Eντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των κουκουλοφόρων και μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη το Σάββατο.
Ο κύριος Πανούσης, είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χαρακτήρισε το θέμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια «ενδοοικογενειακή υπόθεση» της ακαδημαϊκής κοινότητας, που δεν μπορεί να λύσει η αστυνομία.
Μια μέρα μετά όμως, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας πως η ανοχή στα φαινόμενα αυτά έχει τα όριά της: «Το κράτος δικαίου υπάρχει, το Σύνταγμα υπάρχει, τα όρια μιας διαχείρισης ήπιας τελειώσανε» είπε και εξήγησε πως η προσέγγιση της κυβέρνησης «δεν είναι ανοχή», αλλά «είναι ένας τρόπος να διαχειρίζεσαι πιο ήπια και αναίμακτα τα πράγματα. Δεν πάει να πει όμως ότι κάθε μέρα θα καίνε το Πολυτεχνείο».
Σε οριακό σημείο έχει ήδη φτάσει ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Επένδυση» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή «νεοαποικιακό» εκβιασμό που ασκείται σε βάρος μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, «μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή της αντιστέκεται και δεν ακολουθεί νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά δόγματα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υλοποιηθούν με καθυστέρηση ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης λόγω των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις αποτελούν ενιαίο προοδευτικό και συνεκτικό σύνολο, του οποίου οι ψηφίδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν, ούτε να μετατοπίζονται αυθαίρετα.
«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι το πρόγραμμά μας, για να τεθεί η χώρα σε νέα αναπτυξιακή προοδευτική τροχιά, με βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό περιεχόμενο» δηλώνει και επισημαίνει ότι τα κατεστημένα κέντρα της Ευρώπης δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν το ζωντανό προοδευτικό πείραμα που ξεκίνησε στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά θα ανασυγκροτηθούν υπό δημόσιο έλεγχο, για το λιμάνι του Πειραιά τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης ενάντια στην πώλησή του, ξεκαθαρίζει ότι ο ΟΣΕ επίσης δεν πωλείται, ενώ αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει σε βάθος την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο συμφέρον.
Ακόμη, προαναγγέλλει ότι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή θα κατατεθεί και η ρύθμιση για την ακύρωση των «απαράδεκτων», όπως τις χαρακτηρίζει, πρόσφατων αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων) που αποφάσισε η ΡΑΕ σε «συμπαιγνία» με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέλος, σημειώνει πως το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει άμεσα και τις τελικές του προτάσεις προκειμένου να υπάρξουν εύλογα και δίκαια αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα μας από τη διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.
Σε απαγόρευση λειτουργίας 86 ξενοδοχείων στα Δωδεκάνησα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού του προορισμού του Αιγαίου, προχώρησε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Ο λόγος που η περιφερειακή υπηρεσία Τουρισμού Δωδεκανήσου του υπουργείου προχώρησε σε μπαράζ αποφάσεων για την ανάκληση των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι ότι έχει λήξει το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας τους και δεν έχει προσκομισθεί από τους ιδιοκτήτες το ανανεωμένο Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας. Επιπλέον, η περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του υπουργείου κοινοποίησε τις αποφάσεις του στα οικεία αστυνομικά τμήματα προκειμένου να παρακολουθούν για τυχόν παράνομη λειτουργία των καταλυμάτων.
Αναλυτικά, στη Ρόδο απαγορεύθηκε η λειτουργία σε 36 ξενοδοχειακές μονάδες, στην Κω σε 26 και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων όπως στην Κάρπαθο, στη Λέρο, στη Κάλυμνο, στην Αστυπάλαια και στη Πάτμο σε 26 μονάδες. Οι περισσότερες μονάδες στις οποίες ανακλήθηκε το Σήμα είναι μικρομεσαίες και ανήκουν στη κατηγορία των 2 και 3 αστέρων. Ομως υπάρχουν και ξενοδοχεία 4 αστέρων όπως για παράδειγμα στη Κω στην οποία ανακλήθηκαν τα σήματα λειτουργίας, τουλάχιστον, σε 4 ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας.
Με τυχόν προσκόμιση των ανανεωμένων πιστοποιητικών πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες των παραπάνω ξενοδοχείων η Υπηρεσία Τουρισμού του υπουργείου θα κινήσει εκ νέου τη διαδικασία χορήγησης Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας. Από την άλλη, αν διαπιστωθεί ότι λειτουργούν, παρανόμως, χωρίς το Ειδικό Σήμα, τότε η υπηρεσία οφείλει να κινήσει διαδικασία σφραγίσματός τους.
Στο μεταξύ, χωρίς έλεγχο πυροπροστασίας συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική τουριστική αγορά εκατοντάδες βίλες, διαμερίσματα και άλλες κατοικίες που παρέχουν, παρανόμως, υπηρεσίες διαμονής σε ταξιδιώτες. Παράλληλα, μεγάλες είναι οι απώλειες των φορολογικών εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη λειτουργία αυτών των καταλυμάτων. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος οι απώλειες καθ’ έτος φθάνουν σε 1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την πάταξη του φαινομένου έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας (τομέας Τουρισμού), το οποίο θα ελέγχει μέσω Διαδικτύου τη νομιμότητα ή μη των τουριστικών καταλυμάτων που προσφέρονται για μίσθωση.
Να σημειωθεί ότι με τον νόμο Κεφαλογιάννη που βρίσκεται εν ισχύι, από τα τέλη του 2013 δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό βιλών, επαύλεων και άλλων καταλυμάτων ανά τη χώρα να ενταχθεί στη νόμιμη τουριστική δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι οι αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες σε περίπου ενάμιση χρόνο χορήγησαν περί τα 3.500 Ειδικά Σήματα Λειτουργίας. Επίσης, κατά την περυσινή σεζόν έπεσε και το πρώτο πρόστιμο σε κατάλυμα που διαπιστώθηκε κατόπιν ελέγχου ότι λειτουργούσε παράνομα στη Σαντορίνη. Το πρόστιμο για όσους διαπιστωθεί ότι παρανομούν είναι ιδιαίτερα υψηλό φθάνοντας στις 50.000 ευρώ.
Ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι τα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν επιτυχία της νυν κυβέρνησης και δεν έχουν καμία σχέση με την προηγούμενη, εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Κώστα Καραγκούνη ότι «το πακέτο των 2 δισ. που ανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, είναι το γνωστό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που πέτυχε ο κ. Σαμαράς στα τέλη του ’13, όπως τελικώς συμφωνήθηκε για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η ΝΔ συνεχίζει να βρίσκεται σε σύγχυση. Όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει αλλά και ποιος ανακοινώνει τι! Την ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι τα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλες και όχι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στην οποία αναφέρεται ο κ. Καραγκούνης. Επομένως καμία σχέση τα 2 δισ. ευρώ με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν μπορούν να χαρούν για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, τουλάχιστον ας μην εκτίθενται».
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγορεί πως προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως «το πακέτο των 2 δισ. που ανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, είναι το γνωστό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που πέτυχε ο κ. Σαμαράς στα τέλη του ’13, όπως τελικώς συμφωνήθηκε για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, μάλιστα, ήδη πολλά από αυτά τα κονδύλια έχουν δεσμευτεί και καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
«Ας ασχοληθεί η κυβέρνηση με την ανάγκη, εμπροσθοβαρώς και εντός του 2015, να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά και ας μην οικειοποιείται μια δουλειά που ήδη έχει γίνει» καταλήγει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος της ΝΔ.
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όταν παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες την εργασία που έχει αναλάβει όσον αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
«Αν η Ελλάδα παρουσιάσει μια πειστική λίστα μεταρρυθμίσεων τότε θα ξεκινήσει η ροή χρημάτων» δήλωσε ο Σουλτς στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
«Τότε θα έχουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε ώστε τους επόμενους τρεις μήνες να αναπτύξουμε μια πειστική πρόταση για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε ο Γερμανός πολιτικός.
Σοκ στο Μαξίμου - Ο Κατρούγκαλος υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%!
Σαν βόμβα έσκασε στην κυβέρνηση το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούκαγλος, είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνικά με απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους έναντι αμοιβής.
Η είδηση προκάλεσε πολιτικό σάλο με τον υπουργό να απαντά σε υψηλούς τόνους και να ανακοινώνει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 το απόγευμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και του ζήτησε εξηγήσεις. Του είπαν να δώσει απαντήσει δημόσια και να κλείσει το θέμα άμεσα. Μετά την παροχή απαντήσεων το Μαξίμου παρείχε πλήρη στήριξη στον κ. Κατρούγκαλο θεωρώντας ότι κάλυψε τον εαυτό του.
Στη συνέντευξη ο υπουργός είπε ότι αν ίσχυε το ρεπορτάζ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα. Εκανε λόγο για «προβοκάτσια» και «πλαστογραφία». Αφού τόνισε ότι βάσει των πληροφοριών που είχε «την περίμενε την επίθεση», σημείωσε πως όλες οι «σχετικές αγωγές είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014. Κανένας δικηγόρος δεν έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά το 2015».
Επεσήμανε πως «εάν είχα κάνει το συμφωνητικό, θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω». Όπως σημείωσε, το επίμαχο συμφωνητικό που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα είναι άσχετο με με την επιστροφή διαθέσιμων υπαλλήλων στο δημόσιο και έχει να κάνει με μισθολογική διαφορά.
«Δεν έχω οποιαδήποτε προσδοκία από εργολαβικά από τα συμφωνητικά με την εταιρεία, καθώς αποχώρησα το 2014 και σύστησα τη δική μου εταιρεία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε πως εάν κοίταζε τι τον συμφέρει προσωπικά, θα έμενε στις Βρυξέλλες, και δεν θα αποδεχόταν τη θέση.
To ρεπορτάζ
«Υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015, όταν ορίστηκε υπουργός.
Τα συμφωνητικά αυτά φέρονται να προβλέπουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έπαιρνε ως προμήθεια το 12% των ακαθάριστων ποσών που θα επιδικάζονταν τους απολυμένους ή διαθέσιμους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, τα συμφωνητικά είχαν υπογραφεί όταν ήταν σαφές πως ο κ. Κατρούγκαλος θα ήταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναφέρεται επίσης ότι ο νυν υπουργός διέλυσε τη δικηγορική εταιρία στην οποία μετείχε αλλά πριν είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματά του ώστε να μπορεί να τα διεκδικήσει όταν κι αν επιστρέψει στη δικηγορία.
Με βάση τα στοιχεία του Βήματος, προκύπτει ότι όσον αφορά στα δικαιώματα των αμοιβών «φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».
Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγείλει την επιστροφή 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, ήταν άμεση. Μέσω twitter ανέβασε δήλωση με την οποία απαντά στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, μιλά για λογοκρισία, συκοφαντία και ενορχήστρωση βρώμικης επίθεσης.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία της οποίας ήταν μέλος μέχρι τα μέσα του 2014 και ότι ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014, όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με τους υπαλλήλους αυτούς.
Η ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου
«Επ' ευκαιρία δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην δικηγορική μου δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια για πάντα:
Η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή: τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.
Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης. Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση.
Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.
Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.
Δεν θα τους περάσει».
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποκαλύψεις εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής. Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα. Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στην διαχείριση των υποθέσεων που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για την δικηγορική εταιρεία του!
Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει.
Το πρόσθετο ερώτημα είναι: υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;
Επίθεση ΝΔ σε Γ. Κατρούγκαλο
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, για το θέμα που έχει ανακύψει με τον κο Κατρούγκαλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κου Κατρούγκαλου πρέπει να αποπεμφθεί. Γιατί, τελικώς η “ελπίδα” δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%. Το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός. Αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο. Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά. ..
Ποτάμι: Εξηγήσεις από τον υπουργό, αποφάσεις από τον πρωθυπουργό
«Mείζον ζήτημα» χαρακτηρίζει την υπόθεση το «Ποτάμι», που ζητά να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό και ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό.
«Mείζον ζήτημα προκύπτει για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής. Επειδή τα παραπάνω δημιουργούν βαριές σκιές, ότι λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του, και ακόμη χειρότερα επειδή πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ.Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις κι ο πρωθυπουργός οφείλει από τη μεριά του να λάβει τις αποφάσεις του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου
Για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.
Τόνισε δε ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.
Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.
«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.
Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι τελείως ανυπόστατο και το χαρακτήρισε συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα απαιτήσει από τη συγκεκριμένη εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.
«Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επικοινώνησε ήδη με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του δημοσιεύματος, είπε ότι πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες, έστω και για λίγες ώρες, για την ηθική υπόσταση της ίδιας και των μελών της.
Με «μοντέλο ELA» προχωρά το ΕΣΠΑ. Αντί των 12 δισ. ευρώ που εμπροσθοβαρώς ανέμενε το 2015 η χώρα, η Κομισιόν αποφάσισε να παράσχει 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανεργία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι ήδη έχει συσταθεί ομάδα αξιωματούχων που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να απορροφήσει τα χρήματα. Στελέχη της επιτροπής διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για νέα χρήματα, αλλά για την προσπάθεια επιτάχυνσης τόσο του παλιού όσο και του νέου ΕΣΠΑ.
Σημειωτέον ότι η ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από το Reuters ως «τυράκι» προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έγινε μετά την ολοκλήρωση της «επταμερούς» συνάντησης που είχε με την ευρωπαϊκή ηγεσία ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Πρακτικά, όπως παρατηρούν πηγές κοντά στην υπόθεση, το ΕΣΠΑ έχει εισέλθει και επίσημα στην περίμετρο του Μνημονίου.
Ακόμη υπό εξέταση από τις κοινοτικές αρχές
«Το Βήμα» αποτάθηκε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, η οποία ελέγχει τα διαρθρωτικά ταμεία και έθεσε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα.
Στις απαντήσεις της η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα αιτήματα πληρωμών συγχρηματοδοτούμενων έργων που είχε καταθέσει η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2014 βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν εγκριθεί.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες καλούν τη χώρα να σπεύσει και να εκδώσει το δευτερογενές δίκαιο που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα της περίοδου 2014-2020.
Επίσης, ζητά από την Ελλάδα να ανεβάσει ταχύτητες προκειμένου να επιταχυνθεί το υπόλοιπο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 ως το τέλος του 2015, όταν και θα εκπνεύσει.
Έτσι, η Κομισιόν παραδέχεται -εμμέσως πλην σαφώς- ότι το παλιό ΕΣΠΑ έχει «κολλήσει» και ότι το νέο δεν έχει καν ξεκινήσει, όπως ακριβώς αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής».
«Δείχνουν» την Ελλάδα ως υπαίτια για τις καθυστερήσεις
Ειδικότερα, στην απορία για ποιον λόγο έχουν σταματήσει οι διαγωνισμοί για δημόσια έργα και οι προμήθειες υπηρεσιών που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ στη χώρα μας, οι Βρυξέλλες απαντούν:
«Σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, η εφαρμογή και η εποπτεία των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ πρότζεκτ όσο και οι διαγωνισμοί των δημοσίων έργων και υπηρεσιών, αλλά και η πληρωμή των μεμονωμένων σχεδίων αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών».
Ωστόσο, συνεχίζει η Κομισιόν, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προς το παρόν εξετάζουν το τελευταίο «μπουκέτο» αιτημάτων πληρωμών που κατατέθηκαν από τις ελληνικές αρχές στο τέλος του 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζει αυτή τη διαδικασία ως τεκμήριο πραγματοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και πρόθεσης εκταμίευσης των συγχρηματοδοτούμενων δαπανών.
Στο ερώτημα εάν ο εντοπισμός ασυμμετριών στο σύστημα του ΕΣΠΑ από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου έχει οδηγήσει τις Βρυξέλλες σε αναστολή πληρωμών της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 μέχρι νεωτέρας, η Επιτροπή απαντά ότι «δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ακυρώσει όλες τις διαδικασίες της νέας προγραμματικής περιόδου».
«Αντίθετα, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα όλες τις απαιτούμενες δράσεις» που προβλέπονται από τον «νόμο Σκρέκα» για το ΕΣΠΑ, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου να γίνει αποτελεσματικό και πλήρως λειτουργικό και να διασφαλίσει μία άριστη οικονομική διαχείριση» σημειώνει η Επιτροπή.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει καταθέσει φακέλους έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020, η Κομισιόν απαντά ότι για τα σημαντικά έργα (άνω των 50 εκατ. ευρώ) «η λίστα των μεγάλων σχεδίων που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται στα επιχειρησιακά προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν τον Δεκέμβριο».
Για τα δε μικρότερα (κάτω των 50 εκατ. ευρώ) τονίζει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι η επιλογή τους συνάδει με τις αρχές των προγραμματικών κειμένων (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, Επιχειρησιακά Προγράμματα) που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή και υπό την δέσμευση ότι συνάδουν με την τρέχουσα νομοθεσία.
Στο ερώτημα ποια είναι η πρόοδος του ΕΣΠΑ 2007-2014, η Επιτροπή απαντά ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά απορρόφησης με ποσοστό 90%, έναντι 79% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, καταλαμβάνοντας έτσι την 5η θέση.
«Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ομαλό και επιτυχημένο κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο τέλος του 2015», δηλαδή στη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει από τις φυλακές Δομοκού ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στον Επαναστατικό Αγώνα Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος έχει συμπληρώσει δεκαεννέα ημέρες απεργία πείνας, ζητώντας την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, των φυλακών τύπου Γ΄ και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Με κείμενο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Indymedia, ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ διακήρυττε πως θα καταργήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, μετά την εκλογή της δείχνει να ευθυγραμμίζεται με αυτούς.
Επίσης, σημειώνει ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της, αποδεχόμενη εντέλει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «δίχως να συναντήσει αντιδράσεις από μια κοινωνία που είναι βυθισμένη στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, ενώ το καλοκαίρι του 2015 θα ψηφίσει το 3ο μνημόνιο».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Μαζιώτη:
«Ήδη βρισκόμαστε στη 19η ημέρα απεργίας πείνας με αίτημα την κατάργηση της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, των άρθρων 187Α και 187, την κατάργηση του κουκουλονόμου και των φυλακών τύπου Γ και την απελευθέρωση του καταδικασμένου για τη 17Ν Σάββα Ξηρού. Αλληλέγγυοι στον αγώνα μας είναι και οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα με κυλιόμενες απεργίες πείνας.
Αυτή η απεργία πείνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ουσιαστικά η πρώτη αμιγώς απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων που βάζει στο στόχαστρο γενικότερα την «αντιτρομοκρατική» κατασταλτική πολιτική του κράτους. Είναι η μόνη αυτή τη στιγμή πολιτική και αγωνιστική κινητοποίηση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις πρόσφατα, σε αντίθεση με ότι είχε υποσχεθεί αποδέχτηκε με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και το χρέος και τα μνημόνια, την τρόικα και την αξιολόγηση, δίχως να συναντήσει αντιδράσεις από μια κοινωνία που είναι βυθισμένη στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, ενώ το καλοκαίρι του 2015 θα ψηφίσει το 3ο μνημόνιο.
Η πρόσφατη κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης καλύπτει εν μέρει κάποια από τα αιτήματα των πολιτικών κρατούμενων, ο ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν ήταν λαλίστατος και διακήρυσσε ότι θα καταργήσει τους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους και τον κουκουλονόμο –οι σημερινοί υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχαν αποχωρήσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον 1ο «αντιτρομοκρατικό» του 2001- τώρα ως κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας».
Συνεχίζω την απεργία πείνας μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.
Ο αγώνας των πολιτικών κρατούμενων είναι κομμάτι του αγώνα για την ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους, για την ανατροπή ενός καθεστώτος που φέρνει εξαθλίωση, φτώχεια, μνημόνια, καταστολή, για την επανάσταση.
Την αλλαγή του τρόπου που γίνονται οι διαγωνισμοί για τις συμβάσεις ακόμη και κάτω των 60.000 ευρώ για τις προμήθειες του Δημοσίου προανήγγειλε ο Δημήτρης Μάρδας.
«Αυτό το ευτράπελο των πρόχειρων διαγωνισμών θα σταματήσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ο ίδιος μίλησε για εφαρμογή καινούριων συστημάτων, που έχουν νομοθετικά προβλεφθεί και παραμένουν ανενεργά και «μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να μειωθούν τα υλικά και οι υπηρεσίες που θα αγοραστούν».
Επιπλέον, ανέφερε ότι ερευνάται «γραμμή-γραμμή» ο προϋπολογισμός του κάθε υπουργείου, για να εντοπιστούν αδικαιολόγητες δαπάνες, μη μισθολογικού κόστους, που «δεν θα στερήσουμε από τους πολίτες», αλλά με σκοπό - όπως υπογράμμισε - να «κοπούν» χρήματα από σπατάλες.
«Άλλωστε και η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν έχει βγει από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, τη βγάλαμε από μια πρώτη προσέγγιση αναδιάταξης των δαπανών, αφού λάβαμε τέσσερα κριτήρια κατά νου, που έχουν σχέση μόνο με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες των φορέων της κυβέρνησης και των δήμων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Μάρδας μίλησε και για σκέψη να γίνει πρόσκληση στους συλλογικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΔΕΗ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, κ.α.) για να συμβάλλουν και αυτοί οικονομικά, στο ποσό που εξασφαλίστηκε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι βοήθειας», με σκοπό «τα 200,3 εκατομμύρια να γίνουν τριακόσια, τετρακόσια, όσα μπορεί να γίνουν παραπάνω», υπογραμμίζοντας και τον ισχυρό συμβολισμό, πέραν της οικονομικής διάστασης. «Θα καλέσω τα διοικητικά τους συμβούλια και θα τους ζητήσω να συμβάλλουν», είπε ο κ. Μάρδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έρθει η ρύθμιση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο, όπως σημείωσε, στερεί από το δημόσιο έως ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. «Ας είναι και 500 εκατομμύρια. Ας κλειδώσουμε το σύστημα και ας εισπράξουμε και 300 εκατομμύρια. Αλλά να ξέρουμε όμως ότι το σύστημα λειτουργεί , όπως πρέπει να λειτουργεί», επεσήμανε.
Ο κ. Μάρδας έκανε ακόμα γνωστό, ότι θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και του παραεμπορίου, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και η ρύθμιση για τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων που συνδέονται με «μαύρο» χρήμα, αρχικά εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, ασχέτως εάν τα κεφάλαια επιστρέψουν ή όχι. «Στο όνομα, μιας φορολογικής δικαιοσύνης οι φόροι πρέπει να καταβληθούν», τόνισε.
- Πολιτικό πρόσωπο εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ αλλά αποδεικνύεται πως ήταν ο δικαιούχος
- Πρόκειται για άνθρωπο που παραμένει στην πολιτική και συμβουλεύει κόμμα!
- Πως αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ – Κλήθηκε ήδη για εξηγήσεις
- Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει και η έρευνα για το σκάνδαλο SwissLeaks
- 14 δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις 8,2 εκατ. δολάρια, ανήλικοι με 2,8 εκατ. στην τράπεζα HSBC
Τελικά στην Ελλάδα και λεφτά υπάρχουν και κροίσοι με καταθέσεις εκατομμυρίων. Απλά, τα λεφτά υπάρχουν σε καταθέσεις στην Ελβετία! Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και για το σκάνδαλο SwissLeaks με τις καταθέσεις εκατομμυρίων στην τράπεζα HSBC έρχονται να προκαλέσουν το... κοινό αίσθημα.
Εν αρχή ην η λίστα Λαγκάρντ. Μια υπόθεση για την οποία έχουν γραφτεί και έχουν λεχθεί πολλά και για την οποία έχει παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μια αποκάλυψη για πρόσωπο που βρίσκεται στην περιβόητη λίστα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω. Και αυτό γιατί πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, το οποίο εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως πληρεξούσιο μεγάλου ποσού, πάνω από 5 εκατ. ευρώ, στη λίστα Λαγκάρντ. Όμως αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, πως δεν ήταν απλώς ο διαχειριστής του λογαριασμού αλλά ο δικαιούχος του.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, Π. Αθανασίου, τον κάλεσε να εξηγήσει και να δικαιολογήσει το ποσό.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από δυο δημοσιογράφους ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, που την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν στα γραφεία του ΣΔΟΕ και συναντήθηκαν με τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τους ενημέρωσαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο υπάλληλος της HSBC που πήρε τα στοιχεία με τους καταθέτες, τους έδωσε και το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έχει αποσυρθεί από την πολιτική, καθώς τώρα δίνει ατύπως συμβουλές σε πολιτικό κόμμα!
Πέρα από κάθε... φαντασία είναι οι αποκαλύψεις για το ποιοί περιλαμβάνονται στη λίστα των καταθετών της τράπεζας HSBC η οποία έρχεται στο φως μέσα από την έρευνα για το σκάνδαλο SwissLeaks, στην οποία μετέχει και η εφημερίδα Τα Νέα.
Στη λίστα λοιπόν υπάρχουν νοικοκυρές, δημόσιοι υπάλληλοι, ανήλικοι (!), καλλιτέχνες, δικαστές, πρώην στρατιωτικοί, αγρότες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών με "βαριές" καταθέσεις.
Στους 2.148 πελάτες της τράπεζας με... ελληνικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από την έρευνα των Νέων, εντοπίστηκαν 34 περιπτώσεις λογαριασμών που συνδέονται με άτομα των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα που έχει δηλωθεί περιλαμβάνεται στον στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι 20 εμφανίζονται μηδενικοί αλλά ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμη και αυτοί μπορεί να κρύβουν «θησαυρούς», γιατί υπάρχει πιθανότητα να άνοιξαν απλά για να δεχτούν ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο λογαριασμό εκτός τράπεζας.
Οι υπόλοιποι 14 «φιλοξένησαν» την περίοδο 2006-2007 περίπου 8,2 εκατομμύρια. Ανάμεσα στους 14 και η μοναδική δημόσια υπάλληλος, με καταθέσεις 2 εκατομμυρίων, που κλήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά υποστήριξε πως δεν ξέρει τίποτα και ότι ήταν απλώς συνδικαιούχος.
Επίσης, ανάμεσα στους 14 είναι και πρώην δικαστικοί με καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ αλλά και ένας ναύαρχος κι ένας απόστρατος με μηδενικούς λογαριασμούς.
Ανάμεσα στους καταθέτες της HSBC βρίσκονται και τρεις ανήλικοι με καταθέσεις 2,8 εκατομμυρίων δολάρια, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων με 67 λογαριασμούς ύψους 236,5 εκατ. δολάρια, συνταξιούχοι με 82 λογαριασμούς που μοιράζονται 225,6 εκατ. δολάρια.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ
Δύο αντιρατσιστικά συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα, Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Το πρώτο ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και το δεύτερο στις 2 στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Ομόνοια καλούν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων.
Στην Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου και στα Χανιά στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.
Αίτημα είναι το κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών, η παροχή ιθαγένειες στα παιδιά μεταναστών και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αναμένονται και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Ως Ελληνες, με βάση τη διαχρονική πολιτισμική και δημοκρατική μας παράδοση, έχουμε ποικιλοτρόπως αποδείξει ότι τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού μας είναι απεχθή και αυτονοήτως καταδικαστέα».
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να τηρήσει απαρεγκλίτως και να ενισχύσει αυτό το μήνυμα, δίνοντας μάλιστα, όπως αναφέρει, το παράδειγμα διεθνώς.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, οδηγεί τον ελληνικό λαό έξω από το κοινό νόμισμα», προειδοποιούν οι Financial Times, τονίζοντας πως «με κάθε μέρα που περνά» χωρίς να υπάρχει «ούτε κοινός τόπος για συζήτηση» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κίνδυνος ενός Grexit «πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Σε άρθρο γνώμης (FT View) με τίτλο «Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ», οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν ότι όποια κι αν είναι τα λάθη των δανειστών, οι ελληνικές Αρχές αποδεικνύουν πως είναι «αναξιόπιστοι διαπραγματευτικοί εταίροι».
Το άρθρο επικρίνει έντονα τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» στην αυτοπροβολή αλλά «αναξιόπιστο συνομιλητή», υπογραμμίζει όμως πως η ενόχληση στις τάξεις των εταίρων δεν περιορίζεται πλέον στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά έχει επεκταθεί σε αξιωματούχους που ήταν φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδείγματος χάριν, μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί, έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Αλλά η Κομισόν δεν έχει μόνο δει ανεπίσημα έγγραφά της (σ.σ. τα «προσχέδια Μοσκοβισί») να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία [από την Ελλάδα], εχει επίσης απογοητευτεί από την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει υποσχέσεις και να έρθει σε επαφές πριν καταθέσει νέα νομοσχέδια», αναφέρουν οι FT.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως το σενάριο του Grexit δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν, όμως προειδοποιεί πως, εν τέλει, η καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής συμφωνίας κρατά το σενάριο στη ζωή.
«Αλλά με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και κενές πράξεις που αψηφούν [τους πιστωτές], περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος που όλοι δηλώνουν πως θέλουν να εμποδίσουν έρχεται λίγο πιο κοντά», καταλήγουν οι FT.
Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν "παρών". Αρνητική ψήφο έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία του για πλήρη διαγραφή χρεών για οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κούρεμα για οικογένειες με διπλάσιο εισόδημα.
Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υποβλήθηκαν αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας για τέσσερα άρθρα: Πρόκειται για τα άρθρα 16-17 (που δίνουν στον υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα της χορήγησης ρυθμίσεων και της εξαίρεσης απ' τις ρυθμίσεις - μια υποχώρηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης κατά την ΝΔ), το άρθρο 21 (προληπτική προσωρινή φορολόγηση επιχειρήσεων ύποπτων για "τριγωνικές συναλλαγές"), καθώς και το άρθρο 24, που παύει τη λειτουργία της ανωνύμου εταιρείας "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" και μεταβιβάζει την περιουσία του στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., μέχρι τη συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων τον επόμενο μήνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπερψήφισαν τα τέσσερα άρθρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ τα καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε τη διάταξη για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε "παρών" στα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε το άρθρο 24.