facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Βραζιλία: Τουλάχιστον 34 οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος

Τους 34 έφθασαν οι νεκροί στη Βραζιλία, όπου χείμαρρος λάσπης και νερού σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του μετά την κατάρρευση, χθες, φράγματος του μεταλλευτικού κολοσσού Vale, στη νοτιοανατολική χώρα.

Οι ελπίδες για τον εντοπισμό των σχεδόν 300 αγνοουμένων μειώνονται συνεχώς, ενώ και η βροχή δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βραζιλία: Τουλάχιστον 34 οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος"

Κατερίνη: Ακόμα 9 συλλήψεις για τα επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μπ. Σκουφά

Ακόμη εννέα άτομα ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν για συμμετοχή στα χθεσινοβραδινά επεισόδια, τα οποία εκτυλίχθηκαν κοντά στο σπίτι της βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην Κατερίνη, όταν διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτέθηκαν με πέτρες, βόμβες μολότοφ κ.ά. σε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να προσεγγίσουν την παραπάνω οικία.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη εννέα προσώπων για εμπλοκή στα ίδια επεισόδια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τις νέες ταυτοποιήσεις που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, ο αριθμός των συλληφθέντων φτάνει στους 18. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι έξι ανήλικοι, για τους οποίους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Κατερίνης έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η δικογραφία τούς καταλογίζει, κατά περίπτωση, τα εξής αδικήματα: εμπρησμός, διακεκριμένες φθορές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αντίσταση, εξύβριση, παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Ακόμα 9 συλλήψεις για τα επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μπ. Σκουφά"

Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία σε επαρχιακούς δρόμους λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατεί στο πολεοδομικό συγκρότημα με τον υδράργυρο στο ιστορικό κέντρο να βρίσκεται, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, η Τροχαία διέκοψε πριν από λίγη ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού για την Κυριακή 27/1, η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς, στην Κεντρική Μακεδονία από 0 έως 6, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 2 έως 8, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 2 έως 13, στα νότια ηπειρωτικά από 5 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 12, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 14, και στην Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως από το πρωί θα εξασθενήσουν σταδιακά και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά από το μεσημέρι έως το βράδυ θα στραφούν σε νότιους έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά στα δυτικά του νομού έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα στα ανατολικά του νομού θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τόσο έως το πρωί, όσο και προς το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία σε επαρχιακούς δρόμους λόγω χιονόπτωσης και παγετού"

Καμμένος κατά Παυλόπουλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Κρίμα κ. πρόεδρε...»

Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαπολύει ο Πάνος Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογος του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Κρίμα κ. πρόεδρε.....το περίμενα....» προσθέτει ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος κατά Παυλόπουλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Κρίμα κ. πρόεδρε...» "

Η Βενεζουέλα απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ: «Ποιοί είστε εσείς;»

Αρνητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς τον Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να προκηρύξει μέσα σε οκτώ ημέρες νέες εκλογές, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη».

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βενεζουέλα απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ: «Ποιοί είστε εσείς;»"

Τελεσίγραφο από Μογκερίνι: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα λάβει νέα μέτρα" αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Απουσία μιας ανακοίνωσης που θα αφορά τη διοργάνωση νέων εκλογών εντός των επόμενων ημερών, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο από Μογκερίνι: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα "

Παπαχριστόπουλος: Την Πέμπτη θα παραδώσω την έδρα μου, ακόμα κι αν δεν βρει λύση ο Καμμένος

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να βρει λύση με το ζήτημα που έχει προκύψει με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ έχει πλέον ο Πάνος Καμμένος, καθώς όπως δήλωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, είναι αποφασισμένος να παραδώσει την έδρα του.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ρ/σ Focus 103,6 υποστήριξε πως θα περιμένει μέχρι εκείνη την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να βοηθήσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Άκουσα την κραυγή αγωνίας του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, ότι έχει μεθοδεύσει ο κ. Βούτσης τον διαμελισμό του κόμματος των ΑΝ.ΕΛΛ. Δεν σας κρύβω ότι ούτε εγώ ήξερα τον κανονισμό. Κι όταν είδα ότι ο Αριστείδης Φωκάς προσχώρησε στους ΑΝ.ΕΛΛ. χάρηκα γιατί δεν ήθελα να είμαι εγώ η αιτία ένα κόμμα με το οποίο πολιτεύτηκα, πήρα την έδρα μου κ.λπ. (να διαλυθεί). Κι ενώ είχα έτοιμη την παραίτησή μου, όταν άκουσα τον Πάνο Καμμένο σκέφτηκα ότι δεν θέλω να είμαι εγώ που θα διαλύσω την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Έδωσα μία υπόσχεση στον εαυτό μου, σε κανένα άλλον, να παρατείνω μέχρι να βρει κάποια λύση, υπάρχουν δυο-τρεις βουλευτές, γιατί αν δεν είσαι βουλευτής που να προέρχεσαι από το συγκεκριμένο κόμμα δεν “πιάνεται» η πεντάδα. Για 4-5 μέρες δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα περιμένω το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, είτε βρει ο κ. Καμμένος λύση είτε όχι με την κοινοβουλευτική ομάδα, εγώ θα παραδώσω την έδρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο βουλευτής, ο οποίος τάχθηκε με την πλευρά των «προθύμων» τόσο στη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση όσο και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς ωστόσο να διαγραφεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, σημείωσε για το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας ότι «η κυβέρνηση υιοθέτησε επιθετική πολιτική κι όχι την επιλογή της αδράνειας, έστω κι αν έχει ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος» και πρόσθεσε ότι «παλέψαμε για να υπάρχει ασφάλεια στα βόρεια σύνορά μας».

Με την αποχώρηση του Θ. Παπαχριστόπουλου την έδρα του παίρνει ο επιλαχών Τέρενς Κουίκ που έχει διαγραφεί από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και είναι βέβαιο πως θα παραμείνει ανεξάρτητος ή θα προσχωρήσει σε άλλη Κ.Ο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαχριστόπουλος: Την Πέμπτη θα παραδώσω την έδρα μου, ακόμα κι αν δεν βρει λύση ο Καμμένος"

Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος: Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς

«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για τους δράστες της βεβήλωσης του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ζητά την άμεση σύλληψη τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

«Δυστυχώς επαναλαμβάνουμε, ότι δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψουμε τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή – ντροπή – ντροπή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος υπενθυμίζει ότι «στις 27 Ιανουαρίου η ανθρωπότητα θυμάται το Ολοκαύτωμα των 6.000.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζί και τους απανταχού συνεργάτες τους» και προσθέτει:

«Στις 25 Ιανουαρίου 2019, απόγονοι των συνεργατών των ναζί έσπασαν και κατέστρεψαν το εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ, στο πάρκο του Αστεροσκοπείου, στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς. Πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους, χτίστηκε το Πανεπιστήμιο. Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός ολόκληρης της πόλης, πλήττονται από τους κήρυκες του μίσους».

«Οι ναζί έκαψαν πρώτα τα βιβλία μας, μετά τις συναγωγές μας και τα μνημεία μας, μετά τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας και μετά … μετά - μαζί με τους συνεργάτες τους - έκαψαν τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας ακόμα και τους νεκρούς μας» υπογραμμίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και προσθέτει:
arist
«Ως πότε πια; Ως πότε η πολιτεία θα παραμένει θεατής των βανδαλισμών της μνήμης και του πολιτισμού; Ως πότε η κοινωνία θα ανέχεται τους νοσταλγούς του ναζισμού να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας για να τραυματίζουν την ανθρωπιά μας; Ζητούμε λοιπόν την άμεση σύλληψή τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη για να μην συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα στο βωμό της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

Η ανακοίνωση καταλήγει με ένα απόσπασμα από την επιγραφή του Μνημείου:

«Πατάς σε τόπο ιερό/Πατάς σε ό,τι απέμεινε από τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ανατολής/Πατάς στον τόπο όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης/Πνεύματα ισχυρά και ευγενικές ψυχές της πιο ζωντανής κοινότητας της Μεσογείου βρήκαν εδώ την ύστατη ηρεμία/Οι τάφοι τους απλώνονταν μέχρι ψηλά στους λόφους/Ώσπου το 1943 οι δυνάμεις του κακού συνέτριψαν την ανθρώπινη υπόσταση/ Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι/Ήθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη/Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους/Όσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές».

Καταδίκη της βεβήλωσης του μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση του μνημείου του του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, «της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942», εκφράζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας το γεγονός και τονίζοντας ότι είναι χρέος της κοινωνίας και των αρχών ο εντοπισμός, η κατάδειξη και η περιθωριοποίηση των δραστών και των ομοϊδεατών τους.

«Άγνωστοι, χθες, σε μια πράξη πρωτοφανούς βίας κυριολεκτικά το κατέστρεψαν, διαλύοντας όλες τις μαρμάρινες πλάκες που το απάρτιζαν» τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα ένα εβραϊκό μνημείο γίνεται στόχος βανδάλων».

«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός. Καλούμε την πολιτεία και την κοινωνία εν γένει, να συστρατευθούν στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού. Είναι χρέος της κοινωνίας και των αρχών να εντοπίσουν, να καταδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τους δράστες και τους ομοϊδεάτες τους».

«Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο βανδαλισμός αυτός συνέβη λίγες μέρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μιας παγκόσμιας επετείου που θεσμοθετήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την υπόμνηση της πιο μελανής σελίδας στην Ιστορία της ανθρωπότητας για την αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων» επισημαίνει η ΙΚΘ και προσθέτει: «Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από το Ολοκαύτωμα και οι συνέπειές του δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές στην κοινωνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος: Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς"

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω ομίχλης

Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις έχει δημιουργήσει η ομίχλη που έχει καλύψει τις τελευταίες ώρες την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τις μεγαλύτερες δυσχέρειες να εστιάζονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης, thestival.gr, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, ενώ έχουν σημειωθεί και ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η Fraport Greece συστήνει προς το επιβατικό κοινό που προγραμματίζει τις επόμενες ώρες να μετακινηθεί αεροπορικώς από και προς την Θεσσαλονίκη να ενημερώνεται για τον προγραμματισμό των πτήσεων είτε επικοινωνώντας με την αεροπορική τους εταιρία ή τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, είτε από την επίσημη ιστοσελίδα του Αεροδρομίου www.skg-airport.gr.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω ομίχλης"

Στόχος βανδάλων το εβραϊκό νεκροταφείο στο ΑΠΘ

Στόχος βανδάλων έγινε σήμερα το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Άγνωστοι ξήλωσαν και κατέστρεψαν τις αναμνηστικές πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης, κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που το μνημείο γίνεται στόχος βανδαλισμού. Είχε προηγηθεί επίθεση τον Ιούλιο του 2018, όταν άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές κι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Καταδικάζει το ΑΠΘ
Τον αποτροπιασμό του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας προκαλεί το νέο κρούσμα βανδαλισμού του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που σημειώθηκε στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

"Η Πρυτανεία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και καλεί την κοινωνία με όλους τους φορείς της σε εγρήγορση απέναντι στα φαινόμενα φυλετικού μίσους, τυφλής βίας και καταστροφών", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΘ άγνωστοι βάνδαλοι ξήλωσαν σήμερα και έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο υπήρχε μέχρι την Κατοχή στο χώρο του Πανεπιστημίου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόχος βανδάλων το εβραϊκό νεκροταφείο στο ΑΠΘ"

Βασίλης Λεβέντης: Θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση δεχθεί να ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ένωση Κεντρώων θα ζητήσει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να δούμε εάν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών και όποιο κόμμα δεχθεί αυτό τον όρο και τα 11 σημεία του κόμματός μας, τότε θα παρέχουμε στήριξη στην νέα κυβέρνηση χωρίς ανταλλάγματα και υπουργικές καρέκλες.

Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ και με τον διάβολο αρκεί η συμφωνία των Πρεσπών να ακυρωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης, σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, λειτούργησε ως «τύραννος», «δεν έλαβε υπόψη του την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πήρε μόνος του όλο το βάρος της κατάπτυστης συμφωνίας».

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του ότι η Συμφωνία λειτουργεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων «από την ίδρυσή της διαφωνεί στην παράδοση της λέξης Μακεδονία και επεδίωξε πάντα να βρεθεί λύση με σεβασμό στην ιστορίας της Ελλάδος» και προσέθεσε: «Έπρεπε να δώσουμε στα Σκόπια βοήθεια, οικονομική μέσω επενδύσεων, έρευνας, τεχνολογίας, λιμενικές χρήσεις στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πειστούν οι γείτονές μας να αλλάξουν όνομα».

Σε ερώτηση για την συγκρότηση ψηφοδελτίων του κόμματος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι θα βάλει στα ψηφοδέλτια όλα τα ονόματα των υποψηφίων χωρίς αποκλεισμούς, ακόμη και εκείνων που τον έχουν στεναχωρήσει και ο λαός θα μας κρίνει όλους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά δε την ημερομηνία εκλογών, εκτίμησε ότι όλα είναι ανοιχτά με μεγαλύτερες πιθανότητες η εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν το Μάιο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού.

Για την επόμενη μέρα ο κ. Λεβέντης υπήρξε σαφής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ένωση Κεντρώων θα ζητήσει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να δούμε εάν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών και όποιο κόμμα δεχθεί αυτό τον όρο και τα 11 σημεία του κόμματός μας, τότε θα παρέχουμε στήριξη στην νέα Κυβέρνηση χωρίς ανταλλάγματα και υπουργικές καρέκλες. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ και με τον διάβολο αρκεί η συμφωνία των Πρεσπών να ακυρωθεί».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Λεβέντης: Θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση δεχθεί να ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών "

Δήμος Ευρώτα: Ανακοίνωση για καταγραφή ζημιών -Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Ενημερώνονται οι κάτοικοι όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα, των οποίων οι οικίες και οι οικοσκευές επλήγησαν τόσο από την θεομηνία – πλημμύρα – χαλαζόπτωση της 12ης Ιανουαρίου 2019 όσο κι από την θεομηνία – πλημμύρα της 25ης Ιανουαρίου 2019, ότι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις για την καταγραφή κι εκτίμηση των ζημιών στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού στο Δημοτικό Κατάστημα Σκάλας από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρες από 09:00 έως 14:00.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


  • Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την Υπηρεσία, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2017
  • Ε1 φορολογικού έτους 2017
  • Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ
  • Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή Άδεια Οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας σε φωτοτυπία
  • IBAN σε φωτοτυπία
  • Πιστοποιητικό αναπηρίας (εφόσον υπάρχει)

Παρακαλούνται οι πληγέντες, μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές από τις αρμόδιες επιτροπές, να έχουν βγάλει φωτογραφίες (εάν είναι εφικτό), και να μην απομακρύνουν τις κατεστραμμένες οικοσκευές. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλ. 2735042254 προκειμένου να διευθετήσουν την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Μαυροματίδη 2735360030, Σάκκαρη Παναγιώτα 2735360026.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Ευρώτα: Ανακοίνωση για καταγραφή ζημιών -Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται"

Ζάκυνθος: “Δεν αντέχουμε άλλους νεκρούς” – Πορεία διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο – video

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το πρωί οι φορείς και ο λαός της Ζακύνθου για να ζητήσουν από τη κυβέρνηση να στελεχώσει το νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό σε γιατρούς και νοσηλευτές για να ανοίξει η μονάδα εντατικής θεραπείας...

Επιπλέον ζητούν να έρθουν ασθενοφόρα στο νησί καθώς το ένα και μοναδικό που διαθέτει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Πριν από 10 μέρες, την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου, άφησε ασθενής, που δεν έβρισκε κρεβάτι σε ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα για δέκα ημέρες.

Ο ασθενής, είχε διασωληνωθεί τις προηγούμενες ημέρες από τον ειδικό γιατρό, που βρισκόταν στο νησί για να εργάζεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού νοσοκομείου Ζακύνθου, έχει έξι κλίνες και έχει παραδοθεί από το 2012. Διαθέτει όλον τον εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό ενώ δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο για ΜΕΘ.

Η ΜΕΘ Ζακύνθου, εκτός από τα τοπικά περιστατικά θα μπορούσε να εξυπηρετεί και ασθενείς εκτός νησιού καθώς υπάρχει αρκετός χώρος. Κατέληξε όμως ακόμα ένας ασθενής, ο οποίος είχε διασωληνωθεί στην Παθολογική κλινική Ζακύνθου αλλά τις προηγούμενες ημέρες είχε μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: “Δεν αντέχουμε άλλους νεκρούς” – Πορεία διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο – video"

Βραζιλία: Εννέα οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος - Στους 300 οι αγνοούμενοι

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 300 αγνοούνται, μετά τη θραύση ενός φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο της εταιρείας Vale SA, στη Μίνας Ζεράις, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών.

Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, παρά τις εντατικές έρευνες των σωστικών συνεργείων.

"Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να βρούμε επιζώντες είναι ελάχιστες. Πιθανότατα θα ανασύρουμε μόνο πτώματα", είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρομέου Ζέμα.

Σύμφωνα με τον Αβιμάρ ντε Μέλο Μπαρσέλος, τον δήμαρχο της πόλης Μπρουματζίνιου, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά. Οι διασώστες επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τέσσερα σημεία όπου ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Μεταξύ αυτών είναι και μια καφετέρια η οποία θάφτηκε στις λάσπες και όπου γευμάτιζαν πολλοί εργαζόμενοι την ώρα του δυστυχήματος. Στην περιοχή μεταφέρονται, από το Ρίο ντε Ζανέιρο, και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Συνολικά 13 ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν από αέρος τους παγιδευμένους ανθρώπους.

Σχεδόν όλοι οι αγνοούμενοι είναι υπάλληλοι της Vale ή συνεργαζόμενων εταιρειών.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις δεν έχει ακόμη ανακάμψει από ένα προηγούμενο, παρόμοιο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι. Από τη θραύση του φράγματος τελμάτων που ανήκε στην κοινοπραξία της Vale και της BHP Group Ltd προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία.

Δικαστής διέταξε σήμερα το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα που κατέρρευσε την Παρασκευή στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε "σταθερό". Πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν χαρακτήρισε "προαναγγελθείσα τραγωδία" την καταστροφή της Παρασκευής. "Το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν. Δεν βλέπω τίποτα το μη προβλέψιμο. Εδώ δεν έχουμε ηφαίστεια, δεν γίνονται σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο", τόνισε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βραζιλία: Εννέα οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος - Στους 300 οι αγνοούμενοι "

Κατερίνη: Απαράδεκτη κράτηση ανηλίκων στην Ασφάλεια για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τις Πρέσπες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema gr, μεταξύ των συλληφθέντων για τα χθεσινά επεισόδια στην πόλη της Κατερίνης στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκονται και ανήλικα παιδιά, τα οποία μάλιστα πέρασαν όλη τη νύχτα στο αυτόφωρο, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχει απαγορευθεί η οποιαδήποτε επικοινωνία τους με τους γονείς τους!

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με το συνήγορο υπεράσπισης ενός από τους συλληφθέντες ανήλικους, κύριο Ανδρέα Ταγαράκη, μας τόνισε ότι σύμφωνα με την δικονομία είναι απαράδεκτη η κράτηση των ανήλικων, αφού αυτοί δεν δικάζονται με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη θα έπρεπε η εισαγγελέας Κατερίνης από χθες το βράδυ να έχει διατάξει να αφεθούν ελεύθεροι και να οδηγηθούν σε ρητή δικάσιμο, και να μην υποβάλλονται ανήλικα παιδιά στην βάσανο του αυτοφώρου.

Έως αυτή την ώρα η ασφάλεια Κατερίνης δεν έχει προσαγει τους ανήλικους συλληφθέντες ενώπιον του εισαγγελέα Κατερίνης, όπως οφείλει αμελλητί να κάνει, με το πρόσχημα ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί η δικογραφία», ενώ και η επικοινωνία των συνηγόρων με την εισαγγελέα Κατερίνης δεν είναι εφικτή αφού δε βρίσκεται στο γραφείο της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Απαράδεκτη κράτηση ανηλίκων στην Ασφάλεια για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τις Πρέσπες"

Πατούλης: Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από δημοτικό ΦΑΠ

Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας είναι και η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των δημοτικών επενδύσεων, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 36ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Σ. Παραδιά, εκπροσώπων των κομμάτων, του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε: « Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι, να πάει η Ελλάδα μπροστά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και νόμους που στραγγαλίζουν την ακίνητη περιουσία όπως ο ΕΝΦΙΑ».

Σχολιάζοντας τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική η αγορά ακινήτων και να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση του επιχειρείν επικαλέστηκε παραδείγματα Δήμων, μεταξύ αυτών και του Αμαρουσίου, όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μείωση των δημοτικών τελών έως και 40%, καθιερώθηκαν τα μηδενικά τέλη για άπορους και πολύτεκνους ενώ εφαρμόστηκε και το μέτρο της ατέλειας τριετούς διάρκειας για επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης.

«Ο ΕΝΦΙΑ είχε μόνο στόχο την κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων»

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για έναν αποτυχημένο νόμο που είχε μόνο στόχο την κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων και επισήμανε πως αν συνδυαστεί με το στραγγαλισμό της χρηματοδότησης των δημοτικών επενδύσεων, «μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αντιληφθούμε τους λόγους της κατάρρευσης. Επιτρέψτε μου μόνο να σας δώσω ένα νούμερο. Από το 2009 μέχρι σήμερα η επιχορήγηση για χρηματοδότηση δημοτικών επενδύσεων (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 80%.». Σε αυτό το σημείο και περιγράφοντας την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στους πόρους του Πράσινου Ταμείου από τα έσοδα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σχολιάζοντας πως αντί τα λεφτά των πολιτών να αποδίδονται στους Δήμους για κοινωφελή έργα, πάνε σε μία «μαύρη τρύπα».

«Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από δημοτικό ΦΑΠ»

Η γνώμη μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι για να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων θα πρέπει η δημοσιονομική της διαχείριση της, να αποκεντρωθεί, καθώς η φορολογική αποκέντρωση συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί το φορολογικό βάρος των πολιτών και υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δημοτικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Όπως επισήμανε η αποτελεσματικότερη διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), από την ΤΑ, μπορεί να οδηγήσει:


  • Σε μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους των πολιτών,
  • Στη σύνδεση, στη συνείδηση του φορολογούμενου, με την «αντιπαροχή» συγκεκριμένων έργων τοπικών αναπτυξιακών και πολεοδομικών υποδομών.
  • Σε δίκαιη κατανομή του.
  • Σε αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
  • Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι πιο αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές, διότι ένα μεγάλο μέρος του δημοτικού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτείται από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.),

Η μεταρρύθμιση του Φ.Α.Π. αφορά το σύνολο του φορολογικού συστήματος. Εάν περιοριστεί μόνο στους δήμους θα αποτύχει. Θα πρέπει να συνδυαστεί με τις αναπτυξιακές αρμοδιότητες των περιφερειών και την αποκέντρωση του υδροκέφαλου κεντρικού κράτους, ανέφερε.

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα σας»

Σχετικά με τις διεκδικήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει συμπαρασταθεί έμπρακτα στα αιτήματα της ομοσπονδίας, επικαλούμενος την πρόταση της Αυτοδιοίκησης Α’ να προβλέπεται για τα ακίνητα των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί, η δυνατότητα, με την υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης ότι αυτά δεν χρησιμοποιούνται, να διαγραφούν τα χρέη ή να παρακωλύεται η βεβαίωση τους, εφόσον η υπεύθυνη δήλωση υποβληθεί μέσα σε έξι (6) μήνες δηλαδή μέχρι τις 18/01/2019.

«Και τώρα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει νέα παράταση, μέχρι το τέλος του 2019, καθόσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων αυτών, αφού όπως πληροφορούμεθα από τον Πρόεδρο σας, κ. Παραδιά, είναι πολλοί εκείνοι που δεν γνώριζαν αυτήν την υποχρέωση», ανέφερε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στηρίζει το αίτημα για ανάγκη αυτόματης ρύθμισης των εμβαδών δηλωμένων τακτοποιημένων χώρων χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, αλλά και για μη αναδρομική χρέωση, σε λογικά πλάισια, από της δημοσιεύσεως του ν. 4178/2013 για ακίνητα που από τις τακτοποιήσεις τους προκύπτουν πρόσθετα εμβαδά.

«Τέλος αναγνωρίζουμε δίκαιο το αίτημα σας για ανάγκη μείωσης των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν παράγουν απορρίμματα ανάλογα με το μέγεθος τους» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από δημοτικό ΦΑΠ"

O ΘΕΣγάλα κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β

Υπέβαλε τελικά αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα ο θεσσαλικός συνεταιρισμός παραγωγών ΘΕΣγάλα.

Η αίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Λάρισας και έλαβε προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019 οπότε και θα ακολουθήσει στο δικαστήριο η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του.

Ως προς το θέμα αυτό οι τρεις πιστώτριες τράπεζες: Πειραιώς, Θεσσαλίας και Γιούρομπανκ, συμφώνησαν με την προσφυγή στο άρθρο 106 β καθώς δεν υπήρχε άλλη διέξοδος και οι απανωτές κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση και οι τράπεζες θα έχαναν το σύνολο των κεφαλαίων που διοχέτευσαν στον συνεταιρισμό.

Ως προς αυτά το συνολικό ποσό υπολογίζεται στα 6 εκ. ευρώ ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκ. ευρώ.

Ο ΘΕΣγάλα χρειάζεται άμεσα κεφάλαια κίνησης, τουλάχιστον ενός εκ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπορικό σήμα έχει δεσμευτεί από τον επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια (Cosmos Alluminium), αντί 500.000 ευρώ τα οποία εκχώρησε, ως προκαταβολή, όταν αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς της επιχείρησης αλλά στην πορεία υπαναχώρησε.

thessaliaeconomy
Διαβάστε Περισσότερα » "O ΘΕΣγάλα κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β"

Πλημμύρες σε Μακεδονία και Ξάνθη λόγω της κακοκαιρίας - Υπερχείλισε ο Νέστος

Αρκετά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε η έντονη και συνεχιζόμενη βροχόπτωση των τελευταίων 24ώρων σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν πλημμύρες που παρουσιάστηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Νέστου στην Ξάνθη, αλλά και την υπερχείλιση χειμάρρων στην περιοχή της Δράμας, ενώ στην Καβάλα ο δήμαρχος Παγγαίου ζήτησε να κηρυχθεί Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχει κατεβάσει ο ποταμός Νέστος, πλημμύρισαν οικισμοί του κάμπου χωρίς ωστόσο να παρομοιαστούν μεγάλα προβλήματα.




Στο Δήμο Νευροκοπίου Δράμας οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς φούσκωσε ο χείμαρρος, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα σε διάφορους οικισμούς. Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι αρχές, τόσο στο Δήμο Δοξάτου, όσο και μέσα στην πόλη της Δράμας καθώς από την υπερχείλιση των χειμάρρων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς.

Στο Δήμο Παγγαίου Καβάλας ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων και εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην τοπική κοινότητα Χρυσοκάστρου, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στην παραλία Οφρυνίου, όπου πλημμύρισαν κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι.

nestos
nestos-2
nestos-3
ΑΠΕ-ΜΠΕ, xanthinews/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες σε Μακεδονία και Ξάνθη λόγω της κακοκαιρίας - Υπερχείλισε ο Νέστος"

Νόμος του Κράτους η Συμφωνία των Πρεσπών -Σε ΦΕΚ με υπογραφή Παυλόπουλου

Δίχως καθυστέρηση, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Συμφωνία των Πρεσπών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Συμφωνία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, καθώς αμέσως μετά την κύρωσή της από τη Βουλή, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμος του Κράτους η Συμφωνία των Πρεσπών -Σε ΦΕΚ με υπογραφή Παυλόπουλου"

Στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ

Στην ξαφνική αδιαθεσία του νέου αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά οφείλεται η προσωρινή αναβολή του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Κατά πληροφορίες ο κ. Καμπάς από το βράδυ της Παρασκευής, κι αφού ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο στήθος και κρίθηκε το πρωί απαραίτητο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπεβλήθη σε στεφανιογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο μέγεθος υφίστανται στενώσεις οι οποίες χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την εξέταση δεν διαπιστώθηκε παθολογικό εύρημα ωστόσο ο αρχηγός ΓΕΣ, παρέμεινε βάσει του ιατρικού πρωτοκόλλου σε ακινήσια και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός των προσεχών ωρών. Μάλιστα τόνιζαν οτι ο αντιστράτηγος Γέωργιος Καμπάς θα ταξιδέψει για την Αθήνα εντός του προσεχούς 24ωρου προκειμένου να συμμετάσχει στην Συνεδρίαση του ΣΑΓΕ η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Στην επίσημη ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

Γνωρίζεται ότι το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτου προβλήματος υγείας και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σύντομα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ"

Διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου

Με κεντρικό τους σύνθημα, «Μόρφωση Δουλειά για όλο το Λαό» οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ζητούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία και όχι με τον τρόπο του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Οι πάνω από 300 αδιόριστοι αναπληρωτές με την υποστήριξη φοιτητών στα τμήματα της εκπαίδευσης πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συγκέντρωση στα προπύλαια κλείνοντας τον δρόμο της Πανεπιστημίου, ενώ θα προχωρήσουν σε πορεία προς την Βουλή, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.


dia1

dia2
DSC_0373
DSC_0376
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου"

Στο πειθαρχικό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 για το «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας»

Στο πειθαρχικό παραπέμπεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 ο οποίος κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου του καναλιού την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου έκανε αναφορά σε «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας».

Ο Αντώνης Καρανδεινός βρισκόταν στο τελωνείο των Ευζώνων, όπου κάλυπτε τις κινητοποιήσεις των αγροτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η ΕΡΤ

«Σχετικά με αναφορά δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 σε "σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας" κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ, η Διοίκηση της ΕΡΤ υπογραμμίζει τα εξής: Η εν λόγω αναφορά αποτελεί προσωπική τοποθέτηση του δημοσιογράφου, επ’ ουδενί λόγω δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΕΡΤ.

Η δημόσια τηλεόραση έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας πειθαρχικές διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές προκύψουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πειθαρχικό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 για το «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας»"

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τις μολότοφ στο σπίτι της Σκούφα

Από τους 9 συλληφθέντες κατά τα επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυς Σκούφα, οι 5 είναι ανήλικοι.

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης θα οδηγηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι συλληφθέντες για χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ (Μπέτυ) Σκούφα.

Πρόκειται για εννέα άτομα, οι πέντε εκ των οποίων ανήλικοι. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία που αφορά, κατά περίπτωση, αδικήματα, όπως εμπρησμός, σωματικές βλάβες, διακεκριμένες φθορές, αντίσταση, εξύβριση, χρήση βεγγαλικών.

Άλλοι έξι, οι δύο εκ των οποίων ανήλικοι, είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της προηγούμενης μέρας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τις μολότοφ στο σπίτι της Σκούφα"

Νέο tweet Ζάεφ με αναφορά ξανά σε σκέτο «Μακεδονία»

«Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου» αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter, μερικές ώρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.

Αναφερόμενος στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πανηγύρισε σήμερα στο Twitter λέγοντας ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα».

«Δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση της Έλληνικής Βουλής, ο Ζάεφ είχε επιβεβαιώσει και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες!

«Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε δηλώσει περιχαρής ο Ζάεφ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο tweet Ζάεφ με αναφορά ξανά σε σκέτο «Μακεδονία»"

Πανηγυρίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Τουρκία

Την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο έσπευσε να καλωσορίσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο απάντησε:

«Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από την ανεξαρτησία της και έπειτα. Η διαφωνία, επονομαζόμενη “ονοματολογικό ζήτημα” συνιστά εμπόδιο, ιδιαίτερα για τη διαδικασία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εδώ και 27 χρόνια.

Καλωσορίζουμε την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παρέχει μια λύση σε αυτό το ζήτημα, στη Βουλή της Ελλάδας μετά το κοινοβούλιο της Μακεδονίας, με την αντίληψη ότι αυτό το εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχει τώρα ξεπεραστεί»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγυρίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Τουρκία"

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους - Επιμένουν παρά τις εσωτερικές διαιρέσεις

Τα «κίτρινα γιλέκα», που εμφανίζονται διαιρεμένα απέναντι στην προοπτική να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ετοιμάζονται για την 11η πράξη της κινητοποίησής τους με επιμονή και πείσμα απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανακτά δημοτικότητα, δέκα ημέρες μετά την έναρξη ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου που έχει σκοπό ακριβώς να επιλύσει αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση.

Να παραμείνουν ορατοί και να ακούγονται στους δρόμους, αυτή είναι η πρόκληση για τα «κίτρινα γιλέκα», την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και δέκα ημέρες να δώσει διέξοδο στην οργή με συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες, περισσότεροι από 1.500 από τους οποίους είχαν καταγραφεί την Παρασκευή (χθες) στον ιστότοπο granddebat.fr.

Την ώρα που πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν, στις γραμμές των «κίτρινων γιλέκων» σημειώνονται νέες διαφωνίες, μετά τη ρήξη ανάμεσα στους δύο ιστορικούς ηγέτες τους, τον Ερίκ Ντρουέ και την Πρισιλιά Λουντοσκί.

Έτσι, η ανακοίνωση την Τετάρτη της δημιουργίας από τα «κίτρινα γιλέκα» Ινγκρίντ Λεβαβασέρ και Χαΐκ Σαχινιάν ενός ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου υπό την επωνυμία “Rassemblement d’ initiative citoyenne” (Συγκέντρωση πρωτοβουλίας των πολιτών) έσπειρε τη διχόνοια.


«Ο σκοπός δεν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες για να πάμε στις Βρυξέλλες, ο σκοπός είναι η ενσωμάτωση στην πολιτική ως γενικό κανόνα (…) η ενσωμάτωση στο σύστημα με αφετηρία τις πρώτες εκλογές», εκτίμησε την Παρασκευή η Λεβαβασέρ.

«Αν το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’ αμφισβητεί το σύστημα, ιδίως εκείνο που εφαρμόστηκε από την Ευρώπη, δεν είναι για να γίνει μέρος του», υπογραμμίζει το «κίτρινο γιλέκο» από τη Λιόν Γιασίν Μπουλαϊκί.

Με 84.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις αρχές, τα δύο τελευταία Σάββατα, η αμφισβήτηση μοιάζει να βρίσκει μια νέα πνοή μετά την «εκεχειρία» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα χωριστούν σε τέσσερις πορείες, από τις οποίες οι τρεις θα καταλήξουν στη Βαστίλλη, ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, την πλας ντε λα Νασιόν και το δημαρχείο της πόλης Ιβρί-σιρ-Σεν (Βαλ-ντε-Μανρ).

Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούνται στη συνέχεια να συμμετάσχουν από τις 17:00 έως τις 22:00 σε μια «κίτρινη νύχτα», στην πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι συγκεντρώσεις του κινήματος Nuit debout («Άγρυπνη Νύχτα») το 2016.

Πολλές νυχτερινές πορείες, ανάμεσά τους μία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δουνκέρκη (βόρεια) προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε επαρχιακές πόλεις, όπως στο Μονπελιέ ή στο Ολορόν Σεντ-Μαρί. Σχέδια για ανθρώπινες αλυσίδες εμφανίστηκαν επίσης στο Facebook, από τις οποίες πολλές στις Βερσαλλίες την Κυριακή, κυρίως από την Αντάι και τη Σατλέν.

Η συλλογικότητα “La France en colère” (Η Γαλλία οργισμένη) της Πρισιλιά Λουντοσκί διοργανώνει «πορεία αλληλεγγύης στα κίτρινα γιλέκα των απομακρυσμένων περιοχών» σήμερα το απόγευμα, ανάμεσα στο υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών και την παρισινή έδρα του Facebook.

Την επομένη της 11ης πράξης, τα «κόκκινα φουλάρα» θα διαδηλώσουν την Κυριακή στο Παρίσι στη διάρκεια μιας «δημοκρατικής πορείας για τις ελευθερίες» ώστε να ακουστεί «η σιωπηλή πλειοψηφία» για την προάσπιση «της δημοκρατίας και των θεσμών».

Στην άκρα αριστερά, απευθύνθηκε κάλεσμα για τη δημιουργία ενός «μαύρου μπλοκ» και μιας “cortège de tête” (φαινόμενο που έχει εμφανιστεί πρόσφατα στη Γαλλία – ο όρος σημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα που μπαίνει στην κεφαλή της πορείας και αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες που βάζει η περιφρούρηση ή οι αρχές), σημείο συνάντησης αντικαπιταλιστών, αντιφασιστών, αυτόνομων και αναρχικών κατά τις διαδηλώσεις κατά του νόμου για την εργασία.

Από το Μπορντό μέχρι την Τουλόυζη, ισχυρούς τόπους της κινητοποίησης, οι αρχές φοβούνται επεισόδια έπειτα από τη βία που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αναμένουμε ότι θα έχουμε και πάλι βία από τους μπαχαλάκηδες που θέλουν να εισδύσουν όπως κάθε φορά στις περισσότερες πορείες, με ένα ταυτόσημο επίπεδο βίας», δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.


Για πρώτη φορά σήμερα, οι δυνάμεις της τάξης, που χρησιμοποιούν τους αμφιλεγόμενους εκτοξευτήρες αμυντικών σφαιρών (LBD), θα φέρουν μικρές φορητές κάμερες, αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος υποσχέθηκε μεγαλύτερη «διαφάνεια» στη χρήση αυτού του μη φονικού όπλου που έχει κατηγορηθεί ότι τύφλωσε πολλούς διαδηλωτές.

Το διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν η CGT και ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), επικαλέστηκε αυτό τον πειραματισμό προκειμένου να αρνηθεί την Παρασκευή να αναστείλει τη χρήση των LBD.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους - Επιμένουν παρά τις εσωτερικές διαιρέσεις"

Απασφάλισε και απειλεί ο “τυφώνας” Καμμένος! Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα!

Ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο Πάνος Καμμένος. Η έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα στις κατηγορίες του πρώην κυβερνητικού του εταίρου. Πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση τα υπονοούμενα Καμμένου για Novartis. Τι λένε στο ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Αντιμέτωπη με τον τυφώνα Πάνο Καμμένο βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες μόνο ώρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Σκοπίων.

Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα καθώς θεωρεί ότι πίσω από την διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης , ο οποίος θέλει να τον εκδικηθεί μετά από τα όσα είπε για την 17 Νοέμβρη και τον γιό του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν γνώριζε τίποτα για το όλο θέμα το οποίο ανακινήθηκε από δημοσιογράφους ενώ ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας έδειξε την πραγματική του έκπληξη στις αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση διαλύει το κόμμα του.

Ο εκνευρισμός του Πάνου Καμμένου ήταν τόσο έντονος που δεν δίστασε να αφήσει υπονοούμενα για την υπόθεση της Novartis γεγονός που εκμεταλλεύθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για όσα είπε ο πρώην υπουργός περί πιέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς.

Όλα αυτά ωστόσο δίνουν, από την πλευρά της κυβέρνησης, μία απάντηση στα σενάρια που έλεγαν ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ήταν στημένη σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου. “Ας αποφασίσει τελικά η αντιπολίτευση τι ακριβώς συμβαίνει με εμάς και τον Πάνο Καμμένο”, έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

“Την μία μιλάνε για σκηνοθετημένο και στημένο διαζύγιο και την άλλη ζητούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες του πρώην κυβερνητικού εταίρου μας. Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο”.

Στην Κυβέρνηση βλέπουν πάντως ότι μέρα με την ημέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει απασφαλίσει και εμφανίζεται έτοιμος για όλα προκειμένου να διαγράψει την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ .

Οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν ωστόσο και την καλή πλευρά του θέματος που δεν είναι άλλη από την επιθυμία του Πάνου Καμμένου να διεμβολίσει την δεξιά παράταξη αποδυναμώνοντας την ΝΔ. Όπως λένε μάλιστα από τις επαφές που έχει κάνει ο πρώην υπουργός με στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς φαίνεται ότι θα διεκδικήσει δυναμικά ένα μερίδιο ψηφοφόρων από τον χώρο που σήμερα εμφανίζεται να προσπαθεί να προσεγγίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απασφάλισε και απειλεί ο “τυφώνας” Καμμένος! Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα!"

Βρετανικό Μουσείο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα - Δεν τα επιστρέφουμε, ούτε τα δανείζουμε

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στη χώρα μας, διαμήνυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χάρτβιχ Φίσερ.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, που από το 2016 είναι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, ως ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «επ» αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

Στη συνέντευξή του στα NΕΑ, ο Φίσερ μίλησε «για το νόμιμο ιδιοκτήτη των Γλυπτών» και χαρακτήρισε τη μετατόπιση των Γλυπτών στο Λονδίνο ως μία «δημιουργική πράξη».

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Φίσερ

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

«Σε καθεμία από αυτές τις δύο τοποθεσίες, τα γλυπτά αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές μιας απίστευτα πλούσιας και πολυεπίπεδης ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φίσερ, χαρακτηρίζοντας τη μετατόπιση των Γλυπτών, είτε στο Λονδίνο είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία «δημιουργική πράξη».

Ερωτηθείς ωστόσο αν θεωρεί ότι είναι το ίδιο πράγμα, παραδέχτηκε οτι είναι διαφορετικό να εκτίθενται τα γλυπτά στο μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από το μνημείο προέλευσής τους, από το να εκτίθενται στο Λονδίνο.

Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών ο κ. Φίσερ τόνισε, «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών. Παράλληλα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος την αμετακίνητη θέση του Μουσείου πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανικό Μουσείο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα - Δεν τα επιστρέφουμε, ούτε τα δανείζουμε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news