facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Αμετακίνητοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ

Συνεχίστηκε, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, βάσει των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δε σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Εν τω μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετακίνητοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ"

Πώς απαντά το ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ για τη σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η Νέα Δημοκρατία, ελλείψει αντιπολιτευτικού λόγου, προσπαθεί να ανακαλύψει «ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου» στην υπόθεση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Οπως υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ, «η αλήθεια, όμως, την οποία μάλλον επιλέγει να αγνοεί η ΝΔ είναι η εξής:

- Η δυνατότητα παράτασης για ακόμα 20 χρόνια προβλέπεται στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου, η οποία κυρώθηκε με το ν. 2338/1995 (ΦΕΚ Α΄ 202).

- Το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης του Αεροδρομίου μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, με την υπ’ αριθ. 187 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β’ 2061/19.09.2011), όταν δηλαδή Υπουργός Οικονομικών ήταν ο πρώην συνέταιρος της ΝΔ, κ. Ευ. Βενιζέλος.

- Η συμφωνία για την παράταση της σύμβασης του Αεροδρομίου αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

- Με βάση το Ν. 3986/2011, η αποτίμηση, η επεξεργασία των νομικών κειμένων και εν γένει η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου ήταν αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο συμμετέχουν ως παρατηρητές, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας εκπρόσωπος των κρατών μελών της Ευρωζώνης), με τη συμβολή των χρηματοοικονομικών (Eurobank -Lamda Infrastructure Finance) και νομικών (Potamitis-Vekris, Clifford Chance) συμβούλων του, και την έγκριση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων κατέληξε στις τελικές αποφάσεις για την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

- Ακριβώς για λόγους ασφάλειας του εγχειρήματος, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με άλλα λόγια, η παρούσα κυβέρνηση έπραξε το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι συνήθιζαν να κάνουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, να αγνοούν δηλαδή την ενωσιακή νομοθεσία, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει ακόμα υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

- H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, πράγματι, θεώρησε ότι το τίμημα πρέπει να αυξηθεί από 484 σε 1,115 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 2015 για την αποτίμηση της παράτασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ, ζήτησε την αναθεώρηση των στοιχείων.

Η αναθεώρηση αυτή οδήγησε στην αύξηση του τιμήματος», υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς απαντά το ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ για τη σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»"

Δείτε τα κοντέινερ που έστειλε η Ρένα Δούρου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο -Σε άθλια κατάσταση [εικόνες]

Αφωνοι έμειναν οι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου νοσοκομείου σήμερα το πρωί όταν έφτασε η «βοήθεια» της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.
Πρόκειται για πέντε μεγάλους οικίσκους – τύπου container – που διέθεσε η κ. Δούρου προς την 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Βενιζέλειο για την στέγαση μέρους των διοικητικών υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος μετά την καταστροφική φωτιά της 23ης Σεπτεμβρίου.
Όταν οι εργαζόμενοι είδαν τους οικίσκους δεν πίστευαν στα μάτια τους.
«Περιμέναμε να έρθουν οι οικίσκοι και μόλις τους είδαμε δεν ξέραμε τι να πούμε. Για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις καθώς βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης.
Δείτε τις φωτογραφίες
«Πράσινο φως» για τα Λευκά Κτίρια
Ευτυχώς για το Βενιζέλειο νοσοκομείο σήμερα η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε το αίτημά για να χρησιμοποιηθούν κάποια γραφεία των Λευκών Κτιρίων για τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
«Ευτυχώς είχαμε την θετική εξέλιξη από την πλευρά της Πρυτανείας. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια κτίρια θα μας δώσουν και αν θα μας καλύψουν αλλά σίγουρα πρόκειται για μία μεγάλη βοήθεια», επεσήμανε ο κ. Χονδροζουμάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως «επειδή ένα νοσοκομείο πάντα έχει έλλειψη χώρου σίγουρα θα βρούμε και τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τους οικίσκους».
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τα κοντέινερ που έστειλε η Ρένα Δούρου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο -Σε άθλια κατάσταση [εικόνες] "

Νέο παρέμβαση-μήνυμα των ΗΠΑ στην αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Να αφήσει τους βουλευτές του VMRO – DPMNE να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση στην επικείμενη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ μέσω επιστολής που υπογράφει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO – DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της ‘Μακεδονίας’ από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».

Στην επιστολή του, o Αμερικανός υπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως δεν υπήρχε κάποιου άλλους είδους «καλύτερη συμφωνία» στο τραπέζι, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν συμβιβασμού και αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη ‘Μακεδονία’ να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον, και να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της περιοχής. Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ‘καλύτερη συμφωνία’, δεν θεωρούμε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες».

Τέλος, ο κ. Μίτσελ καλεί την ηγεσία του VMRO – DPMNE να βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκείμενου να εξυπηρετήσει το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον της χώρας.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της ‘Μακεδονίας’, σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παρέμβαση-μήνυμα των ΗΠΑ στην αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Επίδομα θέρμανσης: Θα ενισχυθεί από την υπεραπόδοση στο πλεόνασμα -Τι αποφάσισε το Μαξίμου

Στην απόφαση ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, κατέληξαν στην κυβέρνηση.

Από το απόγευμα υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό,παρουσία των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, των υπουργών Επικρατείας και του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.

Στόχος, τέλος, είναι να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Θα ενισχυθεί από την υπεραπόδοση στο πλεόνασμα -Τι αποφάσισε το Μαξίμου "

Ιταλία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό δήμαρχος που βοήθησε πρόσφυγες

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην γειτονική Ιταλία από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάγιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Στο στόχαστρο βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και όσοι στην χώρα επιχειρούν να τους προσφέρουν χείρα βοηθείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο δήμαρχος του Ριάτσε της Καλαβρίας, Ντομένικο Λουκάνο, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος από την ιταλική δικαιοσύνη ότι ευνόησε την παράτυπη μετανάστευση. Τι έκανε ο Λουκάνο: Εφαρμόζει εδώ και χρόνια πρότυπο τρόπο ένταξης των μεταναστών αλλά η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας βρήκε άλλες κατηγορίες που αφορούν την απευθείας ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό) του καθαρισμού της παραλίας σε συνεταιρισμό μεταναστών και την τέλεση «εικονικών πολιτικών γάμων», για να μπορέσουν ορισμένοι μετανάστες να λάβουν άδεια παραμονής. Στους εικονικούς γάμους που είχαν προγραμματισθεί, φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και εκείνος του αδελφού της συντρόφου του δημάρχου.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, όμως, ο Λουκάνο (βάσει των αποφάσεων του δικαστικού αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες) δεν κατηγορείται, τελικά, για κανένα οικονομικό αδίκημα, όπως υπεξαίρεση ή διαφθορά.

Η όλη έρευνα αφορά τη χρήση οικονομικών πόρων που από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, καταλήγουν στην περιφέρεια της Καλαβρίας και στους δήμους της, για τη φιλοξενία και στήριξη των μεταναστών.

Ο Λουκάνο έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πλήρους ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Η ιταλική τηλεόραση Rai ετοίμασε τηλεταινία (η οποία ακόμη δεν προβλήθηκε) στην οποία παρουσιάζεται η δράση του, και τη δράση του έχουν παρουσιάσει τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές ημέρες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ενέκρινε απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες από το χωριό Ριάτσε της Καλαβρίας.

«Θέλουν να διαλύσουν το μοντέλο του Ριάτσε. Δεχόμαστε πυρά αλλά θα προσφύγουμε στα τοπικά δικαστήρια», δήλωσε ο Ντομένικο Λουκάνο. Και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω αδικήματος ανθρωπιάς».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό δήμαρχος που βοήθησε πρόσφυγες"

Ντι Μάιο σε Γιούνκερ: Σε έξι μήνες έχεις τελειώσει!

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, έπειτα από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους κανόνες. «Εχει χρόνο μέχρι τον Μάιο. Εξ ονόματος ποιου μιλάει; Εμείς θα προχωρήσουμε με τα μέτρα που ζητά ο λαός», ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας.

Παράλληλα, κάλεσε τον Γιούνκερ να πει ποιοι πραγματικά παίρνουν τις αποφάσεις εντός της ΕΕ. «Δεν μπορεί να επιμένει σε περιορισμούς, αποφασίζοντας να επιτεθεί σε μια κυρίαρχη χώρα απλά επειδή η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή στον ίδιο και στην ελίτ στην οποία ανήκει», ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Γιούνκερ: Αν δεχόμασταν τον ιταλικό προϋπολογισμό, άλλες χώρες θα μας προπηλάκιζαν

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών, υπογράμμισε όμως ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις». «Με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», δήλωσε επίσης ο Γιούνκερ, που αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντός της ημέρας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου η Ιταλία. «Πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Νέες δηλώσεις Σαλβίνι

Μετά από τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και ο γραμματέας της Λέγκα και ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι θέλησε να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ιταλίας.

«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ», είπε ο Σαλβίνι.

«Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες

"Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες" δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές Αρχές. Σύμφωνα με τον Β. Ντομπρόβσκις, οι Ιταλικές Αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή απάντησε στην Ιταλία ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Η Επιτροπή έλαβε χθες βράδυ το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας χωρίς αλλαγές.

Εν τω μεταξύ έχει ανακοινωθεί ότι ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Ρώμη στις 18 και 19 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει με την Ιταλική κυβέρνηση το ζήτημα του προϋπολογισμού.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντι Μάιο σε Γιούνκερ: Σε έξι μήνες έχεις τελειώσει!"

Παρασκευόπουλος: Δέχομαι απειλές και ύβρεις εγώ και η οικογένεια μου για τον νόμο μου

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του έχουν δεχθεί απειλές για τον περίφημο νόμο του.

Μιλώντας σήμερα στη επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις του νόμου για το πόθεν έσχες δήλωσε ο πρώην Υπουργός στη σύντομη τοποθέτηση του «Εχω δεχτεί και απειλές και ύβρεις για προσωπικά και για την οικογένειας μου. Αλλα πιστεύω πως ο πραγματικός στόχος όλων αυτών των ενεργειών δεν είμαι εγώ αλλά οι φιλελεύθερες ρυθμίσεις του νόμου και οι διατάξεις που ευνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που έμεινε να ονομάζεται νόμος Παρασκευόπουλου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Δέχομαι απειλές και ύβρεις εγώ και η οικογένεια μου για τον νόμο μου "

ΟΛΜΕ: Υπολειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια λόγω έλλειψης 2.000 εκπαιδευτικών

Χιλιάδες διδακτικές ώρες εξακολουθούν να χάνονται στα Γυμνάσια και Λύκεια, επειδή δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη εκπαιδευτικοί, ένα μήνα μετά την έναρξη του διδακτικού έτους, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ. Σήμερα τα κενά καθηγητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, σύμφωνα με στοιχεία των αιρετών, πλησιάζουν τα 2.000 (σε Γενική και Ειδική). Ελλείψεις καταγράφονται σε όλη τη χώρα.Περιοχές που σημειώνονται τα περισσότερα σύμφωνα με ενημέρωση από τις τοπικές ΕΛΜΕ είναι το Ηράκλειο, ο Πειραιάς, η Α Δωδεκανήσου, η Β Μεσσηνίας κ.ά.

Οι ειδικότητες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι θεολόγοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί.Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι «Η πίεση του υπουργείου προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων για λειτουργία μεγάλων τμημάτων (με 28 και 29 μαθητές) και προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για κάλυψη αυτών των κενών με γ΄ αναθέσεις - βάση νόμου μετά τις 30 Σεπτεμβρίου υποχρεούνται οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές να διδάξουν μαθήματα που έχουν ως γ΄ ανάθεση – είναι ενάντια στις θέσεις του κλάδου και τη σωστή λειτουργία των σχολείων». Η ΟΛΜΕ ζητά:

• Κάλυψη άμεσα όλων των κενών με μαζικές προσλήψεις καθηγητών όλων των ειδικοτήτων

• Διορισμούς ΜΟΝΙΜΩΝ εκπαιδευτικών

• Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ: Υπολειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια λόγω έλλειψης 2.000 εκπαιδευτικών"

Σπέκουλα από σκοπιανά ΜΜΕ για την αυτονόμηση της εκκλησίας των Σκοπίων από το Φανάρι

Επικαλούμενο “υψηλόβαθμες εκκλησιαστικές πηγές” της πΓΔΜ, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “SLOBODEN PECHAT” αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πρόσφατα στην επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν αρνητική.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, στην απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι «μετά το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τα Σκόπια να της αποδοθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας”, λάβαμε απόφαση να μην αποφασίσουμε επ’ αυτού του θέματος, διότι η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία μας, αλλά είναι υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου του Πεκίου, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την εκκλησία της πΓΔΜ αναφέρεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας απολύτως παραλληλισμός μεταξύ του αιτήματος της εκκλησίας της πΓΔΜ και της διευθέτησης του ζητήματος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην επιστολή προς την εκκλησία της πΓΔΜ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν είχε παραχωρήσει ποτέ στην Μόσχα τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ το 1922 έχει παραχωρήσει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τις εκκλησιαστικές επαρχίες που περιλαμβάνονται σήμερα στην επικράτεια της πΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο “Μητροπολίτης” Πέταρ της εκκλησίας της πΓΔΜ αναφέρει ότι «ακόμα και αν καταρρεύσουν οι ελπίδες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος μέσω της Κωνσταντινούπολης, η “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία». Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους της πΓΔΜ, την ίδια στιγμή θα αποδοθεί και το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της χώρας…

Το δημοσίευμα πάντως αυτό, δεν επιβεβαιώνεται από πηγές του Φαναρίου, ενώ έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι το συσχετίζουν με τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

thepresident
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπέκουλα από σκοπιανά ΜΜΕ για την αυτονόμηση της εκκλησίας των Σκοπίων από το Φανάρι"

Επιμένει ο Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται

«Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά συμπληρώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας εκ νέου στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε τη συγκεκριμένη φράση απαντώντας στον βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, που πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.

«Στις γενικές εκλογές, οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στα μέλη του κοινοβουλίου για να πάρουν αποφάσεις. Στο ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εκ νέου τους πολίτες. Οι πολίτες που αποφάσισαν, πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, παρέμειναν σπίτι» τόνισε, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επίσης, ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συζήτησης», ενώ αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής στα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν πολλές διαιρέσεις στη χώρα μας και όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον], ανέφερε.

Πάντως, η απάντησή του δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, βουλευτής από τη συμμαχία των Αλβανών υποστήριξε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για ισότητα στον αλβανικό λαό.

Αμετακίνητοι οι βουλευτές από τις κομματικές γραμμές

Κι ενώ η συζήτηση διεξάγεται σε πολωτικό κλίμα και εκατέρωθεν καταγγελίες ανάμεσα στο σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα και το VMRO-DPMNE, οι βουλευτές δείχνουν αμετακίνητοι στις κομματικές γραμμές.

Σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα μέρες ενώ θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Για να εγκριθούν οι αλλαγές και να προχωρήσει στα επόμενα στάδια η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, χρειάζεται πλειοψηφία 80 στους 120 βουλευτές.

Ωστόσο, στη δεύτερη μέρα συζήτησης, οι βουλευτές δείχνουν αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, ενώ δεν αναφέρθηκε μετατόπιση από τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η μόνη «διαφοροποίηση» αφορά τον εκλεγέντα με το ψηφοδέλτιο του Ζόραν Ζάεφ και μετέπειτα ανεξάρτητο βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι βουλευτές που αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών είναι 72, γεγονός που καθιστά ως πιθανότερο σενάριο τις πρόωρες εκλογές στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται"

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ζημιογόνα η σύμβαση για το Θριάσειο Εμπορευματικό Κέντρο

Για εκποίηση του Θριάσειου Εμπορευματικού Κέντρου εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία αλλά και το Κίνημα Αλλαγής κατά την συζήτηση της σχετικής σύμβασης στην Βουλή.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι στην περιοχή του Ασπροπύργου οι τιμές κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια, με την εν λόγω σύμβασης παραχώρησης το δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια.

«Το σύνολο της έκτασης και των κτιρίων έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκ. ευρώ κι ενώ μιλάμε για επενδυτικό φιλέτο δίπλα από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση το πουλά για περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ. «Θα έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκ. ευρώ και δεν μιλάμε για ‘ένα απλό οικόπεδο αλλά για ένα επενδυτικό φιλέτο 600 στρεμμάτων δίπλα από την Αθήνα με άμεση σύνδεση», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Στην ίδια γραμμή, βρέθηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο οποίος ο οποίος χαρακτήρισε το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο προκύπτει ζημία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο. Και τούτο διότι καθώς το ελληνικό δημόσιο θα ξοδέψει άμεσα 36 εκατομμύρια ευρώ, για να εισπράξει τελικά σε βάθος 60 ετών 31 εκ. ευρώ!

Νωρίτερα, πάντως, η κυβέρνηση επιχείρησε να εισάγει το νομοσχέδιο ως κύρωση σύμβασης, ώστε να μην συζητηθεί με την κανονική διαδικασία αλλά ως κατεπείγον. Η συγκεκριμένη προσπάθεια σταμάτησε στην αντιπολίτευση, με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να συναινεί τελικά, λέγοντας πως υπάρχει άνεση χρόνου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ στην αρχή οι βουλευτές της πλειοψηφίας εμφανίστηκαν σφόδρα αντίθετοι στο «άνοιγμα» της συζήτησης, μόλις ο κ. Σπίρτζης έκανε όπισθεν ολοταχώς, παραδέχτηκαν ότι τελικά θα πρέπει να εισαχθεί με την κανονική διαδικασία!

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ζημιογόνα η σύμβαση για το Θριάσειο Εμπορευματικό Κέντρο"

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει μέσω ΕΣΠΑ την «τρύπα» των τραπεζών

Τη βούληση της κυβέρνησης να μειωθούν τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζικών τραπεζών και της Attica Bank.

Η κοινή συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της κρίσης των τραπεζικών μετοχών των περασμένων εβδομάδων.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνημένους στόχους για τα «κόκκινα δάνεια» και μπορεί, εφόσον χρειαστεί «στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των “κόκκινων” δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών».

Πέραν των κόκκινων δανείων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το στόχο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τράπεζες, όσο και αν μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν σε χορηγήσεις, θα έχουν πάντα πρόβλημα εσόδων και κερδοφορίας».

Κατά τη συνεδρίαση, τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη ενημερώθηκαν για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.

Όλες οι πλευρές υποστήριξαν ότι «η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια».

Οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στη χαμηλή ζήτηση των μη επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο, εκτίμησαν ότι η ζήτηση των ιδιωτικών δανείων θα ανεβεί με τη μείωση της ανεργίας και της κατάστασης της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5-8 δις Ευρώ, θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας μέσω των επιτροπών των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.

Αναλυτικά, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση

«Με το τέλος των μνημονίων είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική. Να στραφούμε στην προτεραιότητα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της βαριάς κληρονομιάς της κρίσης, καθώς η δημοσιονομική σταθερότητα έχει πλέον διασφαλιστεί. Έχουμε αποκτήσει τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας για να το κάνουμε αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει διαμορφώσει μια Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Επομένως, η χώρα έχει σχέδιο με το οποίο πορεύεται. Βεβαίως, η Στρατηγική αυτή αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω εξειδίκευσης και εμπλουτισμού και, επίσης, αποτελεί ένα είδος γέφυρας από τα μνημόνια και τη δημοσιονομική προσαρμογή προς την ανάπτυξη, το μετασχηματισμό του παραγωγικού συστήματος και την ανασυγκρότηση των θεσμών της χώρας. Υλοποιώντας αυτή τη στρατηγική στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τη συνεργασία και των άλλων Υπουργείων, ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο με χρονικό ορίζοντα το 2020 έως το 2030 και με άξονα το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, αναφορικά με το ΕΣΠΑ, πρέπει και εμείς να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε αποδοτικά και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας και τη θετική εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 10%, και αυτό θα μας βοηθήσει να κινητοποιήσουμε και άλλους πόρους εντός και εκτός της χώρας.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την πορεία μετάβασης αποτελεί, ασφαλώς, η ύπαρξη ενός σταθερού και ισχυρού τραπεζικού συστήματος. Οι πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις κατά κοινή ομολογία, και διεθνών παραγόντων, είχαν ως κύρια αιτία εξωγενείς παράγοντες. Ακριβώς γι’ αυτό δεν νομίζω ότι προσφέρονται αυτές οι αναταράξεις για μια γενικευμένη καταστροφολογία στην οποία με ευκολία ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιδίδονται, αλλά ούτε επιτρέπουν αυτές οι αναταράξεις έναν αποπροσανατολισμό από τους στόχους που οι τράπεζες έχουν θέσει. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες σημαντικά και ορατά. Στόχους για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων έχουμε συμφωνημένους και υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα, εφ’ όσον χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των “κόκκινων” δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών.

Όμως ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να τονίσουμε ότι πέρα από τη αναγκαία μείωση των “κόκκινων” δανείων, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το στόχο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τράπεζες, όσο και αν μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν σε χορηγήσεις, θα έχουν πάντα πρόβλημα εσόδων και κερδοφορίας.

Από τη δική μας μεριά, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο, εμπλεκόμαστε και στα δύο σκέλη του προβλήματος: των “κόκκινων” δανείων και της χρηματοδότησης.

Αναφορικά με το πρώτο έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, αρκετά προωθημένο ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζουμε, εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε. Αναμένουμε θετικότερα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων έχουμε μια λίστα από 35 προγράμματα – χρηματοδοτικά εργαλεία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος, είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους. Οι δράσεις αυτές είναι δράσεις που ή ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους λίγους μήνες και αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων, οι οποίοι θα μπουν στην υπηρεσία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι με τους πόρους αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηριχθούν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει μέσω ΕΣΠΑ την «τρύπα» των τραπεζών"

Γιούνκερ: Αν δεχόμασταν τον ιταλικό προϋπολογισμό, άλλες χώρες θα μας προπηλάκιζαν

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών, υπογράμμισε όμως ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις». «Με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», δήλωσε επίσης ο Γιούνκερ, που αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντός της ημέρας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου η Ιταλία. «Πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Αν δεχόμασταν τον ιταλικό προϋπολογισμό, άλλες χώρες θα μας προπηλάκιζαν "

ΠΟΕΔΗΝ: Φυματικοί νοσηλεύονται μαζί με νεογνά στον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας

Τη διάλυση του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών αλλά και για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι επαγγελματίες υγείας να προσφέρουν υπηρεσίες, καταδεικνύουν δύο καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο Λήμνου και το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα που βρίσκονται στο επίκεντρο των καταγγελιών, πάσχουν" βαρέως, με τη λειτουργία τους να εγκυμονεί μόνον κινδύνους για τους νοσηλευόμενους και να δοκιμαστεί τα όρια των εργαζομένων.

"Ο κ. Πολάκης ασχολείται επί παντός επιστητού για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω των καταστρεπτικών πολιτικών των υπερπλεονασμάτων που ασκεί η κυβέρνηση" αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Λήμνος: το νοσοκομείο μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Λήμνου, δεν διενεργούνται χειρουργικές πράξεις και δεν γίνεται προγραμματισμός χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. "Δεν υπάρχει κανείς αναισθησιολόγος και υπάρχει μόνο ένας επικουρικός χειρουργός. Έρχεται ένας αναισθησιολόγος για λίγες ημέρες με μετακίνηση από άλλα Νοσοκομεία και φεύγει. Τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας το νοςοκομείο μένει χωρίς αναισθησιολόγο. Από την Πέμπτη 11/10 έως Κυριακή 14/10 στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε κανέναςαναισθησιολόγος. Κινδύνεψαν έκτακτα περιστατικά" καταγγέλει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας πως πρόκειται για Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο που εξυπηρετεί 15.000 μόνιμους κατοίκους, ενω κάθε καλοκαίρι εξυπηρετεί τουλάχιςτον 45.000 αφού τριπλασιάζεται ο πληθυσμός στο νησί λόγω τουρισμού.

Και οι ελλείψεις συνεχίζονται στο νοσοκομείο Λήμνου, καθώς υπάρχει ενας μόνο γυναικολόγος και δύο μικροβιολόγοι. "Έχουν σταματήσει ακόμη και οι φυσιολογικοί τοκετοί επειδή υπηρετεί ένας γυναικολόγος. Οι Μικροβιολόγοι είναι τρεις. Σε λίγες ημέρες θα μείνει μόνο ένας (φεύγουν οι δύο). Δεν θα είναι σε θέση να κάνει το Νοσοκομείο πολλές ημέρες το μήνα ούτε γενική αίματος" αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα απίστευτη ταλαιπωρία, έξοδα και φυσικά επαπειλούμενο κίνδυνο για τους ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι και για απλά χειρουργεία να πηγαίνουν σε Νοσοκομεία της Αττικής ή άλλων νησιών. Ενόψει του χειμώνα δε που αποκλείεται το νησί λόγω της κακοκαιρίας οι κάτοικοι της Λήμνου βρίσκονται σε ακομη μεγαλύτερη υγειονομική ανασφάλεια.

Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας": εκεί όπου νοσηλεύονται μαζί φυματικοί με νεογνά

Απόλυτος παραλογισμός ή μήπως άγνοια κινδύνου; Διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ για την κατασταση που επικρατεί στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα, αφότου έκλεισε το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Πατρών και μεταστεγάστηκε στον 6ο όροφο του επταώροφου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" Πατρών.

"Εκεί όπου νοσηλεύονται φυματικά περιστατικά στο ίδιο κτίριο με άλλους ασθενείς και νεογνά. Και οι φυματικοί περιφέρονται ανενόχλητοι στο διάδρομο και τους θαλάμους άλλων κλινικών, με ό,τι αυτο σημαίνει για τη δημόσια υγεία, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου" καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

"Στο συγκεκριμένο επταώροφο κτίριο μαζί με τα φυματικά περιστατικά, νοσηλεύονται ασθενείς σε παθολογικές κλίνες, καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Επίσης γίνονται τοκετοί και φιλοξενούνται νεογνά! Και μπορούν να διέρχονται τα φυματικά περιστατικά και να έρχονται σε επαφή! Δεν υπάρχουν θάλαμοι αποσυμπίεσης για την νοσηλεία των φυματικών περιστατικών που είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλο το κτίριο έχει κοινό κλιματισμό με αποτέλεσμα τα μικρόβια να διαχέονται σε όλο το κτίριο" αναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, το οποίο μαλιστα θα καταθέσει σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το μείζον αυτό ζήτημα για την υγεία των αςθενών η Διοίκηση. Υπενθυμίζει δε η Ομοσπονδία πως η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοςοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Πατρών που μεταστεγάστηκε, "είναι η εκλεκτή του κ. Πολάκη γνωστή για την παράνομη σύνταξη που έπαιρνε επί σειρά ετών και την σκανδαλώδη ρύθμιση που της έκανε η Εφορία για την αποπληρωμή 100.000 ευρώ που οφείλει από την παράνομη σύνταξη".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Φυματικοί νοσηλεύονται μαζί με νεογνά στον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας"

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο -Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, κάνοντας λόγο για «δίκαιη μοιρασιά» των φυσικών πόρων.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων με πραγματικά βήματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μιλώντας σε συμπόσιο στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας, με τίτλο «Νόμος και πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να καβγαδίσουμε με κανέναν. Στόχος μας είναι η δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Ομως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου” στην ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει κάνει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων, για πολλά χρόνια. «Δεν έχει κανένα νόημα να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι για να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις. Χρειάζονται αποτελέσματα», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση μέσω της διπλωματίας και των ειρηνικών διαπραγματεύσεων», είπε ακόμη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο -Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά "

ΕΚΑΒ: Μετατάσσουν τους διασώστες στα γραφεία

Την εισήγησή του για την ενίσχυση Διοικητικών και λοιπών δομών του ΕΚΑΒ υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου, Μιλτιάδης Μυλωνάς -ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου μετά την παραίτηση του κ. Καρακατσιανόπουλου- η οποία αναμένεται να περάσει από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε 37 υπαλλήλους, οι οποίοι, σύμφωνα με μέλη του Σωματείου Εργαζομένων, θα είναι κυρίως διασώστες, να μεταταχθούν σε γραφεία, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον ευαίσθητο τομέα των διακομιδών. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της εισήγησης που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, «λόγω των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης σημαντικών διοικητικών και λοιπών δομών για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και μετά από συνεργασία και ενημέρωση του με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και κατόπιν αιτημάτων κάλυψης θέσεων των Διευθύνσεων της Κ.Υ. και των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, προκύπτει ότι για την βελτίωση της λειτουργίας των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών της ΚΥ και των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ λόγω της υφιστάμενης υποστελέχωσής τους, απαιτείται η κάλυψη με μετάταξη υπαλλήλων του ΕΚΑΒ σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες». 

Σύμφωνα με το έγγραφο της εισήγησης υποστελέχωση διαπιστώνεται στο ΕΚΑΒ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λαμίας, Αλεξανδρούπολης, Μυτιλήνης, Τρίπολης και Κοζάνης.

Τον περασμένο χρόνο είχε υποβληθεί ανάλογη εισήγηση επί προεδρίας του κ. Καρακατσιανόπουλου για 45 υπαλλήλους και το μεγαλύτερο ποσοστό καλύφθηκε από διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρου κατόχους πτυχίου, οι οποίοι νόμιμα ζητούσαν προαγωγή σε γραφεία και διοικητικές θέσεις. Γεγονός, που προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριζαν στο «ΘΕΜΑ» πως «το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι πως η Διοίκηση θέλει μάλλον να ευνοήσει τα δικά της παιδιά. Ενώ ζητά 100 διασώστες, παίρνει τους 50 από την ενεργό δράση και τους μεταφέρει σε γραφεία. Γιατί δεν προκηρύσσει διαγωνισμό για διοικητικούς; Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση όποιος έχει πτυχίο να αναβαθμιστεί, αλλά πρέπει πρώτα να καλυφθούν τα κενά στο δρόμο που οι συνάδελφοι δίνουν την ψυχή τους χωρίς ρεπό και άδειες και μετά να ξεκινήσουν τις μετακινήσεις». 

Η απόφαση του αντιπροέδρου θα παραπεμφθεί στο υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη σχετική γνωμοδότηση. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΑΒ: Μετατάσσουν τους διασώστες στα γραφεία"

Ποινική δίωξη σε γνωστό ψυχίατρο του Κολωνακίου για κατοχή και πώληση ναρκωτικών

Βαρύτατη ποινική δίωξη σε γνωστό ψυχίατρο του Κολωνακίου άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω λειτουργός του Ιπποκράτη διώκεται για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και λειτουργία ιατρείου χωρίς άδεια.

Ο κατηγορούμενος πλέον ψυχίατρος, γνωστός και από τηλεοπτικές του εμφανίσεις, οδηγήθηκε σε ανακριτή για να απολογηθεί για τις βαρύτατες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ψυχίατρος φέρεται να συνέχιζε να λειτουργεί το ιατρείο του στην περιοχή του Κολωνακίου, παρά το γεγονός ότι του είχε αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μάλιστα, σχετική καταγγελία φέρεται να έχει κάνει στις αρχές ο Ιατρικός Σύλλογος.

Μέσα στο γραφείο του ψυχιάτρου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες χάπια, τα οποία θα εξεταστεί εάν κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα μας.

Μαζί με τον γνωστό γιατρό έχουν συλληφθεί η γραμματέας του και άλλα δύο άτομα, τα οποία φέρονται να εργάζονταν ως νοσηλευτές.

Η σύλληψη του ψυχιάτρου έγινε το βράδυ της Δευτέρας μετά από έφοδο αστυνομικών στο ιατρείο του.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε γνωστό ψυχίατρο του Κολωνακίου για κατοχή και πώληση ναρκωτικών"

Σκόπια: Βουλευτές του VMRO καταγγέλλουν εκφοβισμό για να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές

Καταγγελίες για εκφοβισμό βουλευτών του VMRO διατυπώνει ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι, που διαμηνύει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Οι καταγγελίες έρχονται να εντείνουν την πόλωση ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις, κι ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα δείξει εάν θα περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές ή τα Σκόπια θα οδηγηθούν σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τις 2 ή τις 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, περίπου 15 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO, έχουν λάβει κλήση από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα για διαφορετικές υποθέσεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Ο Μιλοσόσκι υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει ότι ο θεσμός του Ειδικού Εισαγγελέα είναι πολιτικός και ότι οι κλητεύσεις έχουν στόχο να εξαναγκάσουν κάποιους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη θέληση του λαού στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την υπόθεση, θα πω μόνο ότι είναι αβάσιμη» είπε ο Μιλοσόσκι αποχωρώντας από το γραφείο του Εισαγγελέα. «Ο χρόνος κλήτευσης, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα είναι μια ένδειξη ότι το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα είναι επιλεκτικό, ένας πολιτικός θεσμός που θέλει να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση για να ψηφίσει για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η βούληση του λαού εξεφράσθη στο δημοψήφισμα και είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε πίεση. Θα ψηφίσω ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα» τόνισε ο βουλευτής.

Εμπλέκεται σε σκάνδαλο μαζί με τον πατέρα του

Σύμφωνα με το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, ο Μιλοσόσκι πήγε εκεί επειδή ήθελε να δει τα στοιχεία ενόψει της δήλωσής του για την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μιλοσόσκι είναι ο βασικός εκ των 12 κατηγορουμένων σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πατέρας του και ο πρώην δήμαρχος του Μπροντ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μιλοσόσκι χρησιμοποίησε την επιρροή του στον δήμαρχο του Μπροντ για να πουληθεί ένα κρατικό κτίριο στον πατέρα του. Όμως, η προκήρυξη της δημοπρασίας ουδέποτε δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ενώ ο πατέρας του Μιλοσόσκι πλήρωσε μόλις 11 ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Επίσης, κατηγορείται ότι κατάφερε να εξαπατήσει το κτηματολόγιο για να καταχωρήσει το κτίριο στο όνομά του, ενώ του πουλήθηκε για 1,6 ευρώ το τετραγωνικό, σε μια περιοχή που η τιμή είναι τετραπλάσια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Βουλευτές του VMRO καταγγέλλουν εκφοβισμό για να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές"

ΕΔΕ για την επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας

Τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη χθεσινοβραδυνή επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες αστυνομικών σε ό,τι αφορά την ετοιμότητά τους πριν το χτύπημα αλλά και την αντίδρασή τους μετά την επίθεση.

Εβδομήντα κουκουλοφόροι έκαναν τα… πύρινα εγκαίνια του αστυνομικού σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», με βόμβες μολότοφ, επιχειρώντας να πυρπολήσουν το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και να κάψουν αστυνομικούς.

Από την επίθεση είχαμε τέσσερις αστυνομικούς τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Σε επικοινωνία του EleftherosTypos.gr με τον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα, για την επίθεση ο ίδιος μας ανέφερε πως οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Όσον αφορά τις συνθήκες της επίθεσης ο κ. Ντούμας αναφέρει : «Δεν αστυνομεύονται ούτε οι υπηρεσίες, ούτε οι πολίτες. Θέλουν προσωπικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σκοπός του ΑΤ Ομονοίας το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να προστατέψει τον εαυτό του και τον οπλισμό του και να διαβιβάσει ότι δέχεται επίθεση. Από την στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.».

Όσο για το αν ήθελαν νεκρούς από την επίθεση ο κ. Ντούμας αναφέρει: «Φυσικά και ήθελαν νεκρό, το επιδίωξαν. Έχουμε συνηθίσει στην έννοια της μολότοφ και την θεωρούμε παιχνιδάκι. Σον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο οι μολότοφ κράτησαν ολόκληρη άμυνα στην Ρωσία, είναι βόμβες. Σημαίνει πως είναι εγκληματικές. και είναι ανθρωποκτόνες. Και όταν επιτίθεσαι με τέτοιες βόμβες κατά ενός αστυνομικού όπως εχθές, θες να τον κάψεις».

Σε ερώτηση για τις δράση των αναρχικών ομάδων το τελευταίο διάστημα ο κ. Ντούμας αναφέρει: «Δύο είναι οι λόγοι. Το ένα κομμάτι είναι η ανυπαρξία της αστυνόμευσης και το άλλο απουσία της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας, να τιμωρήσει πραγματικά αυτούς που κατά καιρούς συλλαμβάνει η αστυνομία. Αυτά τα δύο σημαίνουν ότι η πολιτεία δεν έχει βούληση να πατάξει αυτό το φαινόμενο των βανδαλισμών, των καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας και τον κίνδυνο τραυματισμού αστυνομικών και πολιτών».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ για την επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας"

Φουρτούνα στους ΑΝΕΛ: Δύο από τους 7 βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Ακραίες φυγόκεντρες τάσεις αναπτύσσονται και πάλι στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων αυτή την φορά από τα στελέχη του κόμματος που τάσσονται υπερ της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς προδιαγράφουν ακόμα και την παταγώδη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες η «γραμμή» του Πάνου Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας και άρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση βρίσκει την στήριξη δύο βουλευτών με τους υπόλοιπους τέσσερις να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Είναι ενδεικτικό λίγες ώρες μετά τις δημόσιες απειλές του κ. Πάνου Καμμένου πως όσοι ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας θα διαγραφούν από το κόμμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε δημόσιαότι θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή. Βέβαια ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι θα παραδώσει την έδρα του και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού βεβαίως πρώτα ψηφίσει υπερ της συμφωνίας και υπερ σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Σε περίπτωση δε που ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί την έδρα καταλαμβάνει ο κ. Τέρνες Κουίκ, ο οποίος όμως εκφράζεται θετικά για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ελενα Κουντουρά

Πέραν αυτών, πηγές από το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζουν ότι κατά συνείδηση – και άρα κόντρα στην κομματική γραμμή – θα ψηφίσει και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.


Elena Kountoura@ElenaKountoura

Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει.
Twitter Ads info and privacy

Βασίλης Κόκκαλης

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλη  αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την τελευταία ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί.

Κώστας Ζουράρις

Κατά της συμφωνίας αλλά και της προοπτικής να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο κ. Κώστας Ζουράρις

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης

Υπο αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Ο Καμμένος κατήγγειλε προκαταβολικά τους... αποστάτες

Από την Κυριακή πάντως, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε συνεργάτες του για αχαριστία, με την γνωστή του φρασεολογία κατήγγειλε -χωρίς να κατονομάσει-κάποιους άλλους που έγιναν «μάγκες» στην πλάτη των έμπιστων κολούθων του και απείλησε όσους έχουν εγκαταλείψει ή προτίθενται να εγκαταλείψουν τους ΑΝΕΛ ότι... θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι, προφανώς αναφερόμενος στην πολιτική έννοια της φράσης...


Μιχαλίτσης Κώστας@kmihalitsis

Replying to @PanosKammenos
η επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ κ τα social media, καταδεικνύει την πολιτική υπέροχη του Πάνου Καμμένου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ των ενεργών στελεχών του...

Panos Kammenos@PanosKammenos
Δεν θα ανεχτώ όμως Κώστα πια την αχαριστία ανθρώπων που βάλαμε σε θέσεις κλειδιά χωρίς να εχουν εκλεγεί και στα ζόρικα πήγαν απέναντι. Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα είναι μόνο για τους ζόρικους που άντεξαν. Ως εδώ αρκετοί έγιναν μάγκες στην πλάτη μας...
Twitter Ads info and privacy

Μιχαλίτσης Κώστας@kmihalitsis

Replying to @PanosKammenos
θυμήσου την παροιμία "το μαχαίρι κ το πεπόνι"... εχεις κ τα δύο, αλλά το σημαντικότερο έχεις φίλους συνεργάτες που σε εμπιστευονται ανιδιοτελως...

Panos Kammenos@PanosKammenos
Για εσάς δεν θα γονάτισω ποτέ όσοι μας εγκατέλειψαν τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι 25 βουλευτές ούτε δημοτικοί σύμβουλοι μόνοι με τα λύτρα της προδοσίας ΕΜΕΙΣ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ
Twitter Ads info and privacy




vouleftes
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φουρτούνα στους ΑΝΕΛ: Δύο από τους 7 βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news