facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Προκαλεί ο Τούρκος Α/ΓΕΝ: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επαναλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (Α/ΓΕΝ), Ναύαρχος Ερτζιουμέντ Τατλίογλου, μιλώντας σε εκδήλωση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες. Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Και συνέχισε, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά. Τα μέρη που δείχνουν ως δικά τους στους χάρτες τους περιλαμβάνουν και τις περιοχές μας».

Αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ο Τούρκος αξιωματικός είπε: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα. 7 από αυτά αφορούν εμάς. Αφορούν τη ναυτιλία. Γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους. Αντί όμως να τα λύσει, η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχουν οπλίσει 19 από αυτά. Έχουμε νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να τα δείξουν ως δικά τους οργανώνοντας επισκέψεις αξιωματούχων».

«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά σε 12 μίλια το 2020. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία. »Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια και στο Αιγαίο». Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει το ρόλο της περιφερειακής ηγεσίας», είπε ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Θέλοντας να τονίσει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα είχε λιγότερα πλοία από εμάς, τώρα βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο επίπεδο».

«Δεν θέλουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα»

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει για την Τουρκία η Μαύρη Θάλασσα, ο αρχηγός του τουρκικού ΠΝ είπε πως η χώρα του δεν θέλει να υπάρχουν πλοία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών του NATO στην περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα μόνοι μας και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα».

«Δεν πρέπει να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή. Πρέπει να σεβαστούν τη Συνθήκη του Μοντρέ. Η Τουρκία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα μόνη της», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Τούρκος Α/ΓΕΝ δήλωσε ότι το τουρκικό ναυτικό κατασκευάζει μια νέα ναυτική βάση στην περιοχή βορειοανατολικά της Αμμοχώστου στην Κύπρο. «Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Τούρκος Α/ΓΕΝ: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επαναλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση νησιών"

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη – Κλειστή η Ούλωφ Πάλμε

Επεισόδια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μια ομάδα περίπου 40 ατόμων έχουν βάλει σε φωτιές σε κάδους ενώ πέταξαν και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Λόγω των επεισοδίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύμα της Ούλοφ Πάλμε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη – Κλειστή η Ούλωφ Πάλμε"

Πολυτεχνείο 2023: Επεισόδια μετά τις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σοβαρά επεισόδια ξεκίνησαν μετά τις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο πριν τις 20.00 στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το tempo24 η ένταση ξεκίνησε μετά από ρίψεις μολότοφ από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το pelop.gr τα χημικά και οι κρότου – λάμψεις που έριξαν οι αστυνομικοί, έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Όμως αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 50η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πέτρες, μολότοφ και αντικείμενα δέχθηκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά.

Στη συμβολή των οδών Εγνατία με Εθνικής Αμύνης είχε στηθεί φραγμός της ΕΛ.ΑΣ. για να εμποδίσει τα άτομα από τις πορείες, να κατευθυνθούν προς το ΑΠΘ. Αυτό φαίνεται πως «άναψε» τα αίματα ακόμη περισσότερο…

Ένταση μετά την πορεία της Αθήνας

Στις 20.30 μία ομάδα 40 ατόμων έστησε οδοφράγματα επί της Ούλοφ Πάλμε, μπροστά από τις φοιτητικές εστίες. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο 2023: Επεισόδια μετά τις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα"

Ερντογάν: Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ σε αντίθεση με άλλους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην καγκελαρία, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς υποδέχτηκε τον Ερντογάν, ενώ πριν αποσυρθούν στα ενδότερα, έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στον πόλενο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξαπολύοντας εκ νέου βέλη κατά των Ισραηλινών.

«Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι' αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσες μας. Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χτυπιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Εμείς δεν περάσαμε από τα δεσμά του Ολοκαυτώματος και δεν είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι' αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό».

Όσο για τα ουκρανικά σιτηρά, ανέφερε: «Όποια δουλειά κι αν κάναμε στο θέμα των σιτηρών, δεν κάναμε διακρίσεις. Το 40% από το διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έφτασε στην Ευρώπη, το 14% σε εμάς, το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μια σημαντική ποσότητα σιτηρών. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει σιτηρά μέσω του διαδρόμου σε 4 ή 5 χώρες και θα λάβει μέτρα».

Ο Ερντογάν έριξε στο τραπέζι και το ενταξιακό της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις» είπε ο Σολτς

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα. Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».

«Το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Για μια ειρηνική προοπτική, η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις ενέργειές της. Έχουμε διαφορετικές απόψεις (με τον Ερντογάν)» είπε, ακόμα, ο Γερμανός καγκελάριος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ σε αντίθεση με άλλους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα"

Σκλαβενίτης: Έκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Ο Σκλαβενίτης έδωσε έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ στους 31.350 εργαζόμενους του. Η φετινή έκτακτη ενίσχυση καταβλήθηκε σε όλους τους εργαζομένους, πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ είναι κατά 50% υψηλότερη από την περσινή που είχε δώσει ο Σκλαβενίτης στους εργαζομένους της.

Η συνολική έκτακτη παροχή ξεπερνά τα 9,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η εταιρεία Σκλαβενίτης είχε προχωρήσει σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της.

Οι πωλήσεις της Σκλαβενίτης είχαν ανέλθει την περσινή περίοδο στα 3,7 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. ευρώ το 2021), τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε 226 εκατ. ευρώ (έναντι 251,2 εκατ. ευρώ το 2021), ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 60,1 εκατ. ευρώ (από 82,3 εκατ. ευρώ το 2021), ποσοστό 1,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ακόμη κατά τη διάρκεια της περασμένη χρονιάς δημιουργήθηκαν 2.352 νέες θέσεις εργασίας και στο τέλος του 2022 ο αριθμός του προσωπικού ήταν 29.800 άτομα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκλαβενίτης: Έκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους"

Δυστύχημα Τεμπών: Βρέθηκε το «μαύρο» κουτί του Intercity στα συντρίμμια των βαγονιών στο Κουλούρι

Το «μαύρο» κουτί της  επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, βρέθηκε στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Κουλούρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το καταγραφικό έχει υποστεί μεγάλες φθορές και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί κάποια πληροφορία από αυτό. Θυμίζουμε πως από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη είχε βρεθεί μόνο το καταγραφικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο οι τεχνικοί από την Γένοβα και την Αθήνα που το εξέτασαν την περασμένη άνοιξη δεν μπόρεσαν να εξάγουν κάποια στοιχεία καθώς και αυτό είχε υποστεί ζημιά μετά τη σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες στο σημείο όπου φυλάσσονται τα βαγόνια  συνεχίζονται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρέθηκε βιολογικό υλικό το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση σε μια προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να ταυτοποιηθεί το 57ο θύμα.

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα Τεμπών: Βρέθηκε το «μαύρο» κουτί του Intercity στα συντρίμμια των βαγονιών στο Κουλούρι"

Καιρός αύριο: Ψυχρή εισβολή με βροχές και καταιγίδες – Πού θα πέσουν χιόνια

Αλλάζει όψη ο καιρός αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου με βροχές σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Σε ορεινές περιοχές θα χιονίσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά και τοπικά στα κεντρικά ορεινά. Από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ο καιρός σταδιακά θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 6 με 8 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στην κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες στα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 19 και τοπικά στα νότια τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι γρήγορα σε 6 με 8 και το βράδυ έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στη Θράκη πολύ νωρίς το πρωί θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι γρήγορα σε 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, όμως από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από τις προμεσημβρινές στα υπόλοιπα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ, γρήγορα 6 με 8 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως και το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 6 με 8 και από το βράδυ στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ψυχρή εισβολή με βροχές και καταιγίδες – Πού θα πέσουν χιόνια"

Πολυτεχνείο: Σε 11 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Σε έξι προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία, λίγο πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της πορείας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες έξι προσαγωγές σημειώθηκαν στην οδό Λοκρίδος, Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Άγιο Σάββα, πριν ξεκινήσεις η πορεία.

Οι υπόλοιπες σημειώθηκαν στην Ομόνοια και σε άλλα σημεία.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Σε 11 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας"

Θαλαμηγός αποβίβασε μετανάστες σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη – Το σκάφος ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Κέας από το Λιμενικό

Είκοσι τέσσερις πρόσφυγες/μετανάστες που νωρίτερα είχαν αποβιβαστεί από θαλαμηγό σκάφος σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη εντόπισαν και περισυνέλεξαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση της θαλαμηγού με δύο επιβαίνοντες στην Κέα.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θαλαμηγός αποβίβασε μετανάστες σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη – Το σκάφος ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Κέας από το Λιμενικό"

Χαλκιδική: Πάνω από 80 τόνοι λάδι εξαφανίστηκαν από τον Συνεταιρισμό στον Πολύγυρο – Υπεξαίρεση «βλέπει» η ΕΛΑΣ

Πάνω από 80 τόνοι είναι τελικά η ποσότητα του λαδιού που χάθηκε από τις δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να «δείχνει» υπεξαίρεση και όχι κλοπή, όπως είχε αρχικά πει η διοίκηση.

«Η απώλεια, δε, της συγκεκριμένης ποσότητας είναι προϊόν κακουργηματικής υπεξαίρεσης και τελέστηκε το διάστημα από την άνοιξη του 2022 έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους», αναφέρει πιο αναλυτικά το συμπέρασμα της έρευνας από το Τμήμα Ασφάλειας Πολύγυρου στη Χαλκιδική για τους δεκάδες τόνους λαδιού που εξαφανίστηκαν.

Στις αρχές Οκτώβρη έγιναν διαδοχικές μηνύσεις, όταν διαπιστώθηκε ότι ποσότητες ελαιολάδου που φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού είχαν κάνει… φτερά. Αρχικά, η διοίκηση του Συνεταιρισμού κατέθεσε μήνυση για κλοπή και ακολούθησαν μηνύσεις ελαιοπαραγωγών για υπεξαίρεση.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας «δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης και της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, σχηματίστηκε δικογραφία που υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι δράστες των παραπάνω πράξεων ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η Εισαγγελία αναμένεται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για την ταυτοποίηση των δραστών. Την ίδια στιγμή, με μέριμνα της Ασφάλειας Πολύγυρου, η μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού έχει σφραγιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Πάνω από 80 τόνοι λάδι εξαφανίστηκαν από τον Συνεταιρισμό στον Πολύγυρο – Υπεξαίρεση «βλέπει» η ΕΛΑΣ"

Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα προκειμένου να συμβάλει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

Το να επιτρέψει την είσοδο των καυσίμων, είπε ο αξιωματούχος, δίνει στο Ισραήλ επιπλέον χώρο προκειμένου να ελιχθεί στη διεθνή σκηνή έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκστρατεία του που έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ποσότητα των καυσίμων θα δώσει «ελάχιστη» υποστήριξη για το νερό, το αποχετευτικό και το υγειονομικό σύστημα στη Γάζα ώστε να αποτραπούν οι επιδημίες, είπε ο αξιωματούχος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα"

Συνάδελφοι αστυνομικού που τραυματίστηκε: Έχει εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο – Μια μολότοφ, ουσιαστικά, τον «έλουσε»

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε χθες βράδυ, στα Εξάρχεια, και η κατάσταση της υγείας του είναι πιο σοβαρή, από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε διάφορα σημεία του σώματος του, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μετά την επίθεση που δέχτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συνάδελφοι του περιέγραψαν την στιγμή της επίθεσης:

«Οι νεαροί μας πλησίασαν, χωρίς όμως τίποτα να προμηνύει ότι θα μας επιτεθούν και ξαφνικά έβγαλαν τις μολότοφ και τις εκσφενδόνισαν. Μια μολότοφ, ουσιαστικά, τον «έλουσε» με αποτέλεσμα να έχουν καεί τα μαλλιά του και να έχει εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. Ο συνάδελφος μεταφέρθηκε αρχικά σε κλινική των Εξαρχείων όπου του περιποιήθηκαν τα τραύματα του και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο 401».

Οι άγνωστοι, εκτός από τις μολότοφ, πέταξαν και ένα γκαζάκι το οποίο δεν εξερράγη και περισυνελλέχθηκε από την Κρατική Ασφάλεια για να μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάδελφοι αστυνομικού που τραυματίστηκε: Έχει εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο – Μια μολότοφ, ουσιαστικά, τον «έλουσε»"

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι συμφώνησαν για την ψηφιοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων - Αναλυτικά η διαδικασία

Επήλθε σήμερα συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συμβολαιογράφων για τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

Μετά την συμφωνία των δύο μερών το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων δηλαδή της λήξη ή μη της απόχης που έχει αποφασιστεί, σε έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

20231117_Meeting_Notaries_018-Edit

20231117_Meeting_Notaries_014-Pano-Edit

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από διαβουλεύσεις, ενόψει της ενεργοποίησης της μεταρρύθμισης του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, κατέληξαν στα εξής:

«Από 1/1/2024 το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία, που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά και να υποβάλλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί, τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους.

Η νέα διαδικασία θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Εκκίνηση συναλλαγής αποκλειστικά από το συμβολαιογράφο: Η συναλλαγή εκκινεί με την καταχώρηση στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης των προς συναλλαγή ΚΑΕΚ και της πρόσκλησης σε συμβαλλόμενα μέρη, μέσω gov.gr. Κατά την εκκίνηση της συναλλαγής τα ΚΑΕΚ “κλειδώνουν” ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα καμία άλλη συναλλαγή για τα ίδια ακίνητα μέχρι την ολοκλήρωσή της παρούσας.

Άντληση δικαιολογητικών με διαλειτουργικότητα: Μετά τη λήψη των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων, ο συμβολαιογράφος αντλεί μέσω του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο.

Υπογραφή συμβολαίου: Ο συμβολαιογράφος αναρτά το επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου του σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή, υπογεγραμμένο με δική του ηλεκτρονική υπογραφή.

Ο τρόπος που τηρεί το αρχείο του ο συμβολαιογράφος καθώς και ο έλεγχος της δικαιοπρακτικής ικανότητας των συμβαλλομένων είναι ζητήματα στα οποία δεν επεμβαίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εξακολουθούν να ρυθμίζονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι τρόποι ψηφιακής ανάρτησης είναι οι ακόλουθοι:

α) Μεταφόρτωση ανοικτού (αναγνώσιμου) αρχείου pdf, συνοδευόμενου με αρχείο τύπου json ή xml που περιέχει τα στοιχεία της συναλλαγής. Δεν γίνονται αποδεκτά αρχεία με χειρόγραφες παραπομπές και σαρωμένα αρχεία.

β) Χρήση εξωτερικής εφαρμογής που ο συμβολαιογράφος χρησιμοποιεί ήδη. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για αυτό το σκοπό έχει αναπτύξει και παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε εταιρείες λογισμικού, οδηγό διασύνδεσης και ειδική διεπαφή (API).

Ψηφιακή υποβολή και πληρωμή τελών στο Κτηματολόγιο

Η υποβολή του φακέλου προς μεταγραφή στο Κτηματολόγιο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας, όπου παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής τελών από τον αγοραστή με χρήση κάρτας ή μέσω κωδικού τραπέζης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύεται για την πραγματοποίηση της μεταγραφής σε μια ημέρα, εφόσον χρησιμοποιείται η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων. Στην περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα ακυρότητας, δεσμεύεται για απάντηση στον αγοραστή εντός αντίστοιχου χρονικού διαστήματος».

Φλωρίδης: H κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να περιοριστεί ο χρόνος για τη συλλογή των εγγράφων

«Το καθεστώς σύνταξης των συμβολαιογράφων παραμένει στους συμβολαιογράφους. Στη δική τους ευθύνη είναι η υποχρεωσή τους να υποβάλουν ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου μαζί με περίληψη στο Κτηματολογικό Γραφείο» δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε:

«Ο σκοπός των κυβερνητικών προσπαθειών είναι η καταχώρηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων, των ψηφιακών πλέον, είναι να ολοκληρώνονται σε μία μέρα. Προφανώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστεί και ο χρόνος για την συλλογή των εγγράφων που απαιτούνται για να καταρτιστεί ένα συμβόλαιο, έτσι ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται ακόμη περισσότερο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις και αυτές θα βοηθήσουν στη συνέχεια τα πράγματα να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά οι βασικοί συντελεστές για τις εξελίξεις αυτές θα παραμείνουν οι Συμβολαιογράφοι. Το κράτος θα παρέχει όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες έτσι ώστε τα πράγματα να γίνονται ταχύτερα και ασφαλέστερα. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον κύριο Κυρανάκη και τον κύριο Μπούγα και βεβαίως τους εκπροσώπους των Συμβολαιογράφων για την πολύ καλή διάθεση συνεννόησης που επέδειξαν σήμερα ώστε να καταλήξουμε σε κάτι που νομίζω ότι θα τους βοηθήσει».

Μπουγάς: Συμφωνήθηκε ότι δεν θίγεται ο ρόλος των συμβολαιογράφων, αντίθετα ενισχύεται

«Το υπουργείου Δικαιοσύνης όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθούσε και συνεργαζόταν με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και προσωπικά με τον υφυπουργό συνεργαστήκαμε πολλές φορές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι προωθούμενες από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ρυθμίσεις δεν θίγουν επουδενί την δημοσιότητα, την ασφάλεια των συναλλαγών τις οποίες καταρτίζουν οι συμβολαιογράφοι και ότι οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθήσουν να έχουν τον αποκλειστικό ρόλο στην αποτύπωση της βούλησης των συμβαλλομένων» δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπουγάς.

«Αυτό σήμερα συμφωνήθηκε ήρθησαν οι αμφιβολίες και οι αμφισβητήσεις που ενδεχομένως υπήρξαν, συμφωνήθηκε ότι δεν θίγεται ο ρόλος των συμβολαιογράφων και αντίθετα ενισχύεται και η ασφάλεια και η δημοσιότητα και προσθέτουμε πλέον και την ταχύτητα στις συναλλαγές που και εδώ ο ρόλος των συμβολαιογράφων θα είναι βασικός και πρωταρχικός» συμπλήρωσε.

Κυρανακης: Συμφωνούμε ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται ως ψηφιακά αντίγραφα στο Κτηματολόγιο σε αναγνώσιμη μορφή

«Ευχαριστούμε καταρχάς τον υπουργό Δικαιοσύνης τον κ.Φλωρίδη για τη φιλοξενία και το ρόλο που έπαιξε την σημερινή μας συνάντηση. Θεωρούμε ότι υπάρχει πλέον ταύτιση απόψεων και συμφωνία ως προς αυτονόητες αλλαγές οι οποίες πρέπει να συμβούν για να φτάσουμε σε γρήγορη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο και έτσι να φέρουμε ασφάλεια δικαίου σε αγοραστές οι οποίοι δίνουν τα χρήματα τους για ένα και σήμερα είναι στην κυριολεξία στον αέρα. Άρα λοιπόν Συμβολαιογράφοι, υπουργείο Δικαιοσύνης και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σήμερα συμφωνούμε στα εξής: συμφωνούμε ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται ως ψηφιακά αντίγραφα στο Κτηματολόγιο σε αναγνώσιμη μορφή ώστε να μπορεί να υπάρχει επιτάχυνση και καλύτερη διαχείριση ψηφιακών εγγράφων, συνοδευόμενα από μία ψηφιακή περίληψη η οποία θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. 

«Συμφωνήσαμε ότι θα απαγορευτούν πλέον οι χειρόγραφες παραπομπές και θα σαρωμένα έγγραφα τα οποία δυσκολεύουν τη διαδικασία, συμφωνήσαμε ότι θα αντλούν τα βασικά στοιχεία των συμβαλλομένων από τις βάσεις δεδομένων του gov.gr. Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παράσχει δωρεάν διεπαφές το λεγόμενο API σε ήδη υπάρχοντα λογισμικά τα οποία χρησιμοποιούν οι συμβολαιογράφοι πώς να συντάξουν τα δικά τους συμβόλαια και συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε νέα ψηφιακή πλατφόρμα για σύνταξη συμβολαίων θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο των συμβολαιογράφων, των δικών τους συλλόγων διότι εκείνοι είναι που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συντάσσουν τα συμβόλαια, τα οποία εμείς ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ούτε θέλουμε ούτε έχουμε αρμοδιότητα να επέμβουμε» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι από κοινού θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη να διευκολύνουμε τη ζωή του και οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία στις ουρές με τη δια ζώσης εξυπηρέτηση επιτέλους με την κοινή μας προσπάθεια θα τελειώσουν» συμπλήρωσε δε.

Ρούσκας: Eίναι μία νέα αρχή και για το κτηματολόγιο και για την ηλεκτρονική εποχή του συμβολαίου

«Λύση και στο ζήτημα του κτηματολογίου σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όπως έγινε και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είμαστε σύμφωνοι με αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, του υφυπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού του κυρίου Κυρανάκη. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα συλλογικά μας όργανα και σήμερα είναι μία νέα αρχή και για το κτηματολόγιο και για την ηλεκτρονική εποχή του συμβολαίου που επισημαίνω ότι θα είναι στην αρμοδιότητα της ελληνικής συμβολαιογραφίας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι συμφώνησαν για την ψηφιοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων - Αναλυτικά η διαδικασία"

Αποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα

Aποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτό το αίτημά της για υφ΄ όρον απόλυση καθώς είναι μητέρα ανήλικου τέκνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021 είχε μειωθεί η ποινή κάθειρξής της για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014, για την οποία την ευθύνη είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Συγκεκριμένα, από ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καταδικάστηκε τελικά σε έξι χρόνια και τρεις μήνες.

Πως είχαν πιάσει την Πόλα Ρούπα

Η 54χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010 μαζί με πέντε ακόμη συνεργούς της και τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Είχε κατηγορηθεί για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014 και τον Απρίλιο του 2021 η ποινή της για την επίθεση μειώθηκε. Έτσι παρόλο που αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, τελικά καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες.

Η Πόλα Ρούπα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν ηθικός αυτουργός της επίθεσης με φυσικό αυτουργό τον σύντροφο της.

Το χτύπημα στην ΤτΕ είχε γίνει νωρίς το πρωί μέσω αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Αμερικής έξω από το κτίριο της τράπεζας. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και είχε προκαλέσει ζημιές σε κτήρια και καταστήματα σε μεγάλη απόσταση, ωστόσο δεν είχε τραυματιστεί κανείς, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η Αστυνομία είχε εκκενώσει την γύρω περιοχή.

Στις 25 Απριλίου 2014, με ανακοίνωση του ο «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η ενέργεια «αφιερώνεται στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε η Πόλα Ρούπα"

Αχαΐα: Έκλεψαν 10 τόνους ελιές - Τις πήγαν σε ελαιοτριβείο και πούλησαν το λάδι

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων,σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι τρεις κατηγορούμενοι από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή (10) τόνων και (500)κιλών ελαιοκάρπου, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιοκαρπό με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός κατηγορούμενου, σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων,1.355 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας στα ελαιοτριβεία βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά 652 λίτρα ελαιολάδου και 800 κιλά ελαιοκάρπου,τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του ενός κατηγορούμενου ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Ο ισυλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαΐα: Έκλεψαν 10 τόνους ελιές - Τις πήγαν σε ελαιοτριβείο και πούλησαν το λάδι "

«Πόρτα» από νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε Κασσελάκη – Κατέθεσαν στεφάνι χωρίς εκείνον

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο χωρίς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, κατέθεσε σήμερα η νεολαία κόμματος.

Η κίνηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την άρνηση στον Στέφανο Κασσελάκη για κοινή συμμετοχή τους στους εορτασμούς της επετείου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Είναι η πρώτη φορά που η νεολαία του κόμματος δεν έχει κοινή παρουσία με τον πρόεδρο του κόμματος στις εκδηλώσεις, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόταν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στην κατάθεση στεφάνου, όσο και στην πορεία.

tsiprass
Παλαιότερη συμμετοχή της Νεολαίας στους εορτασμούς μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Πόρτα» από νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε Κασσελάκη – Κατέθεσαν στεφάνι χωρίς εκείνον"

Αδαμάντιος Μαντής: Ξεσπάει η μητέρα του – «Σκότωσε το παιδί μου και θα ζει ελεύθερος, δεν του πήραν ούτε το δίπλωμα»

Ολοκληρώθηκε η δίκη του θανάτου του πολίστα, Αδαμάντιου Μαντή, που είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα το 2019 στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και η ποινή (30 μήνες με αναστολή) που επέβαλε του δικαστήριο στον δράστη προκάλεσε το συγκλονιστικό ξέσπασμα της μητέρας του άτυχου αθλητή.

Ο 57χρονος οδηγός που προκάλεσε το τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο ο 21χρονος τότε πολίστας, ομολόγησε την πράξη του, ενώ αποδείχτηκε ότι έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Το δικαστήριο (μετά από συνεδρίαση 6 ωρών) του επέβαλε ποινή 30 μηνών με αναστολή, ενώ δεν του αφαιρέθηκε καν το δίπλωμά του για τον θάνατο του Αδαμάντιου Μαντή.

Η μητέρα του άτυχου πολίστα Αδαμάντιου Μαντή, Κατερίνα Τζιάλλα μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ για την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον θάνατο του παιδιού της στο τροχαίο και τα λόγια της ράγισαν καρδιές.

«Ο δολοφόνος οδηγός του γιου μου παραδέχθηκε ότι πήγαινε με υπερβολική ταχύτητα και ομολόγησε ότι επέλεξε να σώσει το δικό του τομάρι και να πέσει πάνω στα παιδιά. Όταν, τον ρώτησα αν μετά από τέσσερα χρόνια έχει σκεφτεί κάτι άλλο για την ημέρα του τροχαίου μου απάντησε κυνικά και χωρίς να ζητήσει συγγνώμη ότι “έπρεπε να πάω από άλλο δρόμο“».

«Μας κατέστρεψε τη ζωή»

Εκεί η μητέρα του πολίστα, Αδαμάντιου Μαντή, ξέσπασε κατά του δράστη με αφορμή την ποινή που του επιβλήθηκε.

«Η ποινή ήταν 30 μήνες με αναστολή και χωρίς καν να του πάρουν το δίπλωμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ζήσει ελεύθερος τη ζωή του, ενώ έστειλε το παιδί μου δύο μέτρα κάτω από το χώμα και κατέστρεψε τη ζωή μου και τη ζωή της κόρης μου», ανέφερε η Κατερίνα Τζιάλλα.

«Όταν αυτός ομολόγησε ότι έπεσε πάνω τους για να μην σκοτωθεί ο ίδιος, δεν είναι αυτό ανθρωποκτονία; Το μόνο που θέλω να καταλάβουν όλοι είναι ότι ο αγώνας αυτός έγινε με σκοπό ότι είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή χώρα ένας άνθρωπος που σκοτώνει έναν άλλο να είναι ελεύθερος και η αδικία να συνεχίζεται», συμπλήρωσε η μητέρα του πολίστα.

Όπως διευκρινίστηκε η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με βάση τις προηγούμενες διατάξεις για τα τροχαία δυστυχήματα.

Η κυριά Τζιάλλα εξέφρασε, πάντως, δημόσια το «ευχαριστώ» της στον δικαστή, την εισαγγελέα και τη γραμματέα του δικαστηρίου και όπως είπε: «έμειναν για να τελειώσει η δίκη, για να τελειώσει η τραγωδία που βιώνω τα τελευταία 4 χρόνια».

Το χρονικό του τροχαίου

Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Νοεμβρίου 2019 στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πολίστα, Αδαμάντιου Μαντή.

Ο νεαρός πολίστας επέβαινε σε αυτοκίνητο που οδηγούσε φίλος του. Το αυτοκίνητο έκανε έναν περίεργο θόρυβο. Ο οδηγός σταμάτησε το όχημα και βγήκε μαζί με τον Αδαμάντιο Μαντή για να του τι είχε συμβεί.

Τότε το όχημα που οδηγούσε ο δράστης έπεσε πάνω στο σταματημένο αυτοκίνητο και τον πολίστα. Ο Αδαμάντιος Μαντής τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του Τζάνειου Νοσοκομείου και έφυγε από τη ζωή στις 3 Νοεμβρίου 2019.

Από το πόρισμα της Τροχαίας Πειραιά αποκαλύφθηκε ότι ότι ο οδηγός που προκάλεσε το τροχαίο έτρεχε με 104,62 χλμ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδαμάντιος Μαντής: Ξεσπάει η μητέρα του – «Σκότωσε το παιδί μου και θα ζει ελεύθερος, δεν του πήραν ούτε το δίπλωμα»"

Πλήθος κόσμου στην 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου – «Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου» (εικόνες)

Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία.

«Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου, ήταν εδώ όταν έγιναν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο», δήλωσε η 12χρονη Άννα, η οποία έφτασε με τα πόδια στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κυψέλη με τη μητέρα της. Φυσικά, η 12χρονη δεν ήταν το μοναδικό μικρό παιδί που βρέθηκε κατά τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στις 13:00, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την καθιερωμένη πορεία. Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.

«Είναι σημαντικό εμείς οι παλαιότεροι να θυμόμαστε και οι νέοι να μαθαίνουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης, ο οποίος είχε τον αδελφό του και έναν ξάδελφό του στο Πολυτεχνείο την ημέρα της εισβολής.

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεχάσει τι πραγματικά συνέβη τότε, δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα αιτήματα εκείνης της εποχής με αυτά που ζητά η σημερινή νεολαία», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος, αφού κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη γκρεμισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έφυγε με αργά βήματα. Κοιτάζοντας τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του ιδρύματος διέσχισε την οδό Πατησίων κατευθυνόμενος προς την Ομόνοια.

Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήθος κόσμου στην 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου – «Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου» (εικόνες)"

Νέα δεδομένα για την κακοκαιρία από την ΕΜΥ - Κρύο σε δύο δόσεις

Εν αναμονή της αλλαγής του καιρού από τις βραδινές ώρες, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο της, δίνοντας τα τελευταία στοιχεία για το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται σε τροχιά προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που θα διαρκέσει έως και τις πρωινές ώρες τη Δευτέρα είναι το κρύο, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές.

Χθες, στο έκτακτο δελτίο της, η ΕΜΥ ανέλυε τις περιοχές που θα βρεθούν πρώτα στο στόχαστρο της κακοκαιρίας. Σήμερα, στο επικαιροποιημένο αναφέρει πως η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες, θα έρθει σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και από την Κυριακή θα αρχίζει να επηρεάζει και την υπόλοιπη χώρα.

Ο καιρός αλλάζει και πάλι από τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο, ωστόσο, να μην αγγίζει ξανά τα 26άρια και 27άρια των προηγούμενων ημερών.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα δεδομένα για την κακοκαιρία από την ΕΜΥ - Κρύο σε δύο δόσεις "

Αγαθονήσι: Μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή και 18 μετανάστες διασώθηκαν μετά από ανατροπή λέμβου

Τραγωδία στο Αγαθονήσι με τις έρευνες των λιμενικών να συνεχίζονται, στη θαλάσσια περιοχή που ανατράπηκε η λέμβος που μετέφερε μετανάστες…

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι καθώς μία γυναίκα που επέβαινε στη λέμβο που ανατράπηκε εντοπίστηκε στο Αιγαίο νεκρή. Το ναυάγιο στο Αγαθονήσι έγινε νωρίς το πρωί και σήμανε συναγερμός στο ελληνικό λιμενικό. Σκάφη του Σώματος έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή και συνολικά διασώθηκαν 18 άνθρωποι που είχαν βρεθεί στη θάλασσα. Όλοι τους αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ώρες στη Σάμο.

Μέχρι τις 11:00 υπήρχαν δύο αγνοούμενοι από τη λέμβο με μετανάστες που βυθίστηκε νοτιανατολικά από το Αγαθονήσι. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα πρόκειται για μία γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, ενώ άλλη μία γυναίκα περισυνελέγη από τη θαλάσια περιοχή χωρίς τις αισθήσεις της.

Από το συμβάν έχουν διασωθεί συνολικά 18 άτομα τα οποία θα μεταφερθούν στη Σάμο. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι ανατολικοί 4 μποφόρ.

Το Λιμενικό Σώμα, ειδοποιήθηκε στις 8 το πρωί και ξεκίνησε άμεσα η κινητοποίηση που για μια σειρά από εξαθλιωμένους ανθρώπους αποδείχθηκε σωτήρια. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγαθονήσι: Μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή και 18 μετανάστες διασώθηκαν μετά από ανατροπή λέμβου"

Άρπαξαν 36 σάκους με ελιές από κτήμα στη Μεσσηνία

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι κλοπές ελαιόκαρπου σε όλη την Ελλάδα, που όλο και πληθαίνουν όσο η τιμή του ελαιόλαδου τραβάει την ανηφόρα. Τελευταίο θύμα ήταν ο ιδιοκτήτης ενός κτήματος στη Μεσσηνία, που μάλιστα... διευκόλυνε τους επιτήδειους να αρπάξουν την παραγωγή του!

Ο άτυχος παραγωγός είχε ολοκληρώσει το λιομάζωμα το βράδυ της περασμένης Τρίτης και είχε αφήσει στο περιφραγμένο κτήμα του στην περιοχή Λιβάρτζι των Γαργαλιάνων 36 τσουβάλια με ελιές, με σκοπό να τα πάει την επόμενη μέρα στο ελαιοτριβείο. Όμως, όταν πήγε να παραλάβει τα σακιά το πρωί της Τετάρτης, διαπίστωσε ότι είχαν κάνει φτερά!

Οι άγνωστοι δράστες είχαν κόψει το συρματόπλεγμα της περίφραξης γύρω από το κτήμα και είχαν αρπάξει ανενόχλητοι τα στοιβαγμένα τσουβάλια με τις ελιές, χωρίς να κουραστούν καθόλου! Ο ιδιοκτήτης του κτήματος κατήγγειλε την κλοπή στο αστυνομικό τμήμα Γαργαλιάνων, που τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί πλήθος παρόμοιες καταγγελίες για κλοπές ελαιόκαρπου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρπαξαν 36 σάκους με ελιές από κτήμα στη Μεσσηνία"

ΑΠΘ: «Πλημμύρισε» από φοιτητές το Πολυτεχνείο – «Η ιστορία γράφεται με πάλη» (ΦΩΤΟ)

Με μηνύματα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης και κατά της αστυνομικής βίας, εκατοντάδες φοιτητές αυτή την ώρα έχουν πλημμυρίσει το προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό», φωνάζουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές, έχοντας μάλιστα αναρτήσει και σχετικά πανό στην πρόσοψη του κτηρίου. Στις 11 αναμένεται να γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ από σωματεία.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων μέσω του ThessToday το Πολυτεχνείο ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας θύλακας για τους πανανθρώπινους αγώνες για την διεκδίκηση των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Έτσι τα ξεχωριστά μηνύματα που στέλνουν φέτος είναι η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης αλλά και στις κοινότητες των Ρομά με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στη Βοιωτία. «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία είναι ακόμη ζητούμενα» καταλήγουν χαρακτηριστικά.

 thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΘ: «Πλημμύρισε» από φοιτητές το Πολυτεχνείο – «Η ιστορία γράφεται με πάλη» (ΦΩΤΟ)"

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: Πέντε δεκατετράχρονοι ξυλοκόπησαν συνομήλικό τους

Σοκάρει νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη.

Πέντε δεκατετράχρονοι ξυλοκόπησαν συνομήλικό τους, έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε το θύμα. Το περιστατικό συνέβη στα Κουφάλια του δήμου Νέας Χαλκηδόνας, στη Θεσσαλονίκη.

Το παιδί που δέχτηκε την επίθεση μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: Πέντε δεκατετράχρονοι ξυλοκόπησαν συνομήλικό τους"

Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εφετείο – «Δεν είμαι βιαστής» είπε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου

Για τις 9 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε σήμερα λόγω της αποχής των δικηγόρων η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό για τους τρεις βιασμούς νεαρών και ανηλίκων ανδρών για τους οποίους είχε κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2022.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσήλθε μάλιστα στο Εφετείο και σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους είπε ότι δεν είναι βιαστής. «Δεν μπορώ να κάνω καμία δήλωση πριν την ολοκλήρωση της δίκης στο Εφετείο, δεν είμαι βιαστής έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Λιγνάδης, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν πρόσωπα που πιστεύουν στην αθωότητά του όμως λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί δεν θέλουν να μιλήσουν για εκείνον.

Συγκεκριμένα, ο άλλοτε ισχυρός καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, επρόκειτο να δικαστεί σήμερα σε δεύτερο βαθμό αλλά η δίκη του αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Ο τελευταίος που θα ξαναπάει φυλακή είναι ο Δ. Λιγνάδης» είπε σε δήλωσή του ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Κούγιας, χαρακτηρίζοντας την επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας της πρωτόδικης απόφασης περί καταδίκης του «επιπέδου καφενείου».

Ειδικότερα, την εκδίκαση της υπόθεσης Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό δρομολόγησε η έφεση που είχε ασκηθεί από την εισαγγελία Εφετών κατά της καταδικαστικής απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Με την απόφαση αυτή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για τις δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών που αναφέρονταν στο σε βάρος του κατηγορητήριο. Όμως βρέθηκε εκτός φυλακής, καθώς και πάλι κατά πλειοψηφία δικαστές και ένορκοι του πρώτου βαθμού, του χορήγησαν αναστολή μέχρι την έφεση με περιοριστικούς όρους.

Αντίθετα, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε κριθεί κατά πλειοψηφία αθώος σε πρώτο βαθμό λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος ενός νεαρού με καταγωγή από την Αίγυπτο, όπως επίσης και αθώος για τον βιασμό ενός ενήλικα το 2018. Ο άνδρας μάλιστα ποτέ δεν είχε εμφανιστεί στο πρωτόδικο δικαστήριο για να υποστηρίξει την μήνυσή του σε βάρος του σκηνοθέτη.

Η εισαγγελία Εφετών, ωστόσο, διαφώνησε με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Σύμφωνα με την έφεση που άσκησε, στον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή. Επίσης, η εισαγγελία Εφετών είχε την άποψη ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η αθώωσή του σκηνοθέτη και ηθοποιού για την τρίτη κατηγορία βιασμού σε βάρος του ανηλίκου με καταγωγή από την Αίγυπτο. Έτσι, βάση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καλείται να κρίνει και τις τρεις περιπτώσεις βιασμών από μηδενική βάση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εφετείο – «Δεν είμαι βιαστής» είπε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου"

Λάρισα: Το δικαστήριο δικαίωσε πολίτη για τροχαίο από λακκούβα – Ο Δήμος αποφάσισε να ασκήσει έφεση

Ομόφωνη ήταν η προ ημερών απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων για την άσκηση έφεσης ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Λάρισας κατά ενός πολίτη και της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας που υποχρέωσε τον Δήμο να του καταβάλλει το ποσό των 13.400 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε μετά την αγωγή του πολίτη σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων, καθώς είχε τροχαίο ατύχημα επί της οδού Καραολή και Δημητρίου όταν η δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ανετράπη λόγω της υπάρχουσας τότε στο συγκεκριμένο σημείο βύθισης του οδοστρώματος.

Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν ο τραυματισμός του, με το ατύχημα να οφείλεται κατά τον ίδιο σε «παράνομες πράξεις των οργάνων του Δήμου».  Έτσι κινήθηκε δικαστικά και ζήτησε από τον Δήμο Λαρισαίων να του καταβάλλει το συνολικό ποσό των 214.820,00 ευρώ, ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας αλλά και ηθικής του βλάβης που, όπως υποστηρίζει, υπέστη συνεπεία τροχαίου ατυχήματος,

Η συζήτηση της αγωγής αυτής έλαβε χώρα στο ακροατήριο του Γ’ Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας τον Νοέμβριο του 2022 με το δικαστήριο να κάνει εν μέρη δεκτή την αγωγή του ενάγοντος και να υποχρεώνει τον Δήμο Λαρισαίων να του καταβάλλει το συνολικό ποσό των δεκατριών χιλιάδων τετρακοσίων (13.400) ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την ημερομηνία επίδοσης της αγωγής (7-6-2022) μέχρι την πλήρη εξόφληση.

Η απόφαση αυτή επιδόθηκε στον Δήμο Λαρισαίων τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 2 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η άσκηση έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης.

«Υπεύθυνος ο πολίτης» –  Το σκεπτικό της έφεσης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Οικονομικής Επιτροπής για την άσκηση έφεσης, η εκδοθείσα απόφαση του δικαστηρίου εμπεριέχει κάποιες «νομικές πλημμέλειες που αφορούν αφενός την εσφαλμένη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ και αφετέρου από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προκύπτει σε κάθε περίπτωση αποκλειστική υπαιτιότητα του ενάγοντος στην επέλευση της ζημίας του, ενώ η απόφαση αυτή πάσχει τόσο λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της ΑΚ 931 όσο και της ΑΚ 929, με αποτέλεσμα να έχει εξαγάγει την κρίση της κατά κακή ερμηνεία του νόμου και των αποδείξεων».

Έτσι πολίτης και Δήμος αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να διευκρινιστεί ποιος θα πληρώσει τελικά τα «σπασμένα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Το δικαστήριο δικαίωσε πολίτη για τροχαίο από λακκούβα – Ο Δήμος αποφάσισε να ασκήσει έφεση"

Δίωξη Ναρκωτικών: Συλλήψεις για κοκαΐνη, καλάσνικοφ, περίστροφο και…ξιφολόγχη

Σήμερα Πέμπτη 16/11, ολοκληρώθηκε επιτυχώς μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, οδηγώντας στη σύλληψη δύο ημεδαπών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Κατασχέθηκε εντυπωσιακή ποσότητα ναρκωτικών, με ένα (1) κιλό κοκαΐνης και 5 ζυγαριές ακριβείας, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ, πιστόλι, περίστροφο, γεμιστήρες, φυσίγγια, καθώς και πάνω από 2 κιλά αμμωνιοδυναμιτίδα.

Η αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε με στόχο την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, οδήγησε στην ακινητοποίηση των δύο κατηγορουμένων. Κατά τη διάρκεια των έρευνών, εντοπίστηκαν μέρη που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι, όπου βρέθηκαν ποσότητες εκρηκτικού υλικού, εκρηκτικών, και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων.

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου διενεργεί προανάκριση, ενώ οι κατηγορούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ποια είναι η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθησαν, δύο (2) ημεδαποί για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων, στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκαν, ένα (1) κιλό κοκαΐνη και 5 ζυγαριές ακριβείας

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πολεμικό τυφέκιο τύπου kalasnikof, πιστόλι, περίστροφο,

γεμιστήρες και φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 15.100 ευρώ και πάνω από 2 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα

Ολοκληρώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16.11.2023) σε περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν, δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις της  Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

img-2b5eff447ef65639a85f901c64fe2089-v

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίηση στοιχείων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου ότι οι δύο ημεδαποί από κοινού κατέχουν και διακινούν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου.

img-158421e34793838db6436bebc0a90f5b-v

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν οι δύο ημεδαποί και ακινητοποιήθηκαν. Ακολούθησε έλεγχος στους ίδιους και  πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε εγκαταλελειμμένο κτήριο  το  οποίο χρησιμοποιούσε ο ένας εκ τον συλληφθέντων ως αποθηκευτικό χώρο, στις οικίες τους και σε χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • κοκαΐνης βάρους 1 κιλού και 2 γραμμαρίων
  • πολεμικό τυφέκιο (kalasnikof),
  • πιστόλι,
  • περίστροφο με θήκη,
  • κυνηγετικό όπλο,
  • 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • 3 γεμιστήρες,
  • 455 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • το χρηματικό ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατό (15.100) ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
  • ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας βάρους (2.160) γραμμαρίων.
  • ξιφολόγχη πολεμικού τυφεκίου,
  • 5 κινητά τηλέφωνα,
  • θήκη πιστολιού,
  • πλήθος νάιλον σακουλάκια συσκευασίας τροφίμων

Επιπλέον κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα ως μέσα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου.

img-0cafaa1f58eeb38a7e05ab83d1cf40f1-v

cretapost 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη Ναρκωτικών: Συλλήψεις για κοκαΐνη, καλάσνικοφ, περίστροφο και…ξιφολόγχη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news