facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Jumbo: Κλείνει πάλι τα καταστήματα σε Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα

Η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo, γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσης ότι η απόφαση να ανοίξει τα μαγαζιά της με click inside και click away στις κόκκινες περιοχές, τελικά, αποδείχθηκε «μη φιλική προς τους πελάτες».

Έτσι, προχωράει σε αναστολή λειτουργίας στις «κόκκινες» περιοχές.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Μετά την ανακοίνωση του νέου πλαισίου λειτουργίας του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας με τις μεθόδους click inside και click away, η αρχική μας πρόθεση ήταν να μην λειτουργήσουμε τα καταστήματα Jumbo στις περιοχές αυτές.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα παράπονα των πελατών μας και το συμφέρον των εργαζομένων της Jumbo και της εθνικής οικονομίας, αναθεωρήσαμε την αρχική μας πρόθεση και καταβάλαμε μια προσπάθεια να λειτουργήσουμε τα καταστήματά μας με τον ίδιο πρακτικά τρόπο με τον οποίον λειτουργεί και η υπόλοιπη αγορά.

Δυστυχώς, η εφαρμογή του νέου πλαισίου στα καταστήματα της Jumbo αποδεικνύεται τελικά μη φιλική προς τους πελάτες μας, δεν μας επιτρέπει εν τοις πράγμασι να λειτουργούμε με τον τρόπο που συμβιβαστικά επιλέξαμε, και, επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως μια προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης καταστρατήγησης των επιλογών της Ελληνικής Κυβέρνησης, την οποία παγίως στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη.

Με λύπη προχωρούμε λοιπόν σε νέα αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων Jumbo στις «κόκκινες» περιοχές (Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα) από αύριο, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, και μέχρι την επέκταση της μεθόδου click inside σε όλο το εύρος των προϊόντων μας».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Jumbo: Κλείνει πάλι τα καταστήματα σε Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα"

Ίμια - 25 χρόνια: Ανύπαρκτη η ελληνική παρουσία - Τουρκικές ακταιωροί «φρουρούν» τις νησίδες!

Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας του ελικοπτέρου ΠΝ 21, τιμώντας τους τρεις ήρωες, αλλά και γενικότερα την άρνησή  της να πραγματοποιήσει την οποιαδήποτε εκδήλωση τιμής, ήρθε και η οριστική εγκατάλειψη των νησίδων.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τουρκικές ακταιωροί πλέουν δίπλα στα Ίμια με το ΛΣ ή το ΠΝ να είναι απόντες.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίμια - 25 χρόνια: Ανύπαρκτη η ελληνική παρουσία - Τουρκικές ακταιωροί «φρουρούν» τις νησίδες!"

Νίκη Κεραμέως: Επίθεση με τρικάκια στο γραφείο της – Ξεκάθαρο μήνυμα από την ίδια και τον Χρήστο Ταραντίλη

Άγνωστοι έκαναν επίθεση με τρικάκια -που περιείχαν σύμφωνα με πληροφορίες απειλητικό περιεχόμενο- στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης τόνισε για την επίθεση στο γραφείο της Νίκης Κεραμέως: «Τραμπούκοι πέταξαν τρικάκια με απειλητικό περιεχόμενο σήμερα στο πολιτικό γραφείο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αν νομίζουν ότι με αυτό το λόγο θα φοβίσουν την Υπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα ΑΕΙ κάνουν λάθος.

Η βία δεν έχει θέση ούτε στα Πανεπιστήμια, ούτε στην κοινωνία. Τα ΑΕΙ είναι χώροι γνώσης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών κι όχι χώροι ανομίας και τραμπουκισμών. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας».

Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως για την επίθεση

««Παρέμβαση» απόψε στο πολιτικό μου γραφείο …από εκείνους που υπερασπίζονται την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, την ανεξέλεγκτη είσοδο και την «αιωνιότητα» στη φοίτηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το Πανεπιστήμιο που αξίζει στα παιδιά μας».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας, παραθέτοντας και φωτογραφίες από τα τρικάκια, αλλά και από αναρτήσεις στα social media.

Όλα αυτά, περίπου 24 ώρες μετά από την διπλή εμπρηστική επίθεση σε ένα άλλο μέλος του κυβερνώντος κόμματος, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκη Κεραμέως: Επίθεση με τρικάκια στο γραφείο της – Ξεκάθαρο μήνυμα από την ίδια και τον Χρήστο Ταραντίλη"

Παράταση στην καταβολή συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  Δ12α/ΓΠοικ.4112/64 με την οποία παρατείνεται έως την 30η Απριλίου 2021 η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου δέκατου της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 84) που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 6 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 120 του ν. 4714/2020 (Α’ 148).

ΦΕΚ 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην καταβολή συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών (ΦΕΚ)"

Έβρος: Συναγερμός για τη στάθμη του νερού στο Πέταλο Φερών

Την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων ωρών η στάθμη των υδάτων στο Πέταλο Πέπλου της Δημοτικής Ενότητας Φερών, θα ξεπεράσει το όριο συναγερμού κινδύνου πλημμυρών από τον ποταμό Έβρο, εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φερών και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η στάθμη του νερού στη γέφυρα του Πετάλου άγγιζε τα 5,72 μέτρα και στις 18.00 τα 5,82 μέτρα.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όσο και οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, είναι σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, για την κατάσταση των φραγμάτων στη γείτονα χώρα μετά και την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ροή των υδάτων των ποταμών 'Αρδα, Έβρου και Ερυθροποτάμου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έβρος: Συναγερμός για τη στάθμη του νερού στο Πέταλο Φερών"

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Άγκυρα – Υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί στο προσκήνιο τις επόμενες βδομάδες, όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης του ΟΗΕ και η υποψήφια πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Τη προσήλωση των ΗΠΑ στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εξέφρασε η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, «αδειάζοντας» τις θέσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους περί «λύσης δύο κρατών» όπως αυτές εκφράστηκαν πρόσφατα.

Η υποψήφια πρέσβης προχώρησε σε αυτή την τοποθέτηση απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος την ρώτησε για το πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών.

Η αμερικανική θέση στο Κυπριακό

Η κ. Τόμας-Γκρίνφιλντ διατύπωσε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να συνδράμει στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας.

Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική προκλητικότητα και τα Βαρώσια

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες για το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων, η υποψήφια πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής διπλωματίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια προκλητική και αντιπαραγωγική κίνηση που υπονομεύει τη διεξαγωγή των συνομιλιών. Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι ΗΠΑ ενστερνίζονται τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας διάλογο αλλά και σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020.

Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Άγκυρα – Υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας"

Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικο σκηνικό με νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Φτιάχνει ο καιρός αύριο Πέμπτη (04.02.2021) με την θερμοκρασία να θυμίζει άνοιξη και να φτάνει τους 21 βαθμούς.

\Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τις τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια από το μεσημέρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (04.02.2021) σε όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές και βραδινές ώρες πιθανώς θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί και στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και από το μεσημέρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα βόρεια θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στην περιοχή του Καστελόριζου 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικο σκηνικό με νέα άνοδος της θερμοκρασίας"

Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα σε 15χρονη μαθήτρια σε σχολείο της Θήβας

Έντονη είναι πλέον η ανησυχία στη Θήβα μετά τον εντοπισμό σήμερα νέου κρούσματος κορονοϊού σε 15χρονη μαθήτρια σχολείου της πόλης, όπως μετέδωσε το Open.

Το σχολείο εκκενώθηκε και έγινε αμέσως απολύμανση σε όλους τους χώρους, ενώ η 15χρονη τέθηκε σε κατ' οίκον καραντίνα. Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι και η μητέρα της 15χρονης είναι θετική και μάλιστα εργάζεται στο ίδιο σούπερ μάρκετ με την μητέρα της 16χρονης που κατέληξε σήμερα.

Υπενθυμίζεται, ότι η μητέρα της 16χρονης νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορονοϊό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα σε 15χρονη μαθήτρια σε σχολείο της Θήβας"

Μόσιαλος: Tο εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με δημοσίευση της Haaretz, μια ανάλυση του ισραηλινού ασφαλιστικού φορέα Leumit, έδειξε πως υπάρχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι στην βρετανική παραλλαγή.

Η πρώτη αυτή ανάλυση (των ερευνητικών ομάδων των Prof Vinker & Dr. Yehuda του φορέα Leumit) συμπεριέλαβε 9000 δείγματα που ελήφθησαν από πολίτες που είχαν κολλήσει τον ιό από την έναρξη των εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου. Ανάμεσά τους υπήρχαν και δείγματα από 800 εμβολιασθέντες και η ανάλυση έδειξε πως δεν υπήρξε διαφορά στην κατανομή όσων εμβολιάστηκαν και νόσησαν με βάση το στέλεχος.  
 
Από τους 730.000 ασφαλισμένους στον φορέα Leumit, έχουν εμβολιαστεί 200.000 με την πρώτη δόση, για 153.000 από αυτούς έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε που την έκαναν, και λίγοι περισσότεροι από 100.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα νόσησαν 2300 άνθρωποι τις πρώτες 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, έως και σήμερα.  
 
Ακόμα πιο σημαντικό βέβαια είναι - όπως ανέφερα- πως δεν υπήρξε ποσοτική διαφορά μεταξύ όσων κόλλησαν το αρχικό στέλεχος του ιού ή τη βρετανική παραλλαγή μετά τον εμβολιασμό. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το εμβόλιο της Pfizer είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι στην βρετανική παραλλαγή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος: Tο εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη"

Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα

Στο 50% κυμαίνεται το ποσοστό των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 υγειονομικών σε δομές του ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί είναι 93.000, από περίπου 190.000 εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (100.000 στο ΕΣΥ και 90.000 σε ιδιωτικές δομές).

Συνολικά, 261.575 Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο, εκ των οποίων μόλις το 35% είναι υγειονομικοί, παρότι από εκείνους ξεκίνησε η ανοσοποίηση. Τα ποσοστά είναι καλύτερα για τους γιατρούς (60%) και πιο χαμηλά για το λοιπό προσωπικό (40%).

Σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ποσοστά του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου 18 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μία νοσηλεύτρια, μάλιστα, φέρεται να έχει μεταδώσει τον ιό στον σύζυγό της και στα παιδιά της, εκ των οποίων ένα νοσηλεύεται (μη διασωληνωμένο) στη ΜΕΘ.

Οκτώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και μεταξύ του προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: «Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση; Αμέλησαν, κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;

Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία 'δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις', εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτηρίζει απαράδεκτα αυτά που προσάπτουν στους υγειονομικούς που κόλλησαν τον μεταλλαγμένο ιό στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών:

«Για να μη χαλάσει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα λάθη και τις παραλείψεις του συστήματος, φταίνε οι υγειονομικοί. Το νοσοκομείο 'Άγιος Ανδρέας' ήταν ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν οι συνοδοί όποτε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς τεστ κορωνοϊού. Έτσι γέμισε κορωνοϊό η παθολογική κλινική».

Ο κ. Γιαννάκος επιστρέφει τις αιχμές, λέγοντας: «Να μη μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που τα έκαναν θάλασσα με τους εμβολιασμούς. Άλλα σχεδίαζαν, άλλα γίνονται με τα εμβολιαστικά κέντρα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να πουν το "δάσκαλε που δίδαξες και λόγο δεν εκράτεις"».

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα"

Ο Βούτσης «δικαιολογεί» τον γιο του για τη δράση του υπέρ του Κουφοντίνα: «Είναι απλά ημιπιτσιρικάς»!

Ποικίλα σχόλια στα μέσα και κοινωνικής δικτύωσης αλλά και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αναφορές του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις δράσεις των ομοϊδεατών του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη συμμετοχή σε αυτές και του γιού του Γιώργου.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του γιου του και επιτέθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας πως τους πετροβολούν οικογενειακά.

"Κάποιοι πιτσιρικάδες ή ήμιπιτσιρικάδες σαν τον γιό μου, που είναι 35 χρονών -και όχι 40 που γράφουνε στα site από χθες, που μας πετροβολούνε οικογενειακά- ανεβήκανε σε μηχανάκια και περάσανε από το δρόμο, έξω από το πολιτικό γραφείο της κυρίας Νικολάου και πετάξανε τρικάκια στο δρόμο, όπου λέγανε ότι η ζωή των κρατουμένων είναι σημαντική, μετράει κλπ και φύγανε", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης και συνέχισε:

"Και ενώ φεύγανε από το δρόμο συλλάβανε δύο, μεταξύ των οποίων και τον γιό μου. Και από χθες έχει γίνει ένα όργιο παρα-δημοσιογραφίας. Η δε κυρία Νικολάου, η οποία δεν ήταν εκεί, μήνυσε γιατί λέει φοβήθηκε που της είπαν ότι υπήρχαν τέτοια τρικάκια. Μιλάμε για καταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ στη μεταπολίτευση... Ποτέ στην Ελλάδα. Τους μήνυσε, έγινε σήμερα το δικαστήριο, αθωώθηκαν τα παιδιά" κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Δείτε τις επίμαχες δηλώσεις του στο 1.44"

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Βούτσης «δικαιολογεί» τον γιο του για τη δράση του υπέρ του Κουφοντίνα: «Είναι απλά ημιπιτσιρικάς»!"

Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που αγνοείτο

Σε χαράδρα στη κορυφή του Μιτσικελίου, εντοπίστηκαν το απόγευμα τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Ένα canadair, που συμμετέχει στην έρευνα, εντόπισε ένα ηλεκτρονικό σήμα το οποίο εξέπεμπε το αγνοούμενο αεροπλάνο. Αμέσως κινητοποιήθηκε το ελικόπτερο super puma, το οποίο συμμετέχει από το πρωί στην γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για 4η ημέρα, πέταξε στην περιοχή και επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σημείο συντριβής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου βρίσκεται στην κορυφογραμμή, πάνω από το Καβαλάρι του Ανατολικού Ζαγορίου αλλά και του Λιγγιάδες των Ιωαννίνων.

Η κινητοποίηση είναι άμεση. Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Το αεροπλάνο της ιδιωτικής σχολής πιλότων με ένα 32χρονο Ιρακινό χειριστή, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση τη Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Το τελευταίο στίγμα του ήταν στις 12:28, περίπου 7 μίλια Β.Α του αεροδρομίου Ιωαννίνων στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου. Αμέσως στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Επί 3 ημέρες, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και εθελοντές από την περιοχή, μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χαμηλή νέφωση και βροχή, πραγματοποιούσαν έρευνες χωρίς αποτέλεσμα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που αγνοείτο "

Μόσιαλος: Αποτελεσματική εναλλακτική η στρατηγική της Βρετανίας με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης

Στα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca, καθώς και στην στρατηγική που ακολουθούν οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά την καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μόσιαλου:

«Το εμβόλιο ChAdOx1 ή αλλιώς AZD1222 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για χρήση με σχήμα δύο τυπικών δόσεων.

Όμως γιατί έγινε αντικείμενο συζήτησης το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων;

Ο περιορισμένος αριθμός δόσεων, οι παγκόσμιες ελλείψεις στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και τα υπάρχοντα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές – σύμφωνα με την AZ- έφεραν τη συζήτηση και τελικά την αλλαγή του σχήματος των εμβολιασμών, αναφορικά με το αρχικό μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ των 2 δόσεων.

Χθες αναρτήθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet η προδημοσίευση μιας συγκεντρωτικής ανάλυσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZaneca, και κάποιες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης του διαστήματος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης. Οι αναλύσεις συμπεριέλαβαν 17.177 εθελοντές: 8948 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6753 στη Βραζιλία και 1476 στη Νότια Αφρική. (Στην αποτελεσματικότητα της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα υποσύνολο συμμετεχόντων είχε λάβει τη μισή ποσότητα του εμβολίου ως πρώτη δόση.)

Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη 14η ημέρα μετά τη 2η δόση, ανεξαρτήτως δοσολογίας, ήταν 66,7% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 57.4% – 74,0%). Στην ομάδα που έλαβε το σχήμα των 2 τυπικών δόσεων η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη όταν μεσολαβούσε μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Δηλαδή με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδες και άνω, η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 82,4% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 62,7%- 91,7%), σε σύγκριση με αποτελεσματικότητα εμβολίου 54,9% (διάστ. εμπιστοσύνης 32,7% – 69,7%) όταν το μεσοδιάστημα ήταν μικρότερο από 6 εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία τυπική δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό, ήταν 76% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 59%- 86%) και η ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 3 μηνών. Ομοίως, τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ελάχιστη εξασθένιση για περίοδο 90 ημερών.

Πως ερμηνεύονται αυτά τα αποτελέσματα;

Η στρατηγική του εμβολιασμού που προτάθηκε αρχικά από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες των ρυθμιστικών αρχών υποστηρίζεται από στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Όπως ανέφερα και για την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του ρωσικού εμβολίου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ενδελεχώς τα στοιχεία προστασίας του κάθε εμβολίου μετά από την πρώτη δόση, και επίσης την προστασία που προσφέρουν έναντι στις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού. Δυστυχώς, πέρα από τα προβλήματα εφοδιασμού στην Ευρώπη, να ξαναπώ πως υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ακόμα στη διάθεσή τους κανένα εμβόλιο.

Γνωρίζουμε ήδη για την αποτελεσματικότητα της μιας δόσης του εμβολίου των Jansen/ J&J, όπως και για του ρωσικού, και μάθαμε και για της AstraZeneca. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά γιατί στηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών (στην περίπτωση της ΑΖ). Διαφαίνεται δηλαδή μια εναλλακτική αποτελεσματική στρατηγική.

Η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία χρειάζεται επιστημονικά δεδομένα και διαθεσιμότητα πολλών εργαλείων. Έλεγα συχνά πέρσι, πως δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλια και εγκεκριμένα φάρμακα, αλλά μπορούμε να προστατευτούμε γιατί έχουμε -έστω- τα μη-φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας. Επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πως έχουμε εγκεκριμένα εμβόλια αλλά δεν έχουμε αρκετές δόσεις ακόμα για όλους. Όμως, έχουμε αρκετά εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει μεγάλες κλινικές δοκιμές με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές η κάθε μία. Λόγω αυτού έχουμε συνεχή ροή αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές.

Κάποια από αυτά τα εμβόλια σχεδιάστηκαν ως εμβόλια 2 δόσεων. Όμως, εκ των αποτελεσμάτων, έχουμε επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης και βλέπουμε πως η εφαρμογή του σχήματος μιας δόσης -για κάποια από αυτά- δεν είναι απλά το βέλτιστο δυνατόν λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, αλλά μια εναλλακτική αποτελεσματική επιλογή.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Αποτελεσματική εναλλακτική η στρατηγική της Βρετανίας με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης"

Κορωνοϊός: Στα 1.151 τα κρούσματα - Τα 612 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159866, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5999 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50438 (64.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 177 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3457 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 5
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 63
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 82
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 8
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 88
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 33
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 77
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 71
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2
ΗΛΕΙΑΣ 4
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 8
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 83
ΘΗΡΑΣ 6
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 13
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 209
ΚΟΖΑΝΗΣ 13
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5
ΛΑΡΙΣΑΣ 22
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 14
ΛΕΣΒΟΥ 4
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 28
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΜΥΚΟΝΟΥ 3
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 65
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 71
ΠΕΛΛΑΣ 4
ΠΙΕΡΙΑΣ 20
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 20
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΣΕΡΡΩΝ 8
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 7
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 20
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 38

Δείτε ΕΔΩ  την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.151 τα κρούσματα - Τα 612 στην Αττική"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κυνηγών στα Χανιά (φωτο – βίντεο)

Μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Δασαρχείο Χανίων κατά της απαγόρευσης του κυνηγιού

Περισσότεροι από 200 κυνηγοί συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την Διεύθυνση Δασών Χανίων διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη απαγόρευση του κυνηγιού στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοιού.

Αρκετοί είχαν μαζί και τα κυνηγετικά σκυλιά τους, ενώ ο Πρόεδρος της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων Γιώργος Χαβαλεδάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη αδικία σε βάρος των 15.000 κυνηγών που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία.

«Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα για να μην μεταδοθεί ο ιός, αλλά μας πλήττει η αδικία της κυβέρνησης και η στάση που κρατάει απέναντί μας. Δεν μπορεί να επιτρέπει άλλα σπρο ατομικά ή ομαδικά…..και να μην αφήνει εμάς τους κυνηγούς που είναι ατομικό άθλημα στην ύπαιθρο» είπε ο κ.Χαβαλεδάκης.


Σε ότι αφορά πρόσφατες αναφορές του Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά πως το κυνήγι απαγορεύεται για να μην υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στους δ΄ρομους, ο κ. Χαβαλεδάκης παρατήρησε:

«Σαφώς και θα υπάρξει κινητικότητα, αλλά ο κυνηγός δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο, ο ψαράς στην θάλασσα και τα μαγαζιά που άνοιξαν στην πόλη. Τώρα που δεν μας αφήνουν να κυνηγήσουμε όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πόλη και είναι χειρότερα».


Βασικό αίτημα των κυνηγών είναι να έχουν την ίδια μεταχείριση μ’ αυτή των πολιτών που ελεύθερα αθλούνται στην ύπαιθρο, εντός της περιφερειακής ενότητάς τους, με την αποστολή του σχετικού SMS όπως έγινε στην περίοδο των εορτών.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κυνηγών στα Χανιά (φωτο – βίντεο)"

Πέντε αλλαγές-κλειδιά στον ΚΟΚ: Διαβάθμιση προστίμων, ηλεκτρονική παρακολούθηση παραβάσεων

Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχων για τις παραβάσεις του ΚΟΚ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καρμανλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι βασικές αλλαγές στον ΚΟΚ είναι οι εξής:

  1. Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας.
  2. Το διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.
  3. Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις αστικές περιοχές
  4. Τη διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης του προστίμου
  5. Την καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.


 

Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, μέσω του ανασχεδιασμού του συστήματος, ο παραβάτης θα γνωρίζει ότι οι προβλεπόμενοι πόντοι θα καταγράφονται σε εύλογο χρόνο.
  • Δεύτερον, θα γίνει εφικτή η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system.
  • Τρίτον, η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.
  • Τέταρτον, θα αντλούνται στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών.

Βασικές προβλέψεις του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 είναι:

  • Θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια. Τη λειτουργία του θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θα είναι αρμόδιο για την συλλογή, επεξεργασία και την τήρηση εθνικής βάσης δεδομένων για την οδική ασφάλεια. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα δημοσιεύει σε ετήσια βάση ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων για την οδική ασφάλεια, η εγκυρότητα των οποίων θα επικυρώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων υιοθετείται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την οδική ασφάλεια που μπορεί να απεικονιστεί με το ακόλουθο πυραμιδικό σχήμα: Στην κορυφή βρίσκεται η Κυβερνητική επιτροπή. Ακολουθεί η εκτελεστική επιτροπή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και η κοινωνία των πολιτών.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας από τον επόμενο Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους νέους και νέες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης.
  • Αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Προχωρά η συγγραφή νέων εγχειριδίων για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, όλων των κατηγοριών, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Στόχος, να μάθουν οι υποψήφιοι οδηγοί τους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές τις απαντήσεις.
  • Εφεξής δυνατότητα να γίνουν εκπαιδευτές οδήγησης θα έχουν όσοι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπως:
  • 1.Ελάχιστη ηλικία και κατοχή αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών.
  • 2. Θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή 15 διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία. 3. Να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
  • 4. Να μην έχουν υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Το τετράπτυχο της οδικής ασφάλειας «Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι κανόνες για όλους», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέλυσε το τετράπτυχο ως εξής:

  • Πιο ασφαλείς δρόμοι. Είναι τα μεγάλα έργα οδικών υποδομών που ξεμπλοκάρουν ή προγραμματίζονται όπως: Πάτρα-Πύργος, Ε-65, ΒΟΑΚ , Καλαμάτα- Ριζόμυλος, Επεκτάσεις Αττικής Οδού, Flyover στη Θεσσαλονίκη, Ολοκλήρωση του οδικού μας δικτύου με νέους, σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.
  • Υπεύθυνοι οδηγοί: Αφορά το νέο σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών, για ένα νέο σύστημα, με διαφάνεια και αξιοπιστία, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουμε να οδηγούμε ασφαλέστερα οχήματα, να συντηρούμε σωστά, στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, ένα σύγχρονο όχημα, ενώ θα υπάρξει παροχή κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των Ι.Χ.
  • Κυκλοφοριακή παιδεία. Θα ξεκινά από τα σχολεία μας, αλλά όχι μόνο. Με τη βοήθεια των ειδικών, με κατάλληλα μαθήματα , στοχευμένες καμπάνιες, προγράμματα δια βίου επιμόρφωσης όλων. Ο καθένας και η καθεμία μας, από μικρό παιδί και για μια ζωή θα εκπαιδεύεται για σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά στο δρόμο
  • Δίκαιοι κανόνες για όλους. Ορθή και πλήρης συλλογή δεδομένων, ενδελεχής ανάλυσή τους με βάση τη διεθνή εμπειρία. Επίσης θα γίνει αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

«Δεν θα πρέπει η ευαισθητοποίησή μας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας να περιορίζεται στην εύλογη, αλλά συνήθως βραχυπρόθεσμη αγανάκτηση που προκαλούν τροχαία ατυχήματα όταν αυτά συμβαίνουν και μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, συνήθως για ελάχιστο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς των οδηγών.

«Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι το μάθημα της οδικής ασφάλειας θα εντάσσεται πια οργανωμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «ξέρουμε ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας και πείθοντας τον κόσμο να μεταβάλλει τη συμπεριφορά του».

«Προφανώς και η εφαρμογή ενός σύγχρονου κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η επιβολή προστίμων είναι σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Πάνω από όλα πρέπει να αντιληφθούμε ότι προσέχοντας στο δρόμο σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, αυτούς που βάζουμε στο αυτοκίνητο, αλλά και τους συμπολίτες μας. Και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι συνολικά ώριμη να κάνει και αυτό το μεγάλο άλμα αλλαγών συμπεριφοράς συνεπικουρούμενη πια από ένα οργανωμένο, πολυεπίπεδο σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας», διευκρίνισε.

«Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε στη χώρα είναι αποτελεσματικές οριζόντιες πολιτικές. Και οριζόντιες πολιτικές είναι εκείνες οι πολιτικές οι οποίες στηρίζονται, όπως είπαμε, σε πραγματικά δεδομένα και μπορούν να λύνουν το ζήτημα του συντονισμού και της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων ανά διακριτούς τομείς πολιτικής, εκεί που συνήθως εμπλέκονται διαφορετικά υπουργεία και διαφορετικοί δημόσιοι φορείς» σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός.


Παράλληλα όπως είπε, «θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αγκαλιάσουμε την πρόοδο την οποία κάνει η τεχνολογία, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες της μετακίνησης, που επιβάλλει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβαση, ότι «παρά την πρόοδο συνεχίζουμε να έχουμε έναν αρκετά υψηλό αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Για την ακρίβεια, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 65 νεκρούς ανά εκατομμύριο εμείς, 51 η Ε.Ε. Πολύ μακριά νομίζω από τους 22 νεκρούς ανά εκατομμύριο που καταγράφει η Σουηδία».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέντε αλλαγές-κλειδιά στον ΚΟΚ: Διαβάθμιση προστίμων, ηλεκτρονική παρακολούθηση παραβάσεων"

Χίος: Συγκέντρωση κατοίκων κατά της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων

Δυναμικό, ξεκάθαρο και αγωνιστικό μήνυμα, στο πλαίσιο μίας ειρηνικής διαμαρτυρίας, έστειλαν οι κάτοικοι Βροντάδου, Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και άλλων περιοχών της Χίου, που το πρωί της Τετάρτης 2/3 συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Θόλους, εκεί όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης εξήγγειλε τη δημιουργίας νέας δομής καταγραφής και ταυτοποίησης.

Στο σύνολό τους κάτοικοι και φορείς, έκαναν λόγο για ακατανόητη απόφαση του Νότη Μηταράκη να εξαγγείλει νέα δομή, σε μία περιοχή μάλιστα που επηρεάζονται άμεσα ο Βροντάδος, το Παντουκειός, η Συκιάδα και η Λαγκάδας.

Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν τη μέχρι σήμερα διαχρονική έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τις νησιωτικές κοινωνίες, λέγοντας ότι αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι η όποια χωρητικότητα συμφωνηθεί πιθανά να καταπατηθεί στη συνέχεια, οδηγώντας σε νέες υπερδομές στα νησιά.

Παράλληλα τάχθηκαν υπέρ μόνο μίας δομής 500 ατόμων μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, σε τοποθεσία που θα υποδείξουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τη βασική προϋπόθεση ότι αυτή η υπόδειξη θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι κάτοικοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρωί του Σαββάτου οπότε και θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από τα χωριά προς την πόλη της Χίου.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης, μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από LIVEU σύστημα στο facebook του Politischios.gr, μεταφέροντας τον παλμό και τα μηνύματα των κατοίκων, εκτός χιακών συνόρων, αφού παρακολουθήθηκε από περιοχές όπως ο Έβρος, η Λέσβος, η Κρήτη, η Σάμος και η Κύπρος.

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Συγκέντρωση κατοίκων κατά της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων"

Κλειδιά επιχειρήσεων της εστίασης συγκεντρώνονται στη Λάρισα… για τον Άδωνι (φωτ.)

Ξεχειλίζει πλέον η οργή των επιχειρηματιών της εστίασης, καθώς ο κλάδος στη Λάρισα – όπως και σε όλη τη χώρα –  διανύει την οξύτερη κρίση των τελευταίων ετών εξαιτίας του πολύμηνου lockdown, το οποίο έρχεται σε συνέχεια την πρώτης καραντίνας και της λειτουργίας με πολλούς περιορισμούς.

Ήδη στην πλατεία Ταχυδρομείου, έχει τοποθετηθεί κάδος όπου επαγγελματίες αφήνουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους – μάλιστα ένας εξ αυτών άφησε και λογαριασμό ΔΕΚΟ – στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Παράλληλα, αναγράφεται η φράση «κλειδιά για τον Άδωνι», μετά και από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ότι θα έπαιρνε τα κλειδιά από όποιον εστιάτορα θα ήθελε να τα παραδώσει. Στην συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδιπλώθηκε χαρακτηρίζοντας τη φράση του «λεκτική υπερβολή», όμως και αυτή η δήλωση βάρυνε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στον χειμαζόμενο κλάδο.

Πλέον τα κλειδιά συγκεντρώνονται και θα έχουν ενδιαφέρον οι περαιτέρω κινητοποιήσεις του κλάδου της εστίασης.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου κορυφώνει τη δράση, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία της προτίθεται να παραδώσει τα κλειδιά που θα συγκεντρωθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας…

 larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειδιά επιχειρήσεων της εστίασης συγκεντρώνονται στη Λάρισα… για τον Άδωνι (φωτ.)"

Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις «Καλογρίτσα» και «Folli Follie».

Ο φάκελος «Καλογρίτσα» περιλαμβάνει τις μηνύσεις του γνωστού εργολάβου με τις καταγγελίες κατά του κ. Νίκου Παππά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι μηνυτήριες αναφορές συνοδεύονται από πλήθος e-mail με «καυτό» περιεχόμενο ενώ ο συνολικός φάκελος συνοδεύεται από το παραπεμπτικό του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει για τον κ. Παππά «από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού» και εστάλη στη Βουλή άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Το protothema.gr παρουσιάζει το συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας στον αρμόδιο εισαγγελέα το οποίο περιλαμβάβει πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλασαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

«Ο Νίκος Παππάς μου είπε να μπω "μπροστινός"»

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα του κ. Καλογρίτσα αναφέρει: «Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2015, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε από μία ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη της οποίας (ομάδας) είχε ανατεθεί στον κατά τον οικείο χρόνο Υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά,Υπεύθυνο ως εκ της άνω ιδιότητάς του για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,σύμφωνα με το ρητό γράμμα των άρθρων 1. περ. α) και 2. της δημοσιευθείσας στο ΦΕΚ 2109/Β/29.09.2015 υπ’ αριθμόν Υ11/25.09.2015 απόφασης [Σχετικό Ι.], Είναι σημαντικό μάλιστα να σημειωθεί ότι στην αρχή (φθινόπωρο του 2015), τα στελέχη, με υπεύθυνο τον Νίκο Παππά, ενημέρωσαν τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι η απόφασή τους ήταν να υλοποιήσουν το παραπάνω σχέδιο και του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να τους «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει «μπροστινός» και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους. Η εντολή τους ήταν σαφής: ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα χρήματα και θα είχαν την πλήρη ευθύνη, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος. Μάλιστα ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και ομάδες εργασίας που εργάζονταν εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. μόνοι τους. Ωστόσο, κατά τον μήνα Αύγουστο του 2016, ο Νίκος Πάππας κάλεσε τον Χρήστο 4 Καλογρίτσα και τον ενημέρωσε ότι υπήρξε μία κατά δήλωσή τους ασήμαντη διαφοροποίηση, καθώς είχαν έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία «CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» και ιδίως με τον βασικό ιδιοκτήτη της - SamerKhoury (ΣάμερΧούρυ) να συμπράξουν («CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» και SamerKhoury) μαζί τους για τις ανάγκες συμμετοχής στον άνω διαγωνισμό, με σκοπό να λάβουν από κοινού την άνω τηλεοπτική άδεια, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς οι ίδιοι θα παρέμεναν τα “αφεντικά” του όλου εγχειρήματος. Γι’ αυτό και ο Νίκος Παππάς τον παρακάλεσε να μην αλλάξει τη στάση του από αυτό το γεγονός. Ούτως, ο Νίκος Παππάς κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του, έπεισε τον Χρήστο Καλογρίτσα να τους εμπιστευτεί, να μπει «μπροστά», να πείσει τον υιό του να συμμετέχει σε μία εταιρεία που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό, -χωρίς βέβαια να τον ενημερώσει (τον υιό του) για όλες τις λοιπές παραμέτρους, οι οποίες ήταν γνωστές μόνο στον Χρήστο Καλογρίτσα, ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης τους- και να είναι ο «μπροστινός» σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο στην ολότητά του θα χρηματοδοτούσαν».

Δείτε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα


H δικογραφία για τη Folli-Follie

Η δικογραφία για την υπόθεση της Folli – Follie αφορά τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και Αλέκο Φλαμπουράρη ενώ διαφορετικό αίτημα θα διαβιβαστεί για τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη κωθώς η δική του υπόθεση θα ακολουθήσει την διαδικασία άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα τα κόμματα θα λάβουν γνώση του περιεχομένου των δικογραφιών προκειμένου να κρίνουν αν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης είτε με σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή με συγκρότηση προανακριτικής.

Πάντως, οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σχετικά άμεσα καθώς για τις δύο υποθέσεις υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Η αποσβεστική προθεσμία λήγει το ερχόμενο φθινόπωρο εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συγκροτήσει θερινά τμήματα οπότε η παραγραφή θα έρθει νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι πηγές της πλειοψηφίας υπογραμμίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα καθοριστούν αποκλειστικά από το περιεχόμενο των δικογραφιών.

Γ.Μπούγας (γραμματέας ΚΟ ΝΔ): το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις

Για το θέμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας δήλωσε: «είχα μία πρώτη ενημέρωση από τους συναδέλφους κ.κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλο, από τους οποίους ζήτησα να δουν τις δικογραφίες. Από την αξιολόγηση των μέχρι τώρα στοιχείων, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις αποφάσεις της στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, συνεχίζοντας την αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού» ενώ σε ερώτηση για το αν η ΝΔ προσανατολίζεται σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είπε: «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το αποδεικτικό υλικό και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας όταν έχουμε προβεί σε πλήρη και υπεύθυνη αξιολόγηση».

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της πλειοψηφία Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος μελετούν με προσοχή τα στοιχεία των δύο φακέλων προκειμένου να συντάξουν την τελική εισήγηση για το αν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης.

Δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου στο περιστύλιο της Βουλής

Από την άλλη πλευρά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολιάζοντας την διαβίβαση των δύο δικογραφιών υποστήριξε «ξαναβάζουν την πολιτική ζωή στο πρίσμα της ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης». Επίσης, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν για το περιεχόμενο της δικογραφίας Καλογρίτσα κατά του κ. Νίκου Παππά πως «δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο εκτός από τις καταγγελίες Καλογρίτσα και των υπαλλήλων του».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ξανθόπουλου έχει ως εξής: «Σήμερα, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εμφανίζεται επιτέλους μετά από δύο μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να μας μιλήσει για τα διπλά βιβλία, για τα ορφανά κρούσματα, για τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες της κυβέρνησης, που στοιχίζουν και στην οικονομία και στοιχίζουν και ανθρώπινες ζωές. Και κατά σύμπτωση εμφανίστηκαν στη Βουλή δικογραφίες, οι οποίες ξαναβάζουν την πολιτική ζωή στο πρίσμα της ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης. Η μεν πρώτη, που αφορά τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει συνήγορο τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτή η υπόθεση έχει κριθεί από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο και από τα ελληνικά πρωτοδικεία και είναι προφανής η πολιτική της στόχευση. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη δικογραφία που έχει σχέση με την τροπολογία της Folli Follie, είναι μια τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στην περασμένη Βουλή και μάλιστα επανήλθε και εκ νέου από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανής, λοιπόν, η στόχευση και είναι προφανής και η επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει τη δικαστική κρίση στην πολιτική ζωή της χώρας. Ευτυχώς και για την χώρα και για την κοινωνία ολόκληρη, δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 – Τι ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6:00 το απόγευμα σε όλη την επικράτεια, άφησε μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό lockdown για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε, ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής και συμπλήρωσε, ότι όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης.

Τόνισε παράλληλα, ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε, ότι αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 – Τι ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης"

Μετρό: Κλείνουν τέσσερις σταθμοί στις 16:00

Με εντολή της Αστυνομίας κλείνουν στις 16:00 τέσσερις σταθμοί του μετρό λόγω της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 17:30 στα Προπύλαια για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πρόκειται για τους σταθμούς σε Θησείο, Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμό, από όπου οι συρμοί θα περνούν χωρίς στάση.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως θα έκλειναν έξι σταθμοί, αλλά τελικά οι σταθμοί σε Ομόνοια και Σύνταγμα θα μείνουν κανονικά ανοιχτοί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό: Κλείνουν τέσσερις σταθμοί στις 16:00"

Εφοπλιστής δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το «ευχαριστώ» της Βουλής

Διακομματικό «ευχαριστώ» της Βουλής για την δωρεά του 97χρονου βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιτυχημένου εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη, που εν ζωή άφησε όλη την περιουσία του -23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά πλοία- στις Ένοπλες Δυνάμεις.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ένας αφοσιωμένος πατριώτης και συνεπής αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο τώρα που στα 93 του αποφάσισε να δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά  και τα προηγούμενα χρόνια. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να του αποδώσουν  τις μέγιστες τιμές για αυτή  την διαχρονική του προσφορά»

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος είπε πως «αισθάνομαι την ανάγκη και εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να αναφερθώ σε ένα γεγονός που προκάλεσε, έχω την αίσθηση, βαθύτατη εντύπωση στον ελληνικό λαό. Χθες, ο  νεότερος εθελοντής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας 97χρονος συμπατριώτης μας, ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε και στα μέτωπα του πολέμου και στην αντίσταση κατά των κατακτητών στη συνέχεια, αλλά αγωνίστηκε και στον στίβο της ζωής με ιδιαίτερη επιτυχία και δημιουργήθηκε, χθες προέβη σε μια κίνηση η οποία πραγματικά μας δίνει αισιοδοξία. Αναφέρομαι, στο παράδειγμα του  Ιάκωβου Τσούνη, του γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος χθες δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή 23 εκατομμύρια ευρώ και εξήντα αποβατικά σκάφη. Τιμήθηκε βεβαίως και από τον Υπουργό Άμυνας και από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η δωρεά του όσο και τα λόγια με τα οποία συνόδευσε ο κ. Ιάκωβος Τσούνης αυτή του την πράξη πραγματικά μας συγκλόνισαν. Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα -πιστεύω ότι ερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των συναδέλφων- κυρίως από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να απευθύνω εγκάρδιες, θερμότατες, ειλικρινέστατες ευχές σε αυτόν τον άνθρωπο που δωρίζει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σε μία εποχή που ο ευρύτερος γεωπολιτικός μας χώρος καταγράφει συνεχόμενες αναταράξεις και απειλές. Ευχόμαστε σήμερα, από το ναό της Δημοκρατίας, να βρει και άλλους άξιους μιμητές»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, από την δική της πλευρά είπε ότι  είναι «πράγματι είναι μία ιδιαίτερα συγκινητική δωρεά, μία συγκινητική κίνηση. Οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο γιατί άφησε όλη του την περιουσία, και μάλιστα ενώ είναι εν ζωή, στο ελληνικό δημόσιο. Ελπίζουμε κι εμείς να γίνει παράδειγμα και για άλλους εφοπλιστές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ολιγαρχίας, γιατί ειλικρινά, εάν  όλοι εκείνοι που έχουν επωφεληθεί από την κρίση και έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια, εάν έβαζαν το χέρι στην τσέπη, ίσως να ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση σήμερα. Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έβαλε το κοινό συμφέρον πάνω από το δικό του, κάτι που δεν κάνουν όλοι οι υπόλοιποι που ανήκουν στο κοινό, αν θέλετε, επιχειρηματικό λόμπι της χώρας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοπλιστής δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το «ευχαριστώ» της Βουλής"

Νέα μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου – Μπροστά στην κάμερα η στιγμή της κατολίσθησης (video-φώτο)

Ξανά, στο ίδιο έργο θεατές – Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στον Ισθμό της Κορίνθου. Tο πρωί της Τετάρτης κατέρρευσε τμήμα της πλαγιάς, κάτω από τη γέφυρα του βιολογικού καθαρισμού. Η κάμερα του Korinthostv ξανάγραψε τη στιγμή που της κατολίσθησης στον Ισθμό της Κορίνθου.

Υπενθυμίζεται πως και στις 15 Ιανουαρίου σημειώθηκε και πάλι κατολίσθηση στον Ισθμό ενώ είχε κλείσει και η διώρυγα καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση των πλοίων.

 

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου – Μπροστά στην κάμερα η στιγμή της κατολίσθησης (video-φώτο)"

Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Άγνωστο αν το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» λένε οι επιστήμονες

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στο Ισραήλ, που προηγείται κατά πολύ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όμως προς το παρόν δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για τη συλλογική ανοσία.

Το Ισραήλ διαθέτει ηλεκτρονικές ιατρικές τράπεζες δεδομένων για το σύνολο του πληθυσμού του, κάτι που το βοήθησε να συνάψει συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer: εκείνη παρείχε γρήγορα το εμβόλιό της κατά της covid-19 στη χώρα, η οποία με τη σειρά της μοιράστηκε με την εταιρεία τα στοιχεία από την επίδραση του εμβολιασμού.

Από τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 35% του πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19. Συνολικά έχουν χορηγηθεί πέντε εκατομμύρια δόσεις, πρώτα στους ηλικιωμένους.

Παράλληλα ερευνητές αναλύουν τον μαζικό όγκο των δεδομένων για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του εμβολιασμού, με πρώτο ερώτημα πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών.

Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες του ινστιτούτου Maccabi κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 51% τις μολύνσεις από covid-19, 13 με 14 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τα ιατρικά στοιχεία ατόμων 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους, περίοδο που η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, με αυτά τις επόμενες 12 ημέρες.

«Δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, παρατηρήσαμε μια σημαντική, αλλά ανεπαρκή μείωση των μολύνσεων», εξήγησε ο Γκάμπριελ Τσόντικ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. «Δεν αμφισβητούμε το εμβόλιο, όμως υπογραμμίζουμε τη σημασία της δεύτερης δόσης», πρόσθεσε.

Αν και κάποιες χώρες αποφάσισαν να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευάλωτων ατόμων προτού ξεκινήσουν τη χορήγηση της δεύτερης, το Ισραήλ, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων, προτίμησε να χορηγήσει τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως συνιστά η Pfizer.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα 92% μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, επεσήμανε το ινστιτούτο Maccabi, το οποίο ανακοίνωσε ότι από τα 248.000 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, τα 66 παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα covid-19, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν. Το ινστιτούτο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη λεπτομερή επιστημονική έρευνα για τα στοιχεία αυτά.

Το μυστήριο της ανοσίας

Παρά τα αποτελέσματα αυτά και το lockdown που ισχύει στο Ισραήλ από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού παραμένει υψηλός στη χώρα, με τις αρχές να αποδίδουν το φαινόμενο στις παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κυρίως από τους υπερορθόδοξους Εβραίους και τους Άραβες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει σε μείωση των κρουσμάτων και κυρίως στον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς περνούν οι εβδομάδες και προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού.

Όμως αν και το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid-19, το ερώτημα που παραμένει είναι αν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αποτελέσματα του εμβολίου. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί προστατεύεται από τα σοβαρά συμπτώματα» της covid-19, εξήγησε ο Ραν Μπάλισερ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής ειδικών για την covid-19 στο Ισραήλ και στέλεχος του ινστιτούτου ερευνών Clalit.

«Το έμμεσο αποτέλεσμα είναι όταν ένα μέρος το πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δημιουργείται ένα επιδημιολογικό φράγμα το οποίο μειώνει τη μεταδοτικότητα (…) Όμως το αποτέλεσμα αυτό είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης, (…) όμως δεν γνωρίζουμε αν μειώνει και τη μεταδοτικότητα», σημείωσε ο Γκάμπι Μπάρμπας ερευνητής στο επιστημονικό ινστιτούτο Weiszmann κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό δεν έχει μειωθεί πραγματικά εδώ και ενάμιση μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τηρείται το lockdown ή επειδή το εμβόλιο δεν μειώνει τη μεταδοτικότητα; Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν», κατέληξε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Άγνωστο αν το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» λένε οι επιστήμονες"

Γερμανία: Θα σφαγιαστούν 14.000 γαλοπούλες – Εντοπίστηκε τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών

Οι αρχές του Βρανδεμβούργου έδωσαν εντολή να σφαγιαστούν περίπου 14.000 γαλοπούλες μετά τον εντοπισμό σε αγρόκτημα μιας τρίτης εστίας της γρίπης των πτηνών τις τελευταίες εβδομάδες στο ανατολικό αυτό κρατίδιο της Γερμανίας.

Το στέλεχος H5N8 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στην περιοχή Ούκερμαρκ, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί εστίες της γρίπης των πτηνών στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη καθώς πιστεύεται ότι η νόσος εξαπλώνεται από άγρια πτηνά.

Η Σουηδία σχεδίαζε να σφαγιάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια πουλερικά μετά τον εντοπισμό γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 25 Ιανουαρίου το σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας.

Ο κίνδυνος για μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών σε μονάδες εκτροφής πουλερικών είχαν ως αποτέλεσμα εκτενή προγράμματα σφαγής των ζώων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Θα σφαγιαστούν 14.000 γαλοπούλες – Εντοπίστηκε τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών"

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Ντράγκι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την έκανε αποδεκτή, αν και είχε εποφυλάξεις, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα.

Η συνάντηση του Ντράγκι με τον Ματαρέλα κράτησε πάνω από μια ώρα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση... «ο πρόεδρος δέχτηκε τον καθγητή Μάριο Ντράγκι στο Κιρινάλε και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ντράγκι διατηρεί το δικαίωμα της αποδοχής».

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του. Οι στιγμές είναι δύσκολες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Οφείλουμε να νικήσουμε την πανδημία, να ολοκληρώσουμε την καμπάνια εμβολιασμού, να δώσουμε απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα, να δώσουμε νέα ώθηση στη χώρα. Αυτές είναι οι προκλήσεις» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ντράγκι σοτυς δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Ματαρέλα.

Και πρόσθεσε: «Με μεγάλο σεβασμό θα απευθυνθώ στο Κοινοβούλιο, σε μια έκφραση λαϊκής κυριαρχίας».

Στο άκουσμα του ονόματος του Ντράγκι, επικρατεί αισιοδοξία στους κόλπους των ευρωπαϊστών Ιταλών που πίνουν νερό στο όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι ένας καθ΄όλα αναγνωρισμένος Ιταλός πολιτικός στο εξωτερικό, όπως γράφει το Ρόιτερς.

Ήταν αυτός που είχε βάλει το χεράκι του στην πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων εκφράζοντας τη βούληση του να κάνει «ότι περνάει από το χέρι του για να σώσει το ευρώ, όπως είχε δηλώσει το 2012, στο ζενίθ της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Πάντως, η επιστροφή του «σούπερ Μάριο» στο παιχνίδι, ως υποψήφιου πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη περίοδο, δείχνει ότι η Ιταλία είναι αποφασισμένη να επιστρέψει, όπως σχολιάζουν οι «New York Times», στο μοντέλο της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που έχει τη φήμη ότι σώζει τη χώρα, όταν αποτυγχάνουν οι πολιτικές της δυνάμεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Ντράγκι"

Άρχισε η πίεση στο ΕΣΥ: 7 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής

Σε ανησυχητική τροχιά ανόδου βρίσκονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς η αύξηση στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, άρχισε να πιέζει το ΕΣΥ της Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία, οι 7 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Τα ανησυχητικά στοιχεία των νοσηλευομένων με Covid-19 ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική καλούνται να εξετάσουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες, στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 12:00 το μεσημέρι.

Η  συνάντηση των Επιδημιολόγων της Επιτροπής, έχει ως αντικείμενο την αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, την πίεση στο ΕΣΥ και την πιθανότητα λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, σε σύνολο 1.151 νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 795 ασθενείς, δηλαδή σχεδόν οι 7 στους 10. Από αυτούς:

  • 648 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19
  • 147 ασθενείς σε ΜΕΘ, σε σύνολο 198 διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μία εβδομάδα, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική ήταν 138, ενώ πριν από 2 εβδομάδες οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid-19, ήταν 470. 

Η αύξηση των λοιμώξεων Covid-19 στην πρωτεύουσα, που εχθές έφτασαν τις 652, αλλά και η άνοδος του δείκτη αναπαραγωγής Rt πάνω από το 1, προκαλεί βάσιμους φόβους για έναρξη τρίτου κύματος στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω ανησυχητικά νούμερα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των Επιδημιολόγων. Οι ειδικοί καλούνται να συνεκτιμήσουν την εικόνα που έχει προκύψει από την αύξηση στα κρούσματα, η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Ο συγχρωτισμός και η κινητικότητα που προκάλεσε η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, ώστε αν χρειαστεί, να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της εκθετικής αύξησης.

«Βράζει» η Δυτική Αττική και το Κέντρο της Αθήνας

Η Δυτική Αττική παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας, με 22,37 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ το κέντρο της Αθήνας (Κεντρικός Τομέας), στον οποίο καταγράφηκαν μόνο χθες Τρίτη (2/2) 180 νέες λοιμώξεις, παραμένει στην κορυφή σε σχέση με τον μέσο όρο εβδομαδιαίων κρουσμάτων, ο οποίος είναι τα 82 κρούσματα.  

Αναλυτικά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη (2/2) στην Αττική είναι τα εξής:

  • Ανατολική Αττική 68
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 79
  • Δυτικής Αττικής 36
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 105
  • Κεντατικός Τομέας Αθηνών 180
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 84
Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας τις τελευταίες 4 μέρες

Η αύξηση στα κρούσματα συνολικά στη χώρα, όπου χθες άγγιξαν τα 1.261, αναμένεται να φέρει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με νέες εισαγωγές και νοσηλείες που θα αρχίσουν να συμβαίνουν μετά από μία εβδομάδα, έως 10 ημέρες.

Συγκρίνοντας τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας τις τελευταίες 4 ημέρες, προκύπτει μεγάλη αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές, η οποία δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε αύξηση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο σύνολο της χώρας

Συγκεκριμένα τα στοιχεία είναι τα εξής:

Νέα κρούσματα:

  • Πέμπτη (28/1) 716 νέα κρούσματα (σε 34.044 τεστ)
  • Δευτέρα (1/2) 543 νέα κρούσματα (σε περίπου 10.000 τεστ)
  • Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ)

Νέες εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία:

  • Πέμπτη: 135 ασθενείς
  • Δευτέρα 148 ασθενείς
  • Τρίτη: 175 ασθενείς

Διασωληνωμένοι:

  • Πέμπτη: 268 ασθενείς
  • Δευτέρα: 244 ασθενείς
  • Τρίτη: 255 ασθενείς

Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σήμερα βρίσκεται στο 40,48% πανελλαδικά, ενώ και η κάλυψη σε απλές κλίνες Covid-19, στο 23,10% σε επίπεδο Επικράτειας.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισε η πίεση στο ΕΣΥ: 7 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής"

Έβρος: Πότε θα αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που καταστράφηκε από την κακοκαιρία

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από συνεργεία του ΟΣΕ τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου Μακεδονίας-Θράκης μετά την προ ημερών κακοκαιρία με πρωτοφανή ποσότητα νερού που έπληξε όλο το νομό Έβρου.

Εξαιτίας της σοβαρότητας των προβλημάτων, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη, βάσει προγραμματισμού, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, αναμένεται στις 5 Μαρτίου του 2021 ενώ έως τις 20 Μαρτίου 2021, αναμένεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας και του έτερου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Υπενθυμίζεται πως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, (στις 05.01.2021 στο Ν. Σερρών, όπου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν 131 mm σε 3 ώρες, και στις 12.01.2021 στους Ν. Έβρου και Ροδόπης, όπου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν 96 mm σε 3 ώρες), σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο και συγκεκριμένα στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και στη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε συνολικά δώδεκα σημεία των συγκεκριμένων γραμμών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Πότε θα αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που καταστράφηκε από την κακοκαιρία"

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ής, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία, με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της, θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

Σε ό,τι αφορά το σημείο εκκίνησης της αυξητικής καταγραφής του ιικού φορτίου, ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε ότι «παρ' όλες τις διακυμάνσεις στις μετρήσεις, που παρατηρούσαμε το προηγούμενο διάστημα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου φάνηκε μία τάση η οποία επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλά, δείχνοντας τη δυνατότητα της τεχνικής για έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς στην κοινότητα».

«Η ακρίβεια των μετρήσεων στο ημερήσιο δείγμα είναι μεγάλη λόγω του βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου στις διαδικασίες που εφαρμόζονται, καθώς και του μεγάλου αριθμού των επαναλήψεων, από 15 αντιδράσεις μοριακής διερεύνησης για την εκτίμηση του ιικού φορτίου», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Δόβας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news