facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΠΟΥ: Προειδοποίηση για «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε περιοχές που η πανδημία υποχωρεί

Προειδοποίηση για τυχόν «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε χώρες που η πανδημία υποχωρεί, εάν δεν υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και συνέχιση των πολιτικών για την προστασία της δημόσιας υγείας απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. 

Βρισκόμαστε «στη μέση του πρώτου κύματος»

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

Το δεύτερο κύμα «μπορεί να είναι για πολλές χώρες και πολλούς μήνες»

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Οι συστάσεις προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική 

Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Προειδοποίηση για «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε περιοχές που η πανδημία υποχωρεί"

Επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα: «Η επίθεση σε βάρος μου δεν σχετίζεται με την προσωπική μου ζωή»

«Πιστεύω ότι η επίθεση σε βάρος μου δεν σχετίζεται με την προσωπική μου ζωή. Μπορεί το άτομο που μου επιτέθηκε να πίστευε κάτι για μένα χωρίς, όμως, να ισχύει. Εκτιμώ, ότι γνώριζε τον χώρο στον οποίο εργαζόμουν και αυτό το κατάλαβα από τον τρόπο που κινήθηκε».

Αυτά τόνισε στον δικηγόρο της η 34χρονη γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό από άγνωστη, που φορούσε χειρουργική μάσκα, την ώρα που περίμενε το ασανσέρ στο κτίριο όπου εργάζεται, στην Καλλιθέα, το πρωί της περασμένης Τετάρτης.

Παράλληλα, η 34χρονη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, στις έως τώρα ολιγόλεπτες, λόγω της σοβαρής κατάστασής της, συνομιλίες της με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας, που διερευνούν την υπόθεση, έχει περιγράψει πως δέχθηκε την επίθεση από την μαυροφορεμένη γυναίκα, που την περίμενε στα σκαλιά δίπλα από το ασανσέρ. Διευκρίνισε, όμως, πως δεν μπορεί να θυμηθεί εάν την γνώριζε από κάπου, ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα: «Η επίθεση σε βάρος μου δεν σχετίζεται με την προσωπική μου ζωή»"

Γαλλία: 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 115 ή 0,1%, και ανήλθε σήμερα σε 144.921, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση από τότε που η χώρα επέβαλε καραντίνα στις 17 Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά κατά επτά, και ανέρχεται σε 17.185 μετά την καθημερινή πτώση που σημειώνει αδιάλειπτα από τις 15 Απριλίου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λόγω της αργίας της Αναλήψεως την Πέμπτη 21 του μηνός στη Γαλλία και του Σαββατοκύριακου που ακολούθησε, τα νοσοκομεία ήταν πιο αργά στην αναφορά των δεδομένων τους και οι ασθενείς παρέμειναν λίγο περισσότερο στο νοσοκομείο.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού"

Βρετανία: 36.793 οι θάνατοι από Covid 19 – 1η Ιουνίου ανοίγουν (και εκεί) τα δημοτικά

Αυξήθηκε και στη Βρετανία ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid – 19, με το συνολικό τραγικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 36.793 νεκρούς.

Οι άνθρωποι που έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους στη Βρετανία από το νέο κορονοϊό. Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή (24.05.2020) μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου. Το σκεπτικό της Ντάουνιγκ Στριτ είναι η χαλάρωση σταδιακά των μέτρων της καραντίνας που επιβλήθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού ο Μπόρις Τζόνσον είπε: “Λέμε λοιπόν ότι θα ξεκινήσουμε (με) την επιστροφή των μικρών μαθητών την 1η Ιουνίου… και σήμερα (σ.σ. 24.05.2020), ανακοινώνω ότι είναι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το πλάνο που είχε προγραμματιστεί”.

Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και ανά ηλικιακή ομάδα για τα δημοτικά σχολεία, αρχικά με τους μαθητές ηλικίας 4 έως 6 και 10 έως 11 ετών, διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 36.793 οι θάνατοι από Covid 19 – 1η Ιουνίου ανοίγουν (και εκεί) τα δημοτικά"

Κορωνοϊός – Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 229.858. Οι νεκροί ανήλθαν σε 32.785. Παράλληλα, 140.479 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Συγκριτικά, χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 229.327 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.735 άνθρωποι, ενώ 138.840 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι, καταγράφηκαν 229 νέα κρούσματα, 1.639 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 553 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 8.613 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 47.428 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο μειώθηκε κατά 440 κρούσματα. O αριθμός των θανάτων παρουσιάζει μείωση: έχασαν την ζωή τους 69 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες είναι 481 λιγότεροι από χθες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, όμως, ότι σήμερα η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία της.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ, για τεσσαρακοστή ένατη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκάλεσε η μεγάλη χθεσινή κοσμοσυρροή στους δρόμους της Νάπολης, ιδίως στην περιοχή της παραλιακής οδού της μεγαλούπολής του ιταλικού νότου. Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοιοι, επικίνδυνοι συνωστισμοί.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Πίζα και στην Περούτζια της κεντρικής Ιταλίας. Ο δήμαρχος της Περούτζια, για τον λόγο αυτό, αποφάσισε ότι στο εξής τα καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων των καφέ μπαρ) θα κλείνουν υποχρεωτικά στις εννέα το βράδυ.

Ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια, τέλος, επιβεβαίωσε σήμερα ότι το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Μπιέναλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στο Λίντο της Βενετίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων"

Πέτσας: Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου

Ανοίγουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Πέτσα, «κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί».
Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου"

Γερμανία: Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού συνδέονται με Θεία Λειτουργία – Έκλεισαν εκκλησίες

Με συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία συνδέονται στη Γερμανία περισσότερα από 150 κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για “αυξητική τάση” του αριθμού.

Όπως διευκρίνισε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία στη Γερμανία ένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον Covid – 19 νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης. Ωστόσο, οι υπόλοιποι δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στις πόλεις Χάναου και Βετεραουκράις της Έσσης, όπου έχουν διαπιστωθεί 42 κρούσματα που αποδίδονται σε συμμετοχή σε Θεία Λειτουργία, με έξι άτομα να νοσηλεύονται σε κλινική της περιοχής.

Το γεγονός οδήγησε σε νέα αναστολή της λειτουργίας πολλών ναών στο κρατίδιο, οι οποίοι είχαν αρχίσει να λειτουργούν από την 1η Μαΐου, με νέους όρους ασφάλειας και υγιεινής.

Στο ίδιο πνεύμα ακυρώθηκαν και οι προγραμματισμένες μουσουλμανικές γιορτές για το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού – τουλάχιστον σε όποιες περιπτώσεις επρόκειτο να λάβουν μέρος περισσότερα από 100 άτομα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού συνδέονται με Θεία Λειτουργία – Έκλεισαν εκκλησίες"

Ισπανία: 70 νέοι θάνατοι – 482 νέα κρούσματα

Η Ισπανία είχε σήμερα 70 νέους θανάτους από κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνουν σε 28.752 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στη χώρα.

Είναι η όγδοη συνεχής ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι κάτω από το όριο των 100, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 482, σε 235.772 από 235.290 που ήταν στον χθεσινό απολογισμό.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης περιμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν τα πάρκα, τα μουσεία, οι εκκλησίες και οι υπαίθριες εγκαταστάσεις των μπαρ αυτήν την εβδομάδα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τόσο στην πρωτεύουσα της όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της.

«Μια συλλογική προσπάθεια μάς επέτρεψε να αφήσουμε πίσω το πιο κρίσιμο στάδιο», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή καθόσον η καραντίνα χαλαρώνει.

Ο κύριος οργανισμός φιλοξενίας της Μαδρίτης δήλωσε στην εφημερίδα Cinco Dias αυτήν την εβδομάδα ότι αναμένει μόνο το 10% των μπαρ να ανοίξουν τις βεράντες τους στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι η Ισπανία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της στον διεθνή τουρισμό από τον Ιούλιο. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 12% της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 70 νέοι θάνατοι – 482 νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα- Κανένας θάνατος στην Ελλάδα

Μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ενώ το τελευταίο 24ωρo δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος από τη νόσο Covid-19.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, Υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε σήμερα την ενημέρωση ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.878. Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,2% είναι άντρες, ενώ 626 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Θετικά μηνύματα έρχονται και από τις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 19. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη, ενώ 100 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στη χώρα μας έτσι οι νεκροί παραμένουν συνολικά 171. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα- Κανένας θάνατος στην Ελλάδα"

Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό

Η πρώτη στην Ευρώπη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊο, που δεν είχε πλέον καμία πιθανότητα να επιζήσει, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ήδη την περασμένη Δευτέρα, στην Κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα το μεσημέρι.

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία ωστόσο δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας, αλλά οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους μεγάλη εμπειρία, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα , με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο - και συνολικά πάνω από 2.000 έως σήμερα - συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Αννόβερο, στα μεγαλύτερα σχετικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 45χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε προηγούμενη ασθένεια και έχαιρε άκρας υγείας, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της τελευταία, λόγω ολικής πνευμονικής ανεπάρκειας, οδήγησε στην απόφαση για την «εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη» μεταμόσχευση ως ύστατη δυνατότητα διάσωσης της.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Κλεπέτκο, τον επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, «από την άποψή μας, η κατάσταση της ασθενούς είναι εξαιρετική , δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα, τα όργανα λειτουργούν όλα, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα είναι πολύς ακόμη δρόμος για το εξιτήριο της από το νοσοκομείο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό"

Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι κανόνες επαναλειτουργίας της εστίασης - Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά

Ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και κανένας νέος θάνατος. Επίσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Yγείας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στους 19, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Εκατό ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 171.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Χαρδαλιάς: Δεν ξέρουμε για ποσό θα ζούμε με τον ιό

Ομαλά εξελίσσεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα» είναι καλά, με φόντο και την αυριανή εκκίνηση του τέταρτου σταδίου άρσης των μέτρων.

Ειδικότερα, από αύριο ξεκινούν τα δρομολόγια προς τα νησιά, αλλά και οι χώροι εστίασης, παρότι «δεν ξέρουμε για πόσο» θα ζούμε ακόμη με τον ιό, τόνισε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος τοποθέτησε για αύριο τις αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Παρότι «η εμπειρία από το άνοιγμα του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι θετική» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε ως εξαντλητικές τις αποφάσεις των ειδικών, που προκύπτουν μετά από διαβουλεύσεις, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Αύριο επαναλειτουργούν και οι ειδικές δομές πρόνοιας για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, δηλαδή τα κέντρα διημέρευσης και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία, με προδιαγραφές που περιγράφονται σε εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων προβλέπονται: Οδηγίες ως προς τη συμμετοχή και την μεταφορά των ωφελούμενων Οδηγίες ως προς την προσέλευση Οδηγίες ως προς τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Ανάμεσα σε αυτά η εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων, η εκ περιτροπής χρήση των κοινόχρηστων χωρών και η τήρηση μέτρων υγιεινής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε διεξοδικά στους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν για τις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή: Ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά

Η σωφέλιμη επιφάνεια ορίζεται ως το άθροισμα της εξωτερικής και της ημιυπαίθριας επιφάνειας

Ημιυπαίθρια εσωτερική θεωρείται μια επιφάνεια όταν α αυτή η επιφάνεια εφάπτεται σε αίθριο χώρο.

Οι αποστάσεις καθισμάτων για τους καθήμενους διαμορφώνονται από 70 ως 1.70 εκατοστά.

Το ανώτατο όριο για τους καθήμενους είναι 6 άτομα, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Ισχύει η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Επιπλέον, αναφορικά με τα ειδικά μέτρα προστασίας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, αλλά και στις δομές φιλοξενίας σε Μαλακάσα, Ριτσώνης και Κουτσόχερο Λάρισας παρατείνονται ως 7 Ιουνίου.

Ως προς τις πτήσεις εξωτερικού, ο κ . Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες ήρθαν 15 πτήσεις συνολικά με 1310 άτομα ως επιβαίνοντες, αλλά όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά.

«Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων. Προχωράμε με προσοχή ιδιαίτερα από αύριο για να μείνουμε ασφαλείς» κατέληξε ο υφυπουργός, εξαίροντας τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών μέχρι τώρα.

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των εστιατορίων από αύριο σημειώνοντας ότι «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες» και ότι πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας.

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς. Οπως είπε, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική, δείχνοντας ουσιαστικά ότι αύριο θα ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τον Ιούνιο και τα δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά. «Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για αυτό το θέμα για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος». Σημείωσε επίσης ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επίσης ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς», για τους οποίους είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι κανόνες επαναλειτουργίας της εστίασης - Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά"

Βάρκιζα: Άγνωστοι έδειραν οδηγό λεωφορείου – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τζάνειο

Ένα απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν άγνωστοι ξυλοκόπησαν τον οδηγό της λεωφορειακής γραμμής 171 στην Βάρκιζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του citybus-drivers.com, το περιστατικό έγινε όταν πίσω από τη στάση του τέρματος είχε παρκάρει ένα λεωφορείο της γραμμής.

Από τα δεξιά του βρίσκονταν δύο ΙΧ αυτοκίνητα και έξω από αυτά βρισκόταν τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Το λεωφορείο είχε σταθμεύσει στη στάση του τέρματος, για το προκαθορισμένο δρομολόγιο, ενώ ήδη μπροστά ήταν παρκαρισμένα τα ΙΧ.

Ο οδηγός άνοιξε τις πόρτες του λεωφορείου και τότε οι τρεις άνδρες κατευθύνθηκαν προς τον οδηγό, μπήκαν εντός του λεωφορείου και τον χτύπησαν αφού πριν ειρωνικά και προκλητικά τον χλεύαζαν αν ενοχλούν που βρίσκονται παρκαρισμένοι σε χώρο στάθμευσης λεωφορείων.

Εκείνη τη στιγμή περνούσαν από το σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συνέλαβαν τους δράστες και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Ο οδηγός του λεωφορείου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο ΤΖΑΝΕΙΟ νοσοκομείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βάρκιζα: Άγνωστοι έδειραν οδηγό λεωφορείου – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τζάνειο"

Ακάρ: «Σοβαρή πρόκληση από παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» - Τι είπε ο Τσαβούσογλου για πρόσφυγες

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια ομιλίας τους κατά την παρουσία του στη φρεγάτα «Μπαρμπαρός», σε τουρκική ναυτική βάση, έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή πρόκληση», προσθέτοντας πως δεν μπορεί «να τις εξηγήσει».

«Παρά τις προσπάθειές μας, την υπομονή και την πρόθεση μας για καλή γειτονία, δεν μπορώ να εξηγήσω τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Αποτελούν πολύ σοβαρή πρόκληση και δεν τους προσφέρουν τίποτε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα υπάρξει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα.

«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την ΕΕ και έτσι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: «Σοβαρή πρόκληση από παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» - Τι είπε ο Τσαβούσογλου για πρόσφυγες"

ΠΟΜΙΔΑ: Να παραταθεί η προθεσμία διόρθωσης τμ στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

Εν όψει της επικείμενης λήξης την 30.6.2020, της προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης των εμβαδών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε με επιστολή προς προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο την παράταση της προθεσμίας αυτής έως την 31.12.2020, λόγω της παρεμβολής της κρίσης του κορωνοιού.

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι "Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών, που το ζητούν επίμονα, όσο και των ΟΤΑ οι οποίοι εν μέσω κρίσης απέκτησαν με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, ένα κρίσιμο παράγοντα μόνιμης αύξησης των εσόδων τους!"

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Να παραταθεί η προθεσμία διόρθωσης τμ στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ"

Πτήσεις - Ελ. Βενιζέλος: Από ποιες χώρες θα έρθουν επιβάτες αυτή την εβδομάδα

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς από τις 18 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ήρθη ο περιορισμός μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη και θα συνεχίσουν να αυξάνονται από αύριο 25 Μαΐου, οπότε θα αρθεί ο περιορισμός και προς τα υπόλοιπα νησιά και πολύ περισσότερο από την 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και από τις 15 Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 προκύπτει ότι: Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5.45 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.4 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 63.738 (από τις οποίες 37.670 εσωτερικού και 26.068 εξωτερικού) παρουσιάζοντας πτώση 35,7 %, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 99.164 πτήσεις.

-99% η κίνηση τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο η μείωση στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού- εξωτερικού) άγγιξε το 99%. Οι δε αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 6.045 καταγράφοντας μείωση 99,6% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 1.380.543 επιβάτες.

Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, δεδομένου ότι δεν θα έχει ακόμη “ανοίξει” τουριστικά η χώρα. Από την 1η Ιουνίου όμως και ιδίως από την 1η Ιουλίου, η εικόνα αυτή αναμένεται να αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς βάσει των νόμων της αγοράς, εφόσον υπάρξει ζήτηση θα υπάρξει και προσφορά.

Σημειωτέων ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση στη διεθνή αεροπορική αγορά, με αποτέλεσμα εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις εάν η πληρότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα ακυρώθηκε πτήση από την Ιρλανδία προς το Ελ. Βενιζέλος καθώς είχε πληρότητα μόλις 20% και κρίθηκε ασύμφορη από την εταιρεία.

Στοιχεία για πτήσεις εξωτερικού

Ακολουθούν τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εβδομάδα από 25 έως 31-5-2020:

Στις 25-05-2020 θα έρθουν 114 πτήσεις: 19 εξωτερικού  και 95 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Ιταλία, Κατάρ, Βέλγιο, Κύπρος, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Γερμανία, Λίβανος

Στις  26-05-2020 θα έρθουν 75 πτήσεις, 13 εξωτερικού  και  62 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος, Αυστρία, Λίβανος

Στις  27-05-2020 θα έρθουν 108 πτήσεις, 15 εξωτερικού  και  93 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Κατάρ, Γερμανία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία

Στις  28-05-2020 θα έρθουν  85 πτήσεις, 11 εξωτερικού  και  74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία

Στις  29-05-2020 θα έρθουν  108 πτήσεις, 16 εξωτερικού  και  92 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Κατάρ, Ελβετία, Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία

Στις  30-05-2020 θα έρθουν  82 πτήσεις, 8 εξωτερικού  και  74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ

Στις  31-05-2020 θα έρθουν  86 πτήσεις, 4 εξωτερικού  και  82 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή καθώς τα προγράμματα των εταιρειών δεν είναι σταθερά αυτή την περίοδο και επίσης εκτελούνται πολλές πτήσεις ιδιωτικές και εμπορευματικές, οι οποίες δεν απαιτούν προγραμματισμό πολλών ημερών.

ΥΠΑ: Notam για 7 χώρες

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχε ανακοινώσει πρόσφατα συνολικά πέντε νέες Notam για επτά χώρες:

Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η προληπτική καραντίνα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχει επίσης εκδώσει αεροπορική οδηγία (Notam) με την οποίαπαρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.

Τα δεδομένα από την υφιστάμενη διαδικασία (τεστ, καραντίνα) δείχνουν μείωση, που τείνει προς εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι από τις 13 μέχρι τις 21 Μαΐου, έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Από τις 19 μέχρι τις 21 Μαΐου, προσγειώθηκαν τρεις πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους ήλθαν transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και φαινόμενα, αλλά ευτυχώς και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.

Εξαιρέσεις πτήσεων

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτήσεις - Ελ. Βενιζέλος: Από ποιες χώρες θα έρθουν επιβάτες αυτή την εβδομάδα"

Μήνυμα Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, σειρά των επιχειρηματιών

Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στα μέτρα τόνωσης που έλαβε η κυβέρνηση και να στηρίξουν με τη σειρά τους την οικονομία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι με το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, η πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της και έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι τώρα αναμένει από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την στήριξη της απασχόλησης.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, αντί να μοιράζει επιδόματα ανεργίας, επέλεξε να ενισχύσει την εργασία.

«Εμείς επιλέγουμε δουλειές, όχι ‘λουκέτα’» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα σε επιχειρηματίες -και ειδικά ξενοδόχους- ορισμένοι από τους οποίους δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, επειδή δεν τους συμφέρουν η περιορισμένη σεζόν και τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας που έχουν αποφασιστεί και περιορίζουν τη δυνητική πελατεία.

Μετά τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι τώρα αναμένει από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης και προτρέπει, ιδίως όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

«Τους ενθαρρύνω να δράσουν», υπογραμμίζει ο κ.. Μητσοτάκης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, σειρά των επιχειρηματιών"

Έβρος: Η αλήθεια και τα fake news για τη δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους

Είναι «ανοησίες τα περί κατάληψης εθνικού εδάφους» άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Σκάι το πρωί της Κυριακής σχετικά με το επεισόδιο στις Φέρρες του Έβρου και την φημολογία, που υιοθετήθηκε ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος Βελόπουλου ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην τουρκική στρατοχωροφυλακή να καταλάβει 16 στρέμματα ελληνικής γης.

«Ουδεμία κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους, καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό» επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεόραση του Σκάι, σε μια τηλεοπτική εμφάνιση που αποφασίστηκε να γίνει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου αφού διαπιστώθηκε ότι τα fake news περί δήθεν απώλειας εθνικού εδάφους δεν σταματούν.



Ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος (στην παράγραφο 1 προβλέπει: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» και στην παράγραφο 2 αναφέρει: «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή»).

«Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι θα κάνουμε στο έδαφός μας» απάντησε ο κ. Δένδιας στο ερώτημα τι προηγήθηκε με την Τουρκία και γιατί η ελληνική πλευρά έκανε δύο διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση.

Το χρονικό της μίνι κρίσης

Ο υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε εργασίες για την επέκταση του φράκτη που βρίσκεται στον Έβρο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος Μαρτίου, μετά τη διαπίστωση ότι το υφιστάμενο «τείχος» στον Έβρο βοήθησε στον μέγιστο βαθμό την απόκρουση των δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια από τις 28 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πριν από λίγες ημέρες, όταν η ελληνική πλευρά προέβη σε προκαταρκτικές εργασίες και μετρήσεις για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή των Φερρών στον Έβρο, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλη Διάμεση, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η κίνηση Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών στον Έβρο που μεταφράστηκε σαν κατάληψη ελληνικού εδάφους


Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν η «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
Με απλά λόγια, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίσαμε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις) συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο» όπως είπε στο protothema.gr διπλωματικός παράγοντας. «Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε» μας διευκρίνισε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος.
Άρα, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, έκαναν μετρήσεις και αποχώρησαν.
Το ερώτημα αν οι Τούρκοι μπήκαν με το έτσι θέλω στην περιοχή εκείνη στο προγεφύρωμα των Φερρών που θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα ή αν τους δόθηκε ad hoc άδεια από τους επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου που βρισκόταν επί τόπου δεν έχει διευκρινιστεί. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε πάντως, κι αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτρέψει στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται να γίνει συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερρών, προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, «σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.


Fake news η δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους

anakinwsh_2
Ωστόσο, πέραν απόψεων και ερμηνειών που εκφράστηκαν από τον  πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πολλούς Έλληνες (επωνύμως και ανωνύμως στα social media) περί υποτιθέμενης εισβολής και κατάληψης έκτασης 16 στρεμμάτων από τον τουρκικό στρατό, οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν και από τη βρετανική εφημερίδα Sun και από ιστοσελίδες όπως η dailymail.

Για να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν η κυβέρνηση επέτρεψε στους Τούρκους να καταλάβουν ελληνικό έδαφος, κατηγορία ατιμωτική, ιδίως έπειτα από τα γεγονότα του Μαρτίου και την απώθηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών αλλά και Τούρκων κομάντος, αστυνομικών και στρατιωτικών που εμφανώς και υπογείως διευκόλυναν και ενίσχυαν τους λαθρομετναάστες, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Οσοι γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν τα διπλωματικά κείμενα, αντιλαμβάνονται με την πρώτη ανάγνωση ότι στην ανακοίνωση αυτή από το υπουργείο Εξωτερικών επαληθευόταν ότι Τούρκοι πράγματι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος αλλά στη συνέχεια -και χωρίς να διευκρινίζεται για πόσο παρέμειναν- βγήκαν από τα όρια της ελληνικής επικράτειας.


Υπουργείο Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος

uporgio_amunas
Σαν τσουνάμι, τα fake news και οι φήμες ότι οι Τούρκοι δήθεν παρέμεναν σε ελληνικό έδαφος δεν σταματούσαν.

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαϊου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ελήφθη απόφαση σε κεντρικό επίπεδο να γίνουν διευκρινίσεις και από στρατιωτικής πλευράς.

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» αναφερόταν κατά λέξη στην ανακοίνωση του ελληνικού Πενταγώνου. Και σε αυτή την ανακοίνωση με κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνεται ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις» εμμέσως δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που έμενε να εννοηθεί και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνοδεία ανθρώπων της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας μπήκαν για λίγο και μετά βγήκαν από ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών.

Το τουρκικό σόου με την αποστολή δύναμης της στρατοχωροφυλακής και τα 35 μέτρα

«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν σόου στέλνοντας μικρή δύναμη της στρατοχωροφυλακής» είπε στο protothema.gr 
πρόσωπο με γνώση των λεπτών ισορροπιών και πρόσθεσε: «Όλη η ιστορία γίνεται για 35 μέτρα».

Δηλαδή, οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε λωρίδα γης στο προγεφύρωμα των Φερρών όπου η ελληνική πλευρά σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο

«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαϊου και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας» προστίθεται η απειλητική προειδοποίηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση, από τους διπλωμάτες της Άγκυρας σημειώνεται ότι «το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

Από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη τοποθέτηση σε αυτή την τουρκική πρόταση, ούτε μέσω ανακοίνωσης ούτε στην κυριακάτικη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον Σκάι.

Δένδιας: «Με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν, μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»

Σε προηγούμενη συνέντευξή του από 20 Μαϊου στην ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά  τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή

Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926.

Τι λένε οι Τούρκοι για την συμφωνία του 1926

«Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926, τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών» αναφερόταν στην χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αθήνα: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάση Συνθήκης Λωζάνης και Πρωτοκόλλου του 1926

Διαβλέποντας την τουρκική προσπάθεια να ακυρωθούν συμφωνίες που ισχύουν εδώ και περίπου έναν αιώνα για να προωθηθεί η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και να μπλοκαριστεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να απαντήσουν στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση» ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στην Άγκυρα μέσω τοποθετήσεων υπηρεσιακών στελεχών της ελληνικής διπλωματίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Η αλήθεια και τα fake news για τη δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news