facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Βόλος - Λεχώνια: Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε μητέρα και παιδί – Η ίδια που είχε επιτεθεί στον 8χρονο

Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε μία μητέρα και το παιδί της στα Κάτω Λεχώνια, έξω από αυλή σπιτιού.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας πρόκειται για την ίδια αγέλη που είχε επιτεθεί  σε ένα οχτάχρονο παιδί, στις αρχές Σεπτεμβρίου, επίσης στα Λεχώνια.

Οι γείτονες άκουσαν τις φωνές και κινητοποιήθηκαν άμεσα με αποτέλεσμα τα σκυλιά να φοβηθούν και να φύγουν, ενώ η μητέρα από το βάρος των σκυλιών έπεσε κάτω και το παιδί έτρεξε να κρυφτεί για να σωθεί από την επίθεση.

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος - Λεχώνια: Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε μητέρα και παιδί – Η ίδια που είχε επιτεθεί στον 8χρονο"

Καστοριά: Θρίλερ με ηλικιωμένη που βρέθηκε θαμμένη - Εξετάζεται το σενάριο εγκληματικής ενέργειας

Θαμμένη κοντά σε γήπεδο εντοπίστηκε τελικά η ηλικιωμένη, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί για πολλές ώρες. Είχε χαθεί πριν από δύο ημέρες και τελικά βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι του Σαββάτου στο Δενδροχώρι Καστοριάς.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η γυναίκα ήταν θαμμένη στο σημείο, αλλά σκυλιά ή άγρια ζώα, έσκαψαν και ξέθαψαν το πτώμα όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Η γυναίκα ζούσε στο Δενδροχώρι μαζί με τον γιο της, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε την εξαφάνισή της στο αστυνομικό τμήμα, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε στην ασφάλεια Καστοριάς για πολλές ώρες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν βρίσκεται υπό κράτηση.

Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να αποκαλύψει τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης γυναίκας, με τις αρχές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο θάνατος της γυναίκας να προήλθε από εγκληματική ενέργεια, ούτε και το σενάριο να πέθανε από παθολογικά αίτια και στη συνέχεια κάποιος να την έθαψε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καστοριά: Θρίλερ με ηλικιωμένη που βρέθηκε θαμμένη - Εξετάζεται το σενάριο εγκληματικής ενέργειας"

IAEA: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, καθώς η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

«Η γραμμή των 750 κιλοβόλτ (kV) που επισκευάσθηκε τροφοδοτεί το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης (…) με το απαραίτητο ηλεκτρικό για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας», αναφέρει ο IAEA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μολονότι οι έξι αντιδραστήρες της Ζαπορίζια έχουν κλείσει, το πυρηνικό καύσιμο που βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς πρέπει να ψύχεται για να αποφευχθεί μια εν δυνάμει καταστροφική τήξη του. Αυτό σημαίνει πως ο σταθμός χρειάζεται ηλεκτρικό ώστε να διοχετεύεται νερό στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Η ηλεκτροδότηση της Ζαπορίζια αποτελούσε πηγή μεγάλης ανησυχίας αφότου η τελευταία κύρια γραμμή διακόπηκε και στη συνέχεια τρεις βοηθητικές γραμμές, που μπορούν να συνδεθούν με ένα γειτονικό θερμοηλεκτρικό σταθμό, αποσυνδέθηκαν επίσης.

Ο πυρηνικός σταθμός τέθηκε έτσι σε μια κατάσταση κατά την οποία ηλεκτροδοτούνταν από τον τελευταίο εν λειτουργία αντιδραστήρα του, αν και αυτό δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Μια βοηθητική γραμμή ηλεκτροδότησης επανασυνδέθηκε πριν από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μπορέσει να κλείσει και αυτός ο αντιδραστήρας.

«Με την επανασύνδεση της κύριας γραμμής χθες το απόγευμα, οι τρεις βοηθητικές γραμμές μπορούν και πάλι να είναι στην εφεδρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η IAEA.

«Οι άλλες τρεις κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης των 750 kV, που είχαν χαθεί νωρίτερα στη διάρκεια της σύγκρουσης, παραμένουν εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "IAEA: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης"

Σέρρες: Δένδρο καταπλάκωσε και σκότωσε 69χρονο άνδρα στα Χρυσοχώραφα

Δυνατό μπουρίνι ξεκίνησε περίπου στις 5.30 στην περιοχή της Ηράκλειας με χαλάζι και κεραυνούς

Ο δυνατός αέρας προκάλεσε καταστροφές σε πολλά χωριά της περιοχής, με στέγες και δέντρα που ξεριζώθηκαν καθώς και διακοπή ρεύματος αλλά και σε πολλά σημεία και του internet.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Επιλογές, στα Χρυσοχώραφα, δέντρο έπεσε και τραυμάτισε θανάσιμα 69χρονο άντρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Ο άντρας βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του και πήγε να κλείσει την αυλόπορτα όταν το δέντρο έσπασε και έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο

epiloges

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Δένδρο καταπλάκωσε και σκότωσε 69χρονο άνδρα στα Χρυσοχώραφα"

Τσίπρας από ΔΕΘ: χι άλλα βάρη στην μεσαία τάξη και τους αδύναμους – Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ως επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για ένα «Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του κόμματός του, στην πλέον προεκλογική χρονιά, με κεντρικό σύνθημα «να ξαναφέρουμε πίσω τη Δικαιοσύνη», από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, την οποία εγκάλεσε για το γεγονός ότι «Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα βέλη του προς το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφοντας πως «η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».

Ωστόσο, «αυτό που δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε μια κοινωνία είναι η προοπτική» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει».

Οικοδομώντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε έξι πυλώνες, ο κ. Τσίπρας, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των νόμων Χατζηδάκη για την εργασία, δεσμευόμενος την ίδια ώρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με πρώτιστο μέλημα τον «ανασχεδιασμό και την ανακατανομή» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπολογίζοντας ότι 20-25 δις ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν από τους κοινοτικούς πόρους προς την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα εθνικό «σχέδιο αναδιανομής», που θα περιλαμβάνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα άνω των 50.000, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και εμφάνισαν «αδικαιολόγητα» κέρδη, αποφέροντας στα δημόσια Ταμεία περισσότερα από 3 δις ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, λέγοντας πως «η χώρα βίωσε και βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις. Από τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη δημιουργία με κρατικό χρήμα ενός απίστευτου μηχανισμού προπαγάνδας, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, τον πλουτισμό ημετέρων, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις», επισημαίνοντας, στο πλαίσιο αυτό, πως «έχουμε χρέος να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευνομούμενη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία».

«Η Δημοκρατία κινδυνεύει»

Αναφορικά με το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα, υποστηρίζοντας ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει». «Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας ; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία ;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και έκανε λόγο για μια «μάχη ιδεών» στις επόμενες εκλογές, απαντώντας σχετικά με την αποστροφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την «πολιτική τερατογένεση» στη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρή νίκη» του κόμματός του, η οποία «θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», όπως είπε.

Στόχος η πρωτιά

«Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας.Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση» όπως είπε, καταλήγοντας πως «αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Αναλυτικά, οι 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε πρώτη τη δέσμη μέτρων του προγράμματός του για την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα, λέγοντας πως «το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής».

Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.


Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας

· Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

· Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

· Ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

· Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

· Ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

· Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

· Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

· Προστασία από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα

· Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

· Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος.

Για τους μισθωτούς :

· Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

· Μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

· Καθορισμός στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους :

· Επιστροφή για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

· Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

· Αύξηση για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ.

· Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Για τους μικρομεσαίους :

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα, με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

· Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

· Νέος πτωχευτικός κώδικας, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Για την ανάκτηση της εργασίας:

· Κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

· Επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

· Επανίδρυσε του ΣΕΠΕ.

· Εφαρμογή σταδιακά του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

· Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

· Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

· Τέλος στην τιμωρητική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς

· Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

· Αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

· Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

· Αύξηση στις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα,

· Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας,

· Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ

· Διεύρυνση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ,

· πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για να βάλουμε γερά θεμέλια στη Δημόσια Παιδεία :

· 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.

· 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

· ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

· Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

· Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα,

· ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

· Σύστημα εισαγωγής «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.

· λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

· Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

· Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Για να πάψει αυτή η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ.

· Αύξηση στο αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 πολίτες.

· προσωπικός φροντιστής ή βοηθός για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

· προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

· Διευκόλυνση της επικοινωνίας του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

· Ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

· επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.



· Εξασφάλιση ικανού μέρους του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ

· Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

· διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

· ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)

· Χρηματοδότηση των δήμων για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

· Ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

· Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενίσχυση για μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής

· Χρηματοδότηση για μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.

· Αναβάθμιση και ενίσχυση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ».

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

· Θεσπίζεται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος.

Στη Δικαιοσύνη:

· Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

· Αποκατάσταση για τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

· Ενίσχυση με στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

· «Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας ακόμη:

· Μείωση για τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

· Θέσπιση Διατύπωσης γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

· Τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

· Νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

· Τέλος στην κακή νομοθέτηση, με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.

· Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».

· Νομοθετική κατοχύρωση αναφορικά με το γάμο για όλα τα πρόσωπα.

· Κατάργηση για όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ:

· Νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.

· Οικονομική ενίσχυση για εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.

· Επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

· Έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.

· Επανεκκίνηση στη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.

· Επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για την ΕΥΠ :

· Επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

· Κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

· Νομοθετικός ορισμός για τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».

· Έλεγχος από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.

· Εξασφάλιση της Ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα:

· Αναδιαμόρφωση για το επίδομα παιδιού, μεταφορά αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

· Επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο. Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.

· Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

· Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες.

· Ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Για το παιδί:

· Εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Για τη στέγαση νέων ζευγαριών:

· Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:

· Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

· Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.

· Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

· Αύξηση στα εισοδηματικά όρια.

Τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb, με θέσπιση κανόνων και ελέγχου που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών:

· Αλλαγή στη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία.

· Πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας από ΔΕΘ: χι άλλα βάρη στην μεσαία τάξη και τους αδύναμους – Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας"

Καιρός αύριο: Αλλαγή σκηνικού – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Ο καιρός αύριο Κυριακή (18.09.2022) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα δώσει τοπικές βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στη Θράκη τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Σταδιακή επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία τους 24 με 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 34 και στα νησιά του Αιγαίου τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός: Η πρόγνωση για όλη την Ελλάδα 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις. Στις υπολοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη όπου πιθανώς να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα όμως από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ. Γρήγορα όμως θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες και από τα βόρεια, θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες μέχρι το απόγευμα, οπότε υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα νότια δυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια νότιοι 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σταδιακά σε βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αλλαγή σκηνικού – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει"

Allou Fun Park: Δεν υπάρχει περιορισμός 3 ατόμων στη βάρκα

Απάντηση σε όσα υποστήριξε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους νεαρούς που τραυματίστηκαν στο Allou Fun Park σχετικά με τον περιορισμό τριών ατόμων που πρέπει να υπάρχει και δεν τηρήθηκε, έδωσε ο νομικός εκπρόσωπος της επιχείρησης του πάρκου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια ανακοίνωσης του πληρεξουσίου δικηγόρου των τραυματισθέντων, κυρίου Βασίλη Καπερνάρου, στην οποία κάνει μνεία σε έγγραφο της TUV HELLAS από το οποίο δήθεν προκύπτει ότι στο παιχνίδι LA ISLA επιτρέπεται η επιβίβαση 3 ατόμων ανά βάρκα, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθεί η θέση μας προς αποκατάσταση της πραγματικότητας:

Το εν λόγω έγγραφο της TUV HELLAS αναφέρει επιβίβαση 3 ατόμων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ήταν υποχρεωμένη να αναγράψει και επιτρεπόμενο μέγιστο βάρος. Περαιτέρω από το manual του κατασκευαστή ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ επιτρεπόμενων ατόμων ή μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος. Το manual θέτει ως μοναδική προϋπόθεση για την χρήση του παιχνιδιού, την καλή λειτουργία του παιχνιδιού. Εξάλλου το εν λόγω παιχνίδι La Isla, από τον ίδιο κατασκευαστή, λειτουργεί σε άλλα τέσσερα (4) πάρκα στο εξωτερικό, ήτοι Silverwood, White Water West, Ocean City Fun και Vancouver’s Playland και σε όλα τα ανωτέρω πάρκα ΕΠΙΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) άτομα ανά βάρκα (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).

Δια της παρούσας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους επισκέπτες του Allou! Fun Park, οι οποίοι εξακολουθούν να επισκέπτονται το πάρκο μας μετά το ατυχές συμβάν της 6/9/2022, δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους και την στήριξή τους στην εταιρεία μας.

Τέλος ενημερώνουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πρόθεση συνδρομής στους τραυματισθέντες και γι αυτό το λόγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας κύριος Μιχάλης Δημητρακόπουλος επισκέφτηκε στο γραφείο του τον κύριο Βασίλη Καπερνάρο και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση – επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει συμφωνία.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Allou Fun Park: Δεν υπάρχει περιορισμός 3 ατόμων στη βάρκα"

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία υπό βροχή για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Συνθήματα κατά της αστυνομίας

Σε εξέλιξη η πορεία στη Θεσσαλονίκη, με τον άστατο καιρό να μην μειώνει τη συμμετοχή. Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο…

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε με πολίτες όλων των ηλικιών και φοιτητές, οι οποίοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ.

Παρόλο που ο καιρός δεν είναι καλός, οι διαδηλωτές συνεχίζουν κανονικά, ενώ μέλη συλλογικοτήτων και παρατάξεων, συνδικάτων και σωματείων, μαθητές και φοιτητές αλλά και κάτοικοι της συμπρωτεύουσας κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου την περιοχή της Καμάρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Το κεντρικό πανό στην κεφαλή της πορείας που άνοιξαν μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου αναγράφει με κόκκινα γράμματα «ούτε βήμα πίσω» ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της κυβέρνησης. Δείτε εικόνες που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία υπό βροχή για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Συνθήματα κατά της αστυνομίας"

Άνω Λιόσια: Έστειλαν στο νοσοκομείο 40χρονο επειδή τους έκανε παρατήρηση για τη μουσική

Ένα άγριο επεισόδιο, με κατάληξη τον σοβαρό τραυματισμό ένος 40χρονού εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, στα Άνω Λιόσια. Δύο 25χρονοί Ρομά, εμφανίστηκαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή με τη μουσική από το πανάκριβο Smart Brabusστη διαπασών προκαλώντας ηχορρύπανση. Αυτό προκάλεσε την διαμαρτυρία των γειτόνων, ενώ δύο εξ αυτών βγήκαν στον δρόμο για να κάνουν παρατήρηση στους δύο νεαρούς.

travmatias2

Εκείνοι αντέδρασαν βρίζοντας τους και στη συνέχεια οι δύο περίοικοι τους κυνήγησαν. Τότε, οι Ρομά έβαλαν όπισθεν με σκοπό να τους χτυπήσουν ενώ βγήκαν και από το αμάξι. Ο ένας εκ των δύο, σήκωσε τσιμεντόλιθο από διπλανό χωράφι που ήταν γεμάτο μπάζα και επιτέθηκε, πισώπλατα, στον 40χρονο. Το χτύπημα βρήκε τον άνθρωπο στον αυχένα με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να σωριαστεί στο έδαφος.

Με τον ίδιο τσιμεντόλιθο αλλά και με μπουνιές και κλωτσιές άρχισαν να τον χτυπούν με μανια σε όλο του το σώμα προκαλώντας του σοβαρά τραύματα.

Από τα βίαια χτυπήματα, προκάλεσαν κάταγμα στο γόνατο του 40χρονου ενώ του κόπηκε και ο τένοντας. Ο 40χρονος πλέον νοσηλεύεται ενώ έχει ήδη χειρουργηθεί στο γόνατο του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνω Λιόσια: Έστειλαν στο νοσοκομείο 40χρονο επειδή τους έκανε παρατήρηση για τη μουσική"

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και των όσων έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (16.09.2022) στο ΑΠΘ.

Η ατμόσφαιρα «μύριζε»… «μπαρούτι» από νωρίς, με την αστυνομία να επιχειρεί να περιορίσει τους φοιτητές σε μια λωρίδα της Πανεπιστημίου, μπροστά στα Προπύλαια.

Τελικά, η αστυνομία έκλεισε μια λωρίδα του δρόμου, με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα.

Λίγη ώρα αργότερα, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν, με την αστυνομία να επιστρατεύει και την αύρα. 

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας"

Καλλιθέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω ημιμαραθωνίου

Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί ο αγώνας «Kallithea Half Marathon 2022», ενώ η τροχαία έχει ανακοινώσει ήδη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να διευκολύνει τη διέλευση των οδηγών από τους δρόμους της Καλλιθέας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τροχαίας κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν την Κυριακή, στην Καλλιθέα. Θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 08.00΄-13.30΄ στις παρακάτω οδούς:

– Βοηθητική οδός της Λ. Συγγρού (παράδρομος), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυσικράτους και Ευριπίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

– Σωκράτους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυσικράτους και Ευριπίδου.

– Ηρακλέους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυσικράτους και Ευριπίδου.

– Δημοσθένους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Ευριπίδου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Δοϊράνης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Ευριπίδου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Ευριπίδου, στο τμήμα της μεταξύ της βοηθητικής οδού της Λ. Συγγρού (παράδρομος) και της οδού Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη.

– Επαμεινώνδα-Λάμπρου Κατσώνη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Δοϊράνης και της παλαιάς Λ. Ποσειδώνος και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ν. Βότση, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πεισιστράτους και της παλαιάς Λ. Ποσειδώνος.

– Λυσικράτους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη και της Λ. Συγγρού.

– Ταγμ. Πλέσσα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη και της Λ. Συγγρού.

– Αχιλλέως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη και της Λ. Συγγρού.

Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παρακάτω οδούς, κατά τις ώρες 06.00΄-13.30΄:

– Δοϊράνης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Ευριπίδου.

– Ευριπίδου, στο τμήμα της μεταξύ της βοηθητικής οδού της Λ. Συγγρού (παράδρομος) και της οδού Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη.

– Επαμεινώνδα – Λάμπρου Κατσώνη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Δοϊράνης και της παλαιάς Λ. Ποσειδώνος.

– Πεισιστράτους, στο τμήμα της μεταξύ της εισόδου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και της οδού Επαμεινώνδα.

– Ν. Βότση, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πεισιστράτους και της παλαιάς Λ. Ποσειδώνος.

Η τροχαία απευθύνει έκκληση τους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλλιθέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω ημιμαραθωνίου"

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι τρεις κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (VIDEO)

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι τρεις συλληφθέντες για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι και το βράδυ, στο ΑΠΘ.

Εις βάρος των δύο ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και για απείθεια ενώ ο τρίτος κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης και για βία κατά υπαλλήλων.

Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν για την ένταση που σημειώθηκε το μεσημέρι στο ΑΠΘ, ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ο τρίτος συνελήφθη για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εντός και εκτός του ΑΠΘ με πετροπόλεμο, χημικά και χρήση του Αίαντα από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές και αλληλέγγυοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι τρεις κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (VIDEO)"

Δημοσκόπηση: Στο 7,8% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Κερδισμένος και ενισχυμένος φαίνεται ότι βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την παρουσία του, την περασμένη εβδομάδα, στη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που έκανε. Αυτό τουλάχιστον δείχνει δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7,8%.

Στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την Κυριακή», το 32,5% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απαντά Νέα Δημοκρατία και το 24,7% ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,7% και η Εθνική Δημιουργία με 1,5%. Το 3,9% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε «Άλλο» Κόμμα, το 1,2% λευκό ή άκυρο και το 1,9% αποχή.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO, για την εφημερίδα Τα Νέα στις 27 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει μετά τη ΔΕΘ τη διαφορά της κατά 1,5%, από 6,6% στο 7,8%.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αντιμετωπίζονται θετικά από το 51,4% των ερωτηθέντων, έναντι 45,3% που τα κρίνουν αρνητικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Στο 7,8% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ"

Ιστορική απόφαση ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Σοκ στην Άγκυρα

Νέα δεδομένα στα επίπεδα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει να φέρνει η  ιστορική απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987. Από την 1η Οκτωβρίου η Κύπρος θα έχει κάθε δικαίωμα να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της.

Η μεγάλη σημασία της απόφασης αυτής φαίνεται και από την άμεση αντίδραση της αιφνιδιασμένης Άγκυρας, η οποία έκανε λόγο για επικείμενο «ράλι εξοπλισμών» στην Κύπρο, προειδοποίησε για λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων και πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ανοίξει τον δρόμο για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.

Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων. Παρόλα αυτά όμως, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

· Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

· Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη άρση των περιορισμών στο αμυντικό εμπόριο με την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και πιστοποίησης, ο υπουργός (Εξωτερικών) άρει τους αμυντικούς εμπορικούς περιορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Οι Κανονισμοί Διεθνούς Εμπορίας Όπλων (ITAR) θα τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Ο Νόμος για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020 απαιτούν να παραμείνει η πολιτική άρνησης για εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικών υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία από την λίστα εφοδίων πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός και εάν ο πρόεδρος αποφασίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τουλάχιστον ετησίως, ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία, και ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με τους δύο νόμους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελέγχει τη συμμόρφωση με τους νόμους ετησίως».

Αντιδρά αιφνιδιασμένη η Άγκυρα

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει την απόφαση αυτή, σημειώνοντας πως «θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Νησί», ενώ δεσμεύεται πως θα χρησμοποιήσει «όλα τα μέσα» για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Με αυτή την εξέλιξη, οι Τούρκοι βλέπουν τις ΗΠΑ, μετά τα εμπόδια που υψώνουν στην Άγκυρα για την πώληση νέων F-16 και την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τη συμφωνία με την Αθήνα για πώληση F-35, να παρουσιάζονται έτοιμες να συζητήσουν για νέο στρατιωτικό υλικό και με τη Λευκωσία. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο Νησί, και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος- και θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από τις Συμφωνίες του 1959-60, και να ενεργήσει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκική Δημοκρατία, ως εγγυήτρια χώρα, σύμφωνα με τις νομικές και ιστορικές της ευθύνες, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τηνύπαρξη, την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων, με όλα τα μέσα».

Αναστασιάδης: «Απόφαση - ορόσημο»

Με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο», αναφέρει ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια απόφαση - ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Αναστασιάδης στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για όλη την δουλειά που έκανε δυνατή την σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία. Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την φιλία του».

Ευχαριστίες και εκτίμηση εκφράζει μέσα από ανάρτησή του το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. «Αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας», σημειώνεται.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, αναφέρει στο Twitter: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του State Department να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 κατά της Κύπρου: Ένα πολιτικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην Ασφάλεια και Άμυνα ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιστορική απόφαση ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Σοκ στην Άγκυρα"

Ασπρόπυργος: Ξέχασαν 6χρονο αγόρι σε σχολικό - Συνελήφθησαν ο οδηγός και η συνοδός

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στον Ασπρόπυργο, καθώς ξέχασαν ένα 6χρονο παιδί μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Οι γονείς προχώρησαν σε καταγγελία και συνελήφθησαν ο οδηγός του σχολικού και η συνοδός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το εξάχρονο αγοράκι αποκοιμήθηκε μέσα στο σχολικό λεωφορείο και βρέθηκε δύο ώρες μετά το σχόλασμα, κλειδωμένο στο όχημα.

Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν η μητέρα αναζητούσε επί δύο ώρες το παιδί μετά το σχόλασμα, ενώ σύμφωνα με την ίδια, στο σχολείο δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα. Η ίδια έστειλε τον αδερφό του εξάχρονου να τον αναζητήσει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Ξέχασαν 6χρονο αγόρι σε σχολικό - Συνελήφθησαν ο οδηγός και η συνοδός"

Πανεπιστημιακή αστυνομία από απόσταση – Θα περιπολεί εκτός ΑΕΙ

Eξω από τις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνοδεία αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα θα περιπολούν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο επιχειρησιακό βήμα του εγχειρήματος για εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ από την Ελληνική Αστυνομία.

Ως φαίνεται, από την κυβέρνηση επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι μετά την πρώτη εμφάνιση των μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζονται, στις πύλες των campus του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου – εμφάνιση που προκάλεσε αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις που έχουν την πολιτική στήριξη των μητρικών πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)– στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν ΟΠΠΙ, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να τόνισε προς τους πρυτάνεις πως δεν είναι πρόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να εμπλακεί σε ακαδημαϊκής φύσεως εκδηλώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, παρά μόνο να προστατεύσει καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων. «Τα μέλη των ΟΠΠΙ δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με τα μέλη των παρατάξεων, δεν είναι αντίπαλοι», είναι το νόημα όσων ελέχθησαν χθες από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους πρυτάνεις.

Με τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά τμήματα οι περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, θα εφαρμοσθεί και οι ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν, και πλέον το ζήτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν επιχειρησιακά οι ΟΠΠΙ υπό την εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, στην Αθήνα, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, έχοντας τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα Ζωγράφου και Καισαριανής. «Εάν υπάρχει επεισόδιο στην εξωτερική περίμετρο του campus, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα παρεμβαίνουν», δήλωσαν στην «Κ» μετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη.

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων. Διευκρινίζεται, δε, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα περιπολούν έξω από τα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Αθηνών. Ως προς το ΑΠΘ, τα έργα κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», φυλάσσονται από αστυνομικούς ώστε να αποτραπούν επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, δεκάδες άτομα κρατώντας βαριοπούλες έφθασαν στον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους. Αρα, υπάρχει αστυνομική δύναμη και τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν τους έξω χώρους. Βέβαια, το γενικό μήνυμα της μη όξυνσης θα τηρηθεί και στο ΑΠΘ.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης, θεωρείται ότι η «αθόρυβη παρουσία» των ΟΠΠΙ θα διευκολύνει την ουσιαστική ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστημιακή αστυνομία από απόσταση – Θα περιπολεί εκτός ΑΕΙ"

Παρακολουθήσεις: Εκθεση για το λογισμικό «Pegasus» μιλά για χρήση από το 2016 - ΝΔ: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας;»

Την έκθεση του διεπιστημονικού εργαστηρίου Citizen Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 45 χώρες όπου καταγράφηκε δραστηριότητα του λογισμικού κατασκοπίας «Pegasus» την περίοδο 2017-19 φέρνει στο φως η εφημερίδα «Τα Νέα» προκαλώντας παράλληλα την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που θέτει -και ζητά απάντηση- τρία ερωτήματα προς τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Pegasus όπως και άλλα παρεμφερή λογισμικά που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα παγίδευσης μέσω αποστολής ειδικών «ελκυστικών» SMS στο κινητό τηλέφωνο του στόχου. Στο SMS, σημειώνεται, το υποψήφιο θύμα καλείται να ανοίξει ύστερα από φιλική παραίνεση αγνώστου αποστολέα έναν διαδικτυακό τόπο που έχει μεγάλες ομοιότητες -αλλά δεν είναι το ίδιο- με γνωστές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα, ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το «Pegasus» πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 «κόμβων»-διαχειριστών. Σημειώνει ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά ελληνικών στόχων έγιναν μέσω του δικτύου της Otenet SA που ήταν πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας την περίοδο 1996-2009 και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει το δημοσίευμα των Νέων, πως ο ιστότοπος Wikileaks είχα αποκαλύψει , τον Μάιο του 2018, απόπειρα προμήθειας παρόμοιου συστήματος από υπάλληλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Otenet.

Νέα Δημοκρατία: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας για το Pegasus;»

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σημειώνει, μετά το δημοσίευμα, πως: «"Τα Νέα" σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  • 1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;
  • 2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;
  • 3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα.

reader

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακολουθήσεις: Εκθεση για το λογισμικό «Pegasus» μιλά για χρήση από το 2016 - ΝΔ: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας;»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news