facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Δεν έδωσα τελεσίγραφο, ζήτησα προτάσεις

Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου για το G7 υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν του έστειλε εναλλακτικές προτάσεις, και δήλωσε «λίγο απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είπε όσα του είπα για το θέμα του ΕΚΑΣ».

«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις σε κάποιους τομείς. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις, αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής», υποστήριξε.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο...»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».

Η ομιλία Τσίπρα

«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί περισσότερες από δυο ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Στο τέλος της συνέντευξης όμως έριξε δυο ακόμα βόμβες: «Σίγουρα θα υπάρξει deadline, αλλά δεν είπα πότε. Δεν θέλω να πω κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο να μην κοπούν οι χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) είπε ότι «έδωσα ξεκάθαρες πληροφορίες για το θέμα αυτό, τις οποίες δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα είναι απλή: Η Ελλάδα θέλει χρήματα, οι δανειστές εγγυήσεις. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο δανεισμένος είναι «ηθικός» και οι δανειστές ‘ανήθικοι’».

Τα θέματα της G7

Το G7 είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο πλουραλισμός θα επικρατήσει, ήταν το σχόλιό του Ντ. Τουσκ για τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις που υπάρχουν με αφορμή την συνάντηση.

Θα θέλαμε τη Ρωσία εδώ, υποστήριξε, αλλά το G7 είναι μια κοινωνία αρχών. Γι’ αυτό δεν θα είναι μαζί μας όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται επιθετικά σε άλλες χώρες. Όπως σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί στις επαφές των ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να στηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προσέθεσε.

Στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιρακ, την Λιβύη αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα τους απασχολήσει επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το σκάνδαλο της FIFA. «Πρέπει να πολεμήσουμε τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη», σημείωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Δεν είμαστε οι ηγέτες του κόσμου αλλά είμαστε υπεύθυνοι για θέματα που αφορούν τον πλανήτη. Πάντα θέλω να ακούσω τι έχουν να πουν οι άλλοι».

Σε αυτό το G7 υπάρχει σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να συζητηθούν. Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις τώρα η ΕΕ κινείται σταδιακά στην ανάκαμψη. Τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά, πρέπει να επιταχύνουμε αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, είπε. Εχουμε προχωρήσει σε ότι αφορά τις δημοσιονομική προσαρμογή, που παραμένει σημαντική, έχουμε κάνει βήματα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, όπως και στις μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ανάγκη να προχωρήσουν επενδύσεις και όπως σημείωσε γι’ αυτό έχει στηθεί το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη για υπάρξει ευρωπαϊκό πλάνο κατά της φοροδιαφυγής, θέμα στο οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της, αλλά και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πιέσει για δεσμεύσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δεν έδωσα τελεσίγραφο, ζήτησα προτάσεις"

Σουλτς: Δραματικές οι συνέπειες της ρήξης προειδοποιεί

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Αθήνα να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία θα έχει «δραματικές» συνέπειες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως οι πιστωτές έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.

«Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα βοηθείας που της προσφέρεται». «Ο χρόνος λιγοστεύει και οι συνέπειες θα ήταν δραματικές».

Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι δεν είναι υπόλογοι μόνο στους ψηφοφόρους τους, αλλά έχουν επίσης ευθύνη έναντι της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Δραματικές οι συνέπειες της ρήξης προειδοποιεί"

Αγωνία για το διάδοχο Βενιζέλου: Λοβέρδος, Φώφη ή το «αουτσάιντερ» Κωνσταντινόπουλος;

Τα χαρτιά τους άνοιξαν το Σάββατο οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι συγκέντρωσαν και τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε το Σάββατο στο Συνέδριο -το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα- και τυπικά την αποχώρησή του από την ηγεσία, δρομολογώντας τη διαδικασία για την εκλογή του νέου επικεφαλής από τη βάση. 

Ένταση υπήρξε κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τις εισηγήσεις, ενώ για τις αλλαγές στο καταστατικό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Οι σύνεδροι αποφάσισαν να γίνει ψηφοφορία για τις αλλαγές στο καταστατικό. Δεν «πέρασε» η πρόταση που αφορούσε την εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο, ενώ πέρασε η εκλογή του προέδρου από τη βάση. 

Σχετικά με το ασυμβίβαστο γραμματέα με ευρωβουλευτή ή άλλης θέσης κυβερνητικής, αποφασίστηκε να υπάρχει. Επίσης, υπερψηφίστηκαν οι τέσσερις εισηγήσεις για την παράταξη:  μία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η άλλη των ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους Κώστα Σκανδαλίδη για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το δεύτερο της ομάδας με συντονιστή τον Παναγιώτη Ιακωακειμίδη για την πορεία της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και το τέταρτο της ομάδας εργασίας με συντονιστή τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που αφορά το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου.  

Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο. 

Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε: «Ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος», ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για τον ανασχηματισμό. 

Στη συνέχεια, τη μετονομασία σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη πρότεινε ο υποψήφιος για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι η κεντροαριστερά πρέπει να είναι το κύριο μας μέλημα. Επίσης, ανέφερε την εκλογή από τη βάση, «όχι στην αυτοδιάλυση», αλλά και  ψηφοφορία για την εκλογή του γενικού γραμματέα από το συνέδριο. «Η ιστορία γράφεται από όσους δίνουν τη μάχη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. 

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Προτείνω θεσμό διασφάλισης της συλλογικότητας μας, όχι για συλλογική ηγεσία, αλλά για τη λειτουργία και προτείνω να γίνει το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς το 2015».

Υποψήφιος δήλωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία καταχειροκροτούμενος, ωστόσο δεν δήλωσε υποψήφιος αν  και δεχόταν ισχυρές πιέσεις. 

Νίκος Ανδρουλάκης
Αιχμές προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. 

Άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και σε κάποιες πολιτικές επιλογές του κόμματος, ενώ έστειλε μηνύματα προς τους υποψηφίους. «Οχι σε πρόσωπα που απέκτησαν  πολιτική προίκα από το ρουσφέτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.  

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι διεργασίες να είναι από τα κάτω, από την ψυχή του ελληνικού λαού και όχι σε επίπεδο κορυφής. Όπως τόνισε, ο πρώτος στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ηγεσία και να βοηθήσουν να σταθεί κοινοβουλευτικά το κόμμα, ενώ ανέφερε ότι από την επόμενη Δευτέρα -και όταν έχουμε όλα τα όργανα -να ξεκινήσει ένας διάλογος με τις δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και ο διάλογος αυτός φυσικά δεν αφορά τη δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία. 

Έκανε μάλιστα κάλεσμα στα στελέχη που έφυγαν για το ΚΙΔΗΣΟ, διότι, όπως είπε, κάποιους τους ενώνει η αγάπη για τον Ανδρέα Παπανδρέου., για «συναισθηματικούς λόγους». Επίσης, ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης το 2016. 

Κάποιοι δεν μπορούν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις, τόνισε και πρόσθεσε όταν έκαναν και εγκλήματα, αφήνοντας αιχμές προς τη διακυβέρνηση του Καραμανλή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ορισμένοι μιλούν για ανάγκη ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ίδιοι που την εμπόδισαν για να γίνουν υπουργοί και έστειλαν στην κρεατομηχανή όσους δεν είναι εδώ αλλά μας παρακολουθούν έξω από το συνέδριό μας. 

«Γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί, δεν αντέχει άλλες πληγές το ΠΑΣΟΚ» είπε και πρόσθεσε ότι «πολλοί πήραν μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου». 

Κατέκρινε τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι κάποια στελέχη έγιναν παλαμακιστές του Άδωνι και Βορίδη. «Ήρθε η ώρα να προτάξουμε τις ιδέες μας» ανέφερε. 

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι κάποιοι περιμένουν σήμερα να ακούσουν το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι και κάποιοι που περιμένουν τις αποφάσεις τους συνεδρίου μας και υπηρέτησαν το λαό και δεν τεμάχισαν την παράταξη ανάλογα με την ταυτότητα της ηγεσίας. 

Είπε ότι το πολιτικό κλίμα γύρω μας είναι νοσηρό και πως«ο μύθος του πρώτη φορά αριστερά έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή γελοιοποιείται, ήρθε όμως ο Ιούνιος και ήρθε η ώρα μηδέν, το παιχνίδι τελείωσε κ. Τσίπρα».

Είπε ακόμη ότι είναι μία ματαιότητα οι ορισμοί μνημόνιο και αντιμνημόνιο και υπογράμμισε ότι δαιμονοποίηθηκε ο ρεαλισμός σε αυτή τη χώρα. 

Υπογράμμισε, δε, ότι έχει αποδείξει η σύγχρονη ιστορία ότι όποτε η δημοκρατική παράταξη, η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου γινόταν μικρότερη, η χώρα οδηγούνταν σε δύσκολους δρόμους. 

Ανδρέας Λοβέρδος
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είμαστε συμπλήρωμα κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε ετοιμάζουμε εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για μας αριστερό δεν είναι να λες ψέματα όπως αναπνέεις, αλλά να σέβεσαι τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

«Εγώ ζω για την πολιτική και δεν ζω από την πολιτική και νιώθω δυνατός για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δηλώνω το δικό μου "παρών". Θα προχωρήσουμε με τόλμη και δύναμη, για να αυξήσουμε τις δυνάμεις, θα μεγαλώσουμε το κόμμα μας και πάλι».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «περάσαμε μετά τις εκλογές πολύ δύσκολες ημέρες» και υπογράμμισε ότι πρέπει να πορευθούμε μπροστά και δυνατά, να μείνουμε ενωμένοι και να δίνουμε κάθε αγώνα, θα είναι αγώνας για την Ελλάδα και το λαό.

Αύριο, όπως είπε, μπορεί να αποδείξει ότι είναι ένα συνέδριο που δημιούργησε προσδοκίες για μία περίοδο που ανοίγει και είναι μπροστά μας, μπορεί να είναι καθοριστική, ο καθένας εδώ από εμας έχουν ευθύνη.  

Αναφορά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός και η πολιτική ζωή δεν έκλεισε και το μέλλον του είναι μπροστά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει τις παθογένειες και τα προβλήματά της και συμπλήρωσε ότι είναι καθοστική η διαδικασία για αναγέννηση της παράταξης. «Τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, μας έλεγαν προδότες, μας προπηλάκιζαν μπροστά στις οικογένειές μας, μας έβριζαν στη Βουλή, γιατί έλεγαν ότι έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης» ανέφερε. 

Αλλά, όπως επισήμανε, «αντιμνημονιακό αγώνα ξεκίνησαν πρώτοι και οι δεξιοί με τα Ζάππεια. Ξεφούσκωσαν την ίδια ημέρα των εκλογών, τώρα ζούμε τη δεύτερη φορά ψεμάτων». 

«Η γνώμη μου είναι ότι αν είναι βαρύτερη η συμφωνία από αυτό που είχαμε πει εμείς το Φεβρουάριο, δεν θα ψηφίσουμε, να τα ψηφίσουν μόνοι τους. Δεν πήραμε αυτή τη λαική εντολή» τόνισε ο κ. Λοβέρδος. 

«Δεν έχω λείψει από καμία μάχη του κόμματος. Ήμουν παρών, η αυτοκριτική όμως είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν ήρθαμε εδώ γι' αυτό. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Λοβέρδος. 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε, ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος, ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για το ανασχηματισμό, όπως είπε. «Σας καλώ να κάνουμε πράξη το όραμα για την Ελλάδα του αύριο» τόνισε. «Μετασχηματιζόμαστε ή δεν υπάρχουμε» υπογράμμισε. 

Αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι, [για τη διαφάνεια να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, εμείς δεν σπαταλησαμε, κύριε Σαλαγιάννη, ούτε ένα ευρώ, η  νέα ηγεσία οφείλει να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τους αναλογούν, γιατί εμείς ζούμε για τη παράταξη και όχι από την παράταξη. Δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος». 

Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτή τη πλατφόρμα καταθέτω, να γίνουμε από κόμμα στελεχών, να γίνουμε κόμμα πολιτών. Σήμερα βρίσκουμε εδώ το ΠΑΣΟΚ του εκσυχρονισμού, αλλά και της κρίσης, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναφέροντας ότι  το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα στίγμα και οριοθέτησε την πρόοδο από τη συντήρηση και τη δεξιά από την αριστερά. 

Τόνισε δε ότι η ηγεσία του κόμματος το 2009 επέτρεψε  να ξεχαστεί η καταστροφική 5ετία του Καραμανλή και δήλωσε ότι η ταυτότητα μας είναι γνωστή και υπάρχουν υπαρξιακές αναφορες στην πρόοδο και την υπέρβαση. Η ύπαρξηή μας είναι συνδυασμένη με την επόμενη ημέρα, η παράταξη είναι ιδέα, είναι οι άνθρωποι της.

Καλούμαστε να μετελεξελιχθούμε σε μία ευρωπαική μεταρρυθμιστική δύναμη αλλαγής, ενώ χαρακτήρισε τη  Χρυσή Αυγή μια σελίδα  ντροπής στην ελληνική ιστορία. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες τα τελευταία χρόνια πίστεψαν αριστερά και δεξιά ψέματα και κάλεσε “να υπηρετήσουμε τη σχολή της αλήθειας, του σχεδίου και της δράσης”. Εξέφρασε την άποψη ότι  η νέα γενιά σήκωσε μεγάλη ευθύνη και “δώσαμε τη μάχη μας και ανοίξαμε νέους δρόμους, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία νέα εμπιστοσύνη από τους πολίτες, αυτό σας ζητώ. Να δώσουμε δυναμικό παρών, να μιλήσουμε τη γλώσσα του ρεαλισμού και της αλήθειας.”. 

Φώφη Γεννηματά
Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο, κάνοντας λόγο για καθαρή θέση και καθαρές εντολές. Ανέφερε τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, προτάσσοντας τη  νέα αρχή, παράλληλα με τη μετεξέλιξη του κόμματος. Υπογράμμισε, δε, χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες με κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. 

Αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας ότι  στήριξε με πολιτικό κόστος τη στρατηγική μας παρομονή στο ευρώ και την αποφυγή της χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και στον ίδιον και στην παράταξη μας. Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θέλω τη στήριξη σας, ήταν μία δύσκολη απόφαση που λήφθηκε ύστερα από συζητήσεις, τόνισε. «Θέλω να κάνουμε μαζί τη δική μας φωνή. Διεκδικώ αυτή τη θέση. Όχι για να κλείσω τον ιστορικό κύκλο του κόμματος. Ούτε για να σφραγίσω τα λάβαρά του. Ούτε για να κληρονομήσω την ιστορία του. Ούτε για να τη μεταβιβάσω σε κάποιον τρίτο. Διεκδικώ την ευθύνη της Προέδρου για να δουλέψουμε μαζί: για την πατρίδα. Για το λαό μας. Για την παράταξή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Αυτό το συνέδριο δεν είναι μνημόσυνο για την ηγεμονική δύναμη της Μεταπολίτευσης» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «όσο ρομαντικός μπορεί να χαρακτηριστεί όποιος στις σημερινές συνθήκες θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του, ως έχει, να κυριαρχήσει στο χώρο, τόσο αφελής κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όποιος προτείνει την αυτοδιάλυσή του πριν καν έχει ενδείξεις ότι αυτό που θα το διαδεχτεί δεν θα είναι το τίποτα. Μην φοβάστε από τα μικρά  προσωρινά ακροατήριά μας. Μη σας αποθαρρύνουν οι δημοσκοπήσεις».

«Έχουμε το χρέος να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας. Απευθύνουμε πρόσκληση για συστράτευση σε όλες τις δυνάμεις, που είναι υπαρκτές» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μία κρίση υπαρξιακή και πως τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για μία νέα αρχή. «Ήρθε η ώρα της δικής μας ευθύνης, λέγοντας σήμερα ναι στη μετεξέλιξη της παράταξης». 

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής και απαιτεί συννενόηση στην κορυφή και συναίνεση στην κοινωνία. 

«Ευθύνη να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέγοντας "ναι" στη μετεξέλιξη του κόμματος μας με σαφή προσανατολισμό και ιδεολογικό στίγμα. Η απόφαση είναι δική μας. Θα αυτοδιαλυθούμε και θα ψάχνουμε μεταβατικές λύσεις; Θα απορροφηθούμε από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Θα συμβάλλουμε με τις επιλογές μας στη διαμόρφωση ενός νέου δίπολου;» δήλωσε η κυρία Γεννηματά. 

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης πέταξε αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας βγήκαν από εδώ πρωθυπουργοί και μετά μας και υπογράμμισε ότι η παράταξη θα δώσει τέλος στη φτωχοποίηση. «Εγώ κατέβασα την υποψηφιότητά μου για να σωθεί η παράταξη και δεν είχα σωπάσει όταν έπρεπε. Θέλω να καλέσω τη νέα γενιά να δώσει τη μάχη, μέσα παρούσα» και ανέφερε ότι «μπορεί αυτή η παράταξη να δώσει μία ελπίδα, να αναγεννηθεί από τη στάχτη της». 

Παρουσίασε μια πρόταση με 14 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναγεννητική πράξη, με συναίσθηση ότι δεν υπάρχουν πια ούτε αυθεντίες, ούτε μάγοι-πολιτικοί εκφραστές, ούτε αρχηγοί-ιδιοκτήτες, προσκλητήριο ενότητας και νέας αρχής, αυτοκριτική για το μοντέλο διακυβέρνησης που είχε χρεοκοπήσει πριν από την οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση, να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μεταλλάχθηκε σε ένα «μικρό δεκανίκι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης», αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης, εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συγκεκριμένο και κλειστό μητρώο μελών με άμεση και καθολική ψηφοφορία, ο γραμματέας και όποιο άλλο εκτελεστικό όργανο θεσμοθετηθεί εκλέγονται από το συνέδριο, πριν από εθνικής κλίμακας εκλογές συγκαλείται το προγραμματικό συνέδριο που εγκρίνει πρόγραμμα και υποψηφιότητες.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως ο Τσίπρας την έχει δει Παπανδρέου, θέλει να κάνει το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν θα τον αφήσουν. 

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι δεν προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο. 

Τα... προγνωστικά
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει τη δική του μάχη, και εκτιμάται ότι ξεκινά την κούρσα με υψηλές πιθανότητες. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να φιλοδοξεί να είναι μεταξύ των διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία φέρεται να έχει στο πλευρό της -μεταξύ άλλων- τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, έχει δηλώσει ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «κουβαλώντας» τις θέσεις των πολιτικών κινήσεων της Ελιάς. 

Στο συνέδριο οι υποψήφιοι πρόεδροι θα μιλήσουν για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, ενώ πρώτα θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει υπογραφές αντίστοιχες με το 10% των συνέδρων, δηλαδή 250 ατόμων. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τη μεθεπόμενη Κυριακή στις 14 Ιουνίου, θα γίνει η εκλογή από τη βάση. 

Αρκετά στελέχη μεταφέρουν τη διατήρηση του ΠΑΣΟΚ ως κορμού για έναν νέο φορέα και για εκλογή αρχηγού από τη βάση στις 14 Ιουνίου, αν και και κάποιο μικρό ποσοστό εκφράζει την άποψη να γίνει η διαδικασία από το συνέδριο.

Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να την ψηφίσουν, προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες -όποτε και αν αυτές γίνουν- εθνικές εκλογές.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωνία για το διάδοχο Βενιζέλου: Λοβέρδος, Φώφη ή το «αουτσάιντερ» Κωνσταντινόπουλος;"

Ασφαλιστικό: Το ποινολόγιο για τις πρόωρες συντάξεις

Οι περιορισμοί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η επιβολή αυστηρότερων ποινών σε όσους επιλέξουν τη λύση της μειωμένης σύνταξης, αποτελούν το μοναδικό κοινό τόπο των δύο προτάσεων - κυβέρνησης και θεσμών - στο θέμα του ασφαλιστικού.

Καθώς μάλιστα οι υπόλοιπες προτάσεις των πιστωτών προκαλούν σοκ και δέος στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στους ασφαλισμένους, η ελληνική πρόταση για σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 και όχι από το 2020 όπως αρχικά σχεδιαζόταν, με παράλληλη πρόβλεψη για "πέναλτι" που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως και 62% πέρασε σχεδόν αναίμακτα.

Βέβαια, στο κείμενο της Ελλάδας προς τους πιστωτές, αναφέρεται ρητά ότι από αυτή τη διαδικασία προστατεύονται τόσο τα θεμελιωμένα δικαιώματα, όσο και ειδικές ομάδες. Υπό την προϋπόθεση ότι, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές έτσι όπως περιγράφονται στο κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών, από τους περίπου 250.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στο στόχαστρο, εξαιρούνται από τις αλλαγές, οι περίπου 150.000 που είτε έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα (έχουν δηλαδή συμπληρώσει τόσο τα όρια ηλικίας όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) είτε ανήκουν στις ειδικές ομάδες που εξαιρούνται, δηλαδή γυναίκες με ανήλικα τέκνα ή με ανάπηρα τέκνα και εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από την εξοικονόμηση μόλις 71 εκατ. ευρώ το 2016, σωρευτικά, 650 εκατ. ευρώ έως το 2022 και 821 έως το 2025, έτος που θα κλείσει οριστικά κάθε πόρτα ή παράθυρο εξόδου πριν από τα 62 έτη για πρόωρη ή τα 67 για πλήρη σύνταξη και τα 65 για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Στην πράξη, ασφαλισμένος που μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, στα 58 το 2016 θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 και 6 μήνες το 2017. Αν κάποιος κλείνει τα 58 το 2017, θα συνταξιοδοτηθεί στα 59 το 2018. Βέβαια, για όσους επιμένουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πρώτα πέντε χρόνια θα ισχύει το -6% για κάθε έτος νωρίτερα στη σύνταξη. Για τα επόμενα όμως, το πέναλτι θα αυξάνεται και θα ανέρχεται πλέον σε -16%. Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος επιλέξει να βγει στη σύνταξη στα 55, η μείωση θα είναι 30% για τα πρώτα 5 χρόνια έως τη συμπλήρωση των 62 και 32% για τα υπόλοιπα 2, ήτοι 62%, που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Το ύψος των συντάξεων και οι ενοποιήσεις

Όσο για το ύψος των συντάξεων, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τουλάχιστον για το τρέχον έτος δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που οδηγεί σε μικρές μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ χωρίς ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (αλλά με ελλείμματα) θα λειτουργούν και τα επικουρικά έως και το 2016.

Στο μέτωπο των ενοποιήσεων, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση εντός του 2016, με τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών είσπραξης εισφορών, μηχανογραφικών και πληροφοριακών συστημάτων κλπ.

Σε δεύτερη φάση, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν τρία ταμεία, ένα μισθωτών με βάση το ΙΚΑ, ένα των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον ΟΑΕΕ, με ζητούμενο εάν θα ενταχθούν σε αυτό οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι καθώς και οι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και ένα τον αγροτών με βάση τον ΟΓΑ.

Οι παγίδες των πιστωτών

Την ίδια στιγμή, στις προτάσεις των πιστωτών υπάρχουν σημαντικές ασάφειες που ενδέχεται να οδηγούν σε πολύ σκληρότερα μέτρα ακόμη και από αυτά που προκάλεσαν την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί η πρόταση για κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2016 για όλους τους συνταξιούχους να είναι ξεκάθαρη και κατανοητή, όμως υπάρχουν άλλες προτάσεις, που χωρούν πολλαπλές ερμηνείες, πολλές από τις οποίες οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές από τις προφανείς.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι το... παράθυρο που φαίνεται πως ανοίγει για μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σε περίπτωση που συμφωνηθούν ισοδύναμα μέτρα. Μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία, για τα οποία σε άλλη πρόταση, οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα χρηματοδοτούνται μόνο από τα δικά τους έσοδα, δηλαδή τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων και όχι από το δημόσιο.

Στην πράξη, οι επιλογές είναι οι ίδιες. Είτε μείωση των συντάξεων, είτε αύξηση των εισφορών. Κάθε κρατική χρηματοδότηση, έμμεση (μέσω ΑΚΑΓΕ) ή άμεση αποκλείεται.

Στο κείμενο των πιστωτών, ζητείται επίσης, η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 (γνωστού ως νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) που προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη. Σε άλλο σημείο βέβαια, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η βασική και αναλογική σύνταξη θα δίνεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει:

α) η σταδιακή εφαρμογή του νόμου 3863 καταργείται και εφαρμόζεται άμεσα η βασική - αναλογική σύνταξη ή

β) από τον Ιούλιο του 2015 καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι η δυνατότητα για πρόωρη - μειωμένη σύνταξη στα 62 και η πλήρη σύνταξη στα 62 με την παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ή

γ) ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που αφορούσε όσους θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2015 και μετά πλέον, θα αφορά όλους όσους βγουν στη σύνταξη από τον Ιούλιο του 2015 (δηλαδή και αυτούς που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν). Θα μπορούσε επίσης, να σημαίνει ένα συνδυασμό κάποιων ή και όλων των παραπάνω επιλογών.

Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση των πιστωτών οδηγεί σε μεγαλύτερες και γρηγορότερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, από τον Ιούλιο του 2015, με στόχο το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να πέσει άμεσα στο 53%.

Παραδείγματα

Το πώς θα λειτουργεί η μείωση της σύνταξης αλλά και τι αδικίες παράγει φαίνεται από τα εξής δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2016 σε ηλικία 54 ετών με μισθό 1.500 ευρώ και 26 έτη εργασίας δικαιούται 725 ευρώ. Επειδή όμως αποχωρεί 8 χρόνια πριν από τα 62, θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 58% και το ποσό που θα πάρει στο χέρι είναι 304,5 ευρώ.

Η μείωση δηλαδή θα είναι 6% για τα 8 οκτώ χρόνια που αποχωρεί πριν τα 62 και με το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει πρόσθετη μείωση 10 επιπλέον μονάδων, δηλαδή 58%. Με μισθό δηλαδή 1.500 ευρώ θα καταλήξει να πάρει σύνταξη 304,5 ευρώ και μάλιστα η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αυτά τα επίπεδα.

Ασφαλισμένη που θα αποχωρήσει το 2016 σε ηλικία 57 ετών με μισθό 1.800 ευρώ και 30 έτη εργασίας, ενώ δικαιούται 1.015 ευρώ σύνταξη, θα πάρει τελικά 609 ευρώ επειδή συνταξιοδοτείται 5 χρόνια πριν τα 62, οπότε θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 40% (6%x5=30+10=40%).

euro2day/Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Το ποινολόγιο για τις πρόωρες συντάξεις"

Nέο πρέσινγκ Ομπάμα σε Μέρκελ και Λαγκάρντ

Το θέμα με τίτλο «Το ελληνικό πρόβλημα» παραμένει σε καθημερινή βάση στην κορυφή της πρωινής ενημέρωσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των συνεργατών του, και ειδικά του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και της οικονομικής συμβούλου του Κάρολιν Ατκινσον, να γίνει από σήμερα Κυριακή νέα μαζική προσπάθεια επηρεασμού της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του G7, που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν καταγράψει τα σημεία στα οποία θα επιμείνει ο Μπ. Ομπάμα ώστε να επέλθει άμεσα συμφωνία, που θα αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις. Η αμερικανική πλευρά απαιτεί από τους Ευρωπαίους και την Αθήνα να τερματίσουν τις «πολιτικές ακροβασίες» και να καταλήξουν σε ένα συμφωνημένο κείμενο το συντομότερο δυνατόν. «Η οικονομία, και ειδικά όταν επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία, δεν είναι μέρος κανενός παιχνιδιού και οπωσδήποτε όχι του πολιτικού» τονίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής».

Δυσκολία στις επαφές

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισαν δυσκολίες το τελευταίο διάστημα στις επαφές τους με το ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση και αυτήν τη στιγμή -και πριν από τη συνάντηση του κ. Ομπάμα με την κ. Μέρκελ- δεν κυριαρχεί, όπως θα έπρεπε, η αισιοδοξία. Αντίθετα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ο Μπ. Ομπάμα θα ζητήσει ρεαλισμό από την Α. Μέρκελ και αναμένεται να τονίσει με τον πλέον ισχυρό τρόπο ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ είναι απογοητευτικά, καθώς η επιμονή τους για νέα πιο σκληρά μέτρα δημιουργεί ανησυχία αλλά και προβληματισμό. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λιου έχει συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην ωθήσει τα πράγματα σε ρήξη, να επιμείνει σε διάλογο και να παραμείνει στις διαπραγματεύσεις.

Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι «η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο» και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν καμία ένδειξη για συμβιβασμό. Αντίθετα είχαν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι από τις επαφές που είχε ένιωσε πως οι Ευρωπαίοι και η Αθήνα δεν βιάζονται, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα είναι σε επικίνδυνο σημείο. Η αμερικανική πλευρά αναζητεί μια λύση εσπευσμένα που θα διασώσει την Ελλάδα και θα εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Οταν το «Εθνος της Κυριακής» ρώτησε αν ο φόβος της εξόδου είναι υπαρκτός, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Ναι».

Τον τελευταίο μήνα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Λευκού Οίκου έχουν καθημερινές επαφές με την Αθήνα, το Βερολίνο, το ΔΝΤ, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε πολλές από αυτές συμμετείχε ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, πριν συμβεί η οικογενειακή τραγωδία με τον θάνατο του γιου του. Ολες οι επαφές εστιάζονται στην ανάγκη αποδοχής του «πακέτου διάσωσης», όπως το ονομάζουν, της Ελλάδας. Αναγνωρίζουν ότι η αποστολή τους είναι δύσκολη και χρεώνουν με αρνητισμό και τις δύο πλευρές, τους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά αναγνωρίζουν την ίδια στιγμή τη δύσκολη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού, με τον οποίο έχουν ανοικτή γραμμή και στον οποίο έχουν παραπονεθεί για μερικές ενέργειες δικές του και των υπουργών του, που υποτίθεται ότι αντιστρατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα.

Κυριαρχεί ο εγωισμός

Οι Αμερικανοί αισθάνονται επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις κυριαρχεί μερικές φορές ο εγωισμός, που είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Κακίζουν τους Ευρωπαίους ότι δείχνουν υπέρ το δέον σκληρότητα προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, αλλά θεωρούν απαράδεκτες πράξεις τις ύβρεις εναντίον της κ. Μέρκελ, του κ. Σόιμπλε και της Γερμανίας ως χώρας.

Επίσης, φαίνεται να πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για συμβιβασμό, αλλά τον σταματά η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξαν ότι «είναι δέσμιος του κόμματος» ενώ γνωρίζει πως στο τέλος θα αναγκαστεί να λάβει την απόφαση για τον σκληρό συμβιβασμό. «Εχουμε να κάνουμε με θέματα οικονομίας, όχι διπλωματίας» τονίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής». «Στη διπλωματία μπορείς να πεις όσα όχι επιθυμείς. Στην οικονομία, και ιδιαίτερα όταν χρωστάς, οι επιλογές είναι μηδενικές».

Συμπερασματικά, ο κ. Ομπάμα αναμένεται να ζητήσει από την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ να μετακινηθούν από τις σκληρές θέσεις τους και από την Αθήνα -μέσω του κ. Λιου- να αποδεχθεί το «πακέτο διάσωσης» και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η αμερικανική πλευρά αποδέχεται ότι βρίσκεται ενώπιον μιας περίπλοκης κατάστασης, αλλά έχει αποφασιστεί να γίνει μια ύστατη προσπάθεια στο πιο υψηλό επίπεδο. Η σημερινή συνάντηση του κ. Ομπάμα με την κ. Μέρκελ γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και ενώ ο διάλογος στην ουσία έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέο πρέσινγκ Ομπάμα σε Μέρκελ και Λαγκάρντ"

Μητρόπουλος: Η πρόταση των δανειστών οδηγεί σε κοινωνική γενοκτονία

Η πρόταση των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα οδηγεί σε «κοινωνική γενοκτονία» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος σε νέες του δηλώσεις την Κυριακή έκανε λόγο «εθνική εκκαθάριση».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως οι δανειστές συζητάνε μόνο με κορμό τον Γιούνκερ και τόνισε πως «είμαστε δέσμιοι μιας σκληρής πρότασης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η πρόταση Γιούνκερ οδηγεί σε κοινωνική γενοκτονία, εθνική εκκαθάριση, εκκαθάριση λαού και φέρνει την ελληνική πλευρά πολύ πιο μακριά από το δικό της πρόγραμμα.

«Έτσι θεωρώ ότι είμαστε εγκλωβισμένοι. Μάχεται ο πρωθυπουργός. Τον στηρίζουμε, αλλά πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι «την πάτησαν αρκετοί στην κυβέρνηση όταν επένδυσαν στη διένεξη δήθεν του ΔΝΤ, το οποίο στην τελική πρότασή του είναι το ίδιο με τον Γιούνκερ, τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι «η μάχη του πρωθυπουργού για καλύτερη συμφωνία». Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συμφωνία θα είναι επώδυνη.

«Πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός διότι φάνηκε και στη διαπραγμάτευση το πεπερασμένο τη δική μας αριστερής διαπραγματευτικής δύναμης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια ώρα εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Η πρόταση των δανειστών οδηγεί σε κοινωνική γενοκτονία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news