facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Οικογενειακή τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Νεκρός σε τροχαίο 68χρονος πατέρας, από τρακάρισμα με τον… γιο

Μια φοβερή οικογενειακή τραγωδία εξελίχθηκε πριν λίγη ώρα στην Αλεξανδρούπολη, όταν σε πολύ σοβαρό τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή των Λουτρών, έχασε την ζωή του ένας 68χρονος πατέρας που οδηγώντας το Ι.Χ. αυτοκίνητο του τράκαρε με το επαγγελματικό φορτηγάκι που οδηγούσε ο… γιος του.

Πρόκειται για γνωστή οικογένεια της Αλεξανδρούπολης και αυτό που συνέβη δεν το βάζει ο νους του ανθρώπου. Για άγνωστη αιτία, τα δυο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο 68χρονος πατέρας και ο γιος του να βρίσκεται σε κατάσταση φοβερού σοκ για αυτό που συνέβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην περιοχή υπήρχε κατά σύμπτωση ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε γρήγορα, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένας οδηγός ήταν ήδη νεκρός. Ο γιος του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αστυνομικός στο επάγγελμα, οδηγήθηκε από τους συναδέρφους του στην Αστυνομική Διεύθυνση σοκαρισμένος και προσπαθεί να καταθέσει για τις συνθήκες που συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία που επίσης έφτασε στο σημείο, περιορίστηκε να κάνει απλά πλύση του οδοστρώματος, αφού ο άτυχος οδηγός που έχασε την ζωή του δεν ήταν εγκλωβισμένος.

evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογενειακή τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Νεκρός σε τροχαίο 68χρονος πατέρας, από τρακάρισμα με τον… γιο"

Ρέγκλινγκ: Μέσω των δανείων του ESM η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκ. σε βάθος 10ετίας

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα έως και 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, με βάση τα σημερινά επιτόκια του 10ετούς της ομολόγου, σε περίπτωση που αποφάσιζε να κάνει πλήρη χρήση της πιστωτικής γραμμής των δανείων του ESM για την κάλυψη των δαπανών για την υγειονομική κρίση, εκτίμησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Η προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα φτάνει στα 3,7 δισ. ευρώ, δηλ. το 2% του ΑΕΠ της.

Ο γενικός διευθυντής του ESM, μιλώντας μετά το τέλους του Eurogroup, επανέλαβε ότι μόνος όρος για τη λήψη των δανείων από τον ESM θα είναι η χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να παράσχουν γρήγορα χρηματοδότηση, ειδικά σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε.

«Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες δυνατότητες απάντησης σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει η ενιαία αγορά και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ένωσης και της Ευρωζώνης», εξήγησε.

Στη δεύτερη φάση, της ανάκαμψης, που διαρκέσει περισσότερο, πιθανότατα δύο ή τρία χρόνια, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω τι πόροι μπορούν να διατεθούν, πέραν εκείνων που θα παρέχονται από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Μέσω των δανείων του ESM η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκ. σε βάθος 10ετίας"

Τουρκία: 48 νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - 4.055 συνολικά

Αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο τόσο οι νεκροί από κορωνοϊό, όσο και τα κρούσματα στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 48 νέοι θάνατοι και 1.708 νέα κρούσματα της COVID-19.

Πλέον, συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 4.055 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 146.457.

Τέλος, μέχρι στιγμής, έχουν πλήρως αναρρώσει 106.113 ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο αποθεραπεύτηκαν ακόμη 2.103 άνθρωποι.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: 48 νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - 4.055 συνολικά"

Βρετανία: 384 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό των κέντρων φροντίδας της Αγγλίας θα έχουν κάνει τη διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σε κάθε κέντρο θα οριστεί ένας κλινικός υπεύθυνος, και θα γίνονται καθημερινές αξιολογήσεις για την κατάσταση στους χώρους αυτούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία.

Όπως είπε, όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό των κέντρων φροντίδας, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, εξετάζονται ήδη, και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εξεταστεί όλοι. Επικαλούλά και ότι τα δύο τρίτα των κέντρων (64%) δεν είχαν καθόλου περιστατικά.μενος στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δήλωσε ότι τον Απρίλιο πέθαναν 31.203 άνθρωποι σε κέντρα φροντίδας, εκ των οποίων οι 11.560 είχαν κορονοϊό, αλ

Ο αριθμός νέων θανάτων από κορονοϊό που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο το υπουργείο Υγείας σε όλους τους χώρους, είναι 384, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 33.998. Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε πτώση 13% στους νοσηλευόμενους. Χθες πραγματοποιήθηκαν 133.784 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τον Ματ Χάνκοκ, η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας και ο αριθμός θανάτων μειώνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προχωρήσει στο τρίτο επίπεδο του συναγερμού για τον κορονοϊό.

Η αναπληρώτρια ιατρική επικεφαλής της Αγγλίας, Τζένι Χάρις, δήλωσε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού υπολογίζεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του 0,7 και του 1. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του ONS ότι περίπου 148.000 άτομα στην Αγγλία υπολογίζεται ότι είχαν τον ιό κατά το διάστημα από τις 27 Απριλίου έως τις 10 Απριλίου, αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 0,27% του πληθυσμού της χώρας. Η Χάρις σημείωσε ότι παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων, ο αριθμός των νέων περιστατικών συνεχίζει να μειώνεται, όπως επίσης οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι θάνατοι σε όλους τους χώρους. Τόνισε ακόμη ότι χρησιμοποιείται μόνο το 19% των κλινών στις μονάδες εντατικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 384 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Διαθέσιμα 240 δισεκ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια από τον ESM

To Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα τον μηχανισμό (ΕΣΜ Pandemic Crisis Support ) για τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών, ύψους έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Τα χαρακτηριστικά και οι όροι του μηχανισμού αυτού είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

«Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού, χωρίς να συνδέεται με μακροοικονομικούς όρους. Θεσπίζοντας το μέσο αυτό σε χρόνο – ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για έκτακτες ανάγκες με μία ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής μας».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και της πρωτοφανούς ύφεσης, οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες τους. Ως συνέπεια, και οι 10 χώρες – μέλη του ESM θα έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα φέτος. Με τον Pandemic Crisis Support, τα μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών τους με ασφαλή τρόπο, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό, καθώς ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη είναι η απαίτηση να δαπανηθούν τα χρήματα σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες του τομέα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθέσιμα 240 δισεκ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια από τον ESM"

ΓΕΝΟΠ: Θετικές οι προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την εθελούσια έξοδο

Θετικά υποδέχθηκε η ΓΕΝΟΠ τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, με αντικείμενο τις μετακινήσεις προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου και τα κίνητρα αποχώρησης για τους εργαζομένους που έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον της αποζημίωσης (15.000), σε όσους εργαζομένους έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπηρετούν στη Διεύθυνση Λ.Κ.Δ.Μ. και στις θυγατρικές εταιρίες «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης».

Το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον αποζημίωσης (15.000), καταβλήθηκε και στον ΑΔΜΗΕ, ενώ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης είχε καθορίσει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 10.000 ευρώ.

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτιμά ως θετική την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης. Ωστόσο, η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Στάσσης αναμένεται να επικυρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας στις 2 Ιουνίου, ενώ οι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους έως τις 30/6/2020 ώστε να έχουν αποχωρήσει έως τις 30/10/2020. Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις προσωπικού από το ορυχείο Αμυνταίου θα αρχίσουν μετά την 1η Ιουλίου 2020.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα ληφθεί και η απόφαση για την καταβολή των ειδικών επιδομάτων. Η ίδια απόφαση (για τα ειδικά επιδόματα) αφορά και τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ: Θετικές οι προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την εθελούσια έξοδο"

Ανοίγουν όλα τα πολυκαταστήματα από τη Δευτέρα

Ικανοποιημένoι μεν, αιφνιδιασμένοι δε δηλώνουν παράγοντες της αγοράς μετά την ανακοίνωση άρσης των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας για τα εμπορικά κέντρα της χώρας, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με δήλωση του στην ΕΡΤ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων δυο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Σημειώνεται ότι έως το μεσημέρι της Παρασκευής διαχειριστές μεγάλων εμπορικών πόλων με τους οποίους επικοινώνησε το euro2day.gr, δήλωναν άγνοια για μια τέτοια εξέλιξη. Αντίστοιχα και μεγάλες αλυσίδες που διατηρούν σημεία μέσα σε εμπορικά κέντρα διατηρούσαν στάση αναμονής.

Ωστόσο, το ζήτημα είχε τεθεί προς συζήτηση από στελέχη επιχειρήσεων, ιδίως μετά τις «αρρυθμίες» των προηγούμενων ΚΥΑ, που επέτρεπαν τη λειτουργία κάποιων συναφών επιχειρήσεων, και απέκλειαν άλλες.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, ενώ ανοιχτό μένει αν θα προλάβουν να ανοίξουν ρολά τη Δευτέρα.

Ήδη το πολυκατάστημα Attica θα ανοίξει μεν το κατάστημα στο City Link αύριο, ενώ σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τα εμπορικά κέντρα από Δευτέρα, αρχίζει η προετοιμασία για τη λειτουργία και των πολυκαταστημάτων σε Golden Hall και Mediterranean Cosmos πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι όλα τα εμπορικά κεντρα θα λειτουργήσουν χωρίς καταστήματα εστίασης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν όλα τα πολυκαταστήματα από τη Δευτέρα"

Προχωρά το πρόγραμμα διανομής υπολογιστών στους μαθητές

Οι χώρες πρέπει να διδαχθούν η μία από την άλλη στον τρόπο αντιμετώπισης της πρόκλησης της εκπαιδευτικής ψηφιακής μετάβασης.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η αρμόδια ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Mariya Gabriel κατά την παρέμβασή της σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν την Πέμπτη το Martens Centre for European Studies και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η κα Gabriel τόνισε ότι από την Επιτροπή τέθηκε αμέσως ως προτεραιότητα ο συντονισμός για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στην ψηφιακή εκπαιδευτική μεθοδολογία και αναδείχθηκε η σημασία οι μαθητές να ενισχυθούν με τις απαραίτητες δεξιότητες και εξοπλισμό ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται το action plan της Επιτροπής για το θέμα.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι η κρίση του κορωνοϊού λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες λειτούργησαν οι απαραίτητες διαδικτυακές πλατφόρμες και δημιουργήθηκε ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Μαρτίου είχαν λογαριασμούς στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον περίπου 90 χιλιάδες μαθητές και σε μόλις δέκα ημέρες ο αριθμός αυτός είχε γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο. Συγχρόνως λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακές τάξεις.

computers-2

Σημαντική πρόκληση, ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, ήταν η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού τόσο από τα σχολεία όσο και από τους μαθητές προκειμένου να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται και με τις σημαντικές δωρεές ιδιωτών που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα. Όπως υπογράμμισε «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων στην ψηφιακή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι μέχρις στιγμής έχουν συγκεντρωθεί δωρεές άνω των τριών εκατομμυρίων, με μεγαλύτερο δωρητή μέχρι στιγμής τον Όμιλο Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Tρεισήμισι χιλιάδες tablets και laptops παραδίδονται σε μαθητές όλης της Ελλάδος εκ μέρους των εταιρειών Public-MediaMarkt. Επίσης, 770 laptops διανέμει η εταιρεία Sunlight, και αυτή μέλος του ομίλου Olympia, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Καβάλας, Ξάνθης, Τοπείρου Μύκης, Αβδήρων και Κομοτηνής. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση γίνεται με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων σε παιδιά που διαπιστωμένα δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωρά το πρόγραμμα διανομής υπολογιστών στους μαθητές"

Δίκη Τοπαλούδη: Γιατί ερευνούν «ύποπτο» ρόλο ψυχιάτρου

Την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον ροδίτη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη θα ζητήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή, έκανε δεκτή εν μέρει την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος γιατρός και ο πατέρας του κατηγορούμενου, θεωρώντας, όπως ανέφερε στην αγόρευσή της, ότι επιχείρησαν να αποδώσουν στον 23χρονο, ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό.

Δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση κατά το σκέλος που αφορούσε την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου, αλλά και της αδελφής του – αλβανικής καταγωγής – έτερου καταδικασθέντος για τη δολοφονία.

Σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε εν μέσω συνθημάτων με κυρίαρχο το “Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη” το οποίο φώναξε κλαίγοντας και με σφιγμένη την γροθιά της, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο υποβασταζόμενη.

Η οικογένεια της φοιτήτριας, σύμφωνα με δήλωση του πατέρα της, Γιάννη Τοπαλούδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, που τους έκανε να αισθανθούν “μία στιγμιαία ψυχική ανακούφιση”. Όπως ανέφερε ο κ. Τοπαλούδης, “ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη, ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη. Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάναμε προς το τέλος, να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες, υπουργούς, παρα-υπουργούς … εμείς είμαστε μακριά από κόμματα”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Τοπαλούδη: Γιατί ερευνούν «ύποπτο» ρόλο ψυχιάτρου"

Ιταλία: Ακόμη 242 θάνατοι και 789 νέα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 223.885. Οι νεκροί έφτασαν τους 31.610. Παράλληλα, 120.205 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 223.096 και είχαν χάσει την ζωή τους 31.368 άνθρωποι ενώ 115.228 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 242 άνθρωποι και καταγράφηκαν 789 νέα κρούσματα. 4.977 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 808 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.792 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 60.470 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε, με 203 λιγότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 20 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 2.230 περισσότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή πρώτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται, για ένατη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο και θα δώσει «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι διάφορες περιφέρειες θα μπορέσουν να επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 18 του μηνός. Υπάρχουν ακόμη κάποιες αμφιβολίες, όμως, για την Λομβαρδία, στην οποία συνεχίζει να καταγράφεται, καθημερινά, περίπου το 50% του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων από κορωνοϊό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης Κόντε, οι οποίες θα αφορούν την επαναλειτουργία των οργανωμένων και ελεύθερων παραλιών στην χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ακόμη 242 θάνατοι και 789 νέα κρούσματα"

Μητσοτάκης: Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός

Τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τη στάση του στην περίοδο της πανδημίας απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμα του που προβλήθηκε στην τηλεδιάσκεψη για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι το εξής: «Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες.

Στην Ελλάδα καταφέραμε να πετύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς. Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός και για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών.

Όπως όλες οι κρίσεις, η πανδημία προσέφερε και ευκαιρίες. Στη χώρα μου, πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες.

Λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και εν τέλει, θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship).

Η Ψηφιακή Προεδρία θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών.

Το γεγονός αυτό θα φέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και, ιδιαίτερα, στους νέους.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο ενός ιστορικού οροσήμου: την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου του 1950.

Η νέα γενιά θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας ως βασική προτεραιότητα. Επομένως, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη του δικαιώματος των νεότερων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα οργανώσει μια ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτούς τους καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας, έχουμε δημιουργήσει μια φιλόδοξη ατζέντα για το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθοδηγούμενη από την εμπιστοσύνη μας στον Οργανισμό και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Σε αυτές τις προσπάθειες, βασίζουμε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός"

Η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρή καταδίκη για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, καθώς και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

«Στείλαμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. «Συνεχίζουμε τη διπλωματική μας προσπάθεια για μια συνεργασία δημιουργική», πρόσθεσε.

«Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει «να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο». Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι υπουργοί.

Και καταλήγει: «Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ"

Ισόβια + 15 χρόνια στους δολοφόνους της Ελ.Τοπαλούδη

Ισόβια και 15 έτη κάθειρξης στον καθένα ήταν η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στους δύο κατηγορούμενους για την φρικτή δολοφονία μετά από βιασμό της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Το δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτή την εισαγγελική εισήγηση επί των ποινών, με την πρόεδρο να ανακοινώνει την ποινή που άκουσαν έχοντας σκυμμένο το κεφάλι και εντελώς αμίλητοι οι δύο κατηγορούμενοι.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα προκαλώντας την έκρηξη της προέδρου που ζήτησε από όλους να σεβαστούν την διαδικασία "εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη" είπε αυστηρά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια + 15 χρόνια στους δολοφόνους της Ελ.Τοπαλούδη"

Χαρδαλιάς: Μάσκες, αποστάσεις και ένα άτομο ανά καμπίνα στα πλοία

«Το επόμενο διήμερο είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει και θα το κάνει σωστά» για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν προφανώς λάθος» η χθεσινή συνάθροιση πολιτών στην Ομόνοια, ενώ ανακοίνωσε τους κανόνες για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου και θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.





Ειδικά, για την ακτοπλοΐα, οι αποφάσεις της ειδικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, αφορούν σε επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία για θαλάσσιες ενδομεταφορές και πλόες εξωτερικού μέχρι τις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνοντας:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Οι αεροπορικές συνδέσεις  - Για ποιες χώρες και για πόσο επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα


Αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σήμερα έχουν εκδοθεί νέες αεροπορικές οδηγίες (NOTAMS), σύμφωνα με τις οποίες επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Αναλυτικά:

*Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
*Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
*Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59

* Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, αναμένεται αύξηση δρομολογίων και συνδέσεων από τις 18 Μάϊου υπογράμμισε ο Υφυπουργός, λόγω άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ από τις οδηγίες για τις πτήσεις εξαιρούνται πτήσεις cargo, Ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, κρατικές πτήσεις, πτήσεις επικίνδυνης κατάστασης, στρατιωτικές πτήσεις, πτήσεις ανεφοδιασμού και επαναπατρισμού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο»

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» αποφάνθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων και «ίσως θα είμαστε έτοιμοι αύριο», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» στη Λάρισα

Αναφορικά με τα κρούσματα στην Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι χθες μετά τα μεσάνυχτα επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το δήμαρχο Λάρισας για την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στην «Αρωγή». Επίσης, λήφθηκε η απόφαση ενισχυμένης επιτήρησης μετά από επικοινωνία και με τον Καθηγητή Τσιόδρα, επιβάλλοντας και απαγόρευση κυκλοφορίας από 10 βράδυ για 14 ημέρες, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και 2 αρνητικά τεστ για την επιστροφή στις δραστηριότητές τους για τους μικροπωλητές. Παράλληλα, διανεμήθηκαν μάσκες και αντισηπτικά σε όλους.

Με βάση τα παραπάνω, «τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων και της υγείας τους. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πιο αναλυτικά ανακοινώσε:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει από σήμερα 15-5- 2020 και για 14 ημέρες . Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο (2) διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε (5) ημέρες.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια
Αύριο 15/05/2020 οι Κ.ΟΜ.Υ. (Κινητές Ομάδες Υγείας) από τον Ε.Ο.Δ.Υ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.

Απάντηση για τον συνωστισμό στη νέα πλατεία Ομονοίας

Σε ερώτηση για το συνωστισμό που παρατηρήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ομονοίας την ώρα που παραδόθηκε στους πολίτες το νέο σιντριβάνι, απάντησε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, οι οδηγίες αφορούν σε όλες τις πλατείες και ο ιός κερδίζει έδαφος από το συνωστισμό». Συνεχίζοντας υποστήριξε πως, «προφανώς ήταν λάθος η συγκέντρωση και παραπέμπω στη δήλωση του Δημάρχου, ο οποίος με παρρησία αναγνώρισε το λάθος του».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Μάσκες, αποστάσεις και ένα άτομο ανά καμπίνα στα πλοία"

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων προς 7 χώρες

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία Covid-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες (συνολικά 5 νέες Notams):
*Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

*Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
* Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος»(ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην επικράτεια όλης της χώρας.

Οι εξαιρέσεις 

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων προς 7 χώρες"

Αναίτια επίθεση σε δημοσιογράφο του larissanet

Αναίτια επίθεση δέχθηκε ο δημοσιογράφος του larissanet.gr και της έντυπης larissanet, Πάνος Γαρουφαλιάς στην περιοχή της Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ.
Την ώρα που εκπρόσωποι των Ρομά παρέθεταν στα τηλεοπτικά συνεργεία τα αποτελέσματα εξετάσεων αντισωμάτων που υποβλήθησαν και τα οποία βγήκαν αρνητικά, ο συνάδελφός μας δέχτηκε αναίτια επίθεση με γροθιές από ομάδα παρευρισκομένων, υπό το βλέμμα αστυνομικών δυνάμεων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο μάτι και τη διακομιδή του στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα.
Απ’ όλη τη συντακτική ομάδα του larissanet, ευχές για ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδο στον στίβο του «ρεπορτάζ» Πάνο…

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίτια επίθεση σε δημοσιογράφο του larissanet"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 160 νεκροί - 40 νέα κρούσματα - 2.810 συνολικά - 23 διασωληνωμένοι

Στα 40 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2.810.

Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 160. Από τους θανόντες, 43 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.



Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 ασθενείς, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στις εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, τονίζοντας ότι απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά, απαιτούν ειδική διαχείριση».

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, καθώς στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στο νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, λέγοντας πως το «lockdown» δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Έχουμε μικρή διασπορά στη χώρα μας, μόνο τοπικές επιδημίες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία του ιού. «Το πρώτο κύμα στη χώρα μας έχει περάσει» σχολίασε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 160 νεκροί - 40 νέα κρούσματα - 2.810 συνολικά - 23 διασωληνωμένοι"

Καιρός: Καμίνι η Ελλάδα – Έσπασε όλα τα ρεκόρ η θερμοκρασία

Έσπασαν από σήμερα το μεσημέρι – και όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως αναμενόταν - τα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Μερικά χαρακτηριστικά σημερινά ρεκόρ είναι τα παρακάτω:
  • Σπάρτη, 40,7 βαθμοί (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας).
  • Λιβαδειά, 39,9 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας).
  • Φαλάσαρνα Χανίων, 39,8 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας).
  • Αρφαρά Μεσσηνίας, 39,6 (ρεκόρ εννέα ετών λειτουργίας)
  • Μεγαλόπολη, 37,8 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας).
  • Ψυχικό Αθηνών, 37,6 (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας).
  • Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, 37,2 (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας).
  • Ηγουμενίτσα, 35,8 (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας).
  • Ζαχάρω Ηλείας, 35,3 (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας).
  • Ζαγορά Πηλίου, 35,3 (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας).
Η μέγιστη θερμοκρασία της σημερινής μέρας καταγράφηκε στη Σπάρτη στις 15:45 και ήταν ίση με 40,7 βαθμούς και ακολούθησε η Κωπαΐδα με 40,6 βαθμούς, ενώ πολύ κοντά στους 40 βαθμούς έφτασαν και η Λειβαδιά και τα Φαλάσαρνα Χανίων με 39,9 και 39,8 αντίστοιχα.

Στην Αττική οι θαλάσσιες αύρες που επικράτησαν τις θερμές ώρες της ημέρας, κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές, καθώς μετέφεραν προς αυτές ψυχρότερες αέριες μάζες από τη θάλασσα.

Αντίθετα στο εσωτερικό του νομού οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ήταν έως 10-12 βαθμούς υψηλότερες, με την μέγιστη να σημειώνεται στο σταθμό Παπάγου (38,1).

Όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καμίνι η Ελλάδα – Έσπασε όλα τα ρεκόρ η θερμοκρασία"

Λάρισα: Βίντεο-ντοκουμέντο από τα επεισόδια των Ρομά

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στη Λάρισα, συγκεκριμένα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, με τους Ρομά να αντιδρούν στα νέα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν.

Το συγκεντρωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε στον κεντρικό δρόμο του οικισμού Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα, απευθύνοντας κάλεσμα προς κάθε Ρομά, σε κάθε γωνιά της γης.





Να ξεσηκωθούν όλοι, φωνάζει ένας εκ των παρευρισκομένων που φαίνεται να διαθέτει ηγετικές αρετές. «Να πάμε να σπάσουμε το σχολείο» προτρέπει τους υπόλοιπους. 

«Παιδιά αν έρθουν τα ΜΑΤ να είστε σοβαροί και να πάμε τρία άτομα να τους μιλήσουμε» αντιπροτείνει ένας άλλος, πιο συγκαταβατικός. 


Όση ώρα εκτυλίσσονται τα περιστατικά, οι Ρομά τραβούν βίντεο και τα στέλνουν σε φίλους και συγγενείς, ζητώντας συμπαράσταση. 

«Χαρδαλιά, έλα εδώ και θα σε κανονίσουμε καλά» φώναζαν οι πιο ένθερμοι, εκείνοι δηλαδή που έβαλαν τις φωτιές στους κάδους, απειλώντας να κάψουν και το σχολείο. 

Στην εμφάνιση του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος, οι Ρομά εξαγριώνονται και κινούνται απειλητικά εναντίον του. 

«Δρόμο, εξαφανιστείτε!» φωνάζουν καθώς κατευθύνονται προς το μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι παραπάνω σκηνές μεταδίδονται και live στο Facebook, ώστε να τις δουν ακόμα περισσότεροι ώστε να σπεύσουν προς συμπαράσταση. 

Οι πιο ψύχραιμοι, ζητούν να επικρατήσει η λογική. Μάλιστα επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους, ζητώντας τους να παρέμβουν ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 


nomikiekproswpos


«Είναι οι ίδιοι άνθρωποι , που δέχθηκαν αμέσως να μπουν σε καραντίνα και την κράτησαν σφιχτά για 14 μέρες, υπακούοντας απόλυτα στις οδηγίες, με νηφαλιότητα» λέει στο protothema.gr νομική εκπρόσωπος οικογενειών Ρομά, Ανθούλα Ανάσογλου. 

Για να προσθέσει: «Τώρα που συνεχίζουμε να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και χάρη ς αυτήν την φροντίδα προχωράμε , θα πρέπει να υπάρξει μια ψυχραιμία και μια αυτοσυγκράτηση για να μην υπάρχει πισωγύρισμα. Οι κάτοικοι του οικισμού υποστηρίζουν ότι είχαν θορυβηθεί και έκαναν μόνοι τους ιδιωτικά τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά . Πάρολαυτα θα πρέπει να δείξουν την ίδια ζέση και προθυμία όπως είχαν επίδειξει με πλήρη επιτυχία και την προηγούμενη φορά και να δεχθούν την παρέμβαση του υπουργείου και τα αποτελέσματα των δημοσίων τεστ , γιατί δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν αλλάξει τα δεδομενα με την πορεία του χρόνου. Εύχομαι να δώσουν πάλι το λαμπρό παράδειγμα και να επικρατήσει η λογική». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Βίντεο-ντοκουμέντο από τα επεισόδια των Ρομά"

Κοροναϊός: Ο ιός θέρισε τους οίκους ευγηρίας σε Αγγλία και Ουαλία

Τουλάχιστον 12.000 ένοικοι οίκων ευγηρίας πέθαναν από τον νέο κοροναϊό μέσα σε δύο μήνες στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας το εύρος της πανδημίας στα ιδρύματα αυτά τα οποία η κυβέρνηση κατηγορείται ότι είχε παραμελήσει.

Συνολικά 12.256 άνθρωποι που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας πέθαναν λόγω των συνεπειών της ασθένειας Covid-19 από τις 2 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Ανάμεσά τους, 9.039 άνθρωποι πέθαναν στις δομές αυτές, δηλ. το 72,2% των θανάτων και 3.444 πέθαναν στο νοσοκομείο (27,5% των θανάτων).

Σύμφωνα με την ONS, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων ενοίκων των οίκων ευγηρίας αυτή την περίοδο συνδέονται με την επιδημία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε προχθές, Τετάρτη, στη Βουλή των Κοινοτήτων πως ο αριθμός των θανάτων στα ιδρύματα αυτά είναι «πολύ αυξημένος».

Ο Συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος κατηγορείται ότι «άργησε πολύ» να αντιδράσει προκειμένου να προστατευθούν εργαζόμενοι και ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ανακοίνωσε την αποδέσμευση επιπλέον ποσού ύψους 600 εκατ. στερλινών (680 εκατ. ευρώ) για τον σκοπό αυτόν.

Από την έναρξη της επιδημίας, πολλές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα τέθηκαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ και, μερικές φορές, για την πρόωρη επιστροφή στα ιδρύματά τους ασθενών από Covid-19 που βγήκαν από τα νοσοκομεία.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή είχε αποκλείσει επί πολλές εβδομάδες, στους καθημερινούς απολογισμούς της για τον ιό, τα θύματα στους οίκους ευγηρίας. Τελικά αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στα τέλη Απριλίου.

Συνολικά, 33.841 θάνατοι που συνδέονται με τον κοροναϊό επήλθαν στην Αγγλία και την Ουαλία από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2020 --και είχαν καταγραφεί έως τις 5 Μαΐου-- ανέφερε η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ο ιός θέρισε τους οίκους ευγηρίας σε Αγγλία και Ουαλία"

Ενοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Τοπαλούδη

Ομόφωνα ένοχοι για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τοπαλούδη.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του επί της ενοχής των δύο νεαρών κατηγορουμένων και η διαδικασία συνεχίζεται με το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά, ώστε να ανακοινωθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου επί των ποινών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Τοπαλούδη"

Κοντοζαμάνης: Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από τα νοσοκομεία δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απέδωσε σε παρερμηνεία δηλώσεων του υπουργού Υγείας τα περί «κατάργησης των ΤΕΠ ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων και υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ».

Τα ΤΕΠ, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, παραμένουν στα νοσοκομεία ως αυτοτελή τμήματα. Τόνισε δε, ότι η διασύνδεσή τους στο ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της προσπάθειας για εξειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕΠ λέγοντας ότι «θέλουμε να πάμε ακόμα πιο πέρα, να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ειδικότητα επείγουσας ιατρικής».

Απαντώντας σε σχετικές προτάσεις του κ. Ξανθού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι προωθείται ένα πιο βελτιωμένο σύστημα εφημέρευσης «ώστε να έχουμε ορθολογική κατανομή των περιστατικών», και να μην υπάρχει συνωστισμός, καθώς και την επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κομμάτι της διαλογής των επειγόντων περιστατικών.

Συμφώνησε επίσης με τον κ. Ξανθό για τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ασκείται και με το 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ σημαντικός βραχίονας, που μπορεί να δώσει ανάσα στα νοσοκομεία, και τα μη επείγοντα περιστατικά τα οποία προσέρχονται τις ημέρες εφημερίας, να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ανέφερε επίσης, ότι ο σχεδιασμός σχετικού νόμου του 2015 παραμένει, προκειμένου να δημιουργηθούν «κι άλλα» κέντρα 24ωρης εφημέρευσης «για να καλύψουμε όλο το λεκανοπέδιο. Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές στα νοσοκομεία, οι γιατροί που προσλήφθηκαν για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών να μην πηγαίνουν στις κλινικές.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών"

Κορωνοιός - Ρωσία: Άλλη μια μέρα με περισσότερα από 10.000 κρούσματα

H Ρωσία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε 24 ώρες και σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Μόσχα ξεκινά μια τεράστια εκστρατεία διαγνωστικών τεστ για να ελέγξει την ύπαρξη αντισωμάτων μεταξύ του πληθυσμού.

Συνολικά 10.598 νέα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 262.843, τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Από τις 3 Μαΐου στη Ρωσία καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα, με εξαίρεση τη χθεσινή ημέρα που ήταν μόνο 9.974.

Ωστόσο η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες με μόνο 2.418 θανάτους.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν τη μεγάλη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ, με 6,4 εκατομμύρια να έχουν γίνει μέχρι χθες Πέμπτη, και όχι στη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας.

Εξάλλου από σήμερα οι αρχές της Μόσχας, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Ρωσία, ξεκινούν μια μαζική εκστρατεία διενέργειας τεστ σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων αλλά και την παρουσία αντισωμάτων στον πληθυσμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοιός - Ρωσία: Άλλη μια μέρα με περισσότερα από 10.000 κρούσματα"

Έρευνα: Η καραντίνα θα φέρει καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες!

Τη φράση «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» επιβεβαιώνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η μεγάλη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά τα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αυξάνει τον κίνδυνο για πιο ζεστά καλοκαίρια και πιο ισχυρούς μουσώνες. Με τα εργοστάσια να σταματούν την παραγωγή τους και τους δρόμους να αδειάζουν από οχήματα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η έλλειψη της θολούρας που προκαλούσαν τα καυσαέρια έκανε την ατμόσφαιρα πιο καθαρή με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Ινδών που μπόρεσαν να δουν τα Ιμαλάια για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα η εξέλιξη αυτή, όμως, σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα «εμπόδια» στην ποσότητα της ακτινοβολίας από τον ήλιο που φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Στις αρχές του 2020 οι επιστήμονες είχαν καταγράψει μια μεγαλύτερη φωτεινότητα στην επιφάνεια της Γης με το lockdown και τους καθαρότερους ουρανούς να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο φαινόμενο.

«Τα αεροζόλ μπορούν να απορροφήσουν την ακτινοβολία. Μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τα σύννεφα και να τα κάνουν πιο «αντανακλαστικά» και πιο ανθεκτικά» εξηγεί η Βρετανίδα ειδική στο κλίμα Λόρα Γουίλκοξ.

Αντίθετα με το διοξείδιο του άνθρακα αυτά τα σωματίδια διατηρούνται στην ατμόσφαιρα μόνο για έως δύο εβδομάδες κάτι που σημαίνει ότι και η μείωση τους μπορεί να γίνει πιο γρήγορα αισθητή. «Λόγω της μείωσης αυτών των σωματιδίων θα βλέπουμε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στην επιφάνεια της Γης και επομένως πιθανώς να έχουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε περιοχές που συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης» προσθέτει η Γουίλκοξ.

Η Γουίλκοξ και η ομάδα της έκαναν ένα βήμα παραπάνω προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί να ευσταθεί η φράση «κλιματική αλλαγή λόγω Covid 19» με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν να δείχνουν ότι απότομες αλλαγές στα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας μπορεί να επιταχύνουν τις κλιμματικές αλλαγές στο μέλλον.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι πιο θερμές ημέρες του έτους θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2050 με το 1/3 της αύξησης αυτής να οφείλεται στους καθαρότερους ουρανούς.

Η τελευταία έρευνα, μάλιστα, δείχνει ότι η μείωση στην μόλυνση του περιβάλλοντος στην Ασία θα μπορούσε να φέρει πιο έντονους μουσώνες λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στους ωκεανούς και τις ηπειρωτικές περιοχές.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Η καραντίνα θα φέρει καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες!"

Επεισόδια στη Ν. Σμύρνη Λάρισας – Άναψαν φωτιές, έκλεισε κεντρικός δρόμος (βίντεο)

Επεισοδιακή ήταν η εξέλιξη, στην επιχείρηση μεταφοράς των κρουσμάτων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό…
Νωρίτερα έφτασε λεωφορείο (φωτ.) στην περιοχή του οικισμού Ρομά, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, με το οποίο θα γίνονταν η μεταφορά των πολιτών στην δομή που έχει δημιουργηθεί στην «Αρωγή».
Τελικά στο σημείο επικράτησε ένταση με αποτέλεσμα τόσο το λεωφορείο, όσο και όχημα του ΕΟΔΥ να αποχωρήσουν από την περιοχή του οικισμού.
Πλέον αναμένεται η Αστυνομία να επιβάλλει την τάξη, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταφορά των κρουσμάτων στην «Αρωγή».

Αυτή την ώρα έχουν ανάψει φωτιές επί της οδού Σωκράτους, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από τη γέφυρα της Νέας Σμύρνης, στον κυκλικό κόμβο Ηρώων Πολυτεχνείου και Αεροδρομίου

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη Ν. Σμύρνη Λάρισας – Άναψαν φωτιές, έκλεισε κεντρικός δρόμος (βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news