facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Συνελήφθησαν 15χρονος και 22χρονος – Κατηγορούνται για ληστείες σε σταθμούς του Μετρό

Δύο Ιρακινοί, 15 και 22 ετών, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι (31/3) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας, κατηγορούμενοι ότι διέπρατταν ληστείες κατά συρροή σε σταθμούς του Μετρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο διερεύνησης αλλεπάλληλων περιστατικών ληστειών στους σταθμούς του Κεραμεικού, της Αγίας Μαρίνας, του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, οι δύο κατηγορούμενοι πλησίαζαν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, μέσα σε σταθμούς, και με τη χρήση ή απειλή βίας τους αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα ή άλλα τιμαλφή.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις ληστειών.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν 15χρονος και 22χρονος – Κατηγορούνται για ληστείες σε σταθμούς του Μετρό"

Τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή: Τα άλλα τρία χτυπήματα που ετοίμαζαν οι Πακιστανοί – Το mail από Ελβετία

Δεν ήταν μόνο το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή στόχος των δύο Πακιστανών που κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση τους συνεχίζονται και σύμφωνα με τον Alpha η αντιτρομοκρατική αποδίδει στους δύο συλληφθέντες άλλους τρεις στόχους.

Ο πρώτος στόχος είναι επίθεση με σακίδιο γεμάτο εκρηκτικά σε πολυσύχναστο σημείο της Ζακύνθου ή της Αθήνας την περίοδο των Χριστουγέννων που μας πέρασε. Στόχευαν σε όσο περισσότερα θύματα μπορούσαν.

Επίσης η αντιτρομοκρατική τους αποδίδει ότι σχεδίαζαν ανθρωποκτονία επιχειρηματιών στη Ζάκυνθο. Στις συνομιλίες τους υπάρχει μάλιστα αναφορά για ποιο πρόσωπο πρόκειται και τέλος ότι σχεδίαζαν άλλες δύο δολοφονίες σε νησί χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία.

Από τον Νοέμβριο του 2022 είχαν αρχίσει τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τον εγκέφαλο της οργάνωσης στο Ιράν για τον τρόπο που θα δρούσαν. 

Οι αρχές θεωρούν ότι ο 27χρονος που συνελήφθη στη Ζάκυνθο είχε κεντρικό ρόλο και προσπαθούσε να στρατολογήσει κάποια άτομα στην οργάνωση και τα κατάφερε με τον 29χρονο.

Το mail που ξετύλιξε το κουβάρι

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και έφτασε ένα μήνυμα στην αντιτρομοκρατική από άγνωστο αποστολέα. Το mail έγραφε ότι ομάδα Πακιστανών ετοιμάζει χτύπημα με όπλα και εκρηκτικά στην Ελλάδα. Τα σχέδια ήταν αποθηκευμένα στα κινητά τηλέφωνα και στους υπολογιστές των μελών της οργάνωσης. Το ίδιο μήνυμα ανέφερε ότι αρχηγός ήταν ο 27χρονος που συνελήφθη στη Ζάκυνθο και μάλιστα είχαν αποστείλει και τη φωτογραφία του. Μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι η διεύθυνση που στάλθηκε το mail στις ελληνικές αρχές ήταν από μια εταιρία στην Ελβετία.

Οι συνομιλίες για τα χτυπήματα

Σοκ, πάντως, προσκαλούν και οι συνομιλίες των δύο συλληφθέντων με τον εγκέφαλο της οργάνωσης στο Ιράν. «Όσο θα μεγαλώνουν τα νούμερα τόσο θα μεγαλώσουν τα λεφτά. Αν φτάσουν μέχρι 5-6 άτομα μιλάμε και για 20 εκατ. ρουπίες», λέει χαρακτηριστικά ο εγκέφαλος από το Ιράν.

«’Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και θα μπορούσαμε να βρούμε πολύ κόσμο μαζεμένο στο ίδιο σημείο. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα σημείο και από εκεί και εκεί να τιναχτεί πολύς κόσμος. Αυτό θα μπορούσα να κάνω και εδώ στο νησί, θα μπορούσα να το κάνω και στην Αθήνα αν είχαμε τα πράγματα αυτά που έλεγες», απαντά ο 27χρονος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή: Τα άλλα τρία χτυπήματα που ετοίμαζαν οι Πακιστανοί – Το mail από Ελβετία"

Στους 21 έφτασαν οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες στις νότιες και δυτικο-κεντρικές ΗΠΑ

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες και δυτικο-κεντρικές ΗΠΑ καθώς ανεμοστρόβιλοι και σφοδρές καταιγίδες κατέστρεψαν σπίτια και επιχειρήσεις, ξερίζωσαν δέντρα και κατέστρεψαν γειτονιές σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επτά στην κομητεία του Τενεσί, τέσσερις στη μικρή πόλη Γουίν του Αρκάνσας, τέσσερις στο Ιλινόις και τρεις στο κοντινό Σάλιβαν της Ιντιάνα.

Άλλοι θάνατοι από τις καταιγίδες που έπληξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο αναφέρθηκαν στην Αλαμπάμα και το Μισισιπή, καθώς και ένας κοντά στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, όπου ο δήμαρχος δήλωσε ότι περισσότερα από 2.000 κτίρια βρέθηκαν στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.

Η κομητεία Πουλάσκι, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα του Αρκάνσας, Λιτλ Ροκ, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι κάτοικοι εκεί ξύπνησαν βλέποντας εικόνας καταστροφής. Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε στέγες και τοίχους κτιρίων, σκόρπισε αυτοκίνητα σαν να ήταν παιγνίδια, ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να φύγουν από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λιτλ Ροκ Φρανκ Σκοτ.

Η πόλη Γούιν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολιτείας, «κόπηκε ουσιαστικά στη μέση από τις ζημιές από τα ανατολικά προς τα δυτικά», είπε η δήμαρχος Τζένιφερ Χομπς στο CNN.

Περισσότερα από 650.000 σπίτια παρέμεναν σήμερα χωρίς ηλεκτροδρότηση στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια, το Τενεσί, το Κεντάκι και τη Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με την αμερικανική PowerOutage.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους και ισχυρές καταιγίδες που ενδέχεται να πλήξουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Οχάιο, σήμερα Σάββατο.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Μισισιπή, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την περιοχή χθες Παρασκευή.

Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 21 έφτασαν οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες στις νότιες και δυτικο-κεντρικές ΗΠΑ"

Ο Εβρος θωρακίζεται: Ο φράχτης θα επεκταθεί και θα αποκτήσει υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης

Απροσπέλαστη θα γίνει η ελληνοτουρκική μεθόριος του Έβρου με την επέκταση του φράχτη, αλλά και με τη χρήση υπερσύγχρονων μέσων επιτήρησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Πρωτοψάλτη. Πρόκειται για σύμβαση ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. 

Η νέα επέκταση στον Έβρο αφορά 35 χιλιόμετρα ανάμεσα στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και την Κορνοφωλιά Σουφλίου. Προϋπήρχαν 11 χιλιόμετρα βορειότερα, από τις Καστανιές μέχρι και τη Βύσσα, και 28 χιλιόμετρα στο νότιο μέρος του Έβρου, στις Φέρες.

Αναλυτικά τα στοιχεία για την επέκταση
 
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • Το ύψος του εμποδίου θα είναι 5 μέτρα, θα είναι πακτωμένο στο έδαφος, αλλά και το βάθος θα είναι 6 μέτρα, δημιουργώντας έτσι ένα απροσπέλαστο κομμάτι του Έβρου
  • Επτά Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια με θωρακισμένες καμπίνες 
  • Διαμόρφωση Οδών Επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
  • Θα γίνουν κατασκευές Θυροφραγμάτων 
  • Νέο Κτίριο 300 τμ, όπου θα τον εξοπλισμό της φύλαξης των συνόρων 

Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό κομμάτι, θα ενισχύσει περαιτέρω το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα:

  • Λογισμικό Εντοπισμού Κινητών Τηλεφώνων, το οποίο θα ειδοποιεί τις αρχές όταν υπάρχει μαζική επικοινωνία ατόμων σε μια περιοχή  
  • Ηλιακά drone – ΘΑ έχουν απεριόριστη Αυτονομία Πτήσης 24 ώρες το 24ωρο κάτι που δεν ήταν εφικτό πριν 
  • Ανιχνευτές Κίνησης Οπτικών Ινών τελευταίας τεχνολογίας 
  • Κάμερες Εμβέλειας θα φτάνουν πλέον τα 15 χλμ. εντός του τουρκικού εδάφους, ακόμα πιο βαθιά στην Τουρκία.
 
«Ο φράχτης στον Έβρο λειτουργεί αποτελεσματικά και θα επεκταθεί»

Για τις υπογραφές επέκτασης του φράχτη στον Έβρο για ακόμη 35χλμ μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε ότι η κατασκευή του είναι ένα έργο που το θέλουν όλοι οι Έλληνες. 

«Διασφαλίζουμε έτσι καλύτερα και πιο αποφασιστικά τα σύνορά μας, ανταποκρινόμαστε στο λαϊκό αίσθημα και την εθνική απαίτηση και ανάγκη να έχουμε ασφάλεια στα σύνορά μας απέναντι στην παράνομη μετανάστευση που παραμένει ισχυρή απειλή».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε την είσοδο σε 260.000 παράνομους μετανάστες. Στα 37χλμ φράχτη που υπάρχουν έχει διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να περάσει κανένας και έτσι ο φράχτης θα επεκταθεί κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, δηλαδή 140χλμ».

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να πω σε αυτούς που έχουν αντιρρήσεις είναι να πάνε πρώτα μια βόλτα στον Έβρο, να μιλήσουν με τους κατοίκους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην θέλει την κατασκευή του φράχτη».

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου και τις εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Ευελπιστώ ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πιστεύω ότι θα μας εμπιστευτεί, μπορούμε και αμέσως μετά τις εκλογές να προγραμματίσουμε την κατασκευή και των επομένων χιλιομέτρων ούτως ώστε μέσα στα επόμενα δύο τρία χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο στον Έβρο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Εβρος θωρακίζεται: Ο φράχτης θα επεκταθεί και θα αποκτήσει υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης"

Τρεις θάνατοι από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας - Τι λένε οι ειδικοί

Επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι στη χώρα μας λόγω λοίμωξης που προκλήθηκε από β- αιμολυτικο στρεπτοκοκκο της ομάδας Α (GAS) που αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και σε ένα παιδί 19 μηνών χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.

Ο β- αιμολυτικος στρεπτοκοκκος τύπου Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (φορεία). Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα.

«Τα μεμονωμένα κρούσματα της λοίμωξης δεν επιτηρούνται, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα πρόληψης ή παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε περίπτωση κρουσμάτων. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας» εξηγεί ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των θανάτων, που αφορούν στα τρία παιδιά από την Ελλάδα, από το ECDC

«Η δημοσιοποίηση μεμονωμένων κρουσμάτων που καταλήγουν κατόπιν νόσησης με λοιμώδες νόσημα δεν αποτελεί πρακτική δημόσιας υγείας εκτός και αν στοχεύει σε ενημέρωση και συγκεκριμένη σύσταση προς τον πληθυσμό. Επιπλέον, με την αναφορά μεμονωμένων περιστατικών ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων των οικογενειών» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Ως εκ τούτου, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο μέτρο δημόσιας υγείας ή συγκεκριμένες συστάσεις προς το παρόν για το κοινό πέρα από τη βασική σύσταση τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο που ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ανακοίνωση μεμονωμένων σοβαρών λοιμώξεων δεν κρίνεται αναγκαία», σημειώνει.

Προσθέτει, δε, πως οι παιδίατροι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στο να θέτουν κλινικά την υποψία της διάγνωσης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, υπάρχει ευρέως διαθέσιμη εργαστηριακή δυνατότητα διάγνωσης στην κοινότητα με ταχείες δοκιμασίες (strep test) χαμηλού κόστους και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συχνά αντίστοιχες λοιμώξεις.

Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό

Η δήλωση στο ECDC σοβαρών κρουσμάτων της λοίμωξης σε παιδιά που οδήγησαν στον θάνατο ζητήθηκε φέτος πρώτη φορά λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, διερευνάται αν η εμφάνιση των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι στο πλαίσιο της συνήθους δραστηριότητας του παθογόνου και της αυξημένης εργαστηριακής διερεύνησης μετά την πανδημία, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν καταγραφές των σοβαρών κρουσμάτων λοίμωξης από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΕΟΔΥ μετά τη σχετική ενημέρωση του ECDC ενημέρωσε τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τη διαθέσιμη έως τώρα πληροφορία.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συστηματική δήλωση στο ΕCDC για όσο διάστημα διαρκέσει η ενισχυμένη επιτήρηση σοβαρών λοιμώξεων από iGAS σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύονται εβδομαδιαίως από το ECDC και είναι δημόσια διαθέσιμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρεις θάνατοι από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας - Τι λένε οι ειδικοί"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη

Ο καιρός αύριο Κυριακή (02.04.2023) αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δώσει  αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 20 με 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα οι βροχές στο Ιόνιο θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη"

Δεκαετής τελικά η παραγραφή οφειλών προς τους δήμους

Δεκαετής θα είναι τελικά η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος των δήμων να αναζητούν και να βεβαιώνουν οφειλές δημοτικών φόρων και τελών για πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που αναγκάζονται να δηλώνουν οι δημότες στις υπηρεσίες τους, μετά από νέες λεπτομερείς επιμετρήσεις στις επιφάνειες των ακινήτων τους, εν όψει μεταβιβάσεων.

Οι βεβαιώσεις και οι καταλογισμοί των δήμων στις περιπτώσεις αυτές θα ανατρέχουν σε βάθος δεκαετίας και όχι… δεκαετιών -ακόμη και μέχρι το 1958 ή μέχρι το 1993 ειδικά για το ΤΑΠ- όπως προβλέπει η ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία!

Επιπλέον, η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) από τους δήμους θα απλουστευτεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διευκολυνθούν χιλιάδες πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να λάβουν αυτή τη βεβαίωση ώστε να προχωρήσουν σε πωλήσεις ακινήτων τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, βελτιώνοντας προς όφελος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων τις διατάξεις για τα έσοδα των δήμων και τις ρυθμίσεις για τη χορήγηση βεβαιώσεων περί μη οφειλής ΤΑΠ. Οι διορθωτικές κινήσεις αποφασίστηκαν κατόπιν έντονων αντιδράσεων αλλά και προτάσεων από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν με αφορμή τη διαπίστωση ότι σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα είχαν γίνει τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε διατάξεις ευνοϊκές για τους πολίτες, με συνέπεια να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να βεβαιώνουν ποσά δημοτικών φόρων και τελών αναδρομικά για πολλές δεκαετίες, ακόμη και από το 1958, σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ανακαλύπτουν κάποια επιπλέον αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα όταν προχωρούν σε λεπτομερή επιμέτρηση των επιφανειών των ακινήτων τους, εν όψει μεταβιβάσεων.

Αναλυτικά οι αλλαγές

Οι διορθώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών -διαπιστώνοντας ότι οι αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ ήταν εύλογες και υιοθετώντας τις προτάσεις της είναι, αναλυτικά, οι εξής: 1) Επίλυση του θέματος που είχε ανακύψει σχετικά με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών σε αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα. Με το άρθρο 7 ενός νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.λπ.» και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, περιορίζεται στη δεκαετία το απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών και σε περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για να αποκαλυφθούν αδήλωτα τετραγωνικά, ενώ παραμένει η πενταετία για τη βεβαίωση των σχετικών προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι για επιφάνειες ακινήτων για τις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές δημοτικών φόρων και τελών από τη γένεση της υποχρέωσής τους, αλλά όχι πέραν της δεκαετίας, και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5 τελευταίων ετών. 2) Απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ για μη ηλεκτροδοτούμενα και για μισθωμένα ακίνητα.

Με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, απλουστεύεται περαιτέρω η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ούτως ώστε εάν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ο αιτών να μην απαιτείται να προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ημερομηνία διακοπής μπορεί να τη βεβαιώνει ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου που παραλαμβάνει την αίτηση έκδοσης της βεβαίωσης, βάσει των στοιχείων της σχετικής βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ο οικείος δήμος έχει άμεση πρόσβαση. Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που μισθώνονταν, προβλέπεται πλέον υποχρέωση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα προσκομίζουν τη δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ.

Η νέα διατύπωση Οι τροποποιήσεις που προωθούνται αφορούν την περίπτωση α της παραγράφου 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

«18.α. Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της.

Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου. Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον: α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η διακοπή ηλεκτροδότησης βεβαιώνεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και η ημερομηνία διακοπής από τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου που παραλαμβάνει την αίτηση έκδοσης της βεβαίωσης, βάσει των στοιχείων της σχετικής βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ο οικείος δήμος έχει άμεση πρόσβαση. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Για τα μισθωμένα ακίνητα

Για τα ηλεκτροδοτούμενα μισθωμένα ακίνητα, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωση, εφόσον τους προσκομισθεί από τους ιδιοκτήτες αυτών η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκαετής τελικά η παραγραφή οφειλών προς τους δήμους"

Λιθοτριψία στο νοσοκομείο Μυτιλήνης-Στοπ στις μετακινήσεις ασθενών σε νοσοκομεία των Αθηνών

Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στην ουρολογική κλινική, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, το LASER λιθοτριψίας για την αντιμετώπιση λίθων του ουροποιητικού συστήματος. Η εφαρμογή έγινε σε δυο ασθενείς παρουσία εκπροσώπου της προμηθεύτριας εταιρείας, όλων των ιατρών της Κλινικής και ιατρού από Νοσοκομείο των Αθηνών.

Η λιθοτριψία με χρήση laser αποτελεί τη μέθοδο της πλήρους διάσπασης και αφαίρεσης των λίθων του ουροποιητικού συστήματος αναίμακτα με τα εξής πλεονεκτήματα:

– Αποτελεί μια ατραυματική χειρουργική μέθοδο.

– Μειώνει δραστικά το χρόνο παραμονής στο Νοσοκομείο (νοσηλεία μίας (1) ημέρας).

– Παρέχει τη δυνατότητα εξάλειψης λίθων κάθε μεγέθους.

– Μειώνει μετεγχειρητικές επιπλοκές (όπως λοιμώξεις).

– Αυξάνει την ασφάλεια της επέμβασης.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, σε ανάρτησή του τονίζει: «Είναι σημαντικό για το νησί μας διότι απαλλάσσει μεγάλο αριθμό ασθενών , κατοίκων του τόπου μας από την ταλαιπωρία και τα έξοδα μετάβασης σε Νοσοκομεία των Αθηνών για αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Το ανωτέρω μηχάνημα είναι δωρεά του Ιδρύματος «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ» το οποίο αναβαθμίζει τη λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου μας προς τους κατοίκους του νησιού μας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιθοτριψία στο νοσοκομείο Μυτιλήνης-Στοπ στις μετακινήσεις ασθενών σε νοσοκομεία των Αθηνών"

Ινδία: 61χρονος προσβλήθηκε από θανατηφόρο μύκητα φυτών

Για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα σπάνιο περιστατικό στην Ινδία, καθώς ένας άνδρας μολύνθηκε με έναν θανατηφόρο μύκητα που προέρχεται από φυτά. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί ποτέ μόλυνση σε άνθρωπο από τον συγκεκριμένο μύκητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Ιnteresting engineering, πρόκειται για τον μύκητα Chondrostereum purpureum, ο οποίος προκαλεί παρασιτική μολύβδωση (Silver Leaf) στα φυτά και ο οποίος μόλυνε έναν 61χρονο μυκητολόγο στην Ινδία.

Ο άνδρας είχε συμπτώματα γρίπης και δυσκολία στην κατάποση, ενώ νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Καλκούτας για μέρες. Οι γιατροί του χορήγησαν αντιμυκητιασική αγωγή που λάμβανε για δύο μήνες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως πρόκειται για τον συγκεκριμένο μύκητα. Ο μύκητας αυτός δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ότι μπορούσε να μολύνει ανθρώπους ή ζώα.

Η καθηγήτρια Ελέιν Μπίγκνελ του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC δήλωσε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει κάποια γενετική ανοσοανεπάρκεια και να μην το γνωρίζει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο άνδρας (λόγω επαγγέλματος) μπορεί να έχει εκτεθεί σε απίστευτα μεγάλο αριθμό σπόρων.

Στα φυτά ο μύκητας διασπείρεται με αερομεταφερόμενα σπόρια και μετατρέπει τα πράσινα φύλλα σε ασημένια, ασθένεια που συχνά οδηγεί σε νέκρωση.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 19 μύκητες που σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: 61χρονος προσβλήθηκε από θανατηφόρο μύκητα φυτών"

Ιράν – Επικεφαλής δικαστικού σώματος: Οι γυναίκες που κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ «θα διώκονται δίχως έλεος»

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν απείλησε ότι θα προχωρήσει σε διώξεις «δίχως έλεος» σε βάρος γυναικών που εμφανίζονται χωρίς ισλαμική μαντίλα δημοσίως, όπως μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση του Γολαμχοσεΐν Μοχσένι Εζεΐ έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη ότι ενισχύεται ο νόμος της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ.

«Η μη χρήση χιτζάμπ ισοδυναμεί με επίδειξη εχθρικής στάσης προς τις αξίες (μας)», δήλωσε ο Εζεΐ σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Αυτές που «διαπράττουν αυτές τις αντικανονικές ενέργειες θα τιμωρούνται» και θα «διώκονται δίχως έλεος», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίζει τι περιλαμβάνει η τιμωρία.

Ο Εζεΐ δήλωσε ότι τα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου είναι «υποχρεωμένα να αναφέρουν στις δικαστικές αρχές τα προφανή εγκλήματα και κάθε είδους αντικανονική ενέργεια που βαίνει κατά του θρησκευτικού νόμου και που συμβαίνει σε δημόσιους χώρους».

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν εγκαταλείπουν τις μαντίλες τους μετά τον θάνατο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, της 22χρονης Μάχσα Αμίνι για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα. Ο θάνατός της πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τις οποίες κατέστειλαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Με κίνδυνο να συλληφθούν για την μη τήρηση του υποχρεωτικού ενδυματολογικού κώδικα, οι γυναίκες εμφανίζονται ευρέως χωρίς χιτζάμπ σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους σε όλη τη χώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με βίντεο στα οποία φαίνονται γυναίκες χωρίς ισλαμική μαντίλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν – Επικεφαλής δικαστικού σώματος: Οι γυναίκες που κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ «θα διώκονται δίχως έλεος»"

Σάμος: Εξωλέμβιες μηχανές, όπλα και ένας ασύρματος με τον οποίο τσέκαραν τις κινήσεις αστυνομικών

Η Σάμος στο επίκεντρο μετά τις συλλήψεις και τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι αστυνομικοί αυτή τη φορά αποδείχθηκε πως βρίσκονταν ένα βήμα μπροστά από τους δράστες…

Συνελήφθησαν στις 29 Μαρτίου του 2023 στη Σάμο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του νησιού, δύο Έλληνες κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και για τα αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε οικίες των συλληφθέντων στη Σάμο, καθώς και σε δύο αποθήκες του ενός εξ’ αυτών στην ίδια περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4 εξωλέμβιες μηχανές θαλάσσης, 4 πυροβόλα όπλα, 1.083 φυσίγγια διαφόρων τύπων και ένας ασύρματος.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, για την κατοχή των προαναφερόμενων όπλων δεν πληρούνται, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες από ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις.

Επιπλέον, κατά την ερευνητική διαδικασία δε διαπιστώθηκε το σύννομο της κατοχής των εξωλέμβιων μηχανών, ενώ διακριβώθηκε η παράνομη κατοχή του ασύρματου, ο οποίος ήταν συντονισμένος σε συχνότητες αρχών ασφαλείας της νήσου Σάμου. Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Εξωλέμβιες μηχανές, όπλα και ένας ασύρματος με τον οποίο τσέκαραν τις κινήσεις αστυνομικών"

Ισπανία: Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας

Οι πυρκαγιές, οι περισσότερες αποτέλεσμα εμπρησμού, που μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες στην Αστούριας και την Καντάβρια, στη βόρεια Ισπανία, σταθεροποιήθηκαν σήμερα χάρη στις ευνοϊκότερες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στην περιφέρεια της Αστούριας, 71 πυρκαγιές ήταν ακόμη σε εξέλιξη σήμερα το μεσημέρι, έναντι 90 χθες. Όμως σχεδόν όλες «έχουν τεθεί υπό έλεγχο και σταθεροποιηθεί», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Όσκαρ Ροδρίγκες, αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της περιοχής.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτής της αυτόνομης περιφέρειας, το έργο των πυροσβεστών συνέδραμε τις τελευταίες ώρες η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, με έναν λιγότερο ισχυρό άνεμο και με την έλευση ασθενών βροχών.

Στη γειτονική Κανταβρία, όπου είχαν καταγραφεί 35 πυρκαγιές χθες Παρασκευή, «όλες έχουν κατασβεστεί» εκτός από δύο οι οποίες όμως είναι «υπό έλεγχο», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.

Οι πυρκαγιές, που πολλαπλασιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 400 ανθρώπων και κινητοποίησαν σημαντική δύναμη πυροσβεστών. Στην Αστούριας, συνολικά 110.000 στρέμματα έχουν καεί, σύμφωνα με τον Όσκαρ Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πυρκαγιές αυτές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Υπήρξε «σαφώς συντονισμένη δράση περιβαλλοντικών τρομοκρατών», που θα μπορούσε να προκαλέσει «εκατοντάδες θανάτους», κατήγγειλε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν.

Στο Καστεγιόν, στην περιοχή της Βαλένθια (ανατολικά), άλλη μεγάλη πυρκαγιά κινητοποίησε τους πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες, προτού σταθεροποιηθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, σχεδόν 47.000 στρέμματα κάηκαν.

Στην Ισπανία, που είναι αντιμέτωπη με μακρά ξηρασία έπειτα από τρία χρόνια βροχοπτώσεων κάτω από τον μέσο όρο, οι αρχές εκτιμούν πως η περίοδος των πυρκαγιών, που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο καλοκαίρι, διαρκεί πλέον από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το 2022, μια «μαύρη χρονιά» για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο, αφού καταγράφηκαν στη χώρα σχεδόν 500 πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τρία εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας"

«Καίει» Λαρισαίους η ατζέντα της διακίνησης κοκαΐνης στη Λάρισα – Ταυτοποιήθηκαν 12 πελάτες από την αστυνομία

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους στην Ανακρίτρια, οι δύο συλληφθέντες για διακίνηση κοκαΐνης. Όπως είναι γνωστό ο 32χρονος Αλβανός υπήκοος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας ως ο άνθρωπος που ήλεγχε τη δια- κίνηση κοκαΐνης στο Κέντρο της Λάρισας και μαζί του συνελήφθη ένας Λαρισαίος ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε ρόλο διανομέα και «εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα» διακινούσε την κοκαΐνη αντί χρηματικού ποσού.

Σημειώνεται ότι στην κατοχή του Λαρισαίου βρέθηκε μικρή ποσότητα κοκαΐνης, ενώ στο σπίτι του 32χρονου αλλοδαπού, που βρισκόταν στη χώρα μας χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής, βρέθηκαν 153 περιτυλίγματα με κοκαΐνη, ενώ ο σκύλος της Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισε μισό κιλό κοκαΐνης σε 5 νάιλον συσκευασίες που έκρυβε ο 32χρονος σε έπιπλο. Συνολικά κατασχέθηκαν περισσότερα από 600 γραμμάρια κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «ο αλλοδαπός συλληφθείς προμήθευε με που σότητες κοκαΐνης τον ημεδαπό, επίσης συλληφθέντα, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, διακινούσε με το Δ.Χ.Ε. αυτ τοκίνητό του, προσυμφωνημένες ποσότητες κοκαΐνης στους λοιπούς καιτηγορουμένους, ενώ επιπλέον, άλλοι δύο δράστες εκ των κατηγορουμένων διακίνησαν κοκαΐνη που προμηθεύτηκαν από τον ημεδαπό συλληφθέντα, σε έτερους χρήστες».

Ο 32χρονος Αλβανός υπήκοος, μπορεί να μην διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής στη χώρα μας, είχε αναπτύξει ωστόσο ένα ευρύ δίκτυο πελατών με δεκάδες Λαρισαίους, 12 εκ των οποίων τα στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καίει» Λαρισαίους η ατζέντα της διακίνησης κοκαΐνης στη Λάρισα – Ταυτοποιήθηκαν 12 πελάτες από την αστυνομία"

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τα λάθη

Τρίμηνη προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2022.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την νομοθεσία, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα 9 εκατ. φορολογουμένους είναι η 30η Ιουνίου.

Ο επιπλέον φόρος, για όσους προκύπτει, θα πρέπει να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και την θέληση να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όπου χρειαστεί θα πρέπει να προστρέξουν στην βοήθεια λογιστών, διότι υπάρχουν σημεία που ενδεχομένως μπορεί να υποκρύπτουν δυσάρεστες εκπλήξεις και επιπλέον φόρο.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι

Ας δούμε μερικές απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ερωτήματα που ενδεχομένως έχουν αρκετοί φορολογούμενοι:

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης;

Υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Επίσης δεν έχει καμία σημασία για την Εφορία, εάν το πρόσωπο αυτό είναι εξαρτώμενο ή όχι μέλος και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Μπορούν οι σύζυγοι να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και πως γίνεται η εκκαθάριση;

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχε δηλωθεί στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Εάν δεν έχει συμβεί τότε η δήλωση θα είναι κοινή. Εξαιρέσεις υπάρχουν στις περιπτώσεις εκείνες που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων η εκκαθάριση διενεργείται ξεχωριστά για τον καθένα και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, που αντιστοιχεί μία για τον κάθε ένα σύζυγο. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν και για εκείνους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

3. Για όσους έχουν αποβιώσει ισχύουν οι ίδιες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων;

Όχι. Οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιωσάντων θα πρέπει να υποβάλλουν την φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 και μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, εμπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου του 2023 και μόνο στην Εφορία του αποθανόντος, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

4. Στην περίπτωση που το ανήλικο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση, λόγω εισοδημάτων προκύπτει και άλλη υποχρέωση;

Ναι. Εφόσον υπάρχουν εισοδήματα από άλλη πηγή, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

5. Πρέπει στην δήλωση να αναγράφεται και το ΑΜΚΑ;

Ναι. Το ΑΜΚΑ αναγράφεται υποχρεωτικά, τόσο για τον υπόχρεο όσο και για τον ή την σύζυγο. Εξαιρούνται μόνο εκείνοι που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική είναι επίσης και η αναγραφή ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.

6. Για ποια μέλη της οικογένειας πρέπει να υπάρχει αναγραφή του ΑΦΜ;

Για όλα τα εξαρτώμενα μέλη (άγαμα τέκνα, ανιόντες, ανήλικοι ορφανοί συγγενείς, αδέλφια με αναπηρία κ.λπ., καθώς για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη κάτω των 18, εφόσον τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

7. Εάν κάποιο τέκνο φιλοξενείται από τους γονείς, ποιον επιβαρύνει το τεκμήριο;

Στην περίπτωση που τα τέκνα φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, τότε αυτά δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας και το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

8. Εάν τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη, από αυτή των γονέων και ενοικιάζουν κατοικία, πως δηλώνεται αυτή;

Για τα εξαρτώμενα μέλη η φοιτητική κατοικία, που ενοικιάζουν τα παιδιά, το οποία και σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

9. Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να χτίζουν το αφορολόγητο με e-αποδείξεις;

Όλοι. Εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές τότε, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

10. Υπάρχουν εξαιρέσεις ή διαφορετική πρόβλεψη για τα τεκμήρια;

Ναι. Προβλέπεται μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος τους ηλικίας του.

11. Υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τους νέους επιτηδευματίες;

Ναι. Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο μισό.

12. Όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση;

Ναι. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, δικαιούνται έκπτωση φόρου από 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα έως και 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

13. Τι προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν όσοι έχουν για πρώτη φορά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα;

Θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

14. Τι ισχύει για εκείνους που εξαγόρασαν χρόνο ασφάλισης;

Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

15. Σε περίπτωση που κάποιος υποβάλλει εκπρόθεσμα την φορολογική του δήλωση τι πρόστιμο πληρώνει;

Από φέτος δεν προβλέπεται κανενός είδους πρόστιμο, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα προκύψει δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

16. Πως υποβάλλονται τροποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών;

Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

17. Τι γίνεται με τα ανείσπρακτα ενοίκια;

Όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 θα πρέπει μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

18. Πως υποβάλλονται οι δηλώσεις με επιφύλαξη και τι υποχρεώσεις έχουν οι φορολογούμενοι;

Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

19. Τι γίνεται με την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους;

Η εισφορά αλληλεγγύης έπαψε να ισχύει για όλους από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Για το φορολογικό έτος 2022, ωστόσο η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αφορά μόνο τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, αλλά ισχύει κανονικά για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

20. Τι προβλέπεται για όσους μετέφεραν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό;

Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2023.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικές δηλώσεις 2023: Όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τα λάθη "

«Ξανθός Μάγος»: Από τα τρικ στη φυλακή για τον βιασμό της 16χρονης ανιψιάς του – Έργα και ημέρες του

Ο «ξανθός μάγος» όπως έγινε γνωστός από τα ταχυδακτυλουργικά του, βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για τον βιασμό της 16χρονης ανιψιάς του. Ο ίδιος επιμένει με δηλώσεις του, στο newsit.gr, πως είναι αθώος…

Ο 78χρονος Γρηγόρης Παπαϊωάννου δηλώνει αθώος, θύμα μιας σκευωρίας που στήθηκε εναντίον του. Ο «ξανθός μάγος» όπως έγινε γνωστός τις δεκαετίες που εργαζόταν ως ταχυδακτυλουργός και καθήλωνε με τα τρικ του, καλείται να αντικρούσει μια σειρά από στοιχεία που τον έστειλαν στη φυλακή. Τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα με απόφαση εισαγγελέα και ο ίδιος βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Οι μέρες που ζει δεν έχουν καμία σχέση με τα χρόνια που έγινε γνωστός. Τότε οι δημόσιες εμφανίσεις του διαδέχονταν η μία την άλλη και ο ίδιος εξαργύρωνε τη δημοσιότητα με το κλείσιμο νέων συμφωνιών.

Μέχρι τη σύλληψή του, ο «ξανθός μάγος» ζούσε στη Χαλκιδική με την σύζυγο και το λιοντάρι του! Παρά τις διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων το είχε κρατήσει σε ειδικό χώρο και σύμφωνα με δημοσιεύματα πριν από μερικά χρόνια λίγο έλειψε να σημειωθεί τραγωδία.

Το λιοντάρι του «ξανθού μάγου» κατάφερε να δραπετεύσει από το κλουβί του και εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ελεύθερο στη παραλία της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Ευτυχώς για τους λουόμενους, το είχε ταΐσει μια ώρα πριν εκείνο ξεχυθεί στην παραλία, προκαλώντας πανικό.

Ο «ξανθός μάγος» έδειχνε να απολαμβάνει τη δημοσιότητα διαχρονικά. Είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, κάμερες και δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, για να διηγηθεί τις ιστορίες του.

Τι λέει στο newsit.gr μέσα από τη φυλακή

«Η βαφτιστήρα μου είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρείο. Δεν είχαμε επαφές με το κορίτσι αυτό. Μόνο η γυναίκα μου όταν γιόρταζε ή είχε γενέθλια τους έστελνε δώρα. Αυτό που έκανε τώρα σε εμένα, το είχε κάνει πριν λίγα χρόνια και σε άλλον άνθρωπο. Ο πατέρας της πήγε τον έπιασε και του είπε ότι την προηγούμενη ημέρα η γυναίκα του του είπε ότι πήγε να την βιάσει, να την αγκαλιάσει και του ζήτησε 5.000 ευρώ για να μην το πει παντού. Εγώ μετά έφυγα για δουλειά και παραστάσεις στην Κύπρο και δεν ξέρω τι έγινε με αυτή την ιστορία. Το ίδιο ακριβώς πάει να κάνει και με εμένα» ήταν τα λόγια του.

Σύμφωνα με όσα είπε στο newsit.gr… «Η βαφτιστήρα μου είχε έναν φίλο και ήταν μπλεγμένη με ναρκωτικά. Μια ημέρα μου, ζήτησε να της δώσω 2.000 ευρώ για να αγοράσει ναρκωτικά και της εξήγησα ότι αυτό δε μπορώ να το κάνω, είμαι 78χρονων και αν την πιάσουν θα την ρωτήσουν που βρήκε τα λεφτά και θα βρω το μπελά μου. Εκείνη μου έλεγε ότι ο φίλος της ξέρει τους πελάτες και παλιά ήταν βαποράκι, αλλά εγώ της έλεγα ότι δε μπορώ να το κάνω και να μη με ενοχλήσει ξανά.

Μίλησε με τον φίλο της και ένα βράδυ ήρθε και μου κούνησε το δάχτυλο, μου μίλησε άσχημα και μου είπε “αν δε μου δώσεις τα 2.000 ευρώ να ξέρεις ότι θα πάω στην αστυνομία, θα πω ότι μου έβαλες χάπια στο ποτό και ασελγησες επάνω μου. Της είπα να πάει στην αστυνομία και να το πει. Τελικά το έκανε, πήγε και είπε διάφορα».

Ο 78χρονος εξήγησε ότι ήθελα να βοηθήσει αλλά βρήκε τον μπελά του και ότι από την ημέρα της σύλληψής του έχει χάσει 15 κιλά. «Εγώ ούτε καπνίζω, ούτε έχω καμία σχέση με ναρκωτικά. Δεν είχα ποτέ ανάγκη από γυναίκες. Δεν είχαμε σχέσεις με την βαφτιστήρα μου, αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε οικονομικά και ψυχολογικά όταν μπήκε στο ψυχιατρείο και ήρθαν σε εμάς οι γονείς της, όμως βρήκαμε τον μπελά μας.

Έχω χάσει 15 κιλά από την ημέρα της σύλληψης. Στη φυλακή με προσέχουν και δεν έχω κανένα πρόβλημα, όμως δεν είμαι καλά ψυχολογικά και στεναχωριέμαι που με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω κάνει. Η σύζυγος μου με στηρίζει, είμαστε 55 χρόνια μαζί και δεν της έδωσα ποτέ δικαίωμα. Ξέρει ποιος είμαι. Αυτό που θέλω είναι να βγει η αλήθεια. Ο κόσμος ξέρει τόσα χρόνια ποιος είμαι».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξανθός Μάγος»: Από τα τρικ στη φυλακή για τον βιασμό της 16χρονης ανιψιάς του – Έργα και ημέρες του"

Ασπρόπυργος: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων αύριο 2/4

Από τις 8:00 έως τις 14:00 θα διακοπεί αύριο (2/4) προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ασπρόπυργο λόγω πραγματοποίησης ελεγχόμενης έκρηξης για την εξουδετέρωση πυρομαχικών παλαιού τύπου.

Ειδικότερα, η διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί:
  • στην Λ. ΝΑΤΟ, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Ζωοδόχου Πηγής και Τραπεζούντος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • στην οδό Γενοκτονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Νάτο και της οδού Σελλιών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων αύριο 2/4"

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση διάρρηξης 5 θυρίδων από θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Νέα Σμύρνη: Πως δρούσαν οι Κολομβιανοί – Ποιο ήταν το σχέδιο διαφυγής τους

Αρκετά έμπειροι σε κλοπές και διαρρήξεις φαίνεται πως είναι οι Κολομβιανοί που «ξάφρισαν» τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλιο του 2022.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες από την Αστυνομία, οι τρεις Κολομβιανοί δράστες, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, ανήκουν σε διεθνές κύκλωμα εγκληματιών. Μάλιστα, οι κινήσεις τους προτού μπουν στην τράπεζα και «ξαφρίσουν» τις θυρίδες της, δείχνουν πως ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι οι Κολομβιανοί ήρθαν στη χώρα μας από τη Σερβία και ερεύνησαν τι πρέπει να κάνουν αλλά και πότε πρέπει να το κάνουν. Οι τρεις Κολομβιανοί αγόρασαν κινητά που χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρήσεις τους και νοίκιασαν αυτοκίνητο.

Οι κινήσεις πριν και μετά το «χτύπημα»

Εκτός από τη Νέα Σμύρνη, πήγαν και σε Γλυφάδα, Μαρούσι, και Κηφισιά για να «τσεκάρουν» τράπεζες και να δουν εάν μπορούν δράσουν και να διαφύγουν. Τελικά επέλεξαν αυτή της Νέας Σμύρνης.

Προτού κάνουν την τελική επιχείρηση, είχαν «σκανάρει» το κατάστημα της τράπεζας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι τρεις Κολομβιανοί είχαν πάει τουλάχιστον τρεις μέρες στην τράπεζα και είχαν τραβήξει και βίντεο.

Έτσι πήραν όλα τα μέτρα ώστε να περάσουν τα συστήματα ασφαλείας και να ξέρουν πως να διαχειριστούν την κατάσταση όταν μπουν μέσα. Τη μέρα της κλοπής μπήκαν στην τράπεζα με μάσκες για τον κορονοϊό προκειμένου να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Οι κατηγορούμενοι αρχικά μπήκαν στην Ελλάδα αρκετές μέρες νωρίτερα, με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους. Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, αξίας 50.000 ευρώ.

Βγήκαν διαδοχικά από το κατάστημα, όπως ακριβώς μπήκαν, ένα ακόμα στοιχείο δηλαδή που μαρτυρά την οργάνωσή τους. Ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα.

«Χτυπήματα» σε 6 χώρες

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Ισπανία, όπου και εκεί έχουν διαπράξει κλοπές. Εκτός από Ελλάδα και Ισπανία, οι δράστες φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει κλοπές και σε ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία και Φινλανδία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιχνιάστηκε η υπόθεση διάρρηξης 5 θυρίδων από θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Νέα Σμύρνη: Πως δρούσαν οι Κολομβιανοί – Ποιο ήταν το σχέδιο διαφυγής τους"

Ποινική δίωξη στον 15χρονο που κατηγορείται για τον βιασμό του 12χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 15χρονου Ρομ που κατηγορείται για βιασμό του 12χρονου το απόγευμα της Πέμπτης (30.03.2023) στη Θεσσαλονίκη.

Ο 15χρονος συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού το πρωί του Σαββάτου, οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και πέρασε από τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα του βιασμού ανηλίκου και για γενετήσια πράξη ενώπιον ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και κρατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 15χρονος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν πήγε στο σπίτι του με τον 12χρονο και δε γνωρίζει τον λόγο που έκανε την καταγγελία.

Επίσης λέει ότι το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκαν μόνο στην πλατεία της περιοχής που μένουν για παιχνίδι και ότι η καταγγελία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στον 15χρονο που κατηγορείται για τον βιασμό του 12χρονου στη Θεσσαλονίκη"

Πυροβολισμοί στο Μαρκόπουλο – Τραυματίστηκε ένας 27χρονος Ρομά

Ένας Ρομά ηλικίας 27 ετών εντοπίστηκε τραυματισμένος μέσα στο όχημα του στη συμβολή των οδών Σκοπευτηρίου και Αγίου Δημητρίου στο Μαρκόπουλο.

Το περιστατικό συνέβη περί τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου (1/4), με την Αστυνομία να εντοπίζει τον νεαρό άνδρα με τραύμα στο χέρι από βολίδα όπλου και έτερο τραύμα στο πόδι από σπασμένα γυαλιά του οχήματός του. Ο 27χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ για να του παρασχεθεί ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στο Μαρκόπουλο – Τραυματίστηκε ένας 27χρονος Ρομά"

Συνελήφθη 75χρονος στη Κω που έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικα κορίτσια

Στην σύλληψη 75χρονου, που κατοικεί στο νησί της Κω, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές έπειτα από καταγγελία που έκαναν σε βάρος του οι γονείς 15χρονου κοριτσιού, στο οποίο είχε αποστείλει μήνυμα με άσεμνο και προκλητικό περιεχόμενο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κω, εντόπισαν αμέσως μετά την καταγγελία που έγινε, τον λογαριασμό που διατηρούσε ο 75χρονος στο διαδίκτυο με τα πραγματικά του στοιχεία και μετά την υποβολή της καταγγελίας, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πήγαν στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψε ότι ο 75χρονος, είχε παρενοχλήσει με τον ίδιο τρόπο και άλλες δύο νεαρές κοπέλες πριν από μερικούς μήνες, στέλνοντας επίσης άσεμνο περιεχόμενο.

Σε βάρος του κινήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη δικαιοσύνη.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύλληψη ημεδαπού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στην Κω

Την 31-03-2023 το βράδυ συνελήφθη στην Κω, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, 75χρονος ημεδαπός ο οποίος μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης έστελνε μηνύματα ερωτικού περιεχομένου σε ανήλικα κορίτσια“.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 75χρονος στη Κω που έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικα κορίτσια"

Πότε ξεκινά το πασχαλινό εορταστικό ωράριο καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αντίστροφη μέτρηδη για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2023, και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν ήδη το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Από την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, ξεκινάει το πασχαλινό ωράριο, και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας που θα ισχύσει για την εορταστική περίοδο του Πάσχα και εύχεται να ξαναγυρίσουν τα χαμόγελα σε καταναλωτές και εμπόρους στις αγορές όλης της χώρας.

Πέμπτη 6/4/2022 09.00 – 21.00

Παρασκευή 7/4/2022 09.00 – 21.00

Σάββατο 8/4/2022 09.00 – 18.00

Κυριακή 9/4/2022 11.00 – 18.00

Μ. Δευτέρα 10/4/2022 09.00 – 21.00

Μ. Τρίτη 11/4/2022 09.00 – 21.00

Μ. Τετάρτη 12/4/2022 09.00 – 21.00

Μ. Πέμπτη 13/4/2022 09.00 – 21.00

Μ. Παρασκευή 14/4/2022 13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 15/4/2022 09.00 – 15.00

ΠΑΣΧΑ 16/4/2022 ΑΡΓΙΑ

Δευτέρα 17/4/2022 ΑΡΓΙΑ

Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου, κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους από τα εμπορικά καταστήματα από τις 10:00 ως τις 21:00, ενώ το Σάββατο (8.4.2023) από τις 10:00 ως τις 18:00.

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή του Πάσχα (16.4.2023) και τη Δευτέρα 17 Απριλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το Πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης:

ΠΕΜΠΤΗ (06.04.2023): 10:00 – 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (07.04.2023): 10:00 – 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ (08.04.2023): 10:00 – 18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ (09.04.2023): 11:00 – 18:00

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ (10.04.2023): 10:00 – 21:00

Μ. ΤΡΙΤΗ (11.04.2023): 10:00 – 21:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ (12.04.2023): 10:00 – 21:00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ (13.04.2023): 10:00 – 21:00

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (14.04.2023): 13:00 – 19:00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ (15.04.2023): 10:00 – 16:00

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (16.04.2023): ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ (17.04.2023): ΚΛΕΙΣΤΑ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε ξεκινά το πασχαλινό εορταστικό ωράριο καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Συνελήφθη 15χρονος Ρομά για βιασμό 12χρονου παρουσία 11χρονου

Συνελήφθη 15χρονος ρομά έπειτα από καταγγελία για υπόθεση βιασμού σε βάρος 12χρονου. Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για υπόθεση βιασμού σε βάρος ανήλικου ημεδαπού, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο επίσης ανήλικων εμπλεκόμενων ατόμων και συνέλαβαν το ένα εξ' αυτών με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, απογευματινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, δύο ανήλικοι ρομά 15ετών και 11ετών οδήγησαν τον παθόντα 12 ετών επίσης ρομά, στην οικία ενός εξ΄αυτών στο κέντρο της πόλης, όπου ο ένας προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος του, παρουσία του δεύτερου, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια εξανάγκαζαν το θύμα να παρακολουθεί βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση του ανήλικου παθόντα, ενώ ενημερώθηκε σχετικά Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης.

Επιπρόσθετα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, μαζί με τον ανήλικο δράστη, εντοπίστηκαν και οι γονείς του που συνελήφθησαν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 15χρονος Ρομά για βιασμό 12χρονου παρουσία 11χρονου"

Apple: Έχεις βηματοδότη; Κράτα σε απόσταση το iPhone - Νέα προειδοποίηση για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Το πιο διάσημο «δαγκωμένο μήλο» του πλανήτη, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός της Apple, προέβη σε νέα προειδοποίηση για τους χρήστες που έχουν βηματοδότη ή άλλη εμφυτευμένη ιατρική συσκευή, έτσι ώστε να κρατούν το iPhone τουλάχιστον έξι ίντσες από το στήθος τους. Υπογραμμίζει δε, μεταξύ άλλων, ότι η λάθος χρήση της συσκευής μπορεί να αποβεί μοιραία για το χρήστη. 

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης περιέχουν μαγνήτες ή εξαρτήματα και πομποδέκτες που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Για παράδειγμα, οι εμφυτευμένοι βηματοδότες και οι απινιδωτές μπορεί να περιέχουν αισθητήρες που ανταποκρίνονται στους μαγνήτες και στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όταν βρίσκονται σε στενή επαφή. Για την αποφυγή πιθανών αλληλεπιδράσεων με αυτούς τους τύπους ιατρικών συσκευών, η Apple προειδοποιεί εκατομμύρια χρήστες να κρατούν τη συσκευή σε ασφαλή απόσταση μακριά από το στήθος και συγκεκριμένα σε απόσταση έξι ιντσών. 

Η προειδοποίηση περιλαμβάνει επίσης Mac, Airpods, ακουστικά Beats, iPad και άλλα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Daily Mail», περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμφυτευμένο βηματοδότη και 200.000 έχουν απινιδωτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρεται, η νέα προειδοποίηση περιλαμβάνει και τα μοντέλα νέας γενιάς iphone 13 και 14! Στη λίστα με τις απαγορευμένες συσκευές για να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση είναι: 

Airpods

-Apple watches και τα αξεσουάρ του
-HomePods
-Ipads
-Macs 
-Beats' headphones

Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν FitBits, ρολόγια Apple και άλλες παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να παρέμβουν στις εμφυτευμένες συσκευές.

Αυτές οι προειδοποιήσεις προέκυψαν με την κυκλοφορία του iPhone 12 τον Οκτώβριο του 2020. 

«Γνωρίζαμε πάντα ότι οι μαγνήτες μπορούν να επηρεάσουν τις εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές στην καρδιά, ωστόσο, μας εξέπληξε η ισχύς των μαγνητών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία μαγνητών iPhone 12», δήλωνε το 2021 σχετικά η Δρ Michelle Wu, ερευνήτρια του Brown University.

Airpods

AirPods and charging case
AirPods Pro and charging case
AirPods Max and Smart Case
Apple Watch

Apple Watch

Apple Watch bands with magnets
Apple Watch magnetic charging accessories
HomePod

HomePod
HomePod mini
Ipad

iPad

iPad mini
iPad Air
iPad Pro
iPad Smart Covers and Smart Folios
iPad Smart Keyboard and Smart Keyboard Folio
Magic Keyboard Folio
Magic Keyboard for iPad
Iphone

iPhone 12 models
iPhone 13 models
iPhone 14 models
MagSafe accessories
Mac

Mac mini
Mac Pro
MacBook Air
MacBook Pro
iMac
Apple Pro Display XDR
Beats

Beats Flex
Beats Studio Buds
BeatsX
Powerbeats Pro
UrBeats3

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Apple: Έχεις βηματοδότη; Κράτα σε απόσταση το iPhone - Νέα προειδοποίηση για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων"

Σταϊκούρας: Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο

Από χθες μέχρι και την επόμενη εβδομάδα υλοποιούνται πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με συνολικό δημοσιονομικό κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

«Μέσα στις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν οι προβλέψεις για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν 50% έκπτωση φόρου εφ΄όρου ζωής υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε συνεργατικά σχήματα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενσωματωθεί στις φορολογικές δηλώσεις η πρόβλεψη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που στα 3/12 του 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων. Ουσιαστικά είναι ρήτρα εργασίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πιθανή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι «αυτό θα το δούμε την επόμενη τετραετία».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι« Σήμερα αυξάνει σημαντικά ο κατώτατος μισθός, ο οποίος μετακυλίεται και σε μία αύξηση διαφόρων επιδομάτων που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Τη Δευτέρα ανοίγει το «Σπίτι μου», ουσιαστικά τα φθηνά σπίτια για νέους έως 39 ετών, προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ. Και μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεις στο ελληνικό δημόσιο, ΕΦΚΑ και εφορίες, όπως και η νέα ένταξη πολιτών που δυσκολεύτηκαν την προηγούμενη διετία και έχουμε καινούρια ρύθμιση 36 έως 72 δόσεις».

«Όσοι έχασαν τις 72 και τις 120 δόσεις, αυτές αναβιώνουμε. Και ταυτόχρονα, στους πολίτες, οι οποίοι τα κατάφεραν στη κρίση χρέους, τα κατάφεραν στην πανδημία και δυσκολεύονται από τον Νοέμβριο του 2021 λόγω της ακρίβειας, με κοινωνική δικαιοσύνη θα τους βοηθήσουμε με 36 - 72 δόσεις», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη λογική της μείωσης των φόρων

Για όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχουμε πολλές δηλώσεις και πράξεις στελεχών της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν πιστεύουν στη λογική των μειώσεων φόρων. Έχουν πει ότι είναι ιδεολογία τους οι μη μειώσεις φόρων. Άρα, το δίλημμα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: Θα επιλέξουν μία κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα έχει συνέπεια λόγων και πράξεων, μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ή θα επιλέξουν ένα κόμμα το οποίο αποδεδειγμένα την προηγούμενη τετραετία αλλά και σήμερα λέει ότι θα αυξήσει  φόρους».

«Η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μόνιμα κατά 35%, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μειώθηκε η φορολογία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 22% , η προκαταβολή φόρου μειώθηκε στο 80%, στα φυσικά πρόσωπα στο 55% και μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές είναι κομβικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης που αποδεικνύουν συνέπεια λόγων και έργων μέσα στην τετραετία, παρά τις κρίσεις. Αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.  

Πιθανή αύξηση 3-3,5% στις συντάξεις το 2024

«Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους είναι μόνιμες και θα προστεθούν μόνιμες αυξήσεις, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του πληθωρισμού. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι στους ίδιους συνταξιούχους και περισσότερους θα υπάρχει μία επιπλέον αύξηση 3-3,5% το 2024. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο μέρισμα θα επιστρέφει στους Έλληνες πολίτες, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ανάλογα με τις ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.  

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της φθηνής στέγης 

«Το «Σπίτι μου» ξεκινάει τη Δευτέρα, αφορά 10 χιλιάδες συμπατριώτες μας, νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια μέχρι 39 ετών. Πρόκειται για ακόμη μία πρωτοβουλία για τους νέους. Αν προσθέσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλη μία σειρά πρωτοβουλίες φορολογικών κινήτρων για start up επιχειρήσεις, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν, να χτίσουν οικογένειες και να προοδεύσουν. Είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ακόμα και γι΄αυτούς που θα γίνουν τρίτεκνοι στην πορεία του δανείου», πρόσθεσε.  

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο"

Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες – Ποιοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση

Για πρώτη φορά φέτος θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2022, όσοι απέκτησαν εισόδημα από εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα ή από τόκους καταθέσεων, ή κατέχουν κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να εκδώσουν ΑΦΜ.

Ειδικότερα, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όποιος συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει χωριστή φορολογική δήλωση εφόσον εντάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

• Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

• Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

• Απέκτησε εντός του 2022 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

• Ίδρυσε εντός του 2022 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

• Προχώρησε εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

• Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο οι νέοι που αν και συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2022 δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ.), φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Επισημαίνεται ότι τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο και το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2021 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Τα βήματα για να εκδώσουν ΑΦΜ

Όσοι υποβάλουν δήλωση μπορούν να εκδώσουν ΑΦΜ ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης, διαδικασία που περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

• Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr)

• Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης

• Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ

• Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο

Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding).

Απόδοση κλειδάριθμου για την ενεργοποίηση των κωδικών Taxisnet

Ζητήστε να σας αποσταλεί ηλεκτρονικά ο κλειδάριθμος σας για να προχωρήσετε σε έκδοση των κωδικών Taxisnet.

O κλειδάριθμος θα σας αποσταλεί σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) το δεύτερο μέσω γραπτού μηνύματος (SMS).

Θα χρειαστείτε:

τον αριθμό ταυτότητάς σας
τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σας
έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος
τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και την εταιρία (πάροχο) κινητής τηλεφωνίας όπου ανήκει

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του κλειδαρίθμου ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myAADElive για να εξυπηρετηθείτε από εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα χρειαστείτε:

την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail)
τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
τον ΑΦΜ σας
τον κωδικό επιβεβαίωσης που λάβατε με την αίτηση εγγραφής στο Taxisnet

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες – Ποιοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news