facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

49 φωτιές σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Από Ω/19:00/24-07-2021 έως Ω/19:00/25-07-2021, εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 919 πυροσβέστες με 26 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 352 οχήματα, 23 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην Τ.Κ. Αραχναίου του δήμου Ναυπλίου Αργολίδας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ (CL 215) και 4 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

.

fireservice

Διαβάστε Περισσότερα » "49 φωτιές σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής"

Κύπρος: 727 νέα κρούσματα κορονοϊού και 2 θάνατοι

Δύο θανάτους και 727 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή (25/7/21) το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, νοσηλεύονται 276 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 71 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88,8% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 73.053 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 97.718, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων σε 403.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 727 νέα κρούσματα κορονοϊού και 2 θάνατοι"

ΓΓΠΠ: Δύο Canadair CL-415 από Ελλάδα προς Ιταλία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία

Αμεσα ανταποκρίθηκε η Ελλάδα και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα της Ιταλίας για συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε αναρτήσεις τους στο Twitter, η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 για να συνδράμει στη μάχη που δίνει η Ιταλία απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία. «2 αεροσκάφη Canadair CL-415 έτοιμα να αναχωρήσουν για Σαρδηνία που δοκιμάζεται από καταστροφικές πυρκαγιές», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Οριστάνο, στο νησί της Σαρδηνίας, σειρά πυρκαγιών έκαψε πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργημένων εκτάσεων. Τετρακόσιοι άνθρωποι αναγκάσθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΠ: Δύο Canadair CL-415 από Ελλάδα προς Ιταλία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα για Αττική και άλλες 3 περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας)

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

20210726_0-800x840

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα για Αττική και άλλες 3 περιφέρειες"

Ιταλία-πυρκαγιές: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στη Σαρδηνία- 400 άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Οριστάνο, στο νησί της Σαρδηνίας, σειρά πυρκαγιών έκαψε πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργημένων εκτάσεων. Τετρακόσιοι άνθρωποι αναγκάσθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή συνεχίζει να πνέει ισχυρός άνεμος και από χθες πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού επτά Καναντέρ, μαζί με ελικόπτερα του ιταλικού στρατού και της πυροσβεστικής.

Η Σαρδηνία ζήτησε την έμπρακτη στήριξη και άλλων περιφερειών της χώρας ενώ η Ιταλία, με την σειρά της, απευθύνθηκε στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον βοήθεια.

Στο μεταξύ, η Δασική Υπηρεσία της Σαρδηνίας σε συνεργασία με την εισαγγελία του Οριστάνο συλλέγει στοιχεία, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν πρόκειται για εμπρησμό.

«Ζούμε ώρες ανησυχίας και απερίγραπτου πόνου», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Σαρδηνίας, Κρίστιαν Σολίνας, ο οποίος ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Κύρια προσπάθεια των πυροσβεστών στην φάση αυτή είναι να μην επεκταθεί η φωτιά σε παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία-πυρκαγιές: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στη Σαρδηνία- 400 άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους"

Νεκρή 31χρονη από κορονοϊό – Δεν είχε εμβολιαστεί

Μία γυναίκα μόλις 31 ετών κατέληξε στο Θριάσιο, χάνοντας τη μάχη με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η νεαρή γυναίκα, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και είχε υποκείμενα νοσήματα, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και δυστυχώς άφησε την τελευταία της πνοή στο Θριάσιο.  

Το απόγευμα της Κυριακής (25.07.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8 νεκρούς, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρή 31χρονη από κορονοϊό – Δεν είχε εμβολιαστεί"

Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας 10 ημερών -Που θα δείξει 44 βαθμούς το θερμόμετρο

Έρχεται ισχυρός και παρατεταμένος καύσωνας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

«Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες» γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook.

H θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 στα δυτικά. Την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 44°C στα δυτικά Ηπειρωτικά, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία αναμένεται στις Κυκλάδες (35°C).

Η ανάρτηση τη Γιάννη Καλλιάνου:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ! ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 43-44°C!
Δυστυχώς, παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων, πίστευα ότι ο επικείμενος καύσωνας θα ερχόταν πιο «εξασθενημένος». Φαίνεται όμως ότι θα έρθει πολύ ισχυρός. Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ σύνηθες.
Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Από τη δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει η άνοδος της θερμοκρασίας το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.
Στην Αττική για παράδειγμα, η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :
Αττική : 40°C
Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C
Θεσσαλία : 41-42°C
Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C
Ιόνιο : 40°C
Κρήτη : 36°C
Κυκλάδες : 35°C
Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΗΜΕΡΕΣ

Δυστυχώς ο ισχυρός καύσωνας (συνοδεία Μελτεμιού τις περισσότερες ημέρες) θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου. Άρα, όπως μπορεί να καταστεί σαφές, ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος με θερμοκρασίες που ενδέχεται να είναι ακόμη λίγο πιο αυξημένες από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια.
Εκτιμάται, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια (και κατά τη διάρκεια του προσεχούς ΣΚ), μπορεί να δούμε θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ

Στην Αθήνα από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.

ΥΓ : Προσοχή στις πυρκαγιές γιατί κατά διαστήματα θα πνέει και δυνατός – καυτός βοριάς.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας 10 ημερών -Που θα δείξει 44 βαθμούς το θερμόμετρο"

Κορωνοϊός: 1.553 νέα κρούσματα - 491 στην Αττική και 195 στην Κρήτη

Επιπλέον 1.553 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 8 ασθενείς, ενώ 134 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη. 

Στην Αττική καταγράφηκαν 491 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 193 ενώ στην Κρήτη 195. (Ηράκλειο 93, Λασίθι 15, Ρέθυμνο 40, Χανιά 47) 

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.553 , εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ακολουθεί η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των διασωληνωμένων ασθενών: 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.553 κρουσμάτων covid-19 είναι η εξής:

60 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

78 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

71 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

119 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

68 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

193 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

93 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

21 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

38 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

47 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

66 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.553 νέα κρούσματα - 491 στην Αττική και 195 στην Κρήτη"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Παροδικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Αναλυτική πρόγνωση"

Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια στην Αργολίδα – Σε κίνδυνο οι γύρω οικισμοί… (ΦΩΤΟ)

Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στο όρος Αραχναίο δεν είναι καλή και το πύρινο μέτωπο αυτή την ώρα απειλεί το χωριό Γκάτζια και τους γύρω οικισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά είναι πιο κοντά από 200 μέτρα από το χωριό και η πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να την κόψουν.

Προληπτικά δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό από τους ηλικιωμένους οι οποίοι μαζεύτηκαν στην πλατεία για να τους παραλάβει λεωφορείο του Δήμου Επιδαύρου και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Να θυμίσουμε ότι η  πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή κοντά στις ανεμογεννήτριες στο όρος Αραχναίο. 

argonafplia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια στην Αργολίδα – Σε κίνδυνο οι γύρω οικισμοί… (ΦΩΤΟ)"

Πλημμύρες στο Βέλγιο: Χείμαρροι οι δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πεζοδρόμια

Σε χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στην πόλη Ντινάν, στο νότιο Βέλγιο, που επλήγη χθες από σφοδρή καταιγίδα διάρκειας δύο ωρών. Σημειώνεται πως η Ντινάν είχε γλυτώσει από τις φονικές πλημμύρες, πριν από 10 ημέρες, στις οποίες σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι στο νοτιοανατολικό Βέλγιο και πολλοί άλλοι στη Γερμανία, ωστόσο η σφοδρότητα της χθεσινής καταιγίδας εξέπληξε πολλούς.

Κατά τις χθεσινές πλημμύρες οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, παρασύροντας αυτοκίνητα και καταστρέφοντας πεζοδρόμια, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν τον θάνατο ανθρώπων. 

«Ζω στην Ντινάν εδώ και 57 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τίποτα σαν κι αυτό», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρισάρ Φουρνό, πρώην δήμαρχος της πόλης, γενέτειρας του εφευρέτη του σαξοφώνου Αντόλφ Σαξ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα νερά της βροχής παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα, τα οποία κατέληξαν το ένα πάνω στο άλλο σε μια διασταύρωση μαζί με τμήματα πεζοδρομίων και της ασφάλτου, με τους κατοίκους να παρακολουθούν έντρομοι την κακοκαιρία από τα παράθυρά τους.

Μέχρι στιγμής το ύψος των ζημιών δεν μπορεί να υπολογιστεί, με τις δημοτικές αρχές να προβλέπουν μονάχα ότι θα είναι «σημαντικό», σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL TV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες στο Βέλγιο: Χείμαρροι οι δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πεζοδρόμια"

Revoil: Πλήρης εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της επίθεσης στα κεντρικά της γραφεία

Εμπιστοσύνη στις αρχές για την διαλεύκανση της επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Revoil.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Σε συνέχεια της εμπρηστικής επίθεσης που έλαβε χώρα χτες βράδυ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Revoil, καταδικάζουμε δημόσια κάθε μορφή βίας και δηλώνουμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τέτοιες άνανδρες ενέργειες δεν μας τρομοκρατούν και πάνω απ’ όλα δεν συνάδουν με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας μας.

Δηλώνουμε ότι θα συνδράμουμε τα μέγιστα προς τις δημόσιες αρχές για την ανεύρεση των υπαιτίων».

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Βάρη. Στο σημείο είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός ενώ ένας άτομο τραυματίστηκε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Revoil: Πλήρης εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της επίθεσης στα κεντρικά της γραφεία"

Νορβηγία: Τεράστιος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό – Σενάρια πως έπεσε κοντά στο Όσλο

Ένας ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης φώτισε για λίγο τον ουρανό στη νότια Νορβηγία, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ήχου και φωτός, καθώς διέσχιζε τον ουρανό.

Ένα μικρό τμήμα του ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, πιθανόν σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Όσλο, σύμφωνα με ειδικούς.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τραυματίες ή ζημιές.

Οι αναφορές κατοίκων ότι είδαν το φαινόμενο άρχισαν να φθάνουν στη 1 το πρωί (τοπική ώρα), με ένα βίντεο να κυκλοφορεί στα social media, όπου διακρίνεται τουλάχιστον μία λάμψη πάνω από μία μαρίνα στο Χόλμεστραντ, νοτίως του Όσλο.

Το Δίκτυο Μετεωριτών της Νορβηγίας αναλύει σήμερα το βίντεο και άλλα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσει την προέλευση και την κατεύθυνση του μετεωρίτη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ένας μετεωρίτης ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, σε μια μεγάλη δασώδη περιοχή, που ονομάζεται Φινεμάρκα, σε απόσταση 60 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο, σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο.

«Ήταν τρελό», δήλωσε στο Ρόιτερς ένα μέλος του δικτύου, ο Μόρτεν Μπίλετ, που είδε και άκουσε τον μετεωρίτη.

Ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 15-20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και φώτισε τον νυχτερινό ουρανό για περίπου 5-6 δευτερόλεπτα, περιέγραψε ο Μπίλετ.

«Αυτό που είχαμε χθες το βράδυ ήταν έναν μεγάλο μετεωρίτη να ταξιδεύει πιθανόν μεταξύ του Άρη και του Δία, που είναι ζώνη των αστεροειδών μας. Και όταν αυτός κινείται με μεγάλη ταχύτητα, προκαλεί μια βοή, ένα φως και μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ μας (των ειδικών) και ίσως φόβο μεταξύ άλλων», επισήμανε ο Μπίλετ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή μαρτυρίες ανθρώπων που να τρόμαξαν ιδιαίτερα από το φαινόμενο, όπως έγινε το 2013 όταν ένας μετεωρίτης πέρασε με ταχύτητα πάνω από τη Ρωσία και εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ, σύμφωνα με τον Μπίλετ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Τεράστιος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό – Σενάρια πως έπεσε κοντά στο Όσλο"

Πυρκαγιές - Έρευνα: Στάχτες έκταση ίση με την Πελοπόννησο και την Αττική σε 41 χρόνια

Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της σε κάθε γωνία του πλανήτη, με την Ελλάδα εν μέσω μία ακόμη αντιπυρικής περιόδου, ο απολογισμός πυρκαγιών, καμένων εκτάσεων και θυμάτων των τελευταίων 41 ετών προκαλεί σοκ. Η Ελλάδα έχει δει να γίνονται στάχτη εκτάσεις ίσες με την Πελοπόννησο και την Αττική!

Η έρευνα του πρώην Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση, αφορά δύο περιόδους. Ειδικότερα, η πρώτη περίοδος αρχίζει από το έτος 1980 έως και τον Απρίλιο του έτους 1998, όπου την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης έχει η Δασική Υπηρεσία, ενώ η δεύτερη περίοδος αφορά το διάστημα από τον Μάιο του 1998 έως και την 30η Ιουνίου 2021, που η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης ασκείται από το Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμει του Ν. 2612/1998, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο νόμο στην Δασική Υπηρεσία ανατέθηκε η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Κατά το διάστημα λοιπόν των 41 ετών (δεν υπολογίστηκαν οι 6 μήνες του 2021) για το οποίο πραγματοποιήθηκε η παρούσα έρευνα και πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 1980 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 προκλήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα (56.326) δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά (18.190.592) στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.



Επισημαίνεται, ότι για το διάστημα των ετών (1998 – 2020), κατά το οποίο την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ, στα στατιστικά στοιχεία δεν καταγράφονται οι αμιγώς δασικές πυρκαγιές αλλά οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου (δηλαδή οι αγροτοδασικές). Έτσι ο συνολικός αριθμός για τα ως άνω 23 έτη ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου είναι (233.682) αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Ανθρώπινες απώλειες…

Από το συνολικό αριθμό των (56.326) δασικών πυρκαγιών, οι (32) κατέληξαν και σε φονικές πυρκαγιές, ποσοστό 0,06%. Απ΄ αυτές τις φονικές δασικές πυρκαγιές απώλεσαν τη ζωή τους συνολικά (250) άτομα, ενώ υπέστησαν και σοβαρό τραυματισμό (εγκαύματα) άλλα (107) άτομα. Ο μέσος ετήσιος αριθμός θυμάτων από δασικές πυρκαγιές είναι 6.

Από το συνολικό αριθμό των (250) θυμάτων (νεκρών) που έχασαν τη ζωή τους από δασικές πυρκαγιές, τα (5) θύματα, ήταν μόνιμα στελέχη του ΠΣ, ποσοστό 2%, τα (11) θύματα, ήταν εποχικοί πυροσβέστες, ποσοστό 4,4%, τα (7) θύματα, ήταν στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας (1 δασολόγος και 6 δασοκομάντος / εποχικοί δασοπυροσβέστες), ποσοστό 2,8%, τα (2) θύματα, ήταν εθελοντές πυροσβέστες, ποσοστό 0,8%, τα (207) θύματα, ήταν ιδιώτες, ποσοστό 82,8% και τα (18) θύματα, ήταν στελέχη των Ε.Δ., ποσοστό 7,2%. Πιο αναλυτικά για τα θύματα των Ε.Δ., σε (10) πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους σε διατεταγμένη υπηρεσία αεροπυρόσβεσης με πτητικά μέσα (Α/Φ ή Ε/Π) των Ε.Δ. (18) στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (15 στελέχη της Π.Α. και 3 στελέχη του Στρατού Ξηράς).



Επισημαίνεται ότι στον ως άνω συνολικό αριθμό θυμάτων (νεκρών) από δασικές πυρκαγιές γενικά και ειδικότερα στον αριθμό θυμάτων από το προσωπικό του ΠΣ δεν έχουν υπολογιστεί και άλλοι (9), ήτοι (7) μόνιμα στελέχη και άλλοι (2) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, που έχασαν μεν τη ζωή του σε διατεταγμένη υπηρεσία δασοπυρόσβεσης, όμως από διάφορες άλλες αιτίες στο πλαίσιο της δασοπυρόσβεσης, όπως παθολογικά αίτια, τροχαία δυστυχήματα.

Οι τρεις (3) φονικότερες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα σε επίπεδο Νομού (Περιφερειακή Ενότητα) είναι οι εξής:

• Στις 23 Ιουλίου 2018, στην Βορειοανατολική Αττική (Νταού-Ν. Βουτζάς-Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι), όπου κάηκαν (14.313) στρέμματα, προκλήθηκε από αμέλεια (καύση υπολειμμάτων κλαδιών) με (103) νεκρούς και (58) σοβαρά τραυματίες (εγκαυματίες). Είναι η 2η φονικότερη παγκοσμίως πυρκαγιά του 21ου αιώνα.
• Στις 24 Αυγούστου 2007, στην Π.Ε. Ηλείας (Παλαιοχώριου / Σέκκουλα Ανδρίτσαινας) όπου κάηκαν (448.410) στρέμματα από αμελή συμπεριφορά (εγκατάλειψη φαγητού σε εστία μαγειρέματος) με 42 νεκρούς και
• Στις 30 Ιουλίου 1993, στον Άγιο Κήρυκο / Ικαρίας με περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα και 13 νεκρούς.

Τα αίτια των δασικών πυρκαγιών…

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών (1980 – 1999), που την ευθύνη της καταστολής των πυρκαγιών έχει η Δασική Υπηρεσία, στο 51,6% των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή από τις 2 πυρκαγιές στη 1 δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθούν τα αίτια. Στο 45,6% οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμός από πρόθεση και εμπρησμός από αμέλεια) και στο 3,1% οφείλονται σε φυσικά ή τυχαία αίτια.

Επίσης κατά τη διάρκεια της τρίτης και τέταρτης δεκαετίας (2000 – 2019), που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, στο 26% των πυρκαγιών δηλαδή από τις 4 στην 1, δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθούν τα αίτια. Στο 64,2% οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμός από πρόθεση και εμπρησμός από αμέλεια). Στο 2,1% οι πυρκαγιές οφείλονται σε τυχαία αίτια, ενώ στο 7,7% οι πυρκαγιές οφείλονται σε φυσικά αίτια (κεραυνός).

Ειδικότερα τα αίτια των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από ανθρώπινη αμέλεια το υπό έρευνα διάστημα είναι: α) καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και απορριμμάτων, β) κάψιμο μελισσών, γ) εγκατάλειψη μαγειρικού σκεύους, δ) βολή στρατού, ε) τσιγάρο, στ) χωματερή, ζ) σπινθήρες μηχανής και η) σπινθήρες ηλεκτροφόρων αγωγών, ενώ μία καταστροφική πυρκαγιά οφείλεται σε πτώση κεραυνού.

Στους 100 δράστες για την πρόκληση ισάριθμων εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια) καταδικάζονται μόνον οι (12) κατηγορούμενοι αυτών. Στις κάθε είδους φυλακές κάθε χρόνο παραμένουν για το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση ως κατάδικοι ή υπόδικοι (4) και σχεδόν όλοι τους είναι άνδρες

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση: «Το ισχύον μοντέλο της δασοπροστασίας, όπου η πρόληψη και η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων είναι ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και η καταστολή των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου είναι ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος και η δασοπροστασία στηρίζεται πρωτίστως στην καταστολή των πυρκαγιών και δευτερευόντως στην πρόληψη, δοκιμάστηκε στην πράξη επί 23 έτη (1980-2021) και αποδείχθηκε ότι εμφανίζει διαχειριστική ανεπάρκεια. Είναι δηλαδή και αναποτελεσματικό. Επιβάλλεται λοιπόν η διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής αν όχι και αποκατάστασης, να γίνεται από ενιαίο φορέα, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της δασοπροστασίας».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιές - Έρευνα: Στάχτες έκταση ίση με την Πελοπόννησο και την Αττική σε 41 χρόνια"

Ινδία: Οι λάσπες αποκαλύπτουν τα πτώματα – 127 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Σε 127 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις απανωτές κατολισθήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμα δεκάδες αγνοούμενοι. 

Κατακλυσμιαίες βροχές σαρώνουν από την Πέμπτη τις δυτικές ακτές της χώρας και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ινδίας προειδοποιούν για νέες ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Στο κρατίδιο Μαχαράστρα, 117 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 σε μια κατολίσθηση, που σημειώθηκε την Πέμπτη στο χωριό Ταλίγε, νοτίως της Βομβάης.

«Πολλοί άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά, την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν» για να γλυτώσουν, όταν η κατολίσθηση συνέβη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος του χωριού, ο Τζαϊράμ Μαχάσκε, οι συγγενείς του οποίου παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Γκοβίντ Μαλουσαρέ, περιέγραψε πως η σορός του ανιψιού του εντοπίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο ισοπέδωσε η κατολίσθηση. Όμως, η μητέρα του, ο αδελφός του και η κουνιάδα του εξακολουθούν και αγνοούνται.

Ρεκόρ βροχόπτωσης

Η κατολίσθηση παρέσυρε δεκάδες σπίτια σε λίγα λεπτά. Μονάχα δύο τσιμεντένια κτίρια γλύτωσαν. Σύμφωνα με κατοίκους, η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση εκεί για τον ανεφοδιασμό των πληγέντων με τρόφιμα. Διασώστες χτενίζουν τους όγκους λάσπης και τα χαλάσματα αναζητώντας άλλους 99 αγνοούμενους.

«Όλη η ομάδα μου συνδράμει τις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε χθες στο AFP o Ρατζές Γιαουάλε, επιθεωρητής της National Disaster Response Force, της ειδικής ομάδας που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο χωριό.

Την ίδια ώρα, σε ορισμένες συνοικίες της πόλης Τσιπλούν, στα νότια της Βομβάης, η στάθμη των υδάτων έφθασε την Πέμπτη τα έξι μέτρα, έπειτα από ένα 24ωρο αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου Γκόα Πραμόντ Σαουάντ έκανε λόγο για τις «χειρότερες πλημμύρες από το 1982».

Στις παράκτιες περιοχές του Μαχαράστρα και του Γκόα, η στάθμη του νερού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μετά την υπερχείλιση των ποταμών. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλυτώσουν.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνιος- Σεπτέμβριος). Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές είναι ολοένα και εντονότερες.

Ο κλιματολόγος Ρόξι Μάθιου Κολ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας, εξήγησε πως μια συνέπεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της Αραβικής Θάλασσας.

Ο ίδιος επισήμανε πως ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Μαχαμπαλεσουάρ, νότια της Βομβάης, κατέγραψε την Παρασκευή 594 χιλιοστά βροχής, ένα ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων πριν από έναν αιώνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: Οι λάσπες αποκαλύπτουν τα πτώματα – 127 οι νεκροί από τις πλημμύρες"

Καβάλα: Συναγερμός έπειτα από 16 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση

Συναγερμός έχει σημάνει για νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση στην Καβάλα.

Στην κατασκήνωση, στο Ορφάνι του Δήμου Παγγαίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των κατασκηνώσεων στο kavalanews.gr το Σάββατο το βράδυ, υπήρχαν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Εκκενώθηκαν 14 βαγόνια και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση. Η κατασκήνωση εξέδωσε και ανακοίνωση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαπιστώθηκαν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

«Η κατασκήνωση Τσαφ Τσουφ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, έχοντας σαν κύριο μέλημά της όχι μόνο την ασφάλεια των κατασκηνωτών της αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γονείς. Στο πλαίσιο αυτής της ειλικρινούς σχέσης και επικοινωνίας με τους γονείς και τους συνεργάτες μας, νιώθουμε το χρέος να ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην κατασκήνωση του Ορφανίου Καβάλας τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου που διανύουμε και παρά το γεγονός ότι εφαρμόσαμε πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσέλευσης των κατασκηνωτών και λειτουργίας της κατασκήνωσης υπό τις παρούσες συνθήκες (υποχρεωτικό rapid test κατά την είσοδο και ερωτηματολόγιο ανίχνευσης, απαγόρευση επισκεπτηρίου, rapid test σε όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, λειτουργία της κατασκήνωσης σε μικρές ομάδες – κοινότητες, αποφυγή συγχρωτισμού – στο μέτρο του εφικτού – σε κοινόχρηστους χώρους, αυστηρή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στο ιατρείο και το αναρρωτήριο, συστηματική απολύμανση στους χώρους υγιεινής και στην κουζίνα, εκπαίδευση προσωπικού), κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Την Τετάρτη 21/07 στο πλαίσιο του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) κατασκηνωτών και εργαζομένων, προέκυψαν αρκετές περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα. Οι κατασκηνωτές και το προσωπικό με το θετικό αποτέλεσμα απομακρύνθηκαν, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, την ίδια στιγμή από την κατασκήνωση. Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 22/07) επικοινωνήσαμε άμεσα με τη Διεύθυνση Υγείας του Νομού Καβάλας, τον Ε.Ο.Δ.Υ. και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώσαμε για τα δεδομένα που είχαμε συλλέξει και ακολουθήσαμε τις οδηγίες τους για τις επόμενες ενέργειές μας. Ο προληπτικός έλεγχος συνεχίστηκε σε όλους τους παρόντες στην κατασκήνωση και κατά τη διάρκεια της ημέρας ήρθαν τα πρώτα μηνύματα για επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο (ΦΕΚ Τεύχος B’ 3117/16-07-2021) οι κατασκηνωτές και οι ομαδάρχες που συγκατοικούσαν στο ίδιο βαγόνι με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απομακρύνθηκαν επίσης, ακόμη και εάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τους ήταν αρνητικά. Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί 14 βαγόνια και η κατασκήνωση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές σε μικρές σταθερές ομάδες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την οποία συνεργαζόμαστε πλέον για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι rapid test στα στελέχη της κατασκήνωσης με το σύνολο των αποτελεσμάτων τους να είναι αρνητικό. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών και παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους γονείς προκειμένου να είναι ενήμεροι άμεσα για την τρέχουσα κατάσταση.

Η ανάρτηση της παρούσας ανακοίνωσης 24/07 και όχι νωρίτερα, οφείλεται στο γεγονός ότι προτεραιότητα της διοίκησης και των στελεχών αυτές τις τρεις ημέρες ήταν η μέριμνα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατασκηνωτών και του προσωπικού.

Οφείλουμε να ζητήσουμε μέσα από την καρδιά μας μία μεγάλη συγνώμη για όλη την ταλαιπωρία και αναστάτωση που έχουν υποστεί κυρίως οι οικογένειες των κατασκηνωτών μας, αλλά και να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη και την ψύχραιμη στάση τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης όλα τα στελέχη μας, που με αυταπάρνηση και αμέτρητες ώρες εργασίας απέδειξαν για μία ακόμη φορά στην πράξη τι σημαίνει κατασκήνωση και αλληλεγγύη.

Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αγαπημένους μας κατασκηνωτές που διέκοψαν απότομα τις καλοκαιρινές τους διακοπές ότι τους περιμένουμε και πάλι κατά τη διάρκεια της 4ης περιόδου εντελώς δωρεάν. Οι στιγμές που περνάμε είναι σίγουρα δύσκολες καθώς αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο. Οφείλουμε όμως να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και συνέπεια. Υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε δυνατοί και δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καβάλα: Συναγερμός έπειτα από 16 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση"

Αστυνομικός ανάμεσα στους προσαχθέντες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Ένας αστυνομικός ήταν ανάμεσα στους 25 προσαχθέντες από τα τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στο Σύνταγμα, σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών.

Οι 4 από τις προσαγωγές, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Υπενθυμίζεται, ότι, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής “είχαν παραμείνει περίπου 1.500 άτομα στην πλατεία Συντάγματος και στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Αμαλίας, αγνοώντας τις εκκλήσεις – προειδοποιήσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από το οδόστρωμα, προκειμένου να διεξαχθεί ανεμπόδιστα η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί.

Ξαφνικά ικανός αριθμός των συγκεντρωμένων προέβη σε ρίψη μάρμαρων, πετρών, φωτοβολίδων και εκρηκτικών μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν έμπροσθεν του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων, με ρίψεις νερού και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός ανάμεσα στους προσαχθέντες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news