facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν στηρίζει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της τριμερούς συμφωνίας του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας», προστίθεται.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνούσε τη Δευτέρα να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι θέλει να προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σημαντικοί νομοθέτες στο Καπιτώλιο, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να περάσει. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

in 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν στηρίζει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία"

Σοϊγκού: Προειδοποιήσεις για την προμήθεια βομβών διασποράς στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» μέσα επίθεσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της πυρομαχικά διασποράς αλλά απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στην στρατιωτική της εκστρατεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς για την αντεπίθεση της ενάντια στο ρωσικό στρατό. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοϊγκού: Προειδοποιήσεις για την προμήθεια βομβών διασποράς στην Ουκρανία"

«Απογοήτευση για Μπάιντεν – Να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας», λέει η Νικόλ Μαλλιωτάκη

Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για την μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά όπως τόνισε ελπίζει ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και θα υπάρξουν δεσμεύσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, τόνισε σε συνέντευξή της σήμερα (11.7.2023) στο ΣΚΑΪ και τη Μαρία Τσιλινίκου ότι το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους στην Τουρκία, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας.

Η συνέντευξη της Νικόλ Μαλλιωτάκη:

O Aμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά το «ναι» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Πιστεύετε ότι θα βάλει όρους το Κογκρέσο;

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ναι, το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους. Προφανώς είμαι πολύ απογοητευμένη που ο Πρόεδρος αποφάσισε να το κάνει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επιβραβευτεί, ειδικά αυτή τη στιγμή . Δεν είναι μόνο οι επιθετικές ενέργειες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που ήταν πολύ προβληματικές όπως και οι απειλές που έχουν διατυπωθεί και η ρητορική που έχει ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αυτή η πώληση. Δυστυχώς, ο πρόεδρος αποφάσισε διαφορετικά. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σκεφτούν δύο φορές πριν την υπογραφή .

Είστε ένας από τους τους 6 βουλευτές των ΗΠΑ που με επιστολή σας στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζητάτε τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ναι, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε ορισμένες παραμέτρους στο μέλλον. Και κοιτάξτε, αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο, αν μπορέσουμε να λάβουμε κάποιες δεσμεύσεις και να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα μαχητικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Μετά το πράσινο φως του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , πιστεύετε ότι η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στη Δύση και αλλάζει τη πολιτική της σε σχέση με τη Ρωσία;

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Λοιπόν, δεν τους έχουμε δει να αλλάζουν πραγματικά την πολιτική τους. Εξακολουθούν να μην επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πράξει και επίσης δεν είναι απαραίτητα καλό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να ήταν μια προϋπόθεση, αλλά το να βεβαιωθώ ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, η οποία υπήρξε αξιόπιστος εταίρος και στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα και για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως υπάρχει στο τραπέζι ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ , των ίσων αποστάσεων είναι σωστή;

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα υπήρξε μόνο στρατηγικός και σημαντικός και αξιόπιστος σύμμαχος σε αυτή την περιοχή. Δεν χρειάζεται ποτέ να μαντέψουμε τι θα κάνει η Ελλάδα με αυτά τα μαχητικά ή με αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Και έτσι, ξέρετε, δεν συμφωνώ απαραίτητα με τον πρόεδρο σε αυτό. Και σίγουρα δεν πρέπει να δημιουργούμε κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά θα πρέπει απλώς να παρέχουμε υποστήριξη σε όσους είναι χρήσιμοι για εμάς και τους στόχους μας και συνεισφέρουν στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Απογοήτευση για Μπάιντεν – Να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας», λέει η Νικόλ Μαλλιωτάκη"

Πυροσβεστική: 49 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για την Τετάρτη (12/7)

Συνολικά 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λασίθι, Ηράκλειο, και Ρέθυμνο.

hartis

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένονται συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON από αύριο Τετάρτη (12-07-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-07-2023) και το Σάββατο (15-07-2023).

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 49 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για την Τετάρτη (12/7)"

Καύσωνας με 48 βαθμούς στη Μεσόγειο – Ιταλία και Ισπανία στο επίκεντρο σφοδρού κύματος από Αφρική

Μέχρι και τους 48 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες στις χώρες της Μεσογείου, με τους κατοίκους και τους τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους να προετοιμάζονται για θερμοκρασίες… Κατάρ λόγω του καύσωνα.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι κυρίως οι χώρες της Μεσογείου που θα σπάσει ρεκόρ η θερμοκρασία στο επερχόμενο κύμα καύσωνα, την ώρα που στην Ελλάδα ο υδράργυρος πιθανότατα θα φτάσει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο.

Σύμφωνα με τη DailyMail, η Μεσόγειος θα πληγεί από ένα αντικυκλωνικό σύστημα καιρού που έρχεται από την Αφρική και ονομάζεται Κέρβερος. Στην Ελλάδα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ονομάστηκαν Κλέων. Πάντως, το σφοδρότερο κύμα καύσωνα αναμένεται να το αντιμετωπίσουν οι τουρίστες που θα βρίσκονται στη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Κύπρος με ανώτερη προβλεπόμενη θερμοκρασία στους 42 βαθμούς Κελσίου. Μετά, έρχεται η Κροατία με 38 βαθμούς Κελσίου και η Γαλλία με 37 βαθμούς. Ήδη, πάντως, οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν από το πρακτορείο Reuters είναι χαρακτηριστικές.

Τουρίστρια καλύπτει το πρόσωπό της από τον ήλιο με βεντάλια έξω από το Κολοσσαίο

Ειδικά στη Ρώμη, οι ντόπιοι και οι τουρίστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα με νερά, ομπρέλες και μπλούζες πάνω στα κεφάλια τους για να μην τους καίει ο ήλιος. Κάποιοι άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και λιποθύμησαν από την πολλή ζέστη, με άλλους να σπεύδουν για να τους βοηθήσουν.

Μια γυναίκα προσπαθεί να καλυφθεί από τον ήλιο

Η Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτού του σφοδρού κύματος καύσωνα. Άλλωστε, είναι και η χώρα που κρατάει το ρεκόρ θερμοκρασίας, όταν τον Αύγουστο του 2011 ο υδράργυρος στην πόλη Φλορίντια της Σικελίας έφτασε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Τουρίστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη

Μια γυναίκα λιποθύμησε από την πολλή ζέστη και της δίνουν νερό

«Ενδέχεται να πλησιάσουμε ή ακόμα και να ξεπεράσουμε το ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Λούκα Μερκάλλι, στον Guardian. «Είναι χαρακτηριστικό το όνομα Κέρβερος, σαν τον φύλακα του Άδη», δήλωσε στη La Stampa ο Ιταλός μετεωρολόγος Στέφανο Ρόσι.

Τα τρία κεφάλια του Κέρβερου συμβολίζουν τις τρεις κλιματικές ζώνες που αναμένονται να παρατηρηθούν και να… χωρίσουν την Ιταλία τις επόμενες ημέρες, μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και ποσοστών υγρασίας.

Ναπολιτάνοι αράζουν με καρέκλες μέσα στη θάλασσα

Αλλά και στην Ισπανία τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα. Στη Γρανάδα και στην Κόρδοβα, οι θερμοκρασίες αναμένονται να φτάσουν έως και τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγιόρκα θα «αγγίξει» τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Selfie με ομπρέλα κάτω από τον καυτό ήλιο στην Ισπανία

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας με 48 βαθμούς στη Μεσόγειο – Ιταλία και Ισπανία στο επίκεντρο σφοδρού κύματος από Αφρική"

Μητσοτάκης σε Ράμα: Θέμα κράτους δικαίου στην Αλβανία η κράτηση του Μπελέρη

Το θέμα της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα Τρίτη (11/7), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Βίλνιους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συζήτησε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Ράμα: Θέμα κράτους δικαίου στην Αλβανία η κράτηση του Μπελέρη"

Καιρός αύριο: Καταφτάνει ο καύσωνας Κλέων – Που θα χτυπήσουν τα πρώτα 40αρια

Ο καύσωνας Κλέων ξεκινά από αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου και ο καιρός θα είναι καυτός σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά με μέγιστες τιμές α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 με 37 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στα Δωδεκάνησα έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ, βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταφτάνει ο καύσωνας Κλέων – Που θα χτυπήσουν τα πρώτα 40αρια"

Καύσωνας «Κλέων»: Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Αναλυτικά η πρόγνωση

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

  1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικάΗ μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

  1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

  1. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας «Κλέων»: Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Αναλυτικά η πρόγνωση"

Ηράκλειο: «Έφοδος» της ΕΛΑΣ σε γηροκομείο μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Η ΕΛΑΣ έκανε έφοδο σήμερα (11.7.2023) σε γηροκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά από εισαγγελική παραγγελία την οποία προκάλεσαν καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της δομής.

Σύμφωνα με το cretalive.gr η «έφοδος» της ΕΛΑΣ στο γηροκομείο του Ηρακλείου έγινε σήμερα το πρωί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην εν λόγω δομή, που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ηλικιωμένων που έμεναν εκεί.

Το πρωί σήμερα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου προχώρησαν σε αυτοψία στο γηροκομείο στο οποίο μένουν 92 ηλικιωμένοι και διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από τις καταγγελίες ευσταθούσαν.

Πιο συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούσαν στην καθαριότητα στους χώρους του γηροκομείου του Ηρακλείου αλλά και στην ακαταστασία που επικρατούσε εκεί, όπου ανάμεσα στα άλλα υπήρχαν διάφορα αντικείμενα στοιβαγμένα παντού, ακόμα και σε σκάλες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπήρχε και θέμα… στενότητας χώρου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, φέρεται να είχε αναφερθεί ότι σε μικρούς θαλάμους διαμένουν ακόμη και τρία άτομα.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν φθορές στα ταβάνια των θαλάμων, έλλειψη εποπτείας των κλινών από προσωπικό, ακόμη και μη ύπαρξη εξόδων κινδύνου, ενώ ανησυχητική είναι και η φθορά στα κάγκελα στα μπαλκόνια.

Η ΕΛΑΣ συνέλαβε τον 60χρονο ιδιοκτήτη του γηροκομείου του Ηρακλείου και με τη δικογραφία που θα σχηματισθεί θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: «Έφοδος» της ΕΛΑΣ σε γηροκομείο μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης"

Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα: Κόβονται τα ρεπό στο ΕΚΑΒ - Τι θα ισχύει για τηλεργασία

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τα έκτακτα μέτρα που θα λάβουν τα υπουργεία ενόψει καύσωνα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σύσταση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, πιθανό κλείσιμο της Ακρόπολης και αυξημένη επαναγρύπνηση στις δομές υγείας.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Mega, στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια στην οποία συμμετείχαν φορείς από την περιφέρεια ζητήθηκε από τους Δήμους να ανοίξουν τις κλιματιζόμενες αίθουσες, για την προστασία των πολιτών.

Παράλληλα ο υπ. Εργασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους επιχειρηματίες να λάβουν έγκαιρα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα, ενώ όπου είναι δυνατόν να υπάρξει τηλεργασία.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η υπ. Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη τόνισε καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά, θα βρέχονται ανά τακτά διαστήματα, ενώ για την Ακρόπολη ανέφερε πως εξετάζεται το κλείσιμό της για κάποιες ώρες, που θα υποδείξει η ΕΜΥ. Παράλληλα θα μοιράζονται μπουκάλια με νερό στους τουρίστες, ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικά σκέπαστρα.

Τέλος, το σύστημα Υγείας της χώρας θα τεθεί σε συναγερμό τις ημέρες του καύσωνα. Συγκεκριμένα κόβονται τα ρεπό στο ΕΚΑΒ, με τα νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για έκτακτες εφημερείες.

Δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης έκανε μόνο ο υπ. Κλιματικής Κρίσης, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ανέφερε πως εκτός από τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι πολίτες, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Επισήμανε την ανάγκη για προσοχή και προστασία των ευπαθών ομάδων και των ζώων συντροφιάς ενώ μίλησε και για ειδική μέριμνα σε σχέση με τους εργαζομένους. Ακόμα είπε ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται η μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων καθώς δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες. συμπεριφορές αμέλειας σε σχέση με κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς.

«Αυτό το οποίο θα θέλαμε να ζητήσουμε είναι προσοχή και προστασία πρώτα απ’ όλα για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα και για τους εργαζόμενους και για όλους τους πολίτες αυτές τις ημέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Και μία ακόμα παράκληση, αυτό θα γίνεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πυροπροστασίας, τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Θα ήθελα να ζητήσω λοιπόν μιας που όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις μέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας ούτε για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα: Κόβονται τα ρεπό στο ΕΚΑΒ - Τι θα ισχύει για τηλεργασία "

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης – Έως τον Οκτώβριο το Market Pass, ξεκινά το Youth Pass

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του οικονομικού επιτελείου για το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε Άγιοι Βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τόνισε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσει» εξήγησε ο κ .Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι πως θα υπάρξε οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πολυνομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα
  • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριος με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.
  • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Το επίδομα των 150 ευρώ θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» του 30% των συντάξιμων αποδοχών για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Επιπλέον θα δοθεί στου Δημοσίου υπάλληλους οριζόντια αύξηση 70 ευρώ.
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από τότε που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως: Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  • Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης – Έως τον Οκτώβριο το Market Pass, ξεκινά το Youth Pass"

Επίσημο: Ποιοι κάνουν αίτηση για Market Pass στο gov.gr - Η κρίσιμη προθεσμία

Στην έκτακτη ενημέρωση για τα νέα μέτρα στήριξης που έγινε από το οικονομικό επιτελείο δόθηκαν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία του Market Pass και με ποιον τρόπο θα λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματα. Τις διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει να έχει κάνει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, σύμφωνα με την οποία θα βγουν και οι τελικές λίστες πληρωμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, κρίσιμη προθεσμία θα είναι η ημερομηνία λήξης που έχει δοθεί στις 31 Ιουλίου 2023, οπότε μέχρι τότε, θα πρέπει οι δικαιούχοι θα έχουν κάνει φορολογική δήλωση, για να μπορεί να υπολογιστεί και να ελεγχθεί η κατάσταση της αίτησής τους.

Σε ό,τι αφορά το ποιος θα πρέπει να κάνει αίτηση και ποιος όχι, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε, πως για τη διευκόλυνση των πολιτών, όσοι έκαναν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν, αλλά η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει πάλι, για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση. Είτε επειδή έχασαν την προθεσμία, είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η επέκταση του Market Pass θα είναι τρίμηνη, θα καλύψει δηλαδή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Πάντως, εκκρεμούν ακόμη ερωτήματα, για το πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση αλλά και τι θα γίνει στην περίπτωση παράτασης φορολογικών δηλώσεων. Ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Καλό θα είναι να μη δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, είναι σωστό για να μπορέσουν να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Για την πληρωμή, ανέφερε ότι υπολογίζεται «περί το τέλος Αυγούστου, ή και κάποιες μέρες αργότερα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό «σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Αυγούστου»

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

  • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
  • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
  • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
  • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίσημο: Ποιοι κάνουν αίτηση για Market Pass στο gov.gr - Η κρίσιμη προθεσμία "

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 40 απεγκλωβισμοί μετά την φωτιά στην ιδιωτική κλινική

Σε περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς προχώρησαν πυροσβέστες μετά την φωτιά σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο απεγκλωβίστηκαν είτε μόνοι τους, είτε με την συνδρομή των πυροσβεστών.

Οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν είτε σε συνεργαζόμενη ιδιωτική κλινική είτε σε νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και μια έγκυος γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καλά στην υγεία της.

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 40 απεγκλωβισμοί μετά την φωτιά στην ιδιωτική κλινική "

Παραιτείται ο υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηγιάννης

Την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη εντός της ημέρας, όπως αναφέρει το sigmalive.

Πάντως, το βράδυ της Δευτέρας κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δέχθηκε δριμύτατη κριτική το προηγούμενο διάστημα για ζητήματα όπως η επικοινωνιακή διαχείριση και ο διορισμός συμβούλων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Δεκτή η παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη – Νέα υφυπουργός Πολιτισμού στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης «εύχεται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών».

Σημειώνεται πως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δέχθηκε δριμύτατη κριτική το προηγούμενο διάστημα για ζητήματα όπως η επικοινωνιακή διαχείριση και ο διορισμός συμβούλων στο υφυπουργείο Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να διορίσει, τη Δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου ως νέα υφυπουργό Πολιτισμού.

Η καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α.. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο.

Η πρώτη δήλωση του Μιχάλη Χατζηγιάννη μετά την παραίτηση – «Άμα ξέρεις που πας, ξέρεις και πότε να φύγεις»

Ο κ. Χατζηγιάννης, σε σε δήλωση του προς τους πολίτες, η οποία ακολουθεί την επιστολή παραίτησης που απέστειλε την Τρίτη Νίκο Χριστοδουλίδη, εκφράζει την ελπίδα ότι, το σύντομο πέρασμα του από την Κυβέρνηση, «είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο».

Στη δήλωσή του ο κ. Χατζηγιάννης εκφράζει ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού και προσθέτει: «Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις, κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία, για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο”άγγιγμα ψυχής”, συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό, του από χρόνια φίλου μου και Προέδρου σήμερα Νίκου Χριστοδουλίδη».

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι πριν να αποδεχτεί την τιμή που του έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να του προτείνει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού, «συμφωνήσαμε ότι αναλαμβάνω για να προωθήσω τρία σημαντικά ζητήματα του προεκλογικού του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Το πρώτο, όπως σημειώνει, αφορούσε την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, με περίπου δυόμισι χιλιάδες καλλιτέχνες να διευκολύνονται στην καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη και το δεύτερο, την έκδοση προπληρωμένης κάρτας Νεολαίας-Πολιτισμού αξίας 200 ευρώ, για νέους που θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023.

Το τρίτο ζήτημα, συνεχίζει, αφορούσε την απαλλαγή από φορολόγηση των χρημάτων που εταιρείες, οργανισμοί ή και ιδιώτες προσφέρουν ως χορηγίες σε εκδηλώσεις πολιτισμού.

«Γι’ αυτά, από την πρώτη στιγμή στο Υφυπουργείο Πολιτισμού δουλεύουμε με προσοχή, μεθοδικά και εντατικά, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να μας έχει φέρει σε σημείο που να είναι ορατό και το τέρμα», προσθέτει, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «στη βάση του Νόμου διά του οποίου δημιουργήθηκε πέρσι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιότητες της Κύπρου, από την Ιη Ιουλίου 2023 εντάχθηκαν – και ορθώς – στο υφυπουργείο μας».

«Η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1936, στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού απαίτησε σημαντική προεργασία και συντονισμό πολλών Υπηρεσιών και ανθρώπων, η οποία έγινε και γίνεται αθόρυβα και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις να οδηγεί στο μέλλον», αναφέρει και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα το πετύχουμε».

Αναφέρει επίσης ότι από τον Μάρτιο που ανέλαβα ως Υφυπουργός Πολιτισμού είχα συναντήσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους που υπηρετούν τον Πολιτισμό.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα, δώσαμε λύσεις ή και τροχοδρομούμε σχεδιασμούς που ανατάσσουν την πολιτιστική δραστηριότητα και που τα αποτελέσματα τους θα φανούν στο εγγύς μέλλον», προσθέτει.

Στην δήλωση του προς τους πολίτες, ο υπό παραίτηση Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρει επίσης ότι το μέγιστο στοίχημα της ζωής του είναι η μουσική δημιουργία, η σύνθεση, το τραγούδι και η στενή σχέση και συνάφεια του με τον κόσμο.

«Από εκεί έρχομαι και εκεί επιστρέφω. Οι λογαριασμοί μου με τη μουσική θα είναι ανοικτοί όσο θα υπάρχω», προσθέτει.

Για μένα το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό της εξουσίας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, «είναι όταν κατορθώνει να επιφέρει αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».

«Νομίζω ότι αυτό, όσο καιρό είμαι στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το σχεδιάσαμε και μπήκε σε πορεία υλοποίησης, χάριν στους ακάματους συνεργάτες μου, την γενική διευθύντρια και τους λειτουργούς του Υφυπουργείου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για την ποιοτική δουλειά τους και την αφοσίωση τους στον Πολιτισμό», προσθέτει.

Τέλος, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες και σε όλους τους συμπατριώτες μου, όπως αναφέρει, «που πίστεψαν σε μένα», ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι «στηριζόμενοι στη μακρά παράδοση του Πολιτισμού μας, κρίνω ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με πάθος για να τον ανατάξουμε στις ράγες του σύγχρονου κόσμου δημιουργώντας μια κοινωνία με Πολιτιστική Παιδεία».

Μια κοινωνία, συνεχίζει, «πάνω στην οποία, μέσω της γνώσης να θεμελιώνεται μια σύνθετη και πολυπολιτισμική ποιότητα ζωής, που να σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον, και στην τελική να δημιουργεί ήθος. Πιστεύω ότι μόνο αυτό θα μας σώσει και ως τόπο και ως ευρωπαϊκή Κύπρο», καταλήγει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται ο υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηγιάννης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news