facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Μητσοτάκης – Economist: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές από 1.1.2006! video

Εκπλήξεις επιφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση του Economist. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες. Παράλληλα, το μέτρο πηγαίνει πίσω στο χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006. Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του σε δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:



Μητσοτάκης για ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την “ισχυρή βεβαιότητά του” ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

“Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πίσω η Ελλάδα της κρίσης και ο… ΣΥΡΙΖΑ

Τονίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, ο Πρωθυπουργός είπε πως στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας και προόδου με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης.

“Έχοντας βιώσει τραυματικά μία δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση και τη βούληση, που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ελλάδα προηγήθηκε σε μία σειρά διεθνών εξελίξεων όπως ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009 αλλά και μία από τις πρώτες που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιατάσσεται με διάφορα κόμματα που αναδύθηκαν, σπρώχνοντας όχι μόνο την πολιτική τάξη και την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας στο τέλμα.

“Από το ξέφωτο του ’14 στο τούνελ του Τσίπρα”

Όπως είπε μάλιστα, προς τα τέλη του 2014, όταν η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, τότε η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε και πάλι χρόνια πίσω.”Τώρα ξέρουμε, πλέον, τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.

“Καρφιά” Κυριάκου για την εσωστρέφεια της Κουμουνδούρου

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: “Καλά ξεμπερδέματα!”, δήλωσε επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές του Ιουλίου “ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει, πλέον, ισχυρή κυβέρνηση και σχέδιο για ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη της χώρας θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας, κάτι που όπως είπε εγγυάται η κυβέρνηση.

Ανάπτυξη, επενδύσεις, “κόκκινα” δάνεια

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.

Το Ελληνικό και οι άλλες επενδύσεις

Μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. “Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών”, δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο – γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.

Εργασιακά

Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους.

“Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί – με τη συμφωνία των εργαζομένων – να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη”, τόνισε.

Φορολογία, εισφορές, επιχειρήσεις

Μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική χαρακτήρισε κλειδί της τη μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες. Όπως τόνισε, ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας.

Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά.

ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τράπεζες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα γίνει, όπως είπε με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Διευκρίνισε πάντως πως η συμβολή του στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί με μία πιο δίκαιη κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα.

Δεύτερον, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και τρίτον εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική δικαιοσύνη θεμελιώδη για την πολιτική της κυβέρνησής του λέγοντας πως στόχος του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών.

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.

Δικαιοσύνη και ψήφος αποδήμων

“Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα.

Δεν αντιπολιτευόμαστε την… αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων” είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Economist: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές από 1.1.2006! video"

Χρυσοχοΐδης: Ιδιώτες γιατροί έβγαζαν «ευάλωτους» χιλιάδες πρόσφυγες –Τι κατάφερναν

Αποκαλύψεις έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε ότι «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη», καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών.

Χρυσοχοΐδης: Εως 3 χρόνια η αναμονή για το άσυλο

Οι προθεσμίες αναμονής σήμερα, κυρίως για όσους δεν πάρουν άσυλο σε πρώτο βαθμό. είναι 2,5-3 χρόνια, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα των 18 μηνών κράτησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι μεταφέρονται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση.

Στο κτίριο Κεράνη η Υπηρεσία Ασύλου

Κατά την παρέμβασή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα μεταφερθεί στο κτίριο του Κεράνη, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στόχος της μεταφοράς είναι να υπάρχει χώρος για τις υπηρεσίες και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τόνισε και ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου. Ήδη ολοκληρώθηκαν 200 προσλήψεις χειριστών και διοικητικών υπαλλήλων, για άλλους 220 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης την 1η Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον 50 θα προσληφθούν ως τις 15-20 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Ιδιώτες γιατροί έβγαζαν «ευάλωτους» χιλιάδες πρόσφυγες –Τι κατάφερναν"

Συνέντευξη Αναστασιάδη στο ΣΙΓΜΑ: Αυτοκτονία η στρατιωτικοποίηση της ΑΟΖ

Αποκλειστική συνέντευξη στο ΣΙΓΜΑ και τον Χρύσανθο Τσουρούλλη έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για τις τουρκικές γεωτρήσεις, την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό, τον Μουσταφά Ακιντζί, τις Τριμερείς συνεργασίες αλλά και το σχέδιο Ανάν.
Τα κυριότερα σημεία
Για τα μέτρα της Ε.Ε με φόντο τις τουρκικές γεωτρήσεις
·         Με βάση τα μέσα που διαθέτουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία η μόνη επιλογή μας ήταν ο διπλωματικός αγώνας
·         Δεν είχαμε τη δυνατότητα από πλευράς Άμυνας ή και ενόπλων δυνάμεων
·         Μεγάλες δυνάμεις έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο
·         Το πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων που αφορούν όσους συνεργάζονται με τις τουρκικές γεωτρήσεις
·         Σημαντική η στήριξη της Γαλλίας η οποία έστειλε μηνύματα
·         Αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων της Ε.Ε
·         Η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία κάποιων τετελεσμένων, μηνυμάτων και γκριζοποίησης του ενεργειακού μας σχεδιασμού κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί
·         Αν θα συνεχίσουν τις παράνομες γεωτρήσεις εναπόκειται στους ίδιους
·         Αν επιθυμούν διάλογο πρέπει να αναστείλουν τις παράνομες ενέργειες
·         Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντέδρασα γιατί δεν γινόταν σαφής αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε την συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΣΙΓΜΑ:

Για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακή Δημοκρατίας
·         Για λόγους αποτροπής συνεχίζουμε να εξοπλιζόμαστε με σύνεση
·         Η στρατιωτικοποίηση όμως του θέματος με τις τουρκικές γεωτρήσεις θα ήταν αυτοκτονία
Για τις τριμερείς κι αν αυτές ήταν απλώς χειραψίες
·         Είναι λυπηρό να μην γίνεται ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής
·         Οι συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο με την Παλαιστίνη και τις Αραβικές χώρες δεν είναι για να δημιουργήσουμε αμυντικούς μηχανισμούς ή επιθετικούς
·         Οι συνεργασίες αυτές μας έδωσαν το δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ και να αδειοδοτήσει εταιρείες
·         Αν δεν γίνονταν αυτές οι συνεργασίες η Τουρκία θα ήταν πιο έντονη στην αμφισβήτηση
·         Ο στόχος των συνεργασιών δεν είναι η στρατιωτική σύρραξη ούτε αναμένουμε κάτι τέτοιο
·         Και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη σ΄ αυτές τις συνεργασίες φτάνει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και πως επηρεάζει την Κύπρο
·         Η αποθράσυνση της Τουρκίας και η στάση των μεγάλων δυνάμεων δημιουργούν το αίσθημα της υπεροψίας
·         Αυτό δεν μπορεί να παραγνωριστεί ούτε κατά την Τριμερή, ούτε κατά την Πενταμερή ούτε σε ένα μελλοντικό διάλογο.
·         Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις το Κυπριακό υπό το καθεστώς απειλής
·         Η άτυπη Τριμερής και Πενταμερής δεν είναι ουσιαστικό διάλογος στο Κυπριακό αλλά για να καθοριστούν οι Όροι Αναφοράς.
Για την επανέναρξη των συνομιλιών
·         Η κυρία Λουτ θα βρίσκεται εντός Νοεμβρίου στην Κύπρο
·         Περί το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής
·         Η Πενταμερής τοποθετείται εντός Δεκεμβρίου
·         Δεν πρέπει να υπάρχουν προδευσμεύσεις πριν αρχίσει ο διάλογος
Για την στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό μετά κι από τις εξελίξεις στη Συρία
·         Με ανησυχεί γενικότερα η στάση των μεγάλων δυνάμεων είτε λέγονται ΗΠΑ, είτε Ρωσία
·         Οι ισχυροί πολιτεύονται όχι με το Δίκαιο και τις Αρχές αλλά με τα δικά τους συμφέροντα
·         Εμπλέκοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δημιουργείς συνέργειες προκειμένου να προστατεύσεις τα δικά σου συμφέροντα
Για τον Μουσταφά Ακιντζί
·         Είναι ένας Κύπριος – Τουρκοκύπριος ηγέτης
·         Δεν παύει όμως να είναι κάτω από ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό που τελεί η πατρίδα μας δηλαδή υπό κατοχή
·         Στις 9 του Αυγούστου είχαμε μια συναντίληψη τι είναι οι όροι αναφοράς και ενημερώσαμε την κυρία Λουτ και σε 24 ώρες μας παρουσίασε ένα σύντομο κείμενο χωρίς προαπαιτούμενα και προαποφάσεις
·         Η τουρκική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση την αποτελεσματική συμμετοχή και της θετικής ψήφου σε όλες τις αποφάσεις
·         Αυτό δημιουργεί πολιτική ανισότητα αντί ισότητα
·         Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των Τ/κ ότι η πλειοψηφία μπορεί να αποφασίζει αυθαιρέτως.
·         Γι αυτό πρέπει να έχουν το δικαίωμα της θετικής ψήφου εκεί και όπου επηρεάζεται αρνητικά η Τ/κ κοινότητα
·         Θέλουμε λειτουργική λύση καθώς ελλοχεύει κι ο κίνδυνος η μια κοινότητα να εμποδίζει τη λειτουργία του κράτους
·         Υπάρχει και η ανησυχία του ελέγχου από την Τουρκία
Για τα δυο κράτη και την Πενταμερή
·         Το μοντέλο λύσης που θα συζητηθεί στην Πενταμερή έχει ήδη αποφασιστεί μαζί με τον κ. Ακιντζί
·         Η Τουρκία έθετε ως προϋπόθεση για τους όρους αναφοράς την αποτελεσματική συμμετοχή και να συζητηθούν νέες ιδέες μη αποκλείοντας το αποτέλεσμα να φτάσουμε σε άλλη λύση
·         Αν πρότεινα τα δυο κράτη γιατί ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε σκέψη αφού είναι αυτό που επιδιώκει;  Γιατί δεν την αποδέχτηκε;
·         Ουδέποτε συζητήθηκε κάτι ανάλογο
·         Δικές του ήταν οι θέσεις
·         Η δική μου θέση ήταν ότι θα έπρεπε μια μορφή λύσης βλέποντας τα εμπόδια ήταν η αποκέντρωση εξουσιών
·         Έχω αποφασιστικότητα για λύση που θα επανενώνει και θα δημιουργεί προοπτικές λειτουργικού κράτους εντός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  
·         Δεν μπορεί όμως κανένας να παρεμποδίσει τον οποιοδήποτε από το να προβληματίζεται πού οδηγούμαστε 45 χρόνια μετά
·         Με άλυτο το Κυπριακό παγιώνονται τα τετελεσμένα και αυξάνονται οι κίνδυνοι
·         Επιβάλλεται ο προβληματισμός
·         Γιατί δεν επιλύθηκε 45 χρόνια το Κυπριακό;
·         Ευθύνεται η Ε/κ πλευρά ή οι παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας;
Για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο
·         Θέλει να ελέγχει τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο όπως ελέγχει σήμερα τα κατεχόμενα
·         Γι αυτό επέμενα και επιμένω στην κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού αλλά και σε μια μορφή λήψεως αποφάσεων που θα αποτρέπει της παρεμβάσεις
·         Ο ομφάλιος λώρος με τις μητέρες πατρίδες να αποκοπεί μια για πάντα
·         Νιώθω ευτυχής γιατί όσο αφορά την Ε/κ κοινότητα μετά το 1974 οι ελληνικές κυβερνήσεις σεβάστηκαν την κυριαρχία της Κυπριακή Δημοκρατίας
·         Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την Τουρκία
·         Δείτε το πρόσφατο παράδειγμα με τον Ακιντζί όταν εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι αιματοκύλισμα
Για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και τις διαπραγματεύσεις
·         Η επανέναρξη του διαλόγου τοποθετείται χρονικά μετά τον Απρίλιο μετά τις εκλογές για την Τ/κ ηγεσία
·         Με προβληματίζει ποιος θα εκλεγεί
·         Αναγνωρίζω ότι ο κ. Ακιντζί ένας Κύπριος που αγαπά την Κύπρο αλλά δεν έχει περιθώρια ελεύθερης έκφρασης
·         Το έγγραφο της κυρίας Λουτ ενώ συμφωνήθηκε μετά πέρασε από το «φίλτρο» της Τουρκίας αλλοιώθηκε και δεν καταλήξαμε σε όρους
Για τις συγκλίσεις στο Κυπριακό και αν είναι «κλειδωμένες»
·         Ο κ. Ακιντζί κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό και μετά από υποδείξεις της Άγκυρας τον απέσυρε
·         Δεν είναι στο μόνο που παρατηρούμε οπισθοχώρηση 
·         Συμφωνήσαμε για τις τέσσερις ελευθερίες και τελικά τον Γενάρη του 2017 στη Γενεύη οπισθοχώρησαν από την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας
·         Με λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι ασπάζονται τι διέδιδε ο κ. Άιντε
·         Αν ίσχυαν όσα ισχυρίζονται τότε δεν θα κατέθετα τις γραπτές προτάσεις στο Κραν Μοντανά.
·         Αν η σκέψη ήταν στις Προεδρικές Εκλογές θα απέφευγα να τις καταθέσω
Για το ρόλο της Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις
·         Στην άτυπη συνάντηση θα έχει συμβουλευτικό ρόλο
·         Αν επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες θα είναι παρούσα υπό το καθεστώς που ήταν και στο Κραν Μοντανά
·         Θεμέλιο είναι οι βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε
·         Για αυτό και η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να συνάδει με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι διαφορές στη διαπραγμάτευση για τα θέματα οικονομίας και τραπεζών
·         Με δική μας εμμονή Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έστειλαν εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν την κατάσταση των τραπεζών στα κατεχόμενα
·         Οι Τ/κ αρνήθηκαν πεισματικά
Για το αν θα είναι ο Πρόεδρος της διχοτόμησης
·         Ήταν όλοι προκάτοχοι μου πρόεδροι της διχοτόμησης και δεν έλυσαν το Κυπριακό;
·         Ηγήθηκα της εκστρατείας υπέρ του σχεδίου «Ανάν»
·         Κάποιοι άλλοι είναι που ήθελαν να «τσιμεντώσουν» τον «ναι» και είπαν «όχι»
·         Δεν παύω όμως να σέβομαι την πλειοψηφία
·         Το 76% είπε «όχι»
·         Δεν μπορώ να το παραγνωρίσω
·         Είμαι έτοιμος να φέρω λύση ενώπιον του λαού που θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά του συμφέροντα.
sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Αναστασιάδη στο ΣΙΓΜΑ: Αυτοκτονία η στρατιωτικοποίηση της ΑΟΖ"

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις: Όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ‘τδβκ’”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ο τ/κ λαός έδωσε πολύ μεγάλη στήριξη στην επιχείρηση πηγή της ειρήνης”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να διαχωρίζουμε κάποιους συνδικαλιστές και πολιτικούς» από τους Τ/Κ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την επιχείρηση. Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή την αντίδρασή τους οι Τ/Κ πιστεύουν πως είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση των «προεδρικών εκλογών» τον επόμενο Απρίλιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η επιχείρηση πηγή ειρήνης είναι τόσο σημαντική όσο και η ‘επιχείρηση Κύπρου’ (το 1974). “Όταν μιλάνε άνθρωποι όπως εμείς από τη δική μας θέση και πόστο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί”, ανέφερε.

Άλλαξαν οι ισορροπίες

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η “Ε/κ πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις”, είπε ότι “με αυτές τις κινήσεις ενισχυθήκαμε εκεί περισσότερο και στο τραπέζι και στο πεδίο”, ανέφερε.

“Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ε/κ τομέα είναι η ‘τδβκ’”, ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο δεύτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είπε, είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τα θέσει υπό εγγύηση, αντίθετα οι Ε/Κ συνεχίζουν μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης και προσφέρουν αδειοδοτήσεις.

“Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ”, ανέφερε.

Λάθος η αλληλεγγύη ΕΕ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ έδειξαν αλληλεγγύη στην ε/κ πλευρά επειδή είναι μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “δεν θα ωφελήσει η αλληλεγγύη σε λάθος σημείο και δεν θα φέρει λύση”. “Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την Ε/κ πλευρά να θέσει υπό εγγύηση τον ‘τ/κ λαό’. Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να προσεγγίσει, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί επιτροπή, ένας μηχανισμός της ΕΕ, ένας μηχανισμός των ΗΕ. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση για δίκαιο διαμοιρασμό. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες της ΕΕ αντί να κάνουν θόρυβο ας κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως όποιες επιδεικτικές αποφάσεις και να πάρει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως “εάν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτή την υπόθεση με την ΕΕ”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο ωστόσο στο τέλος όλων αυτών των προσπαθειών και ειδικότερα στο τέλος της συνόδου των 11 ημερών στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για τα θέματα που συμφώνησαν πριν φτάσουν στο Κραν Μοντάνα ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης υπαναχώρησε σε όλα και μετά στη συνέχεια εξήγησε γιατί. “(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί ο,τιδήποτε με τους Τ/Κ και επομένως ο ίδιος ο ηγέτης ήταν υποχρεωμένος να υπαναχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική μας στάση αλλά είδαν ότι είμαστε και εποικοδομητικοί στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν. Ως αποτέλεσμα το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους”, ανέφερε.

Η επιλογή ομοσπονδίας δεν αποκλείστηκε

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι από δω και μπρος δεν θα αντέξουν άλλη αποτυχία.

“Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τί θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η σύν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, «τελείωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος, όλα θα είναι καθαρά. Γι αυτό θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπανε να γίνει σύνοδος ΗΕ συν 2. Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέμα και αυτό το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πλέον δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η Ε/κ πλευρά”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη και πως απέναντί τους υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά αρκετές φορές συμπεριφέρθηκε μη ειλικρινώς. “Σε ένα θέμα είμαστε αποφασισμένοι, εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε την δουλειά αυτή με την ‘τδβκ’ όπως μέχρι σήμερα με ένα πολύ θετικό τρόπο”.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις: Όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας"

Στυλιανίδης: Aδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ψήφο για τους αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές

Καταπέλτης κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «συνταγματικό δικαίωμα ψήφου αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές» ήταν στην Επιτροπή Αναθεώρησης ο Βουλευτής Ροδόπης και πρόεδρος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Δεν είναι δυνατόν να προτείνετε ψήφο για αλλοδαπούς που δεν έχουν ιθαγένεια Ελληνική, δεν είναι ομογενείς, δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες και μάλιστα την ώρα που ακόμα δεν έχουμε κατοχυρώσει την ψήφο του οικουμενικού Ελληνισμού. Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών…»
Επίσης στην παρέμβαση του ο Ε. Στυλιανίδης μίλησε για την ανάγκη της διοικητικής συνέχειας του κράτους και υπενθύμισε ότι με τροπολογία που κατέθεσε μαζί με τη Μ. Γιαννάκου το 2003 στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπό τον Ζισκάρ Ντεστέν υιοθετήθηκε και τελικά συμπεριελήφθη στη Συνθήκη της Λισαβόνας ειδική μέριμνα για τις ορεινές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της
Επιτροπής Αναθεώρησης τόνισε αναλυτικά:
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
8η ΣΥΝΕΔΡΙΑ (23/10/2019)
7Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ (Άρθρα 101 Παράγραφοι 1,4 Και Ερμηνευτική)
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Άρθρο 102 Παράγραφος 2)
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (Άρθρα 112 Παρ. 4,113,114 Παρ.1,2 , 115 Παράγραφος 1,2,3,4 και 119 παρ. 1)
Άρθρο 101 Παράγραφος 1 (Περιφερειακή Οργάνωση Του Κράτους)
Η Αρχή της Συνέχειας του Κράτους διασφαλίζονταν κάποτε από τους διορισμένους Νομάρχες, που είχαν την ευθύνη της εποπτείας και του συντονισμού των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελληνική Περιφέρεια και της λογοδοσίας στην Κεντρική Κυβέρνηση. Αυτό είχε νόημα, διότι στις διοικητικές αποφάσεις του διορισμένου Νομάρχη δεν μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά το πολιτικό κόστος. Παράγοντες επιρροής αντίθετα ήταν ο έλεγχος της νομιμότητας, η αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και φυσικά ο συντονισμός και η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το σύστημα μετεξελίχθηκε μετά τη θέσπιση της αιρετής Αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού. Το κέντρο βάρους των αρμοδιοτήτων έγειρε υπέρ της Αυτοδιοίκησης δηλαδή υπέρ των αιρετών Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Παρόλα αυτά το Σύνταγμα στο άρθρο 101 παράγραφος 1 κατοχυρώνει το αποκεντρωτικό σύστημα οργάνωσης της διοίκησης, ώστε να προστατεύσει την Αρχή της Συνέχειας του Κράτους παράλληλα συμπληρωματικά και αλληλοελεγκτικά με την Αυτοδιοίκηση .
Το Αποκεντρωτικό Κρατικό Σύστημα καθιερώθηκε στο Σύνταγμα του 1927 στο άρθρο 108 και έκτοτε υιοθετήθηκε από όλα τα Συντάγματα.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 3852/2010 Ενιαίες Μονάδες των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Κράτους αποτελούν οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Πρόγραμμα Καλλικράτης).
Αυτές ασκούν τη γενική αποφασιστική αρμοδιότητα στις κρατικές υποθέσεις της περιφέρειάς τους, ενώ τα κεντρικά όργανα διατηρούν την γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Αποκεντρωμένων.
Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την κατάργηση των περιφερειακών οργάνων του Κράτους, ούτε τη μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων τους σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κατάργηση μέσω νόμου της Αρχής της Συνέχειας του Κράτους ή της συρρίκνωσης της, όπως ίσως υπονοεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, διακινδυνεύει πολλά χωρίς να προσφέρει τίποτα.
Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ομοσπονδιακό Κράτος, αλλά ενιαίο εθνικό κράτος και το κατοχύρωσε αυτό με πολλούς εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και θυσίες.
Άρθρο 101 Παράγραφος 4 και Ερμηνευτική Δήλωση για Νησιωτικές και Ορεινές περιοχές
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 101 παράγραφος 4 και η σχετική ερμηνευτική δήλωση που προβλέπουν την ευθύνη του κοινού νομοθέτη και της διοίκησης να μεριμνούν για την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης με την εκπόνηση αναπτυξιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους είναι πλεονασματική.
Θεσμοθετεί κάτι ήδη θεσμοθετημένο που το εισηγήθηκε και το πέτυχε η Νέα Δημοκρατία τόσο σε Εθνικό επίπεδο στην Αναθεώρηση του 2008, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο νωρίτερα.
Την ιδιαιτερότητα λοιπόν των νησιωτικών και ορεινών περιοχών που προκαλείται από τη σχετική απομόνωσή τους, το αυξημένο κόστος μεταφορών και την ατελή πρόσβαση στις αγορές και στις δημόσιες υπηρεσίες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να τα αναδείξουμε από το 2003 στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, υπό τον Ζισκάρ Ντεστέν.
Ως εκπρόσωποι τότε του Ελληνικού Κοινοβουλίου η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και εγώ, δώσαμε μάχη και πετύχαμε να αναγνωριστεί κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Για αυτό αργότερα η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 174 υιοθέτησε τις απόψεις μας.
Συγκεκριμένα:
«Η Ένωση, προκειμένου να προαχθεί η αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της, αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής.
Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών.
Μεταξύ των εν λόγω περιοχών, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.»
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ενθαρρύνει δια του Συντάγματος τον κοινό νομοθέτη για να νομοθετήσει τα ήδη νομοθετημένα.
Συγκεκριμένα:
  • Ως προς τη λειτουργία της διοίκησης, ο κοινός νομοθέτης προέβλεψε τη δημιουργία νησιωτικών και ορεινών Δήμων με τον ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), στους οποίους μετέφερε αρμοδιότητες των καταργηθέντων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
    ν. 3852/2010 Άρθρο 204. Αρμοδιότητες νησιωτικών δήμων Στους δήμους των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου μεταφέρονται, πλέον των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 94, οι εξής αρμοδιότητες των καταργούμενων Άρθρο 209. Τρόπος άσκησης αρμοδιοτήτων στους ορεινούς δήμους (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4071/2012) 1. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρονται οι ορεινοί-μειονεκτικοί δήμοι εννοούνται οι δήμοι στους οποίους περιλαμβάνονται ως δημοτικές ή τοπικές κοινότητες οι Ο.Τ.Α. που αναφέρονται στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των χαρακτηριζομένων ως ορεινών δήμων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.
  • Ως προς την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, το Σύνταγμα υποχρεώνει το κράτος να λαμβάνει μέτρα για την προαγωγή της οικονομίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
    Σύνταγμα της Ελλάδος Άρθρο 106 παρ. 1 Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
  • Ως προς την παροχή κινήτρων, ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει κίνητρα σε δημοσίους υπαλλήλους σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
    ν. 4440/2016 Άρθρο 8. Μετάταξη – απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων – παραμεθόριων και ορεινών – νησιωτικών ΟΤΑ α ́ βαθμού Η μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σε υπηρεσίες απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών όπως ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ορεινών και νησιωτικών ΟΤΑ α ́ βαθμού βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 2, 204 και 209 παρ. 1 του N. 3852/2010 (Α ́ 87), διενεργείται μέσω του ΕΣΚ.
    ν. 4483/2017 Άρθρο 32 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 349 του ν. 4512/2018) Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α ́ 87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β. και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Άρθρο 102 Παράγραφος 2
Το άρθρο 102 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναγνωρίζει την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – «των Ελλήνων τις Κοινότητες» όπως θα λέγαμε με όρους Συνταγματικής Ιστορίας – ως κύτταρα της Δημοκρατίας και ως θεσμούς που πρέπει να διαθέτουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ο νόμος ορίζει.
Επιδίωξη του Συντάγματος είναι οι αποφάσεις που αφορούν στον πολίτη να παίρνονται όσο πιο κοντά στον Πολίτη γίνεται – όπως προβλέπει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Αρχή της Επικουρικότητας – και ο πολίτης να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές και να τις συνδιαμορφώνει.
Η σημασία της Διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπου παρά την αναγκαστική συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όταν η Αυτοδιοίκηση ήταν υγιής και τα οικονομικά της ήταν νοικοκυρεμένα υποκατέστησε το κοινωνικό κράτος καλύπτοντας τοπικά το κενό που άφησε η κατάρρευση ή η δυσλειτουργία της κεντρικής διοίκησης.
Στέγη σε αστέγους, Γεύματα σε απόρους, Ρουχισμός σε φτωχούς, Φάρμακα σε ανασφάλιστους και κάθε άλλης μορφής στήριξη που παρείχαν σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι σε απόρους κράτησαν όρθιες τις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες.
Επίσης οι ΟΤΑ μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της Οικονομίας, εξορθολογίζοντας τις δαπάνες τους και επιδιώκοντας να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους υπό την Εποπτεία του Παρατηρητηρίου των ΔΗΜΩΝ που λειτουργήσαμε το 2013 στο Υπουργείο των Εσωτερικών με απόφαση μου και στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που άρχισαν να εμφανίζονται στη χώρα μας μετά την κρίση, οφείλονταν στην εξυγίανση της λειτουργίας των δήμων.
Άρχισαν να καταβάλλονται ληξιπρόθεσμες οφειλές, να αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία, να εξορθολογίζεται το θεσμικό πλαίσιο και να αντιμετωπίζεται η διαφθορά.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα ώσπου να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες το κύρος και την αρτιότητα που προβλέπει ο Συνταγματικός Νομοθέτης.
Το ερώτημα που τίθεται κατά την επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση είναι:
Πώς θα επιτευχθεί η εξυγίανση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α) με τη βελτίωση των κατάλληλα εφαρμοσμένων πολιτικών στην πράξη και την συνεχή θεσμική τελείωση του νομικού πλαισίου από τον κοινό νομοθέτη;
Ή β) με την πραγματοποίηση κάποιων άμεσοδημοκρατικών διαδικασιών που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο νόμο;
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο πρώτο.
Οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που οι νόμοι ξεπερνιούνται από την πρώτη στιγμή που ψηφίζονται.
Πολύ περισσότερο το Σύνταγμα, γιατί το σύνταγμα πρέπει να περιλαμβάνει αξίες και στρατηγικούς προσανατολισμούς και να μη χάνεται σε διαδικασίες οι ρυθμιστικές λεπτομέρειες.
Οι έξυπνες πόλεις, τα ΣΔΙΤ στην Αυτοδιοίκηση, οι εφαρμογές ηλεκτρονικής Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες, η φορολογική αποκέντρωση, η ψηφιακή αποτύπωση και αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, η διεθνείς αδελφοποίησεις και σύμπραξεις, η ανακύκλωση και η ενεργειακή διαχείριση των σκουπιδιών, τα περιβαλλοντικά ισοδύναμα, είναι μερικές μόνο εφαρμογές που συνεχώς εξελίσσονται και ο κοινός νομοθέτης τουλάχιστον μπορεί να τις παρακολουθήσει ή να τις διευκολύνει.
Αντίθετα η συνταγματοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της λειτουργίας των ΟΤΑ, οστεοποιεί το θεσμό και τη λειτουργία του και ενδεχομένως φρενάρει την αναμόρφωση και την εξέλιξή του.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση του Άρθρου 102 παρ. 2 επιδιώκει τη συνταγματοποίηση των διατάξεων του νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης 1) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τροποποίησε το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης).
Θέλει να θεσπίσει δηλαδή το αναλογικό εκλογικό σύστημα για τους ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτό καλλιεργεί συναινέσεις μεταξύ των παρατάξεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Νομό στα άρθρα 32 για τους Δήμους και 138 για τις Περιφέρειες.
Η αλλαγή αυτή όμως προσκρούει ευθέως στη βασική Αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο είναι και υπέρνομοθετικό και συγκεκριμένα στην Αρχή της Επικουρικότητας.
Η Επικουρικότητα επιδιώκει τη λήψη αποφάσεων όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται. Ο νόμος του Κλεισθένη με την απλή αναλογική, εμποδίζει επί της ουσίας τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων στους δήμους με κίνδυνο να μείνουν ακυβέρνητοι.
Για αυτό η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την πρωτοβουλία εγκαίρως να αναχαιτίσει με το Νόμο 4623/2019 για να προλάβει τις συνέπειες της αντισυνταγματικότητας και αντικοινοτικότητας των προηγούμενων νόμων.
Η εισαγωγή αυτής της λογικής στο Σύνταγμα δεν θα καταστήσει μόνο δύσκαμπτη και μη λειτουργική την Αυτοδιοίκηση. Θα φέρει το ίδιο το Σύνταγμα αντιμέτωπο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αντί να εναρμονίσει την ερμηνεία και το περιεχόμενό του με αυτό.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η αδυναμία των ΟΤΑ να σχηματίζουν κυβερνώσες πλειοψηφίες, θα αφήσει άλυτα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, με κίνδυνο να καταρρεύσει ακόμα και ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ότι δεν ελέγχει να το καταργήσει, χωρίς όμως να σκέφτεται τις πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές συνέπειες.
Κατά τον ίδιο τρόπο η προτεινόμενη για αναθεώρηση διάταξη εκτός από το εκλογικό σύστημα, επιδιώκει να συνταγματοποίησει και όλους τους θεσμούς Άμεσης Δημοκρατίας, που ούτως ή άλλως προβλέπει ο νόμος. Π.χ.:
Ο νόμος 4555/2018 στο άρθρο 87 αντικατέστησε το άρθρο 85 του νόμου 3852/2010 (δηλαδή του Καλλικράτη) επεκτείνοντας το θεσμό της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων σε όλες τις κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού, στις συνοικίες, στις ενορίες και σε άλλες πρόσφορες υποδιαιρέσεις.
Στα άρθρα 133 επ. ο Νόμος 4555/2018 αντικατέστησε το άρθρο 216 του νόμου 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) επιτρέποντας τα τοπικά δημοψηφίσματα να μπορούν να αποφασίζουν για κάθε θέμα ακόμα κι αν δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ. Στα θέματα τοπικής αρμοδιότητας μπορεί να είναι όχι μόνο συμβουλευτικό αλλά και αποφασιστικό το δημοψήφισμα.
Η προσπάθεια αυτή συνταγματοποίησης ενώ είναι προφανώς θεσμικά άσκοπη αφού εισάγει κάτι που ήδη υπάρχει σε επίπεδο νομού, ενδεχομένως να απηχεί την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση στις τοπικές κοινωνίες και στους ΟΤΑ, όπου η πολιτική του παρουσία είναι παντελώς αδύναμη. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ευκαιριακό παιχνίδι με τους θεσμούς.
Ακόμα πιο μικροκομματικά, τυχοδιωκτικά και πολιτικά ανεύθυνη φαίνεται η πρόταση για Συνταγματική αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Δεν αναφέρεται σε Ευρωπαίους πολίτες, ούτε φυσικά απλά σε ομογενείς ή αλλοδαπούς που εντασσόμενοι απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια. Αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Συνταγματική κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος σε όλους τους αλλοδαπούς που διαμένουν για κάποιο χρόνο στην Ελλάδα.
Είναι εντυπωσιακή η ανευθυνότητα με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα από την Αντιπολίτευση, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καθημερινά καθίσταται «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», σηκώνοντας μόνη της το βάρος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, για λογαριασμό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία της, στην οικονομία της και στην ασφάλεια της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν δείχνει την ίδια προθυμία για την αποκατάσταση και την ισχυροποίηση της σχέσης του Οικουμενικού Ελληνισμού με τη Μητρόπολη μέσω της ψήφου των Ομογενών.
Η επίμονη πρόταση για συνταγματοποίηση της αυτοδιοικητικής ψήφου των αλλοδαπών, οφείλεται στην απρόσφορη απόπειρα να λυθεί το θέμα με το νόμο 3838/2010 – ο οποίος στα άρθρα του 14 και 15 παράγραφος 1 κρίθηκε αντισυνταγματικός, καθώς σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο απλός νομοθέτης κωλύεται να διευρύνει το εκλογικό σώμα των ΟΤΑ, προσθέτοντας πρόσωπα που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση 460/2013 αποφάσισε ότι «οι ως άνω διατάξεις του Νόμου 3838/2010 δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, καθόσον αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των ΟΤΑ α΄ βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε Έλληνες Πολίτες».
Προς συμμόρφωση στην απόφαση εκδόθηκε ο Νόμος 4244/2014 που καταργούσε τη διάταξη (άρθρο 14 παράγραφος 1: οι διατάξεις των άρθρων 14 έως 21 του νόμου 3838/2010 (Α΄49) καθώς και διάταξεις του άρθρου 18 παράγραφος 7, περίπτωση Β΄ του Νόμου 3870/2010 (Α138) καταργούνται).
Αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διά της Συνταγματικής Αναθεώρησης του άρθρου 102 παράγραφος 2 να παρακάμψει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το έχει αποδείξει αυτό έμπρακτως. Θεωρεί ότι ο ρόλος της κατοχυρώνεται επαρκώς στο Σύνταγμα και η δυναμική της διασφαλίζεται από τον κοινό νομοθέτη για αυτό αρνείται να δεχθεί την συνταγματοποίηση μικροκομματικών και ιδεοληπτικών πολιτικών που μπορεί και να την βλάψουν στην πράξη.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στυλιανίδης: Aδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ψήφο για τους αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές"

«Όχι» της ΝΔ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος για τις εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν επίσης, η θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης της δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε αντίθετο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 102 παρ. 2, ενώ θετικά εμφανίστηκαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Στη προτείνουσα Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε υπερψηφιστεί από 168 βουλευτές.

Από τη ΝΔ απορρίφθηκαν επίσης και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα ότι «νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών». Η διάταξη αυτή είχε υπερψηφιστεί από τη προτείνουσα Βουλή με 168 ψήφους.

Επίσης, αρνητική ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία να προβλεφθεί ρητά στο Σύνταγμα:

– η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, η οποία είχε στηριχθεί από 165 βουλευτές.

– η προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Η διάταξη αυτή έλαβε από τη προηγούμενη Βουλή 170 ψήφους.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απορρίπτοντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, τόνισε ότι «με πληρότητα και ευρύτητα η συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 102 οργανώνει δημοκρατικά τη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1975 (…) Η διάταξη του άρθρου 102 ορίζει ότι οι αρχές και τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέγονται με μυστική και καθολική ψηφοφορία. Τι σημασία έχει να πούμε ότι αυτή είναι άμεση; Σοβαρότερο όμως είναι, ότι πλέον έχει καταναλωθεί πολύς κοινοβουλευτικός λόγος και με αποτελεσματικό και καίριο τρόπο αναφορικά με το αν πρέπει από τον συνταγματικό νομοθέτη να καθιερώνεται και να προβλέπεται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη ψήφισε τον πρώτο νόμο η κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στις 7ης Ιουλίου, ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγηθεί όλοι οι δήμο», επεσήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Ακόμη, ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση όλων των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας που ήδη προβλέπονται από το νόμο, είναι άσκοπη θεσμικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που χαρακτήρισε δύσκαμπτη και μη λειτουργική τη πρόταση για αναλογικό εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι προσκρούει και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο κ. Στυλιανίδης, αντέτειναν ότι στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι κατοχυρωμένη η υποχρεωτική οικονομική και κοινωνική μέριμνα του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε ότι, «η ΝΔ θεωρεί πως η τοπική αυτοδιοίκηση κατοχυρώνεται μέσα από το Σύνταγμα, κάτι όμως που στη πράξη, βλάπτει την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Η επιταγή του Συντάγματος και η προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική, δεν είναι απλά και μόνο να φτιάξουμε ένα ακόμα ισχυρό χέρι του κράτους στο τοπικό επίπεδο, αλλά να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοικητική παρουσία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά και είναι μία ευκαιρία, έστω με αυτές τις μικρές παρεμβάσεις, να την ενισχύσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματοποίησης «υποχρεωτικής μέριμνας του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που απαρτίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα».

«Η πρότασή μας εξειδικεύει την ενίσχυση της υφιστάμενης διάταξης του Συντάγματος για να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Αυτό σημαίνει κρατικές δομές. Δεν είναι βερμπαλιστική η πρόταση μας. Πρέπει να συνταγματοποιηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα, ώστε να αποτυπώνονται στους θεσμούς οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται» τόνισε ο κ. Δρίτσας.

«Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 102 παράγραφος 2, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ περί τοπικών δημοψηφισμάτων, τοπικών συνελεύσεων, και απλής αναλογικής για την ανάδειξη της διοίκησης των ΟΤΑ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τη πλειοψηφία, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να σκεφθούν τη πρόταση του κόμματός του να προβλεφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία των ΟΤΑ, των περιφερειών και των δήμων για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επανέλαβε τη πρόταση του κόμματός του να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για την εξασφάλιση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, δήλωσε θετικός στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, αν και όπως είπε, δεν τρέφει αυταπάτες για τη βαθύτερη στόχευση των αστικών κυβερνήσεων.

Θετική εμφανίστηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, τονίζοντας ότι το κόμμα της υπερψηφίζει κάθε λογική και αποτελεσματική λύση που θεμελιώνει την έμπρακτη στήριξη του κράτους, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.

«Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να εφαρμόζει δράσεις που θα μειώσουν τα προβλήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλουν στη κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν οικονομικά και κοινωνικά τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αδαμοπούλου.

«Η καθιέρωση αναλογικού συστήματος για τις εκλογές στους ΟΤΑ, προκρίνεται ως το καλύτερο εκλογικό σύστημα, ως το πιο άμεσο και αντιπροσωπευτικό», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

Παράλληλα χαρακτήρισε θεμιτή τη θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων για δημοψηφίσματα, ωστόσο όπως είπε, θα πρέπει τα δημοψηφίσματα να είναι δεσμευτικά, τόσο σε ό,τι αφορά στην λαϊκή πρόταση για διεξαγωγή τους, όσο και σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της ΝΔ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news