facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Εισαγγελική παρέμβαση από τον Ντογιάκο για τις παρακολουθήσεις και τις διαρροές – Διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα

Εισαγγελική παρέμβαση στο ανώτατο επίπεδο για το θέμα των παρακολουθήσεων και πιο συγκεκριμένα για τη διαρροή στοιχείων που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, εκκινείται ποινική προκαταρκτική έρευνα από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κο Ισιδώρο Ντογιάκο, όχι για την ουσία των καταγγελιών για παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ- ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Σημειώνεται ότι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, έρευνα για τις οποίες διενεργείται ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κο Ντογιάκο και του ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση αυτών των καταγγελιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση από τον Ντογιάκο για τις παρακολουθήσεις και τις διαρροές – Διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα"

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15%

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ ο κανονισμός για την μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%.  «Ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακό συναγερμό» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, επίσης ότι σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων για τον φετινό χειμώνα, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για πιθανές διακοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής. Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες εφαρμογής μερικής ή σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρους παρέκκλισης από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Η συμφωνία

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαιρούνται επίσης σε περίπτωση που αποσυγχρονιστούν από το δίκτυο τρίτης χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν τον στόχο μείωσης για να προσαρμόσουν τις υποχρεώσεις μείωσης της ζήτησης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη μέλη και μπορούν να δείξουν ότι οι εξαγωγικές τους ικανότητες και η εγχώρια υποδομή τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη μέλη στο μέγιστο.

Τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν τον στόχο μείωσης εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετική μέθοδο υπολογισμού εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ενισχύσουν τον ρόλο του Συμβουλίου στην ενεργοποίηση του «συναγερμού της Ένωσης». Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.

Κατά την επιλογή μέτρων μείωσης της ζήτησης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν κατά προτεραιότητα μέτρα που δεν επηρεάζουν προστατευμένους πελάτες, όπως νοικοκυριά και βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας, όπως κρίσιμες οντότητες, υγειονομική περίθαλψη και άμυνα. Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στοχευμένες υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.

Προς επικαιροποίηση τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών

Τα κράτη μέλη θα επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης που καθορίζουν τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που σχεδιάζουν και θα αναφέρουν τακτικά στην Επιτροπή την πρόοδο των σχεδίων τους.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε επίσημα μέσω γραπτής διαδικασίας. Η υιοθέτηση ακολουθεί πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς στο Έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 26 Ιουλίου. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί πλέον στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα.

Η ρύθμιση είναι ένα εξαιρετικό και έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Θα ισχύει για ένα έτος και η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση για να εξετάσει την παράτασή του υπό το φως της γενικής κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ, έως τον Μάιο του 2023.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15%"

Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι: Ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας και «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας -για τη δεύτερη συνάντησή τους σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση τoυ Γενικού Γραμμέα του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου, που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Κρεμλίνο καλεί Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία

Το νέο «ραντεβού» Ερντογάν-Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ήλθε καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό για να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.

Στις προγενέστερες συνομιλίες στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την αντίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, οι οποίοι υποστηρίζουν πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Πριν τις σημερινές συνομιλίες το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία με τη διεξαγωγή νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών» στο Σότσι, προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί εδώ και μήνες να διεξάγει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία εκτιμά πως η ασφάλειά της απειλείται από την παρουσία στα σύνορά της αυτών των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Φαχρετίν Αλτούν: Δεν μπορεί να αγνοηθεί η Ρωσία

Προ της έναρξης των συνομιλιών στο Σότσι, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας δήλωνε πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία εάν αγνοήσει τη Μόσχα.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη, πραγματοποιείται αφότου η Τουρκία συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, που είχαν σταματήσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, δήλωσε πως η συμφωνία αποδεικνύει την επιτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας και της άμεσης διπλωματίας ανάμεσα στους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν άλλες χώρες.

«Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους φίλους μας δεν θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Αλτούν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και προσέθεσε πως κάποιοι προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία. Η διπλωματία και η ειρήνη πρέπει να επικρατήσουν», ανέφερε.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι: Ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας και «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις"

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις παραιτήσεις των κ. Δημητριάδη και κ. Κοντολέωντα απειλεί με νέες περιπέτειες. Σε δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, από την Κρήτη όπου και βρίσκεται, αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, μετά και τις παραιτήσεις του προέδρου της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Ανδρουλάκης στη δήλωσή του ζητά από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Αναλυτικά η δήλωση Ανδρουλάκη

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του"

«Ναι» από την κυβέρνηση σε εξεταστική επιτροπή εφόσον κατατεθεί αίτημα

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων μετά τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ακόμη σχετικά:

«Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Ο ίδιος σημειώνει ότι σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή με φόντο τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωντα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από την κυβέρνηση σε εξεταστική επιτροπή εφόσον κατατεθεί αίτημα"

Καιρός αύριο: Λιακάδα η Αττική, καταιγίδα η Θεσσαλονίκη – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

Διπρόσωπος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (06.08.2022). Καλοκαιρία θα επικρατήσει σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σε άλλες, όμως, θα συννεφιάσει και θα βρέξει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 εκτός από τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα η Αττική, καταιγίδα η Θεσσαλονίκη – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι"

Κατεχόμενα: Δικάζουν Τουρκοκύπρια γιατί... ειρωνεύτηκε τον Τατάρ

Σε δίκη στα κατεχόμενα παραπέμφθηκε η Τουρκοκύπρια Γιουντούμ Μισιόν με την αιτιολογία ότι πρόσβαλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με ανάρτηση στο Facebook, με την οποία σχολίασε φωτογραφία του Ερσίν Τατάρ να γελά ενώ επέβαινε στο ελικόπτερο για να περιοδεύσει τις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές, τον περασμένο Ιούνιο. Συνοδευόταν από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» που αναφέρεται στο θέμα σήμερα γράφει ότι στην ανάρτησή της στις 23 Ιουνίου 2022, η Μισιόν ανέφερε τα εξής: «Μασκαράδες!!! Ήρθε ο μεγάλος του αδελφός!!! Είναι πολύ ευτυχισμένος. Τι θα γίνει και αν καεί η χώρα!!!».

Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του «αστυνομικού» Αϊκούτ Οζκάν στο «δικαστήριο» χθες, ο κ. Τατάρ υπέβαλε καταγγελία κατά της κατηγορούμενης στις 24 Ιουνίου υποστηρίζοντας ότι με την ανάρτηση υβρίζεται η «προεδρία της τδβκ (ψευδοκράτος)». Στις 27 Ιουνίου η κατηγορούμενη κλήθηκε στην «αστυνομία» της κατεχόμενης Λευκωσίας και δήλωσε προφορικώς ότι δεν περιείχε ύβρεις η εν λόγω ανάρτησή της. Η ανάρτηση εστάλη σε καθηγητές γλωσσολογίας και λογοτεχνίας στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή και «διεθνές πανεπιστήμιο», οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ανάρτηση στοχοποιεί τον Ερσίν Τατάρ, προσβάλλει, παρενοχλεί και προκαλεί.

Η «δικαστής» αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την δίκη η Μισιόν με έναν εγγυητή και 30 χιλιάδες τουρκικές λίρες εγγύηση.

Σε χθεσινή της ανάρτηση, η Μισιόν έγραψε: «Μετά από καταγγελία το προέδρου Τατάρ, σήμερα μου έχουν επιβάλει εγγύηση. Να ξέρετε ότι δεν θα μπορέσετε να μας ξεριζώσετε από αυτά τα χώματα. Όποια και αν είναι η τακτική σας, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν θα πάψω ποτέ να σας χτυπώ κατάμουτρα τα λάθη σας, να σας επικρίνω και να αγωνίζομαι […]»

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατεχόμενα: Δικάζουν Τουρκοκύπρια γιατί... ειρωνεύτηκε τον Τατάρ"

Πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Το παιδάκι αρχικά είχε μεταφερθεί στο Θριάσιο με κορονοϊό και μετά από τρεις ημέρες υψηλού πυρετού.

Οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δυστυχώς, άφησε την τελευταία πνοή του στις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο κορονοϊός προκάλεσε το θάνατο του παιδιού. Αυτό, θα φανεί στην ιατροδικαστική εξέταση.

Πάντως η κατάστασή του παιδιού ήταν πολύ σοβαρή από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε μεταφερθεί χωρίς τις αισθήσεις του και οι γιατροί κατάφεραν κυριολεκτικά να το αναστήσουν.

Δυστυχώς, η ανακούφιση κράτησε μόνο για λίγες ώρες, αφού τελικά το 3χρονο κοριτσάκι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο «Αγλαΐα Κυριακού»"

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα σε εταιρία Εμπορίας και Επεξεργασίας Κρεάτων και σε 4 πρατήρια υγρών καυσίμων

Πρόστιμο ύψους 11.645 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε εταιρία Εμπορίας και Επεξεργασίας Κρεάτων στο Περιστέρι, διότι σε έλεγχο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επιβάλλονται 4 πρόστιμα, 5.000 ευρώ έκαστο, σε πρατήρια καυσίμων σε Ρόδο, Σπάρτη, Ναύπλιο και Νάξο για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπλέον, απευθύνονται συστάσεις σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, στο Ναύπλιο, και σε ένα κατάστημα εμπορίας επεξεργασίας κρεάτων στην Αθήνα ώστε να παύσουν την παράνομη πρακτική αποκόμισης οφέλους υπέρ του κανονικού.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα σε εταιρία Εμπορίας και Επεξεργασίας Κρεάτων και σε 4 πρατήρια υγρών καυσίμων "

Θεσσαλονίκη: Εμφανίστηκαν ξανά αγριογούρουνα – «Θα θρηνήσουμε θύματα»

Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης για τα αλλεπάλληλα φαινόμενα μαζικής επανεμφάνισης αγριογούρουνων σε αρκετές περιοχές.

Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης, πρόκειται για την τελευταία κραυγή αγωνίας πριν θρηνήσουμε θύματα, καθώς κατά αγέλες συνεχίζουν να κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου.

Ολόκληρη η επιστολή του Σίμου Δανιηλίδη:

«Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μαζικής επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον οικισμό των Πεύκων έχει προσλάβει έντονα επικίνδυνες και ανησυχητικές διαστάσεις καθώς κυκλοφορούν κατά δεκάδες στους κεντρικούς δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν φθάσει μέχρι και τα όρια της περιφερειακής οδού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους, το φαινόμενο μέσα στον Ιούλιο βρέθηκε σε έξαρση καθώς κατά αγέλες συνέχιζαν να κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου. Ο αριθμός των άγριων αυτών ζώων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και η κατάσταση ενδέχεται πολύ σύντομα να είναι μη ελεγχόμενη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικές είναι οι πολυάριθμες μαρτυρίες κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων για την παρουσία αγριογούρουνων το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλο το εύρος της περιοχής. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν καταγραφεί σε κεντρικούς δρόμους των Πεύκων και συγκεκριμένα επί της Λεωφ. Παπανικολάου, τον κεντρικό άξονα της Ενότητας και τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στις οδούς Αγίας Τριάδος, Ρόδων και Δημοκρατίας, καθώς και επί της οδού Ειρήνης, όπου τον μήνα Ιούλιο διέσχισαν το σημείο μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα!

Αντίστοιχα, αγέλες αγριογούρουνων αναφέρονται σε όλη την έκταση της περιοχής και όχι αποκλειστικά πλησίον του δάσους, διέρχονται πλέον δηλαδή στο σύνολο του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στις οδούς Ονείρων, Πλάτωνος, Σωκράτους, Νίκης, Αγγέλων, Ευτυχίας, κλπ. Η διέλευσή τους, ειδικά μέσα από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της περιοχής, οδηγεί συχνά στη διακοπή της κυκλοφορίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Η κατάσταση διευθετείται με την συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όταν απαιτείται. Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των αγριογούρουνων στην περιοχή έχουν σχηματιστεί πολυπληθείς αγέλες, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες αποτελούνται κάθε φορά από τουλάχιστον 12 αγριογούρουνα, ενώ σε σημείο της περιοχής και συγκεκριμένα στην οδό Αρτέμιδος σε ακάλυπτο χώρο έχει καταγραφεί αγέλη αποτελούμενη από 24 αγριογούρουνα, τέσσερα μεγάλα και 20 μικρά!

Τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και παρατηρείται συχνά η αναζήτηση αυτής σε κάδους απορριμμάτων ή η κατανάλωση καρπών δένδρων, όπως μουριές και συκιές. Πολλές είναι οι φορές επίσης όπου οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά που παίζουν ανέμελα σε διάφορα κεντρικά σημεία της περιοχής, είτε ακόμη και έξω από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να τρομάζουν και συχνά να μην αντιδρούν κατάλληλα έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνός για την ασφάλειά τους.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης επισυνάπτουμε χάρτη της περιοχής με τα σημεία, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος για σοβαρά τροχαία. Μας το θυμίζει με τον δραματικότερο τρόπο το δυστύχημα που συνέβη στην επαρχιακή οδό Κιλκίς-Ν. Πετριτσίου (11.7.2022), όπου δυο νέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τραυματίσθηκαν σοβαρά εξαιτίας των αγριόχοιρων.

Αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη μας αγωνία και φόβος, δηλαδή μήπως συμβεί ένα παρόμοιο δυστύχημα, ακόμη και πολύνεκρο, στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, όταν τα αγριογούρουνα κατά αγέλες 15-20 ατόμων κατέβουν από το παρακείμενο δάσος και επιχειρήσουν να διασχίσουν την οδό. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τί μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση κατά τις νυχτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες σ’ αυτήν την οδό με την πολύ μεγάλη κίνηση οχημάτων, και μάλιστα με μεγάλες ταχύτητες, δεδομένου ότι ο υπάρχων φωτισμός δεν είναι καθημερινά σε πλήρη λειτουργία, αλλά ούτε και καθημερινή αστυνόμευση-κίνηση περιπολικών υπάρχει. Έτσι, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τί τραγικό γεγονός μπορεί να συμβεί όταν σε βραδινές ώρες οδηγοί βρεθούν όλως αιφνιδίως αντιμέτωποι με διερχόμενες αγέλες και συγκρουστούν με αυτές. Το βέβαιο είναι ότι θα θρηνήσουμε θύματα, κάτι που οι πάντες απεύχονται… Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει και στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, όπου -έτσι κι αλλιώς- τα ασθενοφόρα, που μεταφέρουν ασθενείς, είναι αναγκασμένα να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ενώ με μεγάλες ταχύτητες κινούνται Ι.Χ. οχήματα και φορτηγά.

Με τον δραματικότερο και εντονότερο τρόπο, λοιπόν, με την παρούσα επιστολή, στέλνουμε μήνυμα «SOS» για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σκορπά φόβο και τρόμο στους κατοίκους που ανυποψίαστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγέλες των αγριογούρουνων στις αυλές των κατοικιών τους και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν πολίτες και μικρά παιδιά.

Έτσι, για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα και σας καλούμε να αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου πριν θρηνήσουμε θύματα. Η έξαρσή του εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους, αλλά και για τους εποχούμενους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν απέναντι σε αγέλες στο οδόστρωμα των δρόμων που διασχίζουν. Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την πρόληψη κάθε ανεπιθύμητου τραγικού συμβάντος».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Εμφανίστηκαν ξανά αγριογούρουνα – «Θα θρηνήσουμε θύματα»"

ΑΠΘ: Εγκαταστάθηκαν τα πρώτα τουρνικέ για τον έλεγχο των φοιτητών

Μηχανήματα τουρνικέ εγκαταστάθηκαν στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τους φοιτητές να προχωρούν σε έκτακτη κινητοποίηση.

Από τον Μάιο ακόμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι «περιμένουμε από τις πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ γιατί βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων». Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, προ ημερών στην πρυτανεία του ΑΠΘ έγινε η εγκατάσταση των μηχανημάτων που θα εξυπηρετούν την είσοδο των φοιτητών -όταν ξεκινήσει σταδιακά και η εγκαθίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ, βέβαια, ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Αντιδράσεις από τους φοιτητές – Έρχονται και άλλες κινητοποιήσεις

Ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, Μέλος Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογίας στο ΑΠΘ δήλωσε στο ThessToday.gr ότι «ακριβώς μόλις έκλεισαν όλα τα κτήρια του πανεπιστημίου για τις διακοπές, οι πρυτανικές αρχές, συνεχίζοντας πιστά το έργο του προχωρήματος των κυβερνητικών σχεδίων για το πανεπιστήμιο μας, έδωσαν εντολή για τοποθέτηση τουρνικέ εντός του κτηρίου διοίκησης ΑΠΘ, κάτι που αποτελεί εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο του καθολικής ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η επιλογή είναι στο ίδιο μήκος κύματος των εξαγγελιών για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας από Σεπτέμβρη, καθώς το Υπουργείο και η πρυτανεία σε περίοδο μάλιστα που οι φοιτητές λείπουμε από τις σχολές μας προσπαθούν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο όπου δεν θα χωρά η συλλογική ανθρωπίνων ρυθμών φοίτηση και αξιοπρεπούς προοπτικής από μεριάς μας, ίσα ίσα θα διώκονται ποινικά.

Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με αυτές τις αλλαγές ψήφισαν μέσα στο καλοκαίρι το νέο νόμο-πλαίσιο που αχρηστεύει τα πτυχία μας».

Όπως αναφέρει το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου, «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έδειξαν την περασμένη χρονιά ότι δεν θα επιτρέψουν αυτή την καθημερινότητα να γίνει κανονικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο, ίσα ίσα θα βάλουν μπροστά θα αιτήματα μας για τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουμε δυναμικά όλο το επόμενο διάστημα με γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε η πρυτανεία να βγάλει τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου από το κτήριο διοίκησης και να μη διανοηθεί να τοποθετήσει σε κανένα άλλο σημείο του πανεπιστημίου».

Από το Τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού, η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίζι δήλωσε ότι: «Είναι αδιανόητο εν μέσω καλοκαιριού με το πανεπιστήμιο να παραμένει κλειστό, η πρυτανεία Παπαϊωάννου να προχωρά σε εγκατάσταση τουρνικε και συστημάτων ασφαλείας. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία συνέβη κρυφά ακόμα από τα ίδια τα μέλη της συγκλήτου, αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο πρύτανης των ΜΑΤ Παπαϊωάννου δε χάνει ευκαιρία να αποδείξει για πολλοστή φορά ότι αποτελεί δεκανικι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της, κρατώντας τα ΜΑΤ μέχρι και σήμερα στον χώρο της σχολής του Βιολογικου, ευθυγραμμισμένος με την επίθεση απέναντι στον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου. Πρόκειται για μια κίνηση που επιχειρεί να παταξει τους αγώνες των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της προοπτικής μας. Για αυτούς τους λόγους φοιτητικοί σύλλογοι προχωράμε σήμερα στις 15.00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, κάνοντας ξεκάθαρο πως αυτές οι κινήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, αλλά αντίθετα θα μας βρουν μπροστά τους!».

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΠΘ: Εγκαταστάθηκαν τα πρώτα τουρνικέ για τον έλεγχο των φοιτητών"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 6 Αυγούστου – Αναλυτικά ο χάρτης πρόβλεψης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου.  Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 06 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική, Νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο και Ικαρία. “Είμαστε πολύ προσεκτικοί! Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!” συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 6 Αυγούστου – Αναλυτικά ο χάρτης πρόβλεψης"

Παραιτήσεις Δημητριάδη και διοικητή ΕΥΠ λόγω «τοξικότητας» και «νόμιμης παρακολούθησης» χωρίς ενημέρωση

Δυο παραιτήσεις σε μια μέρα. Δυο, ηχηρές, παραιτήσεις με διαφορά 40 λεπτών. Πρώτα ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Και μετά ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, άνθρωπος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα (05.08.2022) και έγιναν και οι δυο δεκτές από τον πρωθυπουργό. Η κάθε μια από τις ηχηρές παραιτήσεις οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Η πρώτη εξαιτίας «τοξικότητας» και «στοχοποίησης». Και η δεύτερη γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να μην ενημέρωσε το Μαξίμου για την νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, θα κληθεί για ενημέρωση από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ενώ στις 17:00 αναμένεται να κάνει on camera δήλωση για τις εξελίξεις.

Η χρονική στιγμή που ήρθαν οι δυο παραιτήσεις, στη σκιά των καταγγελιών και των αποκαλύψεων για την υπόθεση υποκλοπών και της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.   
 
Εν αρχή ην ο Γρηγόρης Δημητριάδης 

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 12:00 όταν το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και έξι χρόνια, παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. 

Άμεσα, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η παραίτηση ήρθε όχι λόγω Predator, υποκλοπών και παρακολουθήσεων αλλά γιατί εκτιμήθηκε πως, καθώς είχε στοχοποιηθεί και ο ίδιος, η τοξικότητα του κλίματος θα προκαλούσε κακό στην κυβέρνηση. Και ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσισε πως αυτός ήταν ο ενδεικτικός τρόπος να προστατεύσει τον πρωθυπουργό. 

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Οι λάθος χειρισμοί της ΕΥΠ 

Η δεύτερη ηχηρή παραίτηση της ημέρας ήταν εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολεών, μόλις μερικές μέρες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στον (πρώην πλέον) διοικητή της ΕΥΠ αποδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου «λανθασμένες ενέργειες» που διαπιστώθηκαν «στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». 

Επί της ουσίας, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ εγκαλείται γιατί δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τη νόμιμη, όπως χαρακτηρίζεται, παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέων πως «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου». 

Αν και δεν γίνεται αναφορά ονομαστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρείται βέβαιο πως γι’ αυτή την παρακολούθηση δεν ενημέρωσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικές πηγές το μόνο που ανέφεραν ήταν πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Και σημειώνουν για τον Παναγιώτη Κοντολέων: «Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Τον Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού θα διαδεχτεί ο Γιάννης Μπρατάκος και τον Παναγιώτη Κοντολέων στην ηγεσία της ΕΥΠ ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης

Οι δυο παραιτήσεις και τη χρονική συγκυρία που αυτές έγιναν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς των μελών της αντιπολίτευσης. 

Αλέξης Τσίπρας

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.

Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

ΠΑΣΟΚ 

«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες», ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν πως το κόμμα δεν το αφορούν οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη».

ΚΚΕ

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

ΜέΡΑ 25

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήσεις Δημητριάδη και διοικητή ΕΥΠ λόγω «τοξικότητας» και «νόμιμης παρακολούθησης» χωρίς ενημέρωση"

Φωτιά στη Νέα Πέραμο: Καλύτερη η εικόνα του μετώπου, άνοιξε η Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Καλύτερη είναι η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Λουτρόπυργο Νέας Περάμου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ άνοιξε και η Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου που είχε κλείσει νωρίτερα για προληπτικούς λόγους.

Έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Άνω Βλυχάδα προς τα Μέγαρα μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Την ίδια ώρα, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στο σημείο, καθώς ρίψεις νερού κάνουν 6 ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Επί τόπου βρίσκονται 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 4 πεζοπόρα τμήματα.

Στο μεταξύ σε αναγκαστική προσθαλάσσωση στη Σαλαμίνα προχώρησε διθέσιο πυροσβεστικό αεροσκάφος, το οποίο επιχειρούσε στη φωτιά.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τις αμέσως επόμενες ώρες (έως 16:00/17:00) αναμένεται να επιδεινωθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα 4-5 μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις και τη διατήρηση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε χαμηλά επίπεδα (7-10 %).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Νέα Πέραμο: Καλύτερη η εικόνα του μετώπου, άνοιξε η Εθνική Αθηνών – Κορίνθου"

Κρίση στην Ταϊβάν: Το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις στη Πελόζι για τις «μοχθηρές» της ενέργειες

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της άμεσης οικογένειάς της ως αντίποινα για τις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις υπερπτήσεις πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρίση στην Ταϊβάν: Το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις στη Πελόζι για τις «μοχθηρές» της ενέργειες"

Gov.gr Wallet: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα

Άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα wallet.gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να ενεργοποιήσουν το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή/και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Μέχρι στιγμής μέσω του wallet.gov.gr έχουν εκδοθεί περισσότερες από 374.000 ψηφιακές ταυτότητες και 287.000 ψηφιακά διπλώματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς την διαδικασία των αιτήσεων για το Fuel Pass 2 οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει το 1,8 εκατ.
 
Υπενθυμίζονται τα βήματα για την εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής

1.Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση πολιτών

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν μπει στην εφαρμογή:

-είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

-είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

2.Δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του. Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

3.Στοιχεία ψηφιακών αντιγράφων και επαλήθευση γνησιότητας

Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης αντίστοιχα. Ενσωματώνουν, επιπλέον, έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Ειδικά, αναφορικά με το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, η φωτογραφία που θα εμφανίζεται αντλείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι ίδια με της αστυνομικής ταυτότητας και όχι κατ’ ανάγκη ίδια με εκείνη του διπλώματος οδήγησης.

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου γίνεται με τον κωδικό QR του. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της ίδιας εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία του. Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

4.Η δυνατότητα γρήγορης επαλήθευσης

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποτε το επιθυμεί τη λειτουργία γρήγορης επαλήθευσης (quick scan). Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο πολίτης δίνει ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών. Επιδεικνύοντας τον quick scan κωδικό QR ο έλεγχος πραγματοποιείται ταχύτερα, καθώς ο ελεγκτής αποκτά απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί αμεσότερα, ιδίως σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή που απαιτείται ταχύτητα, όπως π.χ. είσοδος σε συναυλίες, αεροπλάνα κ.α..

5.Η δυνατότητα υπογραφής εγγράφων στο docs.gov.gr

Τέλος, μέσω του Gov.gr Wallet ο πολίτης μπορεί να υπογράφει ταχύτερα και ασφαλέστερα έγγραφα μέσω του docs.gov.gr. Συγκεκριμένα, εφόσον ο πολίτης έχει εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και έχει αποθηκεύσει την αστυνομική του ταυτότητα, θα μπορεί να επιλέξει και να εγκρίνει την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

6.Απώλεια ή αντικατάσταση φυσικών πιστοποιητικών και απώλεια συσκευής

Εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια της αστυνομικής του ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα αστυνομικό τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων φυσικών πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, ο πολίτης μπορεί να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα φυσικά πιστοποιητικά.

7.Πώς διαχειρίζομαι την ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα;

-Αν χάσω ή κλαπεί το κινητό μου; Ανακαλώ την ισχύ των ψηφιακών εγγράφων μέσα από τη σχετική υπηρεσία στο gov.gr

-Αν χάσω ή κλαπεί η φυσική ταυτότητα και το δίπλωμα μου; Δηλώνω την απώλεια όπως οφείλω και μέσω διαλειτουργικοτήτων γίνεται συστημικά ανάκληση της ισχύος των ψηφιακών εγγράφων

-Αν μου κρατηθεί η ταυτότητα ή το δίπλωμά μου; (πχ. στρατιωτική θητεία, αφαίρεση διπλώματος λόγω παράβασης ΚΟΚ) Ανακαλείται η ισχύς του ψηφιακού εγγράφου (εάν το έχω ήδη δημιουργήσει) ή μου αφαιρείται η δυνατότητα να το εκδώσω από τη στιγμή που ο φορέας ο οποίος κρατάει προσωρινά το έγγραφο το δηλώσει στο σύστημά του

-Πώς μου αφαιρούνται τα ψηφιακά και φυσικά έγγραφα μου; Εφόσον παρουσιάσω το ψηφιακό έγγραφο, αυτό καταχωρίζεται στο σύστημα του φορέα ο οποίος το αφαιρεί και αμέσως ανακαλείται. Εάν δεν έχω το φυσικά έγγραφο μαζί μου, θα πρέπει να το προσκομίσω στον φορέα βάσει των ισχύοντων κανονισμών (πχ. στην περίπτωση του άδειας οδήγησης, παρουσίαση σε ΑΤ εντός 3 ημερών)

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο φυσικό πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.

Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.

Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν εντός της ελληνικής επικράτειας ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα φυσικά πιστοποιητικά. Συνεπώς, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης. Κατ’ εξαίρεση, αναφορικά με τις συναλλαγές πολιτών με πιστωτικά ιδρύματα, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.gov.gr/support.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Gov.gr Wallet: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news