facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Λαμία: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ

Στο αστυνομικό μέγαρο οδηγήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ένας 50χρονος Λαμιώτης επαγγελματίας ο οποίος συνελήφθη για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας κατά της μετάδοσης του covid-19,

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τον έλεγχο των αστυνομικών που έγινε στο καφενείο που διατηρεί ο Λαμιώτης επαγγελματίας διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μέσα στο κατάστημα περίπου 10 άτομα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου, όπως ο νόμος προβλέπει.

Επίσης του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο των 5.000€.

Ο 50χρονος ιδιοκτήτης με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, με την κατηγορία παραβίασης σχετικών υγειονομικών μέτρων ασφαλείας κατά της μετάδοσης του covid-19 σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι υγειονομικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής θα προχωρήσουν σε εντατικούς έλεγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ"

Η Ισπανία αισιοδοξεί απέναντι στον κορονοϊό με 1 νεκρό σε 24 ώρες – Κανένα νέο κρούσμα στην Κύπρο

Η Ισπανία κατέγραψε μόλις έναν θάνατο εξαιτίας κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 27.118.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ μόλις 39 θάνατοι έχουν αναφερθεί τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ συνολικά 236.769 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι τα στοιχεία ενδέχεται να παρουσιάσουν διακυμάνσεις τις επόμενες ημέρες καθώς οι αρχές εφαρμόζουν αναδρομικά μια νέα μεθοδολογία για την καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων.

Κανένα κρούσμα στην Κύπρο

Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2.640 εργαστηριακών διαγνώσεων, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, ωστόσο, διεκπεραιώθηκαν κανονικά οι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, διεκπεραιώθηκαν 539 εργαστηριακές διαγνώσεις, ενώ από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, είχαμε αποτελέσματα για 1.069 δείγματα.

Επιπλέον, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 106 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ολοκληρώθηκε η ανάλυση για 91 δείγματα.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, υπήρξε αποτέλεσμα για 102 δείγματα και από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων υπήρξαν αποτελέσματα για 316 εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ολοκληρώθηκαν 209 εργαστηριακές εξετάσεις και από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 208 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει στα 939.

Επίσης, με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 15:00, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα, εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Δόθηκε, παράλληλα, ένα εξιτήριο, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ισπανία αισιοδοξεί απέναντι στον κορονοϊό με 1 νεκρό σε 24 ώρες – Κανένα νέο κρούσμα στην Κύπρο"

Μείωση ΦΠΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία (έγγραφο)

Στη Βουλή και το νομοσχέδιο: «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ με την οποία, μεταξύ άλλων, μειώνεται το ΦΠΑ σε εισιτήρια ΜΜΜ, κινηματογράφων και μη αλκοολούχων ποτών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
   

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση ΦΠΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία (έγγραφο)"

Βρετανία: 412 νέοι θάνατοι από κορονοϊό – Ξεκινά το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης

Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό στην Βρετανία ανέρχονται σε 412 και συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία 37.460 άνθρωποι στη χώρα. Χθες έγιναν πάνω από 117.000 διαγνωστικά τεστ και βρέθηκαν θετικά 2.013.

Οι εξελίξεις στην μάχη της πανδημίας στην Βρετανία

Από αύριο το πρωί (στις 09.00) θα τεθεί σε λειτουργία στην Αγγλία το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης και οι πρώτοι πολίτες που θα δεχθούν κλήση θα είναι όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα σήμερα στις διαγνωστικές τους εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στη διάρκεια της ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το σύστημα ιχνηλάτησης θα δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό και έτσι θα ανοίξει το δρόμο για την αντικατάσταση του γενικού lockdown με την ξεχωριστή κατά περίπτωση απομόνωση όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, αλλά και με «τις κατά τόπους ενέργειες», όταν κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι να βρεθεί μία αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, το σύστημα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι για το πώς θα βγει η χώρα από το lockdown, δήλωσε και τόνισε: «Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και σε αυτήν όλοι έχουμε έναν ρόλο. Εάν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να απομονωθείτε άμεσα και να κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ».

Όσοι εργάζονται για τη λειτουργία του συστήματος θα ειδοποιούν με κλήση αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και σε συνεργασία μαζί τους θα προσπαθούν να εντοπίσουν άλλες επαφές ή μετακινήσεις τους, ώστε να ελέγχεται ο ιός και να σπάει η αλυσίδα των επαφών τους. «Είναι το καθήκον σας ως πολίτες να ακολουθείτε τις οδηγίες εξέτασης και ιχνηλάτησης» τόνισε ο Χάνκοκ, ο οποίος ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου συστήματος, υπό το νέο μήνυμα «Η πρωτοβουλία εξέτασης και ιχνηλάτησης του NHS».

Το σύστημα

Διευκρίνισε ότι αρχικά το σύστημα θα λειτουργήσει εθελοντικά (για αυτούς που εντοπίζονται ως ύποπτη επαφή και καλούνται να τεθούν σε απομόνωση, ακόμη και εάν δεν έχουν συμπτώματα) ωστόσο, εάν χρειαστεί θα γίνει υποχρεωτικό. «Εάν δεν λειτουργήσει συλλογικά, τότε ο μόνος δρόμος να προχωρήσουμε είναι να κρατήσουμε το lockdown», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων εθνών της Βρετανίας για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς την καλύτερη δυνατή λειτουργία του συστήματος.

Ο Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης ότι από αύριο θα μπορούν να εξετάζονται όλοι όσοι έχουν συμπτώματα της ασθένειας, ασχέτως της ηλικίας τους, καθώς διευρύνεται η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ και στις ηλικίες κάτω των πέντε ετών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 412 νέοι θάνατοι από κορονοϊό – Ξεκινά το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης"

Ολο το πακέτο «αποζημίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου για τα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, τα εισιτήρια των κινηματογράφων αλλά και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και της υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας μπαίνουν σε τροχιά πρακτικής εφαρμογής τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και το πακέτο αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 40% των μισθωμάτων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες. Ορίζεται ότι εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών (δηλαδή περίπου το 30% της απώλειας) από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020. Δεν συμψηφίζονται με ρυθμίσεις δόσεων τμηματικής καταβολής.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.
Ειδικότερα:
  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.
Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.
Με άλλη διάταξη της τροπολογίας αυξάνονται οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 1,250 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, παρατείνονται προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και προβλέπεται ειδική φορολόγηση με συντελεστή 15% για τους κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα της Ελλάδα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ εργασίες παραγωγής αντισηπτικών από βιομηχανίες και βιοτεχνίες για λογαριασμό του υπ. Υγείας, ενώ προβλέπεται έκπτωση 40% στο οικονομικό αντάλλαγμα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας. Ειδικά για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας προβλέπεται η δυνατότητα παραχωρήσεων χωρίς δημοπρασία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολο το πακέτο «αποζημίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων"

Η Γαλλία αναφέρει λιγότερους από 100 θανάτους για έβδομη συνεχή ημέρα

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα κατά 66, κάτω από το όριο των 100, μια πτωτική τάση που σημειώνεται για έβδομη συνεχή ημέρα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το χειρότερο μέρος της πανδημίας πέρασε για τη χώρα.

Οι εξελίξεις στην Γαλλία

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 66 νέοι θάνατοι από την Covid-19, μια αύξηση 0,2% που ανεβάζει σε 28.596 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, τον τέταρτο υψηλότερο παγκοσμίως.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 145.746 από 145.555 που ήταν χθες, Τρίτη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία αναφέρει λιγότερους από 100 θανάτους για έβδομη συνεχή ημέρα"

Κ.Βελόπουλος: «Τα Σκόπια έχουν κάνει 72 παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί δεν την καταγγέλλετε;»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τοποθετήθηκε στη σημερινή στη συνεδρίαση της Βουλής για την άρση ασυλίας των βουλευτών που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς τα Σκόπια έχουν παραβιάσει 72(!) φορές τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε και την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής κάνοντας λόγο για λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν λέω ότι ήταν προδοσία που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ρωτήσουν τους Ελληνες, λέω ότι ήταν λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω όμως να γίνει εξεταστική επιτροπή. Για μας η συμφωνία είναι επαίσχυντη δεν θα πω προδοτική, για μας ήταν λάθος και πρέπει να το παραδεχτείτε», είπε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Βελόπουλος: «Τα Σκόπια έχουν κάνει 72 παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί δεν την καταγγέλλετε;»"

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του εισαγγελικού αιτήματος για άρση της ασυλίας 54 εν ενεργεία βουλευτών μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της κατάχρησης εξουσίας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν υπερήφανοι για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άφησαν αιχμές, για εσωτερικά προβλήματα και τακτικισμούς της ΝΔ, που είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν στη Βουλή οι άρσεις ασυλίας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασσούλας όσο και ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, επεσήμαναν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επικριτικές αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο εθνικό αυτό θέμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπύρο Λιβανό να απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε υπερήφανος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας», και τόνισε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε για τη Συμφωνία αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε μια διαφορά 10ετιών και αναβάθμισε το διπλωματικό κύρος της χώρας. Η διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής. Η γνώμη και η ψήφος του βουλευτή δεν διώκεται ούτε εξετάζεται και ο εισαγγελέας στέλνει στη Βουλή δικογραφία μόνο για υπόθεση που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι θέμα παραδεκτού αλλά θέματα νομιμότητας, από τη στιγμή που εστάλη από την εισαγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της μήνυσης», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι που ψηφίσαμε τη Συμφωνία, πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, υπακούοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη στη περιοχή και είμαστε υπερήφανοι. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, έθεσε ως θεμέλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την πιστή τήρηση της Συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Περίμενα από τη κυβερνητική πλειοψηφία όχι μια δικολαβική συμπεριφορά αλλά μια πράξη σωφροσύνης για να φανεί η γελοιότητα αυτών που μας εγκαλούν».

Ο κ. Αθανασίου παρενέβη εκ νέου σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και ως θεσμικός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι «η μήνυση κατά βουλευτών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού».

«Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της, η Συμφωνία, που άλλαξε και αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί τη κεντρική επιλογή, τον πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «νομική αντίφαση της λόγω εσωτερικών ανισορροπιών που δεν μπορούν όμως να οδηγούν σε καταστρατήγηση του συντάγματος», όπως είπε.

«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως το φόβο ποινικών διώξεων. Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είναι μια επιβλαβής συμφωνία, είναι υποχώρηση από τις κεκτημένες εθνικές κόκκινες γραμμές και δεν καταλάβαμε που ωφέλησε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα πολιτικά όπλα που είχε, ως και πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα έχει συνέχεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και συνέχισε: «Είμαστε κράτος δικαίου που τιμά την υπογραφή του και δεν αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ασπίδα για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ήταν καθήκον μας να την εφαρμόσουμε, αλλά παρατηρούμε αυστηρά τη τήρηση της, προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

«Όσοι ψαρεύουν με ανέξοδο λαϊκισμό δεν έχουν το μονοπώλιο αγάπης για τη πατρίδα. Η πατρίδα ανήκει σε όλους. Δεν είναι ώρα, με την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα, να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς. Είναι ώρα για σύνεση και ιστορικό καθήκον. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε: «Καταδικάζουμε κάθε ακραία συμπεριφορά. Εμείς διαφωνούμε πολιτικά αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής. Θυμίζουμε ότι το 2013 με το ίδιο σκεπτικό αποφασίσαμε για τη ψήφιση των μνημονίων. Η υπόθεση, κρίνουμε ότι έπρεπε να τεθεί στο αρχείο. Δεν είναι δυνατόν η μετατροπή, εθνικών πολιτικών επιλογών σε αξιόποινες πράξεις. Κριτής των επιλογών τους είναι ο ελληνικός λαός».

Κόντρα για τον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μίλησε για άθλιο διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν αλλά και μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια επίθεση από ακραίες ομάδες Χρυσαυγιτών κατά της Βουλής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Στο σπίτι του πρώην υπουργού Δημήτρη Σταμάτη έβαζαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη!

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν δύο άτομα για την απόπειρα εμπρησμού και κατοχή εκρηκτικών υλικών. Ένας εκ των δραστών εντοπίστηκε τη στιγμή που επιχειρούσε να ενεργοποιήσει τους εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς.
Ο δεύτερος συλληφθείς επιτηρούσε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετούσαν τους μηχανισμούς. Στο πλαίσιο ερευνών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων χειροβομβίδα, πυροτεχνικές κατασκευές, ποσότητες κάνναβης και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, usb , κινητά τηλέφωνα) τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση
Η πολυήμερη έρευνα αστυνομικών, οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δύο (Έλληνες, ηλικίας 27 και 28 ετών).
Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο 28χρονος εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί επιμόνως πολυκατοικία της περιοχής, στην οποία μετά από λίγο ο 27χρονος άφησε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που είχε δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη πολυκατοικία μένει ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και νυν πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 
Αστυνομικοί κινήθηκαν άμεσα και ακινητοποίησαν τον δράστη, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος να επιβαίνει στο ίδιο ποδήλατο και συνελήφθη. Ακολούθησαν έρευνες σε 4 σπίτια στο κέντρο της πόλης που διέμεναν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 4 πυροτεχνικές κατασκευές,
  • χειροβομβίδα – δακρυγόνο,
  • σφεντόνα και 3 μεταλλικά μπουλόνια,
  • πλαστικές φιάλες με εύφλεκτο υλικό,
  • πτυσσόμενο μαχαίρι,
  • σπρέι πιπεριού,
  • ποσότητες κάνναβης, και
  • φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι- usb , κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, τα οποία θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.
Στο πλαίσιο των ερευνών προσήχθησαν άλλα δέκα άτομα.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα έκρηξης, απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί φωτοβολίδων και περί ναρκωτικών, αντίσταση και απείθεια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σπίτι του πρώην υπουργού Δημήτρη Σταμάτη έβαζαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη!"

Κοροναϊός: Νέα δειγματοληψία σε 351 άτομα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Νέα δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Μαΐου στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εξέλιξη του κοροναϊού.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα larissanet.gr, τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ πήραν 351 δείγματα, τα οποία αποστέλλονται στην Αθήνα για εξέταση και τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν τις επόμενες ενέργειες της πολιτείας.

Παράλληλα, σήμερα εξετάστηκαν και όσοι βρισκόταν στην «Αρωγή» Λάρισας, με τα τεστ να είναι αρνητικά και να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Εν τω μεταξύ, πριν την Δευτέρα 1η Ιουνίου που ανοίγουν τα σχολεία, θα υποβληθούν σε τεστ και όλα τα παιδιά του οικισμού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέα δειγματοληψία σε 351 άτομα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πάνω από τους 100 ανέβηκαν ξανά οι νεκροί

Ανέβηκαν πάνω από τους 100 οι καθημερινοί νεκροί στη Ιταλία (από τους 78 χθεσινούς), λόγω κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλα 117 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.072.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 584 νέες μολύνσεις από τις 397 χθεσινές. Την ίδια στιγμή, 505 ασθενείς παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (16 λιγότεροι από χθες) και 7.729 είναι εκείνοι που νοσηλεύονται με συμπτώματα. Άλλοι 42.732 παραμένουν σε κατ' οίκον καραντίνα.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων έπαιξε η Λομβαρδία, όπου καταγράφηκαν τα 384 νέα κρούσματα.

Αυτοί που έχουν αναρρώσει, ανέρχονται, πλέον, σε 147.101, με τους 2.443 να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Πάνω από τους 100 ανέβηκαν ξανά οι νεκροί"

Καιρός αύριο: Η καρδιά λέει αντηλιακό και μαγιό, το μυαλό λέει μπουφάν κι ομπρέλα!

Τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και το Αιγαίο και, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες θα… δώσει ο καιρός αύριο, Πέμπτη 28.05.2020.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα μας φέρει θερμοκρασία η οποία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα παρά την μικρή άνοδο που θα σημειώσει ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη, 28.05.2020
Σε Αθήνα – Αττική
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές που τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η καρδιά λέει αντηλιακό και μαγιό, το μυαλό λέει μπουφάν κι ομπρέλα!"

«Εμπλοκή» με τη διάσωση της Lufthansa

Το εποπτικό συμβούλιο της Lufthansa δεν μπόρεσε να εγκρίνει διάσωση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό το πρίσμα των όρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο αεροπορικός όμιλος την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το εποπτικό συμβούλιο αναμενόταν να συναντηθεί σήμερα για να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Lufthansa να παραιτηθεί από τα δικαιώματα προσγείωσης για έξι από τις 300 θέσεις που κατέχει η εταιρεία στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Μάλιστα, η Lufthansa σε αυτά τα αεροδρόμια έχει μερίδιο τα 2/3 της αγοράς.

Σε ανακοίνωση της τόνισε ότι η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό λειτουργικών θέσεων.

«Ο προκύπτων οικονομικός αντίκτυπος στην εταιρεία και η προγραμματισμένη αποπληρωμή των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και πιθανά σενάρια, πρέπει να αναλυθούν εκτεταμένα», δήλωσε η Lufthansa.

Ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί το σχέδιο διάσωσης «ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φερεγγυότητας», δήλωσε η Lufthansa.

Προς το παρόν, η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα μελετήσει το πακέτο και θα πάρει τον χρόνο της.

Οι μετοχές της Lufthansa έχασαν ορισμένα από τα κέρδη που είχαν νωρίτερα. Περίπου στι 4μμ ώρα Ελλάδος, η μετοχή της εταιρείας σημείωνε άνοδο 6%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη διάσωση 9 δισ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να αποφευχθεί η πώληση τέτοιων εταιρειών.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις λεπτομέρειες της διάσωσης», δήλωσε ο Αλτμάιερ. «Θέλω να προσθέσω, με όλο τον σεβασμό ότι δεν είναι μόνο προς όφελος της Γερμανίας, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφευχθεί η ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας».

Η ανακοίνωση της Lufthansa:

Σε σημερινή του συνάντηση, το Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG συζήτησε την αποδοχή του πακέτου διάσωσης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία, συμπεριλαμβάνοντας την απαραίτητη πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση.

Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει επίσης λάβει υπόψη τους όρους που έχουν υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κρίνει ότι θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της κεντρικής λειτουργίας των κύριων αεροδρομίων της Lufthansa σε Φρανκφούρτη και Μόναχο. Ο επακόλουθος οικονομικός αντίκτυπος στην εταιρεία και στην προγραμματισμένη αποπληρωμή των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και τα ενδεχόμενα εναλλακτικά σενάρια, χρήζουν περαιτέρω και εντατικότερης ανάλυσης.

Με αυτά τα δεδομένα, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης υπό το πρίσμα των όρων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεχίζει να θεωρεί το σχέδιο διάσωσης του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φερεγγυότητας.

Η Deutsche Lufthansa AG δεν πρόκειται να συγκαλέσει, για την ώρα, Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ολοκλήρωση των μέτρων σταθεροποίησης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμπλοκή» με τη διάσωση της Lufthansa"

Κλάπηκε το όπλο αστυνομικού στην Ομόνοια

Το όπλο ενός αστυνομικού κλάπηκε την Δευτέρα το βράδυ από την Ομόνοια. Ο αστυνομικός βρισκόταν σε ένα βανάκι της αστυνομίας συμβατικό, χωρίς χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος καθόταν στην πλευρά του οδηγού όταν τον πλησίασε ένα άτομο το οποίο μιλούσε άπταιστα ελληνικά και άρχισε να τον ρωτάει γενικές ερωτήσεις.

Την ίδια ώρα όπως όλα δείχνουν ένα άλλο άτομο από τη θέση του συνοδηγού του άρπαξε το τσαντάκι στο οποίο είχε μέσα το υπηρεσιακό του όπλο. Ο αστυνομικός διαπίστωσε αργότερα πως το τσαντάκι λείπε και οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλάπηκε το όπλο αστυνομικού στην Ομόνοια"

Συντάξεις: Έως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 4 στους 5 συνταξιούχους

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ ενώ σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 500 έως 1000 ευρώ. Δηλαδή δύο εκατομμύρια σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων ( 4 στους 5) που πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Από 1000 έως 1500 ευρώ λαμβάνουν 594.124 συνταξιούχοι. Το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται σε 936.57 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος σε 724.47, η μέση επικουρική σε 172.38 ευρώ και το μέσο μέρισμα σε 98.61 ευρώ.

Αυτά είναι τα βασικότερα ευρήματα για το μήνα Μάρτιο όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση «ΗΛΙΟΣ». Σημειώνουμε σήμερα δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις από τον Ιανουάριο 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 καθώς η δημοσίευση του είχε «παγώσει».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι θα εκδίδονται κάθε μήνα οι εκθέσεις τονίζοντας τα εξής: «Με το σύστημα ''ΗΛΙΟΣ'' χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά κάθε άγνωστη περιοχή του -μέχρι τότε- πολυδαίδαλου ασφαλιστικού συστήματος, νικήθηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι ''μαϊμού συντάξεις'' ως συνέπεια της απόλυτης διαφάνειας που επιτεύχθηκε στο σύστημα και τέλος, αποκτήσαμε πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σήμερα, ξαναβάζουμε σε πορεία δημόσιας παρουσίασης και διαφάνειας την καταγραφή του ασφαλιστικού συστήματος, δημοσιεύοντας τις για την αναλυτική ενημέρωση των πολιτών».

O αριθμός των συνταξιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 2.501.662. Τον Μάρτιο πληρώθηκαν συνολικά 4.426.436 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.772.590 ήταν κύριες, οι 1.247.455 επικουρικές και 406.391 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.263.756.686,53 € και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μείωσης των συνταξιούχων κάτω των 65 ετών. Η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 500-1000€. Επίσης, σημαντικό ποσοστό στις κύριες συντάξεις γήρατος (περίπου 34%) ξεπερνά τα 1.000 €.

Το μήνα Μάρτιο εκδόθηκαν 22.041 νέες συντάξεις , περισσότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 76.664.062,04€.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Έως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 4 στους 5 συνταξιούχους"

Προανακριτική: Ο Γιάννης Αλαφούζος διαψεύδει τον Παπαγγελόπουλο – Τι αναφέρει στην επιστολή του

Στη διάψευση των όσων υποστήριξε από το νήμα της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος περί γνωριμίας του με τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου,

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει πως ο Γιάννης Αλαφούζος γνώριζε τον πρώην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, που είχε δεσμεύσει τους λογαριασμούς του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ. Ο κ. Αλαφούζος ενημέρωσε τα μέλη της Προανακριτικής ότι όσα ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ψευδή και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους δεσμευμένους λογαριασμούς του προέκυψε ότι τα ελεγχόμενα ποσά προέρχονταν από τη ναυτιλία και είχαν εισαχθεί νομίμως στην Ελλάδα.

Η επιστολή του κ. Αλαφούζου, που αναγνώστηκε δημόσια από τον Πρόεδρο της Προανακριτικής κ. Ιωάννη Μπούγα προς όλα τα μέλη της βουλευτές αργά χθες το βράδυ, έχει ως εξής:

Προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Πληροφορήθηκα ότι ο κ Παπαγγελόπουλος κατέθεσε ενώπιον σας αναφέροντας:

«Για την υπόθεση του κ. Αλαφούζου σήμερα εν τάχει: Θα πρέπει να είμαι μεγάλος βλάκας, να προσπαθώ να επηρεάσω τον κ. Αθανασίου και να εκτίθεμαι για τον κ. Αλαφούζο. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Αθανασίου παρακολουθεί τους αγώνες του Παναθηναϊκού ανελλιπώς και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο. Κάθονται, όπως έχει δημοσιεύσει ο κ. Κουρτάκης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» -και φωτογραφίες τους μάλιστα- δίπλα-δίπλα και αποκαλούνται με τα μικρά τους ονόματα.

Κατέθεσε ο κ. Αθανασίου ότι τη δέσμευση των λογαριασμών Αλαφούζου αναγκάστηκε να την κάνει, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση. Πρέπει να εξηγήσει ο κ. Αθανασίου τι εννοεί με τη λέξη «αναγκάστηκε». Πώς μπορεί να εξαναγκαστεί ένας εισαγγελέας; Μήπως τα στοιχεία της υπόθεσης τον υποχρέωσαν να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Αλαφούζου; Μήπως η λέξη «εξαναγκάστηκε» είναι απολογία του στον κ. Αλαφούζο γιατί δεν τήρησε όσα του είχε υποσχεθεί; Μήπως ανέφερε και το δήθεν ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου για να δικαιολογηθεί καλύτερα στον κ. Αλαφούζο; Αυτά προς το παρόν σήμερα για την υπόθεση του κ. Αλαφούζου. Τα υπόλοιπα, πάρα πολλά, πολύ σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα για την υπόθεση αυτή στην Προκαταρκτική.»

Σχετικά με το παραπάνω απόσπασμα και ως προς τα σημεία που αναφέρεται στο πρόσωπο μου και στη σχέση μου με τον κ. Αθανασίου, θέλω να διευκρινίσω ότι:

Τον κ. Αθανασίου δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά και ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Κατά συνέπεια είναι απολύτως ψευδές ότι παρακολουθούσα μαζί του αγώνες του Παναθηναϊκού και είναι απολύτως ψευδές – εάν υπάρχει, γεγονός που δεν γνωρίζω-δημοσίευμα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με τέτοιο περιεχόμενο.

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Αθανασίου «εξαναγκάστηκε» -και από ποιον- να δεσμεύσει τους λογαριασμούς μου, γνωρίζω όμως και αποδείχθηκε από τα πορίσματα του ελέγχου, ότι τα ποσά για τα οποία δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί μου και κατηγορήθηκα για φοροδιαφυγή αποτελούσαν εισοδήματα από τη ναυτιλία, που είχαν εισαχθεί νόμιμα στην Ελλάδα.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ν. Φάληρο, 26.5.2020

Με τιμή

Ιωάννης Αλαφούζος

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική: Ο Γιάννης Αλαφούζος διαψεύδει τον Παπαγγελόπουλο – Τι αναφέρει στην επιστολή του"

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος σήμερα - Δεκαοχτώ νέα κρούσματα

Δεκαοχτώ νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 27 Μαΐου το υπουργείο Υγείας. Τα 11 αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθέντων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 627 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1645 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173. Οι 52 ήταν γυναίκες (30.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 166.245 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος σήμερα - Δεκαοχτώ νέα κρούσματα"

Μέρκελ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης – Υπάρχουν πολλά να διευκρινίσουμε

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες αργότερα από την πρόταση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ, προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και είναι πολύ πιθανόν να μην ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ωστόσο ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν με την πρόσφατη πρότασή τους μια «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Επιτροπής ενώ τόνισε πως βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση ύψους κατά 50% μεγαλύτερου από του γερμανογαλλικού σχεδίου, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών δεν είναι 100% ίδια με αυτήν που υπέβαλαν η ίδια και ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή η πρόταση περιέχει στοιχεία αυτών που συζητήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και στοιχεία που ανέφεραν τέσσερα άλλα κράτη-μέλη (ενν. Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία), δηλαδή τις εγγυήσεις ή τα δάνεια. Τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και πάντα – και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάντα είναι έτσι – οι προτάσεις της Επιτροπής δεν παραμένουν ίδιες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ακόμη περισσότερο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε η γερμανίδα Καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή της θα «συνοδεύσει εποικοδομητικά» την πρόταση, αφού προηγουμένως την εξετάσει ενδελεχώς.

«Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης – Υπάρχουν πολλά να διευκρινίσουμε"

Γαλλία - Ιταλία χαιρετίζουν το σχέδιο της Κομισιόν: «Να το στηρίξουν και οι... 4 οικονόμοι της Ευρώπης»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία), να στηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες.

«Ζητώ λοιπόν από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων, να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο υπουργός στη Γερουσία, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ ήταν «στο ραντεβού της Ιστορίας».

Σε μήνυμά του στο Twitter, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε από την πλευρά του μια «ουσιαστική ημέρα για την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που είχε επιτύχει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ήταν η βάση «γι' αυτήν την πρόοδο».

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να υιοθετήσουμε μια φιλόδοξη συμφωνία με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Στη Γερουσία, ο Λεμέρ τόνισε επίσης τη συμβολή του Παρισιού και του Βερολίνου στο σχέδιο που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να είναι ένας λόγος υπερηφάνειας για όλους μας που βλέπουμε ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος, υιοθετήθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρησίμευσε ως βάση για αυτό το σχέδιο», τόνισε.

«Εξαιρετικό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες», τονίζει ο Τζουζέπε Κόντε

Θετική είναι η αντίδραση και της ιταλικής κυβέρνησης στην σημερινή πρόταση που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικό, ακολουθεί την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η Ιταλία. Μας χαρακτήρισαν οραματιστές διότι πιστέψαμε σε αυτό από την αρχή», τονίζει, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «κατάλληλο ποσό» τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 250 δισεκατομμύρια δανείων και ζητά «να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση και να διατεθούν γρήγορα οι οικονομικοί πόροι».

Σύμφωνα, δε, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο «το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέψει στην χώρα να δαπανήσει τα ποσά που χρειάζεται» ενώ θεωρεί ότι «η κύρια προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία - Ιταλία χαιρετίζουν το σχέδιο της Κομισιόν: «Να το στηρίξουν και οι... 4 οικονόμοι της Ευρώπης»"

Σπεύδουν να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί

Συνεχίζεται μέσα στο Μάιο η μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, ο οποίος είχε διευρυνθεί κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, δεν ήταν λίγοι οι οδηγοί που επέλεξαν να ρισκάρουν, αφήνοντας ανασφάλιστα τα οχήματά τους, σε μια περίοδο που δεν τα κυκλοφορούσαν στους δρόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τότε που έγινε γνωστή η απόφαση για άρση των μέτρων, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί σπεύδουν να καλυφθούν -συμμορφούμενοι με τον νόμο- στους ασφαλιστές τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στην Ελλάδα, που παραθέτει ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Έτσι, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων έκλεισε το 2019 στα 6.261.993, υποχώρησε σταδιακά έως και τα 6.134.812 στις 21 Απριλίου του 2020, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ανοδική τάση: 6.149.476 στις 30 Απριλίου, 6.170.863 στις 12 Μαΐου και 6.186.551 στις 19 Μαΐου.

Γενικότερα, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ασφαλιστικών εταιρειών προς την κυβέρνηση, την οποία και καλούν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκλείψει το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίας τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, από την αρχή του έτους έως και την 19η Μαΐου, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων υποχώρησε κατά 75.422.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπεύδουν να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί"

Πέτσας: Οι προτάσεις Κομισιόν καλύπτουν τις απαιτήσεις μας

Η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του.
Αναλυτικά:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο “Ταμείο Ανάκαμψης” ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το “Ταμείο Ανάκαμψης”:
  • Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
  • Να είναι ευέλικτο.
  • Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
  • Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η Ε.Ε. μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο “χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Οι προτάσεις Κομισιόν καλύπτουν τις απαιτήσεις μας"

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έβρο: Καλούμε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις

Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έβρο: Καλούμε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις"

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ στην αύξηση των συνοριακών φυλάκων

Ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αύξηση κατά 480 των οργανικών θέσεων των συνοριακών φυλάκων και αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των προσλήψεων.

Η αύξηση των οργανικών θέσεων αποσκοπεί στην αποτελεσματική φύλαξη των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), που λειτουργούν στην Αττική, Κόρινθο, Ξάνθη και Δράμα, όπου κρατούνται παράτυποι μετανάστες.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση οργανικών επί θητεία θέσεων συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η πρόσληψη των 480 συνοριακών φυλάκων κρίνεται επιβεβλημένη, γιατί “αφενός μεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, αφετέρου δε θα αποτελέσει το πρόκριμα για την επιστροφή ικανού αριθμού” από το ένστολο προσωπικό των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας και αστυνομικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, που απασχολείται με απόσπαση στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., “με άμεση απόρροια την παύση δαπανών οδοιπορικών, εκτός έδρας, διαμονής και διατροφής του εν λόγω προσωπικού και τη διάθεσή τους προς εκτέλεση της αποστολής του Σώματος στις περιοχές αρμοδιότητας των υπηρεσιών όπου ανήκουν οργανικά”.

Η δαπάνη για την πρόσληψη των 480 νέων συνοριακών φυλάκων ανέρχεται στα 8.536.224 ευρώ και θα καλυφθεί από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγήτρια την πάρεδρο Θεώνη Κανελλοπούλου, έκρινε νόμιμο το σχέδιο διατάγματος με την υπ΄ αριθμ. 101/2020 γνωμοδότησή του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το ΣτΕ στην αύξηση των συνοριακών φυλάκων"

Κοροναϊός: Πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν την καραντίνα στο Κρανίδι

Ομάδα προσφύγων και μεταναστών από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι έσπασε το πρωί της Τετάρτης την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί, μετά τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αρκετά άτομα έφυγαν από το ξενοδοχείο, στο οποίο φιλοξενούνται, καθώς διακινήθηκε η πληροφορία πως η νέα καραντίνα δεν ήταν νόμιμη και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης και συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν την καραντίνα στο Κρανίδι"

Κομισιόν: €750 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης – €32 δισ. για την Ελλάδα

Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την παρουσίαση που θα κάνει η επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν στις 2:30 ώρα Ελλάδος στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναλογούν 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων.
Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια, καθώς 9,5 δισεκατομμύρια θα έρθουν σε μορφή δανείων.

Για την Ιταλία αναλογούν 81,8 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων.
Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες την 1η Ιουλίου και αναπόφευκτα η Άνγκελα Μέρκελ θα διαδραματίσει ειδικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το σχέδιο ανοικοδόμησης της Κομισιόν είναι παρόμοιο με το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν. Ομως η Φον ντερ Λάιεν θέλει επίσης να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με δάνεια. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη της ΕΕ πρέπει να εγγυηθούν συνεισφορές στον προϋπολογισμό.
Δύο είναι τα μεγάλα «στρατόπεδα» 
Η πρώτη πρόταση διατυπώθηκε με το συμβιβαστικό σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντλήθηκαν από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις κεφαλαιαγορές και πρόκειται ουσιαστικά για το κοινό χρέος.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η πρόταση που συνυπογράφουν οι 4 σκληροί της ΕΕ, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία που ξεκαθαρίζουν ότι λένε «ναι» στην ενίσχυση των πληττόμενων χωρών αλλά με δανεικά.

Οι τρεις πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αφορά τρεις βασικούς πυλώνες, με τον πρώτο να συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και ο οποίος θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το ταμείο ανάκαμψης και κατά 10% από το ταμείο συνοχής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε τα χρήματα να δαπανώνται κατά τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».
Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.








newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: €750 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης – €32 δισ. για την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news