facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Λαμία: Σκηνές "απείρου κάλλους" σε Εμβολιαστικό Κέντρο

Πήγαν να κάνουν το εμβόλιο και η γιατρός τους έλεγε να μην το κάνουν γιατί κινδυνεύουν!!!!

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι άνθρωποι που πήγαν να κάνουν το εμβόλιο στο ΚΥ Λαμίας το απόγευμα της Τρίτης, όπου τελικά η διαδικασία του εμβολιασμού εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport η γιατρός, που ήταν βάρδια και συμπλήρωνε το ατομικό έντυπο του καθενός που πήγαινε να εμβολιαστεί, απέτρεπε τους ασθενείς να κάνουν το εμβόλιο λέγοντάς τους απίθανα πράγματα όπως:

«Και που ξέρετε ότι το εμβόλιο που θα κάνετε ειναι της Pfizer. Ποιος σας το διαβεβαιώνει;» «Ξέρετε ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί μυοκαρδίτιδα και ότι κινδυνεύετε;» «Κάνοντας το εμβόλιο κανείς δεν σας εξασφαλίζει... Πρέπει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση» Γιατί ήρθατε να το κάνετε; Μην ακούτε αυτά που λένε...».

Οι άνθρωποι άκουγαν σοκαρισμένοι τη γιατρό να τους αποτρέπει και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Οι πληροφορίες του LamiaReport λένε ότι κάποιοι έφυγαν τρομαγμένοι χωρίς να κάνουν το εμβόλιο, ενώ κάποιοι άλλοι αγχώθηκαν τόσο που επικοινωνούσαν με τους γιατρούς τους ή τους συγγενείς τους.

Όπως κατήγγειλε στο LamiaReport συγγενής 80χρονης Λαμιώτισσας, η συγκεκριμένη γιατρός φόβισε υπερβολικά μια ηλικιωμένη η οποία μάλιστα είχε και πίεση και κάλεσε ασθενοφόρο. Τελικά η εγγονή της που την συνόδευε υπέγραψε και πήρε τη γιαγιά της στο σπίτι χωρίς να μπει στο ασθενοφόρο για το νοσοκομείο.

Στο Κέντρο Εμβολιασμού προκλήθηκε πολύ μεγάλη αναστάτωση με το προσωπικό του ΚΥ να έχει βρεθεί σε τρομερά δύσκολη θέση μη μπορώντας να αιτιολογήσει τη στάση της γιατρού, ενώ οι άνθρωποι που είχαν πάει να εμβολιαστούν και οι συνοδοί τους δεν πίστευαν αυτό που ζούσαν.

Τελικά τα πράγματα ηρέμησαν και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και πάλι όταν έφτασε στο Κέντρο ο γιατρός και Διευθυντής του ΚΥ Λαμίας Ηλίας Καραγεώργος, ο οποίος απομάκρυνε τη γιατρό και καθησύχασε τον κόσμο.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaReport με τον Διευθυντή του ΚΥ Λαμίας, μας επιβεβαίωσε το γεγονός και δήλωσε ότι θα γίνει άμεσα ΕΔΕ και ότι από αύριο θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο, ώστε να μην επαναληφθούν τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport δεν ειναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θέμα με τη συγκεκριμένη γιατρό, αφού το ρεπορτάζ λέει ότι και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν κάποια περιστατικά όχι όμως αυτής της έκτασης και με τέτοια  ένταση.

Στο Πειθαρχικό

Άμεση ήταν η αντίδραση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, ο οποίος έδωσε εντολή στον Δ/ντη του ΚΥ Λαμίας να θέσει την γιατρό εκτός εμβολιαστικής διαδικασίας και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΕ. «τέτοιες ενέργειες κρίνονται, κατάπτυστες , επικίνδυνες , προκαλώντας φόβο στους πολίτες , οι οποίοι συμμετέχουν ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας μαζικά στους εμβολιασμούς, κατανοώντας πλήρως ότι είναι το μόνο ασφαλές όπλο στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγώντας όλους μας προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ....», είπε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ στο LamiaReport.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Σκηνές "απείρου κάλλους" σε Εμβολιαστικό Κέντρο "

Ν. Παναγιωτόπουλος: Παράγοντας αστάθειας και υπονόμευσης της Νατοϊκής συνοχής η Τουρκία

Την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής του ΝΑΤΟ με προσήλωση στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας αλλά και την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που έχει λάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που εκτείνονται πολύ πέρα του πλαισίου των ελληνοτουρκικών διαφορών, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του στην δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας. «Αυτό που είναι καινούργιο στην περιοχή» ανέφερε, «είναι το γεγονός ότι βλέπουμε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς δρώντες να ενεργούν με μια νέα αποφασιστικότητα. Μερικές φορές επιδεικνύουν μια αναθεωρητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων, να ξαναγράψουν νομικές συμβάσεις ή να ακυρώσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ορισμένων παράκτιων κρατών».

«Επεκτατικές και αναθεωρητικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες»

Πρόκειται, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για μια «ανησυχητική εξέλιξη που σίγουρα συνιστά ένα παράγοντα αστάθειας. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις επεκτατικές και αναθεωρητικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας που την έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής στάσης».

Σχολιάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε πως η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλο το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή και απέδωσε αυτή την εξέλιξη στον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης που προσπαθεί να διεκδικήσει η Τουρκία μέσω της επιβολής της σε γειτονικές χώρες και παίκτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτή η επιθετική στρατηγική στάση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά άμεσων στρατιωτικών απειλών και ορισμένων επιθετικών και πολεμικών δηλώσεων, έχει κεντρίσει την προσοχή όλων στην περιοχή. Δεν πρόκειται πλέον για μια διμερή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι μια συμπεριφορά που επηρεάζει όλους στην περιοχή και συνεπώς δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας».

«Εστίες έντασης με συμμαχικά κράτη»

 Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η στάση της Άγκυρας έχει δημιουργήσει εστίες έντασης με συμμαχικά κράτη και συνεπώς συνιστά μια σημαντική απειλή για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το περιστατικό που είχε σημειωθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει επιθετικά ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε επιχειρήσει να ελέγξει το τουρκικό πλοίο Cirkin στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς λαθραίων όπλων στη Λιβύη. Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλία να αποσυρθεί από μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό πλήγμα στην εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί στις ελληνοτουρκικές εντάσεις αλλά σε αυτή τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην κρίση που σημειώθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι καταβάλλεται συνεχώς προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αναζωπύρωση της έντασης. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και να συζητά με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση, η οποία θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν εντάσεις τέτοιου μεγέθους προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και τη συνοχή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν καλλιεργεί μια αντιτουρκική συμμαχία»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα προτάσσει τη διπλωματία και ότι διεκπεραιώνει έναν κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο μέσω των πολυσχιδών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που έχει οικοδομήσει στη περιοχή. Όπως είπε, η Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς σε έναν όλο και σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Βασική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να καταστήσει αυτές τις δυτικές αξίες κοινό κτήμα στην περιοχή με στόχο να αποτελέσουν την βάση της συνεργασίας και της επίλυσης διαφορών μεταξύ των διαφόρων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ αναγνώρισε ότι είναι μια χώρα με σημαντική παρουσία στην περιοχή και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει στόχο να την αποκλείσει ή να δημιουργήσει έναν αντιτουρκικό συνασπισμό. Όπως μάλιστα είπε, οι πόρτες για όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες παραμένουν ανοιχτές υπό τον προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας.

«Κατανοώ ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που ανάγκασαν τον πρόεδρο Ερντογάν να ευθυγραμμιστεί με τα πιο σκληρά εθνικιστικά στοιχεία του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που έχει μια συγκεκριμένη παρουσία στην περιοχή. Εμείς δεν είχαμε ποτέ στρατηγικό στόχο να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά να την ενσωματώσουμε σε ένα περιβάλλον που σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει μένει εκτός όλων αυτών των πολυμερών συστημάτων που επιδιώκουν την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εμβάθυνση ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε τέλος και στη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ. Επεσήμανε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ αλλά και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στο πλαίσιο της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας όσο και στη συνεισφορά τους στην αμυντική και αποτρεπτική θωράκιση του ΝΑΤΟ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παναγιωτόπουλος: Παράγοντας αστάθειας και υπονόμευσης της Νατοϊκής συνοχής η Τουρκία"

Αυτοκτόνησε αστυνομικός της φρουράς του Γιάννη Πλακιωτάκη

Αστυνομικός από την φρουρά του Γιάννη Πλακιωτάκη αυτοκτόνησε το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ο αστυνομικός έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην Καλλιθέα.  

Ο 42χρονος ειδικός φρουρός ήταν αποσπασμένος από την τροχαία Ελληνικού στο αστυνομικό τμήμα Φιλοθέης - Ψυχικού.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτοκτόνησε αστυνομικός της φρουράς του Γιάννη Πλακιωτάκη "

Ισραήλ: Ρουκέτες σε κτίριο στα προάστια του Τελ Αβίβ – Τουλάχιστον ένας τραυματίας

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από ρουκέτες που έπληξαν απόψε την περιοχή του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV, ένας πύραυλος έπληξε ένα κτίριο στο προάστιο Χολόν.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν ο τραυματίες βρισκόταν σε αυτό το κτίριο.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς τον αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν η απάντησή της για την καταστροφή, από το ισραηλινό στρατό, ενός πολυόροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της.

«Σε απάντηση για τη στοχοθέτηση πολυκατοικιών και πολιτών, το ραντεβού σας με τις ρουκέτες της αντίστασης στους ουρανούς του Τελ Αβίβ είναι στις 9» το βράδυ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άμπου Χάμζα, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απόψε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ψάκι υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει στις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο παλαιστινιακός λαός έχει επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια, όπως και οι Ισραηλινοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Ρουκέτες σε κτίριο στα προάστια του Τελ Αβίβ – Τουλάχιστον ένας τραυματίας"

Αυστριακά ΜΜΕ: Από το Σάββατο… πάμε διακοπές χωρίς καραντίνα στα ελληνικά νησιά

Το γεγονός ότι από τις 14 Μαΐου παραθεριστές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα και να περάσουν εκεί τις διακοπές τους, με μόνη προϋπόθεση ή να έχουν εμβολιαστεί ή να μπορούν να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ PCR, υπογραμμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα, με τίτλο «Η Αθήνα εμβολιάζει τους κατοίκους και των μεγάλων νησιών», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.

Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού «Επιχείρηση Ελευθερία» η Ελλάδα θέλει προφανώς να έχει εμβολιάσει τους νησιώτες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και η προσφορά ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναφέρεται σχετικά.

Από την Κάσο και τους Λειψούς στην Ρόδο και την Κρήτη

«Προκειμένου να καλωσορίσει τους τουρίστες, η κυβέρνηση στην Αθήνα είχε ήδη προσφέρει εμβολιασμούς στους κατοίκους περίπου 70 μικρότερων νησιών, και ήδη ο πληθυσμός των Λειψών, της Αντιπάρου ή της Κάσου έχει εμβολιαστεί πλήρως ή τουλάχιστον βρίσκεται στον καλύτερο δρόμο για εκεί, και τώρα φαίνεται να ακολουθούν τα μεγαλύτερα νησιά, και από τα χιλιάδες ελληνικά νησιά στη Μεσόγειο, περίπου 200 κατοικούνται - το μεγαλύτερο είναι η Κρήτη με περίπου 600.000 κατοίκους» γράφει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και καιρό να μην χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος λόγω του κορωνοϊού, ως εκ τούτου δελεάζει με νησιά ελεύθερα από κορωνοϊό, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη που ζήτησε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ

Η σεζόν ξεκινά επίσημα το Σάββατο, και για να μπορούν οι επισκέπτες να ταξιδεύουν ανέμελα, δημοφιλή νησιά διακοπών όπως η Νάξος, η Σάμος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κέρκυρα και η Κως έχουν ήδη εφοδιαστεί με εμβόλια για όλους τους κατοίκους, και πολλοί, αν όχι όλοι οι νησιώτες αποδέχτηκαν την προσφορά - κυρίως επειδή ζουν από τον τουρισμό, τονίζει η Kronen Zeitung, ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι η σχετική είδηση που προβάλει - μεταξύ των πρώτων της σήμερα - στην ιστοσελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση.

Για «ελληνική αισιοδοξία χάρη στην καλή εκστρατεία εμβολιασμών» κάνει λόγο στον τίτλο δημοσιεύματος της η εφημερίδα Die Presse, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και μία εβδομάδα έχει ανοίξει η εστίαση στην Ελλάδα και στις 14 Μαΐου εγκαινιάζεται επίσημα η φετινή θερινή τουριστική περίοδος, με τους πρώτους επισκέπτες να φθάνουν στη χώρα σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω, με πακέτα του ταξιδιωτικού ομίλου TUI- ενάμιση μήνα νωρίτερα από ότι την περυσινή, δύσκολη περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρά τις τεράστιες απώλειες του 2020, κατά το οποίο ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε - από 34 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 - στα 7,5 εκατομμύρια και τα έσοδα υποχώρησαν κατά 75%, ο τουρισμός συνέλαβε καθοριστικά να κρατηθεί αρκετά υπό έλεγχο η ύφεση στη χώρα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακά ΜΜΕ: Από το Σάββατο… πάμε διακοπές χωρίς καραντίνα στα ελληνικά νησιά "

Συνεχίζει τις απειλές η Χαμάς προς το Ισραήλ - «Θα "χτυπήσουμε" με ρουκέτες το Τελ Αβίβ»

H Χαμάς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια στις απειλές του Μπενιαμίν Νετανιάχου για σφοδρές επιθέσεις, καθώς τόνισε ότι αναμένεται να «χτυπήσει» με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις εντός της πόλης της Γάζας σήμερα, μερικές από τις οποίες ήταν στοχευμένες εναντίον της Χαμάς και των διοικητών της Ισλαμικής Τζιχάντ. Το Ισραήλ λέει ότι πολλοί τρομοκρατικοί στόχοι «κρύβονται» σκόπιμα σε κατοικημένες περιοχές για να τους προστατεύονται από τις επιθέσεις.

«Εάν ο εχθρός επιμείνει στον βομβαρδισμό κτιρίων με πολίτες, τότε το Τελ Αβίβ θα έρθει αντιμέτωπο με μια σκληρή πυραυλική επίθεση στους ουρανοξύστες του, η οποία θα υπερβεί αυτό που συνέβη στο Ασκελόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Ισραήλ: Ξεκινήσαμε μεγάλη αεροπορική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση ενάντια στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αφού εκατοντάδες βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή σε ισραηλινές πόλεις.

Ο εκπρόσωπος των IDF, ανέφερε ότι περίπου 80 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-35,συμμετέχουν στην επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να καταστρέψει δεκάδες συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, που η τρομοκρατική ομάδα έχει εγκαταστήσει γύρω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν πρόκειται για κάτι που θα τελειώσει σε 24 ώρες. Αυτό είναι κάτι που θα διαρκέσει», αναφέρει, από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντς.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις απειλές η Χαμάς προς το Ισραήλ - «Θα "χτυπήσουμε" με ρουκέτες το Τελ Αβίβ»"

O 32χρονος πιλότος περιγράφει τη φρίκη στα Γλυκά Νερά: Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει βοήθεια, ουρλιάζαμε δεμένοι

Σοκ προκαλούν τα όσα είπε στους αστυνομικούς ο 32χρονος για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά περιγράφοντας το έγκλημα που διαπράχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 11/5.

Θύμα η νεαρή σύζυγός του η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη πάνω στο κρεβάτι της με το μωρό της πάνω στο άψυχο κορμί της, ενώ οι διαρρήκτες είχαν φιμώσει και δέσει τον ίδιο.

«Τους είδα ξαφνικά μπροστά μου. Τρεις με κουκούλες full face οι δυο και ο τρίτος φορούσε το κάλυμμα λαιμού που έχουν για τις μηχανές και το είχε σηκωμένο μέχρι τη μύτη. Η σωματοδομή τους ήταν κανονική. Με τα όπλα στα χέρια σημάδευαν άλλες φορές εμένα και άλλες φορές το μωρό. Μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά, μου έλεγαν συνέχεια που είναι τα λεφτά ρε» ανέφερε στους αστυνομικούς ο σύζυγος, όπως μετέδωσε το Open.

Ο άνδρας είπε ότι τους έδεσαν καθώς και ότι σταμάτησε να ακούει τη φωνή της συζύγου του. «Τους είπα αμέσως πού είχα κρυμμένα τα λεφτά για να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο. Είχαμε αγοράσει ένα οικόπεδο και είχαμε κάποια λεφτά στο σπίτι για να τα δώσω για κάποιες αρχικές εργασίες.

Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει συνέχεια για βοήθεια δεμένη πάνω στο κρεβάτι και εγώ δεμένος στο πάτωμα.
Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε και κάποιος ή κάποιοι έψαχναν το σπίτι να βρουν και άλλα χρήματα και κοσμήματα. Ξαφνικά έφυγαν από το δωμάτιο ενώ σταμάτησα να ακούω και τη φωνή της συζύγου μου» ανέφερε.

Μάλιστα, ο τραγικός σύζυγος έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις έξω από το σπίτι του το απόγευμα της Τρίτης, λέγοντας: «Θα τους πιάσουνε. Η αστυνομία ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Τους παρακαλέσαμε να μη μας κάνουν κακό. Να μη συμβεί σε κανέναν άνθρωπο αυτό που πάθαμε εμείς».

Αναζητούν τους δράστες σε συμμορίες σεσημασμένων κακοποιών

Ανάμεσα σε σεσημασμένους κακοποιούς σκληρών εγκληματικών οργανώσεων αναζητούν οι αρχές τους δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος που σόκαρε με την πρωτοφανή του αγριότητα.

Από το πρωί της Τρίτης ο 32χρονος βρέθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών της ασφάλειας όπου οι αξιωματικοί του έδειξαν ολόσωμες φωτογραφίες σεσημασμένων κακοποιών, αλλά και κακοποιών που έχουν αποφυλακιστεί πρόσφατα, για να δουν αν μπορεί να έχει κάποια εικόνα ή να δώσει κάποια στοιχεία για τον σωματότυπο των δραστών, σύμφωνα με το Open.

Σημειώνεται ότι οι δράστες επικηρύχθηκαν με το ποσό των 300.000 ευρώ με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "O 32χρονος πιλότος περιγράφει τη φρίκη στα Γλυκά Νερά: Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει βοήθεια, ουρλιάζαμε δεμένοι"

Σλοβακία: Προχωρά στην αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μετά τον θάνατο 47χρονης

Η Σλοβακία, μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι προχωρά στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μετά τον θάνατο μίας 47χρονης γυναίκας.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν την δεύτερη. Πρόσθεσε ότι εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για το πώς θα προχωρήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού την περασμένη εβδομάδα ο κρατικός οργανισμός φαρμάκων της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.

Η χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca διακόπηκε και στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται έλλειψη του συγκεκριμένου σκευάσματος, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, Τον Τομ ΜακΜίλαν, η τοπική κυβέρνηση δεν γνωρίζει προς το παρόν πότε θα παραλάβει τα επόμενα φορτία του εμβολίου αυτού όμως παραλαμβάνει «μεγάλες ποσότητες εμβολίων mRNA», δηλαδή τα σκευάσματα που παρασκευάζουν οι εταιρείες Moderna και Pfizer/BioNTech.

Την περασμένη εβδομάδα η Αλμπέρτα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από θρομβοεμβολή ενός ανθρώπου που είχε εμβολιαστεί με το AstraZeneca. Συνολικά στον Καναδά έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Όταν ρωτήθηκε αν η Αλμπέρτα αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τις παρενέργειές του, ο ΜακΜίλαν απάντησε ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στα προβλήματα του ανεφοδιασμού.

Μέχρι σήμερα στην επαρχία αυτή έχουν χορηγηθεί περίπου 255.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Οι εναπομείνασες 8.400 δόσεις θα χρησιμοποιηθούν για τους δεύτερους εμβολιασμούς.

Αυτήν την εβδομάδα οι τοπικές αρχές αναμένουν εξάλλου ότι θα παραλάβουν περισσότερες από 236.000 δόσεις εμβολίων τεχνολογίας mRNA.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβακία: Προχωρά στην αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μετά τον θάνατο 47χρονης"

Lockdown: «Κλείδωσε» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ για τη μετακίνηση στα νησιά

«Κλείδωσε» ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα νησιά από το Σάββατο 15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση των ειδικών, φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο, οι ειδικοί θα προτείνουν στην κυβέρνηση τη χρήση των παραπάνω παραμέτρων και την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση τεστ για τους ταξιδιώτες, ή την εμφάνιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να αποκλείεται η πρόσβαση από ή στις περιοχές που θα παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου.

Πιο αναλυτικά, το σενάριο για τα νησιά προβλέπει τα εξής:

-Υποχρεωτική διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Ανακοινώσεις για τον τουρισμό από τον Χάρη Θεοχάρη

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Όσον αφορά στους τουρίστες, αναμένεται να ισχύουν τα εξής:

-Θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
-Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
-Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Οι ειδικοί φέρονται να εξέτασαν και το θέμα των γυμναστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημερομηνία που έπεσε στο τραπέζι, ήταν η 24η Μαΐου, με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς ατόμων στους κλειστούς χώρους.

Επίσης, φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα άρσης του μέτρου της μουσικής στα καφέ, στα μπαρ και στα εστιατόρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: «Κλείδωσε» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ για τη μετακίνηση στα νησιά"

Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Η ΕΕ να δείξει στην Τουρκία ότι λειτουργεί ενωμένη

Την ανάγκη ενότητας της ΕΕ για να είναι ασφαλής, προέταξε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Όταν μιλάμε για την ασφαλή Ευρώπη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι στη γειτονιά μας υπάρχουν αυταρχικά κράτη, μερικά από αυτά έχουν αναθεωρητική ατζέντα, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του δυτικού πολιτισμού ή τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Γνωρίζετε τι έχει συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την πρόσφατη περίοδο. Θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε τον στόχο για ασφαλή Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι και προστατεύουμε την οικογένεια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ένας τρόπος που η ΕΕ θα μπορέσει να προσεγγίσει με μια κοινή πολιτική τις προκλήσεις της Τουρκίας, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάνεζ Γιάνσα απάντησε πως ελπίζει. Προσέθεσε πως η ΕΕ έχει υιοθετήσει τη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, όμως για να μπορέσει να έχει επιτυχία, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη, υπογράμμισε. Παρατήρησε ότι δεν έχουμε επιτύχει ακόμα αυτή τη συναίνεση, υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεσμεύτηκε πως η σλοβενική προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πετύχει αυτή τη συναίνεση, «να δείξουμε ότι ο γείτονας της ΕΕ, η Τουρκία, θα κατανοήσει ότι λειτουργούμε ενωμένοι, και ότι θα μπορέσει αυτό να οδηγήσει σε μια βελτίωση της κατάστασης».

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της ΕΕ, δήλωσε πως η Σλοβενία είναι θετική, ιδίως για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η σλοβενική προεδρία προγραμματίζει τον Οκτώβριο μια άτυπη διάσκεψη κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των Δ. Βαλκανίων, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξουν κάποιες κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ΕΕ ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι σημαντικές. Η ΕΕ πρέπει να βρει τους μηχανισμούς για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και να ενισχύσει ταυτοχρόνως τις ικανότητές της να γίνει στρατηγικά αυτόνομη, ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς τη στρατηγική αυτονομία, δεν είναι δυνατό να είναι κάποιος ισχυρός να μπορεί να συντονίζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των άλλων παγκόσμιων εταίρων» ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας πως έφερε στην επιφάνεια κάποιες ευπάθειες της ΕΕ και προέταξε πως «πρέπει να κινηθούμε μπροστά ώστε να είμαστε από εδώ και μπρος προετοιμασμένοι από κοινού να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κυβερνοασφάλεια, «μια άλλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον». «Καμία χώρα από μόνη της στην ΕΕ δεν έχει επαρκείς δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε στην Ευρώπη, για να έχουμε αρκετή δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μπορούν να εμφανιστούν» επισήμανε συμπερασματικά.

Παράλληλα, σκιαγράφησε και τις προτεραιότητες της επερχόμενης σλοβενικής προεδρίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. «Μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία της Σλοβενίας που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, είναι να ανοίξει αυτός ο διάλογος, ώστε να υπάρξουν συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξουν συμβιβασμοί των διαφορών, αλλά και να ενισχύσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή βάση» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γιάνσα, προσδιόρισε ως επόμενη προτεραιότητα την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Η ΕΕ να δείξει στην Τουρκία ότι λειτουργεί ενωμένη"

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς

Το Ισραήλ θα "κλιμακώσει" τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών γυναικών από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο αυτού του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

"Από χθες (Δευτέρα), ο στρατός έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα (...) Και θα εντείνουμε περαιτέρω τη δύναμη των επιθέσεων μας", δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, προσθέτοντας ότι η Χαμάς "θα δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα που δεν το περιμένει".

Ο πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών, στη νότια πόλη Ασκελόν, από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. "Θρηνούμε τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών και σας ζητώ να τηρείτε τις οδηγίες ασφαλείας", πρόσθεσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς στο τέλος συνεδρίασης για την ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε διάστημα "πέντε λεπτών" σήμερα το απόγευμα στην Ασκελόν και τη γειτονική πόλη Ασντόντ, με ταυτόχρονα πλήγματα ώστε να μπλοκάρει την πυραυλική ασπίδα του Ισραήλ "Σιδηρούς Θόλος".

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων που φέρεται να ανήκουν στη Χαμάς και στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

"Εξοντώσαμε τους διοικητές, πλήξαμε πολλούς σημαντικούς στόχους και αποφασίσαμε να επιτεθούμε σκληρότερα και να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιθέσεων", δήλωσε ο Νετανιάχου τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποκλιμάκωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς"

Καιρός αύριο: Λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (12.05.2021). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η ηλιοφάνεια και η ενίσχυση του υδράργυρου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα νότια έως τα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα πυκνώσουν και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με σποραδικές βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Στα νότια γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 και στα βόρεια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα στα βόρεια πιο πυκνές, μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 και αργότερα στα νότια δυτικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στρεφόμενοι βαθμιαία μετά το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 και στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας"

Κύπρος: «Δίπορτο» του ψευδοκράτους και για τα εμβόλια

Με το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» του ψευδοκράτους, παρακολουθούν το θέμα της παράδοσης των εμβολίων από την ΕΕ στην Κύπρο, ώστε να πάρουν το μερίδιο της τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, πρόσθεσε ότι με τις 6.000 δόσεις που παρέλαβαν χθες, τα εμβόλια που δόθηκαν προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ανήλθαν στις 30.000, από τις πέραν των 400.000 που έστειλε η ΕΕ στην Κύπρο.

«Αυτό δεν είναι καν 6%. Επομένως, βλέπουμε ότι ακόμα γίνονται αδικίες προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Το μοιραζόμαστε αυτό σε κάθε ευκαιρία με τους αξιωματούχους της ΕΕ. Κάποιοι έκαναν σχόλια πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει ανικανότητα, ιδού αυτό είναι, είπαν. Δεν υπάρχει ανικανότητα. Υπάρχουν αδικίες. Και πρέπει να ερωτηθεί η ΕΕ γι’ αυτές τις αδικίες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις πΠοστασί, ο Τζενκ Σοϊντάν, Τουρκοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι απαιτούν τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι από τις αρχές και ζητήθηκαν αρκετά εμβόλια από την ΕΕ. Αναφέροντας ότι έχουν ληφθεί 10.350 εμβόλια Pfizer-BioNTech, ο κ. Σοϊντάν είπε πως ελήφθησαν συνολικά 30.050 εμβόλια από την ΕΕ και ότι ζητούσαν το εμβόλιο Pfizer κάθε φορά, αλλά αυτά δεν παραλαμβάνονταν τακτικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι, από την μια διακηρύττουν ότι έχουν ανεξάρτητο κράτος και από την άλλη απαιτούν μέρος των εμβολίων που εξασφαλίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, με χρήματα των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα παραλαμβάνουν κινέζικα και ρωσικά εμβόλια από την Τουρκία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: «Δίπορτο» του ψευδοκράτους και για τα εμβόλια"

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε €300.000 επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του φρικτού εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή ύψους τριακοσίων χιλιάδων (300.000€) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή που θα οδηγήσουν, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη σύλληψη των δραστών ληστείας μετά φόνου σε βάρος 20χρονης γυναίκας, που διεπράχθη σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου, μέσα στην οικία της στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Παρακαλούμε όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6442694 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι, για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε €300.000 επικηρύχτηκαν οι δράστες"

Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από δέκα τουρκικά στα ανοιχτά της Συρίας

Ένα ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από δέκα τουρκικά ψαράδικα το πρωί της Τρίτης, στα ανοικτά της Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι το πλήρωμα του αλιευτικού «Michele Giacalone» προσπαθούσε να ψαρέψει κόκκινη γαρίδα και βρισκόταν βορειοανατολικά της Κύπρου.

Το συγκεκριμένο ψαράδικο, είχε ξεκινήσει από την Ματζάρα Νετλ Βάλο της Σικελίας και αφού δέχθηκε, πρώτα, επίθεση με πέτρες, εμβολίστηκε από τουρκικό πλοιάριο. Άμεσα «σηκώθηκε» το ελικόπτερο της φρεγάτας «Margottini» και κατευθύνθηκε στην περιοχή της σύγκρουσης.

Το «Giacalone» είχε δεχθεί επίθεση και στις 3 Μαΐου, στα ανοικτά της Βεγγάζης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από δέκα τουρκικά στα ανοιχτά της Συρίας"

Κορονοϊός – Live News: Θρόμβωση στο πόδι μετά το AstraZeneca – «Πώς γλίτωσα τον ακρωτηριασμό»

Έλαβε την πρώτη δόση του AstraZeneca τη Μεγάλη Πέμπτη (29.04.2021). Ο ενθουσιασμός επειδή θα έκανε το εμβόλιο είχε κυριεύσει τον 35χρονο Αλέξανδρο από την Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης. Πού να ήξερε…

Όταν εμβολιάστηκε με AstraZeneca τίποτε δεν προμήνυε το τι θα επακολουθήσει 11 ημέρες αργότερα όταν ο 35χρονος βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στο χειρουργείο με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να σώσουν το πόδι του!

«Οι γιατροί δεν έδιναν και πολλές ελπίδες για το πόδι δηλαδή για να σωθεί. Υπήρχε περίπτωση να ξυπνήσω και να μην είχα πόδι».

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολίου. Ήθελα να το κάνω το εμβόλιο γιατί έλεγα να το κάνουμε να ελευθερωθούμε για να τελειώνουμε όλοι από αυτό», λέει ο Αλέξανδρος στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Ειδοποιώ ασθενοφόρο, είναι θρόμβωση»

Το πρώτο 24ωρο μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, ο 35χρονος Αλέξανδρος εμφάνισε πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγία, συμπτώματα που όπως εξηγεί ο ίδιος στο Live News δεν τον ανησύχησαν.

«Ήταν τα κανονικά συμπτώματα, παρενέργεια από το εμβόλιο. Κι από εκεί και πέρα δεν είχα κάτι».

Χθες το πρωί, όμως, στον δρόμο για τη δουλειά ο 35χρονος νιώθει ξαφνικό πόνο στο αριστερό του πόδι, μια κάψα που μούδιαζε το κορμί του.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω καν τα δάχτυλα του ποδιού μου. Δεν ένιωθα καν σαν πόδι… είχε νεκρώσει εντελώς. Νόμιζα ότι έκοψε κάποιος τένοντας δηλαδή ένιωσα αυτή τη ζεστασιά και λέω εντάξει δεν πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στην παρενέργεια του εμβολίου».

Ξαφνικά, τα 10 μέτρα απόσταση που έπρεπε να διανύσει μέχρι το γραφείο φάνταζαν μίλια μακριά. Έντρομοι οι συνάδελφοι του φωνάζουν τη φαρμακοποιό της γειτονιάς να τον κοιτάξει.

«Οπότε καλέσαμε τη φαρμακοποιό απέναντι η οποία διέγνωσε αμέσως ότι είναι θρόμβωση δηλαδή το είπε κιόλας: ειδοποιώ ασθενοφόρο, είναι θρόμβωση».

«Όταν ξύπνησα κούνησα τα δάχτυλά μου»

Το ΕΚΑΒ τον διακομίζει άμεσα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας κι από εκεί μεταφέρεται στο Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου όπου χειρουργείται επί 3,5 ώρες.

«Υπήρξε περίπτωση να ξυπνήσω και να μην είχα πόδι. Ευτυχώς με το που έγινε αφαίρεση της θρόμβωσης και κυκλοφόρησε το αίμα, το πόδι μου επανήλθε. Όταν άνοιξα τα μάτια μου από το χειρουργείο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κουνήσω τα δάχτυλά μου».

Πλέον, ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, μια πεποίθηση που όπως λέει, ενστερνίζονται και οι θεράποντες γιατροί.

«Οι γιατροί εδώ και στην Ιεράπετρα μού είπαν ότι είναι άμεση η σύνδεση δηλαδή είναι το εμβόλιο ξεκάθαρα γιατί δεν είχα κάποιο ιστορικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι από το εμβόλιο, περιμένουμε τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να βεβαιωθούμε».

Ο 35χρονος Αλέξανδρος θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάρει στα χέρια του και τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Live News: Θρόμβωση στο πόδι μετά το AstraZeneca – «Πώς γλίτωσα τον ακρωτηριασμό»"

Κορωνοϊός: Στα 3.197 τα νέα κρούσματα - 732 οι διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.197, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 367.076 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.141 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.216 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 294 (ημερήσια μεταβολή -23.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2
έως 106 έτη).

Γεωγραφική κατανομή των 3.197 νέων κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 3.197 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

150 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

152 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

146 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

494 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

148 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

168 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

343 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

158 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

72 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κυθνου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

23 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

42 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδα

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

43 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

119 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα 

Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%).

Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού
φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%. Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Βόλο.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 3-9/5/21, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-18%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης του μέσου ιικού φορτίου για τρίτη εβδομάδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίο
των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21. Η εικόνα αυτή παρατηρείται μετά από ένα μήνα συνεχούς αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-64%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 26/4/21-2/5/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+21%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 26/4/21-2/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της
πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-82%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία (-65%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης
του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-71%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του
Αγίου Νικολάου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, παρέμεινε σταθερό το ιιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας, όπου δεν υπήρξε μεταβολή (-1%) στο μέσο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26/4/21-2/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21 , δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) των επίπεδων του ιικού φορτίου στα
αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 26/4/21-2/5/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασαν μικρή μείωση (-24%), σε σχέση με την εβδομάδα 26/4/21-2/5/21.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.197 τα νέα κρούσματα - 732 οι διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι"

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε ευρωπαϊκή οδηγία για ευελιξία με ατομικές συμβάσεις

«Η υποκρισία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει και τα όριά της! Είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας και κατηγορούμαστε από αυτούς επειδή εφαρμόζουμε την Οδηγία που εκείνοι υπέγραψαν!», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την Οδηγία με αριθμό 2019/1158 (20 Ιουνίου 2019) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, υποστήριξε.

Παρατίθεται αυτούσιο το άρθρο 9 παρ. 1 της Οδηγίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».

Παρατίθεται και η σχετική αιτιολογική σκέψη, όπως αναφέρεται στην Οδηγία:

«Για να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς και έχουν ευθύνες φροντίδας να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Προς τον σκοπό αυτό και με τις ανάγκες του εργαζομένου στο επίκεντρο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό, με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου, ή μειωμένων ωραρίων εργασίας, με σκοπό την παροχή φροντίδας».

«Βεβαίως εδώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε συλλογική σύμβαση εργασίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η Οδηγία αναφέρεται σε ατομικές συμβάσεις,. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αυτό το μέτρο για το οποίο μας κατηγορεί σήμερα επειδή το εφαρμόζουμε! Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τον Μινχάουζεν στα ψέματα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Και συνέχισε: «Περιμένω λοιπόν γι’ αυτό σήμερα απάντηση! Διότι και η υποκρισία ακόμα έχει τα όριά της. Εδώ δεν μιλάμε πια για συλλογικές συμβάσεις. Εδώ μιλάμε για ατομικές συμβάσεις. Και αυτοί που υπέγραψαν την Οδηγία κατηγορούν εμάς γιατί εφαρμόζουμε την Οδηγία που υπέγραψαν. Επαναλαμβάνω η οδηγία ψηφίσθηκε στις 20 Ιουνίου του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εκλογές έγιναν την 7η Ιουλίου του 2019».

Υπερωρίες

Επιπλέον, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι απολύτως ψευδής ο ισχυρισμός πως οι περισσότερες υπερωρίες συνεπάγονται λιγότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε, αυξάνουμε τον αριθμό των υπερωριών και πάμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακούω που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό οδηγεί σε μείωση της αμοιβής για τις υπερωρίες. Μα δεν καταλαβαίνω. Οι υπερωρίες πληρώνονται 40% παραπάνω. Εάν δουλέψει κανείς παραπάνω υπερωριακά, θα πάρει και περισσότερα λεφτά. Αυτό που φαντάζομαι υπονοούν είναι ότι ανεβάζοντας τις υπερωρίες, δεν υπάρχει "μαύρη" εργασία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Το μόνο που μπορεί να θιγεί είναι τυχόν “μαύρη αγορά”, υπερωρίες δηλαδή “μαύρες” -οι οποίες νομιμοποιούνταν εκ των υστέρων αν κάποιος της ανακάλυπτε-, το οποίο όμως είναι παράνομο! Είναι “μαύρη” αγορά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της “μαύρης” εργασίας. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από όσα λένε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ξενογιαννακοπούλου: Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

«Ο σοφός λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», απαντά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο κ.Χατζηδάκης, επειδή επιχειρεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή απλήρωτων υπερωριών με τη θέσπιση ατομικών συμβάσεων, κάθε μέρα ανακαλύπτει κάποιο νέο επιχείρημα, που στη συνέχεια καταρρίπτεται. Έτσι, και σήμερα προσπαθεί να πείσει επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158 που επιδιώκει την επίτευξη της ισότητας των φύλων, προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων ως προς τους μισθούς και τις αποδοχές, με:

  • Την απλήρωτη δουλειά;
  • Την εξοντωτική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που θα προκαλέσουν οι φτηνές υπερωρίες;
  • Την οριζόντια επιβολή της ατομικής ρύθμισης, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;
  • Την κατάργηση, της Κυριακάτικης αργίας;

Εξάλλου, το άρθρο 16 παρ.2 της Οδηγίας αναφέρει ρητά ότι «η εφαρμογή της Οδηγίας δεν αποτελεί δικαιολογία για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στα πεδία που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η απαγόρευση μιας τέτοιας υποβάθμισης του επιπέδου προστασίας δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων να θεσπίζουν λόγω μεταβαλλόμενων περιστάσεων νομοθετικές, κανονιστικές ή συμβατικές ρυθμίσεις άλλες από τις ήδη ισχύουσες την 1η Αυγούστου 2019, υπό τον όρο να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζει η παρούσα Οδηγία.» Δηλαδή, δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να επικαλείται την Οδηγία για να εισάγει αρνητική τροποποίηση στα προβλεπόμενα για το 8ωρο και τις υπερωρίες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που επιμένει να φέρει.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα δικαίωμα του εργοδότη, ούτε αντικείμενο συμφωνίας με έναν ή περισσότερους εργαζομένους, δίχως τη σύναψη συλλογικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να νομοθετήσει εις βάρος των εργαζομένων. Απλά και ξεκάθαρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε ευρωπαϊκή οδηγία για ευελιξία με ατομικές συμβάσεις"

Θεσσαλονίκη: Μήνυση διευθύντριας σχολείου σε καθηγητή που προσήλθε για μάθημα χωρίς self test

Καθηγητής γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του η διευθύντρια του σχολείου, καθώς πήγε να διδάξει χωρίς να έχει υποβληθεί προηγουμένως σε self test, ενώ αρνήθηκε και να φύγει.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί σε σχολική μονάδα της Θέρμης, όπου κλήθηκε η αστυνομία μετά την υποβολή της μήνυσης.

Ο 50χρονος καθηγητής συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Λίγο αργότερε αφέθηκε ελεύθερος, με προφορική εντολή εισαγγελέα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μήνυση διευθύντριας σχολείου σε καθηγητή που προσήλθε για μάθημα χωρίς self test"

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό κατοίκων 19 νησιών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

«Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας. Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία»,διευκρίνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. Είναι λοιπόν μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση Ελευθερία και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους 4 Περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.


 

«Από όλους πολύ μεγάλη προσοχή καθώς ανοίγουμε σταδιακά»

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη.

«Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικό εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά.

«Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη τη μεγάλη προίκα που έχουμε, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας να τον ενισχύσει άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες και στα νησιά μας και φυσικά την οικονομία μας» τόνισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως «είναι μία ομαδική συλλογική εθνική προσπάθεια, όπου υπάρχουν δυσκολίες επιμέρους θα τις λύσουμε, εδώ είμαστε, με πολύ καλή διάθεση και είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι ότι έτσι όπως τρέξαμε το πρόγραμμα Ελευθερία μέχρι σήμερα και αυτό το κομμάτι θα τρέξει πολύ καλά, πολύ επιτυχημένα και θα είναι μία μεγάλη διαφήμιση των νησιών σας και της χώρας προς το εξωτερικό».


 

«Με το σχέδιο που παρουσιάστηκε και τη δουλειά που έχει γίνει στο παρελθόν φαίνεται ότι η Ελλάδα παρά το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο το οποίο έχει, τελικά το να είναι κανείς στο νησί δεν είναι μειονέκτημα, αλλά είναι πλεονέκτημα, χάρη στο σχεδιασμό που έγινε ώστε να υπάρχει καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού μέσα στο χρονικό ορίζοντα που έχετε θέσει κ. Πρόεδρε. Οπότε είμαστε μαζί, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Τα νησιά μας, η τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο εξαρτάται σε βαθμό τεράστιο από την τουριστική κίνηση. Το μήνυμα της ασφάλειας της χώρας συνολικότερα, επιτυγχάνεται και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς για τους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας. Είναι λοιπόν σημαντικότατο όλοι μας να δουλέψουμε και ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πολύτιμος σύμμαχος για να βοηθήσει τους κατοίκους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις που θα στηρίξουν την οικονομία και τον τουρισμό μας», επεσήμανε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Τη μεγάλη σημασία του προγράμματος εμβολιασμού για τα νησιά, υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειάρχες, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και οι Δήμαρχοι, Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Μυτιλήνης​ Στρατής Κύτελης​, Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, Ρόδου ​Αντώνης Καμπουράκης, Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Σύρου Νικόλαος Λειβαδάρας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης, Πάρου Μάρκος Κωβαίος, Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, Νότιας Κέρκυρας Κωνσταντίνος Λέσσης, Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, Λευκάδος Χαράλαμπος Καλός, Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης.


 

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Καλημέρα σας. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω, έστω και διαδικτυακά. Θα ήθελα πολύ να ήμουν κοντά σας, αλλά έχουμε σήμερα να εξαγγείλουμε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που σας αφορά όλους. Καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» κινείται ταχύτατα και μπαίνει στην αποτελεσματικότερη φάση της, σήμερα αποκτά και έναν πρόσθετο πυλώνα.

Είναι μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ονομαστεί και «Γαλάζια Ελευθερία» καθώς αφορά αποκλειστικά τα νησιά μας. Ο στόχος της είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων τους το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό.

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας.

Για αυτό και για την επιτυχία του πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα δημιουργήσουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα θα συγκροτήσουμε ομάδες ταχείας δράσης από υγειονομικούς που θα ταξιδεύουν αμέσως εκεί που θα χρειάζονται και θα αξιοποιήσουμε βέβαια τα εμβόλια μιας δόσης που προσφέρουν γρήγορο αποτέλεσμα.

Δίνουμε λοιπόν στα νησιά μας προτεραιότητα για την άμυνα όλων των ενηλίκων πολιτών από 18 και άνω, ανοίγοντας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού τους. Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας.

Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας.

Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία. Όπως ξέρετε έχει ολοκληρωθεί ήδη ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 μικρά νησιά, σε τρεις εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, για να ακολουθήσουν τώρα με την πρωτοβουλία την οποία ανακοινώνουμε 19 μεγάλα νησιά εκτός βεβαίως της πατρίδας μου, της Κρήτης, η οποία λόγω του πληθυσμού, του μεγέθους της και του χαρακτήρα της, ως ανεξάρτητη Περιφερειακή Ενότητα, εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό.

Η επιχείρηση για την οποία θα σας μιλήσει πιο αναλυτικά στη συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι μία επιχείρηση στην οποία θα συστρατευτούν δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και εθελοντές από τις κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα υλοποιηθεί και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η «Αναγέννηση και πρόοδος», «Το χαμόγελο του παιδιού» και η «Σύμπλευση». Σκοπός μας είναι το πρόσφατο μεγάλο κύμα εμβολιασμού να απλωθεί και στις θάλασσές μας.

Θέλω να θυμίσω ότι σε εθνικό επίπεδο ξεπερνάμε σταθερά τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και παραπάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει ή έχουν κλείσει ραντεβού. Εκτιμούμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων άνω των 60 στα τέλη Μαΐου θα κυμαίνονται από το 68 έως το 80%.

Επιστρέφω στην εκστρατεία στα νησιά μας που πράγματι όπως ξέρετε καλά είναι μία περίπλοκη άσκηση, έχει επιχειρησιακές δυσκολίες, πολλούς διαφορετικούς τόπους, διαφορετικές συνθέσεις πληθυσμών, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός της. Εγώ θα τονίσω μόνο ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. Είναι λοιπόν μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση Ελευθερία και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας. Θέλω τώρα να δώσω τον λόγο στον Μάριο Θεμιστοκλέους για να σας παρουσιάσει πιο αναλυτικά τους άξονες της πρωτοβουλίας αυτής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό κατοίκων 19 νησιών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson"

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Με μία δόση πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Σε σύσταση για τον εμβολιασμό με μία δόση σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, αναμένεται να προχωρήσει μετά από σχετική απόφασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19 διαθέτουν ήδη αντισώματα κατά του ιού. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η φυσική ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Επίσης, η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο είναι πιο ισχυρή, οπότε είναι καλό τα άτομα που έχουν ξεπεράσει την Covid-19 να προχωρήσουν στη λήψη μίας και μόνης αναμνηστικής δόσης, όπως αποφάσισαν σήμερα μετά από συνεδρίασή τους τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μία δόση εμβολίου μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης Covid-19

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής έρχεται μετά από σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που αναφέρει ότι η επαναμόλυνση από Covid-19 δεν αποκλείεται, αν και είναι σχετικά σπάνια. Έτσι το ECDC συνιστά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ακόμη και για όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να προτείνουν τη χορήγηση μίας δόσης, μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου Covid-19. Με άλλα λόγια είναι σαν να έχει κάνει κανείς δύο εμβολιασμούς, καθώς η νόσος θεωρείται, «πρώτο εμβόλιο».

Ως προς το με ποιο εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιαστούν οι αναρρώσαντες, οι επιστήμονες κατέληξαν πως δεν υπάρχει περιορισμός, ωστόσο, θεωρείται πιθανό να υπάρξει σύσταση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Με μία δόση πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό"

Πέλλα: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης - Δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό της

Από ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου, και όχι από θρόμβωση, κατέληξε η 68χρονη γυναίκα στην Πέλλα. Ο θάνατός της επήλθε λίγο μετά τον εμβολιασμό της, με το σκεύασμα της Pfizer, και όπως ήταν φυσικό υπήρξε το ερώτημα κατά πόσο συνδεόταν με τον εμβολιασμό. Όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, η αιτία θανάτου ήταν ισχαιμικό επεισόδιο.

Η γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Είχε παραμείνει λίγη ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο και αργότερα στο σπίτι της είχε νιώσει έντονη αδιαθεσία και πόνο στο στέρνο.

Πάντως, φως στα ακριβή αίτια του θανάτου της θα ρίξουν ο ιατρικός φάκελος της άτυχης 68χρονης σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων

Η πρώτη εκτίμηση από την νεκροψία – νεκροτομή δείχνει πως το τέλος της οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο και όχι από θρόμβωση, ωστόσο όπως αναφέρει στο protothema.gr ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος που διόρισε η οικογένεια της 68χρονης, Γρηγόρης Λέων μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα:

“Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η 68χρονη γυναίκα έφυγε από την ζωή από ισχαιμία του μυοκαρδίου όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Είναι σημαντικό να περιμένουμε τις εργαστηριακές εξετάσεις έτσι ώστε να δούμε την αρχική αιτία θανάτου. Το αν η ισχαιμία του μυοκαρδίου σχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο που είχε κάνει η 68χρονη κατά της covid-19, θα μπορέσουμε να το απαντήσουμε, αφού ολοκληρωθεί το σύνολο των εξετάσεων σε συνδυασμό και με την μελέτη του ιατρικού της φακέλου. Ο ιατρικός της φάκελος έχει ζητηθεί και αναμένεται να μας παραδοθεί από το νοσοκομείο. Έτσι αφού μελετηθούν όλα θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα”.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέλλα: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης - Δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό της"

Φλώρινα – Κορονοϊός: Ξανά στο κόκκινο λίγο πριν το φετινό καλοκαίρι – Η νέα έκκληση του δημάρχου

Έκκληση στους κατοίκους της Φλώρινας να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και αποφυγής διασποράς του κορονοϊού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ) απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Γιαννάκης…

Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες 10 ημέρες δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία, αφού με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 81 ενεργά κρούσματα στον δήμο.

Ο κ. Γιαννάκης τονίζει ότι «ο δήμος για πρώτη φόρα από την έναρξη της πανδημίας καταγράφει τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων» και επισημαίνει ότι «είναι ζήτημα ευθύνης, χρέους, σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, οι επαγγελματίες, οι πολίτες, οι Σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, να επιδείξουν υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις».

Ο δήμαρχος της Φλώρινας προειδοποιεί ότι η χαλάρωση και η μη εφαρμογή των μέτρων που παρατηρείται τελευταία σε πολίτες του δήμου, «μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες, όπως ένα τοπικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ένταση των κρουσμάτων εντοπίζεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Μελίτης, ενώ συνεργεία του ΕΟΔΥ προβαίνουν σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ στην περιοχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα – Κορονοϊός: Ξανά στο κόκκινο λίγο πριν το φετινό καλοκαίρι – Η νέα έκκληση του δημάρχου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news