facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Καίγεται το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά (βίντεο + φωτο)

Στις φλόγες τυλίχτηκε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, στο κέντρο της πόλης.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και παρά την μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών που έδωσαν τιτάνια μάχη  με τις φλόγες, η καταστροφή, όπως φαίνεται και στις πρώτες εικόνες, είναι ολοκληρωτική. Μάλιστα, τμήματα του κτιρίου καταρρέουν ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυροσβεστών στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου. Μέλημα των πυροσβεστών είναι να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στον κήπο κα το πάρκο που βρίσκεται πίσω από το κτίριο.
Το ιστορικό κτίριο των παλιών στρατώνων έγινε παρανάλωμα του πυρός ενώ οι πυκνοί καπνοί και οι φλόγες ήταν ορατοί από διάφορες περιοχές των Χανίων, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Οι δρόμοι περιμετρικά του κτιρίου έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.




Έξω από το φλεγόμενο κτίριο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος εξέφρασε την θλίψη του για την καταστροφή , επισημαίνοντας οτι εδώ και δύο χρόνια ο δήμος κατέβαλε ουσιαστικές προσπάθειες για να περιέλθει το κτίριο στο δήμο, ώστε να αποτελέσει στο μελλον το νέο δημαρχείο Χανίων. Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε οτι οι πιέσεις της δημοτικής αρχής προς το Υπουργείο Έθνικης Άμυνας βρίσκονταν σε καλό δρόμο ενώ τόνισε οτι τα τελευταία αυτά χρόνια δεν υπήρχε η αρμόζουσα ενδιάμεση φροντίδα και επιτήρηση που χρειάζονταν με αποτέλεσμα, άγνωστοι να το χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμα και ενδεχομένως αυτοί να προκάλεσαν την πυρκαγιά. 
Το ευτύχημα είναι οτι τα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα όμως όπως σημείωσε ο κ.Βάμβουκας "το κακό έγινε, και θα πρέπει να δούμε πως θα επουλωθεί αυτό το τραύμα που έγινε στην πόλη μας και μάλιστα σε ένα ιστορικό κτίριο". Ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τώρα περισσότερο από ποτέ το αίτημα το κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου Χανίων και όπως είπε χαρακτηριστικά μετά από αυτό το συμβάν "έχω πεισμώσει ακόμα περισσότερο"


Την ίδια ώρα που το σοβαρό αυτό περιστατικό βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι πυροσβεστικές αρχές δέχτηκαν τηλεφώνημα για φωτιά σε σπίτι στο Κουμ Καπί.
flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καίγεται το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά (βίντεο + φωτο)"

Παναγιωτάκης: Δεν θα καταργηθεί η έκπτωση του 15% στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ

Η έκπτωση συνέπειας 15%, η οποία σύμφωνα με σχετική έρευνα επιδοκιμάζεται από το 82% και πλέον των πελατών, δεν πρόκειται ούτε να καταργηθεί ούτε να μειωθεί, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο «Βήμα».

«Είναι θέμα αρχής ενταγμένης στο σύστημα αξιών της ΔΕΗ η επιβράβευση των συνεπών πελατών, οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους, συντηρούν την ευρωστία της Επιχείρησης και δικαιολογημένα, χωρίς την έκπτωση, θα διακατέχονται από το αίσθημα της αδικίας», προσθέτει ο κ. Παναγιωτάκης.

Σε ερώτηση δε για αυξήσεις στα τιμολόγια, ο επικεφαλής της επιχείρησης τονίζει τα εξής: «Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία είναι και αρμόδια για την τιμολογιακή πολιτική, δεν υιοθετεί αυτήν την άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς. Βεβαίως προκύπτουν ως γνωστόν επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ραγδαία αύξηση των δικαιωμάτων CO2 ή η κάλυψη των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μη ελεγχόμενου από την Επιχείρηση, οι οποίοι και συνεκτιμώνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 μέχρι και το 2018 (εκτίμηση) η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με πλέον του 1 δισ. από εξωγενείς παράγοντες (ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ, ενεργειακή κρίση 2017 κ.λπ.)».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ακόμη τα εξής:

-Η Επιχείρηση, μετά και την αναχρηματόδοτηση με πολύ ικανοποιητικούς όρους του κοινοπρακτικού δανείου του 1,2 δισ., ακόμη και χωρίς τις δράσεις του Business Plan, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα τηρεί ικανοποιητικά τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της και θα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια για το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα, για έργα ΑΠΕ, Δικτύου Διανομής, Πτολεμαΐδας V κ.λπ.

-Η ΔΕΗ έχει λάβει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, στην αγορά του οποίου θα δραστηριοποιηθεί ενεργά από το νέο έτος.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα ενεργοποιηθεί συστηματικά προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα εξοικονόμησης και αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

- Η ΕΕ δεν έχει αποκλείσει τη χορήγηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος στις λιγνιτικές μονάδες και περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

- Τα δημοσιεύματα περί μείωσης του προσωπικού στο 50% δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν χρειάζεται και δεν προβλέπεται εθελουσία έξοδος προσωπικού. Η ροή των συνταξιοδοτήσεων θα είναι αρκετή. Επιπλέον ένα μέρος των εργαζομένων θα απασχοληθεί στις νέες δραστηριότητες. Αντίθετα, χρειάζονται νέοι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις, που σήμερα είναι υποστελεχωμένες, καθώς και για βελτίωση της ηλικιακής κατανομής του προσωπικού, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 50 έτη.

- Χωρίς αμφιβολία χρειάζεται μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει με μέτρα εξορθολογισμού πρωτίστως της οργάνωσης και των διαδικασιών, καθώς και με την ανανέωση του προσωπικού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτάκης: Δεν θα καταργηθεί η έκπτωση του 15% στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ"

Παιδικοί Σταθμοί: Στον «αέρα» τα προσωρινά αποτελέσματα -Πόσο θα διαρκέσουν οι ενστάσεις

Στη διάθεση των δυνητικά ωφελούμενων γονέων βρίσκονται τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ, δηλαδή eetaa.gr.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr θα υπάρξει προθεσμία τριών ημερών για την υποβολή ενστάσεων και έως τις 29 Ιουλίου, δηλαδή έως την επόμενη Κυριακή, αναμένεται να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα και να δοθούν στους ωφελούμενους γονείς τα voucher.
Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων θα γίνει ουσιαστικά και η πρώτη επιλογή των δικαιούχων και ο μεγαλύτερος αριθμός των παιδιών θα πάρει τα voucher, ενώ όσα voucher δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι γονείς, θα κατανεμηθούν τέλος Σεπτεμβρίου στα επόμενα παιδιά.
Οι αιτούντες μπορούν να δουν την κατάσταση της αίτησής τους – προσωρινά αποτελέσματα – σε ειδική εφαρμογή, που βρίσκεται από σήμερα στον «αέρα» (κάντε κλικ ΕΔΩ).
Η εφαρμογή απαιτεί την εισαγωγή του ΑΦΜ της/του ενδιαφερόμενης/ου και του προσωπικού κωδικού πρόσβασης , τον οποίο γνωρίζει μόνον η ίδια και απαιτείται κάθε φορά που η μητέρα επιθυμεί να κάνει εισαγωγή στο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να αντλήσει τα προσωπικά της στοιχεία.
Παράλληλα οι αιτούντες με τη χρήση του προσωπικού τους κωδικού μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και από τους Προσωρινούς Πίνακες πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών, που έχουν αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ : ( www.eetaa.gr , paidikoi.eetaa.gr) (δείτε τους πίνακες κάνοντας κλικ ΕΔΩ)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ  (έντυπο ένστασης ΕΔΩ):
Ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων μπορούν να υποβληθούν από τις/τους αιτούσες/αιτούντες εγγράφως, στους αριθμούς FAX των κατά τόπους γραφείων της ΕΕΤΑΑ, ή ηλεκτρονικά μέσω E-MAIL στην διεύθυνση : miteresenstaseis@eetaa.gr με σκαναρισμένα έγγραφα σε μορφή pdf (σημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείουσημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείου δεν γίνεται αποδεκτή και η ένσταση δεν εξετάζεται) εντός των προβλεπόμενων ημερών από την επόμενη της ημερομηνίας της ανάρτησης των Προσωρινών Πινάκων (σημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείου22/7/2018) και σύμφωνα με το Υπόδειγμα : «Έντυπο Υποβολής Ένστασης Αιτούντος/Αιτούσας» που έχει συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση ως Παράρτημα.
Α/Α ΓΡΑΦΕΙΑ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ : Μυλλέρου 73-77, Τ.Κ. 10436 Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο : 2105214600 ή 21313600 – Φαξ : 210-5214734 – 210-5214666 210-5214733 miteresenstaseis @ eetaa . gr ( Γραφείο Αθηνών)
ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Τσιμισκή 27 – Τ.Κ. 54624 Θεσσαλονίκη – Τηλεφωνικό Κέντρο/Φαξ :2310-544731, 2310-544714 sal ο nikienstaseis @ eetaa . gr (σημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείουΓραφείο Κεντρικής Μακεδονίας)
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
3 ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ : Αλ. Παπαναστασίου 33, 5ος όροφος – Τ.Κ. 41222 Λάρισα – Τηλεφωνικό Κέντρο/Φαξ : 2410-579621 larisaenstaseis @ eetaa . gr ( Γραφείο Θεσσαλίας)
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Σε περίπτωση υποβολής ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (σημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείουcourier), η ένσταση υποβάλλεται σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018-2019» και θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων δηλαδή την 25/7/2018.
Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 25/7/2018.
Ενστάσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες. Όλες οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (σημειώνουμε ότι καμία άλλη μορφή αρχείουΕ.Ε.Ε.). Στο έντυπο της ένστασης θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση και να συνοδεύεται από το απαιτούμενο δικαιολογητικό. Ενστάσεις ασαφείς ή δικαιολογητικά χωρίς έντυπο ένστασης, δεν θα γίνονται αποδεκτά.
Οριστικά Αποτελέσματα Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, καταρτίζονται οι οριστικοί Πίνακες κατάταξης των ωφελουμένων ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα και αναρτώνται στο site της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις 29/7/2018.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδικοί Σταθμοί: Στον «αέρα» τα προσωρινά αποτελέσματα -Πόσο θα διαρκέσουν οι ενστάσεις"

Κλείνει τμήμα της Πειραιώς λόγω έργων για μία εβδομάδα

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς προχωρά η Τροχαία από αύριο, Δευτέρα (23/07) και για μία εβδομάδα

Συγκεκριμένα, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης οδοστρώματος, θα πραγματοποιηθεί διακοπή από την οδό Ηρακλειδών έως την οδό Περσεφόνης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα έως τις 30/7/2018.
Κατά την ανωτέρω διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως ακολούθως: Πειραιώς - δεξιά Ηρακλειδών - αριστερά Θεσσαλονίκης -αριστερά Περσεφόνης- δεξιά Πειραιώς.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει τμήμα της Πειραιώς λόγω έργων για μία εβδομάδα"

O Ρουβίκωνας επιτέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών

Καταδρομική επίθεση πραγματοποίησε πριν από λίγο ο Ρουβίκωνας στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.

Μάλιστα, τα μέλη του Ρουβίκωνα, ανήρτησαν κείμενο για την συγκεκριμένη επίθεση σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Διαβάστε το κείμενο του Ρουβίκωνα για την επίθεση στο ΥΠΕΞ

Ενα πρόβλημα που έχουν όλοι όσοι στέκονται αλληλέγγυοι με τον Παλαιστινιακό λαό είναι ότι πρέπει διαρκώς να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Για μια δυτική «κοινή γνώμη» σαν την Ελληνική η επανάληψη είναι μητέρα της λήθης. Ολα έχουν ειπωθεί για τους παπούδες αυτών που σήμερα πεθαίνουν, μετά ξαναειπωθηκαν για τους γονείς τους, σήμερα λέγονται για τους ίδιους κι όσο συνεχίζει αυτό το έγκλημα μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι τα ίδια και τα ίδια θα λέγονται για τα παιδιά και τα εγγόνια όσων Παλαιστίνιων επιβιώσουν και παραμείνουν στη γη που γεννήθηκαν. Όλο και λιγότεροι είναι αλήθεια κι εκεί προφανώς ποντάρει το Ισραηλινό κράτος: Οι Δυτικοί που σήμερα βαριούνται να ακούν τα ίδια και τα ίδια δεν θα προσέξουν ότι μια μέρα θα σταματήσουν να τα ακούν γιατί απλά δεν θα έχει απομείνει παλαιστινιακή μύγα στην Παλαιστίνη.

Αυτή τη φορά για αλλαγή δεν θα επικεντρώσουμε στις γεωπολιτικές συνθήκες ούτε το πολιτικό περιβάλλον, ούτε καν τους αγώνες και το αίμα που χύνεται. Λίγες βδομάδες μετα την σφαγή δεκάδων ανθρώπων, απο παιδιά ως γέροντες, για την υπόθεση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ απο τις ΗΠΑ και τους πιο πρόθυμους υπηρέτες τους, έχουμε την περίπτωση ενός μικρού χωριού που ο Ισραηλινός στρατός προτίθεται να κατεδαφίσει εξορίζοντας τους κατοίκους του χωρίς έλεος. Μια περίπτωση που μόνη της εξηγεί τα πάντα για το Παλαιστινιακό.

Το χωριό Khan al-Ahmar’s είναι ένας μικρός βεδουίνικος οικισμός έξω απο την Ιερουσαλήμ στην οδό ταχείας κυκλοφορίας προς Ιεριχώ. Εχει περίπου 200 κατοίκους. Όλοι τους πρόσφυγες απο άλλες περιοχές της Παλαιστίνης που διώχθηκαν πριν χρόνια απο το Ισραηλινό κράτος. Δεν έχουν ούτε ηλεκτρισμό, ούτε νερό, ούτε αποχετεύσεις, ούτε ιντερνετ. Το χωριό αυτό είναι περικυκλωμένο απο Ισραηλινούς οικισμούς που όλο και αυξάνονται. Εβραίοι απο διάφορες, κυρίως ανατολικοευρωπαικές χώρες, άνθρωποι φτωχοί και χωρίς στον ήλιο μοίρα έρχονται στο Ισραήλ και το κράτος χτίζει οικισμούς σε Παλαιστινιακά εδάφη και τους φυτεύει εκεί. Τους δίνει όλες τις υποδομές, τους δίνει δουλειές, επιδόματα, τα πάντα με σκοπο να τους χρησιμοποιήσει σαν αιχμή του δόρατος ενάντια στους Παλαιστινιους. Είναι το παλιο κόλπο της πληθυσμιακής αλλοίωσης χρησιμοποιώντας φτωχούς ενάντια σε φτωχότερους. Το είδαμε τόσες φορές στα Βαλκάνια, το είδαμε με τους Τούρκους έποικους στα Ελληνικά χωριά της Β. Κύπρου, το είδαμε με τους Αραβες στις κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας, το είδαμε ακόμα και με τις μαζικές εγκαταστάσεις Ρωσοπόντιων απο το Ελληνικό κράτος στις περιοχές της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Khan al-Ahmar’s ζουν μέσα στη φτώχεια, σε παράγκες, και όσοι εργάζονται είναι εργάτες Γ’ διαλογής στις νέες επιχειρήσεις των Ισραηλινών εποίκων.

Το πρόβλημα με αυτο το χωριό είναι ότι είναι στο κέντρο μιας κρίσιμης περιοχής για τα ισραηλινά σχέδια ολοκληρωτικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Περικυκλωμένο πια είναι το τελευταίο εμπόδιο για την σλαμοποίηση της δυτικής όχθης και την Ισραηλινή περικύκλωση της Ιερουσαλήμ. Απο χρόνια το Ισραηλινό κράτος θέλει να τελειώνει με αυτό το μικρό ασήμαντο χωριό που έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης. Το σχέδιο του πλέον έχει μπει στην τελική φάση και η δικαιολογία είναι πικρά κυνική: οι παράγκες των προσφύγων είναι «αυθαίρετα». Η περιοχή έχει αποκλειστεί απο τον στρατό και οι στρατιωτικές μπουλντόζες έχουν πάρει θέση. Μόλις προχθές αποτράπηκε η πρώτη προσπάθεια μαζικής κατεδάφισης με δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες σε αυτό το χωριό των 200 κατοίκων. Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι για ακόμα μια φορά ένα Παλαιστινιακό χωριό δεν θα κατεδαφιστεί και ότι οι κάτοικοί του δεν θα αναγκαστούν να διαφύγουν στο τίποτα με μια βαλίτσα στο χέρι. Οι δυτικοί έχουν βαρεθεί να ακούν τα ίδια και τα ίδια. Εμείς όμως είμαστε απο αυτούς τους δυτικούς που δεν βαριούνται εύκολα. Και ο σκοπός μας είναι να ασκήσουμε πίεση εκεί που μπορούμε, στα κράτη που έχουν εμάς «υπήκοους» ωστε να σταματήσει η διεθνής κάλυψη του Ισραηλινού κράτους για να συνεχίζει χωρίς κόστος να εγκληματεί ενάντια στους Παλαιστίνιους αλλά μακροπρόθεσμα και ενάντια στους φτωχούς και καταπιεσμένους εβραίους.

Το Ελληνικό κράτος έχει συνάψει συμμαχία με το Ισραηλινό στην ανατολική μεσόγειο. Μια συμφωνία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ανάμεσα στους στόχους της είναι η κυριαρχία του Ισραήλ ως περιφερειακή υπερδύναμη στην περιοχή σε άξονα τόσο με το φασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου όσο και (τι ειρωνία) με την αιματοβαμμένη Ισλαμική θεοκρατία της Σ. Αραβίας. Ας κάνουν ότι θέλουν με τα πετρέλαια, ας λύσουν όπως θέλουν τις διαφορές τους με τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό ή την περιφερειακή υπερδύναμη του Ιράν. Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να ενδιαφερθούμε αν όλα αυτά δεν ήταν η συσκευασία για την αιματοχυσία των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων μαζών σε όλη την Ανατολική μεσόγειο και τη μέση ανατολή. Έλληνες και Τούρκοι αύριο, Κούρδοι και άραβες σήμερα, παλαιστίνιοι εδώ και 70 χρόνια. Δεν είμαστε «φιλάνθρωποι», ειμαστε διεθνιστές και ως τέτοιοι θα υπερασπίσουμε τους «δικούς μας», τους ανθρώπους της τάξης μας όπου γης, ξέροντας ότι έτσι προστατεύουμε και τους εαυτούς μας. Αν εμείς σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση απο τους Παλαιστίνιους αυτό είναι αποτέλεσμα συγκυριών. Ποιος αμφιβάλει ότι όποτε γουστάρουν οι ιμπεριαλισμοί δεν θα διστάσουν να μας ρίξουν όλους στη μοίρα του κάθε Khan al-Ahmar’s σε όλη την περιοχή; Και να μην έχουμε αυταπάτες, αυτό σχεδιάζουν.

Το ελληνικό κράτος είναι συνένοχο. Ο Κοτζιάς, ο κάθε Κοτζιάς, γίνεται συνυπεύθυνος με τον κάθε Νεντανιάχου. Στο όνομα του καθεστωτικού ρεαλισμού χτίζει συμμαχίες με τους ομοίους του. Στο όνομα του ρεαλισμού του κοινωνικού αγώνα τις πολεμάμε υπερασπίζοντας του ομοίους μας.

Αυτά για την ώρα και ασφαλώς θα επανέλθουμε.

Υ.Γ. Φυσικά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ σιωπούν και γιαυτό το έγκλημα στο Khan al-Ahmar’s. Όταν το χωριό κατεδαφιστεί και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, συμφωνεί κανείς ή όχι με τον χαρακτήρα τους, απαντήσουν με τα «αστεία» σε σχέση με τα μέσα του Ισραηλινού κράτους όπλα τους, με βόμβες και σπιτικές ρουκέτες τα ΜΜΕ δεν θα σιωπήσουν. Θα μας πουν πάλι για απρόκλητη παλαιστινιακή τρομοκρατία. Κι έτσι θα δικαιώσουν το επόμενο Ισραηλινό έγκλημα ως νόμιμα αντίποινα. Έτσι παίζεται το παιχνίδι της καθεστωτικής προπαγάνδας: αντιστρέφει τον θύτη και το θύμα, το ποιος επιτίθεται πρώτος και ποιος κάνει αντίποινα. Το έχουμε δει άλλωστε τόσες φορές με κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα. Θα πρέπει όλοι και όλες πλέον να μάθουμε να διακρίνουμε τη σειρά των γεγονότων, ποιος είναι ο θύτης και ποιος αμύνεται, ποιος είναι το θύμα. Γιατί το θύμα είμαστε εμείς, η κοινωνική βάση. Το κράτος και το κεφάλαιο είναι ο θύτης. Πάντα.

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ρουβίκωνας επιτέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών"

Κλείνει στις 14:00 λόγω καύσωνα η Ακρόπολη

Σε κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου στις 14:00, λόγω καύσωνα, προχωρά σήμερα και αύριο το υπουργείο Πολιτισμού.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του το υπουργείο, "Λόγω καύσωνος και για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου κλείνει για το κοινό σήμερα, Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και αύριο Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στις 14:00.

Οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από το διαδίκτυο, παρακαλούνται να προσέλθουν στα εκδοτήρια προκειμένου να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους".

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει στις 14:00 λόγω καύσωνα η Ακρόπολη"

Nέα επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οικία Φλαμπουράρη

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από την οικία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια.

24 ώρες μετά σημειώθηκε νέα επίθεση εναντίον των αστυνομικών στο ίδιο σημείο με νεαρούς να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Η επίθεση σημειώθηκε στην συμβολή των οδών Πουλχερίας και Βουλγαροκτόνου και δεν αναφέρθηκαν ζημιές, προσαγωγές ή τραυματισμοί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οικία Φλαμπουράρη"

Έφυγε απο τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου - Αφιέρωμα στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς με ελεύθερη είσοδο

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον πνεύμονα και απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς σήμερα τα ξημερώματα.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήξρε μια κορυφαία μορφή του ελληνικού πεντραγράμμου και ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της Ελλάδας. Ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός, με τα ποικίλα ταλέντα στις διάφορες εκφάνσεις της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο που θα το θυμόμαστε για πάντα.

Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου που είχε στο πρόγραμμά του το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 στο Χαλάνδρι, να αποτελέσει τελικά έναν φόρο τιμής στον μεγάλο στιχουργό. Ανάμεσα στις πολλές συναυλίες που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, ήταν και το αφιέρωμα αυτό που θα λάβει χώρα στις 25 Ιουλίου 2018.

Καθώς φαίνεται ήταν μια ιδιαίτερη σύμπτωση και αναμένεται το κλίμα να είναι πολύ φορτισμένο στην εν λόγω συναυλία. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο και πολλή μουσική, που θα μοιάζει – τελικά – με έναν καλλιτεχνικό αποχαιρετισμό.

Δείτε παρακάτω πληροφορίες:

Ο Θάνος Ολύμπιος και η Λιζέτα Νικολάου υποδέχονται το κοινό σε ένα αφιέρωμα στον ποιητή-στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Συμμετέχει φιλικά ο Βασίλης Πάτσιος. Συνοδεύει πενταμελής ορχήστρα: Πιάνο, μπουζούκι, ντραμς, μπάσο, κιθάρα.

Οι τρεις παραπάνω τραγουδιστές, οι οποίοι είναι αυθεντικοί ερμηνευτές τραγουδιών του Μάνου Ελευθερίου καθώς έχουν όλοι δισκογραφήσει κομμάτια σε πρώτες εκτελέσεις του κορυφαίου ποιητή-στιχουργού, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία τους με τον Μάνο Ελευθερίου, καθώς και όλα τα γνωστά, διαχρονικά τραγούδια του όπως τα: Μαλαματένια λόγια, Ο Άμλετ της Σελήνης, Ποιος την ζωή μου, Κάτω απ την μαρκίζα, Οι ελεύθεροι κι ωραίοι, Στων αγγέλων τα μπουζούκια, Διαθήκη, Το παλικάρι έχει καημό, η Σούστα κ.ά., τραγούδια τα οποία έχουν μελοποιήσει κορυφαίοι συνθέτες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος.

Πότε:
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018
21.00

Πού:
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, Χαλάνδρι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.
Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε απο τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου - Αφιέρωμα στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς με ελεύθερη είσοδο"

Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον Δημήτρη Τζάρα για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Μυστικά και αποκαλύψεις για την Γκρέυ, τον Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη και τον Μπιθικώτση στη βιογραφία που ετοιμάζει ο Δημήτρης Τζάρας. Ο 92χρονος σολίστ του κλαρίνου και της κιθάρας, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στις ηχογραφήσεις της Columbia, μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso» για όσα έζησε δίπλα στους κολοσσούς του τραγουδιού.
«Ο Καζαντζίδης έγινε από την Γκρέυ. Εζησα τα πάντα... Της Μαρινέλλας ο Στέλιος δεν της είχε πάρει ούτε ένα παλτό. Και όταν βγάζαμε αναμνηστικές φωτογραφίες για να στείλουμε σε καρτ ποστάλ, με το παλτό της γυναίκας μου έβγαζε φωτογραφίες, γιατί ο Στέλιος δεν της έπαιρνε τίποτα. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος, πάλι, πουλούσε χαλιά στους δρόμους πριν γίνει τραγουδιστής. Εγώ έτσι τον γνώρισα». Αυτές είναι μερικές από τις πιο σπαρταριστές ιστορίες που σήμερα, μέσα από την εφημερίδα, θυμάται γλαφυρά ένας από τους τελευταίους κορυφαίους μουσικούς της χρυσής εποχής του ελληνικού πενταγράμμου.
Παιδί της μεγάλης μουσικής οικογένειας του Νικόλαου Τζάρα από την Πρέβεζα, ευτύχησε δίπλα στον περίφημο μουσικό πατέρα του να πάρει μαθήματα και να μάθει μουσικούς δρόμους που εκείνη την εποχή στην Ελλάδα δεν ήξερε κανείς. Ο 92χρονος πλέον θρυλικός μουσικός ήρθε από την Πρέβεζα ειδικά γι’ αυτήν τη συνέντευξη και μας υποδέχτηκε σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. «Δεν θέλω να πεθάνω και να μην πω όσα ξέρω για εκείνη την εποχή» μας λέει και μπροστά από έναν όγκο φωτογραφιών ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεών του...
«Στον Μάρκο Βαμβακάρη χρωστάω πολλά. Ηταν από τις πρώτες μου συνεργασίες, κιμπάρης, σοβαρός άνθρωπος. Τον συνάντησα πρώτη φορά λίγο μετά τον Πόλεμο του ’40. Ο Μάρκος τότε είχε έρθει στην Πρέβεζα, με άκουσε με το κλαρίνο και μου είπε: “Εσύ θα μάθεις στους μουσικούς μας νέους μουσικούς δρόμους. Ερχεσαι στην Αθήνα;”. Και κατέβηκα. Εκείνος είχε ήδη μιλήσει στους συνεργάτες του για μένα. Πηγαίνω στο μπαράκι των μουσικών, που τους είχε μαζέψει όλους και εγώ τους μάθαινα μουσικούς δρόμους που δεν ήξεραν τότε: ουσάκ, σαμπάχ, αβέν. Δεν θα ξεχάσω τη φτώχεια που πέρασε αυτός ο άνθρωπος. Θυμάμαι, όταν ήρθε στην Πρέβεζα μου είπε: “Ρε Δημητράκη, μια και θα κατέβεις στην Αθήνα, πάρε μαζί σου και δυο τενεκέδες λάδι, να φάει η οικογένειά μου, που έχει να φάει μήνες λάδι”. Πράγματι, πήρα τους τενεκέδες, πήγα στην Παλιά Κοκκινιά όπου έμεναν και, μόλις με είδε η γυναίκα του, η κυρα-Βαγγελιώ, χοροπηδούσε από τη χαρά της που θα έτρωγαν λάδι. Για τόση φτώχεια μιλάμε! Καμιά φορά περνούσα από το σπίτι του, ο Μάρκος καθόταν απέξω σε μια καρέκλα, και του πήγαινα τσιγάρα. Δεν είχε στον ήλιο μοίρα».
«Τον Καζαντζίδη τον γνώρισα, όταν εγώ υπηρετούσα στη Χωροφυλακή. Ο Στέλιος ήταν ένα ατίθασο παιδί στο Νέο Ηράκλειο, όπου μαζί με άλλους νέους της εποχής εκείνης έπαιρναν μπουζουκάκια και κιθάρες, και πήγαιναν στις ταβέρνες και έλεγαν κάνα τραγούδι για να βγάλουν κανένα φραγκάκι. Ο Καζαντζίδης έγινε από την Γκρέυ. Αν δεν ήταν η Γκρέυ, ο Στέλιος μπορεί και να μην ήταν τίποτα σήμερα. Σε αυτά που σας λέω βάζω την υπογραφή μου, γιατί τα έζησα. Μάλιστα, τότε ήμουν στο πρώτο σχήμα που μπήκε σπόντα ο Στέλιος. Μου είπε τότε η Γκρέυ: “Θα τον πάρουμε αυτόν, Τζάρα;”. Κι εγώ της απάντησα: “Τι να τον κάνουμε, Καίτη; Είναι απομίμηση του Τσαουσάκη”. Εκείνη ήταν κάθετη: “Εγώ τον αγαπάω και θέλω να τον έχουμε μαζί μας”. Ο Στέλιος πριν από την Γκρέυ είχε τη Σεβάς Χανούμ και όλα αυτά τα ξέρω, γιατί εγώ εκείνη την εποχή είχα μια μοτοσικλέτα, με την οποία πηγαίναμε παντού μαζί. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, όταν στήσαμε το πρώτο συγκρότημα Γκρέυ - Καζαντζίδης, εγώ την Γκρέυ την έβρισκα καθημερινά στο σπίτι του Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία, όπου ζούσε με την κυρα-Γεσθημανή, και ο Στέλιος ήταν φαντάρος. Η Γκρέυ πλήρωνε τα πάντα. Από τα φαγητά μέχρι και το ρεύμα του σπιτιού. Η Γκρέυ έχει δώσει αγώνα για τον Στέλιο. Ωστόσο, εκείνος δεν ήταν σταθερός χαρακτήρας. Με την άγνωστη Αμερικάνα σύζυγο του Στέλιου στην Αμερική εγώ τους πάντρεψα. Εγώ πλήρωσα το γαμήλιο τραπέζι, εγώ τα πάντα» αποκαλύπτει.
«Είχαμε τηλεφωνηθεί με τον Στέλιο προκειμένου να κάνουμε μια συνεργασία. Εκείνος ήταν στην Ελλάδα, εγώ στην Αμερική. Σχεδιάζαμε να αγοράσουμε μαζί το θέατρο Βέμπο και εκεί ο Στέλιος να έδινε συναυλιακού τύπου παραστάσεις. Μιλάμε τώρα για τη δεκαετία του ’70, τότε που η φήμη του Καζαντζίδη ήταν στο ζενίθ. Επέστρεψα στην Αθήνα και πήγα στο μπαράκι των ηθοποιών, από όπου πήρα τηλέφωνο τον Στέλιο που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Δώσαμε ραντεβού να συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να σχεδιάσουμε διάφορα καλλιτεχνικά. Στο μέρος όπου βρεθήκαμε ήταν ένας τύπος που μου κέρασε τον καφέ. Ούτε που τον ήξερα. Ηταν ένας διευθυντής από την τότε ΥΕΝΕΔ. Ηθελαν να πείσουν τον Στέλιο να κάνουν τη ζωή του σίριαλ και παράλληλα τα τραγούδια του να παίζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες. Τότε η δισκογραφική εταιρία ODEON τού είχε απαγορεύσει να τραγουδάει σε δίσκους, μια και τον είχε “δέσει” με ρήτρα. Ο Νικολάου, έτσι λεγόταν, με πήγε στον πρόεδρο της τότε ΥΕΝΕΔ, ονόματι Πυλαρινός. Εκείνος μού έδωσε ένα γράμμα για να το δώσω στον Στέλιο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της σειράς θα ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη και στο αυτί μού είπε: “Πες στον Στέλιο θα του δώσουμε και τρία ζεστά εκατομμυριάκια”. Πήρα το γράμμα και πήγα ξανά στη Θεσσαλονίκη να το παραδώσω στον Στέλιο. Τότε έβγαζε το ούζο “Υπάρχω”. Επέστρεψα στην Αθήνα και πήγα στους φίλους μου, τον Διονυσίου και τον Βοσκόπουλο, να τους πω για τα σχέδιά μας. Ωστόσο, για άλλη μία φορά ο Στέλιος έστησε εμένα, έστησε και ολόκληρη ΥΕΝΕΔ. Τσαντίστηκα, πήρα το αεροπλάνο και γύρισα στην Αμερική» μας λέει.
«Η Μαρινέλλα -η Κίτσα, όπως τη φωνάζαμε τότε- ήταν και είναι πολύ άξια. Γι’ αυτό και ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο και θεωρείται σήμερα κορυφαία. Δουλέψαμε πολύ μαζί με τη Μαρινέλλα και τον Καζαντζίδη. Βοηθούσε όλους όσους ήταν τριγύρω της. Δεν θα ξεχάσω στα πρώτα της βήματα, όταν ο Στέλιος είχε ήδη γίνει φίρμα, η Μαρινέλλα ήταν πολύ φτωχή κοπέλα. Ο Στέλιος δεν της είχε πάρει ούτε ένα παλτό. Και όταν ήταν να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες για να στείλουμε σε καρτ ποστάλ, με το παλτό της γυναίκας μου έβγαζε φωτογραφίες, γιατί δεν της έπαιρνε τίποτα ο Στέλιος. Από την άλλη, εγώ είχα πικραθεί μαζί του, γιατί χωρίς να μου το πει, μου πήρε κάποια τραγούδια και τα ηχογράφησε σε στούντιο εκτός Columbia. Ενα από αυτά είναι και το τεράστιο “Μου ’βαλες μεγάλο πόνο στην καρδιά”, που έχει μόνο την υπογραφή του Στέλιου, χωρίς τότε να πάρει την έγκρισή μου. Ομως, επειδή εγώ έφευγα στην Αμερική, όπου έμεινα 60 χρόνια, ούτε έδωσα σημασία ούτε ήθελα να προχωρήσω νομικά τα πράγματα. Κάτι ανάλογο πρέπει να έγινε και με τον Νικολόπουλο».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 
«Εγώ βρήκα τον Διονυσίου! Οταν τον άκουσα με τον Περπινιάδη, πάθαμε σοκ»
«Αφού πικράθηκα με τον Στέλιο, πήγα στο μπαράκι των μουσικών. Ο Γιάννης Χαριτόπουλος που είχε το μαγαζί μού είπε: “Ρε Δημήτρη, ήρθε ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη και ψάχνει για δουλειά στο τραγούδι”. Αυτός ήταν ο Στράτος Διονυσίου, που μόλις είχε κατέβει στην Αθήνα. Το βράδυ τον πήρα και πήγαμε τσάρκα στα μαγαζιά. Με ήξεραν και τους ήξερα όλους. Η πρώτη μας στάση ήταν ο πολύ καλός μου φίλος, ο Βαγγέλης ο Περπινιάδης. Ηταν καλοκαίρι και το μαγαζί άρχιζε το πρόγραμμα εκείνη την ώρα. Τον σύστησα στον Περπινιάδη και του ζήτησα να τον δοκιμάσει σε δύο τρία τραγούδια. Ο Βαγγέλης τού έδωσε το μικρόφωνο και, μόλις τον ακούσαμε, πάθαμε σοκ με τη φωνή του... Επιασε  αμέσως δουλειά. Ομως και τον Αγγελόπουλο εγώ τον βρήκα. Ο Μανώλης πουλούσε χαλιά στους δρόμους της Αγίας Βαρβάρας πριν γίνει τραγουδιστής. Ετσι τον γνώρισα. Ηρθε, λοιπόν, κάποια στιγμή, με βρήκε και μου είπε: “Μπαρμπα-Τζάρα, εγώ τραγουδάω και θέλω να γίνω τραγουδιστής”. Αφού μου έκαναν το τραπέζι στο τσαντίρι, τον σύστησα σε διάφορα κέντρα. Είχε ωραία φωνή και πολύ νταλκαδιάρικη. Στο σινάφι του ήταν βασιλιάς. Ετσι τον φώναζαν. Τα καλοκαίρια, όταν θέλαμε να τον βρούμε, πηγαίναμε στο Καβούρι. Ηταν παντρεμένος με την Αννούλα και κάθε καλοκαίρι έφτιαχναν εκεί ένα σαν τσαντίρι και την άραζαν. Το Καβούρι τότε δεν ήταν τίποτα... Αλάνες. Ωραίος άνθρωπος και χαμηλών τόνων».
Δημήτρης Τζάρας

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον Δημήτρη Τζάρα για τον Στέλιο Καζαντζίδη"

Πρόεδρος ΣΒΒΕ: Το brand name «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα

Ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Σύνδεσμος παρέχει νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος με αυτόν τον όρο.
«Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις. Όμως, διαπιστώνουμε ότι είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πανευρωπαϊκά και διεθνώς κατοχυρώσει το εμπορικό τους σήμα για τα προϊόντα τους στα οποία χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», συνέχισε ο κ. Σαββάκης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος παρέχει νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος με αυτόν τον όρο. 
Με αφορμή την ψήφιση της διάταξης με την οποία ο ΣΒΒΕ περιελήφθη στους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Σαββάκης επισημαίνει ότι θα αυξήσει την αντιπροσώπευση της μεταποιητικής βάσης της χώρας με έδρα την ελληνική περιφέρεια, καθώς και ότι ο ΣΒΒΕ θα δράσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, προς τους υφιστάμενους κοινωνικούς εταίρους.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημειώνει ακόμη ότι:
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία αλλά πρέπει να συνοδευθεί από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις να είναι ουδέτερο.
  • Με την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούνται σταδιακά συνθήκες οικονομικής σταθερότητας, η χώρα δεν βγαίνει όμως και από τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει για δεκαετίες ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης
ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΣΒΒΕ: Το brand name «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα "

«Προεκλογικός» Σκουρλέτης: Υπάρχουν περιθώρια να μην εφαρμοσθούν ψηφισμένα μέτρα

Την πεποίθηση ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν το περιθώριο να μην εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα, εκφράζει με συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Επισημαίνει πως το τέλος του προγράμματος μεταφράζεται «σε μεγαλύτερες δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάταξη της ίδιας της κοινωνίας».

«Προφανώς δεν μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις χαμένες θέσεις εργασίας, το 40%-45% των απωλειών του εισοδήματος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Σημασία έχει όμως να εκτιμήσουμε πως η φορά των πραγμάτων πότε αργά και σταθερά πότε με πιο γρήγορους ρυθμούς θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναδεικνύει διαρκώς ένα νέο θετικό κοινωνικό πρόσημο, για όλα αυτά τα μέτρα που θα παίρνονται από εδώ και μπρος και θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών» διαμηνύει μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει ότι πλέον «μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση κάποιων καλών προθέσεων, αλλά στη βάση κάποιων συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που έχουν υπάρξει». «Η βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα θα καλυφθούν με τα υφιστάμενα μέτρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων- ήδη ψηφισμένων μεν που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής-, αυτό δεν είναι μια εκτίμηση γενικά και αόριστα, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι δυνατότητες που διαμορφώνονται, άρα πολύ συγκεκριμένη είναι και η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν αυτές οι δεσμεύσεις που παρθήκαν κάτω από άλλες συνθήκες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα ήταν έξυπνο για μια κυβέρνηση να μην δρέψει τους καρπούς μιας πετυχημένης πορείας της οικονομίας» απαντά σε ερώτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προαναγγέλλοντας εντός του 2019 συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ξαναφέρει τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές στην περίπτωση που διακρίνει από την πλευρά της κ. Γεννηματά διάθεση επανατοποθέτηση της μετά και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και τη διαφοροποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό που επετεύχθη είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός εθνικά επωφελής που δίνει δυνατότητες και στις δύο πλευρές να βαδίσουν από κοινού στο δρόμο της συνανάπτυξης». Ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν, ωστόσο εκτίμησε πως «καθώς θα βλέπει ο κόσμος ότι προχωράνε τα βήματα που προβλέπονται στον οδικό χάρτη της συμφωνίας θα κατανοεί τη θετική της πλευρά και θα υποχωρούν κάποιες αρνητικές τοποθετήσεις».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεπή τη στάση του κ. Καμμένου. «Προφανώς δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ τηρούν μια τέτοια στάση, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, νομίζω όμως ότι θα το ξεπεράσουμε και θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε τη συμφωνία, η οποία θεωρώ ότι θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες και για τη Βόρεια Ελλάδα και για τη θέση της Ελλάδας συνολικά στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης συνέστησε ψυχραιμία αναφορικά με την ένταση Αθήνας- Μόσχας στη σκιά της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών. «Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι σχέσεις φιλίας που πάνε πολύ βαθιά, νομίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να το ξεπεράσουμε, αλλά βέβαια κάνοντας πάντοτε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι μεν μια μικρή χώρα αλλά διεκδικεί μια ισότιμη αντιμετώπιση από όλους» τονίζει.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο υπουργός Εσωτερικών λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «αυτή η υπόθεση μας πονάει όλους». Ζητεί «με τον ίδιο αποφασιστικό και ψύχραιμο τρόπο, όπως έχουμε κινηθεί μέχρι τώρα, να κινηθούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί μας στα σπίτια τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ. Παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες μια έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης». Βασική αιχμή της αντιπαράθεσης ήταν η απλή αναλογική και οι αιτιάσεις περί «ακυβερνησίας». Πού εδράζεται κατά τη γνώμη σας η άρνηση των αιρετών, αλλά και η καταψήφιση από την πλευρά των κομμάτων;

Απ. Αν και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» δεν εστίαζε αποκλειστικά στα θέματα του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής, υπήρχαν μια σειρά άλλες διατάξεις οι οποίες, η αλήθεια είναι δεν αναδειχτήκανε, από τη συζήτηση. Είναι προφανές όμως ότι η βασική τομή αφορούσε το εκλογικό σύστημα. Και είναι επίσης κατανοητό γιατί ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δημάρχων εναντιώνεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διότι με πολύ απλά λόγια έρχεται ουσιαστικά να ανατρέψει ένα εδώ και χρόνια διαμορφωμένο αυτοδιοικητικό κατεστημένο το οποίο πρέπει πλέον να μάθει να λειτουργεί κάτω από νέες συνθήκες. Με περισσότερη συναίνεση, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων, με μεγαλύτερες συνθέσεις και συνεργασίες. Αλλά θα έλεγα και με περισσότερη διαφάνεια και συλλογικότητα.

Ερ. Επιμένετε, κ. υπουργέ, πως η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα εμβαθύνει στη δημοκρατία και υπογραμμίζετε την ανάγκη συνεργασιών ακόμα και άκρως αντίθετων πολιτικών ιδεολογικών αναφορών. Ωστόσο, στη χώρα μας που δεν έχει καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα, ένας νόμος είναι αρκετός για να υπάρξουν οι ανάλογες συνεργασίες, όταν παρακολουθούμε μια τεράστια δυσκολία να συνεννοηθεί το κοινοβούλιο ακόμα για τα μείζονα εθνικά θέματα;

Απ. Κοιτάξτε, όταν μιλάμε για συνεργασίες, μιλάμε στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων και όταν επίσης αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλάμε για προτάσεις, σχέδια και προγράμματα που έχουν να κάνουν με τα τοπικά προβλήματα, όχι γενικά και αόριστα. Άρα, δεν πάμε να βάλουμε στο ίδιο καλάθι ετερόκλητες λογικές, απόψεις οι οποίες οι μεν κοιτάζουν στην ανατολή και οι δε, στη δύση. Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσφέρεται για μια τέτοια διαδικασία σύνθεσης. Προφανώς η υιοθέτηση αυτής της νέας κουλτούρας δεν είναι κάτι το οποίο κάποιος το ανακαλύπτει ξαφνικά και οι θεσμικές αλλαγές προς αυτό κατατείνουν, το να δημιουργήσουν τις συνθήκες να διευκολύνουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Άρα οι αλλαγές στο θεσμικό επίπεδο βοηθάνε και στην ωρίμανση των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ερ. Είστε διατεθειμένος, εάν διακρίνετε ότι υπάρχει το έδαφος, να επαναφέρετε την απλή αναλογική προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Απ. Έτσι όπως το περιγράφετε θα σας έλεγα ότι είμαστε ανοιχτοί, αλλά από τη στιγμή όμως που υπάρχει από την άλλη πλευρά η διάθεση επανατοποθέτησης πάνω στο θέμα του εκλογικού νόμου σε σχέση με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα μιλάμε για την κ. Γεννηματά, η οποία είχε αρνηθεί να ψηφίσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις εθνικές εκλογές επειδή δεν συμπεριλάμβανε τότε το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, εάν τώρα που έγινε πράξη, είναι ικανό για να υπάρξει μια επανατοποθέτηση από μεριάς της, βεβαίως και το ξαναβλέπουμε, αλλά δεν έχω δει μια τέτοια διάθεση εκ μέρους της.

Ερ. Οι αλλαγές και η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές έχει πυροδοτήσει σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές. Ποσό κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται αυτά τα σενάρια;

Απ. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να σχεδιάζει και να πορεύεται με βάση τη γνωστή σε όλους, ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τις εθνικές εκλογές, δηλαδή στο τέλος της 4ετίας. Ο λόγος είναι ότι επειδή κρίνουμε ότι το 2019, όπως έχει φανεί και από τα στοιχεία και του τρέχοντος έτους του 2018, θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο για μια κυβέρνηση να μην δρέψει τους καρπούς μιας πετυχημένης πορείας της οικονομίας. Αυτή η πορεία πρέπει να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Άρα γιατί να μην εξαντληθεί ο προβλεπόμενος χρόνος;

Ερ. Σε περίπου ένα μήνα η χώρα τελειώνει και τυπικά με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πληγές όμως από τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν μέσα στην κοινωνία. Σας ερωτώ εάν έχει καταλήξει η κυβέρνηση σε ένα χρονοδιάγραμμα όποτε θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τα θετικά στοιχεία στην καθημερινότητα των πολιτών;

Απ. Το γεγονός ότι βελτιώνονται οι μακροοικονομικοί δείκτες και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και βγαίνουμε από τις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, δεν σημαίνει αυτόματα την επούλωση όλων των πληγών. Αλλά σίγουρα μεταφράζεται σε μεγαλύτερες δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάταξη της ίδιας της κοινωνίας. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ξεκινάμε από ένα καλύτερο έδαφος. Αν κάνει κάποιος έναν απολογισμό ποια ήταν η κατάσταση το 2015 και ποια είναι τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, θα έλεγε κάθε καλοπροαίρετος ότι πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί, βέβαια πολλά περισσότερα πρέπει να βελτιωθούν. Προφανώς, δεν μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις χαμένες θέσεις εργασίας, το 40%-45% των απωλειών του εισοδήματος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Σημασία έχει όμως να εκτιμήσουμε πως η φορά των πραγμάτων πότε αργά και σταθερά πότε με πιο γρήγορους ρυθμούς θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναδεικνύει διαρκώς ένα νέο θετικό κοινωνικό πρόσημο, για όλα αυτά τα μέτρα που θα παίρνονται από εδώ και μπρος και θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών.

Ερ. Είπατε πριν για φοροελαφρύνσεις. Το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτυπωθεί στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος Αυγούστου και θέλω να σας ρωτήσω εάν οι πρωτοβουλίες που θα πάρετε από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της 4ετίας, θεωρείτε ότι είναι ικανές για να αντιστρέψουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αφορά κυρίως στο πώς βλέπουν το μέλλον τους;

Απ. Αυτό θα φανεί στο τέλος της ημέρας όταν κάνουμε «ταμείο», δηλαδή στις επόμενες εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που τις δίνονται από τη βελτίωση της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Και στο θέμα των συντάξεων -που αποτελεί ένα μέτρο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο των προηγούμενων αξιολογήσεων και με βάση τις πιέσεις εκείνης της φάσης- να το επανεξετάσει αλλάζοντας το προς μια θετική κατεύθυνση προς τους συνταξιούχους, αλλά και ως προς το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Νομίζω πάρα πολλά από αυτά θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως σε αυτά τα οποία θα ειπωθούν ως είθισται από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ερ. H κυβέρνηση δέχεται μια πολεμική για το θέμα των συντάξεων, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή την εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη που αφορά στην εφαρμογή της περικοπής τους. Την ίδια ώρα φαίνεστε πολλοί αισιόδοξοι ότι έχουμε κερδίσει τη μη περικοπή. Αυτό μπορείτε να το περάσετε με έναν τρόπο στην κοινωνία ή θα πρέπει να κλείσει ο τυπικός κύκλος του προγράμματος για να πάμε παρακάτω;

Απ. Νομίζω ότι όλα έχουν τη σημασία τους ακόμα και η τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση κάποιων καλών προθέσεων αλλά στη βάση κάποιων συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που έχουν υπάρξει. Η βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα θα καλυφθούν με τα υφιστάμενα μέτρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων- ήδη ψηφισμένων μεν που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής-, αυτό δεν είναι μια εκτίμηση γενικά και αόριστα, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των εξαγωγών, αυτό που ζούμε τώρα με το νέο ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων και άρα των θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι δυνατότητες που διαμορφώνονται, άρα πολύ συγκεκριμένη είναι και η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν αυτές οι δεσμεύσεις που παρθήκαν κάτω από άλλες συνθήκες. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και ο κόσμος τελικά θα είναι εκείνος που θα μας κρίνει στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Ερ. Εκτιμάτε ότι έγινε η απαιτούμενη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να γίνει κατανοητή στο σύνολο της;

Απ. Τα εθνικά θέματα καταρχήν από μόνα τους επιβάλλουν να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις. Δεν μιλάμε για ένα θέμα που ήρθε να αιφνιδιάσει τον ελληνικό λαό. Μιλάμε για ένα ζήτημα που μας απασχολεί σχεδόν 27 ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη διάρκεια των ετών η θέση της χώρας δεν βελτιώθηκε, μάλλον γνωρίσαμε μια απομόνωση και χάσαμε σε αυτό το διάβα των ετών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το τελευταίο διάστημα διαμορφώθηκε μια τέτοια συγκυρία που μας έδινε νέες δυνατότητες. Αυτό που επετεύχθη είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός εθνικά επωφελής, που δίνει δυνατότητες και στις δύο πλευρές να βαδίσουν από κοινού στο δρόμο της συνανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση. Θεωρώ ότι τότε που θα έρθει στη Βουλή θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη πλειοψηφία από τα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας και νομίζω ότι καθώς θα βλέπει ο κόσμος ότι προχωράνε τα βήματα που προβλέπονται στον οδικό χάρτη της συμφωνίας, θα κατανοεί η θετική της πλευρά και θα υποχωρούν κάποιες αρνητικές τοποθετήσεις εκ μέρους τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που ως ένα βαθμό έχει προφανώς το δικαίωμα να ανησυχεί αλλά θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Αν δει κάποιος τις αντιδράσεις της κοινωνίας όταν πρώτο-άνοιξε το θέμα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με το τώρα, θα διαπιστώσει ότι σήμερα με πιο ώριμο τρόπο αντιμετωπίζεται αυτή η συμφωνία, παρά αυτή την επικοινωνιακή προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένους κύκλους να διαμορφωθεί μια επίπλαστη εικόνα γύρω από αυτό το θέμα.

Ερ. Ωστόσο η ΝΔ υπογραμμίζει την αντίθεση του συγκυβερνήτη σας, κ. Πάνου Καμμένου. Βλέπετε όταν θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία θα υπάρξουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και όχι μόνο- να τη στηρίξουν;

Απ. Αυτό έχει φανεί από τώρα. Ήδη υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις απέναντι στη συμφωνία . Όσον αφορά δεν τον κ. Καμμένο, τουλάχιστον είναι συνεπής με την αρχική του τοποθέτηση, μια τοποθέτηση την οποία είχε και πριν τη συγκρότηση της κυβέρνησης, ενώ και ο ίδιος γνώριζε ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης. Άρα, δεν έχουμε κάποια έκπληξη ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Προφανώς, δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ τηρούν μια τέτοια στάση, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, νομίζω όμως ότι θα το ξεπεράσουμε και θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε τη συμφωνία, η οποία επαναλαμβάνω ότι θεωρώ ότι θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες και για τη Βόρεια Ελλάδα και για τη θέση της Ελλάδας συνολικά στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ερ. Τις τελευταίες ημέρες μας απασχολεί έντονα η σχέση μας με τη Ρωσία, με αφορμή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί εμπλοκής επιχειρηματιών στις διαδηλώσεις στη χώρα του, αλλά και αντίστοιχες για το εσωτερικό της χώρας μας, προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα και πολύ περισσότερο δοκιμάζουν τις σχέσεις μας με τη Μόσχα;

Απ. Νομίζω ότι επιβάλλεται, όπως σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, να είμαστε ψύχραιμοι. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι σχέσεις φιλίας που πάνε πολύ βαθιά. Προφανώς δεν υποτιμώ αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, νομίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να το ξεπεράσουμε, αλλά βέβαια κάνοντας πάντοτε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι μεν μια μικρή χώρα αλλά διεκδικεί μια ισότιμη αντιμετώπιση από όλους.

Ερ. Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομη την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, και μιλά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ακόμα διπλωματικά όπλα στα χέρια της κυβέρνησης; Με δεδομένο ότι το ζήτημα τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να το θέτει στο ΝΑΤΟ, αλλά κα σε κάθε ευκαιρία στα ευρωπαϊκά φόρα, τελικά μπορούμε να αισιοδοξούμε για αίσια και σύντομη κατάληξη αυτής της περιπέτειας;

Απ. Αυτή η υπόθεση μας πονάει όλους και διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα αφενός, διαθέτει τα διπλωματικά όπλα τα οποία επιχειρεί και σε μεγάλο βαθμό αξιοποιεί, διεθνοποιώντας το θέμα, βάζοντας το σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο η γειτονική μας Τουρκία είναι μια δύναμη η οποία συμπεριφέρεται με βαθιά υποτίμηση αρκετές φορές απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες. Αυτό κάνει δύσκολη την εκτίμηση, εκείνο που απαιτείται με τον ίδιο αποφασιστικό και ψύχραιμο τρόπο όπως έχουμε κινηθεί μέχρι τώρα να κινηθούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί μας στα σπίτια τους. Πάνω σε αυτά τα θέματα δεν νομίζω ότι χωράνε άλλου είδους προσεγγίσεις, δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμό. Εδώ χρειάζεται να ενώνουμε τις προσπάθειες μας και τις δυνάμεις για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προεκλογικός» Σκουρλέτης: Υπάρχουν περιθώρια να μην εφαρμοσθούν ψηφισμένα μέτρα"

Χαρίσης για δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: «Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»

Με αυτή τη φράση, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, σχολιάζει τη δικαστική απόφαση βάσει της οποίας οι 18 ΜΑΤατζήδες, οι οποίοι κατηγορούνταν για τις βιαιότητες, τους τραυματισμούς εκατοντάδων πολιτών και για τις ωμότητες που έγιναν στο Σύνταγμα και πέριξ αυτού, το διήμερο 28-29 Ιούνη 2011, αθωώθηκαν. Το σχόλιό του το έκανε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7.
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων: «Σε αυτό το δικαστήριο, παιζόταν ένα μεγάλο θέατρο. Και η απόφαση ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που λέει ο λαός: “κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει”. Εκεί, ήταν 18 αστυνομικοί κατηγορούμενοι. Ο αστυνομικός, ο οποίος με χτύπησε και τον υποδείξαμε με φωτογραφία, δεν προσήλθε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, παρά τις προσπάθειές μας. Δεν μας είπαν ούτε το όνομά του. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν μια στημένη υπόθεση, για να δικαιολογηθεί η καταστολή που υπήρξε».
Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρισκόταν ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, και… αναζητείται από τότε
Η συγκεκριμένη δίκη και η απόφαση, συνεχίζει ο Γ. Χαρίσης, «δείχνει πως οι κυβερνήσεις δε θέλουν να θίξουν αυτούς τους μηχανισμούς, δικαιοσύνη και αστυνομία, διότι τους χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Και για αυτό βλέπουμε ΜΑΤ, σε εργατικούς αγώνες, σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, σε κινητοποιήσεις έξω από επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα κ.λπ. Με λίγα λόγια, η εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, πάνε χέρι χέρι με την καταστολή, την ποινικοποίηση των αγώνων και με την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων».
Αναφέρεται, επίσης, στην… υφαρπαγή της ντουντούκας της ΠΟΕΔΗΝ από την κρατική ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κινητοποίησης των εργαζομένων έξω από το ΥΠΟΙΚ για τη μη κατάργηση του ανθυγιεινού, αλλά και στη νέα ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων από τη σημερινή κυβέρνηση, και συγκεκριμένα για τη νέα έρευνα που διεξάγεται, με τη κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος, με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις το περυσινό καλοκαίρι των εργαζομένων στους δήμους, με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους, η πλειονότητα των οποίων τελικά απολύθηκε μέσω της 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την καθαριότητα των δήμων.
Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιήμενο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 21-07-18.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίσης για δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: «Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»"

Καραγκούνης: «Κουτσαβακίστικες» οι δηλώσεις Κοτζιά -Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα

Επίθεση στον Νίκο Κοτζιά, για τα όσα είπε σε συνέντευξή του, έκανε ο Κώστας Καραγκούνης, χαρακτηρίζοντας «κουτσαβακίστικες» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι «η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική», ο κ. Καραγκούνης έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας.

«Δεν καταλαβαίνω αυτές τις κουτσαβακίστικες δηλώσεις. Δεν είναι σοβαρές. Δεν ξέρω σε τι αποσκοπούν και τι προσφέρουν», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να σταθμίζεις τις γεωπολιτικές ισορροπίες, αλλά όταν χρειάζεται να είσαι αποφασιστικός. Στο Σκοπιανό, αυτό δεν το είδα. Οταν χρειάστηκε η κυβέρνηση και ο κ. Κοτζιάς να μην κάνουν την κότα, δυστυχώς την έκαναν. Μόνο σαν διπλωματία του κοτετσιού μου φαίνεται αυτό που γίνεται τώρα. Από τη στιγμή που έχεις πει όλα τα “ναι”, έχεις παραδώσει όλα τα όπλα σου και πήραν την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Στο μεγαλύτερο, πιο κρίσιμο θέμα, δυστυχώς κάναμε πολύ την κότα», κατέληξε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκούνης: «Κουτσαβακίστικες» οι δηλώσεις Κοτζιά -Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα "

Επίθεση Ρουβίκωνα στη ΔΟΥ Ψυχικού με βαριοπούλες και μπογιές (video)

Καταδρομική επίθεση με βαριοπούλες και μπογιές πραγματοποίησαν 8 μέλη του Ρουβίκωνα, στις 5.15 το πρωί της Κυριακής στη ΔΟΥ Ψυχικού.

Φορώντας κράνη, κουκούλες και γάντια προξένησαν φθορές στην πρόσοψη - σπάζοντας τις τζαμαρίες - και εξαφανίστηκαν

Στη συνέχεια ανήρτησαν βίντεο με τη δράση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα στη ΔΟΥ Ψυχικού με βαριοπούλες και μπογιές (video) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news