facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Λακωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:11 μ.μ. σε περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά του Γερολιμένα Λακωνίας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 43 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοανατολικά της Κορώνης Μεσσηνίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Λακωνία"

Πασίγνωστος τραγουδιστής εμπλέκεται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα – Συνελήφθησαν 4 άτομα

Πασίγνωστος τραγουδιστής εμπλέκεται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν 4 άτομα, από τα οποία τα 3 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αρχηγικό στέλεχος , ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 18.175 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του L&O, στην υπόθεση εμπλέκεται πασίγνωστος τραγουδιστής, ο οποίος αγόραζε ναρκωτικά από τον κουμπάρο του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 4 άτομα, από τα οποία 3 μέλη του κεντρικού πυρήνα της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 9 ακόμα ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Επίσης, μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον για πλαστογραφία και απάτη, καθώς στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν στοιχεία δραστηριοποίησής τους στον τομέα αυτό, μέσω εικονικών επιχειρήσεων και προμήθειας πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών.

Όπως προέκυψε, το αρχηγικό μέλος προμηθευόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από μέλος της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες στη συνέχεια αποθήκευε στην οικία του στη Βάρη, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Επίσης, η σύντροφος του αρχηγικού μέλους, συνεργαζόταν στη διακίνηση των ναρκωτικών, ωστόσο, εκτός από την αποθήκευσή τους, διατηρούσε και δικό της «πελατολόγιο», το οποίο προμήθευε με ναρκωτικά.

Στις τουλάχιστον 750 «συναλλαγές» που διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησαν τα μέλη της οργάνωσης, διακινήθηκαν τουλάχιστον 900 γραμμάρια κοκαΐνης και 500 γραμμάρια κάνναβη, με το μισό γραμμάριο κοκαΐνης να πωλείται τουλάχιστον 35 ευρώ και το γραμμάριο κάνναβης τουλάχιστον 5 ευρώ.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης έλαβε χώρα στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της 27-12-2022, στο Ελληνικό και στη Βάρη, όπου συνελήφθησαν 3 άτομα καθώς και πρώτες πρωινές ώρες της επομένης (28-12-2022) στην Ηλιούπολη, όπου συνελήφθη ακόμη ένα άτομο, «πελάτης» της οργάνωσης.

Μάλιστα για το άτομο που συνελήφθη στην Ηλιούπολη, προέκυψε ότι συνεργαζόταν με το αρχηγικό μέλος στην κατάρτιση και διανομή πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών με σκοπό την αποκόμιση παράνομη περιουσιακού οφέλους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικίες και στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 0,6 γραμμ. κοκαΐνης,
  • 78.96 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
  • 25,93 γραμμ. κάνναβης τύπου σοκολάτα,
  • 2 τρίφτες κάνναβης,
  • 3 αυτοκίνητα,
  • το χρηματικό ποσό των 18.175 ευρώ,
  • καραμπίνα κυνηγετικού τύπου άνευ αδείας,
  • επιταγές και μπλοκ αμφιβόλου γνησιότητας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματικής τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή. Η έρευνα για τη συμμετοχή λοιπών εμπλεκόμενων συνεχίζεται.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πασίγνωστος τραγουδιστής εμπλέκεται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα – Συνελήφθησαν 4 άτομα"

Μιχ. Δημητρακόπουλος: Δεν προκύπτει σύνδεση της Καϊλή με εμβάσματα από το Κατάρ στην Τράπεζα του Παναμά

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο εκ των συνηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με την Τράπεζα του Παναμά, που εμφανίστηκε να δέχεται χρήματα από το Κατάρ σε λογαριασμό της ερευνώμενης Ευρωβουλευτή, δεν προκύπτουν όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα επίμαχα εμβάσματα.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του κ. Δημητρακοπούλου η παναμέζικη τράπεζα τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή».

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του συνηγόρου της υπό κράτηση Ευρωβουλευτή αναφέρονται τα εξής:

«Η Τράπεζα BLADEX με την από 21.12.2022 δημόσια ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της

(https://www.bladex.com/en/node/784) καταρρίπτει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί μυθικών εμβασμάτων από το Κατάρ στην κυρία Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση η Τράπεζα, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στα αρχεία της, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η τράπεζα δεν παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και δεν πραγματοποιεί πληρωμές τρίτων, επομένως αποδεικνύεται παραχρήμα η πλαστότητα των δήθεν εμβασμάτων από το Κατάρ σε δήθεν προσωπικό λογαριασμό της Εύας Καϊλή.

Είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί ότι και τα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα με το σύντροφό της δεν είναι δικά της και δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική δραστηριότητα της κυρίας Καϊλή».

Qatargate: Οι υποψίες για «ξέπλυμα» στον Παναμά – Έρευνα ζήτησε ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά αναζητούν εμβάσματα 20 εκατομμυρίων ευρώ για το ζεύγος Τζόρτζι – Καϊλή.

Ειδικότερα, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πριν από δύο ημέρες, έστειλε έγγραφο με τη μορφή του κατεπείγοντος στην αντίστοιχη Αρχή για το Ξέπλυμα του Παναμά, ζητώντας να ενημερωθεί για την τυχόν ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Καιλή- Τζιόρτζι. Κι αυτό, γιατί είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, στα οποία μάλιστα φιλοξενήθηκαν και έγγραφα, βάσει των οποίων, έχουν εντοπιστεί σε τράπεζα του Παναμά, τρεις λογαριασμοί που ανήκουν στην Εύα Καιλή, τον πατέρα της και τη μητέρα της, στους οποίους έχουν εμβαστεί συνολικά 28 εκατομμύρια ευρώ από το Κατάρ.

Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, ο συνήγορος της κας Καϊλή, ο κος Δημητρακόπουλος, έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα των εγγράφων αυτών και έχει ζητήσει από τον κο Βουρλιώτη, να διεξάγει έρευνα για το θέμα.

Από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επισημαίνεται ότι ήδη, δύο ημέρες πριν την απολογία Καιλή στις βελγικές αρχές, ο κος Βουρλιώτης, έχει ενημερώσει το Βέλγο εισαγγελέα, για τις ενέργειές του, δηλαδή για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κας Καϊλή και μελών της οικογένειάς της.

Ο Τζόρτζι στην κατάθεσή του έχει κάψει τον Παντσέρι και όπως αποκαλύπτει η Ρεπούμπλικα ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής τον περασμένο Νοέμβριο είχε γράψει όχι μόνο την ομιλία του Υπουργού του Κατάρ στην ευρωβουλή αλλά και τις ερωτήσεις που θα του έκαναν ευρωβουλευτές για να φανεί ότι η Ντόχα είχε σημειώσει πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχ. Δημητρακόπουλος: Δεν προκύπτει σύνδεση της Καϊλή με εμβάσματα από το Κατάρ στην Τράπεζα του Παναμά"

Κοινή επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ για το μεταξύ τους μνημόνιο

Κοινή επιστολή προς τον ΟΗΕ απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη για το μεταξύ τους μνημόνιο, στην οποία προτρέπουν την Ελλάδα «να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμες κατηγορίες και επιχειρήματα».

Υποστηρίζεται ακόμη ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Αθήνας, η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη».

Κατηγορούν επισης την Αθήνα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις σε θαλάσσιες περιοχές και ότι ερμηνεύουμε κατά το δοκούν το Δίκαιο της Θάλασσας καθως και το Διεθνές Δίκαιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ για το μεταξύ τους μνημόνιο"

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, μετά από μάχη με τον καρκίνο προκαλώντας θλίψη σε όλον τον πλανήτη. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν φήμες πως είχε αρχίσει να αποχαιρετάει τους φίλους και τους συγγενείς του από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

O Βραζιλιάνος βασιλιάς του ποδοσφαίρου που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και έγινε μια από τις πιο επιβλητικές αθλητικές φιγούρες του περασμένου αιώνα, πέθανε την Πέμπτη.

Ο σημαιοφόρος του «όμορφου παιχνιδιού» είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου από το 2021. Είχε νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα με πολλαπλές παθήσεις.

Ο ατζέντης του Τζο Φράγκα επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Θεωρούμενος ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πελέ πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες μαγεύοντας τους οπαδούς και θαμπώνοντας τους αντιπάλους ως ο πιο παραγωγικός σκόρερ του παιχνιδιού με τη βραζιλιάνικη ομάδα Σάντος και την εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Η χάρη, η αθλητικότητα και οι μαγευτικές κινήσεις του καθήλωναν παίκτες και οπαδούς. Μετέφερε τη Βραζιλία στα ύψη του ποδοσφαίρου και έγινε παγκόσμιος πρεσβευτής του αθλήματός του σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε στους δρόμους της πολιτείας του Σάο Πάολο, όπου κλωτσούσε μια κάλτσα γεμισμένη με εφημερίδες ή κουρέλια.

Στη συζήτηση για τους σπουδαιότερους παίκτες του ποδοσφαίρου, δίπλα στον Πελέ αναφέρονται μόνο ο αείμνηστος Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο παίκτης που έμελλε να ονομαστεί «ο βασιλιάς» συστήθηκε στον κόσμο στα 17 του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία, ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε ποτέ στο τουρνουά. Τον μετέφεραν από τον αγωνιστικό χώρο στους ώμους των συμπαικτών του, αφού πέτυχε δύο γκολ στη νίκη της Βραζιλίας με 5-2 επί της διοργανώτριας χώρας στον τελικό.

Ο τραυματισμός τον περιόρισε σε μόλις δύο παιχνίδια όταν η Βραζιλία διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο το 1962, αλλά ο Πελέ ήταν το έμβλημα του θριάμβου της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Σκόραρε στον τελικό και έστρωσε στον Κάρλος Αλμπέρτο για το τελευταίο γκολ στη νίκη με 4-1 επί της Ιταλίας.

Η εικόνα του Πελέ με την κίτρινη φανέλα της Βραζιλίας, με τον αριθμό 10 σφραγισμένο στην πλάτη, παραμένει ζωντανή στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Όπως και το σήμα κατατεθέν του πανηγυρισμού του γκολ – ένα άλμα με τη δεξιά γροθιά ψηλά πάνω από το κεφάλι του.

Η φήμη του Πελέ ήταν τέτοια που το 1967 οι παρατάξεις ενός εμφυλίου πολέμου στη Νιγηρία συμφώνησαν σε μια σύντομη κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσει να παίξει έναν αγώνα επίδειξης στη χώρα. Το 1997 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας τον ανακήρυξε ιππότη. Όταν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στη διάδοση του παιχνιδιού στη Βόρεια Αμερική, ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έτεινε πρώτος το χέρι του.

«Το όνομά μου είναι Ρόναλντ Ρέιγκαν, είμαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο οικοδεσπότης στον επισκέπτη του. «Αλλά δεν χρειάζεται να συστηθείς γιατί όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Πελέ».

Η ζωή του Πελέ μετά το ποδόσφαιρο πήρε πολλές μορφές. Υπήρξε πολιτικός – έκτακτος υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας – πλούσιος επιχειρηματίας και πρεσβευτής της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε ρόλους σε ταινίες, σαπουνόπερες και ακόμη συνέθεσε τραγούδια και ηχογράφησε CD με δημοφιλή βραζιλιάνικη μουσική.

Καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν, τα ταξίδια και οι εμφανίσεις του γίνονταν λιγότερο συχνά. Συχνά τον έβλεπαν σε αναπηρικό καροτσάκι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του και δεν παρευρέθηκε σε μια τελετή για τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματός του που εκπροσωπούσε την ομάδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Ο Πελέ πέρασε τα 80ά γενέθλιά του απομονωμένος με λίγα μέλη της οικογένειάς του σε ένα σπίτι στην παραλία.

Γεννημένος ως Edson Arantes do Nascimento, στη μικρή πόλη Tres Coracoes στο εσωτερικό της πολιτείας Minas Gerais στις 23 Οκτωβρίου 1940, ο Πελέ μεγάλωσε γυαλίζοντας παπούτσια για να αγοράσει τον ποδοσφαιρικό του εξοπλισμό.

Το ταλέντο του Πελέ τράβηξε την προσοχή όταν ήταν 11 ετών και ένας τοπικός επαγγελματίας παίκτης τον έφερε στις ομάδες νέων της Σάντος. Δεν άργησε να φτάσει στην ομάδα των μεγαλύτερων.

Έκανε ντεμπούτο με τον Σάντος στα 16 του το 1956 και ο σύλλογος απέκτησε γρήγορα παγκόσμια αναγνώριση.

Το όνομα Πελέ προήλθε από τον ίδιο που πρόφερε λάθος το όνομα ενός παίκτη που ονομαζόταν Μπιλέ.

Πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ως αναπληρωματικός, αλλά έγινε βασικός παίκτης για την πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας του. Το πρώτο του γκολ, στο οποίο πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός αμυντικού και έτρεξε γύρω του για να την καρφώσει με βολέ στα δίχτυα, ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στην Αγγλία – το οποίο κέρδισαν οι οικοδεσπότες – ήταν πικρό για τον Πελέ, ο οποίος μέχρι τότε θεωρούνταν ήδη ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Η Βραζιλία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και ο Πελέ, θυμωμένος με την σκληρή μεταχείριση, ορκίστηκε ότι ήταν το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Άλλαξε γνώμη και αναγεννήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Συνολικά, ο Πελέ έπαιξε σε 114 αγώνες με τη Βραζιλία, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 95 γκολ, εκ των οποίων τα 77 σε επίσημους αγώνες.

Στον αγωνιστικό χώρο, η ενέργεια, το όραμα και η φαντασία του Πελέ καθοδήγησαν την ταλαντούχα εθνική ομάδα της Βραζιλίας με ένα γρήγορο, ρευστό στυλ παιχνιδιού που ενσάρκωνε το “O Jogo Bonito” – στα πορτογαλικά «Το όμορφο παιχνίδι». Η αυτοβιογραφία του 1977, «Η ζωή μου και το όμορφο παιχνίδι», έκανε τη φράση μέρος του λεξιλογίου του ποδοσφαίρου.

Ο Πελέ τερμάτισε την καριέρα του την 1η Οκτωβρίου 1977, σε μια επίδειξη μεταξύ της Cosmos και της Santos μπροστά σε περίπου 77.000 θεατές στο Νιου Τζέρσεϊ. Έπαιξε το μισό παιχνίδι με κάθε σύλλογο. Μεταξύ των επισήμων που παρευρέθηκαν ήταν ίσως ο μόνος άλλος αθλητής του οποίου η φήμη κάλυψε την υφήλιο – ο Μοχάμεντ Άλι.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι"

Παναγιωτόπουλος για τις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η δήλωση περί casus belli θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολίασε τις νέες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας τονίζοντας πως αυτή η ρητορική θα πρέπει να προβληματίσει το ΝΑΤΟ.

«Η δήλωση περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς, θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

«Η Ελλάδα», υπενθύμισε, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος για τις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η δήλωση περί casus belli θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στο ΝΑΤΟ"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Σταματήστε τις απειλές και τη επιθετική ρητορική

Σαφές μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο ακόμη και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και ζητά από Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απειλεί με πόλεμο ο Τσαβούσογλου

Νέες ιαχές πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έπαιξε για άλλη μια φορά το “χαρτί” του casus belli για να… “απαγορεύσει” (!) στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, στην Κρήτη.

«Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, ούτε για ένα μίλι» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη (29.12.2022) κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δυτικά της Κρήτης.

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησε εκεί. Απείλησε ξεκάθαρα την Ελλάδα με πόλεμο, για άλλη μια φορά. «Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα: Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό.», είπε.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρίνιζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ασταμάτητα προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για… εκστρατεία κατά της Τουρκίας και επανέλαβε τα περί πιέσεων κατά της μειονότητας στη Θράκη αλλά και τους ισχυρισμούς πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας στα νησιά!

«Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Σταματήστε τις απειλές και τη επιθετική ρητορική"

Guardian: Ο «κυκλώνας βόμβα» των ΗΠΑ μεταφέρεται στη Βρετανία – Διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του

Ο φονικός «κυκλώνας-βόμβα» που προκάλεσε χάος στις ΗΠΑ φαίνεται πως θα επηρεάσει και τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος θα είναι υγρός και θυελλώδης, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Την Τετάρτη, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για έντονες βροχοπτώσεις από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/12) και για 15 ώρες για μεγάλο μέρος της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένου του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Στίρλινγκ. Το Met Office δήλωσε ότι η έντονη βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει κάποιες πλημμύρες και διαταραχές στα ταξίδια.

Ο Simon Partridge, μετεωρολόγος, δήλωσε ότι ο υγρός και θυελλώδης καιρός προκαλείται από τον κυκλώνα-βόμβα στις ΗΠΑ.

«Ο καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει άστατος με περαιτέρω περιόδους έντονης υγρασίας και θυελλωδών ανέμων λόγω της ενίσχυσης του «jet stream» στις ΗΠΑ , δηλαδή ρευμάτων αέρα που μοιάζουν με «ποτάμια» και κινούνται ταχύτατα με ταχύτητα από 129 έως 225 χμ. την ώρα, αλλά μπορούν να φτάσουν και πάνω από 275 χμ/ώρα.

Έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει πως οι επιπτώσεις στη Βρετανία από την χιονοκαταιγίδα στις ΗΠΑ, δεν θα είναι τόσο καταστροφικές καθώς θα έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Guardian/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Ο «κυκλώνας βόμβα» των ΗΠΑ μεταφέρεται στη Βρετανία – Διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του"

Αγία Παρασκευή: Νεαρός «άνοιγε» αυτοκίνητα γύρω από τον σταθμό του Μετρό

Ένας 25χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για κλοπές από αυτοκίνητα στον περιβάλλοντα χώρο του Μετρό Αγίας Παρασκευής. Εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπών.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τον 25χρονο αλλοδαπό, επί τω έργω… να «ανοίγει» αυτοκίνητα, έξω από το Μετρό Αγίας Παρασκευής. Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου, ο 25χρονος έσπασε το παράθυρο  αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή, άρπαξε αντικείμενα από αυτό και διέφυγε, αφού έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη του.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον νεαρό κλέφτη στην περιοχή του Χαλανδρίου και τον οδήγησαν στο τοπικό Τ.Α., όπου αναγνωρίστηκε από τον κάτοχο του αυτοκινήτου και συνελήφθη.

Σε σωματική έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, τα κλεμμένα.

Στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου εξιχνιάστηκαν επιπλέον έξι περιπτώσεις κλοπών από αυτοκίνητα, με παρόμοιο τρόπο δράσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η έρευνα για τη συμμετοχή σου σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Παρασκευή: Νεαρός «άνοιγε» αυτοκίνητα γύρω από τον σταθμό του Μετρό"

Σπείρα ανηλίκων ξυλοκοπούσε και λήστευε ανυποψίαστους πεζούς – Χτυπούσαν στα Νότια Προάστια

Τον τρόμο σε ανυποψίαστους πολίτες στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα σε Αργυρούπουλη, Δάφνη και Παλαιό Φάληρο σκορπούσε εγκληματική ομάδα πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανήλικοι!

Οι κακοποιοί έκαναν βόλτες με αυτοκίνητο, αναζητώντας μοναχικά άτομα. Όταν εντόπιζαν τον στόχο τους, δυο ή και περισσότερα από τα μέλη της σπείρας, κατέβαιναν από το όχημα και ξεκίνησαν να τα χτυπούν, ενώ παράλληλα τους αφαιρούσαν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και κοσμήματα.

Η δράση της σπείρας είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και έως τώρα έχουν διαπιστωθεί τέσσερις επιθέσεις σε νεαρών ατόμων.

Από την έως τώρα έρευνα της υποδιεύθυνσης ασφαλείας ΝΑ/Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί τα πέντε άτομα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση- συμμορία, ληστείες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 6 γονέων των ανήλικων κατηγορουμένων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπείρα ανηλίκων ξυλοκοπούσε και λήστευε ανυποψίαστους πεζούς – Χτυπούσαν στα Νότια Προάστια"

Καιρός αύριο: Θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς με βροχές και ομίχλες – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (30.12.2022) με άνοδο της θερμοκρασίας. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές με ομίχλες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα στα Δωδεκάνησα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 και στα πελάγη νοτίων διευθύνσεων 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με 18 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα το πρωί και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Περιορισμένη ορατότητα ή τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες. Τοπικά περιορισμένες ορατότητες ή ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά νοτιοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές στα βόρεια. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο βόρειο Ιόνιο νοτίων διευθύνσεων 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα νότια τοπικά νοτίων διευθύνσεων 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα Δωδεκάνησα όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς με βροχές και ομίχλες – Αναλυτική πρόγνωση"

Εύβοια: Δεν αποκλείεται ισχυρός μετασεισμός - Τι ανακοίνωσε η επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Καμπανάκι χτυπά μετά τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου την Πέμπτη για τον σεισμό στην Εύβοια καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5.

Όπως σημειώνεται η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Επιπλέον, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ακόμα, στους πολίτες συστήνεται:

  • (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
  • (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών – Τι έδειξαν οι πρώτες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό στην Εύβοια, κοντά στα Ψαχνά.

Από το πρωί συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ έχουν μέχρι στιγμής κάνει 81 αυτοψίες σε διάφορα σπίτια τόσο στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα.

Στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά έγιναν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.
Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα όλες οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους υπάρχουν μικροφθορές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά, έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.

Λέκκας: Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος οι μετασεισμοί

Για τη μετασεισμική ακολουθία ο Ευθύμιος Λέκκας είπε στο Mega: «Κοιτάξτε. Εξελίσσεται με ένα τρόπο που είναι αρκετά ικανοποιητικός θα έλεγε κανένας. Έχουμε πάνω από εκατό σεισμούς που σημειώθηκαν και οι οποίοι έχουν ένα μικρό μέγεθος. Ένα μέγεθος της τάξεως των μέχρι 3,6 βαθμών. Θα θέλαμε βεβαίως να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος οι σεισμοί αυτοί αλλά και αυτοί οι σεισμοί μας κάνουν. Είναι σεισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν τη συνολική κατάσταση που υπάρχει».

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Εύβοια: Δεν αποκλείεται ισχυρός μετασεισμός - Τι ανακοίνωσε η επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου "

ECDC: Δεν υπάρχει λόγος για υποχρεωτικά τεστ σε όσους φτάνουν ΕΕ από Κίνα

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) την υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους επισκέπτες έρχονται από την Κίνα, λόγω την μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται.

Όπως υποστηρίζει το ECDC τα επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού στην ΕΕ είναι υψηλά και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ».

Μάλιστα, περιορισμένες «βλέπει» το ECDC τις πιθανές λοιμώξεις που μπορούν να εισαχθούν από την Κίνα συγκριτικά με εκείνες που κυκλοφορούν ήδη σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την επιβολή υποχρεωτικού τεστ κορωνοϊού για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα.

ΑΜΠΕ, AFP /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Δεν υπάρχει λόγος για υποχρεωτικά τεστ σε όσους φτάνουν ΕΕ από Κίνα"

Κίνα: 9.000 νεκροί σε καθημερινή βάση από κορονοϊό σύμφωνα με την Airfinity

Η Κίνα φλέγεται από τον κορονοϊό μετά την κατάργηση της «μηδενικής covid» και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα σχεδόν 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από κορονοϊό άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την Airfinity οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.
Η Airfinity αναμένει 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Ζουνίου είπε σήμερα ότι μια ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδιάζει να αξιολογεί διαφορετικά τους θανάτους. Η ομάδα θα υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας και τον αριθμό που θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχε πανδημία.

Υπολογίζοντας τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» η Κίνα θα μπορέσει να υπολογίσει τους δυνητικά υποτιμημένους θανάτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: 9.000 νεκροί σε καθημερινή βάση από κορονοϊό σύμφωνα με την Airfinity"

Τουλάχιστον 18 παιδιά νεκρά στο Ουζμπεκιστάν από αντιβηχικό σιρόπι

Την διακοπή της παραγωγής σε μια φαρμακοβιομηχανία διέταξαν οι αρχές της Ινδίας, ενώ την ίδια στιγμή διεξάγεται έρευνα σχετικά με τον θάνατο τουλάχιστον 18 παιδιών που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν προκλήθηκε από ένα αντιβηχικό σιρόπι.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) αναμένονται σε μερικές ημέρες», γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντινές Τιουάρι, μέλος της υπηρεσίας ελέγχου των φαρμάκων, ο οποίος υποστήριξε ότι τα εν λόγω σιρόπια δεν πωλούνται στην Ινδία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μανσούχ Μανταβίγια, έχουν ληφθεί δείγματα από το σιρόπι και έχουν σταλεί προς ανάλυση.

Τα μέσα του Ουζμπεκιστάν ανέφεραν ότι πρόκειται για 18 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε μηνών και τεσσάρων ετών, τα οποία πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μετά την χορήγηση του αντιβηχικού σιροπιού Doc-1 Max. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τα σιρόπια ήταν μολυσμένα με αιθυλενογλυκόλη, μια χημική, τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υγρών για φρένα, αντιψυκτικών, χρωμάτων και ορισμένων πλαστικών αλλά και καλλυντικών.

Η Marion Biotech είναι η δεύτερη ινδική φαρμακοβιομηχανία που μπαίνει στο στόχαστρο έρευνας για αντιβηχικά σιρόπια επικίνδυνα για την υγεία. Το φθινόπωρο η κυβέρνηση της Γκάμπιας ανέφερε ότι τουλάχιστον 66 παιδιά έχασαν τη ζωή τους αφού τους χορηγήθηκαν φάρμακα για το κρυολόγημα και αντιβηχικά σιρόπια της εταιρείας Maiden Pharmaceuticals.

ΑΜΠΕ, AFP /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 18 παιδιά νεκρά στο Ουζμπεκιστάν από αντιβηχικό σιρόπι"

''Εφυγε'' το 2,5 ετών κοριτσάκι από την Κόρινθο που νοσηλευόταν στο ''Παίδων'' με κορωνοϊό

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το 2,5 ετών κοριτσάκι που είχε διασωληνωθεί στις 22 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Κορίνθου λόγω κορωνοϊού και είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

Το παιδί αρχικά είχε μεταφερθεί, σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους γιατρούς του νοσοκομείου, που πάλευαν για τρεις ώρες να το σώσουν.

Το κοριτσάκι διασωληνώθηκε και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων, στην Αθήνα, όπου κατέληξε την Πέμπτη.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "''Εφυγε'' το 2,5 ετών κοριτσάκι από την Κόρινθο που νοσηλευόταν στο ''Παίδων'' με κορωνοϊό"

Τσαβούσογλου κατά Γαλλίας: Απαράδεκτο να συμμετέχουν οι πολιτικοί σας σε διαδηλώσεις με σημαίες του PKK

Ένταση στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία με την Άγκυρα να καταδικάζει τη συμμετοχή Γάλλων πολιτικών σε διαδήλωση στο Παρίσι κατά της δολοφονίας τριών Κούρδων.

Στη συγκέντρωση αυτή στο Παρίσι που συμμετείχαν και Γάλλοι πολιτικοί πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και αφίσες του φυλακισμένου ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε για τη συγκέντρωση σε συνομιλία που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Ο υπουργός Τσαβούσογλου… τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να παρευρίσκονται Γάλλοι πολιτικοί σε εκδηλώσεις (διαδηλώσεις) στις οποίες κυματίζουν σημαίες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK (…). Τόνισε πως η Γαλλία δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας για να καταγγείλει την «εμπλοκή γαλλικών κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών σε αντιτουρκική προπαγάνδα».

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την αστυνομία να ενισχύσει την προστασία των τοποθεσιών της κουρδικής κοινότητας μετά τις δολοφονίες, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι Κούρδοι έγιναν στόχος μιας «ειδεχθούς» επίθεσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου κατά Γαλλίας: Απαράδεκτο να συμμετέχουν οι πολιτικοί σας σε διαδηλώσεις με σημαίες του PKK"

ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» γρίπης και RSV – 137 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Στη δημοσιότητα η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της γρίπης, του κορονοϊού και της RSV στη χώρα μας.

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη ενω 7 χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ από τις 19 εως 25 Δεκεμβρίου. Στο σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν το 26% ήταν θετικά στον κορονοϊό, το 14% στην γρίπη και το 9% στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Από κορονοϊό εχασαν την ζωή τους 137 άνθρωποι ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων με Covid-19 ανέρχεται σε 109.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων τωνσυστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 51/2022 (19–25 Δεκεμβρίου 2022).

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
✓ η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
✓ στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
✓ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
✓ καταγράφηκαν 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19
✓ καταγράφηκαν 137 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 56-96)
✓ η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα
μας
✓ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
✓ μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75
✓ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης
✓ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση
✓ καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 51/2022
✓ συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 νοσηλεύτηκαν 24 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
✓ συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 150 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 149 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και το ένα (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β
✓ από τα 149 στελέχη τύπου Α τα 147 (99%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
✓ η θετικότητα αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές
δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» γρίπης και RSV – 137 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα"

Μπορέλ: Δεν γίνεται να υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάνοντας λόγο παράλληλα για «ακόμη μία παράλογη και μαζική επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία, οι οποίοι καταστρέφουν αδιακρίτως υποδομές και ιατρικές εγκαταστάσεις, στοχεύοντας και σκοτώνοντας σκόπιμα αμάχους».

«Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, αμείωτη», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι νέες επιθέσεις πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις από το πρωί της Πέμπτης σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, με τον προεδρικό σύμβουλο Μιχάιλο Ποντολιάκ να κάνει λόγο για πάνω από 120 πυραύλους.

«120+ πύραυλοι πάνω από την Ουκρανία εκτοξεύθηκαν από τον ”κακό ρωσικό κόσμο” για να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσουν μαζικά αμάχους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Στην ανάρτησή του σημείωσε επίσης, αναφερόμενος σαρκαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με το τι θα απαιτούνταν για να σημειωθεί πρόοδος προς μια ειρηνευτική διευθέτηση: «Αναμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τους ”ειρηνευτές” σχετικά με την ”ειρηνική διευθέτηση”, τις ”εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία” και [το] ανεπιθύμητο των προκλήσεων». 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Δεν γίνεται να υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου"

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Κανένα φάρμακο και εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων τονίζοντας ότι ” Κανένα Φάρμακο και Εμβόλιο χωρίς Ιατρική Συνταγή”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρει τα εξής:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας μπροστά στην επικείμενη διαταραχή της προμήθειας των φαρμάκων για όλους τους πολίτες, θεωρεί μείζον θέμα τον αποπροσανατολισμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά του να ομαλοποιήσει την τροφοδοσία σε όλα τα σημεία πώλησης όλων των φαρμάκων που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Αντί να προσπαθεί με λάθος τρόπο να θεραπεύσει το πρόβλημα καλά θα κάνει να υιοθετήσει αυτούσιες τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που στοχεύουν στην μακροχρόνια επάρκεια φαρμάκων και αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα νομικής κατοχύρωσης του « ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ».
Τα προβλήματα της εισαγωγής και επανεξαγωγής φαρμάκων καθώς και η παράκαμψη της ελληνικής αγοράς με την εξαγωγή εγχώριων παραγόμενων φαρμάκων, με στόχο την κερδοσκοπία, δεν μπορεί να εξαφανιστεί με επικοινωνιακές τιμωρητικές πρακτικές παρά μόνον με την μόνιμη επίλυση των απαράδεκτων αυτών φαινομένων.
Για τους λόγους αυτούς ενισχύουμε τη σημερινή παρέμβαση του Π.Ι.Σ. προς το ΥΥΚΑ , που έχει ως ακολούθως:
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)στην ηγεσία του ΥΥΚΑ που φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση.
Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει και προειδοποιήσει σε όλους του τόνους για την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη αυτή πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς.
Πιο πρόσφατη, ηχηρή και ξεκάθαρη παρέμβαση του ΠΙΣ ήταν αυτή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12 στην οποία ο ΠΙΣ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κων/νο Κουτσόπουλο (Α’ αντιπρόεδρο).
Από το ίδιο βήμα σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ότι παγίως και διαρκώς «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά…» και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Επισημαίνεται δε ότι ισχύει απολύτως η δήλωση του προέδρου, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Κανένα φάρμακο και εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή"

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ποινικό δικαστήριο για φαρμακαποθήκες που κρατάνε στοκ

Στην εκπομπή Αταίριαστοι» μίλησε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αναφερόμενος αρχικά στον αντικαπνιστικό νόμο, δήλωσε ότι αυτός τηρείται στο κομμάτι της εστίασης αλλά το πρόβλημα υπάρχει στην νυχτερινή διασκέδαση.

«Δεν μπορεί έξω από κάθε μαγαζί να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται αλλά θα πρέπει και το βράδυ να υπάρχει η αντικαπνιστική κουλτούρα, τόσο από τους θαμώνες όσο και από τη διοίκηση των μαγαζιών» είπε ο υπουργός.

Για το σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα – κυρίως στα παιδιατρικά και τις αντιβιώσεις για τα αναπνευστικά προβλήματα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητέρες εταιρίες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά.

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές.

«Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου.Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» είπε ο υπ. Υγείας.

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ να το δηλώσουν άμεσα αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» τόνισε σε αυστηρό τόνο ο Θάνος Πλεύρης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ποινικό δικαστήριο για φαρμακαποθήκες που κρατάνε στοκ"

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε φάρμακα – Βολές ενάντια στο Υπουργείο Υγείας

Συναγερμό για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Παράλληλα, επισημαίνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τα προβλήματα με φάρμακα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση».

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, ίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε φάρμακα – Βολές ενάντια στο Υπουργείο Υγείας"

Κόσοβο: Αποσύρουν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι του Κοσόβου

Οι Σέρβοι άρχισαν να αποσύρουν τα οδοφράγματα στο Κόσοβο, μεταδίδει η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS). Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, στη νότια Σερβία, που οδηγεί προς το Κόσοβο, αποκαταστάθηκε και από νωρίς το πρωί λειτουργεί κανονικά η κεντρική συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε». Τα ξημερώματα, σε ένα οδόφραγμα εντός της πόλης βόρεια Μιτρόβιτσα, έπιασαν φωτιά δύο φορτηγά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λήφθηκε μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Ράσκα, κοντά στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο. «Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λειτούργησε καταλυτικά κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν από τους Σέρβους στις 10 Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη του Ντεγιαν Πάντιτς, πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση. Χθες, δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Πάντιτς και να τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση. Η απόφαση αυτή επηρέασε θετικά την στάση των Σέρβων, ενώ προκάλεσε οργή στην Πρίστινα. «Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόσοβο: Αποσύρουν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι του Κοσόβου"

Κύπρος: Κοριτσάκια έπεσαν σε πηγάδι 40 μέτρων – Το μικρότερο σκαρφάλωσε σε σωλήνα και ειδοποίησε

Μια συγκλονιστική ιστορία με την περιπέτεια δυο κοριτσιών, 11,5 και 9,5 ετών από την Κύπρο έρχεται στο φως. Τα δυο αδελφάκια έπεσαν σε πηγάδι 40 μέτρων αλλά κατάφεραν να σωθούν, χάρη στην τόλμη της μικρότερης!

Τα δυο κορίτσια από την Κύπρο έπαιζαν, χθες (28.12.2022), στην αυλή σπιτιού στο δήμο Λακατάμιας. Εκεί υπήρχε ένα πηγάδι και όταν υποχώρησε το πρόχειρο κάλυμμα, τα δυο κορίτσια βρέθηκαν στο πηγάδι, σε βάθος 40 μέτρων!

Έμειναν στο πηγάδι εγκλωβισμένες και φωνάζοντας για βοήθεια 2,5 ολόκληρες ώρες. Μέχρι που το 9,5 ετών κοριτσάκι αποφάσισε να κάνει κάτι παράτολμο: να σκαρφαλώσει σε ένα σωλήνα που βρισκόταν εκεί και παρ’ ότι ήταν σε κατακόρυφα, ανέβηκε 40 μέτρα και μπόρεσε να ειδοποιήσει τους γονείς τους!

Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική που απεγκλώβισε το 11,5 ετών κορίτσι που είχε παραμείνει στο πηγάδι.

Βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης ανέβασε στο twitter ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής. Αποκάλυψε δε, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», πως στον πάτο του πηγαδιού υπήρχε μια πέτρα, πάνω στην οποία πάτησαν τα κορίτσια και μπορούσαν έτσι να έχουν τα κεφάλια τους έξω από το νερό και να αναπνέουν!

Το 11,5 ετών κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

«Ακόμα μια φορά επαληθεύονται οι προβλέψεις μας. Την επόμενη φορά δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί.

Προ ημερών και μετά από επανειλημμένες κλήσεις για ανάσυρση κυρίως ζώων από ανοικτά πηγάδια με κινδύνους να αναφύονται και για τα μέλη μας κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης, κάναμε έκκληση τόσο σε ιδιώτες όσο και σε όλους τους αρμόδιους Κρατικούς φορείς να επιθεωρήσουν και να ασφαλίσουν ανοικτές διατρήσεις και πηγάδια.

Σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία με μέλη μας διασώστες από Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας ανέσυραν παιδάκι (κοριτσάκι)  11.5 ετών από διάτρηση με νερό βάθους 40 μέτρων, ευτυχώς χωρίς εμφανή σοβαρό τραυματισμό. Το κοριτσάκι μαζί με την αδελφή του 9.5 ετών κατέληξαν στο πάτο της διάτρησης όταν ενώ έπαιζαν ανέμελα, το εντελώς πρόχειρο κάλυμμα της διάτρησης σε αυλή κατοικίας στο Δήμο Λακατάμιας, υποχώρησε.

Παρέμειναν εκεί για 2.5 ώρες καλώντας για βοήθεια χωρίς ανταπόκριση μέχρι που το 9.5 ετών κοριτσάκι τόλμησε και σκαρφάλωσε στην σωλήνα της διάτρησης και διήνυσε κατακόρυφη απόσταση 40 μέτρων μέχρι την επιφάνεια και ειδοποίησε τους γονείς τους. Μπράβο στα κοριτσάκια για την τόλμη και το θάρρος που επέδειξαν.

Μπράβο στα μέλη μας των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας για την άψογη και πετυχημένη επιχείρηση διάσωσης», έγραψε ο Ανδρέας Κέττης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Κοριτσάκια έπεσαν σε πηγάδι 40 μέτρων – Το μικρότερο σκαρφάλωσε σε σωλήνα και ειδοποίησε"

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Στην ωμή απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες

Στην προκλητική ρητορική της Τουρκία απάντησε μετά τον Γιάννη Οικονόμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του, Γιώργου Αρανούτη.

Με εμπρηστικές δηλώσεις νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.  «Όχι 12 μίλια, ούτε ένα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επεσήμανε τα εξής για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: 

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Στην ωμή απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες"

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης επιστρέφει από την Κίνα – ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ινδία και Μαλαισία αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορα

Μια έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, τη στιγμή που η χώρα αίρει τα μέτρα “μηδενικής COVID”, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού, προειδοποιούν ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, που ήταν το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής της αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μια μέρα, οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα, ενώ τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη τη χώρα.

Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος.

Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. “Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών”, δήλωσε στο AFP.

Ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής ιολογίας στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα La Croix ότι “δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα”.

Η Σουμίγια Σουαμινάταν, η οποία ήταν επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως τον Νοέμβριο, δήλωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. “Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία”, δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Indian Express.

Έλεγχοι στα σύνορα 

Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ θα αξιώνουν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ για την COVID-19 από όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς από την Κίνα.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία βεβαιώνει ότι “παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης”, δήλωσε “έτοιμη” χθες, Τετάρτη, “να μελετήσει όλα τα χρήσιμα μέτρα”.

Η Ινδία και η Ιαπωνία θα επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Αντουάν Φλαό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληροφορίες που προέρχονται από το Πεκίνο.

“Αν καταφέρουμε να λάβουμε δείγματα και να βρούμε την αλληλουχία του γονιδιώματος όλων των ιών που εντοπίζονται σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, θα ξέρουμε σχεδόν αμέσως αν εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέα παραλλαγμένα στελέχη στη χώρα”, σημείωσε.

Ο Σου Ουένμπο, επικεφαλής του ινστιτούτου ελέγχου ιών στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα συλλέγουν δείγματα από ασθενείς και θα ανεβάζουν τις πληροφορίες σε νέα εθνική βάση δεδομένων, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τα νέα στελέχη σε πραγματικό χρόνο.

“Σούπα” παραλλαγών

Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές «διαγκωνίζονται» για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.

“Μια σούπα” πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.

“Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως –όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7– αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα”, σημείωσε ο επιδημιολόγος.

“Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον”, κατέληξε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ο εφιάλτης επιστρέφει από την Κίνα – ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ινδία και Μαλαισία αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορα"

Τι απαντά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις καταγγελίες της Δόμνας Μιχαηλίδου

Στις δηλώσεις της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, σχετικά με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κακοποιητικές συμπεριφορές, απαντά σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Για τα αποθεματικά του Χαμόγελου του Παιδιού

Σχετικά με τα αποθεματικά του οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι η υφυπουργός λανθασμένα δήλωσε ότι ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα λέει ότι «στις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε αποθεματικό ύψους 6.112.352,37€, το οποίο προήλθε σωρευτικά από προηγούμενα έτη.

Για το έτος 2022 είμαστε σε αναμονή κλεισίματος του έτους, εκκαθάρισης και ελέγχου από την εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών ErnstandYoung για να δημοσιοποιήσουμε για μία ακόμα χρονιά τα οικονομικά μας στοιχεία.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων για το έτος 2022 ότι το αποθεματικό θα ανέρχεται περίπου στα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες του Οργανισμού, δημιουργείται πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Σε περίπτωση πλεονάσματος προσαυξάνεται το αποθεματικό του Οργανισμού για κάλυψη αναγκών και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν π.χ. capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ.

Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία, η μόνη χρονιά που υπήρξε πλεόνασμα ήταν το 2019 και αυτό προέκυψε από την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΤΙΤΑΝΙΑ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οφείλει καταρχάς στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του.

Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε».

Για τον λογαριασμό των 5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία

Αναφορικά με τη λανθασμένη, όπως λέει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δήλωση της Υφυπουργού ότι ο οργανισμός διαθέτει 5 εκατομμύρια ευρώ σε ελβετική τράπεζα, απαντά ότι:

«Όπως φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του και βάσει της Έκθεσης των Ορκωτών Ελεγκτών ErnstandYoung στις 31 Δεκεμβρίου 2021 στην ελβετική Τράπεζα CreditSuisse, το ποσό που ήταν κατατεθειμένο ανερχόταν στα 841.760,91€, ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2022 (τελευταία ενημέρωση) το ποσό ανέρχεται στα 8.806,57€.

Σημειώνεται για μία ακόμα φορά ότι το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό.

Ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα προϋπήρχε καθώς επιλέχθηκε και εκεί κατατέθηκε δωρεά από το ολλανδικό Ίδρυμα Dr. BasileKhoudokormaffCharitableFoundation για την κατασκευή Σπιτιού φιλοξενίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο άμεσα θα λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα απαιτεί δύο υπογραφές, του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ ή/και του Ταμία του Δ.Σ. και στο εξωτερικό απαιτεί τρεις υπογραφές του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμία του Δ.Σ. του Οργανισμού».

Για τη  διαχείριση των ακινήτων από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Σχετικά με τη διαχείριση των ακινήτων από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που επικαλείται η υφυπουργός, ο οργανισμός λέει ότι «όπως καλύτερα γνωρίζει η υφυπουργός, οι κτιριολογικές προδιαγραφές που ορίζονται από την ΚΥΑ που εξέδωσε για τη Λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες και περιοριστικές και σε καμία περίπτωση δεν πληρούνται από τα ακίνητα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από δωρεές, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διαμερίσματα παλιάς κατασκευής και μικρής επιφάνειας.

Τα ακίνητα αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά φυσικές καταστροφές, η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων κ.λπ.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Οργανισμός διαθέτει οργανωμένο τμήμα για τη διαχείριση των ακινήτων, τα οποία αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία.

Για τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιές, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, υπάρχει φάκελος στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών που αναλύονται οι ενέργειες του Οργανισμού για κάθε ένα.

Η διαδικασία για κάθε ακίνητο είναι διαφορετική, συχνά εξαιρετικά χρονοβόρα, κοστοβόρα και περίπλοκη.

Τα ακίνητα του Οργανισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται κατά περίπτωση. Για κάποια υπάρχει καθεστώς συνιδιοκτησίας, κάποια απαιτούν επισκευή/ανακαίνιση, κάποια έχουν κληροδοτηθεί/δωριθεί υπό συγκεκριμένους όρους, κάποια είναι μισθωμένα».

Για το σπίτι που μένει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού

Το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απαντά και στις αναφορές για το σπίτι που μένει ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, λέγοντας:

«Σημειώνεται για μία ακόμα φορά ότι του έχει παραχωρηθεί διαμέρισμα προς χρήση στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας ο εκάστοτε Πρόεδρος προβλέπεται να διαμένει σε ένα από τα ακίνητα το Οργανισμού και να καλύπτονται οι μηνιαίες δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κοινοχρήστων.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αξιοποιείται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της οικογένειάς του και παράλληλα ως γραφείο του στο πλαίσιο της 24ωρης απασχόλησής του στον Οργανισμό.

Επειδή αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του Κώστα Γιαννόπουλου, τονίζεται ότι έχει αφιερώσει εξολοκλήρου τη ζωή του από το 1995 και αδιάλειπτα έως σήμερα στην επιτέλεση του έργου του Οργανισμού.

Κυριολεκτικά, καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων του Οργανισμού, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ως εκ τούτου, όπως είναι απόλυτα λογικό για να βιοποριστεί ο ίδιος και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.

Σημειώνεται επίσης, ότι ετησίως και όπως προβλέπεται υποβάλλει δηλώσεις Ε1, Ε9 και Πόθεν Έσχες, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «’’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ δεν θα υπήρχε χωρίς αυτή την πολύτιμη συμμετοχή και προφορά των συμπολιτών μας, που είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης τους στο έργο και τους ανθρώπους του «Χαμόγελου». Εμπιστοσύνη που όχι μόνο μας τιμά, αλλά μας ενδυναμώνει να συνεχίζουμε απρόσκοπτα, πάντα λογοδοτώντας για κάθε ένα ευρώ».

Για τις κτιριολογικές προδιαγραφές του οργανισμού

Αναφορικά με τη δήλωση της υφυπουργού στην παρατήρηση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της εκπομπής κ. Κακούση ότι σε συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, οι κτιριολογικές προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΚΥΑ είναι αυστηρές και «δεν βγαίνει η άσκηση» όπως χαρακτηριστικά μετέφερε, ο οργανισμός αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι «υπενθυμιστικά προς την Υφυπουργό αλλά και προς ενημέρωση του κοινού, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2022 αποστείλαμε στο γραφείο της Υφυπουργού αναλυτική επιστολή στην οποία ενημερώναμε για όλες τις ενέργειές μας στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων στην ΚΥΑ 40494 αναφορικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας.

Ενημερώσαμε ότι σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στα Σπίτια μας, σε επτά από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες ενώ σε δύο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και παράλληλα ότι δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες μετατροπές αναφορικά με τις κτιριολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στην ΚΥΑ 40494.

Επίσης, στη επιστολή σημειώσαμε ότι αναμένουμε διευκρινίσεις αναφορικά με συγκεκριμένες κτιριολογικές προδιαγραφές για τις οποίες έχουμε εκφράσει σε συναντήσεις αλλά και εγγράφως τις ενστάσεις μας και προφορικά έχουμε ενημερωθεί από τους συνεργάτες της ότι θα γίνουν δεκτές.

Τέλος, την ενημερώσαμε ότι σε δύο από τα έντεκα Σπίτια μας πανελλαδικά και μετά από τις μελέτες μηχανικών δεν μπορούν να γίνουν οι προσαρμογές που προβλέπονται από την ΚΥΑ και για αυτό θα πρέπει τα συγκεκριμένα ακίνητα από Σπίτια φιλοξενίας Παιδιών, να μετατραπούν σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας.

Προς έκπληξή μας στην εκπομπή η Υφυπουργός έκανε μία τοποθέτηση, αγνοώντας την επιστολή που έχει από τις 21 Δεκεμβρίου 2022, λάβει».

Για το θέμα της τεκνοθεσίας και της αναδοχής

Αναφορικά γενικά με τις δηλώσεις της Υφυπουργού για το θέμα της τεκνοθεσίας και της αναδοχής «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει:

«Για μία ακόμα φορά και σε συνέχεια πλήθους τοποθετήσεών μας αλλά και Δελτίων Τύπου που έχουμε επανειλημμένα εκδώσει για το συγκεκριμένο θέμα, με πιο πρόσφατα αυτά στις 6 και 19 Δεκεμβρίου 2022, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω.

Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η αποϊδρυματοποίηση αποδεδειγμένα αποτελεί στόχο για αυτό και υλοποιεί εξειδικευμένες δράσεις και προχωρά στην επανένωση των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια -όπου κρίνεται εφικτό-, στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία.

Προτεραιότητά μας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας επανένωσης των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια, εφόσον εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνσή τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τους γονείς, ενώ συνεργάζεται σταθερά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και η συνολική ανάκαμψή τους, ώστε να αναλάβουν και πάλι τη φροντίδα τους.

Από το 2006 έως σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2006 έως σήμερα (πολύ πριν την εφαρμογή του Νόμου 4538/2018: Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Τεκνοθεσίας και άλλες διατάξεις) έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 παιδιά μέσω αναδοχής, με μοναδικό κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία έχει υλοποιηθεί πάντα κατόπιν προγενέστερης κοινωνικής έρευνας τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία μας συνέχαιραν για την επιλογή των θετών.

Ωστόσο, και μόνο βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, σήμερα για 79 από τα 126 παιδιά που έχουν δηλωθεί προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς. Με την υλοποίηση του νέου Νόμου 4538/2018 συχνά επισπεύδονται οι διαδικασίες από τις Περιφέρειες όχι πάντα προς όφελος των παιδιών, αφού έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι θετοί πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών επέστρεψαν στο Χαμόγελο τα παιδιά, με τραγικές γι΄αυτά συνέπειες, ενώ ανάδοχοι επιλεγμένοι από τις Περιφέρειες δηλώνουν ότι επιθυμούν να κρατήσουν ένα από τα δύο αδέλφια, αδιαφορώντας για τον αδελφικό μεταξύ τους δεσμό.

Σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.

Όσα παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, όσα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας, πού και πώς θα μεγαλώσουν;

Η απόλυτη, μονομανής και αφοριστική άποψη που εκφράζεται από κάποιους στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, ότι όλοι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να κλείσουν, σίγουρα δεν δίνει τη λύση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά μεγαλώνει αυτά ακριβώς τα παιδιά με ποιότητα, φροντίδα, νοιάξιμο και ασφάλεια, παρέχοντάς τους όλα όσα δικαιούνται

Μέχρι σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών, και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του Οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση, ενώ λειτουργεί από το έτος 2005 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που είναι ο ορισμός της αποϊδρυματοποίησης, αφού τα παιδιά δεν απομακρύνονται από την οικογένειά τους».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι απαντά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις καταγγελίες της Δόμνας Μιχαηλίδου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news