facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Λάρισα: Ξεσηκώνονται οι Ρομά για την παράταση της καραντίνας -«Θα την σπάσουμε»

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας μετά την ανακοίνωση ότι συνεχίζεται η καραντίνα.

Τη διατήρηση της καραντίνας σε ένα κομμάτι του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, για ακόμη επτά ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία εξέλιξης του covid-19 στη χώρα μας.

Η ανακοίνωσή του αυτή έφερε αντιδράσεις από τους κατοίκους που παραμένουν σε καραντίνα, οι οποίοι αναζητούσαν το «γιατί» σε συνομιλίες τους με αστυνομικούς που επιβλέπουν την καραντίνα.

Κάτοικοι δήλωσαν στο Open ότι τήρησαν ευλαβικά την καραντίνα και περίμεναν μετά τα 115 αρνητικά δείγματα ότι θα έληγε σήμερα. Στο σημείο έφτασαν περιπολικά ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή έσπευσε ο δήμαρχος της Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και συνομίλησε με τους κατοίκους.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Θα σπάσουμε την καραντίνα όλοι μαζί» λένε οι κάτοικοι στην κάμερα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Ξεσηκώνονται οι Ρομά για την παράταση της καραντίνας -«Θα την σπάσουμε»"

Παράταση της καραντίνας έως 30/4 στη Ν. Σμύρνη Λάρισας

Παράταση της καραντίνας για μια ακόμη εβδομάδα - έως τις 30 Απριλίου- στον οικισμό Ρομά στη Ν. Σμύρνη στη Λάρισα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Παρόλα αυτά ανακοίνωσε και την άρση της απαγόρευσης της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλία.

Πιο αναλυτικά, με εντολή του κ. Χαρδαλιά κι απόφαση του ΓΓΠΠ, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους, από απόψε ώρα 20:00 έως και την Πέμπτη 30 Απιρλίου και ώρα 20:00, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (καραντίνα) για λόγους Δημόσιας Υγείας των εξής περιοχών της συνοικίας Νέας Σμύρνης του δήμου Λάρισας, και συγκεκριμένα:

α) της περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Καραμανλή και την 110 Πτέρυγα Μάχης στην επέκταση της Νέας Σμύρνης και περικλείεται περιμετρικά από τις οδούς Ροδιάς- Αγναντερής- ανώνυμη οδός-όριο 110 Π.Μ. – ανώνυμη οδός- Αγναντερής- Μαρμαρίνης-Ροδιάς,

β) της περιοχής που βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς: Πλάτωνος-Δημοσθένους (αριστερά κατά τη φορά από την οδό Πλάτωνος προς τη Δημοσθένους) – Γοργία (και οι δυο πλευρές της οδού)- Βοιωτίας-Αντιγόνης (αριστερά κατά τη φορά προς την οδό Θεμιστοκλέους)- Θεμιστοκλέους (αριστερά κατά τη φορά προς την οδό Πλάτωνος)-Πλάτωνος,

Στο πλαίσιο της απόφασης, ισχύουν:

  • Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των δύο περιοχών και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων αυτών.
  • Λήψη μέριμνας από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον δήμο Λάρισας.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των ορίων των δύο περιοχών.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της καραντίνας έως 30/4 στη Ν. Σμύρνη Λάρισας"

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι, 516 το τελευταίο 24ωρο

Με 516 νέους θανάτους που καταγράφηκαν σήμερα, η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έχει προκαλέσει 21.856 θανάτους από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται για 15η ημέρα σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση της Υγείας.

Η επιδημία της Covid-19 ήταν αιτία θανάτου για 13.547 ασθενείς στα νοσοκομεία, δηλαδή 311 περισσότερους θανάτους σε 24 ώρες, και για 8.309 ενοίκους οίκων ευγηρίας (Ehpad) και άλλων προνοιακών ιδρυμάτων (+205), διευκρινίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας σε ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι, 516 το τελευταίο 24ωρο"

«Ταξιάρχαι»- «Κασταλία»: Αγωνία και γι' άλλα κρούσματα - Εισαγγελέας για τους τρεις νεκρούς

Τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων ερευνά η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Ευάγγελου Ιωαννίδη, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορωνοϊού στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και την κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναζητούνται οι υπεύθυνοι των δύο υγειονομικών δομών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ένας τρόφιμος της Κασταλίας κατέληξε έχοντας διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ενώ κατά τις τελευταίες πληροφορίες δύο ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν, έχοντας επίσης προσβληθεί από τον covid-19. Ο δεύτερος κατέληξε στις 7 το απόγευμα στο ΝΙΜΤΣ όπου είχε διακομισθεί. Πρόκειται για έναν 87χρονο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Από την ίδια κλινική, στο ΝΙΜΤΣ έχει διακομισθεί και μία 90χρονη νεφροπαθής, αιμοκαθαρόμενη.

Το δρόμο προς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε δείξει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά την απογευματινή επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είχε πει ότι θα αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανισθεί οργισμένος για την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα δύο υγειονομικές δομές να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας. «Ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες.. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των δύο κλινικών. Η έρευνα αφορά κακουργηματικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Στην κλινική Ταξιάρχαι έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους. Ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κλινική, ακόμη και σήμερα, εξακολοθούσε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από χθες ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι 4 ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία πολίτη στο protothema.gr ο οποίος σήμερα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στην κλινική, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη δειγματοληψία και ουδείς τον ενημέρωσε για την κατάσταση.



Στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης όμως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό. Όπως είπε η δομή αυτή, φιλοξενεί τριακοσίου τροφίμους και έχει 170 εργαζόμενους. Στα 92 δείγματα που είχαν εξετασθεί από εργαζόμενους στην Κασταλία έως τις έξι το απόγευμα ήταν αρνητικά. Ωστόσο, ο τρόφιμος της Κασταλίας που διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό κατέληξε τα ξημερώματα στον Ερυθρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο άνθρωπος νόσησε από κάποιο μέλος του προσωπικού που ήταν ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν επαφές εκτός κλινικής - ενώ οι τρόφιμοι δεν είχαν επισκεπτήριο εδώ και καιρό, οι έλεγχοι των δειγμάτων ξεκίνησαν από το προσωπικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταξιάρχαι»- «Κασταλία»: Αγωνία και γι' άλλα κρούσματα - Εισαγγελέας για τους τρεις νεκρούς"

Σουηδία: Πέρασε το όριο των 2.000 νεκρών

Οι σουηδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο 84 ακόμη ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας σε περισσότερους από 2.000 νεκρούς στη χώρα.

Το βασίλειο των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο έλαβε πιο χαλαρά μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τη διασπορά του ιού, μετρά στο εξής 16.755 κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό και 2.021 θανάτους, ένα ποσοστό θνησιμότητας σημαντικά υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε στους βόρειους γείτονές του.

Σήμερα επίσης, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές επανήλθαν στο θέμα της κορύφωσης της επιδημίας που καταγράφηκε στην περιοχή της Στοκχόλμης, που αποτελεί και το επίκεντρο του ιού στη χώρα: Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ότι η επιδημία κορυφώθηκε στις 15 Απριλίου, αλλά τελικά η κορύφωση είχε καταγραφεί μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 8 του μηνός.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, 70.500 κάτοικοι της σουηδικής πρωτεύουσας και της περιφέρειας της — από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων — ήταν δυνητικά φορείς του ιού στις 8 Απριλίου. «Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παραμένει υψηλός, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε τα προληπτικά μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντερς Βάλενστεν, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το ένα τέταρτο του πληθυσμού που ζει στη Στοκχόλμη και στην περιφέρειά της θα έχει ήδη μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό την 1η Μαΐου. Στη Σουηδία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Οι μόνοι μείζονες περιορισμοί είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων, καθώς και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να «αναλάβουν (ο καθένας χωριστά) τις ευθύνες τους» και να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Σήμερα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο μιας 40χρονης νοσοκόμας που είχε διαγνωστεί με κορονοϊό. Ωστόσο, εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν η νοσοκόμα διευκρίνισε μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση ότι η αιτία θανάτου της δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Πέρασε το όριο των 2.000 νεκρών"

Πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων σε γιατρό του ΕΣΥ που πήγαινε σε ασθενή - καταγγελία αναγνώστριας

Δημοσιεύουμε καταγγελία αναγνώστριας του bloko.gr: Ο σύντροφός μου είναι γιατρός και την Κυριακή του Πάσχα ζήτησε βαριά ασθενής και φίλη μου να την εξέταση ο σύντροφός μου γιατί από την προηγούμενη είχε πεσει, κακιρνιπαθης και καρδιοπαθης, στο δρόμο που πηγαίναμε μας σταμάτησε μπλόκο και ενώ του έδειξε κ του το απέδειξε με τα χαρτιά ότι είναι δημόσιος γιατρός του ΕΣΥ και του έδειξε και το ιστορικό της ασθενούς που επισκεπτόμαστε, η οποία είναι πρόσφατα χήρα χωρίς παιδιά και Ιταλίδα, καθώς φέραμε και το έντυπο ειδικής μετακίνησης.

Παρόλα αυτά ο αστυνομικός μας θεώρησε ότι πάμε να σουβλισουμε και του λέω ότι είμαστε χορτοφάγοι γιατί αυτό και είμαστε, έβγαλε τις πινακίδες και του πήρε την άδεια κυκλοφορίας και του χρέωσε πρόστιμο 300ευρω και σε μένα 150 ευρώ , καναμε ένσταση Τρίτη πρωί χωρίς να δούμε τον διοικητή γιατί δεν έρχεται σε επαφή με κόσμο ούτε από μακριά , πηγαίνουμε στο τμήμα τρεις φορές την ημέρα να μας δώσουν πίσω τις πινακίδες και μας λένε ότι δεν το είδε ο διοικητής την ένσταση, ο σύντροφός μου δεν είχε δωσει πολύ σημασία τους κανόνες μετακίνησης και πάντα ακολουθουσε ότι κάνουμε οι πολίτες, σημείωνε χαρτί μετακινήσεις, ενώ διαβάσαμε ότι εξαιρούνται οι γιατροί και οι ένστολοι.ακομη και σήμερα πήρε πάλι τηλέφωνο το πρωί του είπαν λείπει ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας, παράνομα του κρατάνε τις πινακίδες εδώ και μια εβδομάδα και δεν μπορούμε να βρούμε ακρη.

Κάντε ρεπορτάζ και ρωτήστε πόσο άσχημα μας φέρθηκε ο αστυνομικός καθώς και έβλεπαν υπαλληλοι του καφέ Γρήγορη που ήταν δίπλα στο μπλοκο.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων σε γιατρό του ΕΣΥ που πήγαινε σε ασθενή - καταγγελία αναγνώστριας"

Η κλινική «Κασταλία» η δεύτερη δομή με κρούσματα - Τσιόδρας: Ανεύθυνες συμπεριφορές

Συναγερμός για τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε δύο υγειονομικές δομές, την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και την κλινική Κασταλία στο Ελληνικό έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Στην κλινική του Περιστερίου έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό, ενώ κατέληξε τρόφιμος της Κασταλίας. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οπως έπρεπε τα μέτρα.

Την ίδια ώρα οργισμένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Ο κ.Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας είπε ότι από την Κασταλία κατέληξε ένας τρόφιμος που είχε επιβαιωθεί με κορωνοϊό, ενώ ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και διοικητικά» προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς πάσα κατεύθυνση και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσιόδρας βρέθηκε χθες το βράδυ στην Κασταλία και έγινε έλεγχος των μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μετάδοση του κορωνοϊού στον τρόφιμο της κλινικής ενδεχομένως έγινε από ασυμπτωματικό εργαζόμενο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κλινική «Κασταλία» η δεύτερη δομή με κρούσματα - Τσιόδρας: Ανεύθυνες συμπεριφορές"

Σύνοδος Κορυφής: Μέχρι τις 6 Μαΐου οι αποφάσεις - Δεν τα βρήκαν πάλι Βορράς - Νότος

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, δεν κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες της κοινής προσπάθειας.

«Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο» είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Έτσι, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης, καθώς το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία), τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Στη συνέχεια, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Oι ηγέτες, πάντως, ενέκριναν το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου και συμφώνησαν να είναι έτοιμο και λειτουργικό έως τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα τρία «δίχτυα ασφαλείας»: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.

Σαρλ Μισέλ: Δύσκολη η συμφωνία

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27. «Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μίλησε για ένα χωρίς προηγούμενο οικονομικό πλήγμα στην ΕΕ από την κρίση του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο που το εμπιστεύονται όλες οι χώρες και θα παίξει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η Κομισιόν θα αντλήσει πόρους μέσω δανεισμού, τους οποίους στη συνέχεια θα διοχετεύσει στις χώρες - μέλη που θα τους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών.

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, είπε ο Μακρόν, απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια. Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ. Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες».

«Θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισεκ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά κονδυλίων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευθούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε ο Κόντε κατά την παρέμβασή του.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter πως «Στη βάση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σε μια κοινή στρατηγική για την φάση ανάκαμψης, που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό».

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, στάθηκε στα εξής σημεία:

-Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

-Πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

-Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

-Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Μέχρι τις 6 Μαΐου οι αποφάσεις - Δεν τα βρήκαν πάλι Βορράς - Νότος"

Ιταλία: Αισθητή μείωση των κρουσμάτων – 464 νεκροί σε ένα 24ωρο, 25.549 συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Ιταλία, αυξηθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 2.646 ενώ οι νεκροί κατά 464, φτάνοντας συνολικά τους 25.549. Παράλληλα, 57.576 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 189.973 ενώ 3.033 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 2.267 ασθενείς και 22.871 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε αισθητά (724 λιγότερα κρούσματα) αλλά έχασαν την ζωή τους 27 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία .

Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων και όσων έχουν πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, συνολικά, είναι μεγαλύτερος από εκείνο των νέων περιστατικών. Κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο από τις ιταλικές αρμόδιες αρχές. 1.579.909 άνθρωποι, έως τώρα, έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και νοσηλευτές του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας σε ειδικό τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Παράλληλα, σήμερα το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση νέας δέσμης μέτρων υπέρ των Ιταλών πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Αισθητή μείωση των κρουσμάτων – 464 νεκροί σε ένα 24ωρο, 25.549 συνολικά"

Βρετανία: 616 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Στους 18.738 ανέρχεται ο συνολικός απολογισμός των θανάτων από κορονοϊό στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 616 νέοι θάνατοι. Σημειώνεται ότι χθες είχαν καταγραφεί 759 θάνατοι.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, καταγράφηκαν επίσης 4.583 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 138.078.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 616 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Μάσκες σε μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία - Πώς να την φοράτε και να την πλένετε

«Ναι» στη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είπε η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την καθολική χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, κατά την άρση των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, υιοθέτησε συστάσεις του ευρωπαϊκού κέντρου λοιμώξεων και δεν συνιστά την χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, αλλά συνίσταται η χρήση της σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Για τη σωστή χρήση της μάσκας, είπε ο κ. Τσιόδρας, θα πρέπει, «όταν την φοράτε, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη, να πλένετε συχνά τα χέρια σας πριν και αφού βγάλετε τη μάσκα και να την αφαιρείτε με συγκεκριμένο τρόπο».

«Αν η μάσκα είναι μιας χρήσης να απορρίπτεται με προσοχή, αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη να πλένεται συχνά» τόνισε, στους 60 βαθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Μάσκες σε μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία - Πώς να την φοράτε και να την πλένετε"

Ελβετία: Υποδέχεται 22 ασυνόδευτους πρόσφυγες και προσφέρει 1,1 εκατ. φράγκα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας (κράτους-μέλους του Χώρου Σένγκεν), Mario Gattiker είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η ελβετική κυβέρνηση θα συνδράμει τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, με ποσό 1,1 εκ. ελβετικών φράγκων.

Τα ποσό αυτό θα διατεθεί, μέσω της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Ερυθρού Σταυρού.

Η προσφορά αυτή της ελβετικής κυβέρνησης συμπληρώνει την απόφασή της να υποδεχθεί στο στάδιο αυτό 22 ασυνόδευτα παιδιά για μετεγκατάσταση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο κ. Gattiker τόνισε ότι η ελβετική κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα το έργο και τις αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλει, στο πλαίσιο της διεθνούς της δράσης η ελληνική κυβέρνηση, για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και γενικότερα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον Ελβετό υπουργό Μετανάστευσης και την ελβετική κυβέρνηση για τη στήριξη, τονίζοντας ότι η διαδικασία υλοποίησης των δύο συνεισφορών της Ελβετίας, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι στις 7 Μαΐου θα γίνει τηλεδιάσκεψη εργασίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο Υπουργείων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Υποδέχεται 22 ασυνόδευτους πρόσφυγες και προσφέρει 1,1 εκατ. φράγκα"

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά Μάιο και Ιούνιο και θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα

Για τη «σταδιακή και πολύ προσεκτική προσαρμογή στην νέα κανονικότητα» έκανε λόγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ολοκληρώνεται μέχρι αύριο το βράδυ το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον οδικό χάρτη της εξόδου από την πανδημία.

Επιμένοντας στην «σταδιακή» επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά πως «θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη», εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην προτεραία κατάσταση «και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες και θα χάνουμε συνανθρώπους μας».



Στο πλαίσιο αυτό, «οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, περιγράφοντας ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε «διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παρά πάνω ημερών». Με την εκκίνηση της επιστροφής, «θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα» με ενδιάμεσο διάστημα αξιολόγησης τόνισε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε πως «πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να πατάμε φρένο».

Αναφορικά με την εξέλιξη της διασποράς του ιού στον οικισμό ρομά Νέας Σμύρνης, στην Λάρισα, ένα τμήμα του οικισμού, αυτό όπου ανιχνεύτηκαν τα κρούσματα, θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απρίλιου σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους η ακτίνα αυτού του μέτρου αφορά στην περιοχή από την Οδό Καραμανλή μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης, αλλά και τα οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ των οδών Πλάτωνος. Παράλληλα, και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες από οικισμό είναι όλα αρνητικά, ενώ από το Σάββατο 25 Απρίλιου θα επαναλειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί για προληπτικούς λόγους.

Ολοκληρώνεται η καραντίνα στη Μεσοποταμία

Χωρίς προβλήματα ή επιπρόσθετα επιδημιολογικά φορτία ολοκληρώνεται αύριο και η καραντίνα της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας στο νομό Καστοριάς.

Με αμείωτο ρυθμό πραγματοποιούνται και έλεγχοι πτήσεων που καταφθάνουν στην Αθήνα. Στις δύο τακτικές πτήσεις που έφτασαν χθες με 157 επιβάτες, μόνο ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον ιό μετά τη δειγματοληψία. Συνολικά, από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Απριλίου, σε 36 πτήσεις και 2928 επιβαίνοντες, το 97,81% βρέθηκε αρνητικό στον κορονοϊό.

Στο «μέτωπο» του Δήμου Ερμιονίδας και τα 177 υπήρξαν αρνητικά, «άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, παρότι «καθημερινά έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί» υποστήριξε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Συναγερμός για τις δύο δομές Υγείας

«Συναγερμός» την ίδια στιγμή έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με δύο δομές υγείας, μια στα νότια και μια στα δυτικά προάστια. Στην πρώτη περίπτωση, 1 θετικό κρούσμα έθεσε το σύστημα σε επιφυλακή, οπότε και πάρθηκαν δείγματα από 300 τρόφιμους και 170 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 92 βρέθηκαν αρνητικοί. Πλήρη κινητοποίηση προκάλεσε και εμφάνιση 28 κρουσμάτων στη δομή υγείας στο Περιστέρι, από τα οποία 13 αφορούσαν τρόφιμους του κέντρου, 11 εργαζομένους και «4 βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός».

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και διοικητικά» προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς πάσα κατεύθυνση και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά Μάιο και Ιούνιο και θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα"

Κατάχρηση εξουσίας σε κοπέλες λόγω μέτρων κορονοϊού στην Ιτέα;

Το fokidanews έλαβε και δημοσιεύει, όπως έχει υποχρέωση, την παρακάτω διαμαρτυρία κατοίκου της Ιτέας. Η ταυτότητα και τα στοιχεία της διαμαρτυρόμενης κατοίκου είναι στη γνώση της ιστοσελίδας μας, αλλά για προφανείς λόγους δεν τα δημοσιοποιούμε.
Τα όσα θέτει στη γνώση των αναγνωστών μας η συμπολίτισσά μας έχουν ως εξής  
Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 18:20, στην Ιτέα. Δυο κορίτσια 21 ετων, αφού ειχαν στείλει τον προαπαιτούμενο αριθμό 6 στο 13033 κάνουν τη βόλτα τους ωστε να ξεχαστούν και να «αποδράσουν» έστω και λίγο από την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης .
Tις σταμάτησε λοιπόν η αστυνομία ζητώντας τους να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορίας. Έπειτα τις πλησίασε ο αστυνομικός, χωρίς να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ,όπως γάντια και μάσκα. Στη συνέχεια έπιασε το κινητό της μιας κοπέλας έχοντας εκτεθειμένα τα χέρια του, σε απόσταση μικρότερης από μισό μέτρο.(Τα κοριτσια είχαν την ταυτοτητα σε φωτογραφία καθώς βγήκαν για τρέξιμο ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να την χάσουν).
Ο αστυνομικός τότε είπε πως η φωτογραφία, πίσω μπρος (της ταυτότητας) δεν αποτελεί ισχύον έγγραφο, για αυτό και έβγαλε το μπλοκάκι για να επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο. Η μια από τις κοπελες απάντησε πως από την στιγμή που η ίδια η αστυνομία δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να έρχεται τόσο κοντά, ακόμα και ακουμπώντας προσωπικά αντικειμενα, γιατί είναι τόσο κακό που απλά είχαν την ταυτότητα σε φωτογραφία; Ο  αστυνομικός το πήρε αρκετά προσωπικά με αποτέλεσμα να τις βάλει στο περιπολικό και να τις παει στο αστυνομικό τμήμα.
Εκεί άρχισαν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας, φωνάζοντας πως για αυτή την συμπεριφορά θα μπορούσαν να τις περάσουν αυτόφωρο.Αξίζει να σημειωθεί πως οι κοπέλες δεν επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά προς τους αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν τρεις αστυνομικοι που συνεχώς επιβαλλόνταν λέγοντας πως θα έπρεπε κανονικά να τους “κόψουν τα πολλά πολλά” εξ αρχής, κολλώντας τες στο αμάξι και γυρίζοντας τες για να τους φορέσουν χειροπέδες, παίρνοντας τες στη συνέχεια για αυτοφωρο.
Τα παραπάνω έχουν ηχογραφηθεί για την προσωπική ασφάλεια των κοριτσιών,καθώς αποτελούν και αποδεικτικό στοιχείο για το πώς διεξήχθησαν τα πραγματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως επίσης τους εγινε  σωματικός έλεγχος, μέσα από τα εσώρουχα, βγάζοντας ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους, σαν να είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Όλο αυτό επειδή κυκλοφορούσαν με φωτογραφίες της ταυτότητας τους.
Η μια από τις δύο κοπέλες ζήτησε την ταυτότητα του αστυνομικού για να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα, λόγω της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.Ο αστυνομικός αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα του και αντέδρασε λέγοντας:
 -Kαι ποια είσαι εσύ που θα  μας απειλήσεις για μηνυση; Συνέχισε λέγοντας εγώ αυτή την στιγμή άνετα μπορώ να σου λερώσω το ποινικό μητρώο σου  ώστε να μην έχεις ποτέ την δυνατότητα  μιας σωστής επαγγελματικής αποκαταστασης. Όπως θα παρατηρήσατε οι επιθέσεις και οι απειλές ήταν αρκετές με σκοπό να εκφοβίσουν τα κορίτσια .
Έπειτα τις κράτησαν στο τμήμα για δυόμιση ώρες μη έχοντας το δικαίωμα. Αυτό τους επισήμαναν και οι κοπέλες και ενώ ζήτησαν δικηγόρο εάν θα τους κρατούσαν παραπανω,οι αστυνομικοί τις αφησαν.
Σήμερα το πρωί ορισμένα άτομα που πήγαν και έκαναν ένσταση για τα πρόστιμα τους δέχτηκαν, αλλά στην κοπέλα, η οποία ζήτησε και σύσταση για τον αστυνομικό, της είπαν ότι η αίτηση για την ένσταση καθώς και η σύσταση γίνονται μόνο  ηλεκτρονικά, προφανώς να καθυστερήσουν την διαδικασία…
Γνωστοποιω τα γεγονότα αυτά με σκοπό να σας δείξω πως κάποια όργανα της τάξης αντί να προστατεύουν τους πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες, τους εκφοβίζουν και τους συμπεριφέρονται σαν κοινούς εγκληματίες ενώ το μόνο » έγκλημα » τους ήταν ότι είχαν φωτογραφία της ταυτότητας τους
fokidanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάχρηση εξουσίας σε κοπέλες λόγω μέτρων κορονοϊού στην Ιτέα;"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 125 νεκροί - 55 νέα κρούσματα - 2.463 συνολικά - 52 διασωληνωμένοι

Άλλα 55 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.463. Τα περισσότερα εξ αυτών όπως σημείωσε, καταγράφηκαν σε υγειονομικές μονάδες. Το 56% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι, ενώ τα 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα.



Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125. 33 εξ αυτών είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικιών των θανόντων υπολογίζεται στα 74 έτη, με το 90,4% εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι ή να είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ακόμη 52 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να υπολογίζεται στα 66 έτη.

Παράλληλα, 57 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως λάθος συμπεριφορές οδηγούν σε μετάδοση του ιού. Παράλληλα, για την χρήση της μάσκας συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών και σωστή χρήση της.

Παράλληλα, υπογράμμισε «πως συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και δεν εφησυχάζουμε, ώστε να μην χάσουμε όσα κερδίζουμε»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 125 νεκροί - 55 νέα κρούσματα - 2.463 συνολικά - 52 διασωληνωμένοι"

Πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι

Συνολικά 29 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ιχνηλατήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, καθώς ένας ασθενής βρέθηκε θετικός στη νόσο. Στην κλινική πήγαν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα αποτελέσματα μετά την διαδικασία της ιχνηλάτησης ώστε να βρεθούν άμεσα τα άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή μαζί του έδειξαν ότι δεκάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο ασθενής επισκεπτόταν συχνά την κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όμως την τελευταία φορά διαπιστώθηκε πως ήταν εμπύρετος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε θάλαμο του νοσοκομείου. Η κατάσταση ανησύχησε το περιβάλλον του ασθενούς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς όπου εντοπίστηκε θετικός και να ενημερωθεί άμεσα η κλινική προκειμένου να αναζητηθούν ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την κλινική, ώστε να πάρει τα απαραίτητα δείγματα, για τα τεστ. Πήραν συνολικά 101 δείγματα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι"

ΠΟΥ: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι στην Ευρώπη από κορωνοϊό ήταν ασθενών σε οίκους ευγηρίας

Περίπου οι μισοί ασθενείς με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη διέμεναν σε οίκους ευγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ΠΟΥ.

Ειδικότερα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα για «πολύ ανησυχητικές εικόνες» σε ανθρώπους που βρίσκονται επί μακρόν σε μονάδες φορντίδας.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις χώρες της Ευρώπης, περίπου οι μισοί από όσους πέθαναν από κορωνοϊό διέμεναν σε μονάδες φροντίδας. Πρόκειται για απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία τόνισε».

Αρκετές συγκλονιστικές ιστορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ αυξήθηκαν οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση εις βάρος των ηλικιωμένων, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα διενεργούνται σχετικές έρευνες.

BBC/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι στην Ευρώπη από κορωνοϊό ήταν ασθενών σε οίκους ευγηρίας"

Προετοιμάζεται το έδαφος για μόνιμη τηλεργασία: Έρευνα «βλέπει» θετικούς 7 στους 10 εργαζόμενους

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του Covid-19» της KPMG οι εργαζόμενοι εμφανίζονται «έτοιμοι να περάσουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, εκτός γραφείου και με μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Οι εργαζόμενοι δείχνουν διατεθειμένοι να συνεργάζονται ηλεκτρονικά το ίδιο αποτελεσματικά όπως και δια ζώσης. Όσο για τη μέτρηση του αποτελέσματος και την εξασφάλιση του ιδίου επιπέδου παραγωγικότητας, θα είναι μία από τις προκλήσεις για τις εταιρείες και τις διοικήσεις αυτών.

Στόχος της έρευνας της KPMG είναι η διερεύνηση των προκλήσεων που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την εξ αποστάσεως εργασία, την εκ περιτροπής εργασία, ή την ανάγκη της καθημερινής τους παρουσίας τους στους χώρους εργασίας.

Θετικοί στην τηλεργασία – Ανάγκη για υποστήριξη

Το 67% του δείγματος της έρευνας έχει για την εργασία εξ αποστάσεως θετική ή πολύ θετική στάση σε πιθανή καθιέρωση της ως μελλοντική παροχή εταιρείας ή επιλογή μορφής εργασίας. Μάλιστα 8 στους 10 αξιολογεί ως το μεγαλύτερο όφελος της εξ αποστάσεως εργασίας, τον χρόνο που κερδίζουν από τις μετακινήσεις.

Η θετική αποδοχή φτάνει το 76% στις μικρότερες ηλικίες εργαζομένων έως 30 ετών, ενώ προοδευτικά μειώνεται έως το 56% για τους εργαζόμενους άνω των 60 ετών. Ο Ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος οπαδός της τηλεργασίας αγγίζοντας το 78% θετικής στάσης, ενώ ο κλάδος της Βιομηχανίας βρίσκεται στον αντίποδα με το να είναι κατά 40% θετικά προσκείμενος.

Εννέα στους δέκα εργαζόμενους που έλαβαν μεγάλη ή πολύ μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη επηρεάστηκαν θετικά ως προς την εικόνα που έχουν για την εταιρεία τους.

Η παροχή «πρόσβαση/κάλυψη εξόδων ιατρού ή ψυχολόγου» παρόλο που προσφέρθηκε μόνο στο 8% του δείγματος, σε σχέση με όλες τις άλλες εταιρικές παροχές για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, είχε στην αίσθηση υποστήριξης των εργαζόμενων τη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική επίδραση (80%).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν υποστηριχθεί ψυχολογικά και κοινωνικά από την εταιρεία τους αυτή τη περίοδο, είναι λιγότερο ανήσυχοι για τα οικονομικά τους και την αλλαγή στο βιοτικό τους επίπεδο σε σχέση με όσους δεν έχουν υποστηριχθεί, με το επίπεδο της ανησυχίας τους να κυμαίνεται μεταξύ 38% – 6% ανάλογα το βαθμό υποστήριξης που έλαβαν.

Οι προβληματισμοί

Η εργασία στον χώρο του σπιτιού έχει και τα προβλήματά της. Το 57% των εργαζομένων δηλώνουν ότι η αρνητική παραγωγικότητα τους οφείλεται στο περιβάλλον του σπιτιού τους, καθώς συγκατοικεί με παιδιά (σε ποσοστό 74%). Η φασαρία και τα παιδιά αναδεικνύονται ως η κύρια αιτία για μειωμένη παραγωγικότητα και ακολουθεί η απουσία τεχνολογικής και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η απουσία σαφών ορίων μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης (59%) και η έλλειψη αλλαγής παραστάσεων (57%), είναι αυτά που δυσκολεύουν περισσότερο τους εργαζόμενους στην εξ αποστάσεως εργασία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προετοιμάζεται το έδαφος για μόνιμη τηλεργασία: Έρευνα «βλέπει» θετικούς 7 στους 10 εργαζόμενους"

Αποκοπή ορόφων σε ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη αποφάσισε το ΚΑΣ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης, γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. Αυτό δεν έγινε. Το 2016 υπήρξε μια έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε. Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, το οποίο ακολουθούσε τον ΝΟΚ, δηλαδή τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και από εκεί και πέρα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ, να συζητήσει για να δουν σε τι ύψος λογικά θα έπρεπε να είναι αυτό το κτίριο. Και το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήψεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήψεις για πέργκολες κ.λπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».

Η κα Μενδώνη ενημέρωσε επίσης ότι «από τότε που προέκυψε το θέμα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και εδόθη αναστολή στις οικοδομικές άδειες ακριβώς για να επανεξεταστεί το θέμα, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2020 -τώρα είναι με παράταση της αναστολής-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, για τα ύψη που πρέπει να έχει η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, ανεξαρτήτως του ΝΟΚ του 2012». Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κα Μενδώνη.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκοπή ορόφων σε ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη αποφάσισε το ΚΑΣ"

Κορωνοϊός - Σούπερ Μάρκετ: Νέο ωράριο από το Σάββατο

Παρατείνεται από το ερχόμενο Σαββάτο 25 Απριλίου ως και τις 9 Μαΐου του 2020 η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα το νέο εθνικό πλαίσιο ωραρίου των υπεραγορών τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής: για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 07:00 έως 20:00.

Η αρχική αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, είχε ξεκινήσει να ισχύει από την Πέμπτη 26 Μαρτίου και έχει διάρκεια ως το Σάββατο 25 Απριλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σούπερ Μάρκετ: Νέο ωράριο από το Σάββατο"

Κορονοϊός: Γιατροί προειδοποιούν για εγκεφαλικά σε ανθρώπους κάτω των 50

Προειδοποίηση για πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων από τον νέο κορονοϊό και μάλιστα σε ανθρώπους ηλικίας 30 και 40 χρονών, οι οποίοι δεν νοσούν σοβαρά, απευθύνουν γιατροί της Νέας Υόρκης.

Γιατροί από το νοσοκομείο Mount Sinai πιστεύουν, όπως αναφέρει το CNN, πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα με ασυνήθιστους τρόπους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένα περιστατικά εγκεφαλικών σε ασθενείς που δεν ανήκουν στις συνήθεις πληθυσμιακές ομάδες που παθαίνουν τέτοια επεισόδια.

«Ο ιός δείχνει να προκαλεί αυξημένους θρόμβους στις μεγάλες αρτηρίες, προκαλώντας σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια» δήλωσε ο νευροχειρουργός Δρ Thomas Oxley στο CNN.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του τονίζουν πως συνήθως καταγράφουν λιγότερα από δύο εγκεφαλικά το μήνα σε ανθρώπους κάτω των 50, όμως στο διάστημα δύο εβδομάδων, εν μέσω πανδημίας, είχαν πέντε τέτοια περιστατικά. Τα ευρήματά τους αναμένεται να δημοσιευτούν στο New England Journal of Medicine.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν ιατρικό ιστορικό επιβαρυμένο και βρίσκονταν στο σπίτι τους είτε με ήπια συμπτώματα είτε με καθόλου συμπτώματα της Covid-19» εξηγεί ο Oxley. «Όλοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δύο καθυστέρησαν να καλέσουν ασθενοφόρο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Γιατροί προειδοποιούν για εγκεφαλικά σε ανθρώπους κάτω των 50"

Αφεντικό Ryanair: «Τα αεροπλάνα μας δεν θα πετάξουν με τα »ηλίθια» μέτρα απόστασης επιβατών»

Τα αεροσκάφη της Ryanair δεν θα επιστρέψουν στους ουρανούς εάν η αεροπορική εταιρεία αναγκαστεί να αφήσει κενά τα ενδιαέμεσα καθίσματα τηρώντας έτσι τους «ηλίθιους» (sic) κανόνες κοινωνικής απoστασιοποίησης κατά την πτήση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας, Michael O’Leary.

Ο επικεφαλής και ιδιοκτήτης του αερομεταφορέα που ευδοκίμησε με τις πτήσεις του ρίχνοντας το κόστος των εισιτηρίων μέσω των πολύ περιορισμένων υπηρεσιών και ανέσεων κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τόνισε ότι το μπλοκάρισμα του χώρου μεταξύ των καθισμάτων είναι «ανοησία» και ότι δεν θα έχει κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Επανερχόμενος χθες Τετάρτη, με νέα δήλωσή του, σημείωσε ότι εάν οι κυβερνήσεις επιμείνουν στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εντός των αεροσκαφών, τότε το επιχειρηματικό μοντέλο της Ryanair θα διαταραχθεί και ο αερομεταφορέας δεν θα πετάξει.

Ο O’Leary είπε ότι η Ryanair έχει ήδη διαμηνύσει στην ιρλανδική κυβέρνηση ότι εάν επιβάλει αυτό τον περιορισμό, τότε «είτε η κυβέρνηση θα πληρώσει για τη μεσαία κενή θέση, είτε δεν θα πετάξουμε».

Το επιχειρηματικό μοντέλο του αερομεταφορέα που εδρεύει στο Δουβλίνο βασίζεται στις όσο το δυνατόν συχνότερες πτήσεις των αεροσκαφών του, στον εξάλειψη του κόστους και στη λειτουργία ενός εξαιρετικά υψηλού «συντελεστή φόρτωσης», που είναι ένας όρος της αεροπορικής βιομηχανίας ο οποίος υποδηλώνει πόσο πλήρες είναι ένα αεροσκάφος.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά από ένα αεροπλάνο φορτωμένο μόνο κατά 66%», κατέληξε ο O’ Leary.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφεντικό Ryanair: «Τα αεροπλάνα μας δεν θα πετάξουν με τα »ηλίθια» μέτρα απόστασης επιβατών»"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.166 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και 28 για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας

Στη βεβαίωση 28 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, χθες, Τετάρτη 22 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 10 στην Αττική, 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στη Θεσσαλονίκη, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 2 στη Δυτική Ελλάδα και 1 στη Στερεά Ελλάδα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 20 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.079 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 692 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.166 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, ως εξής: 506 στην Αττική, 128 στη Θεσσαλονίκη, 77 στη Δυτική Ελλάδα, 76 στην Κρήτη, 76 στην Κεντρική Μακεδονία, 58 στα Ιόνια Νησιά, 52 στην Πελοπόννησο, 51 στη Θεσσαλία, 41 στο Βόρειο Αιγαίο, 31 στη Στερεά Ελλάδα, 30 στο Νότιο Αιγαίο, 28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στην Ήπειρο και 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 49.311 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.

Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκε 1 παράβαση. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 488 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 468 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.166 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και 28 για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας"

ΚΑΣ: Μείον δύο όροφοι για το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

Καθαιρούνται δύο όροφοι του κτηρίου της οδού Φαλήρου -πρόκειται για ξενοδοχείο- στο Κουκάκι κάτω από την Ακρόπολη, ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι η προβολή του στον ιερό βράχο προκαλεί αισθητική βλάβη στο μνημείο.

Πρόκειται για την υπόθεση που απασχολεί εδώ και ένα και πλέον χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού, από τη στιγμή δηλαδή που το κτήριο, φθάνοντας στους δέκα ορόφους και σε 33 μέτρα ύψος ξεπέρασε και το Μουσείο Ακρόπολης, αποκόπτοντας την οπτική επαφή με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα από ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού.

Κάτι που, προφανώς, δεν συνέβαινε πριν.

Το κτήριο, άλλωστε, όπως και όλη η πέριξ αυτού περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Αθήνας. Η απόφαση ελήφθη κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ακούστηκαν όλες οι αιτιάσεις των ενδιαφερομένων από κάθε πλευρά.

Ιδιαίτερη παράμετρος, μάλιστα, της υπόθεσης είναι ότι ο ιδιοκτήτης, προχωρώντας στην κατασκευή του ξενοδοχείου, διέθετε τις απαιτούμενες άδειες προς τούτο και έτσι δικαιούται, μετά την συμμόρφωσή του στην απόφαση αυτή, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας εύλογη αποζημίωση.

Αυτό επιβεβαίωσε και η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, προηγείται η σημασία και η προστασία του μνημείου. Το πολυώροφο κτήριο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και, εν τέλει, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, με απόφασή του της 1ης Νοεμβρίου 2019, ακύρωσε την άδεια δόμησης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.

Η συγκεκριμένη άδεια αφορούσε μεταξύ άλλων και στην εκτέλεση εργασιών στο φυτεμένο δώμα του ξενοδοχείου με αύξηση του ύψους του. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και ο δήμος εμπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία σε βάθος χρόνου.

Η αρχή της βρίσκεται στην εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού Ν. 4067/2012, σύμφωνα με τον οποίο επιτρεπόταν η αύξηση του ύψους των οικοδομών, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπ΄όψιν η θέση τους και, στην προκειμένη περίπτωση, ότι μπορεί να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης.

Και, άρα, ότι θα πρέπει να ακολουθούν τους νόμους που προβλέπονται για την προστασία της.
Φυσικά, ο καθένας -και δικαιολογημένα- θα ήθελε να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά και όχι μόνον, τη θέαση προς τα μνημεία, μόνον που όλη αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να γίνεται με σαφείς όρους, στους οποίους θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι συναρμόδιοι.

Για να μην δημιουργούνται παρατράγουδα όπως αυτό.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, και ύστερα από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή βρίσκονται υπό αναστολή, προκειμένου να επανεξετασθεί το θέμα των όρων δόμησης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΑΣ: Μείον δύο όροφοι για το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη"

Δείτε το, πριν «ξεφύγει» πάλι: Το χρέος της Ελλάδας υποχώρησε

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα τριμηνιαία στοιχεία για τους μη Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης για το 4o Τρίμηνο 2019, όπως επίσης τα στοιχεία Χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος αυτής της περιόδου.
Οι τριμηνιαίοι μη Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη που συνιστούν τα έσοδα (φόροι, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, κλπ.) και τις δαπάνες (εισόδημα εξαρτημένης εργασίας, ενδιάμεση ανάλωση, κοινωνικές παροχές, πληρωμές τόκων, κλπ.) της Γενικής Κυβέρνησης.
Από την εξέλιξη χρέους της Γενικής Κυβέρνησης σε ενοποιημένη βάση προκύπτει ότι η ονομαστική αξία χρέους που εκκρεμεί υποχωρεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2019:
Από το πρώτο τρίμηνο €337,4 δισ. υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο στα €335,5 δισ., ενώ παρουσιάσε μικρότερη μείωση στο τρίτο τρίμηνο (€334,3 δισ.) για να καταλήξει στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2019 στα €331 ,1 δισ.
Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για την στήριξη της οικονομίας.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το, πριν «ξεφύγει» πάλι: Το χρέος της Ελλάδας υποχώρησε"

Κοροναϊός: 440 νέοι θάνατοι στην Ισπανία

Η Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 22.000 θανάτων από την επιδημία του κοροναϊού σήμερα, έπειτα από μία ελαφρά αύξηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων για τρίτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, ό αριθμός των θανάτων έφθασε τους 22.157, ενώ 440 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 440 νέοι θάνατοι στην Ισπανία"

Σε παράλληλο σύμπαν η Σουηδία: Γεμάτα πάρκα και καφέ στην χώρα με τους 2000 νεκρούς (pics)

Σαν σε παράλληλη διάσταση μοιάζει να εξακολουθεί να κινείται η Σουηδία, παρουσιάζοντας μία εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχει ο υπόλοιπος πλανήτης τους τελευταίους δύο μήνες
Την ώρα που η Ευρώπη παίρνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, η Σουηδία συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αφήνοντας τους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να συνωστίζονται σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως είναι τα πάρκα και οι καφετέριες.
Στην χώρα των 2.000 θυμάτων
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην χώρα άλλοι 172 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον ιό στα 1.937 θύματα. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν 682 νέα κρούσματα, σε μία από τις πιο ζοφερές ημέρες από την έναρξη της κρίσης. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα ανέρχεται σε 16.004 ασθενείς, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Σουηδία σε καιρό πανδημίας

Πλέον, στην Σουηδία, που δεν έχει επιβάλει ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως έχει κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Δανία (384 νεκροί), την Νορβηγία (169 θάνατοι) ή την Φινλανδία (149 νεκροί). Έτσι, η Σουηδία έχει πολύ περισσότερους θανάτους από την Δανία, την Νορβηγία και την Φινλανδία, μια διαφορά που δεν εξηγείται αν συγκριθεί με το μέγεθος των πληθυσμών τους.
Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία, αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του στην περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των κρουσμάτων της Σουηδίας.
Ωστόσο, το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης ενδέχεται να έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό μέχρι την 1η Μαϊού, προβλέπουν oι ειδικοί, περιορίζοντας πιθανώς την εξάπλωση της νόσου.

Η Σουηδία σε καιρό πανδημίας

«Ήδη, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, η κορύφωση είχε επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό το μοντέλο και μπορούμε να περιμένουμε λίγα ακόμη κρούσματα κάθε μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος. Αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν μολυνθεί και μπορεί να κολλήσουν».
Η Στοκχόλμη αντιπροσωπεύει επίσης τους 1.070 από τους 1.937 συνολικούς θανάτους στην χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο Βάλενστεν είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στην Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται. «Η καμπύλη για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων δεν έχει αρχίσει ακόμη να μειώνεται, οπότε δεν έχουμε φτάσει εκεί», τόνισε.
Την ίδια ώρα, οι καφετέριες και τα μπαρ στην Σουηδία παραμένουν ανοιχτά παρά την εξάπλωση του ιού.

Η Σουηδία σε καιρό πανδημίας

Η ηλιόλουστη χθεσινή μέρα, έκανε τους Σουηδούς να ξεχυθούν στα πάρκα Ο Βάλενστεν δήλωσε ότι το πλεονέκτημα της ήπιας προσέγγισης της Σουηδίας απέναντι στον ιό είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα συμβουλευτικά μέτρα περισσότερο από ένα συνολικό lockdown.
Παρά το γεγονός ότι η Σουηδία δεν έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως έκανε το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά, απαγορεύτηκαν, ωστόσο, οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία.
Κατά τα άλλα, συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση, παρά η επιβολή των αυστηρών κανόνων.
Κι ενώ οι περισσότερες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο Βάλενστεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την Σουηδία να αλλάξει πορεία. «Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατόν να χαλαρώσουμε διάφορους περιορισμούς και πού θα χαλαρώσουν πρώτα, αλλά όπως το βλέπουμε, δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος».

Η Σουηδία σε καιρό πανδημίας

Καμία κοινωνική απόσταση – Εμπιστοσύνη των πολιτών στις Αρχές

Η Σουηδία επιμένει πως η στρατηγική της είναι σωστή – παρά τις αντιδράσεις – επειδή οι άνθρωποι πρέπει να «κατανοήσουν και να αποδεχτούν» τα μέτρα μακροπρόθεσμα και όχι να αναγκαστούν να τα υπακούσουν. «Εάν όλοι αναλάβουν την ευθύνη τους, μαζί θα το ξεπεράσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν.
Από την άλλη, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «οι κάτοικοι της Σουηδίας έχουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές υπηρεσίες», πράγμα που σημαίνει ότι ακολουθούνται ευρέως τα συμβουλευτικά μέτρα.
«Στην παρούσα κατάσταση, οι κάτοικοι της Σουηδίας ενεργούν υπεύθυνα, για να μειώσουν την εξάπλωση της λοίμωξης, για παράδειγμα, περιορίζοντας τις κοινωνικές τους επαφές», λέει η κυβέρνηση, ωστόσο οι φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων δείχνουν πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στα πάρκα, τις πλατείες αλλά και τα καφέ, χωρίς να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις προστασίας.

Η Σουηδία σε καιρό πανδημίας
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε παράλληλο σύμπαν η Σουηδία: Γεμάτα πάρκα και καφέ στην χώρα με τους 2000 νεκρούς (pics)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news