Παρατείνεται κατά 5 μήνες από τη λήξη της, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2020 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις από πολλά υπουργεία, που βάσει των κυβερνητικών σχεδίων θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου.
Βάσει της νέα διάταξης, που κρίθηκε αναγκαία και λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στον προσδιορισμό των οφειλών από φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, δίνεται νέα παράταση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σε όσους έκαναν εντός της αρχικής ημερομηνίας την πρώτη αίτηση ένταξης στο διακανονισμό. Κατοχύρωσαν έτσι δικαίωμα και πλέον, αναμένουν από τα Ταμεία την εκκαθάριση και την βεβαίωση των οφειλών προκείμενου να οριστούν οι δόσεις του διακανονισμού.
Με την ίδια διάταξη δίνεται επίσης ως τις 31 Μαΐου 2020 η δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους – οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση και την έχασαν εντός του 2019 να ξαναενταχθούν σε αυτή, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο, προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν έως τις 31 Μαΐου, το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δόσεις της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές παράλληλα με τις νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές.
Παράταση 5 μηνών για οριστική υπαγωγή στις 120 δόσεις
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες, Παρασκευή:
α. Παρατείνεται κατά πέντε (5) μήνες από τη λήξη της, ήτοι έως 31-5- 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου (άρθρο 39) «η ανωτέρω παράταση προτείνεται προκειμένου οι οφειλέτες-μη μισθωτοί, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, να μη χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου λόγω τυχόν καθυστέρησης της διαδικασίας προσδιορισμού των οφειλών από το φορέα».
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 39 προβλέπεται ότι:
1. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30.9.2019.
2. Για τους οφειλέτες των Ταμείων «όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση (των 120 δόσεων) περιλαμβάνει δύο στάδια […] ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕφΚΑ (Ιο στάδιο).
» Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών.
» Στις περιπτώσεις αυτές υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβασθούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31η Μαΐου 2020».
Παράθυρο για επανένταξη στη ρύθμιση
Σε ότι αφορά τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλετών που εντάχθηκαν και κατάφεραν να την τηρήσουν το 2019, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι:
«β. Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης έως την 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν.4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. (άρθρο 39)».
Για τους λόγους που προτείνεται η ρύθμιση αυτή στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται «προκειμένου να μην περιέλθει επιδείνωση της θέσης των οφειλετών που είχαν ήδη υπαχθεί στην ρύθμιση του ν. 4611/2019, εντός των προβλεπόμενων στις διατάξεις αυτές προθεσμιών, και στη συνέχεια την απώλεσαν, προβλέπεται με την παρούσα διάταξη, η δυνατότητα επανένταξης τους στη ρύθμιση μέχρι τις 31.5.2020, υπό την προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που θα έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και τυχόν νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών».
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 39 προβλέπεται ότι:
«Οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση […] στην οποία είχαν ενταχθεί, δύναται να επανενταχθούν σ΄αυτή, μέχρι την ημερομηνία» της 31ης Μαΐου 2020, «υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών.»
«Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ», αναφέρεται στην ίδια διάταξη.
Άλλες διατάξεις που αφορούν το υπ.Εργασίας
Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο, και έως 300 ευρώ το μήνα, στους επιθεωρητές εργασίας, πλην ιατρών, που διενεργούν ελέγχους. Η ελεγκτική αυτή αποζημίωση δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.
Τέλος, παρατείνεται για ένα χρόνο, έως τις 31/12/2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας κλπ, και προς ασφαλισμένους των ταμείων, με εξαίρεση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του πΟΠΑΔ, του πρώην Οίκου Ναύτου και του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ.
in