facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

«Πάρτι» συνωστισμού ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης με ποτά take away – Τους διέλυσε η Αστυνομία (video)

Οι ίδιες εικόνες με την 25η Μαρτίου, με τον κόσμο να συνωστίζεται κατά εκατοντάδες έξω από μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, για να πάρει ένα ποτό take away, καταγράφηκαν και την Παρασκευή. Ωστόσο αυτή τη φορά, εκτός από τις κάμερες, πήγαν και οι… αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το GRTIMES, η αστυνομία έκανε επέμβαση αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έξω από γνωστό καφέ μπαρ της Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένους ελέγχους στους θαμώνες, οι οποίοι άρχισαν να απομακρύνονται γρήγορα από το σημείο, βεβαιώνοντας μέχρι στιγμής πολλά πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση.

Ο κόσμος, φαίνεται ότι επιστρατεύει διάφορες δικαιολογίες για να βγει από το σπίτι και να απολαύσει ένα ποτό, έστω και take away…

Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατοίκου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε στείλει μήνυμα για μετάβαση στο… φαρμακείο. Ωστόσο,  βρέθηκε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης με take away ποτό.

Μεγάλες ομάδες -νεαρών κυρίως- ατόμων από νωρίς παίρνουν τον καφέ ή το ποτό τους από επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και λειτουργούν αποκλειστικά με take away, ωστόσο στη συνέχεια αντί να αποχωρήσουν παραμένουν έξω από τον χώρο διασκεδάζοντας με αυτόν τον τρόπο.

 

 

Σύμφωνα με το GRTIMES, ακόμα και μετά τις 21:00 ο κόσμος σε αρκετά σημεία συνέχισε να διασκεδάζει, με αποτέλεσμα η αστυνομία ναι επέμβει και σε άλλες περιπτώσεις καταστημάτων όπου οι πολίτες ήταν συγκεντρωμένοι.

Έχει δοθεί η εντολή να ελέγχονται όλα τα άτομα που κυκλοφορούν έξω μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας και να επιβληθούν πρόστιμα όπου δεν δικαιολογείται η μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά το “ντου” της Αστυνομίας, ο κόσμος σκορπίστηκε στα στενά αλλά πολλοί, πάλι δεν έφυγαν. Για αυτό και οι έλεγχοι “απλώθηκαν” σε πολλά σημεία της πόλης, όπως είναι οι οδοί Προξένου Κορομηλά, Βογατσικού, Μητροπόλεως κτλ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάρτι» συνωστισμού ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης με ποτά take away – Τους διέλυσε η Αστυνομία (video)"

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Επαναλειτουργία ή διαμαρτυρία -Δεν περιμένουμε άλλο

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις ο Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο!

Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα.

Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της Κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Επαναλειτουργία ή διαμαρτυρία -Δεν περιμένουμε άλλο"

«Τούρκος» ο Ερντογάν με το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μητσοτάκη – Πότε πάει ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός

Θετικά ήταν τα μηνύματα από την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει στρατηγικό ρόλο για την Ελλάδα στη Μεσόγειο ενώ κατά τη συνομιλία των δυο ανδρών επιβεβαιώθηκαν τα σημεία επαφές και συμφωνήθηκε η κοινή πορεία Ελλάδας και ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων. Μάλιστα ειδικό βάρος έχει δοθεί στη Σούδα η οποία εξελίσσεται στην καλύτερη αμερικανική βάση στο εξωτερικό.

Μάλιστα αν το επιτρέψουν οι συνθήκες τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι.  Από την άλλη πλευρά η Τουρκία «βράζει» με το τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη περιμένει στο …ακουστικό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην έχει ακόμη επικοινωνήσει μαζί του, αναβάλλοντας συνέχεια αυτό το τηλεφώνημα.

Μάλιστα έγινε προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας το τηλεφώνημα αυτό να γίνει ταυτόχρονα με την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό.

Το τηλεφώνημα σε Ερντογάν αργεί και θα αργήσει και άλλο όπως δείχνουν τα πράγματα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ο Τζο Μπάιντεν, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, θα είναι σαν να προδίδει τα εκατομμύρια των γυναικών που επηρεάζονται από την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, να προδίδει αυτούς μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Και με τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν τον τελευταίο καιρό απομακρύνει όλο και περισσότερο τις δυο πλευρές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τούρκος» ο Ερντογάν με το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μητσοτάκη – Πότε πάει ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός"

ΑΑΔΕ: Παράταση έως και τον Ιούνιο για τις νέες ταμειακές

Παράταση στις προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2020 και για την απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνονται οι προθεσμίες:

  • Ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020, μέχρι την Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021.
  • Διόρθωσης των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μέχρι την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021.
  • Απόσυρσης και αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών, μέχρι την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα έργα φορολογικού ενδιαφέροντος τα οποία θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και η ένταξη 600.000 σύγχρονων ταμειακών μηχανών στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει online σύνδεσή τους με την εφορία.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΑΔΕ: Παράταση έως και τον Ιούνιο για τις νέες ταμειακές"

Εθνική Ασφαλιστική: Έκλεισε το deal, περνά στα χέρια του CVC – Το χρονικό μιας πώλησης που άργησε έξι χρόνια

Σε αμερικανικά χέρια περνά και επισήμως η Εθνική Ασφαλιστική, μετά την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να ολοκληρώσει το deal με το CVC, έχοντας λάβει και το «πράσινο φως» από τον βασικό της μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρίας, ενώ μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020.

«Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού, καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Από την Exin έως και το CVC: Μία πώληση που άργησε… έξι χρόνια

Το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε πολλά… επεισόδια, αφού η ΕΤΕ δεσμεύτηκε για την πώλησή της το μακρινό 2015, στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) μετά την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ειδικότερα, όπως και οι άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, έτσι και η ΕΤΕ, όταν έλαβε κρατική ενίσχυση το 2012 και το 2015, μπήκε σε αναγκαστικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύρια δέσμευση αυτού ήταν και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΤΕ έχει ήδη αποεπενδύσει από επτά θυγατρικές στο εξωτερικό – κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία – ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ από πλευράς ενεργητικού.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζες, η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενός είδους μνημονιακής υποχρέωσης, θα έχει πολύ δυσχερείς επιπτώσεις για την ίδια και την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κρατική ενίσχυση για την Τράπεζα θα μπορούσε να κριθεί παράνομη και η Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή της από την τράπεζα, δηλαδή την ισόποση μείωση των κεφαλαίων της! Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν αποεπενδύσει από τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους εδώ και μερικά χρόνια για τον ίδιο ακριβώς λόγο (Alpha σε AXA, Eurobank σε Fairfax, Πειραιώς σε Ergo). Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε και η DG Comp δεν μπορούσε να αφήσει την ΕΤΕ να είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που, παρόλο που έλαβε βοήθεια, τελικά θα κρατήσει τον ασφαλιστικό της βραχίονα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και της αρχής του περίφημου «level playing field» που η ίδια κηρύττει.

Μετά την ευκαιρία, που έχασε το 2007 η ΕΤΕ, να δώσει τα… χέρια με μεγάλο ασφαλιστικό Όμιλο της Ευρώπης, ο οποίος, όπως αποκάλυψε σε παλαιότερη συνάντησή του με δημοσιογράφους ο ίδιος ο CEO της τράπεζας, υπαναχώρησε από τη συμφωνία λόγω της κρίσης στην Αμερική, πολλοί ήταν εκείνοι που διεκδίκησαν την «πολύφερνη νύφη».

Η κοινοπραξία των Calamos – Exin ήταν αυτή που βρέθηκε πιο κοντά στο να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστικής, με την προσφορά της – περί το ένα δισ. ευρώ – να φέρει, μάλιστα και τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η… κόμπλα, ωστόσο, με την απουσία εγγυητικής επιστολής, σε συνδυασμό με την κόντρα, η οποία ξέσπασε μεταξύ των επενδυτών, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων που είχε ως συνέπεια την ακύρωση του deal. «Μετά την αδιέξοδη προσπάθεια πώλησής της το 2016 – 2018, όπου φάνηκε πόσο σύνθετο είναι να βρεις αγοραστή με τα απαραίτητα κεφάλαια, την όρεξη να επενδύσει σημαντικά ποσά σε μία χώρα με οικονομικές δυσκολίες στο πρόσφατο παρελθόν και με ουσιαστική κατανόηση του κλάδου και σεβασμό στην εταιρία, η Εθνική ζήτησε και έλαβε παράταση για την υλοποίηση του Πλάνου Αναδιάρθρωσης μέχρι τις 31.12.20, ούτως ώστε να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την πώληση της εταιρίας», σημειώνουν πηγές της ΕΤΕ.

Έτσι, με τη συμβολή κορυφαίων συμβούλων, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, «έτρεξε» εκ νέου τη διαδικασία εύρεσης αγοραστή. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Η Fosun, το ενδιαφέρον της οποίας για την εταιρία «μετρά» ήδη από την εποχή που στα ηνία της τράπεζας βρισκόταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, έδωσε το «παρών», χωρίς, ωστόσο, να καταθέσει εντέλει δεσμευτική προσφορά. Ο έτερος διεκδικητής, η Varde Partners, που υπαναχώρησε, χωρίς καν να ζητήσει διευκρινίσεις για το business plan, είχε ισχυρή παρουσία στην αγορά ακινήτων, μέσω της συμμετοχής – κατά 56,6% – στην Trastor ΑΕΕΑΠ και στη Lamda Malls.

Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν έναν χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά, «πάγωσαν» λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια, όμως, το CVC, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρία, επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020. Τους τελευταίους έξι μήνες η ομάδα που «έτρεχε» τη συναλλαγή στην ΕΤΕ, μαζί με τους συμβούλους και υπό τη στενή καθοδήγηση του Παύλου Μυλωνά, είχαν αλλεπάλληλες συζητήσεις με το CVC, για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. Παράλληλα, «έτρεχαν» οι συζητήσεις σε επίπεδο ΔΣ, ΤΧΣ, αλλά και εποπτικών αρχών (ΤτΕ, ΕΚΤ, DGComp). «Όλα αυτά αποδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια της τράπεζας να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή συναλλαγή από πλευράς αποτίμησης, με έναν αξιόπιστο εταίρο που θα στηρίξει και θα αναπτύξει την εταιρία, ενώ, παράλληλα, εκπληρώνοντας τη δέσμευσή της προς της DGComp», τονίζουν οι παραπάνω πηγές.

Η αποτίμηση

Η καθυστέρηση πώλησης, είχε ως συνέπεια να ανέβει το προς διάθεση ποσοστό – από 75% σε 90% σήμερα – ενώ αντίστοιχες αναπροσαρμογές έγιναν και στις αποτιμήσεις στα βιβλία – από το ένα δισ. ευρώ στα 550 εκατ. ευρώ και πλέον χαμηλότερα.

Όπως εξηγούν πηγές της τράπεζας, όπως και οι τράπεζες, έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρίες, πρέπει να τηρούν κάποια ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια. Αυτά διασφαλίζουν την ευρωστία της εταιρίας, προφυλάσσουν τους πελάτες τους από πιθανές ζημιές και, εν τέλει, καθορίζουν τη δυνατότητα πληρωμής μερίσματος στους μετόχους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εποπτικά κεφάλαια διαφέρουν από τα λογιστικά, ενώ σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις (όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική) η διαφορά, για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι μεγάλη. «Η βάση, λοιπόν, για την αποτίμηση δεν είναι τα λογιστικά κεφάλαια, αλλά το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων, εφόσον διαφέρουν μεταξύ τους. Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εποπτικά κεφάλαια είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και με αυτά θα πρέπει κάποιος να συγκρίνει το όποιο τίμημα», σχολιάζουν και συνεχίζουν: «Δευτερευόντως έρχονται τα κέρδη. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική έχει επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων που κυμαίνονται μεταξύ 40 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ. Οι διακυμάνσεις στα κέρδη της είναι και απόρροια της εξάρτησης που έχουν τα αποτελέσματα της εταιρίας στο ύψος των επιτοκίων που, με τη σειρά του, είναι άμεσο αποτέλεσμα του business mix της εταιρίας».

Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στα προϊόντα ζωής και υγείας φτάνει το 26%, σε αντίθεση με 8% στον κλάδο Ζημιών και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της εταιρίας. Αυτά τα προϊόντα που είναι μεγάλης διάρκειας (δεκαετιών) αποτιμώνται κάθε χρόνο στα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιτοκίων. Άρα, η εταιρία, όπως και όλες οι ασφαλιστικές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο στα προϊόντα ζωής, επηρεάζεται αρνητικά σε παρατεταμένο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων – πόσο μάλλον δε, σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, τα οποία και δεν προβλέπεται να ανέβουν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. «Μιλώντας για αποτίμηση, κυκλοφορούν πολλές ‘αναλύσεις’ που συγκρίνουν το τωρινό τίμημα με προηγούμενα που αποδείχθηκαν τελικά ανύπαρκτα (π.χ. Exin) ή από άγνωστες πηγές (π.χ. Gongbao). Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η τράπεζα και το Διοικητικό της Συμβούλιο ζήτησε από τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το τίμημα που προσέφερε το CVC και να δώσουν επίσημη γνωμοδότηση για το δίκαιο του τιμήματος. Τόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που είδαν όλη τη διαδικασία πώλησης από μέσα, όσο και η UBS, τη γνώμη της οποίας ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο ανεξάρτητα, συμφώνησαν στο δίκαιο του τιμήματος χωρίς περιστροφές. Εάν προστεθεί και η Barclays που εξέτασε εκ μέρους του ΤΧΣ όλα τα έγγραφα και έκανε επίσημη αποτίμηση της εταιρείας, έχουμε τέσσερις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες να επιβεβαιώνουν το δίκαιο της τιμής», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Επίσης, στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και επίσημες γνωμοδοτήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδος που γνωμοδοτούν υπέρ της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, μιας διαδικασίας μέσω της οποίας αρχικά οι σύμβουλοι είχαν απευθυνθεί σε πάνω από 45 επενδυτές από όλον τον κόσμο».

Το who is who του CVC

Το CVC είναι ένα μεγάλο private equity fund που δραστηριοποιείται ήδη 35 χρόνια στην αγορά, με έδρα την Ευρώπη και με πάνω από 105 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση. Έχει μία εξειδικευμένη ομάδα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, με εκτεταμένη εμπειρία σε επενδύσεις ασφαλιστικών εταιριών και συγκεκριμένα μέσω των επενδύσεων του στις εταιρίες Brit (Ην. Βασίλειο), Fidelis (ΗΠΑ), Domestic & General (Ην. Βασίλειο), Pension Insurance Corporation (Ην. Βασίλειο), April Group (Γαλλία), Riverstone (Ην. Βασίλειο) κ.ά..

Έχει πάρει έγκριση από πάνω από 15 εποπτικές αρχές, μεταξύ των οποίων της BaFin (Γερμανία), PRA (Ην. Βασίλειο) και FINMA (Ελβετία).

Έχει ήδη επενδύσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το 2017 και μετά, στην οποία διατηρεί γραφείο με στελέχη του, κυρίως στον συμπληρωματικό κλάδο με τον ασφαλιστικό, αυτόν της υγείας (Metropolitan, ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ, κ.ά.), αλλά και σε άλλους (π.χ. Skroutz, e-Travel, D-Marin, Vivartia).

Όπως εξηγούν πηγές της τράπεζες, η μέχρι τώρα πορεία του CVC ως ξένου επενδυτή στην Ελλάδα έχει δείξει θετικά σημάδια, τόσο για τις εταιρίες, όσο και για το προσωπικό και τους πελάτες τους. Η επιλογή του CVC ως αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική προϋποθέτει και την επιλογή του από την Εθνική τράπεζα ως εταίρου για τα επόμενα 15 χρόνια, μέσω της συνεργασίας τους στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η Εθνική δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφοροποίηση των εσόδων της και στην αύξηση των πωλήσεων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της και η απόφαση για συνεργασία με το CVC καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της τράπεζας στη δυνατότητα του νέου μετόχου να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Εθνική Ασφαλιστική: Έκλεισε το deal, περνά στα χέρια του CVC – Το χρονικό μιας πώλησης που άργησε έξι χρόνια"

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!

Οι άνθρωποι που τον περσινό χειμώνα έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί στη λοίμωξη COVID-19 κατά την πανδημία, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Τα νέα αυτά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Infection Control, δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίζουν να συστήνουν στους ασθενείς τους τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό, παρά το γεγονός ότι εξερχόμαστε σταδιακά της παραδοσιακά επίκινδυνης περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία περισσότερων από 27.000 ασθενών οι οποίοι διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Όπως αποδείχθηκε, από τους σχεδόν 13.000 που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης πέρσι, το 4% διαγνώσθηκε θετικό στην COVID-19, ενώ από τους 14.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, θετικό διαγνώσθηκε περίπου το 5%. Ο συσχετισμός παρέμεινε σημαντικός μετά τον έλεγχο για άλλες μεταβλητές όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα και οι συννοσηρότητες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία, παρόλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων. Σημειώνεται ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διαγνώσθηκε θετικός και στις δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα, με την επικεφαλής συγγραφέα Marion Hofmann Bowman να τονίζει ότι ο υποκείμενος μηχανισμός πίσω από αυτό τον συσχετισμό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.

«Είναι πιθανό οι ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης να είναι και άνθρωποι που εφαρμόζουν τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση και χρήση μάσκας. Ωστόσο, είναι και λογικό να υπάρχει μια άμεση βιολογική επίδραση του εμβολίου της γρίπης στο ανοσοποιητικό σύστημα σχετική με τη μάχη κατά του SARS-CoV-2», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του Πανεπιστημίου του Michigan.

«Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους παρόχους υγείας ακόμη ένα εργαλείο ώστε να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες, αποτελεσματικές και ασφαλείς επιλογές ανοσοποίησης. Αντί για μια ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το εμβόλιο της γρίπης που είχε αναδειχθεί τον πρώτο καιρό της πανδημίας, η δική μας μελέτη παρέχει αυτοπεποίθηση ότι το εμβόλιο της γρίπης σχετίζεται με την εξάλειψη της ανάγκης νοσηλείας για την COVID-19», συμπληρώνει με τη σειρά του, ο επίσης συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής ιατρικής, Δρ. Carmel Ashur.

Τέλος, οι ερευνητές έχουν βρει ακόμα έναν ενθαρρυντικό συσχετισμό, αυτόν ανάμεσα στο εμβόλιο της γρίπης και τις προστατευτικές του επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. «Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει το έμφραγμα και τη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για τη λήψη του κάθε χειμώνα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!"

Διαμαρτυρία από 565 συμβολαιογράφους για την ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων

Επιστολή και ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους υπουργούς απέστειλαν 565 συμβολαιογράφοι από όλη την Ελλάδα για το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την απόφαση (Α.1031/2021) του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γεώργιου Πιτσιλή σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.

Η επιστολή-ψήφισμα των συμβολαιογράφων απευθύνεται στους υπουργούς Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλή.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται «για την προχειρότητα και τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων».

Οι συμβολαιογράφοι που υπογράφουν το ψήφισμα ζητούν την τροποποίηση της επίμαχης απόφασης του κ. Πιτσιλή, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο οποίος κατά την άποψή τους, πρέπει να διενεργείται αυτόματα από την πλατφόρμα (αντίστοιχα η όμοια με τον ΕΝΦΙΑ) και τον έλεγχο και εκκαθάριση της δήλωσης ΦΜΑ αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της και όχι μετά από 60 ημέρες.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι προτείνουν:

«α) την απλοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου και την καθιέρωση λίγων βασικών και ξεκάθαρων κανόνων που δεν θα επιδέχονται ερμηνειών ώστε να καθίσταται αρχικά δυνατή ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας,

β) τον δραστικό περιορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και

γ) μία απλή και εύχρηστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, όπου με την απλή συμπλήρωση των βασικών προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου, θα υπολογίζεται αυτόματα η αξία του και θα βεβαιώνεται ο αντίστοιχος φόρος με δεδομένα που θα παρέχει η ίδια φορολογική αρχή που είναι η μόνη αρμόδια ως προς αυτό».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής-ψήφισμα και οι υπογράφοντες συμβολαιογράφοι, έχουν ως εξής:

«Ο λόγος της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας για το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχουν υπογράψει 565 συμβολαιογράφοι από όλη την Ελλάδα σχετικά με την απόφαση του κ. Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αριθμ. Α.1031/2021 με θέμα "Ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων - Δήλωση Φ.Μ.Α.", με σκοπό την τροποποίηση της, ως προς τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ο οποίος πρέπει να διενεργείται αυτόματα από την πλατφόρμα (αντίστοιχα η όμοια με τον ΕΝΦΙΑ) και τον έλεγχο και εκκαθάριση της δήλωσης ΦΜΑ αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της και όχι μετά από 60 ημέρες.

Οι Έλληνες Συμβολαιογράφοι διαμαρτυρόμαστε για την προχειρότητα και τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων.

Ανατίθεται στους συμβολαιογράφους, χωρίς ρωτηθούν και χωρίς να τους συμβουλευτούν, η αρμοδιότητα του τμήματος κεφαλαίου των εφοριών που εδώ και 70 χρόνια εφαρμόζει την απαρχαιωμένη νομοθεσία που αφορά την μεταβίβαση των ακινήτων, χωρίς καμία προετοιμασία και δίχως καμία πρόνοια για το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται γι' αυτό τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά: Η αποποίηση εκ μέρους της πολιτείας του ρόλου που έχει και πρέπει -και πρέπει σε κάθε ευνομούμενο κράτος δικαίου να έχει- στις συναλλαγές και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκ μέρους της φορολογικής αρχής προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και βεβαίωση του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου ώστε ο πωλητής να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τις υποχρεώσεις του.

Η ευθύνη δε του εγχειρήματος αυτού, μεταφέρεται στις πλάτες του πολίτη-Φορολογούμενου, ο οποίος παρέχει τα στοιχεία για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου και καλείται να εγκρίνει αυτή την αξία και το περιεχόμενο της δήλωσης βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης.

Σε μία χώρα που η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων είναι εξαιρετικά πολυδαίδαλη και προβληματική (σε σημείο που οι ίδιες φορολογικές αρχές εφαρμόζουν διαφορετικά τις οικείες διατάξεις ανά περίπτωση), με την παραπάνω απόφαση επιχειρείται: Να συντάσσει ο συμβολαιογράφος τη δήλωση ΦΜΑ και να προσδιορίζει την αντικειμενική αξία (ως αναρμόδιος γι’ αυτό) και ο πολίτης (όσο επίσης αναρμόδιος) να αποδέχεται και υποβάλλει τη δήλωση αυτή με δική του ευθύνη και όχι της φορολογικής αρχής, αφού εκείνη θα αποφαίνεται επί του θέματος (περιεχόμενο της δήλωσης, τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας, τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί κ.λπ.) μόνο 60 ημέρες μετά την υπογραφή (!) του συμβολαίου και θα καλεί τον φορολογούμενου για τα περαιτέρω (επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους ή ακυρώνοντας απαλλαγές από φόρο).

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω πρωτόγνωρη πρακτική καθιστά συμβολαιογράφους και τους πολίτες όμηρους της φορολογικής Αρχής και για το λόγο αυτό θεωρείται εξόφθαλμα αντισυνταγματική.

Ζητάμε το αυτονόητο: Τον εκ μέρους της φορολογικής αρχής προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου ώστε ο πολίτης να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τις υποχρεώσεις του.

Οι Συμβολαιογράφοι επιθυμούμε μία σωστή και νόμιμη ηλεκτρονική διαδικασία που θα διευκολύνει υπηρεσίες, επαγγελματίες και κυρίως τους πολίτες και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να απέχουμε από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων κεφαλαίου που ορίζει η παραπάνω απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Προτείνουμε:

α) την απλοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου και την καθιέρωση λίγων βασικών και ξεκάθαρων κανόνων που δεν θα επιδέχονται ερμηνειών ώστε να καθίσταται αρχικά δυνατή ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας,

β) τον δραστικό περιορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και

γ) μία απλή και εύχρηστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, όπου με την απλή συμπλήρωση των βασικών προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου, θα υπολογίζεται αυτόματα η αξία του και θα βεβαιώνεται ο αντίστοιχος φόρος με δεδομένα που θα παρέχει η ίδια φορολογική αρχή που είναι η μόνη αρμόδια ως προς αυτό.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι:

1. Στέλιος Ρέβελας

2. Ελένη Παναγόπουλου

3. Μαριάννα Αργυρίου

4. ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

5.  Λαμπρινη Κορομπελη

6. Δήμητρα – Ειρήνη Γκούφα

7. Σταμάτης Λίνας

8. ΝΙΚΗ ΓΟΥΝΑΡΗ

9. Αλεξανδρα Κατσαΐτη

10. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

11. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΡΑΝΤΗ

12. Μαριαλενα Κουμαντου

13. Ελενη Δεβερακη

14. Λεωνή Βέλλη

15. Βασιλική Κατιντσάρου

16. Χάιδω Βελαώρα

17. ΑΛΕΞΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

18. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ

19. Κυριακούλα Κανακίδου

20. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

21. EFSTATHIA GIANNOPOULOU

22. ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

23. ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΔΑΣΑΚΗ

24. Αικατερίνη Κουτρα

25. ΔΟΜΝΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

26. Μόρφη Μπουραντά

27. ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΓΚΟΥΜΑ

28. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

29. Kelly Andrali

30. ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

31. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΙΦΤΗ

32. ΕΛΕΝΗ ΣΙΠΑΚΗ

33. ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ ΡΟΖΟΥ

34. Αθανασία Βαντσιούρη

35. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

36. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΚΗΣ

37. Eleni Tsontaki

38. Αλίκη Χριστοδούλου

39. ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

40. Μαρία Τζαννίδου

41. Κατερίνα Τριχιά

42. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΝΑΜΠΑΚΟΥ

43. ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΟΛΟΓΑΚΗ

44. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

45. Panos-Oratios Koutas

46. Μίνα Μπέσιου

47. Κατερίνα Ζεβόλη

48. ΕΛΕΝΗ ΧΑΜΟΥΡΟΥΔΗ

49. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

50. ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ

51. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

52. ΕΛΕΝΗ ΑΣΜΑΝΗ

53. ΠΡΙΝΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

54. ΜΑΡΙΑ-ΜΕΡΟΠΗ ΓΕΡΑΚΗ

55. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ

56. Κατερίνα Πεζιρκιανίδου

57. Τριανταφυλίτσα - Μαρία Σίττα

58. ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΣΟΥΤΗ

59. Ζωή Πουλάκη

60. ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ

61. ΧΑΡΙΤΟΥΛΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

62. ΜΥΡΤΩ ΦΙΤΖΙΟΥ

63. Δήμητρα Αποστολοπούλου

64. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥΜΠΑ

65. Μαρία Πασχου

66. ΜΑΡΙΑ ΞΕΝΟΥ

67. Γεωργία Μουνδρούκα

68. Θεοδώρα Μανίκα

69. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΡΟΥΣΣΑΚΗ

70. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΠΠΕ

71. ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

72. Angeliki Siligardou

73. Ηρώ Κελαϊδή

74. Βασιλεια Βασιλακη

75. Γεωργία Σούκουλη

76. Μαρινα Καρτσαγκουλη

77. ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΚΥΡΗ

78. Eleftheria Stachtari

79. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ

80. Ίρις Ξανθουδάκη

81. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

82. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

83.ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΗ

84.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΗ

85. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΡΟΣΟΥ

86. Μιχαλίνα Επιτροπάκη

87. ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

88. Μαρία Χαραλαμπιδη

89. MARIA LAZAROU

90. ΑΜΑΛΙΑ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΕΡΡΑ

91. ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ-ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕ

92. Βασίλης Μπούτος

93. Alexandra Venieri

94. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

95. ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΟΥ

96. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΑΜΑΚΟΥ

97. Παρασκευούλα Τσοπουρίδου

98. Λυδία Φρύδα

99. Ιωάννα Κανελλοπούλου

100. ΜΙΡΑΝΤΑ ΙΑΤΡΟΥ

101. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΡΥΩΝΗ

102. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗ

103. Παναγιώτα Αγγελή

104. ΦΕΣΤΑ ΕΥΓΕΝΙΑ

105. ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

106. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΛΗ

107. ΕΛΕΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

108. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

109. Rita Tsiara

110. Κωνσταντίνος Βλαχάκης

111. ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ

112. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

113. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

114. ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ

115. Mαρίνα Βίγλατζη

116. Eirini Chatzaki

117. Μαρινα Παπαιωαννου

118. Φωτεινή Ντανάκα

119. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

120. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΡΤΣΟΣ

121. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΞΕΝΟΓΙΩΡΓΗ

122. Alexandra ALEXOPOULOU

123. ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ

124. Αθανάσιος Μπασλής

125. ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΕΣΚΟΥ

126. Ειρηνη Αικατερίνη Αθανασακη

127. Παναγιώτα Χατζοπούλου

128. ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

129. ΑΜΑΛΙΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ

130. Νικολεττα Αδαμοπουλου

131. Βασιλική Δαμαλίτου

132. ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

133. Κωνσταντια Σκρεκη

134. Ευαγγελια ΨΑΡΡΗ

135. Πούλια Xηνά

136. Φανή Γιαννενάκη

137. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

138. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ

139. ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗ

140. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΟΥ

141. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝΑΣ

142. Ειρηνη Μαρασογλου

143. ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

144. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΖΑΝΗ

145. ΑΛΚΗΣΤΗ ΦΑΚΙΔΑΡΗ

146. Μαρια Χουβαρδά

147. Apostolis Kotronis

148. ΣΟΦΙΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ

149. Ευα Γουλανδρη

150. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ

151. ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΧΑΪΚΑΛΗ

152. ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΠΑΡΑΚΟΥ

153. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

154. ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΝΘΑΡΙΔΟΥ

155. ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

156. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΤΟΥ

157. ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

158. Ελενη Κοντογεωργου

159. ΕΥΑ ΓΙΑΛΑΜΑ

160. ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

161. Ελένη Καλλιανέζου

162. ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

163. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ

164. Ειρήνη Βάκουλη

165. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΨΗΜΙΤΗ

166. Εμμανουηλ Παπαμανωλης

167. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ

168. Ιωαννης Λαινας

169. Αναστασία Καραγιώργου

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαμαρτυρία από 565 συμβολαιογράφους για την ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων"

Ριφιφί στο Ψυχικό: Προφυλακίστηκε ο 58χρονος

Στη φυλακή οδηγείται ο 58χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται για τη διάρρηξη τεσσάρων θυρίδων σε τράπεζα του Ψυχικού τον περασμένο Αύγουστο. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ανακριτής και εισαγγελέας, αποφάσισαν να κριθεί προφυλακιστέος.

Ο 58χρoνος κατηγορούμενος στην απολογία του δήλωσε παντελώς αθώος για το ριφιφί στις θυρίδες της τράπεζας στο Ψυχικό και επισήμανε το γεγονός πως το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε, δεν ανήκει μόνο σε αυτόν, αλλά σε ακόμα δυο άτομα, την ιδιοκτήτρια της θυρίδας και σε ένα ακόμα άτομο που δεν έχει ταυτοποιηθεί.

“Το ίχνος DNA είναι μικτό. Εμπεριέχει εκτός από δικά μου στοιχεία, άλλων δύο ατόμων. Της ιδιοκτήτριας της θυρίδας κι ενός άγνωστου προσώπου. Γιατί κατηγορούμαι εγώ;” φέρεται να είπε στην απολογία του.

Σχετικά με το dna που εντοπίστηκε στο εσωτερικό μιας εκ των θυρίδων, υποστήριξε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσε να έχει “μεταφερθεί”. “Πιθανολογώ ότι το γενετικό υλικό θα μπορούσε να έχει βρεθεί στην κασετίνα, όταν η ιδιοκτήτριά της την ακούμπησε στο κοινόχρηστο τραπέζι. Και εγώ και άλλοι χρησιμοποιούμε το ίδιο τραπέζι”, υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κορονοϊός και το… αγαπημένο αξεσουάρ

Η πλευρά του κατηγορούμενου ανέθεσε σε πραγματογνώμονα-γενετιστή τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης για το γενετικό υλικό.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει  ότι εντός του χώρου των θυρίδων δεν υπάρχει σύστημα βιντεοσκόπησης ή παρακολούθησης, επομένως δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από ποιον παραβιάστηκαν οι θυρίδες.

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μέτρα προφύλαξης που φέρεται να έπαιρνε όταν επισκεπτόταν την τράπεζα, λέγοντας ότι φοράει πολύ συχνά καπέλο και λόγω της πανδημίας λάμβανε προστατευτικά μέτρα.

“Το καπέλο είναι αγαπημένο μου αξεσουάρ και το χρησιμοποιώ συχνά στην καθημερινότητά μου. Τα γάντια και τη μάσκα τα φορούσα λόγω κορονοϊού.

Το ινστιτούτο αισθητικής της συζύγου μου βρίσκεται κοντά στην τράπεζα και δεν ήθελα κάποιος πελάτης να δει ότι δεν τηρώ τα μέτρα”, φέρεται να ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριφιφί στο Ψυχικό: Προφυλακίστηκε ο 58χρονος"

Κορωνοϊός: Στα 1.496 τα κρούσματα, 707 οι διασωληνωμένοι - 53 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των τεστ ήταν εξαιρετικά μικρός το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά έγιναν 11.542 εκ των οποίων τα 5.911 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 5.631 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 1.496 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

82 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

62 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

157 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

63 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

117 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

15 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

167 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

68 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

15 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

17 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

38 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

51 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Μήλου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

59 κρούσματα υπό διερεύνηση

Βάνα Παπαευαγγέλου: Σημάδια σταθεροποίησης

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε.


Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας.

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Νίκος Χαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο το πρωί στις 6, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν:

* η Περιφέρεια Αττικής,

* οι Περιφερειακές Ενότητες

- Αιτωλοακαρνανίας

- Αχαΐας

- Βοιωτίας

- Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου

- Φθιώτιδας

- Ευρυτανίας

- Αργολίδας

- Αρκαδίας

- Κορινθίας

- Θεσσαλονίκης

- Χαλκιδικής

- Θεσπρωτίας

- Ηρακλείου

- Λέσβου

- Ζακύνθου και

- Μυκόνου,

- καθώς και

- ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

- ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

- ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,

- ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

- οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

- ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

- ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

- ο Δήμος Σκιάθου,

- ο Δήμος Καρδίτσας,

- και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.496 τα κρούσματα, 707 οι διασωληνωμένοι - 53 θάνατοι"

Ριφιφί στο Ψυχικό: Έτσι παραβιάστηκαν με κατσαβίδι οι θυρίδες – Χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά!

Πολύ εύκολο φαίνεται πως ήταν να διαρρήξει κάποιος θυρίδες σε τράπεζες. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά τη διάρρηξη με λεία μαμούθ στο Ψυχικό.

Η «αυτοψία» του δικαστικού πραγματογνώμονα, Γιώργου Ραυτογιάννη, στην τράπεζα στο Ψυχικό όπου έγινε το ριφιφί στις θυρίδες, αποδεικνύει το πόσο εύκολο μπορεί να είναι το να ανοίξει κάποιος με θυρίδα με κατσαβίδι. Σημειώνεται ότι με τον τρόπο αυτό κατηγορείται πως τις άνοιξε ο 58χρονος.

Ο Γιώργος Ραυτογιάννης που κλήθηκε και παρέδωσε την αναφορά του εκ μέρους του δημοσίου, χρειάστηκε μόλις δυο λεπτά για να παραβιάσει και τις δυο κλειδαριές που διαθέτει κάθε μια από τις  θυρίδες, χρησιμοποιώντας απλά ως διαρρηκτικό εργαλείο ένα απλό κατσαβίδι, αντίστοιχο μ’ αυτό που βρέθηκε στην κατοχή του 58χρονου.

Ο κ. Ραυτογιάννης μιλώντας στο newsit.gr επεσήμανε την ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να παραβιάσει μια προς μια αυτές τις θυρίδες. «Πίεσα με το κατσαβίδι το πορτάκι της θυρίδας, τόσο όσο χρειάστηκε για να κοπεί στα δυο η γλώσσα της κλειδαριάς. Δεν χρειάστηκε δηλαδή καν να παραβιάσω πρώτα την θυρίδα με κάποιο αντικλείδι ή πασπαρτού. Με ελάχιστη δύναμη η γλώσσα γίνεται κομμάτια. Και δυστυχώς επειδή αυτός ο φωριαμός με τις θυρίδες είναι ξένης κατασκευής αυτό συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις τραπεζικές θυρίδες γενικά στη χώρα μας. Και είναι δίκοπο μαχαίρι να ληφθούν άλλα μέτρα πέραν των κλειδαριών, αφού η πρόσβαση στις θυρίδες είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του κάθε ενοικιαστή …», καταλήγει ο έμπειρος δικαστικός πραγματογνώμονας.

 Οι συνήγοροι του 59χρονου πρόκειται να υποβάλλουν αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας καθώς το πλαστικό κουτί με το DNA, δεν είναι στα πειστήρια-κατασχεθέντα και μέχρι σήμερα είναι κανονικά στη θέση του για να … εξυπηρετήσει  τον επόμενο ενοικιαστή της θυρίδας.

«Γνήσιο» το DNA στο ριφιφί αλλά …

Η υπεραστική γραμμή του 58χρονου που κατηγορείται για το «χρυσό» ριφιφί δεν αμφισβητεί την «γνησιότητα» του DNA αλλά τον τρόπο ύπαρξης του ή για την ακρίβεια μεταφοράς του στο μπεζ πλαστικό κουτί, στο οποίο οι κάτοχοι των θυρίδων τοποθετούν μέσα  τα πολύτιμα αντικείμενά τους [χρήματα, κοσμήματα κτλ].

Το κουτί αυτό είναι το αποσπώμενο κομμάτι της θυρίδας το οποίο οι κάτοχοι έχουν την δυνατότητα να το τοποθετούν και στο τραπέζι που βρίσκεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του τραπεζικού υποκαταστήματος και στη συνέχεια να το κλειδώνουν μέσα στη θυρίδα. Θεωρούν δηλαδή ότι ο ιδρώτας του 58χρονου, «κουβαλήθηκε» μέσα στο κουτί από την πραγματική ενοικιάστρια της θυρίδας, όταν εκείνη ακούμπησε πάνω σε «αποτύπωμα» που είχε αφήσει τυχαία ο 58χρονος σε κοινή θέα …

Φέρνουν γενετιστή …

Το DNA πάντως είναι μείγμα δικό του, της πραγματικής  ιδιοκτήτριας της θυρίδας και ενός ακόμη άγνωστου προσώπου που παραμένει «ορφανό». Πάντως απ’ τους τρεις, η γυναίκα φέρεται να διαθέτει  μεγαλύτερο φορτίο κυττάρων απ’ τους υπολοίπους.

Για το σκοπό αυτό ο κατηγορούμενος πρόκειται να επιστρατεύσει ως τεχνικό σύμβουλο τον γενετιστή κ. Φιτσιάλο με τον οποίο και ήδη έχουν έρθει σε επαφή οι συνήγοροι του Αντώνης Βουλγαράκης και Βασίλης Σερεμέτης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριφιφί στο Ψυχικό: Έτσι παραβιάστηκαν με κατσαβίδι οι θυρίδες – Χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά!"

Αλλαγή ώρας 2021: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών από την Κυριακή

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 αλλάζει η ώρα γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04:00.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλαγή ώρας 2021: Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών από την Κυριακή"

Ο πρώην διευθυντής του CDC επιμένει: Ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν το 2019

Ο κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε φυσικά αλλά δραπέτευσε από εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Ρέντφιλντ τόνισε στο CNN πως ο κορονοϊός που ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν προέρχεται από τη φύση αλλά από ένα εργαστήριο.

«Είμαι της άποψης κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πιο πιθανή αιτιολογία του κορονοϊού στην Ουχάν προήλθε και ξέφυγε από ένα εργαστήριο», δήλωσε ο Ρέντφιλντ, που ήταν επικεφαλής του CDC κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις».

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από την μετάδοσή του από τα ζώα, πιθανόν νυχτερίδες, στον άνθρωπο ο ίδιος επιμένει και λέι πως δεν είναι ασυνήθιστο τα αναπνευστικά παθογόνα που τελούν υπό επεξεργασία σε εργαστήριο να μολύνουν τον υπάλληλο.Αυτό δεν υπονοεί καμία εσκεμμένη κατάσταση».

«Αυτή είναι η γνώμη μου είμαι ιολόγος. Όλη μου τη ζωή ασχολούμαι με την ιολογία. Δεν πιστεύω ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο πέρασε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο και από εκείνη τη στιγμή, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο μολυσματικούς ιούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στην ανθρωπότητα, αναφορικά με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο κορονοϊός δεν εμφανίστηκε στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά το σφάλμα στο εργαστήριο έγινε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρώην διευθυντής του CDC επιμένει: Ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν το 2019"

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση του κορονοϊού

Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από την Covid-19, αλλά και μετάδοσης του ιού, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως όμως επισημαίνεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΕΜΑ στο Twitter, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ έχουν δείξει μια θετική ισορροπία οφέλους – ρίσκου στην αποτροπή της νόσου Covid-19», αναφέρει ακόμη ο ΕΜΑ.

Η δυνατότητα των εμβολίων να προλάβουν τη μετάδοση του κορονοϊού είναι από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται παγκοσμίως καθώς προχωρεί ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να ανακόπτουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες όπως συμπεριφορικές αλλαγές και lockdowns και αφετέρου είναι δύσκολη η ανίχνευση των ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση του κορονοϊού"

Lockdown: Εισήγηση λοιμωξιολόγων για άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικών μετακινήσεων από 5 Απριλίου

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για να επιτραπούν ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις από τις 5 Απριλίου, δίνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

'Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η επιτροπή θα εισηγηθεί παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα γίνουν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: Εισήγηση λοιμωξιολόγων για άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικών μετακινήσεων από 5 Απριλίου"

Η Άγκυρα «τα βάζει» με τον ΟΗΕ: Ενοχλήθηκε με την τοποθέτηση νέου Στρατηγού στην UNFICYP

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποφάσισε την τοποθέτηση της Νορβηγίδας Στρατηγού Ingrid Gjerde ως επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε την Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου και σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε δηλώσεις όπου «τα βάζει» με τον ΟΗΕ για την απόφαση, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στην επικείμενη άτυπη Πενταμερή Σύνοδο για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Ακσόι αναφέρει ότι, ως προς το διορισμό της Νορβηγίδας Στρατηγού ως Διοικητής της UNFICYP που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 24 Μαρτίου 2021, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, σχετικά με αυτόν τον διορισμό, ο οποίος, σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές, έγινε χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση των «αρχών» του ψευδοκράτους.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει λέγοντας πως «σε μια περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, η οποία θα έχει ως στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, αυτή η προσέγγιση αγνοεί μια από τις πιο βασικές αρχές, αυτή της ίσης μεταχείρισης των δύο πλευρών.

Στο τέλος ο Τούρκος αξιωματούχος τονίζει ότι η UNFICYP δραστηριοποιείται στην επικράτεια του ψευδοκράτους» στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλόπιστης προσέγγισης των αρχών του, ενώ προσθέτει κιόλας και την απουσία νομικής βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό, ότι το ψευδοκράτος δεν έχει καμία νομική αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα «τα βάζει» με τον ΟΗΕ: Ενοχλήθηκε με την τοποθέτηση νέου Στρατηγού στην UNFICYP"

Αρ. Πελώνη: Ψέματα και λάσπη ΣΥΡΙΖΑ για τα self test

«Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα με επίσημη ανακοίνωσή του» δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά και τη σημερινή, σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλά για «ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για τα self test της Siemens». 

«Σεβόμενοι τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού δεν απαντήσαμε χθες. Αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει "ειδήσεις", πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά» απαντά η Αριστοτελία Πελώνη. Καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ πως «λέει ψέματα για τον πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στη στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές "πελάτες" της Siemens. Δείχνει έτσι, την "εμπιστοσύνη" με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως οι προδιαγραφές των self test για τον κορωνοϊό «πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens, που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί».

Η κ. Πελώνη ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη; 

Υ.Γ. Υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας περιμένει το αποτέλεσμα» καταλήγει.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρ. Πελώνη: Ψέματα και λάσπη ΣΥΡΙΖΑ για τα self test"

Κορονοϊός – ΕΟΦ: Τι αναφέρει η AstraZeneca για την πιθανή θρόμβωση από το εμβόλιο

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σημερινή του ενημέρωση, κοινοποιεί ενημέρωση από την AstraZeneca AB σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σχετικά με το ενδεχόμενο θρομβοπενίας και διαταραχών της πήξης.

Με σχετική της ανακοίνωση, η οποία προωθείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η AstraZeneca ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο θρομβοπενίας και διαταραχών της πήξης από το εμβόλιό της για τη νόσο COVID-19.

Στην περίληψη της ανακοίνωσής της, η AstraZeneca αναφέρει τα ακόλουθα:

Εμβόλιο έναντι της COVID-19 της AstraZeneca: τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων παρά την ενδεχόμενη σύνδεση ταυτόχρονης εμφάνισης σπανίων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία, έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 της AstraZeneca.

Οι Επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας.

Οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να καθοδηγούνται να ζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, οποιοσδήποτε εμβολιαζόμενος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό, ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος (πετέχειες) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca προς τους γιατρούς για το εμβόλιό της έναντι της COVID-19

Δείτε εδώ ολόκληρη την ενημέρωση.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – ΕΟΦ: Τι αναφέρει η AstraZeneca για την πιθανή θρόμβωση από το εμβόλιο"

Υποχρεωτικά self-tests για εργαζόμενους σε εστίαση-τουρισμό

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα ελέγχονται με self-test ανίχνευσης Covid οι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αναρτούν σε εμφανές σημείο των καταστημάτων τους. 

Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν το σχέδιο ώστε να ανοίξει η εστίαση σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά το Πάσχα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των εμβολιασμών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά self-tests για εργαζόμενους σε εστίαση-τουρισμό"

Εφιαλτικό σενάριο στην Γερμανία για 100.000 κρούσματα την ημέρα

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο μέχρι στιγμής για τη Γερμανία και δεν αποκλείεται το σενάριο των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως, προειδοποίησε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, του Β117, και των πρώτων βημάτων χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

“Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτό το κύμα θα είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα”, δήλωσε ο Βίλερ σήμερα, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Πάσχα. “Έχουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας”, τόνισε.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σχολίασε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο “του μαραθωνίου της πανδημίας”, όμως προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας ενδέχεται να φτάσει στα όριά του τον Απρίλιο.

Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε 21.573 νέα κρούσματα κορονοϊού για το προηγούμενο 24ωρο καθώς και 183 νέους θανάτους λόγω covid-19.

Ο Σπαν επεσήμανε ότι από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Παράλληλα ζήτησε από τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στον εμβολιασμό κατά της covid-19, για παράδειγμα προσφέροντας τα Σαββατοκύριακα τις μη χρησιμοποιημένες δόσεις των εμβολίων σε όλους τους ενήλικες άνω των 70 ετών και μειώνοντας τα αποθέματά τους πιο γρήγορα.

Στη Γερμανία αυξάνεται η αγανάκτηση για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού. Περίπου το 10% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου, όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή το Ισραήλ.

Ρωσικό εμβόλιο

Στο μεταξύ το Βερολίνο δήλωσε έτοιμο να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

“Η έγκριση από τον ΕΜΑ – που ακόμη δεν έχει δοθεί– θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Sputnik V στις εκστρατείες εμβολιασμού, κάτι που θα γίνει και στη Γερμανία”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

“Κάθε εμβόλιο είναι καλοδεχούμενο”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Στέφαν Γκάμπριελ Χάουφε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτικό σενάριο στην Γερμανία για 100.000 κρούσματα την ημέρα"

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε τεστ 20 δευτερολέπτων για την ανίχνευση του ιού

Η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Βρετανίας ενέκρινε ένα τεστ 20 δευτερολέπτων για την ανίχνευση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία διανομής του προϊόντος εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ελέγχου που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε επιχειρήσεις.

Τα rapid tests θεωρούνται βασική αρχή στον οδικό χάρτη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την άρση του λοκντάουν, αλλά έχουν εκφραστεί ανησυχίες ως προς την ακρίβεια των υφιστάμενων ανοσοχρωματογραφικών δοκιμών πλευρικής ροής.

Το τεστ Virolens, το οποίο παρασκευάζει η βρετανική νεοφυής επιχείρηση iAbra σε συνεργασία με την TT Electronics, δοκιμάστηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου και χρησιμοποιεί φαρυγγικό μάκτρο για τη συλλογή σιέλου.

Η Histate, η εταιρεία διανομής του τεστ, ανακοίνωσε ότι θα το κυκλοφορήσει άμεσα έπειτα από την έγκρισή του από την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσβλέπει σε ευρύτερη κυκλοφορία του κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Histate, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι το τεστ έχει 98,1% ευαισθησία, που σημαίνει ότι βγάζει λιγοστά λανθασμένα αρνητικά αποτελέσματα και 99,7% ακρίβεια, που σημαίνει ότι βγάζει λίγα λανθασμένα θετικά αποτελέσματα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Εγκρίθηκε τεστ 20 δευτερολέπτων για την ανίχνευση του ιού"

Διώρυγα του Σουέζ: Στα ύψη το πετρέλαιο από το μπλοκάρισμα – Ζημιές 10 δισ. την ημέρα

Μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και φόβους για εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου έχει προκαλέσει η ακινητοποίηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ. Παρά τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει ολόκληρες εβδομάδες και οι ναυτιλιακές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν την πορεία ων πλοίων τους. 

Το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με φορείς της ναυσιπλοΐας, δημιουργεί μεγάλη ζημία στον κλάδο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η βλάβη στο Ever Given έχει καθυστερήσει τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων την ώρα.

Η γέφυρα αποτελεί κομβικό πέρασμα μεταξύ δύσης και ανατολής και – σύμφωνα με το BBC – μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα προς τα ανατολικά και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα.

Δείτε φωτογραφίες:


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αποστολής των πετρελαιοφόρων προϊόντων, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί αυτήν την εβδομάδα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν τα μικρότερα δεξαμενόπλοια, η νάφθα και το μαζούτ, εάν το κανάλι παρέμεινε κλειστό για εβδομάδες.

«Περίπου το 20% της νάφθας της Ασίας προμηθεύεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ», δήλωσε ο Σρι Παραβαϊκαράσου, διευθυντής για το πετρέλαιο της Ασίας στο FGE, προσθέτοντας ότι τα νέα πλοία που μετακινούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της Διώρυγας περιμένουν περισσότερα από 30 πετρελαιοφόρα.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

Παρά τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει ολόκληρες εβδομάδες. Το πλοίο έχει μάκρος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. Επιπλέον, μεταφέρει πάνω του 20.000 κοντέινερ. Επομένως, η ρυμούλκησή του καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι εκσκαφείς πρέπει να σκάψουν σε βάθος 12-16 μέτρων στην άμμο για να απελευθερωθεί το πλοίο και να μπορεί να μετακινηθεί.

«Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού», πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα η ολλανδική εταιρία Smit Salvage είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «ημέρες ακόμα και εβδομάδες».

Η εταιρία διαχείρισης του σκάφους Evergreen Marine Corp, με έδρα την Ταϊβάν, ανέθεσε στην Smit Salvage και την ιαπωνική εταιρία Nippon Salvage να εκπονήσουν «ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο» για την αποκόλληση του πλοίου. Οι πρώτοι ειδικοί έφθασαν χθες.

Δείτε βίντεο:
 
 
Οι ναυτιλιακές αλλάζουν πορεία

Σημειώνεται ότι και στα δύο άκρα του καναλιού έχει δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάζουν πορεία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι επτά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) άλλαξαν πορεία την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της κυκλοφορίας, με τεράστιο οικονομικό κόστος. Τρία από τα δεξαμενόπλοια ακολούθησαν τη μακρύτερη διαδρομή κάνοντας τον γύρο της Αφρικής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

 CNNi, BBC, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώρυγα του Σουέζ: Στα ύψη το πετρέλαιο από το μπλοκάρισμα – Ζημιές 10 δισ. την ημέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news