμβεί αυτό.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατά της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, επειδή απειλεί την ασφάλεια της. Είπε επίσης πως αν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να υπάρξει και μετά από μία εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει.

Μιλώντας για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της στην ΕΕ , λέγοντας ειρωνικά ότι αν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια οικονομία ας το κάνουν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Όποιος επιτεθεί στη Ρωσία δεν έχει την οποιαδήποτε πιθανότητα να επιζήσει"

Στη φυλακή ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 34χρονη

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 40χρονος αστυνομικός που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε γυναίκα από το Καμερούν, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Ο 40χρονος ζήτησε την Τετάρτη προθεσμία.

Η αστυνομία ερευνούσε άλλη μια καταγγελία από μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία φέρεται να είναι πρώην σύντροφος του αστυνομικού.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με τον αστυνομικό να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 34χρονη"

Guardian για ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί

Στα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει και στο παρελθόν κατασκευές του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα κάνει αναφορά η βρετανική εφημερίδα Guardian σε εκτενές δημοσίευμά της για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ.

Βασιζόμενος σε καλά ενημερωμένη πηγή, ο Guardian αποκαλύπτει ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί.

«Ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του για την κριτική που δέχθηκε για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση, μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία» επισημαίνεται ειδικότερα στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

«Κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει»

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η πληγείσα από το χρέος χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009», τονίζεται από την βρετανική εφημερίδα.

«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα γράφει πάντως, ότι κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει.

«Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Ορισμένοι που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», τονίζει ο Guardian.

«Για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς»

Ο Guardian κάνει αναφορά στη συνέχεια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΟΑΚΑ μετά τα προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο εμβληματικό στάδιο.

«Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα. Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα – δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που έχει το στέγαστρο Καλατράβα και στο Ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο ΟΑΚΑ και μνημόνευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση.

«Το κοντινό ποδηλατοδρόμιο, που καλύπτεται από παρόμοια κατασκευή, έπρεπε επίσης να κλείσει, επειδή και αυτό είχε παρουσιάσει σημάδια αστάθειας. ''Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο είτε το στάδιο'', δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα δημόσια έργα», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian επικαλείται και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα: «''Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες'', είχε γράψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του. ''Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;''».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων.

Σχολιάζει πάντως τα εξής: «αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια εξωφρενική τρέλα, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που προκάλεσε την παραλίγο οικονομική κατάρρευση της χώρας».

«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Guardian για ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί"

Χαλκίδα: «Αν δεν κάτσεις, θα σε πετάξω από το μπαλκόνι» είπε ο πατέρας στον 9χρονο γιο του που προσπάθησε να τον βιάσει!

Σοκαρισμένη είναι η Χαλκίδα από την καταγγελία μιας μητέρας ότι ο πρώην σύζυγος της προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο τους μέσα στο σπίτι της.

Την Τετάρτη (4-10-23), η μητέρα του 9χρονου πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε ότι ο πρώην σύζυγος της ασέλγησε στο παιδί τους το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (2/10).

«Εκείνη την ημέρα εγώ έλειπα. Η μητέρα μου ήταν έξω στην αυλή. Ο πρώην σύζυγος μου έβαλε το παιδί στο δωμάτιο και καλά για να παίξουν.

Εκεί είχε την ευκαιρία να ασελγήσει πάνω στο παιδί» είπε η γυναίκα που μίλησε στο Star και την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα για όσα φέρεται να της εκμυστηρεύτηκε το παιδί της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 39χρονος πατέρας φέρεται να είπε στο παιδί να πάνε στο παιδικό δωμάτιο για να παίξουν, ενώ η γιαγιά του άπλωνε τα ρούχα στην αυλή.

Ο 9χρονος τον ακολούθησε και στη συνέχεια, εκμυστηρεύτηκε αρχικά στη γιαγιά του όσα βίωσε, η οποία ενημέρωσε τη μητέρα και εκείνη στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Μάλιστα, το παιδί αποκάλυψε στις δύο γυναίκες ότι ο 39χρονος το απείλησε: «Αν δεν κάτσεις, θα σε πετάξω από το μπαλκόνι», φέρεται να του είπε.

Η μητέρα, όπως υποστήριξε, έχει χωρίσει με τον 39χρονο εδώ και οκτώ χρόνια, είναι τοξικομανής και τον τελευταίο καιρό μένει μαζί τους.

Τον δέχθηκαν στο σπίτι γιατί ήθελε να τον βοηθήσει, καθώς δεν είχε πού να μείνει. «Τον λυπήθηκα».

Το παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο Παίδων, προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή και παιδοψυχολόγο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: «Αν δεν κάτσεις, θα σε πετάξω από το μπαλκόνι» είπε ο πατέρας στον 9χρονο γιο του που προσπάθησε να τον βιάσει!"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές την Παρασκευή (06/10) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 25 με 27 και κατά τόπους τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικούς όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν το μεσημέρι-απόγευμα όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 με 27 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά. Στα ορεινά της Ηπείρου ενδέχεται να εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν το μεσημέρι-απόγευμα όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ στις Κυκλάδες.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 με 27 και στα νότια έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ στα δυτικά τμήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές την Παρασκευή (06/10) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Ένταση και καπνογόνα έξω από την OPAP Arena

Η άφιξη των οπαδών του Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον αγώνα με την ΑΕΚ προκάλεσε ένταση με τους οπαδούς της “Ένωσης” με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία και να προβεί σε ρίψη φωτοβολίδων περιορισμένης πάντως έκτασης.

Όλα αυτά μόλις λίγη ώρα πριν αρχίσει ο κρίσιμος για την ΑΕΚ αγώνας με τον φημισμένο Άγιαξ για την 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και καπνογόνα έξω από την OPAP Arena"

Επελαύνει η CoViD: 53 θάνατοι - 1 νεκρός από γρίπη

Αλματώδη αύξηση των θανάτων λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ, 53 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από CovID, 36 παραμένουν διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές έφτασαν τις 868.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.625.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνεται και ένας θάνατος ασθενούς με γρίπη, χωρίς, πάντως, να έχουν δηλωθεί άλλα σοβαρά κρούσματα.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας: 

               Δείκτες CoViD 25 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου

18 - 24 Σεπτεμβρίου

Νέοι θάνατοι 53 35
Διασωληνωμένοι 36 33
Νέες εισαγωγές 868 869
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή είναι η XBB.1.5 ή Κράκεν, ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (25%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος με 24%, με 14 κρούσματα της ΒΑ.2.86 ή PIirola (19 από 5). 

Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+61%) και στη Λάρισα (+59%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+19%) και στην Ξάνθη (+12%).

Επισημαίνεται ότι η μεταβολή στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στην πόλη της Λάρισας έχει υπολογιστεί σε σύγκριση με την εβδομάδα 35/2023 (28/08-
03/09/2023), γιατί δεν αναλύθηκαν δείγματα τις εβδομάδες 36/2023, 37/2023 και 38/2023 λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Πτωτική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-51%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-28%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-3%) και στα Χανιά (+4%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επελαύνει η CoViD: 53 θάνατοι - 1 νεκρός από γρίπη"

Γαλλία: Το Παρίσι βάζει σκύλους να «ξετρυπώσουν» τους κοριούς σε τρένα και μετρό

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που θα αναλάβουν την επιθεώρηση τρένων και συρμών του μετρό στο Παρίσι προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση των κοριών, επιστρατεύει η κυβέρνηση Μακρόν.

Ύστερα από δεκάδες αναφορές για μολύνσεις αλλά και βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου δείχνοντας τα έντομα να κόβουν... βόλτες σε μετρό του Παρισιού, τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, οι Γάλλοι δείχνουν τρομοκρατημένοι αλλά και αηδιασμένοι.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Κλεμόν Μπονέ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για να πραγματοποιούν ελέγχους σε τρένα και συρμούς του μετρό στην «πόλη του φωτός». Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιδημία.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι υπήρξαν περίπου 10 αναφορές ταξιδιωτών στην εταιρεία δημόσιας συγκοινωνίας του Παρισιού RATP, και 37 στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, τις τελευταίες εβδομάδες. Όλα ελέγχθηκαν αλλά δεν αποδείχθηκε κάτι.

«Όταν υπάρχει πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε, δεν θα το αρνηθούμε. Δεν υπάρχει έξαρση κοριών στα μαζικά μέσα μεταφοράς», τόνισε ο Γάλλος υπουργών ύστερα από τη σημερινή έκτακτη συνάντηση φορέων

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024, η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα ενώ οι εταιρείες απεντόμωσης ανέφεραν αυξανόμενη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, ορισμένοι ταξιδιώτες στα μαζικά μέσα μεταφοράς προτιμούν να στέκονται όρθιοι παρά να δεχθούν τσίμπημα κοριού.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι όλοι οι φορείς των δημόσιων μεταφορών θα ενισχύσουν τις διαδικασίες των μέτρων υγιεινής προσθέτοντας ότι οι ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο εντοπισμού των κοριών. Τέλος, υπογράμμισε ότι, κάθε τρεις μήνες θα δημοσιεύονται δεδομένα για όλες τις αναφορές κοριών και τυχόν επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Από την πλευρά της, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Γαλλίας συνέστησε στους πολίτες να ελέγχουν τα κρεβάτια του ξενοδοχείου τους και να είναι προσεκτικοί όταν βάζουν μεταχειρισμένα έπιπλα ή στρώματα στα σπίτια τους.

Τα τσιμπήματα κοριών αφήνουν κόκκινες περιοχές, φουσκάλες ή μεγάλα εξανθήματα στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό ή αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης συχνά προκαλούν ψυχολογική δυσφορία, προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.

Τα έντομα αυτά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1950, έχουν κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι χώρες είναι πιο πυκνοκατοικημένες ενώ έχουν αυξηθεί τα διεθνή ταξίδια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Το Παρίσι βάζει σκύλους να «ξετρυπώσουν» τους κοριούς σε τρένα και μετρό"

Δωρεάν τα διόδια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Εντολή για παύση είσπραξης διοδίων σε όλη την επικράτεια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους δόθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο.

  • Από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.
  • Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.

Η δωρεάν διέλευση ισχύει αποκλειστικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους καθώς και του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν τα διόδια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους"

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από την 1η του νέου χρόνου – Τι σημαίνει το μπλε και τι το πράσινο και το πορτοκαλί

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  • της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
  • της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Πηγές των προμηθευτών ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ήταν χρήσιμη η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην προκύψουν νομικές αμφισβητήσεις πχ. ως προς την εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας, ή και το καθεστώς που θα διέπει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν πρόσφατα και είναι σε ισχύ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από την 1η του νέου χρόνου – Τι σημαίνει το μπλε και τι το πράσινο και το πορτοκαλί"

Χαλκιδική: 65χρονη στάθμευσε παράνομα και δάγκωσε τον αστυνομικό όταν πήγε να «κόψει» κλήση

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, στη Χαλκιδική, με «πρωταγωνίστρια» μια 65χρονη γυναίκα που επιτέθηκε και δάγκωσε αστυνομικό όταν εκείνος πήγε να της βεβαιώσει παράβαση, επειδή στάθμευσε το αυτοκίνητό της παράνομα για να κάνει... ψώνια.

Όλα έγιναν στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης και η γυναίκα οδηγήθηκε σήμερα για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχη για απλή σωματική βλάβη από πρόθεση και βία κατά υπαλλήλων.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε το θύμα - αστυνομικός στο δικαστήριο, όλα ξεκίνησαν όταν η κατηγορούμενη στάθμευσε το αυτοκίνητό της στην άκρη του δρόμου, παρόλο που ο δήμος είχε τοποθετήσει πασαλάκια που απαγόρευαν την στάση και την στάθμευση. Το πλήρωμα του περιπολικού βρίσκονταν ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο της κατηγορούμενης και όταν κατέβηκε από το όχημά της, της ζήτησαν να αποχωρήσει γιατί δε μπορούσαν να περάσουν τα υπόλοιπα οχήματα.

«Αυτό που μας απάντησε ήταν "όχι, εγώ θα πάω στο κατάστημα να πάρω τα ψώνια''. Την ενημέρωσα ότι θα της βεβαιωθεί παράβαση και τότε πήγε να φύγει. Μπήκε στο αυτοκίνητο, άνοιξα την πόρτα και την ρώτησα "που πάτε". Τότε ξεκίνησε να με χτυπάει με μπουνιές στο σώμα, όμως φορούσα το αλεξίσφαιρο. Προσπαθούσα να την απωθήσω και φώναζε "εσύ δε θα με γράψεις". Τότε άνοιξε το στόμα και με δάγκωσε στο δάχτυλο του χεριού", περιέγραψε ο αστυνομικός.

Άμεσα ο συνάδελφός του πλησίασε τη γυναίκα και της πέρασε χειροπέδες ενώ ο αστυνομικός που δέχθηκε τη δαγκωνιά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να του χορηγηθούν τα εμβόλια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η γυναίκα δε συμμορφώθηκε ούτε μετά τη σύλληψή της, καθώς στο αστυνομικό τμήμα συνέχισε να είναι εριστική και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία κατοικίας της και να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς. Ύστερα από έλεγχο που έγινε στο όχημα διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε ούτε ασφάλεια οδήγησης, ούτε είχε περάσει ΚΤΕΟ.

Στην απολογία της η κατηγορούμενη, η οποία δήλωσε ότι έχει υπεύθυνη θέση σε αμερικάνικη εταιρία, ισχυρίστηκε ότι αντέδρασε ενστικτωδώς καθώς αισθάνθηκε φόβο όταν την πλησίασε το αστυνομικό όργανο. "Ήταν αντίδραση της στιγμής", υποστήριξε, επιμένοντας ότι μπορούσε να στάθμευση το αυτοκίνητό της και να πάει για ψώνια καθώς, σύμφωνα με την ίδια, δεν ενοχλούσε τα υπόλοιπα οχήματα. «Τους είπα ότι θα πεταχτώ στο κατάστημα και θα γυρίσω, δεν ενοχλούσα», είπε, επιχειρώντας μάταια να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της στο δικαστήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: 65χρονη στάθμευσε παράνομα και δάγκωσε τον αστυνομικό όταν πήγε να «κόψει» κλήση"

Μ. Θεμιστοκλέους: Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα για τα χειρουργεία – Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom (Σ. Χριστοφιλέα και M. Προβατάς) φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για την υγεία και για το τι σημαίνει συγκεκριμένα για την καθημερινότητα του κόσμου.

Ξεκινώντας με το θέμα των ραντεβού και της λίστας για τα χειρουργεία, όπου καταγράφονται μεγάλα διαστήματα αναμονής, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως: «Κατ αρχήν το πρόβλημα και το θέμα των λιστών είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα συστήματα υγείας. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα και έχει σχέση και με τη διάταξη που είναι χθες στη Βουλή και βήματα που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως και ο covid και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες ένα ποσοστό γύρω στο 25% αύξησε τη λίστα των χειρουργείων.

Να αρχίσω από δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι για ογκολογικά περιστατικά, δεν έχουμε αναμονή. Ένα ογκολογικό περιστατικό στην Ελλάδα χειρουργείται αμέσως. Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται “ψυχρές επεμβάσεις”. Η διαδικασία που θα γίνει, την οποία την έχουμε κάνει αν θέλετε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε θα έχουμε πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσει, τους επόμενους δύο μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής. Σε δύο μήνες θα έχουμε την εκκαθάριση της υπάρχουσας λίστας γιατί έχουμε αριθμό λίστας σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Για το ζήτημα που εμφανίστηκε με τις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και τα παράπονα γονέων και παιδιών ότι συχνά γίνονται με μισή ποσότητα αίματος από αυτή που απαιτείται, απάντησε πως: «Υπάρχει θέμα. Θα αρχίσω από αυτό και τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με τους συλλόγους των θαλασσαιμικών. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί. Η χώρα μας έχει και από την αιμοδοσία, λαμβάνει αίμα και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσιάζει μια εποχικότητα το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες των διακοπών να μην έχουμε την επαρκή ποσότητα αίματος. Χρειάζεται να γίνει πρώτα μια κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ, από τον Εθνικό Οργανισμό της Αιμοδοσίας, την κεντρική αιμοδοσία και να μπορούμε να παρακολουθούμε και πού δίνουμε αίμα αλλά και πού συλλέγουμε αίμα.
Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κεντρικά, γίνεται κατά τόπους στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει μια κεντρική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας ή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αν θέλετε, το τι αποθέματα έχει η χώρα και πού θα πρέπει να τα κατευθύνει».

Συνέχισε λέγοντας για την έλλειψη κεντρικής εικόνας, πως: «Είναι παράδοξο, αλλά το θέμα είναι να το εντοπίζεις το παράδοξο και να διορθωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι το περισσότερο χρονικό διάστημα υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος. Παρατηρείται το πρόβλημα το καλοκαίρι και η Ελβετία έχει πρόβλημα. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ελβετία, που η Ελβετία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς και στέλνει μικρότερη ποσότητα αίματος. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και ξανά κάποιες συνομιλίες με την Ελβετία να μας καλύψει και πιο στοχευμένες αιμοδοσίες ώστε να γίνει».

Εκτίμησε πως: «Αναμένεται να λυθεί προς το τέλος του έτους. Ήδη ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια άλλα πράγματα έτσι ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη συλλογή του αίματος και να μπορούμε να το κατευθύνουμε στις περιοχές στις οποίες χρειάζεται».

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ
 
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα για τα χειρουργεία – Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία


Αναφέρθηκε στο ΕΚΑΒ και τα παράπονα ότι αργεί, λέγοντας: «Ήδη έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αναμόρφωσης και αναδιάταξης του ΕΚΑΒ, αλλά πριν από αυτό, υπήρξε μια συγκεκριμένη κατάσταση και λήφθηκε ένα μέτρο το καλοκαίρι με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και αν θυμάστε υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις. Μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι το μέτρο αυτό απέφερε τους δύο – τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές αυτές και 1.500 διακομιδές, 1.500 πολίτες – συμπολίτες μας. Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ. Άρα ήδη γίνονται κάποια πράγματα, γιατί πολλές φορές γίνεται ένας διάλογος που αφήνει μια γκρίζα ζώνη. Κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και με μεθοδικότητα να το λύσει.

Όπως και οι βάρδιες ήδη του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί. Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια».

Ως προς την ενίσχυση από το στρατό, σχολίασε πως: Yπάρχει αυτό που ονομάζεται συνέργεια. Υπάρχουν περιοχές και το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας που είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Για να το πω απλά, γιατί αυτό πρέπει κάποιος να μπορεί να σχεδιάσει για να βγει μία βάρδια τριών ασθενοφόρων πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Χρειάζονται 12 άτομα και καλύπτουμε νησιά το οποίο μπορεί να είναι με 100 – 150 κατοίκους. Σε αυτά τα νησιά χρειάζονται συνέργειες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Και ναι, μπορεί να γίνεται και η συνεργασία με το στρατό. Μπορεί να χρειαστεί και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το έκανε, αν θέλετε η χώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν το έκανε με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο. Αλλά ναι, αυτές οι συνέργειες στην εποχή που ζούμε χρειάζονται και πάνω από όλα είναι εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή καλό θα ήταν να έχουμε 12 διασώστες σε ένα νησί των 150 κατοίκων. Αυτό όμως ποτέ δεν μπόρεσε να το πετύχει η χώρα, ούτε και θα το πετύχει και ούτε και είναι και ωραίο να γίνεται μια συζήτηση θεωρητική που ποτέ κανείς δε θα καταφέρει να το κάνει. Σημασία έχει να μπορέσεις να δώσεις στον πολίτη αυτό που χρειάζεται».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέτοιες συνέργειες θα γίνουν και με τον ιδιωτικό τομέα δήλωσε ότι: «Η απάντηση είναι ναι και γίνεται η συνέργεια από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε περάσει τις δευτερογενείς διακομιδές, τις διακομιδές που είναι πιο ψυχρά και πιο ελαφριά περιστατικά, είτε είναι από νοσοκομείο σε σπίτι, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει. Αλλά ξέρετε, στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Αναφέρω το παράδειγμα της Κω, αλλά κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και βήμα – βήμα να προσπαθήσει να τα λύσει. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουμε ανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει κάποιος να τον χρησιμοποιήσει όπου υπάρχει, ναι, θα υπάρξει, δεν περισσεύει κανείς».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις πρόσφατες καρατομήσεις σε διοικήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Ο υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο στη χθεσινή του συνέντευξη. Υπάρχουν πράγματα στα οποία χρειάζεται μια κεντρική κατεύθυνση, όπως παραδείγματος χάρη, οι ανακαινίσεις, οι αναβαθμίσεις των υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το νεότερο νοσοκομείο που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει η φθορά αυτή και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα περισσότερο άνω του ενός δις για να γίνουν.

Υπάρχει όμως και μια καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων, τα οποία μπορούν με παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των διοικήσεων να λυθούν. Και εγώ θα το βάλω σε ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο αν θέλετε. Έγινε μια προσπάθεια ώστε και έχουν πάρει οδηγίες οι διοικητές, οι οδηγίες οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα της διοίκησης, με κύρια έμφαση να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του, που θα πρέπει με παρεμβάσεις δικές τους, ή την επαγρύπνηση τη δική τους να μην υπάρχουν, τέτοια περιστατικά. Θα υπάρξουν και υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία εικόνες που δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Δόθηκε και δίνεται καθημερινά και οι διοικητές είναι καθημερινά σε μια αξιολόγηση, έτσι ώστε και θα πρέπει να τα παρακολουθούν αυτά.

Εμείς δίνουμε οδηγίες πολύ συγκεκριμένες. Από τα οικονομικά του νοσοκομείου που προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και εμείς να μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι ευθύνη γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι μας, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι ΠΕάρχες, εμείς σαν Υπουργοί Υγείας, θα πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη, στον πολίτη αυτής της χώρας, τις υπηρεσίες υγείας που το αξίζουν.

Αλλά επιτρέψτε μου το ΕΣΥ είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμούς και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει και το τι κάνει. Έχω ξαναπεί το ΕΣΥ συνδιαλάσσεται με 100.000 κόσμου την ημέρα. 100.000 το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων και της κάλυψης κενών θέσεων, είπε: «Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Από 15 Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα προσλήψεων και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα συμβούλια κρίσης των γιατρών, άρα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή αριθμεί 107.000 άτομα. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, από τους υψηλότερους που υπήρχε στα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπως και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για 100.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε έτσι ώστε η πλειοψηφία των προσλήψεων αυτών να είναι εμπροσθοβαρές.
Μέχρι το τέλος του 24, αν ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα μπουν περισσότερα από 14.000 άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Για την εικόνα του ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων σχολίασε πως: «Ο κόσμος θα δει διαφορά, γι αυτό σας είπα και το παράδειγμα του ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή, με τη μικρή αλλαγή που έγινε το καλοκαίρι σας είπα πόσο ωφέλησε τις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι που αποδεικνύεται και φαίνεται, διαφορά. Έχουν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες αν θέλετε και ο κύριος Κικίλιας και ο κ. Πλεύρης και η κα. Γκάγκα και ο κ. Κοτζαμάνης και θα έχουμε ανακαινίσεις νοσοκομείων, ενός δις στα νοσοκομεία μέχρι τα περισσότερα από αυτά είναι μέχρι το τέλος του 2025 και θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει, που ναι θα δει ο πολίτης. Ο πολίτης αν θέλετε είδε τις ικανότητες που έχουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ήταν η καλύτερη έκφραση του Ελληνικού δημοσίου. Σας λέω έχουν γίνει πράγματα και δρομολογούνται πράγματα και θα το δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα εμβόλια και η συνταγογράφηση
 
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα για τα χειρουργεία – Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία

Ως προς το ερώτημα για το τι γίνεται με τα εμβόλια, τι γίνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο που υπήρξε, με τη συνταγογράφηση και τη διάθεσή του, αλλά και πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, επισήμανε πως: «Όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν. Τα εμβόλια άνω των 65 συνταγογραφούνται και ακολουθούν, από 1η Νοεμβρίου θα μπορεί να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως είναι η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού της κυρίας Αγαπηδάκη και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού».

Τέλος, ως προς το θέμα της αντιμετώπισης του νομοσχεδίου και τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι: «Να σας πω ένα παράδειγμα με τη λίστα χειρουργείου που “πατάει” σε νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστό νομοσχέδιο. Πρώτος που θέσπισε τη λίστα χειρουργείου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Εμείς δεν ήρθαμε να το ξηλώσουμε αυτό. Ήρθαμε να βελτιώσουμε τα προβλήματα που οδήγησε η εφαρμογή του, να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα. Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει διάθεση, συνεργασίας και πιστεύω στην πορεία γιατί τα προβλήματα δεν είναι αυτό που λέμε δεξιά – αριστερά και πως θα τα λύσουμε. Έχουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο έτσι ώστε να το πάμε πιο μπροστά».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Θεμιστοκλέους: Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα για τα χειρουργεία – Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία"

Κοριοί: Ανησυχία και στην Ελλάδα – Συμβουλές από τον πρόεδρο του ΣΕΑΜΕ

Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, καθώς πέραν του ότι οι κοριοί ταξιδεύουν με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”” εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του” σημείωσε.

Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο” τόνισε.

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοριοί: Ανησυχία και στην Ελλάδα – Συμβουλές από τον πρόεδρο του ΣΕΑΜΕ"

Αυξημένα μέτρα από την τροχαία στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφαλείας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των επαναληπτικών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023, αντίστοιχα, προχωράει η Ελληνική Αστυνομία.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά τα διαστήματα από 6 έως 9 και 13 έως 16 Οκτωβρίου, ενώ θα κλιμακωθούν-κορυφωθούν τις ώρες-ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων κυρίως σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και φαινόμενα επικίνδυνων παραβάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων την τήρηση της νομιμότητας καθώς και την προστασία οδηγών, επιβατών και πεζών.

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένα μέτρα από την τροχαία στις αυτοδιοικητικές εκλογές"

Λάρισα – Πλατύκαμπος: Πλημμυροπαθείς αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους – 250.000 στρέμματα κάτω από τα νερά (φωτο – βίντεο)

Πληγέντες αγρότες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας, έβγαλαν τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Πλατυκάμπου σήμερα το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας τόνισε: «Σήμερα είναι η αρχή των κινητοποιήσεων των αγροτών που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία. Πέρασαν 20 μέρες και μέχρι τώρα έχουμε μόνο υποσχέσεις και τίποτα άλλο, ούτε καν προκαταβολές. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας 250.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα νερά και η φετινή και η επόμενη χρονιά είναι χαμένες».

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αγροτών αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως: «Οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τα χωριά και τα χωράφια μας, δυο φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων, οδήγησαν σε ασύλληπτη καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ζωή μας, όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδείχνονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή.

Η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών και γενικότερα των πληγέντων στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή αλλά και της αποφασιστικότητας για διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.

Ξεκινάμε ένα ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να επιβάλλουμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.

Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος.».

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα – Πλατύκαμπος: Πλημμυροπαθείς αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους – 250.000 στρέμματα κάτω από τα νερά (φωτο – βίντεο)"

Θεσσαλία: Άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας (βίντεο)

Στη Θεσσαλία έφτασε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και Υφυπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαπίστωσε μέσα από το ελικόπτερο τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και μάλιστα έμεινε άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής.

Πτήση πάντω απο τις πληγείσες περιοχές

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Γεωργίας πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Κοσκινά αλλά και του Κεραμίδιου, πάνω από την λίμνη Κάρλα, τα Τέμπη αλλά και τον Τύρναβο. Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφώνησαν από τις πρώτες στιγμές, ότι θεομηνία Daniel ήταν πρωτοφανής, η οποία δείχνει και το τι θα επακολουθήσει με την κλιματική κρίση και κατέστη σαφές πως είναι επιτακτική η ανάγκη της έμπρακτη στήριξης προς την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 25.000 αγρότες έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται πάνω από 1.100.000 στρέμματα έχουν πνιγεί στο νερό, 2.500 αγρότες είδαν να χάνονται τα ζώα τους και όπως είπε ο Υπουργός στον Επίτροπο της Ε.Ε, η κυβέρνηση από την πλευρά της κινήθηκε γρήγορα και με ακρίβεια. Έγινε άμεσα η περισυλλογή των ζώων, διευκολύνθηκαν οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις.

Εν τω μεταξύ  ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που συνοδεύει και εκείνος τον Ευρωπαίο Επίτροπο αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα αρωγής για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στην Θεσσαλία.

Η επιτόπια επίσκεψη του Επιτρόπου

Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Επίτροπος Γεωργίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκαν στον Πρόδρομο Καρδίτσας οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, που έχασε τα μισά της ζώα στην πλημμύρα και η οποία στον ΙΑΝΟ είχε επίσης υποστεί καταστροφές. «Η παρουσία του Επιτρόπου υποδηλώνει ότι η Ευρώπη είναι εδώ», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πρόδρομο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες παραγωγούς.

Θεσσαλία: Άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας (βίντεο)

Υπενθύμισε το συνεχές ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την περιοχή και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δώσει την ψυχή του».

Στο Σταυρό Φαρσάλων επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα, τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι «η καταστροφή είναι πέραν όσων είχε φανταστεί και όσων είχε δει στις φωτογραφίες» που του είχε δείξει ο Έλληνας υπουργός, για τον οποίο είπε ότι δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΕΕ. Ωστόσο η εικόνα από κοντά είναι το πιο δυνατό στοιχείο και γι’αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αυγενάκη θέλοντας να δει αυτήν την εικόνα από κοντά.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Θα είμαι στο πλευρό σας», είπε ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στους αγρότες, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι η παρουσία του σημαίνει πολλά για τους ίδιους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια βιομηχανικής ντομάτας στη Βαμβακού Φαρσάλων, που κι αυτά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, από φερτές ύλες από το διπλανό ποτάμι. Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ στον Επίτροπο Γεωργίας, το μείζον πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος, ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να προσεγγίζουν την πραγματική τιμή της απολεσθείσας παραγωγής.

Θεσσαλία: Άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας (βίντεο)

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στις περιοχές της Καρδίτσας παρών ήταν και ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εξειδικευτούν από την επόμενη εβδομάδα σε θεματικές διασκέψεις που θα οργανώσει το ΥπΑΑΤ.

Οι επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές συνεχίζονται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας (βίντεο)"

Στο «μικροσκόπιο» 5.000 κωδικοί προϊόντων για το πλαφόν – Ανάμεσά τους και το ελαιόλαδο

Ο έλεγχος σε 5.000 κωδικούς προϊόντων σε ότι αφορά την τήρηση του νόμου περί του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πώλησης ειδών καθαρισμού, ειδών προσωπικής φροντίδας ακόμη και ελαιόλαδου.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να τιμωρεί αυτούς που παρανομούν.

Υπενθύμισε το πρόστιμο που επιβλήθηκε πρόσφατα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία για την παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχολικά είδη και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να τιμωρούμε αυτούς που παρανομούν. Δεν θέλουμε να διασύρουμε τις εταιρίες αλλά να καταλάβουν όλοι ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται». Οι έλεγχοι έχουν έμμεσο αποτέλεσμα στην αγορά και θα συνεχιστούν τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:  

«Λαμβάνουμε σκληρά μέτρα παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς που δεν έχει λάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε μείωση του γενικού πληθωρισμού και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων το τελευταίο δίμηνο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ επανέλαβε ότι το μέτρο όπου έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη δεν έχει αποδώσει. «Αποδεικνύεται, είπε χαρακτηριστικά ότι όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ το όφελος δεν έφθασε στον καταναλωτή, αλλά πήγε στις τσέπες των ενδιάμεσων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «μικροσκόπιο» 5.000 κωδικοί προϊόντων για το πλαφόν – Ανάμεσά τους και το ελαιόλαδο"

Ένταση στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου – «Ντροπή σου! Ο Θεός δε θα σε συγχωρήσει ποτέ! Τώρα κάνε μου μήνυση!»

Σε κλίμα έντασης εντός αλλά και εκτός δικαστικής αίθουσας συνεχίστηκε η κατάθεση του καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, ιατρού, χημικού και επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκου Ράϊκου, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία και την επιστημονική επάρκειά του, καθώς είναι εκείνος που έβαλε με την έκθεση του στο «κάδρο» της υπόθεσης την κεταμίνη.

Η ένταση ήταν τέτοια κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα που η πρόεδρος ζήτησε από την μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου να αποχωρήσει από το ακροατήριο όταν αναφερόμενη στον καθηγητή φώναξε: «Κοίτα τον! Γελάει!». «Εσείς θα περάσετε έξω!» αντέδρασε η πρόεδρος και απευθυνόμενη στη μητέρα της κατηγορουμένης της είπε πως σέβεται τη θέση της αλλά και εκείνη θα πρέπει να σέβεται το δικαστήριο. Ήταν η στιγμή που ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε διακοπή της διαδικασίας και αμέσως μετά στο διάδρομο του δικαστηρίου φώναξε προς τον κ. Ράϊκο: «Απατεώνα! Απατεώνα! Επιστημονικέ απατεώνα! Κάνε μου μήνυση τώρα!».

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Η δίκη ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος θα εξέταζε τον μάρτυρα, δεν βρέθηκε εγκαίρως στα έδρανα της υπεράσπισης αφού έκανε δηλώσεις με αποτέλεσμα το δικαστήριο να κατέβει από την έδρα για να τον περιμένει γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό.

Οι πρώτες ερωτήσεις που ο συνήγορος έθεσε στον μάρτυρα αφορούσαν τις σπουδές και την επάρκεια του σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ρωγμές στην μαρτυρία του. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ελλιπείς γνώσεις που απλά μαζεύει πτυχία» είπε ο Αλέξης Κούγιας με τον μάρτυρα να απαντά αναφερόμενος στο ερευνητικό του έργο και την ακαδημαϊκή πορεία του. «Εκπαιδεύω δικαστικούς τοξικολόγους!» σημείωσε ο μάρτυρας με την πρόεδρο να παρεμβαίνει ζητώντας του να μην απαντήσει στις ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Αλέξης Κούγιας: Κυρία Πρόεδρε να είστε πιο ευγενική!

Πρόεδρος: κι εσείς να ρωτάτε εντός του θέματος!

Αλέξης Κούγιας: Σαν ιατροδικαστής πόσες νεκροψίες – νεκροτομές έχετε κάνει;

Μάρτυρας: Πάνω από 300 νεκροτομές έχω και κλινικές εξετάσεις. Η ομάδα μου είναι η μόνη ομάδα που κάνει κλινική τοξικολογία! Έχω πάνω από 1000 περιστατικά τον χρόνο!

Αλέξης Κούγιας: Σε υπόθεση προ ετών που είχα με το αρσενικό και τον καθηγητή στη Θεσσαλονίκη…

Πρόεδρος: Τι σχέση έχει;

Αλέξης Κούγιας: Απευθύνθηκε στον κ. Τσατσάκη!

Μάρτυρας: Όχι βέβαια!

Πρόεδρος: Δεν θα απαντήσετε!

Δυο φορές η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε συγκεκριμένες ερωτήσεις της υπεράσπισης η οποία προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να συνεχίσει.

Ωστόσο, και τις δύο φορές μετά από πρόταση της εισαγγελέως, ομόφωνα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τις συνέχιση των επίμαχων ερωτήσεων.

«Η ερώτηση που ζητώ να μου επιτραπεί είναι γιατί στην υπόθεση που αναφέρθηκα ο κ. Ράικος ζήτησε συνδρομή άλλων εργαστηρίων στην προκειμένη περίπτωση δεν ζήτησε σε κανένα άλλο εργαστήριο συνδρομή για την ποσότητα της κεταμίνης. Όλες οι επιλογές του είχαν σκοπό να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα για να ενοχοποιήσει την κατηγορούμενη. Είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω….» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε απευθυνθεί ποτέ σε εργαστήριο του εξωτερικού για να σας κάνει ποσοτικό έλεγχο δηλητηρίου;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει εργαστήριο που να μετράει βαρέα μέταλλα στην Ελλάδα.

Αλέξης Κούγιας: Στις 14/3/22 ήταν η γνωμοδότηση σας στην κυρία Σαλάππα με βάση την οποία συνελήφθη η κατηγορούμενη. Γι’ αυτήν την ανακάλυψη σας έχετε κάνει κάποια δημοσίευση;

Μάρτυρας: Υπάρχει δημοσίευση! Για τη μέθοδο αυτή υπάρχει δημοσίευση από τον Φλεβάρη του 2022!

Αλέξης Κούγιας: Ντροπή σας! Ντροπή σου! Ο Θεός δε θα σε συγχωρήσει ποτέ! Έχεις κάνει δημοσίευση πριν τη γνωμοδότηση; Ντροπή σου! Αθεόφοβε και κάνε μου μήνυση! Τώρα κάνε μου μήνυση!

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου – «Ντροπή σου! Ο Θεός δε θα σε συγχωρήσει ποτέ! Τώρα κάνε μου μήνυση!»"

Τι ισχύει με τα αναδρομικά και τις συντάξεις των δικαστικών – Γιατί η απόφαση δεν τους «πιάνει» όλους

Η δικαίωση των δικαστικών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να επανέλθουν οι συντάξεις τους στα επίπεδα του 2012 και να λάβουν αναδρομικά τις οικονομικές απώλειες που είχαν έως και σήμερα, έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών και «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο είχε προσφύγει ο πρώην πρόεδρος του Νίκος Αγγελάρας μετά  την απόφαση του Μισθοδικείου να δικαιωθεί ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4387/2106, αλλά και όσες προηγήθηκαν.  Έτσι αναδρομικά και συντάξεις στα επίπεδα του 2012 θα δουν όσοι δικαστικοί έχουν προσφύγει και θα έχει θετική έκβαση η απόφαση των δικαστικών αρχών.  

«Αναδρομικά θα πάρουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει»

«Το δικαστήριο είπε ότι και ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 είναι παράνομος πάνω στο κομμάτι αυτό, άρα πρέπει να επανέρθουν στις συντάξιμες αποδοχές του 2012» λέει στο newsit.gr o διακεκριμένος εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Αναδρομικά χρήματα θα πάρουν μόνο εκείνοι που έχουν προσφύγει. Μόνο δηλαδή για όσους εκκρεμεί δικαστικά και η δική τους υπόθεση. Οσοι δεν έχουν προσφύγει, δεν θα λάβουν αναδρομικά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά όμως από εδώ και στο εξής δημιουργείται ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Κι αυτό γιατί τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει κανονικά προχωρήσουν στη νομοθέτηση  των συντάξιμων αποδόχων των δικαστικών.

«Το δικαστήριο στην ουσία καλεί απλά το κράτος να συμμορφωθεί. Έτσι μπορεί το κράτος να νομοθετήσει την επαναφορά των συντάξεων ή σε αντίθεση περίπτωση ο κάθε δικαστικός θα καταθέτει αγωγή την οποία θα κερδίζει αφού υπάρχει δεδικασμένο από ανώτατο δικαστήριο».  

Το παράδοξο σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά είναι ότι η ίδια διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκε νόμιμη για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, τώρα κρίθηκε αντισυνταγματική. «Ο συγκεκριμένος νόμος για τους υπολοίπους έχει βγει συνταγματικός. Είχε κριθεί αντισυνταγματικό μόνο ένα άρθρο για τα ποσοστά αναπλήρωσης το 2020, το οποίο το διόρθωσε ο νόμος Βρούτση το 2020 και τους δόθηκαν κάποια ελάχιστα χρήματα παραπάνω. Καμία σχέση με το να γυρίσουν στα παλιά επίπεδα. Άρα αυτό δεν αφορά το συνταξιούχο του ΙΚΑ του Δημοσίου» λέει ο κ. Τσουκαλάς και συμπληρώνει: «Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που δεν τους δικαιώνει μετά το 2016. Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων για τους υπόλοιπους δεν είναι θετική. Το μόνο κομμάτι που έχει κριθεί υπέρ των άλλων συνταξιούχων είναι το 11μηνο από τον Ιουνίου του 2015 έως Μαίο του 2016». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει με τα αναδρομικά και τις συντάξεις των δικαστικών – Γιατί η απόφαση δεν τους «πιάνει» όλους"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους αλλάζουν συνεχώς πάροχο και αφήνουν χρέη

Λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετακίνησης «στρατηγικών κακοπληρωτών» από πάροχο σε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους στον προηγούμενο, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το αποκαλούμενο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού» έχει προσθέσει στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των συνολικών ανεξόφλητων οφειλών ύψους 1,78 δισ. ευρώ της λιανικής αγοράς το 2022.

Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση που έχει κάνει το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, τη «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού έχει δημιουργήσει ένας αριθμός περίπου 25.000-30.000 «στρατηγικών κακοπληρωτών», σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από αυτούς έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 16.000-20.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. «Αυτά τα ποσά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν προκύπτουν από καταναλωτές που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον λογαριασμό τους. Δεν κάνουν τα νοικοκυριά τέτοιες καταναλώσεις μέσα σε δύο χρόνια», τονίζουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, αφού στο τέλος της ημέρας επιβαρύνει το σύνολο των συνεπών καταναλωτών».

Η πρόταση

Ο κ. Σκυλακάκης έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα και έχει δώσει εντολές στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών, θέτοντας αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωσή του, με καταληκτική το τέλος Οκτωβρίου.

Ο προηγούμενος πάροχος θα μπορεί να ζητάει την αποκοπή του ρεύματος σε όσους χρωστούν δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΡΑΑΕΥ έβγαλε σε μια πρώτη ανεπίσημη διαβούλευση την πρότασή της, η οποία ισορροπεί μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών, που κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και της αναλογικότητας που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ (2020) και της αποτροπής της καταστρατήγησής του. Για το δεύτερο και κρίσιμο αυτό σκέλος που θα βάλει τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» προτείνεται αφενός η κατοχύρωση του δικαιώματος του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής ρεύματος σε καταναλωτή που δεν είναι πλέον πελάτης του, αλλά του έχει αφήσει δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς χωρίς να έχει διακανονίσει την αποπληρωμή τους, και αφετέρου το δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ πελατών με ανεξόφλητα χρέη.

Ο προηγούμενος πάροχος, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποκοπή ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα ενός τριμήνου από την ημερομηνία μετακίνησης του πελάτη του σε νέο πάροχο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους αλλάζουν συνεχώς πάροχο και αφήνουν χρέη"

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 17χρονους που εκβίαζαν συνομίληκο για 500 ευρώ

Συμμορία τεσσάρων 17χρονων συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, με τους κατηγορούμενους ανήλικους να κατηγορούνται ότι χτύπησαν και απείλησαν με όπλο συνομήλικό τους, αξιώνοντας να τους ξοφλήσει χρέος -και μάλιστα εντόκως- από προγενέστερη μεταξύ τους συναλλαγή ναρκωτικών.

Το θύμα, με καταγωγή από την Αλβανία, προσέφυγε στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε η σύλληψη των κατηγορούμενων ανηλίκων της συμμορίας που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., η ένοπλη επίθεση έγινε στα μέσα του προηγούμενου μήνα σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε οικισμό του Δήμου Θέρμης. Το θύμα απευθύνθηκε σε νοσοκομείο, όπου τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές όπου κατήγγειλε όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι τέσσερις δράστες «ζητούσαν εκβιαστικά την καταβολή επαυξημένου χρηματικού ποσού, ως αποπληρωμή έπειτα από προγενέστερη συναλλαγή ναρκωτικών ουσιών που είχαν». Το ποσό αυτό, κατά πληροφορίες, φαίνεται να προσέγγιζε τα 500 ευρώ.

Αφού ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι ανήλικοι, ακολούθησε το προηγούμενο 24ωρο η σύλληψή τους, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών από κλιμάκια των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και κατά Ιδιοκτησίας, της Άμεσης Επέμβασης και της Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση συμμετείχε και αστυνομικός σκύλος της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος.

Στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν -κατά περίπτωση- δύο αεροβόλα όπλα με τα εξαρτήματά τους, πλήθος πλαστικών και μεταλλικών σφαιριδίων, οκτώ μαχαίρια, δύο πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι, αυτοσχέδιες συσκευασίες κάνναβης (συνολικού βάρους 187,6 γραμμαρίων), δύο τρίφτες κάνναβης, τρεις εύχρηστες ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και σπρέι πιπεριού.

Οι ανήλικοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα, που τους απήγγειλε κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, απόπειρα εκβίασης και βαριάς σωματικής βλάβης, συμμορία και κατά περίπτωση για οπλοκατοχή και οπλοχρησία (τα δύο πρώτα κακουργήματα).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 17χρονους που εκβίαζαν συνομίληκο για 500 ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news