facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Έβρος: Έλληνες και Τούρκοι εμπειρογνώμονες «χάραξαν» τα σύνορα στην περιοχή

Διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων υπό τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Μαΐου στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκλειστικό θέμα ήταν η αποτύπωση, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα τον Έβρο επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου και επισκέφθηκε ένα σημείο του αποτρεπτικού Φράχτη.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Έλληνες και Τούρκοι εμπειρογνώμονες «χάραξαν» τα σύνορα στην περιοχή"

«Ξεκόβει» τον ευρωπαϊκό δρόμο στην Τουρκία ο Σασόλι – Ξεκάθαρο μήνυμα

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο έστειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πολύ αυστηρό και επικριτικό για τις πολιτικές της Τουρκίας και πολύ αυστηρό ενάντια στην πολιτική που ασκεί η Τουρκία. Υπάρχει ανάγκη για διάλογο φυσικά, αλλά όταν το άλλο μέρος που δεν θέλει να κάνει διάλογο, δεν υπάρχει τρόπος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση», είπε ο κ. Σασόλι και τόνισε: «Ζητούμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της, την τροχιά και ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εάν αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, η ύπαρξη διαλόγου είναι πολύ δύσκολη».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί τα σύνορα κάθε ευρωπαϊκής χώρας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Τα κυπριακά σύνορα, τα ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβεβαιώσαμε αυτή την αρχή: Η ασφάλεια του καθενός από εμάς συνδέεται με την ασφάλεια όλων μας. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σασόλι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «αυτή η προσπάθεια για την ανάκαμψη είναι πολύ σημαντική, καθώς μεταφέρει απαραίτητους πόρους που βοηθούν τις οικονομίες των 27 να αναπτυχθούν. Πιθανότητα το βάθος της κρίσης ήταν τέτοιο που θα χρειαστούμε περισσότερες παρεμβάσεις. Πιστεύω πως αρκετά εργαλεία όπως το SURE μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα εργαλεία στο μέλλον, και να είναι προσιτά σε όλους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αλληλεγγύη και το κοινό χρέος θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεκόβει» τον ευρωπαϊκό δρόμο στην Τουρκία ο Σασόλι – Ξεκάθαρο μήνυμα"

Προκλήσεις Ερντογάν πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου - Διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία (Βίντεο)

Συνεχίζει να τορπιλίζει το κλίμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά στη Θράκη και έπειτα στην Αθήνα.

Με αφορμή την αυριανή 568η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφιά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το τέμενος στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Από την εποχή που ήταν δήμαρχος του τουρκικής μεγαλούπολης επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας, ήταν η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Με «στρατιά» δημοσιογράφων ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη πριν από την άφιξή του στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τα διπλωματικά ανακλαστικά της Αθήνας καθώς δεν αποκλείεται πέραν της πεπατημένης, της πρόκλησης δηλαδή με «όχημα» τη μουσουλμανική μειονότητα, ο Τσαβούσογλου να «κυνηγήσει» και μια άτυπη ρεβάνς μετά την ήττα από τον Νίκο Δένδια στην γεμάτη ένταση κοινή συνέντευξη Τύπου της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου θα προσγειωθεί το μεσημέρι της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη και μαζί του θα βρίσκεται μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή. Θα επισκεφθεί την Κομοτηνή ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα για την επίσκεψή του στην Ξάνθη. Κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, η οποία θα είναι ιδιωτική, θα έχει επαφές με μέλη της μειονότητας.

Το απόγευμα της Κυριακής θα μεταβεί στην Αθήνα για το ιδιωτικό δείπνο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας μαζί με τον Νίκο Δένδια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς δημοσιογράφους. Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από Αθήνα για Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διπλωματική εγρήγορση στην Αθήνα

Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη, στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός, καθώς υπάρχει ανησυχία πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να πάρει ρεβάνς για τις απαντήσεις που του έδωσε ο Νίκος Δένδια στην Άγκυρα.

«Η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα που δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με την μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλήσεις Ερντογάν πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου - Διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία (Βίντεο)"

Κύπρος: 3 νεκροί και 73 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος ανακοίνωσε τρεις θανάτους και 73 νέα κρούσματα κορονοϊού με τους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας να είναι 360.

78 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 31 σε σοβαρή κατάσταση.Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 62.125 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,12%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.307.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον τερματισμό της λειτουργίας του θαλάμου Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας εντός του Σαββατοκύριακου και την επαναλειτουργία του από την ερχόμενη βδομάδα όπως ίσχυε προ της Πανδημίας. Οι ασθενείς που πιθανόν να χρειάζονται νοσηλεία εξαιτίας της Covid θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 3 νεκροί και 73 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Απίστευτη πρόκληση Τουρκίας: Κάνει έρευνες στο Αιγαίο με τον Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Η Τουρκία «δείχνει τις προθέσεις της» με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στις 31 Μαΐου, εκδίδοντας NAVTEX για έρευνες στο Ικάριο Πέλαγος, με ημερομηνία έναρξης όλως τυχαίως….τις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, η υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου και Ικαρίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα που αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Παρά το «μήνυμα» του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα σήμερα, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που μίλησε για τερματισμό επιθετικής ρητορικής και προκλητικών ενεργειών, φαίνεται πως η Άγκυρα ξεκινά με αυτόν τον τρόπο να εκδηλώνει τους σκοπούς της.

Οι έρευνες αυτές αν και χαρακτηρίζονται ως επιστημονικές και θα διαρκέσουν από 31 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου, εντούτοις θα πραγματοποιηθούν από σκάφος το οποίο χρησιμοποιείται από Κέντρο Ωκεανογραφικών Ερευνών.

Δείτε τη NAVTEX

TURNHOS N/W : 0446/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 28-05-2021 19:33)TURNHOS N/W : 0446/21
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC SURVEY, BY R/V TÜBİTAK MARMARA BETWEEN 31 MAY-10 JUN 21 IN AREA BOUNDED BY;
38 00.846 N – 026 04.685 E
38 10.305 N – 026 15.609 E
38 04.826 N – 026 36.788 E
38 08.493 N – 026 40.097 E
38 08.687 N – 026 47.192 E
38 01.494 N – 026 51.788 E
38 01.874 N – 027 02.014 E
37 58.875 N – 027 07.878 E
37 58.342 N – 027 14.142 E
37 45.718 N – 027 13.874 E
37 45.633 N – 027 10.863 E
37 47.662 N – 027 10.951 E
37 52.514 N – 027 07.911 E
37 54.030 N – 027 01.930 E
37 55.750 N – 026 43.260 E
37 48.408 N – 026 19.699 E
37 44.717 N – 026 04.719 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 102100Z JUN 21.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη πρόκληση Τουρκίας: Κάνει έρευνες στο Αιγαίο με τον Τσαβούσογλου στην Ελλάδα"

Μένιος Φουρθιώτης: Με δικά του έξοδα η συνδρομητική TV και η ειδική διατροφή λέει η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Κακόβουλα και άκρως αποπροσανατολιστικά χαρακτηρίζει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, δημοσιεύματα «σχετικά με δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση του προφυλακισμένου Μένιου Φουρθιώτη».

Παράλληλα η ΓΓΠΑ υπογραμμίζει πως προβλέπεται από τους κανονισμούς η δυνατότητα τοποθέτησης συνδρομητικού καναλιού στο κελί, καθώς και ειδικό διαιτολόγιο σε άτομα με προβλήματα υγείας, με δαπάνη του ίδιου του κρατούμενου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΑΠ, αναφέρει ενδεικτικά ότι «μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού διαθέτουν εξοπλισμό κι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν δορυφορικά κανάλια περί τους 400 κρατούμενους».

Σχετικά με τον εσωτερικό κανονισμό των φυλακών η ανακοίνωση αναφέρει: «Το άρθρο 19, παράγραφος 3, που αφορά στην ψυχαγωγία όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων, προβλέπει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί συνδρομητικό κανάλι για την προβολή αθλητικών γεγονότων και ταινιών ψυχαγωγικού και μορφωτικού περιεχομένου. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από τους κρατούμενους». ‘

Και προσθέτει: «Έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο κρατούμενος, κ. Φουρθιώτης, το Συμβούλιο του Καταστήματος Κράτησης ενέκρινε στις 25/5, την τοποθέτηση συνδρομητικού καναλιού στο κελί του. Ανάλογα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα κράτησης, εφόσον ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια που θέτει ο εσωτερικός κανονισμός».

Αναφορικά με την ειδική διατροφή που λαμβάνει ο Μένιος Φουρθιώτης,τονίζονται τα εξής: «Το άρθρο 14, παράγραφος 4 του εσωτερικού κανονισμού αναφέρει ότι για ασθενείς κρατούμενους δύναται να χορηγηθεί ειδικό διαιτολόγιο το οποίο καταρτίζεται από τον ιατρό του καταστήματος κράτησης, μαζί με το ειδικό συνταγολόγιο.

Οι ασθενείς κρατούμενοι, έπειτα από εισήγηση του ιατρού, μπορούν να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα προϊόντα που δεν είναι σε θέση να τους χορηγήσει το κατάστημα κράτησης. Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παράδοσης στους κρατούμενους, ειδών και τροφίμων σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του επισκεπτηρίου και μόνον εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ειδικό διαιτολόγιο».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει:«Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προνομιακή μεταχείριση κρατουμένων είναι ανυπόστατα και παρελκυστικά. Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και οι διευθύνσεις των φυλακών, μεριμνούν για την ισότιμη μεταχείριση των κρατουμένων και με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μένιος Φουρθιώτης: Με δικά του έξοδα η συνδρομητική TV και η ειδική διατροφή λέει η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής"

Self test εργαζόμενων: Πότε πρέπει να διενεργούνται; - Όλα όσα ισχύουν

Για μια εβδομάδα από την ημέρα της διενέργειας του θα διαρκεί η ισχύς του self test.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self-test) θα πρέπει να διενεργείται υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Όπως έχει ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, για την εβδομάδα από 24.05.2021 έως 30.05.2021 οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε μέρα έως και 30.05.2021. Η περίοδος ισχύος του εν λόγω test, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ανέρχεται σε μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Συνεπώς για την εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021 οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράδειγμα: Αν ο εργαζόμενος, για την εβδομάδα από 24.5.2021 έως 30.5.2021,υποβλήθηκε και δήλωσε το αποτέλεσμα self test την Τετάρτη 26.05.2021, το test έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, δηλαδή έως την ερχόμενη Τετάρτη, 02.06.2021.

Αν ο εργαζόμενος πρόκειται να απασχοληθεί με φυσική παρουσία την Τετάρτη 02.06.2021, π.χ. από 8:00 π.μ.– 16:00 μ.μ. υποχρεούται να έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την ανάληψη υπηρεσίας, δηλ. την Τρίτη 01.06.2021, από 8:00 π.μ. και μετά και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή του/ης στην εργασία.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Self test εργαζόμενων: Πότε πρέπει να διενεργούνται; - Όλα όσα ισχύουν"

Τουρκία: Με φυλάκιση πάνω από 4 χρόνια απειλείται ο Ιμάμογλου

Δικαστήριο στην Τουρκία αποδέχθηκε το κατηγορητήριο, βάσει του οποίου ζητείται να επιβληθεί ποινή φυλάκισης άνω των 4 ετών σε βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου, για δηλώσεις που κρίθηκαν προσβλητικές σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θεωρείται -και είναι- ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ και μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ποινή φυλάκισης των 4 ετών και ενός μήνα ζήτησε ο εισαγγελέας, διότι ο Ιμάμογλου είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την απόφαση των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου του 2019, στις οποίες είχε επικρατήσει.

Ενώ προηγείτο με μονάχα 13.000 ψήφους έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, που στήριζε ο Ερντογάν, στην ακυρωθείσα εκλογική διαδικασία, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επικράτησε του αντιπάλου του με σχεδόν 800.000 ψήφους στις νέες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του σε βάρος της εκλογικής Αρχής ήταν απλά μια «οξεία κριτική», ο Ιμάμογλου απέρριψε την κατηγορία της εξύβρισης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Με φυλάκιση πάνω από 4 χρόνια απειλείται ο Ιμάμογλου"

Η μουσική «εξαγρίωσε» τον Νίκο Χαρδαλιά

Μια ερώτηση η οποία αφορούσε τη μουσική στα καταστήματα εστίασης και συγκεκριμένα μια λέξη, έκανε έξαλλο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση που τέθηκε στον κ. Χαρδαλιά αφορούσε το από πότε θα ξεκινήσει να επιτρέπεται η μουσική στα καταστήματα εστίασης και τι απαντά σε όσους έχουν δηλώσει πως θα στήσουν «αντάρτικο». «Συγγνώμη, όταν λέτε αντάρτικο, τι εννοείται;» ρώτησε ο κ. Χαρδαλιάς και αφού ενημερώθηκε πως υπάρχει μερίδα καταστηματαρχών που έχει δηλώσει ότι θα βάλει μουσική άσχετα με το τι επιτρέπεται, έγινε έξαλλος.

«Ο κάθε ένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Ακούω συνέχεια αυτήν την συζήτηση που γίνεται και μάλιστα τη θεωρώ πολύ επιπόλαιη. Η μουσική δεν κολλάει. Προφανώς και δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει, ότι όταν υπάρχει, είμαι αναγκασμένος, αν τραγουδήσω, θα έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρρέασω και τους διπλανούς μου.

Αν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια. Η μουσική είναι συνυφασμένη με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση αποστάσεων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί κάποιες καταστάσεις, που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων. Βήμα – βήμα θα γίνουν όλα. Ενώ έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα δεν μπορούμε να μιλάμε για αντάρτικα. Δεν αντιλαμβάνομαι τα ειρωνικά σχόλια. Η μουσική δεν κολλάει αλλά βοηθάει στη διασπορά του ιού» σημείωσε μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η μουσική «εξαγρίωσε» τον Νίκο Χαρδαλιά"

Σοβαρή η κατάσταση της 34χρονης από τον Πύργο μετά τον εμβολιασμό – Τι λένε οι γιατροί

Σε έκτακτο χειρουργείο υποβλήθηκε από τους γιατρούς στο Τζάνειο η 34χρονη από τον Πύργο με την κατάστασή της να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή μετά τον εμβολιασμό της. 

«Ήταν μεγάλο το ρίσκο, ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Κι ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολα», λέει ο Αθανάσιος Πρεκατές, διευθυντής ΜΕΘ Τζάνειου νοσοκομείου.

Η 34χρονη βρίσκεται σε κώμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

«Είναι σε πολύ βαριά κατάσταση. Είναι σε κώμα, είναι σε μηχανική υποστήριξη. Χτες το βράδυ χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο. Τώρα είναι ελαφρώς καλύτερα. Αλλά σίγουρα η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Η κίτρινη κάρτα της έχει αποσταλεί στον ΕΟΦ για να διαπιστωθεί αν τελικά συσχετίζεται με τον εμβολιασμό της.

Όπως εξηγούν στο LIVE NEWS οι γιατροί του νοσοκομείου Πύργου, η επιδείνωση της ήταν τόσο ραγδαία που παρότι μπήκε περπατώντας, λίγα λεπτά αργότερα έπαθε επιληπτική κρίση.

Μετά από λίγο που κάθισε στο κρεβάτι έπαθε επιληπτικούς σπασμούς. Στη συνέχεια διασωληνώθηκε.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή ο Αθανάσιος Πρεκατές, διευθυντής ΜΕΘ Τζάνειου νοσοκομείου, η 34χρονη έκανε ένα πολύ δύσκολο και βαρύ χειρουργείο. Ήταν ένα χειρουργείο απελπισίας γιατί η κατάστασή της χειροτέρεψε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Βγήκε ένα τμήμα του εγκεφάλου για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί ο εγκέφαλος γιατί είχε μεγάλη αιμορραγία. Αυτό που έχει σημασία για την γυναίκα είναι να ζει και να μην χειροτερεύει. Χρειάζεται ακόμα χρόνος».

Ο γιατρός εξήγησε ότι δεν μπορεί ακόμα να γνωρίζει αν για την κατάσταση υγείας της 34χρονης οφείλεται το εμβόλιο.

«Ευτυχώς γλιτώσαμε τις θρομβώσεις»

Σε καλύτερη κατάσταση νοσηλεύεται ο 37χρονος από την Κεφαλλονιά ο οποίος εισήχθη χτες στο νοσοκομείο του Ρίου με θρομβοπενία 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με Johnson & Johnson.

«Χρειαζόταν μια περαιτέρω εξέταση μαγνητική για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θρομβώσεις. Η μαγνητική έδειξε ότι δεν υπάρχουν θρομβώσεις και γι’ αυτό καθησυχάσαμε. Τώρα πολεμάμε με θεραπευτική αγωγή την θρομβοπενία», σημειώνει ο πατέρας του.

Ο πατέρας του 37χρονου, μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, δηλώνει πεπεισμένος πως ευθύνεται το εμβόλιο, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη ενημέρωση πριν από τον εμβολιασμό.

«Είμαι κι εγώ υπέρ των εμβολιασμών. Μεγάλο πρόβλημα είναι όμως ότι πηγαίνει ο κόσμος και εμβολιάζεται χωρίς να έχει μια γνωμάτευση είτε του οικογενειακού γιατρού είτε των γιατρών που τον εμβολιάζουν. Νομίζω ότι και η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο τον οποίο κι εμείς παραβλέψαμε. Από την πλευρά της μητέρας του υπήρχαν και κάποιες θρομβώσεις».

Παραμένει στη ΜΕΘ η 48χρονη

Για 11η ημέρα η 48χρονη γυναίκα από τη Θήβα παραμένει στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο που υπέστη λίγο μετά τον εμβολιασμό της με Johnson & Johnson.

«Το πάμε μέρα με τη μέρα. Μίλησα (μαζί της) για 1 λεπτό μου είπε ότι είναι καλύτερα. Βέβαια εκείνη έχει ένα κενό δηλαδή έχει μείνει ότι είχε γαστρεντερίτιδα και ήταν στη Θήβα. Τώρα το πώς βρέθηκε στην εντατική – στο μεσοδιάστημα έχει πατήσει delete», λέει η αδερφή της. Η 48χρονη παραμένει σε σταθερή κατάσταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή η κατάσταση της 34χρονης από τον Πύργο μετά τον εμβολιασμό – Τι λένε οι γιατροί"

Δολοφονία Σολωμού Σολωμού: Έτσι δόθηκε η εντολή να τον σκοτώσουν

Όλες τις λεπτομέρειες για το πώς έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, ομολόγησε ο τότε διοικητής του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα Χασάν Κουντακτσί με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Σοζτζού. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χασάν Κουντακτζί με αφορμή την υπόθεση του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πέκερ, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι είχε μεν σύντομη συνάντηση με τον Κορκούτ Εκέν (σύμφωνα με τον αρχιμαφιόζο, ο Εκέν  είχε πάει στην Κύπρο για να σκοτώσει έναν τουρκοκύπριο δημοσιογράφο που ήταν ενάντιος στην πολιτική Ντενκτάς), αλλά δεν ασχολήθηκε πολύ μαζί του γιατί είχε να αντιμετωπίσει τα γεγονότα με τους μοτοσικλετιστές.(Όπως είναι γνωστό, η ομοσπονδία των μοτοσυκλετιστών της Κύπρου είχε διοργανώνσει μία πανευρωπαϊκή πορεία μοτοσυκλετιστών, η οποία ουσιαστικά απαγορεύθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, στην κηδεία του οποίου δολοφονήθηκε και ο Σολωμός Σολωμού, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία). Ο απόστρατος  Κουντακτσί παραδέχεται χωρίς αναστολές ότι εκείνος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού με ένα νεύμα που έκανε με το χέρι του.

solomou1


Ο Χασάν Κουντακτσί, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα τότε, δήλωσε στην  Σοζτζού ότι αγαπούσε τον Κορκούτ Εκέν και γνώριζε τον ηρωισμό του. Εκείνη την εποχή είχε έρθει στην Κύπρο ο Κορκούτ Εκέν και είχε μια σύντομη συνάντηση μαζί του. «Εκείνες τις μέρες ετοιμαζόμασταν περισσότερο για μια εξωτερική απειλή εναντίον της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος). Υπήρχαν στοιχεία της τρομοκρατική οργάνωσης που διέρρεαν από την περιοχή της Λεύκας. Δεν μπορούσαμε να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του λόγω της εξωτερικής απειλής. Ο Κορκούτ Εκέν ήρθε στην ‘τδβκ’. Είχα μια σύντομη συνάντηση μαζί του», είπε ο Χασάν Κουντακτσί.

Αναφέρει ότι υπήρχαν εκκλήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για συγκέντρωση 8 χιλιάδων μοτοσικλετιστών.«Εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτό, προετοιμαζόμασταν για τα μέτρα που θα λαμβάναμε. Επειδή εκτιμούσαμε ότι αυτά τα άτομα με ισχυρές μηχανές θα μπορούσαν να περάσουν από όλες τις πλευρές, λαμβάναμε αναλόγως τα μέτρα μας. Δήλωναν ότι ήταν άοπλοι και θα περνούσαν την πράσινη γραμμή, φτάνοντας στην Κερύνεια. Μάλιστα ήθελαν να με δουν για να τους επιτρέψω να περάσουν. Τους είπα ότι θα ήμουν ενάντια να περάσουν τα σύνορα. Οι μοτοσυκλετιστές είχαν τον αέρα του ‘εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν’. Ενώ υπήρχε τέτοια απειλή δεν μας απασχολούσε τίποτε άλλο. Όλοι είχαν το καθήκον τους. Βοηθήσαμε επίσης τη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας όσο χρειάστηκε», ανέφερε.

Ο Χασάν Κουντακτσί είπε ότι είχε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες μονάδες για το τι να κάνουν εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα «σύνορα», ειδικά εκείνων που προσπάθησαν να κατεβάσουν την τουρκική σημαία. «Όταν σήκωσα το χέρι μου, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα έκανε τι. Ο Ντενκτάς ήρθε επίσης εκείνη την ημέρα. Ο Ντενκτάς μου έλεγε επίσης για τις προηγούμενες εμπειρίες του και του έκανα μερικές ερωτήσεις. Η ημερομηνία ήταν 14 Αυγούστου 1996. Το άτομο που διέσχισε το συρματόπλεγμα και ανέβηκε στον πόλο στον οποίο βρισκόταν η σημαία μας, που απέχει 15 μέτρα από τα σύνορα, ήθελε να κατεβάσει τη σημαία μας. Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές. Το αγνόησε. Έδωσα οριστική εντολή στον διοικητή της περιοχής. Ήταν ξεκάθαρο τι θα έκανε με ποιο σύνθημα. Σήκωσα το χέρι μου και έδωσα σύνθημα ‘χτύπα’. Εάν κατέβει η σημαία εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Δεν θέλω να είμαι ο διοικητής που έχει αφήσει τη σημαία να κατέβει. Είμαι ένας άνθρωπος που είμαι έτοιμος να πεθάνω για τη σημαία, που σέβεται τη σημαία. Είναι άοπλος, είναι δυνατόν; 8 χιλιάδες μοτοσυκλετιστές θα περάσουν τα σύνορα και θα πάνε στην Κερύνεια. Θα κατεβάσουν τη σημαία μας στην Κερύνεια, θα ψάλλουν τον ελληνικό ύμνο στην Κερύνεια και θα φύγουν και εμείς θα παρακολουθούμε!», ομολόγησε κυνικά ο Κουντακτσί.

Η Ίντερπολ έχει εκδώσει κόκκινο δελτίο για τη σύλληψη του Χασάν Κουντακτσί για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού και από τότε δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δολοφονία Σολωμού Σολωμού: Έτσι δόθηκε η εντολή να τον σκοτώσουν"

Καιρός αύριο: Επιστρέφει το καλοκαίρι – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Φτιάχνει ο καιρός αύριο Σάββατο (29.05.2021) με τα έντονα φαινόμενα που χτύπησαν την Βόρεια Ελλάδα να υποχωρούν.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (29.05.20221) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Θράκης.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά το πρωί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στα νότια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και στα παραθαλάσσια η μέγιστη, καθώς και στην Ήπειρο η ελάχιστη, θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολική Στερεάς θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι από νότιες έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις βαθμιαία στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα νότια 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιστρέφει το καλοκαίρι – Ανεβαίνει η θερμοκρασία"

Άρση lockdown: Ανοίγουν από τη Δευτέρα τα γυμναστήρια και τα υπαίθρια γήπεδα

Συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού δίνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι μειώνεται στο 25% η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε και επισήμως το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα, καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και των υπαίθριων αθλητικών χώρων.

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι η εικόνα της επιδημίας στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως και στην Ελλάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ αποκλιμακώνεται σταθερά, και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Επίσης ο αριθμός όσων καταλήγουν μειώθηκε σημαντικά.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε το ρόλο των self test σε αυτό. Στο εύλογο ερώτημα πότε θα επανέλθει η κανονικότητα, απάντησε ότι δεν είμαστε σίγουροι.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, δεν είμαστε ακόμα εκεί» υπογράμμισε. Ο καιρός βοηθάει, αλλά δεν είναι αρκετός, χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν πετύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Τα δεδομένα συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση. Για να παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Ανακοινώνουμε ότι:

Από Δευτέρα τίθεται στη διάθεσή μας ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς στην πλατφόρμα Covid-19.gov.gr θα μπορεί κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τους παρακάτω τέσσερις δείκτες:

-Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
-Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
-Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
-Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Στην συνέχεια τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
-Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. -Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
-Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
-Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
-Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Οι δραστηριότητες που ανοίγουν από Δευτέρα

-Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
-Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
-Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
-Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Και συνέχισε: «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα μίλησε για τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρση lockdown: Ανοίγουν από τη Δευτέρα τα γυμναστήρια και τα υπαίθρια γήπεδα"

ΕΜA: Ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με Pfizer

Τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνοντας το εμβόλιο ασφαλές για αυτές τις ηλικίες. 

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ είναι πλέον στην κρίση των ευρωπαϊκών κρατών για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών. Οπως τόνισε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τους ενήλικες δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις σε απόσταση τριών εβδομάδων. Ανέφερε μάλιστα πως θα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν αποφάσεις και για το εμβόλιο της Moderna σχετικά με αυτές τις ηλικίες. 

Ο ΕΜΑ με την απόφαση αυτή ακολουθεί τους αντίστοιχους οργανισμούς των ΗΠΑ και του Καναδά που ενέκριναν επίσης τον εμβολιασμό παιδιών και νέων άνω των 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech. Η απόφαση βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ωστόσο οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία εμβολιασμού ως προς την ασφάλειά του για ακόμη δύο χρόνια.

Τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν εγκριθεί για τους ενήλικες, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευθούν εξαιτίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για να ανακοπεί η πανδημία.

Σε ερώτηση για την περίπτωση τρίτης δόσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος από τις μεταλλάξεις τονίστηκε πως «είμαστε σε διαρκή επαφή με τους παρασκευαστές εμβολίων για τις παραλλαγές στελεχών και πώς να προσεγγίσουμε την πιθανότητα μιας ενισχυτικής δόσης. Τα προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας δεν δείχνουν την ανάγκη για τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία».

Ο Καβαλέρι μίλησε και για τέσσερα αντιιικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων που τελούν υπό αναθεώρηση από τον EMA. «Είμαστε σίγουροι ότι ορισμένες από αυτές τις αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν σε εξουσιοδοτημένες θεραπείες κατά της Covid έως το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2021. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι ευεργετικά για άτομα με Covid-19, που δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο. Ο EMA συμβουλεύει να μην επιτραπεί η χρήση τους σε ασθενείς με COVID-19 προτού έχουμε οριστικά στοιχεία».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΜA: Ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με Pfizer"

Κορωνοϊός: Στα 1.585 τα νέα κρούσματα - 521 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.585, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 398.898 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.995 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.411 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +12.14%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 227 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.585 κρουσμάτων covi-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι η εξής:

100 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

33 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

122 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

220 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

129 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

140 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

30 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

52 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

56 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.585 τα νέα κρούσματα - 521 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι"

Αμπελόκηποι: 73χρονη κατήγγειλε πως της έκλεψαν κοσμήματα 2 εκατ. ευρώ που έκρυβε σε αποθήκη

Διαρρήκτες εισέβαλλαν σε αποθήκη σπιτιού στους Αμπελόκηπους και αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία της 73 χρονης ιδιοκτήτριας.

Όπως ανέφερε στις αρχές, βρήκε παραβιασμένη την πόρτα της αποθήκης στο υπόγειο στο οποίο είχε να κατέβει για περίπου δέκα μέρες.

Το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ που είπε η 73χρονη ότι κόστιζαν τα κοσμήματα, εξέπληξε τους αστυνομικούς, οι οποίοι πήραν αποτυπώματα από την αποθήκη. Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβε το τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων, ενώ παράλληλα διενεργούνται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως αυτή είναι η πραγματική αξία των κλοπιμαίων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμπελόκηποι: 73χρονη κατήγγειλε πως της έκλεψαν κοσμήματα 2 εκατ. ευρώ που έκρυβε σε αποθήκη"

Νέες διοικητικές κυρώσεις στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής

Τροπολογία που προβλέπει αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής  αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Με την τροπολογία, που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση κι αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, θα προβλέπεται ότι οι καταδικασθέντες δεν θα μπορούν να έχουν θέσεις διοίκησης σε πολιτικούς σχηματισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άρθρο 2 της τροπολογίας θα προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων έχουν όσα πολιτικά κόμματα:

α) ιδρύθηκαν νόμιμα

και

β) ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί οριστικά:

σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών μάλιστα θα ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και ο ακριβής χρόνος αποστέρησης θα υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Επιπλέον, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, θεσπίζεται ασυμβίβαστο οριστικά καταδικασθέντος για τα παραπάνω ίδια αδικήματα με την κατοχή επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε πολιτικό κόμμα.

Απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης «παράνομων» κομμάτων

Υπό τα παραπάνω απαγορευτικά και με δεδομένο ότι κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων με πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα εν λόγω αδικήματα σε επιτελική θέση θα είναι παράνομα, το άρθρο 4 της τροπολογίας προβλέπει και απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικής χρηματοδότησής τους (πλην των τακτικών εισφορών μελών). Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 5 τα συγκεκριμένα κόμματα αποκλείονται προεκλογικά και από οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική και υπαίθρια προβολή.

Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν

Παράλληλα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας αποσαφηνίζεται πλέον πλήρως για ποια αδικήματα θα στερείται κάποιος το δικαίωμα να ψηφίζει στις εκλογές (δικαίωμα του εκλέγειν), μετά όμως από αμετάκλητη η δικαστική απόφαση σε βάρος του.

Η αποστέρηση ισχύει για το χρονικό διάστημα της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την αμέσως επόμενη ημέρα που η δικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη, ενώ οι εισαγγελικές αρχές ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαγράψει τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους εκλογικούς καταλόγους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ), ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες διοικητικές κυρώσεις στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Μαλακάσας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαλακάσας (44,5ο χλμ- έως 47,8ο χλμ), με σκοπό με σκοπό την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου, καθ’ όλο το 24ωρο, θα ισχύει ολικός αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνσης προς Λαμία. Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την εναπομείνασα αριστερή και μεσαία λωρίδα. Οι εν λόγω ρυθμίσεις δε θα ισχύουν κάθε εβδομάδα από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Μαλακάσας"

Μάχη με τις φλόγες στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου. Κινδύνευσαν σπίτια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέτωπο πυρκαγιάς περίπου 1,5 χιλιομέτρου, «έσπειρε» οδηγός τρακτέρ στη δυτική Φθιώτιδα το απόγευμα της Παρασκευής (28/5), όταν η πλατφόρμα με τις μπάλες άχυρου που κουβαλούσε πήρε φωτιά, την οποία σκορπούσε από τη διασταύρωση Παλαιοβράχας και μέχρι 100 μέτρα πριν τα πρώτα σπίτια της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης.

Από το πρανές οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα αγροτοδασική έκταση, απειλώντας κατοικίες, ποιμνιοστάσια, ζώα και μελίσσια.

Κάηκαν επίσης κολώνες της ΔΕΗ που θα χρειαστούν άμεσα να αντικατασταθούν.

Από τις 5:30’ μμ περίπου και μέχρι λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η κυκλοφορία διεκόπη από το 30ο έως το 64ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ Πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα του Δήμου και η Αστυνομία προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair καθώς η πυρκαγιά ξέφυγε και σε δύσβατα σημεία χωρίς πυροσβεστικές οδούς.

Δείτε το παρακάτω βίντεο από τον Νικόλα Καραπατή, που βρέθηκε μέσα στα καμένα:

lamiareport 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μάχη με τις φλόγες στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου. Κινδύνευσαν σπίτια! (ΒΙΝΤΕΟ) "

Φωτιά Ίσθμια: Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες – Έκκληση για εκκένωση (video-εικόνες)

Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες – Έκκληση για εκκένωση του οικισμού ΚΆβου ισθμίας

Έκλεισε η Π.Ε.Ο Ισθμού – Επιδαύρου και για τα δύο ρεύματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Ειδικότερα, μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στον οικισμό Κάβο Ισθμίας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι

Στο σημείο επιχειρούν 13 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 35 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

 

  

  

  

  

  

  

  

 

 korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά Ίσθμια: Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες – Έκκληση για εκκένωση (video-εικόνες)"

Κ.Μητσοτάκης: «Αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες»

Μήνυμα ενόψει της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τις κοινές δηλώσεις τους.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πρόσφατο περιστατικό με τη Λευκορωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τις «κατακτήσεις» της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης». 

«Η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα, ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει υπερβαίνοντας αγκυλώσεις μπροστά σε μεγάλα προβλήματα», συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Βαδίζει προς την επόμενη μέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο χρειάστηκαν πέντε μέρες διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο και η κατάλληλη καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να πετύχουμε κάτι τόσο σημαντικό. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την αλλαγή για μια ψηφιακή, πράσινη και συνεκτική Ευρώπη».

«Ναι, υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην ΕΕ», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά οι επιτυχίες είναι πολύ πολύ περισσότερες και κάθε νεότερος απολογισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο κ. Μισέλ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα για ακόμα μια φορά την καθοριστική συμβολή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα σε έναν χώρο που είναι ζωτικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ένωση συνολικά, έναν χώρο που είναι κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια».

«Εμείς εμμένουμε στη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για να συνομιλήσουμε με την Άγκυρα -πράγμα που και εμείς επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μόνο τα δικά της (σ.σ. της Τουρκίας) συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Μητσοτάκης: «Αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες»"

ΕΛ.ΑΣ: Απαγόρευση συναθροίσεων από 06:00 έως 00:00 στις 30/5- Ποια περιοχή αφορά

Με απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγο ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από τις 06:00 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα  της Κυριακής 30 Μαΐου στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας – Π. Κυριακού –Αναστασίου Τσόχα – Κόνιαρη.

Η απαγόρευση σύμφωνα με τη  ΕΛΑΣ επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται  σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή,  ενόψει:

α) διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και της συμμετοχής σ’ αυτήν εξακοσίων (600) συνέδρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Επιπλέον, κατόπιν σχετικών πληροφοριών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, λόγω του κλίματος έντασης που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων και

β) συγκέντρωσης επί της οδού Παναθηναϊκού, έξω από τη Θύρα 13 του Γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» (όπου πρόκειται να διεξαχθεί η ως άνω Γενική Συνέλευση), περί των δύο χιλιάδων (2000) οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο εορτασμού για την συμπλήρωση πενήντα (50) ετών από την συμμετοχή στο τελικό της διοργάνωσης του κυπέλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο στάδιο Γουέμπλεϊ  με αντίπαλο την ολλανδική ομάδα “Ajax”, καθώς σε κοντινή απόσταση με τον τόπο των ανωτέρω συναθροίσεων υπάρχουν σύλλογοι - λέσχες αντίπαλων ομάδων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Απαγόρευση συναθροίσεων από 06:00 έως 00:00 στις 30/5- Ποια περιοχή αφορά "

Αλλαγή στην ηγεσία του ΕΦΚΑ μετά το μπάχαλο με τις συντάξεις χηρείας

Οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί οι συνταξιούχοι, προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις. Προκάλεσαν, επίσης, και αλλαγή στην ηγεσία του e-ΕΦΚΑ.

Λίγες μέρες μετά τα όσα έγιναν με τις συντάξεις χηρείας, ο επικεφαλής του e-ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, αποχωρεί και στη θέση του αναλαμβάνει ο οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας,. Κωστή Χατζηδάκη, ο Παναγιώτης Δουφεξής.

«Μετά από δύο χρόνια ως επικεφαλής του e-ΕΦΚΑ και άλλα δύο παλαιότερα στην ΗΔΙΚΑ ο διοικητής Χρήστος Χάλαρης αποφάσισε, θεωρώντας ότι έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος, να διεκδικήσει άλλες σοβαρές θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα», ανακοινώθηκε την Παρασκευή (28.05.2021) από το υπουργείο Εργασίας.

Ο νέος επικεφαλής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Με την κοινωνική ασφάλιση ασχολείται από το 2007 και είχε συμμετοχή σε διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μέχρι σήμερα, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ. Έχει διατελέσει, επίσης, διευθυντής των γραφείων του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του νυν, Κωστή Χατζηδάκη.

Στην κενή θέση του Α’ Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ τοποθετείται ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Ομάδας Έργου για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο κ. Βαρβέρης αναλαμβάνει υπεύθυνος για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ.

Η Ομάδα Έργου για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, υπό τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες της σε συνεργασία με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Χρήστο Χάλαρη για το σημαντικό έργο του ως Διοικητής του e-ΕΦΚΑ. Επί των ημερών του, ο Οργανισμός προχώρησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ξεκίνησε η ψηφιακή απονομή συντάξεων, πολλαπλασιάστηκαν θεαματικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των πολιτών και επιχειρήσεων, αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής συντάξεων και αντιμετωπίστηκαν πολλές από τις χρόνιες παθογένειες του Οργανισμού.

Ο ίδιος ο κ. Χάλαρης επέλεξε να διεκδικήσει άλλες κρίσιμες θέσεις ευθύνης και είμαι βέβαιος ότι και στα νέα του καθήκοντα θα είναι εξίσου παραγωγικός.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις, την αποφασιστικότητα και τις διοικητικές ικανότητες του νέου Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή, αλλά και στην επιστημονική και τεχνική κατάρτιση του νέου Α’ Υποδιοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη, οι οποίοι σε συνεργασία με τους άλλους Υποδιοικητές (Λ. Κρητικό, Ν. Ατσαβέ και Ν. Παγώνη) θα συμβάλουν στην τεράστια προσπάθεια του e-ΕΦΚΑ να εκσυγχρονιστεί και να γίνει περισσότερο φιλικός στους ασφαλισμένους».

Ο απερχόμενος Διοικητής του e- ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και, μεταξύ άλλων, έχουν αναπτυχθεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που ξεπερνούν τις 600.000 μηνιαίες συναλλαγές με ασφαλισμένους, έχουν εκδοθεί ψηφιακά 30.500 συντάξεις του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” και υποβάλλεται κάθε μήνα ηλεκτρονικά η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του Δημοσίου για  423.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, στο κρίσιμο πεδίο της οργανωτικής ενοποίησης των τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης ξεκινήσαμε από το μηδέν και, παρά τις τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες, λόγω και της πανδημίας του COVID-19, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πλήρης συγχώνευση φορέων στο τέως ΙΚΑ (ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, κλπ), διευρύνοντας πανελλαδικά το δίκτυο εξυπηρέτησης των αντίστοιχων ασφαλισμένων και ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η σύσταση των τοπικών διευθύνσεων, ώστε στην αρχή του επόμενου έτους να υπάρχει για πρώτη φορά ένα σημείο εξυπηρέτησης για όλους τους ασφαλισμένους στον τόπο κατοικίας τους.

Καθώς σήμερα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους βρίσκονται στην εκκίνησή τους, επέλεξα αυτή τη χρονική στιγμή να ολοκληρώσω τη θητεία μου στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να συμμετάσχω στην εξελισσόμενη διαδικασία ανάδειξης της διοίκησης σε έναν από τους φορείς που θα ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση ενός εκ των μεγάλων αυτών έργων.

Eυχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και κ. Κωστή Χατζηδάκη για την στήριξή τους, καθώς επίσης τους Υποδιοικητές, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ για την άριστη συνεργασία μας και την καθοριστική συμβολή τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε στο διάστημα της θητείας μου, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή στην ηγεσία του ΕΦΚΑ μετά το μπάχαλο με τις συντάξεις χηρείας"

Λευκορωσία: Η ΕΕ θέλει να μάθει τις προθέσεις της Μόσχας για τις ακυρώσεις πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει, πριν λάβει μέτρα, αν τα εμπόδια που δημιουργούνται από τη Ρωσία στις αεροπορικές συνδέσεις αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, μία πτήση της Air France από το Παρίσι στη Μόσχα ματαιώθηκε σήμερα καθώς δεν δόθηκε το πράσινο φως από τη Ρωσία για αλλαγή δρομολογίου ώστε η πτήση να αποφύγει να περάσει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, έγινε γνωστό από την εταιρεία. Η προηγούμενη πτήση από το Παρίσι στη Μόσχα είχε ματαιωθεί για τους ίδιους λόγους προχθές, Τετάρτη.

Ωστόσο η Ρωσία επέτρεψε σήμερα σε πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας. Χθες η Ρωσία είχε αρνηθεί να εγκρίνει την ίδια παράκαμψη για τη χθεσινή πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα, με αποτέλεσμα η πτήση να ματαιωθεί.

Λευκορωσία: «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης υφίσταται πάντα με τη Ρωσία», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο ιστότοπος της ρωσικής εφημερίδας RBC Daily ανέφερε πάντως αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ πως, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα αρνήθηκε χθες την πρόσβαση στην πτήση της Air France και σε εκείνη της Austrian Airlines, η Ρωσία πρόκειται να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πτήσεις να φθάνουν και να αναχωρούν παρακάμπτοντας τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

H RBC Daily, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Μεταφορών, ανέφερε πως η Ρωσία θα δώσει σύντομα επίσημη έγκριση σε πτήσεις προς και από τη Μόσχα οι οποίες παρακάμπτουν τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χθεσινά προβλήματα οφείλονταν σε τεχνικούς λόγους, καθώς τα νέα δρομολόγια χρειάζονταν επεξεργασία.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας της Ρωσίας, η Rosaviatsiya, συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ για να συζητήσει τις άδειες αυτές, είπε στην RBC μια άλλη πηγή.

Η Rosaviatsiya δεν ήταν άμεσα σε θέση να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα. Το υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε σήμερα πως η ΕΕ, συνιστώντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τη Λευκορωσία, επιδεικνύει «ανεύθυνη» συμπεριφορά, η οποία «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών».

Το κλείσιμο «των δρομολογίων που ακολουθούν εκατοντάδες πτήσεις (…) δημιουργεί κολοσσιαία προβλήματα στους πολίτες», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα στο Facebook.

«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να μάθουν να παίρνουν μέτρα που είναι αληθινά φτιαγμένα για την ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα, κατά την άφιξη του για μια σύνοδο με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στη Λισαβόνα: «Είχαμε πληροφορίες για τα εμπόδια τα οποία εμποδίζουν ευρωπαϊκά αεροπλάνα να απογειωθούν και να προσγειωθούν στη Μόσχα, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στην κυκλοφορία. Όμως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνεται κατά περίπτωση (…) ή για μια γενική κατευθυντήρια οδηγία των ρωσικών αρχών ώστε να υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία».

«Εξετάζουμε την κατάσταση, όμως ειλικρινά οφείλουμε να περιμένουμε και να δούμε για να πάρουμε μέτρα», εξήγησε.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης υφίσταται πάντα με τη Ρωσία», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ουκρανία, τέλος, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του υπουργείου Υποδομών, ότι από αύριο, 29 Μαΐου, θα απαγορεύσει να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της όλα τα αεροπλάνα που είναι νηολογημένα στη Λευκορωσία.

Το Κίεβο έχει απαγορεύσει της πτήσεις προς και από τη Λευκορωσία από προχθές, Τετάρτη, μετά την υποχρεωτική προσγείωση το σαββατοκύριακο στο Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair που κατευθυνόταν από την Αθήνα στη Λιθουανία και τη σύλληψη του διαφωνούντα λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε σ’ αυτή.

«Η κυβέρνηση σκλήρυνε τις “αεροπορικές κυρώσεις” σε βάρος λευκορωσικών αεροπλάνων», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

«Οι περιορισμοί στις πτήσεις στο λευκορωσικό εναέριο χώρο και στις πτήσεις τράνζιτ από λευκορωσικές εταιρείες είναι απαραίτητα βήματα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκορωσία: Η ΕΕ θέλει να μάθει τις προθέσεις της Μόσχας για τις ακυρώσεις πτήσεων"

Νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Λέσβο και Χίο: Πού θα κατασκευαστούν - Κλείνουν τα ΚΥΤ σε Μαυροβούνι και ΒΙΑΛ

Νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Λέσβο και Χίο δρομολογεί να κατασκευάσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με παράλληλη αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου.

Αναλυτικότερα, η νέα ΚΕΔ Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του Δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 76 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η νέα ΚΕΔ Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Άκρα Παχύ (Θόλος) του Δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. ευρώ. πλέον ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται βάσει του αρ. 29 του ν. 4412/2016, έχει προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και, είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα - εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης - για υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση. Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο -ακολουθώντας τις Κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής (EASO Standards), και ασφάλειας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, εντός του Γ΄ τριμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο και το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών στο Βαθύ Σάμου & στη Λέρο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Λέσβο και Χίο: Πού θα κατασκευαστούν - Κλείνουν τα ΚΥΤ σε Μαυροβούνι και ΒΙΑΛ"

Καταγγελία πυροσβέστη καταρρίπτει την κυβερνητική εκδοχή: «Κανένας 90χρονος δεν έβαλε φωτιά στα Γεράνεια Όρη»!

Καταγγελία «βόμβα» από τον εθελοντή πυροσβέστη και πρόεδρο Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια όρη» Δημήτρη Δεσύλα, σύμφωνα με τον οποίον δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος που να έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το παρθένο δάσος των Γερανείων.

Η καταγγελία του καταρρίπτει την επίσημη κυβερνητική εκδοχή η οποία αναφέρεται σε έναν ηλικιωμένο ο οποίος έβαλε από αμέλεια φωτιά, μάλιστα αυτή την εκδοχή υιοθέτησε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Με αυτή την καταγγελία δημιουργούνται τα εύλογα ερωτήματα για το «ποιος τελικά έβαλε τη φωτιά» και μάλιστα έρχεται λίγες μέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του pronews.gr για τις συμπτώσεις, τα αιολικά πάρκα και τον ρόλο των Ελλήνων ολιγαρχών. 

Παράλληλα, αναφέρεται, σε συνέντευξη του στην «Δημοκρατία», και στα λάθη που έγιναν το μοιραίο βράδυ της 20ής Μαΐου, όταν οι φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά ξέφυγαν από ένα χωράφι στον Σχίνο και κατέκαψαν 75.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Όσα είπε ο εθελοντής πυροσβέστης 

Κύριε Δεσύλα, ήσασταν από τους πρώτους εθελοντές πυροσβέστες -αν όχι ο πρώτος- που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίσατε; Τον 90χρονο να καίει ξερόκλαδα;

Όχι βέβαια. Δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος. Εμείς λάβαμε μια κλήση γύρω στις 21.45 από την Πυροσβεστική. Πήρα τον εθελοντή Γιώργο Λάμπρου, που χειρίζεται το δικό μας πυροσβεστικό, και φύγαμε. Όταν φτάσαμε εκεί, ήδη τρία οικόπεδα καίγονταν. Ήταν ο περιβόητος ελαιώνας, που λένε τα ΜΜΕ. Ένα οικόπεδο με κάποιες ελιές.

Είδατε καμένα κλαδέματα από τον 90χρονο, όπως ειπώθηκε;

Στο κέντρο του οικοπέδου υπήρχε μία εστία από φωτιά, παλιά όμως. Δεν ήταν φρέσκια. Πουθενά δεν βρήκαμε άσπρη στάχτη, που υποδηλώνει ότι η φωτιά είχε μπει εκείνες τις ώρες. Επίσης, δεν είναι ποτέ δυνατόν η φωτιά να πήγαινε δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, που έκαψε όλο το οικόπεδο αλλοπρόσαλλα.

Αυτά τα έχει δει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής;

Ναι, τα έχει δει. Περπάτησαν όλη την περιοχή για να βρουν πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Βρήκαν και τον φημολογούμενο 90χρονο που έβαλε τη φωτιά;

Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος.

Πώς βγήκε αυτή η φημολογία;

Αυτό ξεκίνησε από τη «μαρτυρία» μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Άρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη «μαρτυρία», για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς «έγινε» γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς.

Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Όταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική.

Πόσοι κάτοικοι είστε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η φωτιά;

Ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας.

Άρα, αν υπήρχε παππούς, δεν υπάρχει περίπτωση να έτρεξε και να μπήκε τρομοκρατημένος μέσα στο σπίτι του;

Τι να σου πω τώρα… Τι δυνάμεις είχε αυτός ο παππούς για να τρέξει κιόλας; Πάντως, όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει… Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση και περιμένουμε να τον ανακρίνουν.

Ο 90χρονος πρέπει να έχει γίνει ανέκδοτο στην περιοχή σας…

Ε, ναι, εντάξει, είναι για γέλια πραγματικά.

Πώς ξέφυγε τελικά η φωτιά, που έφτασε στο σημείο να κάψει όλα τα Γεράνεια Όρη;

Όταν πήγαμε εκεί, επικρατούσε πολύ δυνατός νοτιάς, 7-8 μποφόρ, με ριπές από βορειοδυτικό. Οπότε ξεκίνησε να πηγαίνει προς την περιοχή Αλμύρα, που βρίσκεται στη θάλασσα. Διέσχισε μια λωρίδα του βουνού και βγήκε από την άλλη πλευρά των Γερανείων.

Υπήρξε κάτι που σου έκανε εντύπωση εκείνες τις δύσκολες ώρες;

Η φωτιά ξεκίνησε την ώρα της αλλαγής βάρδιας του πυροσβεστικού. Γιατί στον Σχίνο έχουμε και ένα πυροσβεστικό που φιλοξενούμε στα γραφεία μας. Και, όταν πήγαν για αλλαγή βάρδιας, αμέσως ξεκίνησε η πυρκαγιά. Με λίγα λόγια, ο υποτιθέμενος παππούς περίμενε να φύγει το πυροσβεστικό για να τη βάλει.

Επίσης, υπήρχε και άλλο ένα παράδοξο: Υπάρχει ένας δασικός παράδρομος που συνδέει τη μια περιοχή με την άλλη, που θα μας έβγαζε στην κεντρική δεξαμενή για να προμηθευτούμε με νερό. Κάποιος λοιπόν είχε μπαζώσει τον δρόμο και είχε φτιάξει χαντάκια, για να μην μπορεί να περάσει κανείς. Και η Πυροσβεστική έπρεπε να γυρίσει 5 χιλιόμετρα πίσω για να προμηθευτεί νερό. Εκεί χάθηκαν όλα.

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή;

Δεν υπήρξε καμιά πρόληψη για τα Γεράνεια Όρη εδώ και χρόνια. Έχουν κοπεί εδώ και χρόνια οι πυροφύλακες, δεν υπάρχει πουθενά αντιπυρική ζώνη, δεν γίνεται διαχείριση του δάσους.

Οι κάτοικοι του Σχίνου τι λένε για όλα αυτά;

Οι συντοπίτες μου θρηνούν για το δάσος και δεν ξέρουμε αν θα το ξεπεράσουμε ποτέ όλο αυτό που ζήσαμε. Ξυπνάμε και βλέπουμε τα καμένα, και κλαίμε.

Οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ζήτησαν τις δικές σας μαρτυρίες;

Όχι. Απολύτως τίποτα.

Αν σου ζητήσουν να καταθέσεις, θα το κάνεις;

Ναι, φυσικά. Θα καταθέσω έτσι όπως έζησα τα γεγονότα. Και φυσικά, το τονίζω ξανά, δεν υπάρχει παππούς και δεν υπάρχουν πουθενά καύσεις φρέσκων κλαδιών πρόσφατης φωτιάς. Καθημερινά πηγαίνουμε στο σημείο και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημάδι από τις θεωρίες που βγάζουν δημοσίως.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία πυροσβέστη καταρρίπτει την κυβερνητική εκδοχή: «Κανένας 90χρονος δεν έβαλε φωτιά στα Γεράνεια Όρη»!"

Καταγγελία Ryanair: Η Λευκορωσία αρνήθηκε το αίτημα του πιλότου να επικοινωνήσει με την εταιρία

Μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με την πτήση της Ryanair που προσγειώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας έκανε η εταιρία.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας αρνήθηκαν αίτημα του πιλότου της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα- Βίλνιους να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία, αφού τον ενημέρωσαν για την απειλή βόμβας, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να προσγειωθεί στο Μινσκ, αναφέρει η ιρλανδική εταιρεία σε επιστολή της που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

H Λευκορωσία έστειλε την Κυριακή ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει την πτήση αυτή της Ryanair και επικαλέστηκε απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος προκειμένου να το αναγκάσει να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς και τη σύντροφό του οι οποίοι επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας με ημερομηνία 26 Μαΐου ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτηρίζει προηγούμενη επικοινωνία με Λευκορώσους αξιωματούχους “ψευδή και ανακριβή” και επισημαίνει ότι το αεροπλάνο “άλλαξε πορεία παράνομα και λόγω ψευδών ισχυρισμών”.

“Ο πιλότος δεν είχε καμία επιλογή παρά να αλλάξει πορεία προς το Μινσκ όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη λευκορωσική πρωτεύουσα τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει αξιόπιστη απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο, ωστόσο αυτοί αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τη Ryanair ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν απαντούν στο τηλέφωνο”, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο πιλότος ζήτησε επανειλημμένα πληροφορίες για την υποτιθέμενη απειλή για βόμβα προτού τελικά συμφωνήσει να προσγειωθεί στο Μινσκ, σύμφωνα με την απομαγνητοφωνημένη επικοινωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από τις αρχές της Λευκορωσίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Ryanair: Η Λευκορωσία αρνήθηκε το αίτημα του πιλότου να επικοινωνήσει με την εταιρία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news