facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

«Γιατρός για όλους»: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τα βασικά σημεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού παροχής υπηρεσιών Υγείας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και  άλλες διατάξεις. 

Με το νομοσχέδιο, οπως αναφέρει το υπουργείο,  ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς ιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

1. Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

δ) ιδιώτης ιατρός

3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές

7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

10. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

11. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.

12. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

13. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

14. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

15. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Γιατρός για όλους»: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τα βασικά σημεία"

Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα: Σκοτώθηκε ο Μιχαήλ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή

Η ομιλία του στην ελληνική Βουλή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όμως ο Μιχαήλ δεν είναι πλέον ζωντανός. Το μέλος του τάγματος Αζόφ, σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, στη συνέντευξη  παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη πρόκειται να προβληθεί στη δημόσα τηλεόραση και επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μαχητής σκοτώθηκε πολεμώντας ενάντια στον ρωσικό στρατό.

Όταν ο Μιχαήλ είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου.

Πρέπει να μιλήσω όμως για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Μαριούπολη. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού όπως ξέρετε είναι Έλληνες. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Αυτή τη στιγμή όμως έχει καταστραφεί κατά 90% από τους βασικούς βομβαρδισμούς. Από την 1 Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές, παρακαλούμε βοηθήστε μας».

Η ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή, όταν είχε μιλήσει και ο Μιχαήλ:

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα: Σκοτώθηκε ο Μιχαήλ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή"

Καιρός αύριο: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη (04/05)

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Εντονότερα φαινόμενα στα ορεινά ηπειρωτικά. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Θεσσαλία, της Εύβοιας και των Σποράδων. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές και σποραδικές θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με εντονότερα φαινόμενα στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 23, στην Ήπειρο από 7 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν πρόσκαιρα, με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα νοτιοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη (04/05)"

Αγωγή κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταθέσει το ΙΝΚΑ

Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ, για την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, γνωστοποίησε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ότι θα καταθέσει αύριο το πρωί, στις 11, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θα ακολουθήσει η κατάθεση και άλλων συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η οργάνωση των καταναλωτών στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «με τις αγωγές αυτές, στις οποίες έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.600 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές».

Παράλληλα το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο, πλην της ρήτρας, μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές».

Σημειώνεται ότι συλλογική αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προχωρούν και θα εκδικασθούν ανεξαρτήτως τυχόν νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας.

Τέλος αναφέρεται ότι οι εγγραφές στο ΙΝΚΑ και στη συλλογική αγωγή θα συνεχισθούν και μετά την κατάθεσή της, ώστε να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταθέσει το ΙΝΚΑ"

Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία, γεγονός που αύξησε περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ξεκίνησε με τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είναι εβραϊκής καταγωγής.

Οι ισραηλινές αρχές επέκριναν χθες τον Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι ο ισχυρισμός του, όταν μίλησε για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, ήταν ένα «ασυγχώρητο» ψέμα που μείωσε τη φρίκη του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες πολλών δυτικών χωρών καταδίκασαν τα σχόλια του Λαβρόφ και ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Jair Lapid ήταν «αντιιστορικά» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Η Μόσχα επανέλαβε τον ισχυρισμό του Λαβρόφ ότι η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν εμπόδισε την Ουκρανία να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νεοναζί.

«Ο αντισημιτισμός στην Ουκρανία όχι μόνο δεν σταματά στην καθημερινή ζωή και την πολιτική, αλλά και καλλιεργείται», αναφέρει η δήλωση, αναφέρει το Tanjug.

Ο Λαβρόφ έκανε τον ισχυρισμό του στην ιταλική τηλεόραση την Κυριακή όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία είναι της άποψης ότι πρέπει να «αποναζιστικοποιεί» την Ουκρανία, όταν ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

Το Ισραήλ εξέφρασε υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, αλλά απέφυγε την άμεση κριτική στη Μόσχα και δεν επέβαλε επίσημες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, φροντίζοντας να μην διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, έναν ισχυρό μεσολαβητή στη γειτονική Συρία.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν γίνει πιο τεταμένες και ο Λάπιντ κατηγόρησε τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία"

Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει τη διαφορά

Την ακρίβεια θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως αναδεικνύεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 26 έως 30 Απριλίου, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση καταγράφει νέα μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παραμένει πρώτη με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι στο 8,1%. Σημειώνεται ότι η διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco τον Μάρτιο ήταν στο 8,9%, καθώς η ΝΔ είχε ποσοστό 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%.

Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13%. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 6% και είναι τέταρτο ενώ στο 4,9% είναι η Ελληνική Λύση. 

3% και είσοδο στη Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25 ενώ εκτός βουλής με 1% και 1,% αντίστοιχα μένουν Πλεύση Ελευθερίας και Έλληνες για την Πατρίδα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;» το 34% επιλέγει τον Πρωθυπουργό (36% το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου) ενώ 25% απαντά ότι προτιμά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (23% το ποσοστό στην προηγούμενη μέτρηση). 31% απαντά «κανέναν από τους δύο».

Το 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η ακρίβεια είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο ενώ το 24% απαντά ότι ανησυχεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 6% ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, 5% για την εξέλιξη της πανδημίας και 4% για την εγκληματικότητα.

Επιπλέον, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση καθώς, στη σχετική ερώτηση, το 49% απαντά «καθόλου», το 23% «λίγο». Το 14% απαντά «αρκετά» και μόλις το 2% «πολύ».

Χειρότερη θεωρεί ότι θα γίνει η οικονομική του κατάσταση το 60% όσων απαντούν, ενώ 29% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις 4% απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της ακρίβειας καλύτερα ή χειρότερα, το 35% λέει ότι θα ήταν χειρότερα, το 34% ίδια και το 22% «καλύτερα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει τη διαφορά"

Ουκρανή γενική εισαγγελέας: «Πολεμική τακτική» των Ρώσων ο βιασμός - «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον βιασμό ως «τακτική» του πολέμου και αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τον κυριότερο εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, που επισκέφθηκε την κατεστραμμένη πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, είπε ότι η Ουκρανία συλλέγει πληροφορίες για βιασμούς, βασανιστήρια και άλλα πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τον βιασμό γυναικών, ανδρών, παιδιών και μιας ηλικιωμένης. Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν ο βιασμός είναι μια σκόπιμη στρατηγική πολέμου των Ρώσων, απάντησε: «Είμαι σίγουρη ότι ήταν μια στρατηγική».

«Γίνεται, φυσικά, για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία (…) για να κάνουν τα πάντα για (να αναγκάσουν την Ουκρανία) να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε.

Η γενική εισαγγελέας δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους βιασμούς, λέγοντας ότι ορισμένα από τα θύματα παρέμειναν στη χώρα και φοβούνται να μιλήσουν καθώς ανησυχούν μήπως επιστρέψουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι ο Πούτιν φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο Πούτιν είναι ο κυριότερος εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα», συνέχισε, θυμίζοντας τις ρωσικές επεμβάσεις στη Γεωργία, την Τσετσενία, τη Συρία και την Ουκρανία το 2014. «Όλοι ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και το άτομο αυτό είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον Μάρτιο χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» ένα σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανή γενική εισαγγελέας: «Πολεμική τακτική» των Ρώσων ο βιασμός - «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν"

Ζακ Κωστόπουλος: Η αντίδραση του μεσίτη στο άκουσμα της απόφασης – «Αθώοι μπαίνουν φυλακή»

«Χώνουν αθώους στη φυλακή», ακούγεται να λέει ο μεσίτης που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, μαζί με τον κοσμηματοπώλη, κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο μετά το πέρας της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου οδηγούνται εκτός της δικαστικής αίθουσας μετά το πέρας της δίκης και την απόφαση του δικαστηρίου. Ο μεσίτης, ο οποίος οδηγείται στη φυλακή καθώς ο κοσμηματοπώλης θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον (λόγω ηλικίας), ακούγεται να λέει ότι είναι «η απόλυτη αδικία».

«Άδικο και στημένο, η απόλυτη αδικία, χώνουν αθώους στη φυλακή, ντροπή τους», ακούγεται ο μεσίτης, την ώρα που τον συνοδεύουν οι αστυνομικοί.  

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη (3.5.2022), κατά την οποία αθωώθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου ακτιβιστή λίγο πριν εκπνεύσει, για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

 

 

Ύστερα από μία διάσκεψη περίπου 3 ωρών, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν κατά πλειοψηφία ότι οι δύο άνδρες, κοσμηματοπώλης και μεσίτης, θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

Με το άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν αντιδράσεις στην αίθουσα, με την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου να φωνάζει «ντροπή, ξεφτίλες». Μάλιστα, κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτησή της ως προς την ετυμηγορία. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζακ Κωστόπουλος: Η αντίδραση του μεσίτη στο άκουσμα της απόφασης – «Αθώοι μπαίνουν φυλακή»"

«Χάθηκαν όλες τις καταθέσεις μου», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank που διέφυγε στην Ουκρανία

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Ίγκορ Βαλαμπούγεφ, ο οποίος έφυγε στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, έκανε γνωστό σήμερα, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Telegraph, ότι εξαφανίσθηκαν όλες οι καταθέσεις του στην εν λόγω τράπεζα, μία από της μεγαλύτερες στη Ρωσία.

Αφότου εγκατέλειψε τη Ρωσία έχασε κάθε πρόσβαση στις κάρτες του, καθώς οι κάρτες Visa και Mastercard έπαψαν να λειτουργούν, δήλωσε. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, όλες οι καταθέσεις του χάθηκαν από τους λογαριασμούς του. Θεωρεί πως οι ενέργειες αυτές είναι «τα αντίποινα» για την «λιποταξία» του και την κριτική που άσκησε στον Πούτιν, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Βαλαμπούγεφ, όμως, υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι με την πολιτική του Κρεμλίνου, όπως ο ίδιος, ακόμη και σε «κρατικούς γίγαντες» όπως η Gazprom, παρότι αυτό δεν το βλέπει η κοινή γνώμη. «Υπάρχει ένας πολύ γνωστός άνθρωπος στην Gazprom που μου είπε: ‘Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Πούτιν χρειάζεται την Ουκρανία’», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν έχει τίποτα, ωστόσο υποστήριξε ότι «καλύτερα είναι να κοιμάμαι στον δρόμο παρά να εγκαταλείψω την Ουκρανία». Λέει, ακόμη, πως η ζωή που είχε «πριν από τον πόλεμο δεν υπάρχει πλέον, και αυτό πραγματικά δεν με ανησυχεί».

«Περισσότερο δεν μπορούσα να μείνω στην Ρωσία»

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου ο Βαλαμπούγεφ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο The Insider, είπε ότι εγκατέλειψε την Ρωσία και είναι έτοιμος να ενταχθεί στις γραμμές της ουκρανικής πολιτοφυλακής.

«Περισσότερο δεν μπορούσα να μείνω στην Ρωσία. Ως προς την εθνικότητα είμαι Ουκρανός, γεννήθηκα στην Αχτίρκα, δεν μπορούσα να παρακολουθώ από το περιθώριο τι κάνει η Ρωσία στην πατρίδα μου. Η επίσκεψή μου είναι σαν μια μετάνοια, θέλω να απαλλαγώ από το ρωσικό παρελθόν. Θέλω να μείνω στην Ουκρανία έως την νίκη», είχε δηλώσει τότε, υπογραμμίζοντας ότι ήθελε να επιστρέψει στην Ουκρανία από το 2014 αλλά δεν μπορούσε να το κάνει για οικογενειακούς λόγους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χάθηκαν όλες τις καταθέσεις μου», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank που διέφυγε στην Ουκρανία"

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αντιεμβολιαστών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας. Η ΝΔ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αντιεμβολιαστών, σχολιάζοντας ότι “η μόνη επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμμή Πολάκη“.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η αυτοκριτική τελικά κάνει θαύματα. Λίγες ημέρες αφού σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρατηρήσει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε και με το εμβόλιο και τους αντιεμβολιαστές», επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε ξεκάθαρη θέση – υπέρ των αντιεμβολιαστών.

Με σημερινή τους ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών «στερείται νομικής αλλά και επιστημονικής βάσεως». Μάλιστα, δεν μένουν εκεί ισχυριζόμενοι ότι «το υγειονομικό όφελος από την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι ανύπαρκτο» και ότι «ο σκοπός της προστασίας της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλα ηπιότερα μέτρα».

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η μόνη επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμμή Πολάκη. Η γραμμή που καλούσε σε συγκεντρώσεις υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Η γραμμή που ισχυριζόταν ότι δεν θα έχουμε εμβόλια. Η γραμμή που χαρακτήριζε «ξεστοκάρισμα» το εμβόλιο στους νέους. Η γραμμή που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Απέναντι σε αυτή τη γραμμή, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε την υπευθυνότητα, βάζοντας την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα. Πήρε έγκαιρα μέτρα, στήριξε έμπρακτα πολίτες και επιχειρήσεις, υλοποίησε ένα από τα πιο άρτια συστήματα οργάνωσης εμβολιασμού, πρωτοστάτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Οι πολίτες όλα αυτά τα βλέπουν, τα γνωρίζουν και στο τέλος της τετραετίας θα αξιολογήσουν το ήθος και τη στάση κάθε κόμματος, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αντιεμβολιαστών"

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρεις θάνατοι στην Ινδονησία – «Τα παιδιά είχαν συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας»

Στους τέσσερις ανέβηκε ο αριθμός των θανάτων παιδιών από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης παγκοσμίως, καθώς στην Ινδονησία τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μια μυστηριώδη ασθένεια του ήπατος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τα τρία παιδιά πέθαναν τον Απρίλιο σε νοσοκομεία της Τζακάρτας, της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, αφού εμφάνισαν ορισμένα συμπτώματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας, η οποία πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι διάρροια, έμετοι, κοιλιακό άλγος και φλεγμονή του ήπατος. Μέχρι σήμερα είχε αναφερθεί ένας θάνατος.

Τα τρία παιδιά από την Ινδονησία ήταν ηλικίας 2, 8 και 11 ετών. Εμφάνισαν πυρετό, ίκτερο, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι. Μέχρι στιγμής «υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αλλά πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι δεν οφείλονται στους γνωστούς ιούς που προκαλούν τις ηπατίτιδες A,B, C, D και Rb”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο συνέστησε στους γονείς να μεταφέρουν αμέσως τα παιδιά τους σε νοσοκομείο εάν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα ενώ νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (3.5.2022) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 228 ύποπτα κρούσματα ηπατίτιδας σε 20 χώρες ενώ περισσότερα από 50 άλλα είναι στο στάδιο της διερεύνησης.

Η εμφάνιση μιας ενδεχομένως νέας ασθένειας που πλήττει αποκλειστικά μικρά παιδιά έχει προκαλέσει συναγερμό στον ιατρικό κόσμο. Ο ΠΟΥ έκανε λόγο για «απρόσμενη, σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων σε παιδιά, η κατάσταση της υγείας των οποίων ήταν καλή, στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρεις θάνατοι στην Ινδονησία – «Τα παιδιά είχαν συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας»"

Πούτιν σε Μακρόν: Σταματήστε να εξοπλίζετε με όπλα την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο να σταματήσει τις «φρικαλεότητες» στην Ουκρανία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο των αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογο του ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν σε Μακρόν: Σταματήστε να εξοπλίζετε με όπλα την Ουκρανία"

Ο Πούτιν απαντά στις κυρώσεις της Δύσης με δικές του – Υπέγραψε διάταγμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για “εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών”.

Αυτό ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο. Το έγγραφο δεν διευκρινίζει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει δέκα ημέρες για να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιριών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να ορίσει “επιπλέον κριτήρια” για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν απαντά στις κυρώσεις της Δύσης με δικές του – Υπέγραψε διάταγμα"

Κορωνοϊός: 39+5 θάνατοι από Covid-19 και 4.176 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.176. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.335.550, εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

O αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 385 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 123.703 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 53.359 τεστ, τα 7.957 μοριακά και τα 45.402 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα έφτασε το 7,83% έναντι 5,54% χθες με 84 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα εντοπίζονται:

  • 1.530 στην Αττική (913 χθες).
  • 471 στη Θεσσαλονίκη (χθες).
Κατανομή

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 201 από την Ανατολική Αττική (135 χθες).
  • 260 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (150 χθες).
  • 53 από τη Δυτική Αττική (36 χθες).
  • 208 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (109 χθες).
  • 408 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (265 χθες).
  • 198 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (96 χθες).
  • 164 από τον Πειραιά (95 χθες).
  • 38 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (27 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 3 στο Άγιο Όρος
  • 82 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 6 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 45 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 37 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 74 στην ΠΕ Άρτας.
  • 101 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 52 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 15 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 29 στην ΠΕ Δράμας.
  • 47 στην ΠΕ Έβρου.
  • 81 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 21 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 59 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 65 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 106 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 την ΠΕ Θάσου.
  • 22 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 24 στην ΠΕ Θήρας.
  • 9 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 82 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 35 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 20 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 31 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 15 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 76 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 19 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 15 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 41 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 52 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 10 στην ΠΕ Κω.
  • 29 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 112 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 58 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 32 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 7 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 96 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 82 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 14 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 33 στην ΠΕ Νάξου.
  • 16 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 12 στην ΠΕ Πάρου.
  • 33 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 83 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 32 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 30 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 11 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 68 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 50 στην ΠΕ Σερρών.
  • 10 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 22 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 79 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 89 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 12 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 5 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 26 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 83 στην ΠΕ Χανίων.
  • 36 στην ΠΕ Χίου.
  • 75 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (55 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν πέντε απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.249 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (χθες 235). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 123 (51,25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (48,75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.610 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή -2,9%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 39+5 θάνατοι από Covid-19 και 4.176 κρούσματα"

Καταργούνται οι υπόλοιποι περιορισμοί για την είσοδο στα καταστήματα τραπεζών – Παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Μόνο η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική ενώ συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων για τις τράπεζες όλης της χώρας, καθώς σταματούν να ισχύουν όλοι οι υπόλοιποι περιορισμοί για την πρόσβαση στα καταστήματά τους.

Η ανακοίνωση για την κατάργηση των περιορισμών και τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας έγινε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην οποία αναφέρει ότι:

«Συναλλαγές στα τραπεζικά καταστήματα μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ αριθμός Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23983 (ΦΕΚ Β’ 2137/30.4.2022) ως προς τη διαχείριση της πανδημίας

Μετά τον επαναπροσδιορισμό των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, και για όσους συναλλασσόμενους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία, οι περιορισμοί πρόσβασης παύουν να ισχύουν.

Για όσους επιλέξουν την πραγματοποίηση συναλλαγών με φυσική παρουσία τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση χρησιμοποίησης προστατευτικής μάσκας και συνιστάται η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι συναλλασσόμενοι έχουν πάντα τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς εξυπηρέτησής τους, με την ηλεκτρονική τραπεζική και τη χρήση των καρτών τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται οι υπόλοιποι περιορισμοί για την είσοδο στα καταστήματα τραπεζών – Παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας"

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Εναν θάνατο ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, στα 228 τα κρούσματα παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες ειδοποιήσεις για αδιευκρίνιστης αιτιολογίας κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, με συνολικά σχεδόν 230 πιθανά κρούσματα σ' ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

«Έτσι, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 228 κρούσματα είχαν επισημανθεί στον ΠΟΥ σε 20 χώρες, και περισσότερα από 50 άλλα κρούσματα ερευνώνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Τα κρούσματα αυτά επισημάνθηκαν σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ», πρόσθεσε.

Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος παραμένουν άγνωστα.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ευρώπη, αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ηπατίτιδα αυτή πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ίκτερος, διάρροιες, εμετοί και κοιλιακοί πόνοι. Σε ορισμένα κρούσματα χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον ένα παιδί απεβίωσε.

Οι συνήθεις ιοί, στους οποίους οφείλονται οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες (από την Α ως την Ε), δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα από τα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ.

Μια ανάλυση των μυστηριωδών αυτών κρουσμάτων ηπατίτιδας στις ΗΠΑ οδήγησε τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να προκρίνουν την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ενός αδενοϊού, χωρίς ωστόσο να αποφανθούν οριστικά πως οφείλονται σ' αυτόν.

Οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι ιοί και εν γένει περισσότερο γνωστοί για πρόκληση αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιπεφυκίτιδας ή πεπτικών διαταραχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Εναν θάνατο ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, στα 228 τα κρούσματα παγκοσμίως "

Ζακ Κωστόπουλος: 10 χρόνια κάθειρξη σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη για την δολοφονία του ακτιβιστή

Ποινή κάθειρξης δέκα ετών στον κάθε ένα επιβλήθηκε στον κοσμηματοπώλη και στο μεσίτη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν να επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους ποινή οκτώ ετών στο κάθε ένα για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου. Πλέον αναμένεται απόφαση επί της αναστολής της ποινής των δύο κατηγορούμενων.

Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους όπως και έγινε δεκτό. Δεκτή έγινε και η πρόταση για τον κοσμηματοπώλη να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του.

Ο μεσίτης οδηγείται στην φυλακή.

Νωρίτερα, ομόφωνα το δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη των αιτημάτων των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης», υποστήριξε στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν σε συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλο, φωνάζοντας «Δολοφόνοι», ενώ δεν έλειψαν και εντάσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης. 

Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτησης της ως προς την ετυμηγορία. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζακ Κωστόπουλος: 10 χρόνια κάθειρξη σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη για την δολοφονία του ακτιβιστή"

Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι από τον εισαγγελέα Εφετών

Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει τις επόμενες ημέρες την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι συνολικά 28 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, μετά την έφεση που άσκησε κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης, ο οποίος διαφωνεί με τους πρωτοδίκες τόσο για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής όσο και για την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την έφεσή του ουσιαστικά κρίνει πως για τους 103 νεκρούς που άφησε πίσω της η φωτιά, τους δεκάδες τραυματίες και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, πρέπει να λογοδοτήσουν για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες 24 από τους 28 κατηγορούμενους, αντί των 18 που αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο κ. Μεϊδάνης απορρίπτει, θεωρώντας πως πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, τη θέση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι πρέπει να διενεργηθεί επιπλέον έρευνα για πέντε στελέχη (κατά τον επίμαχο χρόνο) της Πυροσβεστικής για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έφεση του κ. Μεϊδάνη, υπήρξε απόλυτη ακυρότητα όσον αφορά τη διάταξη του βουλεύματος, με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για τους πέντε αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με αναβαθμισμένη κατηγορία. Ο εισαγγελέας Εφετών τονίζει πως η απόλυτη ακυρότητα του σκέλους αυτού του βουλεύματος οφείλεται στο ότι για την περαιτέρω διερεύνηση αναβαθμισμένης κατηγορίας και νέες ανακριτικές πράξεις πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική απόφαση. «Οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας», φέρεται να τονίζεται στην ασκηθείσα έφεση, «άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη».

Ο κ. Μεϊδάνης επίσης διαπιστώνει πως και στο σκέλος του υπό κρίση βουλεύματος που διατάσσει την παραπομπή 13 κατηγορουμένων, της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και δημάρχων, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια ανάλογα με την εμπλοκή τους, υπάρχει πρόβλημα. Κατά τον εισαγγελέα Εφετών, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εφόσον δεν όρισαν στο διατακτικό τους «συγκεκριμένα και ρητά» αν οι εν λόγω κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη, «αν και οι σε βάρος τους αποδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς», έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας.

Παράλληλα η έφεση του κ. Μεϊδάνη αφορά και το απαλλακτικό σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο κρίθηκε ότι πρέπει να απαλλαγούν 10 από τους 28 κατηγορούμενους, κυρίως αστυνομικοί και στελέχη της Αυτοδικοίκησης. Ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί με τους πρωτοδίκες και θεωρεί πως μόνο οι τέσσερις από τους 10 πρέπει να απαλλαγούν, ενώ οι υπόλοιποι έξι πρέπει να παραπεμφθούν για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί καθώς σε βάρος τους «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις».

Να σημειωθεί ότι το υπό δευτεροβάθμια πλέον κρίση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θεώρησε πως για την τραγωδία στο Μάτι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, να ερευνηθεί αναβάθμιση της κατηγορίας για 5 και να απαλλαγούν 10.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι από τον εισαγγελέα Εφετών"

Σαρλ Μισέλ: Η ανάρτησή του στα ελληνικά για τον σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επικροτεί την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά.

«Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια γεωπολιτική επένδυση. Συμβάλει στην απελευθέρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ έκανε και μια νέα ανάρτηση στα ελληνικά, γράφοντας ότι «ο λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται για την πατρίδα του, αλλά και για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δημοκρατικών μας αρχών» και προσθέτει πως «πρέπει να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή. Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο θα επιβάλει άμεσα περαιτέρω κυρώσεις, ιδίως για το ρωσικό πετρέλαιο».

Σημειώνεται ότι η τελετή της επίσημης έναρξης υλοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένο φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης έγινε στην αποθήκη του Τελωνείου σήμερα Τετάρτη (3.5.2022), παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών της κυβέρνησης, της ΕΕ και ηγετών άλλων χωρών.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε έξω από την αίθουσα τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, υπουργοί Ενέργειας από τη Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και πρέσβεις των ΗΠΑ σε βαλκανικές χώρες.

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί την σύμπνοια των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την συγκυρία με κοινή πορεία χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από ανέξοδους ανταγωνισμούς. Ένα πρώτο βήμα είναι το σύστημα ανεξάρτητου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρλ Μισέλ: Η ανάρτησή του στα ελληνικά για τον σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης"

Θεσσαλονίκη: Έρευνα για τον θάνατο της 3χρονης διέταξε το Υπ. Υγείας – “Δεν βρέθηκε ακόμη σαφής αιτία θανάτου”

Έρευνα για τις συνθήκες νοσηλείας του τρίχρονου κοριτσιού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης διέταξε το υπουργείο Υγείας.

Το κορίτσι νοσηλεύτηκε για δέκα ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε διασωληνωμένο στο νοσοκομείου Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε μέσα σε περίπου 2,5 ώρες.

Το παιδάκι είχε πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο και πόνο στο χέρι του. Το βράδυ ανέβασε πυρετό και στις 19 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου. Μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου δεν είχε βγει διάγνωση.

Δεν βρέθηκε ακόμη σαφής αιτία θανάτου – H νεκροτομή έδειξε εγκεφαλικό οίδημα και πνευμονικό οίδημα

«Σήμερα που έγινε η διαδικασία της νεκροτομής δεν βρέθηκε ακόμη σαφής αιτία θανάτου. Περιμένουμε την διερεύνηση να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά και αν μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου», ανέφερε σε δηλώσεις της η τεχνική σύμβουλος, που όρισε η οικογένεια του κοριτσιού, Κατερίνα Αποστολίδου.

Θα ακολουθήσουν ιστολογικές και κυτταρολογικές εξετάσεις.

«Έχουμε κρατήσει ιστολογικά, κρατήθηκαν και βιολογικά υγρά ώστε να γίνει βιοχημικός και τοξικολογικός έλεγχος  Αυτό που διαπιστώθηκε νεκροτομικά ήταν εγκεφαλικό οίδημα και πνευμονικό οίδημα. Αναμενόμενο βέβαια διότι πληροφορηθήκαμε από το νοσοκομείο ότι είχε ανεπάρκεια οργάνων, ήταν σε βαριά κατάσταση», τόνισε η κα Αποστολίδου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Ιπποκρατείου τόνισε ότι αιτία θανάτου του κοριτσιού ήταν ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με την ίδια, το παιδί δεν είχε κάποιο ιστορικό, ωστόσο όπως ανέφερε σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν αντισώματα κορωνοϊού γεγονός που σημαίνει ότι η 3χρονη νόσησε με κορωνοϊό, χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα.  

Ερωτηθείσα για την νοσο Kawasaki ή το σύνδρομο post covid, η κα Αποστολίδου σημείωσε ότι αυτές ήταν οι δύο τελευταίες πιθανές διαγνώσεις. «Από το ιστορικό που πήρα έμοιαζε και με Kawasaki αλλα δεν ολοκληρώθηκε η διερεύνηση στο παιδί», τόνισε η ίδια.

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Έρευνα για τον θάνατο της 3χρονης διέταξε το Υπ. Υγείας – “Δεν βρέθηκε ακόμη σαφής αιτία θανάτου” "

Διπλή σύνταξη - «ρουσφέτι» σε βουλευτές και δημάρχους καταγγέλλουν συνταξιούχοι

Αναδρομικά ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς διάταξη νόμου, ετοιμάζονται να διεκδικήσουν και να λάβουν μερικές εκατοντάδες βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχες, εκμεταλλευόμενοι την «εγκύκλιο της ντροπής» που δημοσίευσε πασχαλιάτικα το υπουργείο Εργασίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. 

Οπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, «ενώ γνώριζαν ότι δεν θα πάρουν δεύτερη σύνταξη οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, αντινομάρχες, ακόμα και βουλευτές και είχαν υποβάλλει εδώ και έτη, σχετική αίτηση προς το Ταμείο τους, θα ζητήσουν σήμερα αναδρομικά να τους αποδοθεί η δεύτερη σύνταξη εκ του δημόσιου λειτουργήματος που ασκούσαν σύμφωνα με την εγκύκλιο Τσακλόγλου. Οι αιτήσεις αυτές είχαν απορριφθεί, αλλά η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέσω μιας κατάπτυστης εγκυκλίου, θα τις επανεξετάσει. Γι’ αυτό και τους προτρέπει να τις επανυποβάλλουν!

Πρόκειται για ξεκάθαρο ρουσφέτι, για ολοφάνερη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, η κυβέρνηση και ειδικά το δίδυμο Χατζηδάκη – Τσακλόγλου «κλείνει το μάτι» στους ημέτερους. Αιδώς Αργείοι, οι πολίτες και ειδικά οι συνταξιούχοι, σας πήραν χαμπάρι!

Στην εγκύκλιο που δημοσίευσε την Μεγάλη Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ 233/2017) περί επαναχορήγησης σύνταξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο που η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι εντελώς άσχετη με το ζήτημα των αιρετών και πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτούς! Μιλάμε για πραγματική λαθροχειρία που έχει συντελεστεί από το υπουργείο Εργασίας, με την ευθύνη να βαραίνει τόσο τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τους μυστικοσυμβούλους του, όσο και τον πολιτικό του προϊστάμενο, Κωστή Χατζηδάκη. Όμως πάνω απ’ όλους, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόσες μέρες που έχει αναδειχθεί το θέμα, έχει επιλέξει την οδό της «σιωπής».

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν θα σταματήσει εδώ. Θα διεκδικήσει να μην εφαρμοστεί η επίμαχη εγκύκλιος. Όπως ακριβώς έγινε προ τετραμήνου με άλλη μια τέτοια κατάπτυστη εγκύκλιο, που αφορούσε τις συντάξεις χηρείας. Οι παρεμβάσεις μας, είχαν ως αποτέλεσμα την μη εφαρμογή της. Δεν θα αφήσουμε κανένα συνταξιούχο απροστάτευτο. Την ίδια στιγμή όμως, θα αναδεικνύουμε στους πολίτες, όλα αυτά τα σκάνδαλα που πραγματοποιούνται «στα κρυφά» στην Σταδίου 29.

Την ώρα που 85.000 συνταξιούχοι, μάταια περιμένουν να λάβουν εδώ και 72 μήνες, την προσαύξηση που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποφάσισε να μοιράσει «από την κλειδαρότρυπα», μερικά εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει είναι ηθικό. Δεν μπορεί με 4 χρόνια πληρωμένες εισφορές να παίρνει κάποιος βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος κλπ σύνταξη ίση με εκείνη που παίρνει κάποιος συνταξιούχος με 40 χρόνια δουλειάς. Είναι απαράδεκτο!!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δεν θα πάψει να καταγγέλλει το γεγονός. Την ώρα που οι συνταξιούχοι έχασαν, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την επαναχορηγηθείσα 13η σύνταξή τους εδώ και 3 χρόνια, κάποιοι επέλεξαν να μοιράσουν παράνομα δημόσιο χρήμα. Δεν θα τους περάσει!

Έχουν υποχρέωση τα κόμματα της Βουλής να πάρουν θέση εναντίον της συγκεκριμένης κατάπτυστης εγκυκλίου. Είναι ενημερωμένοι οι πάντες», καταλήγει το δίκτυο των συνταξιούχων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή σύνταξη - «ρουσφέτι» σε βουλευτές και δημάρχους καταγγέλλουν συνταξιούχοι"

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε τρίχρονο κοριτσάκι στο Ιπποκράτειο – Μήνυση από τους γονείς

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο ένα τρίχρονο κοριτσάκι στο «Ιπποκράτειο», με τους γονείς να καταθέτουν μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ιατρικού λάθους.

Η περιπέτεια που κατέληξε σε τραγωδία για το τρίχρονο κοριτσάκι ξεκίνησε τη Μεγάλη Τρίτη, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με πρήξιμο στον αστράγαλο. Μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με τους γιατρούς του νοσοκομείου να εξετάζουν ακόμη και την πιθανότητα της νόσου «Kawasaki».

Μετά τη βιοψία που πραγματοποιήθηκε, αποκλείστηκε τόσο το ενδεχόμενο οξείας συστηματικής αγγειίτιδας, όσο και εκείνο του long covid, καθώς εντοπίστηκαν αντισώματα στον οργανισμό του.

Με την κατάσταση της υγείας του να χειροτερεύει, το τρίχρονο κοριτσάκι διακομίστηκε διασωληνωμένο το Σάββατο στο Ιπποκράτειο, στις 12 το μεσημέρι, όπου μέσα σε περίπου δυόμιση ώρες, κατέληξε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr οι γιατροί δεν κατέληξαν σε διάγνωση, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τα αίτια που επέφεραν τον θάνατο. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοριτσάκι υπέστη και εγκεφαλικό οίδημα.

Μήνυση από τους γονείς

Οι γονείς αρνούμενοι να πιστέψουν την τραγική εξέλιξη οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας προκειμένου να καταθέσουν μήνυση για τον θάνατο του παιδιού τους, εκφράζοντας υποψίες περί ιατρικού λάθους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr αναμένεται να πραγματοποιηθεί νεκροψία – νεκροτομή, η οποία θα ρίξει «φως» στον θάνατο του τρίχρονου παιδιού.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Κατέληξε τρίχρονο κοριτσάκι στο Ιπποκράτειο – Μήνυση από τους γονείς"

Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ανοικτά καταστήματα την Κυριακή

Ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου. Την Κυριακή 8 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν, προαιρετικά, να είναι ανοικτά.

«Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις διότι, αν και δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα τίποτα ιδιαίτερο στο λιανεμπόριο και τον καταναλωτή, εντούτοις, κατ' εξαίρεση φέτος, σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, παρουσιάζονται ως ευκαιρία για φθηνές αγορές» όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης η προσθέτει ότι: «ξεκινά ένα 15νθήμερο ενδιάμεσων εκπτώσεων απέναντι στην "εισαγόμενη" ακρίβεια και υπέρ των οικογενειακών προϋπολογισμών, που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 15 Μαΐου και ενδείκνυται για έξυπνες αγορές. Τα εμπορικά καταστήματα και όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αναμένεται να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία εποχικών προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές και, όπως πάντα, με την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους, αλλά και σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε πρόσφατα: «Εκφράζοντας την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών, ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά εφαρμογής του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν».

Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ανοικτά καταστήματα την Κυριακή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news