facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Tαμεία : Πεντάμηνη παράταση για τις 120 δόσεις

Παρατείνεται κατά 5 μήνες από τη λήξη της, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2020 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις από πολλά υπουργεία, που βάσει των κυβερνητικών σχεδίων θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου.
Βάσει της νέα διάταξης, που κρίθηκε αναγκαία και λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στον προσδιορισμό των οφειλών από φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, δίνεται νέα παράταση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σε όσους έκαναν εντός της αρχικής ημερομηνίας την πρώτη αίτηση ένταξης στο διακανονισμό. Κατοχύρωσαν έτσι δικαίωμα και πλέον, αναμένουν από τα Ταμεία την εκκαθάριση και την βεβαίωση των οφειλών προκείμενου να οριστούν οι δόσεις του διακανονισμού.
Με την ίδια διάταξη δίνεται επίσης ως τις 31 Μαΐου 2020 η δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους – οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση και την έχασαν εντός του 2019 να ξαναενταχθούν σε αυτή, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο, προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν έως τις 31 Μαΐου, το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δόσεις της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές παράλληλα με τις νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Παράταση 5 μηνών για οριστική υπαγωγή στις 120 δόσεις

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες, Παρασκευή:
α. Παρατείνεται κατά πέντε (5) μήνες από τη λήξη της, ήτοι έως 31-5- 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου (άρθρο 39) «η ανωτέρω παράταση προτείνεται προκειμένου οι οφειλέτες-μη μισθωτοί, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, να μη χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου λόγω τυχόν καθυστέρησης της διαδικασίας προσδιορισμού των οφειλών από το φορέα».
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 39 προβλέπεται ότι:
1.  Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30.9.2019.
2. Για τους οφειλέτες των Ταμείων «όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση (των 120 δόσεων) περιλαμβάνει δύο στάδια […]  ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕφΚΑ (Ιο στάδιο).
» Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών.
» Στις περιπτώσεις αυτές υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβασθούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31η Μαΐου 2020».

Παράθυρο για επανένταξη στη ρύθμιση

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλετών που εντάχθηκαν και κατάφεραν να την τηρήσουν το 2019, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι:
«β. Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης έως την 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν.4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. (άρθρο 39)».
Για τους λόγους που προτείνεται η ρύθμιση αυτή στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται «προκειμένου να μην περιέλθει επιδείνωση της θέσης των οφειλετών που είχαν ήδη υπαχθεί στην ρύθμιση του ν. 4611/2019, εντός των προβλεπόμενων στις διατάξεις αυτές προθεσμιών, και στη συνέχεια την απώλεσαν, προβλέπεται με την παρούσα διάταξη, η δυνατότητα επανένταξης τους στη ρύθμιση μέχρι τις 31.5.2020, υπό την προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που θα έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και τυχόν νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών».
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 39 προβλέπεται ότι:
«Οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση […] στην οποία είχαν ενταχθεί, δύναται να επανενταχθούν σ΄αυτή, μέχρι την ημερομηνία» της 31ης Μαΐου 2020, «υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών.»
«Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ», αναφέρεται στην ίδια διάταξη.

Άλλες διατάξεις που αφορούν το υπ.Εργασίας

Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο, και έως 300 ευρώ το μήνα, στους επιθεωρητές εργασίας, πλην ιατρών, που διενεργούν ελέγχους. Η ελεγκτική αυτή αποζημίωση δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.
Τέλος, παρατείνεται για ένα χρόνο, έως τις 31/12/2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας κλπ, και προς ασφαλισμένους των ταμείων, με εξαίρεση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του πΟΠΑΔ, του πρώην Οίκου Ναύτου και του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Tαμεία : Πεντάμηνη παράταση για τις 120 δόσεις"

Εκπρόσωπος στρατηγού Χαφτάρ: «Ξεκινάμε την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Τρίπολης»

Την έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Τρίπολης της Λιβύης από τις τουρκόφιλες δυνάμεις του GNA, ανακοίνωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του LNA Al-Mismari.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης προχωρούν για την απελευθέρωση της Τρίπολης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του έθνους και υποσχόμενοι ότι το μέλλον του λιβυκού λαού θα είναι λαμπρό και ασφαλές», είπε ο Al-Mismari.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος στρατηγού Χαφτάρ: «Ξεκινάμε την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Τρίπολης»"

Πάτρα: Την Τρίτη θα απολογηθούν πέντε εκ των επτά συλληφθέντων μετά τα χθεσινά επεισόδια

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή Πατρών πέντε εκ των επτά συλληφθέντων μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πορεία, με αφορμή την 11η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Στην συνέχεια και τα πέντε άτομα οδηγήθηκαν εκ νέου στην Ασφάλεια Πατρών, όπου κρατούνται.

Οι δύο άλλοι συλληφθέντες που ήσαν ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο μεταξύ, μέλη αντιξουσιαστικών κινήσεων πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους συλληφθέντες, τόσο έξω από το δικαστικό μέγαρο, όσο και έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης.

Από την πλευρά της η Αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας με διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά τρεις αστυνομικοί. Δύο εκ των τραυματιών έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ ο τρίτος αστυνομικός έχει τραυματιστεί στο γόνατο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Την Τρίτη θα απολογηθούν πέντε εκ των επτά συλληφθέντων μετά τα χθεσινά επεισόδια"

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Το μνημόνιο που υπέγραψε δεν έχει καμία αξία

Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στέλνει στον ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι αν χρειαστεί η Τουρκία να προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Το μνημόνιο που υπέγραψε δεν έχει καμία αξία"

Προκαλεί και ο Τούρκος πρέσβης: Να μην αγνοούνται τα δικαίωματα της Τουρκίας, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή

Τη σκυτάλη της πολιτικής των προκλήσεων λαμβάνει τώρα ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί ανώριμης Ελλάδας στο θέμα απέλασης του Λίβυου πρέσβη, τονίζει απευθυνόμενος στην Αθήνα: «Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους».

Μάλιστα, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει πως η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, παρά τη διεθνή αποδοκιμασία για το μνημόνιο και τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες

«Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει τονίζοντας παράλληλα ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία που το ακολουθεί.

Ο Τούρκος πρέσβης είναι υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας ρίχνοντας πυρά στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίζει μάλιστα ότι η «διαμάχη» για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ικανός λόγος να διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών. «Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους».

Στην ερώτηση για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης και το αυτό περιλαμβάνει αναφέρει: «Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή. Ομοίως, η Λιβύη έχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ακτές της περιοχής. Έτσι, για να μιλήσουμε για μια δίκαιη διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δύο χώρες, εκ φύσεως, έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών δίκαιης οριοθέτησης βάσει του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό περιλαμβάνει ένα «μετά τη διευθέτηση» νησί της Κύπρου – χωρίς να προδικάζουμε πώς θα είναι η τελική συμφωνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί και ο Τούρκος πρέσβης: Να μην αγνοούνται τα δικαίωματα της Τουρκίας, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή"

Εξώδικο 16.000 συνταξιούχων στον πρωθυπουργό: «Κάτω τα χέρια από τον ΛΕΠΕΤΕ»

Εξώδικο προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε ο νομικός Γ. Χανιώτης που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος από τους 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας στο σκάνδαλο του Λογαριασμού Επικούρησης της ΕΤΕ, που είναι γνωστός με το εν συντομία όνομά του ΛΕΠΕΤΕ.  
Με το εξώδικο, το οποίο κοινοποιείται και στη διοίκηση της Εθνικής, καλείται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που «σκοπό ή αποτέλεσμα μπορεί να έχει την αθέμιτη κρατική παρέμβαση σε εκκρεμή ιδιωτική δικαστική διαφορά». Σε διαφορετική περίπτωση «οιαδήποτε τυχόν κυβερνητική εμπλοκή θα είναι αθέμιτη, παράνομη και κυρίως αντισυνταγματική παρέμβασή σας στη Δικαιοσύνη, καθώς και σε επίπεδο αθεμίτου ανταγωνισμού μεταξύ συστημικών τραπεζών του ευρωσυστήματος».
Με το ίδιο εξώδικο ο νομικός των συνταξιούχων της ΕΤΕ υπενθυμίζει ότι για το σκάνδαλο ΛΕΠΕΤΕ έχει ήδη παραγγελθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία, αναφορικά με την κακοδιαχείριση του Λογαριασμού. 
Μάλιστα στο εξώδικο επισυνάπτεται η απάντηση του μέχρι πρότινος επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Μοσκοβισί, στον οποίο έχει γνωστοποιηθεί η υπόθεση. Ο πρώην επίτροπος στην απαντητική επιστολή του από τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει ότι η διμερής σχέση ανάμεσα στην Τράπεζα και τους υπαλλήλους της είναι μεν ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο, η Ε.Ε. έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για τη νομική υπόσταση του ΛΕΠΕΤΕ και στη βάση της απάντησης που θα πάρει επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί. 
Το εξώδικο δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό. Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί και στον εισαγγελέα Διαφθοράς, η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, του οποίου πρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς, συζητεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη σύνταξη ρύθμισης η οποία θα καταργεί τη μεταβατική υπαγωγή των συνταξιούχων της ΕΤΕ στο μεγάλο επικουρικό, ΕΤΕΑΕΠ. Η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης φαίνεται μάλιστα ότι γίνεται στο φόντο της προγραμματισμένης δίκης που θα γίνει στον Αρειο Πάγο στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση. 
Πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση, προδικάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου –στον οποίο προσέφυγε η ΕΤΕ, παραιτούμενη από το δικαίωμα έφεσης για πρωτόδικες αποφάσεις που στο μεταξύ τελεσιδίκησαν– προτίθεται να νομοθετήσει και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό, παρότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί απόφαση, συνδεδεμένη, όμως, με την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Τι είναι ο ΛΕΠΕΤΕ και γιατί μυρίζει... σκάνδαλο 

O ΛΕΠΕΤΕ, όπως έχουν αποφανθεί και πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία έχουν ήδη δικαιωθεί 3.566 συνταξιούχοι εκπροσωπούμενοι από διαφορετικά νομικά γραφεία, είναι ένας λογαριασμός καθορισμένων εγγυημένων παροχών, ο οποίος συστάθηκε το 1947 με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας. Η εργοδοτική παροχή σε αυτόν αποτελούσε και μισθολογική παροχή, «μια προσδοκία λήψης προσόδου κατά τη συνταξιοδότηση», και άρα αποτελούσε μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας. 
Αυτή ήταν η επίσημη ταυτότητα. Διότι, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο λογαριασμός αυτός από τον οποίο με όρους, ουσιαστικά ιδιωτικής συμφωνίας, οι συνταξιούχοι εξασφάλιζαν την επικούρησή τους, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός γκρίζου ταμείου. Ως μη αυτοτελές νομικό πρόσωπο και ως ένας καταθετικός λογαριασμός που δεν έχει αναγνωρισμένη νομική οντότητα, ούτε νομική προσωπικότητα και ικανότητα διαδίκου, αμφισβητείται εύλογα η δυνατότητα να δανείζει και να δανείζεται, ή να αποτελεί προνομιακό πελάτη μετοχών της ΕΤΕ. 
Και όμως, μέσω αυτού του λογαριασμού χρηματοδοτήθηκαν τα πανάκριβα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων πάνω από 7.000 εργαζομένων, από το 2000 έως και το 2017, ενώ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως αγοραστής μετοχών της ΕΤΕ. Ο συνδυασμός της χρήσης του για μαζικά προγράμματα εξόδου από την ΕΤΕ με την ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων στο επικουρικό του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, από την 1.1.2000, στερεί πόρους με αποτέλεσμα την πλήρη διατάραξη της ταμειακής του ισορροπίας. 
Και όταν τον Δεκέμβριο του 2017 η Εθνική διακόπτει την καταβολή των μηνιαίων επικουρήσεων και σταματά τη χρηματοδότηση, κανείς δεν πιστεύει ότι μια παροχή που προέρχεται από τη συμφωνία με ένα από τα πιο αξιόπιστα πιστωτικά ιδρύματα, ακόμη και σε περίοδο μνημονίων, θα μπορούσε να θυμίζει το σκάνδαλο της «Ασπίς Πρόνοια», όταν εν μιά νυκτί ιδιωτικές συμφωνίες και λογαριασμοί εγγυημένων και καθορισμένων παροχών –όπως αντιστοίχως του ΛΕΠΕΤΕ– βρέθηκαν στον αέρα. 
Βεβαίως, η ΕΤΕ δεν αποδέχεται ότι πρόκειται για Λογαριασμό, αλλά για ασφαλιστικό Ταμείο. Το οποίο μάλιστα έχει δανειοδοτήσει με μεγάλα ποσά από το 2008 έως το 2017. Μόνο που μένει να αποδειχθεί εάν αυτά τα συμφωνητικά συμβάσεων δανείων που επικαλείται είναι πραγματικές δανειακές συμβάσεις... με έναν λογαριασμό χωρίς νομική υπόσταση! 
Το πρόβλημα εδώ δεν αφορά μόνο το κόστος των αναδρομικών που οφείλει να καταβάλει στους συμβαλλόμενους του λογαριασμού – συνταξιούχους της Τράπεζας. Αγγίζει και μια πολύ πιο ευαίσθητη χορδή, αυτήν της νομιμότητας των πράξεων προηγούμενων διοικήσεων της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο εάν αποδείξει ότι δεν είναι λογαριασμός, αλλά ασφαλιστικό ταμείο, όπως διατείνεται, θα μπορέσει να νομιμοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές που επί χρόνια έκανε, διατηρώντας, μάλιστα, μερίδα επενδυτή.
Ποιος αγόραζε εξ ονόματος του «Ταμείου» ή «λογαριασμού» ΛΕΠΕΤΕ μετοχές της Εθνικής; Ο ίδιος ο ΛΕΠΕΤΕ ή ο εκδότης των μετοχών, δηλαδή η Εθνική; Και έπεται συνέχεια... 
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο 16.000 συνταξιούχων στον πρωθυπουργό: «Κάτω τα χέρια από τον ΛΕΠΕΤΕ»"

Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων

Για κακουργήματα διώκονται τα 12 άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για τη μνήμη του Αλ. Γρηγοροπουλου.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κατοχής εκρητικών υλών, έκρηξης και βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Οι 12 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς περίπου 200 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και στο Συνήγορο του Πολίτη, παραπέμπει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, βίντεο και αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για ένα βίντεο με συλλήψεις διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μια φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό τον οποίο έχουν γδύσει οι αστυνομικοί, την ώρα της σύλληψης, καθώς και καταγγελίες που έχουν κάνει τον γύρω του Διαδικτύου, με πολύ αρνητικά σχόλια.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο αναφέρει ότι εκφράζει την παράκληση προς τον Συνήγορο του Πολίτη, να διερευνηθούν όσα του αποστέλλει κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων"

Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία


Τα σενάρια που κρίνουν ως σοβαρή τη πιθανότητα θερμού επεισοδίου της Ελλάδας με τη Τουρκία θα ήταν ενδεχομένως ρεαλιστικά αν και οι δύο πλευρές δεν γνώριζαν ότι το κόστος θα ήταν τεράστιο τόσο σε απώλειες όσο και σε οικονομικό επίπεδο και για τις δύο.
Το Δεκέμβρη του 2018 τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. διαφήμιζαν την ικανότητα της χώρας να πλήξει ελληνικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, χάρη στην ανάπτυξη του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Bora-2, ο οποίος δοκιμάστηκε τότε στη Μαύρη Θάλασσα. Είχε αναφερθεί τότε και απεικονιστεί μάλιστα με σχεδιάγραμμα ότι ο πύραυλος μπορεί να πλήξει την Αθήνα από τον Τσεσμέ, καθώς η εμβέλεια του υπερβαίνει τα 230 χλμ.
Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
Αυτό είναι ασφαλώς κάτι που γνωρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, όπως αντίστοιχα γνωρίζει το τουρκικό επιτελείο Στρατού ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ακόμη πιο ισχυρό όπλο, που σε περίπτωση εμπλοκής των δύο χωρών θα πλήξει καίριους στόχους, βαθιά στο έδαφος της Τουρκίας. Δεν μιλάμε καν για την Κωνσταντινούπολη, η οποία θα μπορούσε να ισοπεδωθεί από την ελληνική Αεροπορία μέσα σε λίγες ώρες. Και φυσικά όταν ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, καλύτερη επίθεση είναι η… άμυνα.
Ο πρόσθετος λόγος που η Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος να συρθεί σε εχθροπραξίες με την ελληνική πλευρά λέγεται «SCALP EG». Πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα τύπου cruise (οριζόντιας πλεύσης αέρος–εδάφους μεγάλων αποστάσεων), η απόκτηση των οποίων προσέδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, που ξεφεύγει από τα επίπεδα του τακτικού.
Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
Κύρια αποστολή του SCALP EG είναι η προσβολή επίγειων στόχων υψηλής αξίας του αντιπάλου. Τυπικά μεταξύ αυτών των στόχων περιλαμβάνονται στρατηγεία, αεροδρόμια, ναύσταθμοι και εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και στόχοι υποδομής (ηλεκτροδότηση, γέφυρες κλπ). Η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακτίνα του και την εξαιρετική του ακρίβεια (οι προδιαγραφές του κάνουν λόγο για 2μ.!), το κατατάσσουν στα στρατηγικά όπλα.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του όπλου προέρχεται από το γαλλικό πρόγραμμα Apache της MBDA, που υλοποιήθηκε στη δεκαετία του ‘80. Η σύμβαση απόκτησης τους με τους Γάλλους υπεγράφη το 2000, μαζί με τη σύμβαση αγοράς αεροσκαφών. Αρχικά προέβλεπε την απόκτηση 56 βλημάτων, που εν συνεχεία μέσω της option έγιναν περίπου 90 (το ακριβές νούμερο το γνωρίζουν λίγοι).
Εκτός από τη Γαλλία, που είναι η χώρα παραγωγής, το όπλο έχουν προμηθευτεί η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.Είναι επίσης γνωστό και ως Storm Shadow (αγγλική έκδοση) ή Black Saheen (ΗΑΕ). Ο πύραυλος μεταφέρεται σε αεροπλάνο και πυροδοτείται από αυτό. Τα αεροσκάφη τα οποία είναι πιστοποιημένοι φορείς είναι τα βρετανικά Tornado GR4, τα ιταλικά Tornado IDS, τα γαλλικά Dassault Rafale και Mirage 2000, τα ελληνικά και αραβικά Mirage 2000-5/-9 καθώς και τα Typhoon. Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
Το SCALP EG είναι ένα υποηχητικό όπλο φιλοσοφίας «fire and forget» βάρους 1230 κιλών, μέγιστης διαμέτρου 630 εκατοστών και ανοίγματος πτερυγίων τριών μέτρων. Ο σχεδιασμός του SCALP ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Η άτρακτος είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να ανακλά το μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά RAM (Radar Absorbing Materials), οπότε ο συνδυασμός καθιστά τον εντοπισμό και την αναχαίτιση του όπλου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Για την καταστροφή του στόχου, το SCALP είναι εφοδιασμένο με την πολεμική κεφαλή «BROACH» η οποία είναι συνολικού βάρους 450 κιλών και αποτελείται από δύο γομώσεις. Η πρώτη είναι η μικρότερη και σκοπός της είναι το βλήμα να διατρήσει το έδαφος, το σκυρόδεμα, ή τη θωράκιση του στόχου, ώστε να είναι εφικτή η είσοδος του εντός προστατευμένων στόχων. Η δεύτερη γόμωση είναι η ισχυρότερη και στοχεύει στην καταστροφή του στόχου μετά την είσοδο του βλήματος στο εσωτερικό του.
Η γόμωση μπορεί να διαπεράσει σκυρόδεμα πάχους μεγαλύτερου των 6μ. ή να εισχωρήσει σε βάθος εδάφους μεγαλύτερο των 9 μ. και να επιφέρει πλήγμα σε καλά προστατευμένους στόχους. Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
Πέρα από τη χειρουργική ακρίβεια του, ως δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται η εμβέλεια του. Η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης είναι επτασφράγιστο μυστικό. Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθήκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά οι καλά γνωρίζοντες… υποψιάζονται ότι «μπορεί να είναι και μεγαλύτερη…».
Η ανάσχεση του πυραύλου είναι τρομερά δύσκολη από ένα σύστημα που λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς προστασία δηλαδή από μέση και χαμηλή ζώνη αντιαεροπορικών όπλων, όπως θα είναι οι τουρκικοί S-400, που δεν θα είναι διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λόγω περιορισμών του ΝΑΤΟ.
Για αυτό τα όποια σενάρια θα παραμείνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εσαεί σενάρια. Όπως λέει άλλωστε και ένα ποδοσφαιρικό ρητό, «όταν διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να νικήσεις, είναι μια χαρά και η ισοπαλία…»
menshouse
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτυπά απ’ τα 500 χλμ: Το υπερόπλο της Ελλάδας που σβήνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία"

Ο Κώστας Βλάσης νέος υφυπουργός Εξωτερικών μετά την παραίτηση Διαματάρη

Τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό αναλαμβάνει ο βουλευτής Αρκαδίας και γιατρός Κώστας Βλάσης. Ο κ. Βλάσης αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την πρόσφατη παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βλάσης, 44 ετών, έχει καταφέρει να διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο. Είναι χειρουργός - ορθοπεδικός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το Διδακτορικό του το 2005.

Εν συνεχεία πέρασε με επιτυχία από τις ακαδημαϊκές βαθμίδες του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή, ενώ από το 2016 είναι Αναπληρωτής Σχολής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού έπαιξε η εκλογική επιτυχία του κ. Βλάση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά και η ευρεία του εκλογική νίκη στην Αρκαδία στις εκλογές του Ιουλίου.

Επιπλέον, κατά κοινή ομολογία ο Αρκάς Βουλευτής είχε μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη νίκη της ΝΔ και του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ανέλαβε προσωπικά την οργάνωση του εκλογικού αγώνα του υποψήφιου Περιφερειάρχη κερδίζοντας μια πολύ δύσκολη μάχη και μια Περιφέρεια που πολλοί στην παράταξη θεωρούσαν χαμένη υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ο κ. Βλάσης διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σημαντικά νομοσχέδια. Αυτό που πολύ δεν γνωρίζουν αλλά υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο Αρκάς βουλευτής έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους Έλληνες ομογενείς και κυρίως αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς από τα πρώτα χρόνια που πολιτευόταν πραγματοποιούσε συστηματικές επισκέψεις σε αρκετές Πολιτείες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό.

Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ψήφου των αποδήμων και συμμετείχε ενεργά στην προώθησή της μέσω της στενής συνεργασίας του με την κοινότητατων αποδήμων Αρκάδων, που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο όγκο των συμπατριωτών μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κώστας Βλάσης νέος υφυπουργός Εξωτερικών μετά την παραίτηση Διαματάρη"

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα προστατεύσουμε τα πλοία μας

Στο μοτίβο των προκλήσεων παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. «Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», ανέφερε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα προστατεύσουμε τα πλοία μας"

Ερντογάν: Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ

Απτόητος συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ενέργειες για την επιβολή και εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφού νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών έγινε νόμος του κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του, τόνισε πως έχει ενημερωθεί, σχετικά, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβή και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία. Βλέπουμε την πλευρά των ελληνοκυπριών να έρχεται κοντά κατά καιρούς με το Ισραήλ. Επίσης, η Ελλάδα έκανε μια σκανδαλώδη κίνηση με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Συγνώμη, αλλά τι κερδίζει με αυτό; Πρόκειται για σκάνδαλα. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Με τη συμφωνία αυτή, χτίζεται μια ενδιαφέρουσα γραμμή ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. Σε αυτή την περιφέρεια, που εμείς αποκαλούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε δικαιώματα σαν εγγυήτριες χώρες από το παρελθόν».

Νόμος του τουρκικού κράτους το μνημόνιο με τη Λιβύη

Ο δρόμος που είχε χαράξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, τηρείται απαρέγκλιτα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Έτσι, μετά τις αρχικές υπογραφές με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου και την έγκριση από την τουρκική Βουλή την Πέμπτη, νωρίς το Σάββατο έγινε γνωστό πως το «Μνημόνιο κατανόησης για τον περιορισμό δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους.

Παρά τις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη διατείνονται πως σέβονται το διεθνές δίκαιο, που αφορά στα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου και έχουν λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, πριν επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στην περιοχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ"

DW:Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.»
Νέες εντάσεις αναδύονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο». Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».
Τέλος, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η Tagesspiegel κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα»
Το Βερολίνο θέλει να δεχθεί 70 ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα
O δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ
O δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ
Στην πρόθεση του Βερολίνου να δεχθεί 70 ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα προκειμένου να τους φιλοξενήσει σε δομές φιλοξενίας νέων που έχουν κενές θέσεις αναφέρεται η Tageszeitung. «Ο χειμώνας έρχεται και επειδή οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, μια λύση θα ήταν να τους δεχθεί άμεσα το Βερολίνο και άλλα γερμανικά κρατίδια. Η προθυμία υπάρχει: ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ (SPD) προτίθεται, μετά από διαβούλευση με το αρμόδιο τμήμα νεολαίους του δήμου, να φιλοξενήσει 70 παιδιά και εφήβους. Η κίνηση αυτή έχει και την υποστήριξη των Πρασίνων», γράφει η TAZ. Όπως σημειώνει η TAZ: «Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, που θέλει να υλοποιήσει, ώστε αντίστοιχα προγράμματα υποδοχής προσφύγων από τα κρατίδια να μην πρέπει να περάσουν από έγκριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο αυτή η εκδήλωση προθυμίας του Βερολίνου, της Θουριγγίας και της Κάτω Σαξονίας εξαρτάται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Απαιτείται η υπογραφή του». Όπως αναφέρει στην ΤΑΖ η Μπετίνα Γιάρας, εκπρόσωπος των Πρασίνων, «οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική της ΕΕ. Μπορούν όμως μέσω του δικτύου Solidarity Cities (σσ. μια πρωτοβουλία συνεργασίας ευρωπαϊκών πόλεων) να δείξουν ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη αλληλεγγύη και σε αυτό το επίπεδο, που διαφέρει από αυτή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ»
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Γερμανία και η Ελλάδα
Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από ευρωπαϊκά χρήματα μεταξύ 2008-2017, βάσει νέας έρευνας. Κυρίως για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από ευρωπαϊκά χρήματα μεταξύ 2008-2017, βάσει νέας έρευνας. Κυρίως για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται σε έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, για τη συνεισφορά των κρατών-μελών της ΕΕ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η Γερμανία συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην κατανομή χρηματικών πόρων εντός της ΕΕ (…) Η χώρα που επωφελείται περισσότερο είναι η Ελλάδα» αναφέρει το Spiegel, παραθέτοντας ότι «η Γερμανία μεταξύ 2008 και 2017 συνεισέφερε περίπου 130 δις ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες της κρίσης». Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Γερμανία «τη χώρα που πληρώνει τα περισσότερα ενώ βρίσκεται μακράν πιο μπροστά από τη Γαλλία, η οποία την ίδια περίοδο συνεισέφερε 80 δις ευρώ στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση της κρίσης». Στη συνέχεια το Spiegel παρατηρεί, βάσει της ίδιας έρευνας, ότι η «η Ελλάδα ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο λαμβάνοντας 114 δις ευρώ και η Πολωνία με 104 δις (…) Eνώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως μέσω της κατανομής των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έλαβε κυρίως οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξοικονομήσει σημαντικά κόστη από τόκους λόγω των ευνοϊκών όρων των δανείων βοήθειας». Βάσει της έρευνας, αν η Ελλάδα ευνοήθηκε από τη δανειακή βοήθεια, «αντίστροφα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά διότι τα δάνεια προς την Ελλάδα έγιναν με προνομιακούς όρους».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»"

Ο.Τσελίκ: «Ό,τι και να κάνουν οι Έλληνες έχουμε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις από αυτούς» - Μπέρδεμα Τούρκων με S-300

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομάρ Τσελίκ σε συνέντευξή του στο CNN Türk απαντώντας σε δημοσίευμα της Yeni Safak για πολεμική προετοιμασία της Κρήτης έστειλε μήνυμα «σιγουριάς» στους Τούρκους πολίτες λέγοντας πως «Φέρτε στο νου σας από τη μια τη δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη κοιτάξτε την παιδαριώδη συμπεριφορά των άλλων (Ελλήνων). Μη θεωρούν ότι με τέτοια πράγματα θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Τουρκία».

Μπερδεύτηκαν οι Τούρκοι με τους ελληνικούς S-300

H Γένι Σαφάκ έγραψε πως η Ελλάδα τώρα ενεργοποίησε τους S-300 λόγω της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης κάτι που στη συνέχεια... διέψευσε ο Ομάρ Τσελίκ καθώς δήλωσε πως «δεν έχει τέτοια πληροφόρηση» αλλά και πως «Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, να σκεφτούν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους S-400 στην Τουρκία. Μπαίνουν άλλες δυναμικές πλέον»

Βέβαια τόσο η Γένι Σαφάκ όσο και o Τσελίκ φαίνεται πως... μπερδεύτηκαν αφού οι ελληνικοί S-300 είναι και τυπικά ενεργοποιημένοι από τον Δεκέμβριο του 2013 όταν έγινε η βολή αποδοχής κι εντάχθηκαν στο ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα. Πρακτικά έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερο από 15 χρόνια. Μάλιστα το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κανονικά ενεργοποιημένοι κι ενταγμένοι στα σχέδια προστασίας των Αγώνων.



Τι έγραψε η Γένι Σαφάκ

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα είχε γράψει πως «η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας». «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου».

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «πολεμική προετοιμασία» της Ελλάδας, επικαλούμενη μία σειρά δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών, όπως του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».

Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο.Τσελίκ: «Ό,τι και να κάνουν οι Έλληνες έχουμε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις από αυτούς» - Μπέρδεμα Τούρκων με S-300"

Πώς θα αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής και προμήθεια οπτικών

Η εκκρεμότητα των συμβάσεων των περίπου 800 οικογενειακών γιατρών, ιδιωτών που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μία από αυτές που επιχειρεί να διευθετήσει η ηγεσία του υπουργείου, με δεδομένη και την προειδοποίηση των γιατρών για επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας. 

Έτσι, στο νομοσχέδιο - σκούπα, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 με πάγια αντιμισθία. "Ορίζεται πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς γιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού γιατρού για τη χρονική περίοδο από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 1η Αυγούστου 2020" αναφέρει η σχετική δίαταξη. 

Υπενθυμίζεται πως με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλεπόταν πως οι οικογενειακοί γιατροί θα αμοίβονταν με πάγιο ποσό μηνιαίως μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, αλλά στη συνέχεια η αμοιβή τους θα γινόταν με βαση τους εγγεγραμμένους πολίτες - πλαφόν για τον πληθυσμό ευθύνης τους ήταν οι 2.500 ενήλικες για παθολόγους και γενικούς γιατρούς και οι 1.500 ανήλικοι για τους παιδίατρους. 

Ωστόσο, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου "λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών δυσχερειών για την ορθή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν έχει καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης" και συνεπώς παρατείνεται η αμοιβή τους με πάγιο ποσό μέχρι και τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Η αποζημίωση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ 

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να κλείσει την τρύπα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά τις δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής και προμήθεια οπτικών ειδών. 

Με νόμο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη οριζόταν πως οι δαπάνες αυτες δεν θα αποζημιώνονται αλλά θα καταβάλλονται απευθείας από τον Οργανισμό στους παρόχους, δηλαδή τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, πχ λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κα., και τους οπτικούς. Ωστόσο, αυτο δεν έγινε ποτέ, μετα τις σφοδρές αντιδράσεις των σχετικών κλάδων, και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν οι ίδιοι τις θεραπείες ή τα οπτικά είδη και αιτούνται από τον ΕΟΠΥΥ την απόδοσή τους. 

Με τη διάταξη που περιέχει το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου 2020. "Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες ατομικών αιτημάτων των δικαιούχων παροχών οπτικών ειδών και ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης αυτών μέχρι την 31.01.2020. Η εν λόγω δαπάνη έχει προβλεφθεί στις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019" αναφέρεται. 

Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) και να ζητούν τα χρήματα που έχουν δαπανήσει για τις θεραπείες ειδικής αγωγής και για την αγορά οπτικών ειδών. 

Δίνονται 120 δόσεις στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ για το clawback

Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το μείζον ζήτημα για τον κλάδο των γιατρών της αποπληρωμής 

των οφειλών από rebate και clawback. Ειδικότερα, γίνεται ευνοϊκή, άτοκη ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019 για τους παρόχους υγείας. Ωστόσο, προβλέπεται πως "για την ένταξη στην εν λόγω ευνοϊκή και άτοκη ρύθμιση, οι πάροχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από οποιαδήποτε αξίωση και από κάθε ένδικο βοήθημα που έχουν ασκήσει για οφειλές rebate-clawback των ετών 2013-2019". 

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται θέματα αξιολόγησης γιατρών και οδοντιάτρων. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κλήρωση μεταξύ των προέδρων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) για τις θέσεις προέδρων στα συμβούλια κρίσης και υποβολή υποψηφιοτήτων για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, με ανώτατο όριο πέντε φορείς.

Προβλέπεται ακόμη νέος, ταχύτερος τρόπος στη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας και πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ, καθως διαπιστώθηκαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας "εκτεταμένες δυσλειτουργίες στο προγενέστερο σύστημα επιλογής Ιατρών ΕΣΥ, με αποτέλεσμα αφενός τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατάρτιση των τελικών πινάκων κατάταξης και την εν γένει ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφετέρου την κήρυξη άγονων θέσεων λόγω αδυναμίας επιλογής από επιλαχόντες υποψηφίους". Η ρύθμιση κινείται στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του θετικού αντίκτυπου, τόσο προς την κοινωνία (ταχύτερη και βέλτιστη στελέχωση των προκηρυσσόμενων θέσεων), όσο και προς τους ενδιαφερομένους (ταχεία τοποθέτηση).

Περιλαμβάνεται, επίσης, διάταξη για την παράταση έως τον Μάρτιο της απασχόλησης του προσωπικού στα προαναχωρησιακά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ) και επέκταση των ευεργετικών διατάξεων για όλο το υγειονομικό προσωπικό των εν λόγω κέντρων. Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα λήγει 31.12.2019, και μέχρι να ξεκινήσει το νέο, περίπου Μάρτιο ή και τέλη Φεβρουαρίου θα έμεναν τα ΠΡΟΚΕΚΑ χωρίς προσωπικό.

Με το άρθρο 11, παραμένει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η αρμοδιότητα έγκρισης ιατρικών συνεδρίων, η οποία είχε περάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ακόμη, νομιμοποιούνται οι εφημερίες του απασχολούμενου ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας για το έτος 2019. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της ΑΕΜΥ, της ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου που διαχειρίζεται το νοσηλευτικό ίδρυμα. Σημειώνεται πως δεν ειχε γίνει σχετική πρόβλεψη για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας κατά το χρόνο ψήφισης του νόμου 4633/2019.

Παρατείνονται επίσης οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριότητας, της εστίασης, της σίτισης και φύλαξης για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενους φορείς του, οι οποίες λήγουν την 31.12.2019 έως και 30.06.2020 κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος στον ΑΣΕΠ για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής και προμήθεια οπτικών"

Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Μέχρι τις 30 Απριλίου παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, επίσης, ότι με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

Χθες ολοκληρώθηκε η 23η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας. Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 530 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 670 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

«Η κατάσταση, κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση» σημείωνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, ενώ καλεί όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/).

«Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός)», καταλήγει η ανακοίνωση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς"

Τραγωδία στους Αγίους Θεοδώρους: Ληστές παρέσυραν και σκότωσαν ηλικιωμένη για να ξεφύγουν

Ληστές επιτέθηκαν, πάτησαν με το αυτοκίνητό τους και εγκατέλειψαν, θανάσιμα τραυματισμένη, μια ηλικιωμένη, η οποία αντιστάθηκε την ώρα της εισβολής στο σπίτι της στους Αγίους Θεοδώρους

Το απίστευτο περιστατικό με θύμα μια 73χρονη γυναίκα  σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Οι δράστες, που οι πληροφορίες λένε ότι είναι Ρομά, επιχείρησαν να ληστέψουν την ηλικιωμένη.  Το θύμα αντιστάθηκε και τότε οι κακοποιοί επιβιβάστηκαν στο όχημα και αφου την πάτησαν και την τραυμάτισαν, ανέπτυξαν ταχύτητα και χάθηκαν στα στενά της περιοχής.


Ήδη εχει σηκωθεί ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο χτενίζει απο αέρος την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων για να εντοπίσει τους ληστές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλωντας στο protothema.gr, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, τονίζει πως: «Εκτός από το θέμα των Εξαρχείων το υπουργείο καλείται να ασχοληθεί σοβαρά και με το θέμα της εγκληματικότητας που μαστίζει τους πολίτες. Είναι ευθύνη όλων μας...». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στους Αγίους Θεοδώρους: Ληστές παρέσυραν και σκότωσαν ηλικιωμένη για να ξεφύγουν"

Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις

Μπαράζ επιθέσεων και φθορές σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, μία ΔΟΥ, ένα κατάστημα ΕΥΔΑΠ, μια Πολεοδομία, σε μία αντιπροσωπία αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Αττική και ανθρωποκυνηγητό από την Αστυνομία, εξελίχτηκαν τα ξημερώματα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε επτά προσαγωγές συνολικά, (δύο στην Αθήνα, τρεις στην Βορειοανατολική Αττική και δύο στη Νοτιοανατολική Αττική), αλλά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο διάστημα από τις 02.00 έως τις 04.00, ενώ οι δράστες, όπως ανακοινώθηκε, «χτύπησαν με «καταδρομικό τρόπο, σπάζοντας βιτρίνες και προκαλώντας φθορές, ενώ σε μία περίπτωση πυρπόλησαν τέσσερα αυτοκίνητα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων».

Αναλυτικά σημειώθηκαν οι εξής επιθέσεις και φθορές:

- Δυρραχίου 62 Σεπόλια, σε υποκατάστημα της EUROBANK.

- Πανόρμου 71-73 Αμπελόκηποι, σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Πανόρμου 75, EUROBANK.

- Γ. Παπανδρέου και Θεαγούς, Ζωγράφου, σούπερ μάρκετ My Market και Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ -0,41%.

- Στην Αγία Παρασκευή, Αγίου Ιωάννου 38, Τράπεζα Πειραιώς, και Αγίου Ιωάννου 16, Hondoς Centre και κατάστημα Berska.

- Στην Πεύκη, Λ. Ειρήνης και Κοραή, σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος.

- Στο Ίλιον, κατά μήκος της Λεωφόρου Θηβών, σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης, ΕΥΔΑΠ, κατάστημα τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων και Goody’s.

- Στο Αιγάλεω, Μιλτιάδου 1, Πολεοδομία.


- Στην Γλυφάδα, Λ. Βουλιαγμένης 85, μέσα στο εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Marks and Spenser και Τράπεζα Πειραιώς.

- Στο Ελληνικό, Τραπεζούντας 28, σούπερ μάρκετ LIDL και κατάστημα Jysk.

- Στην Ηλιούπολη, Βουλιαγμένης 387, ΔΟΥ Ηλιούπολης και Βουλιαγμένης και Εθνάρχου Μακαρίου, κατάστημα ηλεκτρονικών Κωτσόβολος.

Τέλος, άγνωστοι προσέγγισαν στις 03.00 τα ξημερώματα, το κτίριο της αντιπροσωπίας αυτοκινήτων Χανιαδάκης στην συμβολή της Ιεράς Οδού με την Αγίας 'Αννης και τοποθέτησαν στο προαύλιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια, κάτω από αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα, από την έκρηξη και πυρκαγιά να προκληθούν, σύμφωνα με την αστυνομία, φθορές σε τέσσερα οχήματα συνολικά.

Από την Ασφάλεια Αττικής διενεργείται προανάκριση για τα περιστατικά και αναζητούνται οι δράστες.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις"

Τι είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του.

Σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, ότι η Γαλλία και η Γερμανία έθιξαν το θέμα του μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τετραμερών της Τρίτης στο Λονδίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε, ότι η συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε με την «επίσημη κυβέρνηση» της Τρίπολης, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και η διαδικασία συνεχίζεται, μετά την οποία η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

«Αλλά η άλλη πλευρά είναι ενοχλημένη. Φυσικά, εκείνοι που επικαλούνται δικαιώματα σε πράγματα, για τα οποία δεν έχουν κανένα, διαταράσσονται από μια τέτοια κατάσταση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και το Ισραήλ είναι ταραγμένες, ενώ προκαλούν και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εξηγώντας ότι η Γαλλία δεν άλλαξε τη στάση της, ακόμα και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ο Ερντογάν είπε: «Του είπα (του Μακρόν): "Γιατί επιμένεις σε αυτό το θέμα; Έχετε κάποια δικαιώματα εδώ (Κύπρο); Η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εγγυητές εδώ. Χρησιμοποιούμε τα δικαιώματα των εγγυητών μας. Έχουμε συγγενείς εκεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ )"».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης"

Φορολογικό νομοσχέδιο: 23+1 μέτρα – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020  ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της Ανάπτυξης,  από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.
Με το νέο πλαίσιο, μεταξύ άλλων,απαλλάσσονται πλήρως από εισφορά αλληλεγγύης άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, γίνεται εξαίρεση των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.  Επειδή πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.
Συνοψίζοντας όλα τα νέα μέτρα, όπως διαμορφώθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση και την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και νέα, λέγοντας στη Βουλή πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Άμεσα πάντως, για τα εισοδήματα από 1.1.2020 και εφεξής, το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε περιλαμβάνει:
1ον) την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί για 20%που είναι σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και για εισοδήματα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Η μείωση αυτή δεν αφορά μόνο όσους έχουν εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά ωφελεί το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται με βάση προοδευτική κλίμακα. Επιπλέον μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Μετά τις παρεμβάσεις αυτές:
–  ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 2 χιλιάδες ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.300 ευρώ και στην περίπτωση αυτή.
– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 24 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 5.896 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ φόρο.Ο φόρος μειώνεται και εδώ κατά 1.300 ευρώ.
2ον) την αύξηση στο «αφορολόγητο» όριο για κάθε παιδί και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Προκύπτει μείωση κατά 810 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 9 χιλιάδες ευρώ.Η αντίστοιχη μείωση για φορολογούμενο με δύο παιδιά είναι 900 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.Για τους τρίτεκνους η μείωση αντιστοιχεί σε 1.120 ευρώ και με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 11 χιλιάδες ευρώ. Κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενο με τέσσερα παιδιά και με το αφορολόγητο όριο να ψάχνεται στα 12 χιλιάδες ευρώ και επίσης για κάθε επιπλέον τέκνο, μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
3ον) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Είναι ένα μέτρο που ευνοεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους.
4ον) την μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
5ον)  την μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95%, του φόρου που προκύπτει για τις επιχειρήσεις και αφορά το έτος 2018.
6ον) χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ένα μέτρο που στοχεύει στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.
7ον) πλήρη απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε μόνιμο φόρο, για όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξάρτητα από τη φύση ή τη μορφή της αναπηρίας.
8ον) μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24%, που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.
9ον) μείωση ΦΠΑ για τα κράνη των δικυκλιστών και τα παιδικά καθίσματααπό το 24% στο 13%.
10ον) κατάργηση της εισφοράς 0,6% του ν. 128/1975 στις πιστώσεις εταιρειών “factory” και “leasing”, με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
11ον) νέο τρόπο φορολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, των λεγόμενων “stockoptions”.
Εφόσον οι μετοχές που θα αποκτηθούν από την άσκησή τους διακρατούνται για είκοσι τέσσερις μήνες από τους εργαζόμενους, η υπεραξία από την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του εργαζόμενου, προκειμένου να υπαχθεί στη φορολόγηση με βάση την κλίμακα, αλλά θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Μάλιστα για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή σε μικρές ή πολύ μικρές μη εισηγμένες επιχειρήσεις προβλέπεται, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής στο 5%.
Ουσιαστικά,με τον τρόπο αυτό, ο εργαζόμενος έχει άμεσο όφελος και συμμετέχει στην επενδυτική προοπτική της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.Είναι μια ρύθμιση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επιστρέψουν στη χώρα μας οι νέοι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και να ανακοπεί  επιτέλους το “brain drain”.
12ον)  αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης για τις παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους με τη μορφή εταιρικού αυτοκινήτου, όπου πλέον θα υπάρχει φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα, με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων και με νέους και πολύ πιο δίκαιους φορολογικούς συντελεστές ανά κλιμάκιο. Περαιτέρω, εξαιρούνται από τη φορολόγηση ως εισοδήματος τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς, με λιανική τιμή προ φόρων ως 17 χιλιάδες ευρώ.
Υπέρ των εργαζομένων είναι και τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής ευθύνης όπως για παράδειγμα η έκπτωση, προσαυξημένη κατά 30%, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεωνγια τις δαπάνες που αφορούν σε χορήγηση καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες σημειωτέον δεν θα υπολογίζονται ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.
13ον)  απλοποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογική κατοικία και νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
14ον) απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύηςτων τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων στην οργανωμένη αγορά.
15ον) αναστολή ΦΠΑ για τις οικοδομές με άδεια από την 1η Ιανουαρίου 2006, εντάσσοντας την αναστολή και την αντιπαροχή.
16ον) αναστέλλεται ο φόρος της υπεραξίας για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, που κατά κοινή διαπίστωση θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την κτηματαγορά.
17ον) μείωση φόρου 40% για δαπάνες υπηρεσιών που αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, με συνολικό ύψος δαπάνης στις 16 χιλιάδες ευρώ, ισόποσα κατανεμημένεςσε περίοδο τεσσάρων ετών. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης απαλείφθηκε η διάταξη με την οποία οι ιδιοκτήτες έχαναν την έκπτωση 5% από το εισόδημα ακίνητων.
18ον) περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο εξής μισθωτοί, συνταξιούχοι,ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.Για το συγκεκριμένο μέτρο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις για κατηγορίες πολιτών που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος.Το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών μειώνεται στο 20% του πραγματικού εισοδήματος, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Σε φορολογούμενους που έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί πλην του ακατάσχετου, το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.
19ον) την εφάπαξ διαγραφή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι πολίτες μέχρι το ποσό των 10 ευρώ, η παρακολούθηση των οποίων συσσώρευε υψηλό διοικητικό κόστος για το δημόσιο.Το μέτρο αυτό ωφελεί πάνω από 500.000 πολίτες. Επιπλέον, καθιερώνεται και περιοδική διαγραφή ποσών οφειλής έως 1 ευρώ.
20ον)  την επέκταση της προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς, από τους έξι μήνες  που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους εννέα μήνες, προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες.
21ον) νέο μέτρο στήριξης για τον κλάδο των μικρών οινοπαραγωγών. Σύμφωνα με αυτό θα επιστρέφεται ή θα διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, που βεβαιώθηκε μέχρι την τελευταία ημέρα ισχύος του φόρου, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2018, εφόσον δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση.
22ον)  ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες για δωρεές προς φορείς ή κοινωφελή ιδρύματα μέσα από τη χορήγηση μεγαλύτερης μείωσης φόρου, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε ποσοστό 20% (για δωρεές άνω των 100 ευρώ). Μέχρι σήμερα η μείωση αυτή ήταν 10% και απεδείχθη στην πράξη ότι δεν λειτουργούσε.
23ον) μετάταξη από τον συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6% των φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα.
24ον) φορολογική ελάφρυνση των πολύτεκνων οικογενειών μέσω της εξαίρεσης των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων τους από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, τα οποία επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό νομοσχέδιο: 23+1 μέτρα – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news