facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Γερμανία- Gazprom: «Θυσία» για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων;

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom (GAZP.MM) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποχωρεί από τις δραστηριότητές του στη Γερμανία, εν μέσω της διαμάχης  σχετικά με την επιμονή της Μόσχας να αλλάξει τις πληρωμές για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από ευρώ, αναφέρει το Reuters.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς ακριβώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει την επάρκεια φυσικού αερίου στην χώρα η οποία καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Η εταιρεία είπε ότι είχε τερματίζει την συμμετοχή της στην Gazprom Germania GMBH χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις.

Η γερμανική  Handelsblatt ανέφερε την Πέμπτη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των μονάδων Gazprom και Rosneft (ROSN.MM) με το  Κρεμλίνο να απαντά ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Gazprom Germania, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, εδρεύει στο Βερολίνο και  μοναδικός της μέτοχος είναι η Gazprom Export, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Gazprom. Η εταιρεία διαθέτει και  δίκτυο πρατηρίων στη Γερμανία αλλά και την Τσεχία. 

Ο ειδικός στην αγορά φυσικού αερίου Φάμπιαν Χούνεκε δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (αποθήκευση φυσικού αερίου, αγωγοί) που θα χαθούν για τη ρωσική πλευρά με την πώληση της Gazprom Germania, μπορεί να θυσιάζονται προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου». Οι υπάρχουσες συμβάσεις εισαγωγής δεσμεύουν την Gazprom Export σχετικά με το νόμισμα, την τιμή και την ποσότητα. «Αυτή η υποχρέωση θα μπορούσε τώρα να αρθεί», επισήμανε ο κ. Χούνεκε.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, η παροχή φυσικού αερίου είναι μέχρι σήμερα σταθερή.

Αιφνιδιαστικός έλεγχος

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία πολλών εταιριών φυσικού αερίου στη Γερμανία, με την υποψία παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ελέγξει και τις εγκαταστάσεις δύο θυγατρικών της Gazprom με έδρα τη Γερμανία - Gazprom Germania και Wingas. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν κατονομάστηκαν οι εταιρίες που ελέγχθηκαν, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος οποιασδήποτε εταιρίας για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία- Gazprom: «Θυσία» για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων;"

Καιρός αύριο: Σκόνη στην Αττική, καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι και χιόνι

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (02.04.2022), καθώς αλλού θα βρέξει και αλλού θα υπάρχουν διαστήματα με ήλιο. Γι’ άλλη μία ημέρα θα δώσει το παρών η αφρικανική σκόνη.

Ο καιρός αύριο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά κατά διαστήματα πιθανώς να είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βορειοδυτικά τους 13 με 15 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 22 και στα νησιά του Αιγαίου κατά τόπους τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Θρακικό τοπκά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά είναι πιθανώς να είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ήπειρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σκόνη στην Αττική, καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι και χιόνι"

Τουρκία: «Παράνομες επισκέψεις υπουργών σε νησιά του Αιγαίου με αποστρατικοποιημένο καθεστώς»

Η Τουρκία επανέρχεται στην εμπρηστική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας, καταγγέλλοντας εκ νέου παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ακόμη και με... επισκέψεις υπουργών.

Σε δηλώσεις της σήμερα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά, ανέφερε ότι η «Eλλάδα με αεροπορικά και ναυτικά μέσα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και το 2022 έχει κάνει 423 παραβιάσεις». Μάλιστα από τουρκικής πλευράς χαρακτηρίστηκαν εκ νέου ως «παράνομες» οι επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά: «Στα εν λόγω νησιά έχουν γίνει 11 επισκέψεις υφυπουργού Άμυνας και συνολικά 19 επισκέψεις υπουργών κι έτσι συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η Καρά και πρόσθεσε:

«Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς είναι παραβίαση των όρων των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση τους. Αυτή την παρανομία θα συνεχίζουμε να την εκφράζουμε σε κάθε επίπεδο. Για τις εν λόγω επισκέψεις και στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και σε επίπεδο αμοιβαιότητας γίνονται δράσεις».

Τέλος, η εκπρόσωπος διατύπωσε εκ νέου τα σχέδια της Άγκυρας για διχοτόμηση της Κύπρου, αναφέροντας ότι «ένα άλλο γεγονός είναι το καθεστώς της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στο νησί. Τονίζουμε και πάλι πως η μόνη λύση στην Κύπρο είναι δυο κυρἰαρχα, ανεξάρτητα, ισότιμα κράτη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: «Παράνομες επισκέψεις υπουργών σε νησιά του Αιγαίου με αποστρατικοποιημένο καθεστώς»"

ΔΟΕ: Οι xώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά τους

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οποία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΕ: Οι xώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά τους"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με δύο δικηγόρους τη Δευτέρα στην ανακρίτρια - Επιμένει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την κεταμίνη

Με δύο δικηγόρους θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Κατά πληροφορίες, εκτός του κ. Κωνσταντίνου Ζάρδα, που ορίστηκε από την ανακρίτρια ως συνήγορος υπεράσπισης της 33χρονης μητέρας, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, στο πλευρό της Ρούλας Πισπιρίγκου θα βρεθεί και ο εκ Θεσσαλονίκης δικηγόρος, Όθωνας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει ότι δεν έχει σκοτώσει την 9χρονη κόρη της, ενώ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την κεταμίνη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Με δύο δικηγόρους τη Δευτέρα στην ανακρίτρια - Επιμένει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την κεταμίνη"

Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ταξί

Με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Παππά και 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  κατατέθηκε σήμερα ερώτηση προς τον  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα : «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε εξαθλίωση τα ταξί, δεν εφαρμόζει βασικές διατάξεις του νόμου 4530/2018».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

–          Ο νόμος 4530/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κανόνες και όρια στο έργο που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα της μεταφοράς και φρόντισε για τη δίκαιη αντιμετώπιση του μικρομεσαίου ιδιοκτήτη ταξί (ΕΔΧ) και των λοιπών επαγγελματιών (ΕΙΧ) σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους και τη φορολογία.

–          Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, θεσμοθετήσαμε ειδική πλατφόρμα, όπου θα πρέπει να δηλώνεται ηλεκτρονικά, ώστε να ελέγχεται και να φορολογείται, κάθε μεταφορά με ΕΙΧ, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να έχει ενεργοποιηθεί πλήρως.

–          Επίσης, καταστήσαμε παράνομες τις πρακτικές εις βάρος των επαγγελματιών είτε προέρχονται από εταιρείες παροχής μεταφορικού έργου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με ΑΦΜ εταιρείας μάρκετινγκ ενώ παρέχουν διαμεσολαβητικό έργο είτε από άλλες περιπτώσεις παροχής μεταφοράς στη μισή τιμή από αυτή που ορίζει ο νόμος.

–          Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να εκδώσει, ως τον Ιούλιο του 2019, το σύνολο των Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτεί ο νόμος 4530/2018. Επί δυόμισι χρόνια, όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ.:

  • Δεν φροντίζει για την εφαρμογή της προβλεπόμενης (από το άρθρο 20 του νόμου) τήρησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ψηφιακού μητρώου συμβάσεων, στο οποίο καταχωρούνται, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, πριν την έναρξή τους και με ευθύνη των εκμισθωτών ή σε περίπτωση διαμεσολάβησης και των φορέων διαμεσολάβησης, όλα τα στοιχεία των συμβάσεων ΕΙΧ.
  • Δεν φροντίζει για την εφαρμογή της νομοθεσίας (νόμος 4607/2019, άρθρο 75), που απαγορεύει την πληρωμή για λογαριασμό τρίτων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν δικαιούνται να πληρώνονται για λογαριασμό του επαγγελματία ταξί.
  • Αφαίρεσε από το υπουργείο κάθε δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου, αποσπώντας από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών (ΣΕΕΜΕ), που υπάγονταν σε αυτό, το σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, οι οποίες ασκούνται πλέον από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα όργανα της, στη λογική του περίφημου επιτελικού κράτους.
  • Παρά τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών ΕΔΧ στις κατά τόπους διευθύνσεις Τροχαίας για τη συνεχή υποκλοπή έργου από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα του νόμου 4093/12, δεν λαμβάνει μέτρα και δεν εντέλει τις διευθύνσεις για επισταμένους ελέγχους.
  • Ροκανίζει τον νόμο με τροποποιήσεις, που τον αλλοιώνουν, όπως η κατάργηση της διάταξης που υποχρέωνε τους Δήμους να δημιουργήσουν πιάτσες εντός των ορίων ευθύνης τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πότε προτίθεται να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του νόμου 4530/18 και ειδικά το άρθρο 20 περί τήρησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ψηφιακού μητρώου συμβάσεων, στο οποίο καταχωρούνται, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, πριν την έναρξή τους και με ευθύνη των εκμισθωτών ή σε περίπτωση διαμεσολάβησης και των φορέων διαμεσολάβησης, όλα τα στοιχεία των συμβάσεων ΕΙΧ;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να πατάξει την καταγγελλόμενη εκτεταμένη και συστηματική υποκλοπή ΕΔΧ μεταφορικού έργου από οδηγούς ΕΙΧ; Πως προτίθεται να επιβάλει την πιστή εφαρμογή του νόμου 4607/2019 (άρθρο 75) για πληρωμή του κόμιστρου από τον πελάτη στον επαγγελματία οδηγό και όχι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να μη δυσχεραίνεται η φορολόγησή τους και να εξασφαλίζονται τα έσοδα του δημοσίου;
  3. Προτίθεται να επαναφέρει την ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης (6 ώρες) και την ελάχιστη τιμή (180 ευρώ) στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. (νόμος 4530/2018) που τις μειώσατε στο μισό, αντιλαμβανόμενοι -έστω και τώρα- ως κυβέρνηση την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών ΕΔΧ;

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ταξί "

Επιστολή Σκρέκα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας: Έτσι θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενημέρωσε με επιστολή τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την επιδότηση των λογαριασμών τον Απρίλιο.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Οικιακά Τιμολόγια
Η επιδότηση αφορά στις κύριες κατοικίες (περίπου 4,2 εκατ. παροχές) σύμφωνα με τις δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
Η επιδότηση χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Για καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται σε:
Για τις πρώτες 150 kWh του μήνα στο ποσό των 270 ευρώ/MWh.
Για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh του μήνα στο ποσό των 210 ευρώ/MWh.
Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις)

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

Ειδικά για την περίπτωση των αρτοποιείων, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να λάβουν από τους πελάτες τους στοιχεία για την επιβεβαίωση των δικαιούχων (βεβαίωση σχετικών ΚΑΔ, ΑΦΜ, κλπ).

Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, θα ισχύσει αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστολή Σκρέκα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας: Έτσι θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμών"

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Συνεχίστηκε η κατάθεση της πρώτης μηνύτριας – Καταρρέουν οι κατηγορίες λένε οι συνήγοροι του ηθοποιού

Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίστηκε για 2η ημέρα η κατάθεση της πρώτης μηνύτριας του Πέτρου Φιλιππίδη. Η νεαρή γυναίκα που καταγγέλλει ότι βιάστηκε 2 φορές από τον γνωστό ηθοποιό το 2008, δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Η νομική «μάχη» του ηθοποιού προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι αληθείς οι καταγγελίες θα συνεχιστεί και στις 14 Απριλίου. Τότε θα συνεχιστεί η κατάθεση της 1ης μηνύτριας, η οποία και τότε θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των 2 συνηγόρων υπεράσπισης.

«Είναι δυστύχημα που δεν παρευρίσκονται δημοσιογράφοι στο ακροατήριο για να καταγραφεί η σημερινή διαδικασία. Οι κατηγορίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη καταρρέουν», δήλωσε ο εκ των συνηγόρων του ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Θα ήθελα ως δικηγόρος και ως νομικός οι πόρτες να μην είναι κλειστές για να ακούσετε όσα ακούσαμε και εμείς. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε η επίσης συνήγορος υπεράσπισης

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Συνεχίστηκε η κατάθεση της πρώτης μηνύτριας – Καταρρέουν οι κατηγορίες λένε οι συνήγοροι του ηθοποιού"

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό της 33χρονης κατηγορούμενης στη ΓΑΔΑ

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. την καταγγελία συγγενών, της 33χρονης κατηγορούμενης για τον θάνατο της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της, σε μεσημβρινή εκπομπή, ότι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ βιαιοπράγησαν σε βάρος της. Μάλιστα η γυναίκα, εξετάστηκε από ιατροδικαστή και δεν προέκυψε τραυματισμός της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, “αναφορικά με καταγγελία, σε τηλεοπτική εκπομπή που αφορούσε σε φερόμενη βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος κρατούμενης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής , ανακοινώνεται ότι σε κατάθεση η κρατούμενη διέψευσε τα καταγγελλόμενά της, επιπλέον σε εξέταση από ιατροδικαστή δεν προέκυψε τραυματισμός της.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό της 33χρονης κατηγορούμενης στη ΓΑΔΑ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στη ΓΑΔΑ ο νέος δικηγόρος της Κωνσταντίνος Ζάρδας

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στη λεωφόρο Αλεξανδρας βρέθηκε περίπου στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής (01.04.2022) ο νέος δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος πήγε εκεί προκειμένου να βρεθεί για πρώτη φορά με την εντολέα του και να συζητήσουν για την απολογία της το πρωί της επόμενης Δευτέρας (04.04.2022).

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζάρδας διορίστηκε δικηγόρος της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα, που φέρεται να σκότωσε την 9χρονη κόρη της, της Τζωρτζίνα χορηγώντας της κεταμινη σε υψηλή ποσότητα με αποτέλεσμα το 9χρονη κοριτσάκι να υποστεί ανακοπή.

Ο κ. Ζάρδας είναι ο τρίτος κατά σειρά δικηγόρος που εμπλέκεται στη υπόθεση με τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, και οι δύο προηγούμενοι παραιτήθηκαν από την υπεράσπιση τους.
Το χρονικό των παραιτήσεων

Να σημειωθεί πως ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, είχε αναλάβει νομικός σύμβουλος της 33χρονης, ωστόσο μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις δεν ανέλαβε την υπεράσπισή της, λέγοντας: «Δεν παραιτήθηκα από καμία υπεράσπιση, δεν είχα αναλάβει καμία υπεράσπιση. Είχα εντολή από τους γονείς να συμμετέχω στην έρευνα για τους θανάτους των παιδιών, είχα έρθει σε επαφή με ειδικούς».

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ποινικολόγος Νίκος Ιωάννου ανέλαβε την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς όπως είπε σε τηλεοπτική εκπομπή, η οικογένεια της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας, τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση.

Εκείνος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, είχε συνάντηση στην ΓΑΔΑ με την 33χρονη, μετά την οποία έγινε γνωστό πως δεν θα αναλάβει την υπόθεση…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Στη ΓΑΔΑ ο νέος δικηγόρος της Κωνσταντίνος Ζάρδας"

Πεσκόφ: Διορία τουλάχιστον έως το δεύτερο μισό του Απριλίου για τις πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια

Διορία έως το δεύτερο μισό του  Απριλίου δίνει η Ρωσία στους ευρωπαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου για να συμμορφωθούν  με την απαίτηση της Μόσχας  να πληρώνεται σε ρούβλια, με βάση τον μηχανισμό που ανακοίνωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Οι πληρωμές για τις πραγματικές παραδόσεις που γίνονται τώρα δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν σήμερα», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρέπει να γίνει κάπου στο δεύτερο μισό του Απριλίου ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ μειώνουν τον φόβο πως η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει άμεσα τις προμήθειες στους αγοραστές των «μη φιλικών κρατών». Άλλωστε, η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα αιτήματα που έχει λάβει.

Πάντως, οι χώρες της ΕΕ αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια καθώς όπως υποστηρίζουν το διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραβιάζει τους όρους των συμβολαίων αγοράς, τα οποία μιλάνε για πληρωμές σε συνάλλαγμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεσκόφ: Διορία τουλάχιστον έως το δεύτερο μισό του Απριλίου για τις πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια"

Βόρεια Μακεδονία: Πόσοι δήλωσαν Βούλγαροι; Η απογραφή που «σήκωσε» αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε την έκπληξη και την αμφιβολία του για τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα οποία μόλις 3.504 πολίτες, ήτοι το 0,19% του συνόλου των πολιτών της χώρας, αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι.

«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πολιτών με βουλγαρική συνείδηση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι στην απογραφή στη χώρα. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει δραματική απόκλιση μεταξύ αυτών και των στοιχείων για τον αριθμό των περισσότερων από 100.000 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έχουν προσωπικώς καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν βουλγαρική καταγωγή και συνείδηση με σκοπό να αποκτήσουν βουλγαρική υπηκοότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία τα τελευταία 15 χρόνια έχει χορηγήσει πάνω από 100.000 διαβατήρια σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο προκειμένου να μπορεί να εργάζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της ΕΕ.
Αμφιβολίες…

Τις ίδιες αμφιβολίες εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία «είναι μία ακόμα απόδειξη της αδικίας κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, στους οποίους δεν επιτρέπεται να δηλώσουν δημόσια ότι είναι Βούλγαροι, ενώ πάνω από 120.000 άτομα έχουν αποδείξει εγγράφως ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, ωσότου λάβει ξεκάθαρες εγγυήσεις επ’ αυτού.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο μόνιμος πληθυσμός στη χώρα ανέρχεται σε 1.836.713 άτομα, μειωμένος κατά 9,2% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 2002.

Ποσοστό 58,44% δήλωσαν «Μακεδόνες» στην απογραφή του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ ποσοστό 24,30% δήλωσαν «Αλβανοί». Ακόμη, ποσοστό 3,86% δήλωσαν «Τούρκοι», 2,53% δήλωσαν «Ρομά» 1,3%«Σέρβοι», 0,87% «Βόσνιοι» (0,85%) και 0,47% «Βλάχοι» (0,5%). Ποσοστό 0,19% δήλωσαν «Βούλγαροι» ενώ 294 άτομα (ποσοστό 0,02%) δήλωσαν «Έλληνες».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Πόσοι δήλωσαν Βούλγαροι; Η απογραφή που «σήκωσε» αντιδράσεις"

Κορωνοϊός: 21.102 κρούσματα και 60+1 θάνατοι Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.102, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.051.531, εκ των οποίων 49,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 181 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.778 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 335.022 τεστ, οι 22.096 μοριακά και οι 312.926 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 6,3% έναντι 7,9% χθες, αλλά με 267 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.807 στην Αττική (7.978 χθες).
  • 1.950 στη Θεσσαλονίκη ( 2.020 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.013 από την Ανατολική Αττική (1084 χθες).
  • 1.405 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1503 χθες).
  • 276 από τη Δυτική Αττική (246 χθες).
  • 964 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (911 χθες).
  • 2.107 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.149 χθες).
  • 982 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.003 χθες).
  • 907 από τον Πειραιά (887 χθες).
  • 153 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (195 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:  

  • 395 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 23 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 226 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 210 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 86 στην ΠΕ Άρτας.
  • 422 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 166 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 24 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 125 στην ΠΕ Δράμας.
  • 221 στην ΠΕ Έβρου.
  • 490 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 55 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 258 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 208 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 718 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 16 την ΠΕ Θάσου.
  • 64 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 59 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 53 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 240 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 207 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 79 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 235 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 70 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 13 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 215 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 52 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 108 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 251 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 282 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 67 στην ΠΕ Κω.
  • 278 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 540 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 193 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 164 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 30 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 24 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 360 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 352 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 22 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 49 στην ΠΕ Νάξου.
  • 111 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 46 στην ΠΕ Πάρου.
  • 208 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 179 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 77 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 133 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 92 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 158 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 55 στην ΠΕ Σάμου.
  • 329 στην ΠΕ Σερρών.
  • 45 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 136 στην ΠΕ Σύρου.
  • 32 στην ΠΕ Τήνου.
  • 265 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 391 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 97 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 68 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 149 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 338 στην ΠΕ Χανίων.
  • 115 στην ΠΕ Χίου.
  • 514 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (531 χθες)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 60, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε μια ακόμα απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.571 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (χθες 355). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (59,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (40,17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.467 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 485 (ημερήσια μεταβολή +6.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 441 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 21.102 κρούσματα και 60+1 θάνατοι Covid-19"

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα εισηγηθώ να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν σε περίπτωση υποτροπής

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τις παραβάσεις και τα πρόστιμα μίλησε μεταξύ άλλων στον RealFM 97,8 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση, γιατί δεν αποκαλύπτονται όσοι αισχροκερδούν και επιβάλλονται μόνο πρόστιμα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων και υπάρχουν και διάφορα νομικά ζητήματα, π.χ. τι θα συνέβαινε αν τους “κράζαμε” και σε ένα δικαστήριο, έπεφτε το πρόστιμο; Ποιος θα πλήρωνε τη λεγόμενη ηθική βλάβη; Άρα νομικά δεν είναι τόσο απλό». Ο υπουργός ωστόσο προσέθεσε ότι «είμαι σε σκέψη να εισηγηθώ μία διάταξη στη Βουλή όπου σε περιπτώσεις υποτροπής, όταν π.χ. μια αλυσίδα εξακολουθεί να κάνει παράβαση και μάλιστα μεγάλη, τότε να μπορώ να κάνω τη δημόσια ανακοίνωση».

Σε παρόμοια φαινόμενα μέσα στην πανδημία υπήρχε ανάλογη διάταξη, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, και προσέθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση ήταν θέμα υγείας και δεν είχαμε τα περιθώρια του χρόνου. Εδώ υπάρχει η νομική άποψη ότι ένα διοικητικό πρόστιμο πάντα τίθεται υπό την κρίση ενός δικαστή στο τέλος, εάν το αμφισβητεί ο θιγόμενος. Παραμένουμε μια δυτικού τύπου Δημοκρατία, δεν θα χάσουμε τις βασικές μας αρχές και αξίες λόγω της κρίσης. Είναι σωστό οι διοικητικές πράξεις να υφίστανται δικαστικό έλεγχο γιατί και οι διοικητικές υπηρεσίες μπορεί να κάνουν λάθος».

Σχετικά με το εάν πληρώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ο υπουργός είπε ότι «βεβαιώνονται με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Από εκεί και πέρα η είσπραξη είναι θέμα της ΑΑΔΕ, όπως πληρώνονται όλα τα πρόστιμα. Εάν κάποιος [θέλει] πληρώνει το 50% και πάει στο δικαστήριο. Πληρώνονται σίγουρα τα πρόστιμα και ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν παρτίδες με το κράτος, πληρώνονται σίγουρα».

Πρόστιμα ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται και αν επαναλαμβάνονται στην ίδια επιχείρηση για να διαπιστωθεί εάν έχει συμμορφωθεί, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται ασταμάτητα και στην ίδια αλυσίδα γίνονται έλεγχοι 2 και 3 φορές» και συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ».

«Το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλό και πιστεύω ότι η αγορά θα προσαρμοστεί, τώρα που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Θα εισηγηθώ να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν σε περίπτωση υποτροπής"

Κόντρα στη Βουλή για την προστασία της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας

Σφοδρή αντιπαράθεση είχε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης με τους Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Παναγιώτη Κουρουμπλή για την ρωσική εισβολή και την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία.

Ο Υφυπουργός απαντώντας στον κ. Κουρουμπλή και στην λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είπε «αφήστε τα παραμύθια. Η πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας, η κυρία Προτσένκο ανέφερε ότι στη Μαριούπολη συντελείται γενοκτονία από τα ρωσικά στρατεύματα. Δεν είπε όσα εσείς υποστηρίξατε. Στα χωρία Σαρτανά και Μπουγά σκοτώθηκαν 12 Έλληνες ομογενείς από Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Δεν γίνεται κ. Κουρουμπλή να μένουμε αμέτοχοι την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται σε άμαχο πληθυσμό και στους ομογενείς μας» για να προσθέσει «Που πιστεύετε; Στο Διεθνές Δίκαιο ή στο Δίκαιο του ισχυρότερου; Εμείς με βάση της αξίες της φιλελεύθερης Δύσης πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και γι αυτό πράξαμε σωστά. Εσείς είστε καθαρά κατά αυτών που επιτίθενται και σκοτώνουν αμάχους ή θα βρίσκετε υποσημειώσεις;».

«Ο επιτιθέμενος είναι η Ρωσία. Βομβαρδίζει τυφλά πόλεις και δεν σέβεται το δίκαιο των αμάχων. Δεν είναι ώρα να μιλάμε για πολιτική ίσων αποστάσεων. Δεν είναι το ίδιο η χώρα που παλεύει για την σωτηρία της με μια άλλη χώρα που εισβάλλει και προσπαθεί να αλλάξει τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης σε άλλο σημείο για να υπογραμμίσει πως πλέον απαιτείται σχέδιο για την επόμενη ημέρα ώστε να στηριχθούν οι Ελληνικές κοινότητες της Μαριούπολης, της Οδησσού κ.α. και ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλά, απαντώντας στον κ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελληνική πολιτεία δεν έπραξε όσα θα μπορούσε προκειμένου να απεγκλωβίσει περισσότερους ομογενείς από την εμπόλεμη ζώνη ανέφερε «πώς μπορείς να απεγκλωβίσεις ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους;».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως στις έξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Νόστος δήλωσαν συμμετοχή λιγότερα από 200 άτομα αν και πραγματοποιήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς μειονοτικών χωριών που οδήγησε στο θάνατο ομογενών μας. Επίσης, επικαλέστηκε και τα ρεπορτάζ ελλήνων ανταποκριτών που βρέθηκαν στην Μαριούπολη για να προσθέσει «οι δημοσιογράφοι μετέφεραν μαρτυρίες και δηλώσεις ομογενών μας που δήλωναν ότι δεν ήθελαν να φύγουν».

«Ποια είναι η πρότασή σας κ. Τριανταφυλλίδη; Η πρότασή σας είναι μια επιχείρηση τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας» για να πάρουμε ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν;».

Απαντώντας δε, στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι η Τουρκία απεγκλώβισε 14 χιλιάδες δικούς της πολίτες από την Ουκρανία, σημείωσε: «Τι δεν καταλαβαίνετε; Οι ομογενείς μας δεν ήθελαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες. Αν οι Τούρκοι ήθελαν να φύγουν εμάς δεν μας αφορά. Οι δικοί μας άνθρωποι ήθελαν να μείνουν στα σπίτια τους. Η κα Προτσένκο έμεινε στο σπίτι της μέχρι τελευταία στιγμή».

Παράλληλά, ο κ Κατσανιώτης υπογράμμισε πως οι Ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων γι αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Υπάρχει το κρίσιμο σημείο του στρατιωτικού αποκλεισμού της πόλης και του ανηλεούς βομβαρδισμού της από τους Ρώσους οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τον άμαχο πληθυσμό. Από εκεί και μετά ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να μπει κανείς μέσα για να απεγκλωβίσει ανθρώπους» είπε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόντρα στη Βουλή για την προστασία της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας"

Μαριούπολη: Δέκα δισ. δολάρια ζημιές στις υποδομές από το ρωσικό σφυροκόπημα

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας εναντίον του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, έχουν προκαλέσει ζημιές στις υποδομές ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών.

«Κάθε έγκλημα, κάθε δολοφονία και καταστροφική ενέργεια που έχει διαπράξει ο εισβολέας πρέπει να καταγραφεί και να σταλεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βάντιμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ειδική επιτροπή συμβούλων θα αναλάβει να καταγράψει τέτοιου είδους ενέργειες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: Δέκα δισ. δολάρια ζημιές στις υποδομές από το ρωσικό σφυροκόπημα"

Πλήθος κινητών και υπολογιστή εντόπισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της Πισπιρίγκου

Πλήθος κινητών τηλεφώνων και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μετέφεραν στα γραφεία της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Πάτρας, στελέχη της υπηρεσίας που παρουσία εισαγγελέα πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου, το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το σπίτι σε μια προσπάθεια εντοπισμού φαρμάκων ή σκευασμάτων ή αποδεικτικών στοιχείων για αγορά την αγορά κεταμίνης, ουσία που οδήγησε στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνα. Εντύπωση πάντως προκαλεί η χαρακτηριστική καθυστέρηση με την οποία έγινε η κατ’ οίκον έρευνα, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως η κατηγορούμενη για την δολοφονία της κόρης της, συνελήφθη την Τετάρτη 30 Μαρτίου και η έρευνα έγινε δυο ημέρες αργότερα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήθος κινητών και υπολογιστή εντόπισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της Πισπιρίγκου"

ΔΝΤ: Πάρτε πίσω τις μειώσεις σε εισφορές, μην κόψετε τον φόρο αλληλεγγύης

Θετική είναι η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Σε ανακοίνωση, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στο πλαίσιο του άρθρου 4, επισημαίνει την ισχυρή ανάκαμψη μετά το χτύπημα της πανδημίας και εισηγείται μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει στην οικονομία να συνεχίσει σε ανοδική πορεία.

Εκτιμά ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 4,5%, προτού υποχωρήσει. 

Ενώ χαιρετίζει την πρόοδο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, ζητά κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από το υψηλό χρέος είναι μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμοι. 

Το Ταμείο, όμως, ασκεί κριτική σε δύο μέτρα της κυβέρνησης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την πλήρη κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, γιατί πιστεύει ότι μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί φόρος άνθρακα, που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.

Ολη η ανακοίνωση

1. Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από τη σοβαρή ύφεση που προκάλεσε η Covid-19 το 2020. Η παραγωγή επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική αντίδραση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης.

2. Έχει σημειωθεί αξιέπαινη πρόοδος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που κληροδότησε η κρίση, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) μειώθηκαν κάθετα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε σημαντικά. Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Οι αρχές ολοκληρώνουν την πρόωρη πληρωμή όλων των δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ), γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και τους κινδύνους μετακύλισης.

3. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό. Παρά τις σημαντικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, οι υπόλοιπες άμεσες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη χώρα αλλά και την Ουκρανία είναι περιορισμένες. Οι έμμεσες επιδράσεις και ο αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση είναι πιο σημαντικές. Επιπλέον, η αυξημένη αποστροφή κινδύνου και η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να καθυστερήσουν επενδύσεις και να περιορίσουν την ανάκαμψη του τουρισμού. Όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να περιορίσουν φέτος την ανάπτυξη κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 3,5%. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τον μέσο πληθωρισμό στο 4,5% το 2022, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα.

4. Οι αβεβαιότητες και οι «καθοδικοί» κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας και να προσθέσει ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στον εγχώριο πληθωρισμό, στον τουρισμό, στην αποστροφή του κινδύνου και να προκαλέσει ταχύτερη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν νέα κύματα λοιμώξεων από την Covid-19 που θα προκαλέσουν οικονομικές διαταραχές, καθώς και τα ρίσκα που συνδέονται με την απορρόφηση των δανείων και των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ η συνεχιζόμενη υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ είναι διευκολυντικός παράγοντας, οι πιέσεις για περισσότερες δαπάνες και οι φορολογικές περικοπές που δεν έχουν αντισταθμιστεί δημοσιονομικά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και διευρύνοντας τα spreads.

5. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί και οι κίνδυνοι μετακύλισης (rollover) φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Οπως επισημαίνεται, πολύ μεγάλο ποσοστό του χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο και μακράς διάρκειας. Αν και ο συνολικός κίνδυνος από το δημόσιο χρέος είναι μέτριος, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων μόλις η Ελλάδα αρχίσει να αντικαθιστά την επίσημη χρηματοδότηση με χρηματοδότηση από την αγορά. Παρά το μεγάλο απόθεμα μετρητών της κυβέρνησης και την ενεργητική διαχείριση των υποχρεώσεων, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό ένα σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την Ευρώπη.

6. Η αποστολή του ΔΝΤ συνέστησε τη διατήρηση μιας διευκολυντικής δημοσιονομικής στάσης το 2022 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023. Η αποστολή υποστήριξε τη σταδιακή κατάργηση όλων των προσωρινών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία έως τα τέλη του 2022. Πρότεινε τη στόχευση πρωτογενούς ελλείμματος κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που υπονοεί διευκολυντικό δημοσιονομικό προσανατολισμό. Αυτή η στάση είναι κατάλληλη δεδομένου του παραγωγικού κενού, καθώς η μεταβίβαση από τη δημόσια στήριξη στην ιδιωτική δραστηριότητα παραμένει ανολοκλήρωτη. Η αποστολή συνέστησε να υπάρξει στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, με παράλληλη αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων μέσω των αυτόματων σταθεροποιητών. Τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας παράλληλα τη σταδιακή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την αύξηση των παροχών του τουλάχιστον σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσει να γίνει το «δίχτυ ασφαλείας» έναντι δυσμενών κραδασμών όπως η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

7. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη. Η αποστολή συνέστησε μια σταδιακή πορεία σύσφιξης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ έως το 2027, υποστηριζόμενη από αξιόπιστα μέτρα. Τα σχέδια για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στον φόρο αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους θα πρέπει να ακυρωθούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις μελλοντικές γενιές και είναι κακώς στοχευμένες ή τουλάχιστον δεν χρηματοδοτούνται πλήρως μέσω προσαρμογών στις παροχές και μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Η αποστολή χαιρέτισε τις βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μείγμα που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, και τόνισε ότι αυτά τα κέρδη δεν πρέπει να θυσιαστούν για την επίτευξη των στόχων εξυγίανσης. Αντίθετα, οι πιέσεις για περισσότερες δαπάνες στις συντάξεις και στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να περιοριστούν, μεταξύ άλλων, με σεβασμό του παγώματος των συντάξεων φέτος και μιας φόρμουλας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το επόμενο έτος και μετά. Παραμένει άφθονο περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή κατάργηση των μεταφορών πόρων προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις επιδοτήσεις καυσίμων μεσοπρόθεσμα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις, μόλις λήξει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επιτάχυνση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα διευκόλυνε αυτές τις προσπάθειες.

8. Η αποστολή χαιρέτισε την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Μετά την επιτυχή τιτλοποίηση των NPEs, οι κίνδυνοι έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα και σε μικρότερο βαθμό στο κράτος. Ωστόσο, η πρόοδος στη διαχείριση των NPLs παρέμεινε περιορισμένη. Περαιτέρω μείωση του προβληματικού χρέους και των NPEs θα πρέπει να προέλθει από την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων. Οι αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους κινδύνους που απορρέουν από τις νέες εισροές NPEs μόλις αποσυρθούν πλήρως τα μέτρα στήριξης, να εξασφαλίσουν σωστή πιστοληπτική ταξινόμηση και επαρκείς προβλέψεις και να παρακολουθούν τους κινδύνους που προκύπτουν από τους servicers που δραστηριοποιούνται στην αγορά προβληματικού χρέους.

9. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Το κεφάλαιο που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση ζημιών από τιτλοποιήσεις NPEs πρέπει να αναπληρωθεί για να εξασφαλιστούν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να απαιτήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ισχυρότερα διαρθρωτικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη βάσει των συνθηκών για την ενεργοποίηση κυκλικών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας. Οι αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για να αντιμετωπίσουν το υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στα τραπεζικά κεφάλαια. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες προσαρμόζουν αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αποκαταστήσουν τη βιώσιμη κερδοφορία εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού από τις Fintech και οικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και ότι οι τράπεζες καλύπτουν τις σημαντικές χρηματοδοτικές τους ανάγκες μεσοπρόθεσμα.

10. Οι προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βοήθησαν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση της Covid-19 και διευκόλυναν μια ανάκαμψη που δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας. Οι ανθεκτικές εξαγωγές αγαθών έχουν μετριάσει τον αντίκτυπο από το χτύπημα στον τουριστικό τομέα και η εξωτερική θέση της Ελλάδας ανέκαμψε το 2021, αν και παρέμεινε μετρίως πιο αδύναμη από ένα επίπεδο που συνάδει με τα μεσοπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιθυμητές πολιτικές. Η αποστολή ενθάρρυνε τις αρχές να επιδιώξουν μια συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού που διαφυλάσσει τα κέρδη ανταγωνιστικότητας. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει ένα καλό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, αλλά η εφαρμογή θα είναι καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ευθυγράμμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Απαιτείται πιο αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, χρηστή διακυβέρνηση, διαφάνεια και ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Η αποστολή κάλεσε τις αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της στατιστικής υπηρεσίας και του προσωπικού της, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να τηρήσουν τη «Δέσμευση για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές» που ενέκρινε η κυβέρνηση το 2012.

11. Η αποστολή επαίνεσε τη δέσμευση της Ελλάδας σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές, οι οποίες απαιτούν ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Το σχέδιο νόμου για το κλίμα θέτει φιλόδοξους στόχους που υποστηρίζονται από μια ουσιαστική ώθηση στις πράσινες επενδύσεις, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από πόρους της NGEU. Καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι κλιματικές πολιτικές θα επηρέαζαν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες, η αποστολή θεώρησε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας ως κρίσιμο μέρος της στρατηγικής προσαρμογής. Η θέσπιση ενός νέου φόρου άνθρακα και η σταδιακή αύξησή του με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί για στοχευμένες χρηματοδοτήσεις και πράσινες επενδύσεις.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Πάρτε πίσω τις μειώσεις σε εισφορές, μην κόψετε τον φόρο αλληλεγγύης"

Φυλάκιση 12 μηνών στον ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ που επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες στη Θεσσαλονίκη

Η αμέριμνη βόλτα δύο γυναικών για περπάτημα κατέληξε στο νοσοκομείο, όταν δέχθηκαν άγρια επίθεση από δύο σκυλιά «ροτβάιλερ» που εμφανίστηκαν μπροστά τους. Ύστερα από καταγγελία που έκαναν στην ΕΛ.ΑΣ. κατέστη κατηγορούμενος, για σωματικές βλάβες από αμέλεια, ένας ιδιοκτήτης εργοστασίου, που χρησιμοποιεί τα σκυλιά για φύλαξη κι απ' όπου φαίνεται να βγήκαν εκμεταλλευόμενα μη περιφραγμένο σημείο.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Οι δύο παθούσες, συναδέλφισσες, ηλικίας περίπου 55 ετών, περιέγραψαν στο Δικαστήριο το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα της 20ής Μαρτίου, σε αγροτική περιοχή, έξω από τη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύαμε ότι δεν θα βγούμε ζωντανές» κατέθεσαν, υποδεικνύοντας τα τραύματα που τους προκάλεσαν τα δύο σκυλιά (σ.σ. περιγράφονται στο κατηγορητήριο ως ροτβάιλερ, όχι όμως καθαρόαιμα).

Η μία εξ αυτών εμφανίστηκε καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω των τραυμάτων που υπέστη, όπως είπε. Εξεταζόμενη από την έδρα έκανε λόγο για δέκα τραύματα από δαγκωματιές σε όλο της το σώμα, τονίζοντας ότι νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τραύματα υπέστη και η δεύτερη παθούσα, αλλά μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψε στο σπίτι της.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος ξεκαθάρισε ότι τα σκυλιά δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά τον προηγούμενο 1,5 χρόνο, από τότε που τα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έχει για φύλαξη, επειδή το σημείο είναι απόμερο και συχνά σημειώνονται διαρρήξεις. «Είναι αδύνατο να περιφράξουμε όλη την έκταση του εργοστασίου που είναι μεγάλη» απολογήθηκε.

Καταθέτοντας, προηγουμένως, ως μάρτυρας η μητέρα του ανέφερε ότι «την ημέρα τα κλείνουμε σε περιφραγμένο σπιτάκι και το βράδυ κυκλοφορούν ελεύθερα», ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να βγήκαν «από γύρω σημείο που δεν προσέξαμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φυλάκιση 12 μηνών στον ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ που επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες στη Θεσσαλονίκη"

Σύλληψη Ρομά με βαρύ οπλισμό στο Μενίδι

«Λαβράκι» έβγαλαν στελέχη της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Δυτικής Αττικής, όταν κατά την διάρκεια σύλληψης ενός Ρομά στο Μενίδι, έπεσαν πάνω σε ένα «μίνι οπλοστάσιο».

Οι αστυνομικοί συνέβαλαν τον άνδρα καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ληστείες.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του  L&O, Καλάσνικοφ, γεμιστήρες από πιστόλι, καθώς και ανταλλακτικά από διάφορους τύπους όπλων.

Τα όπλα θα μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια έννομη ενέργεια.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη Ρομά με βαρύ οπλισμό στο Μενίδι"

Μήνυση για τον ΙΦΕΤ κατέθεσαν οι Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Οι αρμόδιοι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, και τον ενημέρωσαν για θέματα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που διαπράχθηκαν από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ. Όπως υποστηρίζουν οι εν λόγω τομεάρχες Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μήνυση κατατέθηκε με αφορμή καταγγελίες για φαινόμενα κακοδιοίκησης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, απευθείας αναθέσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών, υπερτιμολογήσεις κι άλλες μη σύννομες δραστηριότητες του ΙΦΕΤ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση για τον ΙΦΕΤ κατέθεσαν οι Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου"

Φωτιά στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου – Κινδύνεψαν σπίτια

Φωτιά απείλησε σπίτια του χωριού Μελιδόνι Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Αποτράπηκαν τα χειρότερα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής.

Επί ποδός επιχειρούν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 υπαλλήλους, αλλά και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μυλοποτάμου, ενώ η φωτιά καίει πλέον δασική και χορτολιβαδική έκταση, καθώς και δασικό τμήμα στα ορεινά του Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Γεώργιο Τσικαλά «από τα ξημερώματα (01.04.2022) οι πυροσβέστες σε όλη την Κρήτη βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς ξεσπούν πολλές φωτιές, τα οποία ενισχύονται από τους θυελλώδεις νοτιάδες».

Για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κινδύνεψαν σπίτια του χωριού Μελιδόνι Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, ωστόσο, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών έσωσε τις περιουσίες.

Φωτιά και στη Ροδιά

Εκκωφαντικά ήχησαν ξανά οι οι σειρήνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής (01.04.2022), μετά από σήμα ότι ξέσπασε φωτιά στη Ροδιά Ηρακλείου.

Στο σημείο έσπευσαν ένα όχημα με δύο άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε από κάψιμο κλαδιών σε αγροτική περιοχή.

Έκαιγε κλαδιά στην Επισκοπή

Πυρκαγιά ξέσπασε και στις 08:30 το πρωί στην Επισκοπή Χερσονήσου, όταν ένας άνδρας πήγε στο χωράφι του και άναψε φωτιά, αγνοώντας τον κίνδυνο από τους θυελλώδεις ανέμους, που μαστιγώνουν το νησί.

Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη φωτιά πριν προλάβει να επεκταθεί, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν στις απαραίτητες συστάσεις στον άνδρα που έκαιγε κλαδιά.

Μπαράζ πυρκαγιών ξέσπασε και σε περιοχές του νομού Χανίων, τόσο στον Γερόλακκο, όσο και στον Πλατανιά.

Έκκληση της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να μην καίνε κλαδιά, σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου – Κινδύνεψαν σπίτια"

«Την έδειραν οι αστυνομικοί», ισχυρίζονται αδελφή και μάνα της Πισπιρίγκου - ΕΛ.ΑΣ: Η καταγγελία διερευνάται - Διαψεύδει η Ρούλα

«Την έδειραν οι αστυνομικοί, έχει φάει μπουνιές στο πρόσωπο και έχει κατάμαυρα πλευρά», ισχυρίζονται για τη Ρούλα  Πισπιρίγκου η μάνα και η αδερφή της. Με τις δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η αδελφή και η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι από πλευράς αστυνομίας επιχειρείται βιαίως να αποσπαστεί η ομολογία για το φόνο του 9χρονου κοριτσιού.

Στους ισχυρισμούς της μητέρας και της αδελφής της απάντησε η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου, προσωρινά κρατούμενη στη ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία της τη Δευτέρα. Μάλιστα οι αστυυνομικοί έδειξαν στην Ρούλα Πισπιρίγκου τα αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή όπου έγιναν οι καταγγελίες περί των υποτιθέμενων χτυπημάτων που «δέχτηκε» η κατηγορούμενη και η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες- τους είπε ότι αυτά δεν ισχύουν. Μάλιστα, η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να τηλεφώνησε από καρτοτηλέφωνο μέσα στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στην μητέρα της και να αντέδρασε ζητώντας της εξηγήσεις για όσα είπε περί υποτιθέμενων χτυπημάτων από αστυνομικούς. 

Την ίδια στιγμή προκαλεί εντύπωση ότι τόσο η μητέρα όσο και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν είπαν τίποτα για τον υποτιθέμενο ξυλοδαρμό της κατηγορούμενης μετά την χθεσινή τους συνάντηση με την κρατούμενη στη ΓΑΔΑ, όπου περίμεναν οι δημοσιογράφοι για κάποια δήλωσή τους.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το Τμήμα Εκβιαστών σχηματίζει δικογραφία για τα καταγγελλόμενα από την μάνα και την αδελφή Πισπιρίγκου. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελλομένων η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να εξεταστεί από ιατροδικαστή, σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Τι ισχυρίστηκε η μητέρα Πισπιρίγκου

Η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου βγήκε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη και κατήγγειλε  «η Ρούλα όταν τη συνέλαβαν της είπαν ότι το βράδυ θα την έχουν αφήσει από την Ασφάλεια. Αυτό δεν συνέβη. Ανέβηκα στην Αθήνα και είδα το παιδί μου χτυπημένο. Στο πρόσωπο είχε φάει μπουνιές. Τα πλευρά της είναι κατάμαυρα».

«Δεν μπορεί να σταθεί, δεν κοιμάται και δεν τρώει, τι συμπεριφορά είναι αυτή και από ποιον. Της τραβάγανε τα μαλλιά και της έλεγαν "πουτ@@@ ομολόγησε", "δεν το έκανα" έλεγε εκείνη» πρόσθεσε η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Διαψεύδει η Ρούλα Πισπιρίγκου τα περί ξυλοδαρμού

Μετά τις δηλώσεις της μητέρας και της αδελφής Πισπιρίγκου, αστυνομικοί έδειξαν στην προσωρινά κρατούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου τα αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή του Star όπου έγιναν οι καταγγελίες και η ίδια κατηγορούμενη -σύμφωνα με πληροφορίες- είπε ότι αυτά που λένε τα μέλη της οικογένειάς της δεν ισχύουν.

Οι ισχυρισμοί μάνας και αδελφής της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Όταν την είδα πονούσε φρικτά και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Αυτά έγιναν μετά τη σύλληψη της. Πονάει το παιδί μου» τόνισε η μητέρα της.

Για τον Μάνο Δασκαλάκη είπε: «Έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την κόρη μου, δεν απαντά και δεν σηκώνει τα τηλέφωνα, είναι εξαφανισμένος».

Από την πλευρά της η αδερφή της Ρούλας ισχυρίστηκε: «Είδα ότι ηταν ταλαιπωρημένη. Φαινόταν χτυπημένη. «η ρωτήσαμε αν την χτύπησαν, από φόβο δεν μας απαντούσε αλλά έδειχνε με τα μάτια της τα σημεία γιατί φοβόταν τους αστυνομικούς. Εγώ θα το κυνηγήσω μέχρι τέλους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Την έδειραν οι αστυνομικοί», ισχυρίζονται αδελφή και μάνα της Πισπιρίγκου - ΕΛ.ΑΣ: Η καταγγελία διερευνάται - Διαψεύδει η Ρούλα"

Gazprom: Άρχισε η ενημέρωση των πελατών – Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας

«Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας» λέει η Gazprom

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Gazprom, προσθέτοντας ότι σήμερα ξεκίνησε να ενημερώνει τους πελάτες της για την αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για τη Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Gazprom: Άρχισε η ενημέρωση των πελατών – Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας"

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ήταν σαν το ζώο πάνω μου» – Σοκάρουν οι περιγραφές του νεαρού μάρτυρα

Η αναζήτηση της δικαίωσης ήταν αυτό που οδήγησε στο βήμα του μάρτυρα τον δεύτερο νεαρό που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό.

«Το κάνω για να υπάρξει Δικαιοσύνη. Δεν είναι θέμα εκδίκησης είναι θέμα Δικαιοσύνης. Δεν γίνεται άλλο ένα άτομο να με εκμεταλλευτεί και να μην υπάρχει Δικαιοσύνη» εξήγησε ο νεαρός φανερά φορτισμένος καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο 25χρονος επανέλαβε την καταγγελία του ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε ενώ ήταν 17 ετών σε ένα ταξίδι τους στην Επίδαυρο. Περιγράφοντας την εμπειρία του μίλησε για πόνο ενώ απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο τον οποίο κάλεσε να του δώσει εξηγήσεις.

«Γιατί πες μου εσύ γιατί…» χωρίς, ωστόσο, να πάρει κάποια απάντηση από τον κατηγορούμενο ο οποίος τον κοίταξε στα μάτια.

Ο νεαρός εκτίμησε , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να τον ακινητοποιήσει για να τον πονέσει.

«Για να μην μπορέσω να κουνηθώ, για να με πονέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήταν σαν το ζώο πάνω μου»

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε το ταξίδι τους στην Επίδαυρο πολύ ωραίο «Πέρναγα πολύ καλά. Ήμουν με τον κατηγορούμενο, με ένα άνθρωπο που ήμουν πολύ ερωτευμένος» είπε περιγράφοντας την στιγμή που, όπως λέει , τον βίασε ο κατηγορούμενος αφού προηγουμένως τον αιφνιδίασε την ώρα που κοιμόταν.

Πρόεδρος. Προέβη σε κάποια άλλη πράξη στο σώμα σας;

Μάρτυρας: Αυνανίζονταν, τελείωσε πάνω μου. Ένιωθα πόνο στη μέση στη μέση από τον τρόπο που με σήκωνε και με τράβαγε. Πόνος και πίσω …..

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν αντέδρασε , πάγωσε καθώς αναβίωσε ανάλογη εμπειρία που έζησε ενώ ήταν 5 ετών.

«Δε μπορούσα να μιλήσω, δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει, ήταν σαν το ζώο πάνω μου» υποστήριξε.

Πρόεδρος: Όταν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε φωνάζουμε βοήθεια. Υπήρχε ο φίλος σας εκεί και άλλα διαμερίσματα ήταν νύχτα θα μπορούσαν να ακούσουν ίσως τις διαμαρτυρίες σας …

Μάρτυρας: Το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή ήταν αυτό που μου είχε συμβεί στα πέντε μου από το θείο μου. Ακριβώς το ίδιο πράγματα, ήμουν πέντε ετών.

Πρόεδρος: Αυτό το λέτε σήμερα εδώ πρώτη φορά;

Μάρτυρας: Όχι το έχω ξαναπεί. Είχα παγώσει, ήμουν φοβισμένος, ένιωθα ότι δεν θα σταματήσει. Ήταν η πρώτη φορά που ήταν τόσο βίαιος. Μετά από αυτό σηκώθηκε, δεν ξέρω που πήγε. Αυτό διήρκησε έξι με επτά λεπτά. Είχα παγώσει και έκλαιγα και θυμόμουν τα παλιά.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η ντροπή ήταν εκείνη που τον εμπόδισε να εκμυστηρευτεί την επίθεση που δέχτηκε στον φίλο του με τον οποίο συνταξίδευαν και πως επέστρεψε στην Αθήνα με τον κατηγορούμενο γιατί δεν είχε άλλο τρόπο.

«Με τον κατηγορούμενο δεν μιλάγαμε υπήρχε μια βαριά ατμόσφαιρα. Τα συναισθήματά μου για εκείνον τότε ήταν ανάμεικτα. Έλεγα δεν αξίζω τίποτα, όμως σκεφτόμουν ότι μου έλεγε πως με αγαπούσε. Ένιωθα οργή και θλίψη. Ήξερα ότι αυτό που έγινε δεν έπρεπε να γίνει. Ένιωθα στεναχώρια γιατί ένα άτομο που μου έλεγε ότι με αγαπούσε. Μετά όλα αυτά τα συναισθήματα τα πήρα και τα έβαλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Κάποια στιγμή θα το ξεπεράσω» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε ότι όταν επέστρεψε στην Αθήνα εξακολουθούσε να επικοινωνεί, μέσω μηνυμάτων, με τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί, του είχα πετάξει μια σπόντα ήταν βαριά» είπε.

Ο νεαρός κατέθεσε πως όταν η οικογένεια του έμαθε ότι είναι ομοφυλόφιλος αντέδρασε και τότε ο ίδιος πέρασε μια «καταθλιπτική φάση με τσακωμούς» και ένιωσε ότι δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του. Ήταν η περίοδος, όπως είπε, που πήρε την πρωτοβουλία να πάει στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Ήθελα απλά να πάω σε ένα μέρος που θα μπορούσαμε να ζήσουμε αυτό που είχαμε παλιά.» εξήγησε.

Πρόεδρος: Δεν σας ξύπνησαν μνήμες από το περιστατικό στην Επίδαυρο; Δε φοβηθήκατε μήπως συμβεί κάτι χειρότερο.

Μάρτυρας: Είναι περίεργο αυτό που σας λέω το ξέρω αλλά δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού;

«Ότι αγαπάς, δεν το γ@@@@»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η γνωριμία του με τον κατηγορούμενο έγινε ενώ δεν είχε γίνει 17 ετών ,μέσω ενός κοινού τους φίλου.

Τον είχε ερωτευτεί και τον ζήλευε, ανέφερε, και πίστευε στα λόγια του ότι μπορούσε να τον βοηθούσε να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του στο μόντελινγκ. «Είχα ενθουσιαστεί. Έβλεπα έναν άνθρωπο ανοιχτόμυαλο, τόσο μπροστά! Εγώ κρυβόμουν από τους γονείς μου για να βάψω λίγο το φρύδι μου ας πούμε. Κάναμε συζητήσεις ότι μου αξίζει κάτι πολύ καλύτερο, συζητήσεις για το σεξ και για όσα είχε κάνει εκείνος. Μου έλεγε τι έχει κάνει στο σεξ και πως θα έπρεπε να είναι το σεξ. Εγώ έως τότε είχα δυο εμπειρίες. Την μια με μια κοπέλα και μετά με ένα αγόρι» κατέθεσε και συμπλήρωσε

«Ήθελα να ακούσω αυτά που μου έλεγε». Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε πως θεωρούσε καρμικό ότι είχε γνωρίσει τον σκηνοθέτη ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο νεαρός κατέθεσε πως στο σπίτι το Δημήτρη Λιγνάδη πήγαιναν ανήλικα αγόρια με τα οποία είχε ερωτικές επαφές. «Ήταν «τα παιδιά του Λιγνάδη» είπε.

Πρόεδρος: Μέχρι την Επίδαυρο είχατε βρεθεί πολλές φορές;

Μάρτυρας: Είχα πάει αρκετές φορές και μόνος μου, αλλά είχα σχολείο δε βρισκόμασταν συχνά. Δεν κοιμόμουν στο σπίτι του. Σταδιακά άρχισε να παίρνει μπροστά η σχέση μας. Άρχισε να με φιλάει, να με βάζει πάνω του, ήταν πολύ ρομαντικά. Περίπου 1-2 μήνες μετά τη γνωριμία μας.

Πρόεδρος: Σε χαϊδέματα περιοριστήκατε; Είχατε κάνει στοματικό έρωτα;

Μάρτυρας: Είχαμε κάνει σεξουαλικά και στοματικά. Εγώ σε εκείνον. Τον είχα ρωτήσει μια μέρα γιατί δεν ολοκληρώνουμε τη σχέση μας και μου είχε πει πως «ότι αγαπάς, δεν το γ@@@@».

Πρόεδρος: Όταν βγαίνατε έξω δίνατε την εικόνα ότι είστε ζευγάρι;

Μάρτυρας: Δεν το έκρυβα εγώ. Ούτε εκείνος αλλά δε φιλιόσασταν έξω. Χάδια και τέτοια.

Μάλιστα, ο 25χρονος αναφέρθηκε και στην ζήλια που έτρεφε για ένα αγόρι που φιλοξενούσε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Πρόεδρος: Γιατί τον ζηλεύατε;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελα να τα κάνω όλα αυτά που έκανε για τον Λιγνάδη.

Πρόεδρος: Είχατε προτείνει ξανά να κάνετε σεξ;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά μου έλεγε το ίδιο πράγμα. Δεν απογοητευόμουν. Ένιωθα ότι με έχει ψηλά στο μυαλό του. Τώρα δε βγάζει νόημα, αλλά στο μυαλό μου τότε έβγαζε νόημα. Το πίστευα! Ήθελα να ακούσω αυτά που μου έλεγε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημήτρης Λιγνάδης: «Ήταν σαν το ζώο πάνω μου» – Σοκάρουν οι περιγραφές του νεαρού μάρτυρα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων αιχμαλώτων

Συγκλονίζει το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες και δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να δένουν πισθάγκωνα και να πυροβολούν στα πόδια Ρώσους στρατιώτες.

Με αφορμή το συγκεκριμένο βίντεο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις αρχές της Ουκρανίας να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» εις βάρος Ρώσων αιχμαλώτων.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου φαίνονται ένοπλοι άνδρες στην Ουκρανία να ρίχνουν στο έδαφος από ένα ημιφορτηγό τρεις άνδρες που φορούν στολές παραλλαγής και έχουν τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη και στη συνέχεια να τους πυροβολούν στα πόδια.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο από ανεξάρτητη πηγή, το AFP μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι μαγνητοσκοπήθηκε στο χωριό Μάλα Ρόγκαν, στην επαρχία του Χαρκόβου, το οποίο ανακατέλαβαν στις αρχές της εβδομάδας οι ουκρανικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφοι του AFP μετέβησαν στο Μάλα Ρόγκαν στις 28 Μαρτίου και είδαν τα πτώματα δύο Ρώσων στρατιωτών σε μια από τις πλατείες του χωριού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες, ενώ τουλάχιστον δύο άλλα πτώματα είχαν πεταχθεί σε πηγάδια.

«Αν επιβεβαιωθούν, οι πυροβολισμοί στα πόδια εναντίον αιχμάλωτων στρατιωτών και ο ξυλοδαρμός τους αποτελούν έγκλημα πολέμου», επεσήμανε το HRW σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ.

«Η Ουκρανία πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή και πρόθυμη να προλάβει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η οργάνωση.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, είχε παραδεχθεί στο Telegram ότι η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί «έγκλημα πολέμου» και είχε προσθέσει ότι τέτοιες πράξεις θα τιμωρούνται.

Από την πλευρά του Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, διευθυντής της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων αιχμαλώτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news