facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Παναγιωτόπουλος προς ΝΑΤΟ: «Ενισχύστε την προσπάθεια μας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών»

Ο υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με παρέμβαση του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Αντικείμενο της διήμερης συνόδου ήταν οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν (συζήτηση στην οποία συμμετείχε ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών) η εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ και επιχειρησιακά θέματα της Συμμαχίας.

Συνάντηση με Ακάρ

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, για το πώς οι συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών, που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, κατέστησε σαφές ότι «για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος, θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Οι επαφές

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε περαιτέρω με τους ομολόγους του, της Εσθονίας, Γιούρι Λούικ, της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Στις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από το σύνολο των συμμάχων, να συμβάλει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Επανέλαβε, επίσης, ότι «στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».

Όσον αφορά στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικεντρώθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, «χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών-μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», ενώ «στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας», όπως ο ίδιος τόνισε στη δήλωση του.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παναγιωτόπουλος προς ΝΑΤΟ: «Ενισχύστε την προσπάθεια μας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών»"

Προσφυγικό: «Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015» προειδοποιεί ο Zέεχοφερ

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Xορστ Ζέεχοφερ φοβάται εκ νέου αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο: «Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν αυτές τις ροές», δήλωσε ο Ζέεχοφερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild", η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Παρασκευή.

«Η προσφυγική / μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά» πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ.

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και χρόνια να μεταρρυθμίσουν το κοινό Σύστημα Ασύλου. Επίμαχο είναι το θέμα της κατανομής όσων ζητούν προστασία. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο ενεργά στη σχετική συζήτηση και τελευταία με δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες –η οποία πρέπει να προτείνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες– επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό και η ίδια ένα προσχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: «Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015» προειδοποιεί ο Zέεχοφερ"

Προσφυγικό: «Γιατί να χρεωθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όλη αυτή τη κατάσταση;»

Εκατοντάδες νησιώτες άφησαν τα σπίτια τους σε Σάμο, Λέσβο και Χίο και ήρθαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη κατάσταση στα νησιά τους. Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ενάντια στη δημιουργία κλειστών κέντρων.

Οι νησιώτες ζητούν την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων κέντρων αλλά και τη μεταφορά των μεταναστών σε ηπειρωτικές περιοχές.

«Γιατί να χρεωθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όλη αυτή τη κατάσταση;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι στη κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha.

«Φοβόμαστε να βγούμε έξω! Τους βοηθούσαμε, τους πηγαίναμε φαγητά, ρούχα. Τι άλλο να κάνουμε» λέει στη κάμερα αγανακτισμένη μια κάτοικος.

«Να φροντίσουν για να ζουν και εκείνοι σε ανθρώπινες συνθήκες» αναφέρει μια ακόμα κάτοικος.

Κάτοικοι των νησιών αυτών ζητούν να ακυρωθεί η επίταξη και οι μετανάστες να οδηγηθούν στην ενδοχώρα.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Σάμο, υπάλληλοι της περιφέρειας τον επισκέφθηκαν στο κατάστημα του και του ανακοίνωσαν ότι επιτάσσεται η επιχείρηση του.

«Ήρθαν κάποιοι υπάλληλοι και με ρώτησαν αν έχω βρει κάποιο χώρο για να κάνω μετεγκατάσταση!» ανέφερε στην εκπομπή ο ιδιοκτήτης.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: «Γιατί να χρεωθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όλη αυτή τη κατάσταση;»"

Κύκλωμα Αλγερινών ληστών: Συνελήφθη ένα ακόμη μέλος - Αυτός είναι ο σεσημασμένος 24χρονος

Ένα ακόμη μέλος της άγριας συμμορίας των Αλγερινών που ληστεύουν, τρομοκρατούν πολίτες και ανοίγουν αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας, έπεσε στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, εντόπισαν την Τετάρτη στις 18:00 τον 24χρονο Rashid Aksil στην περιοχή της Κυψέλης και του πέρασαν χειροπέδες δίνοντας τέλος στη δράση του.

Ο συγκεκριμένος, τον τελευταίο μήνα είχε συλληφθεί άλλες τρεις φορές και είχε αφεθεί ελεύθερος ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιείτο μέχρι πριν δύο μήνες που αποφάσισε να συνεχίσει την εγκληματική του δραστηριότητα στην Αθήνα, είχε συλληφθεί για σωρεία κλοπών, ληστειών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι έμπειροι άλλα λιγοστοί αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχέιων κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση του συγκεκριμένου που οδήγησαν στη σύλληψη του ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μελών της συγκεκριμένης πολυμελούς εγκληματικής ομάδας των Αλγερινών συνεχίζονται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα Αλγερινών ληστών: Συνελήφθη ένα ακόμη μέλος - Αυτός είναι ο σεσημασμένος 24χρονος"

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί με την απόφαση του ΣτΕ: «Το φαρμακείο δεν θα είναι αυτό που ξέρατε»

Σημαντικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς θα έχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία «ανοίγει η πόρτα» για την ίδρυση φαρμακείων από επιχειρηματίες- μη φαρμακοποιούς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

Μιλώντας στο iatropedia.gr οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στον ίδιο τον κλάδο, αλλά και στους ασθενείς - καταναλωτές..

Η δημιουργία «φαρμακείων - σούπερ μάρκετ», στα πρότυπα του εξωτερικού (βλ. Boots) θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενή, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος. Τα νέα φαρμακεία που θα δημιουργηθούν θα μοιάζουν περισσότερο με επιχειρήσεις πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή με «σούπερ - μάρκετ», όπως αναφέρει:

«Παύει το φαρμακείο να είναι αυτό που ξέραμε. Θα είναι πλέον επιχειρήσεις για να βγάζουν λεφτά. Και τότε να δω πως θα πηγαίνει ο κόσμος όταν δεν έχει χρήματα να πάρει το φάρμακό του και να πληρώσει μετά τη συμμετοχή του. Θα είναι σαν να πηγαίνεις στο σούπερ - μάρκετ. «Έχεις; Παίρνεις. Δεν έχεις; Δεν παίρνεις». ‘Η παραδείγματος χάριν, δεν θα υπάρχει προ - χορήγηση φαρμάκου. Θα έρχεται π.χ. η κυρία Αργυρώ να πει «δεν μπορούσα να πάω σε γιατρό, θέλω να πάρω το φάρμακο της πίεσης, θα σου το φέρω αύριο μεθαύριο τη συνταγή». Δεν θα υπάρχει πλέον αυτό.. Δεν θα υφίσταται», αναφέρει με έμφαση ο κ. Λουράντος.

Φαρμακοποιοί: "Επιστημονικοί υπεύθυνοι", αλλά τις αποφάσεις θα τις παίρνουν άλλοι...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, διεκδικώντας ακύρωση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 64/2018, αλλά και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε, τα οποία εκχωρούσαν σε ιδιώτες, επιχειρηματίες - μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί, όμως, δεν πέτυχαν την ακύρωση.

Έτσι, τώρα αυτό που προβλέπει η νέα απόφαση είναι, τη δημιουργία και ίδρυση φαρμακείων που θα λειτουργούν υπό την μορφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ ο ρόλος του φαρμακοποιού στις εταιρείες αυτές, θα περιορίζεται πλέον σ’αυτόν του “επιστημονικά υπεύθυνου”, που θα δύναται να κατέχει τουλάχιστον το 33% της εταιρείας.

«Ο φαρμακοποιός θα συμμετέχει με το 33% και όχι με το 51% που είναι στην Ευρώπαϊκή Ένωση παρακαλώ. Γιατί στην Ε.Ε. είναι 51% και ουσιαστικά η απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να στηρίζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το Κοινοτικό Δίκαιο, λοιπόν, μπορεί να λέει ότι μπορεί να ανοίξει και ο μη φαρμακοποιός φαρμακείο, αλλά στη Γερμανία π.χ. ο νόμος λέει ότι 51% το έχει ο φαρμακοποιός. Άρα στη Γερμανία ο φαρμακοποιός είναι κυρίαρχος του φαρμακείου του. Εδώ δεν θα είναι», αναφέρει ο κ. Λουράντος.

Φαρμακοποιοί: «Εξόχως ανησυχητικό να διαμορφώνει ο εκάστοτε υπουργός τα κριτήρια ίδρυσης ενός φαρμακείου»

Περισσότερο ανησυχητικό, όμως, κι από το παραπάνω, είναι το γεγονός - σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς - ότι στην απόφαση του ΣτΕ και στο άρθρο 5, αναφέρεται ότι υπεύθυνος για την καράρτιση των κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων, θα είναι ο εκάστοτε υπουργός:

«Εξόχως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μπορεί ο υπουργός να διαμορφώσει τα κριτήρια που θα ανοίγουν τα φαρμακεία ή αν θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια ή όχι. Να διαμορφώσει τα κριτήρια για την ίδρυση ενός φαρμακείου. Αυτό είναι ανησυχητικό. Δηλαδή τι μπορεί να πει ο καθένας; Οτι κοίτα να δεις, όταν οι επιχειρηματίες θέλουν κάτι, θα το διαμορφώσουμε όπως θέλουνε. Θέλω να πω με λίγα λόγια, ότι σταματάει αυτή η διαδικασία του φαρμακοποιού, όπως την ξέρουμε και μπαίνουν μέσα τα επιχειρηματικά σχέδια. Και εκεί είναι πρόβλημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί με την απόφαση του ΣτΕ: «Το φαρμακείο δεν θα είναι αυτό που ξέρατε»"

Επεισόδια στο Ρέντη πριν το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Σε χρήση χημικών προχώρησε η Αστυνομία έξω από το κλειστό του Ρέντη, πριν την έναρξη του ντέρμπι στο βόλεϊ Ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στα πλαίσια του Λιγκ Καπ.

Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό να ζητά από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να μην ηγηθεί της αποστολής του Παναθηναϊκού, ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια. Ο διοικητικός ηγέτης των «πράσινων» έκανε δεκτό το αίτημα τους, αλλά τα επεισόδια δεν έλειψαν.

Συγκεκριμένα, το ματς που ήταν να αρχίσει στις 19:00, δεν έχει αρχίσει ακόμη, αφού υπάρχουν προβλήματα εκτός γηπέδου με οπαδούς των ερυθρόλευκων και την Αστυνομία, η οποία -σύμφωνα με την ΕΡΤ- έχει κάνει χρήση χημικών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο Ρέντη πριν το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός"

Τα μαζεύει ο δήμαρχος Ιάσμου: Παραποιήθηκαν σκόπιμα οι δηλώσεις μου

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην Προύσα της Τουρκίας, ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, παλεύει να τα… μαζέψει, κάνοντας λόγο για σκόπιμη παραποίηση των δηλώσεων του.

Ο δήμαρχος Ιάσμου εξαπολύει επίθεση κατά δημοσιογράφων, αλλά και εφημερίδας που είχε κάνει πρωτοσέλιδο τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Ιάσμου αναφέρει:

“Σχετικά με την παρουσία μου στην Προύσα Τουρκίας, ξεκαθαρίζω ότι οι δηλώσεις μου παραποιήθηκαν σκόπιμα κατά τη μετάφραση τους από ορισμένους κύκλους.

Ο κος Κοττάκης και ορισμένοι τοπικοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να επιβιώσουν δημοσιογραφικά δημιουργώντας εθνικά επικίνδυνα σενάρια. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι ενοχλούνται με την παρουσία μειονοτικού Δημάρχου στον Ίασμο και το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι εξαιρετικά δραστήρια, αποτελεσματική, δεν διακρίνει, σέβεται και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα και την αρμονική συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων.

Έχω απόλυτη γνώση και συναίσθηση της ιδιότητας μου, τιμώ τη χώρα μου, δεσμεύομαι πιστά από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

Εξυπακούεται δε ότι οποιαδήποτε σκέψη ή αναφορά σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα ή κυριαρχία της χώρας μας με βρίσκει κάθετα αντίθετο”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μαζεύει ο δήμαρχος Ιάσμου: Παραποιήθηκαν σκόπιμα οι δηλώσεις μου"

Προανακριτική Novartis: Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Σαράφης» και «Κελέση»

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής με την οποία γνωστοποιούν τον χώρο και τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος για την λήψη κατάθεσης απο προστατευόμενους μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο τμήμα επιβεβαιώνει ότι η εξέταση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη το πρωί σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των μαρτύρων είναι με ηλεκτρονικά μέσα εικόνα και ήχου ή μόνο ήχου με αλλοίωση φωνής. Προσθέτει ωστόσο ότι τα μέλη της προανακριτικής μπορούν να επιλέξουν και την δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξουν μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών όπως κουκούλες, περούκες κ.α. καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο τον νόμο. Επισημαίνεται ότι η επιλογή του τρόπου εξέτασης ανήκει στην προανακριτική καθώς τα μέλη της έχουν αρμοδιότητες ανακριτικού υπαλλήλου και άρα το τεκμήριο της μυστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της προανακριτικής επιθυμεί την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων με σεβασμό και απόλυτη τήρηση των δικονομικών διαδικασιών όπως προβλέπονται απο τον σχετικό νόμο, την ΚΥΑ που τον εξειδικεύει αλλά και το πλαίσιο που περιγράφει η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την οποία εντάχθηκαν οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” σε καθεστώς προστασίας.

Για τον λόγο αυτό πηγές της επιτροπής επισημαίνουν ότι επιδιώκουν την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων σε χώρο που θα εξασφαλίζει την μη διαρροή της πραγματικής τους ταυτότητας αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της επιτροπής σε συνεννόηση με την πλειοψηφία των μελών έχει ήδη δρομολογήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την εξέταση των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελήφθησαν οι καταθέσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη και Αν. Ζαχαρή που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα.

Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις ένορκης εξέτασης των “Μ. Σαράφη” και “Αικ. Κελέση” που απέστειλαν οι αντεισαγγελείς στην προανακριτική της Βουλής αναφέρουν πως “στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30, ενώπιον εμού του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου … εμφανίστηκε ο παρακάτω μάρτυρας ο οποίος κατα δήλωσή του είπε ότι ονομάζεται Μάξιμος Σαράφης” ενώ προστίθεται ότι η ταυτοπροσωπία έγινε απο αστυνόμο του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αθηνών ο οποίος παρίστατο στην διαδικασία”.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το επίμαχο απόσπασμα επιβεβαιώνει ότι η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στους αντεισαγγελείς έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμφανίζονταν ενώπιόν τους αλλά – όπως προβλέπει ο νόμος – η εξέταση θα γινόταν απο απόσταση με την βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.

Σε κάθε περίπτωση μέλη της επιτροπής της Βουλής εξηγούν ότι βασικός τους στόχος είναι η άντληση πληροφοριών απο τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης και όχι η ικανοποίηση περιέργειας γι αυτό και επισημαίνουν πως “για εμάς το μείζον δεν είναι το ζήτημα της κουκούλας”. Τονίζουν δε ότι οι δύο μάρτυρες έχουν το δικαίωμα να εγείρουν ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της κατάθεσής τους οι οποίες εάν υποβληθούν θα εξεταστούν αρμοδίως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Σαράφης» και «Κελέση»"

Παναγιωτόπουλος: Tα ΜOE θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης – Αυτά είπαμε με τον Ακάρ

Ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Στη διάρκεια της Συνόδου εξετάσθηκαν θέματα επιχειρησιακής υφής και αποστολών ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα που αφορούσαν στην ευρωπαϊκή την διατλαντική ασφάλεια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.
Σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τους ομολόγους του από την Εσθονία κ. Γιούρι Λούικ, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, την Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ και την Βόρειο Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Μετά το τέλος της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας να συζητήσω με τους ομολόγους μου τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν κατά προτεραιότητα οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, που όπως γνωρίζετε, επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας και αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για μας.
Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και ζήτησα όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλλει αναλόγως των δυνατοτήτων τους.
Στο δείπνο εργασίας, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell. Στη συζήτηση αυτή σημείωσα τη σημασία που αποδίδουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών-μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της Ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας.
Σε ότι αφορά στην συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.
Κατέστησα βεβαίως σαφές το ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Tα ΜOE θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης – Αυτά είπαμε με τον Ακάρ"

ΚΕΔΕ κατά δημάρχου Ιάσμου: Είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό (φωτο)

Την στάση του δήμαρχου Ιάσμου Ροδόπης, Μουμίν Οντέρ, όταν σε ανθελληνική εκδήλωση στην Προύσα δήλωσε πιστός στον «τουρκισμό» του, ομολόγησε ότι εκλέχθηκε με τη βοήθεια του αλυτρωτικού Συλλόγου και αποκάλυψε ότι «καινούρια αποστολή του Δήμου Ιάσμου θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα», στηλιτεύει να ανάρτησή του στη σελίδα KEΔΕ στο facebook, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δημήτρης Παπαστεργίου: «Οι Έλληνες Δήμαρχοι, ανεξάρτητα από θρησκείες και δόγματα, ορκίζονται στο Σύνταγμα και είναι πιστοί στην εφαρμογή του. Κάθε άλλη δήλωση ή πράξη, τους καθιστά υπόλογους στον Ελληνικό λαό».
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ιάσμου, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε επιχείρησε να πείσει ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν σκόπιμα, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκέψη ή αναφορά σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα ή κυριαρχία της χώρας μας με βρίσκει κάθετα αντίθετο». Ωστόσο, δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση στην τόσο για την παρουσία του στη Γ.Σ. του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), όσο και για την προκλητική του ομιλία δίπλα σε σημαίες της λεγόμενης Ανεξάρτητης Θράκης απαγγέλοντας μάλιστα και στίχους για τους ένδοξους… Τούρκους στρατιώτες.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ κατά δημάρχου Ιάσμου: Είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό (φωτο)"

Λιβύη: Φονικές μάχες κοντά στην Τρίπολη παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ

Μπορεί ο ΟΗΕ με ψήφισμα να ζητά κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά οι μάχες στην Τρίπολη είναι σφοδρές. Βροχή από ρουκέτες σε πολλές περιοχές.

Συγκεκριμένα, νέες μάχες ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη (12.02.2020) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη μιας ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Βροχή οι ρουκέτες

Οπως αναφέρουν μάρτυρες, ακούστηκαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Επίσης ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Ο εκπρόσωπος, Μουστάφα αλ-Μέτζιι, κατηγόρησε τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ότι παραβίασαν εκ νέου την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου.

«Οι παραστρατιωτικοί του (Χαλίφα) Χάφταρ προσπάθησαν να προωθηθούν στην περιοχή Μαχρού αλ-Χάντμπα αλλά οι δυνάμεις μας απώθησαν την επίθεση», είπε.

Πολλές οι μάχες καθημερινά στην Τρίπολη

Σποραδικές μάχες παρά την εκεχειρία σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη–για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019– ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Φονικές μάχες κοντά στην Τρίπολη παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ"

Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στη μητέρα του νεκρού βρέφους

«Πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος», είναι η αιτία θανάτου του βρέφους, που βρέθηκε νεκρό χθες το μεσημέρι στην παραλία στην Πάτρα.

Όσον αφορά στον χρόνο που επήλθε ο θάνατος, αλλά και κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες, αυτό αναμένεται να προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, η 27χρονη μητέρα του βρέφους οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, η οποία άσκησε εναντίον της ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Στην συνέχεια, η 27χρονη οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου μέσω του συνηγόρου ζήτησε και έλαβε τριήμερη προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της 27χρονης, Γιάννης Αποστολόπουλος, «η προθεσμία ζητήθηκε, ώστε να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, διότι στο παρόν χρονικό στάδιο ο βασικός μας ισχυρισμός είναι ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία, αλλά για το ειδικό ποινικό αδίκημα της παιδοκτονίας».

Όσον αφορά στο τι ισχυρίζεται η 27χρονη, ο συνήγορός της είπε ότι «η κοπέλα δήλωσε στην απολογία της προανακριτικά, πως άφησε το μωρό δίπλα στην θάλασσα, πιστεύοντας και θέλοντας να το βρει κάποιος, ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο η ζωή του».

Τέλος, η 27χρονη αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, διότι, σύμφωνα με τον συνήγορό της, «πονάει σωματικά και είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στη μητέρα του νεκρού βρέφους"

Λασίθι: Μετανιωμένος ο 43χρονος δράστης - "Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τι έκανα"

Ο 43χρονος δράστης της αιματηρής δολοφονίας του 73χρονου κτηνοτρόφου το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Κουρούνες παραδέχτηκε την πράξη του κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Εισαγγελέα Νεαπόλεως.

Ο δράστης της δολοφονίας του ηλικιωμένου άνδρα σκοτώνοντας τον μέσα στο σπίτι του, παραδέχτηκε την πράξη του και με κλάματα στον εισαγγελέα ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

"Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως έφτασα σε αυτό το σημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προχώρησα σε αυτήν την ενέργεια, ζητάω συγνώμη από την οικογένεια" είπε στον ανακριτή κατά την διάρκεια της παρουσίας του και απέδωσε την πράξη του στην κακιά στιγμή ενώ μετά από ερώτηση που του έγινε για τα κίνητρα της είπε πως αυτό που τον ώθησε ήταν ένα επεισόδιο που συνέβη μεταξύ τους την ημέρα της δολοφονίας.

Ο 43χρονος δράστης παραδόθηκε στην Αστυνομία το πρωί της Πέμπτης όπως είχε προαναγγείλει ο δικηγόρος του Γιώργος Στειακάκης μιλώντας στο Flashnews.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Λασίθι: Μετανιωμένος ο 43χρονος δράστης - "Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τι έκανα""

Συνελήφθη αστυνομικός για 11 ληστείες στην Αττική

Στην σύλληψη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για ένοπλες ληστείες, προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας της Αγίας Παρασκευής το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο 29χρονος αστυφύλακας που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στη βορειοανατολική Αττική, έχει διαπράξει πάνω από 10 ένοπλες ληστείες σε αρκετές από τις οποίες χρησιμοποιούσε μάλιστα και το υπηρεσιακό του όπλο.

Την Παρασκευή το πρωί η Ασφαλεία της Αγίας Παρασκευής τον συνέλαβε αφού λίγο πριν είχε διαπράξει ακόμα δύο ένοπλες ληστείες, η μία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιστέρι και η άλλη σε περίπτερο στο Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά 690 ευρώ.

Από την έρευνα που ακολούθησε από την Ασφάλεια, προέκυψε ότι από τον περασμένο Δεκέμβρη, ο αστυφύλακας είχε διαπράξει άλλες 9 ένοπλες ληστείες σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων και σε μια σε περίπτερο, σε Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη και Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά περίπου 4.400 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μέσα που χρησιμοποιούσε για τη διάπραξη των ληστειών και συγκεκριμένα το υπηρεσιακό του πιστόλι, ρουχισμός και 3 δίκυκλα καθώς και 690 ευρώ από τις τελευταίες δύο ληστείες.

Ο συλληφθείς, που κατετάγη το έτος 2011 και υπηρετούσε σε υπηρεσία της Αττικής, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη αστυνομικός για 11 ληστείες στην Αττική"

Γρίπη: Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 15 την τελευταία εβδομάδα

Συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την γρίπη, καθώς η χώρα παραμένει σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές 53 άτομα, από τα οποία 15 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα 50 (94,3%) από τα 53 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 18 (36%).

Από τα 53 κρούσματα, 39 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 14 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 49 (92,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (7,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 24 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών 9 (37,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 15 (62,5%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 70 (37,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 159 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν αυξημένες και επαναλαμβάνουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 15 την τελευταία εβδομάδα"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους υπηκόους τρίτων χωρών

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική Οδηγία, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση ως εσωτερικών άμισθων βοηθών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους υπηκόους τρίτων χωρών"

ΣτΕ: Νέος πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Ο κ. Ράντος θα καταλάβει τη θέση της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι επιλέγει από υπουργικό συμβούλιο για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Πολιτεία που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ο,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.
Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.
Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.

Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νέος πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος"

Η βουλή της Συρίας αναγνώρισε ομόφωνα τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Βουλή της Συρίας αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.

Η Βουλή της χώρας υιοθέτησε ομόφωνα ένα ψήφισμα που καταδίκασε και αναγνώρισε το έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

Η απόφαση της συριακής Βουλής έρχεται τη στιγμή που η ένταση με την Τουρκία έχει αυξηθεί κι ενώ τουρκικά και συριακά στρατεύματα έχουν ανταλλάξει πυρά στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξτρεμιστών.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η βουλή της Συρίας αναγνώρισε ομόφωνα τη γενοκτονία των Αρμενίων"

Φονική συμπλοκή στη Μενάνδρου: Τον σκότωσαν γιατί δεν πλήρωνε «προστασία» για την πιάτσα πώλησης τσιγάρων

Αιματηρή συμπλοκή με μαχαίρια και πυροβολισμούς, μεταξύ Αφγανών, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 12:50 στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σαπφούς στο κέντρο της Αθήνας. Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 30χρονου Αφγανού,  ενώ ένας ακόμα επίσης Αφγανός, είναι σοβαρά τραυματισμένος και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». 

Υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τραυματιστεί και τα οποία τράπηκαν σε φυγή για να μη συλληφθούν. Σημειώνεται, ότι έως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Η πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι πρόκειται περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από δέκα κάλυκες, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί, έως αυτή την ώρα, εάν το ένα θύμα έχασε τη ζωή του από όπλο ή από αιχμηρό αντικείμενο.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στους δημοσιογράφους «ήρθαν δυο άτομα και είπαν "θα γίνει μακελειό. Φύγετε από εδω πέρα". Εμείς δεν δώσαμε σημασία και τελικά έγινε μακελειό».




«30 άτομα ήρθαν με πιστόλια και μαχαίρια και άρχισαν να τους χτυπάνε όλους. Το 30χρονο θύμα που ήταν Αφγανός, πουλούσε τσιγάρα και τον απειλούσαν Πακιστανοί ότι, αν δεν τους δώσει χρήματα, θα τον σκοτώσουν. Άμα θες να πουλήσεις τσιγάρα εδώ πέρα, θα πληρώσεις εμένα. Το παιδί δεν είχε να πληρώσει λεφτά και τον σκότωσαν. Ζητούσαν 2.000 με 3.000 ευρώ τη βδομάδα», αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας.  

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, 10 άτομα είναι τραυματίες και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. 




Άλλος αυτόπτης μάρτυρας της συμπλοκής αναφέρει ότι «ήρθε μια ομάδα 20 ατόμων και ο ένας έβγαλε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί. Από το άλλο στενό ήρθαν άλλα 15 άτομα όπου επίσης πυροβολούσαν. Είχαν ρόπαλα, τσεκούρια και μαχαίρια πάνω τους και έγινε μακελειό». 




IMG_3538-_1_




DSC_6083
DSC_6093
DSC_6096
DSC_6104_2

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονική συμπλοκή στη Μενάνδρου: Τον σκότωσαν γιατί δεν πλήρωνε «προστασία» για την πιάτσα πώλησης τσιγάρων"

Κατώτατος μισθός: “Φρένο” στην αύξησή του ζητά ο ΣΕΒ!

“Να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020, καθώς μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία» ζητά ο ΣΕΒ με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όπως υποστηρίζει, οι αυξήσεις μισθών που έγιναν πέρυσι «φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της απασχόλησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που επικαλείται: «Η ετήσια μεταβολή του μέσου μισθού των εργαζομένων με μερική απασχόληση (καθώς, κατά τεκμήριο, επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού) ανήλθε τον Ιούλιο 2019 σε +9% από +4,7% τον Φεβρουάριο του 2019, όταν σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά +11%.

Στην περίπτωση του μέσου μισθωτού (είτε εργάζεται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση), η αντίστοιχη ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2019 σε +4,6% από +2,2% τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε σε Euro 951,7 το 7μηνο του 2019, έναντι Euro 919,7 το 7μηνο του 2018 και Euro 937,6 το 7μηνο του 2017.

Αντίθετα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο 7μηνο του 2019 (+281,8 χιλ.) επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2018. (+289,6 χιλ.)».

Θετική αποτίμηση της πορείας των ομολόγων

Αναφορικά με την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω του 1%, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «καταδεικνύει την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό».

Επιφυλάξεις για το νέο ασφαλιστικό

Ο Σύνδεσμος εκφράζει επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις του τείνουν να διευρύνουν το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ήδη το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ενώ για τη μείωση της φορολογίας, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την επιδιωκόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος – στόχου σημειώνει ότι «είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για δαπάνες στην υγεία και την παιδεία/κατάρτιση/δεξιότητες, που θα πρέπει να ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατος μισθός: “Φρένο” στην αύξησή του ζητά ο ΣΕΒ!"

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο της Σαντορίνης: Oι πιθανότητες ενεργοποίησης και το σχέδιο αντιμετώπισης

Ενδείξεις ότι «ξυπνά» δίνει τον τελευταίο καιρό το ηφαίστειο της Σαντορίνης, προκαλώντας προβληματισμό
Πυρετωδώς εργάστηκαν οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να συντάξουν ένα ειδικό σχέδιο για την περίπτωση που το ηφαίστειο του δημοφιλούς νησιού ενεργοποιηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε να συντάξει και να εκδώσει στην δημοσιότητα ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση ενεργοποίησης του ηφαιστείου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της ΓΓΠΠ, το συγκεκριμένο σχέδιο, που φέρει την κωδική ονομασία «Τάλως», εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία όλου του κρατικού μηχανισμού και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και φυσική καταστροφή, επισημαίνοντας παράλληλα πως, σε ό,τι αφορά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση.
Η 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ» εγκρίθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης».
Παράλληλα, στο σχέδιο εντάσσονται δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
Βάσει των επιστημονικών μελετών, άλλωστε, ο κίνδυνος ενεργοποίησης του ηφαιστείου είναι υπαρκτός.
Το σχέδιο, ξεκινά με την παραδοχή πως μια ηφαιστειακή δράση στη Σαντορίνη δύναται να προκαλέσει τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς και αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη. Επίσης, όπως αναφέρεται, μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις υποδομές της χώρας, με άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες στις περιουσίες των πολιτών, καθώς και συνέπειες στον τουρισμό.
Στο μακρύ κείμενο των 184 σελίδων του σχεδίου τονίζεται ιδιαίτερα η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της κατάστασης επιφυλακής (alert level), που καθορίζεται από την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου (ΜΕΕΠΕΗΤ)».
Αναλυτικά, στο σχέδιο «ΤΑΛΩΣ» αναφέρεται:
Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει:
-Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.
-Καταστροφές στις υποδομές της χώρας
-Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει.

«Επαυξημένη επιτήρηση»
Για την πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων έχει εγκατασταθεί σήμερα ένα δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων φυσικών και χημικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση των θερμών νερών και ατμίδων, η σεισμική δραστηριότητα, το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο της γης κ.ά.
Η καταγραφή οποιουδήποτε φαινομένου θα αποτελέσει προειδοποίηση για πιθανή επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου. Από το 2011 καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στα υπό παρακολούθηση μεγέθη (σεισμικότητα, παραμόρφωση τοπογραφικού ανάγλυφου, θερμική κατάσταση και χημισμός θερμών ρευστών και εδαφικών αερίων). Οι μεταβολές των καταγραφών των εγκατεστημένων δικτύων παρακολούθησης ήταν εκτός των ορίων, που έχουν οριστεί ως «φυσιολογική κατάσταση» του ηφαιστειακού κέντρου των Καμένων, και της ευρύτερης περιοχής της καλδέρας.
«Με βάση το είδος και την ένταση των μεταβολών που καταγράφουν τα εγκατεστημένα δίκτυα, εκτιμάται σήμερα ότι το ηφαιστειακό κέντρο των Καμένων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της φάσης «επιτήρησης» (κίτρινο), σύμφωνα με την κατάταξη των διεθνών συστημάτων επικινδυνότητας και συναγερμού των ηφαιστείων», αναφέρεται.
Στατιστικά, είναι πολύ πιθανό το ηφαίστειο Σαντορίνης να επιστρέψει ξανά σε φυσιολογική κατάσταση.
Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό η ηφαιστειακή κρίση να οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμη πορεία και να εκδηλωθεί κάποια μικρή ή μεγαλύτερη επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστειακού κέντρου της γραμμής των Καμένων.
Το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση μη αναστρέψιμης πορείας της κρίσης, είναι:
Το πιθανότερο ηφαιστειακό γεγονός που αναμένεται να εκδηλωθεί (και που καλείται εφεξής «Πιθανότερο σενάριο»), εάν η παρούσα κρίση ακολουθήσει μη αναστρέψιμη πορεία, είναι μία «ιστορικού τύπου» ενδοκαλδερική επαναδραστηριοποίηση των ηφαιστειακών κέντρων των Καμένων. Πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα αντίστοιχη με αυτές που εκδηλώθηκαν κατά τους ιστορικούς χρόνους και συνέβαλαν στη δημιουργία των νησίδων της Παλαιάς και Νέας Καμένης.
Οι ηφαιστειακές αυτές δράσεις προαναγγέλλονται από εμφανή πρόδρομα φαινόμενα, όπως σεισμικά γεγονότα έντασης 4-6 σε κλίμακα Μερκάλι, αργή βύθιση της περιοχής στην οποία θα εμφανιστεί ο αρχικός πόρος της έκρηξης κατά δεκάδες εκατοστά, έντονη θερμική ανωμαλία και διάχυση μεγάλων όγκων υδροθερμικών ρευστών, τα οποία γίνονται εμφανή με τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και την έντονη αλλαγή προς το κίτρινο-πράσινο του χρωματισμού της θάλασσας στην εγγύς του αρχικού πόρου περιοχή.
Όταν ο πόρος βρίσκεται σε ιδιαίτερα ρηχό θαλάσσιο περιβάλλον ή στο χερσαίο χώρο, εκδηλώθηκαν στο παρελθόν (άρα αναμένονται και στο μέλλον) μικρές υδροθερμικές εκρήξεις ή εκρήξεις διάνοιξης του πόρου από την εκτόνωση των υποκείμενων αερίων χωρίς να εξέλθει μάγμα. Το χρονικό διάστημα της εμφάνισης τέτοιων πρόδρομων φαινομένων ποικίλει από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες πριν την εκδήλωση στην επιφάνεια της ηφαιστειακής δράσης.
Στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της ηφαιστειακής δράσης, η εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να είναι από ιδιαίτερα αργή έως γρήγορη.
Οι εκρήξεις του 1707-11 και 1866-70 είχαν ιδιαίτερα αργή εξέλιξη: το σχετικά παχύρρευστο μάγμα που βρίσκεται σε λίγες δεκάδες μέτρα βάθος, φτωχό σε αέρια φάση η οποία έχει διαφύγει με ήπια διάχυση χωρίς εκρηκτικά φαινόμενα, διεισδύει κάτω από τα προϋπάρχοντα πετρώματα και προκαλεί πολύ αργή αναθόλωση, οδηγώντας σε ανάδυση της περιοχής αυτής εάν βρίσκεται σε ρηχό θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. «Ασπρονήσι» στην έκρηξη του 1707-11).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλληλα με την αργή διείσδυση και ανάδυση του μάγματος, προκαλούνται στην επιφάνεια και μικρές υδροθερμικές εκτονώσεις, οι οποίες όταν ο πόρος βρίσκεται σε ρηχό θαλάσσιο περιβάλλον, εκδηλώνονται ως πίδακες θερμού νερού ή και ατμού. Οι εκρήξεις του 1925-26 και 1939-41 είχαν ιδιαίτερα ταχεία εξέλιξη: μόνο λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των πρώτων υδροθερμικών εκτονώσεων και εκρήξεων διάνοιξης πόρου, εμφανίζονταν στην επιφάνεια ρευστό μάγμα».

Το ακραίο σενάριο
Ακραίο σενάριο: Το μεγαλύτερης έντασης ηφαιστειακό γεγονός το οποίο έχει κάποια πιθανότητα να εκδηλωθεί στο προσεχές άμεσο μέλλον είναι μία «υποπλινιακού» τύπου έκρηξη. Υποπλινιακές ορίζονται, ως γνωστόν, οι εκρήξεις μέσου μεγέθους (Δείκτης Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας ΔΗΕ:3). Από μία μεσαίου μεγέθους υποπλινιακή έκρηξη αναπτύσσεται ηφαιστειακή στήλη ύψους μεταξύ 8-12 Km και διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά.
Από την ομπρέλα του ηφαιστειακού νέφους καταπίπτει τέφρα σημαντικού πάχους σε απόσταση που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 10 Km στον άξονα κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου κατά το χρόνο της έκρηξης. Τροφοδοτούνται επίσης πυροκλαστικά ρεύματα πυκνότητας, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις εγγύς στον πόρο περιοχές, ενώ σε κίνδυνο εκτίθενται και πιο μακρινές περιοχές που βρίσκονται σε τοπογραφικά ταπεινά, καθώς οι ροές κινούνται οριζόντια και κατά μήκος των κοιλάδων ή των πεδινών περιοχών.

Διαχωρισμός ευθυνών και αρμοδιοτήτων
Το σχέδιο «Τάλως», περιγράφει ακόμη το ρόλο και την ευθύνη που αναλαμβάνει κάθε θεσμικός φορέας (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Θήρας, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ) για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και το σωστό συντονισμό δράσεων. Μετά την κρίση του 2011-2012, σήμερα επικρατεί ηρεμία στην Καλντέρα, ωστόσο καταγράφεται μια μόνιμη σεισμική δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και προς την περιοχή της Αμοργού, όπου βρίσκεται το μεγάλο ρήγμα.
Είναι άλλωστε η περιοχή που έδωσε τον μεγαλύτερο σεισμό του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, 7,5 ρίχτερ, στις 9 Ιουλίου 1956.

Τα ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τα ηφαίστεια που περιλαμβάνονται στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (τελευταία ενεργοποίηση 1950), η Παλαιά Καμένη (τελευταία ενεργοποίηση 46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (τελευταία ενεργοποίηση 1650 μ.Χ.) και τα Χριστιανά νησιά.
Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, τον ηφαιστειακό πόρο της «Καμένης» που βρίσκεται στον χερσαίο χώρο της ομώνυμης νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο» ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 8,5 περίπου χιλιομέτρων ΒΑ του ομώνυμου ακρωτηρίου στο βορειανατολικό άκρο του νησιού της θήρας.
Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο της Καμένης συνέβη το 1939 μ.Χ. Στην έκρηξη αυτή, περιλαμβάνεται και η μικρή υπολειμματική έκρηξη που συνέβη το 1950 μ.Χ. Αντίστοιχα, η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο συνέβη το 1650 μ.Χ.
Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι περίπου και τον Μάρτιο του 2013 στη Σαντορίνη παρατηρήθηκε μια σεισμική έξαρση, η οποία συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό της γης. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΕΕΕΠΗΣ) στις 3 Φεβρουαρίου του 2012 (Υ.Α. Δ16γ/55/8/66/Γ/3-2-2012 ΦΕΚ 102 Υ.Ε.Θ.Ο.Δ.Φ.Δ.Ε.Δ.Τ./8-3-2012).
Στην ΕΕΕΠΗΣ συμμετέχει από συστάσεώς της και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το ενεργό ηφαιστειακό οικοδόμημα των Καμένων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης είναι αυτό στο οποίο εκδηλώθηκαν όλες οι γνωστές χερσαίες και υποθαλάσσιες ιστορικές ενδοκαλδερικές εκρήξεις στη Σαντορίνη, δηλαδή το 197 π.Χ., το 46-47 μ.Χ., το 726, το 1570- 1573, το 1707-1711, το 1866-1870, το 1925-1928, το 1939-1941 και τέλος το 1950, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία των νησίδων Παλαιά και Νέα Καμένη και κάποιων υποθαλάσσιων υφάλων.
Να σημειώσουμε εδώ πως τον Νοέμβριο του 2019 στο νησί βρέθηκε επιστημονικό κλιμάκιο από 30 επιστήμονες από ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία και Γερμανία για να πραγματοποιήσουν έρευνα που υποστηρίχθηκε από την NASA.
Πρόκειται για μια έρευνα που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη προετοιμασία για μια ηφαιστειακή έκρηξη και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η έκρηξη της εποχής του χαλκού 1600 π.Χ.
Το ηφαίστειο Σαντορίνης είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο. Ίσως το μόνο ηφαίστειο που η Καλντέρα του φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Η μεγαλύτερή του έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια της Μινωική Εποχής του Χαλκού πριν από 3.600 χρόνια. Ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα κατά την διάρκεια της τρομερής ηφαιστειακής έκρηξης.
Η έκρηξη προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα που κυριολεκτικά αφάνισε τον προηγμένο πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης, 70 μίλια νότια της Σαντορίνης. Η τεράστια μάζα ελαφρόπετρας που εκτινάχθηκε κατά την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψε την επιφάνεια της θάλασσας σε μία ευρεία περιοχή που εν συνεχεία ξεβράστηκαν στις ακτές σε υψηλότερα επίπεδα από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη.
Στις περισσότερες από τις γύρω περιοχές του Αιγαίου, βρέθηκαν κομμάτια ελαφρόπετρας που φαίνεται πως είχαν παρασυρθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Ελαφρόπετρα επίσης βρέθηκε στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ακτές της Ανάφης, της Λήμνου, της Πάρου, της Σαμοθράκης, της Κύπρου, ακόμη και του Ισραήλ.



Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ίχνη αυτής της έκρηξης ακόμη και μέχρι το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο. Αυτό που αποτελεί σήμερα τη Σαντορίνη είναι ένα μεγάλο μέρος του (τότε κυκλικού) νησιού σε σχήμα ημισελήνου, που βρίσκεται και η μεγαλύτερη καλντέρα της Γης.

Η τελευταία έκρηξη
Η τελευταία έκρηξη στην Καμένη σημειώθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια, το 1939 ενώ μία μικρή «υπολειμματική έκρηξη» αυτού του συμβάντος συνέβη το 1950.
Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο κατρεγράφη το 1650 μ.Χ αλλά από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2013, παρατηρήθηκε σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη, που συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό.
Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκαν επίσης και τα δύο πρώτα, ανάλογα σχέδια δράσης και προστασίας, με κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος». Τα δύο σχέδια αφορούσαν σε πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο πρώτος κύκλος των σχεδίων για την αντιμετώπιση βασικών κινδύνων κλείνει με το σχέδιο «Τάλως» και ακόμη δύο σχέδια, το «Εγκέλαδος» και το «Ηράκλειτος».
Ειδικότερα, το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Εγκέλαδος ασχολείται με την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών, ενώ το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Ηράκλειτος αφορά στην Αντιμετώπιση Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO III, το οποίο εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Τα υπόλοιπα σχέδια δράσης
Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά σχέδια θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020.
Και τα πέντε γενικά σχέδια που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής βρίσκονται στη διάθεση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου θα ακολουθήσουν και άλλα επιμέρους σχέδια, κυρίως για τεχνολογικά ατυχήματα.



Η ΓΓΠΠ επισημαίνει, πάντως, ότι με τα σχέδια «επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4662/20 για την αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας».
Την ίδια ώρα, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει σήμερα στην Τρίπολη, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, όπου στις 14:30 θα έχουν σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και αντιπεριφερειάρχες.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Αμέσως μετά, θα έχουν συσκέψεις με δημάρχους, τον νέο περιφερειάρχη και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξύπνησε» το ηφαίστειο της Σαντορίνης: Oι πιθανότητες ενεργοποίησης και το σχέδιο αντιμετώπισης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news