facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Μαφιόζικη επίθεση στο Ρέθυμνο «Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια υπόπτων - Αναμένονται απαντήσεις από τις κάμερες και τις καταθέσεις

Συνεχείς οι εξελίξεις στην ανατριχιαστική υπόθεση που συγκλονίζει από χθες όλη τη χώρα, όταν άγνωστοι έστησαν καρτέρι θανάτου σε 69χρονο κτηνοτρόφο στο Βιλανδρέδο Ρεθύμνου, τον πυροβόλησαν πολλές φορές και του έκοψαν κομματάκια τη γλώσσα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 69χρονου κτηνοτρόφου που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης το πρωί της Παρασκευής στο Βιλανδρέδο Ρεθύμνου.

Ο άντρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη μηριαία αρτηρία και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Φέρει τραύματα πυροβολισμών στα άκρα ενώ μια σφαίρα που σφηνώθηκε στη σπονδυλική του στήλη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες του βασανισμού του, καθώς πέραν των πυροβολισμών, οι δράστες φαίνεται πως του έκοψαν σε κομμάτια τη γλώσσα για να μη φωνάξει, πιθανότατα με κτηνοτροφικό ψαλίδι.

Την ίδια στιγμή σε ακατάπαυστο ανθρωποκυνηγητό έχουν επιδοθεί οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ έχουν λάβει χωρα πολλές προσαγωγές και επιχειρήσεις σε οικίες υπόπτων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να αναζητείται μέλος της οικογένειας του 40χρονου που συνελήφθη στα μέσα Αυγούστου κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης στον 26χρονο γιο του κτηνοτρόφου με καυστικό υγρό την ώρα που πήγαινε στην εργασία του, με τους 3 δράστες εκείνης της υπόθεσης να είναι κρατούμενοι μέχρι και σήμερα.  

Οι διαμάχες με φόντο κτηματικές διαφορές μεταξύ των δύο οικογενειών κρατάνε χρόνια, ενώ καίριο ρόλο στη διελεύκανση του θρίλερ θα παίξουν οι καταθέσεις των συγγενών του θύματος και το υλικό από τις κάμερες που είχε τοποθετήσει ο 69χρονος στο ποιμνιοστάσιο όπου εμφανίζονται οι στυγεροί δράστες χωρίς μάλιστα να φορούν κουκούλες.

Αδυνατεί ο ανθρώπινος νους να συλλάβει την αρρωστημένη πράξη και το βάρβαρο βασανισμό του κτηνοτρόφου, με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται μουδιασμένη στον απόηχο της φρικιαστικής ιστορίας.

Η απάνθρωπη επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής όταν ο 69χρονος πήγε στο ποιμνιοστάσιο του στο Βιλανδρέδο, εκεί, όπου του είχαν στήσει καρτέρι θανάτου οι δράστες, πυροβολώντας τον 6, 7 φορές και προβαίνοντας σε μια αδιανόητα βάρβαρη κίνηση, του τεμάχισαν τη γλώσσα για να μη φωνάξει, όπως ο ίδιος πρόλαβε να πει στο γιο του, τον οποίο και βρήκε το κουράγιο να ενημερώσει ενώ υπέφερε μέσα σε μια λίμνη αίματος.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαφιόζικη επίθεση στο Ρέθυμνο «Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια υπόπτων - Αναμένονται απαντήσεις από τις κάμερες και τις καταθέσεις"

Κοζάνη: «Άνοιξαν» οι ουρανοί – Χαλάζι σε σχήμα καρυδιού διέλυσε τέντες μαγαζιών

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε σήμερα Σάββατο (07.09.2024) την περιοχή της Κοζάνης προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε χωράφια και επιχειρήσεις.

Το φθινόπωρο «μπήκε» για τα καλά με ισχυρές βροχές και έντονη χαλαζόπτωση. Στην πόλη της Κοζάνης «έπεσαν» τόνοι νερού προκαλώντας προβλήματα, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες φρούτων, σε τέντες και σκεπές σπιτιών και σε αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, μόνο σταγόνες χαλαζιού δεν ήταν αυτές που έπεσαν αφού είχαν σχήμα και μέγεθος όσο ένα καρύδι.

Ντόπιοι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το το ρέμα του Ξερόλακκα στο Βελβεντό αποκαλύπτοντας σκηνές «αποκάλυψης».

Η κακοκαιρία σε ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ πρόκειται να σημειωθεί και σχετική πτώση της θερμοκρασίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: «Άνοιξαν» οι ουρανοί – Χαλάζι σε σχήμα καρυδιού διέλυσε τέντες μαγαζιών"

Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Τα 45 μέτρα

Τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα κατέλαβαν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, κατά τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ. Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας.

Οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού σαφείς: Άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας

Αναλυτικά τα 45 μέτρα:

  1. Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί  0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  2. Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις
  3. Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
  4. Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  5. Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  6. Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  7. Οι  205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
  8. Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  9. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  10. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  11. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
  12. Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών
  13. Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)
  14. Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
  15. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  16. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps. 
  17. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  18. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  19. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  20. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  21. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  22. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  23. Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
  24. Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
  25. Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  26. Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις  δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  27. Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  28. Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
  29. Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  30. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  31. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  32. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  33. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.
  34. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.
  35. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  36. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.
  37. Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  38. Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  39. Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  40. Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ
  41. Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. 
  42. Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
  43. Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις
  44. Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  45. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Τα 45 μέτρα"

Ράλλυ Ακρόπολις – Στου δρόμου τα μισά

Ένα από τα πιο σκληρά Ράλι Ακρόπολις είναι το φετινό και αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις εγκαταλείψεις, όσο και από τις συνεχείς εναλλαγές των πληρωμάτων στις τρεις πρώτες θέσεις.

Μεσημέρι Σαββάτου 7/9 και μετά την 9η (από 15) ειδική διαδρομή, η πρώτη θέση έχει και πάλι νέο κάτοικο, τον Βέλγο διεκδικητή του φετινού τίτλου Τιερί Νεβίλ, ο οποίος οδηγεί Hyundai i20. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο μέχρι την προηγούμενη ειδική πρώτος, ο Ισπανός Ντάνι Σόρντο με ίδιο αυτοκίνητο, ο οποίος πριν προλάβει να χαρεί στην πρωτοκαθεδρία του αγώνα, είχε ένα κλαταρισμένο ελαστικό που όχι μόνο τον έριξε δεύτερο, αλλά δημιούργησε πρόβλημα στην αεροδυναμική του Hyundai και στην στεγανότητά του από τη σκόνη. Έτσι και με δεδομένο ότι, δεν υπάρχει σέρβις μέχρι την βραδινή ανασυγκρότηση στη Λαμία, ο Σόρντο θα είναι δύσκολο να αντέξει οδηγώντας μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα την επίθεση που θα εξαπολύσει ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ (Toyota Yaris) στην προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος εξ αιτίας του σπασμένου τούρμπο που τον έριξε χθες από την πρώτη στην 4η θέση.

Το ίδιο θα προσπαθήσει και ο τρίτος οδηγός της Hyundai, ο Εσθονός Όϊτ Τάνακ, που ξεκίνησε σήμερα στην πρώτη θέση της γενικής, αλλά δύο απανωτά κλαταρίσματα τον έριξαν στην 4η θέση και μείωσαν την χαρά της Hyundai που πανηγύριζε χθες μετά το 1-2-3 των αυτοκινήτων της, ενθυμούμενη τον θρίαμβο του 2022.

Όσον αφορά την κατηγορία WRC2, μια από τα ίδια. Μετά το λάστιχο που έριξε πίσω τον Γάλλο Γιοχάν Ροσέλ (Citroen C3), o Φιλανδός Σάμι Παγιάρι (Toyota Yaris) βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενος (26.1΄΄ πίσω) από τον Εσθονό Ρόμπερτ Βίρβς (Skoda Fabia), αλλά ο Ροσέλ δείχνει να ανακάμπτει και ακολουθεί 3ος σε απόσταση 52.4΄΄ από τον Παγιάρι. Χαρακτηριστικό της μάχης στην κατηγορία, είναι το ότι τα τρία πληρώματα βρίσκονται στις θέσεις 5-6-7 της γενικής κατάταξης.

Τέλος, στο «στρατόπεδο» των Ελλήνων, αρχηγός είναι ο Παναγιώτης Ρουστέμης (Skoda Fabia) στην 15η θέση της γενικής, αφήνοντας πίσω του τον Ιορδάνη Σερδερίδη παρά το ότι ο δεύτερος οδηγεί αυτοκίνητο ανώτερης κατηγορίας (Ford Puma Rally1). Τρίτος Έλληνας (28ος στην γενική) είναι ο Νώντας Καρανικόλας με Ford Fiesta Rally 3, ενώ στην κατηγορία Rally4 προηγείται ο Σάββας Λευκαδίτης (Peugeot 208) στην 56η θέση της γενικής από τα 64 αυτοκίνητα που συνεχίζουν.

Η συνέχεια έχει δυο σκληρές χωμάτινες ειδικές διαδρομές (Λουτράκι και Άγιοι Θεόδωροι2), με την αυλαία της ημέρας να πέφτει πανηγυρικά στις 21:05 στο ΣΕΑ Σείριος με την υπερειδική και 12η ειδική του αγώνα που θα καλύψει ζωντανά και η τηλεόραση της ΕΤ3. Στον Σείριο αναμένεται πλήθος κόσμου (ελεύθερη είσοδος) που δεν αποκλείεται να απολαύσουν την «μητέρα των μαχών» καθώς το βράδυ του Σαββάτου στα πρώτα πληρώματα της κατάταξης αποδίδονται οι περισσότεροι βαθμοί του αγώνα (18 ο πρώτος και στη συνέχεια πτωτικά μέχρι τον 10ο).

Ο «αγώνας των θεών» ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 8/9 με τρεις ειδικές διαδρομές στο Καλλίδρομο (Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι Ι & ΙΙ) με την τελευταία να δίνει επιπλέον βαθμούς στα 5 πρώτα πληρώματα.

Όλα αυτά βέβαια υπό το κράτος της αβεβαιότητας, καθώς το Ακρόπολις για μια ακόμα φορά «αγνοεί» τα προγνωστικά και τα φαβορί, στοιχείο που το κάνει ένα από τους καλύτερους αγώνες του WRC.

Περισσότερα στο www.acropolisrally.gr στην Cosmote, την ΕΤ3 και τον Λαμία FM1 96,2 (www.lamiafm1.gr) που καλύπτουν τον αγώνα μέτρο προς μέτρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ράλλυ Ακρόπολις – Στου δρόμου τα μισά"

Καιρός αύριο: Άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Έως τους 32 βαθμούς η θερμοκρασία

Φθινοπωρινή «διάθεση» θα επικρατήσει αύριο Κυριακή (08.09.2024) με την θερμοκρασία να «πέφτει» με μέγιστη ένδειξη τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ άνεμοι θα πνέουν από βόρεια έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο πέλαγος.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 28 με 31 βαθμούς, στα δυτικά και την Κρήτη τους 31 με 33 και στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από αργά το βράδυ θα πνέουν νότιοι με την ίδια ένταση.

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και έως το απόγευμα κατά περιόδους σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως πρώτες πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στα νησιά έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Φθιώτιδα και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και τοπικά στη Κρήτη 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα ανατολικά τμήματα και τις Σποράδες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και στις Σποράδες βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 και στις Σποράδες από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και όμβρων κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως πρώτες πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Έως τους 32 βαθμούς η θερμοκρασία"

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη δημιουργία «ισλαμικής συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα (7/9) ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά αφού αναφέρθηκε στον θάνατο μιας Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού. Παλαιστίνιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι την τραυμάτισε θανάσιμα.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ισραηλινή αλαζονεία, η ισραηλινή ληστεία και η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι μια συμμαχία των ισλαμικών χωρών», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινήσεις που έκανε πρόσφατα η Τουρκία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία έχουν στόχο «τη δημιουργία μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού», η οποία, όπως δήλωσε, απειλεί επίσης τον Λίβανο και τη Συρία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επισκέφθηκε την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τρόπους για να βελτιώσουν τις ψυχρές διμερείς σχέσεις. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε Αιγύπτιος πρόεδρος στην Τουρκία εδώ και 12 χρόνια.

Εξάλλου ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα προσκαλέσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για συνομιλίες προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες διακόπηκαν το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία.

Αναφερόμενος στον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξετάζει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ξένη υπήκοος «σκοτώθηκε από πυροβολισμούς». Πρόσθεσε ότι ελέγχονται οι λεπτομέρειες του περιστατικού και οι συνθήκες υπό τις οποίες η γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη δημιουργία «ισλαμικής συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ"

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ο Έλφυν Έβανς τούμπαρε στους Αγίους Θεοδώρους και οι θεατές τον επανέφεραν

Η ανατροπή του Toyota GR Yaris Rally1 του Έλφυν Έβανς έγινε συνέβη στην ΕΔ11 του αγώνα, στο δεύτερο πέρασμα από τους Αγίους Θεοδώρους, με τους θεατές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις να δίνουν τη βοήθειά τους.

Σε μια δεξιά φουρκέτα στην ΕΔ11 του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στο δεύτερο πέρασμα από τους Αγίους Θεοδώρους και με χαμηλή ταχύτητα, το Toyota GR Yaris Rally1 του Έλφυν Έβανς ήρθε… τούμπα και ακινητοποιήθηκε, με το παρμπρίζ του να γίνεται κομμάτια!

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πληρώματα ζητούν τη βοήθεια των θεατών για να επαναφέρουν το αυτοκίνητο στους τροχούς του.

Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση, με τον Έλφυν Έβανς να παίρνει τη βοήθεια των θεατών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ο Έλφυν Έβανς τούμπαρε στους Αγίους Θεοδώρους και οι θεατές τον επανέφεραν"

Famagusta: Το μήνυμα του Ανδρέα Γεωργίου μετά το τουρκικό εμπάργκο στο Netflix

Λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (RTÜK) ισχυρίστηκε πως η γειτονική χώρα έχει έρθει σε συνεννόηση με το Netflix προκειμένου η σειρά Famagusta να προβληθεί μόνο στην Ελλάδα, ο πρωταγωνιστής της σειράς Ανδρέας Γεωργίου, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Instagram.

Ο ηθοποιός δημοσίευσε μία φωτογραφία με τις ανιψιές του και την κόρη της φίλης του και έγραψε στο μήνυμά του:

famagusta

«Στέλια, Ίσλα και Αντριάνα! Οι δυο ανιψιές μου, η Στέλια και η Αντριάνα, και η κόρη της παιδικής μου φίλης, Ίσλα, είναι όλες Κύπριες! Η Isla είναι τουρκοκύπρια και οι ανιψιές μου ελληνοκύπριες. Τις μεγαλώνουμε και τις μαθαίνουμε να αγαπούν η μία την άλλη. Αυτό είναι και το μήνυμα της σειράς Famagusta, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την ανθρωπότητα. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει και να αγαπά ελεύθερα… χωρίς σύνορα και περιορισμούς! Ελεύθερα!».

Ο Ανδρέας Γεωργίου μετέφρασε το μήνυμα τόσο στα αγγλικά όσο και στα τούρκικα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει tag τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

reader

Διαβάστε Περισσότερα » "Famagusta: Το μήνυμα του Ανδρέα Γεωργίου μετά το τουρκικό εμπάργκο στο Netflix"

Άδωνις Γεωργιάδης: «Έπεσαν» οι υπογραφές των συμβάσεων για την αναβάθμιση 10 νοσοκομείων και 2 κέντρων υγείας

Στο περίπτερο του ΤΑΙΠΕΔ, στην 88η ΔΕΘ και παρουσία του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράφηκαν σήμερα (07.09.2024) έξι συμβάσεις για την αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων ανέρχεται στα 9.057.297,55 ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση 10 νοσοκομείων και 2 κέντρων υγείας. Πέρα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, το παρών έδωσαν και άλλα σημαντικά πρόσωπα από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ανάμεσά τους, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η γενική γραμματέας δημόσιας υγείας Φωφώ Καλύβα και η γενική γραμματέας υπηρεσιών υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.

Στις υπογραφές παρέστησαν επίσης ο διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και στελέχη της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία δημοπράτησε τα έργα.

Αναλυτικά οι συμβάσεις που υπογραφήθηκαν:

1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Γ.Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

2. Α. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 5 ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν ΠΕΛΛΑΣ  ΚΑΙ

Β. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 2ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ

3. Α. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Β’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΩΡΛ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  ΚΑΙ

Β. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΟ Γ.Ν.Θ. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

4. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΩΝ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ

Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

5. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (Τ.Ε.Π.) ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»,

Γ.Ν ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ Γ.Ν ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

6. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: «Έπεσαν» οι υπογραφές των συμβάσεων για την αναβάθμιση 10 νοσοκομείων και 2 κέντρων υγείας"

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους «87» με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα ηγεσίας

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατατέθηκε από τους “87” με 100 υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό. Στο βήμα ανέβηκε μετά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έθεσε επίσης ζήτημα ηγεσίας.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% και έναν του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στους «87», σε κείμενο που κατέθεσαν, ανέφεραν πως «ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Τόνιζαν επίσης πως: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο».

Υπενθυμίζεται πως καθοριστικό είναι το Σαββατοκύριακο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα στρατόπεδα έχουν δώσει ραντεβού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμερα το μεσημέρι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους «87» με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα ηγεσίας"

Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε το βιασμό της από τον πατριό της – Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα αδελφάκια της

Εφιαλτικές στιγμές καταγγέλλει ότι έζησε μία ανήλικη κοπέλα στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον 25χρονο πατριό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patris.gr, το ανήλικο κορίτσι πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου και κατήγγειλε στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανηλίκων τα όσα φρικτά έζησε μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Το βράδυ όπως κατήγγειλε ο 25χρονος πατριός της από τη Συρία πήγε στο δωμάτιο της και άρχισε να ασελγεί σε βάρος της. Μάλιστα οι περιγραφές της στους αστυνομικούς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης σόκαραν και τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Ο πατριός συνελήφθη για τις αποτρόπαιες πράξεις του ενώ συνελήφθη και η μητέρα καθώς φέρεται να την χτύπησε και να την απείλησε όταν εκείνη της εκμυστηρεύτηκε τα όσα βίωσε από τον άνθρωπο που παντρεύτηκε.

Το 13χρονο κορίτσι ζήτησε βοήθεια από φιλικό της πρόσωπο που μαζί πήγαν στο Αστυνομικό Μέγαρο για να καταγγείλει το περιστατικό.

Στην οικογένεια υπάρχουν δύο ακόμη ανήλικα παιδιά και σύμφωνα με πληροφορίες του patris.gr, με εντολή του εισαγγελέα Ηρακλείου δόθηκαν προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα.

patris

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε το βιασμό της από τον πατριό της – Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα αδελφάκια της "

Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη

Καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεδρίαση της ΚΕ που άρχισε σήμερα, με τη σύγκρουση θεωρείται αναπόφευκτη. Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι πρόκειται για μάχη του παλιού με το καινούργιο, επισημαίνοντας ότι το παλιό εμποδίζει το νέο να γεννηθεί, ενώ κάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του,όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως, «αυτό το κόμμα έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσει ο ένας στον άλλο σήμερα και αύριο ελπίζω να είναι αντάξιος του κόμματος. Από τη δική μου πλευρά αυτό θα γίνει».

«Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε στα πάντα. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει», υπογράμμισε στη συνέχεια και τόνισε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» και από την άλλη πλευρά η «στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση».

«Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε.

Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ που όπως είπε καταρρέει υπό το βάρο της αλαζονείας και των ψεμάτων και τόνισε πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 φοβήθηκε να πει θέλω να κυβερνήσω, θέλω να εφαρμόσω το δικό μου πρόγραμμα».

«Αντί η αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ “φύγετε”, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό μας “φύγε”»

Μιλώντας για τα εσωκομματικά ο κ. Κασσελάκης είπε πως: «αντί η εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ “φύγετε”, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό μας “φύγε”».

Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη

Τόνισε πως, «ζούμε ως κόμμα αυτό που έχει πει ο Γκράμσι “το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί”» και πρόσθεσε πως το παλιό κάνει ό,τι κάνει πάντα, θα αρνείται ότι ξεπεράστηκε και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως οι φατρίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα και τόνισε πως: «βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ».

Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα ή αλλάζει ή βουλιάζει και τόνισε πως: «το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο».

«Ας καταλάβουν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές. Δεν φοβάμαι να αλλάξω την άποψή μου», σχολίασε ο κ. Κασσελάκης και παράλληλα σημείωσε: «μην επιτρέπετε να σας μπερδέψουν. Άλλο πράγμα το σοβαρό κόμμα και άλλο το αρχηγικό κόμμα».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Για τους βουλευτές «εισηγούμαι», είπε ο Στ. Κασσελάκης «την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Προτείνω να καταργηθούν όλες οι φράξιες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Άλλους συντρόφους να εκλέγει η Ανατολική Αττική, άλλους ο νότιος τομέας, άλλους ο δυτικός», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ανέφερε οτι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. «Γι αυτό τράβηξα το χαλί. Δεν μιλάω μόνο για αυτά που με συμφέρουν, μιλάω για τα δύσκολα, μιλαώ για όλα».

«Αλέξη έλα να αναλάβεις, αν δεν θες, στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο»

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε και για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι, «η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις, στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Συνεχίζοντας για την «Αυγή» είπε: «Οταν με 8 εκατ. κρατική χρηματοδότηση μιλούσατε για κλείσιμο Αυγής πώς θα μπορούσαν τα μέσα αυτά να λειτουργήσουν με τη μισή χρηματοδότηση; Τι κάνατε με την απόφαση του 2021; Το μουτζούρη των αποφάσεων που δεν πηρατε για να κρύβετε κάτω από το χαλί, δεν θα μου τον φορτώσει κανείς. Τον μουτζούρη των αποφάσεων, λόγω της αρχής “να μπαίνουν όλα κάτω από το χαλί” δεν θα μου τον φουρτώσει κανείς».

Κασσελάκης σε Πολάκη: «Εγώ επιλέγω να κινούμαι και πάνω και κάτω από τα 200 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου και η επιλογή μου»

Ανέφερε πως θα είναι πάντα απέναντι στη χυδαιότητα και δεν με νοιάζει η επιλεκτική σιωπή όταν δέχομαι χυδαίες επιθέσεις, λέγοντας προς τον Π. Πολάκη – σχετικά με κριτική που του έκανε για προβολή του lifestyle – πως: «αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις. Πού αρχίζει και πού τελειώνει το lifestyle; Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής. Εγώ επιλέγω να κινούμαι και πάνω και κάτω από τα 200 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου και η επιλογή μου».

Face control στον ΣΥΡΙΖΑ «τέλος», τόνισε ο κ. Κασσελάκης και αναφέρθηκε στην χρήση των social media. «Οταν στον υπόλοιπο κόσμο κάνουν ολόκληρες καμπάνιες με αυτό το μέσο, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αλλάξει κάτι», εξήγησε.

Σχετικά με την αλλαγή ονόματος που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Δεν άρεσε το όνομα, δεν έχω εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο συνέδριο».

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες μετρούσαν κουκιά και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές. «Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνία να λένε ότι είμαι κολλημένος σε ένα κόμμα που όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες».

«Δεν είναι άνετη η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια»

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε επίσης πως, «δεν είναι άνετη η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια» και τόνισε: «έμαθα νωρίς κάτι που δεν έχουν μάθει άλλοι. Να διαβάζω τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έχουμε πρόεδρο και αφέτέρου κουράσατε».

«Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου όπως προβλέπει το καταστατικό», είπε χαρακτηριστικά στους διαφωνούντες.

«Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια. Να δει όλη η κοινωνία στην πράξη την καθημερινή μομφή υπό την οποία ζω και αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα καθημερινά εμπόδια, τις καθημερινές τρικλοποδιές, τις καθημερινές ίντριγκες με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος 11 ολόκληρους μήνες χωρίς μια μέρα παύσης, χωρίς μία στιγμή ανάσας. Θέλω να δει όλη η κοινωνία τον “συνασπισμό” εκείνων που ήθελαν την “ολοκληρωμένη διαγραφή” στελέχους, με το στέλεχος αυτό, προκειμένου να “διαγράψουν” μαζί, από κοινού, τον εκλεγμένο Πρόεδρό τους. Κάντε μομφή λοιπόν. Και θα πάει η απόφαση της ΚΕ, η οποία ΚΕ εκλέχτηκε με το εκλεκτορικό σώμα του 2019, να αντικρίσει τη βάση του 2024. Ήρεμα κι απλά. Η βάση θα κρίνει τη μομφή. Η βάση θα κρίνει τη στάση όλων μας», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης.

Έκλεισε λέγοντας, «σας αγαπώ πολύ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη"

Απόστολος Λύτρας: Στα «μαλακά» τον ρίχνει ο εισαγγελέας – Μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα και εισήγηση για αποφυλάκιση

Να καθίσει στο εδώλιο του του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του, πρότεινε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει ωστόσο μετατροπή της κατηγορίας στο πλημμέλημα της «σωματικής βλάβης». Αρχικά, η δίωξη που ασκήθηκε στον Απόστολο Λύτρα ήταν για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης…

Παράλληλα, ο εισαγγελέας εισηγείται την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός συγκεκριμένα προτείνει να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση που έχει επιβληθεί στο ποινικολόγο με τους περιοριστικούς όρους της απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, της απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής με το θύμα, της συμμετοχής του σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και της εμφάνισης του δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο Απόστολος Λύτρας ο οποίος αρχικά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του, προφυλακίστηκε για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και κρατείται πλέον στις φυλακές Κορίνθου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστολος Λύτρας: Στα «μαλακά» τον ρίχνει ο εισαγγελέας – Μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα και εισήγηση για αποφυλάκιση"

Panic Button για ανήλικους ανακοίνωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκαν σήμερα που ξεκινά και η 88η έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, καθώς μετά το panic button που είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν θύματα οικογενειακής βίας, θα υπάρξει και εφαρμογή που θα αφορά παιδιά.

Ανήλικα παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. μέσω του κινητού τηλεφώνου θα μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή το κουμπί πανικού, για να ειδοποιούν τις αρχές και με τη δυνατότητα του γεωεντοπισμού θα γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο, με στόχο να περιοριστούν τέτοια περιστατικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Panic Button για ανήλικους ανακοίνωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης"

Δημοσκόπηση Interview: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον πέρασαν Ελληνική Λύση και ΚΚΕ

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κορυφή αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, ευρισκόμενη 11,2 μονάδες μπροστά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα Political. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην 5η θέση με 9,5% πίσω από ΚΚΕ (στην 4η θέση) και Ελληνική Λύση (στην 3η).

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΝΔ: 24,2%
ΠΑΣΟΚ: 13%
Ελληνική Λύση: 10,4%
ΚΚΕ: 10%
ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%

political_prothesi

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, ο Μητσοτάκης βρίσκεται με μεγάλη διαφορά μπροστά από τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37% με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 12% και αυτόν του ΠΑΣΟΚ με 7%.

political_katallilotita

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια παραμένει το πρωταρχικό πρόβλημα σε ποσοστό 29,9%. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι τιμές της ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα και αέριο) και ακολουθούν το ύψος των μισθών, το Δημογραφικό, η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, τα εθνικά θέματα, το Στεγαστικό και η ανεργία.

political_provlimata

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον πέρασαν Ελληνική Λύση και ΚΚΕ"

Κρίση στη Volkswagen: Το SPD αποκλείει κρατική στήριξη και προτείνει 4ημερη εβδομάδα ενάντια στο λουκέτο εργοαστασίων

Έντονα επέκρινε τα σχέδια της Volkswagen, σύμφωνα με τα οποία εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία προκειμένου να μειωθεί το κόστος, η επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, SPD, Σάσκια Έσκεν (Saskia Esken).

«Η διοίκηση της Volkswagen πρέπει να αναρωτηθεί αν οδηγεί τον όμιλο σε ένα βιώσιμο μέλλον με απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων», δήλωσε η Έσκεν (SPD) στην εφημερίδα Handelsblatt. «Ιδιαίτερα λόγω της δημογραφικής αλλαγής, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Έσκεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός δεν έχει μεγάλα οικονομικά περιθώρια», δήλωσε.

Ως εναλλακτική λύση, η πολιτικός του SPD πρότεινε την αντιμετώπιση των «οξυμένων προβλημάτων» με τη βραχυχρόνια εργασία. «Η τετραήμερη εβδομάδα, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, είναι ένα άλλο μοντέλο», είπε. Eναλλακτικά, η ίδια πρότεινε ένα σύστημα κινητικότητας το οποίο «επιτρέπει στους εργαζόμενους να μετακινηθούν σε άλλον εργοδότη και διατηρεί ανοιχτή τη δυνατότητα επιστροφής τους στον Όμιλο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίση στη Volkswagen: Το SPD αποκλείει κρατική στήριξη και προτείνει 4ημερη εβδομάδα ενάντια στο λουκέτο εργοαστασίων"

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο-«φωτιά» από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – Καλούν τον Στ. Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές

Άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές εκλογές ζητούν 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφοντας ένα πύρινο κείμενο με το οποίο ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του οργάνου.

«Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές προέδρου» επισημαίνουν τα στελέχη του κόμματος προσθέτοτνας πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

«Το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση. Αν δεν απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις αιτίες της, θα συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απογοητεύει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες» προειδοποιούν, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τους τελευταίους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, με κύρια ευθύνη του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παράγει καθημερινά αρνητικά αντί για θετικά γεγονότα, παραπολιτική αντί για πολιτική, εσωστρέφεια αντί για εξωστρέφεια».

«Τροφοδοτεί τον εσωτερικό διχασμό»

«Αυτή η κατάσταση, όσο συνεχίζεται, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος, τραυματίζει την ενότητά του και πληγώνει τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων. Καταλογίζουν επίσης στον κ. Κασσελάκη πως «σε μια εποχή που απαιτούνται ευρύτερες συνθέσεις και υπερβάσεις, αδυνατεί ως Πρόεδρος να πετύχει τις αναγκαίες συνθέσεις μέσα στο κόμμα μας τροφοδοτώντας τον εσωτερικό διχασμό και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια λογική περιχαράκωσης στα – όλο και πιο στενά – όρια ενός κόμματος που διαρκώς συρρικνώνεται, μακριά από τις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική για να τον οδηγήσει στην ανάκαμψη, όχι για να τον συρρικνώσει, όχι για να τον διαλύσει και προφανώς όχι για να ιδρύσει πάνω του ένα δικό του προσωπικό κόμμα» υπογραμμίζουν.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές προδίδουν την επιδίωξή του προέδρου για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα»

Μεταξύ άλλων οι υπογράφοντες στηλιτεύουν «τις ανυπόστατες αναφορές του προέδρου σε μαύρα ταμεία», τη «λογική των εκκαθαρίσεων», τη «συστηματική απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και κυρίως με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενούς» στα κομματικά ΜΜΕ.

Εκφράζουν επίσης τη διαφωνία τους για τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες κατά τους ίδιους – προδίδουν «την επιδίωξή του προέδρου για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα» και προσθέτουν πως «η φαρσοκωμωδία στην οποία εξελίσσεται η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο αλλαγή του ονόματος του κόμματος προσθέτει μια ακόμα ψηφίδα στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα του κόμματος».

Μεταξύ άλλων το κείμενο υπογράφουν οι Όλγα Γεροβασίλη, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Ραγκούσης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Δ. Καλαματιανός, Γ. Μουζάλας, Κ. Ζαχαριάδης, Αλ. Φλαμπουράρης, Σπ. Δανέλλης.

Δείτε το κείμενο που κατατέθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:

«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καθιστά ιστορικής σημασίας το χαρακτήρα της και ανάλογης βαρύτητας τις ευθύνες όλων. Το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση. Αν δεν απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις αιτίες της, θα συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απογοητεύει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.

Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο.

Τους τελευταίους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, με κύρια ευθύνη του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παράγει καθημερινά αρνητικά αντί για θετικά γεγονότα, παραπολιτική αντί για πολιτική, εσωστρέφεια αντί για εξωστρέφεια. Αυτή η κατάσταση, όσο συνεχίζεται, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος, τραυματίζει την ενότητά του και πληγώνει τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του.

Ο κατάλογος είναι μακρύς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από τις ανυπόστατες αναφορές του Προέδρου σε μαύρα ταμεία, τις οποίες ανακάλεσε μετά την κατακραυγή, έως τις απαράδεκτες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα με μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις. Από τη διαρκή αναζήτηση εσωτερικών εχθρών έως την δημόσια στοχοποίηση στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Από τους παιδαριώδεις χειρισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έως τον διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προεδρείου της για χάρη εσωκομματικών συσχετισμών.

Σε αυτά προστίθεται η λογική των εκκαθαρίσεων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, διότι εξέφρασε την πολιτική του άποψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μιας αντιδημοκρατικής λογικής, ξένης μέχρι σήμερα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά συνολικά για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

Ταυτοχρόνως, οι χειρισμοί στο κρίσιμο ζήτημα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, την εφημερίδα “Η Αυγή” και τον ρ/στ “Στο Κόκκινο”, με τη συστηματική απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και κυρίως με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενούς τους, έδωσε την εικόνα της απουσίας ενσυναίσθησης και δεν τιμά το κόμμα μας ως ένα κόμμα της Αριστεράς που πάντα υπερασπιζόταν τα εργασιακά δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Παρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποχώρησε κι άλλο κι αντί να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική, απομακρύνθηκε κι άλλο από αυτή.

Είναι αναγκαίο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον προοδευτικό χώρο, γιατί διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κοινωνική αντιπολίτευση, που αυτές τις ημέρες διαδηλώνει μαζικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να βρει διέξοδο και να μεταφραστεί σε προοδευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια προς όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και προωθεί ένα παραγωγικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, έχει διαλύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει κουρελιάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προωθεί την εμπορευματοποίηση της δημόσιας και συμπεριληπτικής Παιδείας και τη συρρίκνωση των δομών της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών ούτε και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα μας έχει επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη στήριξη Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση του κόστος στέγασης, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας παρουσίας μας η πολιτική μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία, με ευθύνη του Προέδρου απασχολούμε τη δημόσια σφαίρα συχνά με παραπολιτική.

Αντί ο Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστή και κινητήριο μοχλό με στόχο μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συνεργασία, όπως λέει άλλωστε και η απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, πλέον μιλάει απαξιωτικά για τις συνεργασίες ως δήθεν σχέδια της διαπλοκής.

Σε μια εποχή που απαιτούνται ευρύτερες συνθέσεις και υπερβάσεις, αδυνατεί ως Πρόεδρος να πετύχει τις αναγκαίες συνθέσεις μέσα στο κόμμα μας τροφοδοτώντας τον εσωτερικό διχασμό και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια λογική περιχαράκωσης στα – όλο και πιο στενά – όρια ενός κόμματος που διαρκώς συρρικνώνεται, μακριά από τις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Την επιδίωξή του για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα προδίδουν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, όπως η αντικατάσταση των Οργανώσεων Μελών από λέσχες, η κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Πολιτικής Γραμματείας, η αποδυνάμωση της Κεντρικής Επιτροπής, οι υπερεξουσίες του Προέδρου κ.ά.

Προτάσεις που οδηγούν στη ρευστοποίηση του κόμματος, στη διάρρηξη της κομματικής συνοχής και των συντροφικών δεσμών, στην αποδυνάμωση της καθημερινής δράσης και παρουσίας του στην κοινωνία και εν τέλει στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών σε ένα απολύτως συγκεντρωτικό κόμμα.

Όσο για τη διαρκή επίκληση των μελών και του ρόλου τους από τον Πρόεδρο, είδαμε πόσο υποκριτική είναι όταν απέρριψε την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα για τις συνεργασίες αλλά το βλέπουμε και τις τελευταίες ημέρες που αρνείται πεισματικά να προσφύγει στη βάση και επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από οριακούς συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιούμε ένα μεταλλαγμένο κόμμα, που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη δημοκρατία, στις αρχές και τις αξίες μας και στη διαφορετική άποψη. Αυτό θα πρέπει να είναι και το επίδικο όλων των συντροφισσών και των συντρόφων σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία, που διακινδυνεύει εν τοις πράγμασι την ενότητα μας.

Παράλληλα, η φαρσοκωμωδία στην οποία εξελίσσεται η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο αλλαγή του ονόματος του κόμματος προσθέτει μια ακόμα ψηφίδα στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα του κόμματος και στην απουσία οποιασδήποτε σοβαρότητας ακόμα και σε τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ιστορία χιλιάδων ανθρώπων και αγωνιστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική για να τον οδηγήσει στην ανάκαμψη, όχι για να τον συρρικνώσει, όχι για να τον διαλύσει και προφανώς όχι για να ιδρύσει πάνω του ένα δικό του προσωπικό κόμμα.

Είναι προφανές ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την περαιτέρω συρρίκνωση, τη φθορά και την απογοήτευση ακόμη περισσότερων αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και μόνο με καθαρές λύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εσωστρέφεια, διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική, όπως συμβαίνει σήμερα ή θα αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα, συνθέσεις και παραγωγή πολιτικής;

Θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή θα ακολουθήσει μια πορεία στην περιχαράκωση και στη συρρίκνωση σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, που τον οδηγεί η σημερινή του ηγεσία;

Θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα συγκεντρωτικό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα από τον Πρόεδρό του και από μια ομάδα ανθρώπων γύρω του ή θα παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών;

Ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι τα χιλιάδες μέλη και φίλοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματός μας στη νέα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο
  1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  2. ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)
  3. ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
  4. ΒΑΘΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  5. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  6. ΒΑΤΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
  7. ΒΙΣΒΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  8. ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  9. ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
  10. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
  11. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
  12. ΓΚΑΙΤΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  13. ΓΡΑΨΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  14. ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
  15. ΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  16. ΔΕΔΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
  17. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  18. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΤΖΕΝΗ)
  19. ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  20. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
  21. ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
  22. ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΟΣ
  23. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  24. ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
  25. ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
  26. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  27. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ
  28. ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ ΦΟΙΒΟΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  29. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  30. ΚΑΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ
  31. ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
  32. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  33. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΑΝΙΑ)
  34. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΗ
  35. ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ
  36. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
  37. ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΤΙΝΑ)
  38. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
  39. ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
  40. ΚΟΡΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  41. ΚΥΡΑΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
  42. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  43. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  44. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
  45. ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
  46. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ BESSON ΑΙΜΙΛΙΑ
  47. ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
  48. ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  49. ΜΑΜΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  50. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  51. ΜΑΣΤΡΟΠΕΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ
  52. ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  53. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  54. ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
  55. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  56. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  57. ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
  58. ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  59. ΜΠΟΥΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  60. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  61. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  62. ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
  63. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
  64. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  65. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  66. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΣΙΝΑ
  67. ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΕΥΗ
  68. ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
  69. ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  70. ΣΑΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
  71. ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  72. ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ
  73. ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
  74. ΣΟΥΛΤΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  75. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  76. ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  77. ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
  78. ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  79. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
  80. ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  81. ΤΑΥΛΑΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  82. ΤΖΕΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
  83. ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  84. ΤΣΙΑΪΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  85. ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ
  86. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  87. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ
  88. ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  89. ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ
  90. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
  91. ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ ΒΑΝΑ
  92. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  93. ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  94. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΘΕΝΙΑ
  95. ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
  96. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  97. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
  98. ΧΟΥΡΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
  99. ΨΑΡΡΑ ΑΝΝΑ
  100. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο-«φωτιά» από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – Καλούν τον Στ. Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές"

Επισκέψιμο και πάλι το ιστορικό Αντιτορπιλικό «Βέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το ιστορικό Αντιτορπιλικό Βέλος, άνοιξε χθες τις πύλες του στους επισκέπτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από αρκετούς μήνες συνεχών αναβολών, το πλοίο έχει τελικά καταπλεύσει στην κορυφή της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, με τις τελευταίες εργασίες να διασφαλίζουν τη πλήρη ετοιμότητά του.

Το ιστορικό αντιτορπιλικό θα είναι ανοιχτό και σήμερα έως και τη Δευτέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή θα λειτουργεί από τις 10:00 ως 14:00 και από τις 17:00 ως τις 20:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 14:00 και 17:00 με 21:00.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επισκέψιμο και πάλι το ιστορικό Αντιτορπιλικό «Βέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σπάει τον κουμπαρά» στη ΔΕΘ – Στο επίκεντρο των εξαγγελιών του γιατροί, στεγαστικό, πολύτεκνοι

Με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις αποσκευές του, τα οποία αποτυπώνουν θετική τροχιά στην ανάπτυξη τη Ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει στη ΔΕΘ και να ανακοινώνει μέτρα και παρεμβάσεις για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ» έγραψε χθες (06.09.2024) σε ανάρτηση του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης.

Προς αναζήτηση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Στην ομιλία του, σήμερα (07.09.2024) στις 19:30 στο Βελλίδειο, στρέφονται τα βλέμματα, με την κυβέρνηση να έχει προϊδεάσει ότι δεν θα πρόκειται για «καλάθι παροχών» αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις, αυστηρά μέσα στον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος,  το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι, με βάση την πορεία της οικονομίας, θα μεγαλώσει στη συνέχεια και θα ανοίξει δρόμο για περαιτέρω παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Το διάστημα που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε προσπάθεια να καλυφθούν από τον διαθέσιμο «κουμπαρά» όσο περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που εντοπίζουν τα κοινά στα οποία η Ν.Δ. έχει μειώσει την απήχηση της, να είναι… «οδηγός».

Ξεκινούν περιοδείες υπουργοί και στελέχη της ΝΔ

Στην προσπάθεια μάλιστα για… φυγή προς τα μπρος και προκειμένου να μην παγιωθούν οι… χαμηλές πτήσεις για τη ΝΔ, κοντά στα ποσοστά των Ευρωεκλογών, αμέσως μετά τη ΔΕΘ οι υπουργοί αλλά και κομματικά στελέχη θα ξεκινήσουν περιοδείες ανά την Ελλάδα για να επικοινωνήσουν τα νέα μέτρα και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικού της προγράμματος ως το τέλος της τετραετίας, το 2027.

Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Δέσμη 17 μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα (07.09.24) από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Βασικοί πυλώνες των εξαγγελιών του  κου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, του στεγαστικού και της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα θα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα στρωμάτων της κοινωνίας. Η αρχή των ανακοινώσεων έχει γίνει ήδη, καθώς χθες ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιπλέον κίνητρα που κυμαίνονται από 200 ως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση ή την παραμονή ιατρών σε ακριτικές περιοχές. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανές ανακοινώσεις για εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ και των ενστόλων. Με βάση τα σενάρια, αυτό που εξετάζεται για τους πρώτους είναι η αύξηση στις εφημερίες και για τους δεύτερους η ενίσχυση των νυχτερινών.

Πέραν αυτών των σεναρίων, φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” τα ακόλουθα μέτρα:

1. Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος στις νέες μισθώσεις κατοικιών που είναι «κενές».

2. Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ με επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι:

-διεύρυνση ηλικιακών κριτηρίων στα 50 έτη
-διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων (16.000 € για τον άγαμο)
-επιτόκιο στο ήμισυ της αγοράς
-μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους

3. Βελτιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από το 40% στο 60% και του ύψους της ενίσχυσης πάνω από τα 10.000 ευρώ, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση.

4. Κοινωνική Αντιπαροχή

Ακόμη, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να τρέξει και ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή.

Μέσω του προγράμματος, ιδιώτες κατασκευαστές θα αναλάβουν την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται για κοινωνική στέγαση με προσιτό ενοίκιο.

5. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025

Αυτό σημαίνει πως θα μηδενιστεί το συγκεκριμένο τέλος, προκαλώντας ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των ελευθέρων επαγγελματιών.

6. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2025

Έτσι οι εισφορές των μισθωτών θα πέσουν από το 36,6% στο 36,1%. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά μείωση εισφορων από το 2019.

7. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου του 2025

Αναμένεται πως η αύξηση αυτή θα ανέλθει κοντά στο 4% -5%.

8. Ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Εργασίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των όρων των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουν σε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με καλύτερες αμοιβές.

8. Αύξηση συντάξεων κατά 2,5% την 1η Ιανουαρίου του 2025

Η αύξηση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και αποτελεί εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

9. Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά βάρη των δραστηριοτήτων τους.

11. Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025

Το μέτρο αυτό αναμένεται να ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα, 

12. Διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Χριστουγέννων του 2024

Περισσότεροι από ότι είχε αρχικά ειπωθεί φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ότι θα στηριχθούν όσοι συνταξιούχοι δεν δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Φαίνεται, συγκεκριμένα, να προκρίνεται η λύση της διεύρυνσης της λίστας των δικαιούχων ως εξής:

  • χαμηλοσυνταξιούχοι

-200 ευρώ για σύνταξη έως 700 ευρώ

-150 ευρώ για σύνταξη από 701-1.100 ευρώ

-100 ευρώ για σύνταξη από 1.101-1.600 ευρώ

  • άτομα με αναπηρία
  • δικαιούχοι

-του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-του Επιδόματος Παιδιού

-του επιδόματος ανασφαλίστων υπερηλίκων

13. Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής

Προβλέπεται η διαμόρφωση του Ενιαίου Μητρώου για όλα τα επιδόματα.

14. Καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα

Η εφαρμογή τους μέτρου αναμένεται μέχρι τέλος του 2024 ή αρχές του 2025.

15. Αύξηση επιδόματος ανεργίας

Προγραμματίζεται η εμπροσθοβαρής καταβολή του επιδόματος ανεργίας και η αύξηση του για όσους έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερο μισθό.

16. Αύξηση επιδόματος τέκνων

Αναμένεται αύξηση για όσους έχουν 2 και πάνω παιδιά.

17. Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους

Φαίνεται ότι σχεδιάζεται να έχουμε ανακοινώσεις φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν κάποια ενίσχυση στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σπάει τον κουμπαρά» στη ΔΕΘ – Στο επίκεντρο των εξαγγελιών του γιατροί, στεγαστικό, πολύτεκνοι"

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τον νόμο του Αφγανιστάν για τα ήθη και την καταπίεση των γυναικών

Δώδεκα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν χθες τη συνεχιζόμενη «καταπίεση» των γυναικών στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας ανησυχία για τον νέο νόμο περί ηθών, τον οποίο θεωρούν ότι υπονομεύει τις πιθανότητες της χώρας να «επανενταχθεί» στη διεθνή κοινότητα.

Με κοινή διακήρυξή τους, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γουιάνα, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Ισημερινός, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη, η Νότια Κορέα, η Σιέρα Λεόνε και η Σλοβενία —η πλειοψηφία του ΣΑ, δεν προσυπέγραψαν το κείμενο η Αλγερία, η Κίνα και η Ρωσία— εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία τους για (…) τον λεγόμενο ‘νόμο περί ηθών’ ο οποίος ανακοινώθηκε από τους Ταλιμπάν».

«Θα θέλαμε να επιμείνουμε στο γεγονός ότι οι ενέργειες αυτού του είδους από πλευράς των Ταλιμπάν απλούστατα υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διεξαγάγει διάλογο μαζί τους (…) ώστε να επικρατήσει η ειρήνη εντός Αφγανιστάν και με τους γείτονές του» και η χώρα «να επανενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει το κείμενο που ανέγνωσε στον Τύπο ο ιάπωνας πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γιαμαζάκι Καζουγιούκι.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη συνέχιση από τους Ταλιμπάν των συστηματικών διακρίσεων βάσει του φύλου και την καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών» στη χώρα, προσθέτει το κείμενο.

Οι δώδεκα χώρες παρότρυναν τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν να «ακυρώσει το ταχύτερο όλες τις πολιτικές και τις πρακτικές» που περιστέλλουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο νόμος που προώθησαν οι Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει διάφορες πτυχές της ζωής των πολιτών του Αφγανιστάν βάσει της ερμηνείας που κάνει το καθεστώς τους στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Το νομοθέτημα, που έχει θορυβήσει πολλούς πολίτες της χώρας και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων προβλέπει πως η φωνή των γυναικών δεν πρέπει να ακούγεται εκτός του σπιτιού τους, ενώ ορίζει πως υποχρεούνται να καλύπτουν το σώμα τους από την κορυφή μέχρι τα νύχια αν πρέπει να βγουν από το σπίτι, κάτι που επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις «ανάγκης».

ΑΠΕ/ newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τον νόμο του Αφγανιστάν για τα ήθη και την καταπίεση των γυναικών"

Διπλασιάζεται η επιδότηση στους νέους αγρότες

Μέσα στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να είναι και η στήριξη του αγροτικού κόσμου. Με αφορμή –και όχι απαραίτητα αιτία– τα όσα έγιναν στην πολύπαθη Θεσσαλία, αναδείχθηκε ένα πρόβλημα που είναι πανελλαδικό. Ο αγροτικός κόσμος, με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, γερνάει, δεν έρχεται νέο αίμα στη δουλειά. Με δεδομένο πως ο αγροτικός τομέας αποτελεί αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, ο κίνδυνος μείωσης του αγροτικού πληθυσμού απειλεί την παραγωγή.

Αυτό που παρατηρείται ειδικά σε περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες –Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία, Θράκη– είναι οι αγροτικές επιχειρήσεις των γονιών να φθίνουν και τα παιδιά να μην έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν, με την τάση αυτή μεσομακροπρόθεσμα να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας έχει δρομολογήσει μια σχετική πρωτοβουλία που επιχειρεί να βάλει φρένο σε αυτή την πορεία. Ενόψει του κρίσιμου διαστήματος που ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου, το υπουργείο ενεργοποιεί εντός του έτους –έως τον Νοέμβριο– ένα πρόγραμμα δημιουργίας μιας νέας γενιάς αγροτών ηλικίας από 18 έως 40 ετών που απευθύνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: είτε στα παιδιά αγροτών που έως τώρα δεν είχαν μπει στο επάγγελμα, αλλά θα θελήσουν να πάρουν την οικογενειακή επιχείρηση και να την εξελίξουν, είτε σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν καμία οικογενειακή σχέση με τη δουλειά και θέλουν να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί επιδότηση –από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα– 42.500 ευρώ σε νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας που προαναφέρθηκε, με βασικό στόχο είτε να δημιουργήσουν από το μηδέν αγροτικές επιχειρήσεις, είτε να ανανεώσουν τις παλαιάς τεχνολογίας επιχειρήσεις των γονιών τους με νέα μηχανήματα, νέες εγκαταστάσεις και πιο σύγχρονο τρόπο δουλειάς. Στην πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί υπάρχουν μεταξύ άλλων κάποιες προϋποθέσεις που δείχνουν τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης: εκτός από το ηλικιακό όριο που είναι το βασικότερο, ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι απόφοιτος λυκείου –ή αν είναι γυμνασίου, να έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια αγροτικού τομέα–, να μην έχει ασκήσει στο παρελθόν σημαντική αγροτική δραστηριότητα –άρα να μπουν νέοι αγρότες στο επάγγελμα–, να αυξήσει την απόδοση της εκμετάλλευσής του κατά 20% και να αποκτήσει επίσημα την ιδιότητα του αγρότη. Ο στρατηγικός στόχος είναι όχι μόνο να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις στην ελληνική περιφέρεια, αλλά να γίνουν και πιο ανταγωνιστικές ανεβάζοντας την ποιότητα του αγροτικού επιχειρείν.

Από 18 έως 40 ετών οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα είναι είτε παιδιά αγροτών που δεν έχουν ασχοληθεί έως τώρα με το επάγγελμα, είτε νέοι χωρίς καμία «σύνδεση» με την αγροτική παραγωγή.

Παλαιά τεχνολογία

Οι στατιστικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς, όπως προελέχθη, ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων παραμένει σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού άλλου αιώνα, χάνοντας το τρένο του ανταγωνισμού, η νέα γενιά αρνείται να παραλάβει την επιχείρηση των γονιών της και ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό των νέων ανθρώπων που σκέφτονται να ξεκινήσουν από την αρχή τη δική τους επιχείρηση. Ο διπλασιασμός της επιδότησης που θα γίνει με την πρόσκληση η οποία θα εκδοθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για την ΚΑΠ θεωρείται πως είναι ένα ποσό επαρκές ώστε να κινητροδοτήσει νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και να δώσει τα κατάλληλα εφόδια για βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

 Η επιδότηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου της ενίσχυσης και καταβάλλεται αμέσως, με την έγκριση του υποψηφίου. Η δεύτερη δόση αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου της ενίσχυσης και καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου του δικαιούχου, που μπορεί να είναι είτε θερμοκήπια, είτε μηχανήματα, είτε χώροι –στάνες και γεωργικές μονάδες– για να προχωρήσει η επιχείρηση. Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι οι εγκρίσεις και εκταμιεύσεις της πρώτης δόσης να έχουν δοθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα κυμανθεί από 400 έως 450 εκατ. ευρώ.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασιάζεται η επιδότηση στους νέους αγρότες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news