facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Βρούτσης: Με όρους βιωσιμότητας έως το 2070 το νέο ασφαλιστικό

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία αναλυτική αναλογιστική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που διασφαλίζει όρους βιωσιμότητας έως το 2070» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Όπως είπε, αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι από τις τελευταίες, καθώς στηρίζεται στις καλές πρακτικές «που κληρονομήσαμε, τις οποίες διατηρούμε, αλλάζουμε ό,τι μας επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ευθυγραμμιζόμαστε απόλυτα και ικανοποιούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τέλος, μετατρέπουμε το ασφαλιστικό σε πραγματικό ασφαλιστικό, με την έννοια της ανταπόδοσης, της βιωσιμότητας και κυρίως, της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει πέντε πυλώνες. Όπως ανέφερε, ο πρώτος πυλώνας αποκαθιστά την ανταποδοτικότητα του συστήματος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι συμβαδίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και ταυτόχρονα «τις πολιτικές μας απόψεις ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να έχει προνοιακά χαρακτηριστικά, αλλά ανταποδοτικά και να αποδίδει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας, τις συντάξεις οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Οκτωβρίου 2019. Διευκρίνισε δε, ότι θα αποδοθούν, αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, βγει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.

«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την κατηγορία του πληθυσμού που τιμωρήθηκε πιο πολύ από τις υπόλοιπες, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με το εισόδημά τους. «Άλλο ασφαλιστικό, άλλο φορολογικό» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα.

Όπως ανέφερε, θεσπίζονται επτά κατηγορίες και στην αρχή κάθε χρόνου θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Το επόμενο έτος, όπως συμπλήρωσε, θα μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο αγρότης ή ο αυτοαπασχολούμενος, να επιλέξει διαφορετική κατηγορία. «Το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ελευθερία» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας ότι για τους αγρότες ισχύει ειδικό πλαίσιο αναφοράς.

Στο σημείο αυτό τόνισε, ότι και για την περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης. «Είναι πιο συμφέρον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να παραμένουν πάνω από 30 χρόνια και μία ημέρα στο ασφαλιστικό σύστημα. Άρα, δημιουργούμε ελκυστικότητα» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης. Μετά τη δεύτερη κατηγορία, θεσμοθετείται πλαφόν στην εισφορά για την υγεία, που ανέρχεται στα 60 ευρώ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους μισθωτούς που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ισχύσει ένα ευνοϊκότερο καθεστώς.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε, ότι ολοκληρώνεται η διοικητική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λέγοντας ότι προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε e-ΕΦΚΑ. «Η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο εγχείρημα είναι η ψηφιακή σύνταξη. Όπως είπε, από την 1η Ιουνίου 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά, ενώ στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, να εκδίδεται ψηφιακά το 85% των νέων συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι αυστηροποιείται το εργατικό πλαίσιο, με την ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος είναι οι καθαροί κανόνες στην αγορά εργασίας και όχι οι αθέμιτες συμπεριφορές. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι προωθείται και η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που είναι η μετεξέλιξη της «ΕΡΓΑΝΗ Ι». «Στον πυρήνα της "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" θα είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας επίσης ότι θα ακολουθήσει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κάτω από την «ομπρέλα» του ILO για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Με όρους βιωσιμότητας έως το 2070 το νέο ασφαλιστικό"

Έρχεται η προσωρινή άδεια οδήγησης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. για τις προσωρινές άδειες οδήγησης. Βαριά πρόστιμα για το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων. Η μίσθωση ΚΤΕΛ και τα όρια ηλικίας στα τουριστικά λεωφορεία.

Προσωρινές άδειες οδήγησης προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, η προσωρινή άδεια οδήγησης θα χορηγείται μέχρι την έκδοση της κανονικής, δηλαδή το διάστημα από την εξέταση μέχρι την έκδοση της άδειας, ενώ διευκολύνονται οι κάτοχοι διπλωμάτων οδήγησης τρίτων χωρών (όπως π.χ. οι Κινέζοι) να οδηγούν στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει νόμιμη επίσημη μετάφραση (ελληνική ή αγγλική) της εθνικής τους άδειας.

Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της οικείας κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης, με το διάστημα να μην υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες. Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης θα διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα.

Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή – και σε έντυπη μορφή κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών ή οδηγών:

α) στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, είτε για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης, ή για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία,
β) σε όσους υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της, για έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, για προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, για άρση του κωδικού 114, για μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης και για περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Επίσης, με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, αν διαπιστωθούν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ανακολουθία χιλιομέτρων, ενώ επίσης δεν ολοκληρώνεται η έκδοση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας. Παρέχεται ακόμη, η δυνατότητα μίσθωσης φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν έχουν στοιχεία κυκλοφορίας, με στόχο την εξοικονόμηση για τις μισθώτριες εταιρείες, καθώς αποτελεί μια μορφή ανανέωσης του στόλου με ταυτόχρονο περιβαλλοντικό όφελος.

Επιπλέον, ανοίγεται ο δρόμος για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να εκτελούν αστικό έργο. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ.

Τέλος, μπαίνουν ηλικίες στα τουριστικά λεωφορεία: Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, τα τουριστικά λεωφορεία αποσύρονται από την κυκλοφορία μόλις κλείσουν τα 27 έτη. Αντίστοιχα, σε κυκλοφορία μπορούν να τεθούν καινούργια ή μεταχειρισμένα λεωφορεία με ηλικία έως 5 έτη.
Σε περίπτωση αντικατάστασης τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να αποκτήσει κάποιο καινούριο όχημα ή κάποιο μεταχειρισμένο με ηλικία έως 15 έτη

Πρόστιμα 5.000 -1.000.000 ευρώ για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων

Μετά και το πρόσφατο περιστατικό κακοκαιρίας και τη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης στη Μαλακάσα, στο σχέδιο νόμου, με συγκεκριμένη διάταξη, προβλέπονται βαριές κυρώσεις σε φορείς αλλά και ιδιώτες, με ευθύνη των οποίων διακόπτεται η κυκλοφορία (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή βλάβης οδικής υποδομής) σε οποιοδήποτε τμήμα του βασικού και του δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των χρηστών, την δημιουργία καταστάσεων διακινδύνευσης της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Κατ’ εξαίρεση, η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ή τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους παραχωρησιούχους για τη λειτουργία και συντήρηση τμημάτων του βασικού εθνικού οδικού δικτύου, και αποκλειστικά υπό τους προβλεπόμενους όρους και στην απολύτως αναγκαία έκταση.

Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται στους υπευθύνους πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, αναλόγως με την βαρύτητα του περιστατικού (διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας, έκτασης και συνεπειών). Επίσης, σε περίπτωση που προκύπτουν ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, θα κινείται η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων.

Υδατοδρόμια και υδροπλάνα

Στο νομοσχέδιο “Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις”, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει το δρόμο για την επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο στοχεύουν στην απλούστευση και στην επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών. Τα βασικά σημεία που εισάγει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν.4568/2018) αφορούν:

α) στη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου, διατηρώντας τη δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ήτοι τη χορήγηση “αδείας ίδρυσης” και τη χορήγηση «αδείας λειτουργίας»

β) στη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου, όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό φορέα,

γ) στην έκδοση «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου χωρίς την απαίτηση επιθεώρησης, ώστε ο ενδιαφερόμενος, με την απόκτηση της άδειας να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου

δ) στη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομίου και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα

ε) στη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργίας του υδατοδρομίου, όχι μόνο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά κι από άλλους πιστοποιημένους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού

στ) στη συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής Υδατοδρομίων για επιθεωρήσεις υδατοδρομίων.

Σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο καθορίζεται και τέλος αναχωρούντων επιβατών υπέρ του Δημοσίου, το οποίο δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα ευρώ ανά επιβάτη, ενώ καταργείται η θέσπιση τέλους ανά σκέλος πτήσης, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιφέρει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στον επιβάτη. Επίσης, ορίζεται η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη περί καθορισμού του τέλους και κάθε σχετικής λεπτομέρειας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται η προσωρινή άδεια οδήγησης"

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Ο Χαφτάρ αδιαφορεί για την εκεχειρία

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αδιαφορούν για την ειρήνη και μια εκεχειρία στην χώρα δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γκαμπονέζο ομόλογό του Αντάμα Μπάροου, ο Ερντογάν τόνισε πως η δήλωση του εκπροσώπου του Χάφταρ που είπε πως η κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, είναι «πολύ σημαντική».

«Ελπίζουμε πως εκείνοι που ήρθαν στη διάσκεψη του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου επίσης άκουσαν αυτή τη δήλωση και θα καθορίσουν ανάλογα τη στάση τους», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην «αδιάλλακτη» στάση του Χάφταρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ επιδίωξε χθες να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, μεταφέροντας τις δυνάμεις του προς την πόλη Μισράτα, που ελέγχει η αντιμαχόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

«Μάχες μαίνονται σε όλες τις γραμμές του μετώπου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του LNA Αχμεντ Μισμαρί σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, κατηγορώντας τον Ερντογάν που στέλενει στρατό για να υπερασπιστεί την Τρίπολη, έδρα της λιβυκής κυβέρνησης.

Χθες, ξανά, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι ο Χάφταρ θα σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Ο Χαφτάρ αδιαφορεί για την εκεχειρία"

Πότε θα δοθεί σε χρήση και πάλι η πλατεία Ομονοίας

Εντός του Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας και θα δοθεί σε χρήση, ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης.

Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα, ότι ο δήμος προβαίνει και στην περίφραξη οκτώ επικίνδυνων κτιρίων. Για το θέμα αυτό, ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών, Γιώργος Αποστολόπουλος, δήλωσε ότι η εργολαβία κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων έχει δρομολογηθεί.

Αυτό που αναμένεται για να ξεκινήσει, όπως είπε, είναι η έκδοση των σχετικών αδειών και εγκρίσεις, όπως από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα δοθεί σε χρήση και πάλι η πλατεία Ομονοίας"

Εξάρχεια: Τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις με 21 προσαγωγές

Τρεις συντονισμένες επιχειρήσεις - σκούπα πραγματοποίησαν δυνάμεις της Ασφάλειας Αττικής στα Εξάρχεια, τη Δευτέρα (27.1.2020).

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ και από την ομάδας ΔΡΑΣΗ έκαναν ελέγχους σε άτομα και μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε 21 προσαγωγές. Και οι τρεις επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας στην Αττική και ταυτόχρονα εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις με 21 προσαγωγές"

Κοροναϊός: Γερμανία, Βρετανία και Τουρκία παίρνουν μέτρα

Προετοιμασίες και προληπτικά μέτρα για τον νέο κοροναϊό παίρνουν μια σειρά από χώρες, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο πανδημίας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων από την Κίνα και σε άλλες χώρες. 

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Μαν Χάνκοκ κάλεσε όσους έχουν επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν σε δύο εβδομάδες να απομονωθεί και να παραμείνει σπίτι του. 

Έως τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, η Βρετανία υπέβαλε σε εξετάσεις 73 ανθρώπους για τον κοροναϊό της Ουχάν, όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της νόσου, που έχει ήδη σκοτώσει 81 ανθρώπους στην Κίνα.

«Ζητάμε από οποιονδήποτε πολίτη στη Βρετανία, που έχει επιστρέψει από την Ουχάν τις τελευταίες 14 ημέρες να απομονωθεί, να μη βγαίνει από το σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε ο Χάνκοκ, συστήνοντας σε αυτούς τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας τηλεφωνικά.

«Οι αξιωματούχοι της αρχής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν φθάσει στη Βρετανία από την Ουχάν. Έχοντας αποκλείσει εκείνους που γνωρίζουμε πως έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, υπάρχουν 1.460 άνθρωποι που θέλουμε να εντοπίσουμε».

Γερμανία: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι 

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας. 

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα και προετοιμάζεται ακόμη και για επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών από την περιοχή.

Χθες μια γυναίκα, η οποία είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αναπνευστικό πρόβλημα, όπου και τέθηκε άμεσα σε καραντίνα. Όπως διαπιστώθηκε ωστόσο αργότερα, δεν νοσεί από τον κοροναϊό. Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του ότι «μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Γερμανία θα έχει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις εισαγόμενων περιστατικών».

«Υπάρχουν σαφή σχέδια για την περίπτωση πανδημίας, τακτικές ασκήσεις καθώς και πόροι προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι «ο κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στην Γερμανία είναι σχετικά χαμηλός». Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε προ ημερών επισημάνει ότι η εποχιακή γρίπη αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο από τον νέο κοροναϊό, καθώς τον χειμώνα 2017-2018 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα έχουμε περιστατικά και στην Γερμανία και θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε όλο το εύρος του συστήματος υγείας», δήλωσε στην Γερμανική Ραδιοφωνία ο μικροβιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου «Charité» έχει ενημερώσει όλα του τα συστήματα εξετάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να διαπιστώσει άμεσα ενδεχόμενη μόλυνση από κοροναϊό. «Οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ'όψιν αυτόν τον ιό», προειδοποίησε ο γερμανός επιστήμονας.

Χθες τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ενημέρωσης των ταξιδιωτών, με καμπάνιες στα αεροδρόμια Τέγκελ και Σένεφελντ, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την χώρα, με αφίσες και φυλλάδια στα γερμανικά, τα κινεζικά και τα αγγλικά. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Γουχάν προς γερμανικά αεροδρόμια.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα και όχι μόνο από την Oυχάν, όπου διαμένουν περίπου 90 Γερμανοί, εκ των οποίων κανένας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό τόσο με τις κινεζικές αρχές και την γερμανική αντιπροσωπεία στην Κίνα όσο και με τους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.

Η Τουρκία συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα 

Παράλληλα, η Τουρκία συνέστησε στους πολίτες της να μην πραγματοποιούν ταξίδια στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, συστήνει εάν τελικώς μεταβούν, να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού, ιδίως στην επαρχία Χουμπέι. 

Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Θα πρέπει να παρακολουθούν «στενά» τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο, των τουρκικών προξενείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού, της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Γερμανία, Βρετανία και Τουρκία παίρνουν μέτρα"

Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλου μεγέθους σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σοκάροντας τη κοινή γνώμη.

«Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε, είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Σοϊλού στο CNN Turk, όπως αναμετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ενώ η Τουρκία μετρά ακόμα πληγές και θύματα από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, ο Σοϊλού προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι στα σενάρια της κυβέρνησης υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Τοπ Καπί και το πώς θα προστατευτούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί.

«Αν γίνει σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και πως θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη"

Κοροναϊός: Απίστευτη γκάφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το μέγεθος της απειλής

Την εκτίμησή του για το μέγεθος του κινδύνου που εγείρει ο νέος κοροναϊός διόρθωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη Δευτέρα (27.1.2020), αναβαθμίζοντας την απειλή και κάνοντας λόγο για... λάθος.

Αρχικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήριζε την απειλή που προκαλεί ο νέος κοροναϊός “μέτρια” σε διεθνές επίπεδο και όχι “υψηλή”, εξαιτίας ενός “λάθους στη διατύπωση”, όπως παραδέχθηκε.

Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι “πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο”.

“Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

“Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε”, στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.

Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής (26.1.2020) προς Δευτέρα (27.1.2020), ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι “η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο”.

“Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε”, εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος Τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Απίστευτη γκάφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το μέγεθος της απειλής"

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη

Πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 πμ έως τις 3:00 μμ και συγκέντρωση στις 11:00 πμ στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί αύριο Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πλην οριακών αυξήσεων στην ανταποδοτική σύνταξη στους υπαλλήλους για το πάνω από τα 30 έτη καμία άλλη μεταβολή δεν επέρχεται. Νομιμοποιούνται όλες οι αντιασφαλιστικές μνημονιακές διατάξεις», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με δύο ταχύτητες, αφού «υγειονομικοί υπάλληλοι που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και όσοι προέρχονται από το Δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ» και ζητάει να συμπεριληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο με την ένταξη στα ΒΑΕ αναδρομικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη"

Πλησιάζει ο κοροναϊός -Αναφορά για κρούσμα στην Τουρκία

Σε κατάσταση αμέσου επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στην Τουρκία, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του επικίνδυνου κοροναϊού ο οποίος ξεκίνησε την επέλασή του από την κινεζική πόλη Γουχάν. Συγκεκριμένα, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

Οπως γίνεται γνωστά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες. Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. Αν μη τι άλλο, ο ιός, που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας απειλώντας τη ζωή χιλιάδων, βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλησιάζει ο κοροναϊός -Αναφορά για κρούσμα στην Τουρκία"

Ρωσία: Κάτω από το όριο της φτώχειας 18,5 εκατομμύρια Ρώσοι

Περίπου 18,5 εκατομμύρια Ρώσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας εκ των οποίων ένα ποσοστό 70-80% είναι οικογένειες με παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, κατά την διάρκεια σύσκεψης του γραφείου του ανώτατου συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

«Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τα στοιχεία του 2018, φθάνει τα 18,5 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα, 70-80%, είναι οικογένειες που έχουν παιδιά» δήλωσε η Γκόλικοβα.

Για το σκοπό αυτό είπε ο Γκόλικοβα θεσπίσθηκε επίδομα παιδιού ηλικίας έως τριών ετών από 1η Ιανουαρίου του 2020.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Κάτω από το όριο της φτώχειας 18,5 εκατομμύρια Ρώσοι"

Χρυσοχοΐδης: Καμία μεταναστευτική δομή στον Έβρο

Δεν θα δημιουργεί δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την απόφαση που πήρε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου η Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας, στην οποία αναφέρεται πως : «Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σάς ανακοινώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο Νομό Έβρου».

Να σημειωθεί πως ο υπουργός παρά το πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην προ διημέρου επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει «πολύ μεγάλη ευαισθησία και στα θέματα που σχετίζονται και με την παραμονή ανθρώπων μεταναστών και προσφύγων εδώ (σ.σ. στον Έβρο), όπως και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου», κάνοντας λόγο για υλοποίηση μιας προσέγγισης παραμονής των αιτούντων άσυλο, για σύντομο χρονικό διάστημα και έως ότου γίνει η ταυτοποίησή τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Καμία μεταναστευτική δομή στον Έβρο"

Εκτός φυλακής ο Ιωάννης Σμπώκος

Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους μετά από παραμονή στη φυλακή επί επτά χρόνια ο στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, επί της υπουργείας του Γενικός Γραμματέας στη διεύθυνση Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος.

Ο Ιωάννης Σμπώκος που είχε εμπλακεί σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα είχε καταδικαστεί σε βαριές ποινές, αλλά πρόσφατα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το δικαστήριο, Τριμελές εφετείο κακουργημάτων που εκδικάζει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική Ericsson, ωστόσο του χορήγησε αναστολή στην ποινή του ως να εκδικαστεί η έφεση του για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Παράλληλα ο Γιάννης Σμπώκος είχε προχωρήσει σε συγχώνευση ποινών που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί με όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωσης να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός φυλακής ο Ιωάννης Σμπώκος"

Μηταράκης: Μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα

Στη Σάμο βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στη συνέχεια της περιοδείας του σε Λέρο και Κω. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Πανουράκη, και τους δημάρχους του νησιού, Στάντζο και Λυμπέρη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Όπως είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη επίσκεψη μου, βρέθηκα εντός 10 ημερών στη Σάμο, για να συμμετάσχω στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητήσουμε την μεταναστευτική κρίση. Είχα τη δυνατότητα το πρωί να συναντηθώ με τον αντιπεριφερειάρχη και τους δύο Δημάρχους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες λύσεις που υπάρχουν. Όπως έχω τονίσει, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020. Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Συζητήσαμε για την ανάγκη το κέντρο, το οποίο δημιουργείται στη Σάμο, να λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους διαμένοντες σε αυτό, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου, που ήδη -από χθες- εφαρμόζεται στην Κω, με την κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου. Να είναι επαρκές, ώστε να μας βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και, επίσης, να μας επιτρέψει να κάνουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία. Αυτά θα παρουσιάσω, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα. Αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και όσοι δε δικαιούνται να επιστρέφονται προς τη Τουρκία».

Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο και κατοίκους της Κοινότητας Μυτιληνιών όπου κατασκευάζεται η νέα δομή. Τέλος, συμμετείχε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου και επανέλαβε ότι προτεραιότητες του υπουργείου αποτελούν «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω των μαζικών επιστροφών, των νέων διαδικασιών ασύλου και της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και η μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα"

Γκιουλέν: Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν

Σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε -για άλλη μία φορά- ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτή τη φορά, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

Ο ιμάμης που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999 και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν θα έχει καλό τέλος.

Ερωτηθείς για την επιρροή Ερντογάν στη Λιβύη, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ανέφερε: “Στη Λιβύη, ανέκαθεν υπήρχαν εντάσεις ανάμεσα σε διάφορες περιφέρειες. Κι εδώ ο Ερντογάν παίζει αρνητικό ρόλο καθώς υποστηρίζει συγκεκριμένες ομάδες. Στόχος του είναι να γίνει ο νέος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά πώς μπορεί να διεκδικεί μία τέτοια θέση όταν υποδαυλίζει συγκρούσεις ανάμεσα στους σουνίτες”.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η πολιτική του Τούρκου προέδρου βασίζεται στη ζήλια, το μίσος και την εκδίκηση, καθώς και ότι η τουρκική κυβέρνηση οδηγείται στην παράνοια με τις αποφάσεις που παίρνει. “Όλοι οι ναρκισσιστές τύραννοι, όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν δεν είχαν καλό τέλος. Η εξουσία τους πνίγεται πάντα στην οργή. Αυτή θα είναι και η μοίρα του Ερντογάν”, είπε χαρακτηριστικά.

focus.de/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκιουλέν: Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν"

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί – Οι αρχές τερματίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Η Τουρκία τερμάτισε τις επιχειρήσεις διάσωσης σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας που επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών την περασμένη Παρασκευή, αφού διασώστες ανέσυραν τη σορό του τελευταίου αγνοούμενου που αναζητούσαν στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, ανεβάζοντας τον θάνατο των νεκρών στους 41.

Η σεισμική δόνηση των 6,8 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους στην επαρχία Ελαζίγ, σε απόσταση 550 χλμ ανατολικά της Άγκυρας, και τεσσάρων στη γειτονική επαρχία Μάλατεια. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 86 που παραμένουν υπό νοσηλεία σε νοσοκομεία, οι 18 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σαράντα πέντε άνθρωποι διασώθηκαν από τα χαλάσματα κτιρίων, ανέφερε η τουρκική Αρχή Καταστροφών και αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD), που σημείωσε ότι 948 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από την Παρασκευή το βράδυ.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα κτίρια, εξαιτίας των φόβων μιας νέας κατάρρευσης και νέων μετασεισμών, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν άστεγοι στην πληγείσα περιοχή, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου σήμερα το πρωί.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την Ελαζίγ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει οικονομική στήριξη στους σεισμοπαθείς, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν. Περί τα 1.000 προσωρινά καταλύματα θα οικοδομηθούν και ορισμένα σχολεία και τεμένη χρησιμοποιούνται ήδη ως καταφύγια, συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Επιπλέον, ο υπουργός Χωροταξίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι οι αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση 22 κατεστραμμένων κτιρίων στην Ελαζίγ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οικοδόμηση 2.000 νέων σπιτιών στην επαρχία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί – Οι αρχές τερματίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης "

Εκτός φυλακής στέλεχος της Siemens που πρόσφατα καταδικάστηκε

Δυο μήνες παρέμεινε στη φυλακή το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Hellas Πρόδρομος Μαυρίδης. Η πόρτα της φυλακής άνοιξε για εκείνον την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μαυρίδης καταδικάστηκε, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες για τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ για την ψηφιακοποίηση του.

Ο Μαυρίδης ήταν ένας από τους 7 κατηγορουμένους που πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι και το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Το πρώην στέλεχος της Siemens προσέφυγε στο πενταμελές εφετείο αναστολών, όπου επικαλέστηκε λόγους υγείας συγγενικών του προσώπων. Το αίτημα του να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του έγινε δεκτό, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός φυλακής στέλεχος της Siemens που πρόσφατα καταδικάστηκε"

Αλκοτέστ: Έγιναν 1.549 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις στην Αττική

Ελέγχους αλκοτέστ σε 1.549 οδηγούς πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής αξιωματική της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Οι έλεγχοι έγιναν σε δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της Αττικής και βεβαιώθηκαν (138) παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (9%) των οδηγών που ελέχθησαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και συγκαταλέγεται στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.

Επίσης, οι έλεγχοι των Υπηρεσιών Τροχαίας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος συνεχίζονται ακατάπαυστα σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του γενικότερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δραστική μείωση των «επικίνδυνων» παραβάσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλκοτέστ: Έγιναν 1.549 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις στην Αττική"

Χάικο Μάας (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κυρώσεις κατά των χωρών που παραδίδουν όπλα στη Λιβύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος χωρών που παραδίδουν όπλα στην εμπόλεμη Λιβύη, στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Μάας και Μπορέλ επανέλαβαν πως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο ήταν μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν να εργαστούν για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει γίνει πεδίο μάχης δι΄αντιπροσώπων αντίπαλων δυνάμεων.

Η διαδικασία του Βερολίνου προωθεί επίσης την τήρηση ενός εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό.

Επιθυμία του Μάας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο να περιληφθεί σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

«Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μια γρήγορη επίλυση», δήλωσε ο Μάας, σχολιάζοντας μια έκθεση του ΟΗΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που αναφέρει ότι το εμπάργκο εξακολουθεί να παραβιάζεται.

«Τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύκτα αλλά χρειαζόμαστε ένα σημείο για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ, πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίας για την έναρξη της διαδικασίας.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν επίσης ένα θέμα στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα της επίσκεψης του Μπορέλ στη Γερμανία, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό διαφωνιών εναντίον του Ιράν επειδή παραβίασε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2015.

Ο Μπορέλ είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Ο Μάας και ο Μπορέλ τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάικο Μάας (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κυρώσεις κατά των χωρών που παραδίδουν όπλα στη Λιβύη"

Ισλαμικό Κράτος: Καλεί σε πόλεμο κατά του Ισραήλ και των Εβραίων

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με ηχητικό μήνυμα έκανε λόγο για “νέα φάση” του “τζιχάντ”, βάζοντας στο στόχαστρο το Ισραήλ.

Ο νέος αρχηγός από το Ισλαμικό Κράτος, ο Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασεμί αλ-Κουράσι, είναι «αποφασισμένος» να αρχίσει μια «νέα φάση που δεν είναι άλλη από το να πολεμήσει τους Εβραίους και να επιστρέψει αυτά που έχουν κλέψει από τους μουσουλμάνους», σε αυτό το 37 λεπτών μήνυμα μέσω Telegram.

Στην ηχογράφηση η φωνή που φέρεται ότι ανήκει στον Αμπού Χάμζα ελ Κουράσι λέει ακόμη πως το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει την αποτυχία της «συμφωνίας του αιώνα», του σχεδίου δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή που θα παρουσιαστεί σήμερα.

«Τα μάτια των στρατιωτών του χαλιφάτου, όπου κι αν βρίσκονται, είναι πάντα στραμμένα στην Ιερουσαλήμ», προσθέτει ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, αν θέλει ο Θεός, θα δείτε (…) κάτι που θα σας κάνει να ξεχάσετε τη φρίκη» του παρελθόντος, λέει ακόμη ο Αμπού Χάμζα ελ Κουράσι, υπαινισσόμενος μια ενδεχόμενη επίθεση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισλαμικό Κράτος: Καλεί σε πόλεμο κατά του Ισραήλ και των Εβραίων"

Reuters: Για λογαριασμό της Τουρκικής κυβέρνησης ενεργούν οι χάκερς που επιτέθηκαν σε ελληνικές ιστοσελίδες

Τούρκοι χάκερς που εκτιμάται ότι ενεργούν προς το συμφέρον της Τουρκικής Κυβέρνησης ευθύνονται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και σε άλλους οργανισμούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους Δυτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Τούρκοι χάκερ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφάλειας, καθώς και επιχειρήσεις και άλλες ομάδες. Μεταξύ των στόχων τους ήταν και ελληνικές και κυπριακές κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν υποκλοπές της κίνησης σε μια ιστοσελίδα, κάτι που πιθανώς δίνει στους χάκερ τη δυνατότητα να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κυβερνητικών οργανισμών. Σύμφωνα με δύο Βρετανούς αξιωματούχους και έναν Αμερικανό, η συγκεκριμένη δραστηριότητα φέρει όλα τα στοιχεία μιας επιχείρησης κατασκοπίας υποστηριζόμενη από το κράτος με σκοπό να προωθηθούν τα τουρκικά συμφέροντα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Για λογαριασμό της Τουρκικής κυβέρνησης ενεργούν οι χάκερς που επιτέθηκαν σε ελληνικές ιστοσελίδες"

'Αγνωστοι έσπασαν το αυτοκίνητο του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια

Επίθεση με στόχο το αυτοκίνητο του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Φλαμπουράρη, εξαπέλυσαν άγνωστοι, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στις 14:30, έξω από το σπίτι του στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια.

Οι άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου του και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο, άγνωστοι, είχαν σπάσει τις προηγούμενες μέρες και το αυτοκίνητο της νύφης του πρώην υπουργού.

Διαβάστε Περισσότερα » "'Αγνωστοι έσπασαν το αυτοκίνητο του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια"

Υπερψηφίστηκε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας, του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο έκανε με ευρεία πλειοψηφία δεκτή την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους απώλεσαν το Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο Κατρούγκαλου. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Με την τροπολογία καθορίζεται, επίσης, η διαδικασία επιλογής από τους ασθενείς, ιδιωτικού φαρμακείου ως σημείου παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης για τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «καρδιά της τροπολογίας, είναι ότι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, πρώην δικαιούχοι Ε.Κ.Α.Σ., που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, δεν επιβαρύνονται καθόλου στη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ για τη ρύθμιση της διαδικασίας των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, τόνισε ότι «υλοποιούμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Είμαστε συνεπείς σε μια πολιτική που έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες. Αντιλαμβανόμαστε το Υπουργείο Υγείας ως ένα λαϊκό Υπουργείο, με πλατιά ανταπόκριση στις λαϊκές ανάγκες. Ασκούμε πολιτική με προτεραιότητα αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν, τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς, όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν και πρέπει να χαίρονται το κοινωνικό αγαθό της Υγείας».

Κάλυψη θέσεων ΕΣΥ

Η ενιαία τροπολογία νομοθετεί, επίσης, την επέκταση κατά δύο έτη του υφιστάμενου καθεστώτος που διέπει τους περιορισμούς στην υποβολή υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, δια της εισαγωγής νεοεισερχομένων ειδικευμένων ιατρών και προς αποφυγή ανακύκλωσης των ήδη υπηρετούντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΟΠΥΥ


Τέλος, η τροπολογία αφορά στην εξειδίκευση θεμάτων λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ με την επωνυμία «Εφαρμογή διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)». Στην τροπολογία περιγράφονται ο σκοπός λειτουργίας της, η εκτέλεση επεξεργασίας από τον ΕΟΠΥΥ στα εισφερόμενα στοιχεία από ασθενείς στην εφαρμογή για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και οι αναγκαίες διασφαλίσεις ως προς την ακεραιότητα του συστήματος και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ"

«Ψευτοσυμφωνία» το μνημόμονιο Τουρκίας - Λιβύης, λέει ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα

Με αφορμή τον κατάπλου του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude» στο λιμάνι του Πειραιά, για να λάβει μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, έδωσε συνέντευξη Τύπου επί του πλοίου, όπου μίλησε για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, που είναι σε άνθιση, ενώ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και χαρακτήρισε ως «ψευτοσυμφωνία» το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στο θέμα της Άμυνας, και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία 'Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μεζονάβ και συνέχισε: «Η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές οι οποίες ενδεχομένως να υπάρξουν. Ο ρόλος της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας είναι γνωστός, είναι ένας παλιός ρόλος και έχω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες για τον εκσυγχρονισμό των Mirage και σύντομα θα υπογράψουμε μια παρόμοιου τύπου συμφωνία για ελικόπτερα NH90 και όπως γνωρίζετε οι χώρες μας είναι σε συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση δυο νέων φρεγατών. Σκοπός μας είναι πάντα να βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά τα δέκα χρόνια αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να καταστήσει σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έτσι υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της άμυνας».

Για τις τουρκικές προκλήσεις και για το θέμα της Λιβύης, ο κ. Μεζονάβ σημείωσε: «Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιδεικνύει πρόσφατα ένα μεγάλο ακτιβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τίθεται θέμα να δούμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σσ την Τουρκία) η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Μιλάω συγκεκριμένα για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Λιβύη, το οποίο εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα».

Για την παρουσία του πλοίου «Dixmude» στον Πειραιά, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον της Γαλλίας να είναι παρούσα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη αυτή συμβολίζει τη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων όχι μόνο στο επίπεδο της άμυνας, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Για την στάση που θα κρατήσει η Γαλλία σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει και άλλο τις ενέργειες της, ο κ. Μεζονάβ είπε: «Θα σταθούμε στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά. Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων, που θεωρούν αυτή την κατάσταση μη αποδεκτή».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του πλοίου, Νικολά Ροσινιόλ, μιλώντας για την συμμετοχή του «Dixmude» στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» είπε: «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την σχέση μεταξύ του Ναυτικού της Ελλάδας και της Γαλλίας συγκεκριμένα στον τομέα των αμφίβιων επιχειρήσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι μια καινοτομία και είναι στην ουσία το πρώτο λιθαράκι μιας προσπάθειας διαλειτουργικότητας και θέλουμε να βοηθήσουμε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις περαιτέρω προσπάθειες του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψευτοσυμφωνία» το μνημόμονιο Τουρκίας - Λιβύης, λέει ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα"

Στο Άουσβιτς ο Μητσοτάκης: «Αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του ‘Αουσβιτς, επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους του στρατοπέδου στην Πολωνία.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ. Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μέσα από τον χώρο του ‘Αουσβιτς.

Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος ιστορικός -του ναζισμού- Ian Keyshaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον ερυθρό στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ. Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944 στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν έγραψαν ότι: πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Την μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα. Μαζί με την υπόσχεση -την οποία δίνουμε όλοι- ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, μπήκαν στα κτίρια και στα κελιά όπου διέμεναν οι κρατούμενοι, καθώς και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι.

Επίσης είδαν αντικείμενα κρατουμένων και άκουσαν ιστορίες Ελλήνων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο ‘Αουσβιτς, αλλά και εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που είδε από κοντά ο πρωθυπουργός, ήταν το χειρόγραφο του Έλληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη Μαρσέλ Νατζαρή, το οποίο είχε τοποθετήσει μέσα σε μια φιάλη που βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Ο πρωθυπουργός στο χειρόγραφο μήνυμα του στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε τα εξής:

«Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις.

Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Άουσβιτς ο Μητσοτάκης: «Αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ»"

Υπουργείο Παιδείας: Δεν προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών που νόσησαν από τη γρίπη

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας με σημερινή του εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται αλλά έως πέντε ημέρες δεν θα προσμετρώνται.

Συγκεκριμένα με εγκύκλιος που υπογράφει η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με της απουσίες λόγω της εξαρσης της εποχικής γρίπης προβλέπει:

«Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Δεν προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών που νόσησαν από τη γρίπη"

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από το ΣτΕ

Την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέβαλε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική εκλογή της για να γίνει η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα Σακελλαροπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από το ΣτΕ και το δικαστικό σώμα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Αποχωρεί έτσι από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο 2,5 χρόνια πριν λήξει η θητεία της και μετά από 28 χρόνια άσκησης των καθηκόντων της στο ίδιο δικαστήριο.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στις 13 Μαρτίου.

Πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία για τη διαδοχή της κα Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ.

Μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να επιλέξει το νέο πρόεδρο, χρέη προέδρου στο ΣτΕ θα εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο κ. Αθανάσιος Ράντος.

Τα καθήκοντα για τον κ. Ράντο είναι γνώριμα, καθώς είχε βρεθεί στην ίδια θέση μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου, μέχρι και την επιλογή της κα Σακελλαροπούλου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από το ΣτΕ"

Παπαγγελόπουλος: Να μην ξαναεμφανισθεί ο Πλεύρης στην προανακριτική

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγγελόπουλος, εμμέσως ή αμέσως, ζητά την εξαίρεση του κυρίου Πλεύρη. Στις 7 Νοεμβρίου τόσο ο ίδιος με δήλωσή του, όσο και ο δικηγόρος του Δημήτρης Τσοβόλας, είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με σημερινή δήλωσή του, ζητάει την εξαίρεση του βουλευτή Αθανάσιου Πλεύρη από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεσης της Novatris.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα ενημερώσει επισήμως τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ελληνικό λαό «για όλες τις συνειδητές και απροκάλυπτες παραβιάσεις του Συντάγματος, για όλα τα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα και για όλες τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγγελόπουλος, εμμέσως ή αμέσως, ζητά την εξαίρεση του κυρίου Πλεύρη. Στις 7 Νοεμβρίου τόσο ο ίδιος με δήλωσή του, όσο και ο δικηγόρος του Δημήτρης Τσοβόλας, είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η κίνηση είχε γίνει ως “αντίμετρο” στην απόφαση της Προανακριτικής να εξαιρέσει από τις εργασίες της τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκη και Τζανακόπουλο, προκαλώντας το αιχμηρό σχόλιο του Θανάση Πλεύρη.

Το αίτημα είχε απορριφθεί από την προανακριτική επιτροπή.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης που έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ως εξής:

«Πληροφορήθηκα από την εφημερίδα “Kυριακάτικη Δημοκρατία” ότι ο κ. Σαμαράς πριν λίγα χρόνια αποκαλούσε τον κ. Θάνο Πλεύρη, Ναζί και δεν τον ήθελε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα ο κ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του κ. Σαμαρά σε μήνυσή του για υπόθεση απολύτως σχετική με τη Novartis.

Ταυτόχρονα ο κ. Πλεύρης ως μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε μετά από μήνυση πάλι του κ. Σαμαρά και πάλι για την υπόθεση Novartis, εκτελεί χρέη εισαγγελέα σε βάρος μου.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές εάν υπάρχει ίχνος ευθιξίας είτε ο κ. Πλεύρης δεν πρέπει να ξαναεμφανισθεί στην προκαταρκτική επιτροπή είτε η ίδια η επιτροπή θα του απαγορεύσει την είσοδο, θα τον εξαιρέσει και θα τον αποπέμψει από τις εργασίες της.

Αμέσως μετά την κατάθεση του εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατάθεση η οποία εκβιάσθηκε από την πλημμυροπαθή κ. Ράικου και τους προστάτες της, θα ενημερώσω επισήμως τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ελληνικό λαό για όλες τις συνειδητές και απροκάλυπτες παραβιάσεις του Συντάγματος, για όλα τα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα και για όλες τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαγγελόπουλος: Να μην ξαναεμφανισθεί ο Πλεύρης στην προανακριτική"

Κλειστά τέσσερα νηπιαγωγεία κι ένα δημοτικό στην Κεντρική Μακεδονία λόγω γρίπης

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τέσσερα νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του αυξημένου αριθμού απόντων μαθητών από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ενώ δύο νηπιαγωγεία, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σήμερα δεν λειτουργούν, διότι οι γονείς δεν έχουν πάει τα παιδιά τους λόγω ασθένειας ή επειδή φοβούνται μήπως αρρωστήσουν, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας τους» επισήμανε ο κ. Κόπτσης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από τους 263 μαθητές του δημοτικού σχολείου απουσίασαν σήμερα 212. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά απουσιών είχαμε και στα δύο νηπιαγωγεία, για αυτό και αποφάσισα να παρανείμουν κλειστά για τρεις ημέρες, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου».

Κατά τον κ.Κόπτση, «η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, έχει παρουσιαστεί μικρή αυξητική τάση στον αριθμό απόντων μαθητών, λόγω της εποχικής γρίπης, της τάξεως του 30%, αλλά δεν είμαστε σε ανησυχητικό σημείο, αν και σε κάποια σχολεία απουσιάζει και το 60% των μαθητών». Στη Δυτική Θεσσαλονίκη το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν ξεπερνά το 30% του συνολικού αριθμού, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 25%.

Όπως τόνισε, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας καθώς μέχρι σήμερα «υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, μετρημένα σε ένα χέρι, με πιστοποιημένο τον ιό της γρίπης». Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε πως «υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ενημερωνόμαστε άμεσα από τα σχολεία για την κατάσταση που παρουσιάζουν σχετικά με τις απουσίες των παιδιών. Εάν μας ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ότι υπάρχει ζήτημα, τότε σε συνεργασία με τους δημάρχους θα δοθεί εντολή να ανασταλεί η λειτουργία τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τέσσερα νηπιαγωγεία κι ένα δημοτικό στην Κεντρική Μακεδονία λόγω γρίπης"

Μέρκελ: Θα πιέσει για την ένταξη Αλβανίας – Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα πραγματοποίησε στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και τόνισε πως θα ασκήσει πίεση στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες του μπλοκ με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

«Πάνω απ’ όλα, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο για να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και επίσης με τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η καγκελάριος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο στη διάρκεια συνάντησής της με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει πολλά», δήλωσε η Μέρκελ. «Τώρα θα εργασθούμε σκληρά για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τον Μάρτιο».

Ωστόσο αυτό είναι μια δύσκολη αποστολή για την κ. Μέρκελ, καθώς πολλά κράτη – μέλη έχουν δηλώσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ένταξη των δύο χωρών. Πρώτα και πάνω απ όλους έχει εκφράσει την αντίθεσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ασκήσει ήδη βέτο στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανία να ενταχθούν στα κράτη μέλη της Ένωσης κίνηση η οποία εξόργισε κάποιους μεταξύ των οποίων και το Βερολίνο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Θα πιέσει για την ένταξη Αλβανίας – Β. Μακεδονίας στην ΕΕ"

Έγκλημα στον Διόνυσο: «Βγες έξω να μιλήσω στον προϊστάμενο», είπε ο ηλικιωμένος πριν πυροβολήσει το θύμα

Δεν μπορούν να πιστέψουν οι εργαζόμενοι του δήμου Διονύσου την τραγική κατάληξη που είχε η διαμαρτυρία 77χρονου για διαρροή νερού στο σπίτι του. 

Συγκεκριμένα στις 08:45 το πρωί, ένας άντρας περίπου 77 ετών μετέβη στο αμαξοστάσιο του δήμου Διονύσου, που βρίσκεται στην οδό Λακωνίας  στον Άγιο Στέφανο και πυροβόλησε και σκότωσε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι 53χρονο υπάλληλο. 


Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία στον Άγιο Στέφανο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το αιματηρό περιστατικό είχε προηγηθεί έντονος διάλογος ανάμεσα στον δράστη και το θύμα, ο οποίος ήταν προϊστάμενος του τμήματος ύδρευσης του δήμου.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο 77χρονος μπήκε στο γραφείο του θύματος, ήταν παρών και ένας άλλος υπάλληλος στον οποίο είπε «βγες έξω, θέλω να πω κάτι στον Παναγιώτη». Ο ίδιος περιγράφει:  «Ήμουν μέσα μαζί με το θύμα και έρχεται ο δράστης και μου λέει "περάστε έξω". Εγώ βγήκα έξω και άφησα τον Παναγιώτη μαζί με το δράστη να μιλήσουν. Μιλούσαν δυνατά κι άκουγα τον 77χρονο πάλι να λέει στον Παναγιώτη για τη διαρροή κι ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Και του είπε ο άτυχος ο Παναγιώτης ότι κάναμε αυτοψία στο σπίτι σου αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Και τότε βγάζει το όπλο ο 77χρονος, σημαδεύει και ρίχνει στον Παναγιώτη τρεις σφαίρες. Η πρώτη σφαίρα απ' ό,τι είδα τον βρήκε στο κεφάλι. Μόλις άκουσα τον πυροβολισμό, κοιτάζω τον Παναγιώτη να γέρνει το κεφάλι του πάνω στο τζάμι. Ήταν πολύ ήρεμος ο δράστης, έκανε το φονικό, μπήκε στο αμάξι του και έφυγε.Φεύγοντας δεν είπε τίποτα.. λέει στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας και συνεργάτης του θύματος



ARAXNH-ASTYNOMIAδ


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το αμαξοστάσιο του δήμου και παραπονιόταν για διαρροή που είχε το σπίτι του. Υπάλληλοι είχαν ελέγξει την καταγγελία αλλά δεν είχαν διαπιστώσει διαρροή ενώ για τη διαμάχη είχε ενημερωθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Διονύσου.


«Ερχόταν πολλές φορές εδώ ο δράστης και έλεγε στο θύμα ότι υπάρχει διαρροή στο σπίτι του. Είχαμε πάει αρκετές φορές με μηχάνημα αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι. Του εξηγούσαμε ότι δεν υπάρχει διαρροή κι αυτός επέμενε. Του λέγαμε ότι υπάρχει άλλη αιτία για το νερό αυτό και δεν έχει να κάνει με εμάς. Αυτός επέμενε και σήμερα το πρωί ήρθε αποφασισμένος να κάνει το έγκλημα», λέει στο protothema.gr εργαζόμενος του δήμου που γνώριζε τον δράστη και το θύμα.



Στις 10 Ιανουαρίου, μάλιστα, ο άτυχος 53χρονος είχε βραβευτεί από τον δήμαρχο Διονύσου μαζί με άλλους 17 υπαλλήλους «για την ευδόκιμη συμπλήρωση 25 χρόνων εργασίας και προσφοράς».


foto-ypall


Δήμαρχος Διονύσου: Είμαστε συντετριμμένοι

«Είμαστε συντετριμμένοι από αυτό το τραγικό περιστατικό. Ο δράστης είχε εμμονή με το θύμα. Πυροβόλησε και σκότωσε τον προϊστάμενο υπηρεσίας ύδρευσης. Ήταν ένα πολύ καλό παιδί, διαμάντι, παντρεμένος, και έχω συγκλονιστεί γιατί ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος που έφυγε πραγματικά άδικα από τη ζωή. Από το 2011 ήταν προϊστάμενος και άριστος στα καθήκοντά του. Η υπηρεσία είχε φροντίσει και είχε κάνει έλεγχο στο σπίτι του δράστη για τη διαρροή αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο δράστης από ό,τι πληροφορήθηκα έχει προβλήματα υγείας, έχει καρκίνο και είχε εμμονή με τη διαρροή στο σπίτι του και με το θύμα, δυστυχώς», δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στον Διόνυσο: «Βγες έξω να μιλήσω στον προϊστάμενο», είπε ο ηλικιωμένος πριν πυροβολήσει το θύμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news