facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Συντάξεις Αυγούστου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Αυγούστου 2023,  αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιουλίου.

Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εγκρίνει στο διοικητικό του συμβούλιο τις παρακάτω ημερομηνίες πληρωμών:

– Στις 26 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Αυγούστου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Στις 27 Ιουλίου θα καταβληθούν 809,8 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Αυγούστου σε 1.562.242 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Στις 28 Ιουλίου θα καταβληθούν 813,8 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Αυγούστου σε 1.565.403 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Αυγούστου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους "

Πάτρα: Άγρια συμπλοκή έξω από γνωστό κλαμπ στο Ρίο – Δύο άτομα τραυματίστηκαν

Παρέες ατόμων πιάστηκαν στα χέρια έξω από κλαμπ στο Ρίο με αποτέλεσμα δύο άτομα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στο σημείο έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, oι αστυνομικοί στη συνέχεια πήγαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αναζητώντας άτομα που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο.

Τα θύματα δεν επιθυμούσαν να υποβάλλουν μηνύσεις, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Άγρια συμπλοκή έξω από γνωστό κλαμπ στο Ρίο – Δύο άτομα τραυματίστηκαν"

Λευκάδα: 4χρονος κατάπιε δύο σφήκες πίνοντας πορτοκαλάδα -Αγώνας δρόμου για να σωθεί

Στιγμές αγωνίας έζησε μία οικογένεια στην παραλία Μικρός Γιαλός στη Λευκάδα καθώς ο 4χρονος γιος τους ενώ έπινε πορτοκαλάδα κατάπιε δύο σφήκες, οι οποίες το τσίμπησαν με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.

Το παιδί άρχισε να κοκκινίζει στο πρόσωπο, είχε φαγούρα και βράχνιαζε. Έτσι οι γονείς του κάλεσαν την αστυνομία και αμέσως στήθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση με τη συνδρομή περιπολικού και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για να σωθεί το παιδί και να φτάσει έγκαιρα στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Τελικά το παιδί γλίτωσε με τη μητέρα να ευγνωμονεί τους αστυνομικούς που χάρη στη συνδρομή τους κατάφερε να σωθεί το παιδί της.

«Το περιπολικό μαζί με τον αστυνομικό υπηρεσίας κατέβηκε κάτω παρέλαβε τους γονείς με το παιδί και για 20 χιλιόμετρα έκαναν αγώνα δρόμου για να το μεταφέρουν», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Star.

«Βέβαια πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γιατί έδωσαν το παιδί μου», είπε η μητέρα ανακουφισμένη μετά την περιπέτεια που έζησε το παιδί της.

Η οικογένεια ευχαρίστησε την αστυνομία και μη επιστολή της, την οποία η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε με ανάρτησή της στα social media στις 8 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ευχαριστήρια επιστολή

«Στις 18.06.2023 το απόγευμα στο Μικρό Γιαλό Λευκάδας ο γιος μας έπινε πορτοκαλάδα και μπροστά στα μάτια μας, κατάπιε δύο σφήκες που τον τσίμπησαν στο λαιμό. Το παιδί άρχισε να κοκκινίζει στο πρόσωπο, είχε φαγούρα και βράχνιαζε.

Τηλεφώνησα στο Αστυνομικό Τμήμα να στείλει περιπολικό να ανοίγει το δρόμο για να προλάβουμε το παιδί. Φτάνοντας στο Βλυχό ο ανθυπαστυνόμος Χ.Γ. έγινε θυσία για να γλυτώσει το παιδί, σταμάτησε σε όλα τα φαρμακεία να βρει κάποια ένεση για αλλεργία αλλά δυστυχώς όλα ήταν κλειστά.

Στη Νικιάνα το ΕΚΑΒ παρέλαβε το παιδί με τον σύζυγό μου και μπροστά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. άνοιγαν τον δρόμο για να φτάσουν όσο πιο γρήγορα στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Θέλω να ευχαριστήσουμε ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλους όσους μας βοήθησαν. Τον ήρωά μας τον ανθυπαστυνόμο, την Υ/Α Α.Θ. και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν για να σώσουν το παιδί μας».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκάδα: 4χρονος κατάπιε δύο σφήκες πίνοντας πορτοκαλάδα -Αγώνας δρόμου για να σωθεί "

Τεμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία – Η ουσία που ανιχνεύθηκε και δεν δικαιολογείται

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, αφού ανακαλύφθηκε μεταξύ άλλων και μια ουσία που δεν δικαιολογείται η ύπαρξή της στο σημείο του δυστυχήματος σε καμία περίπτωση.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών για το δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη θα δοθεί αύριο (17.7.2023) στη δημοσιότητα, ωστόσο μερικά στοιχεία του παρουσιάστηκαν από σήμερα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, το Γενικό Χημείο του Κράτους πήρε δείγματα από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη μετά από 1 μήνα από το δυστύχημα και ανίχνευσε μεταξύ άλλων την ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Η ουσία ξυλόλιο χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων. Τέτοια ουσία δεν θα έπρεπε να υπήρχε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά – στοιχεία των τρένων.

newsbeast

Επίσης, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στο πόρισμα τονίζεται και η απουσία του συστήματος τηλεδιοίκησης και του ETCS, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση αν είχαν εγκατασταθεί. Παράλληλα, επισημαίνει και ότι δεν υπήρχε πλήρης επικοινωνιακή κάλυψη της διαδρομής οποιουδήποτε συρμού.

Μεταξύ άλλων, στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται και η απουσία κανονισμών πυρασφάλειας και ότι υπήρχαν μόνο συστάσεις για τα τρένα, με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία στο σύνολο των γραμμών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία – Η ουσία που ανιχνεύθηκε και δεν δικαιολογείται"

Νέα Μάκρη: 10χρονη ανασύρθηκε νεκρή από πισίνα

Μια 10χρονη ανασύρθηκε νεκρή από πισίνα σε συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Μάκρη σήμερα (16.07.2023).

Στο σημείο υπήρχε ιδιώτης γιατρός, ο οποίος έκανε ΚΑΡΠΑ στο παιδί όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, αλλά η μικρή δεν ανταποκρινόταν.

Άμεσα το παιδί μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Μάκρη: 10χρονη ανασύρθηκε νεκρή από πισίνα"

Καιρός αύριο: Παρά τη μείωση της θερμοκρασίας η ζέστη παραμένει και έρχονται μελτέμια στο Αιγαίο

Κατά 2 με 4 βαθμούς αναμένεται να μειωθεί αύριο η θερμοκρασία, ωστόσο ο καιρός θα παραμείνει αρκετά ζεστός αύριο Δευτέρα (17.7.2023) και θα συνοδεύεται από μελτέμια, με τους ανέμους να φτάνουν στο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, η χαμηλότερη θερμοκρασία αναμένεται αύριο στα βόρεια ηπειρωτικά, μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται να μειωθεί και στα νησιά και να μην ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, στην υπόλοιπη χώρα είναι ξανά πιθανά τα 40άρια στη θερμοκρασία.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στις περισσότερες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

    στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
    στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου
    στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά μέχρι 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά έως 41 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παρά τη μείωση της θερμοκρασίας η ζέστη παραμένει και έρχονται μελτέμια στο Αιγαίο"

Πυροσβεστική: 46 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου τη Δευτέρα

Την προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες ,σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους, επαναλαμβάνει με ανακοίνωση του το Πυροσβεστικό Σώμα, στην οποία επισημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 15-07-2023 έως 18:00 της 16-07-2023 εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΑ Αρκαδίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται παράκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 46 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου τη Δευτέρα"

«Ανάσα»… δροσιάς μέχρι την Τετάρτη – Νέο κύμα καύσωνα με 43άρια έρχεται από την Πέμπτη

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από σήμερα έως και την Τετάρτη 19 Ιουλίου, ενώ θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στην πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου θα βοηθήσουν τα μελτέμια, τα οποία θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, κάτι ωστόσο που σημαίνει, ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Την Πέμπτη 20 Ιουλίου ωστόσο οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν μέχρι στιγμής για νέο καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φθάνουν κατά τόπους και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από την Δευτέρα 17 έως την Τετάρτη 19 Ιουλίου η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά, αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές θα διατηρηθούν ή και θα αυξηθούν σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 23 Ιουλίου.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις τόσο από τυχόν πυρκαγιές, όσο και από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ανάσα»… δροσιάς μέχρι την Τετάρτη – Νέο κύμα καύσωνα με 43άρια έρχεται από την Πέμπτη"

Μπακογιάννης: Τον Οκτώβριο θα μειώσουμε επιπλέον 5% τα δημοτικά τέλη

Για τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλά και στα προβλήματα του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στο Mega.

O Κώστας Μπακογιάννης μίλησε αρχικά για τον Μεγάλο Περίπατο επισημαίνοντας που θα αλλάξει πολλά στην Αθήνα. 

«Είναι ένα έργο σε εξέλιξη για το οποίο έχουνε ακουστεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει, όμως νομίζω το αποτέλεσμα είναι που θα κριθεί και θα αξιολογηθεί. Μιλάμε για πάνω από 70 νέα, ψηλά δέντρα, για πλατιά πεζοδρόμια, για μια άλλη λειτουργία και εικόνα της πόλης που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ‘Μεγάλος Περίπατος’ είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η Ομόνοια που έχει ολοκληρωθεί, το Σύνταγμα και η Όλγας που θα αποδοθεί στο τέλος του επόμενου καλοκαιριού».

Όσο για την κριτική που έχει δεχτεί για το συγκεκριμένο έργο, ο Κώστας Μπακογιάννης σημειώνει:

«Κάθε μέρα περπατάω στις γειτονιές. Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές, εκεί κρινόμαστε καθημερινά από το αποτέλεσμα, από την καθαριότητα που έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, από τα φώτα που αναβαθμίζονται, από τα πεζοδρόμια, από την άσφαλτο, από τις παιδικές χαρές, από τα γηπεδάκια, από το πράσινο, από όλα τα μικρά που κάνουν τα μεγάλα και κάνουν την καθημερινότητα έστω και λίγο πιο εύκολη».

«Μας λείπει ο αστυνομικός της γειτονιάς, η προληπτική αστυνόμευση»

Μιλώντας για την εγκληματικότητα στον δήμο ο Κώστας Μπακογιάννης είπε… «Βεβαίως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς, δηλαδή η συστηματική, προληπτική αστυνόμευση. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αυτό το οποίο μας λείπει».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις αστυνομικών αλλά ανακατανομή του προσωπικού και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. «Είναι δυνατόν μια πόλη σήμερα να έχει τα κενά που έχει η Αθήνα σε ζητήματα Τροχαίας;».

«Δεν υπάρχει άστεγος σε αυτήν την πόλη ο οποίος να μην έχει ένα κρεβάτι σε μια δομή του δήμου Αθηναίων»

Σχετικά με τους αστέγους και τους τοξικομανείς επισήμανε: «Δεν υπάρχει άστεγος σε αυτήν την πόλη ο οποίος να μην έχει ένα κρεβάτι σε μια δομή του δήμου Αθηναίων. Έχουν γίνει πράγματα σε αυτά τα χρόνια που δεν είχαν γίνει τα πολλά προηγούμενα. (…) Οι πιάτσες δε δημιουργούνται κάπου επειδή είναι ευάερα και ευήλια. Δημιουργούνται κάπου επειδή υπάρχει εμπόριο. Το εμπόριο αυτό πρέπει να το χτυπήσουμε και να είμαστε ανελέητοι. Είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να συνεργαστούμε και να λειτουργήσουμε μαζί, συμπληρωματικά, το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Όπου το έχουμε κάνει έχουμε πετύχει».

Αναφορικά με τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία στάθμευαν στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, είπε πως:

«Ως δήμος πήραμε μια απόφαση που προέκυψε σε συνέχεια διαβούλευσης με επαγγελματίες του χώρου. Είπαμε ότι εδώ επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση αλλά όχι η στάθμευση. Ταυτόχρονα, σας χωροθετούμε 11 νέα σημεία όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Αυτό λειτούργησε, έλυσε το πρόβλημα 100%; Σε καμία περίπτωση αλλά αναμφισβήτητα η εικόνα σήμερα δεν είναι η εικόνα του Μαΐου».

Για τα δημοτικά τέλη και τις αντικειμενικές αξίες

Στο τέλος του έτους αναμένεται η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αίτημα του δήμου της Αθήνας για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. «Αυξήσεις που φτάνουν έως και το 90% είναι 100% άδικες. Αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Λέμε ότι καταλαβαίνουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες του 2023 δεν μπορεί να είναι αυτές του 2019, αλλά θα πρέπει να βάλουμε ένα ταβάνι. Περιμένουμε μια απάντηση από το ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος της χρονιάς», είπε, ενώ αναφερόμενος στα δημοτικά τέλη τόνισε:

«Μειώσαμε πέρυσι τα δημοτικά τέλη κατά 5% οριζόντια για όλους. Είμαστε δεσμευμένοι πως φέτος τον Οκτώβριο θα προχωρήσουμε σε άλλη μία μείωση για άλλο 5%. Αυτά γίνονται γιατί έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά διαχείρισης των οικονομικών του δήμου».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες θα είναι υποψήφιος, σημείωσε: «Είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε στα πρόσωπα για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του συνδυασμού. Μπορώ να σας πω ότι θα είναι ένας συνδυασμός ανανεωμένος κατά 60%, ένας συνδυασμός που θα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, θα συνδυάζει νέες ιδέες με εμπειρίας, καθρέφτης της πραγματικής Αθήνας, της γειτονιάς».

Αρχές Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσει και το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο θα παραδοθεί στους πολίτες της Αθήνας μετά από πολλά χρόνια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Τον Οκτώβριο θα μειώσουμε επιπλέον 5% τα δημοτικά τέλη"

Aπορεί η χώρα όλη με Απατζίδη-Ηλιάδη: Πρώην βουλευτής του Βαρουφάκη στο συνδυασμό του πρώην υποψηφίου του Βελόπουλου!

Ο Χρήστος Ηλιάδης – που σήμερα το παίζει κατά το γνωστό κλασικό προεκλογικό αφήγημα όσων θέλουν να κρύψουν το παρελθόν τους… υπερκομματικός – ήταν πριν λίγα χρόνια υποψήφιος βουλευτής με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Τον έφερνε μάλιστα στο Μενίδι και καμάρωνε αλλά τελικά έχασε την έδρα απο τον Μυλωνάκη.

Η Μαρία Απατζίδη μέχρι πρόσφατα ήταν βουλεύτρια του Γιάνη Βαρουφάκη η οποία, μάλιστα, ξεχώριζε για τον ακραιφνή αριστερό της λόγο. Είχε έρθει κι αυτή με τον Γιάνη στο Μενίδι και καμάρωνε.

Έμεινε όμως χωρίς την έδρα της και αφού ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη αποφάσισε ότι το μέλλον της είναι στο… πατριωτικό, αυτοδιοικητικό χώρο.

Και κάπως έτσι, ο πρώην του Βελόπουλου έχει υποψήφια την πρώην του Βαρουφάκη.

Τουλάχιστον, ξέρουμε ότι αν πάρουν τον Δήμο Αχαρνών και εφαρμόσουν τις ιδέες του Γιάνη και χρεωκοπήσουμε, θα έχουμε αυθεντικές χειρόγραφες επιστολές του Ιησού σε τιμή-έκπληξη.

Αχταρμάς…

Η είδηση, φυσικά, δεν έκανε μόνο τους συντάκτες του ΑΧΑΡΝΕΑ να απορήσουν. Έπαιξε σε μεγάλα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Και έτσι απόρησε όλη η χώρα…

Δείτε ενδεικτικά:

axarnea

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπορεί η χώρα όλη με Απατζίδη-Ηλιάδη: Πρώην βουλευτής του Βαρουφάκη στο συνδυασμό του πρώην υποψηφίου του Βελόπουλου!"

Ασπρόπυργος: Κλινικά νεκρός ο 54χρονος σεκιούριτι που του επιτέθηκαν για να ληστέψουν εργοτάξιο

Κλινικά νεκρός είναι ο 54χρονος σεκιούριτι που δέχθηκε επίθεση από ληστές σε εργοτάξιο κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως ενημέρωσαν το μεσημέρι οι γιατροί του Θριασίου νοσοκομείου τον γιο του.

Συμμορίες που λυμαίνονται τoν ΧΥΤΑ Φυλής επιτέθηκαν ξημερώματα του Σαββάτου σε 54χρονο σεκιούριτι ο οποιος ήταν υπεύθυνος σε παρακείμενο φυλάκιο εργοταξίου - στην περιοχή κατασκευάζεται   φωτοβολταϊκό πάρκο.

Όπως ισχυρίζεται στο protothema.gr ο γιος του σεκιούριτι, εκείνος ήταν μόνος του σε όχημα που δεν διέθετε κουμπί πανικού, ούτε gps, ασύρματο και εταιρικό τηλέφωνο ωστε να μπορεί να ειδοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Βίντεο από τον χώρο όπου έγινε η επίθεση στον 54χρονο σεκιούριτι



Ο γιος του αναφέρει πως το εργοτάξιο δεν περιφρουρείται με κάμερες, ούτε διαθέτει την σχετική περίφραξη και «οι αστυνομικές Αρχές γνωρίζουν για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης περιοχής» καθώς στο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετά ανάλογα περιστατικά. «Δεν του είχαν διαθέσει ουτε το απαραίτητο αλεξίσφαιρο γιλέκο», σημειώνει ο γιος του.

Οι συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή γνώριζαν ότι τη συγκεκριμένη μέρα θα ξεφορτώνονταν στο χώρο του εργοταξίου μεγάλη ποσότητα χαλκό σωλήνων. Γνώριζαν επίσης ότι ο σεκιούριτι θα ήταν μόνος του, όποτε οργάνωσαν το σχέδιο τους με σκοπό να τον αιφνιδιάσουν και να κλέψουν τον χαλκό αξίας 30.000 ευρώ. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων υπήρχε φύλακας άλλης εταιρείας ο οποίος δεν αντιλήφθηκε τους ληστές, ούτε το φορτωμένο με κλεμμένο χαλκό τζιπάκι.

Ο 54χρονος δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι με σιδερένια αντικείμενα με αποτέλεσμα να είναι σήμερα κλινικά νεκρός, όπως αναφέρει ο γιος του ο οποιος ενημερώθηκε από τους γιατρούς του Θριασίου νοσοκομείου που νοσηλεύεται. Οι ληστές αφού χτύπησαν με απίστευτη βία τον 54χρονο σεκιούριρι έκλεψαν τον χαλκό και εξαφανίστηκαν. Την υπόθεση έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Φυλής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ασπρόπυργος: Κλινικά νεκρός ο 54χρονος σεκιούριτι που του επιτέθηκαν για να ληστέψουν εργοτάξιο"

Κοζάνη: Ακινητοποίησαν 18χρονη μέσα στο σπίτι της και την λήστεψαν

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος ενός αλλοδαπού, καθώς εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 18χρονης στο σπίτι της, όπως και μια κλοπή από άλλη οικία. Ο αλλοδαπός έδρασε από κοινού με ένα ακόμη άτομο, για το οποίο συνεχίζεται η προανάκριση προκειμένου ταυτοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής, τα δύο άτομα μπήκαν σε σπίτι και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του χρηματικό ποσό 155 ευρώ, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κάρτες και βιβλιάρια τραπέζης, δύο κινητά τηλέφωνα, διάφορα αντικείμενα και τρόφιμα. Ενώ συνέχιζαν να ερευνούν τα δωμάτια, αντιλήφθηκαν ότι μέσα στο σπίτι βρισκόταν μία 18χρονη, την οποία ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Μάλιστα, το αμέσως προηγούμενο βράδυ διαπιστώθηκε ότι τα ίδια άτομα παραβίασαν πόρτα και άλλης οικίας στην περιοχή της Κοζάνης, εισήλθαν στο εσωτερικό αυτής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 3.100 ευρώ, προσωπικά έγγραφα, βιβλιάριο τραπέζης, κινητό τηλέφωνο και διάφορα τρόφιμα.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνεχίζεται η προανάκριση προκειμένου ταυτοποιηθεί ο συνεργός του αλλοδαπού, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Ακινητοποίησαν 18χρονη μέσα στο σπίτι της και την λήστεψαν"

Νεκρός 6χρονος σε παραλία στο Καβούρι

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε απογευματινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή στην παραλία Μεγάλου Καβουριού Αττικής, 6χρονο αγόρι. Το ανήλικο αγόρι, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο "Ασκληπιείο" Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι γονείς του εν λόγω ανήλικου για παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο), ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός 6χρονος σε παραλία στο Καβούρι"

Πόσο στοιχίζει ένα μπουκάλι νερό στη Μύκονο – Τι ισχύει αν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο

Εάν πας στο σούπερ μάρκετ και αγοράσεις ένα μπουκάλι νερό του 1,5 λίτρου θα το πληρώσεις από 0,24 έως και 0,35 ευρώ και εννοείται πως εάν το παραγγείλεις στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, θα το πληρώσεις ακριβότερα. Πουθενά όμως δεν θα σου ζητήσουν 5 ευρώ για το ένα λίτρο (!), όσο κοστίζει δηλαδή αυτή τη στιγμή σε κάποια μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια της Μυκόνου, ενδεικτικό της ακρίβειας που εξακολουθεί να μαστίζει το νησί των ανέμων.

Στη Χώρα της Μυκόνου υπάρχουν καταστήματα που χρεώνουν 5 ή 6 ευρώ το μπουκάλι νερό που θα σου φέρουν, όταν ολόκληρη η εξάδα μπουκαλιών του 1,5 λίτρου στα σούπερ μάρκετ του νησιού κοστίζουν 1,9 ευρώ. «Παλαιότερα ήταν ο κανόνας να χρεώνουν τόσο το μπουκάλι τα μαγαζιά» μας λέει ο Λευτέρης Πατσατζόγλου που εργάζεται ως εποχικός υπάλληλος σε φούρνο του νησιού. «Έως και τρία χρόνια πριν, τόσο το έβρισκες παντού. Σήμερα, οι περισσότεροι έχουν ρίξει την τιμή του λίγο, το έχουν πάει στα 3 ευρώ, καθώς η παλαιότερη τιμολόγηση που είχαν, ήταν καθαρά κερδοσκοπική. Εμείς πουλάγαμε και πουλάμε το μικρό μπουκαλάκι νερό του μισού λίτρου προς 0,5 ευρώ, καθώς υπάρχει διατίμηση, έως τόσο δηλαδή θα πρέπει να το πουλάμε. Όταν το αντιλήφθηκαν οι τουρίστες, έρχονταν το πρωί και σχημάτιζαν ουρές προκειμένου να αγοράσουν δεκάδες μπουκαλάκια ο καθένας. Δεν προλαβαίναμε να γεμίσουμε το ψυγείο».

Ουρές έκαναν οι τουρίστες της Μυκόνου για να αγοράσουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό όταν κατάλαβαν ότι η τιμή είναι χαμηλότερη στα σούπερ μάρκετ απ’ ότι στα καταστήματα εστίασης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νερό της Μυκόνου, που τρέχει από τις βρύσες, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και χρησιμοποιείται μόνο για να κάνει κάποιος μπάνιο, να ποτίσει ή να πλύνει τα πιάτα. «Ούτε για να γεμίσουμε την κατσαρόλα ώστε να βράσουμε φακές ή αρακά δεν το χρησιμοποιούμε», μας τονίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι του νησιού.

Εάν το νερό μιας περιοχής είναι ακατάλληλο ο επιχειρηματίας οφείλει να φέρει κανάτα με νερό κατάλληλο προς κατανάλωση στον πελάτη (άρα εμφιαλωμένο), χωρίς να το χρεώσει όμως

Οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός, επιχειρώντας να βγάλουν χρήματα ακόμη και από το μπουκάλι του νερού. Όταν τους λες πως «δεν θέλω εμφιαλωμένο νερό αλλά βρύσης σε κανάτα», σου απαντούν πως το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο για να το πιεις και σου φέρνουν «αναγκαστικά» μπουκάλι. Αποκρύπτουν ωστόσο το γεγονός ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εάν το νερό μιας περιοχής είναι ακατάλληλο, ο επιχειρηματίας οφείλει να σου φέρει κανάτα με νερό κατάλληλο προς κατανάλωση (άρα εμφιαλωμένο), χωρίς να στο χρεώσει όμως. Πρόκειται για διάταξη που οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν και εννοείται πως οι ξένοι που επισκέπτονται το νησί των Ανέμων δεν έχουν ακούσει καν γι’ αυτή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο στοιχίζει ένα μπουκάλι νερό στη Μύκονο – Τι ισχύει αν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο"

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τώρα αυξήσεις 7,75%

Αναδρομικές αυξήσεις για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και παρέμειναν στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, έκρυβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Αναλυτικά, οι διατάξεις του Β’ Κεφαλαίου του σχεδίου νόμου αφορούν ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που υπάγονται ακόμη στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, όπως τα θύματα τρομοκρατίας και τους παθόντες από βίαιο συμβάν, τους δικαιούμενους σύνταξης λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας, τους δικαιούμενους πολεμική σύνταξη και τους συνταξιούχους λογοτέχνες-καλλιτέχνες. Πρόκειται δηλαδή για συντάξεις που απονέμονται από την πολιτεία για ειδικούς λόγους.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής της σύνταξης των προσώπων που έπεσαν θύματα τρομοκρατίας, των ατόμων που δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου για τους πολιτικούς υπαλλήλους και του νέου μισθολογίου των Ειδικών Κατηγοριών Λειτουργών και Υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αναπροσαρμογή της συντριπτικής πλειονότητας των συντάξεων είναι αυξητική, υπάρχουν, όμως, οριακές περιπτώσεις συντάξεων οι οποίες μετά την αναπροσαρμογή θα μειωθούν. Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να μην υπάρξει ανατροπή της οικονομικής κατάστασης των εν λόγω συνταξιούχων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε σε ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσό της σύνταξης των αναπροσαρμοζόμενων συντάξεων που θα υφίσταντο μείωση παραμένει το ίδιο με αυτό που λάμβαναν οι δικαιούχοι πριν από την προαναφερόμενη αναπροσαρμογή.

Για τα ανωτέρω πρόσωπα, που κατά την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους προκύψει προσωπική διαφορά ή ποσό αναδρομικών από 1ης.1.2017 έως 31.12.2022 μικρότερο των 300 ευρώ, ορίζεται η καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού 300 ευρώ ή του υπολειπόμενου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση των 300 ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να προστατευθεί εν μέρει το προερχόμενο από τη σύνταξη διαθέσιμο εισόδημά τους από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνεται κατά 7,75% η σύνταξη των ανάπηρων οπλιτών, των λογοτεχνών-καλλιτεχνών και όσων πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, κατ’ αντιστοιχία και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, επικαιροποιείται ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης για εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και των επιδομάτων νόσου και ανικανότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.

Τέλος, τροποποιείται, μεταξύ άλλων, η εξουσιοδοτική διάταξη του ένατου εδαφίου της παρ. 8 της υποπαραγράφου ΙΑ.6. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, προκειμένου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ως ενιαίου φορέα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων των δικαιούχων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου και σε συνέχεια σειράς σχετικών οργανωτικών αλλαγών, να προβλεφθεί ρητά η αρμοδιότητα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την έκδοση της προβλεπόμενης στην εν λόγω διάταξη δευτερογενούς νομοθεσίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τώρα αυξήσεις 7,75%"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news