facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Αγρια κόντρα -Μητσοτάκης: Εθνική ήττα οι Πρέσπες-Τσίπρας: Είστε υποκριτές [εικόνες & βίντεο]

«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε δε τους βουλευτές να σταθούν όρθιοι  και να πράξουν το εθνικό τους καθήκον χωρίς να τρομοκρατηθούν.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνοντας τον λόγο επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα» καλώντας τους βουλευτές να πουν «όχι» στην εθνικά επιζήμια συμφωνία. 

Τσίπρας: Ακραία στοχοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την ακραία στοχοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα τρομοκρατίας κατήγγειλε με την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουφά και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.

«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας» τόνισε. Σημείωσε μάλιστα ότι αναμετράται με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Ακολουθώντας την προτροπή του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού ότι «το έθνος μας πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές», θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την αλήθεια στους βουλευτές αλλά και στον ελληνικό λαό για ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του. Με επιχειρήματα, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία. Χωρίς κραυγές, χωρίς συνθήματα, χωρίς να προσπαθώ να κινητοποιήσω το συναίσθημα, το θυμικό ή φοβικά αντανακλαστικά».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2007 αποκρυσταλλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση, όπως είπε, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς "που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε...".

«Ο Σαμαράς σας πήρε τα 2/3 του κόμματός σας»
Σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σαμαράς του έχει πάρει τα 2/3 του κόμματος, "μη σας το πάρει και όλο...". Με αφορμή σημερινή αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, παρέπεμψε στον Κώστα Καραμανλή που είχε πει σε παρέμβαση του ότι: "ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα".
Κατόπιν αυτών επισήμανε ότι η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή.
«Σωστή η στάση στο Βουκουρέστι αλλά μετά...»
Ανέφερε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.
Σχολίασε ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι και το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε δεχθεί να συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων και προσερχόταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία και επίσης ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματός της.
«Αυτό που λέτε εσείς σε εμάς, λέει η αντιπολίτευση του VMRO στον Ζάεφ", είπε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη. Τόνισε ότι "οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες του λαού και τώρα ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών».
Τι κερδίσαμε από την Συμφωνία των Πρεσπών
Μιλώντας για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η παρούσα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε:
  1. Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια"
  2. Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
  3. Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
  4. Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.
  5. Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.
«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα»
"Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται", υπογράμμισε.
Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
"Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
"Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας", τόνισε και συνέχισε: "Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.
«Η συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα»
"Η Συμφωνία όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
"Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας", είπε και πρόσθεσε: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος».
Η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση, ενώ σε ό, τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Ψέμα τα περί μακεδονικού έθνους»
Ως "ψέμα" κι ένα "συνειδητά κατασκευασμένο νομικό λάθος" του κ. Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τα περί "μακεδονικού έθνους" και "μακεδονικού λαού" και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε:
"Εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε; Ρωτάω λοιπόν τους συναδέλφους: την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό; Η απάντηση είναι Όχι.
O κ. Σαμαράς, όταν διαπραγματεύθηκε το "Πακέτο Πινέιρο" κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος. Ουδέποτε ο Μητσοτάκης - με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος".
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τη ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, με κυβέρνηση Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε "Μακεδονική γλώσσα" και σε "Μακεδόνες".
Τη ρώτησε ακόμα που ήταν 25 χρόνια που στα διαβατήρια τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αναφέρονται "Μακεδόνες" και σημείωσε: "Που ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο;
Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Schengen;"

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας» είπε ξεκινώντας ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας».
Εξαγοράζουν και συνειδήσεις βουλευτών
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών» και πως «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» ενώ σημείωσε: «Προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών. Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».
Αναφερόμενος στους λόγους που οδηγούν τον κ. Τσίπρα να «τελειώνει μια ώρα αρχύτερα» είπε: «Ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή. αι φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν διότι βοά το Πανελλήνιο. Για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό.
Αναφερόμενος στον προηγούμενο ομιλητή, τέως υπουργό Εξωτερικών είπε: «Ο κ. Κοτζιάς, ήταν βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας. Την υπερασπίστηκε με πάθος, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε και δεν κατέθεσε την επιστολή παραίτησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, σχολίασε την ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των ΑΝΕΛ. «Αφού υπερασπίστηκε με πάθος τη Συμφωνία, δεν μας εξήγησε γιατί δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διεγράφησαν. Όλα αυτά αναδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια για να παραμείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση».
Ο Καμμένος παριστάνει τον Μακεδονομάχο, ο Κοτζιάς διαπραγματεύτηκε μυστικά
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτο-γελοιοποίηση. Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα».
Κατηγόρησε τον Ν. Κοτζιά ότι διαπραγματεύτηκε «μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων, παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
Και επετέθη κατά του Πάνου Καμμένου: «Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας.Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Το προσυνενοημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου δεν πείθει κανέναν. Και βέβαια δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο και τι έγραψε στην παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς. Όπως και τι ανέφερε για τον κ.Καμμένο. Η επιστολή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό».
Οι Σκοπιανοί παραβίασαν βασικό όρο της Συμφωνίας
Επεσήμανε επίσης ότι «οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
«Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε»» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε ως «εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή» την διαδικασία αυτή στη Βουλή και επεσήμανε την «πολυδιαφημισμένη» ρηματική διακοίνωση.
«Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χασκογελούσατε όταν ο Ζάεφ στις Πρέσπες μίλησε για «Μακεδόνες»»
Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως.
Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ.
Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κανατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει.
Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική…Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.
Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας... Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;
Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.
«Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» είπε με έμφαση.
Κύριε Τσίπρα είστε ανιστόρητος ή κυνικός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυποργό είπε: «Με πήρατε τηλέφωνο ένα μεσημέρι και μου είπατε «πώς σου φαίνεται το όνομα "Μακεδονία του Ιλιντεν;" Και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Ή είστε ανιστόρητος ή είστε επικίνδυνα κυνικός ή και τα δύο».
Τι έκανε η ΝΔ για να αποτρέψει τη Συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις κινήσεις την ΝΔ για το θέμα:
Καταγγείλαμε εξαρχής τις μυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέλνοντας σήμα κινδύνου για όσα έρχονται. Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Πετύχαμε να αποτρέψουμε την παγίδα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», που ο κ. Τσίπρας ήταν πρόθυμος να δεχτεί. Και φωνάξαμε όταν εκείνος θόλωνε τα νερά μιλώντας για μια δήθεν αμετάφραστη λύση με το όνομα «Σεβέρνα Ματσεντόνια». Λέγατε ψέματα στους Έλληνες ακόμη και την παραμονή της Συμφωνίας που φέρατε. Ενώ εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή και παντού για τις πληγές που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Και, τέλος, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Πολεμήσαμε για τις εθνικές μας θέσεις. Αξιοποιήσαμε θεσμικά όλα τα δημοκρατικά μας όπλα. Και δείξαμε ποιοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ποιοι προτάσσουν το κομματικό.
«Είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Και γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια. Γιατί βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα και τους Έλληνες» τόνισε.
Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση πως σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας.
«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο».
Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού» και επεσήμανε ότι «γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών!».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «απόψε το βράδυ, σε αυτήν την αίθουσα, κρίνονται πολλά. Και η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στον οποίο οι Έλληνες θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπο του καθενός μας. Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους –ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα».
Μητσοτάκης σε βουλευτές: «Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ»
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε στους βουλευτές όλων των παρατάξεων:
«Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση. Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας. Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρια κόντρα -Μητσοτάκης: Εθνική ήττα οι Πρέσπες-Τσίπρας: Είστε υποκριτές [εικόνες & βίντεο] "

Συνεργάτες Ιωάννη Βαρβιτσιώτη: Ο κ. Κοτζιάς διαστρέβλωσε όσα γράφει στο βιβλίο του ο πρ. υπουργός

«Ο κ. Κοτζιάς έφερε στη Βουλή μια Συμφωνία που διαστρεβλώνει την Ιστορία», σχολιάζουν συνεργάτες του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, με αφορμή την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών και την αναφορά του στα «δήθεν γραφόμενα του βιβλίου του» -όπως σημειώνουν.

«Σήμερα, από βήματος της, διαστρέβλωσε και τα γραφόμενα στο βιβλίο του κ. Βαρβιτσιώτη. Δυστυχώς γι΄ αυτόν, όμως, η ανικανότητά του δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργάτες Ιωάννη Βαρβιτσιώτη: Ο κ. Κοτζιάς διαστρέβλωσε όσα γράφει στο βιβλίο του ο πρ. υπουργός"

Πετροπόλεμος και χημικά έξω από τη Βουλή μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου (video)

Επεισόδια σημειώνονται έξω από τη Βουλή, λίγη ώρα μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος.

Κουκουλοφόροι ξηλώνουν πεζοδρόμια έξω από τη Βουλή και πετούν πέτρες και μάρμαρα κατά των ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με χημικά. Τα επεισόδια γίνονται πραγματοποιούνται στην λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος της Όθωνος.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα, πέτρες και κροτίδες κατά των ΜΑΤ, με τους διαδηλωτές να αντιδρούν αποδοκιμάζοντάς τους.

H αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα άτομα που έχουν προσαχθεί είχαν επάνω τους διάφορα αντικείμενα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός έως αυτή την ώρα ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσαχθεί.

Πάντως οι διοργανωτές καλούν σε νέα συγκέντρωση, αύριο, στις 11 το πρωί.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:
Πηγές βίντεο: iefimerida,protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετροπόλεμος και χημικά έξω από τη Βουλή μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου (video)"

Ο Μαδούρο σπέρνει το χάος στη Βενεζουέλα: 26 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις

Με τρόμο, πανικό και χάος επιχειρεί να καταστείλει τις αντιδράσεις εναντίον του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς χιλιάδες πολίτες βγήκαν εκ νέου στους δρόμους προκειμένου να ζητήσουν την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο και τη διεξαγωγή καθαρών εκλογών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (SVCO), από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις κατά του Μαδούρο, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαδηλωτές δέχονται επιθέσεις τόσο από τις αστυνομικές δυνάμεις, όσο και από παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν σε συνεργασία με τους ένστολους, και προφανώς με εντολή του Μαδούρο.






Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Καράκας έχει ήδη αρχίζει να βυθίζεται στο χάος. Στη φαβέλα Venezuela Petare ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις, ενώ εξεράγησαν δύο χειροβομβίδες με αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εγκληματολογικού Φόρουμ της Βενεζουέλας, Γκονζάλο Χίμιομπ, τουλάχιστον 278 άνθρωποι συνελήφθησαν από την περασμένη Δευτέρα, ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή στα στοιχεία της Πέμπτης. 

Η κατάσταση εντάθηκε σημαντικά μετά την επίσημη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την επίσημη θέση του, την απόφαση της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, η οποία είχε χαρκτηρίσει τον Νικολάς Μαδούρο σε «σφετεριστή της εξουσίας».
000_1CL6MX


Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Χουάν Γκουαϊδό, σε ομιλία του σε πρόχειρη εξέδρα στον δρόμο και μπροστά σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό υποστηρικτών του, αυτοανακηρύχθηκε σε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Την ίδια στιγμή, ο Μαδούρο καλούσε τον στρατό και την αστυνομία να στηρίξουν την κυβέρνησή του και να «υποστηρίξουν τη Δημοκρατία», τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών ήταν καθαρό και τον ανέδειξε πρόεδρο με ισχυρή λαϊκή εντολή.

20616789

Η Βενεζουέλα απέσυρε τους διπλωμάτες της από τις ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα θα κλείσει την πρεσβεία της και όλα τα προξενεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε απόψε ο Νίκολας Μαδούρο, μία ημέρα αφότου διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον, σε απάντηση για την αναγνώριση, εκ μερους της αμερικανικής κυβέρνησης, του ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικού προέδρου.

Στην ομιλία του, ο Μαδούρο είπε ότι συμφωνεί με την έκκληση που απηύθυναν το Μεξικό και η Ουρουγουάη για έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος από την πολιτική κρίση.

Τόνισε εξάλλου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία γιατί δεν υπάρχουν "συνταγματικοί λόγοι" για την απομάκρυνσή του.

"Η κυβέρνηση της οποίας προΐσταμαι θα συνεχίσει να κυβερνά", είπε, προσθέτοντας ότι "είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες".


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μαδούρο σπέρνει το χάος στη Βενεζουέλα: 26 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις"

Διαδηλωτές έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες (video)

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Σερρών με τελική κατάληξη τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανάψανε καπνογόνα και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και υπολογίζεται ότι σε αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι των Σερρών οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα μέτρα ασφάλειας χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα για την πόλη καθώς στο κέντρο της και δη στη πλατεία Εμπορίου, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακροβολιστεί δεκάδες αστυνομικοί καθώς και μια διμοιρία των ΜΑΤ για παν ενδεχόμενο.

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, ηχούν τύμπανα, το συγκεντρωμένο πλήθος ανεμίζει Ελληνικές σημαίες τραγουδώντας τον ύμνο της Μακεδονίας, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές ανάβουν καπνογόνα και ταυτόχρονα ακούγονται υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του Σερραίου υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη.

Δείτε τα βίντεο:





mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλωτές έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες (video)"

Νέο συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Νέο κάλεσμα για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έκανε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Αθανασιάδης.

Συγκριμένα, την απόφαση να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών το μεσημέρι της Παρασκευής, οι Παμμακεδονικές Ομοσπονδίες απηύθυναν πριν λίγο νέο κάλεσμα για την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στην ψήφιση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα για την Συμφωνία των Πρεσπών "

Pulse: Στις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, 6 στους 10 ενάντια στις Πρέσπες

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. Στη συμφωνία αντιτίθεται το 62% ενώ την υποστηρίζει το 27%. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10,5 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας. Να σημειωθεί πάντως ότι το μόνο κόμμα που εμφανίζεται ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, είναι η Χρυσή Αυγή. Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα έγινε το διάστημα 20- 22 Ιανουαρίου σε 1.326 άτομα.

Οι «Πρέσπες» και ο Καμμένος

Αναλυτικά, το 62% έχει αρνητική γνώμη για τις «Πρέσπες», το 27% θετική και το 11% δεν απαντάει. Έχει ενδιαφέρον ότι αρνητικοί με τη συμφωνία είναι το 40% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Από την άλλη, δεν εκπλήσσει η αρνητική τοποθέτηση του 79% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 72% πιστεύει ότι ήταν προετοιμασμένο, έναντι του 14% που έχει αντίθετη άποψη. Είναι ενδεικτικό ότι την άποψη περί προετοιμασμένου διαζυγίου την ασπάζεται και το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα των άμεσων πρόωρων εκλογών οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι αφού το 30% τις θεωρεί πιθανές, ενώ το 39% όχι. Καταγράφεται επίσης ένα 19% που έχει ενδιάμεση άποψη. Το 12% δεν απαντάει.

Πιο αισιόδοξοι

Στη δημοσκόπηση της Pulse εμφανίζεται μια μικρή ενίσχυση της αισιοδοξίας των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, τάση που τη βλέπουμε στις μετρήσεις των τελευταίων μηνών. Στην ερώτηση «Πώς χαρακτηρίζετε την προσωπική οικονομική σας κατάσταση» το 39% απαντάει «αρνητική» έναντι του 42% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Αυτό το 3% μετακινείται στη απάντηση «μέτρια» η οποία περνάει από το 38% στο 41%. Αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό (11%) αυτών που δηλώνουν ότι τα πάνε καλά.

Η πρόθεση ψήφου

Η ένταση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να επηρεάζει τα μεγάλα κόμματα. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 10,5 μονάδες, όσες και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει 33% (33,5% στην προηγούμενη), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% (23%), η Χρυσή Αυγή περνάει στην τρίτη θέση με 8% (7%), το ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,5% (7%), το ΚΚΕ 5,5% (6%). Η Ένωση Κεντρώων παίρνει 2% και από 1% ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ. Να σημειωθεί το σταθερό 2% της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13,5% (11,5%).
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΙΝΑΛ 6%, ΚΚΕ 5%.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%, ενώ της ΝΔ το 81%. Το 17% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ το 6% κάνει την αντίστροφη πορεία. Από τους αναποφάσιστους, το 27% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 9% ΝΔ.

Η παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης διευρύνεται η έτσι κι αλλιώς μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, το 59% προβλέπει νίκη της ΝΔ (57% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 22% νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (25%).
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 36% (35%), ο Αλέξης Τσίπρας από το 24% (25%). Δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο το 9% (7%).
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Pulse: Στις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, 6 στους 10 ενάντια στις Πρέσπες"

Γεννηματά: Go back κύριε Τσίπρα! Τα δώσατε όλα: Όνομα, γλώσσα, εθνότητα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε η Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία των Πρεσπών.

“Η Κυβέρνηση σας λειτούργησε αποκλειστικά ως υπηρέτης των ξένων συμφερόντων που ζητούν επιτακτικά λύση τώρα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο που ανέλαβε δράση παραμερίζοντας το Εθνικό συμφέρον. Φτάνει πια! Go back κ.Τσίπρα. Έχει όρια ο κατήφορος; Όχι”, ήταν τα πρώτα λόγια της Φώφης Γεννηματά στην ομιλία της για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό.

“Πολλοί , από πολλές παρατάξεις αγωνιούν να ψηφιστεί η συμφωνία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους που δεν σχετίζονται, πάντως με το συμφέρον του τόπου. Ο βολικός κ.Τσίπρας θέλει να τελειώσει τη δουλειά. Η ΝΔ αγωνιά μην τυχόν και βρει το θέμα ανοιχτό μετά τις εκλογές. Οι πρόθυμοι ανησυχούν μην πάει χαμένος ο κόπος τους. Η Κυβέρνηση δεν έχει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού. Δεν έχει τη δική της πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τη συμφωνία. Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών a la carte. Άλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά όχι τη συμφωνία και άλλοι ότι στηρίζουν τη συμφωνία αλλά όχι την Κυβέρνηση” , είπε η κυρία Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι το κόμμα της λέει “καθαρά Όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί αντί να κλείνει παλιές πληγές ανοίγει καινούργιες και κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.

“Τα δώσατε όλα κ.Τσίπρα.


  1. ΟΝΟΜΑ Με τη συμφωνία της Κυβέρνησης, έχουμε «Μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και μιλά τη Μακεδονική γλώσσα». Όχι όπως θα έπρεπε, Βορειομακεδόνες και η γλώσσα τους Βορειομακεδονική. Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Στην πράξη εκχωρείτε το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στην γειτονική χώρα. Κύριε Τσίπρα παραδώσατε την πιο βασική θέση της Χώρας.
  2. ΓΛΩΣΣΑ Αναγνωρίζετε με υπογραφή της χώρας μας Μακεδονική γλώσσα. Και μέσα από αυτή τη λογική διατηρείτε και ενισχύετε το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού. Επί κυβερνήσεως σας, το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση, με οδηγία του στο ΓΕΕΘΑ ζητούσε να μην επικυρωθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ η καταγραφή της γλώσσας αν δεν απαλειφθεί ο όρος MACEDONIA.Και πού οδηγήσατε με τους χειρισμούς σας στη διαπραγμάτευση;Στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, και η γλώσσα και το αλφάβητο Μακεδονικά.
  3. ΕΘΝΟΤΗΤΑ Αναγνωρίζετε με την υπογραφή της χώρας μας Μακεδονική εθνότητα. Μάταια επιχειρεί να οχυρωθεί η Κυβέρνηση πίσω από την «ρηματική διακοίνωση» των Σκοπίων. Γιατί στο ίδιο αυτό κείμενο αναφέρεται δύο φορές η έκφραση «Μακεδονικός λαός».

“Με την Συνθήκη των Πρεσπών δημιουργήσατε νέα προβλήματα χωρίς να λύσετε κανένα από τα παλαιά. Και φαίνεται αυτό, όχι μόνο από τις αντιδράσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, αλλά και από τις διαδοχικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Εμείς δεν θα συναινέσουμε, δεν θα συνυπογράψουμε. Δεν θα κληροδοτήσουμε νέα εθνικά προβλήματα στις ερχόμενες γενιές”, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά στηλίτευσε ακόμη την εκμετάλλευση της συμφωνίας ως όχημα εξυπηρέτησης των κομματικών σχεδίων του κ. Τσίπρα. “Αφού πήρατε ψήφο εμπιστοσύνης με τα υπολείμματα της ακροδεξιάς κ. Τσίπρα, αναζητάτε τώρα νέα στηρίγματα, «νέους πρόθυμους». Φοβάστε και ψάχνετε τρόπους να αποτινάξετε το στίγμα της συνειδητής συνεργασίας σας με την ακροδεξιά! Νομίζετε ότι θα ξεχαστούν τα αλισβερίσια, η παρακμή και ο διχασμός που επιχειρείτε και πάλι. Όποιος δεν είναι μαζί σας είναι δεξιός. Μόνο που εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά και συνεχίζετε να στηρίζεστε στα δανεικά απομεινάρια. Όποιος δεν στηρίζει τη συμφωνία σας είναι εθνικιστής. Όχι κ.Τσίπρα οι ταμπέλες αυτές δεν βοηθούν. Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό ξανά στην ακροδεξιά. Μη γίνεστε πέρα από πολιτικός χορηγός της ΝΔ, τώρα χορηγός της Χρυσής Αυγής” ανέφερε.

Δείτε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Go back κύριε Τσίπρα! Τα δώσατε όλα: Όνομα, γλώσσα, εθνότητα"

Δημοσκόπηση Rass: Στις 9,8 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση για τις πολιτικές εξελίξεις, της εταιρείας Rass για το in.gr δίνει «αέρα» σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων για την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη την περίοδο από 21 έως 24 Ιανουαρίου:
Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% (διαφορά 9,8%). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία RASS, δεν κάνει αναγωγή.
Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλ. Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.
Στη δημοτικότητα των αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 43,5% θετικές γνώμες, η Φ. Γεννηματά έρχεται δεύτερη με 40,1% ενώ ο πρωθυπουργός είναι πέμπτος με 22,9%.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή.
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015, παρατηρούμε ότι ποσοστό 11,7% κατευθύνεται στη ΝΔ, 3,7% στο Κίνημα Αλλαγής, 2,2% στο ΚΚΕ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αυτών που στήριξαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 17,7%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,2%.
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ, το 1,1% πάει στη Χρυσή Αυγή, το 1,1% προς το Κίνημα Αλλαγής και το 1% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,8% και η γενικότερη συσπείρωση έχει φτάσει στο 85,5%
Για μετεκλογικές συνεργασίες
Στην ερώτηση: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί» οι πολίτες απαντούν
Το 40,9% κυβέρνηση ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 18,9% ζητά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, το 14,9% θέλει μεγάλο συνασπισμό ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής και το 22% απαντά ότι δεν θέλει καμιά από τις παραπάνω κυβερνήσεις.
Τι θα καθορίσει τις εκλογές
Η RASS ερωτά «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.
Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμμαος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερότητας.
Για τις Πρέσπες
Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.
Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.
Στην ερώτηση «η ΝΔ ισχυρίζεται ότι: «Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα και όλα αυτά τα εγγυάται η ΝΔ». Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η ΝΔ ή όχι;» η απάντηση είναι;
Το 66,2% λέει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει και το 31.8% ότι μάλλον ναι ή ναι.
Αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο ερώτημα και οι πολίτες απαντούν: Το 30.6% ότι θα είναι χειρότερα ή μάλλον χειρότερα αλλά η πλειοψηφία, δηλαδή το 47,4% ότι θα είναι καλύτερα ή μάλλον καλύτερα.
Για την Κεντροαριστερά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση: «Ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς;» και η απάντηση είναι:
Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά λέει το 37,2% ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο. Το 28,15% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, το 29,8% κανείς.
Διαγραφή Θεοχαρόπουλου
Αναφορικά με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την κ. Γεννηματά, το 59%, δηλαδή 6 στους 10 πολίτες συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν και μόλις 29,2% διαφωνούν.
Για την οικονομία
Αναφορικά με την οικονομία η ερώτηση είναι: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;»
Συγκεκριμένα, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,3%) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες και μόλις το 19,5% ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας.
«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι: «Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν τα κόμματα μεγαλώνουν τα προβλήματα και επιβάλλεται πολιτική συνεννόηση για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα», ερωτώνται οι πολίτες. Το 89% συμφωνεί ή μάλλον και μόλις 9.7% δεν συμφωνεί.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Rass: Στις 9,8 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news