facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Ισπανία: Συνελήφθη ο «Ελ Ταλιμπάν», επικεφαλής στρατολόγησης τζιχαντιστών

Στην Μελίγια συνελήφθη ο «Ελ Ταλιμπάν», όπως αποκαλούνταν ο Μουσταφά Μάγια Αμάγια, επικεφαλής στρατολόγησης τρομοκρατών. Ο Αμάγια γεννήθηκε το 1963 στις Βρυξέλλες και προέρχεται από οικογένεια Ισπανών ρομά.

Ο άνδρας, ο οποίος έχει ισπανική υπηκοότητα, θεωρείται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Το 2014 συνελήφθη ως επικεφαλής μεγάλου δικτύου στρατολόγησης τρομοκρατών, αναφέρουν τα βελγικά μέσα. Το 2018 καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ισπανικής αστυνομίας κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, στρατολογούσε τρομοκράτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επίσης, είχε συλληφθεί αρκετές φορές κατά τη δεκαετία του 1990 για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Μουσταφά Μάγια Αμάγια, όπως αναφέρουν βελγικά μέσα, συνελήφθη στο σπίτι του στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Συνελήφθη ο «Ελ Ταλιμπάν», επικεφαλής στρατολόγησης τζιχαντιστών"

Σέρρες: Ρομά αγκάλιαζαν ηλικιωμένες και άρπαζαν χρυσές αλυσίδες από τον λαιμό τους

Δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα ηλικίας 49 ετών και μιας γυναίκας 29 ετών, Ρομά και οι δύο, σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Εμμανουήλ Παππά για κλοπές στις Σέρρες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας από κοινού το χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023, προσέγγισαν έξι ηλικιωμένες γυναίκες σε χωριά των Σερρών και προσποιούμενοι οικεία τους πρόσωπα, αφαίρεσαν από την κατοχή τους με τη μέθοδο του εναγκαλισμού, χρυσές αλυσίδες που φορούσαν στο λαιμό τους, συνολικής αξίας 2.100 ευρώ. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Ρομά αγκάλιαζαν ηλικιωμένες και άρπαζαν χρυσές αλυσίδες από τον λαιμό τους"

Ισραηλινός στρατός: «Δεν πρόκειται να περάσουν καύσιμα στη Γάζα. Ας πάρουν από τα κλεμμένα της Χαμάς»

«Δεν πρόκειται να περάσουν καύσιμα στη Γάζα καθώς η Χαμάς το χρησιμοποιεί για τις επιχειρησιακές της ανάγκες» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι. « Η Χαμάς μπορεί να επιστρέψει τα καύσιμα που στάλθηκαν στα νοσοκομεία από την UNRWA, και τα έκλεψε», πρόσθεσε

Οι δηλώσεις του Χαγκάρι γίνονται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του ΟΗΕ για το θέμα. Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για την λειτουργία των νοσοκομείων και άλλων βασικών υποδομών στην Γάζα. Νωρίτερα σήμερα και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χερζλ Χαλέβι δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στα καύσιμα στη Γάζα, καθώς «θα επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον Ισραηλινών πολιτών».

Σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει: «Αυτές οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται μέσα στη Γάζα. Περιέχουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων. Ρωτήστε τη Χαμάς αν μπορείτε να πάρετε μερικά».

Σημειώνεται πως η  υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να βάλει τέλος στην παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης των καυσίμων.

Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε ότι «αν δεν λάβουμε καύσιμα επειγόντως, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας στη λωρίδα της Γάζας από αύριο (Τετάρτη) το βράδυ».

«Χρειαζόμαστε ροή προμηθειών, χρειαζόμαστε καύσιμα» σημείωσε. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραηλινός στρατός: «Δεν πρόκειται να περάσουν καύσιμα στη Γάζα. Ας πάρουν από τα κλεμμένα της Χαμάς»"

ΓΓ ΟΗΕ: «Η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη σε κενό» – Έξαλλοι οι Ισραηλινοί ζητούν την παραίτησή του

Αιχμές κατά της τακτικής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας άφησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας πως οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν «συλλογική τιμωρία» του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν συνέβησαν στο κενό». Ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε ακόμα ότι «είμαι βαθιά ανήσυχος για τις καθαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Να είμαι καθαρός: Καμία πλευρά σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο».

Την παραίτησή του απαιτούν οι Ισραηλινοί

Έξαλλοι με την παρέμβαση του Γκουτέρες οι Ισραηλινοί, απαίτησαν την παραίτησή του. Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν απαίτησε την παραίτηση για τη φράση «η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη στο κενό».

«Δεν υπάρχει καμία δικαίωση ή λόγος να μιλά κανείς σε αυτούς που δείχνουν κατανόηση για τις πιο αισχρές πράξεις που διαπράχθηκαν κατά πολιτών του Ισραήλ από μια χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, εμφανίστηκε εκνευρισμένος με τον Γκουτέρες τονίζοντας ότι αρνείται να τον συναντήσει: «Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για “ισορροπημένη προσέγγιση”, ανέφερε ο Κοέν στο X (πρώην Twitter). «Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από τον πλανήτη».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓ ΟΗΕ: «Η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη σε κενό» – Έξαλλοι οι Ισραηλινοί ζητούν την παραίτησή του"

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους «μοναχικούς λύκους» για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Κράτος απευθύνει κάλεσμα στους οπαδούς του να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων TamTam.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το Ισλαμικό Κράτος διακρίνεται μεταξύ άλλων ο τρομοκράτης των Βρυξελλών, Αμντεσλάμ Λασουέντ ενώ σε μέρος του που προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της φλαμανδόφωνης εφημερίδας Het Laatste Nieuws, υπάρχουν στιγμιότυπα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βίντεο δείχνει εικόνες από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημιουργοί του βίντεο καταγγέλλουν τα «εγκλήματα που διέπραξαν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα». Στη συνέχεια καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τα βελγικά μέσα επισημαίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «στοχεύει ρητά τους Εβραίους». «Θα ζήσουν τη ζωή τους με διαρκή φόβο, χωρίς να ξέρουν πότε θα έρθει η ώρα της κρίσης», αναφέρεται στο βίντεο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους «μοναχικούς λύκους» για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη"

Πόλεμος στο Ισράηλ: «Αν δεν βρούμε καύσιμα, θα είναι η θανατική ποινή για τους ασθενείς» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα

Γιατροί στη Γάζα λένε πως ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από τον συνωστισμό και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής έπειτα από τη φυγή τουλάχιστον 1,4 εκατ. ανθρώπων από τα σπίτια τους προς προσωρινά καταλύματα υπό τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί ποτέ σε αυτή την περιοχή.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη για το ενδεχόμενο υγειονομικής κρίσης στον μικροσκοπικό πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ, το οποίο έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, καθαρού νερού και καυσίμων, με μόνο μικρές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα να εισέρχονται εκεί.

«Ο συνωστισμός αμάχων και το γεγονός πως τα περισσότερα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στεγάζουν πολλούς ανθρώπους, δημιουργούν το έδαφος για μια εξάπλωση ασθενειών», δήλωσε ο Νάχεντ Αμπού Τααέμα, γιατρός δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαμ Γιούνες.



Οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως σχεδόν 5.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού που ακολούθησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας τουλάχιστον 200 ομήρους.

Το Ισραήλ είπε στους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, όμως τα πλήγματά του ισοπέδωσαν περιοχές σε όλη την έκταση του θύλακα.

Με τα νοσοκομεία να βλέπουν τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριές τους να τελειώνουν, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει πως κρίσιμες υποδομές όπως οι θερμοκοιτίδες για τα νεογέννητα, κινδυνεύουν να σταματήσουν.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δήλωσε πως 40 ιατρικά κέντρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι εκτοπισμοί αυξάνουν την πίεση στο σύστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί. «Πέφτουμε στα γόνατα ζητώντας συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης εκτάκτων καταστάσεων Ρικ Μπρέναν.

Το ιδιωτικό Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σήμερα πως κατέβασε τον διακόπτη σε όλα τα τμήματά του εκτός από τα πλέον ζωτικής σημασίας όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μοναδικό άλλο νοσοκομείο που εξακολουθεί να εξυπηρετεί ασθενείς στη βόρεια Γάζα, το Νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, σταμάτησε τη λειτουργία του εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών της πόλης, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Αν το νοσοκομείο δεν εξασφαλίσει καύσιμα, θα είναι η θανατική ποινή για τους ασθενείς στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Άτεφ αλ-Καχλούτ.



«Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα»

Στα προσωρινά καταλύματα όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονται μαζί με τις οικογένειές τους ελπίζοντας ότι θα είναι ασφαλείς από τις βόμβες, ο κόσμος αρχίζει να υποφέρει από στομαχικές διαταραχές, πνευμονικές λοιμώξεις και εξανθήματα, δήλωσε ο Αμπού Τααέμα του Νοσοκομείου Νάσερ.

«Κάνει ζέστη στο αντίσκηνο κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο και υπάρχουν έντομα και μύγες... Τη νύχτα κάνει κρύο και δεν υπάρχουν αρκετές κουβέρτες για όλους. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα. Μερικά βήχουν, μερικών οι μύτες τρέχουν, μερικά έχουν πυρετό τη νύχτα», δήλωσε η Σοτζούντ Νατζμ, μια γυναίκα που μένει σε κατάλυμα του ΟΗΕ.

Έφυγε από το σπίτι της στην πόλη τη Γάζας μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους και ζουν σε ένα αντίσκηνο επί εννέα ημέρες, χωρίς να μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Σε ένα φαρμακείο, ο ιδιοκτήτης είπε πως δεν έχουν μείνει πολλά αποθέματα. Ο κόσμος αποθήκευσε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σκευάσματα για χρόνιες ασθένειες θα τελειώσουν.



Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα βενζινάδικο με ηλιακά πάνελ για να φορτίσουν τα κινητά τους αλλά αυτό επλήγη σε αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε ένας γείτονας, ο Αμπντάλα Αμπού αλ-Άτα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς σε πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας, σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, όμως θα πάρει χρόνο για να επιτύχει τον σκοπό του να καταστρέψει την ένοπλη οργάνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισράηλ: «Αν δεν βρούμε καύσιμα, θα είναι η θανατική ποινή για τους ασθενείς» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα"

Καιρός αύριο: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός αύριο Τετάρτη (25.10.2023) θα δώσει αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου θα φτάσει τους 23 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες με πιθανότητα ασθενών βροχών από το απόγευμα. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σημειωθεί ομίχλη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα από τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τη νύχτα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες κυρίως στα βόρεια. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλη.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη ορατότητα και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες"

Αντίθετοι και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τη μετατροπή των αγροτικών σε προσωπικούς γιατρούς

Για γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων, με προνομιακές αμοιβές για ανειδίκευτους ιατρούς και μνημονιακές χαμηλές αμοιβές για τους έμπειρους, κάνει λόγο το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Ο πλουραλισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της, είχαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της πανδημίας COVID-19. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με  την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη.

Ένδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ξεθωριάσει στο χρόνο οι συμβάσεις των ειδικών ιατρών (πλην προσωπικού Ιατρού), με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θανάτους συναδέλφων που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές. Και ενώ έφτασε η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμη εφαρμόζονται μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη. Αυτό επιφυλάσσει η πολιτεία για τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns. Με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογιων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξησεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κλπ).

Παγωμένος στο χρόνο είναι και ο οικογενειακός παιδίατρος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην παιδιατρική κάλυψη, σε πολλούς νομούς της χώρας. Εάν επιθυμεί η πολιτεία να ανακόψει το braindrain, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να θεσμοθετήσει:

  • Την επαναφορά των αμοιβών των επισκέψεων του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ στο κρατικό τιμολόγιο(του 2011)των 20€ ανά ασθενή,
    την προκήρυξη των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που είχαν προαναγγελθεί απο τον πρωθυπουργό στο παρελθόν με χαρτογράφηση των αναγκών ανά περιοχή.
  • Την αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την ΠΦΥ με άρση όλων των μνημονιακών περικοπών (clawback) και διαγραφή των ληστρικών καταλογισμών του.

Για να αποφύγουμε τη μαζική φυγή του ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό και να πετύχουμε τον επαναπατρισμό του, το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να αποδειχθεί καλός και συνεπής εργοδότης, με στόχο να κτίσει ένα σοβαρό πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με απώτερα ωφελημένο τον Έλληνα ασφαλισμένο που δικαιούται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε κάθε επίπεδο".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τη μετατροπή των αγροτικών σε προσωπικούς γιατρούς"

Ο Δρίτσας καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να «θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει νέο κόμμα»

Ο Θοδωρής Δρίτσας πήρε θέση στον «εμφύλιο» που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από τον Στέφανο Κασσελάκη να… αποχωρήσει και να φτιάξει δικό του κόμμα!

Ο Δρίτσας απαντά με αυτό τον τρόπο στην χθεσινή ανάρτηση Κασσελάκη στην οποία λέει πως οι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος και του ζητά να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το αδιέξοδο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Συγκεκριμένα αναφέρει «δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει. Να αφήσει δηλαδή ελεύθερο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας να αναζητήσει ενωτικές διεξόδους μέσα από διαφωνίες, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει δεκαετίες τώρα. ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!…»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δρίτσας καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να «θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει νέο κόμμα»"

'Ενας ακόμη θάνατος από ιό του Δυτικού Νείλου

Ένας ακόμη θάνατος από ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ δεν υπήρξαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την εβδομαδιαία έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως, από την αρχή της περιόδου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 161 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 119 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώι 42 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δεν διαγνώσθηκαν - δηλώθηκαν νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 81 έτη).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "'Ενας ακόμη θάνατος από ιό του Δυτικού Νείλου"

Ηλίας Κασιδιάρης: Στο πατρικό του με πενθήμερη άδεια από τη φυλακή

Τρεισήμισι χρόνια μετά τον εγκλεισμό του στις φυλακές, ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται από χθες Δευτέρα (23/10) σε πενθήμερη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τον παρέλαβε ο αδερφός του και πήγαν στο πατρικό τους. Εκεί βρήκε τους γονείς του και την σύντροφό του. Προς το παρόν φέρεται όπως λένε άτομα του περιβάλλοντός του να μην έχει κάνει καμία κίνηση ή συζήτηση που να σχετίζεται με πολιτική.

Η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι «ξεκίνησε χθες την πενθήμερη άδεια που έλαβε την περασμένη Παρασκευή. Οι πρώτοι άνθρωποι που συνάντησε ήταν οι γονείς του, ο αδερφός του και η επί χρόνια σύντροφος του. Επεδίωξε την πρώτη μέρα να μην την περάσει με πολύ κόσμο. Δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με κάτι που αφορά στα πολιτικά. Έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό στα Χριστούγεννα θα πάρει και την δεύτερη άδεια του».

Η κύρια προτεραιότητα του Ηλία Κασιδιάρη είναι να κάνει την αίτηση αποφυλάκισης, την οποία δικαιούται νομίμως να υποβάλλει στις αρχές του 2024.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Κασιδιάρης: Στο πατρικό του με πενθήμερη άδεια από τη φυλακή"

Ο ΕΟΦ αποσύρει παρτίδες οφθαλμικής αλοιφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχωρά στην ανάκληση των παρτίδων 153 και 213 του φαρμακευτικού προϊόντος DEXAMYTREX EYE OINT, οφθαλμική αλοιφή (0,3%+0,03%) λόγω πιθανής επιμόλυνσης της δραστικής ουσίας θειϊκή γενταμικίνη κατά την επεξεργασία της, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την προληπτική ανάκληση των εν λόγω παρτίδων από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η εταιρεία BAUSCH HEALTH ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ως τοπικός αντιπρόσωπος του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ αποσύρει παρτίδες οφθαλμικής αλοιφής"

Μarket Pass: Παρατείνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους.

Επίσης, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Τα προαναφερόμενα  προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ προβλέπεται η παράταση των αιτήσεων είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π., για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Επιπλέον, για όλους τους δικαιούχους, η ισχύς των ψηφιακών καρτών όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση παρατείνεται έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τι ισχύει για την μεταβολή των στοιχείων

Για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση έως την 31η Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των στοιχείων για τον τρόπο λήψης της ενίσχυσης (μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή πίστωσης σε ψηφιακή κάρτα) έως και την 31η Οκτωβρίου. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο. Για όσους υποβάλουν την αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των παραπάνω στοιχείων ισχύει έως και την 8η Ιανουαρίου 2024, οπότε η αίτηση οριστικοποιείται και δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο.

Καταβολή της ενίσχυσης

Με τις νέες προθεσμίες η καταβολή των ενισχύσεων των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 31η Οκτωβρίου, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 5η Νοεμβρίου 2023.
  • Για όσους υποβάλλον αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 15η Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης

Εντός του Ιανουαρίου 2024, και πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού. Ο έλεγχος  περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται σχετική πληρωμή. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η  αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους του Market Pass ΙΙ αποφασίστηκε για λόγους επιχειρησιακής ευθυγράμμισης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης και ιδίως για την αντιμετώπιση μη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας των παρατάσεων υποβολής τους από τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μarket Pass: Παρατείνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους"

Σε συναγερμό η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»

Συναγερμός σήμανε σήμερα (24.10.2023) στην πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο, ύστερα από την ανάφλεξη των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η πρεσβεία της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να φύγουν από το Λίβανο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η Ελληνική Πρεσβεία στην Βηρυτό συνιστά στους έλληνες επισκέπτες μη μόνιμους κατοίκους Λιβάνου όπως αναχωρήσουν από τη χώρα».

Σε παρόμοιες συστάσεις οδηγήθηκαν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. 

Όπως έγινε χθες γνωστό, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στον Λίβανο αφού πολλαπλασιάστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Η αύξηση των μεθοριακών επεισοδίων» οδήγησε στην εκτόπιση 19.646 ανθρώπων στον Λίβανο, «τόσο στον νότο, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν όσο θα συνεχίζονται οι εντάσεις» ή εάν κλιμακωθεί η βία, είπε ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Μοχαμεντάλι Αμπουνατζέλα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο λιβανέζικο έδαφος.

Επίσης, για πολλές κοινότητες στο Ισραήλ εκδόθηκε εντολή εκκένωσης, λόγω των επαναλαμβανομένων επιθέσεων που δέχονται. Ο ισραηλινός στρατός απαντά με βομβαρδισμούς σε στόχους στον νότιο Λίβανο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συναγερμό η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»"

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα σε όλη την επικράτεια για την 28η Οκτωβρίου – Απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας και τροχονομικής αστυνόμευσης κατά το διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου 2023, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.  

Επίσης, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2023, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, ως κατωτέρω: 

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου: 

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα. 

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική. 

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα. 

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα. 

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 11+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα. 

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα. 

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη. 

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο. 

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο. 

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου: 

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα. 

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα. 

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα. 

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο. 

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα. 

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο. 

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα. 

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας: 

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 (Β’ 2418) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου. 

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. 

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα. 

(δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο. 

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού. 

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά. 

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων. 

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς. 

(θ) Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας. 

(ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. 

(ια) Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί. 

(ιβ) Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Οδηγίες της ΕΛΑΣ για τους εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας. 

Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. 

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν: 

· αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, 

· αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, 

· αυξημένα μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, 

· έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται, 

· ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, 

· συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονική προσπέραση, κ.λπ., χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης, φθαρμένα ελαστικά), 

· αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), 

· κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, 

· έλεγχοι για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων και τμημάτων οδών και πεζοδρομίων για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης και 

· ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων. 

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. 

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. 

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες: 

· Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. 

· Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

· Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων. 

· Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους. Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν. 

· Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων. 

· Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες. 

· Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους. 

· Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαία: Αυξημένα μέτρα σε όλη την επικράτεια για την 28η Οκτωβρίου – Απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων"

Θεσσαλονίκη: Έπαυσε η δίωξη των αδελφών Ψωμιάδη για τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων στην άλλοτε Νομαρχία

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει συγκινημένος και δικαιωμένος από την απόφαση της δικαιοσύνης. Η πολυσυζητημένη υπόθεση «σερνόταν» στη Θεσσαλονίκη για μία και πλέον δεκαετία…

Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων με συμβάσεις μίσθωσης έργου για την εκτέλεση έργων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 2007-2010, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας δεκτή την επίκληση του εισαγγελέα της έδρας στο άρθρο 67 του Νόμου 4735/2020 περί «δαπανών ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», οι δικαστές έκριναν ότι θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που καταλογίζονταν στον Παναγιώτη και τον Διονύση Ψωμιάδη, στον πρώτο ως Νομάρχη και στον δεύτερο ως αναπληρωτή του (κατηγορούνταν για υπηρεσιακή απιστία και ψευδή βεβαίωση).

Όπως εξήγησαν νομικοί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με το συγκεκριμένο άρθρο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού που αφορούν σε πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, παύονται οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Η υπόθεση είχε εκκινήσει μετά από καταγγελία που ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους αδελφούς Ψωμιάδη ότι προσέλαβαν άτομα που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με την εκτέλεση των έργων για τα οποία προσελήφθησαν, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Η κοινή υπεράσπισή τους, εκτός από την επίκληση στον παραπάνω νόμο, ισχυρίστηκε ότι δεν προκλήθηκε καμία οικονομική ζημιά στο Δημόσιο, κι ούτε ενήργησαν οι κατηγορούμενοι με δόλο. Τόνισε δε, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δούλεψαν κανονικά, έστω σε άλλα πόστα, διότι υπήρχαν ανάγκες στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών της.  

«Η αλήθεια έλαμψε»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δέκα χρόνια καταγγελιών και συκοφαντιών έπεσαν στο κενό. Είχα δηλώσει ότι έστω και αργά η αλήθεια θα λάμψει- και η αλήθεια έλαμψε. Είμαι ευτυχής γιατί το έργο μου δεν πήγε χαμένο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια καταστράφηκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο συνήγορος των αδελφών Ψωμιάδη, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η παραπάνω απόφαση «ανοίγει το δρόμο» και για την άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος τους στα ποινικά δικαστήρια και αφορά τα περιβόητα «45άρια» της τότε Νομαρχίας και συμβάσεις έργου υπαλλήλων. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2024.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έπαυσε η δίωξη των αδελφών Ψωμιάδη για τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων στην άλλοτε Νομαρχία"

Προειδοποίηση για ψεύτικο Ozempic στην Αυστρία - Έστειλε διαβητικούς στο νοσοκομείο

Άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στην Αυστρία αφού έλαβαν φάρμακο Ozempic για το διαβήτη που πιστεύεται πως ήταν πλαστό, ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό γραφείο υγειονομικής ασφάλειας της χώρας.

Οι ασθενείς αναφέρθηκε ότι εμφάνισαν υπογλυκαιμία και επιληπτικές κρίσεις, σοβαρές παρενέργειες που δείχνουν ότι το προϊόν περιείχε ινσουλίνη αντί για το δραστικό συστατικό του Ozempic, την σεμαγλουτίδη, ανέφερε το BASG σε προειδοποίηση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για προγεμισμένα στυλό που φέρουν ψευδή σήμανση ως Ozempic και η Novo Nordisk επισήμανε αύξηση στις πλαστές εκδοχές του Ozempic, όπως και του φαρμάκου της για την απώλεια βάρους Wegovy, στο διαδίκτυο.

Αν και μόνον το Wegovy έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, το γεγονός ότι το Ozempic οδηγεί επίσης σε σημαντική απώλεια βάρους έχει κάνει ανθρώπους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να χρησιμοποιούν το φάρμακο αυτό "off-label" (εκτός ενδείξεων), δηλαδή όχι για την εγκεκριμένη χρήση του.

Αυτό έχει προκαλέσει έλλειψη του Ozempic, την οποία εκμεταλλεύονται εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με το BASG.

Το ομοσπονδιακό γραφείο υγειονομικής ασφάλειας της Αυστρίας δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των ασθενών που επηρεάστηκαν ούτε το πόσο σοβαρά. Εκπρόσωπός του δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει σχετικά σήμερα.

Η υπηρεσία πληροφοριών για τη δίωξη εγκλήματος ανακοίνωσε χθες ότι η ύποπτη παρτίδα προήλθε μάλλον από άλλη πηγή και όχι από φαρμακείο και ότι αποθέματά της μπορεί ακόμη να κυκλοφορούν.

Μολονότι τα τρέχοντα σκευάσματα, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι είναι πλαστά, είναι συσκευασίες του 1mg, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό μπορεί να αφορά και προγεμισμένες συσκευές τύπου στυλό διαφορετικής περιεκτικότητας, σύμφωνα με την υπηρεσία.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Προειδοποίηση για ψεύτικο Ozempic στην Αυστρία - Έστειλε διαβητικούς στο νοσοκομείο "

Μιχαηλίδου: Τον Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα όπου θα καταγγέλλονται περιστατικά βίας στα σχολεία

Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα, όπου ανώνυμα θα μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να καταγγέλλουν περιστατικά βίας, όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης (24.10.23).

Την καταγγελία για περιστατικό βίας θα επεξεργάζεται το σχολείο αλλά και παράλληλα μια τετραμελής επιτροπή στη δευτεροβάθμια ή πρωτοβάθμια ανά περίπτωση για να παρέμβουν και να δώσουν μια λύση, όπως εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Σχετικά με τις δραστηριότητας των μαθητών και πως εντάσσονται μέσα σε αυτές η πρόληψη αλλά και η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου, η υφυπουργός τόνισε πως «σε κάθε σχολείο της δευτεροβάθμιας υπάρχει ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, ενώ οι μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την Γ’ Γυμνασίου μέσω των εργαστηριακών δεξιοτήτων από δραστηριότητες και ομαδικές εργασίες κατανοούν και επεξεργάζονται έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, την ελευθερία του ατόμου κτλ», ενώ στο κεφάλαιο των εκπαιδευτικών πρόσθεσε πως «έχουν γίνει 125.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για να μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας στα σχολεία».

Αναφερόμενη στα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, σημείωσε πως τα περισσότερα εντοπίζονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις ειδικότητες οικονομολόγοι και πληροφορικάριοι, ενώ στην πρωτοβάθμια σε ειδικότητες όπως στα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο αλλά και στη στήριξη του ολοήμερου.

«Την ερχόμενη Παρασκευή θα προχωρήσουμε στην Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για να προσπαθήσουμε να μειωθούν τα κενά» ανέφερε σχετικά η κ. Μιχαηλίδου και υπογράμμισε πως «από την επόμενη χρονιά θα πάμε σε ένα κεντρικοποιημένο σύστημα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχαηλίδου: Τον Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα όπου θα καταγγέλλονται περιστατικά βίας στα σχολεία"

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ με το σχέδιο Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – «Απαιτούμε να μην κατατεθεί»

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Απαιτούμε να μην κατατεθεί», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Η Ένωση εκτιμά ότι κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο του νομού ή της περιφέρειας.

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή της στα οικονομικά κίνητρα που «ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων», σημειώνοντας ότι «η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική». «Η κυβέρνηση, διά στόματος της κ. Αγαπηδάκη, προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς “επαναπατρισμό” γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ», προσθέτει.

Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ είναι:

  • Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις επιμελητών Β’ και ισχυρή χρηματοδότηση.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  • Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ με το σχέδιο Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – «Απαιτούμε να μην κατατεθεί»"

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα - Τι αλλάζει

Αυξήσεις κατά 70 ευρώ τον μήνα στους μικτούς βασικούς τους μισθούς θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 περίπου 663.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του ν. 5045/2023 για τις αλλαγές στα μισθολόγια του δημοσίου τομέα.

Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 840 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μισθός ετησίως για όσους λαμβάνουν τον εισαγωγικό.

Αυξάνεται επίσης η οικογενειακή παροχή από 50 έως 70 ευρώ τον μήνα. Αυξάνεται επίσης το επίδομα θέσης ευθύνης, ένα επίδομα που παίρνουν πάνω από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κατά 30%.

Θα αυξηθεί επίσης κατά 15 ευρώ το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

Επίσης θα αυξηθούν τα μισθολογικά κλιμάκια των μελών ΔΕΠ και οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 7/10/2022.

Τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο ενεργοποιεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον υπολογισμό της μισθοδοσίας όλων των πολιτικών υπαλλήλων, αλλά και των ενστόλων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων κραιτκών λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει σύμφωνα με την Εγκύκλιο, πατώντας ΕΔΩ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα - Τι αλλάζει"

ΟΕΝΓΕ: Ανέφικτη η λειτουργία του αγροτικού ως προσωπικού γιατρού

Ανέφικτη εκτιμούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την επαρκή απόδοση των συναδέλφων τους, που ασκούν υπηρεσία υπαίθρου, ως προσωπικών γιατρών.

"Πώς θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός, που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;", αναρωτιέται το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κ. Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την κατάργηση του 'αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού'.

Θα περίμενε κανείς, όχι η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας, γιατί εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για το που το πάνε, ότι αφού η κυβέρνηση και η κ. Αγαπηδάκη αναγνώρισαν επιτέλους αυτό που λέμε χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του αγροτικού γιατρού, θα προχωρούσαν ταυτόχρονα σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών, γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τα αποκεντρωμένα Περιφερειακά Ιατρεία για την κάλυψη του συνόλου των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού απολύτως δωρεάν.

Όμως κάθε άλλο παρά αυτό πρόκειται να συμβεί αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου 'gate keeping', της ενίσχυσης της λειτουργίας της ΠΦΥ ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών Υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο. Ούτε καν αυτό το 'λίγα, για λίγους και για λίγο' δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί.

Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προσωπικού γιατρού το επιβεβαιώνει.

Πώς θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;

Στην καλύτερη περίπτωση, με ρυθμό 20 ασθενείς/μέρα και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν καθημερινά τα τακτικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας και στο Περιφερειακό Ιατρείο, ο πληθυσμός ευθύνης του θα εξεταστεί σε 5 μήνες. Αν, όπως συχνά συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας των μη αστικών περιοχών και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα οι 5 μήνες καθυστέρησης σχεδόν τριπλασιάζονται. Ο 'προσωπικός' γιατρός θα έχει τελειώσει την υποχρεωτική του θητεία και δε θα έχει προλάβει καν να εξετάσει έστω μια φορά όλο τον πληθυσμό ευθύνης του. Ο πληθυσμός αναφοράς θα έχει κάθε χρόνο και διαφορετικό προσωπικό γιατρό με αποτέλεσμα την ασυνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ήδη υποτυπώδεις υπηρεσίες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας θα είναι πιο κάτω και 'από τα λίγα, για λίγους και για λίγο'. Επιπρόσθετα, είναι ορατός ο κίνδυνος να δυναμώσει το ογκούμενο ρεύμα μετανάστευσης νέων γιατρών στο εξωτερικό για να κάνουν ειδικότητα εξαιτίας της ανάθεσης σε νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν καν την έναρξη ειδικότητας ευθυνών που δεν τους αναλογούν. Αυτό άλλωστε έχει συμβεί πρόσφατα με τους αγροτικούς γιατρούς που εξαναγκάζονταν να μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία που υπηρετούσαν για να εφημερεύουν στα νοσοκομεία, πολλές φορές ολομόναχοι.

Η κυβέρνηση υπόσχεται επιπλέον 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα σε όσους νέους γιατρούς επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής. 

Ελλείψεις όμως δεν έχουμε μόνο σε Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς αλλά και σε άλλες κρίσιμες ειδικότητες (Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Γιατρούς Εργασίας).

Αλλά την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για να μπορεί το δημόσιο σύστημα Υγείας να καλύπτει απολύτως δωρεάν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των γιατρών - κοφτών που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που θα στερούν από τους ασθενείς αναγκαίες εξετάσεις και φάρμακα για να μειωθεί το κόστος, να πέσει ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρι στις δαπάνες και τις παροχές από το κράτος και από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό άλλωστε προβλέπεται στα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς επιτήρησης της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παίζει ρόλο κλειδί για τον περιορισμό του κόστους. Σε αυτό θα εκπαιδεύονται οι γιατροί στις περίφημες Πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ που θα ιδρυθούν. Πως θα ασκούν την ιατρική με το κριτήριο του κόστους - οφέλους, πως θα ψαλιδίζουν αναγκαίες εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες για να μην υπερβαίνουν τα όρια των πετσοκομμένων προϋπολογισμών!

Τα 30.000 δεν ήταν ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, όπως άλλωστε έχει ομολογήσει η ίδια η κυρία Αγαπηδάκη. Γιατί θα αποτελέσει κίνητρο για έναν νέο γιατρό πολύ περισσότερο που όχι μόνο δε βελτιώνονται αλλά επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι δουλειάς των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας;

Είναι πρόκληση η υπόσχεση για 100.000 έως 150.000 και με μειωμένη φορολόγηση σε όσους γιατρούς αποφασίσουν να επαναπατριστούν και να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Όχι μόνο η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο ομολογεί έμμεσα ότι οι μισθοί μας παρά τις μικρές αυξήσεις του 10%, που και αυτές κερδήθηκαν κάτω από αγώνες, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αναντίστοιχες των υπηρεσιών που προσφέρουμε, αλλά οδηγεί και στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας".

Ο ΟΕΝΓΕ ζητεί:

  • Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΝΓΕ: Ανέφικτη η λειτουργία του αγροτικού ως προσωπικού γιατρού"

Ισραήλ: Στο φως αποσπάσματα από ανακρίσεις μελών της Χαμάς - Μας υποσχέθηκαν $10.000 κι ένα διαμέρισμα για κάθε όμηρο

Ξεκάθαρη εντολή να σκοτώσουν και να απαγάγουν αμάχους είχαν λάβει τρομοκράτες της Χαμάς που συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακριτικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα η Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία.

Το βίντεο φέρεται να περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις ανακρίσεις έξι μελών του ισλαμιστικού κινήματος, τα οποία συνελήφθησαν μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1400 ανθρώπων στα εδάφη του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι τρομοκράτες που εμφανίζονται να μιλούν σε ανακριτές στο βίντεο συμμετείχαν σε επιθέσεις των δυνάμεων της Χαμάς σε κιμπούτς και άλλους στόχους της οργάνωσης. Αν και οι εμπειρίες που περιγράφουν είναι διαφορετικές, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλοι τους παραδέχτηκαν ότι είχαν λάβει εντολή να σκοτώσουν και να απαγάγουν αμάχους.



Το αρχικό σχέδιο ήταν να καταλάβουν τις πόλεις όπου πραγματοποιούσαν την επίθεση και να παραμείνουν εκεί, μετά τις εκτελέσεις και τις απαγωγές των αμάχων. Σε κάποιους τρομοκράτες της Χαμάς είχε δοθεί η εντολή να σκοτώσουν κυρίως τους άνδρες νεαρής ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν ήταν άμαχοι ή όχι, και να απαγάγουν τα γυναικόπαιδα.

Ένας από τους συλληφθέντες εμφανίζεται να λέει στους ανακριτές ότι είχε δοθεί η υπόσχεση στα μέλη της Χαμάς ότι «όποιος έφερνε πίσω [στη Γάζα] έναν όμηρο θα έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Μερικές από τις σκηνές που περιγράφουν τα συλληφθέντα μέλη της Χαμάς στο βίντεο είναι ανατριχιαστικές, αν και πολλές λεπτομέρειες από τις καταθέσεις τους έχουν αφαιρεθεί με μοντάζ.

Ένας από τους άνδρες μιλά για τη στιγμή που αντίκρισε τη πτώμα μιας γυναίκας στο πάτωμα ενός σπιτιού. «Κειτόταν στο πάτωμα... Της έριξα και ο διοικητής μου μου έβαλε τις φωνές επειδή σπαταλούσα σφαίρες».

Οι άνδρες περιγράφουν πώς πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους, έβαλαν φωτιά σε σπίτια και σκόρπισαν τη φρίκη σε ολόκληρες οικογένειες, χρησιμοποιώντας τα μέλη τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στο τέλος του βίντεο, τίθεται στους συλληφθέντες το ερώτημα εάν θεωρούν πως οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εις βάρος γυναικών και παιδιών είναι κάτι που επιτρέπεται από το Ισλάμ. Όλοι τους έδωσαν αρνητική απάντηση, εξηγώντας ότι η θρησκεία τους ειναι ενάντια στις δολοφονίες αθώων, και παραδεχόμενοι ότι ο τρόπος δράσης της Χαμάς θυμίσει εκείνον του Ισλαμικού Κράτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Στο φως αποσπάσματα από ανακρίσεις μελών της Χαμάς - Μας υποσχέθηκαν $10.000 κι ένα διαμέρισμα για κάθε όμηρο"

«Πυρά» Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη: Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή των Δ. Βίτσα, Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή στο facebook η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί σύγκληση ΠΓ για ανάκληση των διαγραφών κάνοντας λόγο για πρακτικές άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες από πλευράς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά».αναφέρουν αρχικά και προσθέτουν: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού» και καταλήγουν λέγοντας ότι απαιτούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να γίνει ανάκληση των διαγραφών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη: Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα €25 ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς το Νοέμβριο

Στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

- Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60Euro/MWh (6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα €25 ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς το Νοέμβριο"

Μπαλτάς: Αστείο οι διαγραφές Κασσελάκη, «μήπως θα διαγράψει και την επιτροπή δεοντολογίας;»

Ως «αστείο» είδε τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη ο Αριστείδης Μπαλτάς. «Είναι διαταγές διαγραφών προς την επιτροπή δεοντολογίας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Action 24.

«Αν δεν του αρέσουν οι αποφάσεις της επιτροπής αυτής, θα τη διαγράψει; Δεν ξέρω πού πηγαίνουμε με αυτή τη πορεία» αναρωτήθηκε.

Κατά τον κ. Μπαλτά «δεν έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετάλλαξη έχει τεθεί θέμα με την καταλληλότητα του κ. Κασσελάκη να προΐσταται σε ένα τέτοιο κόμμα».

Ο ίδιος εκτίμησε, τέλος, ότι «θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Τσίπρα, φαντάζομαι κάποια στιγμή πρέπει να πει τη γνώμη του».

«Δυστυχώς τρέχουν τα πράγματα οπότε με αυτή την έννοια ο καθένας έχει την ευθύνη του για την κατηφόρα αυτή. Ο Τσίπρας είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να πει μια γνώμη» κατέληξε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλτάς: Αστείο οι διαγραφές Κασσελάκη, «μήπως θα διαγράψει και την επιτροπή δεοντολογίας;»"

Το απόρρητο «εγχειρίδιο» της ΕΛ.ΑΣ για τους αόρατους τζιχαντιστές – Μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές στη χώρα μας, μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και την ΕΛ.ΑΣ σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας.

Ήδη, φυλάσσονται ευάλωτοι σε χτυπήματα στόχοι, ενώ μέσα στις αποτρεπτικές κινήσεις που αναλαμβάνουν οι Αρχές υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει προ του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και αφορά στην προστασία θρησκευτικών χώρων, και στην Ελλάδα, από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Πρόγραμμα προστασίας

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε παρόμοιους χώρους, όπως σε εβραϊκές συναγωγές, έχουν θορυβήσει τις Αρχές.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει, όπως είναι γνωστό, Μητρόπολη από περιοχή της Ηπείρου, αλλά και εβραϊκές κοινότητες του εξωτερικού, προκειμένου να υπάρχει προστασία από τέτοιου είδους ενέργειες ενόπλων.

Η προστασία των χώρων αυτών γίνεται με κάμερες που τοποθετούνται αλλά και με ασκήσεις με τη συμμετοχή της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και άλλων φορέων.

Το απόρρητο «εγχειρίδιο» της ΕΛ.ΑΣ για τους αόρατους τζιχαντιστές

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί αν υπάρξει κάποιο σχέδιο εισόδου στη χώρα μας ατόμων τα οποία μπορεί να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Γίνονται έλεγχοι στα σύνορα και επαναξιολογούνται πλέον τα εγχειρίδια εντοπισμού Ισλαμιστών για να βρεθούν περιπτώσεις τέτοιου είδους εξτρεμιστών που προσπαθούν να παρεισφρήσουν στα κύματα των μεταναστών.

Ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζονται είναι τι δρομολόγιο ακολούθησαν, αν προσπαθούν να παραπλανήσουν, αν έχουν στα κινητά τους σκηνές πολέμου ή ύποπτα λογισμικά για να διαγράψουν τα ίχνη τους.

Επιπλέον, εξετάζονται τα μάτια τους για να διαπιστωθεί αν έχουν σημάδια από σκόπευτρο, αν είχαν χρησιμοποιήσει δηλαδή πρόσφατα όπλο.

in

Διαβάστε Περισσότερα » " Το απόρρητο «εγχειρίδιο» της ΕΛ.ΑΣ για τους αόρατους τζιχαντιστές – Μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες"

Πυρά Φίλη κατά Κασσελάκη: Είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

«Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει με τη διαγραφή τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία και ο κ. Φίλης. «Λειτουργεί σαν CEO. Το να απολύει, να διαγράφει από την Αμερική με Twitter, δεν είναι διαδικασία κόμματος αυτό» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε ακόμη πως «ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση εάν είναι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φίλης απάντησε: «Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλλοίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. (…) Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας».

Ο κ. Φίλης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το να απολύει σε εισαγωγικά λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή. (…) Θα πρέπει να κουβεντιάσει η Πολιτική Γραμματεία εάν πρέπει να παραπεμφθούμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αποφασίσει η Επιτροπή με 2/3 πλειοψηφία και έπειτα θα ξαναέρθει το θέμα στην ΠΓ και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης όχι. Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και γι αυτό ζητάμε να γίνει Πολιτική Γραμματεία. Τα θέματα πρέπει να κουβεντιαστούν στα όργανα».

Τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης έκανε «επιλογή μετάλλαξης, μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους», και συνέχισε: «Ο κόσμος αποφάσισε να βγει ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Εδώ έχουμε έναν πολιτικό φορέα της Αριστεράς που ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να τον διαλύσει, όμως εκεί οδηγούμαστε. Το κάνει διότι αυτές είναι οι απόψεις του. Διότι εξαπάτησε αυτούς που τον ψήφισαν. Γιατί εάν διάβαζε κάποιος αυτά που έλεγε ο κ. Κασσελάκης πριν χρόνια, ότι ζητούσε μείωση μισθών, περισσότερες απολύσεις από το Δημόσιο, ιδιωτικά πανεπιστήμια. (…) Είναι δυνατό να λέει ότι το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τις ανισότητες; (…) Αυτά δεν αφορά κανενός είδους αριστερά, αυτά είναι Μητσοτάκης!».

«Προχωρά μόνος του σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από την Αριστερά. Συμφωνούν οι κ.κ. Κασσελάκης και Μητσοτάκης. Έκανε εκστρατεία υπέρ του, δεν θέλω να μιλήσω για δούρειους ίππους, μιλάω για έναν άνθρωπο με άλλες απόψεις, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καταστατικό ήταν προβληματικό, έδωσε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που είναι 1 μήνα μέλος να είναι υποψήφιος. Ήταν επιλογή που είχε γίνει από τον Τσίπρα. Ήταν λάθος του Τσίπρα αυτό», είπε επίσης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Φίλη κατά Κασσελάκη: Είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news