Τη στέρηση των επιδομάτων τέκνων από χιλιάδες οικογένειες και τη σημαντική μείωση στα ποσά των επιδομάτων τέκνων που δικαιούνται χιλιάδες άλλες οικογένειες εξακολουθεί να προκαλεί η διάταξη του άρθρου 65 του νόμου 4170/2013 με την οποία προβλέπεται ότι στο συνολικό ποσό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος το οποίο λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα φορολογούμενα με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες ετήσια εισοδήματα, αλλά και τα φοροαπαλλασσόμενα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα της οικογένειας από οποιαδήποτε πηγή.
Η διάταξη αυτή, παρά τις αδικίες που προκαλεί, δεν καταργήθηκε από την κυβέρνηση.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, έχει ως συνέπεια να λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό όριο οικογενειακού εισοδήματος και τα ακόλουθα ποσά:
● Τα επιδόματα ανεργίας και οι αποζημιώσεις απολύσεων.
● Το ΕΚΑΣ.
● Τα επιδόματα μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.
● Το φοιτητικό επίδομα.
● Τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής.
● Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών και προσώπων με απόλυτη αναπηρία.
● Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
● Οι τόκοι από καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που διεξήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και την άρση του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα.
Αναλυτικά ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε 170 ψήφους υπέρ, 111 ψήφους κατά ενώ υπήρξαν και 68 βουλευτές απείχαν της σημερινής ψηφοφορίας.
«Τριβές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης να είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο Βύρων Πολύδωρας.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής του κόμματος και μέλος της «Κίνησης των 53», εξαπέλυσε επίθεση στο Μαξίμου με αφορμή την επιλογή του πρώην υπουργού.
«Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook, εμφανώς ενοχλημένος από την επιλογή Πολύδωρα.
Νωρίτερα είχε γράψει: «Επίσης, γιατί όχι και τον Θωμά Μάτσιο;» και «Και γιατί όχι η γράνα; Αφού το ξεφτιλίσαμε που το ξεφτιλίσαμε».
Κωνσταντοπούλου για Πολύδωρα: Ζητούνται μωροφιλόδοξοι πρώην επαναστάτες
Με το που ανακοινώθηκε η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα, ως επικεφαλής του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, η πρώην πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.
«Ζητούνται ανεπάγγελτοι πρώην υπουργοί κ μωροφιλόδοξοι πρώην "επαναστάτες", θεωρητικοί της ρήξης, για επαγγελματική/κυβερνητική αποκατάσταση» έγραψε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Επίθεση και από τη Βασιλική Κατριβάνου
Αποδοκιμάζει η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του ΕΣΡ. «Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook.
Διαβάστε τι γράφει:
«Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες πάιρνονται τέτοιες αποφάσεις;»
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα συζητήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν το τέλος του 2017, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του μηχανισμού Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα L' Agefi, σε ένα πλήγμα για τις ελπίδες της Αθήνας ότι οι εταίροι είναι έτοιμοι να συζητήσουν το χρέος στο επόμενο διάστημα.
Το μήνυμα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι συντάσσεται περισσότερο με τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε για μετάθεση της σοβαρής συζήτησης γύρω από το χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, το 2018, παρά τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση και σημαντική ελάφρυνση.
Ο κ. Άνεβ Γιάνσε σημείωσε πάντως ότι ο ESM μπορεί στα τέλη Νοεμβρίου να συζητήσει σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς η άποψη είναι να ισχύσουν από την αρχή του 2017.
Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup του Μαΐου. Πρόκειται για τεχνικές παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών της Ελλάδας.
«Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32 έτη. Μπορούμε να εργασθούμε στη μείωση του κινδύνου επιτοκίων για την Ελλάδα, δανειζόμενοι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Και, τέλος, έχουμε ανακοινώσει ότι θα άρουμε την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μία αύξηση των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα», είπε.
Όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, κ. Άνεβ Γιάνσε σημείωσε ότι ο ESM εργάζεται με την υπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αποσαφήνισε όμως πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται τόσο πολύ το ΔΝΤ ως πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα – που θα απαιτεί και αποδοχή των όρων του για ελάφρυνση του χρέους – όσο πηγή εμπειρογνωμοσύνης.
Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.
«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας,. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η δήλωση Ερντογάν είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι».
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο από ένα κύμα αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάνη το 1923.
Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριο, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.
Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δείχνει να συναγωνίζεται τους ακραίους εθνικιστές του Κόμματος των Ελευθέρων στη χώρα του.
Με συνέντευξή του προτείνει την υποχρεωτική εργασία για πρόσφυγες, παρά το γεγονός πως τέτοιες αιτιάσεις αντιβαίνουν στον αυστριακό «νόμο περί απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας».
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Προφίλ», που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο, Δευτέρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες, υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η«υποχρεωτική εργασία για εκείνους που δικαιούνται χορήγησης ασύλου και δεν έχουν πιθανότητες στην αγορά εργασίας».
Επίσης, ζητά για πολλοστή φορά να να υπάρξει επειγόντως λήψη μέτρων στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διατείνεται ότι, σε μία χώρα στην οποία οι μετανάστες έχουν από την πρώτη ημέρα δικαίωμα στις κοινωνικές παροχές, πρέπει να γίνεται αυστηρή ρύθμιση της μετανάστευσης, επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα στοχευμένα μόνον σε ανθρώπους με εξειδίκευση.
Επίσης σημειώνει ότι πρέπει να αποκλειστεί η «μετανάστευση της φτώχειας», προτείνοντας ως εναλλακτική επιλογή «μία χώρα με περιορισμένο κοινωνικό σύστημα για μετανάστες, οπότε θα είναι εύκολο να είναι ανοικτή».
Επίσης χαρακτηρίζει «εξαιρετικά υψηλό» το ανώτατο όριο των 37.500 αιτήσεων ασύλου για το 2016 που είχε αποφασίσει ομόφωνα στις αρχές της χρονιάς η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.
Άλλωστε, τονίζει, πολύ υψηλός ήταν και αριθμός των 10.000 έως 15.000 αιτήσεων που δεχόταν η Αυστρία τα προηγούμενα χρόνια.
«Χώρα μετανάστευσης»
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με για το προσφυγικό, που θα δημοσιευθεί επίσης στο νέο τεύχος του περιοδικού «Προφίλ», τα τρία τέταρτα των Αυστριακών θεωρούν τη χώρα τους «χώρα μετανάστευσης».
Επίσης, το 33% να απαντούν πως αυτό ισχύει «τελείως σίγουρα» και το 43% να εκτιμούν πως «μάλλον» ισχύει.
Αντίθετα, σε ποσοστό μόλις 8% είναι της γνώμης πως «απολύτως σίγουρα η Αυστρία δεν είναι χώρα μετανάστευσης», και 14% πως «μάλλον δεν είναι χώρα μετανάστευσης».
Διάταξη με την οποία θα καταργείται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα ραδιοτηλεοπτικά στον Νίκο Παππά, φέρνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί της Δευτέρας θα κατατεθεί διάταξη, η οποία θα καταργεί το άρθρο του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
«Ολες οι αρμοδιότητες, καθώς και του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΕΣΡ, επιχειρώντας με την πρόταση αυτή να πάρει τη ρελάνς, καθώς εκτιμούσε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα θα μπορέσει να απορρίψει. Για αντιπρόεδρο η κυβέρνηση πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη. Η ΝΔ απέρριψε ωστόσο την πρόταση, σχολιάζοντας ότι το ιστορικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης «δεν πληροί τις προϋποθέσεις» και οδηγώντας την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ σε νέο αδιέξοδο.
Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βύρωνας Πολύδωρας, κατά την οποία του προτάθηκε η προεδρία του ΕΣΡ. Εξερχόμενος, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».
«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και η πρόθεση της δικής μου παρεμβάσεως», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει για την προεδρία του ΕΣΡ πρόσωπο-έκπληξη, εκτιμώντας ότι η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει. «Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή», σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, η οποία επισήμανε ότι «ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «όσοι επιμένουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου».
Όχι από τη ΝΔ στον Πολύδωρα
«Το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός του ΕΣΡ», απάντησε η ΝΔ, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του Συμβουλίου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απελπισία» και την καλεί να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η γαλάζια παράταξη επαναλαμβάνει ότι «απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα η ίδια στη Βουλή, για να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».
«Η στελέχωση του Συμβουλίου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά», καταλήγει.
Τείχος από την αντιπολίτευση
Μετά το «όχι» της ΝΔ, την κυβερνητική πρόταση απορρίπτουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή», σχολίασε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση.
«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής - για τη χώρα - περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή», τόνισε σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κάθετα αντίθετο και το Ποτάμι, που σημείωσε ότι δεν πρόκειται να «παίξει» με τους θεσμούς και να «ευτελίσει» τις ανεξάρτητες αρχές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το κόμμα δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας».
«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση. Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση», σχολίασε από την πλευρά η Ένωση Κεντρώων.
Τη Δευτέρα... τα σπουδαία
Μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός, τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα επιχειρήσει εκ νέου την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί μετά το νέο αδιέξοδο που προέκυψε.
«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Spiegel» και το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, επικαλούμενοι τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.
Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τώρα να αποστείλουν εμπειρογνώμονες διότι φοβούνται. Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ασταθής» σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».
Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το «Spiegel» οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη Hotspots».
Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.
Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο «Spiegel» ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή».
Ανατροπές στο Δημόσιο φέρνει η κινητικότητα των υπαλλήλων μετά από το πράσινο φως που άναψαν τα στελέχη των θεσμών στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο για έγκριση, καθώς ο στόχος είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας της κινητικότητας από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η απόφαση αυτή της τρόικας θεωρήθηκε απολύτως φυσιολογική εξέλιξη από ελληνικής πλευράς καθώς όλη η διαδικασία συγκρότησης του νομοθετήματος έγινε σε στενή συνεργασία, ενώ στη τελική φάση έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, όπως η πρόβλεψη για δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, προτού ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για τις προωθούμενες αλλαγές θεωρείται το Α και το Ω για τα τεχνικά κλιμάκια καθότι την θεωρούν αποφασιστική παράμετρο για να πετύχει η διαδικασία της κινητικότητας.
Ειδικά, οι ειδικοί στη δημόσια διοίκηση από τη Γαλλία, όπως μεταφέρεται από την πλευρά του υπουργείου, θεωρούν την πλατιά ενημέρωση των υπαλλήλων αποφασιστική παράμετρο για να πετύχει η διαδικασία της κινητικότητας.
Σε άλλες χώρες έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές ιστοσελίδες, όπου ο κάθε υπάλληλος όχι μόνο θα μπορεί να μάθει τι δυνατότητες έχει, αλλά και να υποβάλει την αίτησή του, καθώς και να παρακολουθήσει την πορεία της.
Επίσης, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας και απάντησης ερωτήσεων.
Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης και η ψήφισή του είναι όχι μόνον απαραίτητη, αλλά θα δώσει και ένα σήμα πως τα πράγματα προχωρούν.
Μία άνεργη με δεκάδες χιλιάδες χρέη σε τράπεζα δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα… ευρώ μετά από απόφαση δικαστηρίου.
Πρόκειται για μία μητέρα ενός ανήλικου τέκνου στα Χανιά Κρήτης, η οποία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε στεγαστικό δάνειο που ανέρχονταν σε 63.271,45 ευρώ και τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να το πληρώσει.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η άνεργη μητέρα δεν έχει καθόλου πόρους, ενώ το μηνιαίο εισόδημα του συζύγου της είναι 240 ευρώ. Η ίδια έχει στο όνομά της μία μονοκατοικία 200 τ.μ.
Η απόφαση
Το Ειρηνοδικείο των Χανίων, αφού έλαβε υπ' όψιν του το περιεχόμενο της αίτησης και αυτά που εξέθεσαν προφορικά οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και τα επιδειχθέντα έγγραφα:
1) δέχεται το αίτημα χορήγησης Προσωρινής Διαταγής,
2) διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αιτούσας,
3) διατάσσει τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης ήτοι μέχρι τις 17-08-2017 και
4) ορίζει μηδενικές δόσεις, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας και μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης.
-------------------------
Για ενημέρωση - ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καθημερινά, στα τηλ.: