facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια το επίδομα γέννησης

Με ευρύτατη πλειοψηφία, ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Το άρθρο 1 του ομώνυμου νομοσχεδίου υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε «παρών». Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για την πολυϊδιοκτησία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13:00, αύριο Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια το επίδομα γέννησης"

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Αλβανία

Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στην Αλβανία.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7 χλμ. και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την περιοχή μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου, όπου στις 26 Νοεμβρίου 2019 σημειώθηκε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Αλβανία μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Το υπουργείο Αμύνης της χώρας ανακοίνωσε, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Σεισμολόγοι ανέφεραν, ότι πρόκειται για μία ακόμα ισχυρή μετασεισμική δόνηση από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός έπληξε την Αλβανία"

Παραδόθηκε ο εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε Ινδούς εργάτες στον Μαραθώνα

Παραδόθηκε στην Αστυνομία το μεσημέρι, ο εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε εναντίον Ινδών εργατών του όταν εκείνοι του ζήτησαν να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν ένας 23χρονος Ινδός, επισκέφθηκε τον εργοδότη του για να ζητήσει τα δεδουλευμένα. Το αίτημά του φαίνεται πως προκάλεσε την οργή του εργοδότη, ο οποίος φέρεται να πήρε την καραμπίνα του και να πυροβόλησε προς την πλευρά του 23χρονου.

Τα σκάγια τραυμάτισαν τον άτυχο εργαζόμενο, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ενώ ο εργοδότης εξαφανίστηκε για να γλιτώσει το αυτόφωρο και αναζητείτο από την Αστυνομία.

Το φως της δημοσιότητας είδε και βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και φαίνεται ο Ινδός εργάτης είναι πεσμένος στο έδαφος και αιμορραγεί. «Με χτύπησε στο πόδι και στον λαιμό. Εμείς δεν θα δουλέψουμε άλλο εδώ γιατί αυτός θα μας σκοτώσει. Να πάρουμε τα πράγματα μας να φύγουμε», ακούγονται να λένε ο τραυματισμένος εργάτης, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι και φίλοι του, που υποστηρίζουν ότι ο αγρότης τους χρωστάει μισθούς τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του συλληφθέντα, ο αγρότης πυροβόλησε γιατί ο Ινδός και συμπατριώτες του τον απείλησαν με όπλα και ο ίδιος ήταν σε άμυνα.



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε ο εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε Ινδούς εργάτες στον Μαραθώνα"

Γερμανία: Απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο που υπέβαλε η Ελλάδα το 2019

Η Γερμανία απέρριψε το 2019 το 70,5% των αιτημάτων που κατέθεσε η Ελλάδα για περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου (στη μεγάλη τους πλειοψηφία οικογενειακές επανενώσεις αιτούντων άσυλο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου για την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου και της αρμόδιας Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, η Ελλάδα απέστειλε την περασμένη χρονιά στη Γερμανία 1.922 αιτήματα και αυτή αποδέχτηκε μόλις τα 568, δηλαδή το 29,5% των αιτημάτων και απέρριψε πάνω από το 70% αυτών. Στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα αυτά αφορούσαν σε οικογενειακή επανένωση των αιτούντων άσυλο με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Το ποσοστό των απορρίψεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2018, οπότε η Γερμανία αποδέχτηκε το 43,4% των αιτημάτων για υπαγωγή στον Κανονισμό του Δουβλίνου (τα αιτήματα ήταν 2281 και οι αποδοχές 991). Το 2017 η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική με τη Γερμανία να κάνει αποδεκτά σχεδόν το 92% των αιτημάτων.

Για «συστηματική υπονόμευση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο με συγγενείς τους στη Γερμανία» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους, σήμερα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl». Όπως εξηγούν, η Γερμανία «συστηματικά απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις από την Ελλάδα με την επίκληση της λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας» και ζητούν να παύσει η πρακτική αυτή.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες αιτούντων που εμπίπτουν στον Κανονισμό Δουβλίνου (μεταξύ αυτών και στην οικογενειακή επανένωση) δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία παρουσίασαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο πεντάμηνο του 2019 το ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων για οικογενειακή επανένωση ήταν 75%, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες του ίδιου χρόνου το ποσοστό απόρριψης ανήλθε σε 72%.

Δεύτερη σε αριθμό εξερχόμενων αιτημάτων από την Ελλάδα έρχεται η Αγγλία, όπου το ποσοστό αποδοχής ήταν περίπου 54% (στάλθηκαν 1.230 αιτήματα και έγιναν δεκτά τα 667). Ακολουθούν η Σουηδία με 375 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67,5% και η Ελβετία με 339 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67.2%. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα απέστειλε 5.459 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για αιτούντες άσυλο στα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 2.523, δηλαδή περίπου το 46% των αιτήσεων.

Την ίδια ώρα που η Γερμανία απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων από την Ελλάδα, ζήτησε το 2019 να επιστραφούν στην Ελλάδα 8.874 άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της, με την Ελλάδα να κάνει αποδεκτά μόλις τα 504 αιτήματα. Από την άλλη πλευρά, πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ορισμένες χώρες κράτησαν χαμηλά ή ακόμα και μηδενικά τα εισερχόμενα αιτήματα προς την Ελλάδα αναγνωρίζοντας το βάρος που σηκώνει η χώρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Συνολικά το 2019 τα εισερχόμενα αιτήματα από άλλα κράτη μέλη ανήλθαν σε 12.718 και η Ελλάδα έκανε αποδεκτά τα 710.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο που υπέβαλε η Ελλάδα το 2019"

Κοροναϊός: Τρία νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ο κοροναϊός έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη καθώς τρια επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν στη Βαυαρία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα σήμερα το πρωί.

«Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης εργαζόμενοι στην εταιρεία του Στάρνμπεργκ, όπου εργάζεται ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε πρώτος», διευκρινίζει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 40 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν βρεθεί ότι είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή και θα υποβληθούν σε εξετάσεις αύριο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Τρία νέα κρούσματα στη Γερμανία"

Ανοικτή επιστολή Ολυμπιακού στον πρωθυπουργό: «Με την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα»

Για το ζήτημα του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας τοποθετήθηκε επίσημα ο Ολυμπιακός με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Προς τον Πρωθυπουργό
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων
Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε καθήκον απέναντι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία προερχόμενα από Δημόσιες Αρχές, κατήγγειλε ακραία παρανομία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη, που αφορούσε την παράνομη απόκτηση της ΠΑΕ Ξάνθης και των εγκαταστάσεών της (γήπεδα, ξενώνας, γραφεία κλπ) από εταιρεία πραγματικών συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Πρόκειται για πράξη (πολυιδιοκτησία) που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δυο ομάδες.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με συντριπτική πλειοψηφία 4 προς 1 ψήφους (το 80% των μελών της προϋπήρχαν της αλλαγής της κυβέρνησης) μετά από έρευνα και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα με την οποία αφού διαπίστωσε όλες τις παρανομίες, παρέπεμψε στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Super League για την επιβολή της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν με άλλες που αντί της ποινής του υποβιβασμού θα προβλέπουν αφαίρεση 5-10 βαθμών από τις υπαίτιες ΠΑΕ.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν και την παραμονή και συμμετοχή των δύο παρανόμων ομάδων στο ήδη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, επιτρέποντας έτσι σε οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει, ομάδες που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μέσα από αυτή την παρανομία τον τίτλο του πρωταθλητή.

Με αυτό τον τρόπο, αγνοούν τους κανονισμούς των διοργανώσεων της UEFA (Άρθρο 5) οι οποίοι εφαρμόζονται αναλογικά σε όλα τα Πρωταθλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ρητώς απαγορεύεται να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες που είτε άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη.

Την παρούσα ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.

Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία.

Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική.

Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτή επιστολή Ολυμπιακού στον πρωθυπουργό: «Με την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα»"

Κοροναϊός: Και τέταρτο κρούσμα στη Γαλλία - Συναγερμός στην Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού, ο οποίος μεταδίδεται σε απόσταση δύο μέτρων και αναμένεται να κορυφωθεί - σύμφωνα με τους ειδικούς - τις επόμενες ημέρες. Το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, πρόκειται για ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση».

Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήρθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 250 Γάλλοι και περισσότεροι από 100 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα επαναπατριστούν με δύο αεροσκάφη από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, και «μονάχα στους υγιείς και χωρίς συμπτώματα πολίτες θα επιτραπεί να ταξιδέψουν», ανακοίνωσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπιζίν γνωστοποίησε ότι ένα πρώτο αεροσκάφος με το οποίο θα επαναπατριστούν Γάλλοι θα επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διευκρίνισε, σε δελτίο Τύπου, ότι το αυτό το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Γαλλία την Τετάρτη το πρωί, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο θα αναχωρήσει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

«Βάσει των πρώτων υπολογισμών, περίπου 250 Γάλλοι θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και περισσότεροι από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με το δεύτερο αεροσκάφος», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα μεταφοράς με το αεροπλάνο, διευκρίνισε η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αιτήματος βοήθειας από τη Γαλλία, βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να διασφαλίσουμε μια σθεναρή και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, εκτός και εντός της ΕΕ, μπροστά στην κατάσταση το κοροναϊού που εξελίσσεται», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής

Ως το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό εκτιμάται η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού εργαζόμενου της εταιρείας Webasto, που διαπιστώθηκε χθες στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από τη Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

«Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»

To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας Γκάο Φου δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.

«Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Και τέταρτο κρούσμα στη Γαλλία - Συναγερμός στην Ευρώπη"

Το σχέδιο Τραμπ για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο, τόνισε, θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μια «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας» εκ μέρους των Παλαιστινίων, ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας». Θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. «Του εξήγησα, ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος, θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο 4 ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό το κράτος θα είναι «εδαφικά συνεχές» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», πρόσθεσε.

Κάλεσε τέλος τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. «Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο Τραμπ για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους"

Με δαπάνες της Lamda Development οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

«Οι χρήσεις γης έχουν καθοριστεί πλήρως με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν το καλοκαίρι, έχουν οριστικοποιηθεί και δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση», ανέφερε για το Ελληνικό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, των διατάξεων για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης θα υλοποιηθεί με δαπάνες του επενδυτή, δηλαδή της Lamda Development.

«Για να κατεδαφίσεις ένα οποιοδήποτε κτίριο, αυτό πρέπει να είναι νόμιμο ή να έχει τακτοποιηθεί με το νόμο των αυθαιρέτων. Στο Ελληνικό υπάρχουν, σχεδόν, γύρω στα 1.000 κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές εποχές, από διαφορετικούς φορείς και με διαφορετικές διαδικασίες. Το τι είναι νόμιμο, τι είναι ημινόμιμο από όλα αυτά και τι είναι αυθαίρετο είναι μια ιστορία η οποία για να ξεκαθαριστεί χρειάζονται τρία χρόνια», εξήγησε για την προωθούμενη διάταξη ο Δημήτρης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Το δημόσιο πουλάει στη LAMDA. O πωλητής, για να μπορεί να κάνει μεταβίβαση, πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες, σε σχέση με τη νομιμότητα των ακινήτων του. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει τόσα χρόνια και έπρεπε να ξεκαθαρίσει τώρα, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει μεταβίβαση. Πώς θα γινόταν με κτίσματα τα οποία δεν είναι τακτοποιημένα ή τουλάχιστον δεν έχουν αυτό το οποίο κάνουμε εμείς σήμερα, να θεωρούνται νόμιμα εξ ορισμού; 'Αρα, αυτός είναι ο λόγος και είναι προφανής και απλώς, αλλιώς θα σήμαινε ότι θα πάμε 3 χρόνια πίσω».

Στο ερώτημα που τέθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «ποιος θα πληρώσει», ο υφυπουργός ανέφερε: «Προφανώς θα πληρώσει η LAMDA, η οποία δεν απαλλάσσεται από καμία υποχρέωση που έχει».

Είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, η οποία υπογράμμισε ότι τις κατεδαφίσεις, σύμφωνα με τη σύμβαση, έχει υποχρέωση να τις κάνει ο επενδυτής. «Εδώ τώρα ή θα κάνει μια δωρεά ο επενδυτής για να φανεί ότι ξεκινάει το Ελληνικό -τάχα - με κάποιες κατεδαφίσεις ή θα τις χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο και δε θέλω να το πιστέψω», δήλωσε η βουλευτής, η οποία επισήμανε πάντως, ότι έχει στα χέρια της τη ρύθμιση που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, ως πρόταση της «LAMDA».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, προειδοποίησε ότι με τον τρόπο που προχωρούν οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στον χώρο του Ελληνικού, μπορεί να προκύψουν θέματα αρμοδιοτήτων, «και αντί να επιταχύνουμε την κατεδάφιση, που θέλουμε να προχωρήσουν οι εργασίες γρήγορα και να προχωρήσει αυτή η επενδυτική δραστηριότητα για την ανάπλαση του Ελληνικού, να βρεθούμε προ εκπλήξεων». Είπε επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επωμιστεί το κόστος το ελληνικό δημόσιο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ακόμα διάταξη που θα βαρύνει τους φορολογούμενους, αν και στη σύμβαση ήταν καθαρό ότι οι δαπάνες θα βάρυναν τον επιχειρηματικό όμιλο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Με δαπάνες της Lamda Development οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό"

Κατατέθηκε η τροπολογία για αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού

Τροποποιείται ο νόμος για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης κι λοιπές διατάξεις», αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

Η τροπολογία έρχεται μετά τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που είχε προϊδεάσει για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, στις 13:00, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας.

Για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης, για τον «Δικέφαλο» λόγω πολυιδιοκτησίας και για το συγκρότημα της Θράκης εξαιτίας του μετοχολόγιού της.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέγραψε από την ομάδα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. τον Θοδωρή Ζαγοράκη, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού"

Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά Τσίπρα: «Χάρισε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους εργολάβους»

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του για το έργο της εθνικής οδού Πάτρα Πύργου εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην Ηλεία όπου σε συνάντηση με τους δημάρχους Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα εμφανίστηκε ανήσυχος καθώς όπως είπε φοβάται πως το έργο «θα πάει στις καλένδες», προσθέτοντας ότι «εμείς είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση». Όπως μάλιστα ανέφερε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει πάρα πολύ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δώσει έγκριση για ανάθεση σε ένα τόσο μεγάλο έργο». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στα θέματα υποδομών «ακολουθεί μια λογική εκδικητική και πολιτικής αντιδικίας χωρίς λόγο, για έργα που είχαν δρομολογηθεί, που είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και θα ολοκληρώνονταν».

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης που χάρισε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους εργολάβους, συνεπώς θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικός πριν μιλήσει για «λογικές νταβατζήδων»… Ιδίως μάλιστα όταν αναφέρεται στο πολύπαθο έργο Πάτρα-Πύργος, το οποίο η δική του κυβέρνηση παρέλαβε έτοιμο να υλοποιηθεί και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά σκανδαλωδώς το έσπασαν στα 8 ικανοποιώντας τον εκλεκτό τους εργολάβο, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Αν δεν είχαν κάνει αυτό το πολιτικό έγκλημα, σήμερα ο δρόμος θα ήταν έτοιμος.

Η κυβέρνηση μας, με συνέπεια και σοβαρότητα, λύνει σύνθετα προβλήματα που κληρονόμησε. Λέμε την αλήθεια στους πολίτες.

Και εξασφαλίζουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου θα γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και για την επόμενη περίοδο, αν χρειαστεί.

Το ελληνικό δημόσιο δε θα ξοδέψει ούτε ευρώ παραπάνω για την υλοποίηση του έργου από το ποσό που έχει ήδη καθοριστεί με τις υπάρχουσες εργολαβίες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά Τσίπρα: «Χάρισε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους εργολάβους»"

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου σε Χαφτάρ: Δεν έχει θέση στο μέλλον της Λιβύης

Επίθεση κατά του Χαλίφα Χαφτάρ, με αφορμή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη δίπλα σε σχολείο της Τρίπολης, με συνέπεια τον θάνατο μαθητών, πραγματοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αποδίδει την επίθεση αυτή στον Χαφτάρ, τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter πως... «ο αποστάτης Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ στοχεύει αδιάκριτα πολίτες και ευνοεί τις εχθροπραξίες αντί για την ειρήνη, σε μια χώρα που έχει εξασθενηθεί από τον πόλεμο».

«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ συνεχίζει να επιτίθεται στους αμάχους χωρίς διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Αυτή η τελευταία επίθεση είναι ακόμα μια απόδειξη πως ο Χαφτάρ βρίσκεται από την πλευρά του πολέμου και όχι της ειρήνης. Δεν υπάρχει θέση για πολεμοχαρείς που βομβαρδίζουν τους συμπλοίτες τους στο μέλλον της Λιβύης», σημείωσε ο Τσαβούογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Τσαβούσογλου σε Χαφτάρ: Δεν έχει θέση στο μέλλον της Λιβύης"

Σεισμός 5,2 ρίχτερ στα Δωδεκάνησα!

Σεισμός 5,2 ρίχτερ έγινε αισθητός στα Δωδεκάνησα. Το επίκεντρο είναι στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Ακολούθησαν μετασεισμοί 3,4, 3,8 και 4,1 ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε στις 5.38 και το μέγεθός του είναι 5,2 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό του βάθος σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση είναι τελικά 23,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του είναι στον θαλάσσιο χώρο 104 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Στις 5.57 έγινε μετασεισμός 3,4 ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο στις 6.09 άλλος ένας μεγέθους 3,8 ρίχτερ και ένας 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 6.12. Σήμερα ήταν μια έντονη ημέρα από πλευράς σεισμών στον ελληνικό χώρο. Το πρωί έγινε σεισμός 3,8 ρίχτερ στην Αταλάντη και νωρίτερα έγινε σεισμός 3,7 ρίχτερ στην Ζάκυνθο.

Ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ έγινε ελάχιστα αισθητός, παρά το μεγάλο μέγεθος του. Αισθητός έγινε κυρίως στη Κάρπαθο, την Κάσο και τη Ρόδο χωρίς πάντως να σημειωθούν ζημιές ούτε και ιδιαίτερη ανησυχία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,2 ρίχτερ στα Δωδεκάνησα!"

Απαγόρευση εξαγωγών για φάρμακα σε έλλειψη

Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί, και εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Φίλιππου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση εξαγωγών για φάρμακα σε έλλειψη"

Κοροναϊός: Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αναπτύξει ήδη εμβόλιο για την αντιμετώπισή του

Στη δημιουργία του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό έχουν ήδη προχωρήσει επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος λοιμώξεων, Yuen Kwok-yung, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, επιστήμονες στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ξεχωριστά και με πυρετώδεις ρυθμούς για την παραγωγή εμβολίου για τον ιό που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 100 νεκρούς και έχει μολύνει χιλιάδες άλλους ανθρώπους στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Yuen αποκάλυψε πως ο ίδιος και η ομάδα του δουλεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό, έχοντας απομονώσει στελέχη του από το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην πόλη. «Έχουμε ήδη αναπτύξει το εμβόλιο, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να το τεστάρουμε σε ζώα», ανέφερε ο καθηγητής, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ευρεία χρήση του εμβολίου σε ανθρώπους.

Αυτό που αρκέστηκε να πει, είναι πως θα χρειαστούν λίγοι μήνες για τα ζώα και τουλάχιστον ένας χρόνος για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, πριν θεωρηθεί πως είναι κατάλληλο για χρήση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αναπτύξει ήδη εμβόλιο για την αντιμετώπισή του"

Κλείνουν 9 σχολεία του Δήμου Πρέβεζας λόγω εποχικής γρίπης

Τη διακοπή μαθημάτων σε 9 σχολεία του Δήμου λόγω μεγάλου ποσοστού μαθητών που ασθενούν από την εποχική γρίπη ανακοινώνει με σχετική απόφασή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ .Νίκος Γεωργάκος.

Η διακοπή των μαθημάτων ισχύει από 29 έως και 31 Ιανουαρίου 2020, ενώ τα σχολεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι:

 9 Νηπιαγωγείο Πρέβεζας
 Νηπιαγωγείο Καναλίου
 Νηπιαγωγείο Ν.Σινώπης
 Νηπιαγωγείο Ν.Σαμψούντας
 Νηπιαγωγείο Λούρου
 Νηπιαγωγείο Ν. Ωρωπού
 Δημοτικό Σχολείο Ν.Σινώπης
 Δημοτικό Σχολείο Ν.Ωρωπού και
 Δημοτικό Σχολείο Λούρου.

mypreveza
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν 9 σχολεία του Δήμου Πρέβεζας λόγω εποχικής γρίπης"

Πιερρακάκης: Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης θα αρχίζει και θα τελειώνει μέσα στο μαιευτήριο

Στη νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινά και θα τελειώνει για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, ενώ σημείωσε ότι στη διαδικασία αυτή προστίθεται και η απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, εξήγησε πώς θα αναζητούνται ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καθώς και τον τρόπο που θα διακινούνται τα έγγραφα που θα εκδοθούν μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Τέλος, επισήμανε ότι οι γονείς θα ενημερώνονται μέσω SMS και e-mail για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς επίσης και για τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να προκύψουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η Βουλή των Ελλήνων καλείται σήμερα να επικυρώσει μια από τις βασικότερες κυβερνητικές εξαγγελίες, το επίδομα γέννησης, ως ένα κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος – και η αλήθεια είναι ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αρκεί κανείς να δει σχετικές μελέτες και να ξεκινήσει από το εμπειρικό δεδομένο ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός μειώθηκε: κατά τα χρόνια της κρίσης έπεσε από τα 11,1 εκατομμύρια στην απογραφή του 2011 στα 10,7 σήμερα.

Άκουσα τον κ. Λοβέρδο που ανέφερε κάποια στοιχεία. Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε ότι το 2050 υπάρχει μία προοπτική να έχουμε πέσει ακόμα και κάτω από τα 9 εκατομμύρια. Το δημογραφικό είναι, αν θέλετε, το νούμερο ένα εθνικό θέμα. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε αυτή την πορεία να τη διαχειριστούμε, να πάμε στα πιο καλά από τα σενάρια που υπάρχουν. Και πολιτικές όπως αυτή που αναπτύσσεται στο παρόν σχέδιο νόμου είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση και δρουν ευεργετικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο διεξοδικά στο άρθρο 13 του παρόντος νομοσχεδίου σε σχέση με την αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, που είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής: να χτίσουμε ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους. Θεσπίζουμε έτσι αυτή τη νέα διαδικασία.

Για την υφιστάμενη διαδικασία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, διότι όσοι είμαστε γονείς την έχουμε βιώσει. Μέχρι σήμερα όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να συγκεντρώσεις μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης.

Έπειτα χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο (αυτό πλέον γίνεται αυτόματα), ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.

Από όλα τα παραπάνω στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής είχε απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία. Πολλαπλές ουρές, πολλαπλών βημάτων σε πολλαπλές υπηρεσίες που πολύ συχνά δεν βρίσκονται καν στον ίδιο δήμο.

Τι νομοθετούμε σήμερα: η διαδικασία αυτή, η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Πιο συγκεκριμένα, από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.

Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.

Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά – και είναι αυτό που συσχετίζει τη νομοθέτηση της νέας διαδικασίας με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου: η αυτόματη ηλεκτρονική απόδοση του επιδόματος γέννησης. Και αυτή θα γίνεται ως εξής: ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα. Έτσι, δημιουργούμε μια επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μια ουρά για τους πολίτες. Και επίσης εδώ η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail.

Αυτό θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής” – είναι ίσως και συμβολικό ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση.

Και επιτρέψτε μου να κλείσω με την εξής σκέψη. Ένα από τα βασικά προεκλογικά αιτήματα κωδικοποιήθηκε στην εξής φράση: “φτιάξτε κράτος”. Κράτος, φυσικά, έχουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να το φέρουμε στο 2020 – και αυτό κάνουμε. Ενέργειες όπως αυτή αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, είτε μιλάμε για την ψηφιοποίηση της δήλωσης γέννησης, είτε μιλάμε για την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, είτε μιλάμε για μία υπεύθυνη δήλωση, για μια εξουσιοδότηση, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να γίνει άυλη. Όλα αυτά είναι βήματα προς τα εμπρός. Και ίσως σε συμβολικό επίπεδο, όπως είπα και πριν, να μην υπήρχε καλύτερος τρόπος από το να ξεκινήσει κανείς από τη διαδικασία της γέννησης ενός παιδιού.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης θα αρχίζει και θα τελειώνει μέσα στο μαιευτήριο"

Αθανασίου στην Προανακριτική: Η επιστολή Φιλιππάκη απαρχή της λειτουργίας του «μηχανισμού Ρασπούτιν»

Καταπέλτης ήταν ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το σκάνδαλο για τη Novartis, εκτός από σειρά αποκαλύψεων για την δράση και τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σημείο «μηδέν», από το οποίο ξεκίνησε η σκευωρία της Novartis. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αθανασίου την «απαρχή του μηχανισμού Ρασπούτιν» αποτέλεσε η επιστολή Φιλιππάκη.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ο κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015, ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργος Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε οτι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ.Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη.

Εγω δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρίαΤουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω οτι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο”. Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του “μηχανισμού Ρασπούτιν” που στόχο είχε να παρακάμψει απο την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς.

Η αρχή του «μηχανισμού Ρασπούτιν»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στην επιστολή του εκδότη Φιλιππάκη, με την οποία ισχυρίζονταν ότι πίσω από το σκάνδαλο Λαγκάρντ κρύβονταν οι κ. Παπασταύρου και Μιωνής κλπ, ήταν άκρως περιγραφικός, μιλώντας για την «αρχή της δράστης του μηχανισμού Ρασπούτιν», επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της κ. Ράικου, ότι η επιστολή αυτή αποτελούσε το χρονικό σημείο που ξεκίνησε η σκευωρία Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2015 μια ομάδα εισαγγελέων με επικεφαλής τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο και συγκεκριμένα οι Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργο Καλούδης ταξιδεύουν στο Παρίσι για να πάρουν μυστική κατάθεση από τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί. Η συγκεκριμένη κίνηση προκλήθηκε από καταγγελία γνωστού εκδότη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή, κ.λπ . Ωστόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος για τη συγκεκριμένη επιστολή δεν ενημέρωσε τον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και ότι η καταγγελία εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών και όχι στους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τους Οικονομικούς εισαγγελείς. Η συγκεκριμένη ενέργεια όπως καταγγέλλουν Αθανασίου και Ράικου οργανώθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, σημειώνοντας και την αρχή της δημιουργίας της σκευωρίας.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ελένη Τουλουπάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία”.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής περιέγραψε ότι οι παραθεσμικές μεθοδεύσεις του μηχανισμού Ρασπούτιν δεν αφορούσαν μόνο την υπόθεση Novartis αλλά και υποθέσεις που “έσκασαν” το πρώτο εξάμηνο του 2015 και με τις οποίες η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Θ. Πλεύρης: Για Παπασταύρου υπήρχε κατεύθυνση επειδή ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού Σαμαρά; Ήταν και προεκλογική περίοδος τότε.

Π. Αθανασίου: ήταν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Θ Πλεύρης: Υπήρξε και μια σειρά δημοσιευμάτων.

Δ. Μαρκόπουλος: Σας δείχνουμε μια σειρά δημοσιευμάτων μια εβδομάδα ή πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 . Με Μιονη, Παπασταύρου Μεταξα κ.α.

Π.Αθανασίου: Ετσι ήταν. Ακριβώς πριν της εκλογές

Σε άλλο σημείο διημείφθησαν τα εξής:

Θ.Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;

Π.Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κα Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.

Θ.Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;

Π.Αθανασίου: Η δημοσιογράφος η κα Γιάννα Παπαδάκου. Τί δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;

Θ.Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα οτι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;

Π.Αθανασίου: Ναι.Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Σπεύσαν να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.

Θ.Πλεύρης: Αναφερθήκατε και σε μία σουίτα στο Υγεία και την κυρία Τουλουπάκη

Π.Αθανασίου: Την επισκέφτηκα επειδή νοσηλευόταν στο Υγεία και την ρώτησα για τη σουίτα με την έννοια ότι αυτά κοστίζουν. «Ο Παπ μεσολάβησε» μου απάντησε.

Αναφορικά δε με την υπόθεση Αλαφούζου διευκρίνισε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΙ εμφανίσθηκε την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. “Θα επηρεαζόταν αν του δεσμεύαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς” ανέφερε μεταξύ άλλων.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθανασίου στην Προανακριτική: Η επιστολή Φιλιππάκη απαρχή της λειτουργίας του «μηχανισμού Ρασπούτιν»"

Ερντογάν: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προμηθεύουν όπλα στον Χαφτάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν τόσο οικονομική υποστήριξη όσο και στρατιωτικό εξοπλισμό σε μισθοφόρους που φέρεται ότι βοηθούν τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου που τον μεταφέρει σήμερα από την Αλγερία στην Γκάμπια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν. «Τους είπαμε ότι ο Χάφταρ είναι ένας ψεύτης και ότι υποθάλπουν αυτόν τον ψεύτη. Η Αίγυπτος είναι ο υποστηρικτής-κλειδί του Χάφταρ, καθώς και οι αρχές στο Αμπού Ντάμπι», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο παρέχουν οικονομική βοήθεια, αλλά επίσης «προμηθεύουν όπλα και εξοπλισμούς».

Ωστόσο στη Μόσχα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη αντέχει σε σημαντικό βαθμό, όμως παραβιάζεται κατά διαστήματα από εξτρεμιστές.

«Η κατάπαυση του πυρός εν γένει τηρείται, όμως σημειώνονται παραβιάσεις, πολύ περισσότερο που ο στρατός δεν αντιμετωπίζει τακτικές δυνάμεις, αλλά ένοπλες ομάδες, πολύ συχνά εξτρεμιστικής φύσης, οι οποίες δεν είναι πολύ πειθαρχημένες», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να συμμετάσχει στις προσπάθειες που ασκούνται από τη στρατιωτική επιτροπή για τη Λιβύη στη Γενεύη.

«Αν είναι απαραίτητο, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε πολυμερείς προσπάθειες. Για τον λόγο αυτόν συμμετείχαμε ενεργά, στο υψηλότερο επίπεδο, στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα το ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη διάσκεψη απαιτούν συναίνεση όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη», δήλωσε.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης, που αποτελείται από πέντε αντιπροσώπους κάθε πλευράς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προμηθεύουν όπλα στον Χαφτάρ"

Νέα διακοπή της δίκης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Σε νέα διακοπή, εξαιτίας της ακατάλληλης αίθουσας του δικαστηρίου, οδηγήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 για την οποία κάθονται στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι. Κάτω από εντονότατη δυσφορία, λόγω της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας και εν μέσω αντιδράσεων συνηγόρων και μαρτύρων της υπόθεσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε στην ίδια αίθουσα που είχε μεταφερθεί κατά την έναρξη της δίκης την Παρασκευή. Στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί δύο επιπλέον έδρανα δικηγόρων δέκα θέσεων τα οποία δεν κάλυπταν τις ανάγκες της δίκης, καθώς και πάλι παρέμεναν όρθιοι 11 συνήγοροι. Όρθιοι όμως στέκονταν και κάποιοι από τους συνολικά 15 κατηγορουμένους που προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν έφθαναν οι θέσεις στο εδώλιο για να καθίσουν.

Οι αντιδράσεις για την κατάσταση ήταν εντονότατες τόσο από δικηγόρους - κάποιοι εκ των οποίων εκνευρισμένοι φώναξαν πως «θα πεθάνουμε από τη γρίπη υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες» -, όσο και από μάρτυρες που προσήλθαν αδίκως στο δικαστήριο. «Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο...» είπαν απευθυνόμενοι στην έδρα, με την πρόεδρο να προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη αίθουσα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διακοπή της δίκης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα"

Η ΕΕ δεν θέλει να αποκλείσει τη Huawei από το 5G αλλά θα επιβάλει «αυστηρούς κανόνες»

Η ΕΕ δεν σκοπεύει κατ' αρχήν να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», δήλωσε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια «εργαλειοθήκη» που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρέπει να έχουμε, θα το δείτε μέσα στην 'εργαλειοθήκη', τη δυνατότητα για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να έχει πολλές πηγές προμηθευτών, διότι πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.

Δεύτερη στην αγορά των smartphones, η κινεζική Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έναντι των αντιπάλων της, της σουηδικής Ericsson, της φινλανδικής Nokia και της νοτιοκορεατικής Samsung.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ δεν θέλει να αποκλείσει τη Huawei από το 5G αλλά θα επιβάλει «αυστηρούς κανόνες»"

Tέλος ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα–Όροι και παραδείγματα (εγκύκλιος Πιτσιλή)

Στην υποβολή αιτήσεων για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ 24% μπορούν να προβούν πλέον ιδιοκτήτες που πωλούν ακίνητα με άδειες μετά το 2006.

Απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ενεργοποιεί την σχετική διάταξη του νόμου 4646 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και θέτει τους όρους υπό τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα εξαιρεθούν από ΦΠΑ κατά τη μεταβίβαση.

Όπως αναφέρει η Εγκύκλιος Πιτσιλή (Ε 2006/2020):
-το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.

– η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022

– για τις άδειες όπου αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα», επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων

– η αίτηση για άδειες εκδοθείσες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12.6.2020

– η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν.4646 και εφεξής ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας

– η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κλπ) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως το χρόνο της αίτησης αναστολής

– προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ, πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει με την αίτησή του και μία πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως το χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κλπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Επισημαίνεται ότι εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.

– άδεια που τυχόν εκδίδεται (α) μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή (β) μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη Αίτηση .

– οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την μεταβολή.

Αντιπαροχή

Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οικοδομών προς πώληση.

Αλλά και στην περίπτωση της αντιπαροχής, δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο, έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.

Η ανωτέρω διάταξη καταλαμβάνει τόσο τα εργολαβικά που έχουν συνταχθεί έως την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί αναστολής και για τα οποία ο κατασκευαστής επέλεξε την ένταξή του στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ για τα αδιάθετα ακίνητα, όσο και τα εργολαβικά που συντάσσονται μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων και ο κατασκευαστής επιλέγει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ.

Κρίσιμος χρόνος

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο (την AYO ΠΟΛ.1039/2006) χρόνος έκδοσης του στοιχείου παράδοσης κτισμάτων είναι ο χρόνος παράδοσης των κτισμάτων του οικοπεδούχου.

Κατά συνέπεια, εάν η υποχρέωση έκδοσης στοιχείου παράδοσης κτισμάτων προς τον οικοπεδούχο έχει ήδη γεννηθεί για τον υποκείμενο (κατασκευαστική επιχείρηση) πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4646/2019 και την ένταξη του στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ, τότε το στοιχείο επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Όπως έχει γίνει δεκτό από την παλιά Δ/νση ΚΒΣ και την Υπηρεσία μας (ενδεικτικά, έγγραφα 1094482/148/0015/2007, 1087335/7806/1347/0014/2007), σε περίπτωση παράδοσης κτισμάτων στον οικοπεδούχο πριν την ολοκλήρωση όλης της οικοδομής, εκδίδεται αρχικό στοιχείο παράδοσης κτισμάτων και με την ολοκλήρωση της οικοδομής εκδίδεται συμπληρωματικό.

Επομένως, σε περίπτωση που το στοιχείο παράδοσης κτισμάτων, αρχικό ή συμπληρωματικό, όφειλε να έχει εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί αναστολής αλλά και την ένταξη του υποκειμένου κατασκευαστή στο καθεστώς αυτό, το εν λόγω στοιχείο πρέπει να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ ανεξάρτητα αν εκδόθηκε κατά τον χρόνο που έπρεπε ή εκπρόθεσμα.

Εάν όμως η υποχρέωση έκδοσης στοιχείου παράδοσης κτισμάτων δεν έχει γεννηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί αναστολής αλλά και την ένταξη του κατασκευαστή στο καθεστώς αναστολής, τότε το τιμολόγιο που εκδίδεται δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, ενώ στις περιπτώσεις αυτές έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 13 του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου και το παραστατικό που εκδίδεται, σύμφωνα με τα ΕΛΠ (ν. 4308/2014), από τον εργολάβο προς τον οικοπεδούχο επιβαρύνεται με τέλη χαρτοσήμου 3 % (πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%).

Εξαιρετικά, σε περίπτωση που συντάσσεται εργολαβικό προσύμφωνο αντιπαροχής μετά την οικειοθελή ένταξη του υποκείμενου κατασκευαστή στο καθεστώς αναστολής, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 15.ε του Κ.Ν.Τ.Χ. και το τέλος χαρτοσήμου υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, εκτός εάν στο προσύμφωνο αναγράφεται αξία μεγαλύτερη από την αντικειμενική.

Δεν μπαίνει ΦΠΑ, δεν εκπίπτει ΦΠΑ

Για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής, το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (δαπάνες), το οποίο προσδιορίζεται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 31 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλ. ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο, αναστέλλεται καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αναστολής.

Επομένως οποιαδήποτε εισροή πραγματοποιήσει ο υποκείμενος για την οικοδομή που είναι σε αναστολή δεν θα εκπίπτει κατά το ποσοστό που αφορά τα αδιάθετα ακίνητα για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή. Επισημαίνεται ότι η αναστολή του δικαιώματος έκπτωσης αφορά μόνο τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου. Επομένως, αν ο υποκείμενος συνεχίζει να κατασκευάζει οικοδομή από την οποία έχει ήδη πωλήσει κάποια διαμερίσματα ενώ για τα υπόλοιπα της ίδιας οικοδομής, που δεν έχουν ακόμη διατεθεί (αδιάθετα), έχει ζητήσει και πάρει την αναστολή, για μεν τις εισροές που πραγματοποιεί μετά την έκδοση της απόφασης Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. που ισχύει από τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναστολής και αφορούν τα ήδη πωληθέντα με ΦΠΑ διαμερίσματα, συνεχίζει να έχει δικαίωμα έκπτωσης ενώ για τις εισροές που πραγματοποιεί και αφορούν τα αδιάθετα διαμερίσματα, για τα οποία έχει πάρει αναστολή, δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης. Ο προσδιορισμός του εκπιπτόμενου φόρου ή αντίστοιχα του μη εκπιπτόμενου γίνεται πάντα με την αναλογία των χιλιοστών του διαμερίσματος επί του οικοπέδου. Σε περίπτωση που τα αδιάθετα ακίνητα για τα οποία έχει χορηγηθεί η αναστολή δεν διατεθούν μέχρι το πέρας της περιόδου αναστολής, στις 31/12/2022, τότε παύει η αναστολή του δικαιώματος έκπτωσης και η προθεσμία άσκησής του συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου της παραγραφής.

Με την παρ. 5 του άρθρου 39 προστέθηκαν εδάφια στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ με τα οποία προβλέπεται διακανονισμός του φόρου εισροών που εξέπεσε ο υποκείμενος – κατασκευαστής πριν την απόφαση της αναστολής και παράλληλα εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, να ρυθμίζει τη διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτού.

Με την Απόφαση Υφυπουργού Α.1013/2020 ορίστηκε η διαδικασία διακανονισμού της έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα ανωτέρω επισημαίνεται ότι η υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση κατασκευής και πώλησης οικοδομών, η οποία έχει επιλέξει να θέσει τα αδιάθετα ακίνητά της σε καθεστώς αναστολής, έχει την υποχρέωση πριν την παράδοσή τους κατά την έννοια των παρ. 1 και 2α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ να διακανονίσει τον φόρο που εξέπεσε για την κατασκευή των εν λόγω ακινήτων. Ο φόρος αυτός προσδιορίζεται με βάση το ποσοστό συμμετοχής της κάθε ιδιοκτησίας στο συνολικό φόρο εισροών, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση την πραγματική διάθεση των αγαθών και υπηρεσιών ανά οικοδομή, όπως προκύπτει από το βιβλίο κοστολογίου οικοδομών και όπως αποτυπώνεται στην κατάσταση που υπέβαλε ο υποκείμενος -κατασκευαστής για τα αδιάθετα ακίνητα με την αίτηση αναστολής.

Παράδειγμα 1

Στις 17.2.2020 κατασκευαστική επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία παραδίδει ακίνητο που έχει τεθεί σε αναστολή έναντι τιμήματος 100.000 ευρώ.

Για τον διακανονισμό της έκπτωσης του φόρου εισροών που αναλογεί στο ακίνητο αυτό έχει υποβληθεί στις 10.2.2020 έκτακτη δήλωση με ποσό προς καταβολή 20.000 και ο φόρος αυτός καταβλήθηκε 12.2.2020.

Στην δήλωση Φ.Π.Α. της φορολογικής περιόδου 1.2.2020-29.2.2020 η κατασκευαστική επιχείρηση πρέπει να αναγράψει:

Στον κωδ. 310 την αξία της παράδοσης του ακινήτου που είναι σε καθεστώς αναστολής (100.000). Στον κωδ. 402 τον φόρο που καταβλήθηκε (20.000).

Στον κωδ. 422 το ποσό που οφείλεται λόγω του διακανονισμού και καταβλήθηκε (20.000). Στον κωδ. 906 την αξία της παράδοσης ακινήτου που είναι σε καθεστώς αναστολής (100.000).

Παράδειγμα 2

Στις 7.7.2020 κατασκευαστική επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία παραδίδει ακίνητο που έχει τεθεί σε αναστολή έναντι τιμήματος 130.000 ευρώ.

Για τον διακανονισμό της έκπτωσης του φόρου εισροών που αναλογεί στο ακίνητο αυτό έχει υποβληθεί στις 10.3.2020 έκτακτη δήλωση με ποσό προς καταβολή 25.000 και ο φόρος αυτός καταβλήθηκε 20.4.2020.

Στην δήλωση Φ.Π.Α. της φορολογικής περιόδου 1.4.2020-30.6.2020 η κατασκευαστική επιχείρηση πρέπει να αναγράψει στον κωδ. 422 το ποσό που οφείλει λόγω διακανονισμού και καταβλήθηκε (25.000) και στον κωδ. 402 τον φόρο που καταβλήθηκε (25.000).

Στην δήλωση Φ.Π.Α. της φορολογικής περιόδου 1.7.2020-30.9.2020 η κατασκευαστική επιχείρηση πρέπει να αναγράψει στον κωδ. 310 την αξία της παράδοσης του ακινήτου που είναι σε καθεστώς αναστολής (130.000) ομοίως και στον κωδ. 906.

Παράδειγμα 3

Έστω κατασκευαστική επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία, στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου 1.10.2019-31.12.2019 έχει ποσό προς έκπτωση 100.000. Στις 15/2/2020 αιτείται και της χορηγείται αναστολή.

Στις 17.3.2020 παραδίδει ακίνητο (που έχει τεθεί σε αναστολή) έναντι τιμήματος 150.000 ευρώ.

Για τον διακανονισμό της έκπτωσης του φόρου εισροών που αναλογεί στο ακίνητο αυτό έχει υποβληθεί στις 10.3.2020 έκτακτη δήλωση με ποσό προς καταβολή 30.000 και ο φόρος αυτός καταβλήθηκε 12.3.2020.

Στην δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου 1.1.2020-31.3.2020 η κατασκευαστική επιχείρηση πρέπει να αναγράψει στον κωδ. 310 την αξία της παράδοσης του ακινήτου που είναι σε καθεστώς αναστολής (150.000) ομοίως και στον κωδ. 906, στον κωδ. 422 το ποσό που οφείλει λόγω διακανονισμού και καταβλήθηκε (30.000) και στον κωδ. 402 τον φόρο που καταβλήθηκε (30.000).

Ο κωδικός 401 της δήλωσης αυτής θα έχει το ποσό που προέρχεται ως πιστωτικό από την προηγούμενη φορολογική περίοδο (δηλ. 100.000) το οποίο μπορεί είτε να μεταφερθεί στην επόμενη περίοδο είτε να ζητηθεί προς επιστροφή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Tέλος ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα–Όροι και παραδείγματα (εγκύκλιος Πιτσιλή)"

Σταϊκούρας στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.: «Τον Απρίλιο θα εξετάσουμε τη μείωση σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ»

Θέματα οικονομίας, φορολογίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συζητήθηκαν επί 3ωρο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, στην έλλειψη ρευστότητας, στην άμεση ανάγκη μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, πρότεινε την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των πιο αδύναμων και τόνισε την σημασία ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα εστιάζει στην πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για τις πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επιχειρείν, όπως στη δημιουργία e-shop για τα μέλη του και την αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, ζητώντας παράλληλα την στήριξη της Πολιτείας.


Δεκάδες ερωτήσεις προς τον Υπουργό έθεσαν μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α., του Διοικητικού Συμβουλίου, παράγοντες της αγοράς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων από πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας που ζητά όλη η αγορά, αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, καθώς τότε θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ικανοποιητική την τροχιά της ελληνικής οικονομίας, παραδέχθηκε ότι η εικόνα βελτίωσης δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί πλήρως στην καθημερινότητα του πολίτη, τόνισε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ανάταξη της μεσαίας τάξης και προχώρησε στην εκτίμηση ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019 στον τομέα της οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ ετοιμάζει νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί το επενδυτικό κενό και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της πιο στενής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Ε.Ε.Α., ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνάντηση εργασίας και δεσμεύθηκε ότι στην επόμενη συνάντηση θα δοθούν απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών στα ερωτήματα που κατέθεσαν χθες τα μέλη του Ε.Ε.Α.

Μεταξύ των παρισταμένων στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.: «Τον Απρίλιο θα εξετάσουμε τη μείωση σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ»"

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ενδέχεται να αθωώσει τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ενδέχεται να αθωώσει και τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο από τη βασική κατηγορία του για παλαιότερες αναρτήσεις του, με τις οποίες καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων.

«Φτύστε τους», ήταν η φράση του τότε Μητροπολίτη που οδήγησε στην ποινική του δίωξη για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος και στην καταδίκη του σε συνολική φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο κ. Αμβρόσιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της καταδίκης του και σήμερα ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος πρότεινε την αθώωση του πρώην μητροπολίτη για το ένα από τα δύο αδικήματα, της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου:

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτού πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση για αυτή την κατηγορία και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών, από τη συνολική ποινή των 7 μηνών και να παρεμείνει η ποινή των 2 μηνών».

Ο Μπρακουμάτσος ζήτησε να απορριφθούν όλοι οι άλλοι λόγοι αναίρεσης που προβάλλει ο παρών στη δικαστική αίθουσα πρώην μητροπολίτης.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέτειναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

Οι δικηγόροι του πρώην μητροπολίτη ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Ποινικός Κώδικας: Ενδέχεται να αθωώσει τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο"

Θεσσαλονίκη: Αγρότες θα αποκλείσουν το Σάββατο με τρακτέρ την οδό Εγνατία στη ΔΕΘ

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο αγρότες από όλη την Ελλάδα στην οδό Εγνατία, στο πλαίσιο της 28ης Agrotica, που ανοίγει τις πύλες της, την Πέμπτη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Εγνατία, μπροστά από την πύλη Εμπορίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στον κλάδο τους.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής γραμματείας Επιτροπής των μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας κάλεσε όλους τους αγρότες «να σηκωθούν από τον καναπέ τους» και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, που είναι προγραμματισμένο στις 12 το μεσημέρι.
«Από το σπίτι τίποτα δεν κερδήθηκε τίποτα ποτέ. Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ και παλεύουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που βγαίνουν στους δρόμους», σημείωσε ο κ. Μαρούδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπλόκα μέχρι στιγμής έχουν στηθεί σε Πελλοπόνησο, Κρήτη, Πέλλα, Φθιώτιδας, Άρτα, Λάρισα, Νάουσα κ.α.
«Θέλουμε να καταγγείλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Αντιμετώπισαν με ΜΑΤ τους αγρότες στην Καρδίτσα», τόνισε ο κ. Μαρούδας και εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. «Είναι θράσος και ψέμα να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο», υπογράμμισε.
83600919_177091606716515_8455660999360380928_n.jpg
«Είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι μονόδρομος ο αγώνας», σημείωσε από την πλευρά του», ο Χρήστος Κάμτσης, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων.
«Για να απαντήσουμε στα παπαγαλάκια των εκάστοτε κυβερνώντων ότι βγαίνουμε κάθε Ιανουάριο στον δρόμο τους λέμε ότι έχουμε 365 τον χρόνο δουλειά και πολλές φορές δεν μας φτάνουν αυτές οι μέρες», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Στον νόμο Πέλλας το 2019 ήταν μια χρόνια καλή από πλευράς παραγωγής αν εξαιρέσουμε ζημιές χαλαζιού. Επί τρεις μήνες έπεφτε χαλάζι κι είχε καταστρέψει τον νομό. Τέλη του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν έρθει εκτιμήσεις για τις ζημιές που είχαμε τον Απρίλιο», πρόσθεσε.
Σε κινητοποιήσεις προχωρά τις επόμενα ημέρες και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Διαμάντω Κρητικού.
«Παλεύουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στα σπίτια μας κι στον εαυτό μας. Η κτηνοτροφία έχει μειωθεί κατά 40%. Νέοι άνθρωποι δεν έχουν μείνει στον τόπο μας και δεν υπάρχουν αγροτικά χέρια. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο από αντίδραση», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κρητικού.
thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αγρότες θα αποκλείσουν το Σάββατο με τρακτέρ την οδό Εγνατία στη ΔΕΘ"

Κυβέρνηση: Διαγράφεται ο Ζαγοράκης - Δεν πέφτει ο ΠΑΟΚ με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαγραφή από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Θοδωρή Ζαγοράκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Ζαγοράκης είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης ότι «αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, αποχωρώ από τη Νέα Δημοκρατία».

Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑ εισηγήθηκε τη Δευτέρα τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για τον μεν Δικέφαλο του Βορρά λόγω πολυιδιοκτησίας και της ακριτικής ομάδας για το μετοχολόγιό της.

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα ότι έχουν γίνει οι παραβάσεις, αλλά υπήρξε διαφορετικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία αναφορικά με τις ποινες.

Συγκεκριμένα για την εισήγηση αποβολής (ή υποβιβασμός είναι το ίδιο πράγμα) οι ψήφοι ήταν 4 υπέρ και 1 κατά, ενώ για τον ΠΑΟΚ ήταν 3 υπέρ και 2 κατά.

Σε ερώτηση για το αν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά ναι», ενώ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ανέφερε: «θα περιμένετε την κατάθεση της σχετικής διάταξης ούτως ώστε να μην επιβάλλονται τέτοιες ποινές. Μέχρι το απόγευμα θα το έχετε δει».

Η τοποθέτηση του κ. Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει ως εξής:

Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.

Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Διαγράφεται ο Ζαγοράκης - Δεν πέφτει ο ΠΑΟΚ με νομοθετική ρύθμιση"

Κοροναϊός: “Κολλάει” από τα δυο μέτρα λέει ειδικός!

Τρομακτική προειδοποίηση από ειδικό της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας! Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων. "Φοράτε μάσκες, αποφεύγετε τις επαφές!". Ελπίδα στην αποκλεισμένη Γουχάν: Γυναίκα ασθενής γέννησε υγιέστατο αγοράκι.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας “στενές” εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων -η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 Κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ’ αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης, ενώ ο κοροναϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα και στην Ευρώπη, με επιβεβαιωμένα κρούσματα και στη Γερμανία.

Ελπίδα στη Γουχάν

Στην αποκλεισμένη πόλη Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε την εξάπλωσή του ο κοροναϊός, ένα χαρούμενο περιστατικό γέμισε τους πάντες ελπίδα. Μια γυναίκα που έχει μολυνθεί από τον ιό, γέννησε με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι.

Ο γιατρός είπε ότι η κατάσταση της 27χρονης εγκύου χειροτέρευε και το βρέφος ασκούσε μεγάλη πίεση στον οργανισμό της. Ταυτόχρονα, η γυναίκα δεν μπορούσε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία κατά του ιού ενώ ήταν έγκυος.

Ωστόσο, η επέμβαση ήταν υπερβολικά επικίνδυνη καθώς η μητέρα είχε πυρετό και έβηχε ασταμάτητα ενώ οι γιατροί κινδύνευαν να μολυνθούν από τον ιό και οι ίδιοι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο γιατρός Ζάο Γιν, υποδιευθυντής του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Wuhan Union, φορούσε δύο προστατευτικές στολές, μια χειρουργική μάσκα και ειδικά γυαλιά στη διάρκεια της επέμβασης που διήρκεσε μια ώρα.

“Μετά βίας έβλεπα ή άκουγα. Και ήμουν κάθιδρος”, δήλωσε ο Ζάο στην κρατική τηλεόραση. κοροναϊός
Η μητέρα, η οποία ονομάζεται Σιαογιάν, βρισκόταν στην 37η εβδομάδα κύησης όταν κρίθηκε ότι πιθανόν να μολύνθηκε από τον κοροναϊό στις αρχές Ιανουαρίου. Η μόλυνση δεν επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το νεογέννητο, βάρους 3,1 κιλών, πήγε γρήγορα στο σπίτι του ώστε να αποφευχθεί να εκτεθεί στον ιό εντός του νοσοκομείου, ανέφερε το δίκτυο.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Όσοι Κινέζοι βιώνουν έντονο στρες λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού μπορούν πλέον να ζητήσουν βοήθεια στη νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης που άνοιξε στο Πεκίνο. Φοιτητές, καθηγητές και απλοί πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια για να διαχειριστούν ψυχολογικά θέματα που σχετίζονται με την επιδημία, σύμφωνα με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πεκίνου, το Beijing Normal University, που ξεκίνησε να παρέχει ήδη τις υπηρεσίες από χθες.

Το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ζήτησε να παρέχονται περισσότερες τέτοιες συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί φορείς κάθε περιοχής θα πρέπει να επιλέξουν ένα τοπικό πανεπιστήμιο, που έχει το καλύτερο επίπεδο σπουδών ψυχολογίας, προκειμένου να αρχίσουν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, ανέφερε το υπουργείο.

Η επιδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 106 άτομα, δημιουργεί έντονη ψυχολογική πίεση σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας. Ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας νιώθουν έντονο στρες διότι ο ιός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά γι’ αυτόν. «Θα τους προσφέρουμε ψυχολογική στήριξη, θα ενισχύσουμε την προστασία τους και θα καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες τους», δήλωσε ο Τζιάο σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Χιλιάδες Γάλλοι στην Γουχάν

Σε 500 ως 1.000 υπολογίζονται οι Γάλλοι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στη Γουχάν, όπως έκανε γνωστό η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν. “Γνωρίζουμε ότι το εσωτερικό μας σύστημα έχει εντοπίσει 500 Γάλλους πολίτες (στην Γουχάν), αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να βρίσκονται εκεί άλλοι 500”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Δεν θέλουν όλοι να επιστρέψουν” στη Γαλλία, σημείωσε επίσης.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί προετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών του από την επαρχία Χουμπέι. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι αεροπλάνο της Air India βρίσκεται σε ετοιμότητα για να απομακρύνει περίπου 250 Ινδούς από την Γουχάν.

“Αρχίσαμε τη διαδικασία για να προετοιμάσουμε την απομάκρυνση Ινδών πολιτών που επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει προκληθεί από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα”, ανέφερε στο Twitter ο Ραβίς Κουμάρ.

Οι αρχές επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες για την απομάκρυνση των ανθρώπων από την πόλη αυτή που τελεί υπό αποκλεισμό, πρόσθεσε.

Ζητούν να κλείσει τα σύνορα και η Νότια Κορέα

Περισσότεροι από 500.000 Νοτιοκορεάτες έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούν να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα τους επισκεπτών από την Κίνα, την ώρα που η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τους πολίτες της από το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Την αίτηση αυτή, που υποβλήθηκε στην προεδρία την περασμένη εβδομάδα, έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 540.000 Νοτιοκορεάτες, κάτι που δείχνει ότι αυξάνονται οι φόβοι στη Νότια Κορέα για εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Στη Νότια Κορέα έχουν διαγνωσθεί τέσσερα κρούσματα του ιού.

Το πρώτο ήταν Κινέζος πολίτης, αλλά τα άλλα τρία είναι Νοτιοκορεάτες που είχαν ταξιδέψει στην Γουχάν. “Ο κοροναϊός εξαπλώνεται από την Κίνα. Ακόμη και η Βόρεια Κορέα απαγορεύει την είσοδο Κινέζων πολιτών”, γράφει ο ανώνυμος συντάκτης της αίτησης, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια προσωρινή απαγόρευση θα βοηθήσει να σταματήσει μια εξάπλωση σε ευρεία κλίμακα του ιού.

Η νοτιοκορεατική προεδρία δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στην αίτηση, ενώ εκπρόσωπός της απάντησε σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ότι η διαχείριση του θέματος αυτού θα πρέπει να γίνει σε στενή διαβούλευση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: “Κολλάει” από τα δυο μέτρα λέει ειδικός!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news