facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Σοκ στη Μεσσηνία: 15χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν τρία άτομα σε αγροτική περιοχή

Χειροπέδες πέρασαν οι Αρχές σε δύο άτομα 21 και 19 ετών, μετά από καταγγελία 15χρονου ότι τον βίασαν σε αγροτική περιοχή στη Μεσσηνία.

Πρόκειται για δύο άτομα με καταγωγή από το Πακιστάν, ηλικίας 21 και 19 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, μετά από καταγγελία 15χρονου ομοεθνούς τους για απαγωγή και βιασμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 15χρονος κατήγγειλε πως τρία άτομα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, τον απήγαγαν από την περιοχή του Πλάτανου της Πυλίας και αφού τον μετέφεραν σε αγροτική περιοχή τον βίασαν.

Ακολούθησαν έρευνες της αστυνομίας, που ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο, ενώ αναζητείται ο τρίτος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Μεσσηνία: 15χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν τρία άτομα σε αγροτική περιοχή"

Ιταλία: Πρώτη φορά πάνω από 200.000 κρούσματα – Δραματική έκκληση γιατρών προς την κυβέρνηση

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 219.441 περιστατικά κορονοϊού και 198 θάνατοι.

Το ένα τέταρτο των κρουσμάτων καταγράφεται στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, όπου απαγορεύθηκαν και οι επισκέψεις για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Σε σύνολο 1.138.310 διαγνωστικών τεστ, το 19,3% προέκυψε θετικό. Στη φάση αυτή, οι θετικοί πολίτες αγγίζουν τους 1.593.579, εκ των οποίων 1.578.285 είναι σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Οι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ της χώρας είναι 1.467, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 13.827 ασθενείς.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, άρχισαν να στήνονται και πάλι νοσοκομεία εκστρατείας. «Αν δεν θέλετε να εμβολιαστείτε, τουλάχιστον μείνετε σπίτι και μην μολύνετε άλλους ανθρώπους» λένε, μέσω της ιταλικής τηλεόρασης, οι γιατροί της Σικελίας.

Οι αρμόδιες αρχές, την ίδια ώρα, έδωσαν το αναγκαίο «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών.

Οι δε γιατροί της Νάπολης απευθύνουν έκκληση σε δραματικούς τόνους: «η διάδοση της παραλλαγής Όμικρον γονάτισε τα νοσοκομεία μας. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, στην Νάπολη θα ζήσουμε όσα συνέβησαν στο Μιλάνο πριν από δυο χρόνια. Χρειάζονται δραστικές αποφάσεις από μέρους της κυβέρνησης διαφορετικά θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ποιόν πρέπει να σώσουμε, και δεν θέλουμε να το κάνουμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νάπολης, Μπρούνο Τζουκαρέλι.

Μια έκκληση, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, η οποία θέλει να παρακινήσει την κυβέρνηση Ντράγκι να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της χώρας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Πρώτη φορά πάνω από 200.000 κρούσματα – Δραματική έκκληση γιατρών προς την κυβέρνηση"

Κορονοϊός – Βρετανία: 179.756 νέα κρούσματα και 231 νεκροί σε 24 ώρες

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 06.01.2022, 179.756 νέα κρούσματα κορονοϊού και 231 νέους θανάτους που επήλθαν σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση των ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με τα 194.747 κρούσματα και τους 334 θανάτους που αναφέρθηκαν χθες, Τετάρτη. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βρετανία: 179.756 νέα κρούσματα και 231 νεκροί σε 24 ώρες"

Νέo πακέτο επιδοτήσεων για το ρεύμα – Ανακοινώσεις Κ. Σκρέκα από την ΕΡΤ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής 7/1, με δηλώσεις που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Τα κριτήρια θα είναι κατά κύριο λόγο εισοδηματικά, αλλά διευρυμένα προκειμένου να «χωρέσουν» όσο το δυνατό περισσότεροι.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επωφεληθεί το 70%-80% των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων και να απορροφηθεί το 80% της αύξησης ώστε οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν κατά 15%-20%.

Ο 2ος περιορισμός είναι να επωφελούνται μόνο οι κύριες κατοικίες, όχι οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά.

Ο 3ος περιορισμός αφορά πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300ΚWh. Πέραν αυτής της κατανάλωσης δεν θα υπάρχει επιδότηση.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα φθάσει σε όλους τους καταναλωτές.

Μόνιμος μηχανισμός στήριξης – Ενεργοποιείται αυτόματα

Από την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα ενεργοποιείται και θα υπολογίζει, αυτόματα, κάθε φορά που η τιμή του ρεύματος, στην χονδρεμπορική αγορά, θα ξεφεύγει από κάποια ανώτατα όρια, τα οποία θα καθορίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Για τις μεσαίες και μεγάλες, ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν θα υπάρξουν αύριο ανακοινώσεις, καθώς η κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι επιδοτήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το νεοσυσταθέν Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο αντλεί πόρους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα του Ταμείου Δικαιωμάτων Ρύπων.

Συνολικά το πόσο της επιδότησης για το ρεύμα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέo πακέτο επιδοτήσεων για το ρεύμα – Ανακοινώσεις Κ. Σκρέκα από την ΕΡΤ"

Κορονοϊός – Γαλλία: 261.481 ημερήσια κρούσματα και θλιβερό ορόσημο

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» ολόκληρο τον κόσμο, με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 261.481 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, λιγότερα από το ρεκόρ των 332.000 κρουσμάτων που κατέγραψε χθες, Τετάρτη, αλλά ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε πολύ πάνω από τις 200.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Γαλλία: 261.481 ημερήσια κρούσματα και θλιβερό ορόσημο"

Μπλόκο στον «Πελαγίτη» και στη Μυτιλήνη - Για Θεσσαλονίκη «ταξιδεύουν» τα μηχανήματα κατασκευής δομής μεταναστών

Χωρίς άλλα προβλήματα αναχώρησε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, το οχηματαγωγό εμπορικό πλοίο με το οποίο μεταφέρονταν στη Χίο μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής σε Χίο και Λέσβο.

Τα μηχανήματα δεν έγινε δυνατόν να εκφορτωθούν τόσο στο λιμάνι της πόλης της Χίου όσο και στα Μεστά, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων του νησιού.

kinitopoihsh-fota-limani1

Στη συνέχεια στις 3 το μεσημέρι πολίτες και αυτοδιοικητικοί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εκφόρτωση των μηχανημάτων στη Λέσβο.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε το πλοίο να δέσει, να αποβιβαστούν τα φορτηγά με τα εμπορεύματα και τα μηχανήματα να παραμείνουν στο πλοίο. Πενταμελής αντιπροσωπία των διαμαρτυρομένων ήλεγχε μέχρι τελευταία στιγμή την τήρηση της συμφωνίας ενώ στο λιμάνι μέχρι την αναχώρηση του πλοίου παρέμεναν οι συγκεντρωμένοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στον «Πελαγίτη» και στη Μυτιλήνη - Για Θεσσαλονίκη «ταξιδεύουν» τα μηχανήματα κατασκευής δομής μεταναστών"

Σχολεία: Θετικός στον κορονοϊό μαθητής ή εκπαιδευτικός; Τι αλλάζει, πόσο θα μείνουν σε καραντίνα

Η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των σχολείων έχει ξεκινήσει με τους μαθητές εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η επιστροφή τους στις 10 Ιανουαρίου θα έχει διαφορές, αφού τα τεστ αυξάνονται σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.

Δίνει μάλιστα μια σειρά από απαντήσεις για τα self tests και τα rapid και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Εξηγεί επίσης πώς πλέον θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και πόσο θα έχει διάρκεια η καραντίνα. 

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

«Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

«Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες», τονίζει το υπουργείο Παιδείας. 

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

«Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Οι ανεμβολίαστοι επίσης μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Θετικός στον κορονοϊό μαθητής ή εκπαιδευτικός; Τι αλλάζει, πόσο θα μείνουν σε καραντίνα"

ΕΟΔΥ: Δίνει απαντήσεις σε 10 βασικές ερωτήσεις για τον κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ απάντησε στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τον κορονοϊό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απάντησε στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν την Covid-19, τη νόσηση και τον εμβολιασμό.

Ακολουθούν οι 10 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ:

1. Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;

  • Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
  • Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

2. Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τι πρέπει να κάνω;

Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες :

  • Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση

Β)  είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση :

  • Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση
  • Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

3. Είμαι υγειονομικός και έχω βρεθεί θετικός / είμαι στενή επαφή κρούσματος

Δείτε τις τροποποιημένες οδηγίες ΕΔΩ.

4. Νοσώ από Sars-Cov-2 τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

  • Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης,
  • Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε

Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  • Γραμμή Υπ. Εργασίας :1555
  • Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force) : 210-3493958, 210-3493867

5. Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

  • Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές.
  • Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ

6. Έχω self-test θετικό τι πρέπει να κάνω;

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

7. Αντιμετωπίζω δυσκολία με τον προγραμματισμό του ραντεβού μου για εμβόλιο/με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου/δεν αναγνωρίζονται τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα του εμβολίου

  • Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου
  • Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ.
  • Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό.
  • Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

8. Απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας για τους πολίτες άνω των 60.

Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο κάτωθι ΦΕΚ :

Τεύχος B’ 6324/30.12.2021

O ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για τις σχετικές αιτήσεις.

9. Έχω διενεργήσει εμβολιασμό κατ΄οίκoν και επιθυμώ ενισχυτική δόση/ θέλω να αιτηθώ εμβολιασμό κατ΄οίκον.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς και με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) που ανήκετε.

10. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης / εμβολιασμού/θετικού- αρνητικού αποτελέσματος/ Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Ο ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Δίνει απαντήσεις σε 10 βασικές ερωτήσεις για τον κορονοϊό"

Κορωνοϊός: 593 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 33.716 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 33.716 , εκ των οποίων 76 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.422.020 (ημερήσια μεταβολή +2.4%), εκ των οποίων 50.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 358 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το ποσοστό της θετικότητας διαμορφώθηκε στο 8,02% από 10,4%.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 12.884 στην Αττική (17.526 χθες).
  • 3.739 στη Θεσσαλονίκη (4.877 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.524 από την Ανατολική Αττική (2.064 χθες).
  • 2.018 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.680 χθες).
  • 441 από τη Δυτική Αττική (661 χθες).
  • 1.618 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (2.270 χθες).
  • 4.044 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (5.394 χθες).
  • 1.465 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.982 χθες).
  • 1.553 από τον Πειραιά (2.234 χθες).
  • 221 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (241 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 428 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 19 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 298 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 167 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 179 στην ΠΕ Άρτας.
  • 1.085 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 384 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 84 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 232 στην ΠΕ Δράμας.
  • 352 στην ΠΕ Έβρου.
  • 626 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 37 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 98 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 300 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 283 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.067 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 14 στην ΠΕ Θάσου.
  • 126 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 38 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 21 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 494 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 345 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 54 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 286 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 213 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 246 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 84 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 113 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 448 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 487 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 66 στην ΠΕ Κω.
  • 129 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 1.059 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 196 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 205 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 71 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 31 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 485 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 390 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 3 στην ΠΕ Μήλου.
  • 31 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 27 στην ΠΕ Νάξου.
  • 158 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 17 στην ΠΕ Πάρου.
  • 234 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 356 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 143 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 412 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 144 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 517 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 53 στην ΠΕ Σάμου.
  • 387 στην ΠΕ Σερρών.
  • 26 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 45 στην ΠΕ Σύρου.
  • 34 στην ΠΕ Τήνου.
  • 352 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 292 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 167 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 100 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 256 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 634 στην ΠΕ Χανίων.
  • 104 στην ΠΕ Χίου.

1.271 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.185 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 542 (84.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (15.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.795 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 593 (ημερήσια μεταβολή -7.49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 486 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 593 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 33.716 κρούσματα"

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή αλλά δεν είναι ήπια»

Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, αναφέρει πως η μετάλλαξη Όμικρον -η οποία είναι υπερμεταδοτική- μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια έναντι της Δέλτα, ωστόσο δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ήπια».

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του ΠΟΥ για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως, τόσο στη διανομή όσο και στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο που έχει θέσει ο Οργανισμός για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο. Ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας. Μάλιστα, 36 κράτη δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την παραλλαγή IHU που εμφανίστηκε στη νότια Γαλλία και θεωρείται ότι προέρχεται από το Καμερούν. Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θεωρείται ότι κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή αλλά δεν είναι ήπια»"

Τι πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας μέχρι τον Μάρτιο – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύεται ο νόμος 4830 που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς έχει τις εξής υποχρεώσεις:

1) Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) .

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.

Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

Να αναφερθεί ότι, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.

Να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, όπως και η καταχώριση κάθε μεταβολής. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στο ΕΜΖΣ, και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, το αργότερο εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από τη μεταβολή.

Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση θα πρέπει να δηλωθούν εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται, αναλόγως, από τον κτηνίατρο, το ΕΜΖΣ και το διαβατήριο του ζώου.

Αν ο ιδιοκτήτης πρόκειται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα μαζί με το ζώο του, τότε η διαγραφή του ζώου συντροφιάς από το ΕΜΖΣ πραγματοποιείται αποκλειστικά με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας όπου θα εγκατασταθούν.

3. Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.

4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του. Να του εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις. Επίσης, στο ζώο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

5. Να έχει στην κατοχή του το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.

6. Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Στην περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, του τόπου της μόνιμης κατοικίας του.

Ο δήμος μεριμνά για την υιοθεσία του και τη γνωστοποιεί μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Η ανάρτηση της δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Αν δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και καταβάλει 300 ευρώ για την παράδοση του σκύλου του ή 100 ευρώ για τη γάτα του ή άλλο ζώο συντροφιάς.

Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου.

Ο ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών ετών.

7. Να μεριμνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

8. Να φροντίζει, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου. Το ζώο θα πρέπει να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλον άνθρωπο, ώστε να μην νοιώθει μοναξιά και να διατηρείται η ψυχική του υγεία. Επίσης, θα πρέπει να μεριμνά για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

9. Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο, μετά από επέμβαση στείρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες των ζώων i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς).

10. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον νόμο και ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο, στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία.

11. Να μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατάει τον σκύλο του με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν – η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου.

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν ο σκύλος βρίσκεται μέσα σε πάρκο ζώων.

Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και όχι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα κι αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

Αν ο σκύλος μένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλον εξωτερικό χώρο, τότε οφείλει να του παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι τοποθετημένο σε δροσερό και σκιερό μέρος το καλοκαίρι, και, τον χειμώνα να είναι επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα.

Να τονιστεί ότι το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ο εξωτερικός χώρος, στον οποίο διαμένει ο σκύλος, πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η έκτασή του να του δίνει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης -ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

12. Ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.

13. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ή από άλλο πρόσωπο, ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης, και αν δεν λειτουργεί, τοποθετείται νέο.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας μέχρι τον Μάρτιο – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Χαλάει ο καιρός αύριο Παρασκευή (07.01.2022) με βροχές σχεδόν σε όλη την χώρα, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νότια, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά θα ενταθούν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, γρήγορα στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα φτάσει τους 14 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα ενταθούν και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας"

Σε πόση ώρα μπορεί κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό ανάλογα με τη μάσκα που φοράει

Πόσο προστατεύουν τα είδη μάσκας που κυκλοφορούν και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή;

Η Wall Street Journal, σε άρθρο της ασχολείται με το ζήτημα της διαφορετικής συμπεριφοράς των μασκών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Οι μάσκες KN95 έχουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι ένας τύπος πλαστικού, και είναι αποτελεσματικές στο να «παγιδεύουν» μικρά σωματίδια. Η έξτρα επίστρωση δίνει υψηλό βαθμό προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, συγκριτικά με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον στην Ελλάδα, συστήνεται η χρήση μάσκας ΚΝ95 σε ΜΜΜ και σε σούπερ μάρκετ.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα του CDC που δημοσιεύει η WSJ, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95) μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πόση ώρα μπορεί κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό ανάλογα με τη μάσκα που φοράει"

Χάος στο Καζακστάν: 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και πάνω από 700 τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Χάος στο Καζακστάν: 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και πάνω από 700 τραυματίστηκαν"

Κινηματογραφική καταδίωξη... 200 χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό - Οδηγούσε με το παιδί αγκαλιά και έσπαγε τις μπάρες των διοδίων

Απίστευτη κινηματογραφική καταδίωξη τη νύχτα για περισσότερα από 200 χιλιόμετρα στην εθνική οδό - Από τύχη και την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δεν υπήρξαν θύματα.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό που έζησε ένα μικρό παιδάκι, ηλικίας περίπου 4 ετών, που βρέθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου για να αποφύγει τη σύλληψη έτρεχε με 180 χλμ, καταδιωκόμενος από περιπολικά στην εθνική οδό.

Από Κατερίνη μέχρι Λαμία

Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λίγο έξω από την Κατερίνη όταν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Πιερίας έκαναν σήμα για έλεγχο σε ένα λευκό Ford Focus. Μέσα στο αυτοκίνητο εκτός από τον νεαρό Σύριο οδηγό ήταν 4 Αιγύπτιοι και ένα μικρό αγοράκι 4 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport όταν οι αστυνομικοί έκαναν σήμα για να σταματήσει ο οδηγός του Ford Focus, πάτησε ξαφνικά γκάζι και έφυγε.

Οι άνδρες της ΟΠΚΕ Πιερίας ενημέρωσαν το κέντρο και ξεκίνησαν την καταδίωξη, ενώ ενημερώθηκαν και αλλά περιπολικά που ήταν σε επόμενους σταθμούς διοδίων στο νομό Λάρισας, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η καταδίωξη θα κρατούσε για πάνω από 200 χλμ, σηκώνοντας στο πόδι τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Πιερίας, της Λάρισας, της Μαγνησίας και της Φθιώτιδας.

Αρχικά ο νεαρός οδηγός βγήκε εκτός εθνικής και στη διαδρομή εν κινήσει προσπάθησε να "ξεφορτωθεί" τους παράνομους μετανάστες που μετέφερε, τους οποίους συνέλαβαν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Πιερίας που ακολουθούσαν με δυο οχήματα και επικεφαλής τον Αρχιφύλακα Γιώργο Γκουνέλα.

Η καταδίωξη συνεχίστηκε και μέσα στην πόλη της Κατερίνης, όπου ο οδηγός του Ford Focus περνούσε κόκκινα φανάρια και διασταυρώσεις "πατημένος" μέχρι που ξαναβγήκε στην εθνική οδό, ενώ στην καταδίωξη προστέθηκε και το περιπολικό του ΑΤ Κατερίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport ο οδηγός του αυτοκίνητου έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, που έφτανε ακόμη και τα 180 χλμ την ώρα, ενώ περνούσε "αέρας" σπάζοντας και τις μπάρες των διοδίων που συναντούσε στη διαδρομή. Μάλιστα φέρεται να κρατούσε αγκαλιά το μικρό παιδί το οποίο φυσικά είχε τρομοκρατηθεί.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Πιερίας και ένα ακόμη περιπολικό από το ΑΤ Κατερίνης το ακολουθούσαν από απόσταση ασφαλείας και ενημέρωναν τους συναδέλφους τους, που βρισκόντουσαν στα επόμενα σημεία που είχαν στηθεί τα μπλόκα, ωστόσο δεν ήθελαν να προβούν σε κάποια ενέργεια για να μην κινδυνέψει περισσότερο η ζωή του παιδιού.

Ο οδηγός του λευκού Focus συνέχιζε απτόητος, έχοντας περάσει από τέσσερις σταθμούς διοδίων, ενώ από κάποιο σημείο και μετά οδηγούσε με σπασμένο παρμπρίζ.

Από τα διόδια της Πελασγίας και μετά, επειδή τελείωσαν τα καύσιμα των περιπολικών της Πιερίας, ανέλαβε την καταδίωξη οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Λάρισας σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τη Φθιώτιδα.

Μπαίνοντας στο νομό Φθιώτιδας στο ύψος των Ραχών, όπου στενεύει ο δρόμος λόγω έργων, ο οδηγός του Ford Focus χτύπησε ένα προπορευόμενο όχημα, αλλά αν και έπαθε υλικές ζημιές δεν σταμάτησε και συνέχισε.

Τελικά έξω από τη Λαμία και περνώντας τα διόδια της Μαυρομαντήλας, βγήκε από την εθνική οδό στον κόμβο της ΒΙΠΕ και άρχισε να κινείται τον παλιό δρόμο Λαμίας - Στυλίδας, έχοντας όμως και σκασμένο λάστιχο, με αποτέλεσμα τα περιπολικά να καταφέρουν να το ακινητοποιήσουν κοντά στην είσοδο της ΒΙΠΕ Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ο οδηγός του λευκού Ford Focus είναι ένας Σύριος που φαίνεται να φιλοξενείται σε δομή της Θήβας, ενώ όλα δείχνουν ότι μετέφερε μετανάστες και γι αυτό προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο.

Η κινηματογραφική καταδίωξη κράτησε σχεδόν δύο ώρες και η απόσταση ήταν κάτι παραπάνω από 200 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το παιδάκι ήταν ενός εκ των τεσσάρων Αιγυπτίων μεταναστών που συνελήφθησαν στην Κατερίνη.

Ο νεαρός Σύριος οδηγός που φέρεται να είναι και ο διακινητής κυκλώματος συνελήφθη και παρελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Πιερίας στον κόμβο του Αλμυρού για να οδηγηθεί στην Κατερίνη, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και κρατείται σε ειδικό θάλαμο φρούρησης στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη έχουν αρνητικά τεστ, ωστόσο υπάρχει αγωνία αν αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού τους τρεις μετανάστες τους είχαν μαζί τους μέσα στο όχημα σε όλη τη διάρκεια της καταδίωξης.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Κινηματογραφική καταδίωξη... 200 χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό - Οδηγούσε με το παιδί αγκαλιά και έσπαγε τις μπάρες των διοδίων"

Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα σε Google, Facebook για τα cookies

Η αρχή έκρινε ότι  οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν επιτρέπουν την άρνηση των cookies το ίδιο απλά με την αποδοχή τους. 

Οι δύο πλατφόρμες έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να συμμορφωθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εταιρείες θα πρέπει έκαστη να καταβάλλει χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Σε ανακοίνωσή της η Google διαβεβαιώνει ότι θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες αλλαγές. Από την πλευρά της η Meta, μητρική του Facebook, σχολίασε ότι αξιολογεί την απόφαση της Cnil και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές. 

AFP/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα σε Google, Facebook για τα cookies "

Χαλάνδρι: Μωρό βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μέσα σε τσάντα

Κοριτσάκι δύο μηνών βρέθηκε εγκαταλειμμένο χτες το απόγευμα σε παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Βοιωτίας και Ευβοίας στο Χαλάνδρι.

Το βρέφος ήταν μέσα σε μία τσάντα πλάτης, ανοιχτή στο πάνω μέρος καθαρό και περιποιημένο και φορούσε σκούφο κάλτσες παντελόνι και άλλα ρούχα για να μην κρυώνει.

Το μωρό εντόπισε από το κλάμα του ένας αστυνομικός που έκανε βάρδια φύλαξης στην περιοχή και ειδοποίησε την Άμεση Δράση. Στο σημείο έσπευσε ομάδα ΔΙΑΣ καθώς και ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε το μωρό και το μετέφερε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Όπως είπαν οι γιατροί είναι περίπου δύο μηνών, πολύ καλά στην υγεία του και παραμένει για εξετάσεις.

Η τσάντα και τα ρούχα του μωρού εστάλησαν για εξετάσεις στην Εγκληματική Υπηρεσία με την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθούν κάποια στοιχεία για τους γονείς του βρέφους, ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα από το Τμήμα Ασφάλειας Χαλανδρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από τις κάμερες της περιοχής φαίνεται να έχει εντοπιστεί η γυναίκα που το άφησε και η οποία φορούσε κουκούλα και μάσκα προκειμένου να μην αναγνωριστεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην τσάντα υπήρχε και σημείωμα που ανέφερε το όνομα του βρέφους που είναι Βασιλική.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό της γυναίκας που εγκατέλειψε το νεογέννητο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλάνδρι: Μωρό βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μέσα σε τσάντα "

Χίος: Κάτοικοι δεν άφησαν να δέσει το πλοίο που μετέφερε μηχανήματα για έργα στη Νέα Δομή προσφύγων-μεταναστών

Με συγκέντρωση στο σημείο πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι της Χίου εκατοντάδες κάτοικοι απέτρεψαν το πρωί την πρόσδεση του πλοίου Ro-Ro «Πελαγίτης» το οποίο μετέφερε τρία τουλάχιστον βαριά χωματουργικά μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής Νέας Δομής προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή Θόλος.

Ύστερα από δύο περίπου ώρες παραμονής μέσα στο λιμάνι της Χίου και με τους κατοίκους να μη μετακινούνται από τις θέσεις τους, το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για τη Μυτιλήνη χωρίς τελικά να ξεφορτώσει κανένα φορτηγό στο νησί.
Είχε προηγηθεί το μπλόκο τα ξημερώματα στον Λιμένα Μεστών.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Ελευθέριο Ντουρουντού, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Γιώργο Κεβόπουλο, έγινε αποδεκτή η πρόσδεση του πλοίου για να κατεβάσει μόνο τυχόν άλλα φορτηγά με προορισμό τη Χίο.

Πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά καθώς και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Χίου, παρευρέθηκαν κατά την πρόσδεση του «Πελαγίτης», για τον έλεγχο των συμφωνημένων. Από το πλοίο κατέβηκαν οι 3 νταλίκες που μετέφεραν τα χωματουργικά μηχανήματα, έγιναν ορισμένοι ελιγμοί οχημάτων εντός του πλοίου, και χωρίς να κατέβει κανένα φορτηγό με προορισμό τη Χίο, οι 3 νταλίκες ξαναμπήκαν στο πλοίο.

Ενώ όμως στο Λιμάνι των Μεστών υπήρξε αυτή η συνεργασία με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, δεν έγινε το ίδιο και στη Χίο. Γεγονός που έκανε τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π. Βρουλή αλλά και τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη που προσκλήθηκαν για συζήτηση να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι χωρίς αιτιολογία αυτή ακυρώθηκε.
Να σημειώσουμε ότι τόσο στον Λιμένα Μεστών όσο και στο λιμάνι της Χίου δε δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο.

Ειδικά στα Μεστά όταν ζητήθηκε από τον κόσμο να απομακρυνθούν από την είσοδο του λιμανιού και να περάσει μόνο η Επιτροπή των αιρετών, αυτό έγινε παρόλο που υπήρχαν κάτοικοι που εξέφραζαν τους φόβους τους κατά πόσο θα γινόταν σεβαστή η συμφωνία.
Αντίθετα στη Χίο δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στην κατάληψη της προβλήτας από τους διαδηλωτές.
Από τη Συντονιστική Επιτροπή έγινε κάλεσμα στους κατοίκους να είναι έτοιμοι για νέα κινητοποίηση εφόσον χρειαστεί και με τις “βάρδιες περιφρούρησης” να συνεχίζονται στην περιοχή του Θόλους.

Από τις ξεχωριστές στιγμές της κινητοποίησης στο Λιμάνι της Χίου, στη δυτική προβλήτα να γίνεται ο Καθαγιασμός των Υδάτων με ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, στη βόρεια προβλήτα να βρίσκονται οι διαδηλωτές, και στη μέση του λιμανιού το πλοίο «Πελαγίτης» να χαιρετίζει με την κόρνα του τη μέρα της φώτισης για τη Χριστιανοσύνη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Κάτοικοι δεν άφησαν να δέσει το πλοίο που μετέφερε μηχανήματα για έργα στη Νέα Δομή προσφύγων-μεταναστών"

Πάνος Τσακλόγλου: Καμία μείωση στις συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας – Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Ξεκάθαρος ήταν σήμερα Πέμπτη (6.1.2022) ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σχετικά με τις συντάξεις, δηλώνοντας πως κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του, αναφερόμενος στην εγκύκλιο που υπεγράφη, πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου).

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και τόνισε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά όλους όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά, άρα δηλαδή δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Όπως έχει διευκρινιστεί, έρχεται ως εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης τόσο στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ακόμη, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης. Είναι σαφής ο νόμος ότι λαμβάνεις μια μόνο εθνική σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι, βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ».

«Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείο και εξηγεί:

«Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο.

Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι, από αύριο Παρασκευή (7.1.2022), θα λειτουργήσει η επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), επισημαίνοντας ότι όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, εντάσσονται πλέον στο ΤΕΚΑ.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, το 2021, ο e-ΕΦΚΑ κατέγραψε αύξηση κατά 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων συγκριτικά με το 2019.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Τσακλόγλου: Καμία μείωση στις συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας – Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος"

Άρτα: Αποσωληνώθηκε ο 16χρονος που είχε αυτοπυροβοληθεί

Αποσωληνώθηκε το πρωί ο 16χρονος που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας μετά τον βαρύ αυτοτραυματισμό του στη διάρκεια κυνηγιού με οικεία του πρόσωπα.
Η οξυγόνωση των πνευμόνων του είναι πολύ καλή από το πρωί και εδώ και λίγες ώρες αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο 16χρονος δείχνουν να βελτιώνεται η κατάστασή του. Τις επόμενες ημέρες οι γιατροί θα μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια για την πορεία της υγείας του.


ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρτα: Αποσωληνώθηκε ο 16χρονος που είχε αυτοπυροβοληθεί"

Γαλλία: Το 5% που νοσηλεύονται με κορονοϊό έχει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊο στη Γαλλία διαθέτει πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό και δεν έχει εμβολιαστεί.

“Το πλαστό πάσο σκοτώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αριστεράς, οι οποίοι αντιδρούσαν στο νέο νομοσχέδιο για τις περιπτώσεις αυτές, καθώς είναι αντίθετοι με διατάξεις που περιέχει. 

Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να “τσαντίσει” τους ανεμβολίαστους, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο.

Βάσει αυτού οι κανόνες για το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύουν για αυτούς που είναι άνω των 16 ετών κι όχι για τους άνω των 12 ετών όπως επεδίωκε αρχικά η γαλλική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από την Γερουσία πριν από μια τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση.

“Τα μέτρα του νόμου μας φαίνονται εξισορροπημένα”, επέμεινε ο υπουργός.

Φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια

Η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού θα μπορεί πλέον βάσει του σχεδίου νόμου να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών και την καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ. Η προσκόμιση πιστοποιητικού που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή η διαβίβαση πιστοποιητικού σε άλλον με σκοπό τη δόλια χρήση του θα τιμωρείται με κατ’αποκοπήν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έναντι 135 ευρώ σήμερα.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης κυβερνητική τροπολογία όσον αφορά τη “μεταμέλεια”: οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν μια πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από την διάπραξη της παράβασης.

Οι Γάλλοι για αρκετούς μήνες υποχρεούνται να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπορούν να μπουν σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι και οι καφετέριες και να χρησιμοποιούν τρένα. Ωστόσο με την αύξηση των λοιμώξεων με το στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημείωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για να αναχαιτιστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η κίνηση αυτή θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από λύσεις.

“Ήδη έχουμε κάποιες δυσκολίες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το υγειονομικό πάσο. Οι δυσκολίες αυτές θα γίνονταν ακόμη μεγαλύτερες αν καθιστούσαμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό”, δήλωσε ο Καστέξ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοσταθμό RMC Radio.

Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ περισσότερων από 332.252 νέων κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο, και 246 νέους θανάτους από την COVID-19 στα νοσοκομεία.

Η Ιταλία κατέστησε χθες υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 από την ηλικία των 50 ετών, μια από τις πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν την πίεση στα συστήματα υγείας τους και να μειώσουν τους θανάτους.

Οι χώρες που προχώρησαν προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως η Ιταλία και η Αυστρία, είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 από αυτά που έχει η Γαλλία, σημείωσε εξάλλου ο Καστέξ.

Πάνω από 90% ο εμβολιασμός

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των προσώπων άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Βεράν σημείωσε εξάλλου νωρίτερα απευθυνόμενος στην Εθνοσυνέλευση κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό ότι ένας αριθμός ρεκόρ –66.000 Γάλλοι– έλαβε χθες την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με τον αριθμό αυτόν να επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σαφής αυτή αύξηση έχει κάποια σχέση με τις συζητήσεις για το εμβολιαστικό πάσο και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω πολύ να τους τσαντίσω»

“Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική”, δήλωνε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien την Τρίτη και προσέθετε: “Όταν η ελευθερία μου απειλεί αυτή των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Ένας ανεύθυνος δεν είναι πια πολίτης”.

Η τραχιά γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θεωρήθηκε ευρέως ως μια πολιτικά υπολογισμένη κίνηση, που πατούσε πάνω στην εντεινόμενη απογοήτευση του κόσμου απέναντι στους ανεμβολίαστους.

Όσον αφορά μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανοσοποίηση με την δεύτερη αναμνηστική δόση μόλις οι υγειονομικές αρχές δώσουν το πράσινο φως σε αυτήν.

“Όταν οι υγειονομικές αρχές μας δώσουν το πράσινο φως, θα το κάνουμε”, είπε.

Μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 πενταπλασιάζει τα αντισώματα μια εβδομάδα μετά την χορήγησή της, δήλωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικαλούμενος τα πρώτα αποτελέσματα ισραηλινής έρευνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Το 5% που νοσηλεύονται με κορονοϊό έχει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια"

Ο εορτασμός των Θεοφανίων ανά την Ελλάδα – Μηνύματα Αρχιεπισκόπου και κομμάτων

Με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αποστάσεις και μάσκες πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Αγιασμός των υδάτων.Τα επιδημιολογικά δεδομένα έφεραν αλλαγές στο τελετουργικό, ενώ σε αρκετές περιοχές ακυρώθηκε η ρίψη του σταυρού στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και έθιμα που παραδοσιακά τελούνται ανήμερα των Θεοφανίων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Μητρόπολη Αθηνών έκανε έκκληση στον κόσμο να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας και της Πολιτείας και να εμβολιαστεί.

Με αυστηρό πρωτόκολλο τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά καθώς και σε όλες τις εκκλησίες, όπου οι πιστοί έπρεπε να προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Το δικό του μήνυμα έστειλε από τη Λήμνο ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, που βρέθηκε εκεί με αφορμή των εορτασμό των Θεοφανίων. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επίλυση των προβλημάτων των ακριτών, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος επισκέφθηκε και το νοσοκομείο του νησιού.

Μήνυμα για τη σημερινή ημέρα έστειλαν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Μην περιμένετε σωτήρες, μόνο ο λαός θα σώσει το λαό, μόνο η ενωμένη εργατική – λαϊκή πάλη, η κοινωνική συμμαχία, μπορούν να φωτίσουν πραγματικά το δρόμο της υπεράσπισης και ανάπτυξης της υγείας, της δουλειάς, του εισοδήματος του λαού μας, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. Το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει την κυβέρνηση, επιτέλους, για να μην κάνει τραγικά λάθη, υπογράμμισε ο κ. Βελόπουλος.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει οι αγώνες της κοινωνίας να φωτίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμεώς και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη έγινε ο αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι.

Με κάθε επισημότητα και με πλήθος κόσμου γιορτάστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από τον κορονοϊό γιορτάζουν τα Φώτα και στη Θεσσαλία. Στον Πλαταμώνα και στην παραλία της Ολυμπιακής Ακτής τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων. Έξι άτομα έπεσαν στα νερά του Πλαταμώνα ενώ ένας φοιτητής έπιασε τον Σταυρό. Στην γέφυρα Αλκαζάρ του Πηνειού η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο εορτασμός των Θεοφανίων ανά την Ελλάδα – Μηνύματα Αρχιεπισκόπου και κομμάτων"

Test COVID: Η δήλωση της Μίνας Γκάγκα που «παρερμηνεύτηκε» – Δείτε όλο το απόσπασμα

Τo γύρο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει απόσπασμα δήλωσης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τα τεστ Covid-19. Σύμφωνα με τις εν λόγω αναρτήσεις, τα τεστ πρόκειται να σταματήσουν, καθώς οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν έχουν νόημα με την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron.

Ωστόσο αυτό είναι ένα «κομμένο» απόσπασμα της δήλωσης Γκάγκα και όχι ολοκληρωμένη η πρόταση που διατύπωσε. 

Δείτε τη χαρακτηριστική ανάρτηση στο TikTok:



Το απόσπασμα προέρχεται από δηλώσεις της κ. Γκάγκα στο Kontra Channel, όπου η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη γνώμη εκφράστηκε από Αμερικανούς αλλά «δεν είναι κάτι που θα κάνουμε»:

«Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει €40 εκατ. για τα self test. Σκεφτόμαστε όλοι τα παιδιά και γενικά τους πολίτες στη χώρα. Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη. Είμαστε συνεχώς μέσα στις 5 πρώτες χώρες σε τεστ. Άρα δεν υπάρχει θέμα να τσιγκουνευόμαστε τα τεστ. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί μας είπανε ίσως πρέπει και να σταματήσετε τα τεστ, είναι τόσο μεταδοτικό που δεν ξέρουμε αν το τεστ έχει σημασία από εδώ και πέρα. Δεν είναι κάτι που θα κάνουμε, αλλά το λέω σαν μία γνώμη που ακούστηκε».



Δείτε και ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στο Kontra News 10:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Test COVID: Η δήλωση της Μίνας Γκάγκα που «παρερμηνεύτηκε» – Δείτε όλο το απόσπασμα"

ΠΑΤΡΑ: Βρήκαν απανθρακωμένο άτομο μέσα σε αυτοκίνητο – ΦΩΤΟ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας περίπου 50 ετών, είναι το πτώμα που βρέθηκε, ανήμερα των Θεοφανίων απανθρακωμένο σε αυτοκίνητο που κάηκε ολοσχερώς, στο δρόμο που οδηγεί από την περιοχή της Χαραυγής προς τα Λακκώματα του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας, το αυτοκίνητο φέρεται να ανήκει σε άνδρα από την Πάτρα. Όμως εξετάζεται ακόμα αν το πτώμα είναι ο ιδιοκτήτης του ΙΧ οχήματος. Στο σημείο βρίσκεται και ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού είναι δύσκολη καθώς το πτώμα βρέθηκε απανθρακωμένο στην περιοχή της Χρυσοπηγής Αχαΐας μέσα σε καμμένο αυτοκίνητο. Ωστόσο έχει γίνει γνωστό σε ποιον ανήκει το IX όχημα χωρίς ακόμη οι αρχές να είναι σίγουρες αν πρόκειται για τον νεκρό που εντόπισαν οι πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει την έρευνα, ακόμη εξετάζει αν πρόκειται για φωτιά που προκλήθηκε μετά από τροχαίο, ή για κάτι άλλο.

Υπόθεση θρίλερ διερευνά αυτή την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εκτός δρόμου μεταξύ Χρυσοπηγής και Λακκωμάτων στην Αχαϊα βρέθηκε ένα ολοσχερώς καμμένο αυτοκίνητο και μέσα σε αυτό ένα άτομο απανθρακωμένο. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε πριν μία ώρα. Στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση. Κανένα στοιχείο δεν έχει γίνει γνωστό για την ταυτότητα του ατόμου. Ούτε αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια. Οι έρευνες συνεχίζονται.

 

flamis

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Βρήκαν απανθρακωμένο άτομο μέσα σε αυτοκίνητο – ΦΩΤΟ "

Ταραχές στο Καζακστάν: Aναφορές για νεκρούς και τραυματίες – Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έστειλαν ειρηνευτική δύναμη

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και μέρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη δημόσια τηλεόραση.

“Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική”, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

“Δεκάδες” διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

“Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλτανάτ Αζίρμπεκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti.

“Δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν και αυτή την ώρα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση διεξάγεται σε μια από τις συνοικίες της Αλμάτι, στην οποία οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί και κάποια διοικητικά κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αλμάτι, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Παράλληλα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή ενός πρώτου αποσπάσματος “συλλογικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης” στο Καζακστάν, κατόπιν αιτήματος της χώρας αυτής. 

Καζακστάν: Ο Οργανισμούς Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση

“Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης”, αναφέρει η στρατιωτική αυτή συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αυτής δύναμης που περιλαμβάνει στρατιώτες από άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει επίσης η γραμματεία του CSTO σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής γίνεται σε ανταπόκριση σε αίτημα του προέδρου του Καζακστάν για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα η οποία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμου.

Η γραμματεία σημείωσε ότι βασικό καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι η προστασία σημαντικών κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις διατήρησης του νόμου και της τάξης του Καζακστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταραχές στο Καζακστάν: Aναφορές για νεκρούς και τραυματίες – Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έστειλαν ειρηνευτική δύναμη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news