facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Εκατοντάδες προσαγωγές έξω από το κλειστό του Ρέντη μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού – Τους πηγαίνουν στη ΓΑΔΑ

Το πού ακριβώς βρισκόντουσαν οι οπαδοί την στιγμή του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού των ΜΑΤ έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη» όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για το League Cup «Νίκος Σαμαράς» θέλουν να εξακριβώσουν οι αρχές.

Μετά την ανακοίνωση της οριστικής διακοπής του μας, οι Αρχές αποφάσισαν την σταδιακή εκκένωση του γηπέδου.

Οι πάνω από 400 οπαδοί που βρισκόντουσαν εντός του γηπέδου βγαίνουν εκτός του χώρου και αφού τους γίνεται ο απαραίτητος σωματικός έλεγχος με τα χέρια τους ψηλά, μπαίνουν στις κλούβες των ΜΑΤ και μεταφέρονται κατευθείαν στην ΓΑΔΑ.

Εκεί αναμένεται να εξακριβωθεί από το οπτικοαστικό υλικό που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους που ακριβώς βρισκόντουσαν την στιγμή της επίθεσης.

Σημειώνεται πως ο 30χρονος άνδρας των ΜΑΤ χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων από ναυτική φωτοβολίδα σε κεντρική αρτηρία του μηρού του και αυτήν την στιγμή δίνει μάχη για την ζωή του ενώ στο νοσοκομείο έχει μεταβεί και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από το σημείο:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατοντάδες προσαγωγές έξω από το κλειστό του Ρέντη μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού – Τους πηγαίνουν στη ΓΑΔΑ"

Επεισόδια στον Ρέντη: Διασωληνωμένος αστυνομικός μετά την επίθεση με φωτοβολίδα

Σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στον Ρέντη. 150 άτομα επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Στην εντατική διασωληνωμένος ένας αστυνομικός, μαζικές προσαγωγές.

Οριστικά διακόπηκε η αναμέτρηση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το Λιγκ Καπ, ύστερα από σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στον Ρέντη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένας αστυνομικός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, 150 άτομα βγήκαν έξω από το κλειστό και πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Η μυρωδιά από τα δακρυγόνα πέρασε μέσα στο κλειστό, με τον διαιτητή να δίνει εντολή στους παίκτες των δύο ομάδων να πάνε στα αποδυτήρια.

Ενισχύσεις της αστυνομίας – Μαζικές προσαγωγές

Στο σημείο έχουν σπεύσει ενισχύσεις των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ φέρεται να μην επιτρέπουν, παρά μόνο γυναίκες και παιδιά, να απομακρυνθούν από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται περί τα 700 άτομα, με την ΕΛ.ΑΣ να έχει ξεκινήσει τις μαζικές προσαγωγές.

Με ακατάσχετη αιμορραγία ο αστυνομικός

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός -αρχιφύλακας των ΜΑΤ, ηλικίας 31 ετών- ο οποίος δέχτηκε φωτοβολίδα ευθείας βολής στο μηρό.

Παρελήφθη από το ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του, με ακατάσχετη αιμορραγία, και στη συνέχεια διακομίστηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Εκεί κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθεί, ενώ τώρα υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, με τις επόμενες ώρες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Οικονόμου

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου, βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διακομίστηκε εσπευσμένα ο τραυματίας αστυνομικός.

news247 

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στον Ρέντη: Διασωληνωμένος αστυνομικός μετά την επίθεση με φωτοβολίδα "

Αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια του Οδοντωτού για Διακοπτό – Καλάβρυτα

Επανέρχονται από αύριο, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, κανονικά τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό, κατόπιν αποκατάστασης της γραμμής από το Διαχειριστή Υποδομής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, εκτελούνται τα εξής δρομολόγια του Οδοντωτού:

1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 09:52

1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 11:04

1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 12:17

1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 13:37

1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 15:07

1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 16:25

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια του Οδοντωτού για Διακοπτό – Καλάβρυτα"

Διάσωση 27 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για την διάσωση μεταναστών οι οποίοι εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Στο σημείο νότια της Γαύδου όπου ήταν η μικρή ξύλινη βάρκα έσπευσε το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο περισυνέλλεξε 27 μετανάστες.

Στην συνέχεια με ασφάλεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Χώρα Σφακίων.

Πρόκειται για την πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες που εντοπίζονται μετανάστες οι οποίοι ξεκινούν από τα βόρεια παράλια της Αφρικής με προορισμό – προφανώς – την Ιταλία αλλά με μικρά σκάφη που τελικά φτάνουν μέχρι την Κρήτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται κυρίως για άνδρες οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνωσεων Καλαθά στα Χανιά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσωση 27 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου"

Ψηφίστηκε με 158 «ναι» το φορολογικό νομοσχέδιο

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές, καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές

Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε με 158 «ναι» το φορολογικό νομοσχέδιο"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο στην ανατολική χώρα, όπου – σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ- αναμένονται τοπικές βροχές και, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες έως και τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς, παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια τμήματα του Αιγαίου από δυτικές 5 με 7 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές από 05 έως 16 και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα θα φτάσει τοπικά τους 17 βαθμούς. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και το πρωί στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και το πρωί στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδικά από το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς παροδικές χιονοπτώσεις, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το πρωί στην Εύβοια σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά τμήματα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το μεσημέρι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία από βόρειες 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το πρωί στις Σποράδες καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στις Σποράδες το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή"

Με νόμο απαγορεύεται το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη Δανία – Κάθε παραβάτης κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο ετών

Το κοινοβούλιο της Δανίας υιοθέτησε σήμερα νόμο που ποινικοποιεί την «ανάρμοστη μεταχείριση» κειμένων που έχουν μεγάλη θρησκευτική σημασία, απαγορεύοντας ντε φάκτο το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου μετά την επανειλημμένη βεβήλωση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ που οδήγησε σε εντάσεις σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο τέλος μιας συζήτησης που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, το κείμενο υιοθετήθηκε κατά την τρίτη ανάγνωση από τα 94 εκ των 179 μελών του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται στο εξής το κάψιμο, η βεβήλωση ή το ποδοπάτημα δημοσίως θρησκευτικών κειμένων ή με σκοπό να δημοσιεύονται ευρέως οι φωτογραφίες της βεβήλωσης. Θα απαγορευτεί επίσης το σχίσιμο, η κοπή ή το μαχαίρωμά τους. Κάθε παραβάτης κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Για την κυβέρνηση της Δανίας, της οποίας κανένας εκπρόσωπος δεν μίλησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, στόχος είναι πρωτίστως η προστασία των συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας.

Η Δανία και η γειτονική της Σουηδία πρόσφατα αποκρυστάλλωσαν την οργή των μουσουλμανικών χωρών. Στο Ιράκ για παράδειγμα, εκατοντάδες υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη που ασκεί μεγάλη επιρροή Μοκτάντα Σαντρ προσπάθησαν στα τέλη Ιουλίου να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρεσβεία της Δανίας στη Βαγδάτη. Μετά τις ταραχές αυτές, το βασίλειο αυτό στη βόρεια Ευρώπη ενίσχυσε για κάποιο διάστημα τους ελέγχους του στα σύνορα, πριν η κατάσταση επανέλθει στην κανονικότητα στις 22 Αυγούστου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Με νόμο απαγορεύεται το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη Δανία – Κάθε παραβάτης κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο ετών"

Σαλαμίνα: Είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ο δολοφόνος της 43χρονης αλλά δεν συνελήφθη ποτέ γιατί άλλαξε ταυτότητα!

Νέα στοιχεία για το… βίαιο παρελθόν του 71χρονου που σκότωσε την 43χρονη στη Σαλαμίνα έρχονται στο φως καθώς, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο άνδρας είχε καταδικαστεί το 2019 για ενδοοικογενειακή βία κατά συρροή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν το 2013 όταν μία γυναίκα απευθύνθηκε στις Αρχές και κατήγγειλε τον άνδρα για ενδοοικογενειακή βία. Ο άνδρας αναζητήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου ωστόσο δεν συνελήφθη. Ο καιρός πέρασε και, όπως σημείωσαν αστυνομικές πηγές, το 2019 ο άνδρας δικάστηκε ερήμην με το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε 1,5 χρόνο φυλακή για ενδοοικογενειακή βία κατά συρροή.

Το 2009 είχε αλλάξει ταυτότητα δηλώνοντας διαφορετικά ονόματα πατρός και μητρός αλλά δικάστηκε με τα παλιά στοιχεία ταυτότητας

Η απόφαση ωστόσο δεν εκτελέστηκε ποτέ καθώς αφενός ο άνδρας δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο, αφετέρου άλλαξε ταυτότητα το 2009 δηλώνοντας μάλιστα διαφορετικά ονόματα πατρός και μητρός αλλά, περίεργο πώς, στο δικαστήριο δικάστηκε με τα παλιά στοιχεία ταυτότητας.

«Όταν έγινε το δικαστήριο το 2019, ο άνδρας δικάστηκε με τον αριθμό και τα στοιχεία της προηγούμενης ταυτότητας. Έτσι όταν μετά άλλαξε, αν κάποιος έλεγχε τα στοιχεία της νέας ταυτότητας, δεν έβγαινε κάτι σε βάρος του» εξήγησαν πηγές με γνώση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ο 71χρονος αύριο Παρασκευή αναμένεται να απολογηθεί για τη δολοφονία της συντρόφου στη Σαλαμίνα.

Η αδερφή της 43χρονης καταρρίπτει τις δικαιολογίες του 71χρονου για τη δολοφονία

Εν τω μεταξύ στην κατάρριψη των όσων είπε ο 71χρονος  για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την δολοφονία της 43χρονης συντρόφου του στη Σαλαμίνα προχώρησε η αδερφή του θύματος το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε η γυναίκα «δεν υπήρχε ζήλια. Επτά χρόνια γνωριζόντουσαν. Από τα λεγόμενα της αδερφής μου ήταν θέμα ότι αυτός βολεύτηκε δίπλα σε μια κοπέλα, ας πούμε, ανήμπορη να τον αντιμετωπίσει. Μετά δεν ξεκόλλαγε και όταν έφτασε στα άκρα η υπόθεση επειδή δεν δούλευε και καθόταν και η αδερφή μου αντέδρασε έγινε το φονικό».

«Δεν φανταζόμασταν ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα μια τέτοια τραγική εξέλιξη. Θα είχαμε κινητοποιηθεί με τη μητέρα μου και θα την είχαμε βγάλει από τη Σαλαμίνα» συμπλήρωσε. «Σκέφτομαι το παιδί της που ήταν όλη μέρα μαζί και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Έχω χάσει τη λογική μου» πρόσθεσε η αδερφή της 43χρονης.

«Αν είχε ίχνος ευαισθησίας να σκεφτόταν ποιον πάει να καταστρέψει. Δεν κατέστρεψε μόνο την αδερφή μου, κατέστρεψε και το παιδί» κατέληξε για τον 71χρονο γυναικοκτόνο η αδερφή της 43χρονης από τη Σαλαμίνα.

Οι κυνικές δικαιολογίες του 71χρονου

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο 71χρονος, ο οποίος είναι οδηγός σε σχολικό και διατηρούσε σχέση με το θύμα τα τελευταία επτά χρόνια, ούτε έδειξε κάποιο ίχνος μεταμέλειας για την αποτρόπαια πράξη του, ούτε «μάσησε» τα λόγια του όταν βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι λίγες μέρες πριν το φονικό έπιασε την 43χρονη με άλλον άνδρα, κάτι που, όπως είπε, δεν μπόρεσε να αποδεχθεί και αποφάσισε να την σκοτώσει. «Την έπιασα με άλλον, τρελάθηκα και αποφάσισα να την σκοτώσω» υποστήριξε. 

Στην ερώτηση γιατί δεν επέλεξε να την αφήσει αντί να κάνει φόνο, ο άνδρας απάντησε «γιατί να την αφήσω; Μετά από τόσα χρόνια που είμαστε μαζί να με κερατώσει;. Πώς μου το έκανε αυτό;», προσθέτοντας πως ένιωσε προδομένος από τις πράξεις της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαλαμίνα: Είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ο δολοφόνος της 43χρονης αλλά δεν συνελήφθη ποτέ γιατί άλλαξε ταυτότητα!"

44 θάνατοι, 54 διασωληνωμένοι, 991 εισαγωγές λόγω CoViD

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το καθιερωμένο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δείχνει μια σχετική σταθερότητα σε ότι αφορά τα στοιχεία για την CoViD.

O αριθμός των θανάτων λόγω CoViD το χρονικό διάστημα 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου έφτασε τους 44  (με διάμεση ηλικία τα 85 έτη), οι διασωληνωμένοι τους 54  και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας που σημείωσαν αύξηση τις 991.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας από CoViD ανέρχεται πλέον σε 38.060. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

               Δείκτες CoViD

27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

 

20-26 Νοεμβρίου

Νέοι θάνατοι 44 45
Διασωληνωμένοι 54 50
Νέες εισαγωγές 991 838
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή είναι η  EG.5 ή Eris (38%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 ή Κράκεν (30%),  και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος (12%).

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου (181%), των Χανίων (107%), της Ξάνθης (59%) και της Θεσσαλονίκης (52%), ενώ στα λύματα της Αττικής παρατηρήθηκε μείωση του ιικού φορτίου κατά 17%.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "44 θάνατοι, 54 διασωληνωμένοι, 991 εισαγωγές λόγω CoViD"

Ελλάδα – Τουρκία: Υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια – Αναλυτικά τα πεδία συνεργασίας

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις-διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Οι συμφωνίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η Παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία.

Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Την υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Yusuf Tekin. Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Την υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS Orhan Kaldirim. Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Υπογράφεται από τον υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

Το μνημόνιο, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον CEO της Turk Eximbank Ali Guney προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG – Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

Το μνημόνιο, που  υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Πρόεδρο του Invest in Turkiye Burak Daglioglu, αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Το μνημόνιο υπογράφουν ο υφυπουργός Εξωτερικών  Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ Cengiz Gunay.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ. Το μνημόνιο υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Το μνημόνιο, που υπογράφουν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών. Την διακήρυξη υπογράφουν η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού Mehmet Ersoy.

Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας. Τη διακήρυξη υπογράφουν ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC – JETCO)

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος υφυπουργός Εμπορίου Sezai Ucarmak. Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Τη διακήρυξη υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak.

Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί. Τη διακήρυξη υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Burak Akcapar.

Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ

Τη διακήρυξη υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα – Τουρκία: Υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια – Αναλυτικά τα πεδία συνεργασίας"

Κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο- Πάνω από 80% η μείωση του λαδιού

Αρκετές είναι οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ακαρπίας της ελιάς, σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι παραγωγοί ζητούν στήριξη.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. «Με ψίχουλα δεν επιβιώνουμε», όπως ανέφεραν, βλέποντας μείωση της τάξης του 80% στην παραγωγή τους.

Ο εκπρόσωπος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας, Διονύσης Γκόνης ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, σχετικά για το ζήτημα: «Μας είπαν ότι ο αντιπεριφερειάρχης μπορεί να κάνει κάποιες ενέργειες, το θέμα είναι ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα που έχουμε φέτος εμείς οι ελαιοπαραγωγοί. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τίποτα, είναι τόσο λίγο το λάδι που βγάλαμε. Το πρόβλημα είναι πώς θα συνεχίσουμε και πώς θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας; Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ακαρπία, γι’ αυτό κι εμείς ζητούμε να μας δώσει 200 ευρώ το στρέμμα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας και να καλλιεργήσουμε. Ζητάμε από το κράτος και την Περιφέρεια να μας βοηθήσουν και να μη φτάνει το λάδι σε αυτή την τιμή στους καταναλωτές».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο- Πάνω από 80% η μείωση του λαδιού"

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα 10 νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες εξπρές

Τη δυνατότητα να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά για επτά μέρες όλο το χρόνο θα έχουν οι Τούρκοι πολίτες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τα νησιά αυτά είναι τα εξής:

  • Λήμνος,
  • Λέσβος,
  • Χίος,
  • Ρόδος,
  • Σύμη,
  • Καστελόριζο,
  • Σάμος,
  • Λέρος,
  • Κάλυμνος,
  • Κως.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα 10 νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες εξπρές"

Διακήρυξη Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα

Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία, με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Η διακήρυξη, επισημαίνουν, υπογραμμίζει τη σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Ορίζει τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»).

Το κείμενο είναι μία δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για τους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Οι σημαντικές αναφορές

Σαφής είναι η αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία, με βάση τη διακήρυξη, δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.

Αναλυτικά το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:
- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.


Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας


Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας


Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας


Recep Tayyip Erdoğan, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διακήρυξη Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα"

Σκυλακάκης: Έρχονται μηνιαίες μετρήσεις ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών

Την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών, από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης., μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα 7/12 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εξήγησε πως αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί από τους πρώτους μήνες του 2024. Ο ΔΕΔΔΗΕ «…έχει το προσωπικό για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα και υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Κατά αυτό τον τρόπο, θα μειώσουμε τις ρευματοκλοπές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως έχει τη διαβεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα τιμολόγια, τόνισε πως με το παρόν σύστημα, τα συνολικά διαθέσιμα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι υπερβαίνουν τα 130. «Με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία είμαστε υποχρεωμένοι να αφήνουμε τους παρόχους ελεύθερους να κάνουν εμπορική πολιτική. Δηλαδή, να έχουν αυτά τα 130 και πλέον διαφορετικά τιμολόγια… Και η ΡΑΑΕΥ μας πρότεινε να τα εντάξουμε σε τρεις κατηγορίες» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Επί της ουσίας, όπως εξήγησε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Το μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι ότι με βάση αυτά τα 130 τιμολόγια δεν ήξεραν την πραγματική τιμή του ρεύματος. Εδώ, λοιπόν, είπαμε ότι ένα τιμολόγιο το καθιερώνουμε εμείς, είναι το πράσινο και σε αυτό η τιμή θα είναι μία. Για να μπορούν να βλέπουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος».

Και παρότι θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχο κάθε μήνα, χωρίς καμία κύρωση, εκτίμησε πως αυτή η αλλαγή δεν θα γίνεται στην πράξη, εξηγώντας το λόγο. «Οι αποκλίσεις θα είναι μικρές στις τιμές των παρόχων (π.χ 1-2 ευρώ, διότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός). Όσο, λοιπόν, οι αποκλίσεις είναι μικρές, δεν χρειάζεται να αλλάξει ο καταναλωτής πάροχο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο του κράτους για την προστασία του καταναλωτή απέναντι σε εταιρείες που προσπαθούν να τον ενημερώσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε: «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική αυτή την εποχή. Κάλεσε, μάλιστα, τους παρόχους και έκαναν μία κουβέντα και γύρω από τις ενημερώσεις που κάνουν… Εμένα τί με ενοχλεί; Δεν με ενοχλεί ότι υπάρχει πληροφόρηση, αυτή είναι η υποχρέωση των παρόχων. Με ενοχλεί αυτή η πληροφόρηση να γίνεται πρώτον επί φανταστικών τιμών… Γιατί όταν σε ενημερώνουν με βάση φανταστικές τιμές και όχι με βάση του τί προσφέρουν, τότε αυτό μπορεί να παραπλανήσει. Το δεύτερο που με ενοχλεί είναι να έρχεται κάποιος και αντί να ασχολείται με την τελική τιμή που είναι αυτή που ενδιαφέρει, να ασχολείται με τον τύπο με τον οποίο θα βγει η τελική τιμή, ο οποίος δεν έχει καμία σημασία, διότι στο τέλος της ημέρας ο τύπος οδηγεί σε μια τιμή, η οποία τιμή μπορεί να αλλάζει και ανά μήνα».

Απέδωσε τη σύγχυση που πάει να δημιουργηθεί στον κόσμο γύρω από τα νέα τιμολόγια, στο γεγονός ότι κάποιοι πάροχοι ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό. «Η σύγχυση μπορεί να είναι και μια στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, τονίζοντας: «…Ο κόσμος μια χαρά θα καταλάβει, αρκεί να σταματήσουμε να του λέμε “δε θα καταλάβεις, δε θα καταλάβεις”».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για τα κοινωνικά ή ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά: «Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στο 43% περίπου των καταναλωτών και δίνουμε έκτακτη βοήθεια, έτσι ώστε το κοινωνικό τιμολόγιο (Α’ και Β’) να διαμορφωθεί σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, ενώ καθιερώνουμε και την ενίσχυση ηλεκτρικής θέρμανσης», παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, σε σχέση γενικότερα με τη λειτουργία της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος εξήγησε: «Όταν αγοράζεις κάτι στο μέλλον, ποιο είναι το πρόβλημα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας -για να καταλάβει ο κόσμος; Αγοράζουμε κάτι, του οποίου δεν ξέρουμε την τιμή. Γιατί η τιμή διαμορφώνεται ώρα την ώρα, στη διάρκεια του μήνα… Για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα έχεις τρεις τρόπους: Είτε δεν ξέρω την τιμή, αλλά κάποιος μου προσφέρει μία υπηρεσία που την “κλειδώνει” για ένα χρόνο και παίρνει το ρίσκο αυτός είτε την “κλειδώνει” για ένα μήνα και παίρνει το ρίσκο αυτός είτε δεν την “κλειδώνει” καθόλου και το ρίσκο το αναλαμβάνει ο καταναλωτής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκυλακάκης: Έρχονται μηνιαίες μετρήσεις ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών"

Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ - Ερντογάν: Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί

Το μήνυμα ότι το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάννης υπενθυμίζοντας το σύμφωνο Βενιζέλου-Ινονού το 1930. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, ακόμα, τη διαφωνία της Αθήνας με την Άγκυρα στο Κυπριακό ενώ είπε με νόημα ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, όμως έχουμε ευθύνη να φέρουμε τις δύο χώρες δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε τον όρο «αδέρφια» για Έλληνες και Τούρκους προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε, επίσης, να αναφέρθει στο κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου αλλά και στην «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη για να εισπράξει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης» με τον κ. Ερντογάν να μην δίνει συνέχεια στην τοποθέτησή του αυτή.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν



Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ξεχωριστή ημέρα καθώς μετά από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. «Πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

Κάνοντας αναδρομή στο διάστημα που προηγήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή και πληθωριστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν ανησυχία όταν εξελίσσονται στην ευρύτερης περιοχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπήρξαν στιγμές που απείλησαν επικίνδυνα τις διμερείς σχέσεις

«Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία οφείλου να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους που είναι γνωστές να τις συζητούν λύσεις και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα των επαφών μας με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς οι ίδιοι αγαπητέ πρόεδρε συναντιόμαστε για τρίτη φορά σε 6 μήνες» υπενθύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ειδικά για το σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είπε ότι «κάνουμε μια νέα αποτίμηση των προσπαθειών που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθισμένες συμφωνίες. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και είναι ρεαλιστικός στόχος σε μια 5ετια να φτάσει τα 10 ευρώ».

Το μεταναστευτικό και η διευκόλυνση Τούρκων να επισκέπτονται ελληνικά νησιά

Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταιό διάστημα ως αποτέλεσμα της φύλαξης των συνόρων αλλά και της πολύ καλύτερης συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού και ακτοφυλακής των δύο χωρών και αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο

Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη για την ευρωπαική ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσης θεωρήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά ημέρες 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεση πορθμειακή σύνδεση με την Τουρκία.

Γέφυρα φιλίας οι μειονότητες - Διαφωνούμε στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γέφυρα συνεργασίας και φιλίας τις μειονότητες των δύο χωρών «γιατί ισονομία και ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθάει στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό».

Οφείλουμε να συγκλίνουμε στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των ανθρωπίνων αξιών και ειδικά στους αμάχους πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αναφορά των συζητήσεων που έκανε με τον Τούρκο πρόεδρο σε θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και ο Καύκασος.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει λύση πέραν αυτών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει λύση.

Η διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε σύμφωνο φιλίας από Ισμέτ Ινονού και Ελευθέριο Βενιζέλο για να ανακοινώσει 100 χρόνια μετά την υπογραφη της Συνθήκης της Λωζάνης τη σύναψη διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας «μια διακήρυξη που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας. Καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου και τα όρια της συνεργασίας.

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επομενα βήματα, θα εντείουμε τα ΜΟΕ και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί σε διεθνή διαιτησία. Με πυξίδα πάντα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας 

Προανήγγειλε επίσκεψη στην Άγκυρα την άνοιξη του 2024

«Προτίθεμαι να επισκεφθώ την άνοιξη την Αγκυρα πριν να σας συναντήσω τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Γνωρίζω και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, όμως αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Οφείλουμε σε αυτά τα ήρεμα νερά να διασφαλίσουμε ότι θα φυσήξει ούριος άνεμος» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αναπτύξουμε τη θετική ώθηση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες.

Χαρακτήρισε ωφέλιμες τις συζητήσεις με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας».

Με τη διακήρυξη της Αθήνας επιβεβαιώσαμε τη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα. Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ το διμερές εμπόριο που τώρα είναι 5 δισ. ευρώ. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε σχέσεις στον τουριστικό και τον πολιτιστικό τομέα.

Προσοχη να μην έχουμε ξανά καταυλισμούς όπως του Λαυρίου

«Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου και του διεθνούς δικαίοιυ. Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και υπογράμμισε ότι απαιτείται προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που δίνουν καταφύγίο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα».

Η αναφορά στην μειονότητα και το Κυπριακό

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη μειονότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής.

Να μην σιωπά η διεθνής κοινότητα για τη σφαγή στη Γάζα

Μιλήσαμε για το δράμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Γάζα. Από την αρχή είπαμε ως Τουρκίας ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα. Η σφαγή 17.000 αμάχων, ως επί το πλείστον γυναικών και παιδιών πληγώνουν τις συνειδήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά μπροστά στα εγκληματα πολέμου.

Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατόν και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικης βοήθειας θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους. Η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού στα όρια του 1967 αποτελεί μονόδρομο. Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκιά αναλαμβάνουμε το καθηκον ως εγγυήτρια χώρα.

Είμαστε αδέλφια

Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα. Είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε αδέλφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα για τα κοινά βήματα . Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας ώστε να μην μπορεί να λυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη και να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνανε τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι

«Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη και ο Μητσοτάκης. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εύχομαι οι συνομιλίες να βγουν σε καλό για τους δύο λαούς μας και σας περιμένω στην Άγκυρα να σας φιλοξενήσω για την επόμενη συνάντηση» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση Μητσοτάκη για την μειονότητα

Μετά την τοποθέτηση Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ - Ερντογάν: Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί"

Οι δέκα αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Τις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που επιφέρει, μετά την ψήφισή του, το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τρία βασικά μηνύματα προς την κοινωνία και τη φορολογική διοίκηση επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα (7.12.2023) στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση για ελέγχους στα «μεγάλα ψάρια», για αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και για επέκταση των POS «τα εννοούμε και δεν είναι για το θεαθήναι». Ακόμα ανακοίνωσε αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο για επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους σε σχέση με την εφαρμογή των τεκμηρίων και τόνισε ότι η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά τη μεγάλη φοροδιαφυγή στην οποία θα επικεντρωθούν άλλωστε και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Απαντώντας συνολικά στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου την χαρακτήρισε ισοπεδωτική, προβλέψιμη, παλαιομοδίτικη, καταστροφολογική και σε παρά πολλά σημεία, αντιφατική.
Ειδικότερα, οι δέκα κυριότερες αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης είναι οι εξής:

1. POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

2. MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.

4. Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 € με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

5. Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.

6. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.

7. Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας.

Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

8. Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

9. Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα. «Έχουμε ας πούμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. 

10. Παιδεία – Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται σε επιμέρους ρυθμίσεις ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:


-Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.

-Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

-Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».

-Και για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δέκα αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου"

Ισχυρή σύσταση ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές του: Μη βγαίνετε στα κανάλια μαζί με στελέχη της «Νέας Αριστεράς»

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου έχει συστήσει προς τα σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να μην δίνουν το παρών σε τηλεοπτικά πάνελ μαζί με βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά», του πολιτικού φορέα δηλαδή που σύστησαν επισήμως μόλις χθες ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και 7 ακόμη πρόσωπα που αποσκίρτησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην παρούσα φάση ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί να κοντράρονται τα δικά του στελέχη με αυτά της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει και πάλι την εσωστρέφεια στον χώρο της Αριστεράς. Μετά την διάσπαση και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες, η ηγεσία θέλει τώρα να υπάρξει μια επανεκκίνηση του κόμματος. Θεωρεί βέβαιο πως εάν βρεθούν στο ίδιο πάνελ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νέας Αριστεράς δεν θα μιλάνε για την κυβερνητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά για τα δικά τους, οπότε κρίνει σκόπιμο να μην υπάρξουν τέτοιου είδους δημόσιοι διαξιφισμοί.

Θυμίζουμε ότι σήμερα στις 16:00 το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προετοιμασία του συνεδρίου που αναμένεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στη σχετική ενημέρωση, η ηγεσία του κόμματος θα φέρει στη σημερινή συνεδρίαση για επικύρωση, την εισήγηση που θα υπάρξει προς την Κεντρική Επιτροπή (που θα συνέλθει το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου) για τα συνεδριακά ζητήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρή σύσταση ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές του: Μη βγαίνετε στα κανάλια μαζί με στελέχη της «Νέας Αριστεράς»"

Επίσκεψη Ερντογάν: Χορηγήθηκαν 31 άδειες οπλοφορίας στους Τούρκους φρουρούς του «Σουλτάνου»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, περίπου στις 10:30 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μαζί με τον Ερντογάν έφτασαν Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και άνδρες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί 47 άδειες οπλοφορίας στους Τούρκους. Οι περισσότερες αφορούν άνδρες του Τούρκου προέδρου και 16 είναι για τους υπόλοιπους.

Δρακόντεια μέτρα στην Αθήνα λόγω Ερντογάν

Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε ετοιμότητα και επί ποδός 3.000 αστυνομικοί που θα αναπτυχθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το κέντρο της Αθήνας.

Ελεύθεροι σκοπευτές θα έχουν ακροβολιστεί σε κτίρια της Αθήνας, γύρω από δρόμους όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Από αέρος drone θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο για όσα συμβαίνουν.

Σε επιφυλακή, φυσικά, θα βρίσκονται η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις και οι διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ανακοινώθηκε από την Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των οδικών αξόνων:

  • Λ. Κατεχάκη,
  • Λ. Μεσογείων,
  • Λ. Βασ. Σοφίας,
  • Λ. Κηφισίας,
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
  • Λ. Βασ. Αμαλίας,
  • Λ. Αλεξάνδρας,
  • Μιχαλακοπούλου,
  • Σταδίου,
  • Πανεπιστημίου και
  • Ακαδημίας.

Με του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από τις 06:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσκεψη Ερντογάν: Χορηγήθηκαν 31 άδειες οπλοφορίας στους Τούρκους φρουρούς του «Σουλτάνου»"

Φορολογικό: Αλλαγές στο «και πέντε» για ταξί, περίπτερα, καφενεία

Τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στις διατάξεις για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων θα εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ενώ με τις αρχικές διατάξεις είχαν μείωση τεκμηρίου κατά 50%. 

Επιπλέον, για ιδιοκτήτες ταξί με ποσοστό συμμετοχής έως 25%, η τεκμαρτή φορολόγηση περιορίζεται στο μισό. 

Για ιδιοκτήτες περιπτέρων θα υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς το κριτήριο του τζίρου, όπως άλλωστε και για ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως 2 εταιρείες

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία στα χωριά κάτω από 500 κατοίκους από τις προβλέψεις του νόμου από το τεκμήριο. Μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις με έσοδα περιορισμένα και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων».

Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στα περίπτερα, τόνισε ο υπουργός. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους. Η 3η ως προς τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με μέχρι 2 εταιρείες. Και επίσης στα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, όπως η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον κάποιος εκμεταλλεύεται πάνω από δύο ακίνητα, τους διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους ακόμη και με κάμερες σε υποθέσεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.

Υπογράμμισε ακόμη τις αντιφάσεις στην κριτική που ασκείται από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από τη μια επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο εξοντώνει τους επαγγελματίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν τις ρυθμίσεις αναποτελεσματικές και ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων του δημοσίου. Επίσης, άλλοι διαφωνούν με την μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν μεγαλύτερο τζίρο αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις είναι οριζόντιες και δεν λαμβάνουν υπόψη το ύψος των εσόδων.

«Ενοχλείστε που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους εργοδότες τους. Τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή, πρέπει να κοιταχτείτε στον πολιτικό σας καθρέφτη και να αποφασίσετε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα εξαφανίσουμε πρώτοι εμείς σε όλο τον πλανήτη τη φοροδιαφυγή. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Χωρίς θεωρίες, αλλά στοχεύοντας σε συγκεκριμένες λύσεις. Είμαι βέβαιος πως όταν καθίσει η «σκόνη» κανείς δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια και στο τέλος θα μείνει η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα τρία μηνύματα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απηύθυνε εξάλλου τρία μηνύματα:

Πρώτο μήνυμα, από εδώ και πέρα το βάρος από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πέσει στους ελέγχους. Σε όσους αμφισβητήσουν τα τεκμήρια προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα και στη μεγάλη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα στις εταιρείες που παρουσιάζουν επί χρόνια ζημιές. «Θέλω το μήνυμα αυτό να το λάβουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται. Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και κοιτάμε προς όλες τις κατευθύνσεις», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτερο μήνυμα , οι ρυθμίσεις που ψηφίζονται για το λαθρεμπόριο δεν είναι για το θεαθήναι. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, η κυβέρνηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αντικειμενικότητα και την αυστηρότητα που πρέπει. Αυτό αφορά όλους τους εμπλεκόμενους και όσους απασχολούν τη δημοσιότητα κατά καιρούς με διάφορα πρωτοσέλιδα. Θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα αυξήσουμε την πίεση για να προχωρήσει το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών και να αντιμετωπιστούν τα όποια κενά. Δεν είναι θετικό το ότι ξεκίνησα το σύστημα το 2009 όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, πέρασαν από τότε πολλές κυβερνήσεις και έχουν γίνει βήματα αλλά το σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εκνευρίζομαι και αγανακτώ αλλά δεν θα μείνω στην αγανάκτηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Τρίτο μήνυμα, δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και καμία καθυστέρηση στην εγκατάσταση των POS. «Το ξεκαθάρισα σε όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση των POS», είπε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό: Αλλαγές στο «και πέντε» για ταξί, περίπτερα, καφενεία"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πασίγνωστη σοκολάτα -Τα «Kinder Bueno»! (εικόνα)

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Φορέα, κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση ‘Lidl Hellas’ όπου διαπιστώθηκε η μη αναγραφή στην ελληνική γλώσσα του συστατικού «αλεύρι σίτου», το οποίο είναι αλλεργιογόνο καθώς περιέχει γλουτένη.

Ο ΕΦΕΤ. ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Η επιχείρηση «Lidl Hellas» έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στα καταστήματά της και στην ιστοσελίδα της.

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στη γλουτένη και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πασίγνωστη σοκολάτα -Τα «Kinder Bueno»! (εικόνα)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news