facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα από τη νεροποντή στη Λέσβο

Σφοδρές βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από αστραπές και κεραυνούς πλήττουν από αργά το μεσημέρι μεγάλο μέρος της Λέσβου, προκαλώντας ήδη σοβαρά προβλήματα, κυρίως στους δρόμους, οι όποιοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα lesvospost.com.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες του Δήμου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης έχουν τεθεί ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας. Στην Αγία Παρασκευή πάντως οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δεν έλειψαν και τα πλημυρισμένα υπόγεια, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων.

Εκτός από τους δρόμους-ποτάμια, κυκλοφοριακά προβλήματα προκαλούν και τα φερτά υλικά και κυρίως πέτρες και βράχοι που έχουν καταλήξει στο οδόστρωμα σε πολλές περιοχές του νησιού. Στην Παγανη σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν πέσει πέτρες στο δρόμο, ενώ στο Καβάκι πάνω από το λιμάνι της Πέτρας στον δρόμο προς Μόλυβο έχουν πέσει βράχια.

Επίσης, στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης-Κουντουρουδιάς και συγκεκριμένα από την εταιρεία Suzuki προς την Μυτιληνη έχουν παρασυρθεί πολλές πέτρες στο οδόστρωμα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα από τη νεροποντή στη Λέσβο"

Ηχηρό «διαζύγιο» Κρανιδιώτη - Βελόπουλου: «Ναυάγησε» η εκλογική τους σύμπραξη

Ναυάγησε η εκλογική σύμπραξη Ελληνικής Λύσης με την Νέα Δεξιά, μετά την άρνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να υπογράψει τη συμφωνία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Ο Κ. Βελόπουλος φάνηκε ότι δεν επιθυμεί συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά την προσχώρηση της Νέας Δεξιάς του Φ. Κρανιδιώτη στην Ελληνική Λύση.

«Ή πήρε εντολή από τον χρηματοδότη του ή φοβήθηκε μην του αλώσουμε το κόμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο News24/7 ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αφήνοντας αιχμές για «υπόγεια συμφωνία» του Κ. Βελόπουλου με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης σημείωσε ότι «Η Νέα Δεξιά θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές» και αποκλείει συνεργασία με τους Δημήτρη Καμμένο και Γιώργο Καρατζαφέρη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό «διαζύγιο» Κρανιδιώτη - Βελόπουλου: «Ναυάγησε» η εκλογική τους σύμπραξη"

Πόρισμα των Επιθεωρητών “καίει” τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Φωτιά» είναι το πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. (Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) για τα πεπραγμένα του  (ΠΦΣ) την περίοδο 2011-2017. Ένα πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr και το οποίο ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες.
Μεταξύ άλλων οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι την επίμαχη περίοδο, αν και καταγράφεται μείωση των ετησίων εσόδων του φορέα κατά 54% (από 18.880.930,25 ευρώ σε 8.630.531,33 ευρώ ) τα έξοδα αυξάνονται κατά 75% (από 4.040.866,56 ευρώ σε 7.063500,41 ευρώ).
Μεγάλο μέρος των χρημάτων φαίνεται να δαπανήθηκε όπως σημειώνεται σε “έξοδα κίνησης προσώπων που δε φέρουν την υπαλληλική ιδιότητα, επιχορηγήσεις προς ΝΠΔΔ και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών (φυσικών και νομικών προσώπων)” αλλά… και ταξίδια.
“Απολογούμενος” ο Σύλλογος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η μείωση των εσόδων του ΠΦΣ οφείλεται σε υψηλές οφειλές ασφαλιστικών ταμείων προς τον σύλλογο -από 1/4/2016 και εντεύθεν- και σε θεσμικές μεταβολές που αφορούν στα έσοδα του. Ένα μεγάλος μέρος των ανά έτος εξόδων του αποτελεί, όπως είπε, η δαπάνη απόδοσης εφάπαξ βοηθημάτων από τον ειδικό λογαριασμό ΚΑΕΦ στους δικαιούχους φαρμακοποιούς η οποία φαίνεται πως είχε σημαντική επίδραση στην ως άνω καταγραφείσα αύξηση των εξόδων του.
Απευθείας αναθέσεις
Εκτός των παραπάνω πάντως , διαπιστώθηκαν και πολλά άλλα. Ειδικότερα, ότι η στελέχωση των υπηρεσιών του ΠΦΣ με υπαλληλικό προσωπικό, το ελεγχόμενο διάστημα, ήταν ανεπαρκής σε σχέση με το αντικείμενο του φορέα. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2018 υπηρετούσαν στο Σύλλογο μόνο δύο διοικητικοί υπάλληλοι-με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου οι οποίοι συνεπικουρούνταν από έναν κλητήρα-γενικών καθηκόντων.
Κι αυτό παρόλο που «από το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν προκύπτει κώλυμα ως προς την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων για την ενίσχυση του διοικητικού δυναμικού, είτε δια προκηρύξεως προσλήψεως μέσω ΑΣΕΠ-χωρίς περιορισμό ως προς την αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων στο δημόσιο, λόγω του αυτοχρηματοδοτούμενου χαρακτήρα του φορέα- είτε μέσω του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο”.
Γιατί λοιπόν δεν προχωρούσαν σε προσλήψεις; Γιατί κατά το ίδιο διάστημα, στον Σύλλογο παρείχαν υπηρεσίες ή έργο συνολικά οχτώ εξωτερικοί συνεργάτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) κατόπιν απευθείας αναθέσεως των σχετικών συμβάσεων, οι οποίες αναθέσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, καταγράφονται ως επαναλαμβανόμενες με αναδόχους τα ίδια πρόσωπα.
Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά, περίπτωση πρώην τακτικού υπαλλήλου του ΠΦΣ, που συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Ωστόσο από 1/1/2016 έως τον χρόνο ελέγχου(Ιουλ.2018), παρείχε υπηρεσίες στον φορέα, ως εξωτερικός συνεργάτης παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έχοντας συστήσει ομόρρυθμη εταιρεία/ανάδοχο, με άλλο εταίρο τον γιο του.
Κατά παράβαση των νόμων
Στα συμπεράσματά τους επίσης οι ελεγκτές αναφέρουν πως οι αμοιβές, αποζημιώσεις και λοιπές πάσης φύσεως χρηματικές παροχές προς τα μέλη του Δ.Σ. και τους εξωτερικούς συνεργάτες με οιαδήποτε σχέση ή σύμβαση (υπηρεσιών ή έργου), από 1.1.2013 έως τον Ιούλιο του 2018 που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, καταβάλλονταν , παρανόμως, εκτός του συστήματος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Στην πλειονότητα επίσης των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, οι δαπάνες του φορέα εκτελέσθηκαν-εκκαθαρίσθηκαν χωρίς τα προβλεπόμενα χρηματικά εντάλματα πληρωμής να υπογράφονται προηγουμένως από όλα τα αρμόδια πρόσωπα που ορίζονται βάσει του Κανονισμού του Συλλόγου (Πρόεδρος, Γεν.
Γραμματέας και Ταμίας του Δ.Σ.), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα εντάλματα δεν έφεραν καμία υπογραφή.
Περαιτέρω, επί του εντάλματος πληρωμής σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναγράφονταν η σχετική απόφαση του Δ.Σ. περί εγκρίσεως της δαπάνης και ανάληψης της υποχρέωσης και ομοίως δεν βρέθηκε αντίστοιχη πράξη-εντολή στα συνημμένα δικαιολογητικά πληρωμής.
Εκτός των παραπάνω διαπιστώθηκε επίσης ότι:
  • Οι δαπάνες οδοιπορικών, εξόδων παράστασης Προέδρου και αποζημιώσεων πάσης φύσης μελών του Δ.Σ. καταβάλλονταν χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη της προβλεπόμενης προηγούμενης απόφασης τακτικής Γ.Σ. περί καθορισμού του ποσού των αντίστοιχων αποζημιώσεων/εξόδων κίνησης/οδοιπορικών.
  • Ο φορέας δεν αναρτούσε ανελλιπώς και αμελλητί όλες τις –κατά τον ν.3861/2010- αναρτητέες πράξεις στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με συνέπεια την εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών χωρίς να πληρούται η εκ του νόμου τιθέμενη προϋπόθεση ισχύος της απαιτούμενης για τη σχετική εκταμίευση πράξης.
  • Επίσης, δεν αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πράξεις ανάθεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου ενώ δεν προκύπτει η έκδοση και ανάρτηση σχετικών Προσκλήσεων-Διακηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και αποφάσεων ορισμού Επιτροπών Αξιολόγησης προσφορών ή παρακολούθησης καλής εκτέλεσης των αναθετουσών υπηρεσιών ούτε περίληψη των συμβάσεων.
Ως συνέπεια των ανωτέρω, αναφέρουν οι ελεγκτές, «από τον ΠΦΣ, κατά το ελεγχόμενο διάστημα, διενεργούνταν επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών ή έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, σε αρκετές περιπτώσεις στα ίδια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με διαδοχικές συμβάσεις προϋπολογισθέντων κονδυλίων που υπερέβαιναν για τον καθένα τις 20.000€ ετησίως, χωρίς να προκύπτει ότι πληρούνταν τουλάχιστον οι όροι διαφανούς και χρηστής διοίκησης…»
Ειδική μνεία τέλος κάνουν οι ελεγκτές στις δύο μονοπρόσωπες–μονομετοχικές Ανώνυμες Εταιρείες του Συλλόγου τις ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ & ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ οι οποίες συστάθηκαν με σκοπό τη διαχείριση ή την αξιοποίηση της περιουσίας του. Όπως σημειώνουν παρέκκλιναν του σκοπού που προβλέπει ο νόμος καθώς και λοιπών διατάξεων του κανονιστικού πλαισίου.
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα των Επιθεωρητών “καίει” τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο."

ΠΟΜΙΔΑ: Άδικη, αντιαναπτυξιακή και ψεύτικη η… «δήθεν μείωση» του ΕΝΦΙΑ

Έντονη κριτική κατά των ρυθμίσεων της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ασκεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κάνοντας λόγο για μια «δήθεν μείωση» επιδοματικού χαρακτήρα.

«Με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και εισάγεται «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

«Η επιδοματικού χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ» έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά, αναφέρει η Ομοσπονδία:

«1. Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

2. Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι την κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

3. Δεν είναι πραγματική, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα «εξαερωθεί» από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Άδικη, αντιαναπτυξιακή και ψεύτικη η… «δήθεν μείωση» του ΕΝΦΙΑ"

Εξώδικο Αμβρόσιου κατά Ξυδάκη -«Ευτυχώς πέρασαν οι εποχές των αφορισμών» απαντά ο βουλευτής

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Νίκο Ξυδάκη.
Ο ιεράρχης ζητά από τον Νίκο Ξυδάκη να δώσει «αποδείξεις και ονόματα» σε σχέση με όσα είπε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (στις 19/11) για τον φόβο των ιερέων έναντι της υπερεξουσίας των ιεραρχών με αφορμή την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.
Ο μητροπολίτης ζητά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άμεσα τα στοιχεία αυτά αλλιώς απειλεί ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους ως πολίτης, όπως υποστηρίζει.
Δείτε το εξώδικο του Αμβρόσιου:
Ξυδάκης: Ευτυχώς πέρασε η εποχή του Αναθέματος και των αφορισμών
Στην έγκληση του ιεράρχη απάντησε με δήλωσή του ο Νίκος Ξυδάκης: «Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία. Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών» επεσήμανε.
Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Αμβρόσιο ότι επιδίδεται στην δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος.
Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Ξυδάκη
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε καλόπιστο δημοκρατικό πολίτη ο τρόπος που μερικοί ιεράρχες αντιλαμβάνονται τον δημόσιο βίο. Πολιτικολογούν από άμβωνος, αποφαίνονται επί αστρονομικών θεμάτων, εξαπολύουν κηρύγματα μίσους, αρές και κατάρες, αλλά απαιτούν από τους αιρετούς αντιπροσώπους του ελληνικού λαού να μην εκφέρουν πολιτικές κρίσεις.
Κάποιοι ιεράρχες έχουν απομακρυνθεί φαίνεται από την ουσία της εκκλησιαστικής ζωής και της χριστιανικής παράδοσης, τόσο ώστε να θεωρούν ότι μια κρίση, μια σκέψη, ακόμη και η καλόπιστη, είναι ικανή να απειλήσει το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Ισως διότι δεν ανέχονται την ελεύθερη σκέψη, ίσως διότι ανησυχούν για την άτυπη κοσμική εξουσία τους, ίσως διότι έτσι έχουν συνηθίσει: να επιδίδονται στη δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος, και όχι στον λόγο του ποιμένα, τον λόγο της αγάπης και της καταλλαγής.
Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία.
Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Αμβρόσιου κατά Ξυδάκη -«Ευτυχώς πέρασαν οι εποχές των αφορισμών» απαντά ο βουλευτής "

Δεσμεύτηκαν τα ακίνητα μελών του Δ.Σ της Folli Follie και της εταιρείας

Σε δέσμευση των ακινήτων των μελών του Δ.Σ της Folli Follie και της εταιρείας προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Το «μπλόκο» ισχύει μέχρι την έκδοση άλλης πιθανής απόφασης ποινικής δικαστικής αρχής, που ενδεχομένως μπορεί να την ανατρέπει.

Ήδη, έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και οι θυρίδες των φυσικών προσώπων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα για την ίδια υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας έχουν δώσει έγγραφες εξηγήσεις οι φερόμενοι ως βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης ενώ αναμένεται ο εισαγγελέας αφού αποτιμήσει το αποδεικτικό υλικό να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεσμεύτηκαν τα ακίνητα μελών του Δ.Σ της Folli Follie και της εταιρείας"

Ποινική δίωξη σε υπαλλήλους της ΕΥΑΘ για ζημία 1,5 εκατ. ευρώ

Στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) κατέληξε διαχειριστικός έλεγχος, που διενήργησε οικονομική επιθεωρήτρια με επίκεντρο τεχνικά έργα της εταιρίας κατά την περίοδο 2008-2010, από τα οποία φέρεται να προέκυψε ζημία ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση εναντίον οκτώ προσώπων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πέντε ανώτεροι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ ΑΕ και τρεις μηχανικοί. Οι διωκόμενοι υπάλληλοι φαίνεται ότι ήταν προϊστάμενοι της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της ΕΥΑΘ, μεταξύ αυτών και μία αναπληρώτρια προϊσταμένη.

Η υπόθεση που διαβιβάζεται σε ειδικό ανακριτή Διαφοράς, ενώπιον του οποίου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, αφορά έργα αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, στα οποία φέρεται να διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και μη νόμιμων δαπανών. Η έρευνα προκλήθηκε κατόπιν καταγγελιών που έγιναν τον Οκτώβριο του 2013.

Στην πορισματική έκθεση που διαβίβασε η οικονομική επιθεωρήτρια στον εισαγγελέα Διαφθοράς, περιγράφονται πληρωμές για εργασίες που δεν συμπεριλαμβάνονταν σε ημερολόγια εργασιών και δεν στηρίζονταν στα προβλεπόμενα επιμετρητικά σχέδια και διαγράμματα, ούτε έγιναν καταμετρήσεις μηχανικών, με αποτέλεσμα να προκύψει «οικονομική ζημιά από τις διαφορές στις επιμετρήσεις».

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά σε μη νόμιμες εντολές εκτέλεσης εργασιών και πολλαπλές χρεώσεις έργων, ενώ κατά την κύρια ανάκριση θα εξεταστούν και άλλες δαπάνες που δεν συμπεριλήφθηκαν στο μέχρι στιγμής ποσό της φερόμενης ως ζημίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε υπαλλήλους της ΕΥΑΘ για ζημία 1,5 εκατ. ευρώ"

Βίντεο: Δείτε τι κατασχέθηκε από τη σπείρα Ριχάρδου - Δίωξη για κακουργήματα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής «Ριχάρδος» και ένας αστυνομικός.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα έλιωνε και μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού όχι μόνο κοσμήματα και αντικείμενα από ενεχυριάσεις, αλλά και χρυσό από «εγληματικές ενέργειες», κοινώς κλοπές και διαρρήξεις. Μάλιστα στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν κλοπιμαία από την οικία γνωστής εφοπλίστριας στα νότια προάστια.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η σπείρα διακινούσε καθημερινά χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.




​Ενδεικτικό του εύρους της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος είναι ότι η αστυνομία κατέσχεσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, μαζί με ράβδους χρυσού και διαμάντια.
Στην ευρεία επιχείρηση για την εξάρθρωση της σπείρας συμμετείχαν μάλιστα 22 δικαστικοί.
Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αλεξανδρούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, τα μέλη των κυκλωμάτων έστελναν με τουριστικά λεωφορεία τις ράβδους χρυσού, που έλιωναν σε χώρο στη Δυτική Αττική, τέσσερις φορές την εβδομάδα. 
Συνολικά, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρεισης συνελήφθησαν 63 άτομα, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος που δραστηριοποιούταν συστηματικά στο λαθρεμπόριο χρυσού, τον οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό, φέρεται να είναι ένας Τούρκος υπήκοος.
Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εργαζόμενος σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ.

Δίωξη για τέσσερα κακουργήματα

Σε βάρος των εμπλεκόμενων στο μεγάλο  κύκλωμα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.
Ειδικότερα, κατά περίπτωση η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της:
α) Εγκληματικής οργάνωσης,
β) Λαθρεμπορίας,
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και
δ) Τοκογλυφίας.
Επιπρόσθετα, η  ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματα που ασκήθηκε κατά περίπτωση   αφορά τα αδικήματα της:
α) Παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών,
β) Παράβασης του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών,
γ) Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και
δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως
Τέλος, οι  συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια, αλλά αναμένεται να ζητήσουν   προθεσμία.
Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που διακινούσαν. 
Ο γνωστός ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων με δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα και διαφημίσεις στην τηλεόραση, Ριχάρδος, συνελήφθη στη βίλα του στη Σαρωνίδα. Κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του.
Παράλληλα, στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και μάλιστα είχε καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Δείτε τι κατασχέθηκε από τη σπείρα Ριχάρδου - Δίωξη για κακουργήματα"

Tροπολογίες για ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα, Μάτι –Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών»

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών».

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Tροπολογίες για ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα, Μάτι –Πώς ψήφισαν τα κόμματα"

Συνήγορος Ριχάρδου κατά Τσίπρα: «Προεξοφλεί ποινικές ευθύνες»

Την οργή του δεν έκρυψε ο συνήγορος του Ριχάρδου για τις δηλώσεις που έκανε για τον πελάτη του ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης (28/11).

Ο κ.Πέτρος Πανταζής, συνήγορος του γνωστού ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστήριων, καταγγέλλει πως την ώρα που ο ίδιος δεν έχει παρει τη δικογραφία στα χέρια του, ο πρωθυπουργός προεξοφλεί ποινικές ευθύνες. Δηλώσεις που όπως είπε: «δεν συνάδουν ούτε με τον διαχωρισμό των εξουσιών».

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού είναι καταιγιστικές, ενώ σε αυτό εκτός από τον Ριχάρδο, φέρονται να εμπλέκονται δεκάδες άλλα άτομα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 68 συλλήψεις.


Οι δηλώσεις του Τσίπρα που εξόργισαν τον συνήγορο του Ριχάρδου

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης, την Αστυνομία για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα.

«Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση του συνήγορου του Ριχάρδου στον Αλέξη Τσίπρα


Αυτή ακριβώς η αναφορά είναι που προκάλεσε την οργή του συνηγόρου του Ριχάρδου, Πέτρου Πανταζή. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση γιατί ο πελάτης μου είναι υπό κράτηση. Βρισκόμαστε στην Ευελπίδων, οι άνθρωποι είναι ακόμα εντός των αστυνομικών οχημάτων, δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε επικοινωνία ούτε οποιοσδήποτε γνώστης της δικογραφίας. Φυσικά, δεν έχουμε πάρει αντίγραφα. Φυσικά, δεν γνωρίζω αν θα προλάβουμε σήμερα να πάρουμε αντίγραφα λόγω του προχωρημένου της ώρας» τονίσε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό: «Και μας κάνει εντύπωση βέβαια και το θέτω ως προβληματισμό για όλους, ότι πολιτειακοί παράγοντες σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο κάνουν δηλώσεις περί της δικογραφίας. Προφανώς, έχουν πάρει ή αντίγραφα της δικογραφίας ή γνωρίζουν την υπόθεση, πράγμα το οποίο δεν έχουν ακόμη κατορθώσει οι συνήγοροι υπερασπίσεως. Είναι από τα περίεργα της ελληνικής Πολιτείας αυτά… Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρασύρεται από όλα αυτά, διαβάζει τη δικογραφία και θα κάνει αυτό που πρέπει».

Και ο ίδιος, συνέχισε: «Αναφέρομαι σε δηλώσεις οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με τον διαχωρισμό των εξουσιών, δεν συνάδουν ούτε με ευνομούμενη Πολιτεία έτσι; Χωρίς να έχουμε στοιχεία της δικογραφίας, κάνουμε δηλώσεις και προεξοφλούμε ποινικές ευθύνες. Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρα αυτά όλα και θα αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν. Είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος Ριχάρδου κατά Τσίπρα: «Προεξοφλεί ποινικές ευθύνες»"

Γαβρόγλου στο Φανάρι: Στερνή μου γνώση…

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες επισκέπτεται το Φανάρι ο Κώστας Γαβρόγλου και συζητεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Εκκλησιαστικό.

Σωστά έπραξε. Αλλά κάπως όψιμη η πρωτοβουλία του. Η κυβέρνηση όφειλε εξ αρχής να ενημερώσει το Φανάρι για το Εκκλησιαστικό (σχέσεις Εκκλησίας –Κράτους κλπ),να ακούσει τη γνώμη του Πατριαρχείου και αναλόγως να κινηθεί.

Πέραν του συγκεκριμένου θέματος υφίσταται ένας εξίσου σοβαρός- ίσως και σοβαρότερος- λόγος για τον οποίο δεν έπρεπε να αγνοηθεί το Φανάρι.

Πρόκειται για τις δυσχέρειες στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, γνωστές προ πολλού, αλλά και στην ένταση που υπάρχει μεταξύ του Φαναρίου και της Ρωσικής Εκκλησίας, με αφορμή την υπόθεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Λεπτά και κρίσιμα ζητήματα αμφότερα, διότι αφορούν στον Οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου, θέμα μείζονος σημασίας για την Ορθοδοξία και τη χώρα μας.

Οι ενδείξεις για εξομάλυνση και ανέφελες σχέσεις είναι θετικές. Είθε να καταστούν καθεστώς.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου στο Φανάρι: Στερνή μου γνώση…"

«Ρουβίκωνας»: Φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή στον Γιώργο Καλαϊτζίδη

Από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε  μηνών με αναστολή για απόπειρα παράνομης βίας ο Γεώργιος Καλαϊτζίδης ο οποίος φέρεται ως ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα.

Η κατηγορία σε βάρος του αφορά το τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, απαιτώντας εκβιαστικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί φρουροί από τραυματία από τα επεισόδια, μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο, ο οποίος νοσηλευόταν στο εν λόγω νοσοκομείο.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα παράνομης βίας και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο απ’ όπου πήρε προθεσμία για σήμερα.

Αφού έφυγε ελεύθερος πριν από λίγο από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μέσω facebook , ο Γεώργιος Καλαϊτζίδης ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της δίκης του αλλά και ότι την ενοχή του ζήτησε και ο εισαγγελέας της έδρας, χαρακτηρίζοντας πάντως τη δίκη του ως «παρωδία».΄ 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρουβίκωνας»: Φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή στον Γιώργο Καλαϊτζίδη"

Απόφαση «σταθμός»: Η ΕΛ.ΑΣ. θα πληρώσει τα… σπασμένα από ζημιές σε επεισόδια!

Με μία απόφαση “σταθμό” το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών υποχρεώνει την Αστυνομία να πληρώσει αποζημίωση 96.628,05 ευρώ, αποδίδοντάς της την ευθύνη για επεισόδια στο Πατρινό Καρναβάλι που είχαν ως αποτέλεσμα καταστροφές και κλοπές σε κατάστημα της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.
Το δικαστήριο επιδίκασε την αποζημίωση στην ασφαλιστική εταιρεία που κάλυψε τις ζημιές του καταστήματος καθώς έκρινε ότι τα αστυνομικά όργανα παρέλειψαν αφενός “να προστατεύσουν, όπως όφειλαν, την περιουσία της αποζημιωθείσας από την ενάγουσα ασφαλιστική εταιρεία ασφαλισμένης εταιρείας” αφετέρου ότι “η παράλειψη αυτή είναι παράνομη, καθόσον αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης των αστυνομικών οργάνων να προστατεύει, μεταξύ άλλων, τις περιουσίες των πολιτών και επομένως θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ του ζημιωθέντος…”
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου :
  • α) η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στην Πλατεία Γεωργίου, μετά το πέρας των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, κατά τα κοινώς γνωστά στις αστυνομικές αρχές της πόλης των Πατρών, ήταν γεγονός προδήλως αναμενόμενο,
  • β) για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από τις ανωτέρω έγγραφες παραγγελίες-εντολές του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, είχε προβλεφθεί, ήδη πριν τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της πλατείας και στα στόμια εισόδου και εξόδου της οδού Κορίνθου προς την πλατεία, προκειμένου να προληφθούν τυχόν έκτροπα,
  • γ) παρά ταύτα, όπως, προκύπτει από τις πιο πάνω καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων κατά την ποινική διαδικασία, οι ευρισκόμενες στην πλατεία αστυνομικές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους,
  • δ) επίσης, όπως προκύπτει από τις ίδιες καταθέσεις, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν σήμα από το κέντρο για φωτιά σε όχημα και κάδους στην Πλατεία Γεωργίου
    επανήλθαν στην πλατεία, έριξαν χειροβομβίδα για να κερδίσουν χρόνο και μετακινήθηκαν προς το λιμάνι, εκ των υστέρων δε, ήρθαν ξανά στην πλατεία και έκαναν αφειδώς χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η ήδη τεταμένη εκεί κατάσταση να εκτραπεί και να δεχθούν επίθεση από νεαρά άτομα, εκ των οποίων 30-50 κινήθηκαν προς τα γειτνιάζοντα με την πλατεία καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το κατάστημα οπτικών της ασφαλισμένης στην ενάγουσα εταιρείας,
  • ε) η επίθεση στο επίμαχο κατάστημα, όπως προκύπτει από τις ίδιες καταθέσεις, έγινε καθ’ ο χρόνο ήταν παρούσες στο χώρο οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όντας και μικρής δυναμικότητας, κατά τις μαρτυρίες των ως άνω αστυνομικών, ενόψει και της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, αντί να καταστείλουν εν τη γενέσει τους τα επεισόδια, με την ενίσχυσή τους και με άλλους αστυνομικούς και να αποτρέψουν έτσι την επέκτασή τους και να απωθήσουν τους επιτιθέμενους στο επίμαχο κατάστημα νεαρούς, περιορίσθηκαν στο να υποχωρήσουν προκειμένου να εκπονήσουν τότε επιχειρησιακό σχέδιο και να προφυλαχθούν από τη ρίψη των σε βάρος τους αντικειμένων και άφησαν χώρο στους νεαρούς να επιτεθούν στο επίμαχο κατάστημα και
  • στ) εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων, τα νεαρά άτομα είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαιτούμενο χρόνο να κινηθούν προς το επίμαχο κατάστημα, να σπάσουν τα τζάμια και τις προθήκες του, να εισέλθουν εντός αυτού και να αφαιρέσουν εμπορεύματα (οπτικά είδη) και πέραν από εν τέλει δώδεκα συλληφθέντες (όχι όλοι για την επίθεση στο επίμαχο κατάστημα), οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι παραπάνω ενέργειες των νεαρών ατόμων, απαιτούσαν προδήλως αρκετό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα αστυνομικά όργανα όφειλαν να παρέμβουν, δεδομένου ότι το επίμαχο κατάστημα βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση τόσο από το χώρο της πλατείας (γωνία Κορίνθου και Πλατείας Γεωργίου), όσο και από το χώρο που βρίσκονταν συγκεντρωμένα τα όργανα της αστυνομίας, τα οποία βρίσκονταν εκεί κατά το χρόνο της επίθεσης στο επίμαχο κατάστημα, και όχι τα αστυνομικά όργανα να τηρήσουν καθαρώς αμυντική στάση και να ανεχθούν την άσκηση βίας επί μακρό χρονικό διάστημα, επιλογή που συνιστούσε προδήλως μη κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πραγματικής κατάστασης, μη εκπληρουμένης με την επιλογή της ακολουθητέας στην προκειμένη περίπτωση από τα αστυνομικά όργανα τακτικής της ανατεθειμένης σ’ αυτά, κατά το άρθρο 8 του ν. 2800/2000, υποχρέωσης να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Άλλωστε σύμφωνα με το legasnews.gr, το στοιχείο του αιφνιδιασμού των αστυνομικών δυνάμεων από την εκδήλωση των εν λόγω επεισοδίων και, ειδικότερα, της επίθεσης στο επίμαχο κατάστημα ελλείπει στην προκειμένη περίπτωση, καθόσον τα επεισόδια αυτά εκδηλώθηκαν σε χώρο, χρόνο και συνθήκες που δεν τα καθιστούν γεγονός τυχαίο και αιφνίδιο, αφού επρόκειτο για την τελευταία ημέρα του Πατρινού Καρναβαλιού, κατά την οποία, κατά τα κοινώς γνωστά, πολλά νεαρά κυρίως άτομα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος και, εν προκειμένω, πρόκειται για επεισόδια που κλιμακώθηκαν σταδιακώς και, ως προς την επίθεση στο επίμαχο κατάστημα που είχε σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο των τζαμιών του, των προθηκών του και την κλοπή εμπορευμάτων, συνδέονται αιτιωδώς με την προαναφερόμενη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων….”
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση «σταθμός»: Η ΕΛ.ΑΣ. θα πληρώσει τα… σπασμένα από ζημιές σε επεισόδια!"

Βρέθηκαν αχαρτογράφητα ρήγματα στη Β. Ελλάδα - Πού υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο σεισμό

Ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωμορφολογικά τους στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα και πιθανά και με μεγάλα μεγέθη, αποτύπωσε η γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
Παράλληλα, γνωστά και μελετημένα ενεργά ρήγματα κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό του Ανθεμούντα, κρίνεται αναγκαίο να μελετηθούν περαιτέρω με εξειδικευμένες μεθόδους ως προς τα σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά τους και τη συμπεριφορά τους, ώστε να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στην ανθεκτικότητα έργων υποδομής, δικτύων και κτιρίων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Γεωλογία - ενεργά ρήγματα και επιπτώσεις στα σημαντικά τεχνικά έργα της Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

«Οι χάρτες κλίμακας 1:5.000 για τον TAP έδειξαν άγνωστα ρήγματα»

Στην Ελλάδα, οι επίσημοι χάρτες των ρηγμάτων είναι αυτοί του ΙΓΜΕ, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, μιλώντας για τον ρόλο των ενεργών ρηγμάτων στις μελέτες μεγάλων τεχνικών έργων, μέσα από το παράδειγμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP και τη γεωλογική μελέτη για τον αγωγό, που του ανατέθηκε να κάνει στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία, με εξαίρεση το υποθαλάσσιο κομμάτι.
Κυριότερο πρόβλημα των γεωλογικών χαρτών στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, είναι η κλίμακα, «που δεν δίνει ακριβώς τη θέση του ρήγματος, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι επειδή οι χάρτες έχουν γίνει σε διαφορετικές περιόδους, με διαφορετικές ερμηνείες, πολλοί από αυτούς δεν δείχνουν ρήγματα τα οποία υπάρχουν -για παράδειγμα στη Σαμοθράκη, αλλά και πάρα πολλά άλλα ρήγματα στην Ελλάδα- και το τρίτο πρόβλημα είναι ότι επειδή γίνονται από διαφορετικούς ανθρώπους υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες». Για τον λόγο αυτό, εκτίμησε, κρίνεται αναγκαία για τη χώρα «μία γεωλογική χαρτογράφηση μεγάλης κλίμακας».
Σε ό,τι αφορά τον TAP από την κοινοπραξία ζητήθηκε μία εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρηγμάτων, που τέμνουν τον αγωγό σε ακτίνα σεισμικής απόκλισης 200 συν 200 χιλιόμετρων και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα «αυτά που ήταν δημοσιευμένα, όπως και αυτά που δεν ήταν δημοσιευμένα, αλλά είχαμε πρόσβαση, π.χ. σεισμικές τομές που έχουν γίνει για υδρογονάνθρακες, αντίστοιχες γεωλογικές τομές κ.λπ».
Στο πλαίσιο της μελέτης των ρηγμάτων με τους γεωλογικούς χάρτες κλίμακας 1:50.000 σύμφωνα με τον καθηγητή διαπιστώθηκε ότι «τα χαρτογραφημένα ρήγματα στον ελληνικό χώρο είναι εκατοντάδες και ανάλογα με τον τρόπο χαρτογράφησης και ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κανείς τα δεδομένα, μπορεί να οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα». «Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλά μικρά ρήγματα χαρτογραφημένα, τα οποία δεν μας είναι χρήσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι και οι γεωλογικοί χάρτες και η αποτύπωση των ρηγμάτων ήταν πολύ απλοποιημένα. Στο επόμενο στάδιο πήγαμε σε μεγαλύτερη κλίμακα, είδαμε τα χαρτογραφημένα ρήγματα, τα οποία τέμνουν τον αγωγό σε μία απόσταση 2 συν 2 χιλιόμετρα και για όλα αυτά έγινε η σχετική ανάλυση», εξήγησε ο κ.Χατζηπέτρος. Αντίστοιχα στους αλβανικούς γεωλογικούς χάρτες, όπου η επίσημη κλίμακα είναι 1:25.000, διαπιστώθηκε πως στην πορεία του αγωγού δεν αποτυπώνονταν αρκετά ρήγματα, τα οποία έτεμναν τον αγωγό, κάποια από αυτά και εγκάρσια. Τα ρήγματα αυτά αποτύπωσε η χαρτογράφηση κλίμακας 1:5.000 που έγινε για τον TAP. 
«Η γεωλογική χαρτογράφηση έδειξε πολλά ρήγματα που τέμνουν τον αγωγό και περιοχές που πιθανώς να ήταν προβληματικές για την κατασκευή του», πρόσθεσε ο καθηγητής, ενώ για την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε πως μελετήθηκε «μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής, στην οποία έχουμε το πρόβλημα ότι δεν συνδέεται σίγουρα με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωλογικά, τα γεωμορφολογικά στοιχεία και όλες οι ενδείξεις μας κάνουν να ανησυχούμε».
Σε ό,τι αφορά τις μετατοπίσεις των ρηγμάτων διευκρίνισε πως «στον ελλαδικό χώρο για μεγάλους σεισμούς περιμένουμε να είναι γύρω στο 1-1,5 μέτρο το μέγιστο, όταν έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στον ηπειρωτικό χώρο». Για κάθε ρήγμα κατά μήκος του αγωγού εκτιμήθηκαν όλα τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα, υπολογίστηκε το μήκος του, το πλάτος της ζώνης, η γωνία κλίσης του, η ολίσθησή του, έτσι ώστε να συναχθούν συμπεράσματα για τη συνολική εικόνα και τον σεισμό που μπορεί να δώσει το καθένα.

«Τα ενεργά ρήγματα της Θεσσαλονίκης»

Το ρήγμα του Ανθεμούντα, όπως και το ρήγμα Πυλαίας-Πανοράματος (Βούλγαρη) είναι εκείνα όπου μία γεωλογική- γεωφυσική έρευνα για την περαιτέρω μελέτη τους κρίνεται επιτακτική, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρο Παυλίδη και την δρα Γεωλογίας Άννα Ζερβοπούλου.
Το ρήγμα του Ανθεμούντα είναι το πλέον σημαντικό ενεργό ρήγμα κοντά στην πόλη, που πιθανά συνδέεται με τον σεισμό του 1677 στα Βασιλικά, με εκτιμώμενο μέγεθος 6.2. Στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα μικρών ρηγμάτων, με τρία κύρια τμήματα, συνολικού μήκους 32 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ρήγμα, το οποίο διέρχεται από δομημένες περιοχές, στις οποίες τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο Δήμος Θερμαϊκού, στον οποίο πρόσφατα εμφάνισε φαινόμενα «ερπυσμού».
Με γεωλογική τομή στην περιοχή του Γαλαρινού έγινε απόπειρα να προσδιοριστεί ποια κομμάτια του ρήγματος Ανθεμούντα μπορεί να ενεργοποιηθούν μεμονωμένα. Επίσης, στο πλαίσιο της μελέτης για τις ζημιές από την καθίζηση -λόγω υπεράντλησης νερού- κατά μήκος του κυρίως δρόμου που χωρίζει την Άνω και Κάτω Περαία, παρατηρήθηκαν μετατοπίσεις στο ρήγμα, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν από το φαινόμενο της ρευστοποίησης, το οποίο παρατηρείται και στον Κελάριο Κόλπο. Ως αναγκαίες εκτιμώνται και υποθαλάσσιες έρευνες στον κόλπο του Θερμαϊκού, καθώς το ίδιο ρήγμα συνεχίζει μέχρι το Αιγίνιο.
Το ρήγμα Πυλαίας - Πανοράματος στον νεοτεκτονικό χάρτη του ΟΑΣΠ εκτιμήθηκε ως μια σχετικά μικρή γεωλογική δομή, όμως μετά τις έρευνες για την κατασκευή του Μετρό διαπιστώθηκε η προέκτασή του προς την οδό Βούλγαρη και το συνολικό του μήκος υπολογίστηκε σε 10 χιλιόμετρα. Παράλληλα δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο σεισμός του 1759 με μέγεθος 6.5 να συνδέεται με αυτό το ρήγμα. 
Το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου, λόγω του προσανατολισμού του και της κατευθυντικότητάς του -βορειοδυτικά- δεν κατατάσσεται στα ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα, παρόλο που συνδέεται με μικροσεισμικότητα, ενώ το ρήγμα της Ευκαρπίας έχει μικρό μήκος, χωρίς γεωμορφολογικές ενδείξεις ενεργότητας. Σημειώνεται, ωστόσο, πως και τα δύο διασχίζουν κατοικημένες περιοχές και προάστια της πόλης της Θεσσαλονίκης.

«Τα ακίνδυνα ενεργά και τα επικίνδυνα πιθανά ρήγματα»

Οι γεωλόγοι επισημαίνουν πως οι σεισμολόγοι και μηχανικοί μελετούν βασικώς τα δεδομένα για τα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν από πρόσφατους σεισμούς, όμως αυτά μπορεί να καθίστανται πλέον ανενεργά, σε αντίθεση με άλλα που δεν έχουν δώσει σεισμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν. Στην κατεύθυνση να συναχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα ως προς την επαναληψιμότητα της ενεργοποίησης των ρηγμάτων και την εκτίμηση της επικινδυνότητάς τους συμβάλλει η Παλαιοσεισμολογική επιστήμη, που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κ.λπ. δεν είναι επαρκώς διαδεδομένη στην Ελλάδα και οι λίγες δεκάδες των σχετικών μελετών- παλαιοσεισμολογικών τομών έχουν γίνει σε ακαδημαϊκό επίπεδο -δέκα μελέτες έχουν γίνει από το ΑΠΘ στη λεκάνη της Μυγδονίας.
«Η παλαιοσεισμολογία δεν μπήκε ακόμη στον τεχνικό κόσμο και τους κανονισμούς, παρά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και οι παλαιοσεισμολογικές τομές μπορούν να μας δώσουν πάρα πολλές πληροφορίες», παρατήρησε ο κ. Παυλίδης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης περιοδικότητας και επικινδυνότητας ενός ρήγματος ο καθηγητής ανέφερε το ρήγμα της Ιερισσού «ένα ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε ότι ήταν ενεργό μέχρι που έδωσε τον σεισμό του 1932 -6.9 με 7- αλλά στην πραγματικότητα έδωσε σεισμούς 5.8 , 6 και 6.2 στον Σοχό και έτσι εκτονώθηκε». «Αυτό το ρήγμα αν και θεωρείται βάσει του ορισμού ενεργό», εκτίμησε, «έχει ελάχιστη έως καθόλου πιθανότητα να ενεργοποιηθεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, μπορούμε να το δείξουμε ότι αυτό το ρήγμα είναι ασφαλές», ενώ «το ρήγμα Μπέλες Κερκίνης είναι πιο επικίνδυνο, γιατί πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια έχει να ενεργοποιηθεί και είναι παρόμοιο με αυτό του σεισμού στην Κρέσνα».

«Ενεργά ρήγματα στη Θράκη»

Μεταξύ των πιθανών σεισμικών πηγών της Θράκη σημαντικότερο είναι το ρήγμα Ξάνθης-Κομοτηνής, που οριοθετεί τον ορεινό όγκο της Ροδόπης με την πεδιάδα της Κομοτηνής, όπως επίσης το ρήγμα Σαππών και ιδιαίτερα το παράκτιο ρήγμα Μαρώνειας-Μάκρης, το οποίο ανατολικότερα φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και το μεγάλο ρήγμα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, νότια της Σαμοθράκης, που αποτελεί μια από τις πλέον ενεργές περιοχές του Ελλαδικού χώρου.
Τα ρήγματα Λουτρών και του βόρειου Έβρου, τα οποία δεν έχουν μελετηθεί ικανοποιητικά, αποτελούν εν δυνάμει πιθανές σεισμικές πηγές για το απώτερο μέλλον. Αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία για να τεκμηριώνουν την ενεργό δράση των ρηγμάτων της Θράκης, φαίνεται ότι είναι ρήγματα με πολύ μεγάλη περίοδο επανάληψης σεισμών και για τον λόγο αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν αδρανή.
Το βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα η «Τάφρος» διασχίζεται από ρήγματα, τα οποία έχουν δυναμικό για ισχυρότατους σεισμούς. Το ευτύχημα, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, είναι ότι οι περισσότεροι είναι υποθαλάσσιοι μακριά από κατοικημένες περιοχές χωρίς συνέπειες. Στη βορειοδυτική Ελλάδα κυριότερα ρήγματα είναι αυτά στη λεκάνη της Πτολεμαΐδας.
Το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ έχει αναπτύξει την Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (Greek Database of Seismogenic Sources- GreDaSS), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Seismic Hazard Harmonization in Europe (SHARE) και σε συνεργασία με το Istituto Nazionale di Geofisica e Volcanologia di Roma (INGV) και το Πανεπιστήμιο της Ferrara. Στόχος της έρευνας ήταν να δημιουργήσει μία πολυεπίπεδη γεωγραφική βάση δεδομένων ενεργών ρηγμάτων όσο το δυνατόν πληρέστερη για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Η Βάση Δεδομένων είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ (http://eqgeogr.weebly.com/).
«Εκτιμούμε ότι μια τέτοια εργασία αποτελεί σημαντική προσφορά των γεωεπιστημών στους τομείς της Γεωλογικής Χαρτογράφησης, Σεισμοτεκτονικής και Αντισεισμικής προστασίας, η οποία σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να μετεξελιχτεί ως έργο προτεραιότητας σε Εθνική Βάση», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκαν αχαρτογράφητα ρήγματα στη Β. Ελλάδα - Πού υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο σεισμό"

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση 6.000 ανέργων πτυχιούχων – Προβλέπεται μισθός έως 1600 ευρώ

Από σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης στον ΟΑΕΔ για την πρώτη φάση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας» στον ιδιωτικό τομέα . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά στο http://www.oaed.gr/.

Η επιδότηση αφορά 6.000 θέσεις για άνεργους, κατόχους πτυχίου, μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού, έως 39 ετών. Η κατεύθυνση των ανέργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης σε κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάσχεση του brain drain.

Η μεταποίηση, η βιομηχανία και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεων που εντάσσονται στους εν λόγω κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης.

Με συνολικό προϋπολογισμό 112.000.000€, η επιδότηση διάρκειας 15 μηνών θα καλύπτει μέχρι και το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται ως εξής: έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ), έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ) και έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ).

Η επιχείρηση θα πρέπει να μην έχει απολύσει προσωπικό το τελευταίο τρίμηνο πριν την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα, να μην προβεί σε αλλαγή του αριθμού των εργαζομένων που είχε κατά την ημερομηνία αίτησης κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε (15) μηνών, ενώ η διατήρηση της θέσης εργασίας για 3 μήνες μετά το πρόγραμμα ορίζεται υποχρεωτική.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση 6.000 ανέργων πτυχιούχων – Προβλέπεται μισθός έως 1600 ευρώ"

Φορολογία επιχειρήσεων: Σε τρία χρόνια η μείωση στο 26%! Αντί να ισχύσει από το 2019, θα εφαρμοστεί από το 2021!

Επιδείνωση αντί ελάφρυνσης προκαλεί η τροπολογία για τους συντελεστές φορολόγησης κερδών των επιχειρήσεων παρά το γεγονός ότι Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να καλλιεργήσουν πανηγυρικό κλίμα παροχών.

Σύμφωνα με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2013 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο φόρος των επιχειρήσεων θα διαμορφωνόταν στο 26% από 1.1.2019. Σύμφωνα όμως με την τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο συντελεστής θα φθάσει στο 26% το 2021.

Στην πράξη η κυβέρνηση αναστέλλει την άμεση μείωση του φόρου επιχειρήσεων ενώ η μόνη θετική επίδραση της νέας ρύθμισης έρχεται από το 2022 και μετά όταν και ο συντελεστής θα πέσει επιπλέον κατά 1%.

Ειδικότερα, με τη νέα τροπολογία οι επιχειρήσεις το 2019 θα φορολογηθούν με 28% αντί με 26% αν ίσχυε ο νόμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 2020 με 27% για να φθάσει το 2021 στο 26% και να μειωθεί περαιτέρω από το 2022 και μετά κατά 1%.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σχολιάζοντας την τροπολογία έγραψε στο twitter «μας δουλεύουν ψιλο γαζί για την μείωση των επιχειρήσεων; Καταργούν την διάταξη που για τα εισοδήματα του 2019 και μετά θα πήγαινε ο συντελεστής από το 29% στο 26% και άζουν 28% για τα εισοδήματα 2019, 27% για του 2020 και 26% για του 2021».





Δείτε τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών:




tropologia1
tropologia2
tropologia3
tropologia4
tropologia5




tropologia6
tropologia7
tropologia8
tropologia98





tropologia10
tropologia11
tropologia12
tropologia13
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογία επιχειρήσεων: Σε τρία χρόνια η μείωση στο 26%! Αντί να ισχύσει από το 2019, θα εφαρμοστεί από το 2021!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news