facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Aπεγκλωβισμός 31 μεταναστών από δύσβατη περιοχή της Σάμου

Στον απεγκλωβισμό 31 μεταναστών από δύσβατη χερσαία περιοχή στο ακρωτήρι “ΠΡΑΣΟ” βορειοανατολικά της Σάμου, προχώρησε το λιμενικό σώμα, μετά από αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου.

Στο σημείο μετέβησαν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης και περιπολικό σκάφος του λιμενικού προς παροχή συνδρομής.

Το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού καθέλκυσε βοηθητικό σκάφος, το οποίο προσέγγισε τις ανωτέρω ακτές και απεγκλώβισε τριάντα έναν αλλοδαπούς και τους μετέφερε με ασφάλεια στην ακτή της “Μουρτιάς”.

Οι αλλοδαποί παρελήφθησαν από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, προκειμένου να μεταφερθούν σε κλειστή ελεγχόμενη δομή ΚΕΔ Σάμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπεγκλωβισμός 31 μεταναστών από δύσβατη περιοχή της Σάμου"

Στο τραπέζι και η αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε το ερωτηματολόγιο στα μέλη

Αίσθηση και συζητήσεις έχει προκαλέσει το ερωτηματολόγιο με υπογραφή Στέφανου Κασσελάκη, που έχει αναρτηθεί στο iSYRIZA ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτήσεις δείχνουν την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να επιδιώξει ριζικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αλλαγή ονόματος και λογότυπου.

Στο ερωτηματολόγιο υπάρχει και ερώτηση για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, εάν δηλαδή θα πρέπει να ανήκει στο χώρο της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα οι πέντε ερωτήσεις που έχουν δημοσιευθεί για να απαντηθούν από τους εγγεγραμμένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Πιστεύετε ότι η τωρινή δομή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτελεσματική;
  • Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των οργάνων του κόμματος;
  • Επιθυμείτε να γίνουν ριζικές αλλαγές στη δομή του κόμματος;
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Κεντροαριστερά ή ως Αριστερά;
  • Επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο;
  • Επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα;

συριζα ερωτηματολογιο

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο τραπέζι και η αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε το ερωτηματολόγιο στα μέλη "

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αγρότες έκλεισαν την Εγνατία Οδό και ετοιμάζουν 24ωρη «πολιορκία» στη Βουλή

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται με μπλόκα και τους αγρότες να ετοιμάζονται για την κάθοδό τους, στην Αθήνα και τη Βουλή…

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στις τάξεις των αγροτών που όπως φαίνεται σκέφτονται τρόπους για να φτάσουν με τρακτέρ στη Βουλή. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για ακόμα μια μέρα με μπλόκα και συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Οι αγρότες επαναλαμβάνουν σταθερά το τελευταίο διάστημα, πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα παραμείνουν στους δρόμους.

Οι αγρότες έκλεισαν την Εγνατία Οδό, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του κόμβου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Έχουν παρατάξει τα τρακτέρ σε παραδρόμους και βγήκαν με τα πόδια στην εθνική οδό θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Κατά πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 21:00. Την ίδια ώρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και στα υπόλοιπα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες τονίζουν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν «στάχτη στα μάτια» ενώ παράλληλα προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνδικαλιστικές πηγές από τις τάξεις των αγροτών αναφέρουν στο thesstoday.gr πως ακόμη γίνονται ζυμώσεις σε ο,τι αφορά τον σχεδιασμό για το συλλαλητήριο ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τρακτέρ θα κατεβάσουν οι παραγωγοί της Λάρισας και της Βοιωτίας με τους συμμετέχοντες από όλη την υπόλοιπη χώρα να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα με πούλμαν.

Όπως λένε οι αγρότες κάθε ώρα προστίθενται και άλλοι συνάδελφοί τους με τρακτέρ στη λίστα καθόδου στην πρωτεύουσα. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως όμως προβλέπει ο νόμος», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Παύλος Μαρινάκης.

Χθες το βράδυ κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία που προβλέπει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και προκαταβολή μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αγρότες έκλεισαν την Εγνατία Οδό και ετοιμάζουν 24ωρη «πολιορκία» στη Βουλή"

Άγριος καυγάς με ανήλικες στο κέντρο της Λάρισας – Μία τραυματίας στο νοσοκομείο (φωτό)

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το απόγευμα του Σαββάτου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όταν δύο ανήλικα κορίτσια ενεπλάκησαν σε καυγά, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της μίας.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα όταν, κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, τα δύο κορίτσια λογομάχησαν για άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία. Γρήγορα τα αίματα “άναψαν”, με τις ανήλικες να “πιάνονται” στα χέρια, με αποτέλεσμα, πάνω στον καυγά, η μία να χάσει την ισορροπία της και να βρεθεί τραυματίας στο έδαφος.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε το κορίτσι για προληπτικούς λόγους στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο διενεργούν έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος καυγάς με ανήλικες στο κέντρο της Λάρισας – Μία τραυματίας στο νοσοκομείο (φωτό)"

Άγριος καυγάς στην Πέλλα: 28χρονος δάγκωσε και έκοψε το αφτί ντελιβερά

Ένας άγριος καυγάς ξέσπασε ανάμεσα σε δύο οδηγούς για την προτεραιότητα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Γιαννιτσών- Θεσσαλονίκης στην Πέλλα.

Το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη όταν το θύμα, ένας 33χρονος διανομέας προϊόντων από τα Γιαννιτσά της Πέλλας, έκανε αντικανονική προσπέραση στο όχημα που οδηγούσε ένας 28χρονος από την Αλμωπία και εκείνος του ζήτησε το λόγο. Δεν άργησε να ξεσπάσει καβγάς μεταξύ των δύο οδηγών και ο 28χρονος δάγκωσε και έκοψε το αφτί του 33χρονου, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Γιαννιτσών όπου νοσηλεύεται.

Εκεί, υπέβαλε μήνυση σε βάρος του 33χρονου για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο δράστης. Όμως, μήνυσε και εκείνος τον ντελιβερά καταγγέλλοντας ότι τον χτύπησε και τον εξύβρισε, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών. 

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος καυγάς στην Πέλλα: 28χρονος δάγκωσε και έκοψε το αφτί ντελιβερά"

Ίμια: Τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ένταση προκλήθηκε το Σάββατο (17/02) στο, θαλάσσιο χώρο στα Ίμια όταν τουρκική ακταιωρός, μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όσα έχουν γίνει γνωστά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό σκάφος μπήκε σε ελληνικά νερά ακριβώς την ώρα που περιπολικό σκάφος του ελληνικού λιμενικού βρισκόταν στο σημείο.

Το ελληνικό σκάφος πλησίασε στο σημείο όταν το πλήρωμα αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί.

Όταν οι Τούρκοι το είδαν να πλησιάζει προς το μέρος τους, έφυγαν προς τα πίσω προς τις μικρασιατικές ακτές.

Περιστατικό και στην Κω

Νωρίτερα είχαμε αντίστοιχο περιστατικό και στην Κω. Ωστόσο εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε την οριογραμμή, αλλά τελικά δεν μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίμια: Τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα"

Καιρός αύριο: Στους 18 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός την Κυριακή, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, θα σημειωθούν λίγες και σποραδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά και πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα αναμένεται στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες της Κυριακής (18.2.2024), οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, αναφέρει η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 00 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 18 βαθμούς και στα νησιά από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Τοπικός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. 

Η πρόγνωση καιρού για την Κυριακή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Από το απόγευμα οι νεφώσεις στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι:Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στη βόρεια Κρήτη μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με βαθμαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά άιθριος. Από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 18 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία"

Κορινθία: Θρίλερ με τα παιδιά των παλαιοχριστιανών - Επέστρεψαν στις σπηλιές μετά την εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση

Μυστήριο επικρατεί σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης της κοινότητας των «παλαιοχριστιανών» -όπως αυτοπροσδιορίζονται- στην Κορινθία όπου και ζουν σε λαγούμια δεκάδων μέτρων που έχουν σκάψει οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μετά από διαπληκτισμό που έλαβε χώρα με κυνηγούς, διαπίστωσαν μία ολόκληρη κοινότητα με εξέχοντες ένα ζευγάρι να ζουν δίχως καμμία τεχνολογική άνεση έχοντας τόξα, βέλη και μαχαίρια. Μόλις η υπόθεση γνωστοποιήθηκε αμέσως οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν να απομακρυνθούν τα παιδιά που βρίσκονταν στην κοινότητα, καθώς όπως δήλωσαν οι προαναφερθέντες δεν τα έστελναν σχολείο.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, πρόκειται για τέσσερα μικρά παιδιά. Πιο αναλυτικά το ζευγάρι το οποίο έγινε γνωστό και από τις δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο 45χρονος και η 38χρονη έχουν ένα 22χρονο κορίτσι, δύο αγόρια 13 και 15 ετών καθώς και ένα μικρό κοριτσάκι έξι ετών. Στην κοινότητα βρέθηκε ένα ακόμη παιδί, σε βρεφική ηλικία το οποίο είναι της 22χρονης κόρης του ζευγαριού. Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού αφού ούτε οι γονείς, ούτε και η 22χρονη τον έχουν υποδείξει.

Αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία τα παιδιά (15χρονος, 13χρονος, 6χρονη και το βρέφος) απομακρύνθηκαν από την περιοχή και μεταφέρθηκαν στην 25χρονη κόρη του 45χρονου η οποία είναι παιδί από τον πρώτο γάμο του και ζει σε περιοχή της Κορινθίας ακολουθώντας συμβατικό τρόπο ζωής. Η υπόθεση περιπλέκεται καθώς μόλις απομακρύνθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις τα παιδιά επέστρεψαν στην κοινότητα των παλαιοχριστιανών και ζουν πάλι με τους γονείς τους στις σπηλιές.protothema Πλέον η Πρόνοια, ο εισαγγελέας ανηλίκων και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα δουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και θα αποφασιστεί εκ νέου το ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορινθία: Θρίλερ με τα παιδιά των παλαιοχριστιανών - Επέστρεψαν στις σπηλιές μετά την εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση"

Αλεξέι Ναβάλνι: Πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» είπαν στη μητέρα του – «Κρύβουν τη σορό του για να καλύψουν τα ίχνη τους»

Από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» είπε ότι πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι η σωφρονιστική αποικία, όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Η μητέρα και οι δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία, ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πέθανε την Παρασκευή (17.02.24) από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», όπως υποστήριξε σήμερα, Σάββατο με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Την ίδια ώρα, το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζεται, καθώς δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο, που υπέδειξαν στην οικογένειά του.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.

«Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Γι’ αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Θρίλερ με τη σορό του – Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. 

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

«Δολοφονήθηκε»

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Δεν έχω παραλάβει ούτε σορό ούτε χαρτιά»

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξέι Ναβάλνι: Πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» είπαν στη μητέρα του – «Κρύβουν τη σορό του για να καλύψουν τα ίχνη τους»"

Ορεινή Κορινθία: Εισαγγελική παρέμβαση για την απομάκρυνση των παιδιών από τα λαγούμια και για τα όπλα

Εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να απομακρυνθούν τα παιδιά της οικογένειας των αυτοαποκαλούμενων «παλαιοχριστιανών» από το λαγούμι στην ορεινή Κορινθία δόθηκε το πρωί του Σαββάτου (17.02.24).

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά την απομάκρυνση των ανήλικων παιδιών από το λαγούμι στην ορεινή Κορινθία. Η οικογένεια «πρωτόγονων» αποτελείται από τον πατέρα, την μητέρα και πέντε παιδιά ηλικίας 22, 19, 15,10 χρονών και ένα 11μηνο βρέφος. Τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ χρησιμοποιούν μόνο βότανα και όχι φάρμακα.

Παρέμβαση εισαγγελέα  και για τα όπλα που βρέθηκαν εκεί.

Υπενθυμίζεται πως στο ένα σπίτι βρέθηκε ένα όπλο με πολεμικό διαμέτρημα, ένα αεροβόλο, 102 σφαίρες κυνηγετικού όπλου, 81 φυσίγγια από πολεμικό τυφέκιο, επτά αυτοσχέδια τόξα, τέσσερα μαχαίρια, είκοσι βέλη και αυτοσχέδιο τυφέκιο.

Στη συνέχεια, σε έρευνες που έγιναν σε δύσβατο μονοπάτι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδια πυροβόλα, ένα πολεμικό τυφέκιο, μια βαλλίστρα, ένα τσεκούρι, δύο γεμιστήρες και δεκαεννιά φυσίγγια.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ορεινή Κορινθία: Εισαγγελική παρέμβαση για την απομάκρυνση των παιδιών από τα λαγούμια και για τα όπλα"

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν συγκεντρώσεις και μαζεύουν τα λουλούδια από τα αυτοσχέδια μνημεία για το θάνατο του Ναβάλνι

Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις προς τιμήν της ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε χθες Παρασκευή σε απομονωμένη φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ναβάλνι, υπήρξαν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σύγκληση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, όμως η εισαγγελία της Μόσχας επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η διοργάνωση ή η διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων, η σύγκλησή τους και η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί διοικητικό αδίκημα».

Περισσότερες από τις μισές συλλήψεις, συγκεκριμένα 69, πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν στη Μόσχα, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Κρασνοντάρ και άλλες πόλεις στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας και της Σιβηρίας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι παράνομες στη Ρωσία, όπου ισχύουν σκληροί νόμοι για την τιμωρία των διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των ποινών φυλάκισης για την κριτική στην εξουσία.

Επίσης, από χθες το απόγευμα, σε όλη τη Ρωσία, ομάδες ανθρώπων αυθόρμητα καταθέτουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία στη μνήμη του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, σύμφωνα με εικόνες που αναρτώνται συνεχώς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά τους, οι αρχές ασφαλείας και πράκτορες με πολιτικά αποσύρουν λουλούδια και προσπαθούν να χαλάσουν τα μνημεία που στήνουν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, όπως συμβολικά συνέβη μπροστά από το Κρεμλίνο, στη γέφυρα όπου δολοφονήθηκε το 2015 ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ.

Παράλληλα, αστυνομικοί σβήνουν βίντεο και φωτογραφίες από συσκευές συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις, ακόμη και από δημοσιογράφους που προσήλθαν για να τις καλύψουν, με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει δημόσια ένδειξη για την έκταση που θα μπορούσε να λάβει η υποστήριξη στις ιδέες που πρέσβευε ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Πούτιν.

BBC, AP, DW/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν συγκεντρώσεις και μαζεύουν τα λουλούδια από τα αυτοσχέδια μνημεία για το θάνατο του Ναβάλνι"

Συνελήφθη 33χρονος στο Λαύριο για τον βιασμό της ανήλικης θετής κόρης του

Ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών συνελήφθη στο Λαύριο, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό της θετής ανήλικης κόρης του, έπειτα από σχετικό ένταλμα σύλληψης του Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 33χρονος, σύμφωνα με καταγγελία που πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο 2022 έως τον Μάιο 2023 είχε υπό την επίβλεψή του το ανήλικο κορίτσι κατά τη διαμονή της οικογένειας σε Εύβοια και Λαύριο και εκμεταλλευόμενος την απουσία της μητέρας της και καταχρώμενος την εμπιστοσύνη της, ενέργησε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της.

Σε βάρος του 33χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη, ενώ η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 33χρονος στο Λαύριο για τον βιασμό της ανήλικης θετής κόρης του"

Γεωργιάδης: Καναμε λάθος με τα γενόσημα, ευχαριστώ τους φαρμακοποιούς που φώναξαν

«Με επείγοντα τρόπο δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα σε ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση (για τα γενόσημα φάρμακα), η οποία έχει όριο - πλαφόν τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα, τη διαφορά που μπορεί να πληρώνει κάποιος σε σχέση με την παλαιά τιμολόγηση», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, «αυτό αφορά 1.700 φάρμακα. Στα 1.600 φάρμακα, η διαφορά είναι της τάξεως 0,5 -1 ευρώ. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες, οι στατίνες και τα ψυχιατρικά φάρμακα, στα οποία μπορεί να δει κανείς διαφορά 15 ευρώ. Εκεί μπαίνει πλαφόν 3 ευρώ ώστε καθένας που θα επιλέξει να πάρει το ακριβότερο να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φώναξαν» και ευχαρίστησε τους κυρίους Βαλτά και Λουράντο. «Η λογική είναι ότι λάθη μπορεί να γίνονται, το ζήτημα είναι να είσαι γρήγορος να διορθώνεις», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «η τιμή των φαρμάκων μειώθηκε 7%».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι επιθυμία του είναι το εμβόλιο covid να γίνεται από τα φαρμακεία. «Θέλω να συνδέσω τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας με πολύ στενότερη συνεργασία και ενεργό ρόλο των φαρμακείων στις παροχές δημόσιας υγείας. Θα βάλουμε, μετά από συνταγογράφηση, το εμβόλιο του covid στα φαρμακεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Οι ευρωβουλευτές που το ψήφισαν αυτό, δεν πρέπει να ξαναψηφιστούν. Το να πηγαίνεις στην Ευρώπη και να ζητάς να κοπούν τα λεφτά από την Ελλάδα... Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να κοπούν τα λεφτά από την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο, η Ελλάδα τους πληρώνει για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της εκεί και αυτοί ψήφισαν να κοπούν τα λεφτά από την Ελλάδα»

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε στους αγρότες «να μην κλείσουν τους δρόμους, θα έχουν κάνει μεγάλο λάθος». «Ο Πρωθυπουργός έκανε το μέγιστο δυνατό», πρόσθεσε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Καναμε λάθος με τα γενόσημα, ευχαριστώ τους φαρμακοποιούς που φώναξαν"

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών – Οι 5 μεγάλες αλλαγές

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Το νομοσχέδιο εισάγεται έγκαιρα στη Βουλή προκειμένου οι νέες μισθώσεις που θα συναφθούν για τη φετινή περίοδο να διέπονται από τους νέους κανόνες αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων, το μέγιστο εμβαδόν της παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρείται προς εκμετάλλευση και τη διασφάλιση απάτητων παραλιών όπου αυτό επιβάλλεται.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις:

– Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 καθώς και για την προκαταβολή μέρους της επιστροφής.

– Για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την θέσπιση αυστηρών ποινών για επιχειρήσεις (παρόχους και χρήστες) που δεν θα συμμορφωθούν έγκαιρα.

Για τα θέματα αυτά επισυνάπτεται ξεχωριστή ενημέρωση.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:

  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  5. Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η εικόνα στις παραλίες της χώρας μας από το φετινό καλοκαίρι αλλάζει. Το νέο πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα πρόσβασης των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος τίθεται άμεσα σε ισχύ για όλες τις νέες μισθώσεις που θα συναφθούν από εφέτος. Αλλά και για τις υφιστάμενες μισθώσεις, στέλνουμε το μήνυμα σε όσους έχουν ενδεχομένως στο μυαλό τους καταπατήσεις και ληστρικές εκμεταλλεύσεις, να το ξανασκεφτούν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλήφθηκαν ήδη από πέρυσι ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί, οι παραβάτες θα εντοπίζονται και θα τιμωρούνται και η νομιμότητα θα εφαρμοστεί. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού».

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ειδικότερα:

  1. Ρυθμίσεις για την προστασία των αιγιαλών

Τίθενται όρια στις παραχωρούμενες εκτάσεις προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους που δεν χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των παραχωρησιούχων είτε όχι.

Ειδικότερα:

– Σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται δεν καλύπτει περισσότερο από 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου.

– Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης (30% αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

– Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους  είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του διακριτού τμήματος αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ. 

-Ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ. Διευκρινίζεται ότι ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί με συμβολαιογραφικό ή άλλο δημόσιο έγγραφο.

– Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Στα κριτήρια χαρακτηρισμού περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία σε αυτές φυσικών τύπων οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριες Περιοχές Βιοποικιλότητας, όπως και εν γένει η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

– Επεκτείνονται στα Δωδεκάνησα (όπου ίσχυε διαφορετικό καθεστώς), οι κανόνες για την οριοθέτηση και προστασία του αιγιαλού που θεσπίζονται με το σχέδιο νόμου.

2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία.

Οι δημοπρασίες θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία (όχι από τους Δήμους) μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου  να διασφαλίζεται απλούστευση της διαδικασίας, τυποποίηση, διαφάνεια και ταχύτητα. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ιδίως ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων κάθε χρονιά, 20 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Θεσπίζεται ελάχιστο τίμημα που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας. Μετά τη λήξη  της πλειοδοτικής διαδικασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξάγει με αυτοματοποιημένο τρόπο σχέδιο σύμβασης, το οποίο αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον πλειοδότη. Οι Δήμοι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 60 % του ανταλλάγματος της παραχώρησης.

Οι παραλίες που επιτρέπεται να παραχωρηθούν θα καθορίζονται ετησίως με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ως εξής:

Έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει στους Δήμους εισήγηση για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν. Οι Δήμοι γνωμοδοτούν έως την 1η Ιανουαρίου και η απόφαση εκδίδεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως τις 15 Ιανουαρίου (ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης μέχρι την 31η Μαρτίου). Για την έκδοση της απόφασης αυτής θα λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές παραχωρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και να τηρούνται τα όρια κάλυψης των αιγιαλών και οι αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου φέτος η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εκδοθεί ως τις 31 Μαρτίου και η διαδικασία παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαΐου.

Οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, κάμπινγκ κ.λπ.) που γειτνιάζουν με την παραλία, (δηλ. οι λεγόμενες όμορες επιχειρήσεις) μπορούν εφόσον το ζητήσουν να αναλάβουν την εκμετάλλευση της παραλίας με την οποία συνορεύουν καταβάλλοντας το τίμημα που προβλέπεται για τις δημοπρασίες προσαυξημένο κατά 20%. Οι περιορισμοί ως προς την έκταση (50% της παραλίας), τις αποστάσεις (3 μέτρα εκατέρωθεν) και οι λοιπές υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων εφαρμόζονται και σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν η παραλία αντιστοιχεί σε περισσότερες επιχειρήσεις, θα παραχωρείται θα γίνεται σε όσους δικαιούχους ζητήσουν, .εμβαδό της παραλίας ανάλογο με την πρόσοψη κάθε επιχείρησης.

3. Υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων

Πέρα από τους περιορισμούς που ισχύουν στην έκταση της εκμετάλλευσης, τις αποστάσεις από τη θάλασσα και τυχόν άλλες παραχωρήσεις, οι παραχωρησιούχοι έχουν τις εξής ελάχιστες υποχρεώσεις:

α) διασφαλίζουν την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.

β) διασφαλίζουν τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks), αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση των πλατφορμών με το αντάλλαγμα της παραχώρησης,

γ) διατηρούν καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας,

δ) αναρτούν σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης, τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα του κοινού, καθώς και QR code μοναδικού για κάθε παραχώρηση,

ε) τοποθετούν ντους και αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση του κοινού,

στ) φροντίζουν για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,

ζ) παραδίδουν τον χώρο στην αρχική κατάσταση στη λήξη της παραχώρησης,

η) διασφαλίζουν την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, η αμοιβή του ναυαγοσώστη συμψηφίζεται με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.

Με τη διακήρυξη μπορούν να προβλέπονται και επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου σε σχέση με την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.

4. Έλεγχοι και καταγγελίες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας

Οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου και υποβολής καταγγελίας μέσω ψηφιακής εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. Ειδικότερα: Σε κάθε σύμβαση παραχώρησης αντιστοιχεί κώδικας QR-code ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του οικείου δήμου. Επίσης, αποτυπώνεται υποχρεωτικά στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Σκανάροντας το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα, μέσω της ίδιας εφαρμογής, καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση  της παραχώρησης.

Παράλληλα προβλέπονται οι επίσημοι έλεγχοι από την Κτηματική Υπηρεσία, τους Δήμους, την ΑΑΔΕ, την Οικονομική Αστυνομία, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΛΑΣ, μεμονωμένα ή σε ομάδες κοινού ελέγχου με συντονιστή εισαγγελέα ή τον παριστάμενο υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το πόρισμα του ελέγχου περιλαμβάνει και φωτογραφίες οι οποίες λαμβάνονται επί τόπου ή εξ αποστάσεως με drones ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων προκειμένου να γίνονται απομακρυσμένες επιθεωρήσεις σε ευρύτερη περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ελεγκτών.

5. Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

Οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν πρόστιμα, υποχρέωση απομάκρυνσης των παράνομων εγκαταστάσεων, σφράγιση της επιχείρησης, απαγόρευση συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς. Ειδικότερα:

– Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης, όλα τα στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί απομακρύνονται εντός 48 ωρών με πράξη άμεσης απομάκρυνσης που εκδίδει η Κτηματική Υπηρεσία. Επιπλέον:

– Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης επιβάλλεται επιπλέον σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα χρόνια.

– Αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά έχει καταληφθεί μεγαλύτερη έκταση:: Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας για την έκταση που δεν καλύπτεται από τη σύμβαση. Αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 50% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης ποσοστού μεγαλύτερου από 50 %, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα χρόνια, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα  ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται.

– Αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές, κατεδαφίζονται με δαπάνες του υπαιτίου. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, μέχρι πέντε, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση. Δηλαδή το πρόστιμο μπορεί να φθάσει μέχρι το 20πλάσιο του μισθώματος. Επιπλέον ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

– Για μερική ή ολική παραχώρηση της παραλίας σε τρίτο πρόσωπο, εφόσον δεν επιτρέπεται από τη σύμβαση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας για το σύνολο της έκτασης.

– Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

– Για παρεμπόδιση του ελέγχου πρόστιμο 10.000 ευρώ.

– Σε περίπτωση υποτροπής όλα τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

– Ο χρονικός αποκλεισμός από τις μελλοντικές συμβάσεις παραχώρησης ισχύει και για όλες τις προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες στις οποίες ο παραβάτης μετέχει ως εταίρος ή μέτοχος.

– Ποινικές κυρώσεις: Όποιος επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή  με άδεια που εκδόθηκε παράνομα, ανεξαρτήτως ζημίας ή βλάβης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή χρηματική ποινή. Στην περίπτωση που η μεταβολή προκαλεί σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική ή γεωμορφολογική διατάραξη ή βλάβη  με ποινή φυλάκισης  τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Καταγγελία της σύμβασης

Ο παραχωρών φορέας καταγγέλλει την παραχώρηση σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων του νόμου ή των συμβατικών υποχρεώσεων όπως:

α) Η κατασκευή έργων ή η αυθαίρετη διαμόρφωση του αιγιαλού και της παραλίας,

β) η χρήση του παραχωρηθέντος τμήματος για σκοπό διαφορετικό από τον συμφωνηθέντα ή κατά τρόπο που προκαλεί αλλοίωση της φυσικής του μορφολογίας και των βιοτικών του στοιχείων,

γ) η μερική ή ολική μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προβλέπεται στον νόμο ή στη σύμβαση παραχώρησης,

Επίσης η σύμβαση παραχώρησης καταγγέλλεται αν ο παραχωρησιούχος:

α) για δεύτερη φορά, εντός της χρονικής διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης, καταλάβει έκταση εκτός του παραχωρηθέντος τμήματος αιγιαλού και παραλίας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50% της παραχώρησης.

β) μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις  ημέρες, δεν τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του αιγιαλού ή της παραλίας πινακίδα με τα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης,

γ) μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες, δεν τοποθετήσει τα κινητά στοιχεία εξυπηρέτησης του κοινού που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, και

δ) παραβιάζει συστηματικά την υποχρέωσή του για τήρηση καθαρού του αιγιαλού.

Με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου:

– Εναρμονίζονται οι διαδικασίες για τις συμβάσεις παραχώρησης της ΕΕΣΥΠ προς αυτές που ισχύουν στο ΤΑΙΠΕΔ, Επίσης, αίρονται κάποια ερμηνευτικά προβλήματα σε σχέση με τον ιδρυτικό νόμο της ΕΤΑΔ, ώστε στη λειτουργία της να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.

– Παραχωρείται από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκταση στο Αντίρριο, στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να αρθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της πώλησης του ακινήτου (ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ολοκληρωθεί). Στην έκταση αυτή υπάρχει αποθήκη, η χρήση της οποίας ανήκει στην ανάδοχο της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Γέφυρας, η οποία συνιστά βάρος που εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοραπωλησίας του ακινήτου. Η παραχώρηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επιτρέψει την απομάκρυνση του βάρους και την απόδοση ελεύθερου του ακινήτου στον πλειοδότη που έχει αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία που έχει διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

– Αυξάνεται η αποζημίωση για εφημερίες και το ανώτατο όριο αποδοχών των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών – Οι 5 μεγάλες αλλαγές"

Αγρότες: Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2024 – Κατατέθηκε η διάταξη

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες, προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διάταξη για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

– Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2024 – Κατατέθηκε η διάταξη"

Διαρρήκτες αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο από συνεργείο στην Κυψέλη – Άφησαν περίστροφο στο σημείο

Στόχος διαρρηκτών έγινε συνεργείο αυτοκινήτων στην Κυψέλη με τους δράστες να αφαιρούν χρηματοκιβώτιο που εντόπισαν σε χώρο της επιχείρησης. Παράλληλα φαίνεται να ξέχασαν ένα περίστροφο το οποίο κατάσχεσαν οι αστυνομικοί.

Οι διαρρήκτες κατάφεραν να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο του συνεργείου που βρίσκεται επί της οδού Βριλησσού. Αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους, εντόπισαν το χρηματοκιβώτιο στον πρώτο όροφο του συνεργείου, το οποίο και αφαίρεσαν, όπως και κάτι χρήματα που υπήρχαν σε ένα ντουλάπι.

Όταν οι αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο στις 06:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής, εντόπισαν το περίστροφο κρότου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαρρήκτες αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο από συνεργείο στην Κυψέλη – Άφησαν περίστροφο στο σημείο"

Οι αγρότες κλείνουν επ’ αόριστον από σήμερα την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών

Κλειστή για δύο ώρες παρέμεινε η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, την οποία απέκλεισαν και χθες (16/2) αγρότες της Χαλκιδικής, στο ύψος του κόμβου Πορταριάς.

Από σήμερα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και από τους συμβολικούς αποκλεισμούς θα περάσουν σε πολύωρους, ενδεχομένως και επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων.

Από τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου, οι αγρότες τονίζουν πως θα αποκλείσουν την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και πιθανώς να μην ανοίξει για όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να πιέσουν για να επιτραπεί η κάθοδος με τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο των Αθηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες κλείνουν επ’ αόριστον από σήμερα την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών"

Άρπαξαν κινητά αξίας 80.000 ευρώ και διέφυγαν με κλεμμένο Ι.Χ.

Γούρλωσαν τα μάτια τους οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Πιερίας, όταν είδαν ένα πλήθος από συσκευασίες κινητών τηλεφώνων σε ένα αυτοκίνητο που σταμάτησαν για έλεγχο σε περιοχή της Πιερίας και διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένο, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο Έλληνας οδηγός και οι τρεις αλλοδαποί που επέβαιναν στο όχημα συνελήφθησαν και από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας Κατερίνης προέκυψε ότι είχαν κλέψει τα συνολικά 93 κινητά τηλέφωνα αξίας περίπου 80.000 ευρώ μαζί με μετρητά ύψους 1.500 ευρώ από ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχαν διαρρήξει οι τρεις αλλοδαποί σπάζοντας την τζαμαρία του, ενώ ο Έλληνας περίμενε στο όχημα με ρόλο τσιλιαδόρου.

Τα κλεμμένα κινητά αποδόθηκαν στο κατάστημα, ενώ κατασχέθηκαν το όχημα και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως και 390 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία και τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Άρπαξαν κινητά αξίας 80.000 ευρώ και διέφυγαν με κλεμμένο Ι.Χ."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news