facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Δημοσκόπηση Metron για τον κορονοϊό: «Μαύρο» στα μέτρα – Τι «βγαίνει» για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Μια πανελλαδική, μεγάλη δημοσκόπηση με κύριο ζήτημα την πανδημία του κορονοϊού παρουσίασε η Metron Analysis σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. Η τηλεφωνική έρευνα με πανελλαδικό δείγμα 1.205 ατόμων διεξήχθη από 22 έως 27 Φεβρουαρίου του 2021.

Την έρευνα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, και τα ευρήματα σχολίασαν οι:

– Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου « Ευαγγελισμός»

– Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

– Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής ΤτΕ, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Πειραιά

– Γρηγόρης Φαρμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία στατιστικής Agilis

Τι… βγάζει η δημοσκόπηση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

δημοσκόπηση

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εισπράττουν πολιτικά από τη φθορά αυτή, καθώς συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.

«Ξεφτίζουν» τα μέτρα…

Γενικότερα, σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Επίσης, η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.

δημοσκόπηση

Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται απαισιόδοξη και βλέπει το τέλος της πανδημίας μετά το τέλος του έτους, παρά τη «νίκη» των εμβολίων.

Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, εμπιστεύεται το ΕΣΥ και το προσωπικό στον χώρο της Υγείας.

Μετά;

Μετά το τέλος της πανδημίας, οι περισσότεροι πολίτες προβλέπουν ότι θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, τις κοινωνικές συναναστροφές, στον πολιτισμό, τις ελευθερίες και την επικοινωνία μας.

δημοσκόπηση

Ένας στους δύο πιστεύει ότι η έμφαση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία.

Μεταξύ των συμπληρωματικών στοιχείων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι ότι ένας στους δύο είναι υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ βλέπει πολυφωνία που προκαλεί σύγχυση στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

δημοσκόπηση

Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση θα είναι σταθερή ή χειρότερη μέχρι το τέλος της πανδημίας. Μεγαλύτεροι φόβοι είναι η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων, η μείωση των αποδοχών και η ανεργία των νέων.

Τα βασικά συμπεράσματα

Ο κ. Στράτος Φαναράς, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, ανέφερε:

«Η συλλογική εμπειρία της πανδημίας

Τις προηγούμενες μέρες κλείσαμε ένα χρόνο σε συνθήκες Πανδημίας και η έξοδος από αυτή την κρίση δεν είναι ακόμα ορατή παρά τις προσπάθειες. Την περασμένη Άνοιξη υπήρχε μια (μάλλον υπέρμετρα θερμή) έκρηξη αισιοδοξίας ότι μέχρι το καλοκαίρι, μέσα σε λίγους μήνες, θα έχουμε αφήσει πίσω την Covid-19.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, πάνω από ένας στους δύο (56%) πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε μία ”φυσιολογική” ζωή μετά το 2021. Και οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται παρά την επικράτηση της αξίας των εμβολιασμών αλλά και την εμπιστοσύνη και υποστήριξη που έχει κερδίσει το ΕΣΥ (68% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις) και το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο, μια σειρά παραγόντων, όπως ο περιορισμένος αριθμός των εμβολίων, οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο δημιουργούν αναχώματα, δυσκολίες και διαψεύσεις.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η Ε.Ε. για τον συντονισμό των κρατών και τη διανομή υγειονομικών υλικών και εμβολίων στα κράτη-μέλη της για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει την κοινωνική πλειοψηφία. Στη χώρα μας ένα πλειοψηφικό ποσοστό (54%) θεωρεί πως ”στην υπόθεση της Πανδημίας δεν βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες”.

Δείτε όλη την έρευνα της Metron Analysis σε μορφή pdf κάνοντας κλικ εδώ

Η ιδεολογικοπολιτική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν σημαντικά τις αντιλήψεις. Σε όσους αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά και ειδικά στους Νέους, η κριτική είναι πιο έντονη, ενώ στους Κεντροδεξιούς και μεγαλύτερης ηλικίας οι κρίσεις είναι περισσότερο θετικές παρά αρνητικές.

Οι αξιολογήσεις για την Κυβέρνηση είναι κάπως καλύτερες. Ένας στους δύο (50%) αξιολογούν θετικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Πανδημία, αλλά στον αντίποδα υπάρχει και ένα 45% που τον αξιολογεί αρνητικά. Και πάλι οι ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις και η ηλικία είναι οι βασικές παράμετροι που διαφοροποιούν τις απόψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υστερούν πολύ έναντι της Κυβέρνησης. Στη σχετική ερώτηση δύο στους τρεις (66%) δηλώνουν ότι ”η κριτική τους δεν βοηθά να βελτιωθούν τα πράγματα”.

Προσπαθώντας να συνοψίσουμε το κλίμα που επικρατεί και τις αξιολογήσεις που γίνονται μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι η πλέον αποδεκτή πρόταση για την περιγραφή της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με 71% είναι η εξής: ”Η Κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση, αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων”. Εξάλλου σε ευθεία ερώτηση για το εάν ”τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς βοηθούν ή όχι”, το 55% δηλώνει ότι βοηθούν, ενώ το 44% πως δεν βοηθούν, ενώ την περασμένη Άνοιξη σχεδόν οι πάντες συμφωνούσαν και τηρούσαν τα μέτρα πρόληψης σε ποσοστό άνω του 70%.

Η ζωή μετά την πανδημία

Η παράταση της Πανδημίας και τα όσα έχουν μεσολαβήσει αυτό τον χρόνο έχουν καταστήσει ανεδαφική την ελπίδα της επιστροφής στην προηγούμενη ζωή μας και αυτό γιατί οι επιπτώσεις της στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας θεωρείται ότι θα είναι μονιμότερες και όχι προσωρινές.

Ειδικότερα:

– Στην Οικονομία το 68%
– Στην Εργασία το 65%
– Στα κοινωνικά δικαιώματα το 57%
– Στην Επικοινωνία το 54%
– Στις Ελευθερίες το 52%
πιστεύουν ότι το οι αλλαγές που έχουν επέλθει θα είναι μονιμότερες. Γι’ αυτό εξάλλου και η πλειοψηφία (56%) επιθυμεί να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την Πανδημία, ώστε να κάνουμε σωστές και σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Η πρόταση αυτή ”σπάει” και τις δύο κυρίαρχες διαιρέσεις που διαφοροποιούν τις αντιλήψεις που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα, τόσο την ιδεολογικοπολιτική όσο και την ηλικιακή. Ωστόσο, δεν υπάρχει μία νεωτερική ατζέντα για το μέλλον.

Το αίτημα της οικονομικής ανάπτυξης θεωρείται πρώτης προτεραιότητας από το 49% (64% στην Κεντροδεξιά), ακολουθεί το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης από το 31% (50% στην Αριστερά) και στην τρίτη θέση το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος με 19%.

Δημοκρατία και πανδημία

Το αίτημα μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα παραμένει και είναι ιδιαίτερα ισχυρό, αφού το υιοθετεί το 86%, ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά όπως είναι. Αλλαγών που δεν θα τείνουν να ανατρέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά να το ενισχύσουν, αφού το 83% θεωρεί ότι είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει. Ωστόσο και εδώ είναι αμφίβολο αν υπάρχει κάποια ατζέντα ή έστω μια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυρίαρχο κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης, που όλο και περισσότερο ενισχύεται στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θεωρείται αρνητική εξέλιξη από τους δύο στους τρεις (64%), ενώ θετική από το 29%. Και εδώ έχουμε άλλη μια αντίληψη στην οποία φαίνεται να ”σπάει” το pattern που παρακολουθούμε σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, καθώς τώρα δεν είναι οι Νέοι που κυρίως αντιτάσσονται στην Παγκοσμιοποίηση, αλλά οι μεσαίες και μεγάλες ηλικίες.

Εν κατακλείδι…

Η παράταση της Πανδημίας ανατρέπει την αρχική αίσθηση μιας προσωρινής και διαχειρίσιμης κρίσης και θέτει ένα ευρύτερο θέμα διάγνωσης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Ωστόσο, η αυτή η νέα συνείδηση λειτουργεί περισσότερο ως αίσθηση και λιγότερο συνοδεύεται από μία νέα ατζέντα και κυρίως νέες προσεγγίσεις για τις αλλαγές που βιώνουν οι άνθρωποι.

Το πολιτικό προσωπικό και γενικότερα οι διανοούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να επικαιροποιήσουν τις πολιτικές και τις προτεραιότητες πάνω στο δημοκρατικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποκλείεται να απειλείται μελλοντικά από την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι σήμερα (δες πχ. democracy index) μια μειοψηφία απολαμβάνει τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τις ελευθερίες σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον αυταρχισμό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron για τον κορονοϊό: «Μαύρο» στα μέτρα – Τι «βγαίνει» για Μητσοτάκη και Τσίπρα"

Καθαρά Δευτέρα: Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού

Με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου θα γιορτάσουμε φέτος την Σαρακοστή, ενώ το πέταγμα του χαρταετού θα απαγορεύεται στο πλαίσιο τήρησης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου, θα παραμείνει σε ισχύ και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, απαγορεύεται κάποιος να πετάξει χαρταετό σε βουνά και θάλασσες και σε περιοχές μακριά από το σπίτι του εκτός και αν έχει… γερά πόδια.

Και αυτό γιατί, για τον κωδικό 6, απαγορεύεται πλέον η άθληση ή η γενικότερα βόλτα μακριά από το σπίτι με τη χρήση αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται η αλλαγή δήμου μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οικογένειες στο κέντρο της Αττικής να μην μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα προκειμένου να πετάξουν χαρταετό τη Καθαρά Δευτέρα, εκτός και αν μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπάρχει ο ενδεδειγμένος χώρος για χαρταετό με τα πόδια ή με ποδήλατο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού"

Στα 1.575 τα ακατάλληλα σπίτια από τον σεισμό στη Θεσσαλία

Χίλιες πεντακόσιες εβδομήντα πέντε κατοικίες από τις 3.675 που ελέχθησαν μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες κατά τους πρωτοβάθμιους ελέγχους από τα συνεργεία των μηχανικών.

Συγκεκριμένα έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 4.136 κτίρια:

Από αυτές 3.675 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.575 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 42.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 62 από τις 124 αυτοψίες, ενώ σε 213 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 180 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 1.184 αυτοψίες στο Δήμο Φαρκαδόνας του Νομού Τρικάλων, 1.150 στο Δήμο Τυρνάβου, 1.250 στο Δήμο Ελασσόνας, 345 στο Δήμο Λαρίσης και 45 στο Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λαρίσης. Επιπλέον, 85 αυτοψίες έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, 57 στο Δήμο Τεμπών και 19 στο Δήμο Αγιάς.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 1.575 τα ακατάλληλα σπίτια από τον σεισμό στη Θεσσαλία"

Επίσημο! Τι δίκυκλο θα μπορούμε να οδηγούμε με δίπλωμα αυτοκινήτου

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ο νέος νόμος ωστόσο ψηφίστηκε με δύο σημαντικές αλλαγές που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης μετά από προτάσεις κομμάτων και φορέων.

Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν στην ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου με εκείνο των δίκυκλων έως 125 κ.εκ. και τη χρήση κράνους.

Αρχικά στην ισοδυναμία μεταξύ της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και εκείνης του δίκυκλου έως 125 κ.εκ. ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αύξησε τα υποχρεωτικά μαθήματα από τρία σε πέντε διατηρώντας παράλληλα τα ηλικιακά όρια που είχε ορίσει.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην υποχρεωτική χρήση κράνους κράνους για όλους του οδηγούς των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) ώστε να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια.

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου δεν άλλαξαν και υπερψηφίστηκαν ως είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Αμέσως μετά θα πρέπει να δημοσιευθεί ο νέος νόμος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όπου και θα ορίζονται τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του τόσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις κίνησης των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) όσο και για την ισοδυναμία μεταξύ των αδειών οδήγησης αυτοκινήτου και δίκυκλου.

Να υπενθυμίσουμε πως το νομοσχέδιο επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του Newsauto.gr που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2020 σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέλεξε μια demi ισοδυναμία για τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ αυτοκινήτου και δίκυκλου καθώς οι κάτοχοι αδειών οδήγησης ΙΧ θα μπορούν μετά από την παρακολούθηση των πέντε πλέον αντί για τριών υποχρεωτικών μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης να οδηγούν και δίκυκλο με κινητήρα έως 125 κ.εκ.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης περιλαμβάνονται:

– Η κατηγορία Β, (Αυτοκίνητα) ισχύει και για την οδήγηση οχη­μάτων της κατηγορίας ΑΜ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη, και

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών.

– Η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη,

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών,

· υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον πέντε (5) μαθημάτων.

Το νέο πλαίσιο ισοδυναμιών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ευρύτερου κλάδου δίκυκλων στη χώρα μας, και εναρμονίζεται με ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει εδώ και 15 χρόνια. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαπιστωμένα οφέλη τόσο στην αστική μετακίνηση όσο και την οδική ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΕ, κ. Σωτήρης Χατζίκος χαιρέτησε τη νομοθετική παρέμβαση και επισήμανε ότι: «Ο ΣΕΜΕ στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει την αστική κινητικότητα και βελτιώνει την οδική ασφάλεια. Θεωρούμε ότι ο νέος νόμος εισάγει και στην χώρα μας μια ισορροπημένη ρύθμιση στο θέμα των ισοδυναμιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολίτων σε ένα προσιτό, αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο για την αστική μετακίνησή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι μακροπρόθεσμα ωφελημένοι από αυτή την ρύθμιση θα είναι η αστική κινητικότητα και η οδική ασφάλεια».

Άρση παρακράτησης κυριότητας στην 7ετία

Η οικονομική κρίση οδήγησε χιλιάδες εμπορίες αυτοκινήτων στο κλείσιμο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν αγοράσει κάποιο όχημα από αυτές με τραπεζικό δανεισμό ή με γραμμάτια να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν άρση παρακράτησης κυριότητας στις άδειες κυκλοφορίας τους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει έδωσε λύση, επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του Newsauto.gr με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την Μικροκινητικότητα σύμφωνα με το οποίο  αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση 7 ετών η παρακράτηση κυριότητας. Παράλληλα έχει προβλεφθεί τι θα γίνεται αν εκείνος που έχει πραγματοποιήσει την παρακράτηση κυριότητας δεν έχει εξοφληθεί.

Ειδικότερα στο άρθρο 50 επισημαίνεται ότι: «Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης:

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα ήδη κυκλοφορούντα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.

2. Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.»

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα συνοψίζονται στα εξής:

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Υποχρέωση κατάρτισης ΣΒΑΚ έχουν:

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων,

– Το σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού.

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού κατοίκων εφόσον εμπίπτουν στις περιοχές αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης των ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε:

– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας,

– Προώθηση της μικροκινητικότητας,

– Διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης,

– Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης,

– Ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων μεταφοράς,

– Μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία

Η κεντρική διοίκηση θεσπίζει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων αυτών, βάσει των οδηγιών του Παρατηρητήριου Eltis, για την αξιολόγηση και έγκριση έργων στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επιπλέον, τυποποιείται η διαδικασία εξέτασης, έγκρισης και αναθεώρησης των ΣΒΑΚ από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, με σκοπό τον περιορισμό των καθυστερήσεων.

Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών σχεδίων για δράσεις ΣΒΑΚ.

Μικροκινητικότητα

Θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα. Συνοπτικά:

1. Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζουμε Ε.Π.Η.Ο., δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

– Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

– Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

– Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

2. Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (πχ «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.
Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

Προσαρμογή σε Κοινοτική Νομοθεσία για την εκπαίδευση οδηγών

Στο Γ΄ Μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2018/645/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/59/ΕΚ «σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών και της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ για την άδεια οδήγησης».

Μοτοποδήλατα έως 25 km/h

Ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Μητρώο Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταρτίζεται και τηρείται Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), για την εποπτεία της τήρησης των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση αυτών στη Χώρα μας.

Θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων στοιχεία όπως: ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, ο κατασκευαστικός του οίκος, το μοντέλο, ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοσή του, ο κυβισμός του κινητήρα του, το μέγιστο μικτό βάρος του ή οι θέσεις καθημένων του, η εκ κατασκευής αντιρρυπαντική του τεχνολογία, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του στην αλλοδαπή.

Μητρώο Ελεγκτών ΚΤΕΟ

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, καταρτίζεται και τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Μητρώο Εποπτών των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Σκοπός του Μητρώου είναι η κεντρική εξ αποστάσεως εποπτεία και ο έλεγχος της τήρησης των:

α. όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας ή η Βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας των (Κ.Τ.Ε.Ο.) και

β. κείμενων διατάξεων επί των διενεργούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες τεχνικών ελέγχων οχημάτων.

Ειδικότερα, οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανέλεγχο “on the spot”, στην “πόρτα” του ΚΤΕΟ, του οχήματος που μόλις διήλθε με επιτυχία.

Επίσης, θα ελέγχουν την ποιότητα και την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ.

Εάν διαπιστωθεί πλημμελής έλεγχος σε όχημα, θα υπάρχουν κυρώσεις στο Κ.Τ.Ε.Ο που διενήργησε τον έλεγχο.

Αυτόνομη Οδήγηση

Εισάγονται καινοτόμες διατάξεις για την αυτόνομη οδήγηση, προκειμένου η Ελλάδα να είναι και πάλι πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ειδικότερα:

– Στη δημοτική συγκοινωνία, το αυτοματοποιημένο λεωφορείο «βγαίνει» από τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας και μπορεί να ενταχθεί στη μικτή κίνηση της πόλης με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς το όχημα δεν κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα. Η κυκλοφορία του επιτρέπεται, μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών Τροχαίας και για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική ή περιαστική διαδρομή.

– Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, την ασφάλεια των επιβατών και των λοιπών χρηστών της οδού, επιβάλλεται η παρακολούθηση του Λεωφορείου και της οδού στην οποία κινείται, καθ’ όλη τη διάρκεια κίνησής του, από Κέντρο Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών λήψης και καταγραφής εικόνας (κάμερες) και ήχου, κατόπιν διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το Κέντρο μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την κίνηση τεσσάρων λεωφορείων.

– Επιτρέπεται επίσης η θέση σε κυκλοφορία επί της οδού οχήματος κατηγορίας Μ1 ή Ν1 (ΙΧ, τύπου βαν ή μικρά φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους) χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν υποβολής από τον ενδιαφερόμενο φορέα σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημο! Τι δίκυκλο θα μπορούμε να οδηγούμε με δίπλωμα αυτοκινήτου"

Πατούλης: Κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ

Να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη κατά της Covid, κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πανδημία με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλιας.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια και είπε ότι από χθες το βράδυ που ο ΙΣΑ απηύθυνε την πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί δεκάδες γιατροί.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται ιδιαίτερα και γι αυτό όλοι πρέπει να συστρατευθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ"

Συνελήφθη ο δράστης που έριξε τον αστυνομικό από τη μηχανή στη Νέα Σμύρνη

Ένας 30χρονος Ελληνο-ιρακινός είναι σύμφωνα με την Αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης που έριξε από τη μηχανή τον αστυνομικό της Ομάδας "Δράση", ο οποίος στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν, χθες το βράδυ, στη Νέα Σμύρνη.

Η ΕΛΑΣ, οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είχε ταυτοποιήσει τον 30χρονο από βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή του.

Παράλληλα, για βαρύτατα αδικήματα κατηγορούνται οι 16 συλληφθέντες για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, ενώ ο ένας από αυτούς κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για έναν νεαρό, ο οποίος αναγνωρίστηκε ότι συμμετείχε στην ομάδα που επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό της ομάδας "Δράση".

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, σε βάρος των 16 σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας σωματικής βλάβης από κοινού, βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού κατά συναυτουργία από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξης κατά συναυτουργία από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθενειών.

Σημειώνεται επίσης ότι προσήχθησαν 11 άτομα, που αφέθηκαν ελεύθερα μετά την εξέτασή τους, ενώ τραυματίσθηκαν 10 αστυνομικοί, εκ των οποίων τρεις παραμένουν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Πρόκειται για τον 27χρονο, που δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του και δύο ακόμα με κατάγματα στα δάχτυλα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί φθορές σε 10 οχήματα.

Συλλήψεις, τραυματισμοί και καταγγελίες κατοίκων στα γεγονότα της Τρίτης

Επίσης, νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που ξυλοκόπησε πολίτη με ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ, την περασμένη Κυριακή, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κατά τη διάρκεια ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, συνεχίζεται η Διοικητική Ερευνα για το περιστατικό και ειδικότερα για τους υπόλοιπους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν τον ξυλοδαρμό του πολίτη χωρίς να επέμβουν, που διενεργεί την ΕΔΕ.

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζουν, πάντως, δολοφονική την επίθεση, καθώς οι δράστες χτυπούσαν ανελέητα τον αστυνομικό, με ξύλα και κλωτσιές για περίπου 2,5 λεπτά. Όπως λένε, τον έσωσε το γεγονός ότι δεν του έβγαλαν το κράνος από την πρώτη στιγμή, αλλά φέρει τραύματα στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς και σε όλο το σώμα.

Τον τραυματία επισκέφθηκαν, χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, ενώ συνομίλησαν μαζί του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο δράστης που έριξε τον αστυνομικό από τη μηχανή στη Νέα Σμύρνη"

Καιρός αύριο: Βροχερή η Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται σχεδόν σε όλη την χώρα, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Βαθμιαία από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και έως το βράδυ ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια αναμένεται εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

poster
 
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
  • Santorini Island
Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και προς το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, βαθμιαία βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης όπου θα είναι πρόσκαιρα πυκνές. Βαθμιαία τα φαινόμενα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν, το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο. Γρήγορα τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 και στα βόρεια από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Από το μεσημέρι στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, το απόγευμα θα περιοριστούν στα νότια και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βορειοανατολικοί με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στις Κυκλάδες και γρήγορα και στην Κρήτη. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία έως το μεσημέρι από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και προς το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Από νωρίς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5, μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 με 7 και αργότερα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχερή η Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Πούτιν και Ερντογάν κήρυξαν την έναρξη της κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω μιας σύνδεσης τύπου τηλεδιάσκεψης κήρυξαν σήμερα την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήρα του υπό κατασκευήν πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία, η έναρξη της λειτουργίας του οποίου προγραμματίζεται για το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος που έδωσε το παρών μέσω τηλεπαρουσίας δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι, και είπε ότι περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές φοιτούν σήμερα στην Ρωσία, οι οποίοι στη συνέχεια θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου». Συνολικά φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα αποφοιτήσουν περισσότεροι από 200 Τούρκοι και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού, θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών που θα απασχοληθούν στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην ρωσική Rosatom. Ο σταθμός θα έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν και Ερντογάν κήρυξαν την έναρξη της κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου"

ΕΟΦ: Διαψεύδει την απόσυρση εμβολίων της AstraZeneca

Στην κατηγορηματική διάψευση ότι αποσύρθηκε παρτίδα των εμβολίων κατά της COVID-19 της εταιρείας AstraZeneca προχώρησε ο ΕΟΦ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ παρενέβη μετά από φήμες που ήθελαν να υπάρχει ανησυχία γύρω από παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, την οποία και συσχετίζουν με περιστατικά θανάτου και ασθένειας έπειτα από τον εμβολιασμό πολιτών στην Αυστρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός υπογραμμίστηκε ότι «αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Διαψεύδει την απόσυρση εμβολίων της AstraZeneca"

Για ποιες κατηγορίες ανοίγει εντός Μαρτίου η πλατφόρμα εμβολιασμού

Κάλεσμα Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς να βάλουν πλάτη στο σύστημα υγείας εκμεταλλευόμενοι τα ισχυρά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση.

Όπως είπε την πανδημία οδηγούν αυτή τη στιγμή ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, δηλαδή πολίτες ενεργοί που δουλεύουν και κινούνται.

Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εμβολιασμού επιταχύνει με πάνω από 1,18 εκατ. εμβολιασμούς έως σήμερα. Η επόμενη ομάδα που θα ανοίξει εντός 10ημέρου είναι αυτή των πασχόντων από νοσήματα υψηλού κινδύνου, ενώ εντός Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 και 65-69.

Για τον Απρίλιο η Ελλάδα θα παραλάβει 1,172 εκατομμύρια δόσεις Pfizer και θα έχουμε 90.000 επιπλέον δόσεις από την ίδια εταιρεία τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου. Οι τελευταίες προέρχονται από τα 4 εκατομμύρια δόσεις που θα λάβει επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ποιες κατηγορίες ανοίγει εντός Μαρτίου η πλατφόρμα εμβολιασμού"

Επεισόδια στη Νίκαια: Πετροπόλεμος και χημικά

Σκηνικό έντασης επικρατεί αυτήν την ώρα στη Νίκαια.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ομάδα νεαρών δημιούργησε την ένταση και οι άνδρες της Αστυνομίας απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην οδό Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, κρατώντας καδρόνια και πέτρες. 

Οι άνδρες της Αστυνομίας αυτήν την στιγμή αναζητούν την συγκεκριμένη ομάδα και έχει ξεκινήσει κυνηγητό στους γύρω δρόμους. Η συγκεκριμένη ομάδα σύμφωνα με τον Alpha δεν έχει σχέση με τους κατοίκους της Νίκαιας οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά κατά της αστυνομικής βίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη Νίκαια: Πετροπόλεμος και χημικά"

Κορωνοϊός: Στα 2.633 τα νέα κρούσματα - Τα 1.322 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.  To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81)

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει
την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή:Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 2.633 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

161 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

163 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

220 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

73 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

332 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

118 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

233 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

283 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

84 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών

3 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

21 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

62 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

21 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

14 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

39 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

50 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

115 κρούσματα στην Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

5 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

15 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

26 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

65 κρούσματα υπό διερεύνηση 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.633 τα νέα κρούσματα - Τα 1.322 στην Αττική"

Μυτιλήνη: Συνελήφθη καθηγήτρια που αρνείται να φορέσει μάσκα στη διάρκεια του μαθήματος

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη, μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης που αρνείται να φορέσει μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η Εισαγγελία έδωσε εντολή στην αστυνομία για τη σύλληψη της καθηγήτριας, μετά από τη μήνυση που υπέβαλε ο διευθυντής του Γυμνασίου της Μυτιλήνης, στο οποίο υπηρετεί η εν λόγω καθηγήτρια. Σε βάρος της κατέθεσαν και εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι σε όλα τα σχολεία όπου υπηρετεί η καθηγήτρια συμπληρώνοντας το ωράριο της δεν φοράει μάσκα μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, ενθαρρύνει τους μαθητές της να κάνουν το ίδιο!

Η καθηγήτρια, αρνήτρια της μάσκας, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε τακτική δικάσιμο για παράβαση της νομοθεσία περί διάδοσης ασθενειών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου διατάχθηκε σε βάρος της Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Συνελήφθη καθηγήτρια που αρνείται να φορέσει μάσκα στη διάρκεια του μαθήματος"

Δήμαρχος Νέας Σμύρνης: «Εμπόλεμη ζώνη, τα 4/5 δεν ήταν δημότες»

Ως «απαράδεκτη»  χαρακτήρισε την εικόνα της Νέας Σμύρνης, το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Τζουλάκης. Ο κ. Τζουλάκης έκανε λόγο για «εμπόλεμη ζώνη» και υποστήριξε ότι «τα 4/5 δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής». «Καιγόταν η πόλη μου και πόναγε η ψυχή μου», ανέφερε ακόμη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της καθαριότητας «που δούλευαν όλη νύχτα για να καθαρίσουν την πόλη μας. Η εικόνα σήμερα δεν είχε σχέση με τη χθεσινοβραδινή, που είχαμε πολλούς κάδους κατεστραμμένους, σπασμένα παρμπρίζ αυτοκινήτων, καμένα δέντρα, ξηλωμένα πεζοδρόμια... Όλα τα ΑΤΜ εκτός της Εθνικής καταστράφηκαν και σε κάποια μαγαζιά κατέβασαν τις βιτρίνες», είπε ο κ. Τζουλάκης.

«Απαράδεκτη η εικόνα της πόλης... Εμπόλεμη ζώνη», συνέχισε και υποστήριξε ότι «μου έκανε εντύπωση που δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρώην δήμαρχος καλούσαν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Μήπως κι αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη;». «Αν δείτε τι κατέβαινε από τον σταθμό του μετρό στον Νέο Κόσμο... Έρχονταν μπουλούκι στη Βενιζέλου. Πιστεύω ότι τα 4/5 δεν ήταν κάτοικοι Νέας Σμυρνης. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα πήγαινε σε μια συγκέντρωση αυτή τη στιγμή. Ξέραμε την κατάληξη και γλιτώσαμε τα χειρότερα» σημείωσε ακόμη.

«Δεν αξίζει αυτό στη Νέα Σμύρνη, στους πολίτες μας, στα παιδιά μας. Καλούμε τους δημότες της Νέας Σμύρνης να σταθούν δίπλα μας, καταδικάζοντας όλους τους υποκινητές των επεισοδίων, κάθε είδους» τόνισε ακόμα. «Να προασπίσουν το κράτος Δικαίου και την ασφάλεια έναντι της πανδημίας και έναντι των πολιτών μας» συμπλήρωσε. «Δεν δεχόμαστε η Νέα Σμύρνη να μετατρέπεται σε παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Τζουλάκης.

«Όταν κάποια στιγμή καιγόταν η πόλη μου... πόναγε η ψυχή μου», συμπλήρωσε. «Ήταν μια ήσυχη συνοικία η Νέα Σμύρνη, αυτό που ζήσαμε χθες το βράδυ δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στα όνειρά μας. Κάποιος Νεοσμυρνιώτης που αγαπάει την πόλη του δεν θα κατέστρεφε την πόλη του, είναι πολιτισμένος και δημοκρατικός ο λαός της Νέας Σμύρνης», επεσήμανε.

«Έχουμε πολλές μικρές ζημιές, δεν έχουν καεί αυτοκίνητα, αλλά έχουν καταστραφεί παρμπρίζ. 2-3 μαγαζιά έχουν καταστραφεί, όλα τα ΑΤΜ της περιοχής έχουν καταστραφεί» ανέφερε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης. «Τα αυτοκίνητα πιστεύω ότι τα καλύπτει η ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή η αποτίμηση δεν είναι ολοκληρωμένη. Θα μιλήσω με την κυβέρνηση αν μπορεί να δώσει οικονομική ενίσχυση», κατέληξε ο κ. Τζουλάκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος Νέας Σμύρνης: «Εμπόλεμη ζώνη, τα 4/5 δεν ήταν δημότες»"

Λιβύη: Η Βουλή ενέκρινε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε τη σύνθεση της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική σύνοδος μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση της Λιβύης.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εξουσιοδοτημένη με την ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκουίλα Σαλέχ, μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης ψήφισαν για Πρόεδρο του Συμβουλίου της Προεδρίας τον Μοχάμεντ Μένφι και τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας. 

Ο Μένφι είναι διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα και Ντμπεϊμπά είναι επιχειρηματίας, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη των δυτικών φυλών.

Η εκλογή τους έγινε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα.

Όλοι οι υποψήφιοι για τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις δεσμεύτηκαν πριν από την ψήφο να μην αιτηθούν εκλογές πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Οι επόμενες εθνικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Η Βουλή ενέκρινε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας"

Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη: 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα

Η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο μετά τον αρχικό εντοπισμό της στην Βρετανία στο τέλος του 2020, είναι 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Σε μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από την παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται B.1.1.7 και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.

Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού - σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων - και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορονοϊού.

Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal , η προσβολή από την νέα παραλλαγή οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.

«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη: 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα"

Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο ανθυπαστυνόμος για τον ξυλοδαρμό πολίτη την Κυριακή

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του που ήταν παρόντες στο περιστατικό και δεν αντέδρασαν.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος που φάνηκε σε βίντεο να ξυλοκοπά άγρια πολίτη στην Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή. 

Το βίντεο που έκανε τον γύρο των social media προκάλεσε οργή και οδήγησε στην συγκέντρωση και τα αιματηρά επεισόδια της Τρίτης στην Νέα Σμύρνη με τον τραυματισμό 10 αστυνομικών και 16 συλλήψεις πολιτών. 

Στο επίμαχο βίντεο ο συγκεκριμένος αστυνομικός φαίνεται αναίτια να βγάζει ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ και με αυτό να χτυπάει επανειλλημένα έναν νεαρό άνδρα χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι.  

Αρνητικά σχολιάστηκε και το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του αστυνομικού που ήταν παρόντες στο περιστατικό δεν αντέδρασαν προσπαθώντας να τον συγκρατήσουν. Και αυτοί εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο ανθυπαστυνόμος για τον ξυλοδαρμό πολίτη την Κυριακή"

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Φτιάχνουμε από τους πιο ισχυρούς στόλους στον κόσμο - Πήραμε κι άλλο γεωτρύπανο»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καυχήθηκε για την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, ενόψει της σημερινής τελετής θεμελίωσης μίας μονάδας στο πυρηνικό σταθμό Άκουγιου.

«Σήμερα, θα συμμετάσχουμε στην τελετή θεμελίωσης της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου μέσω ζωντανής σύνδεσης. Υπό αυτήν την έννοια, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον κόσμο. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε για παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο μέχρι τη γεωθερμική ενέργεια. Μία από τις επενδύσεις μας στον τομέα της ενέργειας είναι κι ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου.

Πού να δει το CHP τα όσα έκανε ο κ. Berat τα χρόνια που ήταν στο υπουργείο Ενέργειας;

Όταν θέλαμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας, η νοοτροπία του CHP αντιτάχθηκε. Ο εκπρόσωπός σας κυκλοφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών ως έμπορος τσαντών (σ.σ. εννοεί τους γραβατωμένους με τους χαρτοφύλακες).Ει, κ. Κεμάλ, οι τσαντάκηδες δίπλα σου δεν τα γνωρίζουν αυτά. Σκεφτείτε τα λίγο, μπας και σας περάσουνε για άνθρωπο (αξιόλογο)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεση αγοράς και άλλου γεωτρύπανου για εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, εγκωμιάζοντας το γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, για τη συμβολή του στην ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας σε κάθε επίπεδο.

«Δεν είχαμε ούτε ένα ερευνητικό πλοίο. Εκείνη την εποχή, ο σημερινός υπουργός μας (Φατίχ Ντονμέζ) ήταν ο βοηθός του κατά τη διάρκεια της θητείας κ. Μπεράτ και αγοράσαμε 3 γεωτρύπανα. Τώρα πάλι αγοράζουμε. Ο στόλος μας θα γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο.

Οσοι γράφετε τέτοια tweet, μάθετε ότι αυτά τα βήματα έγιναν κατά τη θητεία του κ. Μπεράτ, τον οποίο χλευάζετε ως "γαμπρό". Είστε αχάριστοι. Αυτά δεν τα είδατε, δεν τα ακούσατε; Οι καρδιές τους είναι σφραγισμένες. Ό,τι και να λένε, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Το Άκουγιου την εποχή του κ. Μπεράτ ξεκίνησε.

Η Τουρκία έχει τρία γεωτρύπανα, αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν αυτά τα πλοία κατασκευάζονταν από το μηδέν, θα έπρεπε να πληρώσουμε 2 δισ. 100 εκατ. δολάρια.

Αι, κύριε Κεμάλ! Αυτό λέγεται οικονομική διαχείριση. Και πάλι, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους Μπεράτ Αλμπαϋράκ και Φατίχ Ντονμέζ. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είχε βρεθεί φυσικό αέριο μόνο σε 5 επαρχίες. Τώρα έχουμε βρει φυσικό αέριο σε 81 νομούς».

Αντιδρώντας έντονα στην κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και του Καλού Κόμματος (IYI) προς τον Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ο Τούρκος πρόεδρος, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το γαμπρό του, εξαίροντας το έργο του και στο υπουργό Οικονομικών, από όπου παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η νοοτροπία των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συναγωνίζονται σε αναρτήσεις στο twitter. Κοιμούνται και ξυπνάνε λέγοντας "ο γαμπρός κι ο γαμπρός". Που να σας πλακώσει η πέτρα του ίδιου του γαμπρού», είπε χαρακτηριστικά.

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την «εξαφάνιση» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας επί υπουργίας Αλμπαϋράκ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε και πάλι ότι δεν λείπει τίποτα, παρά μόνο το μυαλό από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

«"Πού είναι τόσο πολλά χρήματα;", λένε. Όλα αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών αυτού του έθνους και στην Κεντρική Τράπεζα. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Εάν έχει χαθεί κάτι, αυτό είναι από εσάς.

Έχουμε έως και 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα. Δόξα τω Θεώ, τα αποθεματικά μας σε συνάλλαγμα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι μετέτρεψε την Τουρκία από μία χώρα του σκότους, σε μία χώρα του φωτός, με το ρεύμα που έστειλε σε κάθε σπίτι.

«Δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε για τίποτα. Πατάμε γερά στο έδαφος. Δεν υπήρχε φυσικό αέριο στη χώρα. Δεν μπορούσε να εξορυχθεί. Είναι προφανές τί έχουμε κάνει. Η Τουρκία ήταν μέσα στο σκοτάδι. Υπήρχαν πολλά μέρη χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα. Το 63% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία πέρυσι παράχθηκε από εγχώριες να εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρ.Τ.Ερντογάν: «Φτιάχνουμε από τους πιο ισχυρούς στόλους στον κόσμο - Πήραμε κι άλλο γεωτρύπανο»"

Εφιάλτης στο Μενίδι: Μέθυσαν και βίασαν δυο κορίτσια 15 και 16 ετών

Την απόλυτη φρίκη έζησαν δυο μικρά κορίτσια στο Μενίδι. Έπεσαν θύματα βιασμού από δυο νεαρούς, δυο αδέρφια ηλικίας 19 και 24 ετών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και ο ένας έχει προφυλακιστεί ήδη.

Όλα έγιναν στις 3 Μαρτίου στην πλατεία Μενιδίου και φαίνεται πως τα δυο κορίτσια, 15 και 16 ετών που είναι ξαδέρφες, γνώριζαν τους δυο νεαρούς Έλληνες. Ο 19χρονος και ο 24χρονος τις προσέγγισαν, τους πρόσφεραν ποτό και αφού κατάφεραν να τις μεθύσουν, τις πήγαν σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής για να κάνουν πράξη τις αρρωστημένες σκέψεις τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες βίασαν το ένα κορίτσι και ασέλγησαν στο άλλο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο ένας από τα αδέρφια βίασε το 15χρονο κορίτσι στο μπάνιο του δωματίου, ενώ αδερφός του ασέλγησε στη 16χρονη.

Όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, τα κορίτσια αποκάλυψαν τα πάντα στους γονείς τους, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία και μετέφεραν τα θύματα στο νοσοκομείο Παίδων. Εκεί, διαπιστώθηκε πως τα κορίτσια είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, με τη 15χρονη να φέρει κακώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Παρά την κακή κατάστασή τους, τα κορίτσια μπόρεσαν να περιγράψουν στους αξιωματικούς του τμήματος Ανηλίκων τους δράστες. Έτσι εντοπίστηκαν άμεσα και τους πέρασαν χειροπέδες. Πρόκειται για δυο αδέρφια 19 και 24 ετών αντίστοιχα, ενώ αναζητείται κι ένα τρίτο άτομο.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι… παλιός γνώριμος των αρχών, αφού στο παρελθόν είχε εμπλακεί και ληστείες και ήταν έξω με όρους, μεταξύ των οποίων να παρουσιάζεται στο τμήμα της περιοχής του μια φορά το μήνα.

Ο 24χρονος που συνελήφθη προφυλακίστηκε, ενώ ο 19χρονος αφέθηκε ελεύθερος με όρους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιάλτης στο Μενίδι: Μέθυσαν και βίασαν δυο κορίτσια 15 και 16 ετών"

Προκαταβολή σύνταξης - Κωστής Χατζηδάκης: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα - «Υλοποιούμε μια βασική μας δέσμευση»

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Μάρτιου 2021 η πλατφόρμα για τη ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου prokatavoli.syntaxeis.gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (efka.gov.gr). H πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με την ενεργοποίηση σήμερα της ειδικής πλατφόρμας για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε όσους περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια για την απονομή της σύνταξής τους, υλοποιούμε μια βασική μας δέσμευση έναντι των συνταξιούχων. Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι πριν από το Πάσχα να έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές των προκαταβολών που θα περιλαμβάνουν και τα αναδρομικά για το σύνολο των μηνών καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τους. Επιπλέον όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16/3 και μετά θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή της σύνταξής τους.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι λύσαμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Η προκαταβολή σύνταξης, για την οποία προβλέψαμε μια γρήγορη και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη διαδικασία, αποτελεί ωστόσο μια σημαντική δράση ανακούφισης όσων περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό αντίξοες συνθήκες τη συνταξιοδότηση τους. Είναι μια πράξη σεβασμού της Πολιτείας για την υπομονή τους».

Αναλυτικά, oι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.

Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

-Οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντα
-Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
-Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού

-Ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς TaxisNet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του.

Στη συνέχεια συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής.

Σε περιπτώσεις όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν  σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους.

Ειδικά στις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος.

Στην περίπτωση αίτησης προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας απόφασης ΚΕΠΑ που έχει εκδοθεί.

Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης». H αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ότι κατά τον χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.

Η χορήγηση του ποσού δεν συνεπάγεται τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόφαση χορήγησής του δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

α. όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

β. όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

γ. όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης από 16/3 και μετά ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαταβολή σύνταξης - Κωστής Χατζηδάκης: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα - «Υλοποιούμε μια βασική μας δέσμευση»"

Αποσύρεται προβληματική παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca – Κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα;

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ και η Ελλάδα μετά από μια «προβληματική» πατρίδα εμβολίων της AstraZeneca. Πρόκειται για την παρτίδα ABV5300. 

Αιτία του συναγερμού ήταν το γεγονός ότι έχει καταγραφεί ο θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της. Η γυναίκα παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος. Επίσης μια 35χρονη έπαθε πνευμονική εμβολή αλλά είναι καλά στην υγεία της. Και οι δυο είχαν κάνει το εμβόλιο από την ίδια παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca.

Και τα δυο περιστατικά συνέβησαν στην Αυστρία και διερευνάται αν έχουν σχέση με τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Την περασμένη Κυριακή η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με την συγκεκριμένη παρτίδα στην χώρα προκειμένου να διερευνήσει αυτά τα δυο περιστατικά.

 
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Λιθουανία πάγωσαν την χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ.

www.Irt.It

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρεται προβληματική παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca – Κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news